09 April 2025

Povinné přestavby obohacených klecí na prostornější voliérové chovy se v Česku do roku 2027 nestihnou, oznámila Českomoravská drůbežářská unie. Část vajec na trhu může chybět.

Česká republika si v roce 2020 jako jedna z mála zemí v EU schválila zákaz chovů nosnic v takzvaných obohacených klecích. Platit by měl od roku 2027. Nyní to však podle zemědělců vypadá, že se přestavby na halové chovy s větším prostorem pro slepice nemohou do tohoto data stihnout. Po tomto datu se tak vejce ze starých chovů nesmějí dostat na trh.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-drubezari-prestavby-se-nestihnou-muze-chybet-az-15-procent-vajec-273812

09 April 2025

Nákup na velikonoční svátky se letos prodraží o deset procent. Pekárny chtějí zdražit a ceny táhnou vzhůru vejce i mléčné výrobky.

Oproti loňsku se zvedly zejména ceny vajec, másla a mléčných výrobků. To se promítlo i do ceny modelového velikonočního nákupu pro přípravu velikonočních pochoutek - beránka, kuřete s nádivkou a rumu. Loni nákup vyšel na 461 Kč, letos (podle cen ČSÚ z února) na 505 korun, tedy o deset procent víc.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-velikonoce-zdrazeni-273724

09 April 2025

Ceny některých potravin v obchodech jsou poslední dobou nevyzpytatelné. Někde za hermelín zaplatíte bezmála dvojnásobek, zatímco litr značkového pomerančového džusu vyjde jako obědové menu v restauraci. Redakce iDNES.cz posbírala příklady nejvýraznějších rozdílů ve vybraných pražských obchodech.

Spotřebitelé na výrazné rozdíly v cenách upozorňují již delší dobu. Například oblíbený hermelín od značky Král Sýrů v jednom supermarketu stojí téměř dvojnásobek toho kolik v jiném.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/ceny-retezce-srovnani-potraviny.A250406_153628_test_Ichuc

08 April 2025

Turecko ode dneška pozastavilo vývoz citronů, jejichž je významným celosvětovým dodavatelem. Uvádí to deník Hürriyet a specializované weby. Vláda to odůvodnila snahou zaručit dodávky pro domácí trh za přijatelné ceny poté, co velkou část úrody zřejmě zničily mrazy. Turecko je druhým největším dodavatelem citronů a limet do České republiky.

Další informace najdete zde: https://www.echo24.cz/a/HQGT8/zpravy-ekonomika-turecko-pozastavilo-export-citrusu

07 April 2025

Ačkoliv se chovatelé v posledních týdnech obávají stále více slintavky a kulhavky, hospodářství se skotem stále decimuje jiná choroba – katarální horečka ovcí, tedy takzvaný bluetongue, modrý jazyk. Chovatelům zejména na západě a severu Čech v mnoha případech uhynuly desítky procent nově narozených telat nebo krávy telata potratily.

Mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek připomíná, že chovatelé jsou v nezáviděníhodné situaci, živočišná výroba v celé Evropě čelí obrovskému tlaku. „Na Slovensku a v Maďarsku řádí slintavka a kulhavka, Polsko se stále potýká s ptačí chřipkou, Belgie řeší nemoc modrého jazyka a Chorvatsko africký mor,“ popsal nákazovou situaci. Navíc se v západní Evropě omezují chovy skotu, na trhu je tak napjatá situace s hovězím masem.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/modry-jazyk-kataralni-horecka-ovci-slintavka-a-kulhavka.A250406_190355_ekonomika_remy

07 April 2025

Lidé stále méně kupují celá kuřata, trendem jsou polotovary nebo trhaná kuřecí masa, říká nová ředitelka Sdružení drůbežářských podniků Zuzana Slámová. Ve funkci skoro po čtvrt století vystřídala Františka Matese. Organizace stále řeší jednodušší nabírání zahraničních pracovníků, měli by pracovat po vyřízení v daném podniku alespoň rok, v současnosti jde o poloviční dobu, přeje si.

Když už jsme u té Ukrajiny, výrobci si často stěžují na dovozy drůbeže za jiných podmínek produkce.
Od roku 2017, kdy šlo o dovozy 1 708 tun, se nám do loňska zvýšily dovozy na 7 560 tun, to je čtyřnásobek. Samozřejmě, že máme vyšší náklady, a nikdo to neřeší. Poslední audit výroby ze strany Evropské komise byl na Ukrajině před pěti lety, u nás jsou kontroly stále. V rámci obchodních norem tu máme také různé možnosti chlazení drůbežího masa. Chlazení drůbeže je v ČR prováděno výhradně vzduchem, případně vzduchem s mírným mlžením. Tento způsob chlazení je nákladnější než chlazení vodou, ale zaručuje vyšší kvalitu masa. Spotřebitel má záruku, že v ceně masa nekupuje vodu. V Polsku, kde se maso chladí ve vodní lázni, obsahuje maso více absorbované vody, při prodeji na hmotnost je to tak pro Polsko výhodnější. Chlazení ve vodní lázni je využíváno v řadě členských zemí EU, ale i v tzv. třetích zemích. Jde o hromadné chlazení ve vodní lázni, kde může docházet k mikrobiální kontaminaci. Do budoucna pak máme obavy z větších dovozů z Jižní, ale i Severní Ameriky, kde se může používat chlor k dezinfekci povrchu jatečných těl drůbeže, což v EU není povolené.

Celý rozhovor najdete zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/kurata-drubez-maso-ukrajina-dovoz-zuzana-slamova.A250406_180849_domaci_stud

06 April 2025

Zmenšování velikosti nebo gramáže potravin přispívá k frustraci českých spotřebitelů, sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Povinnost pro výrobce viditelně označovat zmenšení balení by považoval za krok správným směrem.

Transparentní informování o změně balení podporuje také Potravinářská komora ČR, zároveň ale upozorňuje na to, že většina firem velikosti balení nemění, řekl mluvčí komory Marek Zemánek.

Podle Zemánka výrobci ke zmenšení přistupují v reakci na zvyšující se náklady nebo na preference spotřebitelů. Důvodem může být i snaha omezit plýtvání, rozšíření nabídky nebo podpořit zdravější stravovací návyky, dodal. "Nejedná se o systematický přístup ze strany potravinářů v Česku a většina společností velikosti balení nemění," podotkl Zemánek.

Zemánek chápe, že spotřebitelé zmenšení balení mohou vnímat jako neférové jednání, podotkl ale, že pokud by výrobek zdražil, mnozí zákazníci by si zboží nekoupili. Přesto považuje za klíčové lidi o změnách transparentně a jasně informovat. "Aby si mohli uvědomit, co za své peníze opravdu dostávají," řekl.

Více zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/svaz-zmensovani-baleni-frustruje-ceske-spotrebitele-zmeny-by/r~305ac17612c011f0b589ac1f6b220ee8/

05 April 2025

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) před dvěma lety sliboval mobilní aplikaci pro srovnání cen potravin. Na dotaz Novinek ministerstvo uvedlo, že s aplikací nepočítá. Řetězce do ní totiž prý nechtěly poskytovat informace o cenách. Podle Sdružení obrany spotřebitele ale není důvod se vzdávat tak snadno, stát může data získat i jinak.

Výborný o mobilní aplikaci pro srovnávání cen potravin mluvil koncem roku 2023. Inspiroval se tehdy příklady Řecka nebo Rakouska.

Od novinky si sliboval omezení růstu cen. Stát totiž nemůže regulovat ceny potravin, které tehdy prudce zdražovaly, ovšem díky aplikaci a srovnání cen by zákazníci mohli tlačit na obchodní řetězce, aby ceny tolik nenavyšovaly.

Dále zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-ministerstvo-slibovalo-aplikaci-pro-srovnani-cen-potravin-nakonec-zadna-nebude-40516044

 

04 April 2025

V současné době je cena hovězího ořezu na dvojnásobku loňské ceny, hovězí přední je dražší téměř o polovinu. Slintavka a kulhavka může s cenami masa zamávat oběma směry, zatím se ale podle expertů neprojevila.

„Po dlouhé době loni spotřeba hovězího v Česku vyrostla, ale opět to spadne zpět. Bude to úplně nejdražší maso, které tady kdy pamatujeme,“ uvedl minulý týden pro SZ Byznys majitel masokombinátu MP Krásno Karel Pilčík.

Také Potravinářská komora vydala svou „prognózu“. Dle ní by slintavka a kulhavka krátkodobě neměla s cenami zamávat. „Pokud by však došlo k masivnímu propuknutí nákazy a začaly by se utrácet tisíce kusů zvířat, pochopitelně se to začne projevovat na ceně výrobků,“ líčí mluvčí potravinářů Marek Zemánek.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-hovezi-maso-zdrazuje-delsi-dobu-slintavce-zatim-odolava-273290

04 April 2025

Dosud přijatá opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky jsou podle zemědělců nedostačující. Agrární komora vyzvala vládu, aby spustila kontroly všech aut přijíždějících ze Slovenska. „Opatření se musí zpřísnit, protože pro české zemědělství by zavlečení této brutální choroby znamenalo vlastně kolaps celé živočišné výroby. Ceny všech druhů mas by šly prudce nahoru,“ přidává ekonom Tomáš Maier z České zemědělské univerzity.

Více informací zde: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/slintavka-kulhavka-ekonomika-zemedelstvi_2504040010_elev

03 April 2025

Letos v březnu byla na Slovensku potvrzena slintavka a kulhavka (SLAK) v několika ohniscích. Česká Státní veterinární správa (SVP) včera potvrdila nález dvou nových ohnisek v Maďarsku v obcích Dunakiliti a Darnozseli. V ohrožení jsou aktuálně i rakouské chovy. Ovlivní šíření viru ceny masa a mléka?

„V krátkodobém horizontu by současná situace neměla mít vliv na cenotvorbu. Pokud by však došlo k masivnímu propuknutí nákazy a začaly by se utrácet tisíce kusů zvířat, pochopitelně se to začne projevovat na ceně výrobků,“ říká mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Vzestup cen by vycházel z nedostatku masa a mléka. Zemánek tvrdí, že některé země omezují chovy a tím začíná být například nedostatek hovězího masa reálný.

Dále zde: https://www.epochtimes.cz/2025/04/03/dotkne-se-slintavka-a-kulhavka-v-okolnich-zemich-ceny-masa/

03 April 2025

Čeští sněmovní i komunální politici se nedokážou shodnout na tom, zda a případně v jaké podobě by se mělo zavést zálohování plastových lahví a plechovek. To teď funguje v osmnácti zemích Evropské unie. Pokud stát nezlepší výsledky třídění, dopadnou na Česko evropská pravidla přísnější než návrh prosazovaný ministerstvem životního prostředí.

Politici řeší zavedení povinných záloh na nápojové obaly dlouhodobě, návrh rezortu životního prostředí schválila vláda již loni v říjnu. Zatím ale není jisté, jestli návrh legislativním procesem skutečně projde, protože se proti němu staví i někteří koaliční politici na sněmovní i komunální úrovni.

Více o zálohování v textu: https://denikn.cz/1620863/proc-politici-odmitaji-zalohovane-obaly-obavy-o-obecni-rozpocty-radi-cesko-na-chvost-evropy/

03 April 2025

Nepřevážíme vzduch, systém funguje bez zádrhelů i překážek, říká Robert Jansen, který deset let vedl německé zálohování odpadu. Mluví o tom, jak Němci před dvaceti lety reagovali na zavádění systému zálohovaných plastových obalů, který teď v Česku marně hledá podporu i u vládních poslanců.

Evropská unie pro plastový odpad stanovuje cíle, které již léta plníme. Třicet procent recyklovaného materiálu z plastového odpadu dávno máme. Vysbíráme přes 95 procent materiálu. Na celém německém trhu projde naším systémem ročně asi dvacet miliard kusů v hodnotě pěti miliard eur (přes 125 miliard korun, pozn. red.).

Systém funguje bez zádrhelů i překážek. Proto si myslím, že byl nastaven perfektně. Na trhu dochází k určitým změnám, mluví se o obsahu recyklovaného plastu či o tom, komu materiál patří a jestli by se to do budoucna nemělo změnit.

Přesto bych neřekl, že má systém nevýhody. Je to prostě něco, s čím bylo třeba se vyrovnat a zahrnout to do odpadového hospodářství. A protože my jako operátor systému jsme neutrální, můžeme se efektivně starat o distribuci recyklovaného obsahu, tedy kdo co dostane, za férovou cenu.

Více zde: https://denikn.cz/1647124/spalovani-pet-lahvi-bychom-se-meli-vyhnout-zalohovani-funguje-perfektne-rika-dlouholety-sef-nemeckeho-systemu/

03 April 2025

Potraviny v Česku zdražily za posledních zhruba pět let o třetinu. Je to v porovnání s ostatními evropskými státy příliš? A měl by stát na tento růst cen nějak reagovat? Zeptali jsme se odborníků.

Dana Večeřová
prezidentka Potravinářské komory

Podle posledních čísel zveřejněných evropským statistickým úřadem Eurostat ceny potravin a nealkoholických nápojů za poslední tři roky zdražovaly ve všech zemích Evropské unie. Česko je ve srovnání tempa zdražování někde uprostřed.

Komora rozhodně není pro zavádění nějakého cenového stropu. Když ho před několika lety zavedli v Maďarsku, některé potraviny byly nedostupné a jiné naopak zdražily. Česko se naopak potýká se specifickým fenoménem, na který upozorňuje celá odborná veřejnost, i samotné supermarkety. Jde o přebujelé slevové akce. V ČR se v akcích prodává již více než 60 % zboží, v některých segmentech je to až 90 %. Je tedy jasné, že v mnoha případech je na zboží obchodníkem nasazena vysoká regálová cena, za kterou výrobek nikdo nekoupí, aby z ní mohla být poskytnuta vysoká sleva. A tyto přemrštěné regálové ceny pak výrazně zkreslují průměrnou cenu potravin v ČR.

Názory dalších respondentů najdete zde: https://www.penize.cz/nakupy/470041-zakrocit-proti-cenam-potravin-experti-vysvetluji-jak-je-na-tom-cesko-s-drahotou

03 April 2025

Vejce, jejichž spotřeba na velikonoční pečení a barvení prudce narůstá, stojí aktuálně beze slev mezi sedmi a osmi korunami za kus. Většina domácností, jak dokazují i statistiky, si je ale kupuje právě ve slevách, s čímž obchodníci počítají. Podle aktuálních letáků se dá sehnat plato 30 vajec i za 140 korun, tedy kus za 4,3 koruny. Některé řetězce slevily na pětikorunu za kus. A v dalších letech se nedá se zlevněním počítat, právě naopak.

Od roku 2027 začne v Česku platit zákaz chovu nosnic v klecích. Přechodné období bude z hlediska cen kritické. Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá na základě interního průzkumu svazu odhaduje, že na tuzemském trhu bude za dva roky chybět zhruba 15 procent vajec.

Mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek připomíná, že alternativní technologie ustájení mají vyšší náklady na údržbu než klece.

Podle potravinářů si lidé nejspíš letos připlatí i za další velikonoční zboží, jako je pečivo. Podražily totiž jeho hlavní suroviny. Kromě vajec také kakao a čokoláda. Několik měsíců už rostou ceny mléka, pšenice i žita. V některých regionech podle Zemánka klesla výroba pšenice, například v Německu a ve Francii. „Nedostatek obilovin pro domácí spotřebu však určitě nehrozí. Zdražení se také projevuje po několika měsících, protože pekaři podepisují dlouhodobé smlouvy,“ uzavřel.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-vejce-velikonoce.A250402_172827_ekonomika_drh?zdroj=sph_hp

02 April 2025

Češi mají vysokou důvěru v bezpečnost potravin na trhu, 84 procent dotázaných považuje prodávané potraviny za bezpečné. Vyplývá to z průzkumu společnost Perfect Crowd. Nicméně pětina z nich neví, jak správně s potravinami od okamžiku jejich zakoupení až po domácí zpracování zacházet. K zlepšení tohoto povědomí má pomoci letošní kampaň s názvem #Safe2EatEU, kterou pořádá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a v Česku ji zajišťuje odbor bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství.

Více zde: https://zemedelec.cz/pruzkum-cesi-maji-velkou-duveru-v-bezpecnost-potravin/

02 April 2025

Košík skončil spolupráci s Kauflandem, který mu dodával privátní značky. Německé značky však vyměnil za francouzské. Šéf Košíku by také nebyl proti, pokud by se omezily akční ceny v řetězcích.

Loni zároveň Košík vystoupil z klasického kolotoče krátkodobých slevových akcí. Nahradil je množstevními slevami Multikup, kterými se inspiroval u Makra a které generují kolem 20 až 30 procent obratu. Podle Utěšila nová slevová politika zvyšuje marže a snižuje tlak na výrobní řetězec. Slevy totiž vydrží několik měsíců.

„Osobně si myslím, že by se kolektivně mělo udělat něco pro omezení slev. Do určité míry jsou nesmyslné, protože snižují transparentnost cen pro zákazníka a na druhé straně zvyšují nároky na celý dodavatelský a výrobní řetězec,“ myslí si ředitel Košíku Ivan Utěšil.

Některé slevy však podle něj mají své opodstatnění. Například akce kvůli výprodejům zboží nebo za účelem marketingové podpory nových produktů. „Možná že omezení slev třeba na 20 procentech celkového celkového obratu by dávalo smysl,“ uvažuje šéf Košíku.

Dále zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-kosik-vymenil-nemecko-za-francii-potraviny-tam-pry-nakoupi-levneji-272918

01 April 2025

Veterinární inspektoři ve spolupráci s mlékárnami budou vyšetřovat vzorky mléka na přítomnost viru slintavky a kulhavky z 57 chovů v Jihomoravském kraji, každý chov plánují testovat dvakrát týdně až do odvolání. Jde o chovy, které mají více než 100 dojnic a dodávají své mléko celkem do deseti mlékáren v Česku. ČTK o tom v úterý informovala Státní veterinární správa (SVS). Odebírání testů začalo v úterý, podle Českomoravského svazu mlékárenského by první výsledky měly být ve středu. Vzorky vyšetří Státní veterinární ústav.

Více zde: https://www.denik.cz/z_domova/kulhavka-slintavka-kontroly-testy-mleko-jizni-morava.html

31 March 2025

Spotřebitelé v nejbližší době pocítí zdražení mouky. Cena jedné ze základních potravin poroste, protože zpracovatelé musí platit více za potravinářskou pšenici. Někteří výrobci očekávají zdražení až o 15 procent, protože rostou i další náklady.

Mlynáři bojují s vysokou cenou základní vstupní suroviny, tedy potravinářské pšenice. Jedna tuna stála loni v lednu přes 4 802 korun. Letos je to už 5 227 korun a růst se nezastavuje.

Dále zde: https://cnn.iprima.cz/mouka-bude-zdrazovat-mlynari-bojuji-hned-s-nekolika-cenovymi-tlaky-reaguji-i-pekari-470310

30 March 2025

Společnost pro výživu vás zve na konferenci „Kde běžné potraviny nestačí – doplňky stravy“, kterou pořádá ve spolupráci s Farmaceutickou fakultou Univerzity Karlovy v Hradci Králové a Českou technologickou platformou pro potraviny.

Konference se koná 24. dubna 2025 v Praze. Zazní zde 14 přednášek od odborníků z různých oborů.

Celý program konference najdete na: https://www.vyzivaspol.cz/tematicka-konference-kde-bezne-potraviny-nestaci-doplnky-stravy/.

Konference bude přenášena i online.

Hlásit se můžete do 22. dubna 2025.

30 March 2025

Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací připravilo dotazník zaměřený na tuku a oleje, které hrají důležitou roli v každodenním stravování. Jak při jejich výběru postupujete a jaké aspekty jsou pro vás při volbě tuků a olejů nejdůležitější?

Odpovězte na několik otázek. Jedná se o anonymní dotazník, vyplnění vám zabere jen několik minut.

Dotazník najdete zde: https://www.survio.com/survey/d/F6F3H9X4W6Q7R5B7S

Průzkum je podpořen z projektu č. QK22010135 Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin je podpořen z „Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017-2025: ZEMĚ“

30 March 2025

Za velikonoční pečivo si lidé letos nejspíše připlatí, zdražily základní suroviny na pečení, zejména vejce, máslo a čokoláda. Do ceny se promítnou také mzdové náklady v pekárenském průmyslu. Zdražení bude podle zástupců pekařů nejvíce patrné u velikonočních beránků s čokoládovou polevou.

„Řada nákladů neklesla na předválečnou úroveň. Zdražují veškeré vstupní suroviny. Raketově rostou poplatky za obaly a odpady, připočíst lze i rostoucí náklady na mzdy,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek. Upozornil, že již několik měsíců v řadě rostou výkupní ceny mléka, pšenice i žita, což se do cen pečiva také promítne. „Zdražení se projevuje po několika měsících, protože pekaři podepisují dlouhodobé smlouvy,“ podotkl Zemánek.

Dále zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-za-velikonocni-beranky-si-letos-nejspis-priplatime-40515214

30 March 2025

Za velikonoční pečivo si lidé letos nejspíše připlatí, zdražily zejména vejce, máslo a čokoláda. Do ceny se promítnou také mzdové náklady v pekárenském průmyslu. Zdražení bude nejvíce patrné u velikonočních beránků s čokoládovou polevou, uvedli o víkendu zástupci Potravinářské komory ČR a Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

"Řada nákladů neklesla na předválečnou úroveň. Zdražují veškeré vstupní suroviny. Raketově rostou poplatky za obaly a odpady, připočíst lze i rostoucí náklady na mzdy," uvedl mluvčí komory Marek Zemánek. Upozornil, že již několik měsíců v řadě rostou výkupní ceny mléka, pšenice i žita, což se do cen pečiva také promítne. "Zdražení se projevuje po několika měsících, protože pekaři podepisují dlouhodobé smlouvy," podotkl Zemánek.

Dále zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/za-velikonocni-pecivo-si-lide-letos-priplati-hlavni-suroviny/r~0a22be880d4711f09a9dac1f6b220ee8/

29 March 2025

Poté, co v únoru ve Švédsku ceny potravin zlomily rekord za poslední dva roky, se tisíce lidí po celé zemi rozhodly konat. Od minulého pondělí zákazníci na sedm dní bojkotovali největší supermarkety v zemi. Díky virálním příspěvkům na TikToku a Instagramu se kampaň stala celonárodním a nyní také politickým tématem.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/eu-svedsko-retezec-potraviny-ceny-narust-bojkot-zakaznici-naklady-konkurence.A250325_150137_eko-zahranicni_jadv

29 March 2025

Strmý růst inflace v posledních letech se výrazně promítl i do cen potravin. A zatímco inflace svůj růst už zpomalila a v únoru její míra dosáhla 2,7 procenta, některé potraviny inflaci dál výrazně porážejí. Které to jsou? A které potraviny naopak všeobecnému zdražování vytrvale vzdorují, či naopak dokonce zlevňují? Podívejte se na náš přehled.

Konzumní chléb v meziročním srovnání zlevnil o zanedbatelný jeden halíř za kilový pecen. Podle mluvčího Potravinářské komory Marka Zemánka lze ale očekávat, že chléb a další pekařské výrobky let zdraží kvůli již nyní rostoucím cenám pšenice a žita.

„Z důvodů klesajících osevních ploch obilovin v Česku i v Evropě se může vytvořit také vyšší poptávka po této komoditě. V této souvislosti je také nutné upozornit na nižší výnosy obilovin v některých státech. Například francouzští pěstitelé zaznamenali v loňském roce snížení výroby u pšenice o 20 procent, v Německu o 17 procent,“ říká Zemánek.

Více zde: https://www.e15.cz/byznys/potraviny/ceny-13-zakladnich-potravin-jako-na-houpacce-maslo-sesadil-ze-spicky-novy-cenovy-sprinter-1423461

28 March 2025

Ze Slovenska a Maďarska se nově do Česka nesmí převážet krmiva a steliva pro hospodářská zvířata. Zákaz vydala s okamžitou platností Státní veterinární správa (SVS) v reakci na šíření nákazy slintavky a kulhavky. Opatření platí pro převoz sena, slámy a zelené píce určených pro hospodářská zvířata.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha varoval, že případný výskyt onemocnění v tuzemsku by místní zemědělství vyřadil z mezinárodního obchodu na dva až tři roky a měl by zásadní důsledky pro celé odvětví. Před možnými následky varovala i Potravinářská komora ČR.

„My řešíme aktuálně slintavku a kulhavku, ale Polsko se stále potýká s ptačí chřipkou, Belgie řeší nemoc modrého jazyka a Chorvatsko africký mor prasat,“ řekl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Reportáž najdete zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/cesko-kvuli-slintavce-zakazalo-dovoz-krmiv-a-steliv-ze-slovenska-a-madarska-359489

 

28 March 2025

V souvislosti s šířením nákazy slintavky a kulhavky vyzývají výrobci potravin zemědělce a nákupčí, aby prioritně obchodovali především s tuzemskými zpracovateli masa. Propuknutí nákazy by totiž znamenalo nedostatek hospodářských zvířat na trhu. Cílem apelu Potravinářské komory je snížit riziko zavlečení nákazy do České republiky. Virus je totiž možné přenášet i na botách či pneumatikách aut, kde může zůstat při vývozu do zahraničí.

Komora si je dobře vědoma, že volný pohyb zboží patří mezi základní pilíře fungování EU. Situace však začíná být extrémně vážná. Zemědělci by proto měli zvážit, kam vyváží svá zvířata. Zkušenost z roku 2001 z Velké Británie ukazuje, že nemoc může způsobit škody nebývalých rozměrů. Tehdy byly utraceny miliony kusů zvířat a ztráty se vyšplhaly v přepočtu přes 300 miliard korun.

Některé tuzemské zpracovatelské podniky už přistoupily k preventivním opatřením. Zastavily nákup živých zvířat mimo ČR, protože nemají pod kontrolou důslednou dezinfekci přepravních kamionů a jejich pohyb mezi zeměmi. Riziko zavlečení nákazy je příliš velké.

Krátkodobě by současná situace neměla mít vliv na cenotvorbu masa a potravinářských výrobků. Potravinářská komora však upozorňuje, že pokud by došlo k dalšímu šíření nákazy, musely by se utratit tisíce kusů zvířat, pochopitelně by se tato situace odrazila i na ceně výrobků. A to nejen u masa a masných výrobků, ale i u těch mléčných. Nemoc se totiž týká všech přežvýkavců.

V této souvislosti je také nutné upozornit, že situace na trhu s hovězím masem je v současné době již tak dost napjatá, protože v Evropě začíná být nedostatek zvířat, a to z důvodu omezování chovů v západních zemích.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR