01 June 2021

Začátkem letošního roku byl do systému Nutrivigilance nahlášen závažný případ akutní otravy u 72letého spotřebitele, který zkonzumoval doplněk stravy (DS) s obsahem amygdalinu, který zakoupil přes internet od slovenského výrobce a dodavatele firmy Tachyon Technology pharm spol. s.r.o. Z amygdalinu, někdy nesprávně označovaného jako vitamin B17, se v těle působením enzymů uvolňuje toxický kyanid, který může při vysoké dávce způsobit až smrt. V


V našem případě vyžadoval velmi vážný zdravotní stav spotřebitele okamžitý zásah rychlé záchranné služby (RZS). Díky včasnému ošetření zdravotníků a podání protijedu se podařilo spotřebitele zachránit. Na základě tohoto podnětu byl celý případ DS prošetřen kontrolním orgánem – Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Výsledky šetření prokázaly a potvrdily vysoký obsah amygdalinu a celý případ byl odeslán do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Samotné varování putovalo i stran SZÚ−CZVP Úradu verejného zdravotníctva na Slovensko (ÚVZ SK) k prošetření a přijetí opatření v zemi původu hlášeného DS. Všechny instituce vydaly varování před konzumací tohoto inkriminovaného DS. SZPI po této kauze zahájila šetření i dalších DS s amygdalinem od jiných dodavatelů a u řady z nich zjistila pochybení. SZÚ doporučuje konzultovat případné užívání DS s obsahem amygdalinu vzhledem k možným rizikům se zdravotníky (ošetřující lékař, nutriční terapeut, farmaceut). Více podrobností k celému případu naleznete v textu níže.

Detaily jsou popsány v příloze: amygdalin.pdf amygdalin.pdf (689.42 KB 28.05.2021 11:58)

S.Bischofová - J.Ruprich, CZVP SZÚ, 28.5.2021

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Link: Nutrivigilance – případ otravy amygdalinem, SZÚ (szu.cz)

01 June 2021

Vyhláška č. 204/2021 Sb., o seznamu potravin podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona o potravinách a tabákových výrobcích

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 204/2021 Sb., o seznamu potravin podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona o potravinách a tabákových výrobcích.

Vyhlášky je vydávána na základě nového zmocňovacího ustanovení v zákoně č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích.

Podle nové zákonné úpravy je možné uvádět na potravině informaci slovy „česká potravina“, grafické znázornění stanovené prováděcím právním předpisem (logo „česká potravina“) nebo jinou informaci zejména slovní, obrazovou nebo grafickou naznačující, že země původu potraviny je Česká republika, také tehdy, pokud půjde o potravinu stanovenou prováděcím právním předpisem, jejíž výroba proběhla na území České republiky.

Vyhláška tak stanoví seznam potravin podle nové zákonné úpravy podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Jde o potraviny vyrobené ze surovin nepěstovaných z klimatických důvodů v České republice, ale tradičně v ČR vyráběné, kterými jsou čokoláda a výrobky z ní, káva a kávoviny a rýžové extrudované a pufované výrobky.

Vyhláška č. 202/2021 Sb., o lesní hospodářské evidenci

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 202/2021 Sb., o lesní hospodářské evidenci.

Vyhlášky provádí ustanovení § 40 odst. 3 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích, a jejím záměrem je poskytnout lesnické praxi a státní správě lesů podrobný postup pro naplnění povinností stanovených v § 40 odst. 1 a 2 lesního zákona.

Vyhláška nově upravuje vedení, obsahovou náplň a předávání souhrnných údajů lesní hospodářské evidence a evidence o provedené obnově lesa.

Vyhláška aktivně reaguje na aktuální potřeby evidence lesnického hospodaření, dozorové činnosti orgánů státní správy lesů a kontroly plnění závazných ustanovení lesních hospodářských plánů v souvislosti s probíhající tzv. „kůrovcovou kalamitou“ a nutností i nadále zajistit trvale udržitelné hospodaření v měnících se přírodních podmínkách, které mají dopad na obnovu postižených porostů.

            Vyhláška zejména upravuje:

  • obsahovou náplň evidence o závazných ustanoveních plánu včetně způsobu jejího vedení,

  • obsahovou náplň evidence o provedené obnově včetně způsobu jejího vedení,

  • obsahovou náplň předávaných souhrnných údajů evidence a

  • postup a formu předávání souhrnných údajů evidencí místně příslušnému orgánu státní správy lesů.

Zdroj: MZe ČR

Link: Nové právní předpisy účinné od 1. 1. 2022 (eAGRI)

31 May 2021

V období od listopadu 2020 do května 2021 se vysoce patogenní ptačí chřipka objevila v 18 japonských prefekturách včetně prefektur Čiba a Ibaraki, vyznačující se právě chovem drůbeže.

Počet kuřat a kachen, které byly během tohoto období utraceny, aby se zabránilo dalšímu šíření infekcí, činí ke konci května zhruba 9,87 mil. kusů. Toto číslo je mnohem vyšší v porovnání s předchozím obdobím, kdy vypukla tato nákaza. V době od podzimu 2010 do jara následujícího roku byly utraceny „jen“ necelé 2 mil kusů drůbeže.
A právě rozsáhlé utrácení drůbeže je považováno za příčinu nedávného zvýšení cen vajec. Za posledních pět dekád se cena vajec v Japonsku držela stále na stejné úrovni (plato 10 vajec v přepočtu za necelých 40 Kč), avšak za poslední rok došlo ke zvýšení ceny o 50 %.

Japonské ministerstvo zemědělství vyzývá chovatele drůbeže, aby v rámci příprav na příští sezónu přijali opatření k zabránění zavlečení virů. Předpokládá se, že virus ptačí chřipky se do Japonska přenáší migrujícími ptáky z euroasijského kontinentu. Následně je šířen malými zvířaty, která přišla do styku s trusem těchto ptáků, a také lidmi a vozidly, které přijíždějí na drůbeží farmy. Mnoho farem, které byly ptačí chřipkou zasaženy, měly v zařízeních nezabezpečená místa, přes která se malá zvířata mohla dostat dovnitř.

Ministerstvo nyní o to důrazněji žádá drůbežárny, aby provozy dostatečně zabezpečily proti vniknutí volně žijících zvířat, důkladně vydezinfikovaly své provozy a pravidelně kontrolovaly všechny instalované sítě proti vniknutí volně žijících ptáků. Předmětem diskuzí je také možné odebrání dotací chovům, ve kterých nebudou bezpečnostní nařízení řádně dodržována. I přes ukončení současné epidemie vyzývavá ministerstvo majitele drůbežáren k ostražitosti a dodržování preventivních opatření.

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Autor: MZe ČR

Link: 

31 May 2021

Pandemie koronaviru zásadním způsobem ovlivnila životy většiny lidí a řadu ekonomických odvětví poznamenala velmi negativně. Existují však obory, které z nastalé situace těží určité výhody. Mezi ně spadá i prodej biopotravin.

Podle Asociace pro obchod s biopotravinami (Organic Trade Association) vzrostl prodej biopotravin ve Spojených státech v roce 2020 o rekordních 12,8 % a dosáhl nového maxima 56,5 mld. USD. Necelých 6 % veškerých potravin na pultech obchodů bylo v loňském roce certifikováno jako bio.
Svou roli v tomto trendu hrála nucená změna ve stravovacích návycích, kdy lidé byli nuceni začít více vařit doma. Pro výživu svých rodin si častěji vybírali kvalitnější a zdravější suroviny a potraviny a s tím se často pojí i označení bio. Prodej čerstvých bioproduktů vzrostl v roce 2020 o téměř 11 % na 18,2 mld. USD. Více než 15 % veškerého ovoce a zeleniny prodávaného v USA má svůj původ na farmách v ekologickém režimu. Mražené bio ovoce a zelenina vzrostly o více než 28 %. Včetně mražených, konzervovaných a sušených produktů dosáhl celkový prodej ekologického ovoce a zeleniny hodnoty 20,4 miliardy USD. Zajímavá růstová čísla zaznamenaly prodeje bio mouky a pekařských suroviny a výrobků – růst o více než 30 % byl zapříčiněn tím, že lidé začali doma opět více péct. Podobně prodej bio koření se zvýšil o 51 %, což dělá trojnásobek tempa růstu sledovaného v roce 2019. Prodej bio masa, drůbeže a ryb vzrostl o 25 % na 1,7 miliardy dolarů.

Vzhledem k tomu, že bio produkce zatím tvoří stále spíše menší část trhu, zapříčinil zvýšený zájem určité problémy s dostatečnou produkcí i zásobováním. To přibrzdilo růst ve všech kategoriích. Pro nejbližší období experti očekávají sice další růst prodejů, ale už pravděpodobně nebude tak silný, jako v loňském roce. Hlavními faktory budou i do budoucna zájem o zdravou výživu a domácí vaření.

Pro české producenty a exportéry je výhodou, že mezi EU a USA je v platnosti dohoda o vzájemném uznávání bio certifikace. Není tedy nutné americkým orgánům dokládat dodatečné náležitosti pro využití loga platného v USA. Bližší informace o tomto režimu a podmínkách pro označování lze dohledat na tomto odkazu.

Pro průzkum trhu a ověření zájmu o produkt je vhodné uvažovat o účasti na některém z veletrhů, které se na bio segment v USA zaměřují. Například jde o Natural Products Expo East + Biofach America (22. – 25. 9. 2021 ve Filadelfii), kde je stále nejistá možná osobní účast vzhledem ke stále platným cestovním restrikcím. Proto Natual Expo West (8. – 12. března 2022 v Anahaimu) se jeví jako reálnější pro české exportéry. Oba veletrhy jsou již plánovány s osobní účastí. V případě zájmu o tuto problematiku, kontaktujte prosím zemědělského diplomata ve Washingtonu P. Ježka.

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
Mob: +1 202 507-3859, Mob ČR: +420 601 558 079, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Link: Aktuální trendy v oblasti produktů ekologického zemědělství v USA (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

31 May 2021

Praha 31. května (ČTK) - Členové Agrární komory ČR si přejí zákaz některých nekalých obchodních praktik, jako je například odběr zboží za podnákladové ceny. Změny měla přinést do české legislativy novela zákona o významné tržní síle, kterou se měla zavést do ČR evropská směrnice o nekalých obchodních praktikách. Zákonodárci měli na implementaci čas do začátku letošního května, což ale nestihli. Novelu ještě ani neprojednala vláda, informovala dnes v tiskové zprávě komora.

"Dostat české potraviny na pulty velkých obchodů, jejichž majitelé ovládají většinu tuzemského maloobchodního trhu, je pro výrobce stále obtížnější. Situaci komplikují nespravedlivé obchodní praktiky, s nimiž se podle průzkumu Agrární komory ČR setkala většina respondentů z řad členské základny této profesní organizace. Nejčastěji popisovali odběr zboží za podnákladové ceny, příspěvek na propagaci nebo nutnost podílet se na slevové akci obchodu," uvedla komora.

Novelu zákona mělo připravit ministerstvo zemědělství dohromady s ministerstvem průmyslu a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého je cílem evropské směrnice zajistit ochranu zemědělců proti určitým nekalým praktikám. Patří k nim například rušení objednávek zemědělských produktů a potravinářských výrobků podléhajících rychlé zkáze v krátkém časovém předstihu, jednostranné změny podmínek smlouvy o dodávkách kupujícím či vyžadování plateb nesouvisejících s prodejem zemědělských produktů a potravinářských výrobků dodavatele, uvedl Bílý.

Zda se povede novelu zákona parlamentem projednat do konce volebního období, nechtěl komentovat. Bude podle něj záležet na rychlosti schvalování v Parlamentu. Ministerstvo průmyslu ČTK sdělilo, že hlavní gesci za transpozici směrnice má zemědělský resort.

Podle květnového průzkumu mezi 191 členy komory se setkala s nekalými praktikami většina zemědělců. Třetina členů uvedla, že jsou vůči ní uplatňované nespravedlivé postupy pravidelně. "Typickým příkladem letošního roku byly brambory, které zemědělci baličkám prodávali za výrazně podnákladové ceny. Farmářská cena činila za první čtyři měsíce letošního roku podle dat Českého statistického úřadu průměrně 3,85 Kč/kg zatímco v obchodech stály konzumní brambory ve stejném období 12,93 Kč/kg," uvedl jako prezident komory Jan Doležal. To podle něj znamená, že základní cena suroviny od zemědělce se na finální ceně pro zákazníka podílí necelou třetinou. "Proto se také zemědělci na jaře rozhodli alespoň částečně produkci prodat na přímo ze dvora za ceny, které jsou výrazně pod cenami běžného obchodu," dodal.

drh jw

29 May 2021

Praha 28. května (ČTK) - Pivovary jsou na pondělní rozvolnění připravené, zajistí zásobování i servis. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Martina Ferencová. Doufá, že otevření restaurací vydrží i déle než jen přes letní měsíce.

Vláda se k rozvolnění rozhodla na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. "Z pohledu příprav pro nás není zase a tak zásadní, zda k plnému otevření restaurací dochází na základě soudního rozhodnutí vůle ministerstva zdravotnictví nebo něčeho jiného," řekla Ferencová.

Restaurace jsou podle ní schopné přivítat bezpečně hosty už delší čas. "Zkušenost z předchozích vln pandemie nás naučila, že omezení nebo jejich parametry i termíny se často mění velmi rychle. Máme tedy už nastavená pevná pravidla, a ta zajistní nejen hladké spuštění provozů, ale i jejich bezpečnost," doplnila.

V restauracích bude nutné po pondělním otevření dodržovat předepsané rozestupy, nosit ochranu úst a nosu mimo konzumaci. U menších stolů budou moci sedět nejvýš čtyři hosté. Více než čtyři hosty budou moci restauratéři podle mimořádného opatření usadit u stolu s deseti a více místy. Mezi skupinami čtyř zákazníků, vyjma členů jedné domácnosti, budou muset být odstupy alespoň 1,5 metru. V podnicích není povolena produkce živé hudby a tanec.

drh mal

28 May 2021

Konference se bude konat distančně 25. června 2021.

Pořadatel:
Společnost pro výživu, z.s. a její servisní organizace výživaservis s.r.o.
Lékařská fakulta MU, Brno
Agronomická fakulta MENDELU v Brně
Chemická fakulta VUT v Brně

Termín akce: 25. června 2021

Místo konání: Konference bude probíhat distanční formou

Organizační pokyny:

  1. Konference je určena k prezentaci témat bakalářských a diplomových prací studentů fakult lékařských, zdravotně-sociálních, přírodovědeckých, potravinářských, zemědělských a veterinární hygieny se zaměřením na problematiku výživy, potravin a zdraví.
  2. Délka jednoho sdělení je 15 min.
  3. Přihlášky s uvedením autorů, názvu přednášky, vysoké školy a fakulty, studijního oboru, typu práce (bakalářská, magisterská) a jména školitele zašlou zájemci na adresu:
    Lékařská fakulta MU
    MVDr. Halina Matějová
    Ústav ochrany a podpory zdraví
    Kamenice 753/5, 625 00 Brno
    e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  4. Termín zaslání přihlášek k aktivní účasti je 21. 6. 2021.
  5. Na základě zaslaných přihlášek bude sestaven program konference. Organizátoři konference si vyhrazují právo přihlášku odmítnout bez udání důvodu.
  6. Začátek konference v 9.00 hod.
  7. Studenti, kteří na konferenci vystoupí s přednáškou, obdrží potvrzení o účasti na vědecké konferenci a volný vstup na odborné akce pořádané SPV v roce 2022.
  8. Vstup na konferenci je volný. Přihlášky k pasivní účasti je třeba zaslat na výše uvedenou adresu nejpozději do 23. 6. 2021.

Odborní garanti konference:
Prof. MUDr. Zuzana Derflerová – Brázdová, DrSc. – Lékařská fakulta, Ústav ochrany a podpory zdraví, MU Brno
Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. – Agronomická fakulta, Ústav technologie potravin, MENDELU v Brně
doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. – Chemická fakulta, Ústav chemie potravin a biotechnologií, VUT v Brně


Informace o další akci pro studenty:

Společnost pro výživu společně s 3. lékařskou fakultou UK v Praze a Fakultou potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze pořádá obdobnou studentskou konferenci také v Praze.

Termín a místo konání bude upřesněno

Určeno pro prezentaci bakalářských, diplomových a doktorských prací.

Bližší informace:
Společnost pro výživu
Opletalova 1417/25
110 00 Praha 1
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.vyzivaspol.cz

nebo

3. lékařská fakulta UK v Praze
doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.
Ústav výživy
Ruská 87
100 00 Praha 10
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zájemci mohou prezentovat svoji bakalářskou nebo diplomovou práci na obou akcích. Důvodem pořádání dvou studentských konferencí (v Praze a v Brně) na obdobné téma je oslovit co nejširší publikum, především z řad studentů českých a moravských vysokých škol.

Zdroj: Společnost pro výživu

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.foodnet.cz/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit

28 May 2021
Datum: 28.5.2021  9:00 – 17:00
Místo konání: Kostelní 1300/44, Praha 7 - Holešovice
Organizátor: Zařízení služeb MZe s.p.o.
Těšnov 65/17, 11000 Praha 1
Adresa WWW: www.zsmze.cz
Jitka Jarolímková: +420 778 886 808
Cílová skupina: Široká veřejnost
Kategorie: Biojarmark

Srdečně zveme na Farmářské trhy na muzejním dvorku Národního zemědělského muzea v Praze na Letné.

Třetí farmářský trh se uskuteční
v pátek 28. května 2021 od 9 do 17 hodin.

Široký sortiment kvalitních domácích produktů od českých farmářů a potravinářů.

Trhy se konají v rámci projektu Ministerstva zemědělství Poznej svého farmáře.

Sledujte také Facebook, ať vám nic neunikne.
Přijďte, těšíme se na vás!

Zdroj: MZe ČR
28 May 2021

Soutěž začíná již dnes, obrázky je možné zasílat do 15. 6. 2021.

Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství připravilo výtvarnou soutěž pro děti při příležitosti oslav Mezinárodního dne bezpečnosti potravin, který se každoročně slaví dne 7. června. Soutěž s názvem „5 klíčů k bezpečnému stravování“ je určena dětem ve věkovém rozmezí 3 až 10 let. 

Pravidla soutěže

Úkolem dětí je výtvarně znázornit potraviny, které považují za zdravé a bezpečné, nebo činnost, která se správným zacházením s potravinami souvisí.

Soutěžící (dítě) vybrané téma zpracuje dle vlastních představ, možností a zájmů, ať už kresbou – jakoukoliv technikou, modelováním, či jiným výtvarným způsobem. Nápadům se meze nekladou! 

Pro lepší inspiraci přinášíme několik témat, která mohou děti použít.

Co je možné kreslit?

  • Jak vařím s rodiči
  • Zdravé potraviny, které mám rád
  • Jak pomáhám s mytím ovoce a zeleniny
  • Kterým potravinám se vyhýbám? (zkaženým, plesnivým potravinám, jedovatým houbám …)
  • Kde nejraději jím (doma u stolu společně s rodiči)
  • Škůdce potravin, před kterými musíme jídlo chránit (potravní moli, mouchy, hlodavci)
  • Jak doma vaříme, smažíme či pečeme potraviny? 
     


Kam poslat výtvarnou práci?

Hotový obrázek (či jiné výtvarné dílo) je nutné následně vyfotit na mobilní telefon a fotografii zaslat na e-mailovou adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. s označením předmětu e-mailu textem: Soutěž „5 klíčů k bezpečnému stravování“, a to nejpozději do 15. 6. 2021. 

Do e-mailu s fotografií je nutné dále uvést název výtvarného dílakřestní jméno autora (dítěte), jeho věk a e-mailovou adresu, na kterou Vám bude zaslána zpráva o případném ocenění. 

Vybrané fotografie výtvarných prací dětí budou zveřejněny na webových stránkách www.bezpecnostpotravin.cz a na facebooku Informačního centra bezpečnosti potravin. Soutěžící dávají automaticky souhlas se zveřejněním fotografie jejich díla na zmíněných webových stránkách a facebooku. I z tohoto důvodu Vás prosíme o zasílání fotografií, kde je zachyceno pouze výtvarné dílo, nikoliv autor (dítě). 

Ocenění

Drobné ceny obdrží 100 autorů (dětí) vybraných výtvarných prací. Přihlédnuto bude vždy k věku dítěte, nápaditosti a kreativitě tvorby.

Autoři (děti) deseti nejzajímavějších výtvarných prací obdrží balíček s dárkovými předměty přizpůsobenými věku oceněného dítěte.

Výsledky výtvarné soutěže budou zveřejněny do 22. 6. 2021 na webových stránkách www.bezpecnostpotravin.cz a na facebooku Informačního centra bezpečnosti potravin.

U oceněných prací bude uvedeno: název díla, křestní jméno autora a věk autora. 

Harmonogram soutěže

  • Začátek soutěže: 27. 5. 2021
  • Ukončení soutěže: 15. 6. 2021 
  • Zveřejnění výsledků: do 22. 6. 2021 

Přílohy:

 

Více zde.

 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: Internetový portál bezpečnosti potravin - Výtvarná soutěž pro děti při příležitosti oslav Mezinárodního dne bezpečnosti potravin (bezpecnostpotravin.cz)

27 May 2021

Alkoholické nápoje jsou potraviny, a tudíž se na ně vztahují obecné požadavky, jako na ostatní potraviny s tím, že pro lihoviny jsou stanoveny i některé požadavky zvláštní. Obecné požadavky a povinnosti týkající se internetového prodeje najdete v příručce SZPI Základní požadavky na provozovatele potravinářského podniku.

Cílem tohoto materiálu je shrnout právní předpisy a vysvětlit zjednodušenou a srozumitelnou formu speciální požadavky a zvláštnosti týkající se alkoholických nápojů.

Jedná o stávající názor SZPI, který má za cíl přispět správnému fungování internetového prodeje lihovin, ale nemá za cíl obsáhnout všechny povinnosti provozovatelů potravinářských podniků.

 
27 May 2021

Praha 27. května (ČTK) - Lihovarníci se obávají zvýšení daně na alkohol. To již naznačily některé politické strany jako možné plány na konsolidaci veřejných financí. Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL) argumentuje novými výsledky průzkumu, podle kterého si dá tvrdý alkohol 70 procent Čechů pouze výjimečně při oslavách nebo při posezení s přáteli. Průzkum dnes unie poskytla ČTK.

Konzumace lihovin podle průzkumu zejména u mladších lidí klesá, mají raději míchané koktejly. Téměř třetina Čechů si ale dá několikrát týdně pivo, hlavně o víkendu. Pětina lidí pije pivo u televize, vyplynulo dále z průzkumu.

Při výběru alkoholu je podle zjištění agentury dominuje chuť, 69 procent respondentů uvedlo, že je pro ně nejdůležitější. "Naopak vůně, obsah alkoholu ani roční období na výběr nemají zásadnější vliv. Pro většinu - 70 procent - lidí je cena určující jen občas. K nejoblíbenějším alkoholickým nápojům patří u mužů pivo (91 procent), lihoviny (55 procent) a bílé víno (48 procent), ženy mají pivo v oblibě méně (67 procent) a namísto lihovin preferují bílé a červené víno," dodává unie.

Unie dále uvedla, že spotřeba vína a piva je v ČR významně vyšší než spotřeba lihovin. Upozorňuje rovněž na různé zdanění alkoholických nápojů. "Lihoviny jsou spotřební daní zatížené vůbec nejvíce, trojnásobně více než pivo, víno spotřební daň neobsahuje žádnou. V posledních týdnech se znepokojením sledujeme vyjádření politiků o možném dalším zvyšování spotřební daně pouze v oblasti lihovin," dodal výkonný ředitel unie Vladimír Darebník.

Například senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) v květnu uvedl, že by prosazoval zvyšování spotřebních daní a rušení daňových výjimek. O spotřebních daní souvisejících hovořila již dříve také ministryně Alena Schillerová (za ANO).

Stát loni přes 13,2procentní zvýšení spotřební daně na lihoviny vybral o 5,7 procenta méně peněz, šlo o 7,8 miliardy korun, uvedla v dubnu unie. Podle ní šlo o nejnižší inkaso od roku 2017. Darebník ale připustil, že výběr snížený o 466 milionů Kč je daný kromě vyšší ceny alkoholických nápojů také zavřením gastronomie a omezením cestovního ruchu kvůli pandemii. Loni podle unie klesl prodej lihovin o 4,3 procenta.

V hotelech, kavárnách a restauracích poptávka po lihovinách loni klesla o 43 procent. Propady prodejů lihovin byly způsobené také odlivem zahraničních pracovníků.

Průzkum pro unii udělala agentura Ipsos, odpovídalo v něm na přelomu dubna a května 1050 lidí.

drh jw

27 May 2021

Prováděcí právní předpis, který stanovuje seznam potravin majících nárok být označeny označením "česká potravina" za podmínky, že byly vyrobeny v České republice. Potraviny, vyrobené ze složek (surovin) nepěstovaných z klimatických důvodů v České republice, ale tradičně v České republice vyráběné, jako je čokoláda a výrobky z ní, káva a kávoviny nebo rýžové extrudované a pufované výrobky nešlo do této chvíle označovat jako českou potravinu.

Označení „česká potravina“ je zavedené označení, které je spotřebiteli vyhledáváno při nákupu českých produktů. Vybrané, v České republice tradičně vyráběné potraviny, tak budou vyhláškou podpořeny umožněním nést spotřebiteli vyhledávané označení „česká potravina“. Skutečnost, že vyhláškou vybrané potraviny budou moci nést označení česká potravina, bude jednoznačným přínosem pro výrobce těchto potravin s ohledem na větší poptávku po těchto potravinách spotřebiteli.

Celé znění vyhlášky naleznete zde.

Účinnost od 1. ledna 2022.

26 May 2021

Potravinářská komora ČR Vás srdečně zve na odborný seminář věnovaný novinkám v potravinovém právu, bezpečnosti potravin, novým postřehům, zkušenostem dozorových orgánů při aplikaci potravinového práva.

Akce bude věnována aktuálně diskutovaným tématům v oblasti kontaminantů v potravinách (MZe, Ing. J. Fišnar, Ph.D.), poznatkům SZPI z oblasti bezpečnosti potravin a kontroly kvality (Ústřední inspektorát SZPI, Ing. J. Pokora), zkušenostem SVS z oblasti bezpečnosti potravin (Ústřední veterinární správa SVS, MVDr. J. Váňa, MVDr. L. Sedláčková), zdravotní bezpečnosti doplňků stravy (SZÚ, Ing. D. Winklerová), novinkám z oblasti potravinářské legislativy (MZe, Ing. M. Štěpánek, Ing. D. Zima), nebo novým poznatkům z oblasti životního prostředí (MŽP, Ing. Bc. J. Maršák, Ph.D.)

Podmínkou účasti je registrace s úhradou vložného (1.000,- Kč včetně DPH) nejpozději do 5. června 2021.

Více informací zde.

26 May 2021

Potravinářské společnosti jsou pod dlouhodobým tlakem na vylepšování receptur a zdravější složení svých výrobků. Proto se zavázaly, že postupem času budou vylepšovat jejich nutriční složení. Snižování obsahu se netýká jen cukru a soli, ale i dalších základních živin.

Velké potravinářské firmy se k trendu reformulací (zlepšování) hlásí, investují do úpravy receptur a využívají reformulace i v marketingu. Systémy nutričního označení někdy mohou sloužit i k lepší orientaci ve složení konkrétního produktu. Celý článek zde.

Vydáno: 24.5.2021

Zdroj: iDNES.cz

Link: Složení potravin se mění k lepšímu. Výrobci ubírají cukr i sůl - iDNES.cz

26 May 2021

Činnost Státní veterinární správy podobně jako fungování jiných institucí v České republice i ve světě v loňském roce výrazně ovlivnila celosvětová pandemie COVID-19. Přesto se podařilo udržet rozsah a úroveň dozoru na úrovni předchozích let navzdory logickému dílčímu poklesu počtu kontrol v některých oblastech.

V loňském roce se podobně jako v roce 2019 na našem území nevyskytlo ani jediné ohnisko Newcastleské choroby drůbeže. Potvrzena však po třech letech byla dvě ohniska ptačí chřipky v chovech drůbeže. Stejně jako v roce 2019, ani v loňském roce nebyl na našem území diagnostikován žádný pozitivní nález afrického moru prasat. Česká republika si tak udržela status země prosté této nebezpečné nákazy.

Podrobné informace o činnosti Státní veterinární správy v roce 2020 včetně výsledků odborných činností úřadu přináší Výroční zpráva, kterou naleznete na následujícím odkazu.

26 May 2021

Edinburgh (Británie) 22. května (ČTK) - Destilérka v Girvanu na jihozápadě Skotska zaměstnala na plný úvazek ročního kokršpaněla jménem Rocco. Jeho úkolem je hledat nedokonalosti v dřevěných sudech na whisky Grant, která se zde vyrábí. Psa speciálně pro tento úkol cvičili šest měsíců a v podniku má vlastního psovoda, píší skotská média.

"Čich psa jako je Rocco je čtyřicetkrát citlivější než u lidí. Rocca jsme speciálně vybrali a vycvičili, aby poznal vůni čehokoliv, co není správné při zrání whisky. Při výrobě vína se běžně užívají mechanické "čenichy", ale my jsme chtěli zachovat tradici řemeslné výroby a využít psí superčich na kontrolu kvality výroby. Jeho schopnost očuchat velký počet sudů za velmi krátkou dobu z něj dělá skvělého člena našeho zručného týmu," uvedl Chris Woof z vedení společnosti.

Skotská whisky zraje v dubových sudech. Pokud by ve dřevě byly nečistoty nebo třeba plísně, kvalitu nápoje by výrazně poškodily. Pes díky svému čichu kontroluje kvalitu sudů, ale podle zaměstnanců destilérky je také milým členem pracovního kolektivu, který každému zvedne náladu, uvedla Lianne Nobleová, která se o psa ve firmě stará a plánuje jeho pracovní povinnosti.

lsa mka

25 May 2021

S pokračující problematikou klimatických změn a jejich vlivem na rozvojové země se rozhodlo bojovat uskupení 40 zemí, jejíž čelní představitelé se koncem dubna sešli na vytvoření společného postoje a plán.

Akce se jmenovala Summit na téma klimatu pod záštitou amerického prezidenta Joe Bidena. Ne náhodou byla navázána na proběhlou návštěvu Johna Kerryho, speciálního amerického zmocněnce pro klimatické otázky, Spojených arabských emirátů, kde se konala regionální porada na stejné téma.

Emiráty byly vybrány jako jedna ze zemí, která povede nové globální hnutí na podporu zemědělských inovací a pomůže změnit přístup ke klimatickým změnám v příštích pěti letech. Na summitu Emiráty v čele s premiérem, který je zároveň vládcem emirátu Dubaj, představily svou vizi Agricultural Innovations Mission for Climate (dále jen AIM), která bude základem země pro boj s klimatickými změnami a potravinovou bezpečností.

Šejch Mohammed během konference prohlásil, že klimatické změny nikdy nebudou jen dočasné. Naopak se neustále zhoršují, a proto je povinností všech zemí, aby spolu spolupracovaly a přinesly příštím generacím na tomto světě technologie a možnosti, jak se s nimi vypořádat. Projekt AIM sklidil nejen podporu a slíbenou spoluúčast od zemí jako Velká Británie, Austrálie, Brazílie, Dánsko, Izrael, nebo Singapuru, ale také od slavných podnikatelů, jako je například Bill Gates.  

Hlavním zaměřením této mise bude snížení emisí, potravinová bezpečnost a udržitelnost vodních zdrojů. Emiráty si od ní slibují vznik nových technologií a příležitostí pro země s náročnými klimatickými podmínkami.

I když jsou Spojené arabské emiráty jedny z největších producentů ropy na světě, rozhodly se již před 15 lety silně investovat do obnovitelných zdrojů a technologií pro snížení emisí. Je pravdou, že by to zemi tak bohatou na ropu vůbec nemuselo trápit. Plány ale opravdu přecházejí ve skutky a již několik let se na území země nachází 2 největší solární elektrárny na světě, ke kterým se brzy přidá třetí. Dle Emirátů jsou obnovitelné zdroje základem pro budoucnost lidí. Prvenství nesou Emiráty také s implementací prvních odchytných technologií skleníkových plynů na Blízkém východě.

Mise AIM navazuje na emirátskou strategii 2051, který má ze země vytvořit centrum zemědělských a potravinářských technologií pro zlepšení světové bezpečnosti a soběstačnosti potravin. Sám John Kerry během své cesty do Emirátu prohlásil, že ho velmi překvapila kvalita již aplikovaných technologií a také důraz na jejich vývoj, který může díky spolupráci pomoci i hospodaření v ostatních zemích.

Ze zpráv a reálných projektů tedy můžeme předpokládat, že Spojené arabské emiráty berou zájem o zemědělství, technologie a problematiku klimatických změn opravdu vážně. Je možná na čase, aby je tak braly i ostatní země a začaly se více zajímat o to, jestli v rozsáhlých projektech a plánech nenajdou také své uplatnění jak přispět. 

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mob.:+ 420 602 768 207, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

25 May 2021

V roce 2020 Rusko exportovalo agrární zboží v hodnotě 30,5 miliardy USD. Export v podobné hodnotě očekává i v letošním roce. Podle ruských údajů se tak země zařadila na 17. místo mezi největší exportéry potravin na světě.

Do roku 2030 Rusko plánuje být v desítce světových exportérů. Ruský vývoz navíc převýšil dovoz o 1 miliardu USD, což je pro Rusko důležitý milník. Ještě před zavedením sankcí totiž bylo Rusko v pětce největších dovozců potravin.

Růstu ruského exportu pomohla pandemie koronaviru, která celosvětově zvýšila poptávku po potravinách. Celkově je Rusko se svými výsledky agrárního obchodu spokojeno a počítá, že v roce 2024 dosáhne export potravin hodnoty 37 miliard USD. Nejdůležitějšími položkami jsou rostlinný olej, obilí, maso a další potraviny.

Hlavním trhem pro ruské potraviny je Čína, kam Rusko vozí zboží v hodnotě 4 miliard USD. Loni však došlo ke dvouprocentnímu snížení exportu ruských potravin do Číny, což bylo způsobeno problémy v logistice a přísnějšími omezeními. I přesto ale Čína zůstává pro Rusko prioritním trhem a pokračují snahy o certifikaci dalších potravin pro export. Nejvíce Rusko usiluje o certifikaci vepřového masa, kterého má samo nadbytek, ale situace s africkým morem prasat to zatím neumožňuje. V loňském roce došlo ke snížení dodávek ryb a mořských plodů do Číny, což se také negativně projevilo na vzájemném obchodu s Ruskem.

Rusko své potraviny exportuje celkem do 150 zemí světa.

Pro další informace ohledně agrární spolupráce kontaktujte zemědělskou diplomatku N. Hruškovou (+420 702 169 426, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

24 May 2021

Potravinářská komora ČR Vás srdečně zve na odborný seminář věnovaný novinkám v potravinovém právu, bezpečnosti potravin, novým postřehům, zkušenostem dozorových orgánů při aplikaci potravinového práva.

Akce bude věnována aktuálně diskutovaným tématům v oblasti kontaminantů v potravinách (MZe, Ing. J. Fišnar, Ph.D.), poznatkům SZPI z oblasti bezpečnosti potravin a kontroly kvality (Ústřední inspektorát SZPI, Ing. J. Pokora), zkušenostem SVS z oblasti bezpečnosti potravin (Ústřední veterinární správa SVS, MVDr. J. Váňa, MVDr. L. Sedláčková), zdravotní bezpečnosti doplňků stravy (SZÚ, Ing. D. Winklerová), novinkám z oblasti potravinářské legislativy (MZe, Ing. M. Štěpánek, Ing. D. Zima), nebo novým poznatkům z oblasti životního prostředí (MŽP, Ing. Bc. J. Maršák, Ph.D.)

Podmínkou účasti je registrace s úhradou vložného (1.000,- Kč včetně DPH) nejpozději do 5. června 2021.

Více informací zde.

24 May 2021

Inspekční služba pro zdraví zvířat a rostlin (Animal and Plant Health Inspection Service – APHIS), která spadá pod ministerstvo zemědělství USA, aktuálně zveřejnila na svém webu finální zprávu hodnotící nákazové statusy ČR u domácích prasat. Hodnocení proběhlé v roce 2019 dopadlo pro ČR dobře. USA nákazové statusy týkající se nemocí prasat uznala a kladně ohodnotila zavedená preventivní opatření i připravenost českého veterinárního dozoru čelit nákazám.

Česká republika byla jedním z vybraných států EU, jejichž nákazové statusy APHIS posuzovala. Audit se zaměřil na čtyři nákazy prasat – slintavku a kulhavku (SLAK), vezikulární choroby prasat (VCHP), klasický moru prasat (KMP) a africký moru prasat (AMP).

Hodnocení zahrnovalo, jak posouzení poskytnutých písemných informací, tak fyzickou inspekci týmu APHIS v ČR. Inspekce zahrnovala jednání na Ústřední veterinární správě Státní veterinární správy (SVS) v Praze a vybraných krajských veterinárních správách, návštěvu velké farmy s chovem prasat, malochovu, porážky prasat, asanačního podniku i pohraniční veterinární stanici na pražském letišti.

Americká inspekce ve své hodnotící zprávě konstatovala, že česká SVS má dostatečné právní zmocnění a zdroje pro účinné a efektivní provádění činností v oblasti zdraví zvířat. Pozitivně inspektoři ohodnotili také tuzemský robustní systém pro označování zvířat, evidenci hospodářství a kontrolu pohybu hospodářských zvířat. Tyto systémy podle amerických inspektorů umožňují rychlé dosledování zvířat v případě výskytu nákazy. Osvědčování vývozů je dle inspekce jasně zdokumentováno.

Podle APHIS ČR provádí dostatečná opatření k tomu, aby se zabránilo proniknutí sledovaných nákaz prasat do ČR. Pokud by k takovému proniknutí nákazy došlo, ČR je schopná tuto nákazu zjistit a omezit její šíření, jak prokázala ve své reakci na výskyt AMP v roce 2017. ČR se navíc může prokázat historií rychlého hlášení výskytu nákaz a přijímání vhodných opatření k zabránění jejich vývozu do třetích zemí.

Toto potvrzení stávajících nákazových statusů umožní pokračovat v případných vývozech chovného materiálu prasat do USA a může usnadnit vyjednávání o vývozech do jiných třetích zemí,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Nákazové statusy jsou pro jednotlivé státy zásadní zejména z hlediska možného vývozu zvířat a živočišných produktů. Nejdůležitější jsou zejména mezinárodní statusy udělované Evropskou komisí a Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE). Pokud jde o nákazy prasat, má ČR v současné době mezinárodní status země prosté Aujeszkyho choroby prasat, klasického moru prasat a také afrického moru prasat. Některé z hlediska agrárního zahraničního obchodu významné třetí země (jako třeba USA) udělují potenciálním vývozcům statusy vlastní ve snaze ochránit své území před zavlečením nebezpečných nákaz.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS

Link: USA kladně ohodnotila veterinární dozor v ČR u domácích prasat – Státní veterinární správa (svscr.cz)

24 May 2021

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole internetového prodeje nevyhovující potravinu: 7Days - přírodní doplněk stravy, Slim Capsules, v balení 36 kapslí, označení šarže: Lot No 202021109, označení data minimální trvanlivosti: do 08/11/2023, země původu: Hong Kong.

Laboratorní rozbor v potravině potvrdil přítomnost farmakologicky účinných látek fenolftalein v množství 6093 miligramů na kilogram (mg/kg) a sibutramin v množství 15,9 mg na 1 kapsli. Právní předpis nepovoluje přítomnost farmakologicky účinných látek v potravinách a doplněk stravy byl vyhodnocen jako potravina škodlivá pro zdraví dle Nařízení (ES) č. 178/2002. Uvedené látky mohou způsobit závažné zdravotní komplikace zejména kardiovaskulárního charakteru.

Inspektoři nevyhovující vzorek odebrali na e-shopu www.popularstore.eu. Provozovatelem e-shopu je společnost Best Addition s.r.o., Opálkova 754/8, 635 00 Brno. Dodavatelem potraviny byla společnost Cong Hung Dinh, Merhautova 960/84, 613 00, Brno.

Provozovateli e-shopu uložila SZPI zákaz uvádění potraviny na trh a s oběma společnostmi zahájí správní řízení o uložení pokuty.

SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají uvedenou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI
24 May 2021

Ztráta biodiverzity ovlivňuje život celé lidské společnosti, neboť ekosystémy s vyšší mírou biologické rozmanitosti poskytují jídlo, léky, nenahraditelnou čistou vodu, přispívají k ochraně proti povodním či zvýšené erozi, přináší dobré podmínky pro zajištění zdraví, kvality života či možnosti pro rekreaci. Dochází-li ke zhoršování stavu ekosystémů v důsledku lidské činnosti, nevyhnutelně se to projeví i postupnou ztrátou těchto, pro člověka zásadních, ekosystémových služeb. 22. května si celosvětově opět připomínáme, jak významná je biodiverzita, tedy přírodní bohatství zahrnující rozmanitost všech genů, druhů i ekosystémů ve světě i přímo u nás. V posledním roce odborníci připomínají toto téma i v souvislosti s koronavirovou pandemií.

Dlouhá desetiletí zásahů člověka do krajiny, jakými jsou odlesňování, nevhodné a fatální zásahy do přírodních stanovišť, zastavování sídly a liniovými stavbami způsobující její fragmentaci, intenzivní zemědělství či urbanizace narušují křehkou rovnováhu přírody. Lidé svou činností neustále a paradoxně mění systém, na kterém jsou závislí, který jim přináší ochranu a prospěch. Namísto toho napomáhají vytvářet podmínky mimo jiné umožňující šíření konkrétních patogenů, včetně různých koronavirů, zde.

Datové zdroje, které z různých pohledů popisují tento stav, nejsou ve svých závěrech příliš optimistické. Ze Zprávy o stavu přírody v Evropské unii vypracované v loňském roce Evropskou komisí vyplývá, že se zásadně nezlepšuje stav evropsky významných přírodních lokalit (EVL) ani druhů. Evropsky chráněná území se na jednu stranu podařilo rozšířit, ale zastavit úbytek druhové rozmanitosti se stále nedaří. Ani poslední Výhled globální biologické rozmanitosti 5, vydaný Sekretariátem Úmluvy o biologické rozmanitosti, nepřinesl povzbudivé výsledky. Na celosvětové úrovni nebylo plně dosaženo žádného z 20 cílů Strategického plánu pro roky 2011 až 2020, které si signatáři Úmluvy včetně České republiky stanovili v japonském Aiči v roce 2010. Plnit se dařilo spíše cíle pro politiky a opatření na podporu biologické rozmanitosti, například chránit do roku 2020 alespoň 17 % suchozemských oblastí a vnitrozemských vod a 10 % pobřežních a mořských oblastí, ale již hůře ty, které se zaměřily na úbytek biologické rozmanitosti a jeho příčiny, např. obnovit alespoň 15 % poškozených ekosystémů, omezit hrozby, jimž čelí korálové útesy, snižovat znečištění, prosazovat udržitelné zemědělství, lesnictví a akvakulturu nebo minimalizovat pobídky, které jsou pro biologickou rozmanitost škodlivé.

Navzdory celkovému nepříznivému vývoji se ve Výhledu objevují dílčí dobré zprávy. Míra odlesňování se celosvětově snížila zhruba o třetinu ve srovnání s předešlým desetiletím. Nedávná opatření k ochraně biodiverzity jako omezení lovu, dohled nad invazními nepůvodními druhy nebo ochrana ex situ pomohla snížit počet vyhynutí některých druhů. Zpráva o stavu přírody v EU zase mj. dokazuje, že druhy a přírodní stanoviště, které jsou více zastoupeny v celoevropské soustavě Natura 2000, jsou v lepším stavu než ty, které v rámci této největší soustavy chráněných území na světě chráněny nejsou, což vypovídá i o smysluplnosti péče a ochrany evropsky významné přírody. Ta u nás vhodně doplňuje národní, zvláště chráněná území.

Mnohé země, ekonomické subjekty a jednotlivci si stále více uvědomují význam a nutnost ochrany biodiverzity. Dokladem jsou například evropská Strategie EU v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030, která si klade za cíl mj. rozšíření ekologického zemědělství a krajinných prvků s bohatou biologickou rozmanitostí na zemědělské půdě či zastavení úbytku opylovačů a zvrácení tohoto trendu. V září loňského roku podepsali státníci z různých zemí světa na Summitu OSN o biodiverzitě Závazek hlav států a vlád pro přírodu (Leader’s Pledge for Nature), který mj. formuluje i závazek řešit přímé a nepřímé příčiny ztráty biologické rozmanitosti a zastavit vyhynutí druhů, zajistit obnovu populací druhů a významně zvýšit úroveň ochrany půdy i oceánů a obnovit významný podíl degradovaných ekosystémů. Závazek za Českou republiku svým podpisem stvrdil předseda vlády Andrej Babiš (zde). Hlavním koncepčním dokumentem v oblasti ochrany a udržitelného využívání biodiverzity na našem území je Strategie ochrany biologické rozmanitosti České republiky pro období 2016–2025 a také její akční plán Státní program ochrany přírody a krajiny České republiky pro období 2020–2025. V oblasti zlepšení stavu biodiverzity u nás hrají významnou roli různé projekty financované ze státních, evropských či dokonce soukromých zdrojů. Na zachování české i evropské biodiverzity se zaměřuje například projekt Jedna příroda financovaný z Programu LIFE, který přispívá k zajištění efektivnější péče v chráněných územích soustavy Natura 2000 a hodnocení socio-ekonomických přínosů těchto vzácných území. Jen v loňském roce se díky němu podařilo mj. zajistit opatření na podporu zachování či zlepšení stavu české biodiverzity v hodnotě téměř 20 milionů korun.

Kromě tradičních dotačních titulů na podporu biodiverzity jak z evropských, tak národních financí - Operačního programu Životní prostředí, Národního programu Životní prostředí, Programu péče o krajinu a Programu obnovy přirozených funkcí krajiny, MŽP získalo v rámci navýšení prostředků Národního plánu obnovy nově 7,4 mld. korun, které jsou rozděleny mezi mitigační i adaptační opatření a synergicky i na opatření na podporu biodiverzity (mj. 1 mld. korun na adaptaci vodních, nelesních a lesních ekosystému na změnu klimatu a péči o zvláště chránění území a území soustavy Natura 200 a péče o zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů). MŽP na svých stránkách také zveřejňuje novou rubriku Ochrana biodiverzity, která na jednom místě shrnuje základní informace a klíčové dokumenty, které se k tématu biologické rozmanitosti vztahují.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MŽP ČR

Link: Den biodiverzity: Lidé jsou na přírodní pestrosti přímo závislí. Jsme součástí reálného problému naší doby, ale jeho řešení je na nás - Ministerstvo životního prostředí (mzp.cz)

24 May 2021

Brno 21. května (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole internetového prodeje nevyhovující přírodní doplněk stravy, který má potlačit chuť k jídlu. Produkt 7Days Slim Capsules v balení 36 kapslí z Hongkongu obsahoval nepovolené farmakologicky účinné látky, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Mezi látkami byl sibutramin, který může zvýšit riziko závažných kardiovaskulárních příhod, jako je cévní mozková příhoda nebo infarkt myokardu.

"Laboratorní rozbor v potravině potvrdil přítomnost látek fenolftalein v množství 6093 miligramů na kilogram a sibutramin v množství 15,9 miligramu na jednu kapsli. Právní předpis nepovoluje přítomnost farmakologicky účinných látek v potravinách, a doplněk stravy byl vyhodnocen jako potravina škodlivá pro zdraví. Uvedené látky mohou způsobit závažné zdravotní komplikace zejména kardiovaskulárního charakteru," uvedl Kopřiva.

Inspektoři nevyhovující vzorek odebrali na e-shopu popularstore.eu. Provozovatelem je brněnská společnost Best Addition, dodavatelem potraviny byla společnost Cong Hung Dinh rovněž z Brna. Provozovateli e-shopu zakázala SZPI uvádění potraviny na trh a s oběma společnostmi zahájí správní řízení o uložení pokuty.

klv hj

22 May 2021

Domácí spotřebitelé mají stále větší zájem o potraviny z ekologického zemědělství. V roce 2019 za ně Češi utratili přes 5,26 miliardy korun. V porovnání s předchozím rokem je to nárůst o 19 %. Trh s biopotravinami tak nadále v Česku roste, tento trend trvá už od roku 2011.

Celkový obrat biopotravin předloni činil 8,26 miliardy korun. Tehdy se spotřebovaly jen u nás biopotraviny za 5,26 miliardy korun (v roce 2018 za 4,43 miliardy korun). Z celkové spotřeby biopotravin dosáhl obrat v maloobchodě 3,85 miliardy, ve veřejném stravování 301 milionů a 302 milionů tvořil obrat přímého prodeje, například z farem. Prodej prostřednictvím e-shopů činil 801 milionů korun. Průměrná roční spotřeba vzrostla na 492 korun na obyvatele (416 korun v roce 2018). Zvýšilo se také množství exportovaných biopotravin, dosáhlo objemu přibližně 3 miliardy korun (2,59 miliardy v roce 2018).

Nejvíce biopotravin nakoupili Češi v maloobchodních řetězcích, tedy v supermarketech a hypermarketech (35 %, za celkem 1,8 miliardy korun), prostřednictvím prodejen zdravé výživy a biopotravin (16,2 %, za 851 milionů), e-shopů (15,2 %, za 801 milionů) a drogérií (15,2 %, za 797 milionů). E-shopy pro prodej svých výrobků využívají i faremní zpracovatelé a další výrobci, jejich podíl tvoří zhruba 25 % z celkového obratu prodeje přes e-shopy. Pozitivní je, že roste odbyt prostřednictvím gastronomických zařízení (301 milionů, zatímco v roce 2018 to bylo 209 milionů korun), a to zejména ve školních jídelnách. Vzrostl i faremní a ostatní přímý prodej (z 228 milionů v roce 2018 na 302 milionů v roce 2019).

Do roku 2027 by měli zemědělci v Česku hospodařit ekologicky na 22 % zemědělské půdy. Biopotraviny se mají podílet na celkové spotřebě potravin a nápojů 4 %, zatímco podle údajů z roku 2019 to bylo 1,52 %. Takové jsou cíle Akčního plánu ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2021–2027.

Zdroj: MZe ČR, Newsletter 5/2021

Link: http://eagri.cz/public/web/file/677345/Zpravy_z_MZe_05_2021.pdf

22 May 2021

Začala platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Novela zpřísňuje podmínky pro označení masa logem „Česká potravina“. Takto značené maso musí být ze zvířat nejen poražených v ČR, jako dosud, ale zároveň zde narozených a chovaných. S logem „Česká potravina“ tak bude mít spotřebitel jistotu, že zvíře bylo chováno jen v České republice.

 

NEZPRACOVANÉ POTRAVINY

• 100 % všech složek pochází z ČR

• výroba probíhá v ČR

Příklad:

ANO: Maso ze zvířat narozených, chovaných a poražených v ČR.

NE: Dovezené maso, upravené a balené v Česku.

ZPRACOVANÉ POTRAVINY

• minimálně 75 % hmotnosti složek pochází z ČR

• výroba probíhá v ČR

Příklad:

ANO: Sýr z českého mléka s kořením (chilli papričkami), které se u nás nepěstuje a nepřesahuje 25 % celkové hmotnosti sýra.

NE: Jogurt s českými jahodami a z mléka z jiného státu, které tvoří více než 25 % hmotnosti jogurtu.

Dalšími novinkami, které přispějí ke zvýšení ochrany spotřebitele, jsou uvedení zákona do souladu s novým unijním nařízením o úředních kontrolách. Novelu zákona o potravinách doprovází i novela zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Díky ní získávají inspektoři při kontrolách obchodování na internetu nová oprávnění. V této souvislosti novela zákona o bankách umožňuje inspekci získat od bank nezbytné informace ke ztotožnění kontrolované osoby.

 

Zdroj: MZe ČR, Newsletter 5/2021

Link: http://eagri.cz/public/web/file/677345/Zpravy_z_MZe_05_2021.pdf

21 May 2021

Ve čtvrtek 20. května jsme si již počtvrté připomněli Světový den včel. Oslavit jste ho mohli v Národním zemědělském muzeu na Medovém dni. Při této příležitosti jsme zahájili výstavu Včely a včelařství, pořádanou ve spolupráci s Výzkumným ústavem včelařským v Dole, na které si můžete prohlédnout historické úly a včelařské náčiní, připomenout si české osobnosti spjaté s historií včelařství a nasbírat medové inspirace pro vaši kuchyni. A medomilovníci si mohou zasoutěžit v kuchařské soutěži „Kdo upeče, vyhraje“.

Navštívit můžete i dvě další tematické výstavy: Nejen včely. Opylovači známí i nevšední (ve spolupráci s projektem „Praha kvete“) a Bourec je borec.

Oslaďte si den spolu s Národním zemědělským muzeem Praha na výstavě Včely a včelařství.

 

Více zde.

Zdroj: NZM

Link: https://www.nzm.cz/aktuality/vcely-slavi-slavte-s-nami-nejen-na-medovem-dni-v-muzeu

 

21 May 2021

Potravinářská komora ČR Vás srdečně zve na odborný seminář věnovaný novinkám v potravinovém právu, bezpečnosti potravin, novým postřehům, zkušenostem dozorových orgánů při aplikaci potravinového práva.

Akce bude věnována aktuálně diskutovaným tématům v oblasti kontaminantů v potravinách (MZe, Ing. J. Fišnar, Ph.D.), poznatkům SZPI z oblasti bezpečnosti potravin a kontroly kvality (Ústřední inspektorát SZPI, Ing. J. Pokora), zkušenostem SVS z oblasti bezpečnosti potravin (Ústřední veterinární správa SVS, MVDr. J. Váňa, MVDr. L. Sedláčková), zdravotní bezpečnosti doplňků stravy (SZÚ, Ing. D. Winklerová), novinkám z oblasti potravinářské legislativy (MZe, Ing. M. Štěpánek, Ing. D. Zima), nebo novým poznatkům z oblasti životního prostředí (MŽP, Ing. Bc. J. Maršák, Ph.D.)

Podmínkou účasti je registrace s úhradou vložného (1.000,- Kč včetně DPH) nejpozději do 5. června 2021.

Více informací zde.

21 May 2021

Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami

Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin.

Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahují k úzké problematice nebo jen k určitému členskému státu a jsou rovněž přímo platná.

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU:
https://eur-lex.europa.eu/oj/2021/04/direct-access.html?ojYear=2021
 
0. SPOLEČNÁ  ORGANIZACE  ZEMĚDĚLSKÝCH  TRHŮ
Nařízení 2021/580/EU ze dne 1. února 2021, kterým se mění nařízení 2015/1366/EU, pokud jde o základ pro přidělování finančního příspěvku v odvětví včelařství
OJ L 124, 12/04/2021, s. 1
Nařízení 2021/652/EU ze dne 10. února 2021, kterým se mění nařízení 2017/891/EU, pokud jde o činnosti a operační programy organizací producentů v odvětví ovoce a zeleniny
OJ L 135, 21/04/2021, s. 4

1. HYGIENA  A BEZPEČNOST  V  POTRAVINOVÉM  ŘETĚZCI

2. VETERINÁRNÍ OPATŘENÍ,  PRAVIDLA PRO  PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Prováděcí nařízení 2021/568/EU, kterým se mění příloha I nařízení 798/2008/ES, pokud jde o položku týkající se Spojeného království na seznamu třetích zemí, území, oblastí nebo jednotek, z nichž lze do Unie dovážet a přes její území přepravovat určité drůbeží komodity, v souvislosti s vysoce patogenní influenzou ptáků
OJ L 118, 07/04/2021, s. 10
Prováděcí rozhodnutí 2021/562/EU, kterým se mění příloha prováděcího rozhodnutí 2020/1809/EU o určitých ochranných opatřeních v souvislosti s ohnisky vysoce patogenní influenzy ptáků v určitých členských státech (oznámeno pod číslem C(2021) 2349)
OJ L 119, 07/04/2021, s. 3
Nařízení 2021/573/EU ze dne 1. února 2021, kterým se mění nařízení 2019/625/EU, pokud jde o podmínky dovozu živých hlemýžďů, směsných produktů a střívek uváděných na trh k lidské spotřebě
OJ L 120, 08/04/2021, s. 6
Nařízení 2021/577/EU ze dne 29. ledna 2021, kterým se doplňuje nařízení 2019/6/EU, pokud jde o obsah a formát informací nezbytných pro použití čl. 112 odst. 4 a čl. 115 odst. 5, jež mají být obsaženy v jednotném celoživotním identifikačním dokladu uvedeném v čl. 8 odst. 4 uvedeného nařízení
OJ L 123, 09/04/2021, s. 3
Nařízení 2021/578/EU ze dne 29. ledna 2021, kterým se doplňuje nařízení 2019/6/EU, pokud jde o požadavky na shromažďování údajů o objemu prodeje a o používání antimikrobních léčivých přípravků u zvířat
OJ L 123, 09/04/2021, s. 7
Prováděcí rozhodnutí 2021/596/EU, kterým se mění příloha II rozhodnutí 2003/467/ES v souvislosti se statusem Chorvatska jako území úředně prostého brucelózy, pokud jde o stáda skotu (oznámeno pod číslem C(2021) 2260)
OJ L 128, 14/04/2021, s. 1
Prováděcí nařízení 2021/605/EU, kterým se stanoví zvláštní opatření k tlumení afrického moru prasat
OJ L 129, 15/04/2021, s. 1
Prováděcí nařízení 2021/617/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 2020/2235/EU a 2020/2236/EU, pokud jde o vzorová veterinární osvědčení a veterinární/úřední osvědčení pro vstup určitých vodních živočichů a produktů živočišného původu do Unie
OJ L 131, 16/04/2021, s. 41
Prováděcí nařízení 2021/619/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 2020/2235/EU, 2020/2236/EU a 2021/403/EU, pokud jde o přechodná ustanovení pro používání veterinárních osvědčení, veterinárních/úředních osvědčení a úředních osvědčení
OJ L 131, 16/04/2021, s. 72
Prováděcí nařízení 2021/620/EU, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení 2016/429/EU, pokud jde o schválení statusu území prostého nákazy a statusu území, kde se neprovádí vakcinace, některých členských států nebo jejich oblastí či jednotek pro některé nákazy uvedené na seznamu a schválení eradikačních programů pro zmíněné nákazy uvedené na seznamu
OJ L 131, 16/04/2021, s. 78
Prováděcí nařízení 2021/621/EU, kterým se mění nařízení 37/2010/EU za účelem klasifikace látky imidakloprid podle maximálního limitu reziduí v potravinách živočišného původu
OJ L 131, 16/04/2021, s. 120
Prováděcí nařízení 2021/623/EU, kterým se mění příloha I prováděcího nařízení 2021/605/EU, kterým se stanoví zvláštní opatření k tlumení afrického moru prasat
OJ L 131, 16/04/2021, s. 137
Prováděcí rozhodnutí 2021/640/EU, kterým se mění příloha prováděcího rozhodnutí 2020/1809/EU o určitých ochranných opatřeních v souvislosti s ohnisky vysoce patogenní influenzy ptáků v určitých členských státech (oznámeno pod číslem C(2021) 2605)  
OJ L 134, 20/04/2021, s. 1
Prováděcí rozhodnutí 2021/641/EU o mimořádných opatřeních v souvislosti s ohnisky vysoce patogenní influenzy ptáků v určitých členských státech (oznámeno pod číslem C(2021) 2704)  
OJ L 134, 20/04/2021, s. 166
Prováděcí rozhodnutí 2021/653/EU, kterým se mění rozhodnutí 2011/163/EU o schválení plánů předložených třetími zeměmi v souladu s článkem 29 směrnice Rady 96/23/ES (oznámeno pod číslem C(2021) 2587)  
OJ L 138, 22/04/2021, s. 1
Prováděcí nařízení 2021/687/EU, kterým se mění příloha I prováděcího nařízení 2021/605/EU, kterým se stanoví zvláštní opatření k tlumení afrického moru prasat
OJ L 143, 27/04/2021, s. 11
Prováděcí rozhodnutí 2021/688/EU, kterým se mění příloha prováděcího rozhodnutí 2021/641/EU o mimořádných opatřeních v souvislosti s ohnisky vysoce patogenní influenzy ptáků v určitých členských státech
OJ L 143, 27/04/2021, s. 44

3. OPATŘENÍ  U  POTRAVIN  ROSTLINNÉHO  PŮVODU
Prováděcí nařízení 2021/556/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 2017/1529/EU a 540/2011/EU, pokud jde o podmínky schválení základní látky chlorid sodný
OJ L 115, 06/04/2021, s. 26
Prováděcí nařízení 2021/566/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 540/2011/EU, pokud jde o prodloužení doby platnosti schválení účinných látek abamektin, Bacillus subtilis (Cohn 1872) kmen QST 713, Bacillus thuringiensis subsp. aizawai kmeny ABTS-1857 a GC-91, Bacillus thuringiensis subsp. israeliensis (sérotyp H-14) kmen AM65-52, Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki kmeny ABTS 351, PB 54, SA 11, SA12 a EG 2348, Beauveria bassiana kmeny ATCC 74040 a GHA, klodinafop, klopyralid, Cydia pomonella granulovirus (CpGV), cyprodinil, dichlorprop-P, fenpyroximát, fosetyl, mepanipyrim, Metarhizium anisopliae (var. anisopliae) kmen BIPESCO 5/F52, metkonazol, metrafenon, pirimikarb, Pseudomonas chlororaphis kmen MA 342, pyrimethanil, Pythium oligandrum M1, rimsulfuron, spinosad, Streptomyces K61 (dříve S. griseoviridis), Trichoderma asperellum (dříve T. harzianum) kmeny ICC012, T25 a TV1, Trichoderma atroviride (dříve T. harzianum) kmen T11, Trichoderma gamsii (dříve T. viride) kmen ICC080, Trichoderma harzianum kmeny T-22 a ITEM 908, triklopyr, trinexapak, tritikonazol a ziram
OJ L 118, 07/04/2021, s. 1
Prováděcí nařízení 2021/567/EU, kterým se v souladu s nařízením 1107/2009/ES o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh schvaluje účinná látka představující nízké riziko vodný extrakt z naklíčených semen sladké lupiny bílé (Lupinus albus) a mění prováděcí nařízení 540/2011/EU
OJ L 118, 07/04/2021, s. 6
Prováděcí nařízení 2021/574/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 2017/375/EU a 540/2011/EU, pokud jde o podmínky schválení účinné látky prosulfuron
OJ L 120, 08/04/2021, s. 9
Nařízení 2021/590/EU, kterým se mění přílohy II a IV nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro aklonifen, boskalid, kravské mléko, etofenprox, difosforečnan železitý, L-cystein, lambda-cyhalothrin, maleinhydrazid, mefentriflukonazol, natrium-5-nitroguajakolát, natrium-2-nitrofenolát, natrium-4-nitrofenolát a triklopyr v některých produktech nebo na jejich povrchu
OJ L 125, 13/04/2021, s. 15
Prováděcí nařízení 2021/601/EU o koordinovaném víceletém kontrolním programu Unie pro roky 2022, 2023 a 2024 s cílem zajistit dodržování maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a vyhodnotit expozici spotřebitelů těmto reziduím pesticidů
OJ L 127, 14/04/2021, s. 29
Nařízení 2021/616/EU, kterým se mění přílohy II, III a V nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro benalaxyl, benalaxyl-M, dichlobenil, fluopikolid, prochinazid a pyridalyl v některých produktech a na jejich povrchu
OJ L 131, 16/04/2021, s. 4
Nařízení 2021/618/EU, kterým se mění přílohy II a III nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro diklofop, fluopyram, ipkonazol a terbuthylazin v některých produktech a na jejich povrchu
OJ L 131, 16/04/2021, s. 55
Nařízení 2021/644/EU, kterým se mění přílohy II a III nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro fluxapyroxad, hymexazol, metamitron, penflufen a spirotetramat v některých produktech a na jejich povrchu
OJ L 133, 20/04/2021, s. 9
Nařízení 2021/663/EU, kterým se mění příloha III nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro chlordekon v některých produktech a na jejich povrchu
OJ L 139, 23/04/2021, s. 148
Prováděcí rozhodnutí 2021/682/EU, kterým se mění prováděcí rozhodnutí 2016/715/EU, pokud jde o dotčené plody pocházející z Argentiny (oznámeno pod číslem C(2021) 2744)
OJ L 144, 27/04/2021, s. 31
Prováděcí nařízení 2021/713/EU, kterým se odkládá datum skončení platnosti schválení sulfurylfluoridu pro použití v biocidních přípravcích typu 8 a 18
OJ L 147, 30/04/2021, s. 21

4. DOZOR NAD POTRAVINAMI, LABORATOŘE, MONITORING
Prováděcí nařízení 2021/606/EU, kterým se mění příloha I, přílohy IV až XIII a příloha XVI prováděcího nařízení (EU) 2021/405, pokud jde o položky týkající se Běloruska a Spojeného království a jeho závislých území Guernsey, Ostrov Man a Jersey na seznamech třetích zemí nebo regionů třetích zemí, z nichž je povolen vstup určitých zvířat a zboží určených k lidské spotřebě do Unie
OJ L 129, 15/04/2021, s. 65
Prováděcí nařízení 2021/608/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 2019/1793/EU o dočasném zintenzivnění úředních kontrol a mimořádných opatření upravujících vstup určitého zboží z určitých třetích zemí do Unie, kterým se provádějí nařízení 2017/625/EU a 178/2002/ES
OJ L 129, 15/04/2021, s. 119
Nařízení 2021/630/EU ze dne 16. února 2021, kterým se doplňuje nařízení 2017/625/EU, pokud jde o některé kategorie zboží osvobozeného od úředních kontrol na stanovištích hraniční kontroly, a kterým se mění rozhodnutí Komise 2007/275/ES
OJ L 132, 19/04/2021, s. 17
Prováděcí nařízení 2021/632/EU, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení 2017/625/EU, pokud jde o seznamy zvířat, produktů živočišného původu, zárodečných produktů, vedlejších produktů živočišného původu a získaných produktů, směsných produktů a sena a slámy, na něž se vztahují úřední kontroly na stanovištích hraniční kontroly, a kterým se zrušuje prováděcí nařízení 2019/2007/EU a rozhodnutí 2007/275/ES
OJ L 132, 19/04/2021, s. 24
Prováděcí nařízení 2021/705/EU, kterým se mění nařízení 333/2007/ES, pokud jde o požadovaný počet dílčích vzorků a pracovní charakteristiky některých metod analýzy
OJ L 146, 29/04/2021, s. 73

5. PŘÍDATNÉ  A POMOCNÉ LÁTKY A  AROMATA DO POTRAVIN

6. KRMIVA
Prováděcí nařízení 2021/658/EU o povolení esenciálního oleje z Origanum vulgare L. subsp. hirtum (Link) letsw. var. Vulkan (DOS 00001) jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat
OJ L 137, 22/04/2021, s. 16
Prováděcí nařízení 2021/669/EU o povolení technicky čistého L-lysin-monohydrochloridu a kapalného L-lysinu báze z Corynebacterium casei KCCM 80190 nebo Corynebacterium glutamicum KCCM 80216 nebo Corynebacterium glutamicum KCTC 12307BP jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat
OJ L 141, 26/04/2021, s. 7
Prováděcí nařízení 2021/709/EU o povolení L-histidin-monohydrochloridu monohydrátu z Escherichia coli KCCM 80212 jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat
OJ L 147, 30/04/2021, s. 8

7. KONTAMINANTY (kromě reziduí veterinárních prostředků a pesticidů)

8. OZAŘOVÁNÍ  POTRAVIN,  NUKLEÁRNÍ NEHODY

9. MATERIÁLY A PŘEDMĚTY VE STYKU S POTRAVINAMI

10. OZNAČOVÁNÍ
Prováděcí nařízení 2021/686/EU, kterým se schvaluje zdravotní tvrzení při označování potravin jiné než tvrzení o snížení rizika onemocnění a o vývoji a zdraví dětí a kterým se mění nařízení 432/2012/EU
OJ L 143, 27/04/2021, s. 8

11. HMOTNOSTI A OBJEMY

12. ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVA A DOPLŇKY STRAVY
Nařízení 2021/571/EU ze dne 20. ledna 2021, kterým se mění příloha nařízení 609/2013/EU, pokud jde o seznam látek, které mohou být přidávány do počáteční a pokračovací kojenecké výživy, potravin pro malé děti a obilných příkrmů
OJ L 120, 08/04/2021, s. 1
Nařízení 2021/572/EU ze dne 20. ledna 2021, kterým se mění nařízení 2016/127/EU, pokud jde o datum použitelnosti některých jeho ustanovení
OJ L 120, 08/04/2021, s. 4

13. ZMRAZENÉ POTRAVINY

14. PRODUKTY EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ
Nařízení 2021/642/EU ze dne 30. října 2020, kterým se mění příloha III nařízení 2018/848/EU, pokud jde o některé informace, které je nutné uvést na označení ekologických produktů
OJ L 133, 20/04/2021, s. 1

15. GMO A NOVÉ POTRAVINY (dříve PNT)
Prováděcí nařízení 2021/668/EU, kterým se povoluje změna podmínek použití semena chia (Salvia hispanica) jako nové potraviny podle nařízení 2015/2283/EU a kterým se mění prováděcí nařízení 2017/2470/EU
OJ L 141, 26/04/2021, s. 3
Prováděcí nařízení 2021/670/EU, kterým se povoluje uvedení oleje ze Schizochytrium sp. (WZU477) na trh jako nové potraviny podle nařízení 2015/2283/EU a kterým se mění prováděcí nařízení 2017/2470/EU
OJ L 141, 26/04/2021, s. 14

16. OBECNÉ PŘEDPISY S VÝZNAMEM PRO POTRAVINY
Nařízení 2021/576/EU ze dne 30. listopadu 2020, kterým se mění příloha III nařízení 978/2012/EU za účelem zařazení Republiky Uzbekistán mezi země využívající celní preference v rámci režimu GSP+
OJ L 123, 09/04/2021, s. 1
Rozhodnutí 2021/592/EU o předložení návrhu jménem Evropské unie na zařazení chlorpyrifu do přílohy A Stockholmské úmluvy o perzistentních organických znečišťujících látkách
OJ L 125, 13/04/2021, s. 52
Prováděcí nařízení 2021/607/EU o uložení konečného antidumpingového cla z dovozu kyseliny citronové pocházející z Čínské lidové republiky rozšířeného na dovoz kyseliny citronové zasílané z Malajsie bez ohledu na to, zda je deklarována jako pocházející z Malajsie, či nikoli, na základě přezkumu před pozbytím platnosti podle čl. 11 odst. 2 nařízení 2016/1036/EU
OJ L 129, 15/04/2021, s. 73
Prováděcí nařízení 2021/633/EU o uložení konečného antidumpingového cla na dovoz glutamátu sodného pocházejícího z Čínské lidové republiky a Indonésie po přezkumu před pozbytím platnosti podle čl. 11 odst. 2 nařízení 2016/1036/EU
OJ L 132, 19/04/2021, s. 63
Nařízení 2021/643/EU ze dne 3. února 2021, kterým se pro účely přizpůsobení vědeckotechnickému pokroku mění část 1 přílohy VI nařízení 1272/2008/ES o klasifikaci, označování a balení látek a směsí
OJ L 133, 20/04/2021, s. 29

17. MASO A MASNÉ VÝROBKY

18. DRŮBEŽÍ  MASO  A VEJCE
Prováděcí nařízení 2021/708/EU, kterým se mění nařízení 1484/95/ES, pokud jde o určení reprezentativních cen v odvětví drůbežího masa a vajec, jakož i pro vaječný albumin
OJ L 147, 30/04/2021, s. 5

19. RYBY A VODNÍ ŽIVOČICHOVÉ

20. MLÉKO A  MLÉČNÉ VÝROBKY
Prováděcí nařízení 2021/634/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 2021/404/EU, pokud jde o přechodná ustanovení, položky Spojeného království a jeho závislých území Guernsey, Ostrov Man a Jersey a seznam třetích zemí, z nichž je povolen vstup mléčných výrobků, u nichž se vyžaduje, aby byly podrobeny zvláštnímu ošetření ke zmírnění rizik proti slintavce a kulhavce, do Unie
OJ L 132, 19/04/2021, s. 108
Prováděcí nařízení 2021/645/EU, kterým se mění příloha I nařízení 605/2010/EU, pokud jde o seznam třetích zemí nebo jejich částí, z nichž je povolen dovoz zásilek syrového mléka, mléčných výrobků, mleziva a výrobků z mleziva do Evropské unie
OJ L 133, 20/04/2021, s. 29

21. JEDLÉ OLEJE

22. OVOCE, ZELENINA, SUCHÉ PLODY A VÝROBKY Z NICH

23. OBILOVINY, LUŠTĚNINY A VÝROBKY Z NICH

24. CUKR, MED, KAKAO, ČOKOLÁDOVÉ VÝROBKY
Rozhodnutí 2021/675/EU o zmocnění k zahájení jednání o změně Mezinárodní dohody o kakau z roku 2010
OJ L 144, 27/04/2021, s. 1

25. KÁVOVÉ A  KÁVOVINOVÉ  EXTRAKTY

26. PITNÁ VODA, MINERÁLNÍ VODA

27. LIHOVINY

28. VÍNO A NÁPOJE NA BÁZI VÍNA

Zdroj: Úřední věstník EU, 6. – 30. 4. 2021

Vydáno: bezpecnostpotravin.cz

Link: Internetový portál bezpečnosti potravin - Nové potravinářské předpisy EU – duben 2021 (bezpecnostpotravin.cz)

21 May 2021

Na schůzi vlády představil ministr zemědělství Kazachstánu sociálně-ekonomické výsledky růstu za leden až duben 2021. Pro představu, v prvním čtvrtletí tohoto roku se objem hrubé zemědělské produkce zvýšil o 3 % a dosáhl 831,2 mld. tenge (cca 41, 6 mld. Kč).

Tento růst byl způsoben především zvýšením produkce živočišné výroby o 3,2 %. Došlo rovněž k růstu produkce masa o 5,3 %, mléka o 3,4 %. Výroba potravin vzrostla o 3,9 %. Kromě toho došlo rovněž k nárůstu výroby řepného cukru o 28,9 %, rýže o 23,7 %, másla o 23,3 %, obilovin o 21,7 %, rostlinného oleje o 15 %, mouky o 11,4 %, sýrů a tvarohu o 9,6 %, zpracovaného mléko o 3,7 %.

Další zajímavosti z oblasti zemědělství a potravinářství v Kazachstánu:

  • Objem investic do zemědělství vzrostl během prvního čtvrtletí 2021 (leden – duben) o 66,1 % na 163,2 mld. tenge (cca 8, 16 mld. Kč) do výroby potravin o 37,3 % a na 28,4 mld. tenge (cca 1,42 mld. Kč).

  • Ministerstvo zemědělství Kazachstánu dokončilo Národní projekt pro rozvoj zemědělsko-průmyslového komplexu na období 2021 – 2025. Podle předběžných odhadů bude jeho realizace vyžadovat asi 5 bilionů tenge (cca 250 mld. Kč) ze státního rozpočtu. Očekává se, že během provádění programu se produktivita práce v zemědělství zvýší 2,5krát a vývoz zpracovaných produktů zemědělsko-průmyslového komplexu 2krát.

  • Celková rozloha zemědělské půdy v půdním fondu země je 202,2 milionu hektarů. 108,6 milionu hektarů je využívané v zemědělství a 93,6 mil. hektarů je v rezervě.
    Ze 108,6 milionů hektarů, které jsou využívané v zemědělství, je pronajato 107,2 milionu hektarů více než 200 000 zemědělským subjektům. Pronajato je tedy více než 98% půdy. Podle současných norem pozemkového zákoníku je uživatelům půdy zakázáno provádět jakékoli občanskoprávní transakce týkající se práva na užívání půdy.

  • Ministerstvo průmyslu a rozvoje infrastruktury vydalo nařízení, které umožňuje výrobcům komponentů vozidel a zemědělských strojů osvobození od DPH z prodeje. Možnost vstupu na trhy EAEU má povzbuzovat výrobce automobilů ke zvýšení podílu lokalizace na kazachstánském trhu a rozvoji základny pro výrobu komponentů.
    Toto je jedna z prioritních oblastí pro rozvoj automobilového průmyslu.

Aktuální situace COVID-19

 K 14. 5. 2021 bylo v Kazachstánu za posledních 24 hodin zaznamenáno:

Počet nových případů:

2 549

Hospitalizováno:

783

Úmrtí:

7

Uzdravilo se:

2 704

Nejvyšší počet nakažených za den:

Město:

Počet:

Almaty

557

Nur-Sultán

452

Karagandinská oblast

348

Za celé období pandemie v Kazachstánu:

Onemocnělo:

407 024

Uzdravilo se:

362 684

Úmrtí:

4 868

Očkování:

Očkováno celkem:

1 757 407 (9,3 % populace)

Očkováno 1 dávkou

1 757 407

Očkováno 2 dávkami

698 248

Očkované oblasti:

Almaty

262 040

Almatinská oblast

184 082

Turkestanská oblast

165 329

Artyom Lukasov,
zahraniční spolupracovník Ministerstva zemědělství
Tel: +7 701 515 0541, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Vydáno: Růst zemědělství v Kazachstánu díky živočišné výrobě (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

21 May 2021

Praha 20. května (ČTK) - Ve většině testovaných obalů rychlého občerstvení i recyklovaných taškách byly nalezeny problematické perfluorované látky (PFAS). Obsahovalo je 32 z 42 vzorků, včetně těch z kompostovatelných materiálů, nakoupených v šesti evropských státech. Testy zaznamenaly PFAS také ve všech analyzovaných vzorcích z Česka, uvedli dnes zástupci organizace Arnika, kteří na studii spolupracovali. Látky PFAS se v obalech využívají kvůli schopnosti odpuzovat olej.

Skupina PFAS zahrnuje více než 4500 látek. Na seznamu zakázaných látek je jich v současnosti několik. Podle Arniky jsou však problematické i další zástupci této skupiny. Expertka na toxické látky Karolína Brabcová uvedla, že se PFAS kumulují v přírodě a čistírny odpadních vod je mnohdy nezachytí. Zdůraznila také, že PFAS negativně působí na imunitní a hormonální systém lidí. Kromě obalů jsou PFAS používány například v kosmetice, voděodolných textiliích či hasicích pěnách.

Podle Arniky se nyní v Evropě debatuje o zákazu těchto látek, kromě oblastí, kde je nelze prokazatelně nahradit šetrnější alternativou - to se týká třeba hygienických oděvů pro lékaře. PFAS už zakázalo Dánsko, které je jednou ze zemí, kde se současná studie uskutečnila.

Organizace se ve studii zaměřily na řetězce občerstvení McDonald’s, KFC, Dunkin’ Donuts, Subway, Domino’s, Nordsee, Pret A Manger, Papa John’s, Greggs a Bageterie Boulevard. Podle Arniky bylo otestováno 42 různých výrobků, PFAS obsahovalo 32 z nich. Jedinou výjimkou byly právě produkty z Dánska.

Další zástupkyně Arniky, Jitka Straková, uvedla, že PFAS testy odhalily i ve všech šesti vzorcích zakoupených v Česku. Konkrétně šlo o papírové obaly na hamburger, hranolky a bagetu, ale i v nákupní tašky a ubrousky z recyklovaného papíru. Podle Strakové byly poslední tři výrobky zřejmě kontaminovány PFAS z původních produktů. Ekoložka podotkla, že to opět ukazuje na to, jak špatně jsou tyto látky odbouratelné.

Podle Strakové je pak paradox, že největší koncentrace PFAS obsahovalo kompostovatelné nádobí z cukrové třtiny, které se v poslední době využívá místo jednorázových plastů. Rizikové látky tak podle ní tak putují přímo do přírody.

Straková také upozornila, že současné analytické metody stále nedovedou dostatečně určit jednotlivé zástupce PFAS. V této studii podle ní v 96 procentech případů nebylo možné zjistit, z jakých jednotlivých látek PFAS zaznamenaný fluor pochází. Straková i Brabcová tak míní, že je třeba tyto látky, mimo nezbytná odvětví, zakázat jako celou skupinu. Šetrnou alternativou pro potravinové obaly jsou podle ekoložek například karton nebo ošetření obalu voskem. Brabcová také uvedla, že McDonald’s se letos v lednu zavázal, že přestane toxické obaly používat do roku 2025 ve všech svých restauracích.

Vzorky byly koupeny mezi květnem až prosincem 2020 v Česku, Dánsku, Francii, Nizozemsku, Německu a Velké Británii. Na studii spolupracovalo sedm organizací.

sar jw

Doplnění:

Jitka Pajurková, ředitelka komunikace a PR McDonald’s ČR a SK:

„Na veškerých trzích, na kterých společnost McDonald’s působí, jsme se zavázali do roku 2025 odstranit všechny přidané fluorované sloučeniny z obalových materiálů, do kterých naše produkty balíme. Nyní děláme vše proto, abychom tento závazek dodrželi a v roce 2025 jídlo balili už jen do obalů bez přidaných fluorovaných sloučenin.

V lednu letošního roku jsme udělali další významný krok vedoucí právě k této důležité změně. Celkově tak navazujeme na již dřívější změny v našem obalovém portfoliu, včetně odstranění významné skupiny PFAS, BPA / BPS a ftalátů. Dánský model, který používání PFAS od roku 2019 zcela zakazuje, je pro nás do určité míry vzorem a inspirací. Všechny v současnosti používané obalové materiály společnosti McDonald’s jsou v souladu s FDA, EU a všemi místními regulačními orgány. Ve spolupráci s našimi dodavateli navíc neustále sledujeme, testujeme a inovujeme všechny obalové materiály, abychom tak zajistili jejich bezpečnost pro zákazníky a zároveň byli šetrní k životnímu prostředí.“