02 September 2024

České potravinářství a zemědělství čelí stále většímu tlaku kvůli předpisům Evropské unie, které mnozí představitelé těchto odvětví považují za nesmyslné a nadměrně zatěžující. Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová v posledních týdnech ostře kritizovala evropské regulace a vyzvala vládu České republiky, aby se více angažovala v ochraně českých výrobců potravin, a především živočišné výroby. Využila k tomu mezinárodní agrosalon Země živitelka nebo také nedávný rozhovor pro Radio Prostor.

Večeřová zdůraznila, že současné prostředí, které je formováno především nařízením Evropské unie, ohrožuje rozvoj potravinářství v Česku. „Aby se mohli potravináři rozvíjet a zásobovat spotřebitele kvalitními výrobky s nižším obsahem cukru, tuku a naopak vyšším obsahem vlákniny, potřebují stabilní a předvídatelné prostředí pro podnikání. Bohužel je tu trošku problém s Bruselem, proto jsem chtěla apelovat na vládu České republiky, aby se proti těm bruselským nesmyslným předpisům ohradila,“ uvedla.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

02 September 2024

POZVÁNKA na tiskovou konferenci ManpowerGroup index trhu práce Q4/2024 - průzkum + Strategie firem pro udržení zaměstnanců - průzkum + Jak se vyvíjí poptávka po specialistech?

Tisková konference se koná: v úterý 10. 9. 2024 v 10:00 hodin v budově Florentinum (vchod C, 3. patro), Na Florenci 2116/15, Praha 1.

Program:

9:30 – 10:00     Registrace a ranní probuzení s koláčky
10:00 – 11:00   Prezentace průzkumů
11:00 – 12:00   Neformální diskuze s občerstvením

Témata:

  1. ManpowerGroup index trhu práce Q4 2024
    Barometr nálad na trhu práce, který monitoruje náborové plány zaměstnavatelů tentokrát pro 4. čtvrtletí 2024. Jak se bude vyvíjet poptávka po zaměstnancích v jednotlivých oborech a regionech
  2. Strategie firem pro udržení zaměstnanců
    Jak se mění přístup zaměstnavatelů ve snaze udržet si zaměstnance? Mají zaměstnanci ve vyjednávání pracovních podmínek navrch před zaměstnavateli? Jsou čeští manažeři přesvědčeni o dovednost a zkušenostech mladší generace vykonávat svoji práci?
  3. Jak se vyvíjí poptávka po specialistech?
    Počet specializovaných pozic, kam řadíme těžce obsaditelné odborné nebo manažerské role v oblastech jako inženýring, IT, finance, obchod a další, se v průběhu času mění. Jak se vyvíjí poptávka po specialistech v jednotlivých oborech?


Prezentací provedou a na dotazy budou připraveni odpovídat:

Jaroslava Rezlerová – generální ředitelka, ManpowerGroup a prezidentka Asociace poskytovatelů personálních  služeb

Jiří Halbrštát – manažer náboru a marketingu, ManpowerGroup

Prosíme o potvrzení účasti na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dana Samková, tel.:+420 777 648 997, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,www.facebook.com/SetevaPR,https://www.linkedin.com/company/agentura-seteva/


S přáním pěkného dne

Kateřina Marková
Junior Manager Public Relations

30 August 2024
 

Vizovice (Zlínsko) 30. srpna (ČTK) - Nízkou úrodu kvůli poškození ovocných stromů mrazem bude mít letos vizovická likérka Rudolf Jelínek. V tuto chvíli je přibližně v polovině celkové sklizně a odhaduje, že sklidí asi 40 procent plánu, přibližně 300 tun švestek. ČTK to dnes řekl obchodní a marketingový ředitel Miroslav Motyčka. Loni likérka ve vlastních sadech sklidila 148 tun švestek. Rekordní sklizeň zaznamenala firma v roce 2018, a to zhruba 840 tun švestek.

"Úroda na Moravě je lepší než v Čechách, kde skoro všechny ovocné stromy pomrzly kompletně. Na Moravě se poškození mrazem pohybují od deseti do 50 procent. Hodně záleží na lokalitě, nejsou vzácné případy, kdy jeden sad má na polovině dobrou úrodu a druhá polovina nemá skoro nic. Typicky ve svahovitých sadech se v nižších polohách drží mráz, který úrodu poškodí, a ve vyšších polohách k tomuto poškození nedochází," uvedl Motyčka.

Úroda likérky bude asi o 60 procent nižší, než plánovala. "Díky tomu, že máme sady v kopcovitém terénu, týká se nás právě poškození mrazem v nižších polohách. Vzhledem k tomu, že máme sady na Moravě v šesti katastrech, máme bohužel místa, kde jsme nesklidili ani švestku, například z 22,5 hektaru v Ludkovicích nemáme nic. V průměru se dá říct, že budeme sklízet přibližně na polovině výměry našich sadů," uvedl Motyčka.

Sklizeň letos začala o čtyři týdny dříve než obvykle, už na začátku července. Běžně začíná na konci července. "Sklizeň bude stejně tak dříve i končit, nejspíše v polovině září, přitom běžně sklízíme ještě v polovině října," uvedl Motyčka. Dařilo se odrůdám jako Čačanská lepotica, Gabrovská a Stanley. "Ale obecně se dá říci, že ve vyšších polohách sadů se dařilo všem odrůdám, i těm s menší výměrou výsadby," uvedl Motyčka.

Švestky z vlastních sadů pokryjí likérce mezi pěti až deseti procenty celkové potřeby. Ostatní švestky kupuje společnost v zahraničí, tradičně zejména z balkánských zemí. "Sehnat zbytek toho, co potřebujeme, je tradiční problém, ale máme s tím zkušenosti, a především nám nezbývá než se postarat o dostatek ovoce pro destilaci," uvedl Motyčka.

