VIETNAM

Luboš Marek, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji,

tel.: +84 904 099 562, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. / Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vietnam se potýká s degradací zemědělské půdy

Na nedávné konferenci „Národní strategie pro kvalitu a zdraví půdy“ zaznělo, že 4 % zemědělské půdy ve Vietnamu je silně degradováno, 7 % vykazuje známky degradace a více než 20 % půdy je ohroženo degradací. Celkem tedy čelí degradaci 1/3 zemědělské půdy a jedná se o další problém po rozsáhlých převodech zemědělské půdy na stavební pozemky, golfová hřiště aj. během posledních cca 20 let.

Zemědělská půda ve Vietnamu je chudá na živiny, obsahuje malé množství organických složek a je často kontaminovaná. Až 60 % půdy postrádá draslík a 70 % postrádá fosfor. Kvalitu půdy ovlivňují také faktory životního prostředí jako vyšší koeficient využití půdy, intenzivní zemědělství a nekontrolované používání hnojiv a pesticidů.

Hlavními příčinami degradace půdy jsou desertifikace, sucho, zasolování (v deltě Mekongu), nevhodné využívání půdy a chybějící opatření na ochranu půdy. Vietnam vydal několik legislativních dokumentů týkajících se zemědělské půdy: Zákon o půdě z roku 2013; Zákon o kultivaci z roku 2018; Zákon o ochraně životního prostředí z roku 2020 a vládní usnesení č. 18-NQ/TW o hospodaření s půdou, nicméně dokument související s kvalitou půdy chybí.

Celková rozloha zemědělské půdy ve Vietnamu je něco málo přes 11,5 mil. ha (tj. 0,11 ha/osoba), což je jedna z nejnižších na světě. „Vzhledem k aktuálním problémům je vypracování strategie a akčního plánu pro zlepšení hospodaření s půdou a zlepšení stavu půdy naprosto zásadní,“ uvedl Vu Manh Quyet, zástupce Institutu pro výzkum půdy a hnojiv (SFRI).

Nguyen Thi Bich Ngoc, zástupkyně ředitele Výzkumného ústavu ochrany rostlin (PPRI), popsala zamoření půdy škůdci, které vede k velkému používaných pesticidů. „Většina farmářů postřikuje pesticidy 8–10x ročně,“ doplnila.

Nguyen Van Bo, zástupce Vietnamské asociace věd o půdě (VSSA), apeloval, že problému kvality a zdraví půdy není ve Vietnamu věnována dostatečná pozornost. Společnost považuje půdu za zdroj snadno dostupný k využití. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) však 95 % potravinových zdrojů pochází přímo či nepřímo ze zemědělské půdy.