23 February 2025

Po třech letech války na Ukrajině a protiruských sankcích se zdá, že veškerá byznysová aktivita Rusů v Česku je utlumená. Pro ruský diskontní řetězec Mere to ale neplatí. Maloobchod sázející na minimalismus, nízké ceny, ale i na malé náklady na provoz, marketing a vybavení v Česku expanduje. Před pár dny otevřel už pátý obchod a plánuje další. Přitom o jeho majitelích se toho moc neví a celkově firma působí netransparentně.

Zatímco většina obchodních řetězců se dnes snaží o co nejvlídnější zákaznické prostředí, Mere si s kulturou prodeje příliš velkou hlavu nedělá. Interiér příbramské prodejny připomíná spíše nevzhledný sklad či 90. léta ve východním bloku. Řetězec se řídí svým prostým sloganem „Nízké ceny každý den“ a letáky nemá. Zboží umístěné většinou na paletách pochází z Ukrajiny, Litvy, Lotyšska, Polska, Srbska, Bulharska i z Česka.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-valka-nevalka-rusky-retezec-s-levnym-zbozim-v-cesku-expanduje-40509968

22 February 2025

Rekordních 430 tisíc osob využilo loni služeb potravinových bank. Lidí, jimž se distribuuje tento druh pomoci, přibývá už několik let. Loňský nárůst byl sedmiprocentní. Rovnou o pětinu více Čechů však využilo takzvané výdejny, kde jsou balíčky rozdávány lidem v těžké situaci napřímo. Nadpoloviční většinu příjemců tvoří rodiny s malými dětmi a samoživitelé. Za nimi jsou senioři, kteří žijí sami.

Nárůst ale potravinové banky nezaznamenaly jen u počtu zájemců. Rekordní je také množství potravin a drogerie odváděných do bank. Celkem 16 600 tun představuje meziroční nárůst o pětinu. Zhruba polovina pocházela z obchodních řetězců, další potraviny byly od producentů, zemědělců a ze sbírek.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-na-potravinove-banky-se-obraci-stale-vice-lidi-40510091

22 February 2025

Vysoké ceny potravin v regálech jsou jenom proto, že obchodníci chtějí prodávat ve slevách. Jejich omezení po vzoru Francie by přineslo stabilizaci cen, tvrdí v rozhovoru pro MF DNES prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Ke zdražení základních potravin, jak tvrdí Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, by podle ní nedošlo. A důvody pro velké skoky v cenách potravin v letošním roce zatím nevidí. Na trh by nejspíš nemělo mít vliv ani zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států.

Potravinářská komora několikrát navrhovala omezení slev na 30 až 40 procent a zákaz prodejů pod nákupní cenou. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, který sdružuje mimo jiné supermarkety, na to reagoval tím, že by došlo ke zdražení základních potravin. Proč si myslíte, že by ke zdražení nedošlo, když to obchod sám deklaruje?
Od začátku říkáme, že je to velmi citlivá otázka, kterou je třeba řešit. Nechceme to ale žádným způsobem zakazovat nebo regulovat, to by se spíš mělo dojednat na evropské úrovni. Je však potřeba si uvědomit několik věcí – přes 60 procent potravin se v Česku prodává v akcích. To je naprosto ojedinělé v celé Evropské unii. V některých kategoriích potravin se prodává až 90 procent zboží v akci, protože za řetězcem nastavenou „regálovou“ cenu by ho zákazník nekoupil. Mezi ně patří třeba čokoláda, rozpustná káva, alkohol nebo šumivá vína, přičemž slevy často překračují 50 procent.

Když to vezmu zeširoka, dříve slevy měly nějaký důvod – bylo prošlé datum minimální trvanlivosti nebo končilo datum spotřeby. Je logické, že nechceme plýtvat, tedy se zboží dva dny před koncem data spotřeby zlevnilo. Totéž platí pro výprodej sezonního zboží. V současné době ale sleva postrádá logiku v tom, proč ji zákazník dostává. Ten důvod je jediný – protože si řetězec dá na regál vysokou cenu a pak vedle ní červeně napíše sleva o 50 procent. A zákazník má pocit, že si kupuje něco velmi výhodného, přitom by výrobek mohl stát stejně jako ve slevě i normálně, a přesto by na něm obchodník vydělal.