Společnost má produktivních 137 hektarů ovocných sadů, loni na podzim vysadila 16 hektarů a ve výsadbě bude pokračovat i v dalších letech. "Dlouhodobý plán počítá s rozlohou sadů na úrovni řádově 200 hektarů. Co se týká ovocných druhů, budeme vysazovat hlavně další švestky a meruňky," uvedl Motyčka.

jmk gcm

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixaby 

29 August 2024

Dobrovice (Mladoboleslavsko) 29. srpna (ČTK) - Cukrovarnická společnost Tereos TTD loni zvýšila čistý zisk zhruba o 30 procent, za období od loňského dubna do konce letošního března dosáhl 1,2 miliardy korun, v předchozím období to bylo 925 milionů Kč. Tržby největšího zpracovatele cukrové řepy v Česku vzrostly z 9,2 miliardy korun na 10,25 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, která je součástí pozvánky na dnešní valnou hromadu společnosti.

Společnost uvedla, že se nadále potýkala s vysokou inflací a růstem cen služeb a některých surovin. "Společnost reagovala na zvyšující se náklady pěstitelů zvýšením výkupní ceny cukrové řepy. Oproti předchozímu energeticky krizovému roku došlo k výraznému snížení cen plynu, což se pozitivně projevilo ve snížení nákladů na tyto vstupy," uvedla společnost ve výroční zprávě.

Do modernizace letos společnost investuje zhruba 700 milionů korun. Část peněz jde do technologií na úsporu energií, některé novinky zvýší efektivitu provozu. Loni na podzim v Dobrovici na Mladoboleslavsku začali budovat nové silo na ukládání cukru s kapacitou 50.000 tun, hotové by mělo být v listopadu. Cukrovar díky němu bude moci uložit až dvakrát větší objem cukru než doposud. Stavba bude stát 270 milionů korun. V areálu cukrovaru staví například také kapacitnější difuzní věž na oddělování cukru za 350 milionů korun, hotová by měla být do začátku kampaně.

Společnost Tereos TTD zaměstnává zhruba 500 zaměstnanců v šesti továrnách. Kromě cukrovaru a lihovaru v Dobrovici jí patří také cukrovar České Meziříčí na Rychnovsku. V poslední kampani oba vyrobily zhruba 346.000 tun cukru. Společnost má rovněž výrobu v lihovaru Chrudim a Kojetín a balicím centru Mělník, které je v prostorách bývalého mělnického cukrovaru a kde se balí cukr do spotřebitelských balení. Letos ke konci února společnost ukončila výrobu lihu v lihovaru v Kolíně. Spotřeba lihu se podle vedení firmy nevrátila na předcovidovou úroveň a výroba se nevyplácí kvůli dovozu, především z Ukrajiny.

dkl kš

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay 

29 August 2024

Praha 28. srpna (ČTK) - Češi nejčastěji nakupují potraviny v supermarketech či hypermarketech, pravidelně či občas do velkých obchodů zavítá 99 procent lidí. Následují menší prodejny či specializované provozovny typu řeznictví či pekařství, kam chodí nakupovat přes 90 procent respondentů, vyplývá z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Přibližně každý pátý dotázaný uvedl, že pravidelně či občas využívá on-line nákupů potravin, což je o deset procentních bodů víc než v roce 2018.

Alespoň někdy potraviny nakupuje 92 procent oslovených, osm procent lidí uvedlo, že potraviny nekupuje nikdy. Téměř dvě třetiny Čechů chodí nakupovat potraviny několikrát týdně, necelá čtvrtina jednou týdně a desetina nakupuje potraviny každý den.

Každý den chodí nakupovat více ženy, muži podle CVVM nakupují méně často. Na každodenní nákupy chodí také častěji než ostatní lidé z věkové skupiny 30 až 54 let a respondenti, kteří mají početnější domácnosti se čtyřmi a více členy.

Dvě pětiny žen zajišťují veškeré nákupy potravin v domácnosti, stejnou roli hraje jen asi sedmina mužů. Zajišťování veškerých nákupů potravin je dále častější u lidí starších 60 let, což souvisí především s tím, že častěji žijí v domácnosti sami.

Nejobvyklejší místa nákupů potravin jsou hypermarkety, menší obchody a obchody typu pekařství či řeznictví. Téměř polovina respondentů chodí pravidelně či občas nakupovat do farmářského obchodu nebo prodejny zdravé výživy, farmářské či běžné trhy navštěvují zhruba dvě pětiny lidí. Víc než třetina účastníků průzkumu alespoň občas nakupuje přímo u pěstitelů a chovatelů. Dovážku potravin domů někdy využívá 22 procent dotázaných, 11 procent Čechů alespoň občas nakoupí v bezobalové prodejně.

"Z delší časové perspektivy je patrný trend postupného nárůstu podílu lidí, kteří nakupují on-line (mezi lety 2018 a 2024 celkový nárůst o deset procentních bodů). Od roku 2020 vidíme nárůst a opětovný pokles nákupů v bezobalových prodejnách, kde se v tomto roce situace vrátila zpět na úroveň roku 2020," konstatovali analytici CVVM.

Nejčastěji domácnosti měsíčně utratí za nákup potravin od 4000 do 12.000 korun. Další přibližně čtvrtina lidí uvedla, že jejich domácnost měsíčně za nákup potravin utratí více než 10.000 korun. Pouze jedno procento dotázaných se domnívá, že jejich domácnost měsíčně za potraviny utratí do 2000 korun. Patnáct procent dotázaných na tuto otázku nechtěla či nedokázala odpovědět.

Za poslední čtyři roky vzrostl podle CVVM podíl lidí, pro které je podstatné, jaký dopad má výroba nakupovaných potravin na životní prostředí, a to o sedm procentních bodů na 56 procent. Od roku 2020 vzrostl také zájem o problematiku potravinových obalů, a to o 15 procentních bodů na aktuálních 39 procent. Pokud se lidé vyhýbají konkrétnímu materiálu, ze kterého je vyroben potravinový obal, jde nejčastěji o plast, konstatoval CVVM.

abz snm

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay 

28 August 2024

Praha 28. srpna (ČTK) - Česko podle ministerstva zemědělství (MZe) požaduje po Evropské komisi, aby odložila termín, odkdy budou muset české firmy plnit nové nařízení proti odlesňování. Některé firmy podle ministerstva nemají od komise dostatek informací o podmínkách, které budou muset plnit. Nařízení se přitom dotkne tisíce českých firem, nejvíce v dřevozpracujícím průmyslu, ale dopadne také na nakladatelství či obchodní řetězce. Na nepřipravenost českých firem upozornila v tiskové zprávě, kterou má ČTK k dispozici, také společnost Deloitte.

Velké a střední firmy budou muset plnit požadavky nařízení od letošního 30. prosince, malé firmy a mikropodniky od 30. června 2025. MZe na dotaz ČTK uvedlo, že se snaží české firmy o povinnostech informovat například pořádáním seminářů, firmy i státní správa ale podle úřadu doplácí na špatnou informovanost Evropskou komisí.

"Dopad na jednotlivé firmy a dodavatelské řetězce je nyní těžké odhadnout. Pro minimalizaci možných negativních efektů je nutné, aby EK zveřejnila a poskytla všem subjektům dostatečný čas na seznámení s klíčovými nástroji nutnými pro provádění nařízení. Jelikož se tak prozatím nestalo, požadujeme, stejně jako řada dalších členských států EU, aby proveditelnost nařízení byla odložena," uvedlo tiskové oddělení MZe.

Cílem nařízení je snížit příspěvek EU k celosvětovému odlesňování a znehodnocování lesů. Bude se týkat firem, které vyrábí, zpracovávají nebo uvádějí na trh produkty z kávy, kakaa, palmového oleje, sóji, hovězího masa, kaučuku a dřeva. Firmy budou muset shromažďovat a vykazovat údaje a souřadnice pozemků, na kterých komodity produkují, a poté je zaznamenat do evropského informačního systému.

Společnost Deloitte oslovila 50 firem působících v ČR, 6,45 procenta z nich má zmapovaný dodavatelský řetězec a zavádí opatření. Dostupné informace si zatím zjišťuje více než třetina společností, čtvrtina čeká na pokyny od mateřské společnosti a s přípravami nezačalo 29 procent firem. MZe uvedlo, že EK zatím jednání o odložení účinnosti nařízení nezahájila.

Směrnice zavádí mimo jiné kontroly, podle úrovně rizika odlesňování při produkci bude nutné kontrolovat jedno až devět procent zasažených firem. MZe ale ještě nemá přesné informace, kolika firem se nařízení dotkne, počítá proto se dvěma výšemi nákladů.

V prvním scénáři počítá MZe s 2120 kontrolami ročně, což vyjde na 97,3 milionu korun za rok, ve druhé variantě by počet kontrol mohl dosáhnout 2827 ročně a náklady by se zvýšily na 129,7 milionu korun. MZe předpokládá, že počet kontrol bude ještě vyšší.

Do nákladů nicméně nejsou započítány další výdaje, například na technické zázemí odborných pracovišť nebo registraci firem do elektronického systému. Nyní přitom neexistuje nástroj EU, ze kterého by bylo možné náklady uhradit, nařízení tedy bude financováno ze státního rozpočtu. Zároveň bude potřeba najmout 76 až 96 nových zaměstnanců a transformovat Ústav pro hospodářskou kontrolu lesů na Národní lesnický institut.

Podle organizace OSN pro výživu a zemědělství mezi lety 1990 a 2020 celosvětově ubylo zhruba 420 milionů hektarů lesů, což odpovídá velikosti EU. Odlesňování způsobuje úbytek biologické rozmanitosti a emise z odlesňování jsou druhou nejvýznamnější příčinou změny klimatu. V ČR ale k odlesňování nedochází, plocha lesů naopak dlouhodobě roste, tvrdí ministerstvo. Zatímco v roce 1990 dosahovala v Česku plocha lesů přes 2,630 milionu hektarů, loni vzrostla na 2,682 milionu hektarů, což je zhruba třetina celkového území státu.

trp snm

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

28 August 2024

Kuřecí maso se v řetězcích často prodává za nižší ceny než jsou výrobní náklady. Ceny kuřecího masa ovlivňují především konkurenční boje řetězců, kdy dochází k velkému snížení ceny pod nákupní cenu a často i řetězce na inální ceně tratí. O této situaci hovořil na setkání s novináři v Praze David Bednář, generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy, tuzemské dvojky ve zpracování drůbežího masa.

Chovatelé masné drůbeže se potýkají s nízkými výkupními cenami. Podle tiskové zprávy začaly obchodní řetězce po veřejném tlaku na snižování cen zlevňovat drůbeží maso a také ho častěji zařazovat do slevových akcí. Podle informací z trhu obchodní řetězce mnohdy používají i takové praktiky, že svým dodavatelům ukazují faktury z Polska či Ukrajiny s tak nízkými cenami, za které čeští drůbežáři nejsou schopni kuřata vychovat," tvrdí prezident AK ČR Jan Doležal. Podle tiskové zprávy se v lednu výkupní ceny kuřat meziměsíčně snížily o korunu na 28,5 koruny za kilogram. V únoru zůstala cena přibližně stejná. Průměrná cena za leden a únor 2023 činila 29,8 koruny za kilogram. Současné ceny se pohybují pod průměrem EU.

A komplikace vidí i jinde než jen v rostoucích cenách. „V Česku se teď znovu omezují dotace, i proto klesá soběstačnost, když je v Unii mají všichni ostatní. Oslabujeme tím vlastní konkurenceschopnost. V zemědělství a potravinářství jsme oproti ostatním zaspali, zejména proti Polsku,“ míní šéf DZ Klatovy. Změnit se to snaží i v roli člena představenstva Potravinářské komory. „Spousta států pochopila, že má smysl soustřeďovat se na potraviny. Nemůžeme spoléhat na to, že je vždycky dovezeme,“ upozorňuje a jako příklad uvádí pandemii koronaviru, kdy zavřené hranice zamezily import.

Celý článek najdete v aktuálním čísle časopisu Agrární obzor a Potravinářský obzor.

Ilustrační foto: pixabay

 

28 August 2024

Evropská komise připravila pro potravinářský veletrh Vietnam FoodExpo 2024 pavilon EU. 

Akce se uskuteční ve dnech 13. až 16. listopadu 2024 v Ho Či Minově Městě ve Vietnamu.

Cílem pavilonu EU je zvýšit povědomí vietnamských kupujících o klíčových přednostech potravinářských výrobků, které se na veletrhu objevují, představit evropské potraviny a nápoje, jejich bezpečnost, pravost, kvalitu a udržitelnost. 
 
Bližší informace najdete v přiloženém souboru nebo na MZe. 
 

Dr. Ing. Emerich Vacek
Oddělení komunikace s veřejností

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 17, 110 00  Praha 1
Tel.: +420 221 812 097
GSM: +420 724 335 076

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.mze.gov.cz

28 August 2024

Praha 27. srpna (ČTK) - V Česku přibývá případů prodeje tabáku a alkoholu lidem do 18 let. Vyplývá to z výsledků kontrol České obchodní inspekce (ČOI). U tabákových výrobků letos do pololetí zákaz porušilo víc prodejců než loni za celý rok. V loňském roce inspektoři odhalili porušení zákazu v 71 případech, letos za první dvě čtvrtletí bylo takových případů 79. Kontrol přitom nepřibylo. Mezi prvním a druhým čtvrtletím se letos zdvojnásobil počet případů, kdy prodejci porušili zákaz prodeje alkoholu nezletilým.

Zákaz prodávat nebo podávat tabákové výrobky, bylinné výrobky určené ke kouření, elektronické cigarety a nikotinové sáčky bez obsahu tabáku lidem do 18 let kontroluje ČOI s využitím figurantů. Letos v prvním čtvrtletí tabákový výrobek dostali ve 36 případech, ve druhém čtvrtletí si ho mohli koupit u 43 prodejců, ukázaly kontroly.

Nárůst je letos podle mluvčího ČOI Františka Kotrby patrný také u porušování zákazu prodeje a podávání alkoholu nezletilým. V prvním čtvrtletí ho inspektoři odhalili ve 44 případech, loni za stejné období bylo takových případů 13. Ve druhém letošním čtvrtletí se pak počet proti prvním třem měsícům roku zdvojnásobil na 88 porušení zákona. Loni za celý rok jich bylo 257.

Kotrba poukázal na výsledek červnových kontrol provedených inspektory z Královéhradeckého a Pardubického kraje, při nichž ČOI využila také informace od občanů. Kontrol bylo 40. "Naši figuranti byli ve věku 16 let. Bez ověření věku byly figurantům celkem ve 22 případech prodány alkoholické nápoje, tabákové výrobky nebo elektronické cigarety," uvedla už dřív ředitelka regionálního inspektorátu ČOI Královéhradecký a Pardubický Jana Ženková. Při letošním Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary inspekce při 76 kontrolách prodej alkoholu lidem do 18 let zjistila ve 26 případech.

Za porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek hrozí prodejcům ve správním řízení pokuta až jeden milion korun.

dvd rot

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

28 August 2024

Agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích letos navštívilo 129 396 lidí. Je to nejvíce za posledních dvacet let. Loni přišlo 111 886 návštěvníků. Letošní jubilejní 50. ročník nabídl od 22. do 27. srpna i další rekordy, mezi nimi nejvýkonnější kombajn, kterých je na světě 15 a jeden je zapůjčený v Česku.

Země živitelka prezentuje zemědělství napříč všemi jeho obory, vystaveny jsou novinky v zemědělské technice, myslivosti, rybářství, potravinářství, chovu hospodářských zvířat, výzkumu a vzdělávání.

„Speciálně k 50. výročí byla vydána kniha s názvem Fenomén Výstaviště a také pamětní mince, kterými byly oceněny významné osobnosti, jež se zasloužily o rozvoj nejen Země živitelky, ale také samotného Výstaviště v Českých Budějovicích,“ uvedla jeho mluvčí Michaela Čeňková.

Celý článek si můžete přečíst zde:

24 August 2024

Postupně se z krajské výstavy socialistických výdobytků stala celorepubliková akce s národními dožínkami a později dokonce získala status mezinárodní přehlídky. Dodnes si pamětníci vybaví voňavé pavilony Bulharska s pyramidami zralého ovoce, sovětskou Surabaju nebo „vymazlený“ pavilon NDR. Právě jednotlivé pavilony vyrůstaly během let jako houby po dešti - v dnes už neexistující Rybářské baště byla expozice živých ryb, v dalších podupávali koně, jinde se batolila čerstvě vylíhnutá kuřata a u salaše se pořádala soutěž o nejrychleji ostříhanou ovci. Mimochodem, jde o jednu z nejoblíbenějších atrakcí, která se koná dodnes.

Pro autobusy plné zemědělců z celé republiky, kteří museli vyjíždět hluboko v noci, aby do Českých Budějovic dorazili nad ránem a stihli si „žívu“ užít do slova a do písmene plnými doušky (neptejte se, jak to pak vypadalo v oblíbené Pivovarské zahradě i po cestě zpět k parkovišti busů pod Dlouhým mostem, to už nejsou pro místní právě pozitivní vzpomínky), znamenala výprava na výstavu nejen možnost vydechnout si po žních, ale také si třeba nakoupit nedostatkové zboží. Z mladických vzpomínek lovím, že se tu dala s trochou snahy sehnat i naprosto nedostatková Rubikova kostka nebo o pár let později sběratelská komodita poloviny 80. let minulého století - ano, slavná plastová „céčka“.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Zdroj: text i fotografie: www. medium.seznam.cz

23 August 2024

 Českých Budějovicích odstartoval jubilejní 50. ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Na hlavu každého Evropana dnes připadá 190 kilo obalů ročně. Čeští zákonodárci se v těchto týdnech zabývají jak zákonem o obalech, tak tzv. českým Green Dealem. Jak zelená politika ovlivní Česko? Jak jsme na tom s drahotou a cenami potravin?  Nejen na to se ptala v dnešním speciálním Epicentru z Českých Budějovic Pavlína Horáková prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové.

Celý článek si můžete přečíst zde:

21 August 2024

Zkraje: Zemědělce tíží byrokracie, ministr slibuje zlepšení

Zemědělce stále trápí přílišná byrokracie a levné dovozy zemědělských komodit. V březnu vyjely do ulic tisíce traktorů. Na podzim se mohou protesty opakovat. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v pořadu Zkraje farmáře ujistil, že vláda připravuje opatření v podobě novel zákona, které byrokracii sníží. Obrovským problémem je podle hostů pořadu také klimatická změna.

Málokterá země má tak pestré přírodní podmínky pro zemědělce jako Česká republika, shodli se hosté pořadu Zkraje, tentokrát v Hanáckém muzeu v přírodě v obci Příkazy. Právě Haná je po staletí spjata se zemědělstvím.
„České zemědělství vyniká intenzitou, vybavením i lidmi, kteří svou práci dělají srdcem,“ popsala ředitelka společnosti Paseka, zemědělská Jana Krasulová. Podle ministra zemědělství Výborného je významné i unikátní strukturou. „Máme malé chovatele, střední i velké podniky, které jsou schopné aplikovat moderní trendy,“ řekl.
Česko je nádherná země. I to zemědělství se na tom podílí, na krajině. Pestrost vnímám. Je vidět víc pasoucího se skotu, diverzita na polích, motýlové louky,“ řekl další host pořadu – herec a autor aplikace Gastromapa Lukáš Hejlík. Podle prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové má Česko díky tomu vysoce kvalitní, rozmanité a bezpečné potraviny.

Celý pořad můžete shlédnout zde:

20 August 2024

Vedle klasických akcí Češi objevili kouzlo dalších zlevněných potravin. Tuzemští zákazníci ve velkém nakupují potraviny s blížícím koncem doby trvanlivosti. Motivuje je přitom nejen finanční úspora, ale i snaha omezit plýtvání jídlem.

Nejen zákazníci, ale i obchodníci se ve vlastním zájmu snaží neplýtvat. Náklady na likvidaci prošlého zboží jsou totiž nemalé a navíc nově jakýkoliv potravinový odpad zhoršuje hodnocení environmentální odpovědnosti obchodníků.
„Proto se obchodníci snaží procházejícího zboží zbavit, byť za výrazně sníženou cenou, nebo jej alespoň uplatnit v potravinových bankách,“ popisuje mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová.
Jogurty či sýry těsně před expirací, poškozený obal nebo potlučené ovoce – takové kosmetické nedostatky zákazníci rádi přehlédnou, ale sleva na cenovce by podle jejich mínění měla být poměrně vysoká.
 
Zdroj: MF Dnes/19.8.2024, str. 7.
 
20 August 2024

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou se ve čtvrtek zúčastní agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. Navštíví prezentaci regionálních výrobců potravin, expozice Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF) a Jihočeského kraje, prezentaci Potravinářské komory nebo přehlídku moderních trendů v zemědělství. Na webu to dnes uvedl Hrad. Akci ve čtvrtek navštíví také premiér Petr Fiala (ODS).

Českobudějovický agrosalon letos dovrší 50 let. Návštěvníci uvidí rekordní počet kusů techniky i hospodářských zvířat. Od 22. do 27. srpna se představí přes 600 vystavovatelů a přes 300 kusů hospodářských zvířat.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

20 August 2024

Evropská unie vyprodukovala v roce 2023 celkem 32,5 miliardy litrů alkoholického piva, což je o 5 % méně než v roce 2022. Dále bylo vyprodukováno 1,8 miliard litrů nealkoholického piva, tedy o 13,5 % více oproti roku 2022. Největšími producenty alkoholického piva byly členské státy Německo (22,3 %), Španělsko (12,4 %), Polsko (10,8 %), Nizozemsko (7,5 %) a Belgie (6,3 %) a největšími vývozci byly státy Nizozemsko (21,5 %), Německo (16,7 %), Belgie (16,7 %), Česká republika (6 %) a Irsko (6 %). Nejvíce piva bylo vyvezeno do Velké Británie, z UK bylo také nejvíce piva do EU dovezeno.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

Ilustrační foto: pixabay

16 August 2024

Další zlevňování potravin neočekává ani Potravinářská komora. Podle její prezidentky Dany Večeřové sice ceny některých vstupů klesají, ostatní náklady ale nikoli. „Například energie, pohonné hmoty, náklady na pracovní síly, obaly a odpady, ty se na předválečnou úroveň nevrátily,“ tvrdí.

Ceny potravin tak v nadcházejících měsících přestanou působit jako protiinflační brzda. K růstu inflace přispívají i rostoucí ceny průmyslových výrobců, které v červenci v porovnání s předchozím měsícem vzrostly o 0,6 procenta.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

15 August 2024

Vážení kolegové,

ráda bych vám nabídla zdarma účast na semináři s názvem „Jak na spotřebitelské právo“, který se uskuteční dne 12. září 2024 od 10:00 – 16:00hod. v prostorách Florentina v Praze. Tento program je zaměřen na školení v oblasti řešení problémů, se kterými se podnikatelé často setkávají při jednání se zákazníky. Seminář pomůže lépe se zorientovat v této oblasti a poskytne praktické rady, jak předcházet konfliktům se zákazníky nebo je účinně řešit. Více informací o semináři a možnost přihlášení naleznete ZDE. Seminář je dostupný i pro naše členy.

Dále avizuji konání on-line školení ZDARMA od společnosti Google, které můžete využít (taktéž určeno i pro členy):

  • 24.9.: Vizualizace dat
  • 22.10.: Rozhodování na základě dat
  • 26.11.: Krátká videa

On-line kurzy, včetně podrobného popisu, budou postupně vypsány na našich webových stránkách www.komora.cz v sekci Kurzy a semináře.

S pozdravem

Ivana Hrdinová

Mgr. et Mgr. Ivana Hrdinová

zástupce tajemníka úřadu

pro oblast vnitřního řízení a zahraničních vztahů

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY

Florentinum (recepce A)  Na Florenci 2116/15  110 00 Praha 1
M: +420 724 613 972
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ilustrační foto: pixabay

15 August 2024

Padesátý ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka se z velké části zaměří na oslavu jubilea. Od samotného počátku je nejnavštěvovanější zemědělskou výstavu u nás a během padesáti let byly vynechány jen dva ročníky. Jedna v roce 2002, kdy Českou republiku zasáhly ničivé povodně, druhá pak v roce 2020 kvůli covidu.  

„Letošní jubilejní ročník propojuje modernost a tradice našeho resortu. Jak velké změny se staly za půl století, je nejlépe vidět na vývoji techniky a strojů. Dříve byl v zeměděllství velký podíl ruční práce, která byla skutečnou dřinou. Dnes mají zemědělci k dispozici moderní technologie a chytrou techniku, která usnadňuje práci a pomáhá při ochraně životního prostředí. Jsem rád, že díky veletrhu můžeme vidět, že se ze zemědělství stal moderní obor,“ komentoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Kromě něj přijede na zahájení výstavy také prezident České republiky Petr Pavel nebo premiér Petr Fiala (ODS). 

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

15 August 2024

Jubilejní 50. ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka se letos chystá v Českých Budějovicích. Nabídne nejen to nejlepší z oboru zemědělství a potravinářství, ale také bohatý doprovodný program. 

Na zahájení výstavy přijali pozvání i prezident republiky Petr Pavel a předseda vlády Petr Fiala. Mezinárodní agrosalon Země živitelka se koná od 22. do 27. srpna 2024. Otevírací doba je čtvrtek až pondělí od 9 do 18 hodin, úterý od 9 do 17 hodin. 

Nebudeme se však ohlížet jen do minulosti, potravinářské firmy se dnes zaměřují především na modernizaci a sledují trendy v oboru. Pro návštěvníky máme proto připraveny i ochutnávky výrobků, které usilují o Cenu Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní výrobek nebo k dispozici budou i ochutnávky potravin s označením Česká cechovní norma.

Celý článek si můžete přečíst zde:

14 August 2024

Vážení kolegové,

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) vyhlásila soutěž EBRD AgVenture pro inovativní start-upy, které vyvíjejí technologie pro ekologičtější a udržitelnější zemědělství a potravinářství.

Kromě hlavní ceny pro 3 vítězné start-upy (poradenské služby na míru v rámci programu EBRD Star Venture v hodnotě 80 tis. EUR a další benefity) může až 15 vybraných účastníků získat jedinečnou možnost propagace, prezentace a expozice v rámci sítí EBRD.

Do soutěže se mohou zapojit inovativní start-upy:

-          převážně působící v jedné ze zemí operací EBRD (pozn. ČR dočasně zemí operací do konce roku 2026)

-          s ročním obratem do 1 mil. EUR

-          které nepodnikají déle než 10 let

-          s vysokým potenciálem k rychlému a mezinárodnímu rozšíření

-          nabízející produkt/službu související s oblastí zemědělsko-potravinářských technologií, která je zaměřena na ekologizaci zemědělsko-potravinářského odvětví.

Konkrétní příklady těchto produktů a služeb, kompletní podmínky účasti a podrobnosti o průběhu soutěže a nabízených odměnách naleznete na webu EBRD a v přiloženém souboru. ZDE:

Proces výběru vhodných uchazečů je rozdělen do tří fází. Uzávěrka přihlášek je do 19. 8. 2024 23:59 (GMT). Uchazeči budou o případném postupu do další fáze výběru vyrozuměni ze strany EBRD.

EBRD patří ve svých zemích operací k předním investorům v agribusinessu. Banka se zaměřuje především na modernizaci tohoto sektoru a pomáhá společnostem odklonit se od běžného podnikání a investovat udržitelným, odpovědným a inovativním způsobem. Do agrárního sektoru EBRD investovala již více než 15 mld. EUR skrze 897 projektů. Prostřednictvím soutěže EBRD AgVenture banka rozšiřuje podporu začínajícím podnikům v potravinářském a agrotechnickém sektoru v zemích operací poskytováním poradenských služeb a podpory. EBRD AgVenture pomáhá těmto firmám zvýšit jejich konkurenceschopnost a udržitelný růst, což následně přispívá ke třem klíčovým oblastem zaměření celé soutěže: potraviny, výroba a efektivita; ekologizace zemědělského odvětví a zlepšování zapojení do hodnotového řetězce.

Jako gestor agendy EBRD za ČR bychom Vás rádi o této soutěži informovali a požádali Vás o sdílení informace o této akci mezi své členy / zveřejnili informaci na svých webech/sítích. Neváhejte také sdílet svým kontaktům, které by se mohly do soutěže zapojit.

V případě dodatečných dotazů se neváhejte obrátit na mě nebo kolegyni Sekovou (v kopii).

Děkuji za spolupráci.

S pozdravem

Alena Lídlová Georgiu

 

vedoucí oddělení  | Head of Unit

odd. Mezinárodní finanční instituce a rozvojová spolupráce | International Financial Institutions and Development Cooperation

odbor Mezinárodní vztahy |International Relations

MINISTERSTVO FINANCÍ | MINISTRY OF FINANCE

Letenská 15, 118 10 Praha | Prague – Czech Republic
+420 704 967 152

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it." width="208" height="76" style="height:.791in;width:2.166in" border="0" />    

14 August 2024

Zavedení daně ze slazených nápojů má podle jejích příznivců dva klíčové efekty. Klesá nejen samotná spotřeba limonád, ale i obsah cukru ve zdaněných nápojích. Výrobci se totiž snaží dani vyhnout.

Nějaká formu zdanění limonád a slazených minerálek platí aktuálně ve více než 100 zemích nebo územích světa. Jen v Evropě je takových třináct. Dopady extra zdanění cukru v nápojích nejsou zatím všude dobře zmapovány.

Podle odpůrců daně ovšem přesvědčivé důkazy o snížení obezity v zemi, kde limonády více zdanili, neexistují. „Nedívejme se na cukry jako na strašák, cukr organismus potřebuje. Pokud má člověk takový výdej, klidně může vypít i litr Coca-Coly za den. Nevykládejme si, že to je něco strašně špatného,“ říká prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

„V žádné zemi, kde bylo toto opatření zavedeno, nikdy nevedlo ke snížení obezity obyvatelstva. Funguje pouze jako nástroj výběru daní a sociálního inženýrství. Navíc zdanění slazených nápojů disproporčně dopadá na nejchudší obyvatele, a tak je s podivem, že tuto daň prosazují skupiny spíše z levé části politického spektra,“ komentuje ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

14 August 2024

„Pro mnoho lidí je český chléb synonymem domova a tradice. Ve většině jižních zemí, kam jezdí Češi obvykle na dovolenou, se totiž kváskový chléb, jak jej známe, nevyrábí nebo je poměrně drahý. I když v Německu nebo regionech na sever od nás je kváskový chléb poměrně běžnou potravinou, český kváskový chléb má svá specifika,“ popisuje ředitel pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory Jan Pivoňka.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

14 August 2024

Evropská komise zveřejnila dne 07/08/2024 nejčastější otázky a odpovědi týkající se nefinančního reportingu, tedy pravidel pro podávání zpráv o udržitelnosti podniků (CSRD). Cílem je pomoci zúčastněným stranám při zavádění pravidel EU pro podávání zpráv o udržitelnosti podniků a snížit administrativní zátěž při implementaci směrnice. Publikace podle vyjádření Evropské komise zohledňuje podněty obdržené od společností, na které se směrnice vztahuje. Podněty se týkají například oblasti působnosti pravidel, termínů uplatňování směrnice nebo výjimek. Publikace mimo jiné objasňuje, kdy mohou společnosti používat odhady místo toho, aby musely shromažďovat informace o hodnotovém řetězci od dodavatelů nebo partnerů. Směrnice o podávání zpráv o udržitelnosti podniků je základním kamenem agendy EU v oblasti udržitelnosti a Evropské zelené dohody, modernizuje a posiluje pravidla týkající se sociálního a environmentálního reportingu, který musí evropské podniky vykazovat. Směrnice (zde) vstoupila v platnost dne 05/01/2023, první skupina společností, na které se nová pravidla vztahují, musí začít podávat zprávy v roce 2025 za účetní rok 2024.

Více informací zde a zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

Ilustrační foto: pixabay

12 August 2024

POZVÁNKA

KONFERENCE NEFINANČNÍ REPORTING
A DALŠÍ POŽADAVKY EU V OBLASTI UDRŽITELNOSTI
aneb Co dělá státní správa pro udržitelnost agropotravinářských podniků?

PÁTEK 23. 8. 2024 14.00 – 17.00 hodin

v Národním pavilonu Z, Výstaviště České Budějovice.
Akci organizuje Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR a Potravinářská komora ČR jako součást
odborného programu jubilejního 50. ročníku zemědělsko-potravinářské výstavy Mezinárodní agrosalon
ZEMĚ ŽIVITELKA 2024.
 
PROGRAM:
 
13:30 – 14:00 registrace, občerstvení
 
14:00 – 14:15 Úvodní slovo / ministr zemědělství Marek Výborný
 
14:15 – 14:20 Proč je nutné pracovat s lokálními daty / prezident Agrární komory ČR Jan Doležal
 
14:20 – 14:25 Proč není času nazbyt / prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová
 
14:25 – 14:30 Jak nezvyšovat administrativu a byrokracii / předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha
 
14:30 – 14:45 Jaká data máme v tuto chvíli k dispozici / generální ředitel ÚZEI Štěpán Kala
 
14:45 – 15:00 Zkušenosti z praxe – zemědělský podnik / generální ředitel společnosti Úsovsko Jiří Milek
 
15:00 – 15:15 Zkušenosti z praxe – potravinářský podnik
 
15:15 – 15:30 Jak měřit úroveň ESG a CSR / děkan Provozně ekonomické fakulty ČZU Tomáš Šubrt
 
15:30 – 15:45 Green0meter – digitální řešení pro nefinanční reporting i CO2 / zakladatel Green0meter Jan Zvěřina
 
15:45 – 16:00 Význam závlah pro udržitelnost zemědělství a pro hospodaření s vodou při změnách klimatu
/ předseda Spolku vlastníků, provozovatelů a uživatelů závlahových zařízení ČR Igor Pelíšek
 
16:00 – 17:00 Diskuse
 
Akce je určena zemědělcům, potravinářům i obchodníkům.
 
Záznam konference najdete na TV Zemědělec.
 
Prosím, registrujte se nejpozději 19. 8. 2024.
Počet míst je omezen.

Pozvánku najdete zde:

Ilustrační foto: pixabay 

12 August 2024

Brno 12. srpna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal internetový obchod s potravinami Košík.cz pokutou 1,8 milionu korun za zneužití významné tržní síly. Společnost pochybení přiznala, využila procedury narovnání a proti pokutě nepodala rozklad, informoval ÚOHS v tiskové zprávě. Vyjádření firmy ČTK shání.

Firma podle rozhodnutí úřadu chybovala, když od ledna 2023 do začátku června letošního roku uzavírala s desítkami svých dodavatelů smlouvy na takzvaný marketingový bonus a trademarketingovou podporu. " V těchto smlouvách nebyly sjednány obsahové náležitosti stanovené zákonem. U uvedených služeb nebylo především jednoznačně vymezeno, co je jejich předmětem, v jakém rozsahu je služba poskytována a součástí smluv nebyl ani odhad nákladů a podklad pro výpočet tohoto odhadu," uvedl úřad.

ÚOHS původní pokutu mírně snížil poté, co firma využila procedury narovnání a k nezákonnému jednání se přiznala. Kromě pokuty stanovil úřad obchodu také nápravná opatření. Košík.cz musí do konce října letošního roku uvést smlouvy do souladu se zákonem a ve stejné podobě předkládat i smlouvy na rok 2025. Do konce května příštího roku pak musí firma ÚOHS předložit seznam dodavatelů, jejichž smlouvy byly změněny a provedení úprav prokázat několika konkrétními smlouvami.

"Jedná se již o třetí rozhodnutí vydané podle novelizovaného zákona o významné tržní síle, jehož vymáhání začalo po uplynutí přechodného období od počátku roku 2024. Dalších 12 správních řízení v současné době probíhá," uvedl úřad.

ska sd

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

12 August 2024

POZVÁNKA NA WORKSHOP
5. září 2024 od 13:00 do 15:00 hodin
na půdě Hospodářské komory ČR,
Na Florenci 2116/15, Praha 1

Představuje export alespoň čtvrtinu vašich ročních tržeb? Chcete investovat do modernizace, digitalizace, nákupu nových technologií, strojů, know-how nebo licencí? Potřebujete nahradit subdodávky z nestabilních částí světa a materiálově se předzásobit? Zvažujete převzetí společnosti, která je zatím vaším významným dodavatelem nebo konkurentem?

Úvěr na zvyšování konkurenceschopnosti ČEB je určen vývozně orientovaným podnikům se sídlem v ČR, u nichž podíl vývozu na celkových ročních tržbách za poslední ukončené účetní období dosáhl alespoň 25 %.

Moderátor: Jiří Hansl, ředitel zahraničního odboru Hospodářské komory ČR

Program:       
 

  • 13:00 – 13:05 Radek Jakubský, viceprezident Hospodářské komory ČR

Promluví o svých autentických zkušenostech s exportem a využíváním exportního financování, o sérii krajských exportních konferencích organizovaných HK ČR v uplynulých letech za účasti MZV, ČEB a EGAP a dalších aktérů v podpoře exportu.
 

  • 13:05 – 13:20 Tomáš Kuchta, ředitel Odboru ekonomické a vědecké diplomacie MZV ČR

Odprezentuje pohled MZV ČR a sítě zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí na konkurenceschopnost českých firem a jakými nástroji ji lze podporovat, Odbor ekonomické a vědecké diplomacie je v poslední dekádě velmi aktivní v tomto směru, ať už formou tzv. projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) či organizací seminářů a konferencí pro exportéry, řadu z nich ve spolupráci s HK ČR a krajskými hospodářskými komorami.
 

  • 13:20 – 13:50 Miroslav Stříbrný, ředitel úseku obchodu a exportního financování ČEB

Představí nejnovější produkt České exportní banky zaměřený na posilování mezinárodní konkurenceschopnosti českých vývozně orientovaných podniků, široké možnosti jeho využití, výhody spolupráce s ČEB i konkrétní příklady financování, které ukáží uplatnění produktu v praxi.

  • 13:50 – 14:10             Příběhy firem, které úspěšně produkt využily
  • 14:10 – 14:30             Diskuze
  • 14:30 – 15:00             Individuální konzultace

Svou účast, prosím, potvrďte do 31. srpna 2024
ZDE

Ilustrační foto: pixabay

08 August 2024

O tom, že nabídka potravin byla za socialismu proti dnešku nesrovnatelně méně rozmanitá, není sporu. Nezřídka se ale objevují tvrzení, že byly kvalitnější než v současnosti. „Není to pravda. Třeba u salámů je potvrzené, že když dnes řezníci vyrobí produkt podle tehdejších norem, výsledek bude kvalitnější, než jaký byl dříve. Prostě proto, že v současnosti používáme lepší suroviny, například méně tučné maso,“ upozorňuje Martin Franc.

Také si nedělejme iluze o technologické kázni v socialistických masokombinátech. Některé druhy koření se navíc daly jen obtížně sehnat. Uzenáři proto do salámů přisypávali různé náhrady a směsi. „Dnes jsme také zvyklí na výraznější chutě a více soli, takže tehdejší výrobky by nám opravdu moc nechutnaly,“ usmívá se historik.

Když už je řeč o mase, bylo by dobré vyvrátit mýtus, že nebylo k dostání a stály se na něj dlouhé fronty. Podle Martina France byl masa alespoň ve větších městech dostatek. Ovšem nikoli kvalitního. To opravdu dobré se skutečně dalo sehnat jen „pod pultem“. „Tučného byl ale nadbytek. Někteří pamětníci dokonce uvádějí, že třeba v Praze nevěděli, kam s horším masem. Všechny skladovací plochy byly totiž přeplněné bůčky,“ popisuje.

Naopak drůbeží maso včetně kuřecího platilo za luxus, což se také odráželo v jeho ceně. Podle dobových materiálů byly ještě v padesátých letech pokrmy z tohoto masa v nabídce mnohých drahých restaurací vůbec nejdražšími jídly. Ne že by si je nikdo nemohl dovolit. Potraviny totiž byly jednou z mála slušně dostupných věcí, za které se dalo utrácet. Část populace tehdy dokonce měla na jídlo (v poměru ke mzdě) větší podíl volných prostředků než dnes.

„Možnosti cestování byly velmi omezené, nebylo snadné sehnat elektroniku, lidé nemohli investovat do svého podnikání… Spousta z nich tedy neměla za co jiného utratit své peníze než za pochutiny,“ poukazuje vědec. To také vysvětluje, proč někteří lidé vzpomínají na období socialismu jako na dobu, kdy byly potraviny levné. Existuje přitom však spousta propočtů, které tato prohlášení vyvracejí.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

07 August 2024

Green Deal je tak flexibilní, jak intenzivní je odpor proti němu. A politici chtějí být zvoleni. Takže tvrdit, že Green Deal je neměnný, je nesmysl, říká v Hrotcastu hlavní analytik Hrotu Miroslav Zámečník.  

Balíček Fit for 55, jehož cílem je snížit emise skleníkových plynů o 55 procent do roku 2030 ve srovnání s úrovněmi z roku 1990, se musí do schválit do roku 2027. Podle premiéra Petra Fialy ale vláda nebude schvalovat nic, co by přineslo vlnu zdražování. „Chceme využít zbývající čas k jednání o dalším zmírnění nebo přehodnocení myšlenky nového typu povolenek. Což lze až nyní, kdy se změnil Evropský parlament a Evropská komise", řekl premiér. Je tak jasné, že vláda v tuto chvíli hraje o čas. 

Zároveň v celém procesu hraje roli i specifická politická a společenská kultura, která je často skeptická vůči rychlým a rozsáhlým změnám. Zejména těm, které mohou obyvatelům zásadně zdražit cenu základních komodit. „Češi se necítí odpovědní za svět, nikoho nevykořisťovali, spíš mají pocit, že sami byli vykořisťováni. A teď my máme jít jako předvoj, sami sebe zdanit až do modra, omezit svou životní úroveň?", pokládá si řečnickou otázku ekonom.  

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto. pixabay

02 August 2024

Podle odhadů odborníků přichází vniveč třetina potravin vyrobených pro lidskou spotřebu. Mezi hlavní plýtvače v Česku přitom nepatří restaurace, jídelny nebo supermarkety. Více než polovinu vyhozeného jídla mají na svědomí domácnosti. Jak přestat plýtvat?

Každý Evropan vyhodí za rok přibližně 100 kilogramů jídla. Češi přitom ve výzkumech uvádějí, že se snaží jídlem neplýtvat. Podle některých výzkumů by mohla čtyřčlenná rodina každý rok ušetřit více než 14 000 korun, kdyby zodpovědněji hospodařila s jídlem. „Nadměrné vyhazování potravin způsobují především neuvážené nákupy a nesprávné uchovávání jídla, které se tak předčasně kazí,“ říká Jitka Götzová. Mezi potraviny, které často končí v koši, patří ovoce, zelenina, pečivo a mléčné produkty.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay