Současný pokles cen másla způsobuje podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR zejména dlouhodobý přebytek mléka a také to, že mléko rychle zlevňuje. Ve vyjádření, které má ČTK k dispozici, svaz odmítl tvrzení, že obchodní řetězce prodávají rozmrazené máslo z rezerv, což jako jednu z příčin poklesu cen másla uvedla Potravinářská komora ČR. Mluvčí komory Marek Zemánek ČTK řekl, že se na trh v poslední době dostalo rozmrazené máslo především z Polska, Belgie, Německa, Irska a Nizozemska. Jde podle něj o máslo ze zásob mlékáren, které je nestihly prodat a blíží se konec jeho trvanlivosti. Dalším důvodem zlevnění másla je podle Zemánka ale také větší objem mléčného tuku na trhu proti loňsku.

Na základě aktuálních tržních informací dochází v posledních měsících k uvolňování zásob mrazírenského másla ze skladů. Toto máslo, které míří na evropský trh, pochází především z Polska, Belgie, Německa, Irska a Nizozemska,“ uvedl Zemánek. Zároveň je ale podle něj potřeba zdůraznit, že to není jediný důvod současného poklesu cen másla. Stojí za tím i větší objem mléčného tuku na trhu.

„Loni se primárně vyrábělo více tučných mléčných výrobků, zejména sýrů, což přirozeně snižovalo objem tuku určeného pro výrobu másla,“ řekl Zemánek.

„Zároveň si dovolujeme upozornit, že pan Prouza nemá pravdu, pokud jde o označení výrobku stolního másla. Evropská legislativa zná pouze máslo, pojem stolní máslo nebo čerstvé máslo je národní specifikum a není definován na úrovni EU,“ doplnil. Také podle něj není pravda, že výkupní cena mléka klesá.

Dále zde: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/828296/maslo-i-za-27-90-kc-experti-o-pricinach-zlevneni-na-trhu-je-i-maslo-z-polska-nemecka-ci-irska.html

Zástupci firem, obchodních řetězců či potravinářů vítají opětovný odklad nařízení o odlesňování, o němž ve čtvrtek informoval Evropský parlament. Tato doba by se podle nich měla využít k zjednodušení nařízení, které je administrativně náročné a může ohrozit konkurenceschopnost Evropské unie, vyplývá z vyjádření Hospodářské komory, Svazu obchodu a cestovního ruchu a Potravinářské komory pro ČTK.

Cílem odložení je podle europarlamentu umožnit zemědělcům, lesníkům, obchodníkům i dalším hospodářským subjektům, aby se mohli na předpis řádně připravit. Velké hospodářské subjekty a obchodníci budou nyní muset nařízení uplatňovat od 30. prosince 2026 a malé hospodářské subjekty, soukromé osoby a mikropodniky či malé podniky od 30. června 2027. Původně mělo nařízení platit od konce roku 2024.

Také Potravinářská komora odložení nařízení vítá. "Potravináři se aktivně chtějí podílet na úsilí, které povede k omezení globálního odlesňování. Zdůrazňují však, že veškeré postupy musí být v praxi reálně proveditelné, nesmí narušit plynulost dodávek potravin a nesmí poškozovat konkurenceschopnost evropských hospodářských subjektů ve srovnání s konkurenty ze zemí mimo EU," uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Dále tady: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odklad-narizeni-o-odlesnovani-by-se-mel-podle-firem-vyuzit-k-jeho-zjednoduseni

Slovo maso by se mělo používat jenom u kusů živočichů, vyčetl ve středu na konferenci Potravinářské komory ČR výrobcům masa z tkáňových kultur ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Radek Slanec. Ti hovořili o svých projektech ve firmách Bene Meat a Mewery. Diskuse se zúčastnil i Petr Beneš, zástupce z ministerstva zemědělství.

„Regulátor mluví o kultivovaném mase, ač moc dobře ví, že evropský soud udělal nějaké rozhodnutí na francouzskou vyhlášku a bylo tam jednoznačně řešeno, co je to maso. Není možné říkat, že maso je všechno,“ řekl Slanec. Název maso je podle něj klíčová marketingová záležitost, která prodává, používat tento název pro rostlinné výrobky či pro výrobky z tkáňových kultur je podle něj nefér.

O tématu zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-maso-laborator-nazev.A251203_130224_ekonomika_drh

Čtvrt kila másla do třiceti korun si Češi pravděpodobně moc dlouho neužijí. Po vyprodání mrazírenských zásob, které na trh dodaly evropské země, se nejspíš vrátí na původní cenu. Zlevněný výrobek je podle expertů nezávadný.