Pokud však sami obchodníci tvrdí, že ke zdražení základních potravin dojde, asi se tak stane, ne?
Možná ano, ale zdraží je oni sami. Tato změna by skutečně byla o pořádku v cenách. Nemůžeme se bavit o stabilizaci cen, pokud něco stojí 30 až 40 korun, potom cena vylítne na 125 korun a o měsíc později se to zase prodává za 40 Kč. O podobných krocích se navíc začíná mluvit ve spoustě nových členských zemí Evropské unie. Mimo jiné proto, že řada starých států to má upravené. Třeba Francie připouští maximální slevu 34 procent. V Belgii jsou slevy mimořádně – víceméně jde jenom o výprodeje, jako když se vyprodává zimní zboží – i když občas se to dotkne také potravin.

Nikdo nechce zdražovat potraviny, ale nemohou se objevovat takové excesy, jako když si obchody nastřelí na vánoční čokoládové kolekce cenu 600 korun, aby pak v reálném předvánočním období mohly stát polovinu. Navíc to, aby nedošlo k plošnému zdražení kvůli podobné regulaci, je přesně práce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Celý rozhovor zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-zemedelstvi-mercosur-slevy-vecerova.A250221_172528_ekonomika_drh?zdroj=sph_hp

21 February 2025

Newsletter Hospodářské komory končí. Nově bude všechny potřebné informace a aktuality obsahovat HappKa. Díky personalizovaným filtrům lze čerpat pouze ty informace, které uživatele zajímají.

Odkaz na stažení HappKy naleznete zde.

 

21 February 2025

Česko-mongolské podnikatelské fórum se uskuteční dne 11. března 2025 v prostorách Ministerstva zahraničních věcí ČR (Černínský palác) od 9.00 hod. u příležitosti oficiální návštěvy prezidenta Mongolské republiky Ukhnaagiina Khurelsukha.

Mongolská delegace čítá cca 60 firem z různých oborů (textilní průmysl, potravinářský průmysl, letectví, energetika, zdravotnictví, pivovarnictví, důlní průmysl), jedná o nejvýznamnější mongolské firmy. Mongolské firmy se ještě přihlašují, finální seznam firem budeme mít k dispozici několik dní před konáním akce.

Účast na akci je zdarma, je však podmíněna registrací. Registrovat se můžete pod tímto odkazem do 3. března 2025, poté už nebudou přihlášky přijímány. Prosím vyčkejte na potvrzení registrace (několik dní před akcí). Program akce společně se seznamem mongolských firem naleznete níže.

České firmy mohou v Mongolsku nalézt uplatnění v oblasti dodávek těžební technologie a využít své odborné znalosti v sektoru geologických služeb. Poptávka je rovněž po environmentálně šetrných a digitálních řešení pro odvětví těžby. Příležitosti pro české firmy v potravinářství jsou např. v dodání technologií pro zpracování masa a mléka, balení potravin, veterinární péče a hygieny, nebo produktů pro značení zvířat.

Více informací zde: https://www.komora.cz/udalost-tuzemska/cesko-mongolske-podnikatelske-forum/

21 February 2025

Špičkové technologie, marketing, komunikace, inovace, moderní laboratoře - to vše a ještě více na vás čeká během placené stáže v programu EIT Food RIS Fellowships a Talents 2025!

Pro koho je program určen?
EIT Food nabízí placené stáže v délce 3-6 měsíců, a to v následujících dvou programech:

RIS FELLOWSHIPS
- pro studenty (min. Bc.) nebo absolventy magisterského studia (do dvou let po ukončení)
- stipendium ve výši 800-1500 €/měsíc (v závislosti na variantě stáže)

RIS TALENTS
- pro doktorandy a mladé post-doktorandy (do dvou let po ukončení)
- stipendium ve výši 950-2000 €/měsíc (v závislosti na variantě stáže)

Program RIS Fellowships a Talents nabízí stáže studentům a absolventům S RŮZNÝM VZDĚLÁNÍM, jako např.
- marketing, projektové řízení, analýza dat, průzkum trhu, prodej, IT, programování
- biologie, chemické inženýrství, potravinářství, potravinářské technologie, procesní inženýrství, farmaceutické technologie

Je možné zvolit jednu z těchto variant:
Online, on-site nebo hybridní variantu

Co mohu získat, když se přihlásím do programu RIS Fellowships nebo RIS Talents?
- Praktické zkušenosti při řešení skutečných případů z průmyslové a výzkumné praxe.
- Možnost rozvíjet své kompetence: kreativní řešení problémů a kritické myšlení.
- Mentoring od uznávaných odborníků ve svém oboru.
- Vylepšení životopisu a možnost navázat nové kontakty.
- Obohatit se o poznání jiné země a poznat jinou kulturu.

