23 June 2025

V rozpočtu pro Národní lesnický institut, který vznikl z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, chybí 70 milionů korun jenom na platy nových úředníků. O rok odsouvaná nová povinnost pro firmy vykazovat kvůli snaze o potlačení odlesňování původ výrobků ze dřeva, sóji nebo masa ze skotu tak naráží v ČR na další problém. Zatím totiž není jasné, zda se najdou peníze na kontroly podnikatelů ze strany státu.

Do nejvyššího rizika, kde je potřeba kontrolovat devět procent zboží z těchto kategorií, se dostaly pouze Bělorusko, Severní Korea, Myanmar a Rusko. Do běžného rizika pak 50 států jako Brazílie, Indonésie nebo Malajsie, u nich se budou muset kontrolovat tři procenta zboží. A do nízkého rizika pak 140 zemí včetně všech 27 států EU. V nich se musí kontrolovat procento vývozu.

Potravinářská komora ČR už loni proti byrokratické novince brojila, podle jejího mluvčího Marka Zemánka je rozřazení států „zajímavé“. „Naše pozornost se přirozeně upíná k tropickým deštným pralesům a oblastem, kde dochází k nejmasivnějšímu absolutnímu úbytku lesů, jako je Jižní Amerika nebo jihovýchodní Asie. To však jen podtrhuje šíři problému, který se neomezuje pouze na tropy, ale je ovlivněn celou řadou faktorů včetně nelegální těžby, nedostatečné správy a existenčních potřeb obyvatelstva,“ sdělil.

Komora mimo jiné právě propaguje zavedení nové kategorie zemí, kde by byly požadavky na prokazování neodlesňování ještě jednodušší. „Dále navrhuje, aby se prokázání neodlesňování vyžadovalo jen při prvním uvedení zboží na trh v EU. Všichni, kdo s danou surovinou pracují dál, už by neměli mít žádné další byrokratické povinnosti,“ dodal.

Více v článku: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/odlesnovani-narizeni-evropska-komise-penize-kontrola.A250622_195325_ekonomika_vals

22 June 2025

Ústav konzervace potravin VŠCHT Praha si vás dovoluje pozvat na odborné školení Mgr. Samuela Rybnikára, Ph.D. "Soudní rozhodnutí v oblasti označování potravin a jejich dopad do praxe".

Kdy: v úterý 9. září 2025 od 9:00 do 16:00

Kde: VŠCHT Praha, Technická 5, budova B

Cena: 3 750 Kč

Školení bude zaměřeno na praktický výklad pravidel pro označování potravin dle platné legislativy EU. Účastníci se seznámí s nejčastějšími pochybeními i s příklady z praxe. Zvláštní pozornost bude věnována významným soudním rozhodnutím, která ovlivnila výklad a aplikaci předpisů v oblasti označování potravin. Součástí bude také návod, jak relevantní soudní rozhodnutí vyhledávat, jak s nimi dále pracovat a jak správně interpretovat jejich obsah. Výklad je určen pracovníkům  v potravinářství, státní správě i kontrolním orgánům.

Registrace: https://forms.office.com/e/ntkZRgLW5u

Kontaktní osoba: Ing. Eva Rudolfová – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

22 June 2025

Pozvánka na "Česko-egyptské podnikatelské fórum", které organizuje Hospodářská komora ČR ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a Velvyslanectvím Egypta v Praze. 

Termín: v úterý 1. července 2025 na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR (Na Františku 32, Praha 1) 

Egyptská delegace bude vedena ministrem investic a zahraničního obchodu p. Hassanem El Khatibem. Seznam podnikatelské delegace prozatím není k dispozici. Fórum se uskuteční v anglickém jazyce, účast není zpoplatněna, je však podmíněna registrací. 

Registrovat se můžete pod tímto odkazem nejpozději do 25. června 2025. Předběžný program fóra naleznete zde.

22 June 2025

Po americkém úderu na Írán stouplo riziko zablokování klíčové dopravní tepny Hormuzského průlivu. To by zvýšilo ceny ropy. Krom těžařů by to pomohlo i Rusku. Spojené státy by taková odveta nezasáhla. Zabolela by naopak Čínu.

Dražší ropa se prakticky okamžitě přelije do cen benzinu a nafty. „Přestože jsou zásobníky ještě plné benzinu a nafty, které jsou zpracované ještě za levnější ropu, tak k přecenění dochází okamžitě. Myslím si, že už v pondělí uvidíme nové ceníky,“ říká Pavel Peterka, hlavní analytik XTB.

Dražší paliva bezprostředně ovlivní ceny dopravy. A ta se promítne do cen veškerého zboží. Dozvuky blízkovýchodního napětí poznáme i na cenách potravin.

„Doprava je samozřejmě nejviditelnější, ale ropa a zemní plyn vstupují třeba i do výroby průmyslových hnojiv, tedy do nákladů v zemědělství. Výhoda zemědělství je ale v tom, že by se to s velkou pravděpodobností nemělo projevit teď do podzimu, ale až v následující produkční sezoně,“ líčí Lacina.

