11 June 2025

Dlouhá, stabilní a spolehlivá, tak by se dala nazvat cesta stálice v sortimentu Mlékárny Valašské Meziříčí Valašské kyšky. Obliba tohoto výrobku rok od roku roste. Na trhu inovací, novinek a změn znamená jistotu pro všechny milovníky čerstvých kysaných výrobků. Valašská kyška je ideální pro každého, kdo si chce pochutnat a zároveň odlehčit svému trávícímu ústrojí. Kysané mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku, fosforu a vitaminů, převážně skupiny B. Mlékárna Valašské Meziříčí po celé dlouhé roky zachovává vysokou kvalitu složení Valašské kyšky, a to i přes neustálý tlak na cenu vstupní suroviny, tedy mléka.

Trh i odborná porota tento přístup oceňují a zvolily Valašskou kyšku Mlékárny Valašské Meziříčí Mlékárenským výrobkem roku 2025 v kategorii Zakysané mléčné výrobky. Výrobek získal rovněž cenu médií. Ocenění každý rok těm nejlepším mlékárenským výrobkům uděluje Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky a Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.

Více zde: https://www.metro.cz/protext/mlekarenskym-vyrobkem-roku-se-stala-valasska-kyska.A250611_124000_metro-protext_air

11 June 2025

Češi za rok vyhodí jídlo v hodnotě 4636 korun na osobu. O nejvíce peněz za vyhozené jídlo přijdou lidé ve věku 36 a 44 let, průměrně jde o víc než 6000 korun ročně, ukázal průzkum.

Nejčastěji přitom plýtvají lidé ve věku 18 až 26 let, více než polovina z nich vyhodí potraviny alespoň jednou týdně. Nejméně naopak plýtvá starší generace.

Vyplývá to z květnového průzkumu agentury Ipsos a platformy Nesnězeno, jejímž prostřednictvím podniky nabízejí balíčky s nespotřebovaným jídlem. Do online průzkumu se zapojilo 1100 respondentů ve věku 18 až 65 let.

Dále: https://denikn.cz/minuta/1757024/

11 June 2025

Pro někoho jsou vítaným pomocníkem při balení potravin, pro jiné je to jen odpad. Po plastových brčkách, příborech či nádobí skončí podle nařízení Evropské unie za necelých pět let používání jednorázových igelitových sáčků. Zmizí i například malé obaly na omáčky nebo smetanu do kávy. Ministerstvo životního prostředí už začíná připravovat novelu zákona o obalech, schválená musí být nejpozději do konce srpna příštího roku.

Že by nutnost nahradit jednorázové plastové obaly způsobila omezení nabídky potravin, nehrozí. „Obchodníci mají dostatek času na přípravu. Spíše než nedostupnost se může objevit počáteční diskomfort a potřeba zvyknout si na nové způsoby balení,“ reagoval mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Zároveň připomenul, že hlavními uživateli jednorázových igelitových sáčků jsou markety. „Potravinářský průmysl sice také využívá plasty, ale většinou jde o primární obaly, které slouží k ochraně, prodloužení trvanlivosti a zajištění hygieny. Tyto obaly jsou často složitější na nahrazení a nejsou primárním cílem nadcházejícího zákazu, jenž se zaměřuje na jednorázové obaly,“ dodal Zemánek.

Další informace k tématu: https://www.denik.cz/ekonomika/zakaz-plasty-konec-plastovych-igelitovych-sacku.html

10 June 2025

Ceny potravin opět značně přiživují inflaci v ekonomice. V žebříčku těch, které nejvíce podražily, jsou celer, vejce, krůtí maso i čokoláda.

Zdražování potravin předznamenaly už rostoucí ceny zemědělské výroby v minulých měsících. Ceny se postupně přelévají do obchodů, částečně to už ukazují nová data ČSÚ k inflaci.

„V případě potravin se do cen promítá i zdražování zemědělských komodit, které může zastavit až nastupující sezóna,“ uvádí hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Z ovoce se v první desítce umístila jablka a pomeranče. Méně už překvapí zdražení vajec, která se drží nad 50 korunami za deset kusů a jejichž cenu stále šponuje ptačí chřipka. Další stálicí v inflaci jsou káva a kakao.

Dále zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-prehledne-ktere-potraviny-nejvic-zdrazily-278795

10 June 2025

Inflace v květnu zrychlila růst na 2,4 procenta. Výrazně zdražily hlavně některé potraviny, zvyšování spotřebitelských cen naopak brzdí nízké ceny pohonných hmot.

Ve srovnání s dubnem meziroční inflace v květnu poskočila o 0,6 procentního bodu. Za zrychlením inflace stojí především potraviny. Vejce zdražila o více než 44 procent, ceny čokolády a výrobků z ní skočily o více než 23 procent, ovoce o 15 procent a zdražovaly i další položky nákupního koše, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ).

Dále zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-vejce-cokolada-ovoce-ceny-potravin-tlaci-vzhuru-inflaci-278755

10 June 2025

Proč se třetina jídla ve školních jídelnách vyhodí? Česká legislativa je nastavena tak přísně, že školním jídelnám nebo domovům pro seniory, nezbývá než velkou část čerstvě uvařených pokrmů vyhodit. Přitom by stačilo málo to změnit. Alespoň se už podařilo rozjet darování nevyzvednutých obědů.

Jak říká Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory ČR, vždy se hledá kompromis mezi ekonomickými náklady, environmentálním a sociálním dopadem a kvalitou potravin. „Ideální řešení neexistují. V mnoha případech však stojí za zvážení, zda jsme při tvorbě předpisů skutečně vzali do úvahy všechny možné dopady. Například v rámci veřejného stravování se pod tlakem hygienických předpisů vyhazuje značné množství potravin,“ zamýšlí se Zemánek.

„Obdobně nás tlak na hygienu a pohodlnost dotlačil k nadměrnému využívání jednorázového nádobí. Každá limitní hodnota a požadavek, které nastavíme, kladou zvýšené ekonomické a mnohdy i environmentální nároky. Mnoho předpisů by si jistě v tomto úhlu pohledu zasloužilo revizi,“ je přesvědčen Zemánek.

Zdroj: https://www.ecoista.cz/jidlo-si-vzit-nemuzete-radeji-ho-vyhodime-kvuli-byrokracii-se-plytva/

09 June 2025

Česko v současné době v EU usiluje o to, aby byl odložen start druhé fáze systému obchodování s emisními povolenkami (tzv. EU ETS II), která ho má rozšířit i na sektor dopravy a budov. Co to ale EU ETS vůbec je? Plní svůj účel? A co má přinést jeho reforma?

Podívejte se na infografiku v článku: https://euractiv.cz/section/klima-a-zivotni-prostredi/infographic/infografika-emisni-povolenky-evropska-cesta-za-snizenim-emisi/

08 June 2025

V Česku roste spotřeba nealkoholického piva. Loni ho tuzemské pivovary uvařily 1,6 milionu hektolitrů, což je vůbec nejvíc v historii. Naopak klesá domácí spotřeba toho klasického. Každý Čech loni vypil podle Českého svazu pivovarů a sladoven v průměru 126 litrů piva, což je o šestnáct litrů méně než před šesti lety. Zároveň se konzumace přesouvá z restaurací do domácího prostředí. Novému trendu se přizpůsobují pivovary, bary i restaurace. Novinky se totiž týkají i stravovacích návyků lidí.

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/pivo-radsi-doma-a-nealko-navyky-cechu-se-meni-i-ve-stravovani-361800

08 June 2025

Minipivovarů v Česku loni mírně přibylo, uvařily ale zhruba o šest procent méně piva než v roce 2023. Zároveň roste počet minipivovarů, které produkují „slabší“ nápoje, tedy nízko- a nealkoholická piva.

Ke konci roku 2024 fungovalo v Česku 520 minipivovarů, tedy o 12 více než předloni, které ale uvařily o 6 procent méně než v roce 2023, přibližně 390 tisíc hektolitrů piva. 

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-minipivovary-ubiraji-na-sile-uvarily-mene-piva-ale-vice-slabsich-a-nealko-278333

08 June 2025

Devět z deseti českých domácností třídí běžný odpad a necelé dvě třetiny také kompostují nebo jinak třídí bioodpad. Vlastní tašku si na nákupy nosí 90 procent nakupujících, více než polovina lidí se také vyhýbá jednorázovým plastovým výrobkům a nosí si znovu použitelnou lahev na pití. Ačkoliv zhruba tři pětiny lidí považují dopad výroby potravin na životní prostředí za důležitý, při nákupu se rozhodují především podle ceny.

Další informace zde: https://www.hrot24.cz/clanek/trideni-odpadu-nakupy-ekologie-udrzitelnost-pruzkum-cvvm-HJBS6

08 June 2025

Každý z nás ročně zkonzumuje v průměru 60 kilo brambor. Připravujeme je na stovky způsobů, ať už jako přílohu, nebo hlavní jídlo. Vůbec nejradši si ale podle unikátního velkého průzkumu smlsneme na bramborácích.

Zemáky jsou bohatým zdrojem vitaminů, minerálů, vlákniny a draslíku. Celosvětově patří k nejoblíbenějším a základním potravinám. Jako přílohu má více než třetina Čechů nejraději kaši, naopak příliš v lásce nemáme bramborové knedlíky či brambory v alobalu na grilu. Často si však stále k masu či rybě dopřáváme pečené a šťouchané.

Dále zde: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/814330/cesi-a-brambory-nejvic-frci-bramboraky-proc-dovazime-tuny-brambor-z-egypta.html

07 June 2025

Zelená daň v podobě emisních povolenek se blíží. Už za rok a půl čekají české domácnosti nové výdaje, které mohou citelně zasáhnout rodinné rozpočty. Evropská unie plánuje rozšířit systém emisních povolenek (ETS2) také na domácnosti a osobní dopravu (vytápění budov, silniční doprava, apod.). To ukazuje první nedostatky, jelikož krátce po začátku obchodování původně deklarovaná cena povolenky na rok 2028 ve výši 45 eur (1120 korun) se vyšplhala na 70 až 80 eur (1740 až 2000 korun) za tunu oxidu uhličitého. To znamená, že nás čeká rapidní zdražení energií a pohonných hmot (uhlí, plyn, nafta, benzin, apod.).

Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu odhaduje, že povolenka za 45 eur zdraží cenu benzínu a nafty o 3 až 3,50 koruny na litr. Každých deset eur navíc by znamenalo i zdražení o 75 haléřů na litr. Zdražení nafty a benzínu o několik korun se promítne i do cen potravin, služeb zemědělských produktů, dopravy a přiživí i inflaci.

Více zde: https://www.echo24.cz/a/H5JfY/zpravy-ekonomika-zelena-dan-se-blizi-o-kolik-povolenky-zdrazi-uhli-plyn-a-pohonne-hmoty

06 June 2025

Evropská unie je v rámci obchodních jednání s vládou amerického prezidenta Donalda Trumpa ochotná snížit cla na dovoz hnojiv ze Spojených států. Nebude ale kvůli dosažení dohody zmírňovat své normy bezpečnosti potravin. Agentuře Reuters to řekl evropský komisař pro zemědělství a potraviny Christophe Hansen.

Snížení cel na hnojiva je podle eurokomisaře rozhodně jednou z možností, která bude na stole. Je to podle něj významná nabídka, která by mohla znamenat pokrok v jednání. Zatím ale není jisté, zda budou cla nulová, nebo se jen sníží současné celní sazby.

Eurokomisař dodal, že Evropská unie je také otevřena diskusi o zvýšení nákupů hovězího masa bez hormonů z USA a o dohodě nulových cel na vína. Unie však nebude při hledání dohody slevovat ze svých přísných norem bezpečnosti potravin.

Více zde: https://forbes.cz/evropska-unie-je-ochotna-snizit-cla-na-hnojiva-z-usa-normy-potravin-ale-zustanou-prisne/

06 June 2025

Světové ceny potravin se v květnu opět snížily. Podle dat Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) stlačily index dolů především levnější obiloviny, cukr a rostlinné oleje. Nejvíce zlevnila kukuřice díky silné sklizni v Argentině a Brazílii a nadějím na rekordní úrodu v USA. Naopak dražší je hovězí maso a mléčné výrobky, zejména kvůli asijské poptávce. FAO zároveň očekává historicky rekordní sklizeň obilovin.

Dále zde: https://www.e15.cz/byznys/potraviny/ceny-potravin-na-svetovych-trzich-klesaji-pomohla-kukurice-z-jizni-ameriky-i-levnejsi-oleje-1425108

05 June 2025

Každý nákupní rituál dlouhá léta pravidelně končil obligátní otázkou: „A naši kartičku máte?“ Doba se ale mění a s ní i technologie, které obchodní řetězce k připoutání zákazníků a analýze jejich spotřebního chování používají. Dnes tedy rituální otázka před zaplacením zní: „A naši aplikaci máte?“ Podstatně tím narostl objem údajů a osobních dat, jež po instalaci programu do mobilního telefonu putují od zákazníka k obchodníkovi.

Věrnostní programy podmíněné instalací aplikace tak nejenže vyvolávají nelibost u těch zákazníků, kteří jsou hákliví na sdílení svých osobních údajů a ztrátu kontroly nad nimi. Zabývat se jimi letos bude také Úřad pro ochranu osobních údajů. Velkou kontrolu řetězců chystá na druhou polovinu letošního roku. Jejím cílem je zjistit, zda ekonomický tlak prostřednictvím slev pro členy klubu není v rozporu s nařízeními GDPR.

Dále zde: https://byznys.hn.cz/c1-67743780-vynucena-loajalita-obchodnici-tlaci-zakazniky-do-vernostnich-aplikaci-posviti-si-na-ne-kontrolori

04 June 2025

Od září nebudou povinné změny na talířích žáků škol, školek nebo třeba internátů, které měly zavést více luštěnin či méně masa. Dlouho připravovaná změna tzv. stravovacího koše sice začne platit od nového školního roku, jak stát plánoval, ale školy se k ní nebudou muset ještě rok přihlásit.

Možnost inovovat svůj jídelníček však budou mít, pokud budou chtít. Ministerstvo školství už ukončilo připomínkové řízení k vyhlášce, kterou má MF DNES k dispozici.

Stát 320 připomínek vypořádal za několik měsíců, kritici normy si ale stěžují, že ty nejdůležitější prostě neakceptoval. „K návrhu se sešel bezprecedentně vysoký počet připomínek, což samo o sobě ukazuje, že materiál nebyl řádně prodiskutován a v praxi určitě narazíme na řadu problémů. Samotné vypořádání navíc proběhlo nestandardně – autoři vyhlášky neumožnili ústní diskusi s těmi, kdo připomínky podali, a vše se řešilo pouze písemně,“ sdělil MF DNES mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Celý materiál se podle něj nyní stal velmi nepřehledným. „Není tak výjimkou, že i když autoři připomínku uznali, text se objevil v jiné části vyhlášky jako nově vložený bod. Domníváme se, že v této podobě bude aplikace vyhlášky v praxi velmi problematická,“ dodal.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-skoly-skolky-stravovani-legislativa-zdravi.A250603_162323_ekonomika_drh

03 June 2025

Vedra a s nimi spojené dlouhé sucho, jeden z neblahých projevů klimatických změn, znamenaly v uplynulých zhruba dvou letech doslova pohromu pro jihoevropské producenty olivového oleje . Jejich výroba se ve sklizňových letech 2022/23 a 2023/24 propadla o více než dvě pětiny. Spotřebitelé se následně nestačili divit, kam až se v důsledku omezené nabídky a vyprázdněných skladů vyšplhala cena v supermarketech. Zdražení o padesát a někde i více procent přimělo spotřebitele k přechodu k levnějším druhům olejů.

Ale to už je minulost. Cenové pnutí na trhu polevuje, neboť poslední sklizeň oliv dopadla ve středomořských zemích díky příznivému počasí během uplynulého roku většinou velice dobře. A vyhlídky na příští sklizeň, jež začne v říjnu, jsou prozatím slibné.

„I když pokles burzovních cen nastal již na podzim, v tuzemských maloobchodních řetězcích se projevil se zpožděním, a nižší ceny tak mohli zdejší spotřebitelé zaznamenat až v březnu letošního roku. Pro představu, zatímco loni na podzim se litr extra panenského olivového oleje běžně prodával za 580 korun, ani v akcích neklesl pod 400 korun. Letos na jaře se průměrná cena snížila na 500 korun a v akcích bylo možné koupit litr oleje už za 360 korun,“ sdělil HN Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory ČR.

Dále zde: https://archiv.hn.cz/c1-67742480-olivovy-olej-zlevnuje-po-posledni-dobre-sklizni-v-klicovem-spanelsku-farmarum-pocasi-preje-i-letos

02 June 2025

Chladicí věže temelínské jaderné elektrárny mají na dohled, přesto navyšují výrobu vlastní energie. Zemědělci na Vltavotýnsku totiž zpracovávají své i dovezené bioodpady, což se jim vyplatí. Pohánějí jimi plynové elektrárny. Tvrdí, že dostatek paliva jim přináší současný životní styl, kdy lidé hodně plýtvají jídlem.

Obecně podle vedoucích školních jídelen ve městě sní děti maximálně pět procent uvařených polévek a ze zbytků zůstává také hodně luštěnin. Právě ty jsou vhodné pro vznik bioplynu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/zbytky-bioplynova-stanice-netik-janovsky-kompostarna-plytvani.A250602_143844_budejovice-zpravy_khr

01 June 2025

Ačkoli v Česku existují firmy nabízející biopotraviny, které mají své věrné zákazníky, odbyt těchto produktů celkově spíše stagnuje. Jsme pod průměrem Evropské unie, prodeje poškodil pokles reálných příjmů v posledních letech – i když Češi a Češky zdravě jíst chtějí.

Přestože obchodníci i výrobci sledují rostoucí zájem o bio i to, že spotřebitelé stále více dbají na zdravý životní styl a zajímají se o původ a kvalitu jídla, podíl biopotravin se na celkovém prodeji potravin drží pod dvěma procenty. A v posledních letech nijak zvlášť neroste. V roce 2023 dokonce mírně klesl, což ministerstvo zemědělství přičítá poklesu reálných příjmů, vysoké inflaci a prudkému nárůstu cen potravin ve zmíněném období. I když spotřeba biopotravin podle statistik rostla o 6,7 procenta, růst táhly spíš vyšší ceny než skutečné zvýšení poptávky.

K tématu tady: https://reportermagazin.cz/92363/jak-nakopnout-biopotraviny-cesi-by-chteli-jist-zdraveji-ale-jsou-citlivi-na-ceny/

31 May 2025

Ceny zemědělských výrobců rostou v Česku nejrychleji od února 2023. Konkrétně poslední dostupná čísla z dubna ukazují meziroční nárůst o 15,7 procenta. Ještě výrazně rychleji zdražovala v meziročním srovnání vejce (o 42,5 procenta) a ovoce (o 38,5 procenta), citelné bylo i zvýšení cen hovězího (o 25,8 procenta) nebo mléka (o 19,6 procenta). Když se naposled – konkrétně koncem roku 2021 – zemědělské ceny takovým způsobem utrhly, během několika měsíců to pocítili také zákazníci v obchodech a následně v kombinaci s prudkým zdražením energií po zahájení ruské invaze na Ukrajinu zažilo Česko nejvyšší inflaci od roku 1993. 

Další informace najdete zde: https://byznys.hn.cz/c1-67742610-blizi-se-dalsi-vyrazne-zdrazovani-potravin-statistika-vypada-dramaticky-podobnym-tempem-rostly-ceny-na-konci-roku-2021

30 May 2025

Česká obchodní inspekce uskutečnila v prvním čtvrtletí přes pět set kontrol, ve kterých se zaměřila na slevy v obchodech. Nedostatky zjistila ve více než polovině případů. Nejčastěji šlo o chyby na cenovkách. Právě u zboží v akci porušují obchodníci zákon opakovaně, bez ohledu na četnost kontrol.

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/inspekce-trestala-obchodniky-za-slevy-ktere-nebyly-slevami-361539

30 May 2025

Zákazníci ve Spojených státech v posledních měsících víc nakupují rybí konzervy nebo mražené pizzy. Tento fenomén typicky provází ekonomické obavy z horších časů. USA i v důsledku Trumpovy celní války hrozí recese. V Česku obchodníci podobný jev zatím nehlásí.

„Ověřoval jsem to u producentů a nepociťují výrazné navýšení prodejů těchto potravin,“ řekl Novinkám mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek. Výjimkou je jen mírný růst v akcích typu dva plus jedna.

Dále zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-americane-skupuji-sardinky-a-mrazenou-pizzu-40523342

 

29 May 2025

Naše redakce se podívala na některé připravené zdravé svačiny v supermarketech, dnes je seženeme téměř v každém řetězci. Některé mají trvanlivost i týden, zajímalo nás tedy, zda nemůže týden staré ovoce ztrácet na kvalitě.

Dalším problémem je zbytečně vyprodukovaný plastový odpad, ve kterém je ovoce baleno. Lepší variantou jsou pak kompostovatelné nebo vratné obaly. Na paradoxní situaci ohledně plastového obalu upozorňuje také Potravinářská komora.

„Podle nás je nakupování celých plodů ekonomičtější, ale také šetrnější k životnímu prostředí. Od začátku letošního února platí nové evropské nařízení pro obaly, které má omezit používání jednorázových obalů a snížit tak množství odpadu. Vzniká tak paradoxní situace, kdy kvůli předkrájenému ovoci a zelenině se zvyšuje množství odpadu. Navíc trvanlivost minimálně opracovaného ovoce a zeleniny bývá kratší než u čerstvého a může docházet i ke ztrátě vitamínů. Je však nutné upozornit, že v některých situacích je prodej těchto produktů výhodnější z hygienických důvodů, například při podávání v rámci dopravy, kdy není k dispozici pitná voda. Tyto produkty k okamžitému servírování jsou také často atraktivnější jako taková rychlá zdravá svačina pro děti,“ sdělil redakci Marek Zemánek, tiskový mluvčí Potravinářské komory.

Více zde: https://www.prahain.cz/zdravi/zdrava-svacina-s-otazniky-nakrajene-ovoce-v-plastovych-obalech-22444.html

29 May 2025

Základní potraviny sice v uplynulém čtvrtletí zlevnily, v meziročním srovnání si ale za jejich srovnávací koš připlatíme. Nejvíce třeba za jablka, vajíčka či brambory, levnější je naopak máslo. Jak se budou ceny vyvíjet v příštích měsících, rozhodne zejména počasí a to, jak promluví do letních sklizní.

I když v uplynulém čtvrtletí spotřební koš základních potravin zlevnil o stokorunu, v celoročním srovnání zdražil asi o 37 korun. Nejvíce si oproti loňsku připlatíme za jablka, která jsou dražší o 43 procent, vejce zdražila o 28 procent. Za poslední čtvrtletí zdražily zejména brambory, a sice o čtvrtinu původní ceny. Obchodníci nyní základní potraviny nabízejí v akcích s průměrnou slevou 27 procent.

Dále zde: https://www.denik.cz/ekonomika/ceny-potravin-inflace-vejce-maslo-zdrazeni.html

29 May 2025

Čeští zemědělci a potravináři se důrazně staví proti prodloužení současné podoby obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Ukrajinou a požadují naopak zpřísnění pravidel dovozu zboží z Ukrajiny, tedy navrácení do režimu před únorem 2022. Ve společné tiskové zprávě to uvedly Agrární komora ČR a Potravinářská komora ČR. Stávající bezcelní režim podle nich ohrožuje podnikání zemědělců a potravinářů tím, že umožňuje většině ukrajinského zboží vstup na unijní trh bez celních poplatků.

Podle českých potravinářů jsou konkrétní dopady současných obchodních podmínek v ČR patrné, levné dovozy z Ukrajiny podle nich například výrazně přispěly k letošnímu zavření cukrovaru v Hrušovanech. „Podobné obavy máme i u kuřecího masa, kde neregulované dovozy mohou ohrozit domácí chovatele drůbeže,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. „Ukrajině je potřeba v konfliktu s Ruskem pomáhat, ale je pro nás nepřijatelné, aby podpora Ukrajiny vedla k likvidaci našich vlastních podniků, k růstu nezaměstnanosti a k ohrožení naší potravinové soběstačnosti,“ dodala.

Dále zde: https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/cesti-potravinari-a-zemedelci-kritizuji-bezcelni-dovoz-z-ukrajiny/

29 May 2025

Čeští zemědělci a potravináři se důrazně staví proti prodloužení současné podoby obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Ukrajinou a požadují naopak zpřísnění pravidel dovozu zboží z Ukrajiny, tedy navrácení do režimu před únorem 2022. Ve společné tiskové zprávě to uvedly Agrární komora ČR a Potravinářská komora ČR. Stávající bezcelní režim podle nich ohrožuje podnikání zemědělců a potravinářů tím, že umožňuje většině ukrajinského zboží vstup na unijní trh bez celních poplatků.

O tématu zde: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/cesti-zemedelci-a-potravinari-pozaduji-zprisneni-dovozu-zboz/r~4fdc6c903c7b11f09af20cc47ab5f122/

29 May 2025

Čeští zemědělci a potravináři se důrazně staví proti prodloužení současné podoby obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Stávající bezcelní režim, který umožňuje většině ukrajinského zboží vstup na unijní trh bez jakýchkoli celních poplatků, ohrožuje jejich podnikání. Negativním důsledkem bylo například letošní uzavření cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou na jižní Moravě, kde jednou z příčin ukončení výroby byly i levné dovozy z Ukrajiny.

Agrární komora ČR a Potravinářská komora ČR jednotně usilují, aby se obchodní režim s Kyjevem vrátil k podobě platné před únorem 2022, tedy před vojenskou invazí Ruska na Ukrajinu a byl obnoven celní režim. V tomto postoji plně podporují již existující iniciativu svých kolegů ze Slovenska, Polska, Francie a dalších členských států EU, kde čelí obdobným problémům.

Zemědělci v minulosti opakovaně upozorňovali například na problematiku nadměrného dovozu ukrajinského obilí do Evropy, který představoval významnou zátěž pro tuzemský trh a vedl k propadu výkupních cen této komodity.

„Česká republika je i kvůli propadu živočišné výroby, ke kterému došlo v minulosti vlivem nerovných podmínek na jednotném trhu EU, sama vývozcem obilovin a nepotřebuje proto zemědělskou produkci z Ukrajiny dovážet. Navíc nechápeme, proč jsou našim zemědělcům neustále kladeny další a další povinnosti a jsou fakticky nuceni k neprodukci, zatímco se otevírají dveře produkci ze zemí, kde rozhodně tak přísné standardy neplatí. Ukrajinská zemědělská produkce by dlouhodobě měla směřovat k tradičním odběratelům mimo EU, nikoliv na naše trhy na úkor místních podnikatelů. Je načase, aby si Evropská unie uvědomila, že pomáhat může jen ten, kdo je v silné pozici a sám pomoc nepotřebuje,“ řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Potravinářská komora ČR zase dlouhodobě upozorňuje na problematické dovozy levného kuřecího masa a cukru, které rovněž deformují domácí trh. Důkazem těchto obav je i letošní zavření cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou, kde k ukončení výroby přispěly mimo jiné právě levné dovozy z Ukrajiny.

Konkrétní dopady už vidíme, například letošní zavření cukrovaru v Hrušovanech, k čemuž výrazně přispěly levné dovozy z Ukrajiny. Podobné obavy máme i u kuřecího masa, kde neregulované dovozy mohou ohrozit domácí chovatele drůbeže. Ukrajině je potřeba v konfliktu s Ruskem pomáhat, ale je pro nás nepřijatelné, aby podpora Ukrajiny vedla k likvidaci našich vlastních podniků, k růstu nezaměstnanosti a k ohrožení naší potravinové soběstačnosti," uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Obě komory upozorňují, že producenti na Ukrajině navíc nepodléhají přísným výrobním a environmentálním standardům, jaké jsou vyžadovány v zemích Evropské unie. Tato nerovnost v pravidlech pak vytváří neférové konkurenční prostředí na evropském trhu.

Bezcelní režim v obchodování s Ukrajinou měl původně být dočasným řešením, ze kterého se však staly roky trvající výjimky. Platnost bezcelních opatření se týká široké škály komodit, například pšenice, kuřecího masa, cukru, medu, kukuřice, řepky nebo slunečnice.

Obě komory jsou přesvědčené, že v tuto chvíli je nezbytné najít smysluplné a udržitelné řešení obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Zároveň se už nesmí jednat o politické rozhodnutí, ale je třeba vzít v úvahu i ekonomické aspekty a dopad na evropské zemědělce a potravináře včetně českých. V žádném případě už nesmí dojít k dalšímu křivení trhu a poškozování domácích producentů kvalitních potravin.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

28 May 2025

Vídeňský startup Revo Foods představil potraviny z mykoproteinu, bílkoviny, která se vyrábí z hub pěstovaných v obřích fermentorech. Pomocí 3D tisku ji pak upravuje do podoby ryb či chobotnic. Nově jsou tyto výrobky k dostání i v Česku.

Marek Zemánek, tiskový mluvčí Potravinářské komory ČR, říká, že koncept výroby imitace masa z mykoproteinu lze považovat za technologicky zajímavý a vědecky podložený. „Výrobky založené na fermentaci hub se však mohou jevit jako umělé a spotřebitelsky odtažité. Z pohledu českého trhu je navíc perspektiva širšího uplatnění zatím omezená. Spotřebitelé v Česku se obecně vyznačují zdrženlivostí vůči netradičním potravinám a náhražkám,“ zmiňuje Zemánek.

„Optimisticky však lze konstatovat, že s rostoucím zájmem o udržitelnost může tento typ produktu oslovit užší, environmentálně orientovanou cílovou skupinu,“ naznačuje Zemánek. Dodává, že rostlinné alternativy masa mají na českém trhu omezený, byť mírně rostoucí podíl, převážná většina jejich spotřeby se ovšem koncentruje do několika městských regionů a věkově mladších skupin konzumentů.

Dále zde: https://www.ecoista.cz/losos-z-hub-rakouska-firma-vyrabi-rybi-speciality-3d-tiskem/

28 May 2025

V německých supermarketech vypukla cenová válka. Lidl, Aldi, Rewe, Penny & Co. po letech zdražování snižují ceny u stovek produktů. Jejich spektrum je široké, od baget přes brambůrky, těstoviny, limonády, sladkosti, víno až po cukr. Ceny u některých produktů se snižují až o 35 procent, upozorňuje deník Berliner Morgenpost. České pobočky supermarketů se zlevňovat nechystají. Opět mluví o „specifickém trhu“.

O tématu tady: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-konkurence-zafungovala-supermarkety-v-nemecku-zlevnuji-o-sto-sest-a-v-cesku-nic-40522918

27 May 2025

Do českých obchodů přichází změna. Od 1. září si budete moci koupit vajíčka nebo majonézu mimo chladicí boxy kdekoliv na ploše prodejny. Novela, kterou připravuje ministerstvo zemědělství, totiž umožní skladovat vajíčka v prostorách s teplotou do 24 stupňů Celsia. Do teď to bylo 18 stupňů.

"Když se vejce snese, jde do takzvané třídírny, odkud směřuje na pulty obchodů. Zde je potřeba zdůraznit, aby nebyl porušen ten teplotní řetězec v celé výrobní vertikále," poznamenal mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více informací zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/614796-do-obchodu-prichazi-zmena-vejce-uz-nebudou-muset-byt-v-chladicich-boxech