Jak se přihlásit?
Přihlášku je nutné podat nejpozději do 16. března 2025. Vyplňte krátkou online přihlášku a nahrajte minutové video.

Pro program RIS Fellowships
Link pro registraci: ZDE

Pro program RIS Talents
Link pro registraci: ZDE

Více informací o programu najdete ZDE. Přečtěte si také sekci FAQ, odpovědí na často kladené otázky a podívejte se na krátké video z předchozího ročníku. Můžete si poslechnout i podcasty s úspěšnými absolventy předešlých ročníků ZDE.

20 February 2025

Evropské povinné výpočty uhlíkové stopy a kontroly odlesňování jsou trnem v oku zemědělců a potravinářů. Jejich zástupci ve čtvrtek požádali premiéra Petra Fialu (ODS) o tlak na Evropskou komisi, aby od těchto kroků ustoupila, sdělili po jednání novinářům. Zároveň debatovali o možnostech, jak zvýšit přidanou hodnotu českých agrárních výrobků.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-eu-dotace.A250220_142130_ekonomika_drh

20 February 2025

Nejspíš od září se změní obědy pro školáky. Dvakrát týdně budou dostávat bezmasé jídlo, jednou za 14 dní pak rybu, ale třeba i v polévce. Sladké pokrmy budou moci být nejvýše jednou za dva týdny, radikálně se také omezí konzumace cukrů. Navrhuje to ministerstvo školství ve vyhlášce.

Dokument však kritizuje i třeba Potravinářská komora ČR. „Je patrná neznalost technologií při zpracování a především kvality potravinářských výrobků dostupných na trhu,“ říká její mluvčí Marek Zemánek. Také se diví, jak je možné, že se do meziresortního řízení dostala změna až v únoru, když má začít platit od září.

Čtěte zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-skoly-stravovani-spotrebni.A250219_172122_ekonomika_drh

19 February 2025

Téma drahých potravin stále rezonuje, a to nejen v Česku. Téma je aktuální na Balkáně, kde už několik týdnů spotřebitelé bojkotují velké obchody, ale také v Německu.

Podle dat Eurostatu inflace v sousední zemi v posledních měsících nijak výrazně neroste, ale celkově ceny od začátku roku 2022 rostly o 32,3 procenta. To je víc než v Česku, kde vzrostly o 28 procent, vyplývá ze statistik. Němci si stěžují například na drahé mléčné výrobky či máslo nebo na prudké zdražování cukrovinek.

Potravinářská komora ČR růst cen považuje za opodstatněný. „Vybrané potraviny zdražují, protože se zvyšují vstupy. Rostou výkupní ceny některých komodit, zvyšují se poplatky za obaly a odpady, připočíst lze i rostoucí mzdové náklady. ČR má také stále jedny z nejvyšších cen energií,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek. Dodal, že ke zvyšování fixních nákladů vede také nárůst byrokracie a zelené politiky.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-evropa-resi-drahe-potraviny-nemci-chteji-sledovani-cen-balkanci-bojkot-270191

19 February 2025

Čechy stále trápí kvalita potravin a také jejich cena. Pořad Na vaší straně proto opět vyrazil do obchodů na kontrolu. Tentokrát do Berouna. Podle ekonomů by se ceny potravin měly na nějakou dobu ustálit a růst pomaleji než dosud.

"Pokud jde o současný stav, předpokládáme spíše stabilizaci cen, nevypadá to, že by se něco zdražovalo skokově. U některých komodit jsme závislí na světovém trhu. Další věcí jsou ale náklady – ceny potravin se kvůli nákladům na jejich výrobu rozhodně nevrátily na úroveň před válkou na Ukrajině, v mnoha případech stoupají," tvrdí prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/598523-ceny-potravin-letos-porostou-pomaleji-vyrazne-ale-zdrazi-kava-tvrdi-ekonomove

18 February 2025

Na jižní Moravě v posledních dvou letech významně klesly počty chovaných nosnic a s tím i množství snesených vajec. Zásadní propad nastal mezi lety 2022 a 2023, oba ukazatele se propadly zhruba na třetinu, loni byl meziroční pokles mírný, vyplývá z dat, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad.

Podle předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé je jedním z hlavních důvodů přestavba budov z klecových chovů na alternativní ustájení.

Více zde: https://vyskovsky.denik.cz/zpravy_region/chov-slepice-prestavba-jihomoravsky-kraj-pokles-nosnice-snesena-vejce-maso-mleko.html

18 February 2025

Cena kávy na světových trzích trhá rekordy. U kaváren, kde tvoří cena kávových zrnek jen malou část nákladů na porci, se zdražení projeví jen málo. U pultových balení kávy ale přijde cenový skok.

Příčinou zdražování kávy, jejíž cena na burze jen za loňský rok vylétla o osmdesát procent, je primárně sucho a vysoké teploty. Ty dlouhodobě sužují Brazílii, která obstarává třetinu světové produkce odrůdy arabika. Nepříznivé počasí zasáhlo tamní produkci kávy a její nedostatek následně vyvolal vlnu zdražování.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/kava-ceny-kavarna.A250217_112614_ekonomika_ven

18 February 2025

Středoevropské zemědělství ohrožují budoucí změny teplot. Dospěli k tomu vědci, kteří na základě dat získaných i z českých dubů vytvořili přehled klimatu v tomto regionu a podívali se na to, jak vypadá možný vývoj do budoucna.

Další informace najdete tady: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/sucho-ohrozuje-pulku-zemedelske-pudy-ve-stredni-evrope-problem-hrozi-slovensku-358225

18 February 2025

Dovoz některých potravin do zemí Evropské unie by se mohl zpřísnit. Evropská komise uvažuje, že znemožní přístup na společný trh části zboží produkovaného podle odlišných standardů. Mělo by jít především o potraviny pěstované s pomocí v Evropě zakázaných pesticidů. Krok je vnímán jako reakce na cla, která proti ní chce postupně uplatňovat americký prezident Donald Trump.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-evropska-odpoved-na-trumpa-unie-chce-zakazat-dovoz-potravin-s-pesticidy-40509408

18 February 2025

Potravinářská komora ČR upozorňuje spotřebitele na dovoz potravin pochybné kvality ze zemí mimo EU. Tamní producenti totiž mnohdy nemusí splňovat přísné environmentální a administrativní požadavky a mohou tak svou produkci vyrobit výrazně levněji i za cenu možného ohrožení zdraví evropských spotřebitelů. 

Česko dováží stále více potravin z třetích zemí. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že zatímco v roce 2020 se k nám například z Jižní Ameriky dovezly potraviny (včetně souvisejících služeb a prací) za 2 086 milionů korun, v loňském roce se už dovoz zvýšil na 3 396 milionů korun. Státní zemědělská a potravinářská inspekce přitom v roce 2023 zjistila pochybení u více než 40 % kontrolovaných potravin dovezených ze zemí mimo EU. Podle Potravinářské komory je problém vedle často špatného označování potravin především v tom, že v těchto zemích nemusí producenti dodržovat tak přísná pravidla ohledně používání veterinárních léků, pesticidů a dalších látek. Tamní výrobci se také nepotýkají s nadměrnou unijní byrokracií. 

Tabulka 3

„České potraviny jednoznačně patří mezi nejvíce bezpečné na světě. Někdy jsem velmi překvapená, co všechno čeští inspektoři najdou u těch dovážených. Například u potravin z třetích zemí nacházejí stopy pesticidů, které v Evropě nepoužíváme už řadu let. V zemích mimo Evropu mnohdy také nedodržují welfare standardy, stavby pro zvířata například vůbec nemají potřebnou ventilaci. Často chovatelé v krmných směsích také preventivně využívají zakázaná antibiotika ke snížení úhynů nebo růstové stimulátory, díky nimž tamním chovatelům klesají náklady,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Kuřecí maso z Ukrajiny

