23 November 2023

Průměrná obchodní přirážka u jogurtů je 105 procent, uvádí Potravinářská komora. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) tvrdí, že je to za hranou, a vyzývá řetězce, aby se umírnily.
 Ekonomové oslovení redakcí CNN Prima NEWS si ale myslí, že člen vlády by se do cenové politiky obchodů vůbec neměl plést.

Řetězce nejsou žádní lidumilové, hlásí potravináři. „U jogurtů a mléčných výrobků je obchodní přirážka příliš vysoká a brání většímu rozvoji a prodeji mléčných výrobků v ČR,“ uvedla mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová.

Celý článek si můžete přečíst zde:

22 November 2023

Analýza Hospodářské komory ČR hovoří o tom, že Česko je v pasti takzvaných středních příjmů a konkurenční výhoda se vyčerpala. Je pravděpodobnější, že firmy budou do Česka přicházet, případně zde rozšiřovat výrobu, nebo naopak spíš budou mizet do zemí, kde je buď vyšší přidaná hodnota, nebo levnější pracovní síla?
To je problém, který v poslední době řešíme – nenabízí se tady ani levná energie, ani levná pracovní síla. Řada potravinářů nemá zaměstnance, protože ta práce není úplně jednoduchá. A hlavně tu nejsou žádné investiční pobídky. Proč by tady potravinář továrnu stavěl? Setkáváme se s tím, že nadnárodní firmy, které mají dostatečný kapitál a odvahu, radši postaví výrobní závod jinde. A ne jenom na Slovensku, v Polsku nebo v Maďarsku, které je ochotné dát až 50procentní pobídku, ale začíná být zajímavé i Německo nebo Francie, což dřív nebývalo. Myslím si, že v tomhle náš stát strašně zaspal, a to nejen u potravinářství.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) spíš hovoří o tom, že by se měla otevřít diskuse, zda firmy v zisku mají vůbec získávat dotace. To asi není téma pro zemědělce, kteří je mají podmíněné splněním spousty podmínek, ale potravinářů by se to dotknout mohlo...

My už jsme letos nedostali nic, ale je potřeba, aby se rozlišovalo mezi investičními a provozními dotacemi. Investiční dotace slouží k modernizaci a inovaci technologií pro výrobu a každá vynaložená koruna se multiplikuje. Přináší to vyšší přidanou hodnotu, vyšší objem výroby a stát z toho má nějaký benefit. A kdyby podniky v zisku neměly dostávat dotace, tak kdo by je dostávat měl? Podniky ve ztrátě je dostávat podle podmínek Evropské unie nesmějí, takže by musely mít nulový zisk. Potom ovšem nevím, z čeho podniky budou platit daně, protože se zdaňují právě zisky, letos 19 a od příštího roku 21 procenty, což není malá částka. Stát by tím dal firmám signál, že ani moc nestojí o to, aby něco produkovaly a zpracovávaly.

Příkladem může být Německo, které nalévá do průmyslu od vpádu Ruska na Ukrajinu neuvěřitelné peníze, aby ho udrželo funkční a konkurenceschopný. Proč? Protože průmysl platí daně včetně sociálního a zdravotního pojištění a zaměstnává lidi. Mně připadá, že vláda průmysl totálně zazdila.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde:

20 November 2023

Ve středu 15.11.2023 proběhla první společná konference Svazu obchodu a cestovního ruchu a Potravinářské komory ČR, která měla za cíl společně pojmenovat a diskutovat na pracovní úrovni hlavní problémy spolupráce výrobců potravin a obchodních řetězců. Na konferenci s názvem Cesta českých potravin na pulty obchodů vystoupil i ministr zemědělství Marek Výborný. Za SOCR prezentoval stanoviska obchodu Tomáš Prouza, prezident Svazu, za Potravinářskou komoru ČR ředitel Jan Pivoňka.

Ministr Výborný zdůraznil, že se musíme všichni společně snažit o to, abychom na pultech našich obchodů nacházeli české potraviny, které budou velmi kvalitní a bezpečné. Ministerstvo zemědělství podporuje programy, které se věnují českým potravinám a kontroly dozorových orgánů ukazují, že značky kvality jako jsou KLASA, Česká cechovní norma nebo Regionální potravina jsou zárukou takřka 100% nezávadnosti.

Prezident Prouza zdůraznil významnou roli obchodníků při prezentaci a propagaci českých výrobků, Češi nejsou takovými patrioty v oblasti potravin jako například Rakušané či Američané a vztah ke svým domácím výrobkům stále hledají. Všichni v poslední době vnímáme velkou nejistotu, sice se snižuje plýtvání potravinami, nicméně lidé velmi šetří a propisuje se to do obchodních výsledků celé vertikály. Dále uvedl, že rostoucí zájem o privátní značky, je pro některé výrobce jednou z možností, jak dostat svoje výrobky do zahraničí.

