K rozvoji a transformaci především malých a středních podniků mají sloužit Evropská centra pro digitální inovace. Pět kandidátů nominovaných Českou republikou uspělo v evropské výzvě Programu Digitální Evropa pro vybudování sítě těchto center.

 

„Ministerstvo průmyslu a obchodu je hlavním koordinátorem Programu Digitální Evropa pro Českou republiku a bude se podílet na financování těchto center z Národního plánu obnovy. V národní nominační výzvě jsme vybrali ty nejlepší kandidáty a jejich výběr proto považuji za úspěch pro naši zemi. Tyto centra budou sloužit k rozvoji a transformaci především malých a středních podniků,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Tato centra budou podporovat digitální transformaci podniků v regionech tím, že budou poskytovat zdarma služby, jako je testování před investováním, školení a rozvoj dovedností, podpora při hledání investic, vytváření sítí a přístup k inovačním ekosystémům. Regionální rozvoj a digitální transformace je pro naši ekonomiku zásadní. Jejich expertíza bude zaměřena na tyto oblasti: umělá inteligenci, vysoce výkonná výpočetní technika (HPC), kybernetická bezpečnost a digitální dovednosti,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Klíčovou roli v programu Digitální Evropa hrají Evropská centra pro digitální inovace. Jejich hlavním cílem je Vytvoření sítě evropských center pro digitální inovace (EDIHs), které by měly pokrýt všechny regiony Evropy. Výzvy se kromě českých kandidátů také účastnili žadatelé z Rakouska, Estonsko, Irska, Polska, Belgie, Německa, Itálie, Portugalska, Bulharska, Řecka, Lotyšska, Rumunska, Chorvatska, Finska, Litvy, Slovenska, Kypru, Francie, Malty, Slovinska, Maďarska, Nizozemska, Španělska, Dánska, Islandu, Norska a Švédska. V rámci této výzvy bylo vyhodnoceno celkem 283 předložených návrhů. Evropské kolo výzvy na financování Evropských center pro digitální inovace (EDIHy) probíhalo od 17. listopadu 2021 do 22. února 2022.

Čeští kandidáti na EDIHs, kteří byli vyzváni k podpisu grantové dohody na evropské úrovni:

BRAIN FOR INDUSTRY

Lídr: Fyzikální ústav Akademie věd ČR

Centrum pro digitální inovace se specializuje na využití umělé inteligence pro MSP, digitalizaci průmyslu, digitální audit a na matematické výpočty a digitální simulace. Jeho primární technologií je umělá inteligence, přičemž působí ve Středočeském kraji a v hlavním městě Praze v sektoru zpracovatelského průmyslu a strojírenství.


CYBERSECURITY INNOVATION HUB

Lídr: CyberSecurity Hub, z.ú. z Jihomoravského kraje

Specializuje na kyberbezpečnostní výzkum a průmysl, komercializaci a implementaci technologií. Mimo jiné se zabývá osvětou a vzděláváním na poli kybernetické bezpečnosti. Působností spadá Cybersecurity Innovation Hub jak do veřejného, tak i soukromého sektoru.


EDIH ČVUT

Lídr: České vysoké učení technické v Praze

Zaměřuje se na výzkum a transfer technologií, digitalizaci veřejné správy a na malé a střední podniky. Hlavními cílovými skupinami tohoto centra jsou v oblastech průmyslu, energetiky, zdravotnictví a cestovního ruchu.


EDIH DIGIMAT

Lídr: Intemac Solutions, s.r.o,

Nabízí spolu s partnery služby umělé inteligence, a to především v Jihomoravském kraji s dalším přesahem do Zlínského kraje a na Vysočinu. Projekt se zaměřuje na využití umělé inteligence u malých a středních podniků, digitální transformaci a automatizaci v sektoru výrobních podniků.


EDIH OSTRAVA

Lídr: Vysoká škola báňská -  Technická univerzita Ostrava

Zaměření na technologii HPC – superpočítání (vysoce výkonná výpočetní technika) a působí v regionu Moravskoslezského kraje s přesahem a využitím technologie v celé České republice a Evropské unii. V rámci HPC se zaměřuje na počítačové modelování, numerické simulace, datové analýzy, rozvoj umělé inteligence a robotiky v sektoru průmyslu, dopravy, zemědělství a ve veřejném sektoru.


Síť více než 300 evropských digitálních inovačních center by měla pokrýt všechny regiony Evropské unie a zacílit tak na specifické potřeby digitalizace jednotlivých regionů. Každý EDIH bude poskytovat služby založené na konkrétním zaměření, které podpoří místní soukromý a veřejný sektor v jejich digitální a ekologické transformaci. Služby budou poskytovány na otevřeném, transparentním a nediskriminačním základě a budou určeny především malým a středním podnikům a organizacím veřejného sektoru, které vykonávají jiné než ekonomické činnosti.

Česká republika spolu s ostatními členskými státy se zavázaly ke kofinancování českých EDIHs, a to vyčleněním finanční podpory v Národním plánu obnovy do výše 9 000 000 €. EDIHs díky těmto prostředkům a finanční podpoře z Programu Digitální Evropa budou poskytovat podporu malým a středním podnikům a tím přispějí k celkové transformaci a zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky a její úspěšnosti na celoevropské úrovni.

 

Autor: MPO

Zdroj: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/v-cesku-vznikne-pet-evropskych-center-pro-digitalni-inovace--pomohou-rozvijet-male-a-stredni-podniky--268293/