Do Česka se také dováží kuřecí maso z Ukrajiny, které nesplňuje stejné standardy jako produkce od chovatelů v EU. Loni se ho k nám dovezlo přes čtyřikrát více než v roce 2017. V minulém roce státní inspektoři opakovaně odhalili ukrajinské prsní řízky kontaminované salmonelou. Kuřecí maso bylo navíc záměrně přebalováno na Slovensku, aby na první pohled vyvolalo dojem „evropského“ původu. V oválu na potravině tak byla uvedena písmena SK, protože slovenský podnik byl posledním článkem, kde došlo ke zpracování suroviny. Na druhou stranu byla na obalu malým písmem uvedena i povinná informace o chovu, v tomto případě na Ukrajině. 

Tabulka 4

Cukr, hovězí a drůbeží maso z Brazílie

Tématem letošního roku na poli mezinárodního obchodu jistě bude nová obchodní dohoda se zeměmi Mercosuru. Dohoda o volném obchodu EU s jihoamerickými státy byla podepsána loni v prosinci, během letošního roku budou muset dohodu ještě stvrdit jednotlivé členské státy EU.

Potravinářská komora má k obchodní dohodě neutrální postoj. Na jedné straně komora podporuje mezinárodní obchod, zároveň ale prosazuje, aby se na dovozové výrobky vztahovaly stejné požadavky jako na unijní produkci, což však dohoda neřeší. V této souvislosti je také nutné zmínit možné negativní dopady dohody na životní prostředí, zejména na riziko odlesňování v Brazílii, což je jednoznačně v rozporu s cíli Evropské unie. Problémem jsou také takzvaná "plovoucí jatka", kdy se zvířata porážejí na zaoceánských lodích. To je naprosto v rozporu s evropskými představami o životní pohodě zvířat.

V souvislosti s brazilským hovězím masem Komora upozorňuje na audit Evropské komise, který se uskutečnil v loňském roce. Na jeho základě Brazílie musela od poloviny října zastavit vývoz hovězího masa ze samic do EU, protože nebylo možné zaručit, že maso nebylo ošetřeno růstovým hormonem (estradiolem 17β), který je v Unii považován za jednoznačný karcinogen. V Brazílii se ovšem látka používá často, a to k řízení chovných cyklů, zemědělcům pomáhá i při plánování umělých oplodnění. V EU je používání hormonů zakázáno od roku 1981. Brazilské farmy přitom ani nemusí vést záznamy o léčbě a ani se nekontroluje používání veterinárních léčiv.

„Až na skopové a jehněčí maso je Evropská unie soběstačná ve všech komoditách. Dokonce produkujeme více potravin, než sami spotřebujeme. Přestože si česká vláda do programového prohlášení dala za cíl bojovat proti dovozům potravin ze třetích zemí, které nesplňují naše přísné standardy, nestalo se v této oblasti vůbec nic. Vypadá to, že papír snese všechno,“ dodala prezidentka Večeřová.

Potravinářská komora zdůrazňuje, že v žádném případě není proti dovozům ze zahraničí. Komora jen poukazuje na nerovné a často ledabylé podmínky, za kterých potraviny byly vyrobeny. Zákazníci by totiž jednoznačně měli vědět, jaké potraviny s původem mimo EU nakupují. Na neférovost trhu ohledně dovozů z třetích zemí si obdobně stěžují i zemědělci a potravináři v dalších evropských zemích.

Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

17 February 2025

Připravte se na postupné zdražování potravin, varují zástupci vesnických prodejen i supermarketů. Důvodem mají být evropské regulace, které vychází z takzvané Zelené dohody, tedy Green Dealu. Poradce premiéra Štěpán Křeček dokonce odhaduje, že by potraviny mohly v příštích letech zdražit o desítky procent. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) jde ale jen o hledání alibi.

Další informace najdete zde: https://cnn.iprima.cz/potraviny-kvuli-green-dealu-vyrazne-zdrazi-varuji-prodejci-jen-hledani-alibi-odmitl-vyborny-466334

17 February 2025

Počty zákazníků registrovaných do věrnostních aplikací obchodníků rychle rostou. Výměnou za slevy neváhají o sobě lidé řetězcům mnohé prozradit. Úřadu pro ochranu osobních údajů se to nelíbí a bude věrnostní „apky“ kontrolovat.

Průměrný Čech využívá v současné době už 14 věrnostních programů u nejrůznějších obchodníků či poskytovatelů služeb, vyplynulo z nedávného průzkumu společnosti Incomind. Motivace je jasná – ceny bez registrace do věrnostní aplikace bývají u některého zboží až dvojnásobné.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-slevy-jen-za-vase-data-na-vernostni-aplikace-si-posviti-kontrolori-270038

16 February 2025

Pilotní projekt ministerstva týkající se školních obědů zatím moc velký úspěch neslaví. Jídelny, kde se testoval, jím zrovna nadšené nejsou. Děti prý zdravější obědy, složené podle nového takzvaného spotřebního koše, nejedly a spousta jídla tak končila v odpadu. A ředitelé škol si stěžovali i na vyšší náklady.

"My z některých školních jídelen víme, že pokud připraví luštěniny, tak to děti vyhazují. V podstatě se dá říct, že stát chce z dětí udělat vegetariány," uvedl tiskový mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

​"Je tam i podíl biopotravin pět procent. My se domníváme, že může dojít ke zdražení obědů, protože obecně biopotraviny jsou dražší, takže rodiče si za obědy dětem připlatí," doplnil Zemánek.

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/598155-novinka-msmt-se-podle-skolnich-jidelen-neosvedcila-deti-nechteji-ryby-ani-lusteny

16 February 2025

V českých obchodech se stále častěji objevují třetinkové pivní lahve, které si získávají oblibu zejména mezi mladšími generacemi. Pivovary totiž reagují na měnící se preference spotřebitelů a rozšiřují nabídku menších balení.

Lahváč, lachout, skleněnka, lahvoň či kuželka. Češi mají pro půllitrové pivní lahve různá přízviska, ale doba se mění a na výsluní se pomalinku derou menší pivní „ráže“, které jsou obvyklé spíše v zahraničí. Řeč je o třetinkových lahvích. Pivovary na ně sázejí nejen kvůli lepší přenositelnosti, ale roli hraje i chování příslušníků generace Z a mileniálů.

Více zde: https://www.denik.cz/ekonomika/generace-z-meni-pivni-kulturu-tretinky-jsou-pro-ne-stylovejsi-nez-pullitry-20260.html

16 February 2025

České zákazníky dlouhodobě trápí nepřehledné slevové akce, kdy bývá údajně zlevněné zboží dražší než pár dnů předtím jako nezlevněné. Výrobky jsou často v porovnání se zahraničím dražší navzdory nižším příjmům tuzemských zákazníků. Podle ministra zemědělství Marka Výborného je proto potřeba důsledněji vymáhat zákony, ale i zvýšit pokuty. 

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-pokuty-pro-retezce-je-treba-zprisnit-mini-ministr-zemedelstvi-40509248

15 February 2025

Za kilogramové balení zrnkové kávy lidé v hypermarketech a supermarketech aktuálně zaplatí v průměru 491 korun, oproti začátku loňského roku je to o 32 procent více. Co může za tak výrazné zdražení? 

Brazílie zažila v roce 2024 největší sucho za několik posledních desítek let a nedostatek vláhy postihl i kávová pole. Deště se dostavily později, keře tak neměly dostatek síly. Většina analytiků očekává v roce 2025 ještě menší úrodu, než byla loňská, která byla už tak slabá.

Více zde: https://magazin.aktualne.cz/milovnici-klasicke-zrnkove-kavy-si-poplacou-proc-za-kavu-zap/r~41337cfeea1b11efbb77ac1f6b220ee8/

15 February 2025

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit jednoduše a s humorem. „S nadsázkou říkám, že Kluci v akci jsou Top Gearem české gastronomie,“ líčí Ondřej Slanina. Jaký je vlastně šéf? A byl zapáleným kuchařem už v dětství? Co u něj v lednici nikdy nesmí chybět? A létají v jeho kuchyni pánve vzduchem?

