27 March 2025

Ceny vajec dál rostou, jak ukazují údaje Českého statistického úřadu. Například balení deseti vajec vyjde tento měsíc zhruba na 68 korun, což je oproti únoru o 10 procent víc. V meziročním porovnání pak cena vzrostla přibližně o polovinu. Podle Českomoravské drůbežářské unie za to může hned několik faktorů. Kromě dopadů ptačí chřipky a zdražování krmiv se projevuje i přestavba klecových chovů, které budou od roku 2027 v Česku zakázané.

Na zvýšenou konkurenci poukazuje mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Podle něj může být nová legislativa pro české chovatele nevýhodná.

„V souvislosti se zákazem produkce klecových vajec od roku 2027 je nutné upozornit na jeden paradox. Tato vejce se nebudou smět v Česku produkovat, ale stále se budou moci dovážet a prodávat. Takže zahraniční konkurence může v budoucnu totálně převálcovat tuzemský sektor produkce vajec,“ zdůrazňuje.

Další informace zde: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/vejce-v-cesku-dal-zdrazuji-nekteri-chovatele-se-pripravuji-na-zakaz-klecovych_2503271034_epo

27 March 2025

Loni se prodalo ve slevách 64 procent hodnoty zboží. Růst podílu se sice zastavil, Češi však dál vládnou Evropě. V privátních značkách teprve Západ doháníme.

Podíl slev, kterým Česko kraluje v rámci Evropy, platí o nejčastějších místech nákupu, tedy supermarketech, diskontech a hypermarketech. V ostatních prodejnách je slev méně – například v drogistických řetězcích 40 procent, v prodeji rychloobrátkového zboží na internetu „jen“ 26 procent.

Zahlcení obchodu slevami a privátními značkami se dlouhodobě nelíbí Potravinářské komoře.

„Privátní značky jsou velká bolest retailu. Výrobce je soustavně tlačen do nižších a nižších cen,“ uvedla šéfka komory Dana Večeřová na konferenci k budoucnosti zemědělství. Označila také za chybu, že u těchto značek není uveden výrobce. To je častý případ, neplatí to však o všech produktech. Někteří výrobci potravin sami nechtějí, aby se jejich jméno na značkách řetězců uvádělo.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-cesi-proti-evrope-zchudli-slevy-zacali-resit-i-lide-s-vyssim-prijmem-272624

27 March 2025

Inflační vichřice posledních let poznamenala výrazně i ceny potravin. Ty v průměru podražily asi o třetinu, za tímto úhrnným číslem se však skrývají výrazné rozdíly. Redakce iDNES.cz sestavila podle dat ČSÚ přehled pěti potravinových inflačních vítězů i poražených.

Kdo má rád ryby, prošel inflačními lety bez úhony. Ve srovnávaném období mezi únorem 2021 a letošním únorem zlevnilo podle statistického úřadu kilo mraženého filé o 9,36 procenta na 196 korun. Žádná jiná sledovaní položka se cenově nepropadla takto výrazně.

Pekařské výrobky začínají druhou stranu žebříčku – tu, kde zdražení během posledních čtyř let přesáhlo padesát procent. V rozmezí pár procentních bodů se vedle sebe sešel kmínový konzumní chléb, bílé pšeničné pečivo a dětské piškoty.

Cena vajec v Česku sice nedosahuje tak absurdních úrovní jako ve Spojených státech, i tak však patří vajíčkům první místo na žebříčku nejrychleji zdražujících potravin.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-inflace-zdrazeni.A250325_140850_ekonomika_ven/10#space-a

26 March 2025

Slovensko řeší už čtvrté ohnisko nákazy slintavkou a kulhavkou. Na třech farmách veterináři podle tamních médií utratí celkem 2 771 zvířat, včetně pěti set telat a téměř pěti set jalovic. Situaci u sousedů bedlivě sledují i čeští chovatelé.

Kvůli nákaze slintavkou a kulhavkou (SLAK) na čtyřech farmách na Slovensku vyhlásila tamní vláda mimořádnou situaci pro celou zemi. Slovenské úřady uvedly, že nemoc byla do tamních chovů zavlečena z Maďarska. Pode odborníků přitom existuje vysoká pravděpodobnost, že se dostane i do Česka.

Dále zde: https://www.denik.cz/staty-eu/slintavka-a-kulhavka-na-slovensku-jak-je-na-tom-cesko-hrozi-nebezpeci.html

25 March 2025

Podnikatelská mise doprovázející náměstka ministra průmyslu a obchodu pana Martina Frélicha vedená viceprezidentem HK ČR panem Radkem Jakubským navštíví v Kazachstánu hlavní město Astanu. Mise se uskuteční u příležitosti zasedání Mezivládní komise pro hospodářskou, vědecko-průmyslovou a technologickou spolupráci mezi ČR a Kazachstánem.

Termín: 22. 4. 2025 – 26. 4. 2025

Mise je zaměřena na oblasti energetiky, strojírenství, dopravní infrastruktury a smart cities, ICT (vč. cyber) a farmaceutického průmyslu.

V případě zájmu se přihlaste do pondělí 2. dubna 2025.

Další informace zde: https://www.komora.cz/zahranicni-mise/doprovodna-podnikatelska-mise-do-kazachstanu-s-namestkem-ministra-prumyslu-a-obchodu-martinem-frelichem/

25 March 2025

Nadnárodní řetězce se podle předsedy představenstva skupiny COOP Pavla Březiny snaží expandovat do stále menších obcí, přitom jejich větší koncentrace už dávno neznamená nižší ceny, zaznělo v úterý na konferenci Zemědělského svazu ČR.

Řetězce v jednotlivých městech mají dohromady stále stejný obrat, část peněz ale musí jít do marketingu, provozních nákladů i do samotné rekonstrukce prodejen. „Už to dávno není tak, že čím je větší konkurence, tím je menší cena,“ tvrdí. Podle něj se pak musí projevit větší konkurence i v maržích řetězců. Pokud některý z řetězců ČR opustí, budou se muset obce vyrovnat s „krabicemi“, které v obcích vyrostly, dodal.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-obchod-coop-cesko-sit-prodejna.A250325_102625_ekonomika_drh

24 March 2025

Přes třicet let starý spotřební koš, který slouží k sestavování jídelníčků v českých školkách a školách, prošel revizí, aby odrážel současné trendy a nárůst obezity u dětí. Státní zdravotní ústav provedl úpravy a připravil návrh vyhlášky, která má platit od září. O pozitivech a negativech jednali politici, odborníci a pedagogové minulý týden na konferenci v Poslanecké sněmovně.

Některé jídelny a dodavatelé surovin lamentují, že legislativa zcela zbytečně vyřazuje celé kategorie výrobků. Jan Pivoňka z Potravinářské komory na konferenci uvedl, že lidi přirozeně inklinují k tomu, co jim chutná, a že když výrobci budou snižovat obsah cukru a soli příliš, produkt přestane strávníkům chutnat.

S tím souhlasila i prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. „Nemůžete snížit cukr o 30 procent. Nikdo to nebude jíst ani kupovat,“ podotkla s tím, že nahradit cukr sladidly také není zdravým řešením.

Některé prvky spotřebního koše ve vyhlášce nejsou podle Pivoňky dostatečně nebo dobře definovány a potřebují upřesnit, jiné jsou zbytečně plošně vyřazeny. Jako příklad uvedl bujóny, které vyhláška zcela odmítá, přitom by stačilo stanovit, že bujón nesmí obsahovat glutamát sodný, palmový olej, popř. další složky, namítl Pivoňka.

Večeřová rovněž poznamenala, že některé potraviny, které se ve vyhlášce objevují, vůbec nejsou na trhu. Nezpochybňuje nutnost změnit zastaralý spotřební koš, podle kterého se dnes vaří, ale požaduje diskuzi všech zainteresovaných účastníků.

