Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Evropské rozšíření jedlého hmyzu vystrašilo Arabský poloostrov

Před pár týdny Evropská unie rozšířila seznam nezávadných druhů hmyzu pro konzumaci a přidávání hmyzích produktů do potravin. V současnosti jde o velmi moderní a populární téma, které vyvolává zájem široké veřejnosti i kontroverze.

Na jedné straně stojí skupina lidí, která v pojídání hmyzu vidí jedinou možnost, jak se vypořádat s rostoucí světovou populací a zajistit dostatek potravin. Na druhé straně vzniká k těmto výrobkům přirozený odpor především v zemích, kde hmyz nikdy nebyl vnímán jako potravina.

Ať už stojíme na jedné či druhé straně, zájem o tyto potraviny dokazují nejen nově vznikající firmy, ale také jejich výsledné tržby. O rychle rostoucích firmách s jedlým hmyzem se pravidelně dočteme napříč internetem. Je také otázkou, na kolik je firma opravdu producentem hmyzí mouky výživově bohaté na udržitelný protein a na kolik jde spíše o produkci dárkových předmětů klasických potravin s malou složkou hmyzu. Tak jako tak jde o obchodně zajímavý trh, který raketově roste.

Nicméně současná medializace nové aktualizace evropských norem a rozšíření seznamu jedlého hmyzu o další druhy rozvířila debatu v arabských zemích. Jako první (na místní poměry až nečekaně rychle) a také nejvíce radikální prohlášení vydal Katar. Necelý týden po rozporuplných internetových debatách k nové evropské regulaci vydalo Ministerstvo zdravotnictví Kataru prohlášení, že zakazuje prodej jakékoliv potraviny obsahující hmyz. Jako hlavní důvod Katar uvádí, že produkce hmyzu spadá pod výrobu potravin z živočichů, a proto musí splňovat mezinárodní normy pro certifikaci Halal. A jelikož firmy vyrábějící tyto potraviny zatím Halal certifikace nemají, nemohou se takové produkty v zemi vůbec prodávat.

V dalším prohlášení výklad upravili a uvedli, že regulační úřady zemí na Arabském poloostrově včetně jejich náboženské komunity zakazují jíst jakýkoliv hmyz a protein s tímto původem. Jen o pár dní později přichází s prohlášením také Spojené arabské emiráty. Ty potvrdily, že potraviny v zemi prochází velmi přísným laboratorním testováním a v žádném případě neobsahují hmyz v rozporu s Islámským Sharia Halal standardem.

Dle technické regulace č. 2055-1 (Halal Food Part One) nejsou Halal červi ani žádný hmyz, kromě druhu kobylek a částí včel obsažených v medu. Směrnice dále dodává, že jakýkoliv výrobek, který obsahuje hmyz nebo jeho části, musí doprovázet certifikát Halal z kompetentního orgánu země produkce.