Jan Pivoňka poděkoval za organizaci celé akce, uvítal možnost sejít se takto společně a diskutovat i za účasti ministra zemědělství palčivé otázky v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů. V České republice se často hovoří o velkých podnicích, které nepotřebují žádné podpory, ale pravda je někde jinde. V Česku jsou v porovnání s našimi sousedy např. v Německu nebo ve Francii podniky spíše střední a menší a v porovnání s celým světem je tento rozdíl ještě významnější. Nejdůležitější je však konkurenceschopnost našeho potravinářského průmyslu. Stát musí mít jasnou strategii, jak chce nakládat se svým zemědělstvím a se svým zpracovatelských průmyslem. Česká legislativa je mnohdy přísnější než legislativa v jiných zemích a takto skutečnost konkurenceschopnost našich výrobců významně ovlivňuje. Jak může pomoc stát? Nutností je vytvoření strategie, kterou je třeba naplňovat, vyhodnocovat a v případě potřeby aktualizovat. Dále podpořit vyrovnání kapacit ve vertikále, zajistit rovné podmínky v porovnání se zahraničím a zvážit dopad negativní komunikace. Pokud o českých potravinách politici hovoří negativním způsobem, těžko potom spotřebitelé budou tyto potraviny vyhledávat, nakupovat a v některých případech i platit vyšší částky, než za srovnatelné potraviny ze zahraniční. A v neposlední řadě je třeba podpořit národní značku kvality v celém řetězci.

Následovaly prezentace obchodních řetězců v duchu udržitelnosti, snižování uhlíkové stopy a problematiky obalů a odpadů. Obchody představily svoje privátní značky a příklady spolupráce s českými pěstiteli a výrobci např. v sektoru brambor, ovoce, zeleniny a dalších.

Po obědě následovaly prezentace jednotlivých výrobců potravin. Výrobci zmínili výhody spolupráce s obchodními řetězci jako například oslovení velké skupiny zákazníků, rozšíření distribuční sítě, spolupráci v oblasti propagace a reklamy a zajištění pravidelného odbytu. Jako příklad dobré praxe můžeme uvést Vratislavickou kyselku, jejíž znovuzrození představil ředitel a majitel firmy KITL Jan Vokurka. Majitel společnosti Jihočeské Jerky kritizoval nečinnost státu při propagaci regionálních potravin, ocenění je jedna věc, ale aby se výrobky dostaly ke spotřebitelům je věc druhá. Jednatel Mlékárny Polná Tomáš Jonke kritizoval nesmyslné obchodní přirážky, které si řetězce přidávají na zpracované výrobky a nevýhodnou pozici při vyjednávání. Martin Knappe, majitel pekárny v Opavě kritizoval stálý cenový tlak, nutnost zalistování výrobků, malou variabilitu pro zavedení sezónních výrobků, dlouhé schvalování cen v případě potřeby jejich zvyšování a zejména obavu z většího výrobního podílu. Pokud se výrobce stane závislým na jednom obchodě a změní se podmínky, je pro něj velmi náročné najít další obchodní kanál, splatit velké investice a udržet zaměstnance.

Prezentace a fotografie z konference budou k dispozici na webových stránkách dodatečně.

20 November 2023

Od ledna se zvýší DPH na nealkoholické nápoje. Jak se to promítne do cen nápojů?

Samozřejmě nápoje zdraží. Byl jsem šokován, že stát zdraží pramenité a minerální vody, které jsou zdravé a také kojenecké vody pro novorozence. Nedává to smysl. Navíc je to daň, kterou stát uvalil na spotřebitele, kteří si kupují zboží. Nápoje se řadí k jídlu a opravdu nerozumím tomu a nedostal jsem ani žádné vysvětlení, proč by se zdanění mělo lišit. Pokud je to kvůli znečištění plasty, nedává mi to smysl, protože tento problém bude řešit zálohový systém. Pokud je to kvůli obsahu cukru v nápojích, jak někdo říká, potom nechápu, proč se u čokolády naopak DPH snižuje.

Může být ještě jeden důvod, proč to vláda dělá, ale to je z mého pohledu střet zájmů. Stát vyrábí pivo, u kterého se zvyšuje DPH na 21 procent. Řekl bych, že přenesení nápojů do stejné daňové sazby má pivo vůči nealku zvýhodnit.

Zasáhne se tím sektor, který už poznamenala pandemie a také vysoká inflace.

Jsem skeptický, že to přinese větší výběr daní. Myslíte, že rohlík zdraží o tři haléře a mléko o korunu? Ale no tak. Potraviny nezlevní, ale vody zdraží. Nerozumím tomu, je to populistický krok.

Celý článek si můžete přečíst zde:

20 November 2023

Evropská komise připravuje zveřejnění návrhu revize pravidel pro welfare zvířat během transportu, předložení revize je plánováno na 06/12/2023. Návrh revize je stále předmětem meziútvarové konzultace v rámci Evropské komise, informace o možném obsahu návrhu jsou zatím velmi kusé. Podle předběžných informací, které se stále mohou měnit, by Evropská komise mohla do doby přepravy zahrnout i související procesy, například dobu nakládky zvířat. Komise ale nakonec pravděpodobně nevyužije doporučení EFSA na výrazné zkrácení transportní doby zvířat, podle prvotních informací počítá se zavedením maximální doby přepravy pro všechny druhy zvířat v délce 21 hodin, a to s hodinovou přestávkou každých deset hodin. Po 21 hodinách by měla následovat nejméně desetihodinová pauza. Výjimkou by mohla být telata, který by měla být podle dosavadních informací podle Komise krmena a napájena každých devět hodin.