Podle expertů není na mrazírenském másle nic závadného. „Na chleba nebo do krémů bych jej sice nepoužil, ale do vánočky či na korpusy je naprosto ideální,“ uvedl Zemánek. Zároveň upozornil, že takové máslo by se už nemělo znovu zmrazovat: „Už tak má za sebou dost, druhý poločas by ho jen dorazil,“ dodal.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-cesko-zaplavilo-levne-maslo-je-nezavadne-ale-do-mrazaku-by-uz-nemelo-293165

 

Tuzemské obchody zaplavuje nezvykle levné máslo. Čtvrtkilovou kostku lze koupit i za méně než třicet korun. Nízká cena prý nevydrží dlouho. Zástupce Potravinářské komory ČR popisuje, odkud výrobek je a na co si dát pozor.

"Žádná evropská mlékárna nedokáže máslo za tyto peníze při současných nákladech vyrobit," tvrdí mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

"Nízkou cenu způsobují zejména masivně uvolněné staré mrazírenské zásoby v zahraničí, kterým končí trvanlivost a musí se rychle prodat," vysvětluje Zemánek.

Podle expertů je rozmrazené máslo naprosto nezávadné. "Ale nepoužíval bych ho do krémů, hodí se spíš do vánočky," poznamenal Zemánek.

"Z pohledu chuti mu chybí čerstvost a může být i lehce nažluklé z důvodů probíhajících oxidativních změn, dokonce i při mrazírenských teplotách," řekl už dřív šéf Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Více zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/superlevne-maslo-na-co-si-dat-pozor-kdyz-pouzivate-rozmrazen/r~7e9db8b6cf8011f0b589ac1f6b220ee8/

Nedávno se v Česku opět objevila ptačí chřipka. Byť zatím nezasáhla nosnice, tradičně vysoká poptávka po vejcích před svátky, přestavby klecových chovů a situace v okolních zemích zatím dle šéfky Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé nižší ceny nenaznačují.

K cenově napjaté situaci dle Dlouhé přispívá zákon o zákazu klecového chovu slepic, který bude platný od 1. ledna 2027. Čeští drůbežáři houfně přestavují provozy na podestýlku. Z 5,8 milionu ustajovacích míst jich zbývá přestavit ještě 2,5 milionu, uvedla s tím, že kvůli přestavbám budou vejce chybět.

Více zde: https://www.epochtimes.cz/2025/12/02/cena-vajec-se-drzi-vysoko-a-lip-nebude-rika-sefka-drubezaru/

Vláda Andreje Babiše chce zrušit novou stravovací vyhlášku pro školy, která měla od září postupně přinést zdravější obědy pro děti. Norma snižuje množství soli, cukru, brambor a průmyslově zpracovaných potravin a naopak přidává luštěniny, ryby, zeleninu či celozrnné obiloviny. V praxi ale podle kritiků naráží na odpor žáků, plné odpadkové koše a administrativní i provozní problémy ve školních jídelnách.

Právě kombinace ambiciózních výživových cílů a tvrdých kvót naráží na kritiku samospráv i školských odborů. Svaz měst a obcí upozorňuje, že zvýšení podílu ryb a luštěnin povede k tomu, že část jídel děti jednoduše nechají na talíři. Podle svazu „povedou některé změny ke zvýšení odpadu, protože dětem jídla nebudou chutnat“.

Potravinářská komora už dříve uvedla, že zavedení vyhlášky „bude v současné podobě velmi problematické“ a materiál se kvůli množství pozměňovacích zásahů stal podle ní nepřehledným.

Více zde: https://www.echo24.cz/a/H2kBa/zpravy-domov-zdrave-obedy-skoly-experiment-deti-ano-vyhlaska-ryby-lusteniny-zrusit

30. listopad 2025

Řeznické řemeslo je v Česku na ústupu. Mladí lidé nemají o tradiční profesi zájem a podle statistik v posledních letech skončil svou činnost každý šestý řezník u nás. Obor se ale částečně mění například pod vlivem americké gastronomie.

Řeznické řemeslo je ale v posledních letech na ústupu. Podle Potravinářské komory mezi lety 2017 až 2024 ukončilo svou činnost 17 % všech řezníků v Česku. Mladým lidem vadí prý například náročnost povolání.

