14 June 2021

Státní veterinární správa (SVS) obdržela od Evropské komise závěrečnou zprávu k auditu Pohraniční veterinární stanice Praha-Ruzyně (PVS). Výsledek auditu, který probíhal koncem loňského roku, je kladný, dozorové činnosti PVS jsou dobře nastavené a systém dovozu zvířat a živočišných produktů nevykazuje žádné problémy. Kvůli situaci ovlivněné pandemií covid-19 provádělo Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin audit vzdáleně.

Cílem auditu bylo zhodnotit systém úředních kontrol při dovozu zvířat a zboží ze třetích zemí přes stanoviště hraniční kontroly letiště Praha-Ruzyně za období 2017 až 2019 a ověřit, zda PVS působí v souladu s novými legislativními požadavky EU.

Auditoři ve svých závěrech konstatovali, že existuje ucelený rámec úředních kontrol pro zvířata a veterinární zboží vstupující do EU přes PVS Praha-Ruzyně. Kontroly jsou prováděny náležitě proškolenými veterinárními inspektory, opírají se o podrobné metodické pokyny a systémy informačních technologií a celkově probíhají v souladu s nastavenými postupy a příslušnými právními předpisy Evropské unie. Auditoři uvedli, že náš dozor poskytuje záruku, že do EU jsou dováženy pouze vyhovující zásilky. Dokázali jsem také prokázat, že systém fungování našich úředních kontrol v oblasti PVS je plně funkční,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Závěrečná zpráva také uvedla, že pokud jde o infrastrukturu, vybavení, dokumentaci a personál, PVS Praha-Ruzyně zcela splňuje legislativní požadavky na stanoviště hraniční kontroly podle nové legislativy (zejména dle nařízení (EU) 2017/625 a (EU) 2019/1014). Ze strany Evropské komise tak směrem k SVS nebyla směřována žádná nápravná opatření či doporučení.

Pohraniční veterinární stanice Praha-Ruzyně je jediným vstupním stanovištěm veterinární hraniční kontroly ČR pro veterinární zboží dovážené ze třetích zemí. Služby PVS se například využívají na přepravu zvířat pro zoologické zahrady nebo při dovozu drobných savců, akvarijních či terarijních živočichů pro obchody s chovatelskými potřebami a dalších živočišných produktů, mezi které patří i potraviny nebo krmiva živočišného původu. Pro hladký chod Pohraniční veterinární stanice je velmi důležitá spolupráce s Letištěm Václava Havla, v jehož prostorách se PVS Praha-Ruzyně nachází.

V roce 2020 bylo na PVS Praha-Ruzyně podrobeno kontrole celkem 700 zásilek. Více než dvě třetiny tvořily zásilky zvířat, z nichž pouze jedna zásilka byla odmítnuta. Produkty živočišného původu se na celkovém objemu podílely 184 zásilkami, přičemž sedm bylo odmítnuto. Celkem tak bylo v roce 2020 zamítnuto na PVS Praha-Ruzyně osm zásilek. Důvodem odmítnutí byla ve všech případech nevyhovující dokumentační kontrola.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

14 June 2021

Japonský potravinářský gigant Ajinomoto zveřejnil zprávu o nové nutriční strategii pro asijský region. Ta se zaměřuje na redukci množství soli v jídle a jejím nahrazením takzvanou pátou chutí umami. Ajinomoto je japonská potravinářská společnost, která vyrábí koření, glutamáty, mražené potraviny, nápoje, sladidla, aminokyseliny a léčiva. Své výrobky prodává ve 130 zemích, v supermarketech i pouličních stáncích.

Umami je "pátá chuť", objevená po čtyřech základních chutích, sladké, slané, kyselé a hořké. Umami se dá přeložit jako "lahodná“. Objevena byla v roce 1908, kdy japonský vědec K. Ikeda identifikoval glutamát jako aminokyselinu, která dává kombu - druhu řasy - svou umami příchuť. Vzhledem k tomu, že glutamát je jedním ze stavebních kamenů bílkovin a peptidů, udržuje fungování těla a napomáhá trávení bílkovin.

Celosvětově se příjem soli u dospělého člověka pohybuje mezi 9 a 12 gramy denně, což dvojnásobně převyšuje denní dávku ve výši 5 gramů doporučených Světovou zdravotnickou organizací (WHO). V Japonsku je průměrná denní spotřeba soli na horní hranici, tedy 12 gramů. Vysoká spotřeba soli představuje dle vědeckých studií významné zdravotní riziko, protože může vést k vysokému krevnímu tlaku, srdečním onemocněním a mozkové mrtvici, což je jedna z nejčastějších příčin úmrtí na světě. OSN spolupracuje s členskými státy WHO nejen na odstranění podvýživy, ale i na poklesu příjmu solí populace s cílem snížit jej o 30 % do roku 2025. A jelikož státy řeší potřebu podporovat vyváženou stravu, společnost Ajinomoto chce přispět ke snížení obsahu spotřeby soli pomocí unikátní technologie založené na aminokyselinách a schopnosti přidat chuť umami do jídla. Tím může být obsah soli výrazně snížen, aniž by jídlo ztratilo chuť.

Předchozí výzkumy ukázaly, že takzvaný MSG - zdroj umami chutě – může být použit k vylepšení chuti jídla a zároveň ke snížení obsahu soli o 30 %, protože MSG má o 2/3 nižší obsah sodíku v porovnání se solí. Ačkoliv většina dosud vyvinutých metod a produktů je zaměřena čistě na japonský trh, cílem společnosti je dostat se do ostatních zemí regionu Asie. Důraz je také kladen na to, aby se se změnou technologie a přísad nezměnila chuť a dostupnost produktu.

Společnost Ajinomoto usnadnila přístup spotřebitelů ke zdravému stravování. Například v roce 2017 se podařilo snížit příjem soli v prefektuře Iwate v severním Japonsku o 30 %. Na zlepšení stravy společnost spolupracovala s maloobchodníky a vládou prefektury Iwate pomocí propagace produktů a receptů s nízkým obsahem sodíku za použití místních surovin. Rovněž se zvýšilo povědomí o důležitosti snižování příjmu solí prostřednictvím informativních výkladů v supermarketech. Tento program se již rozšířil do šesti prefektur v celém regionu Tohoku v severním Japonsku a Ajinomoto ho plánuje v budoucnu představit ve všech prefekturách Japonska.

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vydáno: 11.6.2021

Autor: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/nova-nutricni-strategie-omezuje-sul-v.html

14 June 2021

V Srbsku bude v těchto dnech zahájen sběr malin. Výkupní cena je zatím přes 2,5 EUR za kilogram, což je, jak uvedl portál „e-Kapija“, nejvyšší výkupní cena za posledních dvacet let. Protože je výkupní cena vysoká, mohou si pěstitelé malin dovolit zvýšit denní sazby pro sběrače malin.

Tyto denní sazby se aktuálně pohybují od 23 EUR do 30 EUR za jeden den. Práce sběračů malin je však náročná, protože se pracuje od svítání do soumraku. Proto se pěstitelé malin potýkají s nedostatkem sezónních zaměstnanců. To se v konečném důsledku může projevit i nižší nabídkou kvalitních malin na trhu s dopadem na růst cen. Srbsko je evropskou velmocí v pěstování malin a srbské maliny se tradičně dováží také do České republiky. V roce 2020 se do ČR ze Srbska dovezly mražené maliny a ostružiny v celkové hodnotě 43,4 mil. Kč a v roce předchozím dokonce za 51,4 mil. Kč.

Srbsko očekává brzké zveřejnění výzvy na předkládání projektů pro čerpání prostředků z programu IPARD

Jak uvedl portál „e-Kapija“ vyšla v Srbsku v těchto dnech vyhláška, která upravuje pravidla pro čerpání prostředků z programu IPARD. Jedná se o opatření číslo jedna, které zahrnuje investice do fyzického majetku zemědělských hospodářství. Úprava pravidel umožňuje, aby již v minulosti zahájené stavební práce na objektech, jako jsou například stáje, chladírenské haly apod., měly možnost čerpání prostředků fondů IPARD na dokončení těchto staveb či dovybavení objektů, což dříve nebylo možné. Očekává se, že po tomto upřesnění pravidel bude v blízké době vyhlášena výzva na předkládání žádostí o čerpání prostředků na projekty z fondů IPARD. Na tento rok jsou vyčleněny prostředky v celkové výši 56 mil. EUR.  Investice do zemědělského sektoru jsou tímto způsobem podporovány nevratnými dotacemi ve výši 60 -70 % celkové hodnoty investice. Pro české dodavatele zemědělských technologií to znamená, že by konečně mohla začít realizace některých projektů, na které v minulosti vypracovali své nabídky, avšak k jejich realizaci chyběly finanční prostředky.