20 November 2023

Evropská organizace na ochranu spotřebitelů European Consumer Organisation (BEUC) společně s environmentálními organizacemi ClientEarth a Environmental Coalition on Standards (ECOS) podala právní stížnost Evropské komisi proti světovým potravinářským společnostem Nestlé, Danone a Coca-Cola Company z důvodu zavádějících tvrzení na plastových lahvích. Tvrzení na lahvích „100% recyklovatelné“ a „100 % recyklováno“ jdou dle BEUC proti právu na ochranu spotřebitele, neboť vytvářejí mylný dojem udržitelnosti plastových lahví. Potravinářské společnosti vydaly v reakci na stížnost stanoviska, ve kterých opětovně vyjadřují podporu snížení odpadu a zdůrazňují, že jejich produkty jsou v souladu s evropskými směrnicemi.

Více informací zde.

 

16 November 2023

16.11.2023 Tisková zpráva — Jedenáct českých ministrů a jedna ministryně zemědělství se dnes sešli na Ministerstvu zemědělství v Praze na Těšnově. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) pozval své předchůdce na představení knihy Ministerstvo zemědělství 1938-1989. Neformálně zde diskutoval nejen o historii zemědělství v České republice, ale především o jeho budoucnosti.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo hostit paní ministryni a pány ministry, kteří vedli resort zemědělství v předchozích letech. Že jsme se u společného stolu sešli nejen napříč politickým spektrem, ale i novodobou historií České republiky. Měli jsme hodně témat k rozhovoru a bylo velmi zajímavé slyšet o důležitých krocích uplynulých let přímo od těch, kteří stáli v čele ministerstva i v různých přelomových okamžicích. Každý z nás samozřejmě může mít jiný pohled na věc, neshodneme se ve všem, ale na čem se shodneme je to, že nám na prosperujícím českém zemědělství záleží,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Setkání pořádaného ministrem Markem Výborným se zúčastnila Milena Vicenová, Petr Bendl, Jan Fencl, Ivan Fuksa, Petr Gandalovič, Marian Jurečka, Jiří Milek, Jan Mládek, Jaroslav Palas, Miroslav Toman, Petr Zgarba.

Ministryně a ministři se dnes také spolu s ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Ladislavem Kudrnou a jeho prvním náměstkem Kamilem Nedvědickým zúčastnili představení knihy Ministerstvo zemědělství 1938-1989. Uvedli ji její autoři Petr Anev a Jiří Fialka.

„Publikace kolegů Petra Aneva a Jiřího Fialky Ministerstvo zemědělství 1938 až 1989 je první knihou, která popisuje historii jednoho z vládních resortů v Československu, a to v širším kontextu. Jde o zpracování problematiky, která měla velké dopady na život společnosti jak v době nacismu, tak především v době komunismu. A která také zásadním způsobem proměnila tvář venkova. Ve spolupráci s dalšími institucemi plánuje Ústav pro studium totalitních režimů v podobných počinech pokračovat,“ uvedl Kamil Nedvědický.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

16 November 2023

Večeřová uvedla, že k poklesu cen potravin v poslední době vedlo hlavně fungování trhu, nikoliv tlak vlády, o kterém několikrát mluvil jak Výborný, tak premiér Petr Fiala (ODS). Ke zdražování naopak vedl růst nákladů, doplnila. Proto v situaci, kdy podle posledních informací mají firmám výrazně růst ceny energií, nelze počítat s tím, že se ceny potravin sníží, dodala.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza ve stejném pořadu poznamenal, že pokud je stále velká poptávka po levnějších potravinách, musí obchodníci sahat po zboží z dovozů. „A jakékoliv zvýšení ceny energií k růstu cen potravin povede,“ doplnil. Podotkl také, že potravinářské firmy další možný růst nákladů postaví do velké nevýhody proti zahraničí. Vládní konsolidační balíček přináší také vyšší daň z příjmu, změnu pravidel zaměstnávání na dohody a další změny, dodal.

Celý článek si můžete přečíst zde:

16 November 2023

Diskusi na konferenci Cesta českých potravin na pulty obchodních řetězců rozvířil příspěvek obchodního ředitele Mlékárny Polná Tomáše Jonkeho. Podle něj si prodejci přiráží na firemním sýru jadel 170 procent, i když mlékárna prodělává. Upřesnil, že Mlékárny Polná dodávají 110gramový sýr jadel za 19,20 koruny, k zákazníkům se dostane za až 51,90 Kč. Běžná přirážka obchodníků u mlékárenských výrobků však je podle něj kolem 40 procent.

Zmíněná 170procentní přirážka podle Jonkeho nevzniká ze dne na den – a popsal typický příklad. Začíná se typicky na běžných 40 procentech, kdy kilogram sýru o dodavatelské ceně 100 korun stojí 140 Kč. Poté ale ceny klesnou a řetězec vysvětlí dodavateli, že by měl dodávat za 80 korun na kilogram. Sám ale sníží svou cenu pouze 10 Kč a tak je jeho přirážka již 61 procent.

Celý článek si můžete přečíst zde:

16 November 2023

Zákon také zakazuje názvy vegetariánských a veganských produktů, jež odkazují na jídla a produkty z masa. Z italských regálů tak budou muset zmizet rostlinné hamburgery či párky, které bylo dosud možné prodávat bez omezení. Podle navrhovatelů normy by takové názvy mohly klamat zákazníka.

Zákon podporovaly svazy zemědělců, které by chtěly prosadit obdobný zákaz i na unijní úrovni. Vládní představitelé upozorňovali na možné, ale blíže nespecifikované negativní dopady na lidské zdraví.

Celý článek si můžete přečíst zde:

16 November 2023

„Za loňský rok klesla průměrná spotřeba mléčných výrobků o 16 kilogramů na 249 kilogramů na osobu za rok. To je pokles o 6,4 procenta,“ konstatoval Kopáček, který je zároveň zástupcem Českého komitétu Mezinárodní mlékařské federace.

Producenti a zpracovatelé mléka v tom vidí mimo jiné reakci zákazníků na rostoucí ceny. A z nich pak viní obchodní řetězce.

„Jeden z řetězců nás pět let nutil, abychom drželi stejnou cenu. V regálech obchodu ale náš výrobek za tu dobu podražil o pět korun. Proto jsme od spolupráce odstoupili,“ popisoval Matěj Pastrňák, spolumajitel kozí farmy v Ratibořicích.

Celý článek si můžete přečíst zde:

16 November 2023

Řím 16. listopadu (ČTK) - Italský parlament dnes schválil návrh zákona, který zakazuje výrobu a prodej umělého masa. Za porušení nařízení hrozí pokuty až 150.000 eur (téměř 3,7 milionu Kč), píše ekonomický deník Il Sole 24 Ore. Zákaz navrhl ministr zemědělství a potravinářské suverenity Francesco Lollobrigida, který je představitelem krajně pravicové strany Bratři Itálie a švagrem premiérky Giorgii Meloniové.

Krok k definitivnímu schválení návrhu zákona dnes učinila Poslanecká sněmovna, když záměr už před několika měsíci schválil Senát. Pod hrozbou pokuty se mimo jiné zakazuje výroba, dovoz a prodej takzvaného umělého masa určeného pro konzumaci ze strany lidí a obdobných krmiv pro zvířata. Za porušení hrozí firmám pokuta až do deseti procent příjmů a do maximální výše 150.000 eur.

Zákon také zakazuje názvy vegetariánských a veganských produktů, jež odkazují na jídla a produkty z masa. Z italských regálů tak budou muset zmizet rostlinné hamburgery či párky, které bylo dosud možné prodávat bez omezení. Podle navrhovatelů normy by takové názvy mohly klamat zákazníka.

Zákon podporovaly svazy zemědělců, které by chtěly prosadit obdobný zákaz i na unijní úrovni. Vládní představitelé upozorňovali na možné, ale blíže nespecifikované negativní dopady na lidské zdraví. Proti normě naopak hlasovaly či se zdržely hlasování opoziční strany. Podle nich hrozí, že se v Itálii zastaví vývoj tohoto druhu produktů, který by se mohl stát v budoucnu důležitou součástí výroby potravin.

U sídla parlamentu se před hlasováním stal incident, kdy šéf zemedělského svazu Coldiretti Ettore Prandini zaútočil na poslance liberální platformy +Europa Benedetta della Vedovu. Zasáhnout musela policie. Prandini později uvedl, že ho della Vedova a další jeho stoupenci vyprovokovali nápisy, které měly s sebou. "Pěstujete hloupost. Zákaz umělého masa jde proti vědě a proti Itálii," vzkázal poslanec na nápisu shromážděným zemědělcům.

Ochránci práv zvířat tvrdí, že maso kultivované v laboratořích by mohlo tvořit výraznou alternativu intenzivním chovům a porážkám zvířat. Ekologové si od této výrobní metody mimo jiné slibují pokles emisí z produkce masa ze živých zvířat.

jkh spr

Zdroj: ČTK

15 November 2023

Senátem prošel v minulém týdnu takzvaný konsolidační balíček. Jenom málokdo si ale všiml, že jeho součástí je také novela zákona o veřejných výzkumných institucích (VVI).Ta nově dává zřizovatelům těchto institucí, což jsou typicky ministerstva, právo jmenovat a odvolávat ředitele na základě pouhého projednání s radou dané instituce.

 Potravinářská komora ČR uvádí, že je potřeba, aby byla činnost výzkumných ústavů co nejefektivnější. „Podporujeme přenášení vědeckých poznatků do praxe, zejména projekty spolupráce mezi výzkumníky a podnikateli. Případnou reorganizaci nebo slučování veřejných výzkumných institucí je však potřeba pečlivě rozmyslet. Pokud by došlo k neuváženému rušení ústavů či jejich organizačních složek, bude v budoucnu velmi obtížné jejich činnost obnovit nebo na ni navázat,“ sdělila MF DNES mluvčí komory Helena Kavanová.

Celý článek si můžete přečíst zde:

15 November 2023

Podle mluvčí Potravinářské komory ČR Heleny Kavanové zůstává otázkou, jak bude prodej regionálních produktů přes e-shop spotřebitelům zvyklým na regionální koutky vyhovovat. „Speciální koutky zaměřené na regionální potraviny byly poměrně unikátní a nakupující spolehlivě poznal, že si kupuje výrobek z vlastního regionu. Nová strategie uspořádání prodejen je z tohoto pohledu spíše ke škodě věci,“ uzavřela.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala je zrušení regionálního koutku ztrátou. „Tato nabídka přibližovala zákazníkům výrobky především malých a menších výrobců a sloužila tak jako vhodná a ucelená propagace jejich produkce, často se značkou kvality či regionality. Samotní výrobci pak ztratili výhodu oslovovat svou nabídkou širokou veřejnost, protože na zajištění většího objemu prodeje zpravidla nemají kapacitu,“ sdělil iDNES.cz prezident komory.

Celý článek si můžete přečíst zde:

15 November 2023

Ze zemí Evropské unie platí Češi při nákupu potravin nejvyšší daně.

Například Slováci, Rakušané nebo Španělé mají 10procentní sazbu DPH, ve Francii, Itálii, Chorvatsku,

Litvě, Rumunsku, Slovinsku, na Maltě nebo na Kypru se snížená DPH pohybuje již od 5 procent. 

V Česku se má DPH na potraviny od ledna snížit o tři procentní body na 12 procent.

Jednu z nejvyšších DPH mají však Češi dlouhodobě. Když návrhu na snížení DPH čelila coby ministryně financí

v Babišově vládě Alena Schillerová v červnu 2020, rázně ho odmítla.

„Já jsem zásadně proti snížení DPH na potraviny, protože kdybychom ho snížili, tak když pominu to, že by to byly desítky miliard korun,

tak komu by ty peníze zůstaly? Zůstaly by řetězcům, to je absolutně něco, co tady v žádném případě nedopustíme,“ prohlásila tehdy Schillerová v Otázkách Václava Moravce.

Krok tehdejší vládě doporučil Svaz obchodu a cestovního ruchu. Sliboval si od něj nastartování spotřeby. Podobná opatření tehdy zaváděly i další země v Unii.

Celý článek si můžete přečíst zde:

13 November 2023

Bohemia Certification s.r.o. si Vás dovoluje pozvat na odborné školení

ŘÍZENÍ SYSTÉMU bezpečnosti potravin dle požadavků FSSC 22000 verze 6.0

Náplň kurzu:

  • Úvod do systému FSSC
  • Přehled změn mezi verzí 5.1 a verzí 6
  • Dodatečné požadavky verze 6 (rozšíření)
  • Auditování podle Annex 2
  • Etický kodex FSSC
  • Řešení neshod

Školení je určeno pro pracovníky pracující v oboru bezpečnosti potravinového řetězce včetně jeho vstupů a služeb (interní auditoři, manažeři kvality, pracovníci provádějící dodavatelské audity). Školení je rovněž vhodné pro pracovníky kvality v podnicích vyrábějících obaly, protože budou komentovány nejen požadavky FSSC Food, ale i FSSC Packaging.

Termín školení:         středa 29.11.2023, 9:00 – 13:00 hod.

Místo školení:            formou telekonference přes MS Teams

Školitel:                      Ing. Renata Galušková, auditorka a školitelka pro systémy bezpečnosti potravin HACCP, ISO 22000 (FSMS), FSSC 22000. Praxe v provádění auditů v oblasti bezpečnosti potravin více jak 20 let.

 

Program školení:

09:00 – 11:00             úvod do systému a zásadní změny mezi verzí 5.1 a verzí 6

11:00 – 11:15             přestávka

11:15 – 12:45             dodatečné požadavky – změny, Annex 2, etický kodex a řešení neshod

12:45 – 13:00              dotazy            

 

Účastnický poplatek: 3.100, -/účastník (v případě přihlášení více účastníků z jedné společnosti, sleva 10%). Po úhradě účastnického poplatku Vám budou zaslány přihlašovací údaje.Cena školení je uvedena bez DPH 21%.

Cena zahrnuje – vlastní školení a vystavení Osvědčení o účasti na školení

Závaznou přihlášku zašlete na email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

13 November 2023

Kdy se stává plant-based imitace skutečnou alternativou?

Akce se bude konat ve středu 6.12.2023 od 9.00 hodin v Národním zemědělském muzeu v Praze.

 

Program:

9.00 – 9.25             REGISTRACE, OBČERSTVENÍ

9.25 – 9.30             Uvítání účastníků, informace k programu, organizace akce /

Mgr. Helena Kavanová

9.30 – 10.00           Proteinový plán EU / Mgr. Adéla Paďourková

10.00 – 10.20         Udržitelný potravinový systém / Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

10.20 – 10.40         Soyka: Není nám lhostejná kvalita a složení potravin/ Michal Jeřábek, český výrobce BIO potravin

10.40 – 11:00         Doporučení FAO k potravinám živočišného původu

/ doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D.

11:00 – 11:20         Kvalita mléčných a rostlinných výrobků v Albertu / Ing. Eva Hermannová

11:20 – 11:40         Danone přístup k nutričnímu profilu rostlinných výrobků / Ing. Monika Ihnátková

11:40 – 12:00         Proč nemůžeme využít globální data o zemědělství a živočišné

výrobě českých podmínkách / Ing. Tomáš Nejedlý

12:00 – 12:20         Máme na trhu skutečné rostlinné alternativy potravin živočišného původu / doc. Ing. Šárka Horáčková, Ph.D.

12:20 – 12:40         Diskuse       

12:40 – 13:00         Ochutnávka prezentovaných výrobků / komentář Michal Jeřábek, Eva Hermannová, Monika Ihnátková

13:00 – 14:00         OBĚD

                              Networking / Sdílení informací a podnětů

                                       

Svoji účast na semináři potvrďte, prosím, u paní Lenky Vondruškové ze sekretariátu PK ČR na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., a to nejlépe do 1. prosince 2023, jinak kontaktujte

Helenu Kavanovou na e-mailu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. nebo telefonu: +420 296 411 192.

 

Seminář je bezplatný.

