10 November 2024

„Není pro mě překvapením, že je máslo na regále za 80 korun,“ říká šéf tuzemských mlékáren skupiny Lactalis Michal Brada. Dodává, že strmý vzestup cen ještě neskončil.

Klesající tučnost mléka, rostoucí poptávka, teplé počasí. K důvodům, které zdražují smetanu, ale i máslo, přidává ředitel skupiny Lactalis CZ Michal Brada ještě jeden, o němž se moc nemluví - nemoc modrého jazyka.

Horečka, která se rozšířila z Francie do Německa a zasáhla už i některé chovy v České republice, je podle něj hlavní element, který zahýbal s cenami másla a smetany na pultech. Dojivost skotu kvůli virové nákaze klesá o deset procent. A i proto ceny rostou.

Celý rozhovor najdete tady: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-maslo-jeste-zdrazi-muze-za-to-i-nemoc-modreho-jazyka-263989

09 November 2024

Šest let staré sliby supermarketů o tom, že od roku 2025 přestanou prodávat vejce z klecových chovů, se nyní ukazují jako neuskutečnitelné. I kdyby své sliby chtěly splnit, většina nemůže. Varování drůbežářů se naplnila a vajec z alternativních chovů zatím na trhu není dost. Ceny navíc pomalu, ale jistě rostou a zřejmě jen tak nepřestanou. Hlavními důvody jsou výdaje drůbežářů na přestavby, nedostatek vajec v Evropské unii i ptačí chřipka.

Je nutné říct, že i kdyby řetězce své původní závazky chtěly splnit, tak reálně všechny ani nemohou. Že to tak dopadne, upozorňovali drůbežáři i Potravinářská komora ČR.

„Celý zemědělsko-potravinářský sektor už před lety upozorňoval, že vajec z voliérových nebo podestýlkových chovů bude na evropském trhu nedostatek. Přestože se řetězce od roku 2025 zavázaly přestat odebírat vejce z klecových chovů, do Česka se tato vejce nadále ve velkém dovážejí a zřejmě i nadále budou, protože vajec z neklecových chovů není v Evropě dostatek,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Více tady: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-supermarkety-navzdory-slibum-prodavaji-klecova-vejce-dal-na-trhu-neni-dost-alternativ-40495257

09 November 2024

Potravinářská komora ČR, zastupující také největší mlékárny na trhu, analyzovala vývoj cen másla v celém výrobním a dodavatelském řetězci, tedy celou cestu od zemědělců až po regály obchodů.

Spotřebitelé si totiž právě v současné době všímají, že ceny kostky másla přesáhly u některých značek 70 korun a vzhledem k rostoucím cenám mléka se zřejmě cenovky mohou dál měnit. Potravináři předkládají několik důvodů, proč máslo zdražuje.

Článek k dispozici tady: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-vyssi-prirazky-obchodu-drahe-mleko-energie-potravinari-vysvetluji-ceny-masla-263816

08 November 2024

Ještě před dvěma týdny byla průměrná cena másla v supermarketech 66 korun, teď se dá v akci koupit i za 44 korun a je hlavním tahákem na letácích obchodníků. V některých supermarketech se kvůli tomu ve čtvrtek po ránu tvořily fronty.

Těsno bylo ve čtvrtek od rána okolo regálu s máslem například v na Praze 9 v supermarketu Lidl Českobrodská. Máslo tu měli za necelých 50 korun a nabídka byla omezená na pět kusů na osobu.

Cenové kolísání vyvolává otázky nejen ohledně cenotvorby supermarketů, ale i kvality produktu. Podle Potravinářské komory se v akcích prodává zřejmě rozmrazené máslo.

„Za tyto akční ceny se v současné době při rostoucích nákladech zpracovatelů nedá máslo vyrobit nikde v Evropě. Zřejmě proto půjde o máslo vyskladněné z mrazíren, které může být i rok staré a bývá levnější. To ale ničemu nevadí. Je ovšem nutné počítat s tím, že jeho kvalita nemusí být prvotřídní jako u čerstvé potraviny. Doporučujeme takové máslo znovu nemrazit,“ upozornil mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více čtěte na: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-to-uz-ani-neumi-dat-normalni-cenu-cesi-stoji-potupne-fronty-na-maslo-v-akci-40496424

08 November 2024

Vánoce se kvapem blíží a mnozí je mají spojené i s chutí čokoládových figurek z vánočních kolekcí. Sladkých i hořkých. Jenže letos mnohým hořkne v ústech už při projíždění supermarketu a čtením cen. Oproti minulým rokům se totiž vyšvihly i na více než dvojnásobek a není výjimkou, že člověk za kolekci zaplatí kolem šesti set korun. Je proto dobré procházet obchody a sledovat slevové akce.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy jsou ceny čokolády vysoké především kvůli špatné úrodě kakaových bobů v hlavních producentských zemích, kterými jsou Pobřeží slonoviny a Ghana. „Kakaa je málo, takže si jeho prodejci mohou dovolit šponovat ceny. Vědí, že o čokoládu je zájem. Čokoládovny tedy nemají jinou možnost, než jim to zaplatit, což ale zároveň musí promítnout do cen pro odběratele,“ řekl Deníku.

Kdo tedy chce jíst pravou čokoládu, musí si nyní připlatit. Prodejci potřebují pokrýt náklady a chtějí si zachovat marže, na jaké jsou zvyklí. Ve slevách proto prodávají hlavně neprodané zboží. „Navíc vědí, že před Vánocemi lidé čokoládu hodně nakupují. Do její vyšší ceny se částečně promítá i dražší energie či cena lidské práce. Pokud by ale šlo jen o to, ceny by nestouply o tolik, ale třeba jen o jednotky či deset procent,“ podotkl ekonom.

Více zde: https://www.denik.cz/ekonomika/cena-vanocnich-kolekci-cokolada-obchody.html

08 November 2024

Celkem 19 kandidátů na eurokomisaře, kteří od pondělí do čtvrtka absolvovali slyšení před výbory Evropského parlamentu, podle zjištění ČTK uspělo a europoslanci jejich nominace odsouhlasili. Jediný, kdo zatím členy EP nepřesvědčil, je maďarský kandidát Olivér Várhelyi, který musí odpovědět na další dodatečné písemné otázky. V úterý 12. listopadu se ještě uskuteční slyšení se šesti výkonnými místopředsedy EK a jestliže oni i maďarský zástupce projdou, nová Evropská komise by po schválení europarlamentem mohla začít pracovat od počátku prosince.

Várhelyi, který je kandidátem maďarského premiéra Viktora Orbána, vystoupil na slyšení Výborů pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) a Výboru pro zemědělství (AGRI) ve středu večer. V nové Komisi vedené předsedkyní Ursulou von der Leyen by měl mít maďarský kandidát v gesci portfolio zdravotnictví a blahobytu zvířat.

Další informace najdete zde: https://euractiv.cz/section/aktualne-v-eu/news/19-kandidatu-do-komise-proslo-madar-varhelyi-si-musi-pockat/

07 November 2024

Pokud není zrovna akce, koupíte máslo v polských supermarketech za sedm osm zlotých. Je ho ale o 50 gramů méně, než bývá v českých obchodech. Ve středu odpoledne jsme po přepočtu zaplatili za čtvrt kila másla v polské Biedronce, zhruba pět kilometrů od Náchoda, celkem 55,94 koruny. Je to méně než u nás, ale jen kvůli máslu se přes hranice jet nevyplatí.

Do Vánoc lépe nebude

„Pokud jde o máslo, předpokládáme, že nejpozději před Vánocemi růst cen skončí,“ uvedl mluvčí potravinářské komory Marek Zemánek. Upozornil ale, že k máselné krizi by mohla přispět i zvýšená poptávka, pokud by některý řetězec chtěl nalákat zákazníky nízkou cenou výrobku.

„Lidé by zásoby vykoupili s cílem dávat je do mrazáků a v mléčném sektoru by opět nastaly problémy,“ uvedl Zemánek. Faktorů, které ovlivňují cenu produktů včetně másla, je ale více. Kromě zájmů spotřebitelů třeba i jejich koupěschopnost.

„V chudších regionech bývají ceny nižší, což platí i pro náklady na výrobu. Kde je nižší cena lidské práce, například v Polsku, jsou i výrobky levnější. V Německu je zase nižší DPH než v Česku, což také hraje roli,“ konstatoval agrární analytik Petr Havel.

Klesá obsah tuku v mléce

„Česko má bohužel jedno specifikum. Přestože máme jednu z nejvyšších užitkovostí na světě, máme i nejmenší tučnost mléka v Evropské unii. U nás tedy spotřebujeme ještě více mléka na výrobu smetany než v okolních zemích,“ potvrdil jeho slova Marek Zemánek z potravinářské komory.

K tématu zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cenu-masla-mohou-cesi-polakum-jen-zavidet-40496273

07 November 2024

Česká národní banka na čtvrtečním zasedání znovu přistoupila ke snížení úrokových sazeb. Hlavní sazba se tak nachází na úrovni čtyř procent. Centrální banka současně zhoršila výhled ekonomiky.

Guvernér Michl na tiskové konferenci uvedl, že „nastavení měnové politiky přesto zůstává přísné. Reálné úrokové sazby jsou kladné a tlumí úvěrovou aktivitu, a tudíž tvorbu peněz v ekonomice, a následně i dlouhodobou inflaci.“

Michl zároveň upozornil, že „v krátkém horizontu, tedy v příštích měsících, bankovní rada očekává dočasné zvýšení inflace vlivem obnoveného růstu cen potravin.“ Dodal, že jádrová inflace, zejména v kategorii služeb, zůstává stále zvýšená, což vyžaduje velmi opatrný přístup k dalšímu uvolňování měnové politiky.

Celý článek: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-cnb-opet-snizuje-sazby-banka-predstavi-novou-prognozu-264036

06 November 2024

Nová směrnice Evropské Unie požaduje, aby členské státy EU do roku 2030 snížily plýtvání potravinami ve všech článcích potravinového řetězce na polovinu. Nejen obchodní řetězce, ale i domácnosti by tedy měly množství vyhozených potravin zásadně snížit. Odborníci tvrdí, že důležitá je edukace veřejnosti a apel na ušetřený kapitál.

Domácnosti plýtvají potravinami nejvíce

Největším producentem potravinového odpadu jsou domácnosti, dle statistik Evropské Unie vytváří právě domácnosti asi padesát procent všech vyplýtvaných potravin. Jejich množství se pohybuje mezi čtyřiceti až šedesáti kilogramy na osobu za rok. Samotná místa prodeje potravin, a tedy obchodní řetězce, by mohly být zásadním prvkem změny. A to zejména edukací nakupujících například už během nákupu či sdílením informací v rámci svých propagačních mediálních platforem. Otázkou však stále zůstává, jak na veřejnost zacílit co nejlépe.  

Více o tématu tady: https://brnenska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/31748-nejvetsim-potravinovym-plytvacem-jsou-domacnosti-klicova-je-edukace-shoduji-se-odbornici.html

06 November 2024

Vláda ve středu schválila návrh zákona, který dává Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) více pravomocí zasahovat ve prospěch ochrany spotřebitelů. Úřad bude moci také zasahovat ve více případech nebo trestat fyzické osoby, které přispěly k narušení hospodářské soutěže.

Zákon vznikl v reakci na situaci na konci loňského roku, kdy se rychle zvyšovaly ceny potravin a zodpovědnost za tento vývoj odmítaly všechny články výrobního řetězce.

Více na: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-antimonopolni-urad-ma-dostat-vice-pravomoci-k-ochrane-spotrebitelu-schvalila-vlada-40496287

06 November 2024

„Nemáte tam nějakou chybu?“ zaslechli jsme v hypermarketu Albert u chlazeného regálu. Zákaznice byla ale prodavačkou ubezpečena, že jde o standardní cenu. Její údiv patřil cenovce u třicetikusového balení vajec, stálo na ní 199 korun. Za podobnou částku se přitom běžně kupují vajíčka z takzvané domácí produkce. 

 Do cen vajec se podle Potravinářské komory promítá několik faktorů.

„Ptačí chřipka v Česku, ale i v okolních státech. Na Slovensku a v Polsku zasáhla ptačí chřipka chovy velkých producentů. Během podzimu a zimy také nosnice kvůli nižším teplotám neprodukují tolik vajec. Dále v České republice dochází k přestavbám na alternativní typy ustájení a vajec bude méně až do roku 2026,“ zmínil pro naši redakci Marek Zemánek, tiskový mluvčí Potravinářské komory.

Jako poslední faktor zmínil větší zájem o vejce z důvodu vánočního pečení. Na to upozorňuje také Gabriela Dlouhá z Českomoravské drůbežářské unie.

Podle jejích slov je u cen potřeba vzít v úvahu cenu od zemědělců, cenu v obchodech a cenu na evropském trhu.

„Ceny vajec se vždy zvyšují s příchodem podzimu, z důvodu větší poptávky, pečení, nižší snášky v drobnochovech, obnova hejn v komerčních chovech, přispívá tomu i nedostatek nosnic v ČR i v Evropě z důvodu přestaveb obohacených klecí na alternativní způsoby ustájení. Nákazová situace, utracení 400 tisíc nosnic na Slovensku, 1,4 milionu nosnic v Polsku a Maďarsku. Stoupá také cena vajec v Evropě,“ vysvětluje Dlouhá.

Další informace najdete zde: https://www.prahain.cz/jidlo/cenu-vajec-v-supermarketu-pova-20909.html

06 November 2024

V pohraničních oblastech roste popularita tzv. „máslové turistiky“. Češi vyrážejí do polských měst, aby nakoupili potraviny za výrazně nižší ceny než v Česku. A nelze se jim divit. Zatímco v polském Lidlu lze máslo pořídit za pouhých 23 korun, v Česku je průměrná cena více než dvojnásobná.

„Poláci si skutečně mohou dovolit prodávat máslo se zápornou marží. Polský trh je o hodně větší než náš, je tam daleko větší konkurence, která tlačí ceny čehokoliv dolů. Na másle prodělají, ale vydělají na jiných položkách,“ potvrzuje agrární analytik Petr Havel.

„V akci se obvykle prodává rok staré máslo vyskladněné z mrazíren vyrobené v době nízké poptávky. Evropská legislativa bohužel nepřikazuje takové máslo označovat, takže zákazník to nepozná. Česko je výjimka, zde se takové máslo jmenuje stolní, jinde to ale neplatí,“ vysvětluje předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček .

Češi podle něj doplácejí na to, že místní krávy mají druhou nejnižší tučnost mléka v EU. A mléčný tuk tvoří 82 procent obsahu másla. V Česku se stále více chová holštýnský skot, vyznačující se velkou dojivostí, ale nižší užitkovostí oproti starým „českým strakám“, které postupně mizí. Zároveň roste spotřeba plnotučného mléka a tučných sýrů. „V celkové tukové bilanci pak chybí mléčný tuk na máslo. A musíme smetanu na výrobu másla dovážet. Loni se kilo smetany kupovalo za 68 korun, dnes stojí 103 korun,“ vysvětlil Kopáček.
 
Zástupci výrobců másla s tím souhlasí. „V Polsku mlékárny spotřebují méně litrů mléka na výrobu kilogramu másla, což jim pomáhá držet ceny konkurenceschopné,“ komentuje Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory ČR.
 
Potravináři ukazují prstem na řetězce, že ty si zbytečně k máslu připisují vysokou marži. Jak vyplývá z loňského šetření antimonopolního úřadu, do roku 2022 si obchodní řetězce přičítaly k ceně másla marži kolem 5,30 koruny, v roce 2023 už to bylo 10,20 koruny. „Jen se tak potvrdilo, že obchody s často zahraničními vlastníky si dělají v Česku na másle byznys,“ tvrdí Zemánek z Potravinářské komory ČR.
 
05 November 2024

Předvánoční fotografie cenovek másla z tuzemských supermarketů zaplavují internet snad pravidelně od roku 2017, kdy trh poprvé zažil výraznější „máslovou krizi“. Alespoň tak o ní mluví Svaz obchodu a cestovního ruchu, který zastupuje většinu tuzemských supermarketů. Ceny tohoto mléčného produktu jsou letos diskutovaným tématem i v Poslanecké sněmovně – na kontrolní nákup se naposledy vydala poslankyně z hnutí ANO Margita Balaštíková, která v obchodě objevila máslo dokonce za rekordních 80 korun. O to, kolik za něj dnes zákazníci zaplatí a kdo na něm víc vydělává, se tak znovu přou obchodníci s výrobci, reprezentovanými Potravinářskou komorou.

Komora mluví o „pomyslném másle na hlavě obchodníků“, kteří podle ní ceny mléčných produktů šponují. Zatímco výrobci másla své marže podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziměsíčně zvedli o necelých 16 korun za kilogram, obchodní řetězce měly zdražit kilo téměř o 27 korun. „Přitom většinu nákladů jednoznačně nesou výrobci másla. Téměř 70 procent z jeho ceny tvoří cena mléka a mléčného tuku,“ říká mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Podle Potravinářské komory jsou na vině rostoucí vstupní náklady, zejména výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku i vyšší cena lidské práce. „V cenách tuzemského másla se oproti jiným zemím také dlouhodobě propisují režijní náklady ve formě rostoucích poplatků za odpady nebo vysoké náklady na energie,“ říká mluvčí Potravinářské komory Zemánek a připomíná, že vlády řady evropských států ceny elektřiny dotují. V Česku cenové stropy pro elektřinu skončily začátkem letošního roku.

Celý text tady: https://www.e15.cz/byznys/potraviny/maslo-nad-zlato-podle-potravinaru-ho-maji-na-hlave-obchodnici-prouza-by-povolal-antimonopolni-urad-1419847

05 November 2024

Lucemburčan Christophe Hansen má nakročeno stát se novým šéfem zemědělské politiky EU. V pondělí večer (4. listopadu) totiž s velkým úspěchem absolvoval slyšení před poslanci Evropského parlamentu. Kandidát sklidil během diskuse s poslanci ze zemědělského výboru hned několikrát potlesk.

Hansenova tříhodinová debata s poslanci se mnohdy stočila i k národním tématům, například k ničivým povodním ve Valencii ve Španělsku, které si vyžádaly více než 200 obětí a přinesly milionové ztráty zemědělskému sektoru. Hansen poznamenal, že „klima stále více ohrožuje naše zemědělce.“ I když vyslovil jednoznačnou podporu Zelené dohodě, naznačil, že některé regulace by si zasloužily určité zjednodušení.

Více zde: https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/grilovani-budouci-komisar-pro-zemedelstvi-odmita-emisni-povolenky-pro-farmare/

05 November 2024

Potravinářská komora důrazně odmítá překrucování některých faktů o cenách potravin a o financování naší organizace, čehož se v posledních dnech ve svých mediálních vystoupeních dopouští prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.  

Prezident Tomáš Prouza například tvrdí, že Potravinářská komora rozjela silnou kampaň, která má sdělovat, že se kvůli bruselským regulacím budou potraviny zdražovat a že Komora záměrně vytváří v lidech paniku. Nic takového přitom není realitou. Komora si žádnou kampaň v médiích nezadala. V mediálních vystoupeních pouze upozorňuje na současné problémy českého (potažmo evropského) potravinářství. Výrobci potravin totiž čelí vlně sporných evropských zelených opatření, která v důsledku navýší už tak dost rozsáhlou administrativu výrobců a zvýší náklady na produkci potravin. Potravináři jen upozorňují na možná rizika svého podnikání, protože nová opatření, která se na ně přenáší, zákonitě vyvolávají další náklady. Na webových stránkách Komory jsou veřejnosti přístupné všechny tiskové zprávy a hlavní teze, které v médiích potravináři prezentují.

Na přílišnou byrokracii a s ní spojené náklady dlouhodobě upozorňují významní čeští ekonomové, bankéři, právníci i podnikatelé. Naposledy i bývalý italský premiér a někdejší šéf Evropské centrální banky Mario Draghi. Ten na konci září představil svou zprávu, kde varuje, že evropské podniky ztrácí schopnost konkurovat svým rivalům z jiných kontinentů. Podle něj musí státy více investovat, dokončit jednotný trh a také omezit byrokracii. V minulosti přitom sám prezident Prouza upozorňoval, že na ceny potravin má vliv řada faktorů. Jako jeden z nich mimo jiné uváděl, že „stát rezignoval na snižování byrokracie“.

Komora považuje za nešťastné, pokud představitel významné oborové a profesní organizace s takovým mediálním dosahem staví komunikaci o cenách potravin na šíření dezinformací. Pro úplnost je nutné dodat, že představitelé obou organizací – Svaz obchodu a cestovního ruchu a Potravinářská komora nemají problém na důležitých tématech spolupracovat – nedávno ostatně zaslali dopis panu premiérovi Petru Fialu s žádostí o odložení unijního nařízení proti odlesňování, a to z důvodu nepřipravenosti systému. Potravinářská komora v tomto tématu dlouhodobě upozorňuje na značný nárůst administrativy související s prokazováním skutečnosti, že se jednotlivé podniky nepodílejí na odlesňování.

Potravinářská komora rovněž považuje za důležité vyjádřit se k tvrzení, že ji spolufinancuje stát. Chod naší organizace je zajištěn především z členských příspěvků a jejího zapojení do různých projektů. Pokud jde o příspěvky státu, veřejné finance čerpá pouze Česká technologická platforma pro potraviny. Všechny finanční podpory jsou však jasně dané, na co lze peníze vynaložit, ať už na vědeckou činnost, populárně naučné materiály, semináře nebo různé konference apod. Jistě nejde o veřejné financování aktivit komory v oblasti public relations.

Komora je přesvědčena, že za současnými mediálními útoky prezidenta Prouzy na potravináře je jen jeho potřeba odvést pozornost od rekordně drahého másla, protože z dat statistiků jednoznačně vyplývá, že největší podíl na růstu cen másla mají obchody. Více o tom, jak mají obchody pomyslné máslo na hlavě, naleznete v tiskové zprávě zde. Obchodní řetězce se mimo jiné v současnosti v médiích potýkají s další negativní publicitou, ať už jde o zvýhodňování privátních značek oproti značkovým výrobkům, s důkazy o „tricích“ s cenami výrobků nebo s tím, jak řetězce neplní nedávno slibovaný konec prodeje vajec z klecových chovů.

05 November 2024

V regálech obchodníků už několik týdnů sledujeme stále se zvyšující ceny másla. Když stálo šesesát korun, nevěřili jsme vlastním očím, ale dnes už není cena 75 korun za čtvrt kila másla ničím výjimečným. Kdo za to může? Výrobci ukazují prstem na obchodníky.

Potravinářská komora za viníka vysokých cen označila krom rostoucí výkupní ceny mléka i nedostatek mléčného tuku na trhu, ale i vyšší cenu lidské práce a energií. K nepříznivé situaci podle komory přispívá také citelné zdražování na straně obchodníků. Pojďme se jednotlivé důvody podívat podrobněji.

Více zde: https://www.vitalia.cz/clanky/za-drahe-maslo-mohou-hlavne-obchodnici-k-navyseni-nemeli-duvod-rikaji-potravinari/

05 November 2024

Do konce října si cukráři a pekaři dávali čas na stanovení ceníků pro letošní vánoční cukroví. Teď už je jasno. Většina kvůli stále dražším surovinám, zvyšování mzdových nákladů a cenám energií zdraží.

Podle Hlavatého vyhnaly letos ceny vánočního cukroví nahoru zejména ceny surovin, a to především másla, čokolády, oříšků a kakaa. Například máslo meziročně zdražilo o třetinu, čokoláda až o 22 procent.

„Důvody drahého másla jsou především následující: pomalu rostoucí výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku na trhu, ale i vyšší cena lidské práce a energií,“ sdělil MF DNES mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek. Kostka másla v obchodech atakuje hranici sedmdesáti korun.

Celý text zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ceny-cukrovi-peceni-maslo-mouka-cukr-zdrazeni.A241104_165842_ekonomika_ven

04 November 2024

Společnost pro výživu pořádá dne 29. listopadu 2024 konferenci Dětská výživa a obezita 2024.

Témata konference

  • A) Dětská výživa v prevenci či léčbě nemocí
  • B) Výživa sportujících dětí
  • C) Praktické zkušenosti s prevencí či léčbou dětí s nadváhou a obezitou


Místo konání: Praha, Konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2

Další informace naleznete zde.

Ilustrační foto: pixabay 

04 November 2024

Ve dnech od 7. do 14. prosince 2024 proběhne podnikatelská mise, která doprovodí místopředsedu vlády ČR a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku na jeho oficiální pracovní cestě do Etiopie, Jihoafrické republiky a Gabonu. 

Prioritními sektory pro tuto podnikatelskou misi jsou: energetika (OZE), doprava (inteligentní dopravní systémy ITS a zařízení pro letiště a automobily), inovace a technika (ICT), těžební, environmentální a zemědělský průmysl, zdravotnictví, věda, výzkum, inovace, a zemědělsko-potravinářský průmysl.

Veškeré informace k této misi spolu s registračním linkem a potřebnými dokumenty najdete na našem webu: podnikatelská mise do Afriky


Deadline zaslání všech materiálů je 10. 11. 2024 (kvůli vízum a potřebnému očkování).

04 November 2024

Česko-kambodžské obchodní fórum (7. 11.) se bude konat při příležitosti návštěvy kambodžského vicepremiéra H.E. SUN Chanthol a významných zástupců kambodžského businessu. Připravované business fórum se bude konat 7. 11. 2024 od 8:30 hod. v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (Na Františku 32, 110 15 Praha).
 
Prioritními sektory tohoto setkání jsou elektronika, automotive, potravinářství, turistika, farmacie, obnovitelné zdroje energie

V případě zájmu vás prosíme registrovat se přes registrační link: registrace na Česko-kambodžské business fórum

04 November 2024

Česko-makedonské obchodní fórum (5. 11.) se bude konat při příležitosti návštěvy makedonské ministryně energetiky, hornictví a přírodních zdrojů Sanji Bozhinovske a ministra zahraničních věcí a zahraničního obchodu Timcha Muchinskiho. Připravované business fórum se bude konat 5. 11. 2024 od 8:30 hod. v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (Na Františku 32, 110 15 Praha).

Toto businessové setkání je určeno prioritně firmám, které mají o makedonský trh zájem, resp. na tomto trhu již aktivně působí.
 
Prioritními sektory tohoto setkání jsou energetika a přírodní (obnovitelné) zdroje, oběhové hospodářství a vodohospodářství, zemědělství, železniční a dopravní infrastruktura a obranný průmysl.

V případě zájmu vás prosíme registrovat se přes registrační link: registrace na Česko-makedonské business fórum

04 November 2024

Tradiční fronty před zahájením

Den zdraví se konal poosmadvacáté v krásných prostorách Konferenčního centra City na Pankráci. Díky tomu, že má již tradici a kvalitní program, se od rána vinula fronta cca 100 lidí, kteří chtěli aktivně udělat něco pro své zdraví. Celého dne se zúčastnilo přes 700 lidí, většina zde strávila mnoho hodin, někteří i celý den, protože program byl opravdu bohatý.

O důležitosti tohoto dne nepochybuje ani starosta Prahy 4 Ing. Ondřej Kubín, MBA, a MUDr. Alena Šteflová zástupkyně WHO, kteří společně s PhDr. Ivou Málkovu Den zdraví zahájili.

MUDr. Alena Šteflová návštěvníkům akce také vysvětlila, jak Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR přispívá k zlepšení životního stylu.

Stovky lidí nejen prožilo krásný den naplněný teorií i praxí, ale získalo motivaci a odhodlání se starat o své zdraví i zbývajících 364 dní v roce.

Přednášky a poradny

Dopoledne bylo věnované právě přednáškám týkajících se tělesného zdraví, kdy pak lidé mohli v rámci poraden konzultovat své problémy u odborníků.

Poradna a přednáška se cvičením o žilním systému

O přednášku a poradnu MUDr. Júlie Černohorské ze Žilní poradny byl tradičně velký zájem.

I přes velký počet zájemců na přednášce se podařilo nejen seznámit účastníky s problémem onemocnění žil a hemoroidů, ale vyzkoušeli si i efektivní cviky. Cviky byly zaměřeny na problémy s otoky nohou, na pocity těžkých nohou, na problémy s metličkami, křečovými žílami a hemoroidálním onemocněním. Na poradu s paní doktorkou se sice nedostalo na každého, ale odbornice u stánku daly cca 100 lidem tipy, jak těmto problémům předcházet či kam se mají obrátit na odborníka.

Lymfologická poradna a přednáška o vztahu lymfy a gynoidního typu obezity

Návštěvníky Dne zdraví tvoří nejvíce ženy právě s gynoidním rozložením tuku. S velkým zájmem si tedy vyslechly přednášku MUDr. Vlasáka na téma, jaké jsou hlavní rozdíly v léčbě různého rozložení tuku. Dozvěděly se, jak aktivace lymfatického systému pomáhá při hubnutí především u gynoidního typu obezity, jak postupovat při zhoršující se celulitidě, nárůstu tuku v oblasti stehen a hýždí a jak dostat pod kontrolu lipedém, jednu z nejproblémovějších forem kumulace tukové tkáně. Zjistily, co je komplexní dekongestivní terapie a mohly si hned ve stánku Loany u lymfologické poradny zakoupit kompresivní pomůcky. Zejména byl zájem o kompresivní legíny na cvičení.

Poradna a přednáška o osteoporóze

MUDr. Běhounek byl již tradičně k dispozici u poradny prevence osteoporózy za kliniku revmatologie a rehabilitace 3LF. UK a FTN. Dělal za pomoci dotazníku osvětu ve vztahu k osteoporóze. Podařilo se i zodpovědět řadu dotazů směřujících k prevenci a léčbě kostních chorob. Největší radost měl ze zájmu mladé generace, protože pro dobré kostní zdraví je důležité starat se i o vybudování maximální kostní hmoty od mládí, kde mohou právě mladí lidé nejlépe ovlivnit budoucnost svého pohybového systému. I zájem o osteoporózu s ohledem na své blízké je výborný, neboť se často zapomíná na dědičnost osteoporózy, která může dosahovat přes 60 a více procent. Během 6 hodin dotazů a povídání se podařilo zachytit několik pravděpodobně neléčených jedinců s osteoporózou, kteří byli odesláni na další vyšetření.

Přednáška o spánku včetně poradny

V rámci přednášky se zjistilo, že lidé neznají základní pravidla spánkové hygieny, sledují mobily i v noci a stěžují si na buzení. Někdy naopak moc řeší, aby spali, aby nebyli pak druhý den unaveni, což má samozřejmě na spánek opačný efekt. Jen pár z účastníků přednášky znalo něco málo o toxicitě modrého světla ve večerních a nočních hodinách. V rámci poradny pak řešili další své problémy se spánkem. 

Přednáška na téma nové léky, které pomáhají řešit nejen hlad, ale i emoční jedení

MUDr. Klaudie Hálová Karoliová seznámila účastníky s tím, co farmakologická léčba obezity obnáší a jaké jsou její výhody a úskalí. Představila aktuální možnosti moderní farmakologické léčby pro nadváhu či obezitu a zodpověděla dotazy. 

Hubnutí se STOBem

V odpoledním bloku přednášek mohli účastníci diskutovat s odborníky ze STOBu a vyslechnout jejich přednášky s tématy, jak převést teoretické znalosti do praktického života a jak zredukovat kilogramy.

Ve VIP salonku měli prostor se zeptat jak absolventů kurzů, tak odborníků STOBu na jakékoliv otázky ohledně hubnutí se STOBem nebo ohledně aktivní dovolené.

Další přednáška byla věnovaná tématu, jak rozumět parametrům z moderních vah, které měří složení těla.

Psychoterapeutka Petra Mocová měla praktickou přednášku, ve které poradila, jak zvládat emoční jedení.

Poslední přednáška byla věnovaná tématu pohybu – proč je nejen při hubnutí tak důležitý a jak se k němu motivovat.

Ukázky recenzí přednášek

MUDr. Černohorská byla SKVĚLÁ JAKO VŽDY - je moc dobré si každoročně připomenout, co máme pro ten náš žilní systém dělat. Stejně výborná byla i fyzioterapeutka, poctivě připravené ukázky cvičení - zkrátka, už se těším na příští setkání. Děkuje oběma i organizátorům STOBu Jaroslava D.

Přednáška byla srozumitelně podaná. Paní doktorka byla úžasná. Navštívila jsem i poradnu. Lenka K.

Úžasná přednáška. Některé informace byly pro mě nové-význam lymfy, mikrocirkulace ... Irena

Velmi zajímavé a pro mě zatím neznámé téma, které mi trochu vysvětlilo některé problémy s hubnutím. En K.

Přednáška byla zajímavá a pro mě velmi užitečná. Dozvěděla jsem se pro mě nové, dosud neznámé věci. Přednášející byla příjemná, ochotná a mluvila srozumitelně. Petra P.

Výborná přednáška, logicky zpracované vystoupení dr. Běhounka a opakovala bych jen samou chválu, která je zde už uvedena. Jen požádám organizátory STOBu, aby pana dr. Běhounka pozvali i příště, protože chci poctivě dělat cvičení, které mně doporučil na získání větší svalové síly v rukou a chci si to za rok ověřit na tom jeho přístroji. Děkuji Jaroslava D.

Přednáška byla zajímavá, zbořila i mýty, kterým jsem věřila a přednášející byla příjemná, ochotná a mluvila srozumitelně.

Velký zájem o měření složení těla

Měření složení těla, které poskytují odborníci STOBu, je každoročně nejžádanější službou a fronty jsou zde po celý den. Celkem bylo změřeno cca 250 osob, většina z nich měla nadváhu, případně obezitu. Někteří se měřili i loňský rok a došlo u nich ke snížení hmotnosti a zlepšení poměru tuku a svalů.

Mnoho lidí mělo nízké množství svalové hmoty a nadbytek tukové hmoty. Cca polovina z těchto lidí s kily navíc s tím už něco dělá, chodí cvičit a upravují stravu. Ti měli přiměřené množství svalové hmoty.

Po celý den byly u řady lidí také u poradenského stánku Novo Nordisku, kteří si chtěli nechat změřit složení těla a kvalifikované nutriční terapeutky jim dávaly zasvěcené rady, jak zvládat kila navíc.

Poradna STOBu

Těm, kteří se teprve odhodlávají hubnout, podala pomocnou ruku společnost STOB s širokou nabídkou kurzů zdravého hubnutí naživo i online, stejně tak cvičení či individuálního poradenství.

U stánku cvičitelek STOBu si lidé udělali testy zdatnosti a většinou získali motivaci k zvýšení pohybu.

Nechyběla také poradna pro rodiče dětí s kily navíc. Radostné bylo, že díky této poradně a výborné lektorce se doobsadil rodinný kurz zdravého životního stylu, který začínal hned po Dni zdraví. O tyto rodinné kurzy, kde trváme na aktivní účasti rodiče, není bohužel velký zájem, protože rodič často nepokládá obezitu dítěte za problém.

Index zdraví

Na místě si mohli účastníci spočítat svůj index zdraví, který se skládal z výsledků tělesné zdatnosti, glykémie (95 % účastníků ji mělo v pořádku), složení těla, obvodu pasu a BMI.

To je právě smyslem celého dne – přimět účastníky k lepšímu stravování a ke zvýšení pohybu a ověřit si každoročně své snažení objektivně změřením Indexu zdraví.

Cvičení

Po celý den probíhaly různé druhy cvičení, na které se hlásili lidé předem. Již mnoho týdnů před samotným Dnem zdraví bylo zřejmé, že kapacita sálu nestačí poptávce, a tak jsme i letos uspořádali v týdnu před Dnem zdraví cvičení online.

Dobré jídlo

Účastníci mohli ochutnat i zakoupit zajímavé produkty, které mohou být součástí zdravého životního stylu a díky naším partnerům si 100 z nich odneslo zdarma balíček zdravých potravin.

Ukázka recenzí na celý Den zdraví

Byl to krásný den, příjemně prožitý, plný praktických věcí i cenných rad. Spoustu věcí jsem si ujasnila, něco nového dozvěděla a ochutnala. Spousta cenných informací, moc se mi to líbilo. Příště se určitě objednám i na nějakou přednášku.

Moc příjemně strávený den, možnost setkat se osobně se cvičitelkami a lektorkami, které znám z online prostředí.

Moc se mi líbil. Největším přínosem mi byla každopádně nejen přednáška, ale i informace u stánku na téma osteoporozy.

Je to tu super, vždy se těším na další rok.

Den zdraví, který se konal 19. října 2024, se velmi vydařil. Jediným negativem celé této úspěšní akce – že s narůstajícím počtem vystavovatelů i návštěvníků přestávají prostory stačit. Ještě že pravidelní účastníci přicházejí každým rokem o pár kilo lehčí.

Zdroj:  Zuzana Fundová / STOB CZ s.r.o.

04 November 2024

Mezinárodní potravinářský veletrh SIAL v Paříži ukončil 23. října svůj výjimečný ročník a upevnil tak své postavení přední světové akce v potravinářském sektoru. Během pěti dnů se zde sešlo více než 285 000 odborníků z celého světa, aby diskutovali o nejnovějších potravinářských trendech a inovacích. Společně hledali perspektivní řešení hlavních potravinářských výzev zítřka.

ROČNÍK 2024 SVĚDČÍ O SÍLE SIAL PARIS

Veletrh SIAL Paris, který pořádá společnost Comexposium, je součástí sítě SIAL Network, největší světové sítě veletrhů zaměřených na potraviny a nápoje. Letos se zde sešlo 7 500 vystavovatelů ze 127 zemí na více než 270 000 m² výstavní plochy - což odpovídá 100 hypermarketům! Veletrh, který se konal v Parc des Expositions v Paris-Nord Villepinte, zaznamenal rekordní 8% nárůst návštěvnosti, čímž se opět vyrovnal číslům z doby před pandemií. Tento nadšený ohlas odráží naléhavou potřebu setkávání a spolupráce odborníků z oboru. Veletrh SIAL Paris je pro ně ideální příležitostí k výměně názorů, uzavírání smluv a navazování nových partnerství.

„Letošní ročník SIAL 2024 se nesl ve znamení výjimečné energie. Všichni jsme si užili opětovné setkání a právě tato jedinečná atmosféra dělá ze SIALu událost, na kterou nesmíte zapomenout! Výstava si upevnila pozici předního světového potravinářského veletrhu, a to díky výraznému nárůstu počtu vystavovatelů i návštěvníků," říká Audrey Ashworthová, ředitelka SIAL Paris. „Během pouhých pěti dnů jsme si uvědomili, že ve stále více digitalizovaném světě jsou lidský kontakt a spolupráce mezi začínajícími podniky a velkými společnostmi nezbytné.“

SIAL PARIS, PLATFORMA V CENTRU GLOBÁLNÍ POTRAVINOVÉ DIPLOMACIE

S více než 200 hostujícími zeměmi a účastí 110 oficiálních delegací hraje veletrh SIAL Paris, nad jehož jubilejním ročníkem převzal záštitu francouzský prezident, více než kdy jindy klíčovou roli v diskusích o budoucnosti potravin v celosvětovém měřítku. Uličkami veletrhu prošlo 50 velvyslanců, 16 členů parlamentu a 17 ministrů z Francie i ze zahraničí, což podtrhuje jeho význam pro rozvoj zemědělsko-potravinářského průmyslu.

Ministryně zemědělství, potravinové suverenity a lesnictví Annie Genevardová při zahájení veletrhu jménem francouzské vlády uvedla: „Veletrh SIAL v Paříži je nepřehlédnutelnou příležitostí zdůraznit významnou roli, kterou hraje náš zemědělsko-potravinářský průmysl v hodnotovém řetězci našich potravinářských odvětví a v průmyslové struktuře." Ministr hospodářství Antoine Armand a státní tajemník pro ochranu spotřebitele Laurence Garnier ocenili úlohu veletrhu SIAL jako odrazového můstku pro export zhruba 600 přítomných francouzských podniků.

Na oficiální večeři, která se konala v Elysejském paláci v pondělí 21. října, přivítal francouzský prezident 20 nejvlivnějších francouzských vystavovatelů veletrhu a významné mezinárodní hráče (generální ředitele skupin, dovozce atd.). Akce byla příležitostí k posílení partnerství mezi Francií a hlavními světovými trhy a odrážela strategický význam veletrhu SIAL v potravinářské diplomacii.

„Veletrh SIAL Paris 2024 byl živou, optimistickou a angažovanou přehlídkou. SIAL posiluje svou roli hybné síly transformace v potravinářském sektoru a vybízí všechny, aby se podíleli na uskutečnění změn pro společné zvládnutí hlavní výzvy zítřka: zdravě a udržitelně nasytit 10 miliard spotřebitelů. Letošní akce bohatá na obsah, konference a summity ukázala, do jaké míry jsou výzvy, kterým čelíme, zejména pokud jde o životní prostředí, zdrojem inspirace a obrovskou příležitostí pro potravinářský průmysl v krátkodobém, střednědobém i dlouhodobém horizontu,“ říká Nicolas Trentesaux, generální ředitel společnosti SIAL.

"Tento výjimečný ročník veletrhu SIAL v Paříži byl také dějištěm slavnostního večera s velkolepou show, která spojila komunity potravinářské planety s cílem oslavit 60 let nových poznatků o potravinách."

PŘÍVAL INOVACÍ PRO BUDOUCNOST POTRAVIN

Po dobu pěti dnů byl Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte dějištěm tvůrčího rozmachu, vystavovatelé zde představili více než 400 000 výrobků. V centru pozornosti byly potravinářské inovace, které odrážejí trendy zítřka a splňují rostoucí očekávání spotřebitelů v oblasti zdraví, udržitelnosti a jednoduchosti.

V netrpělivě očekávané soutěži SIAL Innovation, která vyzdvihuje nejvíce inovativní koncepty výstavy, bylo oceněno několik společností za jejich nápadité produkty a řešení. Ocenění SIAL Innovation GOLD získala francouzská společnost Sabarot za směsi na zeleninové dorty. Tento inovativní výrobek splňuje několik klíčových očekávání: touhu „udělej si sám", rostoucí zájem o potraviny rostlinného původu a potřebu jednoduchého složení, bez kontroverzních přísad. Na druhém stupni vítězů se umístila mauricijská společnost Aryze, která získala cenu Afrika za nápoj Boost it vyrobený z moringy, rostliny s mnoha výživovými a léčivými účinky. Tento výrobek ilustruje trend směřující k funkčním potravinám, které spotřebitelům přinášejí pohodu i potěšení. A konečně cenu SIAL Innovation BRONZE získala finská společnost King Konjac za svůj konjakový základ na sushi, přírodní, nízkokalorickou a bezlepkovou přísadu, která znovu propaguje konzumaci sushi a zároveň splňuje očekávání spotřebitelů dbajících na zdraví.

Tím však inovace nekončí. Start-up Village, skutečný inkubátor nápadů, letos získala nový rozměr a oproti předchozímu ročníku zdvojnásobila svou výstavní plochu. S více než 650 přítomnými začínajícími podniky, z toho přibližně stovkou ve vesničce, se stala tepajícím srdcem výstavy a symbolizuje rostoucí význam mladých společností při transformaci potravinářského odvětví. Tyto začínající podniky ztělesňují budoucnost potravinářského průmyslu a nabízejí konkrétní a udržitelná řešení výzev zítřka.

SIAL Paris s pomocí partnerů také zveřejnil studii o otevřených inovacích v potravinářském průmyslu, která upozorňuje na mnohé výzvy a výhody spojené s tímto přístupem spolupráce. Studie vyzdvihuje zásadní roli, kterou při urychlování inovací hrají mladé, aktivní struktury. Otevřené inovace zdůrazňují výhody větší spolupráce mezi zavedenými a začínajícími podniky ve stále konkurenčnějším prostředí.

POZNATKY SIAL A NOVÉ SPOTŘEBITELSKÉ TRENDY

Cílem exkluzivní studie SIAL Insights, kterou veletrh vypracoval ve spolupráci se svými partnery, je analyzovat očekávání spotřebitelů a trendy v oblasti inovací potravin, stravování mimo domov a maloobchodu v celosvětovém měřítku. Prostřednictvím této studie se SIAL Paris dělí s odborníky o hlavní trendy pro rok 2024 a hodlá také zvýšit povědomí spotřebitelů z celého světa o nutnosti zapojit se do dění. Výsledky zdůrazňují klíčový význam jídla v našem životě a zmiňují se o třech hlavních pilířích, jimiž jsou: emoce (potěšení nade vše, hledání výrazných chutí), soudržnost (návrat družnosti po vynucené přestávce způsobené pandemií) a péče (náš vztah k jídlu, které má pečovat o nás, o druhé a o planetu).

SUMMITY SIAL: SPOLEČNÉ REFLEXE O VÝZVÁCH ZÍTŘKA

U příležitosti 60. výročí SIAL Paris byl představen nový formát SIAL Summits, na němž zhruba padesátka renomovaných řečníků (podnikatelů, výzkumníků, antropologů atd.) diskutovala o čtyřech hlavních tématech: CSR, Deeptech & AI, dodavatelském řetězci a Africe (kontinent, který byl na letošním ročníku v centru pozornosti). Tyto diskuse se zabývaly hlavními proměnami, k nimž v tomto odvětví dochází, a upozornily na slibné iniciativy.

www.sialparis.com

Kontakt pro CZ/SK: Zastoupení Francouzských veletrhů – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

04 November 2024

Ceny másla v obchodech dosahují v posledních dnech rekordních hodnot. Potravinářská komora předkládá stručnou analýzu, která blíže komentuje jednotlivé příčiny současných vysokých cen másla. Důvody drahého másla jsou především následující: pomalu rostoucí výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku na trhu, ale i vyšší cena lidské práce a energií. K nepříznivé situaci podle Potravinářské komory přispívá také citelné zdražování na straně obchodníků. Podívejte se na jednotlivé příčiny detailně.

Komora upozorňuje, že některá fakta se u másla mohou měnit v čase. Údaje proto nelze zevšeobecňovat.

VSTUPNÍ NÁKLADY VÝROBCŮ

Podle Českého statistického úřadu producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,8 Kč/kg. Důvody jsou zde ale opodstatněné. Zpracovatele trápí rostoucí vstupní náklady, jako jsou výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku nebo vyšší cena lidské práce. Pokud podniky nezaplatí zaměstnance, zvláště ty odborné, ze sektoru by odešli jinam. V cenách tuzemského másla se oproti jiným zemím také dlouhodobě propisují režijní náklady ve formě rostoucích poplatků za odpady nebo vysokých nákladů na energie. Z dat Eurostatu vyplývá, že Česko má čtvrtou nejdražší elektřinu v Evropě. V řadě jiných evropských států totiž vlády stále dotují ceny elektřiny. Mlékárenství, a obecně celý sektor potravinářství, je energeticky velmi náročné odvětví. Vyšší ceny elektřiny, než v ČR jsou už jen v Německu, Irsku a Dánsku.

POMALU ROSTOUCÍ CENA MLÉKA

Přestože by se mohlo zdát, že pár haléřů za litr mléka nehraje roli, výrobci mají stále vyšší náklady na tuto surovinu. Jak vyplývá ze statistik ministerstva zemědělství, výkupní cena mléka roste 13 měsíců v řadě. Zemědělci litr mléka v září loňského roku prodávali v průměru za 9,80 Kč. Během letošního května se jeho cena přehoupla přes 11 Kč a v září stálo už 11,45 Kč.

Přestože rozdíl na litru mléka během čtyř měsíců je jen 0,43 Kč, na kilo másla výrobci potřebují průměrně 22 litrů mléka (přesné množství však záleží na typu mléka a výrobní metodě). Jednoduchým propočtem tak dojdeme k závěru, že na jednom kilogramu másla takový zdánlivě nepatrný rozdíl činí celkem 9,46 Kč.

Vývoj ceny syrového mléka v ČR (Kč/l):

Tabulka 1
Zdroj: MZe

NEDOSTATEK MLÉČNÉHO TUKU

Nejen český, ale i celý evropský trh se potýká s nedostatkem mléčného tuku. Přestože Česká republika má jednu z nejvyšších užitkovostí na světě, pokles tučnosti je u nás bohužel dlouhodobý. Je to zapříčiněno změnou struktury stáda a šlechtěním dojnic na vysokou užitkovost a nižší obsahové složky. Česko má po Řecku druhou nejhorší tučnost mléka v EU. Tuzemské mlékárny tak musí kupovat smetanu, z níž se pak máslo vyrábí, i ze zahraničí a za evropské tržní ceny. Zatímco výrobci v lednu nakupovali smetanu za 60 Kč/kg, v současné době dosahuje hodnoty i přes 100 Kč/kg.

Pro úplnost je nutné také dodat, že i když tuzemské dojnice nadojily za prvních devět měsíců letošního roku více litrů mléka oproti stejnému období loňského roku, mlékárny zároveň také vyrobily více másla a dalších mléčných výrobků, po kterých roste poptávka. Například výrobci za letošních osm měsíců oproti loňsku vyrobili o 11,7 % více sýrů. V této souvislosti lze tedy hovořit o takzvané nevyrovnané tukové bilanci, protože zpracovatelé v současné době spotřebují více mléčného tuku, než krávy nadojí.

PŘIRÁŽKY OBCHODNÍCH ŘETĚZCŮ

Pokud jde o obchodní přirážky, podle statistiků výrobci másla v září meziměsíčně zvedli jeho cenu v průměru o 15,8 Kč/kg. Obchodní řetězce ovšem, na rozdíl od výrobců, podle ČSÚ z měsíce na měsíc v září navýšily svou obchodní přirážku u másla po odečtení DPH o 15 %, tedy o 26,93 Kč/kg. Takto razantní navýšení cen v ochodech přitom podle Potravinářské komory není nijak opodstatněné. Většinu nákladů jednoznačně nesou výrobci másla. Téměř 70 % z ceny másla totiž tvoří cena mléka a mléčného tuku.

Porovnání cen másla od průmyslových výrobců a spotřebitelských cen (Kč/kg):

Tabulka 2
Zdroj: ČSÚ                  

Z čísel statistiků jasně vyplývá, že na aktuálně vysokých cenách másla nejvíce vydělávají především obchodní řetězce. Potravinářská komora v této souvislosti upozorňuje také na závěry sektorového šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který v loňském roce dospěl k závěru, že k 1. únoru 2023 průměrná marže obchodníků na másle stoupla do velmi neobvyklých hodnot, přestože průměrná spotřebitelská cena másla již v dané chvíli klesala. Antimonopolní úřad dále konstatoval, že ve stejném období došlo ke snížení marží na straně zpracovatelů na přibližně 4 Kč na jeden kus výrobku. Někteří zpracovatelé dokonce uváděli zápornou marži, se kterou výrobek distribuovali do obchodní sítě, a to zejména kvůli množstevní slevě v rámci prodejů.

Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

04 November 2024

Pokud Vás zajímá, jak efektivně využívat odpady či vedlejší produkty z potravinářské výroby a přispět tak k udržitelnější budoucnosti? Případně zvažujete možnosti snížení environmentálních dopadů výroby v kontextu uhlíkové stopy nebo se vás přímo týká ESG reporting? Pak je odborná konference POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI určena právě vám.

Akce se koná od 12. do 13. listopadu 2024 v Hustopečích a rádi bychom vám doporučili zejména středeční dopolední program připravovaný ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR. V tomto bloku se zaměříme na komplexní přístupy a inovativní strategie, které lze implementovat v rámci potravinářské výroby s cílem snížit množství generovaného potravinového odpadu. Konkrétně se budeme věnovat komoditám jako je mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, pečivo a výroba škrobu. Na úvodní průřezovou přednášku Potravinářské Komory ČR navážou příspěvky správné praxe v podání společností z oboru mlékárenství, pekařského průmyslu, dále vystoupí zástupci LYCKEBY AMYLEX, a.s., VŠCHT v Praze a dalších. Potravinářský blok moderuje Jan Pivoňka. 

Úplný program konference naleznete společně s dalšími informacemi na stránkách www.tvip.cz.

Přihlásit se můžete pomocí registračního formuláře a jako členové PK ČR máte nárok na jednodenní vložné za speciální cenu 2 500 Kč (vyberte tuto možnost v přihlášce účasti).

Konference POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI je určena pro zástupce potravinářských firem, odbornou veřejnost, výzkumníky, studenty i všechny, kdo se zajímají o udržitelné řešení nejen v oblasti odpadů.

Ilustrační foto: pixabay

03 November 2024

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) přehodnocuje povolení pro jeden z levných pesticidů phenmedipham, který využívají pěstitelé cukrovky. Pokud dojde k zákazu, půjde pro pěstitele o další ránu poté, co již letos nemohli používat moření osiv neonikotinoidy.

Podle potravinářů pak do budoucna může dojít i na to, že ČR už nebude v cukru soběstačná. „Snížení produkce cukrovky by mohlo zvednout její ceny, což by mělo za následek růst ceny cukru. Nízké ceny cukru by rázem byly minulostí. V této souvislosti je nutné také upozornit, že světové zásoby cukru jsou nízké, protože výnosy plodiny v posledních letech negativně ovlivňuje měnící se klima,“ uzavřel mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-cukrova-repa-cukr-pestovani-pesticidy.A241101_182535_ekonomika_drh

02 November 2024

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) přehodnocuje povolení pro jeden z levných pesticidů phenmedipham, který využívají pěstitelé cukrovky. Pokud dojde k zákazu, půjde pro pěstitele o další ránu poté, co již letos nemohli používat moření osiv neonikotinoidy. Se současnými cenami cukru, který se do ČR oficiálně nově vozí z Ukrajiny, tady do dvou let žádná cukrová řepa nebude, tvrdí.

Obavy o budoucnost cukrovky má i Agrární komora ČR. „Následkem kombinace popsaných faktorů se pěstitelům nadále nemusí vyplatit pěstovat cukrovou řepu, která je přitom považována za tradiční tuzemskou plodinu, a může dojít ke snížení výměry,“ říká její mluvčí Barbora Pánková.

Podle potravinářů pak do budoucna může dojít i na to, že ČR už nebude v cukru soběstačná. „Snížení produkce cukrovky by mohlo zvednout její ceny, což by mělo za následek růst ceny cukru. Nízké ceny cukru by rázem byly minulostí. V této souvislosti je nutné také upozornit, že světové zásoby cukru jsou nízké, protože výnosy plodiny v posledních letech negativně ovlivňuje měnící se klima,“ uzavřel mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Více v dnešním deníku MF Dnes

01 November 2024

Šest let staré sliby supermarketů o tom, že od roku 2025 přestanou prodávat vejce z klecových chovů, se ukazují jako neuskutečnitelné. I kdyby své sliby chtěly splnit, většina nemůže. Varování drůbežářů se naplnila a vajec z alternativních chovů zatím na trhu není dost. Ceny navíc pomalu, ale jistě rostou. Důvody jsou výdaje drůbežářů na přestavby, nedostatek vajec v Evropské unii i ptačí chřipka.

Je nutné říct, že i kdyby řetězce své původní závazky chtěly splnit, tak reálně všechny ani nemohou. Že to tak dopadne, varovali drůbežáři i Potravinářská komora ČR.
 
„Zemědělsko-potravinářský sektor už před lety upozorňoval, že vajec z voliérových nebo podestýlkových chovů bude na evropském trhu nedostatek. Přestože se řetězce zavázaly přestat odebírat vejce z klecových chovů, do Česka se tato vejce nadále ve velkém dovážejí a zřejmě i nadále budou, protože vajec z neklecových chovů není v Evropě dostatek,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.
 
Více v dnešním deníku Právo
31 October 2024

Viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová považuje aktuální snížení inflace za pozitivní změnu. Momentálně se pohybuje okolo dvou procent, od léta se však mírně zvýšila. „I když jsme takto příznivých hodnot dosáhli, zůstáváme obezřetní. V oblasti cen služeb totiž vidíme setrvačnost růstu, který se stále drží kolem pěti procent ročně. Navíc ceny potravin začaly znovu růst, i když zatím jen mírně. V součtu to znamená, že v nadcházejících měsících inflace může vzrůst krátkodobě ke třem procentům,“ uvedla ve FLOW Zamrazilová.

Rozhovor si můžete pustit zde: https://www.e15.cz/videoporady/flow/nemecko-nasi-ekonomiku-tahne-dolu-verim-ze-katastrofa-nas-neceka-a-zvladne-to-rika-viceguvernerka-cnb-zamrazilova-1419694

 

31 October 2024

„Máslová bublina“, kterou zažíváme v posledních měsících, se bude nejspíš ještě dál nafukovat. Podle nejnovějších dat statistiků stojí kilogram másla už průměrných 275,06 koruny, tedy asi 68,8 koruny za „čtvrtinku“. Oproti září to znamená zdražení o 11,2 procenta a ve srovnání s loňskem dokonce o 34,04 procenta. Výjimkou na cenovkách supermarketů však nejsou ceny okolo 80 korun za běžnou čtvrtkilovou kostku.

Mléko je přitom o deset haléřů levnější než loni – aktuálně se prodává za průměrných 25,54 koruny. Co je tedy důvodem, že lidé platí více? Potravinářská komora ČR to přičítá zejména počasí. „Oproti loňsku bylo léto extrémně teplé a dojnice ještě v září produkovaly méně mléka. Mlékárny proto potřebují více mléka, aby vyrobily stejné množství smetany, z níž se například vyrábí máslo,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Na řetězce jako hlavního viníka nové máslové krize ukazuje i potravinářská komora.
 
Ta připustila, že i když výrobci od farmářů kupují mléko o něco dráž, do cen se nejvíce propisují přirážky zpracovatelů, a to zejména prodejců. „Producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,8 koruny za kilogram, tedy necelé čtyři koruny za běžnou kostku. Jejich důvody jsou ale oprávněné,“ tvrdí Zemánek z potravinářské komory s tím, že se neustále navyšuje cena lidské práce.
 
„Obchodní řetězce ovšem, na rozdíl od výrobců, z měsíce na měsíc navýšily svou obchodní přirážku o 26,93 koruny za kilogram po odečtení DPH. To téměř působí dojmem, že obchodníci stloukávají smetanu ještě na regálech obchodů,“ dodal Zemánek.