Dále zde: https://www.epochtimes.cz/2025/03/24/zdrazovani-obedu-plytvani-chaos-nova-vyhlaska-o-skolnim-stravovani-na-pretresu/

24 March 2025

Ceny másla šly od Vánoc rapidně dolů. V akci ho nakupující nyní seženou i za 40 korun. Konec éry drahého másla to však znamenat nutně nemusí. Blíží se totiž Velikonoce, které by mohly s cenami tohoto produktu zamávat. Někteří ekonomové dokonce varují, že této situace mohou obchodní řetězce využít.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/dojde-na-zdrazeni-masla-rozhodnout-mohou-velikonoce-ekonomove-varuji-pred-praktikami-retezcu-469673

24 March 2025

Ceny potravin a nealkoholických nápojů v Česku za poslední tři roky vyskočily o 26,4 procenta. Enormně ovšem zdražovaly potraviny i v dalších zemích Evropské unie. Česko je ve srovnání tempa zdražování „až“ na třináctém místě. Hůř si ale při srovnání dat Eurostatu vedeme v posledním ročním či meziměsíčním srovnání.

Další informace zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-potraviny-v-cesku-za-tri-roky-zdrazily-o-26-procent-v-ramci-eu-jde-o-prumer-40514031

24 March 2025

Potravinářská komora České republiky, Česká technologická platforma pro potraviny a společnost VEOLIA připravily již tradiční kulatý stůl, tentokrát s podtitulem "Redukujeme potravinový odpad".

Akce se uskuteční v úterý 25. března 2025 od 10.00 hodin v sídle PK ČR, Počernická 96, Praha 10.

V případě zájmu prosím pište na  e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pozvánku najdete zde.

Kulatý stůl se bude tentokrát věnovat problematice potravinového odpadu v souvislosti se schválenými redukčními cíli v oblasti potravinového odpadu do roku 2030. Redukční cíl pro firmy je 10%, pro domácnosti a oblast HORECA je to 30%. Referenčním obdobím je průměr z let 2021–2023.

Moderuje: Jan Pivoňka / ředitel pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR
 
Potravinové odpady z pohledu hierarchie nakládání s odpady: prevence, využití, odstranění
» Katarína Kajánková / poradce pro ekologii-specialista Recovera Využití zdrojů a.s.
» Kamila Paradová / manažerka obchodní skupiny, Recovera Využití zdrojů a.s.
 
Předcházení vzniku potravinového odpadu z pohledu MZe
» Dana Tříska / vedoucí Oddělení potravinového řetězce, Ministerstvo zemědělství ČR
 
Vykazování potravinového odpadu z pohledu MŽp
» Dagmar Vološinová / vedoucí Centra pro hospodaření s odpady, Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v. v. i
 
Výpočet potravinového odpadu z pohled ÚZEI
» Iveta Bošková / vedoucí odboru Agrární trh, Ústav zemědělské ekonomiky a informací
 
Čistírna odpadních vod jako likvidace potravinového odpadu v souvislosti s energetickou neutralitou
» Radka Rosenbergová / technická manažerka společnosti VEOLIA
23 March 2025

Česko trápí sucho a země je vyprahlá. I když se to nezdá, v půdě chybí vláha. Zima na ni byla skoupá. Experti mluví až o padesátiletém suchu. Může za to málo srážek po celou zimu.

Půdní sucho není jev, který by laik poznal na první pohled. Minulý týden navíc několik dnů zapršelo, takže se může zdát, že půda je nasycená. Opak je ale pravdou.

Suchý byl totiž nejen únor, ale celá zima. Ta byla na vodu skoupá, průměrná suma nové sněhové pokrývky činila v ČR jen 28 centimetrů, zásoby vody ve sněhu byly pro meteorologickou zimu jen na polovině dlouhodobého průměru.

Ke konci února již sníh ve středních a nižších polohách chyběl. Sníh je jako přírodní rezervoár – taje pomalu a doplňuje vláhu. Když chybí, příroda začíná vegetační sezonu s obrovským minusem.

A ani nepršelo. Během uplynulé zimy spadlo jen 79 milimetrů srážek, což z ní činí srážkově pátou nejchudší zimu v průměru let 1991–2020. Pro srovnání – během zimy 2023/2024 spadlo průměrně 203 milimetrů srážek.