Zpracoval:
Vladimír Váňa
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě
Tel: +420 702 169 425, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vydáno: 11.6.2021

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/v-srbsku-rostou-ceny-malin.html

14 June 2021
  1. Pozvánka na webinář na téma „Příležitosti exportu krmiv pro zvířata do Číny, Ruska, Srbska, SAE, USA, Kazachstánu a Ukrajiny“, který se uskuteční dne 17. června 2021 ve 13.00 hod.  Více informací zde.
  2. Pozvánka na webinář na téma „Proexportní nástroje Ministerstva zemědělství“, který se uskuteční dne 17.6.2021 v 10.30 hod. Více informací zde.
  3. Pozvánka na „Osobní konzultace českých firem se zemědělskými diplomaty ČR v Srbsku, Číně, SAE, Libanonu, USA a Japonsku“, které jsou ZDARMA a uskuteční se na Ministerstvu zemědělství ve dnech 23.-24.června 2021. Více informací zde.
  4. Pozvánka na „Webinář k praktickým aspektům obchodování s Velkou Británií“ (pořádá MPO ve spolupráci s britským velvyslanectvím v Praze, GŘ cel a Svazem průmyslu a obchodu ČR) - 28. června 2021 od 10:00 online přes MS Teams. Účastníci webináře budou mít možnost zástupcům české i britské státní správy pokládat otázky a dozvědět se vše praktické o obchodování s UK, včetně konkrétních postupů a náležitostí, které se od 1. ledna 2021 uplatňují. Účast je bezplatná, předpokládaná délka je 120 minut a webinář bude probíhat v anglickém jazyce. Registrace jsou možné do 25. června 2021 do 9:00 zde. Dotazy na řečníky můžete zasílat předem na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Více informací na webu MPO.
11 June 2021

Ve čtvrtek 10. června 2021 proběhlo v Lucemburku zasedání Rady pro životní prostředí. Ministři zemí EU na něm jednali o nové unijní strategii pro adaptaci na změnu klimatu, nové legislativě k bateriím a odpadním bateriím a nedávno zveřejněném akčním plánu EU pro nulové znečištění. Česko na jednání zastupoval ministr životního prostředí Richard Brabec. Na úvod zasedání Rady pro životní prostředí ministři zemí EU přijali závěry ke strategii EU pro přizpůsobení se změně klimatu, kterou Evropská komise zveřejnila v únoru. Cílem strategie je urychlit adaptaci na změnu klimatu ve všech oblastech lidské činnosti, podpořit tvorbu adaptačních politik, zlepšit získávání dat a znalostí pro vyhodnocování potencionálních klimatických rizik a v neposlední řadě zintenzivnit mezinárodní aktivity a spolupráci se třetími zeměmi.

Česko přijetí závěrů podpořilo a zdůraznilo zásadní význam, který adaptaci na změnu klimatu přikládá. „Ministerstvo životního prostředí od roku 2014 podpořilo více než 17 tisíc projektů v hodnotě 13 miliard korun zaměřených na problematiku nedostatku vody, sucha a na prevenci povodní. Klíčovým cílem projektů je zvýšení zadržování vody v krajině. Dále jsme se soustředili na změnu legislativy, díky níž je ČR připravena přijímat naléhavá opatření v době kritického ohrožení suchem, lépe hospodařit s vodou a chránit půdu před erozí. Také jsme vytvořili, přijali a naplňujeme strategické plány napříč všemi sektory, díky nimž se ČR proměňuje před očima a adaptuje na změnu klimatu,“ uvedl ministr Richard Brabec.

Dalším bodem jednání byla politická diskuze k pokroku v projednávání návrhu nařízení o bateriích a odpadních bateriích. Diskuze se rozvinula kolem hlavních problematických bodů návrhu, jako jsou např. požadavky na baterie z lehkých dopravních prostředků, otázka rozšířené odpovědnosti výrobců či cíle pro sběr baterií. ČR poděkovala portugalskému předsednictví za výbornou práci na návrhu a zdůraznila, že je třeba zajistit dostatek času pro přizpůsobení se novým pravidlům. Mezi ta nejzásadnější patří požadavky na povinný recyklovaný obsah materiálů v bateriích, uhlíkovou stopu nebo např. požadavky na označování.

Ministři rovněž diskutovali o novém akčním plánu pro nulové znečištění v oblasti ovzduší, vody a půdy, který Evropská komise vydala v květnu. „Dokument Evropské komise dobře popisuje hlavní zdroje a faktory způsobující znečištění. V některých oblastech, jako je např. ochrana půdy, není příliš sdílný, pokud jde o plánovaná opatření. Nicméně o to více čekáme na strategii k půdě, kterou by měla Komise vydat na podzim,“ říká ministr Brabec. Česko zároveň kvitovalo, že se plán věnuje i otázkám přeshraničního a světelného znečištění. Na českou žádost byla na program jednání zařazena také diskuze o tzv. taxonomii – souboru kritérií pro udržitelné investice. Česko, které podpořilo dalších 6 zemí EU, upozornilo na potřebu řádně diskutovat vazbu na případnou veřejnou podporu investic z evropského rozpočtu. Toto využití taxonomie totiž nebylo projednáno s členskými státy. Výchozí pozice zemí EU při přechodu na nízkoemisní ekonomiku se přitom diametrálně liší.

Na okraj jednání Rady se uskutečnila schůzka ministra Brabce s místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem. Hlavním tématem jednání byl připravovaný balík legislativních návrhů ke klimatu a energetice „Fit for 55“, který má Komise zveřejnit v červenci. Během zasedání Rady proběhlo i jednání ministrů životního prostředí budoucího předsednického tria – Francie, Česka a Švédska ohledně koordinace příprav společného programu.

Ministr Brabec shrnuje dnešní jednání na Radě

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MŽP ČR

Link: https://www.mzp.cz/cz/news_20210610_Ministr-Brabec-v-Lucemburku-EU-musi-byt-odolnejsi-vuci-zmene-klimatu

11 June 2021

České Budějovice 10. června (ČTK) - Značku Regionální potravina letos získalo na jihu Čech osm výrobků. Jsou mezi nimi klobása, jerky, tedy kousky sušeného masa, sýr s ořechy, žitný chléb nebo džem. Komise vybírala z 68 výrobků od 22 místních výrobců. Nejvíce bylo masných a tepelně opracovaných produktů, sdělila dnes ČTK mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Lenka Rezková. "Letošní zájem byl opravdu značný. Obzvláště nás těší, že ve třech kategoriích se umístily výrobky od nových výrobců," uvedl krajský koordinátor akce Adolf Boháček.

Ceny získaly Závišínská klobása zemědělského družstva Bělčice, Jihočeské Jerky s pepřem, sýr s vlašskými ořechy Jaroslava Kryzana, plnotučné mléko Zemědělského obchodního družstva Kolný, žitný chléb z Dačické pekárny, griotka ze Zámeckého ovocného lihovaru Blatná, jahodový džem rodiny Vališů a škvarková pomazánka z Nemyšle.

Pro firmu Martiny a Jaroslava Vališových je ocenění důležité i kvůli finančním podporám. "Já bych si chtěla požádat o dotaci, protože si chci koupit dražší zařízení na výrobu marmelád, a v tom programu je deset bodů za udělení ceny Regionální potravina," řekla dnes ČTK Martina Vališová. Firma vznikla v roce 2013 ve Zlivi u Českých Budějovic. Nabízí doma dělané džemy bez umělých dochucovadel, barviv a konzervantů. Několikrát už získala cenu jihočeské agrární komory Chutná hezky. Jihočesky.

"Největší benefit našich džemů je, že mají vysoký podíl ovoce. To spatřuji jako (přínos) u všech ostatních regionálních výrobků od malovýrobců. Když jsem začínala dělat marmelády, řekla jsem si, že musím dělat jiné, než jsou v obchodních řetězcích. Máme i 98 gramů ovoce na sto gramů výrobku, tak velký podíl ovoce. Cukru dávám jenom třicet procent. U velkých firem jsem viděla většinou jen padesát gramů ovoce na sto gramů, maximálně šedesát (gramů). V tom vidím největší přínos, přidanou hodnotu našich výrobků," řekla Vališová.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Projekt má podpořit výrobce i region původu potravin. Pro spotřebitele by měla být značka zárukou, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Ocenění má aktuálně 407 produktů od 312 výrobců.

Václav Koblenc dr

10 June 2021

Ve Sbírce zákonů bylo publikováno nařízení vlády č. 228/2021 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol a o změně některých souvisejících nařízení vlády, ve znění pozdějších předpisů.

Nařízením vlády č. 74/2017 Sb. je upravena implementace evropských školních projektů „Ovoce a zelenina do škol“ a „Mléko do škol“ na národní úrovni ČR.

Poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol plní především zdravotní a sociální funkci. Ze zdravotního hlediska tento projekt reaguje na negativní stravovací návyky dětí, nabízí žákům ve školách především čerstvé ovoce, zeleninu a neochucené mléčné výrobky.

Cílem novely nařízení vlády je především reagovat na požadavky orgánů EU a na další poznatky a zkušeností vyplývajících z aplikační praxe novely nařízení vlády, a to zejména:

  • nahrazuje dosavadní maximální výši podpory stanovením pevné výše dotace; sazba za porci je pevně stanovena na základě odborné studie Ústavu zemědělské ekonomiky a informaci,
  • zjednodušuje požadavky na žadatele o schválení podpory vypuštěním distributora,
  • zjednodušuje administraci projektu Mléko do škol tím, že ochucené mléčné výrobky budou dodávány zdarma pouze v rámci doprovodných vzdělávacích opatření, a
  • od školního roku 2022/2023 zavádí povinnost pro žadatele o podporu provádět doprovodná vzdělávacích opatření, která byla dosud dobrovolná; v rámci těchto opatření bude možné zdarma jako ochutnávky dodávat do škol i ochucené mléčné výrobky.

V rámci ČR je do projektu „Ovoce a zelenina do škol“ zapojeno 3 991 základních škol (930 831 žáků) a do projektu „Mléko do škol“ je zapojeno 3 674 základních škol (849 526 žáků). Celková roční finanční dotace pro oba evropské školní projekty činí v rámci rozpočtu ČR zhruba 490 mil Kč, přičemž finanční příspěvek z rozpočtu EU byl pro školní rok 2019/2020 kolem 158,2 mil. Kč. 

Zdroj: MZe ČR

Link: Nový právní předpis účinný od 1. 7. 2021, část od 1. 1. 2022 (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

10 June 2021

Léto je téměř tady, a tak se možná budete snažit kompenzovat horko kolem sebe, zejména v kuchyni. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je vytvořit osvěžující jídla s využitím sezónního ovoce a zeleniny. Zařazení letních druhů jako jsou meloun, jahody, třešně, ostružiny, sladká kukuřice, papriky nebo cukety dodá vašim pokrmům barvu a chuť. Navíc do sebe dostanete zdraví prospěšnou vlákninu, vitaminy, minerální látky, fytonutrienty, antioxidanty a látky bojující proti zánětům. Využijte letní ovocno-zeleninovou duhu na talíři. Vaše tělo vám poděkuje a možná dokonce uniknete i žáru sporáku.


Letni_ovoce.pdf Letni_ovoce.pdf (526.55 KB 09.06.2021 11:27)

Prof. J.Ruprich a kol., CZVP SZÚ, 9.6.2021

Zdroj: SZÚ

Link: Letní ovoce a zelenina osvěží, nasytí a podpoří zdraví, SZÚ (szu.cz)

09 June 2021

Česká cechovní norma má být základní normou, která stanoví kvalitativní parametry potraviny, pro níž byla zpracována a z níž vyplývají nadstandardní parametry, kterými se daná potravina liší od jiných srovnatelných potravin uváděných na trh.

Na konci května a začátkem černva se přihlásily nové společnosti k systému ČCN:

RenoFarma Troubky, a.s.
Krmivo pro telata

1. zemědělská a.s. Chorušice akciová společnost
Extrudované sójové boby

Zdeněk Pašek
Miroslav Hrtús
Hovězí maso

Josef Fabičovic
Konzumní brambory

Mgr. Petra Strnad
Játrová paštika

Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek
Český modrý mák ze Žichlínku
Syrové kravské mléko
Vepřová krkovice bez kosti

Josef Lukáš
Zarazická zabijačková paštika

Statek Slapy, družstvo
Vejce Slapy – M30

Natural pack group s.r.o.
Mák mletý termostabilizovaný

1.zemědělská a.s. Chorušice akciová společnost
SUPRACHOR S100 Extrudované sójové boby

Další informace: https://www.cechovninormy.cz/index.php/aktuality/28-nove-spolecnosti-a-vyrobky-zacatek-cervna-2021

09 June 2021
 

Vážený členové Potravinářské komory ČR,

Bezpečnost potravin je něco, co nás ovlivňuje každý den. Z pozice spotřebitele je každý z nás denodenně konfrontován informacemi ze strany výrobců i orgánů státní správy o jakýchkoliv otázkách k bezpečnosti potravin. Jsou ale tyto informace dostatečné? Dostanou se k nám veškeré informace? Pokud ano, jsme schopni pochopit, co to pro nás znamená?

Projekt z programu HORIZON2020, FOODSAFETY4EU, se zaměřuje na potřeby spotřebitelů způsobem, aby získal cenné informace o tom, jak spotřebitelé vnímají bezpečnost potravin.
Z pozice jednoho z 23 evropských partnerů a dalších 44 spolupracujících institucí Vás tímto zdvořile žádáme o poskytnutí informací, které nám napomohou rozvinout lepší a efektivnější komunikaci a zajistit vyšší normy bezpečnosti potravin.

Tento průzkum přispívá k dosažení jednoho z cílů FS4EU, a to vypracovat strategie komunikace o rizicích, s cílem zlepšit povědomí veřejnosti o bezpečnosti potravin a zapojení občanské společnosti.

  • Průzkum je online s otázkami s možností výběru odpovědí. Můžete si vybrat jazyk.
  • Vyplnění průzkumu trvá max. 10 minut.
  • Některé otázky lze přeskočit.
  • Data v rámci průzkumu budou anonymní, lhůta je 18.6.2021.

Na průzkum klikněte prosím zde:

https://survey.foodsafety4.eu/index.php/282185?lang=en

 

               Děkujeme Vám za součinnost. Výstupní data studie, spolu se závěrečnou dokumentací k projektu, naleznete průběžně na stránkách www.foodnet.cz a www.ctpp.cz.

09 June 2021

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele, že se na český trh dostal balený masný výrobek „Medvídkova mortadela 90 g“, který by mohl obsahovat cizí tělesa – kovový prach. SVS obdržela informaci prostřednictvím systému rychlého varování RASFF z Německa, kde byl salám vyroben. Do České republiky bylo distribuováno bezmála 700 kilogramů předmětné šarže výrobku. Prodává jej obchodní řetězec Kaufland. V současné době probíhá stahování výrobku z prodeje. Spotřebitelé, kteří doma produkt mají, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě, kde jej zakoupili.

 

Identifikace výrobku:

Název: Medvídkova mortadela 90 g

Datum spotřeby: 5. 7. 2021

Výrobce: The Family Butchers Germany GmbH (DE NI 20137 EG) Schillerstraße 2, Neuenkirchen-Vörden, 49434, Germany

Německé dozorové orgány případ oznámily na základě stížnosti tamního spotřebitele, který v balení výrobku nalezl kovový prach.

Výrobek směřoval na dvě místa určení v České republice. Půl tuny mířilo do distribučního centra Kauflandu v Říčanech u Prahy a cca 170 kg do obdobného skladu stejného obchodního řetězce v Olomouci.  Odsud byl dále distribuován do jednotlivých prodejen řetězce. Inspektoři SVS zachytili v říčanském distribučním centru téměř 200 kg výrobku ještě před tím, než se dostal do jednotlivých prodejen.

V současné době probíhá stahování produktu. Stažená balení budou buď vrácena zpět do Německa nebo neškodně zlikvidována na náklady distributora. Obchodní řetězec již na svých stránkách o případu informoval: https://spolecnost.kaufland.cz/pro-novinare/tiskova-sdeleni/tiskova-sdeleni-detail.y=2021.m=06.n=stazeny-vyrobek-mortadella.html

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Vydáno: SVS

Link: https://www.svscr.cz/svs-naridila-stazeni-masneho-vyrobku-ktery-muze-obsahovat-cizi-telesa/

09 June 2021

Praha 8. června (ČTK) - Potravinářská komora ČR varuje před povinným zaváděním evropského systému značení potravin pomocí tzv. systému Nutri-score. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Jednoduchost systému je jeho největší slabinou, sdělila dnes ČTK mluvčí komory Helena Kavanová. Algoritmus výpočtu dává body za nutričně rizikové živiny, jako jsou cukry, nasycené mastné kyseliny nebo sůl, ale také protibody za žádoucí živiny jako jsou bílkoviny, procento ovoce nebo vláknina. Systém podle komory ale nezohledňuje například velikost porcí. Nutri-score se nelíbí ani prezidentovi Agrární komory ČR Janu Doležalovi.