Konferenci organizuje: 

Potravinářská komora České republiky, Výbor pro kvalitu potravin a Platforma pro alternativní potraviny a nápoje při České technologické platformě pro potraviny

V případě zájmu pište na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

13 November 2023

Otázky Václava Moravce, pořad České televize, neděle 12.11.2023.

Premiér Fiala vyrazil na nákupní výlet do Německa. A reakce dotčených subjetků na sebe nenechaly dlouho čekat.

Prezidentka Potravinářské komory ČR již dříve avizovala, že způsob jakým vládní činitelé nabádají spotřebitele, aby nakupovali v zahraničí, nepovažuje za šťastný. 

Dalšími tématy pořadu České televize OTÁZKY VÁCLAVA MORAVCE byly ceny potravin, zvyšující se vstupní náklady, zejména ceny energií, dopady konsolidačního balíčku a další související témata .

Hosty diskuse byli ministr zemědělství Marek Výborný a tři prezidenti. Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, 

prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza a prezident Agrární komory ČR Jan Doležala.

Celý pořad můžete shlédnout zde:

13 November 2023

Ministr zemědělství Marek Výborný, jehož úřad aplikaci připravuje, v pořadu vysvětlil, že projekt je ve stadiu úvah. Nevysvětlil ani, čím by se lišil od existujících aplikací a portálů, které se zabývají srovnáváním cen. Potvrdil však, že aplikace v žádném případě není zamýšlena jako transakční a že přes ni nemá jít nakupovat.

Výborný při prezentaci myšlenky aplikace uváděl jako příklad Řecko, kde si podle něj podobnou aplikaci za první týden stáhlo na 220 tisíc lidí a v souvislosti jejím zavedením došlo k dramatickému poklesu cen potravin.

Prouza však tvrdil, že skutečným důvodem zmíněného poklesu cen bylo, že řecká vláda nařídila zúčastněným obchodníkům poskytovat zákazníkům pětiprocentní slevu. Poukázal také na negativní dopady aplikace, především na to, že způsobila odliv zákazníků menších obchodů.

Celý článek si můžete přečíst zde:

13 November 2023

Potravinářská komora ČR uvádí, že je potřeba, aby byla činnost výzkumných ústavů co nejefektivnější. „Podporujeme přenášení vědeckých poznatků do praxe, zejména projekty spolupráce mezi výzkumníky a podnikateli. Případnou reorganizaci nebo slučování veřejných výzkumných institucí je však potřeba pečlivě rozmyslet. Pokud by došlo k neuváženému rušení ústavů či jejich organizačních složek, bude v budoucnu velmi obtížné jejich činnost obnovit nebo na ni navázat,“ sdělila MF DNES mluvčí komory Helena Kavanová.

Celý článek si můžete přečíst zde:

13 November 2023

Předseda Sdružení nizozemského drůbežářského průmyslu (NEPLUVI) Gert-Jan Oplaat vyzývá k zastavení bezcelního dovozu drůbežího masa z Ukrajiny. Ukrajina tvoří čtvrtinu evropského dovozu kuřecího masa s objemem importu 220.000 tun. Vysoký nárust levného ukrajinského kuřecího masa, které nesplňuje evropské standardy v oblasti životního prostředí a dobrých životních podmínek zvířat, dle Oplaata narušuje evropský trh a z důvodu téměř monopolního vývozu se také míjí s původním cílem pomoci ukrajinskému obyvatelstvu.

Více informací zde.

13 November 2023

Komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Janusz Wojciechowski v uplynulém týdnu uvedl, že syntetické „maso“ není možné považovat za maso, stejně tak, jako syntetické „mléko“ není možné považovat za mléko. Komisař vyjádřil svoji podporu přírodním produktům a uvedl, že používat název přírodních produktů i pro potraviny syntetické není správnou cestou. Podpořil tak dřívější vyjádření Generálního ředitelství Evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova, podle kterého Komise o ochraně názvů potravin živočišného původu začíná uvažovat.

Více informací zde.

09 November 2023

Podle šéfky Potravinářské komory 

Dany Večeřové premiér „kašle“ na české výrobce

a raději se natáčí s nákupním vozíkem.

Má pravdu, takhle trapno tu už dlouho nebylo.

Pro spoustu lidí bylo Fialovo podivování se nad dvojími cenami k smíchu. Má tohle vážený pan profesor a nejmocnější politická figura v zemi zapotřebí? To, jak chce Petr Fiala budovat svůj mediální obraz, je jistě jeho věc. Podle prohlášení Potravinářské komory však svou podivnou mediální aktivitou Česku nijak nepomohl, a dokonce prý český trh poškodil.

„Premiér by měl hledat konstruktivní řešení, jak zlevnit potraviny v Česku. Ale takhle s odpuštěním kašle na české výrobce a raději se natáčí s nákupním vozíkem,“ řekla šéfka potravinářů Dana Večeřová. Ve svém vyjádření pro Seznam Zprávy byla o něco konkrétnější. Fiala by se prý měl zajímat o to, proč je v Německu nižší sazba DPH na potraviny nebo proč mají Češi jednu z nejvyšších cen energií v Evropě, což v důsledku zvyšuje také ceny potravin. Večeřová se dokonce obává, aby Češi nepojali Fialovo video jako doporučení jezdit nakupovat do zahraničí: „To by bylo pro náš potravinářský trh destruktivní.“

Celý článek si můžete přečíst zde:

08 November 2023

Ministerstvo zemědělství (MZe) už letos v létě škrtlo potravinářský dotační titul, kde bylo 230 milionů korun, nepočítá s ním pak ani v příštím roce. Na to si stěžuje Potravinářská komora ČR, podle níž šlo prakticky o jediný dotační titul přímo pro potravinářské podniky.