Více tady: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/635244-reznicke-remeslo-je-v-cesku-na-ustupu-narocne-povolani-mlade-nelaka

29. listopad 2025

Evropská unie se i kvůli velkému zájmu veřejnosti zavázala, že v roce 2027 ukončí klecové chovy hospodářských zvířat. Zatímco Česko by mohlo jít příkladem, protože samo rozhodlo, že do tohoto roku ukončí klecový chov drůbeže, na celoevropskou regulaci to zatím nevypadá. Podle ochránců zvířat plán práce na příští rok na závazek zapomněl a od europoslanců se pomalu ozývají hlasy, že mu unie nedostojí. Zejména kvůli ekonomickým dopadům.

Více o tématu zde: https://www.denik.cz/zvireci-denik/klecovy-chov-slepice-evropska-komise-zakaz-2027.html

28. listopad 2025

Evropský parlament podpořil návrh Rady EU na roční odklad platnosti sporného nařízení o odlesňování. K tomuto kroku, který navazuje na podobné rozhodnutí Rady EU, došlo v důsledku intenzivního tlaku evropských podnikatelů a komor. Různé subjekty opakovaně upozorňovaly na nedostatečnou připravenost IT systémů a neúměrnou byrokratickou zátěž. Na začátku listopadu například Potravinářská komora ČR zaslala europoslancům dopis s výzvou k odložení sporné legislativy.

Nejzásadnější změnou je pro střední a velké podniky to, že budou muset dodržovat povinnosti vyplývající z tohoto nařízení až od 30. prosince 2026. Mikropodniky a malé podniky dokonce až od 30. června 2027. Europoslanci dále odhlasovali zjednodušení v administrativě. Konkrétně se ruší povinnost předávat referenční čísla celním orgánům pro následné subjekty při vývozu a také se zrušila povinnost předávat tato čísla kromě prvního dodání od výrobce dodavateli. Komise navíc musí do 30. dubna 2026 předložit zprávu o administrativní náročnosti nařízení a případné návrhy na jeho zjednodušení.

„Roční odklad je nezbytný pro podnikatele, kteří čelili hrozbě nefunkčního systému. Vítáme, že byl vyslyšen požadavek podnikatelské sféry, aby byl zaručen hladký přechod a zejména posílen IT systém Unie pro elektronická prohlášení. Je klíčové, aby Evropská komise tuto dobu využila k zajištění plné funkčnosti, minimalizaci byrokracie, a především k zásadnímu přepracování celé kritizované legislativy. Nyní je klíčové, aby instituce EU návrh schválily včas,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Evropský parlament nad rámec návrhů Rady EU navrhuje mechanismy pro zajištění funkčnosti nařízení. Komisi by uložil povinnost zřídit stálou skupinu zúčastněných stran pro sběr zpětné vazby od odborníků a provozovatelů. Dále navrhuje, aby příslušné orgány musely Komisi sdělovat veškeré zdokumentované obtíže a chyby informačních systémů Unie. Tento krok má garantovat, že podnikatelé nebudou znevýhodněni kvůli problémům na straně IT systémů.

Aby roční odklad mohl vstoupit v platnost, musí Evropský parlament urychleně zahájit jednání o nařízení s členskými státy EU a s Evropskou komisí. Jeho konečná podoba musí být schválena EU institucemi a zveřejněna v Úředním věstníku EU nejpozději do konce roku 2025.

Potravinářská komora varuje, že podniky nemohou být na původní termín platnosti vůbec připravené. Jakékoli zdržení, které by vedlo k tomu, že odklad nevstoupí v platnost, by pro celou podnikatelskou sféru znamenalo obrovský administrativní chaos.

Doplňující informace:

O nařízení EU proti odlesňování

Nařízení EU proti odlesňování má zajistit, aby klíčové komodity, jako je sója, hovězí maso, palmový olej, kakao, káva, dřevo a kaučuk, uváděné na trh EU, nepřispívaly ke globálnímu odlesňování. V samotné Evropské unii však k masivnímu kácení lesů za účelem zemědělské produkce nedochází. Například v České republice je situace opačná, lesů každoročně přibývá.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

28. listopad 2025

Od roku 2030 se nebudou smět používat některé plastové obaly. Zákaz by se mohl dotknout i smršťovací fólie, která mimo jiné poutá zboží na dřevěných paletách při transportu. Místo ní by se mohl použít například karton. Potravináři nyní bijí na poplach – tato změna je pro ně prakticky nepředstavitelná. Obchodníci doufají, že se ještě povede dojednat změna.

„Plošný zákaz strečových fólií pro balení palet je pro nás v logistice prostě nepředstavitelný. Pokud budeme muset nahradit fólii kartonem, nesnížíme odpad, ale naopak ho jen namnožíme. Navíc hrozí riziko narušení bezpečnosti potravin a poškození přepravovaného zboží,“ říká mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Podle něj by stačilo, aby venku zapršelo nebo zboží navlhlo a papír by nemusel vydržet. V něm obalené palety by se pak mohly zhroutit. „Zboží se poničí a doprava se prodraží. Potřebujeme funkční řešení, ne pouze nařízení, které nepočítá s realitou terénu,“ popsal.

Podobně to vidí také generální ředitel Polabských mlékáren Pavel Vybíral. Zdůrazňuje, že pro mlékárny je hygiena hlavní prioritou. „Strečová fólie není jen obal, je to naše poslední obranná linie. Vytváří nepropustný štít, který drží prach, vlhkost a cokoliv nežádoucího daleko od našich výrobků. Pokud bychom nepoužívali strečovou fólii pro transport našich výrobků, tak by ztráty vzniklé poškozením zboží byly opravdu velmi vysoké,“ vysvětlil.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/obaly-plasty-folie.A251127_163447_ekonomika_ven

27. listopad 2025

Zemědělci a potravináři upozorňují, že dekarbonizace sektoru musí být ekonomicky udržitelná, administrativně zvládnutelná a férová vůči globální konkurenci – a že současný systém podpory prostřednictvím společné zemědělské politiky EU není dostatečný.

Společná zemědělská politika EU hraje v dekarbonizaci českého zemědělství dvojí roli – je hlavním finančním nástrojem pro různá opatření, ale zároveň zdrojem frustrace kvůli byrokracii a nejasným prioritám.

Jiří Šír z Potravinářské komory ČR kritizoval návrh Evropské komise, podle něhož bude nová zemědělská politika po roce 2028 podporovat pouze zemědělce a lesníky, a nikoliv potravináře. Ti budou muset sahat pro podporu do jiných „kapitol“, například do strukturálních fondů určených pro rozvoj regionů.

Šír ostře kritizoval složité evropské regulace, které jsou sice dobře myšlené, ale v praxi často končí špatně. Jako příklad uvedl nařízení proti odlesňování, které podle něj klade na podniky neuvěřitelnou administrativní zátěž. Instituce EU nicméně nedávno rozhodly o jeho dalším odložení.

Více zde: https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/bojuji-se-zmenou-klimatu-i-byrokracii-zemedelci-a-potravinari-zadaji-ferovou-podporu-eu/

27. listopad 2025

Nápad je to na první pohled jednoduchý. Zdražíme potraviny s vysokým obsahem cukru a tuku – a lidé je přestanou kupovat a jíst. Takhle to v praxi ale nefunguje. Jak ukázala maďarská „daň na chipsy“ z roku 2011 nebo dánská daň na cukr, opak byl pravdou. Spotřeba po zavedení daně naopak mírně vzrostla. Lidský mozek se nenechá obelstít. Kdo má chuť, ten si prostě buď koupí dražší zdaněnou čokoládu, nebo si cukr najde v jiných, nezdaněných potravinách. Skutečné řešení je v prevenci a motivaci. Je nutné investovat do hřišť a sportovišť, přimět lidi k pohybu a cílit peníze na osvětové kampaně. Navíc, potravináři v Česku již mnoho let aktivně pracují na vylepšování receptur. Jde však o dlouhodobý proces. Snížení obsahu, či dokonce odbourání některých složek by v mnoha případech zásadně ovlivnilo texturu a chuť výrobku, což by mohlo vést k odmítnutí ze strany spotřebitelů. V potaz je třeba brát také technologii výroby, protože pokud například sůl, která funguje zároveň jako přirozený konzervant, snížíte pod určitou hranici, pak ji musíte nahradit přídatnými látkami, aby se zachovaly vlastnosti výrobku. Proto musejí být veškeré změny zaváděny uvážlivě a postupně.

Komentář prezidentky Dany Večeřové byl zveřejněn v rubrice PRO A PROTI v 48. čísle týdeníku Echo.

26. listopad 2025

V době předvánočních nákupů se lidé mohou setkávat se zdražením základních potravin. Kromě vajec se to v posledních měsících týkalo zejména mléka. Důvodem bylo omezování chovů na evropském trhu a také nemoci hospodářských zvířat. Zdražování ale nemusí být v následujících měsících tak silné a nakupující se mohou dokonce těšit na mírné zlevňování. Kvůli rostoucím nákladům zemědělců lze v příštím roce očekávat, že si spotřebitelé znovu budou připlácet.

