Evropská komise v minulém týdnu představila návrhy na zjednodušení reportů ohledně udržitelnosti a vykazování uhlíkové stopy. Změny vypadají na první pohled pěkně, například zprávy budou povinné pouze pro podniky s více než tisíci zaměstnanci, zatímco dřív se počítalo se čtvrtinovým počtem. Ale ve skutečnosti nejspíš na zemědělce a potravináře dopadnou úplně stejně, jako by ke zjednodušení nedošlo.
Potravináři společně se zemědělci na nedávném setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) požadovali úplné zrušení těchto tzv. ESG (Environmental, social and governance) reportů. Argumentovali například tím, že jim tím znovu vzrostou náklady, které se nakonec odrazí v cenách potravin. Pokud by ke zrušení nebo jeho „zdobrovolnění“ nedošlo, měly by mít tyto povinnosti pouze firmy kótované na burze, říká mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.
Zemědělci jakožto dodavatelé budou mít podle něj problém, jak přesně vykazovat emise. „Protože hospodaření v krajině je variabilní i s ohledem na počasí. Je nutné také upozornit na to, že některé firmy mohou přestat odebírat komodity od zemědělců z EU, protože dovozové výrobky, jež cestovaly přes půl světa, vykazují nižší uhlíkovou stopu než komodity původem z EU. Důsledkem by mohl být kolaps evropského zemědělství,“ tvrdí mluvčí.
Další informace zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-esg-eu-emise.A250306_165906_ekonomika_drh