„Očekávám, že to bude dočasné, protože vláda potřebuje ekonomiku nastartovat. Ale pokud budou státy okolo nás investice realizovat, budeme je muset napodobit, jinak nám vlak ujede,“ podotkl pro iDNES.cz ke zrušení programu v půlce října šéf české pobočky největšího francouzského mlékárenského výrobce Lactalis Michal Brada.

Celý článek si můžete přečíst zde:

08 November 2023

 Prezidentka Potravinářské komory ČR 

Dana Večeřová pak uvedla, že je z videovýletu premiéra zklamaná.

Video podle ní vyvolává dojem, že Fiala chce, aby lidé jezdili do Německa zvyšovat tržby tamním obchodům.

„Místo toho, aby pan premiér hledal konstruktivní řešení, jak zlevnit potraviny v Česku, s odpuštěním kašle

na české výrobce a raději dělá show s nákupním vozíkem,“ dodala Večeřová.

Předseda ODS by se podle ní měl spíš zajímat o to, proč je v Německu výrazně nižší DPH na potraviny, nebo
proč jsou v ČR jedny z nejdražších energií v Evropě. „To v důsledku zdražuje výrobu, a tím i cenu potravin,“
dodala.
Navíc se pode ní dá Coca-Cola v ČR běžně koupit ve velkém balení za necelých devatenáct korun na litr,
tedy ještě levněji, než za kolik premiér nakoupil v Německu.

Celý článek si můžete přečíst zde:

08 November 2023

Velké zklamání vyjádřila prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, podle které předseda vlády nabádá Čechy, aby jezdili utrácet své peníze za hranice a zvyšovali tamním obchodníkům tržby.

„Místo toho, aby pan premiér hledal konstruktivní řešení, jak zlevnit potraviny v Česku, s odpuštěním kašle na české výrobce a raději dělá ‚show‘ s nákupním vozíkem,“ reagovala Večeřová.
 
Podle ní by se měl premiér spíš zajímat o to, proč je v Německu nižší sazba DPH na potraviny nebo proč mají Češi jednu z nejvyšších cen energií v Evropě, což v důsledku zvyšuje také ceny potravin. V Německu platí DPH na potraviny ve výši sedmi procent, zatímco v tuzemsku je momentálně sazba 15 procent. Od ledna se sníží na 12 procent, tedy víceméně kosmeticky, ale u nápojů (včetně kojenecké vody) stoupne na 21 procent.

Celý článek si můžete přečíst zde:

08 November 2023

Prezidentka komory připomněla, že v médiích v letošním roce zaznívala kritika vysokých zisků firem od politiků. „Potravinářský průmysl a zvlášť potravinářské firmy se staly veřejným nepřítelem,“ řekla. Kritizovala, že se tak vyjadřovali i ekonomové. Odmítá, že by firmy měly enormní zisky.

Pekárna Penam, měl loni zisk zhruba 150 milionů Kč, což odpovídá 2,4 procenta obratu. Holding Agrofert již dříve kvůli vyjádřením politiků uvedl, že jeho potravinářská divize skončila minulý rok na úrovni provozní ztráty. Například Kostelecké uzeniny měly ztrátu 154 milionů Kč.

Podobně podle dopadly i výsledky společnosti Madeta. Její loňský zisk 213 milionů představoval zhruba 3,9 procenta obratu. U skupiny Lactalis ČR, která vlastní mlékárny v Kuníně a Klatovech, zisk 115 milionů představoval 2,1 procenta obratu. Podnik MP Krásno, jeden z největších zpracovatelů masa, měl loni zisk přes 27 milionů Kč, což bylo jedno procento obratu.

Celý článek si můžete přečíst zde:

08 November 2023

Praha 8. listopadu (ČTK) - Výroba masa v Česku klesá meziročně sedmé čtvrtletí v řadě, v letošním třetím čtvrtletí byla nižší o 5,7 procenta. Snižuje se zejména produkce vepřového, ve třetím čtvrtletí to bylo meziročně o 8,5 procenta méně. Vyprodukovalo se i méně drůbežího, a to o 4,8 procenta. Hovězího masa bylo ve sledovaném období podobně jako loni. Výkup mléka se meziročně zvýšil o 1,3 procenta. Informace dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční tempo poklesu výroby masa ve třetím čtvrtletí zrychlilo, letos ve druhém čtvrtletí dosáhlo 2,2 procenta a v prvním čtvrtletí 2,8 procenta. Vyšší pokles než v letošním třetím čtvrtletí zaznamenala produkce masa na konci loňského roku, kdy se za poslední tři měsíce vyrobilo meziročně o 7,7 procenta méně masa.

"Výroba masa klesá postupně od začátku roku 2022, nejvíce vepřového. Odhadované množství vepřového masa určeného k domácí spotřebě bylo i díky poklesu dovozu meziročně nižší o pět procent," podotkla Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Celkem bylo v Česku v letošním třetím čtvrtletí vyrobeno 104.042 tun masa, z toho 46.231 tun vepřového, 41.489 tun drůbežího a 16.295 tun hovězího. Od tuzemských producentů se ve třetím čtvrtletí nakoupilo téměř 785 milionů litrů mléka.

Ceny jatečných prasat meziročně stouply o 24 procent. Průměrná cena dosáhla 43,60 koruny za kilogram živé hmotnosti nebo 56,67 Kč/kg jatečné hmotnosti, což je o 2,60 Kč/kg v mase více než ve druhém čtvrtletí. Ceny jatečných kuřat byly meziročně vyšší o 1,7 procenta. Výrobci prodávali jatečná kuřata první třídy jakosti v průměru za 29,79 koruny za kilogram v živém. Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu meziročně klesly o 1,5 procenta. Chovatelé dostali v průměru 57 korun za kilogram v živém nebo 103,70 Kč/kg v jatečné hmotnosti.

Ceny zemědělských výrobců mléka byly podle statistiků vzhledem ke zvýšené základně v loňském třetím čtvrtletí meziročně o 12,3 procenta nižší. Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 10,12 koruny a byla o 1,47 koruny za litr nižší než ve druhém čtvrtletí.

Zdroj: ČTK

08 November 2023

Praha 7. listopadu (ČTK) - Video předsedy vlády Petra Fialy (ODS) o srovnání nákupu potravin v Německu a v Česku vyvolává podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové dojem, že premiér chce, aby Češi jezdili častěji nakupovat do zahraničí, a zvyšovali tak tržby tamním obchodům. Hledat konstruktivní řešení, jak zlevnit potraviny v Česku, je o poznání těžší, napsala dnes na síti X. Poukázala také na nižší DPH na potraviny v Německu. Jako nepovedené vidí Fialovo video i politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Josef Mlejnek.

Fiala se ve svém příspěvku na sociální síti vydal na nákup do obchodních řetězců v Německu a v ČR. Nakupoval mléko, máslo chléb nebo také například čokoládu, čokoládovou pomazánku Nutella, kečup nebo láhev coca-coly. Řekl, že v Německu stál nákup necelých 20 eur, tedy asi 500 korun. V ČR ho stejný nákup stál o 60 korun více. Podle Fialy byly u některých potravin rozdíly malé, ale například máslo stálo v českém obchodě o třetinu více. "Prakticky totožné výrobky od stejných výrobců jsou v ČR dražší. Navíc se zdá, že v Německu mají větší balení," řekl.

"Pokud se premiér, tedy hlavní představitel výkonné moci, vydá na nákupy. Zjistí, že v Německu jsou potraviny větší, kvalitnější, a hlavně levnější než u nás a v závěru jen rozhodí rukama. Pronese, že vláda nemá v rukou cenotvorbu, ale že se zeptá příslušných firem, proč tomu tak je a bude od nich chtít vysvětlení, tak je to strašně špatně," řekl ČTK k videu Mlejnek. Doplnil, že lidé očekávají, že vláda v takovém případě nějak zasáhne. "Čili premiér má 'nákupním videem' buď avizovat zásah, nebo se supermarketům vyhýbat velkým obloukem," míní.

Večeřová podotkla, že v Německu je výrazně nižší sazba DPH na potraviny. V ČR pro potraviny platí snížená 15procentní sazba DPH. V Německu je základní sazba 19 procent a snížená pro vybrané zboží včetně potravin sedm procent. Potravinářská komora také uvedla, že Fiala dělá pouze "show" s nákupním vozíkem. Večeřová už dříve kritizovala to, že i po zastropování cen energií měly české firmy jednu z nejvyšších cen energií v Evropě, což vede ke zdražování výroby.

Minulý týden se na konferenci v Poslanecké sněmovně prezidentka komory také ohrazovala proti opakovaným výrokům Fialy a dalších členů jeho kabinetu k ziskům výrobců potravin. Často zdůrazňovali například podle nich vysoké zisky hlavně firem z holdingu Agrofert. Komora podle Večeřové spočítala, že zisk potravinářských firem v posledních deseti letech činí v průměru 0,2 procenta jejich ročního obratu. V loňském roce zisk firem v různých oborech byl na úrovni od dvou do pěti procent jejich obratu. Například Vodňanská drůbež ze skupiny Agrofert měla loni obrat přes sedm miliard korun a zisk 240 milionů, což odpovídá 3,4 procenta obratu. Podobně podle výroční zprávy dopadly i výsledky společnosti Madeta.

Zdroj: ČTK

06 November 2023

Webinář se uskuteční 5. 12. od 10:00. Více informací v přiložené pozvánce. 

Původní termín byl 23. listopadu 2023, 13:00 – 14:30 hodin.

Registrace je omezena na 20 účastníků pro webinář. Přihlášky zasílejte nejpozději do 03. prosince 2023 na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Dovolujeme si Vás pozvat na první národní webinář spoluorganizovaný koordinátorem projektu LIKE-A-PRO Like A Pro, Like A Pro (like-a-pro.eu)
Cílem je podpořit udržitelné a zdravé stravování začleněním alternativních proteinů a produktů, učinit je dostupnějšími, přístupnějšími a přijatelnějšími pro všechny skupiny populace (od dětí po seniory, zranitelné skupiny) a všude (v celé Evropě, v městských, příměstských a venkovských oblastech).
Seminář proběhne online v anglickém jazyce.

Pozvánku na webinář najdete zde: