12 May 2021

Praha 11. května (ČTK) - Češi v dubnu při nákupu potravin platili proti loňsku výrazně méně peněz zejména za některé druhy zeleniny či ovoce. Třeba brokolice stála v obchodech v průměru 32 korun, před rokem byla o 16 korun dražší. Kilogram citronů je letos o 25 korun levnější. Zlevnilo ale také vepřové maso, mléko, vejce, máslo a těstoviny. Ceny mléka a vajec byly naposledy podobně nízko v létě 2016. Naopak zdražení bylo patrné hlavně u paprik. Vyplývá to ze srovnání cen, jejichž průměry dnes ČTK poskytl Český statistický úřad.

Ze zeleniny zlevnily kromě brokolice o třetinu také brambory, za které zákazníci letos platili 13 Kč/kg proti loňským více než 19 korunám. O téměř 30 procent byla levnější i cibule, jejíž cena klesla k 15 korunám za kilogram. Pětinový pokles ceny statistici evidují také u celeru a zelí.

Zdražily naopak papriky, mrkev a česnek. Kilogram paprik se v dubnu v obchodech prodával v průměru za 110 korun, zatímco loni byly za necelých 90 korun.

U ovoce bylo patrné zlevnění citronů, ale také pomerančů. Proti loňsku zlevnily o třetinu, a to z loňských dubnových 39,50 Kč/kg na letošních 25,90 Kč/kg. Banány byly proti loňsku levnější o šest korun na kilogramu, jablka o 4,60 koruny a hroznové víno o 10,70 koruny na kilogramu.

Levnější bylo také mléko, jogurty, vejce, máslo nebo sádlo. Čtvrtkilogramová kostka másla zlevnila ze 40 korun ke 32 korunám, přičemž před dvěma a půl lety byla i za více než 55 korun. Balení deseti vajec zlevnilo proti loňsku o čtyři koruny na 24,37 Kč. V posledních deseti letech nikdy nebyla cena vajec takto nízko, k podobné úrovni se přiblížila naposledy v srpnu 2016. Podobný vývoj je patrný také u ceny polotučného mléka pasterovaného, jehož cena letos v dubnu klesla na 17,18 Kč/l z loňských 19,90 Kč/l. Kolem 17 korun za litr se cena mléka v obchodech pohybovala v posledních deseti letech pouze v létě 2016.

U masa pokračovalo výrazné zlevňování vepřového a kuřecího masa, zatímco hovězí nepatrně zdražilo. Vepřová pečeně zlevnila na o 26 korun ke 114 korunám za kilogram a cena vepřové kýty klesla o 15 korun na zhruba 140 Kč/kg. Kuchaná kuřata celá zlevnila o desetinu na 56,80 Kč/kg. Za hovězí zadní letos zákazníci v řeznictví platili v průměru 223 Kč/kg, loni to bylo téměř 220 Kč/kg.

V úhrnu ceny potravin a nealkoholických nápojů v dubnu meziročně klesly o 0,1 procenta. Spotřebitelské ceny v dubnu stouply o 3,1 procenta, což bylo rychlejší tempo proti březnovým 2,3 procenta.

gcm snm

Zdroj: MZe ČR

Link: Zprávy - Infobanka ČTK (ctk.cz)

12 May 2021

Stále více japonských pěstitelů ovoce a zeleniny používá k opylování květů svých rostlin namísto včel mouchy. Důvodem je významný úbytek včel, ať už z důvodu zvyšující se nemocnosti včel, používání chemických hnojiv a pesticidů, nebo stárnutí včelařů. A mouchy, ač jsou vnímány jako otravný hmyz, se ukázaly jako dobří opylovači.

Na konci března bylo kolem fóliových skleníků na jihu Japonska možné zahlédnout lesklé zelené mušky. Majitel skleníků pan Arimura, který již dva roky pěstuje mango tímto experimentálním způsobem, očekává, že se tyto mušky stanou „zachránci jeho farmy“. Dříve jeho rostliny opylovaly pouze včely, ale z důvodu poklesu počtu včelstev v okolí produkce ovoce v jeho sklenících klesala. Poté se dozvěděl o společnosti Japan Maggot, založené Lékařskou fakultou Okajamské univezity, a jejich chovu mušek s názvem „Bee Fly“. Mouchy snášejí vajíčka do uzavíratelných nádob a jsou chovány ve specializovaných zařízeních, dokud se nezakuklí. Farmáři pak nakupují tyto kukly, které umísťují do svých skleníků s ovocem a zeleninou. Po celou dobu je hmyz chovaný v čistém prostředí, kde jsou dodržována hygienická opatření. Tisíc mušek firma prodává v přepočtu za 440 Kč a doposud si mouchy koupilo na 500 farem, které produkují jahody, mango a další plodiny.

A jaké jsou výhody používání mušek opylovaček? Mouchy vylétávají opylovat květy při teplotním rozmezí 10 – 35 °C, zatímco včely mezi 15 – 25 °C, takže jejich výkon se v zimě při nízkých teplotách i při omezeném slunečním světle zvyšuje. Mouchy jsou lehčí, a proto neubližují květům, a navíc nepíchají pracovníky. A jaké mají nevýhody? Jejich životnost je asi dva týdny, musí se tedy doplňovat jednou za 10 dní. Nejsou ani vhodné pro opylování některých plodin jako např. melounů kvůli tvaru nebo vůni květů.

Výzkumné centrum zřízené pro rozvoj tohoto nového způsobu opylování rostlin má nyní za úkol také zbavit veřejnost vnímání mušky jako „nehygienického tvora“. Za tím účelem bylo potřeba, jak je v Japonsku zvykem, vytvořit postavu maskota, která je přirovnávána k víle, pomáhající plodinám přinést ovoce, zatímco včely odpočívají.

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Link: Náhrada včel v Japonsku (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

12 May 2021

Den Evropy připadá na 9. května, na výročí představení Schumanovy deklarace, která představila první ucelený plán evropské integrace. V Praze ho tradičně provází celodenní program na Střeleckém ostrově, kde Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) radí podnikatelům i občanům, jak plně využívat možnosti, které členství v Evropskéá unie nabízí. Letos se Den Evropy kvůli pandemii připomínal pouze on-line. Česko, které letos v květnu oslavilo 17. výročí členství v Evropské unii (EU), se ve druhé polovině příštího roku podruhé ujme předsednictví v Radě EU. Nejen pro MPO to znamená intenzivní přípravy.

 

„Pro každou předsednickou zemi je klíčové předem si stanovit, na jaká témata se chce během tohoto půlročního období zaměřit,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Základní východiska pro priority českého předsednictví vyplynula z meziresortní diskuse expertů a ve spolupráci se sociálními partnery. Dále se rozpracovávají a je samozřejmě také třeba, aby odrážely aktuální dění. Jako jedno z pěti prioritních témat se tak mimo jiné navrhl vnitřní trh, v rámci kterého by se měly řešit například inovace, digitalizace, budování dopravní infrastruktury, čistá mobilita aj.“

Nechybí ani bezpečnost, ať už se týká energetiky, migrace či komunikace.  A součástí prioritních témat, na kterých by se ČR měla během předsednictví v Radě EU profilovat, má být také zdraví a udržitelnost v souvislosti s přírodou, krajinou či klimatem a v neposlední řadě soudržnost spolu se solidaritou a také kreativita s důrazem na rozvoj nových technologií či podporu kulturních a kreativních odvětví. Podrobnosti jsou k dispozici na www.euroskop.cz/9341/sekce/konzultace-k-vychodiskum-pro-priority.  

Finální pracovní program českého předsednictví 2022 bude vycházet ze tří klíčových dokumentů: dokumentu k sektorovým prioritám, společného 18měsíčního programu předsednického tria Francie-Česká republika-Švédsko a také z priorit vlády, která vzejde z parlamentních voleb v říjnu 2021.

Nejrozpracovanější je v současnosti dokument k sektorovým prioritám, který shrnuje a prioritizuje agendy projednávané ve všech deseti formacích Rady EU. Ministerstvo průmyslu a obchodu má širokou agendu, a tak se podílelo na formulaci priorit spadajících do čtyř formací rady: Rady pro konkurenceschopnost (COMPET), Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku (TTE), Rady pro mezinárodní vztahy v podformaci obchod (FAC Obchod) a částečně také Rady pro životní prostředí (ENVI). „Priority všech těchto formací vycházejí z aktuálních unijních diskusí týkajících se postpandemické obnovy a zelené a digitální transformace evropského hospodářství a také posilování evropské konkurenceschopnosti a otevřené strategické autonomie EU,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová.

MPO zároveň v roce 2021 spustilo sérii konzultací s názvem „České priority pro Evropu 2022“, probírají se priority se zástupci ze soukromého sektoru, institucí EU i akademické a neziskové sféry. V březnu proběhl kulatý stůl k mezinárodnímu obchodu, v květnu se bude diskutovat digitální agenda a vnitřní trh a průmysl. Kulatý stůl k energetice se uskuteční v červnu 2021.

Zdroj: MPO ČR

Link: Slavil se Den Evropy, české předsednictví v Radě EU se blíží | MPO

12 May 2021

Tisková zpráva 12. 5. 2021 – Na základě průzkumu, který Potravinářská komora České republiky realizovala na počátku minulého týdne, více jak 80 % aktivních zaměstnavatelů v potravinářských provozech odmítlo návrhy na zkrácení pracovní doby, indexaci minimální mzdy podle mzdy průměrné a povinný pátý týden dovolené. V současné ekonomické situaci není možné dále neúměrně navyšovat náklady firem, naopak je třeba více investovat finanční prostředky po tak dlouhé době uzávěry ekonomiky.

 

Téměř 30 % zaměstnavatelů uvedlo, že v případě schválení těchto návrhů dojde ke zvýšení jejich provozních nákladů o 10 až 15 %, u 45 % společností se navýšení provozních nákladů blíží 10 %. „To jsou obrovské náklady, které si v současné ekonomické situaci nemůžeme dovolit. Benefity ano, ale bez nátlaku státu,“ komentuje výsledky průzkumu prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová. „Zvyšování nákladů nutně povede ke zvyšování cen potravinářských výrobků,“ upozorňuje prezidentka PK ČR.

Celé znění tiskové zprávy zde.

V případě dalších dotazů jsme Vám k dispozici.

Krásný den

Mgr. Helena Kavanová

Potravinářská komora České republiky®

Počernická 272/96

108 03  Praha 10 - Malešice

mobil: +420 737 287 024

11 May 2021
  • Většina Čechů považuje trvalou udržitelnost výroby potravin za důležitou, avšak informovanost o této problematice je velmi nízká
  • Spotřebitelé by byli ochotni si za udržitelné potraviny mírně připlatit, často je však nedokážou rozlišit od běžné produkce
  • Zájem na šíření povědomí o problematice by podle spotřebitelů měli mít zejména sami výrobci potravin a stát

Praha 11. května 2021 – Dvě třetiny českých spotřebitelů věří, že trvalá udržitelnost potravin je do budoucna nevyhnutelným trendem. V obchodech však často nedokážou potraviny vyrobené tímto způsobem odlišit, i když o ně mají zájem a byli by ochotni si za ně připlatit. Ukázal to aktuální průzkum, který zadal Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) ve spolupráci s Radou kvality České republiky, a který zrealizovala společnost Ipsos.

„Udržitelné zemědělství a udržitelná produkce potravin jsou něco, bez čeho se my jako lidstvo do budoucnosti neobejdeme. V našem průzkumu nás nezajímalo pouze, jaký mají spotřebitelé postoj k udržitelné produkci, ale také zda jsou vůbec schopni takové potraviny
v obchodech odlišit od standardních výrobků. Chtěli jsme rovněž zjistit i to, jestli jsou ochotni si za udržitelné potraviny připlatit,“
 přiblížil výchozí otázky průzkumu Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.

Výsledky průzkumu ukázaly, že udržitelná výroba při výběru potravin je důležitá pro 60 % spotřebitelů. Z toho pro nadpoloviční většinu je spíše důležitá a pro 9 % rozhodně důležitá. Jedná se zejména o ženy a zákazníky starší 65 let. Současně však v ČR existuje značný prostor pro edukaci veřejnosti. Trvale udržitelné produkci velice rozumí pouhá 4 % zákazníků, většina spotřebitelů se v problematice spíše nebo vůbec neorientuje. Chybí zejména informace o rozsahu trvalé udržitelnosti výroby v ČR i ve světě. Lidé si však uvědomují přínosy trvale udržitelných potravin pro životní prostředí i pro ně samotné.

„Jednoznačně vidíme prostor pro navýšení počtu spotřebitelů, kteří se zajímají o produkty, jež byly vyrobené udržitelným způsobem a zároveň jsou prodávány za rozumnou cenu. Proto také Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím Rady kvality finančně podpořilo zpracování tohoto průzkumu,“ upozornil Pavel Vinkler, ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Téma udržitelnosti potravin není v době pandemie koronaviru důležité pro téměř třetinu respondentů.

Program Česká kvalita garantovaný vládou ČR slouží k dlouhodobému dodržování stability procesů a tím i kvality produktů a služeb. Cílem programu je zviditelnit důvěryhodné a nezávislé značky kvality, které jsou založené na objektivním ověřování kvality výrobků nebo služeb třetí stranou, a naopak vyloučit značky bez vypovídací schopnosti, které jsou jako informace pro spotřebitele zavádějící.

„To vše má pomoci lidem, aby věděli, odkud výrobky a služby pocházejí, a zároveň jde o podporu tuzemských dodavatelů nabízejících kvalitní výrobky a služby. Kvalitu neoddělitelně spojujeme nejen s péčí o zákazníka, ale také s péčí o životní prostředí. Myslíme rovněž na celkovou udržitelnost, a to jak ekonomickou, tedy na podporu místního živnostníka, tak i na oblast, které se moderně říká cirkulární ekonomika, zahrnující recyklovatelnost nebo třeba prodej bez obalů,“ připomněl P. Vinkler.

Češi by si byli ochotní připlatit

V současnosti vědomě nakupuje udržitelné potraviny více než třetina spotřebitelů. Pokud by byli schopni snáze odlišit udržitelnou a standardní produkci, byl by tento podíl vyšší. Více než tři čtvrtiny Čechů by si byly ochotny připlatit za trvale udržitelné potraviny, nejčastěji však maximálně 5–10 %.

Nejčastějšími zdroji informací o trvalé udržitelnosti jsou obaly potravin, články v médiích a značené sekce v obchodech nebo přímo specializované prodejny. O budoucí nutnosti udržitelnosti jsou častěji přesvědčeny ženy, podle kterých jsou takovéto potraviny rovněž zdravější a chutnější. Pro muže je toto téma méně důležité. Současně poukazují na vyšší cenu těchto potravin a na nemožnost kompletního přechodu k udržitelné produkci.

„Zájem na informování veřejnosti o trvalé udržitelnosti by podle spotřebitelů měli mít především samotní výrobci potravin a stát. Až na třetím místě jsou se značným odstupem obchodníci. Zatímco nejmladší spotřebitelé častěji uváděli producenty potravin, lidé nad 65 let více očekávají aktivní zapojení státu,“ uzavřel T. Prouza.

Zdroj: SOCR ČR
 

KE STAŽENÍ

TZ_Udržitelná výroba potravin.pdf

Link: http://www.socr.cz/clanek/tz-socr-cr-cesi-maji-o-udrzitelne-potraviny-zajem-ale-malo-o-nich-vi/

11 May 2021

Vážené dámy a pánové,

Zveme vás co nejsrdečněji na 7. ročník workshopu MEMPROPO 2021, který je zaměřen na membránové technologie uplatnitelné nejen v potravinářském průmyslu. Organizátory workshopu jsou již tradičně Česká membránová platforma , Česká technologická platforma pro potraviny a UTB ve Zlíně. Letos se workshop uskuteční na UTB ve Zlíně, v budově Centra polymerních systémů, a účastníci obdrží  sborník s plnými texty přednášek. V příloze je program workshopu MEMPROPO 2021. Vstup na workshop je bez poplatku volný. Registrace je již otevřena a odkaz na registraci je uveden i na konci programu.

 Program                                                                                                                                                                                                

Těšíme se na vaši aktivní účast.

Přihláška na workshop

Srdečně zdraví

Ing. Jan Bartoň, CSc.

CZEMP z.s.

Mánesova 1580

47002 Česká Lípa

Mobil: 00420725103963

www.czemp.cz

11 May 2021

FDA – Americký úřad pro potraviny a léčiva před několika měsíci vydal svůj legislativní záměr pro úpravu dosledovatelnosti u vybraných surovin a potravin. Jde o jeden z posledních legislativních aktů v rámci revize amerického potravinového práva FSMA – Food Safety Modernization Act, která postupně nabíhá již od roku 2014, a veškeré komponenty by měly být v účinnosti nejpozději do roku 2024.

FDA stanoví dodatečné požadavky na dosledovatelnost u níže uvedených kategorií produktů z důvodu ochrany veřejného zdraví. Půjde nejen o rozsah, ale i hloubku požadavků na evidenci informací, které se samozřejmě týkají i surovin a potravin z dovozu. Pokud jde o komoditní rozsah, jde o následující položky – sýry (mimo tvrdých), vejce, ořechová másla, vybrané ovoce a zelenina (např. okurky, rajčata, papriky, melouny, čerstvé byliny atd.), ryby, mořské plody a předpřipravené saláty. Bližší informace o produktech lze dohledat na tomto odkazu. Z tohoto výčtu je patrné, že se většiny vývozních artiklů z ČR pravděpodobně nedotkne, je ale nutné mít tuto změnu legislativy na paměti.

Po zveřejnění návrhu legislativy FDA sbírala vstupy od odborné veřejnosti, které nyní vyhodnocuje a případně návrh mírně upraví. Následně proběhne publikace legislativy ve Federálním registru a v platnost vstoupí 60 dní po publikování. Pro vývozce, jakož i producenty a zpracovatele v USA, je ale zásadní účinnost, tedy odkdy bude dosledovatelnost vyžadována dozorovými orgány – a tím by měl být listopad roku 2022. O vývoji budeme nadále informovat. V případě dotazů je možné se obrátit na zemědělského diplomata P. Ježka.

Amerika musí některé své občany přemlouvat k očkování proti covid-19, lákadlem je i pivo

V USA už asi 150 milionů Američanů (necelá polovina všech obyvatel) obdrželo alespoň první dávku vakcíny a 100 milionů (tedy cca 30 %) je již plně očkovaných. Denně se průměrně aplikují 3 miliony dávek. To jsou pozoruhodná čísla. Nejprve šli na řadu lékaři, zdravotníci, pracovníci záchranných složek, senioři a další prioritní skupiny obyvatel. Již pár týdnů se ale mohou na vakcínu registrovat všichni obyvatelé starší 16 let a v drtivé většině států se již veřejnost masivně očkuje.

Ale ani v zemi, kde je dávek vakcín dostatek, nejde vše tak, jak by si vláda přála. Podle nedávného výzkumu pro televizi CNN bylo 26 % Američanů rozhodnutých se nenechat očkovat vůbec. Toto číslo sice od ledna pokleslo (v lednu takto odpovědělo 30 % dotázaných), ale podle modelů pro dosažení kolektivní imunity jde stále o velmi vysoký, až hraniční počet obyvatel. Není totiž vyloučeno, že tyto průzkumy mohou být v reálu podhodnocené a v určitých oblastech může být tento poměr i dost vyšší. Například ve venkovských oblastech s převážně bílým obyvatelstvem existuje větší nevole k očkování než v městských aglomeracích. Nad rámec kampaní pro podporu informovanosti o vakcinaci využívají jednotlivé státy i zajímavé pobídky. Stát Maryland například poskytuje jednorázovou finanční sumu ve výši 100 USD pro všechny zaměstnance ve veřejném sektoru, pokud se nechají naočkovat. Město Detroit v Michiganu zase nabízí předplacené karty ve výši 50 USD každému, kdo odveze rezidenta bez možnosti dopravy do očkovacího centra. New Jersey přišlo s pobídkou ve formě jednoho piva zdarma, pokud se očkovaný prokáže průkazem v jednom z participujících pivovarů a brewpubů. Podobně stát Connecticut nabízí jeden nápoj zdarma (alkoholický i nealko) v místních restauracích. Jde o zajímavě nastavené pobídky, které mají za cíl nejen zvýšit počet naočkovaných, ale i pomoci provozovnám, které byly pandemií covid-19 zasaženy nejvíce. Jak úspěšné propagační akce budou, ukáže blízká budoucnost. Pobídky, ale zejména celkové oživení HORECA sektoru v USA, netrpělivě očekávají také např. dovozci českých piv. Kvůli pandemii značně poklesl dovoz sudového piva. Pozoruhodné ale je, že během pandemie nedošlo k velkým propadům z pohledu exportu piv lahvových a třetí kvartál roku 2020 byl dokonce nadstandardně úspěšný. Stejně tak je ČR nově úspěšná při vývozu vín. V obou segmentech lze díky oživení spotřeby, zájmu českých exportérů a proexportním aktivitám zemědělského diplomata očekávat další pozitivní vývoj. Magickým datem je 4. červenec, tedy Den nezávislosti, který by už lidé mohli jako tradičně slavit bez obav ve větších skupinách venku i ve vnitřních prostorách.

 

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
Mob: +1 202 507-3859, Mob ČR: +420 601 558 079, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/plan-zvyseni-dosledovatelnosti-u.html

11 May 2021

Ruská vláda zařadila pohanku mezi „životně důležité“ potraviny pro vnitřní trh země a zakázala její export v období od 5. června do 31. srpna. Export pohanky bude možný pouze s cílem humanitární pomoci, zabezpečení zásob na ruských vojenských základnách nebo pro ruské organizace na Bajkonuru a Špicberkách.

Důvodem jsou rostoucí ceny, které byly  v dubnu 2021 o 25 % vyšší než ve stejném měsíci o rok dříve. V aktuální sezóně Rusko exportovalo již 220 tis. tun pohanky, což je rekordní objem, který způsobil nedostatek na domácím trhu a zvyšování cen. Hlavními exportními trhy se stala Čína, Lotyšsko, Ukrajina, Litva a Japonsko.

Produkce i spotřeba vepřového masa v Rusku roste

Průměrná spotřeba vepřového masa na osobu dosáhla v roce 2020 rekordní hodnoty – 27 kilogramů, což je nejvíce za posledních 30 let. V loňském roce se v Rusku celkově spotřebovalo 4,08 milionů tun vepřového masa (o 4 % více než v roce 2019). Průměrný Rus za rok spotřebuje asi 77 kg masa. Z toho je nejvíce drůbežího – 34 kilogramů na osobu/rok (podíl 44 %), vepřové je pak na druhém místě (podíl 36 %).

Rostoucí spotřeba vepřového je spojena s rostoucí produkcí a stagnujícími cenami. Právě skutečnost, že ceny vepřového v Rusku se za posledních pět téměř nezměnily, popularitě tohoto druhu masa nahrává. Když vezmeme v potaz rostoucí inflaci a neustálé zdražování potravin, dá se říci, že hodnota vepřového masa se fakticky snižuje. Celková produkce vepřového činila v minulém roce 5,5 mil. tun, Rusko tak mohlo část ještě exportovat.

Pokud nedojde k výrazným změnám na trhu a růstu cen, pro letošní rok analytici předpovídají další růst spotřeby vepřového, a to ve výši 3 %. Negativně může sektor ovlivnit epizootická situace spojená s africkým morem prasat, růst cen obilí a krmiv nebo výrazný nárůst exportu. Prudké změny v tomto sektoru a jeho pozitivním trendu však v Rusku zatím neočekávají.

Pro další informace ohledně agrární spolupráce kontaktujte zemědělskou diplomatku N. Hruškovou (+420 702 169 426, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/rusko-docasne-zakazalo-export-pohanky.html

11 May 2021

Ministerstvo zemědělství Vás zve na prodejní akce Poznej svého farmáře - Farmářské trhy, které se budou konat v Národním zemědělském muzeu v Praze každý pátek od 14. 5. do 30. 6. 2021.

Trh plánujeme pro cca 20 – 25 prodejců tak, abychom dodrželi veškerá opatření, ale zároveň pro návštěvníky zajistili pestrou nabídku produktů od českých zemědělců a potravinářů.  

Informace:

  • Kdy: 14. 5., 21. 5., 28. 5., 4. 6.,  11. 6., 18. 6., 25. 6. na dvoře Národního zemědělského muzea
  • Otevírací doba pro veřejnost: 9:00 - 17:00
  • Cena za pronájem: 100kč/m² (dle velikosti stánku, do maximální výše 500 Kč)
  • S sebou: vlastní stánek. Kdo nemá k dispozici vlastní stánek, lze zajistit organizátorem (malý dřevěný prodejní stánek). Rovněž lze poskytnout stoly a židle. Vaše případné požadavky uveďte v přihlašovacím formuláři (do poznámky)
  • Přihlášení: V případě zájmu Vás prosím o vyplnění přihlašovacího formuláře na trhy dle Vašich možností a zájmu
  • Propagace: Pokud máte zájem o účast a souhlasíte s propagací, zašlete prosím na kontakty uvedené níže fotografie a případně popis sortimentu nebo souhlas s propagací a s využitím fotografií z Vašich webů a sociálních sítí.

 Přihlašovací formulář:

Závazná přihláška k účasti na Farmářských trzích v NZM

V případě dotazů se na nás neváhejte obrátit, moc se na Vás těšíme!

Za Národní zemědělské muzeum Olga Srovnalová: 774 845 854
Za Zařízení služeb MZe Jitka Jarolímková: 778 886 808

11 May 2021

Společnost Nestlé vytvořila hrachový nápoj s neutrálním chutí pro velmi široké využití. Rostlinný nápoj  ze žlutého hrachu s nízkým obsahem tuku a cukru, vysokým obsahem vlákniny, a obohacené o vápník, je vhodné na pečení, vaření, šlehání i přímou spotřebu. Společnost Nestlé prozatím produkt uvedla na trh ve Francii, Portugalsku a Nizozemí, v případě úspěchu se však chystá expandovat na celý evropský trh.

Více informací zde.

11 May 2021

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství (MZe) chce zvýšit plochy zemědělské půdy obhospodařované ekologicky na 22 % z dosavadních přibližně 15 %. Vzrůst by měla i výměra orné půdy v ekologickém zemědělství a spotřeba biopotravin. Tyto cíle stanovil Akční plán ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2021–2027, který dnes schválila vláda.

Do roku 2027 by měli zemědělci v České republice hospodařit ekologicky na 22 % zemědělské půdy. V současnosti je to 15 %. Biopotraviny se mají podílet na celkové spotřebě potravin a nápojů 4 %, zatímco podle údajů z roku 2019 to bylo 1,52 %. Takové jsou cíle Akčního plánu ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2021–2027.

„Ekologické zemědělství a výroba biopotravin mají dlouhodobě vzrůstající trend. Například trh s biopotravinami v roce 2019 vzrostl o 19 procent. Lidé se také víc zajímají o to, v jaké krajině žijí a jaké jídlo jedí. Chceme proto ekologické zemědělství co nejvíce podpořit. V Akčním plánu počítáme i se zajištěním financování výzkumu a poradenství, aby měli zemědělci přístup k nejnovějším poznatkům z ekologického zemědělství,“ řekl ministr Miroslav Toman.

MZe bude nadále podporovat ekologické podniky i výrobu biopotravin, sdružování zemědělců, výrobců a obchodníků a usnadňovat farmám přístup na trh. Mezi úkoly Akčního plánu patří navrhnout značení biopotravin domácího původu včetně jejich propagace, rozšířit výuku o ekologickém zemědělství v rámci odborného vzdělávání nebo zvýšit podíl biopotravin ve veřejném stravování.

Zásadní pro další rozvoj ekologického zemědělství v ČR je zaměřit se zejména na produkci mléka, produkci na orné půdě, pěstování ovoce, zeleniny a révy vinné. Jednotlivá klíčová opatření Akčního plánu rozpracuje MZe v samostatných dokumentech, které budou obsahovat i jejich ekonomický dopad.

Akční plán navazuje na nový Evropský akční plán pro ekologickou produkci. Je v souladu s cíli Společné zemědělské politiky EU a strategiemi Evropské komise „od zemědělce ke spotřebiteli“ (Farm to Fork) a pro oblast biologické rozmanitosti podle Zelené dohody pro Evropu.

Podrobnosti o trhu s biopotravinami v ČR najdete zde: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktuality/trh-s-biopotravinami-v-roce-2019-vzrostl.html

V ČR funguje více než 4 600 ekofarem hospodařících na 541 tisících hektarech. Ekologičtí zemědělci se starají o 15 % zemědělské půdy, což ČR řadí mezi patnáct zemí světa s nejvyšším podílem ekologicky ošetřovaných ploch v porovnání s celkovou výměrou zemědělské půdy. V EU je ČR na šestém místě. Produkce ekofarem v roce 2019 byla odhadnuta na 7,2 miliardy korun, což představuje 5,1% podíl na zemědělské produkci ČR.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

10 May 2021

Každý obyvatel Evropské unie se nyní může zapojit do celoevropské debaty o budoucím směřování EU a její politiky. Tato debata proběhne v rámci tzv. Konference o budoucnosti Evropy, která byla dnes zahájena ve Štrasburku a potrvá až do jara příštího roku. Pro účely konference byla vytvořena vícejazyčná digitální platforma, kam mohou lidé psát podněty k zásadním tématům, mezi něž patří i životní prostředí a změna klimatu, a sdílet své představy o fungování Unie. Z digitální výměny názorů i navazující série veřejných diskusí budou evropské instituce čerpat podněty při rozhodování o budoucích prioritách EU.

Mnohojazyčná digitální platforma futureu.europa.eu připomíná svými funkcemi sociální síť, je plně interaktivní a lidé na ní mohou diskutovat o svých návrzích s ostatními občany ze všech členských států ve 24 úředních jazycích EU.Platforma je zaměřena na 9 klíčových témat: Změna klimatu a životní prostředí, Zdraví, Silnější ekonomika, sociální spravedlnost a pracovní místa, EU ve světě, Hodnoty a práva, právní stát, bezpečnost, Digitální transformace, Evropská demokracie, Migrace a Vzdělávání, mládež, kultura a sport. Tato témata navíc doplňuje „otevřená schránka“ pro nápady, které se nemusí týkat jen jedné oblasti, a další témata, neboť občané mohou přijít s jakoukoli problematikou, kterou považují za důležitou.

Kromě toho mají lidé možnost dozvědět se o některé z budoucích veřejných akcí, prezentovat akci svoji či sledovat diskuse o vybraných tématech. Všechny akce související s konferencí, které se zaregistrují na platformě, budou zobrazeny na interaktivní mapě , kde si je mohou občané prohlížet a vybrat si tu, která je zajímá. Organizátorům akcí je na platformě k dispozici příručka, která jim pomůže organizovat a propagovat své iniciativy. Všichni účastníci a akce musí dodržovat Chartu Konference o budoucnosti Evropy, která stanoví normy slušné celoevropské diskuse.

Platforma rovněž poskytuje informace o struktuře a činnosti konference. Je otevřena všem občanům EU, jakož i orgánům a institucím EU, vnitrostátním parlamentům, ústředním a místním orgánům a občanské společnosti a plně respektuje soukromí uživatelů a pravidla EU pro ochranu údajů.

Pojďte debatovat nad tématy, která se týkají i budoucnosti České republiky:

  • účinné využívání zdrojů pro oběhové hospodářství
  • obnova biologické rozmanitosti a snížení znečištění zajištění spravedlivé a inkluzivní transformace - postupný odklon od fosilních paliv
  • #TheFutureIsYours: Přemýšlíte o udržitelné budoucnosti? Přidejte se do celoevropské debaty nad tématy životního prostředí

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MŽP ČR

Link: https://www.mzp.cz/cz/news_20210510_Pridejte-se-k-celoevropske-debate-nad-tematy-zivotniho-prostredi

10 May 2021

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole internetového prodeje na trhu nevyhovující doplněk stravy Univitalis Vápník Hořčík Zinek+ v plastové dóze s obsahem 100 tobolek, označení data minimální trvanlivosti do 30-09-2022, výrobce: Unistry s.r.o.

Výrobce mj. uvedl na obalu potraviny: Složení: 392 mg vápník, 152 mg hořčík.

Laboratorní rozbor v doplňku stravy potvrdil přítomnost hořčíku v hodnotě 37,2 miligramů (mg) na tobolku a přítomnost vápníku v hodnotě 158 mg na tobolku.

Výrobce tak doplněk stravy označil zavádějícím údajem ohledně skutečného složení a porušil nařízení (ES) 1169/2011.

Inspektoři výrobci nařídili, aby před uvedením další šarže na trh provedl na své náklady rozbor složení a zajistil tak, že nebude docházet ke klamání spotřebitele.

Inspektoři vzorek odebrali na portálu “www.univitalis.cz“.

S kontrolovanou osobou zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
10 May 2021

Rusko vyvinulo první vakcínu proti koronaviru určenou pro hospodářská i domácí zvířata, výroba již byla zahájena, aktuálně bylo vyrobeno již více než 17.000 dávek. Vakcína byla testována na norcích, liškách, psech a kočkách, všechna zvířata si po naočkování vytvořila protilátky proti onemocnění COVID-19. První vakcíny budou určeny pro Rusko, poté budou poskytnuty i mezinárodně. Z EU vyjádřily zájem o vakcíny již čtyři země – Rakousko, Řecko, Německo a Polsko.

Více informací zde.

10 May 2021

Maso vypěstované v laboratořích by se mohlo objevit na evropském trhu již do tří let, shodli se na tom zástupci Peace of Meat, biologicko-technologické firmy laboratorně pěstující zvířecí tuk, a BioTech Foods, společnosti zaměřené na pěstování masa v laboratořích. Laboratorně vypěstované maso a tuk jako nové potraviny musí ještě projít procesem schvalování v Evropském úřadě pro bezpečnost potravin (EFSA), který potrvá minimálně 18 měsíců. Peace of Meat podá první žádost o schválení již ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Více informací zde.

10 May 2021

Praha 9. května (ČTK) - Spotřeba biopotravin v ČR by měla do roku 2027 stoupnout na čtyři procenta celkové spotřeby potravin a nápojů. Plánuje to ministerstvo zemědělství v akčním plánu rozvoje ekologického zemědělství, který v pondělí projedná vláda. Podle posledního plánu se mělo tří procent dosáhnout již v roce 2016, což se však nepodařilo. Následně se mělo uvedené hodnoty podle plánu dosáhnout do roku 2020. Podle posledních údajů však činila spotřeba biopotravin předloni pouze 1,52 procenta celkové spotřeby potravin a nápojů.

Podle výkonné manažerky PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřiny Urbánkové je plán jako celek kvalitní, bohužel cíle spotřeby biopotravin jsou málo ambiciózní. Svaz podle ní navrhoval do plánu šestiprocentní spotřebu biopotravin v roce 2027, ministerstvo ale podle ní nevzalo tuto připomínku v potaz. V posledních třech letech rostla spotřeba biopotravin o několik desítek procent ročně, pokud bude tento trend pokračovat, bylo by správných právě šest procent v roce 2027, uvedla.

Ministerstvo také chce, aby zemědělské plochy v ekologickém režimu do roku 2027 činily 22 procent celkové výměry. Tento cíl je podle Urbánkové správný, navíc odpovídá evropským strategiím, podle kterých má být do roku 2030 v ekologickém režimu 25 procent ploch. Podle posledních dat jich bylo v ČR 15 procent. Navíc by na nich mělo být méně trvalých travních porostů, kterých je v současnosti přes 82 procent. V cílovém roce by mělo být 30 procent ekologických ploch zaplněno ornou půdou, v současnosti jde o 16,7 procenta.

ČR podle materiálu přitom už v současnosti patří mezi 20 zemí světa s největší výměrou půdy v ekologickém zemědělství, v Evropě pak drží sedmé místo. Problémem je ale množství produkovaných potravin z ní. "Celková produkce ekofarem za rok 2019 byla odhadnuta na 7,163 miliardy korun, což představuje zhruba 5,1procentní podíl na celkové zemědělské produkci ČR. Hodnota produkce je tedy třikrát nižší ve srovnání s 15procentním podílem ekologického zemědělství na zemědělské půdě v ČR," uvádí materiál.

Ekologické zemědělství má však podle materiálu velký potenciál růstu. Hlavní je podle ministerstva zlepšit odbyt biopotravin a usnadnit ekofarmám přístup na trh, dále pak budovat domácí trh a zvyšovat osvětu spotřebitelů. "Podle šetření Ústavu zemědělské ekonomiky a informací většina ekofarem částečně nebo zcela prodává svoji produkci do konvence. Pouze desetina farem prodá veškerou svoji produkci jako bio. To, kromě jiného zvyšuje i závislost ekofarem na dotacích," upozorňuje materiál. Do budoucna se počítá se zvyšováním spotřeby ve školách i ve veřejném stravování.

drh mha

10 May 2021

Praha 9. května (ČTK) - Zemědělské a potravinářské podniky si ve druhé výzvě programu Agricovid Potravinářství řekly o více než 150 milionů Kč. O podporu zažádalo 46 zemědělců a 222 potravinářských firem. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Dohromady s prvním kolem tak výše žádostí dosahuje více než 220 milionů Kč, ministerstvo si vyjednalo třímiliardový výdajový rámec. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal řekl ČTK, že by komora ocenila, kdyby se tyto peníze podařily udržet uvnitř resortu.

"Ve srovnání s první výzvou programu Agricovid byl o využití tohoto programu v rámci naší členské základny vyšší zájem, a to z důvodu vyššího povědomí o existenci této podpory a z důvodu změny tzv. rozhodného období, které korespondovalo s uzavřením sektoru Horeca na přelomu roku 2020 a 2021. Podle našich informací, vzhledem k nastavení programu, využili první i druhou výzvu především menší pěstitelé a výrobci potravin, a to hlavně ti, kteří významnější část své produkce dodávají do sektoru gastro," uvedl prezident komory.

Ministerstva také uvádí, že šlo hlavně o malé podniky. "Z hlediska oborů jde nejčastěji o drobné pekaře, vinaře a malé pivovary. Dále žádosti zahrnují jak rostlinné, tak živočišné komodity. Mírně převažují žádosti týkající se rostlinných komodit, a to v poměru přibližně 60:40 . Portfolio žadatelů je široké, zahrnuje jak drobné pěstitele, tak větší podniky dodávající chovaná zvířata na jatka," doplnil mluvčí resortu.

Podle prezidenta komory je problém, že na pomoc pro potravináře mnoho firem nedosáhlo, hlavně kvůli tomu, že program byl primárně určený dodavatelům do uzavřených gastronomických provozů. "Z tohoto důvodu bychom ocenili, kdyby se podařilo nevyčerpané prostředky udržet v rozpočtu resortu Ministerstva zemědělství ČR a alokovat je do stálých programů otevřených širšímu spektru potenciálních žadatelů, jako je podpora pojištění či provozní úvěry Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, případně národní dotace či investiční podpory," uzavřel Doležal.

Podmínky získání peněz byly ve druhé výzvě prakticky stejné jako v první, měnilo se rozhodné období a maximální výše dotace. Ta v první výzvě mohla být maximálně 800.000 eur (asi 21,6 milionu korun) pro potravináře a 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu korun) pro zemědělce. Nyní budou podmínky maximálně 1,8 milionu eur (zhruba 46,7 milionu Kč) pro potravináře a 225.000 eur (5,8 milionu Kč) pro zemědělce. Rozdíl podle dřívějšího vyjádření Bílého nestanovilo ministerstvo, o zvýšení rozhodla Evropská komise.

Zásady prvního kola dotačního programu schválila vláda loni v říjnu, ministr Miroslav Toman (ČSSD) původně chtěl po kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby do programu šlo šest miliard. Podle tehdy projednaného materiálu dosahuje ztráta zemědělských a potravinářských producentů právě až šesti miliard korun měsíčně.

drh mal

07 May 2021

- V Česku stoupá životní úroveň i spotřeba potravin

- Kolik potravin vyrobíme sami?

- Plýtvání potravinami v českých domácnostech

 

796,5 kg potravin spotřebuje v průměru každý Čech za rok. Ve srovnání s ostatními zeměmi EU se u nás konzumuje méně ovoce, zeleniny nebo ryb, a naopak více alkoholu.

 

Zdroj: 4/2021,Statistikaamy.cz

Link: https://www.statistikaamy.cz/casopis-statistika-a-my

07 May 2021

 Autoři pod vedením profesora Tomáše Rumla připravili přehlednou infografiku, na níž jsou vysvětleny principy a vlastnosti jednotlivých testů, se kterými se můžete při "testování covidu" setkat.

 ◳ jak se vyznat v testech na covid19 (png) → (originál)

 

Kompletní infografiky

Pro zobrazení na menších displejích jsou grafyky rozděleny v galerii nalevo. Zde naleznete kompletní plakáty k jednotlivým testům.

Přehled - jak se vyznat v testech na koronavirus

PCR test

Antigenní test

Test na protilátky

Zdroj: VŠCHT

Link: https://www.vscht.cz/popularizace/mohlo-by-vas-zajimat/jak-funguji-testy-na-covid-19

07 May 2021

Pestrý výběr potravin téměř ze všech koutů světa je velmi lákavý. Zvykli jsme si, že můžeme po celý rok ochutnávat např. zeleninu a ovoce, které se u nás nepěstují nebo jsou v našich končinách jen sezónní. Není ovšem dovoz některých surovin či výrobků přemrštěný? Nezatěžujeme svou volbou zahraničních produktů životní prostředí příliš?

Možnost zvolit si potraviny podle libosti je samozřejmě dobrá, ale je nutné dovážet suroviny nebo výrobky, kterých máme u nás dostatek? S náročnou logistikou souvisí nejen náklady na dopravu a skladování, ale také ekologická stopa, která se odvíjí od počtu najetých kilometrů.

Delší cesta = zhoršení životního prostředí i jiné standardy na kvalitu

Co má největší dopad na znečištění přírody v souvislosti s dovážením různých potravin nebo hotových produktů? Jejich typ, nebo samotná vzdálenost?

Z ekologického hlediska je u dovozu potravin nejzásadnější dovozová vzdálenost. Podstatný je totiž krátký dodavatelský řetězec. Tedy aby obchody odkupovaly výrobky z co nejbližšího okolí. Navíc v souvislosti s dovozem ze zemí 3. světa, tedy z ekonomicky zaostalejších, je možný výskyt nepovolených pesticidů, veterinárních léčiv v EU, těžkých kovů a případně dalších kontaminantů. 

U potravin dovážených z větší vzdálenosti, např. ze zámoří a z asijských zemí, zase můžeme předpokládat nárůst obalů, což bohužel přírodě rozhodně neprospívá.

 

Zdroj: Akademie kvality

Link: https://www.akademiekvality.cz/clanek/tusite-jakou-cestu-urazily-potraviny-nez-se-dostaly-na-vas-stul

07 May 2021

Projekt HÝBEME SE HEZKY ČESKY, který připravilo PENNY ve spolupráci s Českou obcí sokolskou a Asociací školních klubů, vstupuje do druhé části přihlašovací fáze. Po dvou týdnech jsou přihlášeny již stovky týmů z celé České republiky. Trenéři a vedoucí sportovních týmů mají čas se zapojit do projektu už jen do 19. května. 

„Potěšilo nás, kolik týmů se začalo hlásit hned po zahájení projektu. Ukazuje se, že spojení Sokola a školních týmů, které mají širokou základnu a napojení na velký počet klubů, se ukázalo jako dobrá volba. Naším cílem je odměnit a podpořit stovky týmů ve 155 mikroregionech po celé zemi, proto chceme vyzvat jejich trenéry a vedoucí, aby neváhali a zapojili se. Na registraci mají čas již jen do 19. května,“ říká Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu společnosti PENNY. „Zatím nejaktivnější jsou kluby ve Zlínském a Moravskoslezském kraji, naopak v Ústeckém a Jihočeském kraji vnímáme ještě rezervy,“ doplňuje Vít Vojtěch.

Čtyři ze zapojených týmů mají nově šanci dosáhnout na zážitkovou cenu, kterou je aktivní účast na natáčení reklamy PENNY a šance fandit SK Slavii Praha na vybraném domácím zápase ve VIP boxu. Cenu získají náhodně (losováním z přihlášených týmů) dva týmy ze Sokola a dva týmy, které jsou členy Asociace školních sportovních klubů. „Vedle finanční a materiální podpory chceme dát týmům možnost prožít něco, co běžně nemohou, a dát jim zážitek, který si zkrátka za peníze nekoupíte. Myslíme si, že právě možnost zahrát si v reklamě nebo si užít zápas úspěšného týmu ve VIP boxu může být pro zapojené týmy zážitkem na celý život,“ říká Vít Vojtěch.

 

Cílem projektu HÝBEME SE HEZKY ČESKY je podpořit návrat dětí ke sportu. Důvod je v dnešní době jednoduchý. Nejrůznější omezení trvají déle než rok, a z tohoto důvodu zavřená sportoviště společně s omezením pohybu mají na zdravý vývoj dětí zásadní vliv. „Pokud chceme, aby se děti opět s chutí vrátily na sportoviště a k pohybu, musíme zvolit správný přístup, abychom na dětech nenapáchali více škody než užitku. V první řadě je nutné začít stavět na tom, co děti dělaly předtím, a nyní to dále krok za krokem rozvíjet způsobem, který je zaujme. Velkou roli v motivaci k návratu ke sportu hraje škola, rodina, kamarádi či jiný kolektiv,“ upozorňuje psycholožka PhDr. Lenka Čadová a potvrzuje, že návrat dětí ke sportu nebude u řady z nich snadný: Určitě se budou těžko vracet děti v pubertálním věku. Je to i přirozené, protože u nich nastává zásadní fáze změny. Právě v tomto období bychom měli děti co nejvíce podpořit, aby měly chuť se vrátit, protože lenost a izolace zastavila jejich potřebu se vrátit zpátky k tomu, co dělaly předtím. U mladších dětí bude návrat snazší, neboť je pro ně přirozené energii vydávat, chtějí se hýbat. Tělo, které se nehýbe, stagnuje, a to nejen fyzicky, ale i duševně.“

Do hlasování o finanční a materiální podporu se mohou na stránkách www.hybemesehezkycesky.cz až do 19. května přihlásit všechny sportovní týmy, které jsou členy České obce sokolské nebo Asociace školních sportovních klubů. Celkem se tak může zapojit téměř 6 tisíc aktuálně registrovaných týmů. Od 3. června pak bude probíhat online hlasování, z něhož vzejde ve 155 mikroregionech 465 finalistů (v každém mikroregionu tři). Všechny tyto týmy se zúčastní finálního hlasování, kdy první tým v každém mikroregionu obdrží finanční podporu ve výši 15 000 korun, druhý a třetí tým v pořadí obdrží finanční podporu 5 000 korun. Všechny tyto týmy rovněž obdrží balíčky zdravé výživy z produktů PENNY. Celková podpora PENNY tak přesáhne částku 5 000 000 korun.

Projekt na podporu restartu mládežnického sportu v médiích podpořili například fotbaloví internacionálové Vladimír Šmicer nebo Jan Koler, olympijský vítěz a moderní pětibojař David Svoboda a jeho ambasadory se stali mladí sportovci České obce sokolské šermíř Alexander Choupenitch, atletka Barbora Malíková nebo florbalista Filip Langer.

Tisková zpráva

 

Tomáš Kubík

Manažer komunikace / Tiskový mluvčí

Penny Market s.r.o.

Počernická 257 · 250 73 Radonice

Jednatelé: Jens Krieger, Radek Hovorka, Mathias Mentrop

Registrace: Městský soud v Praze, oddíl C, vložka 42812

Tel.: +420 284 096 183

Mob.: +420 722 184 427

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Internet: www.penny.cz

07 May 2021

Potravinářská komora ČR Vás srdečně zve na odborný seminář věnovaný novinkám v potravinovém právu, bezpečnosti potravin, novým postřehům, zkušenostem dozorových orgánů při aplikaci potravinového práva.

Akce bude věnována aktuálně diskutovaným tématům v oblasti kontaminantů v potravinách (MZe, Ing. J. Fišnar, Ph.D.), poznatkům SZPI z oblasti bezpečnosti potravin a kontroly kvality (Ústřední inspektorát SZPI, Ing. J. Pokora), zkušenostem SVS z oblasti bezpečnosti potravin (Ústřední veterinární správa SVS, MVDr. J. Váňa, MVDr. L. Sedláčková), zdravotní bezpečnosti doplňků stravy (SZÚ, Ing. D. Winklerová), novinkám z oblasti potravinářské legislativy (MZe, Ing. M. Štěpánek, Ing. D. Zima), nebo novým poznatkům z oblasti životního prostředí (MŽP, Ing. Bc. J. Maršák, Ph.D.)

Podmínkou účasti je registrace s úhradou vložného (1.000,- Kč včetně DPH) nejpozději do 5. června 2021.

Více informací zde.

07 May 2021

Praha 6. května (ČTK) - Sklizňové plochy chmelnic se letos zvýšily o 0,8 procenta na 4987,5 hektaru. Největší nárůst na 217,1 hektaru byl u odrůdy Premiant, o 1,7 hektaru naopak klesly plochy nejčastěji pěstovaného žateckého poloraného červeňáku. ČTK to dnes sdělila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková. Podle ní se tak dá předpokládat, že letošní plochy budou i po finální aktualizaci v srpnu podobné jako loni.

Nejvíc chmele se pěstuje v Žatecké chmelařské oblasti, kde chmelnice zabírají 3834,5 hektaru. "V této oblasti došlo k navýšení výměry chmelnic o 20 ha, tedy o 0,52 procenta. Úštěcká chmelařská oblast zaujímá 521,7 ha sklizňové plochy, plocha se zvýšila o 16,9 ha, což činí navýšení o 3,35 procenta," dodala mluvčí. V Tršické chmelařské oblasti se pak chmel pěstuje na 631,4 hektaru, plocha se meziročně zvýšila o 0,54 procenta.

Pěstitelé vysázeli nové chmelnice na ploše 279,6 hektaru, což představuje 5,61 procenta sklizňových ploch. Proti loňsku jde o zvýšení plochy nových výsadeb o 46,8 hektaru.

Loňská úroda chmele byla průměrná a proti předloňsku klesla o 17 procent na 5925 tun "zeleného zlata", uvedla již dříve Kršková. V hlavní Žatecké oblasti se úroda snížila o 953,75 tuny na 4323 tun, což byl meziroční pokles o 18 procent. Podle tajemníka Svazu pěstitelů chmele Michala Kovaříka stálo za slabší úrodou počasí, zvlášť pak nedostatek srážek v letních měsících. Průměrný výnos loni činil 1,19 tuny na hektar, předloni byl o 0,24 tuny na hektar vyšší.

drh mha

06 May 2021
EFSA publikoval aktualizované hodnocení bezpečnosti E171

Na základě žádosti Evropské komise z března 2020 EFSA aktualizoval své hodnocení bezpečnosti potravinářské přídatné látky oxid titaničitý (E171).

Aktualizované hodnocení reviduje výstupy z předchozího hodnocení publikovaného v roce 2016, které zdůraznilo potřebu dalšího výzkumu k získání chybějících dat.

Prof. Maged Younes, předseda Panelu pro potravinářské přídatné látky a aromata (FAF) říká: „Berouc v úvahu všechny dostupné vědecké studie a data, dospěl Panel k závěru, že oxid titaničitý nemůže být nadále považován za bezpečný, při použití jako potravinářská přídatná látka. Zásadní pro tento závěr je, že nemůžeme vyloučit obavy z genotoxicity po konzumaci částic TiO2. Absorpce částic orálně přijatého TiO2 je nízká, nicméně mohou se kumulovat v těle“.

Hodnocení bylo provedeno v souladu s přísnou metodikou a po zvážení tisíců studií, včetně nových vědeckých důkazů a dat o nanočásticích, které byly získány od předchozího hodnocení v roce 2016. Vědci EFSA poprvé k hodnocení bezpečnosti potravinářské přídatné látky použili vodítka Vědeckého výboru EFSA pro nanotechnologie. TiO2 obsahuje až 50 % nanočástic (tj. částic menších, než 100 nm), kterým může být konzument exponován.

Hodnocení genotoxicity
Genotoxicita je schopnost chemické látky zničit DMA, buněčný genetický materiál. Genotoxicita může vést ke karcinogenním účinkům, proto je nezbytné posoudit genotoxický potenciál látky před přijetím závěru o její bezpečnosti.

Prof. Mattew Wright, člen FAF Panelu a předseda Pracovní skupiny EFSA pro E171 říká: "Ačkoliv nebyly důkazy pro genotoxické účinky nezvratné, na základě nových dat a vylepšených metod jsme nemohli zcela vyloučit obavy z genotoxicity a následně stanovit bezpečnou úroveň denního příjmu jako potravinářské přídatné látky.“

Manažeři rizika v Evropské komisi a členských státech EU byli informováni o závěrech EFSA a budou zvažovat vhodné kroky k zajištění bezpečnosti spotřebitelů.

Scientific opinion on the safety assessment of titanium dioxide as a food additive (E171)

Zdroj: EFSA

Zdroj: Bezpečnost potravin

Link: Internetový portál bezpečnosti potravin - Oxid titaničitý (E171) není považován za bezpečný při použití jako přídatná látka (bezpecnostpotravin.cz)

06 May 2021

Ve čtvrtek 6. května 2021 proběhl informační seminář Ministerstva zemědělství pro 12. kolo příjmu žádostí, mj. Pravidla, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotace na projekty Programu rozvoje venkova 2014 – 2020, jenž oficiálně vstoupila v platnost 20. dubna 2021.

V rámci 12. kola příjmu žádostí proběhne příjem prostřednictvím Portálu farmáře na operace 1.1.1 Vzdělávací akce, 1.2.1. Informační akce, 4.1.1 Investice do zemědělských podniků, 4.2.1 Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů a 6.1.1 Zahájení činnosti mladých zemědělců.

Termín příjmu bude 15. červen 2021 až 13. červenec 2021.

Ve 12. kole se rozdělí celkem více než 5 mld. Kč, které budou směřovat zejména na podporu potravinové soběstačnosti u ovoce a zeleniny včetně brambor a u živočišné výroby. Zásadně bude podpořena nejen primární produkce, ale rovněž zpracovatelské kapacity. Nedílnou součástí 12. kola je podpora generační obměny v zemědělství a podpora rozšiřování znalostí.

Úplná znění Pravidel k dílčím operacím jsou k dispozici v elektronické podobě na internetové adrese Ministerstva zemědělství http://eagri.cz/public/web/mze/poradenstvi-a-vyzkum/vzdelavani/dotace-a-programy/program-rozvoje-venkova/opatreni/.  

Hlavní změny podmínek pro 12. kolo příjmu žádostí naleznete zde http://eagri.cz/public/web/file/675752/hlavni_zmeny_Pravidel_grafika___final_2.pdf.

06 May 2021

V přiložené tabulce naleznete aktualizované termíny výzev pro oblast Widening a ERA (WIDERA) na léta 2021 – 2022. Zveřejnění pracovního programu WIDERA je nyní plánováno na polovinu května a vyhlášení prvních výzev na 8. června 2021 (viz. příloha).

Pro bližší informace se obraťte na Mgr. Annu Vosečkovou: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Více zde.

06 May 2021

Aktuální souhrn informací pro české podniky z oblasti zemědělství, které zaměstnávají pracovníky ze zahraničí.

1. Od 4. 5. 2021, 0:00 hodin stanovuje podmínky vstupu do ČR Ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ze dne 3. 5. 2021.

2. Zahraničním pracovníkům ze třetích zemí, které nejsou na seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy onemocnění COVID-19, a cizincům, kteří mají v těchto zemích přechodný nebo trvalý pobyt, je vstup do ČR umožněn pouze za podmínky, že mají:

  • povolení k dlouhodobému nebo trvalému pobytu v zemích s nízkým rizikem nákazy onemocnění COVID-19,
  • jsou držiteli platného dlouhodobého víza, průkazu o povolení k dlouhodobému, přechodnému nebo trvalému pobytu na území České republiky vydaných Českou republikou,
  • jsou držiteli krátkodobého víza vydaného Českou republikou po 11. květnu 2020.

3. Pro zahraniční pracovníky, kteří v období 14 dnů před vstupem do ČR pobývali na území států, které nejsou na seznamu států s nízkým rizikem onemocnění COVID-19 (viz tzv. Semafor), platí povinnost nahlásit tuto skutečnost před vstupem příslušné krajské hygienické stanici prostřednictvím elektronického Příjezdového formuláře a předložit na vyžádání doklad o jeho vyplnění při hraniční nebo pobytové kontrole.

Od 27. 4. 2021 je stanoveno rozdělení zemí podle rizika do pěti skupin včetně nízkorizikových a nově též s extrémním rizikem (dle průběžně aktualizovaného sdělení Ministerstva zdravotnictví) s odstupňovanými pravidly pro vstup a návrat. Pravidla jsou dále diferencována (předložení negativní RT-PCR testu nebo antigenního testu) jak podle způsobu dopravy (individuální/veřejná), tak podle pobytového oprávnění (občané EU s vydaným potvrzením o přechodném pobytu a cizinci s povolením k trvalému pobytu/ostatní cizinci mají při osobní přepravě výjimku). Přehledný souhrn jednotlivých pravidel vstupu a návratu do ČR je uveden na stránkách Ministerstva vnitra nebo v přílohách níže.

Tato vstupní opatření neplatí, s výjimkou cest ze zemí s extrémním rizikem, pro držitele platného dlouhodobého víza, průkazu o povolení k dlouhodobému, přechodnému nebo trvalému pobytu v ČR vydaných ČR za určitých podmínek vážících se k prodělání onemocnění a blíže specifikovaných v Ochranném opatření Ministerstva zdravotnictví z 3. 5. 2021 (bod I.6 písm. h). Možný vzor lékařského potvrzení je uveden na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Ochranné opatření též upravuje podmínky vstupu a návratu do ČR pro osoby dle bodu I.22  (občané EU s vydaným potvrzením o přechodném pobytu a cizinci s povolením k trvalému pobytu), v případě mají-li méně než 14 dní před plánovaným vstupem prokázáno onemocnění Covid-19. Nařízena je, pokud je to možné, individuální přeprava. V případě veřejné dopravy je nutné dopravce informovat.

Od 4. 5. 2021 dle bodu I.7 neplatí povinnost testování pro osoby s certifikátem Ministerstva zdravotnictví ČR o ukončeném očkování, které vstupují ze zemí se středním a vysokým rizikem. Všechny osoby vstupující ze zemí se středním až extrémním rizikem musí také v rámci výjimek ze zákazu volného pohybu po 14 dnů od vstupu do ČR nosit respirátory bez výdechového ventilu, či obdobný prostředek, s parametry odpovídajícím normám od úrovně FFP2, KN 95 apod. Zákaz volného pohybu se nevztahuje na osoby vstupující ze zemí se středním rizikem a osoby očkované dle bodu I.7 vstupující ze zemí s vysokým rizikem

Nově jsou výsledky testů spárovány s Příjezdovým formulářem, není tedy nutné je hlásit krajské hygienické stanici. Nicméně v případě osob hlásících vstup ze zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem krajská hygienická stanice rozhodne o příslušných opatřeních na ochranu veřejného zdraví, v případě pozitivního druhého testu o izolaci. Podmínkou vstupu těchto zahraničních pracovníků do provozu nebo na pracoviště je negativní výsledek RT-PCR testu provedeného v ČR. U pracovníků ze zemí s velmi vysokým rizikem tedy nejdříve 5 dnů od příjezdu do ČR, ze zemí s extrémním rizikem 10 dnů.

4. Informace o podávání žádostí na jednotlivých konzulátech lze nalézt na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

5. Od 15. 6. 2020 je rovněž obnoveno přijímání žádostí o tzv. zaměstnanecké karty v rámci vládního Programu kvalifikovaný zaměstnanec. Blíže viz web MPO.

6. Od 11. 5. 2020 je obnoveno přijímání žádostí o zajištění pracovníků z Ukrajiny v rámci Programu mimořádného pracovního víza – viz odkaz Ministerstva zemědělství.


 
Bližší informace lze získat na tel. 221812468, 221814537, 221812452.

Přílohy

Vydáno: MZe ČR

Link: Aktuální informace pro české firmy ke vstupu zahraničních občanů do ČR za účelem zaměstnání v zemědělství a potravinářství – stav od 4.5. 2021 (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

06 May 2021

Praha, 6. května 2021 – Podnikatelé sdružení nejen v Hospodářské komoře na základě příznivého vývoje epidemie, masivního celorepublikového testování zaměstnanců, počtu lidí s protilátkami, tedy prodělaným onemocněním covid-19 v posledních třech měsících, a zvyšujícího se počtu očkovaných v tuzemsku požadují po vládě, aby rozhodla o otevření zahrádek restaurací a sportovišť nejpozději od 17. května. Vládě i zákazníkům nabízejí bezpečný provoz, režimová a hygienická opatření. Zároveň požadují, aby vláda školám povolila organizovat školy v přírodě a školní výlety a stanovila termín pro otevření ubytovacích zařízení, kvůli čemuž si lidé zatím nemohou rezervovat pobyt. Podnikatelé ale přicházejí také s návrhy, jak podpořit vládními zákazy nejpostiženější sektory v cestovním ruchu nebo gastronomii i v dalších oborech.

 

„Jsme si vědomi, že epidemická situace sice má v posledních týdnech příznivý vývoj, ale že je stále křehký. Ani podnikatelé si proto nepřejí bezhlavé rozvolňování, kvůli kterému by museli znova zavírat. Přicházíme proto jen s malými požadavky, které ale budou signálem, že děti si konečně užijí pobyt v přírodě, lidé si už můžou začít plánovat výlet s rodinou na hory nebo rezervovat dovolenou na léto. Podnikatelé sami vládě nabízejí samoregulační pravidla, vláda by jim proto měla vyhovět, nebo alespoň s nimi projednat podmínky otevření,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Šéf Komory zároveň připomněl, že podnikatelské svazy a asociace již vytvořily pravidla pro bezpečné provozovny a Hospodářská komora vyvinula mobilní aplikaci, která zákazníkům umožňuje vyhledat tyto provozovny ve svém okolí. Stát ale tuto iniciativu zatím přehlíží.

 

„Desítky tisíc živnostníků a mnoho podniků už pověsily své podnikání na hřebík, další to zvažují. Jestliže nechceme, aby tento nepříznivý trend pokračoval, měla by vláda otevřít jednání také o tom, jak bude tuzemské hospodářství podpořeno v následujících měsících, stejně jako to dělají vlády jiných zemí. Podnikatelé opět přicházejí s vlastními rozumnými návrhy,“ dodal Dlouhý.

Bilanční přehled vybraných segmentů a návrhy podnikatelských asociací a svazů naleznete níže.

 

Hotely, penziony a jiná ubytovací zařízení

Více než 80 % ubytovacích zařízení je stále zcela uzavřeno. Obsazenost otevřených ubytovacích zařízení např. v Praze za první čtvrtletí 2021 (tedy pouze služební cesty) dosahovala 7 %, v loňském březnu to bylo 20 %, v roce 2019 to bylo pro srovnání 72 % - propady se tedy ještě více prohloubily. Celková obsazenost hotelů a penzionů se vloni pohybovala na úrovni 20 %. Propady tržeb v roce 2020 činily 85 % ve srovnání s rokem předchozím. Státní kompenzace v ubytovacích službách v roce 2021 pokrývají zhruba jen 40 % z celkových ztrát.

Asociace hotelů a restaurací, která sdružuje majitele a provozovatele hotelů, penzionů, restaurací a dodavatele do ubytovacích a restauračních provozů, nesouhlasí s jakýmkoliv dalším omezováním kapacity ubytovacích zařízení, které fakticky znamená další ztráty a poškození podnikatelů. Asociace upozorňuje, že opatření vlády jsou založena na incidenčním čísle, což podnikatelům znemožňuje plánovat rezervace. Není ani jasné, kdy dojde k otevření provozů.

 

Restaurace, hospody a jiná stravovací zařízení

Podobná situace panuje v oblasti stravovacích služeb. Sektoru se vloni propadly tržby o 65 až 70 %. Za každý den uzavření provozoven veřejného stravování narůstá ztráta o 411 mil. Kč. Asociace hotelů a restaurací upozorňuje, že i polední provoz okének restaurací ve městech je značně ovlivněn tím, že mnoho zaměstnanců stále pracuje z domova. Náklady na provoz restaurací meziročně dále rostly, a to zhruba o desetinu. Významně rostou také náklady na zajištění bezpečného provozu, tento trend bude pokračovat i po otevření provozoven.

Ke stejným číslům dospěl restauratér Luboš Kastner, podle něhož se celý sektor gastronomie za 13 měs. propadl na tržbách o více než 100 mld. Kč, tj. více než o 57 %. Skončila čtvrtina provozovatelů, i po rozvolnění se očekává pokles počtu provozovatelů a zaměstnanců na úroveň cca 70 %. Sektor nabízí vládě pravidla Bezpečná restaurace, 17. květen je nejzazším termínem pro otevření restauračních zahrádek.

 

Bary, kavárny, čajovny

V kritické situaci se nacházejí i provozovatelé barů, kaváren, čajoven a jejich zaměstnanci, ty sdružuje Česká barmanská asociace. Většina podnikatelů i zaměstnanců v tomto segmentu hlásí pokles příjmů z podnikání či zaměstnání o více než 60 %. Kvůli vládním zákazům jich přestalo v těchto oborech podnikat nebo pracovat čtvrtina, někteří dočasně. Další čtvrtina o tom uvažuje. Více než dvě pětiny mají zato, že se gastronomie částečně promění a přijme novinky, jako jsou automatizované objednávky, take away a rozvozy. Asociace mj. nyní usiluje o to, aby města podnikům v těchto oborech prominula poplatky za zahrádky do konce roku 2021.

 

České pivovary

Pandemická bezpečnostní opatření a omezení provozu restaurací způsobila vysoké ztráty v celém segmentu HORECA. Z pohledu českých pivovarů přesahují meziroční ztráty tržeb z prodejů sudového piva v restauracích a hospodách částku 6 mld. Kč. Mírný nárůst prodejů v obchodech zdaleka ztráty nenahradil. Roční spotřeba piva na obyvatele v roce 2020 dosáhla 135 litrů, což je zatím nejméně od 60. let minulého století. Propadl se celkový výstav, v meziročním srovnání klesl o 1,5 mil. hektolitrů na 20,1 mil. hektolitrů.

 

Český svaz pivovarů a sladoven požaduje otevření restauračních zahrádek dříve, než navrhuje ministerstvo. Svaz si je jist, že pokud budou lidé sedět v prostorách, na kterých může provozovatel pravidla a podmínky zajistit, protože je má otevřené legálně, je to bezpečnější situace, než když se lidé budou shromažďovat u výdejních okének. Podle svazu je do budoucna nezbytné, aby vláda podpořila celou gastronomii, a to např. z Národního fondu obnovy, snížením DPH, podporou zaměstnanosti a snížením byrokratické zátěže v oboru. Pivovary navrhují snížení spotřební daně na pivo. 

 

Horská střediska, půjčovny vybavení, lyžařské školy, gastro a ubytování na horách

Existenční problémy hlásí také podnikatelé v horských oblastech. V ČR působí přes 500 lyžařských středisek, z toho na 350 poskytuje lyžařům služby každou sezónu. V loňském roce vládní zákazy připravily provozovatele o velikonoční svátky, které ale tvoří 20 % celosezónních tržeb, letos se vleky a lanovky prakticky nerozjely. Jen výpadek školních lyžařských kurzů provozovatelům ski areálů způsobil ztrátu okolo 60 % tržeb.

Horská střediska, na nichž jsou závislé půjčovny vybavení, lyžařské školy, ubytovací kapacity a gastro provozy, své naděje teď upínají k letnímu provozu lanových drah. Provoz lanovek bude obnoven 10. května. Provozovatelé jsou připraveni provoz zahájit za jakýchkoliv hygienických opatření stanovených vládou. S příchodem teplých dní očekávají vysoký zájem hlavně o horské oblasti s turistickými cíli, jako jsou zábavní parky, rozhledny nebo vyhlídky. Podle Asociace lanové dopravy, která sdružuje provozovatele lanové dopravy a podnikatele na horách, by podnikatelům v tomto oboru a v návazných odvětvích pomohlo, kdyby vláda umožnila realizovat také školy v přírodě a školní výlety.

 

Sportoviště, bazény a sauny

Sektor vnitřních sportovišť, bazénů a saun spolu s některými dalšími segmenty podnikání čelí nejdelšímu a nejtvrdšímu lockdownu ze všech oborů. Česká komora fitness odhaduje, že z původních 3 až 4 tis. firem a několika desítek tisíc živnostníků a dohodářů kvůli zákazům ukončí činnost až jedna čtvrtina z nich. Odhadované ztráty sektoru dosahují více než 5 mld. korun. Komora upozorňuje, že i po otevření provozoven budou většině provozovatelů ztráty dále narůstat, řada z nich totiž musí nejprve poskytnout služby, které byly vloni předplacené členy či permanentkami.

Sektor je ale stále uzavřen pandemickým zákonem a vláda dosud nestanovila datum, kdy bude otevřen. Podle podnikatelů je zákaz protiprávní. Soud se proto nyní zabývá žalobou, v níž Česká komora fitness požaduje zrušení zákazu. Po vládě požaduje, aby umožnila otevřít k 17. květnu podle Desatera pravidel bezpečného provozu fitness center. Komora upozorňuje, že čím déle bude sektor uzavřen, tím více bude přibývat onemocnění způsobených nedostatkem fyzické aktivity. Česká komora fitness odmítá vládní zákaz, vyzývá ji k dialogu o nastavení podmínek, za kterých by provozovny mohly být otevřeny již trvale.

 

Nákupní centra

Nákupní centra byla výrazně omezena vládními zákazy po dobu osmi měsíců, Asociace nákupních center vyčíslila škody na 80 mld. korun. Řadu insolvencí obchodníků připisují váhavému otevření podstatné části maloobchodu až k 10. květnu a také zrušení programu COVID Nájemné, další obchodníci jsou na pomyslné hraně přežití. Asociace upozorňuje, že bylo mnohokrát dokázáno, že nákupní centra jsou bezpečná, zodpovědná a pandemii nezhoršují.

 

Asociace případnou zvýšenou mobilitu lidí v nákupních centrech označuje v porovnání s otevřenými potravinovými obchody za zanedbatelnou. Otevření obchodů k 10. květnu považuje za pouhé politické rozhodnutí, které není založeno na zdravotnických informacích. Asociace věří, že vláda co nejdříve rozhodne o otevření zbývajících segmentů působících v nákupních střediscích jak z oblasti gastra, sportu či zábavy, neboť jsou připravené dodržovat přísná pravidla provozu i v nákupních centrech.

 

Kontakty pro novináře:

 

  • Asociace hotelů a restaurací, Václav Stárek, prezident AHR ČR, 602 765 632, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,
  • Český gastronomický institut, Luboš Kastner, 724 617 696, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Česká barmanská asociace, PR zástupce CBA Michael Lapčík, 725 774 272, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Český svaz pivovarů a sladoven, Martin Opatrný: 602 252 405, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Asociace lanové dopravy, Adam Jarmar, sekretář ALDR, 773 511 051, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Česká komora fitness, prezidentka Jana Havrdová, 602 306 85, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Asociace nákupních center, Jaroslav Matyáš, 736 515 326, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Miroslav Diro 
Tiskový mluvčí
Hospodářská komora České republiky
Florentinum (recepce A), Na Florenci 2116/15 • 110 00 Praha 1
M: +420 724 613 088

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. • www.komora.cz

 

06 May 2021

Dovolujeme si Vás oslovit a pozvat na On-line webinář na podporu řemesel, který se uskuteční v pondělí 31. května 2021 od 14:00 do 15:00 hodin, formou videokonference.

Hospodářská komora ČR dbá na to, aby její členové vykonávali podnikatelskou činnost odborně, a to v souladu s obecně závaznými právními předpisy. Provádí registraci pravidel praxe Autorizovaných živnostenských společenstev, která zajišťují splnění nejnovějších požadavků vyjadřujících stav techniky, dodávek, služeb a výrobků. Současně s vytvořeným Modelem pro stanovení/kalkulaci předběžné „ceny kvalitní služby“ a vydanou Metodikou pro tvorbu pravidel osvědčování kvality členů AŽS poskytuje komplexní soubor produktů zabezpečující kvalitu podnikání svých členů.

Pozvánku s programem jednání naleznete v příloze.

Pro připojení k videokonferenci přes platformu MS TEAMS klikněte prosím na tento odkaz: Kliknutím sem se připojíte ke schůzce

Svou účast prosím potvrďte do 26. května 2021 v odpovědi na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Pozvánka

Zdroj: HK ČR

06 May 2021

Praha 5. května (ČTK) - Lidé v ČR loni za čepované pivo utratili o šest miliard korun méně, odhaduje studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA), kterou má ČTK k dispozici od Českého svazu pivovarů a sladoven. Do té autoři ale nezapočítávají tržby minipivovarů, částka tak může být ještě o desetinu vyšší. Suma také nezahrnuje ztráty v době, kdy mohly být loni restaurace otevřené.

Na druhou stranu ale ztráty pivovarů nebudou tak vysoké, protože studie se zabývá segmentem tzv. on-trade, tedy prodejem čepovaného piva, přičemž pivovarům vzrostly loni prodeje baleného piva v plechovkách a lahvích, tzv. off-trade prodej.

"Ještě v roce 2019 dosahoval poměr mezi výstavem piva v segmentu on-trade a off-trade 35 procent k 65 procentům. Pandemická bezpečnostní opatření, omezení provozu restaurací a také pokles exportu českého piva v loňském roce výrazně omezily konzumaci piva v barech a restauracích, kde podíl na celkové spotřebě poklesl z 35 procent na 26 procent," informuje CETA.

Největší výpadky prodeje v restauracích byly v dubnu, kdy šlo o o meziroční propad o 81 procent, a v listopadu, kdy šlo o 89 procent. Za celý loňský rok klesly meziročně prodeje piva v restauracích v průměru o 31 procent, uvedl analytik CETA Michael Fanta. Nejlépe se pak pivo v restauracích prodávalo v červenci a v srpnu.

Podle analýzy tvoří čepované pivo zhruba třetinu tržeb restauračních zařízení, ztráty v celém restauračním segmentu tak budou násobně vyšší.

Pivovary v ČR loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva, meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů, tedy 14 velkých piv, na 135 litrů, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století. Za poklesem výroby stojí koronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v ČR, ale i v zahraničí, uvedli již dříve zástupci svazu.

Předloni byla výroba rekordní, činila 21,6 milionu hektolitrů. "Jako pivovarníci sledujeme údaje už od roku 1950. Já osobně mám hodně bohaté zkušenosti, ale takovou situaci jsem ještě nezažil. Nepamatuji, že by na tom kdy hospody a restaurace byly tak špatně," uvedl předseda svazu František Šámal.

drh mal