11 December 2024

Květákové karbanátky nebo houbové řízky by se v budoucnu neměly objevit v obchodech, ale ani jako názvy v restauracích, informoval ve čtvrtek v tiskové zprávě projekt Rostlinně. Vyplývá to podle něj z návrhu vyhlášky o požadavcích na maso a masné výrobky, která by měla zakázat používání slov jako burger, párek, klobása nebo steak používat v souvislosti s nemasitými pokrmy.

Boj o pojmenování potravin se vede již dlouhou dobu, už v minulosti se řešilo přejmenovávání vegetariánských alternativ. Například Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni zveřejnila metodiku, podle které se označování ztížilo, tvrdily tehdy vegetariánské instituce. Podle výkladu inspekce se nesmějí používat výrazy jako netuňák, rostlinná alternativa k tuňákové pomazánce nebo hrachový tuňák, pokud nejde alespoň částečně o potravinu vyrobenou z této ryby.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-znaceni-vege-maso.A241211_125214_ekonomika_drh

10 December 2024

Česko je méně soběstačné v produkci základních potravin, než tomu bylo dříve. Za 31 let samostatné existence jeho soběstačnost klesla o šestnáct procent. Více než soběstační jsme třeba u produkce mléka nebo piva, horší je to u másla, vepřového či zeleniny. Má to svá rizika, ale obecně na tom spotřebitelé vydělávají, shodují se analytici.

Podle mluvčího Potravinářské komory Marka Zemánka by ale Česko mělo o potravinovou soběstačnost usilovat. „Přestože se pohybujeme na vnitřním trhu Evropské unie, kde si obchodníci mohou dovézt v podstatě jakékoliv zboží, vždy je výhodné si doma vyprodukovat, co lze.

Čtěte tady: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cesko-je-ve-vyrobe-potravin-mene-sobestacne-lide-ale-maji-nizsi-ceny-a-vetsi-vyber-40500098

10 December 2024

Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a jihoamerickými státy ze sdružení Mercosur může zlevnit potraviny v Česku, uvedli analytici, které ČTK oslovila. Reálně ale na českém trhu podle nich skončí jen malé množství komodit z jihoamerických zemí. Analytici nevylučují krátkodobé omezení výroby potravin v Česku, dohodu ale považují za pozitivní zprávu a negativní dopady se přeceňují, shodli se. Naopak Zemědělský svaz ČR dohodu už dříve kritizoval, obává se snížené konkurenceschopnosti českých zemědělců.

Podle odhadů by díky dohodě mohlo do EU zamířit mezi jednou a dvěma stovkami tisíc tun hovězího a drůbežího masa či cukru a až milion tun kukuřice. Z toho se do ČR dostane pouze zlomek množství, podle analytiků řádově procenta. Českomoravská drůbežářská unie namítá, že na českých pultech sice neskončí brazilské kuřecí, ale ještě více polského nebo rumunského. Podle předsedkyně Gabriely Dlouhé evropský trh bude přesycen drůbežím masem, což zvýší nákup levnějšího, nekvalitního masa.

Více zde: https://euractiv.cz/section/ekonomika/news/dohoda-eu-mercosur-muze-zlevnit-potraviny-v-cesku-rikaji-analytici/

10 December 2024

Po másle výrazně zdražila i další základní potravina – vejce. Meziročně jde podle webu Kupi.cz o nárůst ve výši téměř 50 procent. Drůbežářská unie tvrdí, že za vyšší cenu může nedostatek vajec v celé Evropě kvůli ptačí chřipce nebo přestavbě chovů z klecových na podestýlkové. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) z růstu cen viní zejména supermarkety.

Ministrovi zemědělství se to ovšem nezdá a větří nekalost. „Myslím, že je to stejný příběh jako u másla, to jsme zažívali v říjnu, listopadu, na začátku prosince přicházejí vejce. Nejsou to chovatelé, kteří by stáli za tak prudkým nárůstem cen vajec,“ míní Výborný.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/vejce-mezirocne-zdrazila-az-o-50-procent-vyborny-vini-supermarkety-drubezare-naopak-haji-455829

10 December 2024

Česko je méně soběstačné v produkci základních potravin, než tomu bylo dříve. Za 31 let samostatné existence jeho soběstačnost klesla o šestnáct procent. Má to svá rizika, ale obecně na tom spotřebitelé vydělávají, shodují se analytici.

„Nižší soběstačnost znamená vyšší dovozy ze zahraničí a z ekonomického pohledu zápornou bilanci agroobchodu. Jednou z výhod je ale kromě možných nižších cen také širší nabídka zemědělských komodit a z nich vyráběných potravin,“ řekl Právu agrární analytik Petr Havel.

Podle mluvčího Potravinářské komory Marka Zemánka by ale Česko mělo o potravinovou soběstačnost usilovat. „Přestože se pohybujeme na vnitřním trhu Evropské unie, kde si obchodníci mohou dovézt v podstatě jakékoliv zboží, vždy je výhodné si doma vyprodukovat, co lze. Přesvědčili jsme se o tom nedávno během pandemie koronaviru, když se zavřely hranice a najednou některé potraviny na pultech řetězců chyběly,“ poukázal.

Více v dnešním Právu

09 December 2024

Odborný webinář se uskuteční ve čtvrtek 23. ledna 2025, 9:00 - 11:00.

Jeho tématem bude zavádění moderní Workforce Security, která je vyžadováno celou řadou nařízení a norem (NIS 2, ISO 27001, TISAX, Zákon o kyb. bezp…). Ta zahrnuje technologie a procesy, které zajišťují ochranu firemních dat v hybridních i běžných pracovních modelech.

Jsme si jistí, že pro vaše členy je to velmi důležité téma, které budou muset řešit a nyní mají šanci se zdarma a rychle dozvědět vše důležité.

Program a registraci najdete na webu: https://proid.cz/odborny-webinar-workforce-security/

09 December 2024

Mise se uskuteční ve dnech 19. až 25. ledna 2025.

Cílem mise je navázat, resp. prohloubit spolupráci s místním podnikatelským prostředím. Součástí programu je podnikatelské fórum v Kyjevě a Dnipru, plánovány jsou B2B schůzky, networking a možné návštěvy podniků v lokalitách.

Prioritními sektory pro tuto podnikatelskou misi jsou energetika, zdravotnictví, dopravní infrastruktura a vodohospodářství. Mise je rovněž určena firmám, které již mají na Ukrajině rozjednané projekty (bez ohledu na sektor) a účast na misi by jejich úsilí podpořila.

Zálohová cena za účast v podnikatelské delegaci činí 45 000 Kč pro nečleny, 39 000 Kč pro členy Svazu průmyslu a dopravy ČR a Hospodářské komory ČR.

V případě zájmu další informace tady: https://www.komora.cz/zahranicni-mise/doprovodna-podnikatelska-mise-vladniho-zmocnence-pro-rekonstrukci-ukrajiny-tomase-kopecneho-na-ukrajinu-ve-dnech-19-25-1-2025/

08 December 2024

Mise je zaměřena na české firmy podnikající v oblasti vodohospodářství, nakládání s odpady, akvakultury, smart technologií pro vodu a odpady včetně cirkularity a v zelené energetice.

Podnikatelská mise v Alžírsku navštíví ve dnech 2. až 4. února 2025 hlavní město Alžír a po přeletu následně metropoli Nairobi v Keni ve dnech 4. až 7. února.

Program zahrnuje v obou zemích podnikatelská fóra s B2B, která umožní českým firmám přímý kontakt s relevantními alžírskými, resp. keňskými obchodními partnery. V jednání jsou také návštěvy vybraných provozů a projektů, kde účastníci budou moci získat autentickou zkušenost z místa.

Účastnický poplatek bez DPH činí 1 720 EUR nebo 43 000 Kč pro nečleny, pro členy Hospodářské komory ČR 1 580 EUR nebo 38 700 Kč (sleva 10 %).

V případě zájmu, nejpozději do 16. prosince, najdete více informací zde: https://www.komora.cz/zahranicni-mise/doprovodna-podnikatelska-mise-ministra-zivotniho-prostredi-petra-hladika-do-alzirska-a-keni/

 

07 December 2024

Ministerstvo zemědělství zve české firmy k účasti na společné expozici na prestižním mezinárodním zemědělském veletrhu International Agricultural Fair (IAF) Novi Sad 2025, který se uskuteční ve dnech 17. až 22. května 2025 na výstavišti v Novém Sadu (Srbsko).

Přihlášku k účasti je nutno zaslat nejpozději do 31. ledna 2025.

Další informace najdete na stránkách resortu: https://mze.gov.cz/public/portal/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/mezinarodni-veletrhy-a-vystavy/ministerstvo-zemedelstvi-zve-ceske-firmy-k-ucasti-na-veletrhu-v-novem-sadu-2025

06 December 2024

Evropská unie dojednala dohodu o volném obchodu s jihoamerickým společenstvím Mercosur, o níž obě strany vyjednávaly přes dvě desetiletí. Uzavření dohody, která vyvolávala protesty zemědělců v řadě evropských zemí, oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Nesouhlas s paktem kvůli obavám z přílivu levných zemědělských produktů vyjádřily Francie, Itálie a Polsko, kvůli čemuž se očekává obtížné schvalování dohody v Unii. Zemědělská lobby již ohlásila na pondělí do Bruselu nové protesty proti uzavření paktu.

Zmíněné kritické státy se však obávají, že zejména příliv levného hovězího a drůbežího masa, cukru nebo kukuřice způsobí velké ztráty evropským zemědělcům. Paříž proto ohlásila, že se schválení dohody pokusí zablokovat.

Při ratifikaci obchodních dohod je zapotřebí podpora většiny patnácti států, které představují alespoň 65 procent obyvatelstva. Blokační menšina potřebuje nejméně čtyři členské státy. Francie, Itálie a Polsko představují zhruba třetinu populace EU.

Více o tématu zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/eu-a-mercosur-uzavrely-dohodu-o-volnem-obchodu-356011

06 December 2024

Světové ceny potravin byly v listopadu nejvyšší za 19 měsíců. Hlavní příčinou je vysoký růst cen rostlinných olejů, ceny ostatních potravin klesly. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pátek zveřejnila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

FAO dnes také zhoršila prognózu celosvětové produkce obilovin na letošní rok na 2,841 miliardy tun z dosavadních 2,848 miliardy tun. To je o 0,6 procenta méně než loni, ale stále je to druhá nejvyšší produkce v zaznamenané historii.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-svetove-ceny-potravin-byly-v-listopadu-nejvyssi-za-19-mesicu-40500119

06 December 2024

Původ jídla nemusí být v obchodech vždy takový, jak se zdá. Ačkoliv výrobky mají na obale značku CZ, pocházet mohou i ze zemí mimo Evropskou unii. A to chtějí změnit potravináři, kteří už lobbovali v Bruselu.

V současnosti je možné na obal produktu dát zkratku země, kde se s potravinou naposledy pracovalo. „Třeba slovenský zpracovatel nakoupí surovinu v zahraničí, v oválu na potravině však může být uvedeno SK, protože byl posledním článkem, kde došlo ke zpracování suroviny - bourání masa, plátkování sýra,“ vysvětlil pro Blesk Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory ČR.

„Loni se k nám například dováželo ukrajinské kuřecí maso, které bylo přebalováno v Polsku nebo na Slovensku. Supermarkety dlouhodobě chtějí nejnižší cenu, a tak se na jejich pultech objevuje i drůbeží maso s pochybnou kvalitou a nejasným původem,“ dodal Zemánek s tím, že přesný návrh změny ale ještě komora nemá.

O tématu čtěte zde: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/801213/potravinari-volaji-po-zasadni-zmene-na-obalech-vyrobku-at-je-jasne-odkud-jidlo-pochazi.html

06 December 2024

Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci, není dobré řešení. Za půl roku o svou svěžest přijde.

MF DNES se proto pokusila za pomoci laboratorních analýz, které měli na starosti odborníci z pražské Vysoké školy chemicko-technologické, rozsoudit spor, zda je lepší máslo od šťastných dojnic spásajících lučiny v Alpách, Francii či Irsku, nebo vyrobené v českých, polských a německých mlékárnách s využitím moderních technologií.

Verdikt je jasný – abyste si na másle pochutnali, nemusíte kupovat drahý luxus v biokvalitě či certifikovaný chráněným označením původu, úplně si vystačíte s obyčejnou čtvrtkou z Čejetiček. Stračeny i mlékaři jsou v tom ale nevinně, máslu totiž nejvíc ublížilo dlouhé putování a čekání na zákazníka.

Více v dnešní MF DNES

05 December 2024

Historická obchodní dohoda EU s blokem jihoamerických zemí Mercosur, které se někdy říká „hovězí za auta“, spěje do finále. K podpisu může dojít na aktuálním summitu v Uruguayi.

Obavy zemědělců

Proti uzavření dohody za EU se ale staví především Francie a Itálie, země se silnou zemědělskou výrobou, a to právě v obavách, že dohodou utrpí místní farmáři. Z podobných důvodů před dohodou varuje i česká Agrární komora a Zemědělský svaz ČR, tedy organizace, zastupující největší tuzemské zemědělské společnosti. Shovívavější je k dohodě Potravinářská komora ČR, která zaujala neutrální postoj a má dílčí výhrady – požaduje, aby se na dovozové výrobky vztahovaly stejné podmínky jako na producenty v Evropské unii.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-byznys-komodity-dluhopisy-nadeje-pro-automobilky-nejvetsi-obchodni-dohoda-jde-do-finale-265837

05 December 2024

Obchodní dohoda mezi EU a státy v jižní Americe, sdruženými v spolku Mercosur, je znovu před podpisem. Čeští zemědělci před ní varují, zvýšení možnosti dovozu hovězího nebo drůbežího masa a cukru z jižní Ameriky podle nich ohrozí evropský trh a sníží výkupní ceny komodit.

Nejvíc jim však vadí, že v Evropě se stále zpřísňují požadavky na chov i pěstování, zatímco v jižní Americe se podobné věci příliš neřeší, řekl na čtvrteční tiskové konferenci ředitel Českého svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát.

Potravinářská komora má pak k dohodě neutrální stanovisko. „Na jedné straně podporujeme mezinárodní obchod, zároveň ale prosazujeme, aby se na dovozové výrobky vztahovaly stejné požadavky jako na unijní produkci,“ popsal mluvčí komory Marek Zemánek. Problémem pak podle něj jsou i tzv. plovoucí jatka. „Tam se zvířata porážejí na zaoceánských lodích. To je naprosto v rozporu s evropskými představami o životní pohodě zvířat,“ uzavřel.

Další informace najdete zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-eu-mercosur-potraviny.A241205_115956_ekonomika_drh

05 December 2024

Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí v tomto týdnu našli shodu na odložení začátku platnosti takzvaného odlesňovacího nařízení o jeden rok. Nařízení požaduje, aby výrobní podniky deklarovaly, že jejich výrobky nepochází z pozemků, na kterých došlo k odlesňování. Cílem má být především ochrana tropických pralesů. Termín nařízení, které mělo původně začít platit už od konce letošního roku, nebylo podle české Potravinářské komory možné dodržet. Jinak by od ledna hrozily potíže zejména u dovozu čokolády nebo kávy, ale i při dodávkách hovězího masa od českých chovatelů.

Mimo jiné i na základě tlaku českých potravinářů navrhla začátkem října Evropská komise roční odklad tohoto sporného nařízení, jak jsme už veřejnost informovali zde.

Potravinářská komora již v říjnu vyzvala otevřeným dopisem europoslance, aby i oni schválili odklad tohoto nařízení. Z kontaktu se stovkami firem má Komora informace, že zavádění nařízení do praxe představuje pro podniky doslova byrokratickou past, protože v dostatečném předstihu nebyl vytvořen potřebný celoevropský IT systém a většina podniků nemohla zavést systém náležité péče vyžadovaný nařízením. Systém náležité péče zahrnuje ověření, že suroviny nepocházejí z pozemků, na nichž byly vykáceny lesy, a že při jejich produkci byly dodrženy požadavky právních předpisů země, ze které pocházejí.

Přestože se v polovině listopadu objevily zprávy, že europoslanci schválili 12měsíční odklad, bohužel ale k původnímu návrhu Evropské komise připojili pozměňovací návrhy. To znamenalo, že Evropský parlament musel ještě jednat s Radou a Evropskou komisí, aby se je pokusil přesvědčit, aby přijaly jeho pozměňovací návrhy. Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí v tomto týdnu našli shodu na odložení tak, jak jej původně navrhla Evropská komise. 

Odložení vítají zejména malé a střední podniky, aby se včas stihly na novou administrativní zátěž připravit. Zejména musejí vytvořit systém náležité péče, včetně ověřování dodávek surovin. Chystané nařízení netrápí jen evropské zpracovatele potravin, ale i výrobce v dalších sektorech.

O odložení nařízení o odlesňování žádáme již několik měsíců. Vítáme rozhodnutí vyjednavačů, protože toto opatření by v současnosti uvrhlo mnoho firem do nepředstavitelného chaosu. Ještě nedávno před možným začátkem platnosti nařízení nebyl vytvořen registr, kam by se firmy měly hlásit a vydávat v něm potřebné certifikáty,“ řekla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Neodsouhlasení odkladu by mimo jiné mohlo způsobit problémy s dodávkami některých komodit, což by zákonitě zvýšilo náklady na produkci potravin. Takovou situaci by v důsledku pocítil ve své peněžence každý evropský spotřebitel.

Odklad musí ještě znovu potvrdit Evropský parlament a Rada Evropské unie. V tomto případě jde již o formalitu.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

05 December 2024

Stát na spotřební dani z lihu přes její zvýšení o deset procent vybral zhruba tolik co loni. Vládě se tak (přestože se v posledních měsících výběr lepší) nedaří zvýšit příjmy o takové částky, jaké původně předpokládala. Ještě se uvidí, jak dopadne poslední měsíc. Výrobci lihovin ale hovoří o daleko větším zásahu do byznysu než jen o snížení trhu zhruba o desetinu, jak by se dalo z výběru daně usuzovat.

Podle nich se totiž trh letos dramaticky předzásobil, od Nového roku má dojít k dalšímu desetiprocentnímu zvýšení daně. Letos už se tak s vyššími nákupy začalo v září, dříve bylo zvykem nakupovat až později. Výběr daně je tudíž podle Unie výrobců a dovozců lihovin zkreslený, reálně se k zákazníkům podle výkonného ředitele Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimíra Darebníka dostalo zhruba o třicet procent lihovin méně.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/alkohol-dane-lih-spotreba-vyber-ministerstvo-financi.A241204_170100_ekonomika_drh

04 December 2024

Dosud platilo, že název marmeláda mohli výrobci použít pouze u výrobků z citrusových plodů, džem naopak platil pro směs přírodních sladidel, dužiny či dřeně jednoho nebo více druhů ovoce. Nová vyhláška umožní použít název marmeláda i pro džem. Od poloviny příštího roku by také mělo být možné uchovávat vejce při teplotě od pěti do 24 stupňů Celsia proti dosavadní horní hranici 18 stupňů Celsia.

Potravinářská komora ČR na dotaz ČTK odpověděla, že změny vítá a budou ku prospěchu spotřebitele. „Neočekáváme v této souvislosti zvýšení nákladů na straně výrobců,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Dalšín informace: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/marmelada-dzem-potraviny-vyhlaska-vejce-uchovani-vyrobci.A241204_152421_ekonomika_jadv

04 December 2024

Nejprodávanější český sýr eidam zdražil od začátku roku o deset procent. Potravinářská komora nyní navíc přiznává, že některé české mlékárny ho kupují vcelku ze zahraničí. Tady ho pak naplátkují a s logem „CZ“ prodávají v Česku. Zákon takové jednání umožňuje.

„Jestliže někdo doveze cihlu sýra, tady ji naplátkuje, tak ji skutečně může označit logem CZ, to je takové nešťastné nařízení evropské legislativy,“ popsala pro CNN Prima NEWS prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

„Co rozhodně nemůže zpracovatel udělat, je, že takový produkt nemůže označit logem česká potravina nebo snad státní vlajkou. Pokud by toto udělal, tak je to klamání spotřebitele, protože zákon o potravinách stanovuje, že pro toto označení je nutné, aby výrobek byl vyprodukován na území České republiky,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Více tady: https://cnn.iprima.cz/eidam-dovezeny-ze-zahranici-se-v-cesku-prodava-s-logem-cz-klamani-zakazniku-rika-vyborny-455251

04 December 2024

Kontroly výrobků ze zemí, jako je Turecko či Čína, prokázaly příliš velké množství vzorků falšovaného medu. Evropská unie proto minulý týden zpřísnila podmínky, chystají se na to i české úřady.

Nalepit cedulku „Med“ na sklenici s lákavě vypadajícím sladkým obsahem z výrobku ještě opravdový med neudělá. Podle dosavadních zkušeností kontrolorů se nebezpečí falšování skrývá zejména u toho dováženého ze zemí mimo Evropskou unii, kde nebývá zvykem, že by výrobci dodržovali přísná evropská pravidla.

Med přitom patří k potravinám, které se nejčastěji falšují. To má nyní skončit. Od pátku 29. listopadu začal platit nový předpis, podle nějž ho mohou do zemí EU dovážet pouze firmy schválené evropskými úřady.
 
Nejde přitom jen o chuť nebo obsah různých látek. „Někdy se v medu najdou zejména rezidua pesticidů, což už je velký problém. Jak moc to je, nebo není škodlivé, si netroufám hodnotit, ale jakmile je tam jen nějaká jejich stopa, tak to z pohledu legislativy nemá na evropském trhu co dělat,“ uvedl analytik České zemědělské univerzity v Praze Tomáš Maier.
 
Více v dnešním Deníku
02 December 2024

Zástupci generace Z jsou často považováni za ekologicky uvědomělé a ochotné přijmout udržitelné praktiky do svého každodenního života. Na druhé straně je u nich patrná zvyšující se popularita rychlého občerstvení a služeb doručování jídla, které jsou spojeny s vysokou spotřebou jednorázových plastů. Průzkumy a měření ukazují, že obaly na jídlo a nápoje z rychlého občerstvení produkují tuny plastového odpadu, kterého je stále více. Což naznačuje, že konzumní chování mladých lidí může být v rozporu s jejich ekologickými hodnotami.

Skoro dva miliony tun potravin ročně vyhodíme
 
Krabičky food-delivery, ale i plýtvání jídlem v domácnostech Černým svědomím mladých generací je plýtvání obaly ve fastfoodech a při food-delivery. Podle některých zdrojů se v Evropské unii spotřebuje ročně jenom pro služby food-delivery 1,5 až 2 miliony tun plastových obalů. A je jasné, že na tom mladí mají velký podíl.
 
Více v dnešním Deníku
01 December 2024

„Balení deseti vajec stojí 64,81 koruny, což je nárůst o 27,75 procenta oproti loňsku,“ zjistil Český statistický úřad a agrární analytik Petr Havel vysvětlil, proč od ledna zdražila o 39,14 procenta. „Hlavní důvod je rozšiřování ptačí chřipky,“ řekl. Českomoravská drůbežářská unie (ČDU) dodává, že vyšší ceny má celá Evropa. Ovlivňují ji i obchodníci.

Celý text zde: https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/219677/zase-drazsi-kolik-a-proc-stoji-vejce.html

29 November 2024

Spotřeba potravin loni klesla na 788 kilogramů na obyvatele za rok, meziročně je to zhruba o 12 kilogramů potravin méně. Množství ale odpovídá průměrné spotřebě za posledních 30 let. Lidé méně konzumovali například mléko, vepřové maso, luštěniny nebo ovoce a zeleninu, naopak více jedli pečivo, těstoviny, hovězí či drůbeží maso. Data v pátek představila novinářům Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu. Potravinová soběstačnost Česka podle statistiků klesla mezi lety 1993 až 2023 z 94 procent na 78 procent.

Více zde: https://domaci.hn.cz/c1-67497580-spotreba-potravin-na-obyvatele-klesla-duvodem-jsou-i-vyssi-ceny

27 November 2024
Oblíbeným obdobím je čas předvánočních slev ale nejen pro milovníky výhodných nákupů a nízkých cen. Mnoho obchodníků černý pátek bere jako příležitost, kdy se čarováním s čísly dají snadno zmást zákazníci. A tak se je snaží falešnou slevou přimět koupit něco, co je ve skutečnosti zlevněné podstatně méně, případně vůbec. Jak na to? Stačí třeba spočítat slevu z ceny uměle navýšené třeba jen den před černým pátkem.
 
Slevová spirála
 
Slevy jako způsob, jak vyhecovat zákazníky k většímu utrácení, používají obchodníci v celém západním světě. Češi ale jako by si během posledních dekád vybudovali na akčních cenách závislost, a to v nejen o černém pátku, ale v průběhu celého roku. Dobře to ilustrují data analytické společnosti NielsenIQ, která sleduje nákupní zvyky Čechů dlouhodobě. Podle jejích výpočtů ještě před dvaceti lety dosahoval podíl zboží prodaného obchodními řetězci za akční ceny zhruba 28 procent z celkových tržeb.
 
Od té doby neustále roste. Připomíná to jakousi slevovou spirálu: obchodníci si ověřili, že akční nabídky mají v tuzemsku velký marketingový potenciál, používají je stále více, Češi v akcích nakupují pořád větší objemy zboží, obchodníci se předhánějí ve slevách – a tak pořád dokola. Loni už podíl zlevněných potravin a drogistického zboží na obratu největších řetězců dosáhl téměř dvou třetin. Pro srovnání, v sousedním Polsku je tento ukazatel poloviční a v západní Evropě se podíl tržeb za zlevněné zboží drží dlouhodobě pod třiceti procenty.
 
27 November 2024

Nejkřiklavější je zejména prudký nárůst ceny másla. Podle údajů Českého statistického úřadu stál v říjnu kilogram 275,06 koruny, což odpovídá přibližně 68,80 koruny za běžnou 250gramovou „kostku“. Ve srovnání se zářím se cena zvýšila o 11,2 %, a oproti loňskému roku dokonce o 34,04 %.

„Jestli za to zdražení másla někdo nemůže, tak to jsou mlékárny,“ řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Hlavní problém je podle něj v tom, že tučnost mléka několik let klesá a mléčný tuk na trhu chybí, což zvyšuje jeho cenu. Upozornil také na větší výrobu jiných mléčných výrobků. „Letos za devět měsíců jsme vyrobili o 10 500 tun sýra navíc,“ uvedl. Na máslo tak zbude méně tuku a výrobci ho musejí spotřebovat více, dodal. Kopáček odmítl tvrzení ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), že za vysoké ceny mohou částečně i mlékárny, z nichž některé se spolu s prodejci snaží využít či zneužít situaci na trhu před Vánoci.
 
Proti ministrovým slovům se ohradila i Potravinářská komora ČR. Potravináři tvrdí, že Výborný vychází z nepřesných informací, a odmítají, že by mohli za drahé máslo. Poukazují na vyšší cenu lidské práce a energií, ale zejména na vysoké obchodní přirážky, které v září řetězce podle komory navýšily po odečtení DPH o patnáct procent.
 
Zmíněný ekonom Kovanda vidí za nevídaným zdražováním především praktiky obchodních řetězců v Česku. „Ty opět využívají mimořádně nízké konkurence ve své branži, zaznamenávají ,příběhy‘ o převisu poptávky nad nabídkou mléka ve světě či o nízké dojivosti krav, na jejichž základě navyšují cenu výše, než by musely, takže si ve výsledku navyšují vlastní zisk,“ je přesvědčen Kovanda.
 
Více v časopisu Týden (24/2024)
26 November 2024

Až třetina českého mléka v syrovém stavu končí v zahraničí, odkud se následně dováží zpět do Česka zpracované mlékárenské produkty s vyšší přidanou hodnotou, řekl na dnešním kulatém stole o budoucnosti českého zemědělství předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Pro větší výrobu potravin s přidanou hodnotou, což pomůže zlepšit také záporné saldo agrárního zahraničního obchodu, je v Česku nutné lépe nastavit podnikatelské prostředí, shodli se na tom zúčastnění ekonomové. Zvýšení kapacit pro zpracování potravin chce docílit také prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Více tady: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/800429/cesko-mleko-vyvazi-ve-zpracovani-nas-drti-polsko-ekonomove-popsali-kde-je-problem.html

26 November 2024

Cenová, nebo spíše slevová politika nejběžnějších supermarketů je v posledních měsících terčem kritiky. Lidé už se neorientují v tom, jaká je vlastně reálná cena zboží, zda ta ve slevě, nebo ta bez slevy – často nesmyslně nastřelená. Jsou ale i obchody, kde se dá nakoupit o poznání levněji než v prodejnách, do nichž lidé míří nejčastěji.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-zname-supermarkety-maji-vyrazne-levnejsi-a-kvalitnejsi-konkurenci-40497628

25 November 2024

Cena základních potravin poroste, a to zejména v příštím roce. S takovým varováním přichází předseda představenstva JTZE Jan Šimek, jehož zemědělská skupina je na trhu dvojkou hned za Agrofertem. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, jaké jsou důvody současného zdražování a jaký je výhled do budoucna. Češi by ale i kvůli vládním vyhláškám neměli být příliš optimističtí.

Rozhovor najdete zde: https://cnn.iprima.cz/vyssi-cena-masla-bude-hur-vlady-spise-potraviny-zdrazuji-rika-zemedelska-dvojka-na-trhu-453386