Letní útraty v restauracích byly i kvůli počasí slabé. Zdražování nyní sice zpomaluje, ale nárůst cen byl v posledních letech tak vysoký, že už nyní si lidé některé položky z menu raději odepřou, říká restauratér Luboš Kastner.
Restaurace na horách a hospody v kempech odnesly letošní chladné léto zdaleka nejvíc. Tržby v turisticky atraktivních lokalitách v létě propadly proti loňsku o 20 až 30 procent, vyplývá z čerstvých dat z pokladního systému Dotykačka, přes který jde čtvrtina všech transakcí na tuzemském trhu.
Pivo podražilo za poslední tři roky o sedm korun, půllitr dvanáctky vyjde v průměru na 56 korun, na čemž se podepsaly zejména změny v DPH. Řízek za tři roky zdražil o 14 korun, nyní průměrně vyjde na 179 korun, a například guláš, který typicky pořídíme za 175 korun, zdražil za stejnou dobu o 18 korun, plyne z údajů z Dotykačky.