Více zde: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/sucho-uroda-zemedelstvi-malo-srazek-alergie-ryby.A250321_193720_domaci_stud

22 March 2025
Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací připravilo na duben další vzdělávací semináře.

Označování potravin
KDY: 8. dubna 2025
Místo: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející: Lucie Janotová
On-line přihláška
 
ZÁKLADY AI: Jak využít generativní umělou inteligenci v potravinářství
KDY: 23. dubna 2025
Místo: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející: Magdaléna Hrubá
On-line přihláška
22 March 2025

V tomto roce vstoupí v platnost celá řada nových směrnic z oblasti kybernetické bezpečnosti, které bude muset splnit většina českých a slovenských organizací. Společnost MONET+ se proto rozhodla zorganizovat bezplatnou virtuální konferenci "Kyberbezpečnost pro průmysl, výrobce a energetiku”.

Na konferenci vystoupí přední odborníci z ČR a SK a účastníci tak získají komplexní informace o postupech, které jim pomohou zvýšit kybernetickou bezpečnost a nastavit potřebné procesy. Akce se koná ve středu 14. 5. 2025 od 13:00 do 15:30 a účast i registrace je zdarma

Program a registrace jsou dostupné zde: https://proid.cz/virtualni-konference-kyberbezpecnost-prumysl/

21 March 2025

Méně masa, radikální omezení cukru i tuků a naopak více ryb, luštěnin a zeleniny. České školní jídelny čekají od nového školního roku zásadní změny. Podle nové stravovací vyhlášky, kterou připravil Státní zdravotní ústav, mají začít vařit moderně a hlavně zdravě. Nová pravidla ale vyvolala vlnu kritiky.

Přestože se většina odborníků shoduje, že některé změny jsou nutné, objevuje se i kritika nových plánů. Například Svaz měst a obcí chápe nutnost zvýšení množství ryb a luštěnin, děti podle něj ale nejsou na tuto stravu zvyklé, změnu neocení a bude více odpadu. Vyhlášku zkritizovali i zástupci Národního týmu kuchařů a cukrářů či Potravinářská komora. A mezi kritiky patří také ministerstvo zemědělství.

„Z jakého důvodu je navrhováno snížení zastoupení masa v jídelníčku rostoucích a vyvíjejících se dětí a mladistvých? Je nezpochybnitelným faktem, že živočišná bílkovina má v průměru téměř dvojnásobnou využitelnost, než mají bílkoviny rostlinného původu, takže mladý či rostoucí organismus se při jejím nedostatku nemusí vyvíjet správně,“ uvádí resort zemědělství v jedné z připomínek k návrhu vyhlášky.

K tématu zde: https://cesky.radio.cz/revoluce-ve-skolnich-jidelnach-zdrave-cile-ale-take-vlna-kritiky-8846254

21 March 2025

Moravští a čeští vinaři loni nevyužili kvótu pro novou výsadbu. Vinic ubývá. Proti proudu jdou novější PIWI odrůdy vhodné pro ekologičtější hospodářství, které postupně nahrazují část tradičních odrůd. Jejich rozloha poprvé překročila tisíc hektarů. Loni se z nich nejvíce vysazoval „burčákový“ Solaris, žebříčku celkové plochy vévodí Hibernal. Mnoho dalších, pro neotřelá vína, čeká na objevení. Podle Vinařské unie mohou brzy dostat větší šanci, vinařský sektor v České republice totiž prochází významnou proměnou. I kvůli klimatickým změnám, udržitelnosti či ekologickým tlakům.

Podle údajů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) loni dosáhla celková rozloha vinic v České republice 17 304 hektarů, což je nejnižší hodnota za posledních 13 let.

Další informace: https://www.denik.cz/ekonomika/vinice-v-cesku-piwi-odrudy.html

21 March 2025

Na dva tisíce kusů skotu ve slovenských ohniscích nákazy slintavkou a kulhavkou bude naočkováno a pak utraceno. Utracena budou i další zvířata v tříkilometrovém okruhu od trojice chovů na jihu Slovenska, kde byla uvedená nákaza potvrzena. Česko na čtyřech hraničních přechodech se Slovenskem obnovilo v pátek ráno kontroly.

V Česku zakazují nově obnovená mimořádná opatření dovoz ovcí, koz, prasat, skotu a dalších hospodářských zvířat, která by mohla chorobu přenášet, z Maďarska a Slovenska.

Dále zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/na-slovensku-byla-potvrzena-slintavka-a-kulhavka-cesko-kontroluje-hranice-359255

21 March 2025

Oproti loňskému roku zdražili velikonoční zajíčci a další čokoládové cukrovinky v obchodech v průměru až o 20 procent, některé konkrétní položky pak i na dvojnásobné ceny, vyplývá z analýzy serveru Kupi.cz. Vedle toho rostou v poslední době i ceny slepičích vajec. Velikonoční nadílka se tak letos prodraží.

Zásadně v posledních týdnech zdražují slepičí vejce. Balení po deseti kusech vyjde zhruba na 68 korun. To je podle Českého statistického úřadu téměř o desetinu dráž než v únoru. Proti loňskému březnu cena vajec vzrostla zhruba o polovinu. A nejspíš poroste i nadále.

Ptačí chřipka se sice v českých chovech neobjevila, vedle USA ale zasáhla i některé přímořské státy Evropy, a podílí se tak na nedostatku vajec na trhu. „Lze očekávat, že ceny vajec mohou nadále mírně růst,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek. Zmínil také rostoucí cenu krmných směsí a náklady na přestavování chovů kvůli budoucímu zákazu klecových hal.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cokolada-a-vejce-velikonocni-nadilka-se-letos-prodrazi-40513938

20 March 2025

Velká změna školního stravování se dočkala kritiky na sněmovním semináři. Mimo jiné kvůli tomu, že připouští možnost nošení vlastního jídla do jídelen, kde by se následně ohřívalo. Je to absolutní nesmysl, řekl předseda Asociace společného stravování Adam Kilberger. Asociace rozdávala u vchodu vařečky, místo potlesku mu tak posluchači, často zástupkyně školních jídelen, klepaly dřívky o sebe.

Vyhlášku zkritizovali také zástupci Národního týmu kuchařů a cukrářů či Potravinářská komora ČR. Té mimo jiné vadí ideologický přístup k dehydratovaným potravinám, které by se v jídelnách v budoucnu neměly používat.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-skoly-snemovna-jidelny.A250320_113853_ekonomika_drh

 

20 March 2025

Některé základní potraviny oproti lednu zlevňují. Týká se to především másla nebo vepřového masa. Meziroční srovnání ale ukazuje, že si stále za tyto suroviny připlácíme. Výkyvy cen potravin sleduje i Česká národní banka, podle které je spotřebitel na růst těchto základních produktů velmi citlivý. Při zdražování vajec nebo másla tak může člověk nabýt dojmu, že se jedná o plošné zvyšování cen. Co dalšího působí na pocit zdražování a jaké jsou nyní ceny potravin?

Vyšší růst některých základních potravin je ale očekávaný. Dražší vejce jsou například z důvodu vyšších investic chovatelů kvůli plánovanému konci klecových chovů. U brambor a jablek se jedná o sezónní záležitost a lze očekávat, že cena v průběhu roku klesne.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/prehledne-maslo-zlevnuje-presto-si-oproti-lonsku-priplatime-proc-ceny-stale-kolisaji-469451

20 March 2025

Cukrovarnictví má sice v Česku výraznou tradici, nyní však prochází krizí. Cena cukru se loni propadla o 40 procent, podle výrobců kvůli dovozům ze třetích zemí. Cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou končí. Situace má dopad i na zemědělce, kteří musí cukrovou řepu nahradit jinou plodinou. Pro spotřebitele je ovšem pokles ceny dobrou zprávou.

Ještě v devadesátých letech fungovaly v Česku desítky cukrovarů. Pak se ovšem začal jejich počet prudce snižovat. Od roku 2007 skončily podniky v Hrochově Týnci, Němčicích nad Hanou, Kojetíně a teď i ten na jihu Moravy.

Potravinářská komora upozorňuje, že do Česka se dováží cukr z Bulharska, které ale nemá žádný cukrovar. Panují proto obavy, jestli se nejedná o přebalený cukr z Ruska.

