Evropská unie by měla podporovat udržitelnost potravinářství bez nadměrné byrokracie, která snižuje konkurenceschopnost evropských firem. Shodli se na tom 5. listopadu účastníci konference Potravinářské komory ČR.
Udržitelnost a ohleduplnost jsou důležité, ale musí být vyvážené s ekonomickou realitou, uvedla na konferenci prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.
„Diskuze o udržitelnosti a klimatických změnách v potravinářství probíhá velmi intenzivně, jak na české úrovni, tak na evropské,“ řekla a dodala:. „Ale nesmí to být na úkor konkurenceschopnosti, ta se v dokumentech EU poslední dobou zmiňuje velmi často.“
Upozornila i na konkrétní nařízení, jejichž zmírnění je podle ní zásadní – například ESG reporting nebo evropské nařízení o odlesňování. „Požadovat po malých chovatelích v České republice, aby dokládali, že svůj skot chovají na neodlesněných oblastech, v zemi, kde se zalesňuje a kde se od roku 1970 zasadilo 150 tisíc hektarů lesa, mi připadá trochu zvláštní,“ uvedla.


