Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlašují již dvanáctý ročník soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této soutěže je podpora českých potravin a jejich výrobců, a především vyzvednutí českých inovativních potravinářských výrobků. Prostřednictvím této soutěže bychom zároveň rádi inspirovali ostatní potravinářské společnosti k inovativnímu přístupu k práci.

Soutěže se může zúčastnit každý subjekt se sídlem na území ČR, který vyrábí výrobek na území ČR a současně uvádí přihlašovaný potravinářský výrobek na český trh. Soutěže se může rovněž zúčastnit subjekt se sídlem na území České republiky, který je výhradním distributorem nebo je součástí korporace vyrábějící přihlášený výrobek na území jiného státu v rámci EU. Jeden přihlašovatel může přihlásit až 3 své výrobky (výrobkové řady).

Inovace jsou rozděleny pro rok 2025 do následujících kategorií:

  1. Bezpečnost a kvalita potravin
  2. Reformulace roku
  3. Potraviny pro osoby se specifickými požadavky na výživu
  4. Pokračovací kojenecká výživa a výživa pro malé děti (časná dětská výživa) 
  5. Evropské inovace
  6. Alternativní potravina
  7. Udržitelná výroba potravin

Přihlášení výrobků do soutěže je možné od 1. 2. do 15. 6. 2025

Podrobné informace o soutěži najdou zájemci na stránkách soutěže, případně je možné kontaktovat Ing. Elišku Fořtovu na e-mailu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. nebo tel. čísle +420 602 364 311. 

20 January 2025

Nové nařízení EU, jež má zamezit odlesňování, se dotkne mnoha českých firem. A ačkoliv byl začátek povinnosti o rok posunut, s přípravami by nikdo neměl otálet. Požadavky jsou přísné a zavádění je časově náročné i drahé.

Pravidla se zkratkou EUDR si kladou za cíl snížit podíl zemí Evropské unie na globálním odlesňování a znehodnocování lesů. Jeho dopad je totiž zásadní a týká se odvětví od potravinářství až po papírenský průmysl. Nařízení se tedy netýká jen obchodníků se dřevem, ale i všech, kdo importují, exportují či uvádějí na trh EU komodity, jako je káva, kakao, sója, palmový olej a výrobky z nich. Stejně tak ale skot (tj. maso, kůže) nebo kaučuk (např. pneumatiky).

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-pravo-pravni-poradna-narizeni-proti-odlesnovani-se-blizi-tyka-se-i-palet-268327

20 January 2025

Nově otevřená výzva v programu EIT FOOD, zaměřená na komercializaci potravinových produktů a žadatele typu výzkumné instituce a výrobci potravin. Výzva je vhodná pro firmy, které vyvíjejí potravinový produkt, ideálně i ve spolupráci s výzkumnou institucí a plánují poslední testování a umístění na trh s prvními očekávanými obraty z prodeje v roce 2026 a počítají či by se jim líbilo i např. zapojení koncových spotřebitelů.

Níže najdete bližší informace v angličtině.

We invite organizations to participate in the 2025 EIT Food RIS Consumer Engagement Labs (CEL), a unique initiative designed to foster consumer-driven innovation in the agri-food sector. Through this program, selected consortia will deliver local co-creation processes, engaging consumers to design new food products addressing societal challenges and market needs.

EIT Food RIS Consumer Engagement Labs (CEL) is one of the largest consumer co-creation initiatives in Europe, based on innovative methodologies developed by the Faculty of Management at the University of Warsaw (Centre for Socially Responsible Innovations - CSRI). The program empowers scientific organizations and food companies to collaboratively address societal challenges, such as targeted nutrition, protein diversification, and the needs of vulnerable consumer groups.

Consortia applying to Consumer Engagement Labs include a scientific organisation and a company (food producer), and EIT Food pays particular attention to the commercial viability/experiences of the company because each participating company is expected to successfully commercialise a new product and generate product sales of at least 10k€ in 2026. 

Budget of the project for each organisation is as follows: scientific/research organisation 18 750 EUR + food producer 12 500 EUR

Selected consortia will:

  • Facilitate co-creation sessions with consumers to address societal challenges using proven methodologies.
  • Develop and launch new products based on consumer insights, with €10,000 in sales targeted within a year.
  • Engage diverse consumer groups to generate innovative solutions.
  • Disseminate results and build partnerships with key stakeholders.

Applications are open to local consortia consisting of both:

  • Scientific organizations: Universities or research institutes with expertise in consumer engagement and facilitation of co-creation processes.
  • Food companies: Local businesses with the capacity to develop and commercialize consumer-driven food products.

Participants receive comprehensive training, mentoring, and tools for successful implementation and consumer groups will co-create ideas aligned with EIT Food's impact pathways and local challenges.

Application deadline: February 4th, 2025, 11:00 AM CET

For direct questions, feel free to reach out: 

Magdalena Zatorska
Faculty of Management, University of Warsaw
EIT Food RIS Consumer Engagement Labs
https://www.eitfood.eu/projects/ris-consumer-engagement-labs
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
+48 501 226 890

19 January 2025

Až pětašedesát procent potravin a drogerie nakoupí Češi ve slevách. I když se chuť utrácet zákazníkům pomalu vrací, u řady věcí stále ceny pečlivě sledují. Ne všechny nabídky jsou ale skutečně výhodné. Špatný výpočet akční ceny je jedním z nejčastějších pochybení při kontrolách.

Množství slev se nelíbí výrobcům ani potravinářům. Podle nich jsou už některé potraviny bez akční ceny neprodejné. „Káva, pivo nebo drogistické výrobky se bez akce neprodají. Pokud se omezí množství slev, tak se domníváme, že se sníží vysoké regálové ceny. Je však nutné říct, že jde o velmi citlivou záležitost a Potravinářská komora v žádném případě nechce regulovat ceny potravin,“ vysvětlil mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více najdete zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/az-dve-tretiny-potravin-a-drogerie-nakoupi-cesi-ve-slevach-357237

19 January 2025

Vstupte do světa umělé inteligence a zjistěte, jak generativní AI posouvá vývoj potravin, optimalizuje procesy a podporuje marketing. Provedeme vás od základních principů až po praktické ukázky, které si sami vyzkoušíte. Objevte nové nástroje, naučte se klíčové koncepty a využijte AI v každodenní praxi.

Kdy: 19. února 2025 

Místo: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice

Přednášející: Magdaléna Hrubá

On-line přihláška zde.

Více informací v pozvánce.

18 January 2025

Česko se odklání od prodeje vajec od slepic z klecí. I když zákaz těchto chovů platí až od roku 2027, tuzemské obchodní řetězce se zavázaly, že od letoška budou nabídku těchto produktů omezovat. Ještě v roce 2017 pocházela většina vajec z klecí. Teď tvoří ani ne polovinu. Poznat původ vajec je přitom jednoduché. Stačí se podívat na kód, který je na nich natištěný. Informace by měly být i na obalu.

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/vajec-z-klecovych-chovu-v-obchodech-ubyva-overit-jejich-puvod-muze-kazdy-357198

17 January 2025

Ceny zemědělských výrobců za celý loňský rok klesly, v prosinci už ale ceny v zemědělství, průmyslu i stavebnictví rostly. Tento trend podle analytiků mírně zvedne i ceny potravin v obchodech. 

Konec klesajících cen v zemědělství povede i k mírnému zdražování potravin. „Nečekám žádný dramatický růst, ale vzhledem k tomu, jak se vyvíjí ceny od zemědělců po potravináře, tak prostor pro zdražování tady je,“ domnívá se analytik ČSOB Rusinko.

Hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek však očekává, že ceny potravin porostou rychleji než index spotřebitelských cen, který se používá k výpočtu inflace.

Prostor pro zdražování některých druhů potravin vidí i zástupci potravinářského průmyslu, především kvůli vyšším nákladům. „K mírnému zdražení může dojít u mléčných výrobků, protože stále rostou výkupní ceny mléka,“ říká mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

„Zákazníci si mohou připlatit i za pekařské výrobky, protože rostou výkupní ceny pšenice i žita. A dražší budou vejce, protože chovatelé začali přestavovat chovy nosnic z klecového způsobu ustájení na volné chovy, což s sebou samozřejmě nese vyšší náklady,“ dodává.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ceny-zemedelskych-vyrobcu-rostou-zatlaci-to-na-ceny-potravin-268233

17 January 2025

Veganská šunka a burger spotřebitelům prý nevadí. Masný průmysl je ale proti a chce stejná pravidla pro všechny. „Máme vyhlášky, které platí. My dostaneme pokutu, když tu vyhlášku nesplníme,“ říká potravinář Karel Pilčík.

Tuzemský potravinářský průmysl více než na inauguraci staronového amerického prezidenta čeká na změny v Jižní Americe. „Zatím nevíme, co bude, ale pokud nebudou nastaveny nějaké kvóty pro dovozové produkty zemědělství, má Jižní Amerika takový potenciál, že Evropu může převálcovat a místní zemědělství bude velmi strádat,“ popisuje v pořadu Inside Talks šéf a majitel MP Krásno Karel Pilčík.

Celý rozhovor najdete tady: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-turkum-zvirata-omracena-proudem-nevadi-maso-od-nas-koupi-rika-pilcik-268072

17 January 2025

Vlnu emocí vyvolal v posledních týdnech návrh na změnu vyhlášky o požadavcích na maso a masné výrobky, který předložilo ministerstvo zemědělství. Podle ní by měly z obchodů i restaurací zmizet názvy jako kapustový karbanátek, sójový párek, vegetariánský burger či bedlový řízek. Mohou totiž podle ministerstva klamat či mást spotřebitele.

Už přes deset let žijí Češi bez pomazánkového másla a více než dvě dekády bez tuzemského rumu. S evropskou legislativou přišly změny názvů některých oblíbených potravin, nehledě na to, jak zažité byly. Teď možná zmizí i další klasické pochoutky.

Organizace i firmy se už v prosinci začaly k vyhlášce hlasitě vyjadřovat. Zatímco podle ministerstva, Potravinářské a Agrární komory i většiny zpracovatelů masa je správné, aby byly tradiční názvy zachovány jen pro maso, organizace podporující rostlinnou stravu ji považují za byrokratickou šikanu.

„Rostlinné alternativy mají jiné složení i výživovou hodnotu než jejich vzory živočišného původu. Spotřebitel si ale může myslet, že výrobek plní stejnou roli ve výživě. Podle nás by lidé měli vědět, co mají na talíři. Přijde nám úsměvné odmítat živočišné produkty a následně vytvářet jejich kopie,“ sdělil Novinkám mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Další informace zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-po-tuzemskem-rumu-maji-zmizet-i-kapustove-karbanatky-a-houbove-rizky-40504947

16 January 2025

Transnacionální tematické pracovní skupiny zaměřené na strategie inteligentní specializace

28. ledna 2025 od 9:30 hod.

Online: MS Teams

Na základě spolupráce navázané mezi partnery konsorcia projektu Interreg Central Europe D4PACK si toto setkání klade za cíl podpořit dialog a výměnu názorů mezi veřejnými orgány z Maďarska, Slovinska, České republiky a severní Itálie o strategiích inteligentní specializace (S3), které přijaly k podpoře inovací v oblasti obalů potravin. Po úvodním přehledu S3 strategií jednotlivých zemí se řečníci zaměří na dostupné finanční nástroje pro malé a střední podniky (SME) v jejich regionech a představí příklady nejlepších projektů.

Tato akce je součástí evropského projektu D4PACK, jehož cílem je vytvořit a otestovat novou službu pro přenos technologií, která má malým a středním podnikům pomoci lépe porozumět možnostem využití nových udržitelných řešení v oblasti obalů.

Registrovat se můžet na tomto odkazu.

Více informací najdete v příloze.

16 January 2025

Plošné zlevňování základních potravin jen tak nečekejme. Spotřebitelé si budou muset zvyknout na vyšší ceny másla, mléka nebo vajec. Hlavním důvodem je celospolečenský tlak na zmírnění podmínek v chovech, který však s sebou nese větší náklady a náročnost. Ty nakonec zaplatí běžní lidé v koncových cenách.

Srovnání lednových a prosincových čísel z Českého statistického úřadu ukazuje, že i v minulém roce došlo většinou ke zdražování základních potravin. Vyšším cenám vévodí zejména máslo a vejce, které zdražily o více než 37 procent. Větší zdražení je vidět také u eidamské cihly (+14,3 procenta) nebo u mléka (+7 procent).

Více zde: https://cnn.iprima.cz/na-zlevnovani-potravin-letos-zapomenme-proc-uz-neklesnou-ceny-vajec-mleka-nebo-masla-463228

15 January 2025

Velké řetězce supermarketů i loni lákaly kupující na falešné slevy, a porušovaly tak zákon. Nejvyšší pravomocné pokuty od České obchodní inspekce (ČOI) dostaly v posledním čtvrtletí řetězce Penny Market, Billa a Albert. Podle kritiků nízká výše pokut řetězce od žonglování se slevami neodrazuje.

ČOI v posledním kvartále uložila za porušení zákona na ochranu spotřebitele řetězcům celkem 54 pravomocných pokut dohromady za šest milionů korun. Inspekce pokutuje nejen porušení pravidel u slev, ale i špatné účtování ceny či třeba prodej alkoholu a cigaret nezletilým. Nejvyšší pokuty nicméně padají právě za slevové akce.

Penny Market patří mezi dlouhodobě nejpokutovanější. Naposledy od ČOI obdržel jedenáct pravomocných pokut v celkové výši 2,2 milionu korun. Billa musí zaplatit šest pokut za 1,6 milionu korun a řetězec Albert pět pokut za celkem 1,1 milionu Kč.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-za-falesne-slevy-litaji-milionove-pokuty-nejvic-zaplati-penny-40504664

15 January 2025

Loni Češi pocítili zdražování potravin zejména u některých druhů masa, mléčných výrobků, másla, čokolády, jablek či vajec. Ke konci roku růst cen některých z nich ještě zrychlil. I letos bude podle odborníků zdražování potravin pokračovat, a to v podobném tempu jako loni. Ceny značně ovlivňuje i stále proměnlivější počasí.

Z dat cenového srovnávače Kupi.cz vyplývá, že balení deseti vajec velikosti M lze v lednu v obchodech pořídit běžně za 63 korun, v akci průměrně o 25 korun levněji. Litr trvanlivého polotučného mléka vyjde na 21,50 koruny, v akci pak za 12,50 Kč. Podle analytiků by se ale měly ceny těchto potravin letos ještě zvyšovat.

„Zákazníci si mohou připlatit za pekařské výrobky, protože rostou výkupní ceny pšenice i žita z důvodů klesajících osevních ploch v Česku i v Evropě. Dražší budou i vejce - chovatelé přestavují chovy nosnic z klecového způsobu ustájení na nákladnější volné chovy,“ míní mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Další informace zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-potraviny-opet-zdrazi-nejvice-mlecne-vyrobky-a-vejce-40503350

15 January 2025

Zemědělský svaz ČR a Agrární komora ČR se chystají odmítnout aktualizaci dlouhodobé zemědělské strategie, kterou brzy veřejnosti představí ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Připraví svoje vlastní řešení, řekli jejich zástupci MF DNES a iDNES.cz.

Prezidentce Potravinářské komory ČR Daně Večeřové chybí vyhodnocení současného stavu a důvody, proč původní strategie nefungovala. Naopak Asociace soukromého zemědělství ČR aktualizaci podpoří, pokud bude ve větším hovořit o podporování rodinných farem a nutné generační výměně.

Potravináři upozorňují, že by si přáli lepší rozpracování své kapitoly, aby odpovídala důležitosti navazujícího odvětví. „Chybí nám konkrétní opatření k realizaci cílů, včetně opatření ke zvyšování konkurenceschopnosti tuzemského potravinářského průmyslu a návaznosti na další dokumenty. Dokument také vůbec neřeší problematiku strategické soběstačnosti pro případ krizí,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-strategie-vyborny-potraviny.A250114_184618_ekonomika_drh

14 January 2025

Británie v úterý zakázala dovoz šunky a dalších masných a mléčných produktů z Německa, informovala agentura Reuters. Jde o preventivní opatření, jež má zabránit šíření slintavky a kulhavky do Spojeného království poté, co byl minulý týden potvrzen případ nákazy na předměstí Berlína.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-britanie-zakazala-kvuli-slintavce-a-kulhavce-dovoz-sunky-z-nemecka-40504545

14 January 2025

Potravinářské podniky jdou s dobou. Využívají moderní technologie a zlepšují efektivitu tím, že automatizují rutinní úkony. Přizpůsobují se i dalším trendům, jako jsou solární panely nebo obnovitelné zdroje energie. „Pokud chceme náš potravinářský průmysl předat na vysoké úrovni dalším generacím, musíme dělat kroky v jeho prospěch. Úředníci, a nejen ti v Bruselu, však vymýšlejí čím dál větší byrokratické obludnosti,“ říká v rozhovoru prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Rozhovor najdete zde: https://www.zboziaprodej.cz/2025/01/14/dana-vecerova-prezidentka-potravinarska-komora-cr-zelena-politika-musi-byt-realisticka/

14 January 2025

Minikečupy ve fast foodech a další omáčky, folie na zavazadla na letištích, smetánky do kávy a cukr v kavárnách, ale i porcovaný med, marmeláda či jednorázová balení drogerie v hotelech. To vše by mělo v zemích EU skončit. Nařízení se týká i mikrotenových sáčků a snížit se má také objem vzduchu v přepravních obalech.

Členské státy EU se koncem minulého roku shodly na nařízení o redukci obalového odpadu a podpoře opakovaného užití plastů a jejich recyklace. Do roku 2030 se mají přestat vyrábět

Jednorázová balení u zmíněných produktů se mají přestat vyrábět do roku 2030, ale z trhu začnou mizet už zhruba za dva roky. Zakázané však bude i používání jednorázových plastových obalů pro méně než 1,5 kilogramu baleného čerstvého ovoce a zeleniny.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-konec-jednorazovych-obalu-v-eu-do-peti-let-maji-zmizet-minikecupy-cukr-i-smetanky-40503663

13 January 2025

Mléko je to první, co po narození ochutná každý z nás. Hraje důležitou roli při vývoji našich kostí i při tvorbě střevní mikroflóry. Dříve bylo určeno jenom pro mláďata, dnes ho pijí i dospělí. Čím je to způsobeno? A proč někteří lidé trpí intolerancí vůči laktóze? O tom vypráví specialistka na mikrobiologii mlékárenských produktů Šárka Horáčková z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Rozhovor si můžete přečíst zde: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/sarka-horackova-mleko-zdravi-potravina-laktoza-biologie.A241226_832265_zdravi_krd

13 January 2025

Nejen milovníci italské kuchyně se letos můžou těšit na zlevnění olivového oleje. Po celosvětově špatné úrodě v předloňském roce a následném až dvojnásobném zdražení vloni španělským hájům prospěly jarní deště. Oproti tomu na Sicílii si na hojnější sklizeň musí ještě počkat, do nového roku se ale i Italové dívají s nadějným očekáváním.

Ve Španělsku byla na rozdíl od Sicílie úroda lepší už vloni. „Španělským hájům totiž prospěly jarní deště,“ popsal mluvčí české Potravinářské komory Marek Zemánek. Velkoobchodní cena olivového oleje proto už na konci loňského roku klesla na 5,5 eura za litr. Před rokem přitom přesahovala částku 9 eur za litr.

Právě Španělsko dodává do států Evropské unie 70 procent z veškerého objemu olivového oleje na trhu, a bude tedy podle Zemánka promlouvat do cen i v letošním roce. „Zákazník by cenový rozdíl mohl pocítit v nadcházejících týdnech, kdy se na trhu objeví nově zpracovaná úroda,“ uvedl Zemánek.

Do budoucna ale Zemánek i přes současné zlevňování očekává trend stoupajících cen, protože kvůli změnám klimatu se sníží produkce jižních států. „Pěstitelé a výrobci se v tamních zemích připravují na výkyvy počasí, investují do nových technologií, které jim mají pomoci se přizpůsobit. To ale s sebou nese nové náklady, které se pravděpodobně promítnou i do cen produkce,“ vysvětlil.

Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/oliv-bude-letos-vice-a-olej-zlevni-veri-obchodnici-i-pestitele.html

12 January 2025

Počet domácích zabijaček loni mírně vzrostl o 900 na 22.500, dlouhodobě ale zájem o domácí porážky klesá. Vyplývá to z dat ministerstva zemědělství. Ještě před deseti lety bylo při domácích zabijačkách poraženo kolem 100.000 prasat. Český svaz zpracovatelů masa tvrdí, že důvodem je mimo jiné pokles živočišné výroby v Česku. Nejvíce zabijaček se uskuteční od listopadu do března.

Domácí porážky prasat za posledních 30 let poklesly. Je to dané změnou a strukturou zemědělské výroby v ČR. Dříve mnoho lidí z vesnice mělo deputát ze zemědělského družstva, který byl často použit na výkrm prasat. V současnosti je krmení pro prasata drahou záležitostí," uvedl Radek Slanec, ředitel svazu zpracovatelů masa.

Potravinářská komora ČR uvedla, že pořádání zabijaček prostřednictvím restauračních zařízení je v Česku stále oblíbenější. Potvrdila to také Asociace hotelů a restaurací ČR, podle prezidenta Václava Stárka mají hosté v oblibě veškeré tematické akce, včetně zabijačkových hodů.

Více zde: https://www.tyden.cz/zajem-o-domaci-zabijacky-dlouhodobe-klesa-loni-jich-bylo-22500-drive-100000

11 January 2025

Miso, hummus či okara. Luštěninové výrobky, se kterými se lidé v Česku setkávají na pultech obchodů i v jídelních lístcích stále častěji. Přesto doposud zákon u některých z nich neurčuje, jak konkrétně by měly vypadat. Výsledná podoba i kvalita jednotlivých výrobků se proto může lišit. Změnit to má od letošního léta nová vyhláška ministerstva zemědělství.

Vyhláška předložená resortem mimo jiné definuje některé výrobky, na které zákon prozatím zapomínal. Někteří producenti budou muset upravit svou výrobu tak, aby splnili nově dané parametry.

Například stále více oblíbený hummus (pomazánka z cizrny a sezamové pasty) se momentálně vyskytuje na trhu se značně se lišícím obsahem cizrny. Podle vyhlášky bude muset podíl cizrny v hummusu převažovat nad dalšími surovinami.

Vyhláška také zavádí povinnost dodržovat limit pro opiové alkaloidy v máku. „Tento krok usnadní dozorovým orgánům kontrolu nad trhem s modrým mákem a pomůže zlepšit postavení jeho producentů. Jako světová velmoc v produkci potravinářského máku bychom jistě měli mít jeho kvalitu pevně v rukou,“ sdělil mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.
 
10 January 2025

Nepříjemné zdražování potravin potrápí české zákazníky i tento rok. Hlavním důvodem vyšších cen je nejen nepříznivá situace na zahraničních trzích, ale také cena obalů či energií. Nejvíce to zákazníci pocítí na cenách vajec, masa či kávy. Naopak máslo by mohlo dle odborníka tento rok zlevnit.

Zdražování potravin bude nadále pokračovat i v novém roce, hlásí Potravinářská komora. Tempo, kterým se bude zdražovat, se má navíc urychlit. Zatímco v porovnání s minulým rokem vzrostly ceny v listopadu o 2,8 procenta, letos to může podle analytiků být až o 5 procent.

Cena másla už prý ale tolik neporoste. "Vše se samozřejmě bude odvíjet od cen mléka, ale obecně bych řekl, že dojde ke zlevnění másla. A bude to také způsobeno tím, že řada řetězců bude čím dál tím více dávat máslo do slevových akcí. U Čechů totiž platí, že při nákupu potravin má slovo 'sleva' dost důležitý význam při jejich rozhodování. Dokonce jsou i potraviny, které se de facto jinak než ve slevové akci neprodávají," vysvětlil ekonom Petr Studnička.

Více tady: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/591767-trend-zdrazovani-potravin-tento-rok-neustoupi-podrazi-kava-vejce-i-maso

10 January 2025

Před zhruba osmi lety přišel pro české výrobce tuzemáku šok. Od dubna dalšího roku měla skončit výjimka na používání tzv. rumového éteru – aromatu typického právě pro tuzemský rum, ale také pro některé sladkosti. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) totiž dříve upozornil, že může jít o zdravotní riziko, látky mohly být teoreticky rakovinotvorné.

Dnes podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka nepoužívá látky s furanem prakticky nikdo. To potvrzuje i výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Vladimír Darebník.

Aktuálně se podle Zemánka používají kouřová aromata, lihovina pak má nádech smoleného sudu. Podle analýz neobsahují ani furan, ani jeho alkylové deriváty, které by také mohly být teoreticky zdravotně závadné. „V loňském roce proběhlo na straně Evropské komise a EFSA k opakovanému posuzování bezpečnosti kouřových aromat – tekutých kouřů. Bylo rozhodnuto, že povolení použití těchto aromat bude časově omezeno, a to na dva, respektive šest let dle jejich aplikace. Aromat pro lihoviny se týká termín do 1. července 2026,“ říká mluvčí komory.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/alkohol-lih-rum-tuzema-eter.A250109_183849_ekonomika_drh

09 January 2025

Generace Z se teprve učí, jak omezovat plýtvání potravinami. Vyplývá to z výzkumného projektu Wasteful Generation. Lidé z této generace zároveň více plýtvají po osamostatnění od rodičů, roli ale hrají i finance nebo pohodlí.

Výzkumný projekt Wasteful Generation se snaží zmapovat přístup generace Z k plýtvání potravinami, zároveň hledá i možná řešení. Autoři zjistili, že hlavním problémem u této generace je vyhazování jídla po odstěhování od rodičů. Při bydlení s nimi totiž vyhodí příslušníci generace Z průměrně 30 gramů potravin denně, zatímco po odstěhování je to více než dvojnásobek, a to 66 gramů za den.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-generace-z-plytva-jidlem-267629

09 January 2025

Loni Češi pocítili zdražování potravin zejména u některých druhů masa, mléčných výrobků, másla, čokolády, jablek či vajec. Ke konci roku růst cen některých z nich ještě zrychlil. I letos bude podle odborníků zdražování potravin pokračovat, a to v podobném tempu jako loni. Ceny značně ovlivňuje i stále proměnlivější počasí.

Podle hlavního ekonoma XTB Pavla Peterky bude zvýšené tempo růstu cen potravin včetně těch základních pokračovat minimálně do první poloviny roku.

„Zákazníci si mohou připlatit za pekařské výrobky, protože rostou výkupní ceny pšenice i žita z důvodů klesajících osevních ploch v Česku i v Evropě. Dražší budou i vejce – chovatelé přestavují chovy nosnic z klecového způsobu ustájení na nákladnější volné chovy,“ míní mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Více v dnešním Právu

 

09 January 2025

Názvy jako burger, párek či steak by se měly používat výhradně u výrobků z masa. Stát definuje požadavky na tradiční masné výrobky. Například šunka nejvyšší jakosti musí obsahovat nejméně 16 procent svalových bílkovin, což odpovídá kategorii 80 až 100 procent masa. Nevidím tedy důvod, proč by se měly používat pojmy jako veganský burger či klobása. Rostlinné alternativy mají nejen jiné složení, ale i výživovou hodnotu. Pokud si je zákazník koupí, předpokládá, že chutnají jako originál a výživová hodnota se blíží živočišnému původu. Což ale neplatí. Kvalita a složení navíc mohou být zcela odlišné, na rozdíl od masných výrobků, kde je v mnoha případech složení pevně stanoveno. V minulosti se také řešilo označení tuzemský rum, který je z brambor. Skutečný rum však musí být vyroben z třtiny. Obdobně i pomazánkové máslo. Pojmem „máslo“ lze na společném evropském trhu označit jen výrobek, který obsahuje alespoň 80 procent mléčného tuku. U obou výrobků se tak označení máslo a rum nesmí používat. Proč by ten stejný přístup tedy neměl platit u veganských imitací tradičních masných výrobků?

Komentář prezidentky Dany Večeřové vyšel v týdeníku Echo (2/2025)

09 January 2025

Hospodářská komora ČR připravila seminář zaměřený na obchodní vztahy s ukrajinskými partnery, který se bude konat ve středu 15. ledna 2025 od 13:00 do 14:30 hodin. Seminář se uskuteční v prostorách Hospodářské komory ČR na adrese Florentinum, Na Florenci 2116/15, Praha 1 (recepce A).

Tento seminář je určen pro všechny, kteří se zajímají o aktuální obchodní podmínky a příležitosti na ukrajinském trhu. Účastníci se dozví nejnovější informace o obchodních zásadách a právních aspektech spolupráce s Ukrajinou.

Vzhledem k omezené kapacitě se zájemci mohou přihlásit zde: https://www.komora.cz/blog/aktuality/zveme-vas-na-seminar-s-ukrajinskym-velvyslancem-vasylem-zvarychem/

08 January 2025

19. až 20. března 2025

Agentura CzechTrade ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR ve Vídni a Ministerstvem zemědělství ČR zve české firmy na podnikatelskou misi v oblasti potravinářství do Rakouska.

Cílem mise, která proběhne v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie, je seznámit české firmy s legislativními podmínkami pro vývoz jejich produktů do Rakouska, aktuálním stavem rakouského potravinářského sektoru a především možnost navázání nových obchodních kontaktů s místními partnery.

Přednášky pro zúčastněné české firmy jsou již zajištěny ze strany Rakouské hospodářské komory (WKO) a Rakouské agentury pro zdraví a bezpečnost (AGES). Zúčastnění si v rámci mise vyslechnou prezentaci od maloobchodního řetězce Billa a největšího místního hráče v oblasti e-commerce (Gurkerl), jehož plně automatizovaný sklad rovněž navštíví. Součástí mise bude také ochutnávka českých produktů spojená s networkingem určená pro nákupčí maloobchodních řetězců, velkoobchody a distributory, obchodní zástupce a zástupce restaurací a hotelů.

Více informací najdete zde.

08 January 2025

Mise se uskuteční ve dnech 16. až 20. února 2025.

Prioritními sektory pro tuto podnikatelskou misi jsou železniční infrastruktura, smart mobility, bezpečnost silničního provozu a civilní letectví, včetně dronů. Cílem bude navázat, resp. prohloubit spolupráci s místní podnikatelskou komunitou.

Účastnický poplatek bez DPH 21% činí 1 525 EUR nebo 38 900 Kč pro nečleny Hospodářské komory ČR, pro členy 1 373 EUR nebo 35 010 Kč (sleva 10 %). Poplatek zahrnuje ubytování, transfery, pronájmy prostor, catering, organizaci firemních jednání, organizační náklady spojené s přípravou mise a služby pracovníků HK ČR po dobu mise. DPH ve výši 21 % bude připočteno dle platných předpisů.

V případě zájmu se hlaste nejpozději do 16. ledna zde: https://www.komora.cz/zahranicni-mise/doprovodna-podnikatelska-mise-ministra-dopravy-martina-kupky-do-maroka-ve-dnech-16-20-unora-2025/