ANALÝZA. Za vejce se platí dvakrát vyšší cena než před čtyřmi lety. Máslo, chléb, brambory jsou dražší o polovinu. Proto překvapilo nejen spotřebitele, ale také ekonomy, když ceny potravin letos v lednu znovu vyskočily.
Drahotu táhnou jako obvykle jen některé komodity. Tentokrát ve srovnání s loňským lednem nejvíc zdražila vejce, ovoce, mléko, máslo a čokoláda, nově se do výčtu přidalo drůbeží maso. Dohromady jde o potraviny, které tvoří značnou část spotřebního koše.
Jako jeden z mála analytiků předpověděl zdražování zemědělských produktů Petr Havel. Už v prosinci upozornil, že důvody pro zdražování převažují nad těmi, které by naopak mohly potraviny zlevnit.
V první řadě Česko stále patří mezi státy EU s nižší cenovou úrovní. V rámci vyrovnávání životní úrovně EU v nich roste rychleji například cena práce, která se na cenách potravin podepisuje víc než jinde. Proto potraviny na chudším východě Evropy zdražovaly nejvíc v letech velké drahoty 2022-2023, a stejné to musí být i letos.
„Zároveň máme jedny z nejvyšších cen energií a také nejvyšší DPH na potraviny v celém regionu,“ vypočítává analytik.
Důvody zdražení u jednotlivých druhů potravin najdete v textu: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-proc-ceske-zdrazeni-potravin-nema-v-evrope-konkurenci-270772