21 November 2024

Podzim je časem, kdy příroda pomalu usíná a my si uvědomujeme, jak důležité je mít teplo a dostatek jídla. Pro mnohé však předvánoční čas přináší spíše starosti než pohodu. Stále více lidí se ocitá v situaci, kdy si nemohou dovolit ani základní potraviny, až 10 % české populace žije na hranici chudoby – z toho více než polovina jsou rodiče samoživitelé. Právě proto se koná podzimní Sbírka potravin, která může přinést útěchu a naději tam, kde je to nejvíce zapotřebí.

V sobotu 23. listopadu 2024 budete moci v rámci Sbírky potravin ve více než 2 250 obchodech po celé České republice darovat trvanlivé potraviny nebo drogistické zboží a pomoci těm, kteří se ocitli ve složité životní situaci. Sbírka potravin je jednou z největších charitativních akcí v Česku a stojí na obětavosti tisíců dobrovolníků, zaměstnanců prodejen a neziskových organizací. Darované potraviny a drogerie se dostanou do potravinových bank a prostřednictvím charitativních organizací přímo k lidem, kteří tuto pomoc nevyhnutelně potřebují.

Více zde: https://www.hrot24.cz/clanek/sbirka-potravin-2024

21 November 2024

Akce se uskuteční v úterý 3. prosince 2024 od 9.00 hodin v Národním zemědělském muzeu v Praze. 

Pozvánku na konferenci najdete zde:

Program:

9.00 – 9.25             REGISTRACE, OBČERSTVENÍ

9.25 – 9.30             Uvítání účastníků, informace k programu, organizace akce / Mgr. Helena Kavanová, Potravinářská komora ČR

9.30 – 9.50             Označování potravin živočišného původu, aktuální stav a očekávaný vývoj / MVDr. Radek Slanec, Český svaz zpracovatelů masa

9.50 – 10.10           Hybridní masné výrobky – falšování nebo budoucnost? /        doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D., VŠCHT Praha

10.10 – 10.30         Precizní fermentace / doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc., VŠCHT Praha

10.30 – 10.50         Udržitelný protein budoucnosti / Mgr. Jana Vašíčková, Ph.D., REPLOID Czech Republic

10.50 – 11:20         Přestávka na kávu

11.20 – 11:50         Vývoj diskuse nejen k alternativním potravinám na Evropské úrovni / Mgr. Adéla Paďourková, stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

11:50 – 12:10         Uhlíková stopa potravin živočišného původu v kontextu jejich výživové hodnoty / Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Potravinářská komora ČR, VŠCHT Praha

12:10 – 12:30         Role potravin živočišného původu v rámci zemědělství a funkčních ekosystémů / Ing. Tomáš Nejedlý, Zemědělský svaz ČR

12:30 – 12:50         Zemědělsko-potravinářské vedlejší produkty: zdroj živin a biologicky aktivních látek / Ing. Jan Bedrníček, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta                                           zemědělská a technologická

12:50 – 13:00         Diskuse a závěr

13:00 – 14:00         Networking / Sdílení informací a podnětů

                                       

Svoji účast prosím potvrďte, na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., a to nejpozději do 30. listopadu 2024.

Pro více informací kontaktujte Helenu Kavanovou na výše uvedeném e-mailu nebo telefonu: +420 737 287 024.

Konference je bezplatná.

Změna programu vyhrazena.

Ilustrační foto: pixabay 

21 November 2024

V termínu 12.-14. listopadu 2024 proběhla v Hustopečích konference v rámci Týdne výzkumu a inovací pro praxi a životní prostředí (TVIP 2024) APROCHEM a symposium ODPADOVÉ FÓRUM - Potravinářství na cestě k udržitelnosti.

Potravinářská komora ČR se organizačně podílela na dopoledním bloku příklady dobré praxe ve středu 13. 11. 2024 od 9.00 hodin. Potravinářský blok moderoval ing. Jan Pivoňka, Ph.D. Dále vystoupili doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. z VŠCHT Praha, ing. Eva Slavíková a ing. Lenka Kotlářová ze společnost LYCKEBY AMYLEX, a.s., Martin Kolář, Tereos TTD, a.s., Mgr. Vladimír Mráz, Mráz Agro CZ, s.r.o. a další. 

Kompletní přehled příspěvků, včetně prezentací (které bylo možné publikovat) naleznete v elektronickém sborníku na stránkách www.tvip.cz (sekce ARCHIV - TVIP 2024).

Pro další informace nás prosím kontaktujte na e-mailu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

21 November 2024

Připravovaná změna školních obědů, která by měla začít platit od příštího roku, přinese kromě nárůstu spotřeby luštěnin prakticky překlopení tzv. pamlskové vyhlášky i do hlavních jídel. To se týká například hodnot cukru v jogurtech nebo omezení slazení čajů. Omezí se také množství sladkých pokrmů. Naopak přibudou povinné biopotraviny.

MF DNES získala návrh změn tzv. spotřebního koše jídelen. Ten poslal Státní zdravotní ústav (SZÚ) na ministerstvo školství k vypracování paragrafovaného znění. To mělo být podle původních informací touto dobou už hotové a poslané do meziresortního připomínkového řízení, nyní úřad ale hovoří o tom, že předlohu zveřejní až na konci letošního roku.

Potravinářská komora změny částečně kritizuje, mimo jiné kvůli pozdnímu představení záměru. „Z podzimního návrhu, který byl veřejně představen, byla patrná hluboká neznalost technologie zpracování, a především kvality potravinářských výrobků dostupných na trhu. Věříme proto, že návrh doznal výrazných změn a že reflektuje zejména kritiku odborné veřejnosti,“ sdělil mluvčí komory Marek Zemánek.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/skloni-obedy-vyhlaska-jidlo-cukr-sul.A241120_163911_ekonomika_ven

20 November 2024

Ceny másla v obchodech lámou rekordy. V posledních týdnech dokonce spotřebitelská cena másla rostla nejrychleji ze všech potravin. V mediálním prostoru se objevují tvrzení některých politiků a ekonomů, která jsou dle našeho přesvědčení mnohdy nepřesná a zavádějící. Z vysokých cen másla se v Česku stalo politikum. Potravinářská komora proto připravila další analýzu, kde komentuje jednotlivé příčiny současných vysokých cen másla. Ceny másla totiž rostou i v dalších zemích, zvýšení cen v ČR tedy není ojedinělé a je srovnatelné s ostatními trhy.

Komora přináší další fakta k již zveřejněné analýze, která vyšla na začátku listopadu. Všechny informace jsou snadno dohledatelné a ověřitelné.  

Jedním z důvodů rozhořčení veřejnosti ohledně vysokých cen másla, v porovnání s cenami jiných potravin, může být i fakt, že domácnosti nakupují tento výrobek v předvánočním čase a jeho spotřebu nemohou v době pečení a smažení výrazněji omezit. Současně veřejnost a často i politici a ekonomové nevnímají celkovou situaci v potravinářském sektoru a přehlížejí i mezinárodní kontext.

MÁSLO ZDRAŽUJE ZEJMÉNA VE STŘEDNÍ EVROPĚ

Podle dat Eurostatu zdražuje máslo nejen v Česku, ale také v dalších zemích EU. Podstatný je fakt, že cenová hladina másla v Česku nijak výrazně nevybočuje z velmi obdobného nárůstu cen v okolních zemích střední a východní Evropy. Nejvíce cena meziročně v říjnu narostla na Slovensku, a to o 49 %. O něco nižším tempem rostly ceny v České republice a Německu, přibližně o 40 %. V Polsku je nárůst spotřebitelské ceny másla podstatně nižší, což ale není překvapivé – je to dáno tamější loňskou nadvýrobou másla. Poláci tak teď na trh uvolňují zmražené máslo vyrobené v loňském roce. V ostatních unijních zemích rostly ceny polovičním nebo nižším tempem. Průměr za celou EU činil 19,1 %.

TZ Máslo 1

NÁKLADY VÝROBCŮ

Pojďme se nyní podrobněji podívat na jednotlivé příčiny na straně výrobců. Ceny nákladových vstupů výrobního sektoru se začaly zvyšovat během roku 2021, kdy odstartoval růst světových cen komodit měřený FAO Food Price Indexem. O rok později začala energetická a inflační krize. Stranou nelze nechat ani fakt, že šlo o atypické období ovlivněné celosvětovou pandemií covidu. Neznamená to tedy, že by náklady výrobců dlouhodobě klesaly, ale přesně naopak rostou.

Zpracovatele trápí stále rostoucí výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku nebo čím dál vyšší cena lidské práce. V cenách tuzemského másla se oproti jiným zemím také dlouhodobě propisují režijní náklady ve formě rostoucích poplatků za odpady nebo vysokých nákladů na energie, dopravu či obalové materiály. Z dat Eurostatu vyplývá, že Česko má stále jednu z nejvyšší cen elektřiny. Vládní stropy byly v minulosti pro sektor potravinářství významnou pomocí, některé státy však dosud různými úlevami stále podporují alespoň jeden typ energií. To se musí zákonitě promítnout do nákladů. Celý sektor je totiž energeticky velmi náročné odvětví.

TZ Máslo 2

ROSTOUCÍ CENA MLÉKA

Přestože by se mohlo zdát, že pár haléřů za litr mléka nehraje roli, výrobci mají stále vyšší náklady na tuto surovinu. Jak vyplývá ze statistik ministerstva zemědělství, výkupní cena mléka roste již 14 měsíců v řadě. Zemědělci litr mléka v září loňského roku prodávali v průměru za 9,80 Kč. Během letošního května se jeho cena přehoupla přes 11 Kč a v říjnu podle předběžných statistických odhadů stálo už 11,81 Kč.

Ačkoli cenový rozdíl na litru mléka je během období od května do října jen 79 haléřů, na kilogram másla výrobci potřebují průměrně 22 litrů mléka (přesné množství však záleží na typu mléka a výrobní metodě). Jednoduchým propočtem tak dojdeme k závěru, že na jednom kilogramu másla takový zdánlivě nepatrný rozdíl činí ve výsledku 17,38 Kč.

TZ Máslo 3

NEDOSTATEK MLÉČNÉHO TUKU

Nejen český, ale i celý evropský trh se potýká se snižováním obsahových složek mléka, zejména tuku a také bílkovin. Přestože Česká republika má jednu z nejvyšších užitkovostí na světě, pokles tučnosti je u nás bohužel dlouhodobý. Je to zapříčiněno změnou struktury stáda a šlechtěním dojnic na vysokou užitkovost. Tuzemské mlékárny tak musí dokupovat smetanu, z níž se pak máslo vyrábí, i ze zahraničí a za vysoké evropské tržní ceny. Komoditní cena smetany letos v lednu stála 60 Kč/kg, v současné době však dosahuje historického maxima, obchoduje se i přes 100 Kč/kg (tučnost 40 %), na spotovém trhu za 10,50 euro – tedy 250 Kč/kg (stoprocentní smetana).

Pro úplnost je nutné také dodat, že i když tuzemské dojnice nadojily za prvních devět měsíců letošního roku více litrů mléka oproti stejnému období loňského roku, mlékárny zároveň také vyrobily více másla a dalších mléčných výrobků, po kterých roste poptávka. Výsledkem je nerovnováha tukové bilance, ve které je převis poptávky nad nabídkou.

TZ Máslo 4

NEMOC MODRÉHO JAZYKA

Mezi další důvody, které mají vliv na cenu másla, je takzvaná nemoc modrého jazyka. Jde primárně o nemoc ovcí, kterou se však může nakazit i skot. Katarální horečka se rozšířila z Francie do Německa a zasáhla už i některé tuzemské chovy. Dojivost skotu kvůli virové nákaze klesá o 10 %. Některé zahraniční mlékárny se tak dostaly pod enormní tlak a začaly skupovat tuk na trhu, což má vliv na rostoucí cenu suroviny.

ZELENÁ POLITIKA

Produkce mléka se bude v budoucnu v Evropě snižovat, protože se snižují počty stavu skotu. Podle Eurostatu se počet dojnic v Unii za poslední rok snížil přibližně o 3 %. K udržování stavů hospodářských zvířat nepomáhá ani nařízení a různá omezení a další byrokratické požadavky. Například Dánsko se chystá zpoplatnit produkci emisí zemědělských zvířat. Podle předběžných návrhů budou chovatelé odvádět „daň“ z metanu. Při přepočtu na ekvivalent CO2 půjde postupem času přibližně v přepočtu až o 2 500 Kč za tunu. Nutno také dodat, že opatření je spojené s úlevami pro zemědělce. Lze předpokládat, že opatření bude mít vliv na ekonomiku některých chovů.

PŘIRÁŽKY ŘETĚZCŮ

Obchodní přirážky řetězců nejsou předmětem této analýzy, byť samozřejmě mají vliv na koncovou cenu másla pro spotřebitele v obchodech. Je však důležité upozornit na jeden podstatný fakt, a to že ČSÚ sbírá ceny průmyslových výrobců jen od českých zpracovatelů, zatímco ve spotřebitelských cenách jsou uvedeny i ceny za zahraniční výrobky. Tedy i starší máslo z mrazíren, které bývá levnější. V posledních týdnech se k nám staré zmražené máslo dováží ve velkém, ovšem spotřebitelská cena másla v obchodech přitom stále roste.

TRH S MÁSLEM V ČESKU

Ve veřejných diskusích k vysokým cenám másla v poslední době zaznívá i údajná malá konkurence na českém trhu, někdy nazývaná jako oligopolizace. Míry tržní koncentrace jednotlivých podniků jsou ale v Česku nízké. To naopak ukazuje na silně konkurenční prostředí. Jen za prvních letošních devět měsíců dovoz másla přesahoval 50 %. Těžko tedy mohou obstát četná tvrzení o nedostatečné konkurenci na českém trhu.

TZ Máslo 5

Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

19 November 2024

Poměry v českém maloobchodě se po roce a půl útlumu začínají měnit. Trh s potravinami a drogerií vzrostl ve třetím čtvrtletí o více než tři procenta, ukázala analýza výzkumné společnosti NielsenIQ.

A pocítí to nejen výrobci a prodejci, ale i zákazníci. Situace v posledních dvou letech výrazně nahrávala slevovým akcím. Řetězce se začaly o zákazníky tvrději přetahovat a některé rozjely masivní věrnostní programy. Část z nich je vysloveně neveřejná a spočívá v individuální nabídce zákazníkovi – třeba vrácení části útraty zpátky na bankovní účet nebo formou kreditů. S trochou šikovnosti s nimi lze ušetřit klidně 10 až 15 procent z částky, kterou člověk oficiálně zaplatil na pokladně.

Teď se situace otáčí. Tržby začaly růst a tlak na skutečné zlevňování opadl. Obchodníci naopak uměle šponují cenu některých produktů, aby vytvořili dojem, že nabízená sleva je opravdu výrazná.

Podle Potravinářské komory se některého zboží prodá ve slevách dokonce víc než 90 procent. Komora teď trend rozevírajících se nůžek mezi oficiální a reálnou cenou hlasitě kritizuje.

„Problém je, že výrobci musí do slevových akcí dodávat zboží rovněž s výraznou slevou. Dostávají se tak často do smrtící spirály. Zvýšení prodeje daného výrobku totiž funguje jen na začátku, a když se trh nasytí, pak daný výrobek několik týdnů nikdo nechce a prodeje se hluboce propadnou,“ řekl HN mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Podle něj to potravináři zvládají jen díky omezení investic – to ale do budoucna oslabuje jejich pozici právě pro vyjednávání s řetězci.

Článek najdete zde: https://archiv.hn.cz/c1-67478760-cokoladu-jen-v-akci-lide-zacinaji-utracet-a-prodejci-proto-sponuji-ceny-aby-mohli-nabizet-velke-slevy

19 November 2024

Rozloha Dánska je o něco větší než polovina Česka a zhruba stejný poměr panuje v počtu obyvatel. V zemi však žije zhruba stejně krav jako tady a prasat dánští zemědělci, považovaní ve svém oboru za světovou špičku, chovají podle dat Eurostatu téměř desetkrát více než ti čeští. Zároveň má skandinávská země jeden z největších podílů obnovitelné energie na spotřebě v Evropě.

Proto není zas tak překvapivé, že kabinet premiérky Mette Frederiksenové přistoupil k přelomovému kroku. Království jako první na světě schválilo od roku 2030 zpoplatnění produkce emisí zemědělských zvířat. Vláda se na tom dohodla po týdnech trvajících jednáních se zástupci politických stran, odborů, zemědělských organizací i ekologů.

Další informace najdete tady: https://archiv.hn.cz/c1-67481170-dansko-jako-prvni-zavadi-bdquo-emisni-povolenky-ldquo-pro-kravy-a-vepre-chovatele-budou-casem-platit-vice-nez-dnes-prumysl

19 November 2024

Největší obchodní pakt v historii EU se blíží. V Česku jej vítají zástupci autoprůmyslu, ale bouří se proti němu zemědělci.

Podpis obchodní dohody s blokem čtyř jihoamerických států Mercosur visí ve vzduchu. Kritika zaznívá od zemědělců v části zemí EU včetně Česka. Dohoda se však zdaleka netýká jen farmářských výrobků a potravin.

Z Evropské unie do Jižní Ameriky budou za výhodnějších podmínek proudit automobily, stroje, chemické výrobky, medicínské přístroje apod. Opačným směrem levné hovězí maso, drůbež, cukr či etanol.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-otazky-a-odpovedi-co-prinese-nejvetsi-obchodni-dohoda-eu-264846

19 November 2024

Jarní deště prospěly španělským olivovým hájům, kde se nyní rýsuje vydařená úroda. A úspěšná sklizeň v zemi produkující nejvíce olivového oleje na světě přináší také pokles cen. V obchodech by mohl být znát až příští rok.

Sucho a tropické teploty v posledních letech způsobily špatnou úrodu oliv a tím pádem také vysoké ceny olivového oleje. Vyhlídky pro zbytek letoška a příští rok však vypadají nadějně - očekává se dobrá úroda, a ceny olivového oleje tím pádem klesají.

„Španělským hájům prospěly jarní deště, a rýsuje se proto vydařená úroda. Je nutné poznamenat, že Španělsko dodává do států Evropské unie 70 procent z veškerého objemu olivového oleje na evropském trhu, a bude tedy určitě promlouvat do cen. Zákazník by cenový rozdíl mohl pocítit až po Novém roce, kdy se na trhu objeví nově zpracovaná úroda,“ vysvětluje tiskový mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více tady: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-cena-olivoveho-oleje-klesa-v-obchodech-se-to-ukaze-po-novem-roce-264810

16 November 2024

Školáci mají dostávat ovoce, zeleninu a mléko na podporu zdravého stravování ve třídách nikoli od září, ale až od listopadu, navrhuje ministerstvo zemědělství. Důvodem je, že rozpočet na program zůstal ve výši 300 milionů korun, zatímco ceny potravin rostou. Navíc se nově do škol povinně mají dodávat i biopotraviny.

Potravinářská komora ČR změnu kritizuje kvůli tomu, že se nenašly peníze na navýšení programu. „Finanční rozpočet na projekt se v posledních letech neustále snižuje, což by podle nás mělo být spíše naopak. Děti by měly mít pravidelný příjem mléka, nikoliv jen jeho sporadické dodávky,“ řekl MF DNES mluvčí komory Marek Zemánek.

Mléko je podle něj pro děti základním zdrojem vápníku a vitaminu D. „Důležitý je i příjem bílkovin, kterých děti teď moc nemají. Když slýcháme od pedagogů, že děti mají i třikrát týdně rohlík s čokoládovou pomazánkou, nelze to považovat za úplně výživově vyvážené,“ dodal Zemánek.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-skoly-dotace-zemedelstvi-mleko.A241114_150108_ekonomika_drh

15 November 2024

Evropský projekt D4PACK, spolufinancovaný programem Interreg Střední Evropa, představil výsledky své studie o výzvách v oblasti balení, kterým čelí zemědělsko-potravinářský sektor, se zvláštním zaměřením na odvětví masa, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny. Studie, provedená ve čtyřech pilotních zemích -- Itálii, Slovinsku, Maďarsku a České republice -- odhaluje komplexní situaci technických potřeb a technologické dostupnosti pro implementaci udržitelných a inovativních obalových řešení.

Analýza zahrnovala přibližně čtyřicet malých a středních podniků a identifikovala potřeby zemědělsko-potravinářských společností vzhledem k obalům nové generace, pochopila nejčastěji používaná obalová řešení, mechanismy rozhodování a kritéria, která za nimi stojí, a získala přehled o povědomí o obalových řešeních nové generace.

Hlavním závěrem studie, představené na nedávné online akci organizované klastrem Innoskart Digital, je, že ačkoli je průmysl ochoten přejít na udržitelnější obaly, stále existují významné překážky. Mezi ně patří výzvy v udržování kvality a bezpečnosti produktů, prodlužování trvanlivosti a efektivní správě obalů, to vše při splnění stále přísnějších regulačních požadavků.

Masný průmysl se silně spoléhá na technologie balení v modifikované atmosféře (MAP) a vakuové balení, které nahrazují kyslík plyny jako oxid uhličitý nebo dusík. Tato řešení pomáhají zpomalit růst bakterií a zachovat čerstvost a chuť během přepravy. Přetrvávají však výzvy, jako je potřeba snížit používání plastů a najít obalové materiály, které jsou v souladu s cíli udržitelnosti, aniž by byla ohrožena bezpečnost produktů.

U mléčných výrobků je kritická bezpečnost potravin a přepravy, zejména při dodávkách do regionů s méně spolehlivou infrastrukturou chladícího řetězce, jako je severní Afrika. Obaly musí nejen zachovat integritu produktu, ale také být odolné proti neoprávněné manipulaci, prodloužit trvanlivost a být snadno manipulovatelné. Společnosti také zkoumají nové materiály, jako jsou recyklovatelné polykarbonátové misky, při práci na snížení hmotnosti plastových obalů.

V sektoru ovoce a zeleniny je zásadní udržet čerstvost pomocí správného větrání. Obalové materiály musí zabránit hnilobě tím, že umožní produktům "dýchat" skrz perforace. Kromě bezpečnosti potravin se společnosti zabývají potřebou obalů, které vydrží dlouhé tranzitní časy a současně splňují poptávku po udržitelnějších řešeních. Přetrvávající výzvou je vyvážit náklady, efektivitu materiálů a integritu obalů tak, aby splňovaly jak očekávání spotřebitelů, tak regulační standardy.

Existuje mnoho společných výzev pro všechna odvětví směrem k udržitelnému přechodu. Za prvé, mnoho společností se potýká s vysokými náklady na udržitelné materiály; za druhé, dostupná řešení často nejsou plně optimalizována pro jejich specifické potřeby. Za třetí, předpisy a právní překážky, nalezení spolehlivých dodavatelů udržitelných obalových materiálů, které splňují jak kvalitativní, tak regulační standardy, je další výzvou identifikovanou vedoucími představiteli průmyslu.

Během prezentace výsledků se šest společností podělilo o své zkušenosti s řízením obalů, přechodem k ekologičtějším volbám a výzvami, kterým je třeba čelit.

B&B FRUTTA S.r.l. z Itálie hovořila o balení jablek určených k dodání do celého světa, AGROMERKUR ze Slovinska představil způsob využití monomerních materiálů, SEACON Ltd. z Maďarska ukázal nový rozměr elektronických etiket, ISAP PACKAGING FLO Group z Itálie popsal recyklovatelné balení ekologických jogurtových kelímků a materiálů, DS SMITH ze Slovinska zdůraznil implementaci kartonu v masném potravinářském sektoru a SYBA Czech Packaging Institute z České republiky ilustroval využití nové generace obalů v potravinářském průmyslu České republiky.

D4PACK je evropský projekt financovaný programem Interreg Střední Evropa, zaměřený na identifikaci inovativních řešení pro udržitelné balení potravin.

Bude mít rozpočet téměř dva miliony eur na studium metody pro výběr nejlepších obalů pro potravinářské malé a střední podniky z hlediska udržitelnosti.

Do projektu je zapojeno 8 partnerů z pěti evropských zemí: Cevi Srl, společnost Confindustria Verona, Lukasiewicz Research Network -- Lódz Institute of Technology, Campden BRI Hungary Ltd, Hospodářská komora Slovinska -- Komora zemědělských a potravinářských podniků, Ekonomická univerzita v Krakově, Innoskart Business Development Nonprofit Ltd, PROMA-PACK Ltd, Potravinářská komora České republiky.

D4PACK je kolaborativní projekt trvající dva a půl roku, který si klade za cíl podpořit potravinářské malé a střední podniky v přechodu k udržitelným obalovým řešením prostřednictvím vývoje nadnárodní služby přenosu technologií (TTS) pro hodnocení dopadu obalů nové generace.

15 November 2024

Ceny másla v českých obchodech lámou rekordy. Zejména v době, kdy lidé nakupují na vánoční pečení, se to nesetkává s pochopením. O drahém másle, které běžně stojí 70 korun, se už mluvilo i na vládě. Podle ministra zemědělství a předsedy KDU-ČSL Marka Výborného vinu nenesou producenti, ale obchodníci. „Cena másla ale roste v celé Evropě, zvýšení v Česku je srovnatelné s ostatními trhy,“ reaguje pro Český rozhlas Plus prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Více najdete tady: https://plus.rozhlas.cz/rekordni-ceny-masla-tuk-neni-haji-se-potravinari-kdyby-babis-rekl-muze-zlevnit-9353928

14 November 2024

Europoslanci schválili odklad platnosti unijního nařízení o odlesňování, které má zajistit, že výrobky prodávané v EU nepocházejí z odlesněné půdy kdekoli na světě. Posunutí platnosti o jeden rok navrhla Evropská komise po kritice ze strany firem i některých členských států. Odklad požadovala také Česká republika.

Norma měla původně začít platit na konci letošního roku, platnost se nyní odkládá až na konec příštího. Odpůrci poukazovali zejména na to, že některé mechanismy, které nařízení zavádí, nejsou dostatečně připravené. Podle mnoha firem norma rovněž přinášela nové byrokratické povinnosti a mohla by vést ke zvýšení cen. Toho se obávají především dovozci některých surovin.

Hlasování v Evropském parlamentu v Bruselu doprovázely problémy s hlasovacími zařízeními, někteří z europoslanců se tak museli přesouvat na jiná místa k sezení v sále, aby mohli hlasovat a celý proces se prodlužoval.

Potravinářská komora ČR pak uvedla, že nešlo ještě o finální hlasování o odkladu. „Přestože europoslanci dnes schválili 12měsíční odklad, bohužel k původnímu návrhu Evropské komise připojili pozměňovací návrhy, což znamená, že novela nevstoupí v platnost okamžitě a není zřejmé, jestli se odklad účinnosti podaří schválit včas,“ napsal iDNES.cz mluvčí komory Marek Zemánek.

Parlament tak bude muset jednat s Evropskou komisí a Radou, aby došlo k přijetí pozměňovacích návrhů. „Dokud nebudou uzavřena jednání, zůstává původní termín (30. prosince 2024), od kdy musejí firmy plnit povinnosti, zejména provádět náležitou péči a vydávat příslušná prohlášení,“ dodal.

Více tady: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/odlesnovani-odklad-eu-soja-kava-kakao-dovoz.A241114_121451_ekonomika_ven

14 November 2024

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se bude znovu zabývat cenami másla, výsledky představí na jaře, řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci jeho předseda Petr Mlsna. Podnět k šetření dal prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. K ceně másla se ve čtvrtek vyjádřil i premiér Petr Fiala. Podle jeho názoru cenu ovlivňují oligopoly. Dodal však, že stát ji regulovat nehodlá.

„Potravinářská komora nemá obavy z dalšího sektorového šetření u másla. Dobře víme, že problém není na straně výrobců. Většinu nákladů jednoznačně nesou zpracovatelé,“ uvedl v reakci mluvčí komory Marek Zemánek. Podle něj skoro 70 procent ceny másla tvoří cena základních vstupních surovin, tedy mléka a tuku.

Ceny másla jsou velkým tématem už od začátku podzimu. Tehdy uvedli zástupci Českomoravského svazu mlékárenského, že v létě bylo v mléku méně tuku, protože skot kvůli výkyvům teplot méně žral. Na konci září tak již 250 gramů mléčného tuku stálo 70 korun bez akce. Ceny mezitím ale stále rostou. V říjnu pak podle údajů společnosti Česká distribuční, která analyzuje slevové letáky, meziročně zdražilo o 43 procent i v promocích, běžná kostka másla tak stála 52 korun.

Článek je k dispozice zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/maslo-potraviny-ceny-obchod.A241114_115404_ekonomika_drh

14 November 2024

Školáci mají dostávat ovoce, zeleninu a mléko na podporu zdravého stravování ve třídách nikoli od září, ale až od listopadu, navrhuje ministerstvo zemědělství. Důvodem je to, že rozpočet na program zůstal ve výši 300 milionů korun, zatímco ceny potravin rostou. Navíc se nově do škol povinně mají dodávat i biopotraviny.

Půlka peněz jde na mléčné projekty, půlka na ovoce a zeleninu. Sedm patnáctin projektu hradí Česko, zbytek Evropská unie.

Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka je vynechání prvních dvou školních měsíců částečně na škodu, protože se školákům v rámci programu nebude moci dostat prakticky jiné české čerstvé ovoce než jablka. O švestky kvůli posunu přijdou. Na druhou stranu uznává, že kdyby se zkrátilo období z druhé strany, nejspíš by nedošlo třeba na jahody.

Potravinářská komora ČR změnu kritizuje kvůli tomu, že se nenašly peníze na navýšení programu. „Finanční rozpočet na projekt se v posledních letech neustále snižuje, což by podle nás mělo být spíše naopak. Děti by měly mít pravidelný příjem mléka, nikoliv jen jeho sporadické dodávky,“ řekl MF DNES mluvčí komory Marek Zemánek.

Mléko je podle něj pro děti základním zdrojem vápníku a vitaminu D. „Důležitý je i příjem bílkovin, kterých děti teď moc nemají. Když slýcháme od pedagogů, že děti mají i třikrát týdně rohlík s čokoládovou pomazánkou, nelze to považovat za úplně výživově vyvážené,“ dodal Zemánek. 

Více v dnešním deníku MF Dnes

14 November 2024

Kvůli protestům francouzských a belgických zemědělců se dohoda mezi Evropskou unií a jihoamerickým sdružením volného obchodu Mercosurem možná odloží. Nejspíš ale ne nadlouho.

Smlouva má pomoci evropským exportérům, zejména těm z oblasti průmyslu, naopak chovatelé skotu se obávají levnější konkurence. Pokud totiž členské státy Unie dohodu schválí, padnou dovozní a vývozní cla na obou stranách a zjednoduší se podmínky obchodu. České ministerstvo zemědělství dohodu podporuje.

Potravinářská komora má pak k dohodě neutrální stanovisko. „Na jedné straně podporujeme mezinárodní obchod, zároveň ale prosazujeme, aby se na dovozové výrobky vztahovaly stejné požadavky jako na unijní produkci,“ popsal mluvčí komory Marek Zemánek. Problémem pak podle něj jsou i tzv. plovoucí jatka. „Kde se zvířata porážejí na zaoceánských lodích. To je naprosto v rozporu s evropskými představami o životní pohodě zvířat,“ uzavřel.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-obchod-potraviny-hovezi-mercosur.A241113_171359_ekonomika_drh

14 November 2024

Cena másla dosáhla letos na podzim historicky nejvyšších hodnot. A protože jde o jednu z klíčových surovin při pečení vánočního cukroví, vývoj jeho ceny je pochopitelně zdrojem obav spotřebitelů.

Za hlavní důvod jeho zdražování je obvykle označován nižší obsah tuku v mléce, které produkuje skot v průběhu letních měsíců. To je nepochybně jedna z příčin i v současné době, kdy tučnost mléka postupně zase roste, neboť máslo se na pulty obchodů dostává s určitým časovým posunem od doby vlastního výkupu mléka.

U obsahu tuku je však nutné se zastavit. Jednak se v průběhu letošního léta snížil o ještě pár desetin více, než tomu bylo v minulosti. Také je třeba dodat, že produkce mléka v ČR je postavena především na vysoké užitkovosti dojnic (množství nadojeného mléka), v níž patří naše země ke světové i evropské špičce. Daní za to je ale obecně nižší obsah tuku v mléce, než v jiných zemích a u jiných plemen, protože v ČR je hojně chovaný holštýnský skot.

Stále rostoucí nákladovou položkou je rovněž růst ceny lidské práce, spíše v potravinářství než v zemědělství, což je ale reakce producentů potravin na mzdovou konkurenci jiných oborů. Vzhledem k tomu, že asi všichni spotřebitelé v ČR mají zájem na tom, aby byly naše potraviny kvalitní, lze takové chování výrobců potravin pochopit.

Potravináři v ČR přitom, a hodně se to projevuje právě v mlékárenství, vyvíjejí stále nové a zdravější varianty svých výrobků, ať již je to snižování obsahu cukru nebo soli, nebo takzvaná fortifikace produktů, což je obohacování výrobků o pro člověka pozitivní složky. To vše ovšem také něco stojí.

Ne každý navíc sleduje dlouhodobý vývoj cen mléka přímo od zemědělců. Ty rostou, byť velmi neznatelně, již 13 měsíců v řadě (od podzimu roku 2023), a to kumulativně zvýšilo cenu základní suroviny pro výrobu másla a dalších produktů o více než 1,50 koruny. Vzhledem k tomu, že k výrobě kilogramu másla je zapotřebí něco přes 20 litrů mléka, zvyšuje samotný růst cen suroviny výslednou cenu o více než 30 korun.

Více najdete v týdeníku Květy (46/2024)

13 November 2024

Dovozy potravin mnohonásobně zvyšují uhlíkovou stopu, vyplývá z nové studie, kterou si nechal vypracovat Zemědělský svaz ČR. Například v případě importu vepřového ze Španělska je stopa až devítinásobná ve srovnání s dodávkami tuzemských farmářů.

Jedním z hlavních důvodů vyšších dovozů je takzvaný potravinový kolotoč. Například české mléko vyvezeme do Německa, kde z něj vyrobí sýr, který putuje zpět k nám. Tento nešvar trápí agrární sektor dlouhé roky.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/zemedelci-upozornili-na-uhlikovou-stopu-dovozu-muzeme-usetrit-emise-za-vetsi-mesto-tvrdi-453309

 

12 November 2024

V úterý večer praskal sál Městského kulturního střediska Beseda v Moravských Budějovicích ve švech. Hosté se sem sešli na debatu Deníku s prezidentem republiky Petrem Pavlem. Občané se hlavy státu ptali třeba na oblíbenou taneční soutěž StarDance, ale také na vážnější témata – umělou inteligenci, energetiku a také na zelenou politiku Evropské unie, takzvaný Green Deal.

Jen evropská snaha o přechod k ekologičtější společnosti v globálu ale podle prezidenta nepomůže. Evropská unie by proto měla vyvážit, aby nástroje zelené politiky zároveň nezničily konkurenceschopnost kontinentu. „Zůstaneme-li v tom sami, planetu nezachráníme, ale poškodíme sami sebe, ne-li zničíme. Pokud nezůstaneme konkurenceschopní, budeme slábnout a chřadnout,“ zhodnotil prezident Pavel.

Evropská unie by podle něj měla jít příkladem Číně, Rusku a Spojeným státům, ale neměla by dělat nic, co ji povede do ekonomické záhuby. „Musíme to držet v rovnováze,“ zmínil.

Celý článek: https://www.denik.cz/z_domova/trump-pristup-eu-k-zelene-politice-zmeni-mysli-si-prezident-pavel-20241130.html

12 November 2024

V posledních týdnech zdražuje celá řada potravin. Symbolem zvyšujících se cen se stalo máslo. Najdou se však i výjimky. Například cena cukru je o 40 procent nižší než loni. Může za to především zvýšený dovoz levného cukru z Ukrajiny do Evropské unie. Jeho nízkým cenám se následně musely přizpůsobit i české cukrovary.

Teď je však situace právě opačná. Cena cukru od začátku roku klesá. V říjnu stálo kilo v průměru necelých 23 korun. Ale pozor – Vánoce se blíží a právě cukr je jeden ze slevových taháků. Proto se dá nyní kilové balení sehnat třeba i za 11 korun a 45 haléřů. Spotřebitel jásá, výrobci naříkají.

„Výkupní ceny v současné době nepokrývají náklady a je nutné upozornit na to, že cukrovary jako jediný obor z potravinářství platí emisní povolenky,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Cukrovary navíc bojují se silným konkurentem. „Dovozy cukru z Ukrajiny mají za důsledek výrazný pokles cen v regionu střední a východní Evropy, a to až o 40 procent v porovnání se stejným obdobím loňského roku,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS mluvčí skupiny Tereos TTD Jakub Hradiský.

Čtěte zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/583056-za-drahe-maslo-mohou-kravy-zjistili-odbornici

12 November 2024

Ceny másla vyletěly v Česku do rekordních výšin. V říjnu čtvrtkilogramová kostka vyšla v obchodech podle oficiálních statistik v průměru na 59 korun. Běžně je však k mání i za více než 70 korun. Ke zlevnění podle expertů dojde nejspíš až poté, co domácnosti napečou vánoční cukroví.

Agrární analytik Petr Havel podotkl, že máslo teď mnoho obchodníků nabízí v rámci slev, takže spotřebitelé ho mohou nakoupit levněji, než ukazují statistiky. Místo až 70 korun za čtvrtku tak mohou zaplatit i méně než padesátikorunu.

Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy máslo v Česku zdražuje nejvíc v celé EU, například dvanáctkrát rychleji než třeba v Maďarsku. Za hlavní původce zdražení přitom označil obchodní řetězce. „Dvě největší skupiny, obě německé, ovládají přes polovinu českého trhu, šponují ceny více, než by bylo nutné a než by odpovídalo reálné tržní situaci,“ tvrdí.

Potravinářská komora v pondělí uvedla, že máslo rekordně zdražilo kvůli vyšším výkupním cenám mléka, nedostatku mléčného tuku na trhu, ale i vyšší ceně lidské práce a energií.

„Mlékárenství, a obecně celý sektor potravinářství, je energeticky velmi náročné odvětví. Vyšší ceny elektřiny než v Česku jsou už jen v Německu, Irsku a v Dánsku,“ poukázal mluvčí komory Marek Zemánek. K cenám syrového mléka pak sdělil, že zatímco v lednu stál litr 10,79 koruny za litr, v září to bylo 11,45 Kč.

Celý text tady: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-na-levnejsi-maslo-do-vanoc-zapomente-rika-analytik-40496817

12 November 2024

Že mají hlouběji do peněženky, pociťují všichni. Podle dat Českého statistického úřadu byla říjnová inflace meziročně 2,8 %. Dražší bylo hlavně bydlení, ale činily se i některé potraviny. Mezi nimi nejvýrazněji... máslo! To za rok zdražilo o neskutečných 71 korun za kilo. Proč? A kdo za to může?

S analýzou vysokých cen másla přišla i Potravinářská komora, která zastupuje výrobce. „Důvody jsou především následující: pomalu rostoucí výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku na trhu, ale i vyšší cena lidské práce a energií. K nepříznivé situaci podle Potravinářské komory přispívá také citelné zdražování na straně obchodníků,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Podle něj potravináře trápí rostoucí vstupní náklady, třeba výkupní ceny mléka, dražší lidská práce i vysoké ceny energií. Svůj vliv má i dlouhodobě rostoucí cena mléka. „Přestože rozdíl na litru mléka během čtyř měsíců je jen 0,43 Kč, na kilo másla výrobci potřebují průměrně 22 litrů mléka. Na jednom kilogramu másla takový zdánlivě nepatrný rozdíl činí celkem 9,46 Kč,“ uvádí Zemánek a podotýká, že problém je i to, že se prý celý evropský trh potýká s nedostatkem mléčného tuku a v Česku je tento problém dlouhodobý.

Pro více informací čtěte zde: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/799178/velke-srovnani-cen-potravin-kdo-ma-superdrahe-maslo-na-hlave.html

12 November 2024

Že mají hlouběji do peněženky, pociťují všichni Češi. Podle dat Českého statistického úřadu byla říjnová inflace meziročně 2,8 %, a stoupla tak ze zářijových 2,6 %. Dražší bylo zejména bydlení, ale činily se i některé potraviny. Mezi nimi nejvýrazněji máslo, které za rok zdražilo o 71 korun. Proč je tak drahé a co další potraviny? A kdo za to může? To zjišťoval deník Aha!.

S analýzou vysokých cen másla přišla i Potravinářská komora, která zastupuje výrobce. „Důvody jsou především následující: pomalu rostoucí výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku na trhu, ale i vyšší cena lidské práce a energií. K nepříznivé situaci podle Potravinářské komory přispívá také citelné zdražování na straně obchodníků,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Podle něj potravináře trápí rostoucí vstupní náklady, třeba výkupní ceny mléka, dražší lidská práce i vysoké ceny energií. Svůj vliv má i dlouhodobě rostoucí cena mléka. „Přestože rozdíl na litru mléka během čtyř měsíců je jen 0,43 Kč, na kilo másla výrobci potřebují průměrně 22 litrů mléka. Na jednom kilogramu másla takový zdánlivě nepatrný rozdíl činí celkem 9,46 Kč,“ uvádí a podotýká, že problém je i to, že celý evropský trh se potýká s nedostatkem mléčného tuku a v Česku je tento problém dlouhodobý.

Více zde: https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/219273/velke-srovnani-cen-potravin-kdo-ma-maslo-hlave.html

11 November 2024

Drahé máslo ovlivňuje několik faktorů, zejména nedostatek tuku, zvýšená poptávka po jiných mléčných výrobcích a dlouhodobé šlechtění krav zaměřené na dojivost oproti tučnosti, řekl v pondělí předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Ohradil se také proti nedělnímu vyjádření ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), že za vysoké ceny mohou částečně i mlékárny. Nesouhlas s ministrem vyjádřila i Potravinářská komora ČR.

Potravináři tvrdí, že Výborný vychází z nepřesných informací a odmítají, že by mohli za drahé máslo. Potravinářská komora ČR v pondělní tiskové zprávě poukázala na vyšší cenu lidské práce a energií, ale zejména na vysoké obchodní přirážky, které v září řetězce podle komory navýšily po odečtení DPH o 15 procent. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza to už dříve odmítl.

Podle vyjádření potravinářů musí některé české mlékárny k výrobě másla kupovat smetanu, zatímco v lednu ji nakupovali za 60 korun za kilogram, nyní stojí i přes 100 korun.

Více čtěte na: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/drahe-maslo_2411111628_ttr

11 November 2024

Drahé máslo ovlivňuje několik faktorů, zejména nedostatek tuku, zvýšená poptávka po jiných mléčných výrobcích a dlouhodobé šlechtění krav zaměřené na dojivost oproti tučnosti, řekl v pondělí předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Ohradil se také proti nedělnímu vyjádření ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), že za vysoké ceny mohou částečně i mlékárny. Nesouhlas s výrokem Výborného z diskusního pořadu v CNN Prima News vyjádřila i Potravinářská komora. Ministr ale v pondělním pořadu 90' ČT24 řekl, že si za výroky stojí.

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/mlekarny-za-zdrazeni-masla-nemohou-tvrdi-potravinari-355217

11 November 2024

Vejce v Česku zdražují kvůli celoevropskému nedostatku nosnic, přestavbám klecových chovů a výskytu ptačí chřipky, uvedla v pondělí Českomoravská drůbežářská unie. Předsedkyně unie Gabriela Dlouhá očekává i další zdražení, zejména po roce 2027, do kdy musí chovatelé předělat klecové chovy na alternativní.

"Vejce z klecových chovů se nebudou moci od roku 2027 v ČR produkovat, ale dovážet a prodávat je budou moci řetězce i nadále. V Česku tak jde o absurdní stav přitažený za vlasy," uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Velké obchodní řetězce se již dříve zavázaly k tomu, že přestanou vejce z klecových chovů prodávat v roce 2025. Zemánek ale tvrdí, že je řetězce budou zřejmě dovážet i nadále. "Protože vajec z neklecových chovů není v Evropě dostatek," podotkl.

Více zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/za-drazsi-vejce-muze-malo-slepic-prestavby-klecovych-chovu-i/r~fd5ae24aa02011efbf960cc47ab5f122/

 

11 November 2024
Prezidentka Dana Večeřová byla hostem kontinuálního vysílání ČT24. Tématem byly ceny másla.

Jsme připraveni na šetření, protože stejné probíhalo již v loňském roce, kde se jasně ukázalo, že největší ty přirážky, řekla bych bezdůvodně, měly obchodní řetězce, nikoliv potravináři. Ti jenom promítali své náklady. Šetření se rozhodně nebojíme. Je zvláštní, že se nebere v potaz toto šetření z loňského roku."
10 November 2024

Ceny másla v tuzemských obchodech stoupají již několik měsíců v řadě, přičemž výrazněji podražilo v září a říjnu. Čtvrtkilové balení stojí podle statistiků už zhruba sedmdesát korun. Podobný trend se však před koncem roku a vánočními svátky objevuje pravidelně.

Čeští výrobci zdražují více než konkurence ze západní Evropy

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je 70 procent zdražování dáno vnějšími vlivy. „Ale vidíme, že čeští výrobci zkoušejí zdražovat ještě trochu více než jejich západoevropská konkurence“.

Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek uvedl, že „pomyslné máslo na hlavě“ mají obchodní řetězce. „Když se podíváme na spotřebitelské ceny, tak ty rostly výrazně více než ceny průmyslových výrobců.“

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/snad-tu-bude-nejake-v-akci-maslo-zdrazuje-uz-nekolik-mesicu-355198