Podle dat Českého statistického úřadu rostla výkupní cena mléka nepřetržitě rok a půl. V současné době se pohybuje okolo 13 až 14 korun za litr. Pro spotřebitele to znamená růst ceny mléka na současnou průměrnou cenu 27,36 koruny za litr. V lednu letošního roku přitom litr polotučného pasterovaného mléka stál 26,13 koruny. V letošním roce dochází zatím k nárůstu ceny o 4,5 procenta, což je dvojnásobek oproti průměrné inflaci.

Dále zde: https://cnn.iprima.cz/cena-mleka-na-burze-klesa-presto-si-v-obchodech-priplacime-kdy-se-dockame-zlevneni-492724

26. listopad 2025

Potravinářská komora ČR vítá záměr budoucí vlády revidovat nedávno zavedenou vyhlášku o školním stravování. Pouhé úpravy však nestačí. Komora trvá na kompletní revizi celého procesu tvorby problematického spotřebního koše u dětského stravování. Ten totiž úředníci připravili netransparentně, za zavřenými dveřmi a pouze s předem vybranou skupinou osob, která sdílela názory autorů. Oponentní hlasy byly záměrně eliminovány. Z každodenní praxe se přitom na adresu vyhlášky ozývají zásadní výhrady, které je nutné bezodkladně zohlednit a zapracovat.

„Z praxe víme, že současné nastavení spotřebního koše je v řadě bodů nerealizovatelné. Vítáme, že se budoucí vláda ke zděděnému problému hlásí, ale nestačí jen hasit požár. Trváme na tom, že problematický spotřební koš, který vznikl za zavřenými dveřmi, musí být kompletně přepracován. Jinak budeme mít sice novou vyhlášku, ale stále nefunkční pravidla,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.  

Komora má k dispozici dokumentaci, která potvrzuje nestandardní postup při přípravě vyhlášky. Ačkoli návrh formálně prošel mezirezortním připomínkováním, připomínky nebyly ve většině případů akceptovány, a to bez řádného zdůvodnění. Výsledkem je dokument, který odráží úzký pohled autorů, nikoli konsenzus odborné veřejnosti. Jejich osobní vize stravování se tak stala finálním dokumentem, a to často bez ohledu na reálné výživové potřeby dětí a praktickou proveditelnost pro provozovatele jídelen.

Testování proběhlo pouze ve vybraných školách, které nedostatečně reprezentují reálné podmínky školních jídelen a u nichž se dalo očekávat, že budou systém podporovat. Všichni účastníci navíc byli z nepochopitelných důvodů vázáni mlčenlivostí, což znemožnilo otevřenou diskusi o výsledcích.

Potravinářská komora zdůrazňuje, že absence odborné diskuse vedla k vytvoření nefunkčního systému s přímými negativními důsledky. Konkrétně došlo k jednostrannému nastavení limitů a zákazů, které nebere v potaz technologickou, ekonomickou ani provozní realitu školních jídelen. Největší obavy panují z nárustu plýtvání potravinami v důsledku odmítání pokrmů. Podobně i omezení příjmu červeného masa u dětí vzbuzuje u části odborné veřejnosti obavy o nutriční dostatečnost nového spotřebního koše. Je třeba si uvědomit, že zejména pro děti z nízkopříjmových skupin obyvatelstva představuje školní stravování klíčový zdroj hodnotných živin a pro mnohé i jediné teplé jídlo dne. Tato restrikce proto může ohrozit jejich celkový denní příjem živin.

„Hlavním cílem vyhlášky je logicky udržet děti v jídelnách a poskytnout jim nutričně vyváženou stravu. Jestliže však bude vyhláška složitá a špatně aplikovaná v praxi, hrozí, že dosáhneme úplně opačného efektu. Namísto podpory stravování povede jen k tomu, že děti budou jídlo odmítat a z jídelen odejdou. A to je přesně to, čemu chceme zabránit kompletní revizí,“ uvedla předsedkyně Asociace společného stravování Renáta Černá.

Z těchto důvodů Komora předkládá jasný a logický postup k nápravě. Nejprve je nutné znovu otevřít celý proces tvorby spotřebního koše a doplnit jej o skutečně širokou odbornou diskusi. Cílem musí být stanovení jasných, nutričně podložených principů, které jsou zároveň proveditelné v reálném prostředí školních jídelen. Finální návrh je poté nutné pilotně ověřit v dostatečném počtu škol a teprve na základě těchto výsledků vyhlášku dokončit.

Potravináři dlouhodobě podporují veškeré iniciativy směřující ke zlepšení stravovacích návyků a zdravého životního stylu v ČR. Komora nechce kritizovat, chce konstruktivně spolupracovat. Spotřební koš je důležitý nástroj státní správy a jeho revize je nezbytná. Potravináři se aktivně hlásí k účasti na jeho aktualizaci, avšak výhradně na bázi odborné diskuse a konsenzu, nikoli jednostranných zákazů. Důkazem proaktivní snahy je i Deklarace ke zdravému životnímu stylu, kterou Komora podepsala v srpnu 2022 s ministerstvem zdravotnictví a která zavazuje výrobce k reformulacím receptur a omezování obsahu nežádoucích živin.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

25. listopad 2025

Všechny, kdo se už připravují na pečení vánočního cukroví, potěší aktuální ceny základní suroviny másla. Oproti minulému roku zlevnilo, přibylo slevových akcí na něj a vzrostla také průměrná výše slevy. Ukázala to analýza spotřebitelské služby Kupi.cz.

Zatímco loni v říjnu a listopadu se průměrné ceny másla pohybovaly nad 60 korunami za čtvrtku a populární české značky se prodávaly kolem 70 korun, letos v říjnu cena klesla na 54 korun. Máslo tedy zlevnilo zhruba o desetinu. A předběžné údaje statistiků naznačují, že tento měsíc by mohly ceny ještě klesnout.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-maslo-je-levnejsi-nez-loni-v-akcich-mnohdy-stoji-45-korun-40549962

24. listopad 2025

Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha, Českomoravský svaz mlékárenský a Potravinářská komora si vás dovolují pozvat na 21. ročník "Celostátních přehlídek sýrů", který se uskuteční ve středu 11. února 2026.

Vyhlášeny budou výsledky hodnocení senzorické jakosti sýrů vyrobených v ČR, které bude provedeno odbornými komisemi 5. února 2026. Součástí doprovodného programu budou prezentace a ochutnávky sýrů přihlášenými mlékárnami, odborné přednášky, výstavka sýrů a prezentace firem dodávající přístrojové vybavení pro analytiku sýrů nebo pomocné látky k výrobě sýrů.

Ve čtvrtek 12. února 2026 proběhne konference "Mléko a sýry", která se zaměří na nové poznatky v mikrobiologii a technologii mléka, sýrů a ostatních mléčných výrobků. Z přehlídek a konference bude vydán společný sborník.

24. listopad 2025

Registrace pro zájemce o kurzy RURBANIVE - Pekařská výroba

Účastníci semináře se seznámí s netradičními surovinami a postupy, které jsou vhodné pro rozšíření sortimentu pekařských výrobků. Získají praktické informace o tom, jak efektivně využít netradiční ingredience pro výrobu atraktivních a zdravějších produktů. Součástí programu je i praktická část, ve které si vyzkouší různé metody zpracování těsta a řemeslnou výrobu.

Termín konání: 13. 1. 2026 od 9:00 do 15:00
Místo konání: Potravinářský pavilon FAPPZ

Více k registraci zde: https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=4Uhq8iH8Gka5f6xb1TXzQRi5Ppw1YYtCmly9CVYUtu1UNUxHUDZLS1hVOE9HMlczVkZENk5GTVE1OSQlQCN0PWcu&route=shorturl

24. listopad 2025

Už více než dvě desítky ohnisek ptačí chřipky odhalili letos veterináři v ČR. Geograficky je jasné, že zasažená je prakticky celá republika, poslední nálezy byly z Olomouckého, Moravskoslezského a Pardubického kraje, dříve pak choroba zasáhla jižní Čechy.

Zatím pomalu se pak zvyšují ceny vajec kvůli nedostatku komodity v Evropě. V listopadu podle prvotních údajů Českého statistického úřadu stouply meziměsíčně o více než devět procent. Absolutní čísla o tom, kolik Češi za vajíčka v průměru platí, budou k dispozici až později, velkou část prodejů tvoří slevové akce. Podle dřívějších dat stála v říjnu desítkové balení již přes 48 korun. Loni touto dobou stálo deset vajec 36 Kč, meziročně tak vejce zdražila o třetinu.

Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka se rostoucí ceny vrací jako kopie loňského roku. „Jelikož se všichni soustředí na neklecová vejce, pokud dojde k rozšíření epidemie do dalších chovů, hrozí, že bude na evropském trhu nedostatek. Budeme se muset smířit s tím, že vejce opět podraží a dostupnost těch z alternativních chovů bude omezená,“ říká. A vzhledem k tomu, že od příštího roku by neměla většina českých supermarketů prodávat kvůli svým dobrovolným závazkům vejce z klecí, dá se očekávat zdražování, ostatně si na nové haly, i když částečně dotované státem, musí chovatelé vydělat.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-chripka-ptaci.A251122_125427_ekonomika_drh

23. listopad 2025

Ceny vajec vzrostly raketovým tempem. Plato 30 vajec za stovku je minulostí. Výjimkou momentálně nejsou ani ceny překračující dvojnásobek běžné ceny a před Vánoci už se podle odborníků zlevňovat nebude. Situace by se mohla zlepšit až po Novém roce.

„Ceny vajec zvyšuje ptačí chřipka, která snižuje dostupnou nabídku. K tomu se přidává i druhý faktor, přechod na neklecové chovy,“ tvrdí mluvčí České potravinářské komory Marek Zemánek.

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/634625-vanoce-se-prodrazi-cena-vajec-trha-rekordy-priplatime-si-i-za-maso-a-kakao

22. listopad 2025

„Některé výrobky opravdu dnes nejsou bez promocí prodejné a je to něco, o čem se budeme muset bavit,“ říká v rozhovoru Michal Brada, šéf mlékárenské skupiny Lactalis CZ.

Prodeje se ztrátou, extrémní slevy na potraviny i omezení marží. Témata, která jsou podle šéfa Lactalis CZ Michala Brady aktuální a mohla by se řešit i legislativně.

„Myslím, že se budeme muset bavit například o prodejích se ztrátou. Když vidíte, že trvanlivé mléko na regále stojí 11,90 Kč, a my vykupujeme syrové mléko za 13,50 Kč, nedává to smysl,“ domnívá se šéf české filiálky francouzské skupiny, která provozuje Mlékárnu Klatovy a ostravský Kunín.

Více čtěte tady: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-neco-se-musi-stat-mleko-za-1190-kc-nedava-smysl-rika-sef-lactalisu-292223

22. listopad 2025

Na jednu stranu lidé žehrají na vysoké ceny potravin, na druhou stranu jimi plýtvají. Na každého Čecha připadá 98 kilogramů potravinového odpadu ročně. Zemědělci, zpracovatelé, obchodníci a restaurace na tom mají jen relativně malý podíl. Většinu jídla totiž vyhazují koncoví spotřebitelé v domácnostech, zejména nejmladší dospělí z generace Z.

O tématu zde: https://zpravy.aktualne.cz/datavize/jidlo-za-tisice-v-kosi-potravinami-plytvaji-hlavne-mladi-ac/r~74a73b38c17111f0801c0cc47ab5f122/

21. listopad 2025

Americký prezident Donald Trump v noci na pátek zrušil čtyřicetiprocentní cla na dovoz potravinářských produktů z Brazílie. Podepsaný exekutivní příkaz se týká mimo jiné hovězího masa, kávy, kakaa nebo ovoce. Nový příkaz se týká brazilského dovozu do USA zpětně už od 13. listopadu. Podle textu nařízení bude možné vracet cla vybraná z dovozu osvobozených produktů od tohoto data. Opatření by mohlo souviset s rekordně nízkou popularitou Trumpa mimo jiné i kvůli rostoucím cenám potravin.

Další informace zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/trump-zrusil-ctyricetiprocentni-cla-na-dovoz-potravin-z-brazilie-367404

21. listopad 2025

Zákazníci mohou jásat, brambory ve slevových akcích v supermarketech se letos prodávají za méně než 10 korun, v některých případech dokonce za šest korun za kilogram. Pěstitelé se však neradují. Hlíz byl letos v celé Evropě přebytek, na každém prodaném kilogramu tak podle svých slov tři až čtyři koruny tratí.

Experti se obávají, že zemědělci od pěstování brambor upustí. „Když se balené brambory na pultech nabízejí i za šest korun za kilo, zatímco samotné vypěstování stojí pět korun a k tomu připočtěte energie na třídění, obaly a logistiku, je zřejmé, že zemědělec tratí, protože to ekonomicky nevychází,“ říká mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

„Spotřebitel jistě jásá, ale zemědělec si příště rozmyslí, jestli bude sázet brambory i příští rok, a raději přejde na méně rizikovou, ale pro výživu méně přínosnou plodinu,“ říká její mluvčí Marek Zemánek.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/brambory-ceny.A251120_155704_ekonomika_ven

20. listopad 2025

Kdo už teď plánuje pečení vánočního cukroví, musí počítat s razantním zásahem do rodinného rozpočtu. Minimálně kvůli stále rostoucím cenám vajec. Balení deseti kusů tento měsíc překročilo magickou hranici 70 korun. Hlavník viník zdražování se nabízí jednoznačně: ptačí chřipka, která decimuje chovy drůbeže po celé Evropě. Chovatelé mají ale ještě jedno vysvětlení drahoty.

Dále zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/spatna-zprava-pred-vanoci-vejce-prudce-zdrazuji-na-vine-neni/r~139c7536c60f11f0bb77ac1f6b220ee8/

19. listopad 2025

Začala likvidace zhruba 13 000 kachen v komerčním chovu v Blatné na Strakonicku. Testy v podniku potvrdily 3 ohniska ptačí chřipky. Utrácení drůbeže bude pokračovat i zítra. Nepříznivá situace tlačí na ceny, drůbeží maso i vejce zdražují.

„Ceny vajec a částečně i kuřecího masa zvyšuje především ptačí chřipka, která snižuje dostupnou nabídku komodit na evropském trhu. U vajec se k tomu přidává i druhý faktor, kterým je přechod na neklecové chovy," řekl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více v reportáži: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/225411000101119/cast/1152176/

18. listopad 2025

Zahřát se poctivým hovězím vývarem vyjde letos v zimě výrazně dráž než loni. Přední hovězí s kostí, ze kterého se tradiční polévka vaří, zdražilo oproti loňsku téměř o třetinu. Hlouběji do kapsy musí lidé sáhnout i při nákupu drůbeže a vepřového. Vyšší ceny dělají potíže také majitelům restaurací. Problém se netýká jen Česka, ale celé Evropy.

Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek upozornil, že za posledních pět let v Evropě ubyly miliony kusů dobytka. „Mladá generace často nejeví zájem o fyzicky náročný a časově vyčerpávající chov dobytka, což vede k tomu, že mnoho menších či rodinných farem nemá nástupce a je nuceno ukončit chov,“ řekl Zemánek.

Na světovém trhu podle něj výraznou roli hraje zvýšení dovozů do Číny. „Čína se stala jedním z největších světových dovozců hovězího masa a její dovážený objem se v posledních letech více než zdvojnásobil,“ upozornil. Důvodem je podle něj změna spotřebitelského chování, kdy čínská populace bohatne a víc lidí si může dopřát dražší hovězí maso. Roli sehrál i africký mor prasat. Ačkoli se chovy prasat povedlo obnovit, část zákazníků začala trvale kupovat jiné druhy masa, včetně hovězího.

„Takto prudký cenový skok nebyl zaznamenán u žádného masa. Pokud bude tento cenový trend pokračovat, hovězí se z běžné potraviny stane luxusní záležitostí,“ uzavřel Zemánek.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-hovezi-jako-luxus-maso-a-uzeniny-v-cesku-zdrazuji-40548477

16. listopad 2025

Některé potraviny používané tradičně o Vánocích budou letos levnější než v minulých letech. Za jiné si však budeme muset připlatit. V porovnání s rokem 2023 jsou dražší vejce i máslo. Oproti tomu brambory prudce zlevnily. Přesto můžeme očekávat, že za štědrovečerní večeři zaplatíme více než v minulosti.

Dále zde: https://cnn.iprima.cz/budou-letos-vanoce-znovu-drahe-podivejte-se-kolik-bude-stat-vanocka-nebo-bramborovy-salat-491141

15. listopad 2025

Až do trpkého konce bojoval obchodní řetězec Albert proti pokutě 200 tisíc korun, kterou dostal od České obchodní inspekce za uvádění klamavé slevy. Konkrétně obchod lákal na slevu 44 procent na zrnkovou kávu, ale výsledná cena byla ještě o dvacet korun vyšší než ta nejnižší, za kterou obchodník prodával to samé zboží v uplynulých třiceti dnech.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-albert-v-lakave-akci-nabizel-velkou-slevu-na-zrnkovou-kavu-klamani-zakazniku-rozhodl-soud-40549063

14. listopad 2025

Trumpova administrativa pracuje na dalších výjimkách z uvalených cel. Nyní by se měly týkat potravin, které v USA neustále zdražují. Hovoří se hlavně o citrusech a hovězím masu. Američtí farmáři ale případné výjimky kritizují a říkají, že takový krok by odporoval avizovanému plánu Donalda Trumpa na návrat zemědělské produkce a průmyslové výroby zpět do USA.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/donald-trump-usa-cla-ceny-potravin-spojene-staty-vyjimky.A251114_122000_eko-zahranicni_jla