Dále zde: https://cnn.iprima.cz/cukrovarnictvi-se-potaci-v-problemech-musime-hledat-celoevropske-reseni-mini-vyborny-469376

20 March 2025

Je to jeden z nejvýbušnějších zákonů. Není jisté, že zálohování plechovek a PET lahví do voleb na podzim projde, přesto Čechy novinka nemine.

Splnit cíle je pro Českou republiku utopie, a to minimálně v plechovkách, naznačují dostupná data a odhady.

Dle údajů ministerstva životního prostředí se v roce 2022 vysbíralo 73–75 procent PET lahví, které se dostaly na trh. U plechovek data chybí, ale odhad obalové společnosti EKO-KOM, která je srdcem třídicího a recyklačního koloběhu v zemi, se pohybuje jen kolem třetiny vysbíraného materiálu. Některé odhady trhu jsou však pesimističtější.

EKO-KOM dnes už připouští, že se bez záloh neobejdeme, a to právě kvůli tvrdým cílům nedávno schváleného nařízení PPWR. „Je zřejmé, že nejpozději kolem roku 2028 bude Česká republika muset zavést nějakou formu zálohování nápojových obalů, specificky nápojových plastových lahví a nápojových plechovek,“ uvádí.

Dodává, že s cílem pro plechovky ve výši 80 procent pro rok 2026 koncepce rozvoje třídění ČR vůbec nepočítala a v horizontu necelých dvou let pro to nejsou připraveny podmínky.

Odpadové společnosti, které ostře vystupují proti zálohám, často namítají, že bude stačit rozšíření stávající sítě barevných kontejnerů. Pravdou je, že nádob na kovy je málo, přestože je možné od letošního roku hliníkové plechovky vhazovat do žlutých popelnic.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-cesi-se-musi-smirit-ze-petky-a-plechovky-budou-vracet-do-obchodu-272155

20 March 2025

Před blížícími se Velikonocemi je zatím cena vajec pro chovatele slepic podle jejich slov rozumná. Nejsou to vejce klecová a jejich cena se točí okolo pěti korun, pěti pětapadesát včetně DPH za jedno vejce. Ale pozor. Do Velikonoc chybí ještě měsíc a supermarkety mohou podle místních farmářů vyvolat hysterii, která požene cenu vajec nahoru. Pak budou zdražovat i oni. Prozatím je klid a cenami nehýbe ptačí chřipka ani v USA ani v Polsku, ani na Ukrajině. O cenové politice i kvalitě a nárocích či spíše nenárocích Čechů na kvalitní potraviny se s Deníkem podělil majitel rodinné farmy Poustka Jiří Vacek.

Více zde: https://sokolovsky.denik.cz/zpravy_region/supermarkety-mohou-vyvolat-paniku-a-cena-vajec-poleti-nahoru-rika-mistni-farmar.html

19 March 2025

Až šedesátiprocentní snížení ceny některých potravin přinesla regulace obchodnické marže v Maďarsku. Ve snaze omezit dopady inflace začala vláda premiéra Viktora Orbána regulovat obchodnické marže u 30 základních potravin, ty nově nesmějí překročit 10 procent.

Toto opatření bylo zavedeno od začátku tohoto týdne a podle webu index.hu došlo například v případě jogurtů, smetany, mléka, tvarohu, másla a tuku ke snížení ceny o 50 až 64 procent.

Podle maďarských médií obchodní řetězce zavedly množstevní omezení při prodeji výrobků, na které se regulace vztahuje. K opatřením, kterými maďarská vláda narušuje jejich cenovou politiku, se nijak nevyjadřují.

Další informace najdete zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-po-regulaci-marzi-obchodniku-nektere-potraviny-v-madarsku-vyrazne-zlevnily-40513678

19 March 2025

Vejce v Česku zdražují, balení po deseti kusech vyjde zhruba na 68 korun. To je podle Českého statistického úřadu téměř o desetinu dráž než v únoru. A jejich cena nejspíš poroste i nadále. Do ceny se promítne ptačí chřipka, která způsobuje celosvětový nedostatek vajec, ale také přestavování chovů na alternativní typy kvůli zákazu klecových hal v ČR od roku 2027. Vyplývá to z vyjádření Potravinářské komory ČR a Českomoravské drůbežářské unie.