Dále zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ceny-vseho-mohou-vyletet-nahoru-svet-ceka-na-reakci-iranu-279851

21 June 2025

Ceny potravin v posledních letech vyletěly prudce nahoru. To platí i pro ovoce a zeleninu. Proto mnozí lidé začínají dávat přednost samosběrům. Na polích se za výhodnou cenu dá nasbírat prakticky cokoliv. Na jihu Moravy v těchto dnech začala sklizeň česneku.

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/618640-zacina-samosber-cesneku-lide-si-ho-oblibili-hlavne-kvuli-nizkym-cenam

20 June 2025

Ceny potravin zůstávají tahounem české inflace a podle odborníků porostou i nadále. Hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček a místopředseda Sdružení drůbežářských podniků David Bednář se ve studiu CNN Prima NEWS shodli, že extrémní rozdíly mezi běžnými a akčními cenami potravin deformují trh a vytvářejí iluzi dostupnosti. Český zákazník je podle nich závislý na slevách, což obchodní řetězce zneužívají ke své marketingové výhodě.

Extrémní rozdíl mezi běžnými a akčními cenami ilustroval místopředseda Sdružení drůbežářských podniků David Bednář. „Kuřecí maso je senzitivní položka. Řetězce ho používají jako marketingový tahák, prodávají ho pod nákupní cenou. Někdy je rozdíl mezi běžnou a akční cenou i více než 50 %,“ upozornil.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/potraviny-tahnou-inflaci-nahoru-cesi-kupuji-hlavne-ve-slevach-rikaji-experti-477419

19 June 2025

Hnutí STAN ve svém novém programu do nadcházejících voleb slibuje zavedení daně na slazené nápoje. Starostové argumentují tím, že chtějí zdravější zemi a vybrané peníze se investují do výstavby sportovišť a cyklostezek. Studie Liberálního institutu ale varuje, že by opatření postihlo zejména nízkopříjmové občany, kterým by zdražila nápoje. Příklady ze zahraničí navíc ukazují, že státy od této daně spíše ustupují.

S novou daní nesouhlasí ani Potravinářská komora, která nápad kritizuje dlouhodobě. „V Česku spotřeba slazených nápojů dlouhodobě klesá a výrobci soustavně reformulují svoje výrobky, zejména snižují množství cukru. Neuvážené zdanění nezaručí snížení konzumace, nezbytné je naopak edukovat spotřebitele,“ sdělili představitelé komory v prohlášení.

Dále zde: https://cnn.iprima.cz/stan-chce-zavest-novou-dan-ze-slazenych-napoju-jde-to-proti-zdravemu-rozumu-rika-ekonom-477892

19 June 2025

Zatímco loni se touto dobou vejce v obchodech prodávala v průměru za čtyři koruny, nyní vyjdou skoro na dvojnásobek, když stojí kolem sedmi korun. Zlevnění nepřišlo ani po svátcích jara, jak někteří ekonomové doufali. V mnoha supermarketech se objevují podobné ceny 69,90 korun za balení deseti vajec, ale prodávají se i vajíčka za deset korun kus. Zemědělci šli přitom po Velikonocích s cenou dolů.

„Na cenu má vliv i zdražující krmivo pro nosnice. Zkrátka okolnosti, které mají vliv na cenu vajec, jsou bohužel nepříznivé,“ komentoval také mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

„Zajímavé je, že probíhá cenové následování. Vejce kategorie M po deseti lze ve všech supermarketech pořídit za 69,90 koruny,“ upozornil Zemánek.

Dále zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-vyrobci-po-velikonocich-zlevnili-vejce-obchody-stale-drzi-cenu-vysoko-40525083

19 June 2025

Vajíček z neklecových systémů není aktuálně na evropském trhu dostatek, říkají půl roku před termínem, dokdy se většina řetězců zavázala k opuštění vajec od nosnic v klecích, zástupci obchodních řetězců. Naopak některé řetězce potvrdily, že termín stihnou, například nově Lidl.

Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek připomíná, že producenti vajec na tuto situaci upozorňovali a varovali supermarkety před nereálnými sliby. „Ty si sice mohou slibovat cokoli, ale realita trhu je jiná a klecová vejce se jen tak nevytratí,“ sdělil.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vejce-klecovy-chov-retezce-ceny.A250618_103007_ekonomika_ven

19 June 2025

Až půjdete do obchodu, schválně se rozhlédněte: kolik lidí si mezi regály pročítá etikety? Moc jich nejspíš nenapočítáte, většina nakupujících skládá zboží do košíku automaticky. „Z etikety přitom o výrobku vyčtete úplně všechno,“ říká Jindřich Fialka, vrchní ředitel Sekce potravinářství na ministerstvu zemědělství. Mluví taky o plýtvání potravinami či správné manipulaci s nimi nebo o tom, zda v dohledné době začneme konzumovat hmyz.

Celý rozhovor je k dispozici zde: https://reportermagazin.cz/93162/kazde-vyhozene-jidlo-je-ostuda-rika-odbornik-cesi-jsou-ve-srovnani-s-evropou-relativne-zodpovedni/

18 June 2025

Nejdřív alarmující čísla, pak spousta pozitiv. Bohatá část populace ve velkém plýtvá jídlem. Naproti tomu uvědomělé skupiny lidského druhu čím dál větší část nespotřebované potravy zachraňují, aby se přece jen zkonzumovala. Oba tyto procesy něco stojí. Zdá se, že se těmto výdajům nedokážeme vyhnout. Společnost žijící ve velkých komunitách jinak než ekonomicky „náročně“ žít neumí. Na záchranu jídla, jehož výroba něco stojí, vydává další peníze.

Člověk, aby přežil, musí získávat energii z jídla. Přitom si zdroje, bez něhož zemře, nijak zvlášť neváží. Organizace World Food Programme například tvrdí, že pětina vyrobených potravin přijde vniveč dřív, než je někdo zkonzumuje. 

Dále zde: https://ekonom.cz/c1-67750970-lednicka-zradila-lidstvo-odstartovala-nadbytek-a-s-nim-i-plytvani-jidlem-podivali-jsme-se-na-to-jak-znacnou-cast-zachranit

17 June 2025

V srpnu 2026 začne platit Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 2025/40 o obalech a obalových odpadech. Tak jako jiná nařízení a směrnice z Bruselu, i tento předpis přináší řadu změn a omezení jak pro dodavatele, tak pro spotřebitele.

Hlavním cílem nařízení je omezit od roku 2030 množství jednorázových plastových obalů a podporovat znovupoužitelné obaly. Pro spotřebitele to přináší výraznou změnu v tom, jakým způsobem budou nakupovat balené zboží, vysvětlila pro Epoch Times jedna z našich největších odbornic na tuto tématiku, ředitelka Obalového institutu Syba, Iva Werbynská.

Výrobci obalů a dovozci se budou muset připravit také na zvýšenou administrativní zátěž. Při uvádění výrobků na trh se totiž budou muset zaregistrovat do národních registrů obalů v každém členském státě, kde své produkty dodávají.

„To znamená nejen jednorázové poplatky a časovou investici spojenou se založením účtů, ale i průběžné náklady na vedení a aktualizaci dat,“ uvedla Werbynská s tím, že ruku v ruce s tím čeká firmy pravidelné vykazování dat. „V mnoha státech se očekává čtvrtletní či roční podávání elektronických výkazů, které musí být v přesně stanoveném formátu,“ vysvětlila.

Vedle přímých nákladů na změnu technologie balení, registrace a poplatky, vzniknou společnostem i nepřímé náklady jako školení zaměstnanců, interní audity, spolupráce s poradenskými či právními firmami a případné sankce za pozdní či chybná podání.

K tématu zde: https://www.epochtimes.cz/2025/06/17/zdrazeni-rozhodne-nebude-jen-kosmeticke-upozornuje-na-dopady-obaloveho-narizeni-eu-odbornice/

17 June 2025

V Česku roste počet obchodů, které se zaměřují na levné potraviny. Nabízejí přebytky, zboží s poškozeným obalem nebo blížícím se datem spotřeby. Češi si tyto obchody chválí. Kupují hlavně uzeniny a výrobky z mléka.

Podle Potravinářské komory ale mohou být takové obchody pro malé prodejce, zejména v menších městech, likvidační. "Když řetězec prodá maso za 80 Kč za kilo, ačkoli ho nakoupil za 100 Kč, spotřebitel se domnívá, že 80 Kč za kilo je běžná cena. Následně pak vnímá cenu 120 Kč v místním řeznictví, což je reálná průměrná cena, jako přemrštěnou," varuje mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

K tématu tady: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/617908-v-cesku-se-rozmahaji-obchody-s-levnym-jidlem-lide-tam-usetri-tisice-mesicne

16 June 2025

Tuňák, fazole, kukuřice, rajčatový protlak anebo nejrůznější masové směsi v konzervách a plechovkách jsou v USA nejčastěji prodávané potraviny. Jejich cenovou dostupnost ale do budoucna ohrožují Trumpova padesátiprocentní cla na dovoz hliníku a oceli, která vstoupila v platnost 4. června, píše The Guardian.

Odborníci říkají, že konzervované produkty v USA mohou v příštích týdnech zdražit až o 15 procent. To by byla obrovská rána především pro nízkopříjmové domácnosti. Republikáni navíc už nyní prosazují historicky největší škrty ve federálních programech potravinové pomoci, na kterých jsou miliony Američanů závislí. Přitom redukce cen potravin se řadila k hlavním předvolebním slibům Donalda Trumpa.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/potravinova-bezpecnost-usa-potraviny-zasoby-trump-cla.A250616_115946_eko-zahranicni_jla

16 June 2025

Tempo zdražování zemědělských komodit zrychlilo. A s ním i perspektiva, že se dražší skot, obilí i mléko v příštích měsících přelijí do nárůstu cen potravin.

Ceny zemědělských výrobců, které ukazují, za kolik své produkty prodávají farmáři ke zpracování na potraviny, v květnu vzrostly o 15,7 procenta. Podobně stouply už v dubnu a jednalo se o výrazné zrychlení růstového tempa, které tím pokračuje.

O přelévání do cen potravin už ostatně mluví i jejich výrobci. Potravinářská komora ČR tvrdí, že se ocitla mezi mlýnskými kameny, kde na jedné straně navyšují ceny farmáři, na té druhé obchod tlačí na nízké ceny, a to i díky možnosti dovážet levněji ze zahraničí.

„Výrobci potravin byli zpočátku nějakou dobu schopni absorbovat zvýšené náklady, nicméně dlouhodobě je tato situace neudržitelná a musí dojít k navýšení jejich ceny. Nejde totiž jen o růst výkupních cen komodit. Současně se zvyšují i poplatky za obaly a odpady a výrazně rostou i mzdy v celém sektoru. Tato kumulace nákladů vytváří pro potravináře enormní tlak,“ vysvětlil mluvčí Marek Zemánek.

Více tady: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-farmari-prudce-zdrazuji-behem-par-mesicu-se-tak-mohou-zvednout-i-ceny-potravin-279276

15 June 2025

Školní jídelny mají od září vařit zdravěji. Po prázdninách totiž začne platit novela vyhlášky o stravování. Přestože do nabytí účinnosti zbývají necelé čtyři měsíce, zásadní připomínky zůstaly bez odpovědi, uvedla Potravinářská komora (PK) pro CNN Prima NEWS. To může mít pro výrobce vážné následky. Vyhláška podle nich například zahrnuje i takové položky, které vůbec nejsou na trhu a není možné je vyrobit. Dodavatelé se zase strachují o zakázky. Obědy navíc s novelou podraží.

„Je to alarmující,“ řekl mluvčí PK Marek Zemánek pro CNN Prima NEWS. „Výrobci se ocitnou pod obrovským časovým tlakem a budou čelit závažným ekonomickým důsledkům kvůli nemožnosti zpracovat nebo prodat stávající zásoby,“ objasnil.

Potravináři si již dříve stěžovali, že s nimi návrh novely vyhlášky nikdo nekonzultoval. Ačkoliv připouštějí, že je stravovací systém v Česku zastaralý a potřebuje změnu, předcházet by jí měly diskuse všech zainteresovaných stran.

Návrh má podle odborníků své mouchy. Například zmínění potravináři si stěžují na to, že vyhláška obsahuje potraviny, které vůbec nejsou na trhu. „Například u filé je požadovaný takový podíl soli, že produkt s tímto limitem nikdo nevyrábí,“ namítl Zemánek. „Ostatně není ani technologicky možné takový výrobek vyrobit. Sůl se totiž přirozeně vyskytuje v rybí svalovině,“ doplnil.

Vyhláška jídelnám stanovuje také minimální podíl biopotravin, na to však Česko aktuálně nemá podmínky. Ekologické produkty se k nám tak budou muset dovážet. „V situaci, kdy se zdůrazňuje lokálnost, je to naprosto nelogické,“ okomentoval Zemánek. „Jde o čistý protimluv, popírá veškeré snahy o podporu místních zdrojů.“

Více zde: https://cnn.iprima.cz/nebezpecny-experiment-broji-odbornici-proti-novele-o-skolnich-jidelnach-zaplati-ji-rodice-475234

14 June 2025

Česko čeká od července zdražování potravin. Jejich výrobcům totiž stoupnou náklady na obaly kvůli zvýšení poplatku za recyklaci. Změnu zákona, která mohla zvyšování poplatků zvrátit, poslanci neschválili. Stalo se tak přesto, že podle společnosti EKO-KOM, která poplatky dostává, zvyšování cen není potřeba.

"Od července se navyšují poplatky za obaly o 13 procent. Týká se to celého sektoru potravinářství. Nejvíce mlékařů a masařů. Půjde o desítky haléřů až jednotky korun," varoval mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Poplatky za obaly už přitom rostly výrazněji v minulých letech. "Autorizované obalové společnosti se navyšuje roční fond, a to z 25 procent na 50 procent ročních nákladů," sdělil Zemánek.

Změnu mohli schválit poslanci, jenže to neudělali. "My na tento problém upozorňujeme již dva roky, do současné chvíle jsme napsali přes 70 dopisů, bohužel od politiků vidíme jen maraton ignorace," prohlásil Zemánek. 

Reportáž k tématu v článku: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/617456-potraviny-pristi-mesic-zdrazi-poslanci-to-mohli-zvratit-ale-neudelali-to

13 June 2025

Chodí do třetího ročníku oboru řezník-uzenář, na soutěžích sbírá úspěch za úspěchem, stala se i mladou řeznicí roku v Česku. Anna Kachtíková, studentka Integrované střední školy ve Valašském Meziříčí, je jednou z nositelek naděje, že tento tradiční obor v Česku ani v budoucnu nezanikne.

Bez nadsázky lze říct, že každý student, který se do Valašského Meziříčí přihlásí na řezníka-uzenáře, je pro školu požehnáním. Nikde jinde v kraji se tento obor neučí. Před lety měli v jednom ročníku dokonce třináct žáků, což ale byla výjimka. Nyní je třeba v prvním ročníku jen jeden.

S nedostatkem studentů mají pomoci i finance. Na praxi v nedaleké společnosti MP Krásno, která patří k největším zpracovatelům masa v Česku, si žáci v Meziříčí vydělají až šest tisíc korun měsíčně. Peníze formou stipendií dostávají také od kraje v jednotlivých ročnících. Řádově jde o stokoruny měsíčně.

Po absolvování je pak čeká nástupní mzda na bourárně masa zhruba ve výši průměrného platu v kraji, tedy kolem 40 tisíc korun. Se zkušenostmi ale jde nahoru a v soukromém podnikání jde vydělat ještě víc.

Více zde: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/valasske-mezirici-reznik-uzenar-stredni-skola-remeslo-ucni.A250610_855978_zlin-zpravy_epfoj

12 June 2025

Pečení je vedle tvorby těsta a fermentace jednou ze tří základní operací při výrobě chleba a pečiva. Je operací finalizační, která dotváří výrobek do jeho konečné podoby, stabilizuje jeho strukturu a vlastnosti. Součástí pečného procesu, na což se občas zapomíná, je také vypékání, tj. vyjmutí upečeného chleba nebo pečiva z pečného prostoru a jeho následné chladnutí. Čím větší (hmotnější) je těstový kus a potažmo výrobek, tím je celý proces náročnější. Věnujme se proto pečení chleba, jako svým způsobem královské disciplíně.

Co se v peci a následně děje? Vyhnětený, vyzrálý, vytvarovaný a nakynutý těstový kus vstupuje do pečného prostoru. V první krátké fázi probíhá zapáření, kdy se vodní pára v horkém prostoru setká s chladným povrchem těstového kusu a kondenzuje na něm. Vlivem stoupající teploty škrob na povrchu těsta mazovatí a vytváří tenkou pružnou vrstvu, která odolá expanzi a nepraskne. První fází vlastního pečení je zapékání. Teplota v peci se pohybuje zpravidla mezi 250 – 300 °C. Povrch těstového kusu se zahřívá na teplotu vysoce překračující 100 °C, začínají probíhat procesy, které formují kůrku a její senzorické vlastnosti. Těsto jako velmi špatný vodič tepla se rychle prohřívá pouze těsně (několik mm) pod tvořící se kůrkou, vedení tepla dovnitř těstového kusu je pomalé a závislost teploty na vzdálenosti od povrchu je nelineární.

Stoupající teplota vnitřních struktur vede v první fázi ke zrychlení enzymové hydrolýzy škrobu a generaci zkvasitelného cukru (maltosy), zvyšuje se intenzita fermentačních procesů, jak etanolového tak mléčného kvašení (v případě použití vitálního kvasu). Biochemické procesy se zastavují teprve po delší době pečení, kdy teplota uvnitř přesáhne 50 – 70 °C. Se stoupající teplotou dochází také k prudké expanzi kvasného plynu (oxidu uhličitého) a k rychlému nárůstu objemu. Vysoká teplota povrchu působí posléze fixaci kůrky a tím i tvaru a objemu chleba. V kůrce intenzivně probíhají reakce neenzymového hnědnutí, Maillardova reakce a karamelizace. Tvoří se tak barva a současně chuť i vůně kůrky. Zároveň ale vznikají procesní kontaminanty (akrylamid, deriváty furanu). Jak z důvodu tvorby těchto látek, tak i nežádoucích senzorických změn (hořknutí a přílišného tmavnutí) je třeba fázi zapékání opustit a teplotu pečného prostoru výrazně snížit. Teplota klesá lehce nad 200 °C a nastává fáze propékání.

Ve fázi propékání se zpomalují uvedené reakce v kůrce a jde o to, aby teplota uvnitř těstového kusu stoupala a docházelo k fixaci tvořící se střídy chleba. Základními procesy jsou bobtnání a částečné mazovatění škrobu a koagulace proteinů lepku a ostatních proteinů včetně glykoproteinů přítomných v žitné mouce. I střída mírně tmavne a probíhají zde reakce vedoucí k tvorbě senzoricky významných látek, jako jsou aldehydy, ketony, estery organických kyselin a řada dalších látek. Zásadním úkolem je dostatečné prohřátí střídy v celém objemu a zejména v jejím středu. To vyžaduje díky zmíněné nízké tepelné vodivosti značný čas. Teplota v centru dopečeného bochníku by se měla pohybovat nad 95 °C. Poslední fází pečení je proto dopékání, kdy teplota pečného prostoru klesá pod 200 °C. Celková doba pečení se pohybuje podle hmotnosti chleba v rozmezí zpravidla 40 – 60 min u velkých a hmotných pecnů i déle. Doba pečení je také přímo úměrná podílu žitné mouky.

Průběh pečného procesu je možné znázornit typickou pečnou křivkou. Její optimální parametry mají zásadní vliv na výslednou jakost chleba. Na jedné straně na požadovanou senzorickou charakteristiku kůrky (barvu, vůni, chuť, tloušťku a křehkost), na její chemické složení a obsah procesních kontaminantů a na druhé straně na dostatečné propečení střídy. Čím hmotnější je chléb, tím složitější je uvést tyto parametry do souladu.

Pro každý druh chleba, tvar, objem, recepturu, a pro každý konkrétní typ pece je třeba stanovit vlastní průběh pečného procesu, což není vůbec jednoduché. Velkou roli hraje empirie, zkušenost, kritériem nastavení parametrů celého procesu je výsledek – jakost hotového chleba.

Vlastní pečení sice končí dopečením, ale teprve po vypékání (vyjmutí chleba z pečného prostoru) a následném chladnutí se plně dotvářejí jeho vlastnosti. Průběh chladnutí má velký vliv na jakost chleba. Zásadně by nemělo docházet k výkyvům teploty prostředí, ve kterém chléb chladne.

Z energetického hlediska proces pečení představuje vložení značného kvanta energie ve formě tepla do výše popsaných procesů. Podle typu a kvality pece dochází samozřejmě vždy k větším či menším tepelným ztrátám. Hlavními faktory ovlivňujícími tepelné ztráty mohou být účinnost topných elementů, únik horkého vzduchu do okolí, či nedostatečná tepelná izolace pece a přidružených armatur. Po vypečení, během chladnutí se část tepla uvolňuje do prostředí. To, kolik tepla se spotřebuje užitečně pro upečení chleba, závisí na tom, nakolik optimálně je nastaven průběh pečení – pečná křivka. Meze jsou jasně dány na jedné straně dosažením teploty nad 95 °C v jádru střídy, na druhé straně fyzikálně-chemickými a senzorickými vlastnostmi kůrky. Mezi těmito limitujícími hranicemi je ale prostor pro optimalizaci. Není velký, na celkovou energetickou bilanci procesu má často  menší vliv než tepelné ztráty, nicméně je, a je jedním z nástrojů, kterým je možné celkovou spotřebu energie korigovat.

Na Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT Praha ve spolupráci s dalšími výzkumnými pracovišti, pekárnou, výrobcem pecí a také se společností Siemens, s.r.o. připravujeme projekty, které by měly pomoci pekařům s optimalizacemi pečných křivek i celkové spotřeby energie. Základem je co nejdetailnější popis vlastního procesu na několika konkrétních příkladech (reálná pec, reálná receptura a požadavek na jakost chleba).  Předpokládáme, že dostatečné množství naměřených dat, jako jsou průběhy teplot v prostoru pece, na povrchu a uvnitř pečeného těstového kusu, změna hmotnosti a objemu, vývoj barvy kůrky a poréznosti střídy nám umožní odhadnout parametry matematického modelu popisující soubor fyzikálně-chemických jevů probíhajících během pečení. Tento složitý matematický model by poté mohl za použití teorie podobnosti vyústit v soubor relativně jednoduchých kriteriálních rovnic, které by mohly snížit míru empirie a připravit exaktní nástroj pro optimalizaci pečných křivek.

Ve spolupráci s ústavy chemického inženýrství a matematiky, informatiky a kybernetiky a se společností Siemens pracujeme na nadstavbě, která by dokázala teoretický matematický model spolehlivě numericky řešit a následně na základě získaných dat i vhodně kalibrovat.  Výsledkem by měl být softwarový nástroj, který bude umožňovat počítačovou simulaci procesu pečení a dá vzniknout tzv.  digitálnímu dvojčeti reálného pečného procesu. Jedná se o cestu velmi složitou. Chléb, jakkoli je jeho receptura jednoduchá v porovnání s běžným a zejména jemným pečivem, ve skutečnosti představuje velmi komplexní a dynamický fyzikálně-chemický systém.

Samotné těsto je komplexem, který má částečně formu hrubé disperze (suspenze), částečně koloidní disperze, díky fermentačnímu procesu také částečně formu pěny a po zmazovatění části škrobových zrn také formu gelu. V průběhu pečení se odehrává řada fyzikálně-chemických a biochemických dějů, které mění makro- i mikrostrukturu a částečně i chemické složení. Každá složka má přitom určité tepelné vlastnosti, kterými přispívá k tepelným vlastnostem celého systému.

Pro pekaře mohou znít předchozí věty nesrozumitelně. Co je ale podstatné, ať se nám společně podaří dovést projekt až do fáze funkčního digitálního dvojčete reálného pečného procesu nebo se řešení ukáže jako příliš komplikované, v každém případě to poznání pečného procesu v jeho detailech posune dále. Prozkoumání moderními sofistikovanými nástroji (měřidly) a přiblížení se k modelu a kritériím obecně platným pro pečení chleba, tak jako tak přispějeme k možnosti řízeným a nikoli pouze empirickým způsobem optimalizovat spotřebu energie. Pečení představuje až 50 % celkové spotřeby energie při výrobě chleba.

Pečení chleba je královská disciplína, jak jsme uvedli na začátku, protože je nejen krásná a představuje odnepaměti tvůrčí spojení lidské práce s přírodním živlem, ale je také velmi obtížná. Optimalizace, kterou máme na mysli, je vlastně vytvoření podmínek pro co nejdokonalejší rovnováhu mezi jakostí výsledného chleba a pokud možno nutným minimem vynaložené energie na jeho upečení.


Ing. Tomáš Svoboda, Ing. Pavel Skřivan, CSc., doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.
Ústav sacharidů a cereálií, VŠCHT Praha


Svoboda T., Skřivan P., Sluková M. (2023): Cesty k optimalizaci spotřeby energie v pekárenské výrobě. Potravinářská revue 6, s. 14-16.

12 June 2025

Na začátku června skončilo uvolnění celních kvót pro dovoz ukrajinského obilí, cukru, drůbeže a dalších komodit do EU. Evropské komisi se nepodařilo dojednat stálou variantu ohledně liberalizace obchodu s Ukrajinou. Podle dřívějšího vyjádření ukrajinských představitelů konec režimu bude pro Ukrajinu znamenat exportní ztrátu kolem tří miliard eur, tedy téměř 75 miliard korun.

Česká Potravinářská komora pak zdůrazňuje, že jakákoliv pomoc Ukrajincům nesmí znamenat likvidaci českých podniků. „Nesmí se už opakovat katastrofa, jako například nedávné uzavření cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou, které bylo mimo jiné zapříčiněno právě levnými dovozy z Ukrajiny. I když se dovozy cukru mohou zdát objemově malé, narušily celý východní trh, kde je situace již tak obtížná,“ říká mluvčí komory Marek Zemánek. Podle něj bude nové řešení pravděpodobně platit až od příštího roku.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/ukrajina-eu-dovoz-zemedelstvi-potraviny-agrarni.A250611_184515_eko-zahranicni_drh

11 June 2025

Dlouhá, stabilní a spolehlivá, tak by se dala nazvat cesta stálice v sortimentu Mlékárny Valašské Meziříčí Valašské kyšky. Obliba tohoto výrobku rok od roku roste. Na trhu inovací, novinek a změn znamená jistotu pro všechny milovníky čerstvých kysaných výrobků. Valašská kyška je ideální pro každého, kdo si chce pochutnat a zároveň odlehčit svému trávícímu ústrojí. Kysané mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku, fosforu a vitaminů, převážně skupiny B. Mlékárna Valašské Meziříčí po celé dlouhé roky zachovává vysokou kvalitu složení Valašské kyšky, a to i přes neustálý tlak na cenu vstupní suroviny, tedy mléka.

Trh i odborná porota tento přístup oceňují a zvolily Valašskou kyšku Mlékárny Valašské Meziříčí Mlékárenským výrobkem roku 2025 v kategorii Zakysané mléčné výrobky. Výrobek získal rovněž cenu médií. Ocenění každý rok těm nejlepším mlékárenským výrobkům uděluje Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky a Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.

Více zde: https://www.metro.cz/protext/mlekarenskym-vyrobkem-roku-se-stala-valasska-kyska.A250611_124000_metro-protext_air

11 June 2025

Češi za rok vyhodí jídlo v hodnotě 4636 korun na osobu. O nejvíce peněz za vyhozené jídlo přijdou lidé ve věku 36 a 44 let, průměrně jde o víc než 6000 korun ročně, ukázal průzkum.

Nejčastěji přitom plýtvají lidé ve věku 18 až 26 let, více než polovina z nich vyhodí potraviny alespoň jednou týdně. Nejméně naopak plýtvá starší generace.

Vyplývá to z květnového průzkumu agentury Ipsos a platformy Nesnězeno, jejímž prostřednictvím podniky nabízejí balíčky s nespotřebovaným jídlem. Do online průzkumu se zapojilo 1100 respondentů ve věku 18 až 65 let.

Dále: https://denikn.cz/minuta/1757024/

11 June 2025

Pro někoho jsou vítaným pomocníkem při balení potravin, pro jiné je to jen odpad. Po plastových brčkách, příborech či nádobí skončí podle nařízení Evropské unie za necelých pět let používání jednorázových igelitových sáčků. Zmizí i například malé obaly na omáčky nebo smetanu do kávy. Ministerstvo životního prostředí už začíná připravovat novelu zákona o obalech, schválená musí být nejpozději do konce srpna příštího roku.

Že by nutnost nahradit jednorázové plastové obaly způsobila omezení nabídky potravin, nehrozí. „Obchodníci mají dostatek času na přípravu. Spíše než nedostupnost se může objevit počáteční diskomfort a potřeba zvyknout si na nové způsoby balení,“ reagoval mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Zároveň připomenul, že hlavními uživateli jednorázových igelitových sáčků jsou markety. „Potravinářský průmysl sice také využívá plasty, ale většinou jde o primární obaly, které slouží k ochraně, prodloužení trvanlivosti a zajištění hygieny. Tyto obaly jsou často složitější na nahrazení a nejsou primárním cílem nadcházejícího zákazu, jenž se zaměřuje na jednorázové obaly,“ dodal Zemánek.

Další informace k tématu: https://www.denik.cz/ekonomika/zakaz-plasty-konec-plastovych-igelitovych-sacku.html

10 June 2025

Ceny potravin opět značně přiživují inflaci v ekonomice. V žebříčku těch, které nejvíce podražily, jsou celer, vejce, krůtí maso i čokoláda.

Zdražování potravin předznamenaly už rostoucí ceny zemědělské výroby v minulých měsících. Ceny se postupně přelévají do obchodů, částečně to už ukazují nová data ČSÚ k inflaci.

„V případě potravin se do cen promítá i zdražování zemědělských komodit, které může zastavit až nastupující sezóna,“ uvádí hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Z ovoce se v první desítce umístila jablka a pomeranče. Méně už překvapí zdražení vajec, která se drží nad 50 korunami za deset kusů a jejichž cenu stále šponuje ptačí chřipka. Další stálicí v inflaci jsou káva a kakao.

Dále zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-prehledne-ktere-potraviny-nejvic-zdrazily-278795

10 June 2025

Inflace v květnu zrychlila růst na 2,4 procenta. Výrazně zdražily hlavně některé potraviny, zvyšování spotřebitelských cen naopak brzdí nízké ceny pohonných hmot.

Ve srovnání s dubnem meziroční inflace v květnu poskočila o 0,6 procentního bodu. Za zrychlením inflace stojí především potraviny. Vejce zdražila o více než 44 procent, ceny čokolády a výrobků z ní skočily o více než 23 procent, ovoce o 15 procent a zdražovaly i další položky nákupního koše, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ).

Dále zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-vejce-cokolada-ovoce-ceny-potravin-tlaci-vzhuru-inflaci-278755

10 June 2025

Proč se třetina jídla ve školních jídelnách vyhodí? Česká legislativa je nastavena tak přísně, že školním jídelnám nebo domovům pro seniory, nezbývá než velkou část čerstvě uvařených pokrmů vyhodit. Přitom by stačilo málo to změnit. Alespoň se už podařilo rozjet darování nevyzvednutých obědů.

Jak říká Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory ČR, vždy se hledá kompromis mezi ekonomickými náklady, environmentálním a sociálním dopadem a kvalitou potravin. „Ideální řešení neexistují. V mnoha případech však stojí za zvážení, zda jsme při tvorbě předpisů skutečně vzali do úvahy všechny možné dopady. Například v rámci veřejného stravování se pod tlakem hygienických předpisů vyhazuje značné množství potravin,“ zamýšlí se Zemánek.

„Obdobně nás tlak na hygienu a pohodlnost dotlačil k nadměrnému využívání jednorázového nádobí. Každá limitní hodnota a požadavek, které nastavíme, kladou zvýšené ekonomické a mnohdy i environmentální nároky. Mnoho předpisů by si jistě v tomto úhlu pohledu zasloužilo revizi,“ je přesvědčen Zemánek.

Zdroj: https://www.ecoista.cz/jidlo-si-vzit-nemuzete-radeji-ho-vyhodime-kvuli-byrokracii-se-plytva/

09 June 2025

Česko v současné době v EU usiluje o to, aby byl odložen start druhé fáze systému obchodování s emisními povolenkami (tzv. EU ETS II), která ho má rozšířit i na sektor dopravy a budov. Co to ale EU ETS vůbec je? Plní svůj účel? A co má přinést jeho reforma?

Podívejte se na infografiku v článku: https://euractiv.cz/section/klima-a-zivotni-prostredi/infographic/infografika-emisni-povolenky-evropska-cesta-za-snizenim-emisi/

08 June 2025

V Česku roste spotřeba nealkoholického piva. Loni ho tuzemské pivovary uvařily 1,6 milionu hektolitrů, což je vůbec nejvíc v historii. Naopak klesá domácí spotřeba toho klasického. Každý Čech loni vypil podle Českého svazu pivovarů a sladoven v průměru 126 litrů piva, což je o šestnáct litrů méně než před šesti lety. Zároveň se konzumace přesouvá z restaurací do domácího prostředí. Novému trendu se přizpůsobují pivovary, bary i restaurace. Novinky se totiž týkají i stravovacích návyků lidí.

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/pivo-radsi-doma-a-nealko-navyky-cechu-se-meni-i-ve-stravovani-361800

08 June 2025

Minipivovarů v Česku loni mírně přibylo, uvařily ale zhruba o šest procent méně piva než v roce 2023. Zároveň roste počet minipivovarů, které produkují „slabší“ nápoje, tedy nízko- a nealkoholická piva.

Ke konci roku 2024 fungovalo v Česku 520 minipivovarů, tedy o 12 více než předloni, které ale uvařily o 6 procent méně než v roce 2023, přibližně 390 tisíc hektolitrů piva. 

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-minipivovary-ubiraji-na-sile-uvarily-mene-piva-ale-vice-slabsich-a-nealko-278333