Řeznické řemeslo je v Česku na ústupu. Mladí lidé nemají o tradiční profesi zájem a podle statistik v posledních letech skončil svou činnost každý šestý řezník u nás. Obor se ale částečně mění například pod vlivem americké gastronomie.

Řeznické řemeslo je ale v posledních letech na ústupu. Podle Potravinářské komory mezi lety 2017 až 2024 ukončilo svou činnost 17 % všech řezníků v Česku. Mladým lidem vadí prý například náročnost povolání.

Více tady: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/635244-reznicke-remeslo-je-v-cesku-na-ustupu-narocne-povolani-mlade-nelaka

Evropská unie se i kvůli velkému zájmu veřejnosti zavázala, že v roce 2027 ukončí klecové chovy hospodářských zvířat. Zatímco Česko by mohlo jít příkladem, protože samo rozhodlo, že do tohoto roku ukončí klecový chov drůbeže, na celoevropskou regulaci to zatím nevypadá. Podle ochránců zvířat plán práce na příští rok na závazek zapomněl a od europoslanců se pomalu ozývají hlasy, že mu unie nedostojí. Zejména kvůli ekonomickým dopadům.

Více o tématu zde: https://www.denik.cz/zvireci-denik/klecovy-chov-slepice-evropska-komise-zakaz-2027.html

Evropský parlament podpořil návrh Rady EU na roční odklad platnosti sporného nařízení o odlesňování. K tomuto kroku, který navazuje na podobné rozhodnutí Rady EU, došlo v důsledku intenzivního tlaku evropských podnikatelů a komor. Různé subjekty opakovaně upozorňovaly na nedostatečnou připravenost IT systémů a neúměrnou byrokratickou zátěž. Na začátku listopadu například Potravinářská komora ČR zaslala europoslancům dopis s výzvou k odložení sporné legislativy.

Nejzásadnější změnou je pro střední a velké podniky to, že budou muset dodržovat povinnosti vyplývající z tohoto nařízení až od 30. prosince 2026. Mikropodniky a malé podniky dokonce až od 30. června 2027. Europoslanci dále odhlasovali zjednodušení v administrativě. Konkrétně se ruší povinnost předávat referenční čísla celním orgánům pro následné subjekty při vývozu a také se zrušila povinnost předávat tato čísla kromě prvního dodání od výrobce dodavateli. Komise navíc musí do 30. dubna 2026 předložit zprávu o administrativní náročnosti nařízení a případné návrhy na jeho zjednodušení.

„Roční odklad je nezbytný pro podnikatele, kteří čelili hrozbě nefunkčního systému. Vítáme, že byl vyslyšen požadavek podnikatelské sféry, aby byl zaručen hladký přechod a zejména posílen IT systém Unie pro elektronická prohlášení. Je klíčové, aby Evropská komise tuto dobu využila k zajištění plné funkčnosti, minimalizaci byrokracie, a především k zásadnímu přepracování celé kritizované legislativy. Nyní je klíčové, aby instituce EU návrh schválily včas,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Evropský parlament nad rámec návrhů Rady EU navrhuje mechanismy pro zajištění funkčnosti nařízení. Komisi by uložil povinnost zřídit stálou skupinu zúčastněných stran pro sběr zpětné vazby od odborníků a provozovatelů. Dále navrhuje, aby příslušné orgány musely Komisi sdělovat veškeré zdokumentované obtíže a chyby informačních systémů Unie. Tento krok má garantovat, že podnikatelé nebudou znevýhodněni kvůli problémům na straně IT systémů.

Aby roční odklad mohl vstoupit v platnost, musí Evropský parlament urychleně zahájit jednání o nařízení s členskými státy EU a s Evropskou komisí. Jeho konečná podoba musí být schválena EU institucemi a zveřejněna v Úředním věstníku EU nejpozději do konce roku 2025.

Potravinářská komora varuje, že podniky nemohou být na původní termín platnosti vůbec připravené. Jakékoli zdržení, které by vedlo k tomu, že odklad nevstoupí v platnost, by pro celou podnikatelskou sféru znamenalo obrovský administrativní chaos.

Doplňující informace:

O nařízení EU proti odlesňování

Nařízení EU proti odlesňování má zajistit, aby klíčové komodity, jako je sója, hovězí maso, palmový olej, kakao, káva, dřevo a kaučuk, uváděné na trh EU, nepřispívaly ke globálnímu odlesňování. V samotné Evropské unii však k masivnímu kácení lesů za účelem zemědělské produkce nedochází. Například v České republice je situace opačná, lesů každoročně přibývá.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

Od roku 2030 se nebudou smět používat některé plastové obaly. Zákaz by se mohl dotknout i smršťovací fólie, která mimo jiné poutá zboží na dřevěných paletách při transportu. Místo ní by se mohl použít například karton. Potravináři nyní bijí na poplach – tato změna je pro ně prakticky nepředstavitelná. Obchodníci doufají, že se ještě povede dojednat změna.

„Plošný zákaz strečových fólií pro balení palet je pro nás v logistice prostě nepředstavitelný. Pokud budeme muset nahradit fólii kartonem, nesnížíme odpad, ale naopak ho jen namnožíme. Navíc hrozí riziko narušení bezpečnosti potravin a poškození přepravovaného zboží,“ říká mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Podle něj by stačilo, aby venku zapršelo nebo zboží navlhlo a papír by nemusel vydržet. V něm obalené palety by se pak mohly zhroutit. „Zboží se poničí a doprava se prodraží. Potřebujeme funkční řešení, ne pouze nařízení, které nepočítá s realitou terénu,“ popsal.

Podobně to vidí také generální ředitel Polabských mlékáren Pavel Vybíral. Zdůrazňuje, že pro mlékárny je hygiena hlavní prioritou. „Strečová fólie není jen obal, je to naše poslední obranná linie. Vytváří nepropustný štít, který drží prach, vlhkost a cokoliv nežádoucího daleko od našich výrobků. Pokud bychom nepoužívali strečovou fólii pro transport našich výrobků, tak by ztráty vzniklé poškozením zboží byly opravdu velmi vysoké,“ vysvětlil.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/obaly-plasty-folie.A251127_163447_ekonomika_ven

Zemědělci a potravináři upozorňují, že dekarbonizace sektoru musí být ekonomicky udržitelná, administrativně zvládnutelná a férová vůči globální konkurenci – a že současný systém podpory prostřednictvím společné zemědělské politiky EU není dostatečný.

Společná zemědělská politika EU hraje v dekarbonizaci českého zemědělství dvojí roli – je hlavním finančním nástrojem pro různá opatření, ale zároveň zdrojem frustrace kvůli byrokracii a nejasným prioritám.

Jiří Šír z Potravinářské komory ČR kritizoval návrh Evropské komise, podle něhož bude nová zemědělská politika po roce 2028 podporovat pouze zemědělce a lesníky, a nikoliv potravináře. Ti budou muset sahat pro podporu do jiných „kapitol“, například do strukturálních fondů určených pro rozvoj regionů.

Šír ostře kritizoval složité evropské regulace, které jsou sice dobře myšlené, ale v praxi často končí špatně. Jako příklad uvedl nařízení proti odlesňování, které podle něj klade na podniky neuvěřitelnou administrativní zátěž. Instituce EU nicméně nedávno rozhodly o jeho dalším odložení.

Více zde: https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/bojuji-se-zmenou-klimatu-i-byrokracii-zemedelci-a-potravinari-zadaji-ferovou-podporu-eu/

Nápad je to na první pohled jednoduchý. Zdražíme potraviny s vysokým obsahem cukru a tuku – a lidé je přestanou kupovat a jíst. Takhle to v praxi ale nefunguje. Jak ukázala maďarská „daň na chipsy“ z roku 2011 nebo dánská daň na cukr, opak byl pravdou. Spotřeba po zavedení daně naopak mírně vzrostla. Lidský mozek se nenechá obelstít. Kdo má chuť, ten si prostě buď koupí dražší zdaněnou čokoládu, nebo si cukr najde v jiných, nezdaněných potravinách. Skutečné řešení je v prevenci a motivaci. Je nutné investovat do hřišť a sportovišť, přimět lidi k pohybu a cílit peníze na osvětové kampaně. Navíc, potravináři v Česku již mnoho let aktivně pracují na vylepšování receptur. Jde však o dlouhodobý proces. Snížení obsahu, či dokonce odbourání některých složek by v mnoha případech zásadně ovlivnilo texturu a chuť výrobku, což by mohlo vést k odmítnutí ze strany spotřebitelů. V potaz je třeba brát také technologii výroby, protože pokud například sůl, která funguje zároveň jako přirozený konzervant, snížíte pod určitou hranici, pak ji musíte nahradit přídatnými látkami, aby se zachovaly vlastnosti výrobku. Proto musejí být veškeré změny zaváděny uvážlivě a postupně.

Komentář prezidentky Dany Večeřové byl zveřejněn v rubrice PRO A PROTI v 48. čísle týdeníku Echo.

V době předvánočních nákupů se lidé mohou setkávat se zdražením základních potravin. Kromě vajec se to v posledních měsících týkalo zejména mléka. Důvodem bylo omezování chovů na evropském trhu a také nemoci hospodářských zvířat. Zdražování ale nemusí být v následujících měsících tak silné a nakupující se mohou dokonce těšit na mírné zlevňování. Kvůli rostoucím nákladům zemědělců lze v příštím roce očekávat, že si spotřebitelé znovu budou připlácet.

Podle dat Českého statistického úřadu rostla výkupní cena mléka nepřetržitě rok a půl. V současné době se pohybuje okolo 13 až 14 korun za litr. Pro spotřebitele to znamená růst ceny mléka na současnou průměrnou cenu 27,36 koruny za litr. V lednu letošního roku přitom litr polotučného pasterovaného mléka stál 26,13 koruny. V letošním roce dochází zatím k nárůstu ceny o 4,5 procenta, což je dvojnásobek oproti průměrné inflaci.

Dále zde: https://cnn.iprima.cz/cena-mleka-na-burze-klesa-presto-si-v-obchodech-priplacime-kdy-se-dockame-zlevneni-492724

Potravinářská komora ČR vítá záměr budoucí vlády revidovat nedávno zavedenou vyhlášku o školním stravování. Pouhé úpravy však nestačí. Komora trvá na kompletní revizi celého procesu tvorby problematického spotřebního koše u dětského stravování. Ten totiž úředníci připravili netransparentně, za zavřenými dveřmi a pouze s předem vybranou skupinou osob, která sdílela názory autorů. Oponentní hlasy byly záměrně eliminovány. Z každodenní praxe se přitom na adresu vyhlášky ozývají zásadní výhrady, které je nutné bezodkladně zohlednit a zapracovat.

„Z praxe víme, že současné nastavení spotřebního koše je v řadě bodů nerealizovatelné. Vítáme, že se budoucí vláda ke zděděnému problému hlásí, ale nestačí jen hasit požár. Trváme na tom, že problematický spotřební koš, který vznikl za zavřenými dveřmi, musí být kompletně přepracován. Jinak budeme mít sice novou vyhlášku, ale stále nefunkční pravidla,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.  

Komora má k dispozici dokumentaci, která potvrzuje nestandardní postup při přípravě vyhlášky. Ačkoli návrh formálně prošel mezirezortním připomínkováním, připomínky nebyly ve většině případů akceptovány, a to bez řádného zdůvodnění. Výsledkem je dokument, který odráží úzký pohled autorů, nikoli konsenzus odborné veřejnosti. Jejich osobní vize stravování se tak stala finálním dokumentem, a to často bez ohledu na reálné výživové potřeby dětí a praktickou proveditelnost pro provozovatele jídelen.

Testování proběhlo pouze ve vybraných školách, které nedostatečně reprezentují reálné podmínky školních jídelen a u nichž se dalo očekávat, že budou systém podporovat. Všichni účastníci navíc byli z nepochopitelných důvodů vázáni mlčenlivostí, což znemožnilo otevřenou diskusi o výsledcích.

Potravinářská komora zdůrazňuje, že absence odborné diskuse vedla k vytvoření nefunkčního systému s přímými negativními důsledky. Konkrétně došlo k jednostrannému nastavení limitů a zákazů, které nebere v potaz technologickou, ekonomickou ani provozní realitu školních jídelen. Největší obavy panují z nárustu plýtvání potravinami v důsledku odmítání pokrmů. Podobně i omezení příjmu červeného masa u dětí vzbuzuje u části odborné veřejnosti obavy o nutriční dostatečnost nového spotřebního koše. Je třeba si uvědomit, že zejména pro děti z nízkopříjmových skupin obyvatelstva představuje školní stravování klíčový zdroj hodnotných živin a pro mnohé i jediné teplé jídlo dne. Tato restrikce proto může ohrozit jejich celkový denní příjem živin.

„Hlavním cílem vyhlášky je logicky udržet děti v jídelnách a poskytnout jim nutričně vyváženou stravu. Jestliže však bude vyhláška složitá a špatně aplikovaná v praxi, hrozí, že dosáhneme úplně opačného efektu. Namísto podpory stravování povede jen k tomu, že děti budou jídlo odmítat a z jídelen odejdou. A to je přesně to, čemu chceme zabránit kompletní revizí,“ uvedla předsedkyně Asociace společného stravování Renáta Černá.

Z těchto důvodů Komora předkládá jasný a logický postup k nápravě. Nejprve je nutné znovu otevřít celý proces tvorby spotřebního koše a doplnit jej o skutečně širokou odbornou diskusi. Cílem musí být stanovení jasných, nutričně podložených principů, které jsou zároveň proveditelné v reálném prostředí školních jídelen. Finální návrh je poté nutné pilotně ověřit v dostatečném počtu škol a teprve na základě těchto výsledků vyhlášku dokončit.

Potravináři dlouhodobě podporují veškeré iniciativy směřující ke zlepšení stravovacích návyků a zdravého životního stylu v ČR. Komora nechce kritizovat, chce konstruktivně spolupracovat. Spotřební koš je důležitý nástroj státní správy a jeho revize je nezbytná. Potravináři se aktivně hlásí k účasti na jeho aktualizaci, avšak výhradně na bázi odborné diskuse a konsenzu, nikoli jednostranných zákazů. Důkazem proaktivní snahy je i Deklarace ke zdravému životnímu stylu, kterou Komora podepsala v srpnu 2022 s ministerstvem zdravotnictví a která zavazuje výrobce k reformulacím receptur a omezování obsahu nežádoucích živin.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

Všechny, kdo se už připravují na pečení vánočního cukroví, potěší aktuální ceny základní suroviny másla. Oproti minulému roku zlevnilo, přibylo slevových akcí na něj a vzrostla také průměrná výše slevy. Ukázala to analýza spotřebitelské služby Kupi.cz.

Zatímco loni v říjnu a listopadu se průměrné ceny másla pohybovaly nad 60 korunami za čtvrtku a populární české značky se prodávaly kolem 70 korun, letos v říjnu cena klesla na 54 korun. Máslo tedy zlevnilo zhruba o desetinu. A předběžné údaje statistiků naznačují, že tento měsíc by mohly ceny ještě klesnout.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-maslo-je-levnejsi-nez-loni-v-akcich-mnohdy-stoji-45-korun-40549962

Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha, Českomoravský svaz mlékárenský a Potravinářská komora si vás dovolují pozvat na 21. ročník "Celostátních přehlídek sýrů", který se uskuteční ve středu 11. února 2026.

Vyhlášeny budou výsledky hodnocení senzorické jakosti sýrů vyrobených v ČR, které bude provedeno odbornými komisemi 5. února 2026. Součástí doprovodného programu budou prezentace a ochutnávky sýrů přihlášenými mlékárnami, odborné přednášky, výstavka sýrů a prezentace firem dodávající přístrojové vybavení pro analytiku sýrů nebo pomocné látky k výrobě sýrů.

Ve čtvrtek 12. února 2026 proběhne konference "Mléko a sýry", která se zaměří na nové poznatky v mikrobiologii a technologii mléka, sýrů a ostatních mléčných výrobků. Z přehlídek a konference bude vydán společný sborník.

Registrace pro zájemce o kurzy RURBANIVE - Pekařská výroba

Účastníci semináře se seznámí s netradičními surovinami a postupy, které jsou vhodné pro rozšíření sortimentu pekařských výrobků. Získají praktické informace o tom, jak efektivně využít netradiční ingredience pro výrobu atraktivních a zdravějších produktů. Součástí programu je i praktická část, ve které si vyzkouší různé metody zpracování těsta a řemeslnou výrobu.

Termín konání: 13. 1. 2026 od 9:00 do 15:00
Místo konání: Potravinářský pavilon FAPPZ

Více k registraci zde: https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=4Uhq8iH8Gka5f6xb1TXzQRi5Ppw1YYtCmly9CVYUtu1UNUxHUDZLS1hVOE9HMlczVkZENk5GTVE1OSQlQCN0PWcu&route=shorturl

Už více než dvě desítky ohnisek ptačí chřipky odhalili letos veterináři v ČR. Geograficky je jasné, že zasažená je prakticky celá republika, poslední nálezy byly z Olomouckého, Moravskoslezského a Pardubického kraje, dříve pak choroba zasáhla jižní Čechy.

Zatím pomalu se pak zvyšují ceny vajec kvůli nedostatku komodity v Evropě. V listopadu podle prvotních údajů Českého statistického úřadu stouply meziměsíčně o více než devět procent. Absolutní čísla o tom, kolik Češi za vajíčka v průměru platí, budou k dispozici až později, velkou část prodejů tvoří slevové akce. Podle dřívějších dat stála v říjnu desítkové balení již přes 48 korun. Loni touto dobou stálo deset vajec 36 Kč, meziročně tak vejce zdražila o třetinu.

Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka se rostoucí ceny vrací jako kopie loňského roku. „Jelikož se všichni soustředí na neklecová vejce, pokud dojde k rozšíření epidemie do dalších chovů, hrozí, že bude na evropském trhu nedostatek. Budeme se muset smířit s tím, že vejce opět podraží a dostupnost těch z alternativních chovů bude omezená,“ říká. A vzhledem k tomu, že od příštího roku by neměla většina českých supermarketů prodávat kvůli svým dobrovolným závazkům vejce z klecí, dá se očekávat zdražování, ostatně si na nové haly, i když částečně dotované státem, musí chovatelé vydělat.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-chripka-ptaci.A251122_125427_ekonomika_drh

23. listopad 2025

Ceny vajec vzrostly raketovým tempem. Plato 30 vajec za stovku je minulostí. Výjimkou momentálně nejsou ani ceny překračující dvojnásobek běžné ceny a před Vánoci už se podle odborníků zlevňovat nebude. Situace by se mohla zlepšit až po Novém roce.

„Ceny vajec zvyšuje ptačí chřipka, která snižuje dostupnou nabídku. K tomu se přidává i druhý faktor, přechod na neklecové chovy,“ tvrdí mluvčí České potravinářské komory Marek Zemánek.

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/634625-vanoce-se-prodrazi-cena-vajec-trha-rekordy-priplatime-si-i-za-maso-a-kakao

22. listopad 2025

„Některé výrobky opravdu dnes nejsou bez promocí prodejné a je to něco, o čem se budeme muset bavit,“ říká v rozhovoru Michal Brada, šéf mlékárenské skupiny Lactalis CZ.

Prodeje se ztrátou, extrémní slevy na potraviny i omezení marží. Témata, která jsou podle šéfa Lactalis CZ Michala Brady aktuální a mohla by se řešit i legislativně.

„Myslím, že se budeme muset bavit například o prodejích se ztrátou. Když vidíte, že trvanlivé mléko na regále stojí 11,90 Kč, a my vykupujeme syrové mléko za 13,50 Kč, nedává to smysl,“ domnívá se šéf české filiálky francouzské skupiny, která provozuje Mlékárnu Klatovy a ostravský Kunín.

Více čtěte tady: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-neco-se-musi-stat-mleko-za-1190-kc-nedava-smysl-rika-sef-lactalisu-292223

22. listopad 2025

Na jednu stranu lidé žehrají na vysoké ceny potravin, na druhou stranu jimi plýtvají. Na každého Čecha připadá 98 kilogramů potravinového odpadu ročně. Zemědělci, zpracovatelé, obchodníci a restaurace na tom mají jen relativně malý podíl. Většinu jídla totiž vyhazují koncoví spotřebitelé v domácnostech, zejména nejmladší dospělí z generace Z.

O tématu zde: https://zpravy.aktualne.cz/datavize/jidlo-za-tisice-v-kosi-potravinami-plytvaji-hlavne-mladi-ac/r~74a73b38c17111f0801c0cc47ab5f122/

21. listopad 2025

Americký prezident Donald Trump v noci na pátek zrušil čtyřicetiprocentní cla na dovoz potravinářských produktů z Brazílie. Podepsaný exekutivní příkaz se týká mimo jiné hovězího masa, kávy, kakaa nebo ovoce. Nový příkaz se týká brazilského dovozu do USA zpětně už od 13. listopadu. Podle textu nařízení bude možné vracet cla vybraná z dovozu osvobozených produktů od tohoto data. Opatření by mohlo souviset s rekordně nízkou popularitou Trumpa mimo jiné i kvůli rostoucím cenám potravin.

Další informace zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/trump-zrusil-ctyricetiprocentni-cla-na-dovoz-potravin-z-brazilie-367404

21. listopad 2025

Zákazníci mohou jásat, brambory ve slevových akcích v supermarketech se letos prodávají za méně než 10 korun, v některých případech dokonce za šest korun za kilogram. Pěstitelé se však neradují. Hlíz byl letos v celé Evropě přebytek, na každém prodaném kilogramu tak podle svých slov tři až čtyři koruny tratí.

Experti se obávají, že zemědělci od pěstování brambor upustí. „Když se balené brambory na pultech nabízejí i za šest korun za kilo, zatímco samotné vypěstování stojí pět korun a k tomu připočtěte energie na třídění, obaly a logistiku, je zřejmé, že zemědělec tratí, protože to ekonomicky nevychází,“ říká mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

„Spotřebitel jistě jásá, ale zemědělec si příště rozmyslí, jestli bude sázet brambory i příští rok, a raději přejde na méně rizikovou, ale pro výživu méně přínosnou plodinu,“ říká její mluvčí Marek Zemánek.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/brambory-ceny.A251120_155704_ekonomika_ven

20. listopad 2025

Kdo už teď plánuje pečení vánočního cukroví, musí počítat s razantním zásahem do rodinného rozpočtu. Minimálně kvůli stále rostoucím cenám vajec. Balení deseti kusů tento měsíc překročilo magickou hranici 70 korun. Hlavník viník zdražování se nabízí jednoznačně: ptačí chřipka, která decimuje chovy drůbeže po celé Evropě. Chovatelé mají ale ještě jedno vysvětlení drahoty.

Dále zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/spatna-zprava-pred-vanoci-vejce-prudce-zdrazuji-na-vine-neni/r~139c7536c60f11f0bb77ac1f6b220ee8/

19. listopad 2025

Začala likvidace zhruba 13 000 kachen v komerčním chovu v Blatné na Strakonicku. Testy v podniku potvrdily 3 ohniska ptačí chřipky. Utrácení drůbeže bude pokračovat i zítra. Nepříznivá situace tlačí na ceny, drůbeží maso i vejce zdražují.

„Ceny vajec a částečně i kuřecího masa zvyšuje především ptačí chřipka, která snižuje dostupnou nabídku komodit na evropském trhu. U vajec se k tomu přidává i druhý faktor, kterým je přechod na neklecové chovy," řekl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více v reportáži: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/225411000101119/cast/1152176/

18. listopad 2025

Zahřát se poctivým hovězím vývarem vyjde letos v zimě výrazně dráž než loni. Přední hovězí s kostí, ze kterého se tradiční polévka vaří, zdražilo oproti loňsku téměř o třetinu. Hlouběji do kapsy musí lidé sáhnout i při nákupu drůbeže a vepřového. Vyšší ceny dělají potíže také majitelům restaurací. Problém se netýká jen Česka, ale celé Evropy.

Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek upozornil, že za posledních pět let v Evropě ubyly miliony kusů dobytka. „Mladá generace často nejeví zájem o fyzicky náročný a časově vyčerpávající chov dobytka, což vede k tomu, že mnoho menších či rodinných farem nemá nástupce a je nuceno ukončit chov,“ řekl Zemánek.

Na světovém trhu podle něj výraznou roli hraje zvýšení dovozů do Číny. „Čína se stala jedním z největších světových dovozců hovězího masa a její dovážený objem se v posledních letech více než zdvojnásobil,“ upozornil. Důvodem je podle něj změna spotřebitelského chování, kdy čínská populace bohatne a víc lidí si může dopřát dražší hovězí maso. Roli sehrál i africký mor prasat. Ačkoli se chovy prasat povedlo obnovit, část zákazníků začala trvale kupovat jiné druhy masa, včetně hovězího.

„Takto prudký cenový skok nebyl zaznamenán u žádného masa. Pokud bude tento cenový trend pokračovat, hovězí se z běžné potraviny stane luxusní záležitostí,“ uzavřel Zemánek.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-hovezi-jako-luxus-maso-a-uzeniny-v-cesku-zdrazuji-40548477

16. listopad 2025

Některé potraviny používané tradičně o Vánocích budou letos levnější než v minulých letech. Za jiné si však budeme muset připlatit. V porovnání s rokem 2023 jsou dražší vejce i máslo. Oproti tomu brambory prudce zlevnily. Přesto můžeme očekávat, že za štědrovečerní večeři zaplatíme více než v minulosti.

Dále zde: https://cnn.iprima.cz/budou-letos-vanoce-znovu-drahe-podivejte-se-kolik-bude-stat-vanocka-nebo-bramborovy-salat-491141

15. listopad 2025

Až do trpkého konce bojoval obchodní řetězec Albert proti pokutě 200 tisíc korun, kterou dostal od České obchodní inspekce za uvádění klamavé slevy. Konkrétně obchod lákal na slevu 44 procent na zrnkovou kávu, ale výsledná cena byla ještě o dvacet korun vyšší než ta nejnižší, za kterou obchodník prodával to samé zboží v uplynulých třiceti dnech.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-albert-v-lakave-akci-nabizel-velkou-slevu-na-zrnkovou-kavu-klamani-zakazniku-rozhodl-soud-40549063

14. listopad 2025

Trumpova administrativa pracuje na dalších výjimkách z uvalených cel. Nyní by se měly týkat potravin, které v USA neustále zdražují. Hovoří se hlavně o citrusech a hovězím masu. Američtí farmáři ale případné výjimky kritizují a říkají, že takový krok by odporoval avizovanému plánu Donalda Trumpa na návrat zemědělské produkce a průmyslové výroby zpět do USA.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/donald-trump-usa-cla-ceny-potravin-spojene-staty-vyjimky.A251114_122000_eko-zahranicni_jla

13. listopad 2025

Agrovoltaické systémy představují ekologicky přínosný způsob zvýšení výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Jde o solární systémy umožňující na stejné ploše současně vyrábět solární energii a pěstovat zemědělské plodiny. Agrovoltaické elektrárny je ideální instalovat na trvalých kulturách, jako jsou chmelnice, vinice nebo ovocné sady. Velký potenciál mají i lesnické školky a zahradnické provozy.

Zdroj: https://archiv.hn.cz/c1-67812410-fotovoltaika-na-zemedelske-pude-nemusi-budit-pohorseni-zastineni-panely-mohou-zemedelci-vyuzit-k-produkci

12. listopad 2025

Cena vajec v posledních letech stoupá a nezdá se, že by měla mít důvod k poklesu. Nyní v říjnu stálo podle Českého statistického úřadu desítkové balení již přes 48 korun. Loni touto dobou stálo deset vajec 36 Kč, meziročně tak vejce zdražila o třetinu. Od nového rok se největší obchodní řetězce chystají přitvrdit s ekologickými požadavky, zákazníci by si tak ve většině supermarketů neměli ani ve slevových akcích koupit tzv. trojková vejce, tedy vejce z klecí.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-vejce-chov-obchod.A251111_150518_ekonomika_drh

12. listopad 2025

Členské země Evropské unie se na poslední chvíli snaží oddálit již přijaté nařízení proti odlesňování, které zavádí povinnost pro obchodníky s exotickými produkty prokazovat, že se nepodílejí na odlesňování tropických krajin. Ve středu by se měl sejít výbor stálých zástupců členských zemí (Coreper) s cílem potvrdit záměr Rady Evropské unie nařízení o rok odložit. Vše by poté měl do konce měsíce posvětit Evropský parlament.

Evropská komise schytává kritiku za to, že opakovaně slibuje ať už odklad nové povinnosti, nebo aspoň její zjednodušení, ale nic z toho zatím stále není jisté. „Tohle není byrokracie, to je amatérismus. Ještě před pár týdny komise avizovala odložení a nyní nám předložila návrh, který je výsměchem všem podnikatelům,“ uvedla například na konci října prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová, když vyšlo najevo, že slibovaný odklad nebude.

O tématu zde: https://archiv.hn.cz/c1-67810580-tlak-na-odklad-narizeni-o-odlesnovani-sili-a-casu-je-malo-jednat-budou-zastupci-clenskych-zemi-i-europarlament

11. listopad 2025

Evropská unie by měla podporovat udržitelnost potravinářství bez nadměrné byrokracie, která snižuje konkurenceschopnost evropských firem. Shodli se na tom 5. listopadu účastníci konference Potravinářské komory ČR.

Udržitelnost a ohleduplnost jsou důležité, ale musí být vyvážené s ekonomickou realitou, uvedla na konferenci prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

„Diskuze o udržitelnosti a klimatických změnách v potravinářství probíhá velmi intenzivně, jak na české úrovni, tak na evropské,“ řekla a dodala:. „Ale nesmí to být na úkor konkurenceschopnosti, ta se v dokumentech EU poslední dobou zmiňuje velmi často.“

Upozornila i na konkrétní nařízení, jejichž zmírnění je podle ní zásadní – například ESG reporting nebo evropské nařízení o odlesňování. „Požadovat po malých chovatelích v České republice, aby dokládali, že svůj skot chovají na neodlesněných oblastech, v zemi, kde se zalesňuje a kde se od roku 1970 zasadilo 150 tisíc hektarů lesa, mi připadá trochu zvláštní,“ uvedla.

Dále zde: https://www.epochtimes.cz/2025/11/11/potravinari-volaji-po-byrokratickem-detoxu-udrzitelnost-ano-ale-s-rozumem-rekli-na-konferenci/

11. listopad 2025

I když si na Vánoce ještě pár týdnů počkáme, přesto jsou přípravy vánočního cukroví v plném proudu. Kdo ho raději kupuje od cukrářů, má nejvyšší čas je objednat. Každopádně si za to domácí i kupované letos připlatíme.

Podle odborníků nejvíce nahoru poskočily ceny vajec. „A to z několika důvodů: Rostou náklady na krmivo, dále to jsou energie a připočíst také musíme změnu ustájení,“ poodhalil mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/nejvyssi-cas-objednat-si-cukrovi-ceny-letos-vyleti-nahoru-za-co-si-nejvic-priplatite-490875

11. listopad 2025

Potravinářská komora ČR v dopise vyzvala europoslance, aby odmítli návrh Evropské komise na změnu nařízení proti odlesňování. Komora upozorňuje, že systém není dostatečně připravený ani po loňském ročním odkladu. Navrhované úpravy vnášejí do podnikatelského prostředí značnou právní nejistotu a znevýhodňují zejména malé a střední podniky.

Od 30. prosince 2025 budou muset střední a velké podniky nově sledovat a prokazovat, zda jejich produkty nepocházejí z oblastí, kde došlo k odlesňování. V Česku k němu přitom nedochází, naopak zalesněná plocha u nás trvale roste. Nařízení se o půl roku později, od 30. června 2026, bude vztahovat i na malé podniky. Evropská komise v říjnu navrhla, aby se lhůta pro malé podniky posunula o dalších šest měsíců na 30. prosince příštího roku. Komora požaduje odklad o rok pro všechny podniky a zásadní zjednodušení nařízení proti odlesňování, včetně zavedení kategorie zemí se zanedbatelným rizikem.  

„Představa, že mikro a malé podniky budou mít roční odklad na plnění nařízení, je zcela iluzorní. Již od prvního dne budou střední a velké podniky v dodavatelském řetězci požadovat po svých malých dodavatelích kompletní prokázání náležité péče. Paradoxně se tak nařízení dotkne malých podniků nejvíce a nejdříve, což může vést k jejich znevýhodnění na trhu,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.  

Původně se přitom počítalo s tím, že se platnost nařízení o rok odloží, a zákonodárci mezitím navrhnou mírnější verzi. S tímto plánem souhlasila i eurokomisařka pro životní prostředí Jessica Roswall. Evropská komise však nakonec rozhodla, že další odklad už nenavrhne.

Potravinářská komora dopisem požádala europoslance o podporu odkladu o další rok a upozorňuje, že pokud instituce EU odložení neschválí, hrozí zcela vážně kolaps dodávek u některých vybraných komodit. Několik týdnů před spuštěním totiž stále selhává informační systém Evropské komise a vygenerování jediného geolokačního kódu trvá přibližně deset minut. Při nahrávání milionů položkových čísel v celé Unii bude systém nefunkční.

Komora intenzivně komunikuje se všemi články dodavatelského řetězce. Panuje shoda, že nikdo není na nové povinnosti plně připraven. Ve všech segmentech vládne nejistota. Legislativa je nejasná a praktické postupy prokazování náležité péče v terénu neexistují. Všechny subjekty v řetězci doslova tápou.

„Bruselští úředníci jsou naprosto odtrženi od reality běžného provozu. Měli by jet do provozů, navštívit malé a střední zemědělce a zpracovatele. Jen tak pochopí, s jakými problémy a byrokratickou zátěží musí podniky denně zápasit. Tohle nařízení není ochrana světových lesů, ale jen další problém, který firmám zvýší náklady,“ dodala prezidentka Večeřová.

Potravináři se aktivně chtějí podílet na úsilí, které povede k omezení globálního odlesňování. Zdůrazňují však, že veškeré postupy musí být v praxi reálně proveditelné, nesmí narušit plynulost dodávek potravin a nesmí poškozovat konkurenceschopnost evropských hospodářských subjektů ve srovnání s konkurenty ze zemí mimo EU.

Doplňující informace:

O nařízení EU proti odlesňování

Nařízení EU proti odlesňování má zajistit, aby klíčové komodity, jako je sója, hovězí maso, palmový olej, kakao, káva, dřevo a kaučuk, uváděné na trh EU, nepřispívaly ke globálnímu odlesňování. V samotné Evropské unii však k masivnímu kácení lesů za účelem zemědělské produkce nedochází. Například v České republice je situace opačná, lesů každoročně přibývá.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

10. listopad 2025

Výbor pro kvalitu potravin a Platforma pro alternativní potraviny a nápoje při České technologické platformě pro potraviny si vás dovolují pozvat na výroční konferenci na téma Brání ochrana názvů potravin živočišného původu inovacím?

Kdy: 3. prosince 2025 (9:00 až 14:00 hod.)
Kde:
Národní zemědělské muzeum, velký sál

Moderuje: Jan Pivoňka - předseda Výboru pro kvalitu potravin, ředitel pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR

V každém bloku budou 4 prezentace (10 minut) a panelová diskuse (40 minut).

Program:

9.30 – 11.00 hodin    

I. blok - Inovace pod tlakem tradice
(Marta Nováková - Rohlík.cz, Petr Beneš - MZe, Rostislav Brzobohatý - Mewery, Roman Kříž - Bene Meat)

11.00 – 12.00 hodin

Slavnostní předávání certifikátů - Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní výrobek roku 2025

12.00 – 13.30 hodin 

II. BLOK - Není burger jako burger - Vědí zákazníci, co kupují?
(Lukáš Zlatohlávek - 1. LF UK, Václava Kunová - Nutradit, Šárka Horáčková - VŠCHT, Hana Střítecká - LF UK v Hradci Králové)

Registrace a bližší informace: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.