Co říkáte na různé rostlinné alternativy uzenin a masa?
Přijde mi to jako nesmysl. Buď jím maso, nebo něco jiného. Není přece potřeba předstírat, že něco, co maso není, se tak tváří. Většina těchto náhražek je založená na zpracovaných sójových nebo jiných rostlinných produktech a upřímně řečeno, nechci ani vědět, jak přesně se průmyslově vyrábějí. Pokud někdo nechce jíst maso, je to naprosto v pořádku, ale netřeba si hrát na to, že jím „něco jako maso“. Nejsem proti tradičním sójovým produktům, jako je například sójové maso, které se historicky používalo. Před použitím se namáčelo a dalo se z něj připravit cokoliv. To je relativně jednoduše zpracovaná sója. Ale tyhle moderní náhražky jsou něco úplně jiného.

Napadá k tomu takový příměr. Občas chodíme s rodinou na sushi. Na stole v bistru mají klasickou sójovou omáčku a pak je tam „vylepšená“ verze s nižším obsahem soli. Ale když se podíváte na složení té „zdravější“, zjistíte, že kromě méně soli obsahuje dalších 18 přidaných látek. Podobné je to i s těmi náhražkami masa. Ano, může to mít méně tuku nebo jiných složek, ale přidává se tam spousta jiných věcí, u nichž ani nevíte, zda nejsou pro tělo ještě horší. Pro to není cesta. Chci lidem nabízet jednoduchá a poctivá jídla, u kterých přesně vědí, co jedí.

Celý rozhovor zde: https://www.idnes.cz/hobby/domov/ondrej-slanina-kluci-v-akci-kuchar-vareni-porad-jidlo.A250213_838744_hobby-domov_krd?zdroj=sph_hp

14 February 2025

Češi jsou přeborníci ve vyhledávání slev. Obchodní řetězce se proto předhánějí v různých akcích, aby nalákaly zákazníky na levnější máslo, cukr nebo pivo. Někdy ale nepoctivě. Za „falešné slevy“ loni rozdala Česká obchodní inspekce pokuty většině velkých supermarketů. Nejvíc pokut vyfasoval Penny Market, dohromady 5,15 milionu korun, následovala Billa s pokutami za 4,46 milionu korun.

Více zde: https://www.echo24.cz/a/HVYGj/zpravy-falesne-slevy-obchodni-retezce-pokuty-ceska-obchodni-inspekce-penny-billa-tesco-uohs-cena-maslo-cukr

13 February 2025

Krize skončila a zákazníci se vrací ke kvalitě, i když si stále dávají pozor na ceny, zejména u komodit. Co tedy můžeme od letošního roku očekávat?

Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR
Poslední roky se nesou v duchu „zeleného inženýrství“. Potravináři rozhodně nechtějí zpochybňovat udržitelnost či ochranu životního prostředí. Určitě je potřeba činit kroky proti klimatické změně a podniky v našem sektoru již dnes podnikají udržitelně. Využívají moderní technologie, omezují svůj obalový a potravinový odpad, šetří vodou nebo využívají obnovitelné zdroje energie. Všechny cíle ale musí být reálné, tak aby Evropa neztrácela konkurenceschopnost. Pouze pokud se nastaví cíle dobře, může to být příležitost pro změnu. Jak k dosažení klimatické neutrality, tak třeba k dalšímu restartu našeho sektoru. Zatím však úředníci, a nejen ti v Bruselu, vymýšlejí čím dál větší byrokratické překážky, které v posilování konkurenceschopnosti Evropy na světovém trhu spíše překáží. S tím je spojeno i přílišné papírování. Z potravinářských podniků se tak stávají nikoli továrny na potraviny, ale fabriky na papíry. Ministerstva, ale i evropské instituce by proto měly provést revizi všech opatření a regulace, které nic nepřináší, jednoduše zrušit.

Pavel Březina, předseda Asociace českého tradičního obchodu a předseda COOP
Celkově čekám, že český maloobchod se bude dále digitalizovat. Tomu by měla napomoci i užší spolupráce Ministerstva průmyslu a obchodu, SOCR a AČTO, kterou vyjadřuje nedávno společně podepsané memorandum. Spolupráce by se měla zaměřit mimo jiné na vytváření lepších podmínek pro rozvoj automatizovaných prodejen a celkově e-commerce, podporu bezhotovostních plateb či přípravu digitalizace účtenek. Z delšího pohledu čelí český trh s potravinami výzvě v podobě rostoucí míry nových regulací. Evropská unie i čeští politici sice navenek proklamují podporu krátkých dodavatelských řetězců, které reprezentují zejména menší výrobci a nezávislé sítě a obchody, zároveň však jejich podnikání kladou stále nové překážky. Přizpůsobení se všem novým byrokratickým požadavkům je totiž daleko jednodušší a v konečném důsledku poměrově levnější pro velké, především nadnárodní firmy, které mají odpovídající oddělení a znalosti. Malé firmy se ve všech nových pravidlech mají problém zorientovat a byrokracie je stojí neúměrně času a peněz. V tomto ohledu tak politici připívají k likvidaci zejména té části obchodu s potravinami, o které mluví jako o nejvíce potřebné. Typickým příkladem je postupné rozšiřování povinnosti ESG reportingu, který je z velké míry jen formalitou. To ale neznamená, že obchodníky i jejich dodavatele nestojí další čas i peníze.

Komentáře vyšly v časopisu Retail News (1-2/2025)

13 February 2025

S přelomem roku v Česku opět poskočily vzhůru ceny potravin. Kupující u pokladen obchodů zaplatili proti loňskému lednu výrazně víc za máslo, vejce nebo čokoládu, podražilo ale i maso nebo ovoce. Dolů šly naopak ceny brambor nebo cukru. Celková meziroční inflace v tuzemsku mírně klesla na 2,8 procenta.

Podle agrárního analytika Petra Havla sice ceny mnoha základních potravin pokračují i v letošním roce v růstu, zdražování ale není již tak dramatické, jako v předchozích letech.

Ceny masa i vajec rostou podle Havla také kvůli zpřísňování podmínek chovů zvířat, například kvůli ústupu od klecových chovů. Do lednových cen se také promítly nově aktualizované smlouvy mezi dodavateli, tedy výrobci potravin a obchodníky, které se počátkem roku obvykle upravují.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-vejce-maslo-i-maso-zdrazily-40508771

13 February 2025

Levné maso je tahák na zákazníky. Nezávislí prodejci si stěžují, že velké řetězce používají slevy a akce u masa a to pak prodávají za ceny, kterým malí řezníci nemohou konkurovat.

Až 30 procent – tak se dnes podle zpracovatelů masa liší cena masa mezi obchodním řetězcem a nezávislou prodejnou. „Cena úplně není to, čím nezávislý trh může konkurovat řetězcům. Mohl bych firmu po pár měsících zavřít, kdybych prodával za tyto ceny,“ říká v pořadu Agenda SZ Byznys předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.

Podle něj přitom řetězce maso rozhodně nekupují výrazně levněji než nezávislý trh. Nízkou cenu však používají proto, aby na levné maso nalákaly zákazníky do prodejny, což funguje. Nižší zisky z masa pak doženou na jiném zboží.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-najit-neco-navic-jediny-recept-jak-muze-masna-konkurovat-retezcum-269875

12 February 2025

Oběd v restauraci se stává čím dál tím větším luxusem. Za posledních pět let zdražila polední nabídka v průměru o 70 korun. Zatímco v roce 2019 stačilo zhruba 150 korun, dnes dáte za obědové menu přes 200. Můžou za to rostoucí náklady na energie, suroviny a mzdy.

Další informace: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/597495-srovnani-poledni-menu-uz-neni-to-co-driv-ceny-od-roku-2019-prudce-vystrelily

12 February 2025

Na pultech obchodů se Češi mohou znovu setkat se zdražováním. A týká se to základních potravin, které jsou oblíbené mezi řadou domácností. Vyšší cenovku můžeme najít oproti loňskému prosinci u masa nebo mléka. Skokové meziroční zdražení vedle toho zasáhlo vejce, sýr nebo jablka. Nový rok totiž přináší i novou cenotvorbu. Co jsou další příčiny opětovného zdražování?

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozorňuje, že potraviny, alkohol a tabák budou letos zdražovat výrazně. „Potraviny by letos měly zdražovat zhruba dvojnásobě rychleji, než jaká bude obecná inflace, jež by měla v celoročním průměru činit 2,3 procenta. Rostou výkupní ceny mléka, což se projeví růstem cen v mlékárenství,“ uvedl Kovanda.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/prehledne-od-ledna-zakladni-potraviny-znovu-zdrazuji-proc-roste-cena-masa-mleka-ci-vajec-465731