Vláda alokovala miliardu solů na nákup hnojiv a jedná s potenciálními zprostředkovateli. Nedostatek hnojiv pro zemědělský sektor je důsledkem války na Ukrajině i doznívající pandemie a narušených dodavatelsko-odběratelských vztahů..

Sekce Ministerstva zemědělství Agro Rural, které je zodpovědné za příslušné akvizice, vypsalo výběrové řízení na zprostředkovatele hnojiv. Mezi zeměmi, se kterými Peru jedná o nákupu, jsou Bolívie, Ekvádor, Čína, Maroko nebo Izrael. Ministr zemědělství zároveň potvrdil záměr vlády alokovat na nákup hnojiv, které by měly z 80 % vyřešit místní zemědělskou krizi, až miliardu solů (zhruba šest miliard korun).

To je mimo jiné jedním z bodů Druhé agrární reformy, jejímž účelem je zajistit potravinovou soběstačnost země. Reforma má především vyřešit problém s nedostatkem vody, zvýšit produktivitu na základě technologických inovací, udržitelnost v oblasti těžby dřeva a podpořit drobné zemědělce, kteří tvoří nemalou část národní výroby, vysvětlil Arce Alvarado. Také potvrdil záměr sektoru vystavět petrochemickou výrobnu hnojiv.

Zdroj: El Peruano

Zpracoval kolektiv zahraniční kancléře CzechTrade Peru. 

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/peru-resi-zemedelskou-krizi-a-nedostatek-hnojiv