Ptačí chřipka se tak podílí na nedostatku vajec na trhu. „A to nejen v Česku, ale i v Evropě. Lze očekávat, že ceny vajec mohou nadále mírně růst,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek. Zmínil také rostoucí cenu krmných směsí, která se podle něj rovněž promítá do cen vajec.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-tucet-vajec-stoji-70-korun-a-cena-nejspis-dal-poroste-40513752

19 March 2025

Ve Spojených státech amerických klesá zájem zákazníků o slané chipsy, sušenky či sladké pečivo. Důvodem však není snaha o zdravější životní styl, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jsou to totiž rostoucí ceny, které spotřebitele nutí k šetření. Ukazují to výsledky nedávného amerického průzkumu.

Podle průzkumu společnosti NIQ celkem 42 procent Američanů nakupuje méně sladkých i slaných dobrot kvůli pozvolna rostoucím cenám. Potvrzují to i hospodářské výsledky velkých potravinářských výrobců, a to včetně společnosti Pepsi, píše CNN. Průzkumu se zúčastnilo celkem 1 000 amerických spotřebitelů.

Čtěte zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/usa-inflace-poptavka-zajem-prodeje-uspory-domacnosti.A250319_131021_eko-zahranicni_jla

19 March 2025

Společnost EKO-KOM zvýší od pololetí poplatky za obaly o 13 procent. Proč? Protože jí zákon přikázal zvýšit svou finanční rezervu z 25 procent ročních nákladů na dvojnásobek. Přitom všichni aktéři hovoří o tom, že jde o zbytečné navyšování a že by se dalo ještě stihnout změnou zákona navýšení stopnout. Vzhledem k šibeničním termínům a blížícím se volbám je to ale podle informací MF DNES a iDNES.cz spíš nepravděpodobné.

Potravináři pak upozorňují, že obalové náklady v posledních letech stoupají. Mezi lety 2020 a 2024 se například u cukrovarů zvýšila cena za tunu papíru z 23 450 korun na 37 125 Kč, poplatek pro EKO-KOM pak z 2586 korun za tunu pak skoro na dvojnásobek. U kombinovaných materiálů stál poplatek EKO-KOM na začátku období 6346 korun za tunu, loni pak už 22 488 Kč.

Komora na zvýšení rezervy upozorňuje podle své prezidentky Dany Večeřové už dva roky. Naposledy na začátku března o tom pak zaslala dopis premiérovi a resortním ministrům.

„My už nevíme, jakým způsobem na to politiky ještě více upozornit. Je ale pozoruhodné, že právě politici chtějí levné potraviny, ale svými kroky naopak neustále zvyšují firmám náklady. Už není prostor pro nějaké další debaty. Je nutné urychleně přijmout řešení, včera bylo pozdě,“ řekla prezidentka.

Další informace najdete zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-komora-obaly-zakon.A250318_175920_ekonomika_drh

19 March 2025

Potravinářské podniky mají od července platit vyšší poplatky za obalové materiály, do nichž balí své produkty. Rostoucí náklady tak budou potravináři zřejmě muset promítnout do cen svých výrobků. Důvodem je dříve schválená legislativa, která zvyšuje zcela zbytečně povinnou finanční rezervu autorizované obalové společnosti EKO-KOM na 50 % ročních nákladů. Potravinářská komora však současnou rezervu ve výši 25 procent, kterou producenti platí, považuje za dostačující.

Potravinářská komora upozorňuje, že poplatky za obaly rostly již v posledních letech. Další zvýšení tak přinese jen zbytečné náklady pro potravinářské podniky, které ve svém důsledku povedou k promítnutí do koncových spotřebitelských cen.

Graf obaly

„Za téměř dvacet let, co jsem v cukrovaru, nepamatuji tak extrémní a rychlý nárůst cen vstupních surovin, materiálů a různých poplatků, jako to vidíme v poslední době. Některé položky během roku zdražují několikrát po sobě. Provozní náklady se nám za poslední roky zvýšily o desítky milionů korun,“ řekl generální ředitel společnosti Tereos TTD Martin Kolář.

V Poslanecké sněmovně přitom současně „leží“ ministerská novela zákona o obalech, v níž resort životního prostředí navrhuje navrácení schválené povinné rezervy z 50 % na v současnosti platných 25 % z celkových ročních nákladů. Sněmovna však zatím nedokončila při projednávání novely ani její první čtení. Komora proto upozorňuje, že pokud nemá schválené znění zákona vejít v platnost, jedinou možností je projednat ministerskou novelu ve zrychleném režimu.

Nejistota ohledně dalšího navyšování poplatků za obaly je pro firmy frustrující. Není za pět minut dvanáct, je už pět minut po dvanácté,“ uvedl generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy David Bednář.

„Potravinářský a nápojový průmysl už teď čelí vysokým nákladům a nečinnost Poslanecké sněmovny přinese další zbytečné zatížení. Místo toho, aby poslanci usnadnili situaci podnikatelům, nechali projednání zákona u ledu, což může znamenat zdražení produktů na pultech obchodů,“ říká předsedkyně Svazu minerálních vod Jana Ježková.

Na nutnost úpravy zákona upozorňuje Potravinářská komora opakovaně už poslední dva roky. Naposledy to bylo na začátku března, kdy potravináři poslali dopis premiérovi Petru Fialovi a ministrům životního prostředí Petru Hladíkovi, zemědělství Marku Výbornému a průmyslu a obchodu Lukáši Vlčkovi. Výrobci žádají, aby legislativní návrh byl projednán co nejrychleji. Jakékoliv další prodlení totiž povede pouze k navyšování nákladů v celém dodavatelském řetězci, což v důsledku pocítí spotřebitelé ve svých peněženkách.

„My už nevíme, jakým způsobem na to politiky ještě více upozornit. Je ale pozoruhodné, že právě politici chtějí levné potraviny, ale svými kroky naopak neustále zvyšují firmám náklady. Už není prostor pro nějaké další debaty. Je nutné urychleně přijmout řešení, včera bylo pozdě,“ uvádí k možným dopadům zákona, který má začít platit od července, prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

19 March 2025

Uživatelé věrnostních aplikací obchodních řetězců se už počítají v milionech. S jejich využíváním jsou často spojované výrazné slevy, podle kritiků však zároveň obsáhlý sběr osobních dat, jejich sdílení s třetími stranami a jejich využívání v míře, o níž zákazníci nemusí mít ani tušení. Podobně pak lidé naráží na nedostupnost slev bez registrace či chytrého telefonu, která se stala například jedním z důvodů pro nedávno vyhlášený bojkot supermarketů. Věrnostní programy obchodních řetězců si jako jeden z cílů pro letošní rok vytyčil také Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Více zde: https://www.echo24.cz/a/HLA8F/zpravy-domaci-obchodni-retezce-vernostni-programy-slevove-karty-osobni-udaje

18 March 2025

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zhodnotil, že prudký nárůst cen másla odpovídal tržním podmínkám. Poptávka mezi lidmi podle něj stoupala, výrobci ani prodejci nekoordinovali a za zdražováním stály objektivní příčiny, a to hlavně nákladnější výroba.

Další informace najdete zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/603237-urad-astronomicke-ceny-masla-byly-v-poradku-lide-si-jej-porad-ve-velkem-kupovali

18 March 2025

Zdražování másla koncem loňského roku bylo způsobené objektivními příčinami, především růstem nákladů na jeho výrobu. Uvedl to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který dokončil šetření a posuzoval ceny másla ve středoevropském kontextu. Obdobně stálo máslo i v Německu a na Slovensku, mírně levnější bylo v Rakousku. Trh fungoval podle antimonopolního úřadu dobře a nevykazoval známky koordinovaného jednání na straně výrobců nebo prodejců.

Za zvýšenými výrobními náklady stály vyšší ceny smetany a mléčného tuku, propad tučnosti mléka a s tím související nutnost dokupování smetany, což výrobci museli promítnout do prodejní ceny.

Dalším faktorem byl pokles kurzu české koruny, uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zaměřil se na největší mlékárny i na maloobchodní řetězce.

Více zde: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/ceny-smetany-a-dalsi-objektivni-priciny-antimonopolni-urad-uzavrel-setreni_2503181415_vdv