"Nutri-Score je vypočítán pouze ze sedmi parametrů, z nichž je ale většina součástí informace uvedené na obalech již dnes. Systém nezapočítává obsah vitamínů a minerálních látek, vápník v mléčných výrobcích není zohledněn vůbec. Vznikají tak paradoxy, které jsou pro běžného spotřebitele těžko pochopitelné. Do zelené, nejzdravější kategorie tak spadnou hranolky, knedlíky, chipsy, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje a další potraviny. Naopak šunku, sýr, olivový olej a maso z lososa najdeme v červených kategoriích, kterým by se měl spotřebitel spíše vyhýbat," vysvětlila mluvčí.

Podle Doležala by zavedení tohoto systému mělo za následek hustší informační džungli, ve které by se zákazník hůře orientoval. "Současně by mohlo dojít k prodražení obalového materiálu, jehož ceny se zvyšují už nyní o desítky procent kvůli celosvětové pandemii covidu-19. Na obalech potravin naopak nyní podle našeho názoru chybí jasná a jednoznačná informace, ve které zemi EU bylo zboží vyrobeno, a věříme, že by to uvítali i čeští zákazníci," řekl ČTK prezident komory.

Prezidentka potravinářské komory Dana Večeřová pak varuje výrobce, aby se v honbě za lepším Nutri-score hodnocením nenahrazovali základní suroviny zpracovanými složkami nebo přídatnými látkami. "Na druhou stranu, pokud bude nutné zavést povinný systém značení nutričních údajů, preferujeme jednotný celoevropský systém, protože různé označování v různých zemích povede jen k dalším zmatků a bude nesmírně náročné pro všechny výrobce, kteří dodávají své výrobky do více zemí," dodala.

Značení již používají někteří výrobci. Někteří odborníci si od systému slibují, že pomůže lidem vybrat si snadno zdravější potraviny a zároveň vytvoří tlak na výrobce, aby měnili složení potravin. Proti povinnému značení je také ministerstvo zemědělství.

Evropská komise chce do konce roku 2022 vytvořit společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty potravin povinný pro všechny členské státy. Nutri-Score převádí nutriční hodnotu do jednoduchého kódu, přičemž písmeno A v zeleném poli představuje zdravější potravinu, naopak E v červeném poli potravinu nejméně prospěšnou. Toto značení připomínající semafor zavedla před třemi lety Francie. Používá se také v Belgii či Španělsku a jeho využití od listopadu doporučilo výrobcům i Německo.

Na neformálním zasedání ministrů zemědělství EU na konci loňského srpna se o zavedení systému Nutri-Score diskutovalo. Itálie společně s Českem a dalšími pěti zeměmi jej odmítla. Řím ho považuje za diskriminační vůči některým tradičním potravinám jako je olivový olej nebo parmská šunka, které by kvůli vysokému obsahu tuku a soli byly v semaforovém označení spíše v červených barvách, tedy mezi méně zdravými potravinami.

drh mal

09 June 2021

Ministerstvo zemědělství zve české firmy k účasti na společné expozici Ministerstva zemědělství na prestižním mezinárodním veletrhu BIOFACH 2022, který se uskuteční ve dnech 15. - 18. února 2022.

S cílem podpořit české firmy v oblasti bio potravin na evropském i světovém trhu připravuje Ministerstvo zemědělství národní expozici o velikosti 216 m2 umístěnou v hale 4A na veletrhu BIOFACH na Norimberském výstavišti. Firmy ve společné expozici budou moci kromě vlastního info pultu a vitríny využít i společné zázemí a budou zařazeny v Průvodci expozicí (brožura oficiální účasti ČR).

Účast firem na tomto veletrhu je podporována v rámci dotačního podprogramu 9.H.a. Podpora účasti na mezinárodních veletrzích a výstavách v zahraničí pod patronací Ministerstva zemědělství (částečná úhrada pronájmu výstavní plochy, úhrada registračního poplatku) dle podmínek, jež budou upravovat „Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2022“ - viz podrobné informace v přiloženém dokumentu.

Stavba expozice včetně technického zabezpečení je plně v režii Ministerstva zemědělství, firmy si objednají vlastní plochu o velikosti 8 m2 (ve společné expozici se počítá s účastí max. 17 firem).

Přihlášku k účasti ve společné expozici Ministerstva zemědělství na veletrhu BIOFACH 2022 je nutno zaslat nejpozději do 12. července 2021!

Upozorňujeme, že konečný výběr účastníků je ponechán na Ministerstvu zemědělství.

08 June 2021

Praha 8. června (ČTK) - Potravinářská komora ČR varuje před povinným zaváděním evropského systému značení potravin pomocí tzv. systému Nutri-score. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Jednoduchost systému je jeho největší slabinou, sdělila dnes ČTK mluvčí komory Helena Kavanová. Algoritmus výpočtu dává body za nutričně rizikové živiny, jako jsou cukry, nasycené mastné kyseliny nebo sůl, ale také protibody za žádoucí živiny jako jsou bílkoviny, procento ovoce nebo vláknina. Systém podle komory ale nezohledňuje například velikost porcí.

"Nutri-Score je vypočítán pouze ze sedmi parametrů, z nichž je ale většina součástí informace uvedené na obalech již dnes. Systém nezapočítává obsah vitamínů a minerálních látek, vápník v mléčných výrobcích není zohledněn vůbec. Vznikají tak paradoxy, které jsou pro běžného spotřebitele těžko pochopitelné. Do zelené, nejzdravější kategorie tak spadnou hranolky, knedlíky, chipsy, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje a další potraviny. Naopak šunku, sýr, olivový olej a maso z lososa najdeme v červených kategoriích, kterým by se měl spotřebitel spíše vyhýbat," vysvětlila mluvčí.

Prezidentka komory Dana Večeřová pak varuje výrobce, aby se v honbě za lepším Nutri-score hodnocením nenahrazovali základní suroviny zpracovanými složkami nebo přídatnými látkami. "Na druhou stranu, pokud bude nutné zavést povinný systém značení nutričních údajů, preferujeme jednotný celoevropský systém, protože různé označování v různých zemích povede jen k dalším zmatků a bude nesmírně náročné pro všechny výrobce, kteří dodávají své výrobky do více zemí," dodala.

Značení již používají někteří výrobci. Někteří odborníci si od systému slibují, že pomůže lidem vybrat si snadno zdravější potraviny a zároveň vytvoří tlak na výrobce, aby měnili složení potravin. Proti povinnému značení je také ministerstvo zemědělství.

Evropská komise chce do konce roku 2022 vytvořit společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty potravin povinný pro všechny členské státy. Nutri-Score převádí nutriční hodnotu do jednoduchého kódu, přičemž písmeno A v zeleném poli představuje zdravější potravinu, naopak E v červeném poli potravinu nejméně prospěšnou. Toto značení připomínající semafor zavedla před třemi lety Francie. Používá se také v Belgii či Španělsku a jeho využití od listopadu doporučilo výrobcům i Německo.

Na neformálním zasedání ministrů zemědělství EU na konci loňského srpna se o zavedení systému Nutri-Score diskutovalo. Itálie společně s Českem a dalšími pěti zeměmi jej odmítla. Řím ho považuje za diskriminační vůči některým tradičním potravinám jako je olivový olej nebo parmská šunka, které by kvůli vysokému obsahu tuku a soli byly v semaforovém označení spíše v červených barvách, tedy mezi méně zdravými potravinami.

drh mal

 
08 June 2021

Česká republika musí propagovat své zemědělce a potravináře koncepčně. Cílené dotační programy jsou proto jedním z cílů prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové. „Musíme se zaměřit na zvyšování efektivity, snižovat byrokratickou zátěž, dělat efektivní marketingové kampaně a systematicky vzdělávat spotřebitele,“ říká v našem rozhovoru.

 

Celý rozhovor je k dispozici prostřednictvím AGRObase, str. 10.

 

 

Zdroj: AK ČR
Link: AGRObase2105.pdf (akcr.cz)

08 June 2021
  1. Pozvánka na webinář na téma „Příležitosti exportu krmiv pro zvířata do Číny, Ruska, Srbska, SAE, USA, Kazachstánu a Ukrajiny“, který se uskuteční dne 17. června 2021 ve 13.00 hod.  Více informací zde.
  2. Pozvánka na webinář na téma „Proexportní nástroje Ministerstva zemědělství“, který se uskuteční dne 17.6.2021 v 10.30 hod. Více informací zde.
  3. Pozvánka na „Osobní konzultace českých firem se zemědělskými diplomaty ČR v Srbsku, Číně, SAE, Libanonu, USA a Japonsku“, které jsou ZDARMA a uskuteční se na Ministerstvu zemědělství ve dnech 23.-24.června 2021. Více informací zde.
08 June 2021

Děti narozené matkám, které v těhotenství užívaly rybí olej bohatý na DHA, vykazovaly příznivé účinky s rychlejším zpracováním dat při řešení složitých problémů a lepšími výsledky v testech pozornosti. 


Lepší řešení problémů a soustředění u dětí
 
Podle výsledků studie, která byla dnes prezentována na 6. světovém kongresu dětské gastroenterologie, hepatologie a výživy, se ukázalo, že děti narozené matkám, které v těhotenství užívaly rybí tuk, mají v 10 letech rychlejší schopnost řešit problémy a lépe se soustředit.
 
Jedná se o první studii, která zkoumala dlouhodobý vliv suplementace rybím tukem a/nebo 5-MTHF (kyselinou listovou) u matek na fungování klidové sítě (RSN) (jedná se o "klidovou" mozkovou aktivitu, kdy se člověk nezabývá kognitivním nebo aktivním úkolem) dětí ve školním věku a byla financována Evropskou unií.
 
Děti byly hodnoceny ve věku 10 let pomocí specializovaného rs-MRI skenování mozku k měření RSN spolu s neuropsychologickým testováním. Výsledky všech skupin pak byly porovnány z hlediska rozdílů.
 
Známý pediatr, prof. Koletzko, potvrzuje vliv DHA
 
Jedním z autorů studie je profesor Dr. Berthold Koletzko, vedoucí oddělení metabolické a nutriční medicíny v dětské nemocnici Dr. von Haunera, lékařské centrum mnichovské univerzity v německu. Profesor Koletzko říká, že děti narozené matkám, které v těhotenství užívaly rybí olej bohatý na DHA, vykazovaly příznivé účinky s rychlejším zpracováním dat při řešení složitých problémů a lepšími výsledky v testech pozornosti.
 
"Výsledky ukazují, že kvalita přísunu živin matkou v období rychlého raného vývoje mozku v těhotenství, má trvalý vliv na pozdější funkci mozku ve školním věku.
Proto by ženy před těhotenstvím a během něj měly být podporovány v dosahování kvalitní stravy a měly by být poučeny o případném užívání doplňků stravy s rybím tukem."
 
Rybí tuk a lepší paměť u dětí
 
Koordinátorka studie a ředitelka Centra excelence EURISTIKOS pro pediatrický výzkum na Univerzitě v Granadě ve Španělsku, profesorka Christina Campoy, dodává: "V rámci studie jsme se zaměřili na výzkum a vývoj v oblasti rybího tuku: "Náš výzkum poskytuje důkazy o tom, že děti narozené matkám, které užívaly rybí tuk v druhé polovině těhotenství, měly lepší paměť. Suplementace rybím tukem byla spojena s menší funkční konektivitou mozkových sítí dětí, což však nesvědčilo o špatném kognitivním neurovývoji, spíše naopak."
 
Suplementace kyselinou listovou nevedla ke znatelným změnám ukazatelů mozkových funkcí.
 
Studie vědců z univerzity ve španělské Granadě sledovala 57 dětí matek z předchozího výzkumného programu, které během druhé poloviny těhotenství dostávaly 500 mg rybího oleje s kyselinou dokosahexaenovou (DHA) a 150 mg rybího oleje s kyselinou eikosapentaenovou (EPA) denně, a to buď se 400 μg 5-MTHF (kyseliny listové), nebo bez ní, nebo pouze s kyselinou listovou, nebo s placebem.
Autoři zdůraznili, že ačkoli byl vzorek malý, k posouzení jejich hypotézy bylo ve studii použito velké množství validovaných technik a údaje pocházejí z dobře zavedené kohorty (skupina, která je dlouhodobě sledována). Dodali, že výsledky by měly být interpretovány jako předběžné údaje a nelze je považovat za obecně použitelné, přičemž je nutný další výzkum.
 
Vliv na mozek se bude dále zkoumat
 
Profesor Magnus Domellöf, předseda výboru ESPGHAN pro výživu, se k výzkumu vyjádřil: "Výsledky této studie naznačují, že časná výživa během těhotenství může mít významný vliv na vývoj mozku u dětí a může zvýšit kognitivní výkonnost. Těšíme se, že výsledky této studie budou ověřeny v dalších studiích."
 
prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, Brno, 5.6.2021
 
08 June 2021

Brno 7. června (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje prodejce nebalených borůvek, že informace o potravinách nesmí být zavádějící. Činí tak na základě častých podnětů spotřebitelů, kteří se v minulosti setkali s prodejem balených borůvek v objemových jednotkách, například v litrech, a po přinesení domů zjistili rozdíl v objemu. Někteří spotřebitelé po přeměření uváděli pokles objemu až o pětinu. Inspekce požaduje prodej sypkého ovoce v hmotnostních jednotkách, uvedl dnes v tiskové zprávě její mluvčí Pavel Kopřiva.

"Vzhledem k tomu, že při prodeji na objemové jednotky hrají roli i faktory jako množství vzduchu, které si spotřebitel zároveň se zbožím kupuje, je prodej na litry výrazně méně spolehlivý ukazatel množství než prodej na hmotnostní jednotky, tedy kilogramy. Právní předpisy stanovují, že informace o množství potraviny musí být určitá, jednoznačná a ověřitelná," sdělil Kopřiva.

Inspektoři SZPI budou letos vyžadovat nabídku nebalených borůvek nebo jiného sypkého ovoce spotřebitelům v hmotnostních, nikoliv objemových jednotkách. Většina prodejců borůvek v minulosti upřednostnila prodej v hmotnostních jednotkách, SZPI proto nečeká potíže s dodržováním požadavku.

klv sd

Zdroj:ČTK

07 June 2021

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela během minulých sezón prodeje čerstvých nebalených borůvek vzrůstající množství podnětů spotřebitelů na praxi některých prodejců nabízejících zboží v objemových jednotkách (litry) a nikoli v hmotnostních jednotkách (kilogramy). Spotřebitelé v podnětech poukazovali na rozdíl v objemu zboží při nákupu a po přinesení domů. Někteří spotřebitelé po přeměření uváděli pokles objemu až o 20 %.

SZPI upozorňuje prodejce nebalených borůvek, že dle platných právních předpisů je provozovatel povinen poskytovat informace o potravinách, které nesmějí být zavádějící, zejména pokud jde o množství potraviny. Dále právní předpisy stanovují, že informace o množství potraviny musí být určitá, jednoznačná a ověřitelná.

Vzhledem k tomu, že při prodeji na objemové jednotky hrají roli i faktory, jako „setřesení“ borůvek, resp. „množství vzduchu“, které si spotřebitel zároveň se zbožím kupuje, je prodej na litry výrazně méně spolehlivý ukazatel množství než prodej na hmotnostní jednotky, tedy kilogramy.

Inspektoři SZPI budou od letošní sezóny vyžadovat, aby nebalené borůvky, případně jiné sypké ovoce, bylo spotřebitelům nabízeno v hmotnostních, a nikoliv objemových jednotkách. Vzhledem k tomu, že většina prodejců borůvek již v minulosti upřednostnila prodej v hmotnostních jednotkách, SZPI neočekává potíže s dodržováním požadavku. Při nedodržení během letošní sezóny budou inspektoři SZPI působit zejména preventivně a edukativně, nepůjde-li o zjištění opakované.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI
07 June 2021

Tisková zpráva 4. 6. 2021 – Potravinářská komora České republiky upozorňuje na možná rizika zavedení povinného jednotného systému značení výživových údajů na přední straně obalů. Veškeré výživové údaje na výrobku již jsou a jsou dostatečné. Mezi nejznámější prezentované systémy značení patří francouzský model Nutri-Score, který spotřebitelé označují jako nejjednodušší. To je současně jeho největší slabinou.

 

Hodnocení Nutri-Score je vypočítán pouze ze 7 parametrů, z nichž je ale většina součástí informace uvedené na obalech již dnes. Není brán ohled na velikost porce, nezohledňuje se vliv konzumovaného množství potraviny na zdraví. Systém nezapočítává obsah vitamínů a minerálních látek, vápník v mléčných výrobcích není zohledněn vůbec. Vznikají tak paradoxy, které jsou pro běžného spotřebitele těžko pochopitelné. Do zelené, nejzdravější kategorie tak spadnou hranolky, knedlíky, chipsy, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje a další potraviny. Naopak šunku, sýr, olivový olej a maso z lososa najdeme v červených kategoriích, kterým by se měl  spotřebitel spíše vyhýbat.

 

„Potravinářská komora České republiky velmi fandí všem potravinářům, kteří reformulují stávající výrobky, současně ale upozorňuje na rizika, kdy v honbě za lepším skóre mohou výrobci nahrazovat základní suroviny zpracovanými složkami nebo přídatnými látkami, měnit složení pouze u sledovaných živin a preferovat náhradní sladidla na úkor cukru. Na druhou stranu, pokud bude nutné zavést povinný systém značení nutričních údajů, preferujeme jednotný celoevropský systém, protože různé označování v různých zemích povede jen k dalším zmatků a bude nesmírně náročný pro všechny výrobce, kteří dodávají své výrobky do více zemí,“ shrnuje stanovisko komory Dana Večeřová.

 

V rámci strategie „Z farmy na vidličku“ nastavila Evropská komise řadu cílů v oblasti zajištění udržitelnosti potravinových systémů a přesun ke zdravějšímu životnímu stylu a harmonizace systému značení výživových hodnot na přední straně obalů potravin. Legislativní návrh značení chce komise předložit koncem roku 2022.

 

Cílem zavedení jednotného systému značení na přední straně obalů je zjednodušení a zrychlení orientace spotřebitele ohledně složení potravin z hlediska citlivých živin při každodenním nákupu. Stávající systém nutričního značení na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách považují výrobci i svazy z řad členů Potravinářské komory ČR za dostatečné a objektivní. Jedná se o povinné informace o výživových údajích na 100 g nebo na 100 ml výrobku. Je zde uvedena energie, tuky z toho nasycené mastné kyseliny, sacharidy z toho cukry, bílkoviny a sůl.

„Stávající systém značení na obalech výrobků považujeme za dostatečný. Návrhy na zavedení systému Nutri-Score lze naopak charakterizovat pouze jako vizuální změnu,“ upozorňuje na stanovisko Českého svazu zpracovatelů masa Radek Slanec.

 „Podle mého názoru stačí na obalu uvést tabulku výživových údajů a složení potraviny, tak jak se to uvádí již dnes. Doporučuji uvádět i obsah živin v jedné porci, ale je nutné definovat legislativně porci, v USA je toto zavedeno již desítky let. Je ale třeba edukace spotřebitelů,“ doplňuje Jana Dostálová, předsedkyně České potravinářské společnosti.

 

Tiskovou zprávu naleznete zde.

 

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů. PK ČR byla založena v r. 2001 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. 

 

07 June 2021

Evropská komise dnes poskytla pokyny k pravidlům EU pro plasty na jedno použití a přijala prováděcí rozhodnutí o sledování a hlášení lovných zařízení uváděných na trh a sebraných odpadních lovných zařízení. Cílem těchto pravidel je snížit množství odpadu v mořích z plastových výrobků na jedno použití a z lovných zařízení a podpořit přechod na oběhové hospodářství s inovativními a udržitelnými obchodními modely, výrobky a materiály.

Výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu Frans Timmermans v této souvislosti uvedl: „Omezení používání plastů na jedno použití pomáhá chránit zdraví lidí a planety. Pravidla Evropské unie jsou významným úspěchem při řešení problematiky odpadu v mořích. Stimulují rovněž udržitelné obchodní modely a přibližují nás oběhovému hospodářství, kde se opětovné použití upřednostňuje před jednorázovým. Právě to je cílem Zelené dohody pro Evropu – chránit a obnovovat naše životní prostředí a zároveň vybízet podniky k inovacím.“

Komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius řekl: „Negativní dopady plastových odpadků na životní prostředí, oceány a mořské živočichy i na naše zdraví jsou globální a drastické. Plastový odpad se stále hromadí a každoročně se v EU ztratí nebo vyhodí zpět do moře 11 000 tun lovných zařízení, do nichž se neúmyslně zachycují ryby. Tato nová pravidla pro omezení znečištění plasty jsou ambiciózní reakcí na výzvy občanů k rozhodným krokům, díky níž se EU stala průkopníkem v celosvětovém boji proti znečišťování moří odpadky. Dnes učiněné kroky nás přibližují k řešení závažných dopadů plastových výrobků na jedno použití a opuštěných lovných zařízení i k intenzivnějšímu oběhovému hospodářství.

Podle pravidel EU pro plasty na jedno použití z roku 2019 musí členské státy do 3. července tohoto roku zajistit, aby na trh EU již nebyly uváděny některé plastové výrobky na jedno použití. Jedná se o vybrané výrobky, pro něž existují na trhu dostupné alternativy: plastové vatové tyčinky, příbory, tácky, brčka, míchátka, tyčky k balónkům, stejně jako některé výrobky z expandovaného polystyrenu (kelímky a nádoby na potraviny) a všechny výrobky z oxo-rozložitelných plastů. Pro ostatní plastové výrobky, jako jsou lovná zařízení, plastové tašky na jedno použití, lahve, nádoby na nápoje a potraviny určené k okamžité spotřebě, sáčky a balení, tabákové filtry, hygienické potřeby a vlhčené ubrousky, platí různá opatření. Patří mezi ně omezení jejich používání, snížení jejich spotřeby a předcházení znečišťování odpadky prostřednictvím požadavků na označování, systémů rozšířené odpovědnosti výrobce („zásada znečišťovatel platí“), informačních kampaní a požadavků na design výrobků.

Cílem pokynů je zajistit správné a jednotné uplatňování nových pravidel v celé EU. Harmonizované provedení do vnitrostátních právních předpisů je důležité pro hladké fungování vnitřního trhu s výrobky, na něž se tato pravidla vztahují. Pokyny vysvětlují klíčové definice a termíny a byly vypracovány na základě rozsáhlých konzultací s členskými státy a interakce s širokou škálou zúčastněných stran.

Prováděcí rozhodnutí o sledování a hlášení lovných zařízení uvedených na trh a sebraných odpadních lovných zařízení umožňuje členským státům plnit jejich povinnost podávat od roku 2022 o takových zařízeních zprávy. Cílem je motivovat k tomu, aby všechna lovná zařízení byla dopravena na pobřeží a zlepšilo se nakládání s nimi zapojením systémů rozšířené odpovědnosti výrobce.

Kromě toho budou muset členské státy s mořskými vodami na základě údajů do 31. prosince 2024 stanovit vnitrostátní minimální roční úroveň sběru odpadních lovných zařízení obsahujících plasty, jež jsou určeny k recyklaci, aby bylo možno pro jejich sběr stanovit závazné kvantitativní cíle Unie. Opuštěná, ztracená či odhozená lovná zařízení představují podle posouzení dopadů z roku 2018 27 % odpadků na plážích, přičemž významná část lovných zařízení uvedených na trh není sbírána, aby mohla být zpracována.

Souvislosti

Prostřednictvím směrnice o plastech na jedno použití snižuje EU množství vyprodukovaného odpadu, zabývá se 10 plastovými výrobky na jedno použití a lovnými zařízeními, které nejčastěji znečišťují evropské pláže, a podporuje přechod na oběhové hospodářské a udržitelné alternativy.

Více než 80 % odpadků v mořích tvoří plasty. Plastové výrobky na jedno použití se před vyhozením používají jednou nebo po krátkou dobu. Je proto pravděpodobnější, že skončí v našich mořích častěji než výrobky k opakovanému použití. Plasty se hromadí v mořích, oceánech a na plážích v EU i na celém světě, což představuje vážné riziko pro mořské prostředí a lidské zdraví.

I když jsou plasty pohodlným, užitečným a cenným materiálem, jakmile se z nich stanou odpadky, poškozují životní prostředí a negativně ovlivňují naše hospodářství. Mají pak škodlivý dopad na činnosti, jako je cestovní ruch, rybolov a lodní doprava, a jejich uklízení je nákladné. V rámci Zelené dohody pro Evropu usiluje EU o oběhové hospodářství, v němž se plasty používají udržitelnějším způsobem, používají se opakovaně, recyklují se a nevytvářejí odpad ani znečištění.

Více informací

Otázky a odpovědi k pokynům k uplatňování pravidel pro plasty na jedno použití

Pokyny Komise týkající se plastových výrobků na jedno použití podle směrnice

Prováděcí rozhodnutí Komise o hlášení údajů a informací o lovných zařízeních uvedených na trh a o odpadních lovných zařízeních sebraných v členských státech

 

Zdroj: Harmonizované uplatňování pravidel pro plasty na jedno použití (europa.eu)

07 June 2021
Evropská unie by chtěla od příštího roku povinně zavést označování potravin pomocí takzvaného nutriscore. Tedy jakéhosi semaforu, který by zákazníkům pomocí písmen a výrazných barev ukázal, jak je která potravina zdravá. Záměr v současné podobě však řada zemí odmítá a zdrženlivě se k němu staví i Česko.

Stupnice NUTRI-SCORE
 

K nutriscore, které zavedla v roce 2017 Francie, se v současné době dobrovolně hlásí i Německo, Belgie, Nizozemsko a Španělsko. Na přední straně obalu vybraných potravinářských výrobků intuitivně znázorňuje výživové hodnoty pomocí barevné škály a písmen A-E. Potravina označená zeleně (A) je výživově nejhodnotnější a potravina označená červeně (E) je výživově nejméně hodnotná. Více se dočtete zde.

 

Vydáno: 5. června 2021

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/nutriscore-vyzivove-hodnoty-zdrave-potraviny-obchodni-znacky.A210601_102705_ekonomika_vebe?zdroj=ekonomikah_hp

07 June 2021

Světový den bezpečnosti potravin se slaví 7. června.

Vzhledem k celosvětové zátěži chorobami přenášenými potravinami, vyhlásilo v roce 2018 Valné shromáždění Organizace spojených národů (OSN) 7. červen Mezinárodním dnem bezpečnosti potravin. Světová zdravotnická organizace (WHO), společně s Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO) spolupracují s členskými státy a dalšími příslušnými organizacemi při zvyšování povědomí veřejnosti o této důležité problematice, současně se snahou dále celosvětově zlepšovat bezpečnost potravin snižovat zátěž způsobenou alimentárními nemocemi.

Úkolem Světového dne bezpečnosti potravin je především:

  • Seznamovat veřejnost s problematikou bezpečnosti potravin

  • Demonstrovat, jak předcházet nemocem z potravin

  • Zlepšovat spolupráci při zajištění bezpečnosti potravin napříč odvětvími, prvovýrobou, výrobou, prodejci, státními a kontrolními organizacemi a spotřebiteli

  • Hledat a podporovat nová řešení a způsoby, jak zajistit větší bezpečnost potravin


Téma pro rok 2021

Letošním tématem Světového dne bezpečnosti potravin je: „Safe food today for a healthy tomorrow („Bezpečné potraviny dnes jsou základem pro zdraví v budoucnosti“), které zdůrazňuje, že výroba a konzumace bezpečných potravin má okamžité ale i dlouhodobé výhody pro lidi, životní prostředí i ekonomiku. Poznání systémových vazeb mezi zdravím lidí, zvířat, rostlin, životním prostředím a ekonomikou nám pomůže naplnit potřeby budoucnosti.


Příručka FAO a WHO

Světové organizace FAO* a WHO** vydali při příležitosti oslav společně příručku:

 
Jídlo, které jíme, je bezpečné díky úsilí mnoha lidí, od těch, kteří pěstují užitkové rostliny či chovají užitková zvířata, po ty, kteří zemědělské produkty zpracovávají, přepravují, skladují, prodávajíaž po ty, co je připravují a podávají. Bezpečné jídlo přispívá ke zdravému životu, zdravé ekonomice, zdravé planetě a zdravé budoucnosti.

Bezpečnost potravin je naším společným úkolem. Používání správných postupů v oblasti bezpečnosti potravin doma a v každodenním životě pomáhá předcházet onemocněním z potravin.

Příručka organizací FAO a WHO má za úkol inspirovat a zapojit co nejvíce lidí a organizací do oslav Světového dne bezpečnosti potravin!

Klíčové body

  • Bez bezpečnosti potravin neexistuje zabezpečení potravinami
    Pokud jídlo není bezpečné, není to jídlo.

  • Bezpečné jídlo je nezbytné pro lidské zdraví a pohodu
    Světová zdravotnická organizace odhaduje, že více než 600 milionů lidí onemocní a 420 000 zemře každý rok na konzumaci potravin kontaminovaných bakteriemi, viry, parazity, toxiny nebo chemikáliemi. Když jídlo není bezpečné, lidé nemohou těžit z jeho nutriční hodnoty.

  • Dnešní investice do bezpečnosti potravin jsou přínosem pro budoucnost
    Osvědčené postupy v celém dodavatelském řetězci zlepšují udržitelnost, minimalizují škody na životním prostředí a množství zemědělských produktů, které musí být vyřazeno. Nebezpečné nebo kontaminované potraviny vedou k ekonomickým ztrátám a plýtvání potravinami.

  • Přístup „Jedno zdraví“ zvyšuje bezpečnost potravin
    Bezpečnost potravin vyžaduje přístup „Jedno zdraví“, který uznává souvislost mezi zdravím lidí, zvířat, rostlin a životním prostředím. Zdraví zvířat a rostlin má zásadní význam pro zemědělství, které produkuje dostatek potravin k nasycení světa. Udržování zdraví zvířat také minimalizuje riziko zoonotických patogenů (choroboplodných organismů, které mohou být přenášeny mezi zvířaty a lidmi) a antimikrobiotických rezistentních organismů.

  • Bezpečnost potravin je založena na vědě
    Pohled na jídlo nebo jeho vůně není spolehlivým způsobem, jak zjistit, zda je bezpečné, proto vědci vyvinuli spolehlivé testy a nástroje. Potravinářští vědci, mikrobiologové, veterináři, lékaři a toxikologové, pomáhají nalézt správné postupy výroby, zpracování, manipulace a přípravy potravin, které jsou nutné k udržení bezpečnosti potravin.

  • FAO a WHO podporují celosvětové úsilí o zajištění bezpečnosti potravin
    Organizace FAO se zabývá otázkami bezpečnosti potravin v celém potravinovém řetězci, zatímco WHO spolupracuje s veřejným zdravotnictvím na snižování zátěže chorob přenášených potravinami. Obě organizace mají společné programy týkající se potravinových standardů (Codex Alimentarius), poskytování vědeckého poradenství (JECFA, JEMRA, JMPR, JEMNU) a reakce na mimořádné události (INFOSAN).

  • Potravinové normy Codex Alimentarius pomáhají chránit zdraví a usnadňují obchod
    Komise FAO / WHO pro Codex Alimentarius sdružuje odborníky obou organizací a pomáhá vytvořit vědecké mezinárodní standardy, pokyny a kodexy postupů, které pomohou zajistit bezpečnost a kvalitu potravin. Řeší všechny problémy spojené s potravinami: kontaminující látky, hygienické postupy, označování, přísady, inspekce a certifikace, výživu a rezidua veterinárních léčiv a pesticidů.


Bezpečnost potravin v ČR

V České republice se tématem bezpečnosti potravin zabývá Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s dalšími partnery, především Ministerstvem zdravotnictví. V rámci Ministerstva zemědělství tuto problematiku řeší Sekce zemědělství a potravinářství - Odbor bezpečnosti potravin, který odpovídá za řadu aktivit v oblastech posuzování a komunikace o riziku. Odbor bezpečnosti potravin je mimo jiné také kontaktním místem pro komunikaci s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).

Pro informování široké laické, ale i odborné veřejnosti o celé tématice bezpečnosti potravin slouží webové stránky bezpecnostpotravin.cz.
Na webových stránkách bezpecnostpotravin.cz můžete nalézt:


Výtvarná soutěž pro děti

Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství připravilo při příležitosti oslav Mezinárodního dne bezpečnosti potravin výtvarnou soutěž pro děti na téma Světové zdravotnické organizace „5 klíčů k bezpečnému stravování“.


Tento světový den je příležitostí připomenout, že bezpečnost potravin je záležitostí každého z nás.

Zdroj: FAO: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/world-food-safety-day/en/,
         WHO: https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2021.

*FAO - Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (Food and Agriculture Organization of the United Nations) je specializovaná agentura Organizace spojených národů (OSN) se sídlem v Římě. FAO byla založena 16. října 1945 a tento den je každoročně připomínán jako Mezinárodní den výživy. Více zde

**WHO - Světová zdravotnická organizace (World Health Organization) je agentura OSN s koordinační autoritou v mezinárodním veřejném zdraví. Její centrála sídlí v Ženevě ve Švýcarsku. Organizace byla založena Spojenými národy 7. dubna 1946. Tento den v roce se celosvětově slaví jako Světový den zdraví. Více zde

07 June 2021

Brno 6. června (ČTK) - Letošní chladné jaro, kdy ještě v květnu padaly noční teploty pod bod mrazu, přibližně o dva týdny oddálilo kvetení révy vinné. Úrodu hroznů ale neovlivní, mrazíky keře na jihu Moravy nepoškodily. ČTK to řeklo několik dotázaných vinařů a odborníků.

"Letošní rok je, co se týče úrody vína, opožděný tak o dva až tři týdny, vlivem chladného průběhu počasí v dubnu a květnu. Jarní mrazíky révu naštěstí nepoškodily na rozdíl od ovocných stromů," uvedl Václav Osička, provozně výrobní ředitel společnosi Vinium Velké Pavlovice.

Podle Pavla Pavlouška z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity rašila réva v takto pozdním termínu naposledy v roce 1997. "Důležité je, aby teplota v noci neklesala pod deset stupňů Celsia, další vývoj bude záležet na teplotách. Pokud se budou držet mezi 25 a 30 stupni, mohla by réva zpoždění mírně snížit," řekl ČTK Pavloušek.

Díky studenému jaru květnové mrazíky nezpůsobily ve vinohradech prakticky žádné škody, protože réva ještě nezačala rašit. Zároveň v průběhu jara bylo dost srážek a půda má nyní dostatek vláhy.

"Minulý měsíc byl srážkově nadprůměrný, což kvitujeme, protože v půdě je nyní zásoba do dalších měsíců," doplnil Josef Svoboda z Habánských sklepů Čejkovice ze skupiny Bohemia Sekt.

Generální ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner by kromě teplot mezi 25 a 30 stupni uvítal i mírný vítr. "Teplé pofukování dokáže vegetaci zrychlit dvakrát až třikrát. Ale nesmí být příliš teplo, to má pak i réva siestu a růst se zpomalí," dodal Vajčner.

V posledních letech se začátek vinobraní posouval do netradičních termínů, v roce 2018 začínalo dokonce už v poslední červencové dny. Uplynulé dva roky se ale vinobraní posunulo zpět do září.

ska hj

07 June 2021

Vážení představitelé podnikatelské veřejnosti, zveme Vás k osobnímu setkání se zemědělskými diplomaty ČR v Srbsku, Číně, Libanonu, Japonsku, USA a Spojených arabských emirátech, které se bude konat ve dnech 23. 6. 2021 - 24. 6. 2021 na Ministerstvu zemědělství, místnost č. 101.

Zemědělští diplomaté jsou připraveni s Vámi prodiskutovat témata, která Vás z daného teritoria zajímají.

Vaše individuální konzultace s 1 příslušným pracovníkem má časovou dotaci 30 min. s tím, že je možno sjednat schůzky postupně se všemi šesti zástupci.

Termíny pro individuální konzultace jsou plánovány:

  • Ve středu 23. 6. 2021 od 15:00-18:00
  • Ve čtvrtek 24. 6. 2021 od 10:00-12:00, 13:00-16:00

V případě zájmu prosím napište na email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Váš preferovaný termín a časové rozmezí nebo volejte na tel. 727838805.

Váš potvrzený termín schůzky Vám sdělíme nejpozději do tří dnů od zaslání Vašeho požadavku.

Přihlaste se na setkání nejpozději do 18. 6. 2021.

Autor: MZe ČR

Link: Pozvánka k osobnímu setkání se zemědělskými diplomaty ČR (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

04 June 2021

Kdy: 15. 6. 2021; 22. 6. 2021; 29. 6. 2021
Kde: on-line

Česká asociace oběhového hospodářství (ČAObH) připravila jedinečný cyklus webinářů Green Deal – hrozba, nebo příležitost? Co přináší a přinese GREEN DEAL českému průmyslu? A co přinese životnímu prostředí? Čistě pragmaticky se na green deal podíváme v cyklu webinářů nabitém informacemi. Cyklus sestává ze tří jedinečných on-line setkání. Potkat se můžete se zástupci klíčových ministerstev a průmyslu. Záštitu nad cyklem webinářů převzalo Ministerstvo životního prostředí ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Na webináři 15. 6. vystoupí ministr životního prostředí Richard Brabec.

Cyklus je určen především zástupcům průmyslu, ale i dalším zájemcům o téma.

GREEN DEAL, Zelená dohoda pro Evropu určuje priority Evropské komise na léta 2020-2025. Balíček opatření byl představen 11. prosince 2019. Jejich smyslem je přechod na udržitelnější, ekologičtější hospodářství. Pro dosažení cílů Dohody v oblasti klimatu a energetiky do roku 2030 bude potřeba přibližně 260 miliard eur dodatečných ročních investic, tedy přibližně 1,5 % hrubého domácího produktu. Jaká je realita? Jak konkrétně už se propisuje do světa průmyslu?

A jak rychle je třeba postupovat, abychom nezaspali?

Zůstaňme trpěliví, zůstaňme ještě on-line. Webináře se uskuteční v prostředí Live Streamu, které kombinuje výhody on-line a živého setkávání. Umožňuje sledovat řečníky pomocí streamu v pohodlí kanceláře nebo domova, ale zároveň lze řečníkům pokládat dotazy. Paralelně s probíhajícím webinářem se mohou účastníci blíže představit ostatním a navazovat kontakty.

Další informace a registraci najdete na zde.

04 June 2021
Datum: 17.6.2021  10:30 – 11:15
Místo konání: Online (MS Teams)
Kategorie: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

Máte zájem vyvážet na trhy třetích zemí? Obeznamte se s možnostmi podpory exportu, které nabízí Ministerstvo zemědělství ČR. Délka prezentace o proexportních nástrojích MZe bude trvat cca 15 minut, zbylý čas bude věnován dotazům a diskuzi.

Účast na webináři je ZDARMA.

Zájemci o účast se mohou přihlásit přes formulář do 14. června 2021.

Odkaz na webinář Vám bude následně zaslán na Vaši emailovou adresu.

Autor: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/pozvanka-na-webinar-proexportni-nastroje.html

 

04 June 2021

Řím 3. června (ČTK) - Světové ceny potravin v květnu zaznamenaly nejprudší meziměsíční růst za více než deset let. Jejich index vzrostl už dvanáctý měsíc za sebou a vyšplhal se na nejvyšší úroveň od září 2011. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se meziměsíčně zvýšil o 4,8 procenta na 127,1 bodu. V meziročním srovnání vzrostl dokonce o 39,7 procenta.

Index cen obilovin v květnu meziměsíčně vzrostl o šest procent. FAO nicméně předpovídá, že globální produkce obilovin se v letošním roce zvýší o 1,9 procenta na téměř 2,821 miliardy tun. To by znamenalo rekord.

Index cen rostlinných olejů se meziměsíčně zvýšil o 7,8 procenta, přispělo k tomu zejména zdražování palmových, sójových a řepkových olejů. Index cen cukru stoupl o 6,8 procenta, především kvůli zpoždění při sklizni a obavám z poklesu výnosů plodin v Brazílii, která je největším vývozcem cukru na světě.

Index cen masa se v květnu zvýšil o 2,2 procenta, vzhůru ho tlačí rychlejší tempo dovozu do Číny a dalších východoasijských zemí. Cenový index pro mléčné výrobky vzrostl 1,8 procenta, uvedla FAO.

pmh spr

 
Související zprávy
03 June 2021

Pod hlavičkou Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) se uskuteční již pátý ročník kurzu Oběhové hospodářství. Fakulta technologie ochrany prostředí (FTOP) VŠCHT ve spolupráci s předními odborníky zprostředkuje ředitelům, manažerům a dalším profesionálům ze soukromé i státní sféry aktuální poznatky a informace týkající se cirkulární ekonomiky.

Letošní ročník začíná v září 2021 a končí v květnu roku 2022. Celkem se bude konat 12 pátečních celodenních výukových bloků spolu s dvoudenní exkurzí. Během výukových bloků, které se zaměří na specifické aplikace konceptu cirkulární ekonomiky, představí odborníci na danou oblast konkrétní aktivity či překážky při zavádění tohoto moderního trendu. O své zkušenosti se podělí celá řada specialistů z byznysového i akademického prostředí.

Partnery kurzu jsou Institut cirkulární ekonomiky, z.s., SUEZ Česká republika, a.s., Veolia Česká republika, a.s., a klastr WASTEN. Stejně jako předchozí ročníky se i letošní ročník kurzu uskuteční pod záštitou Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva práce a sociálních věcí. Další podrobnosti a přihlášku na kurz naleznete na webových stránkách kurzu Oběhového hospodářství.

Další informace najdete na webu.

Zdroj: MŽP ČR

Link: https://www.mzp.cz/cz/kurz_obehoveho_hospodarstvi

03 June 2021

Téma očkování a vakcín dnes rezonuje celou společností. Většině z nás se pod pojmem vakcína vybaví injekční stříkačka s roztokem, jehož úkolem je ochránit nás před nebezpečnou nemocí. V blízké budoucnosti bychom však pod tímto pojmem mohli vidět např. i obyčejný banán nebo rajče, tj. účinnou látku podanou člověku při očkování v podobě tzv. jedlé vakcíny.

Tématem jedlých vakcín se podrobně zabývá naše letošní speciální číslo bulletinu Svět biotechnologií.

O jedlých vakcínách zde najdete vše podstatné – od principu jejich fungování a způsobu výroby, přes zhodnocení výhod/nevýhod oproti klasickým vakcínám a aktuální vývoj ve světě, až po konkrétní příklady jedlých vakcín.

Speciální číslo Světa biotechnologií – Jedlé vakcíny najdete ke stažení níže.

Přejeme Vám zajímavé čtení!

 

Celý dokument zde.