03 February 2021

Ministerstvo zemědělství ČR a Velvyslanectví ČR v Bělehradě (Srbsko) si vás dovolují pozvat na online seminář, který se uskuteční ve čtvrtek 18. února 2021 v 9:00 SEČ.

Související odkazy

 

Vydáno: 2.2.2021

Zdroj: MZe ČR

Odkaz: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/webinar-srbsko-aktualne-prilezitosti-pro-1.html

02 February 2021

Praha 1. února (ČTK) - Ministerstvo zemědělství vypíše další kolo programu Agricovid Potravinářství, souhlasila s tím dnes vláda. ČTK o tom informoval mluvčí resortu Vojtěch Bílý. Ministryně financí Alena Schillerová na tiskové konferenci po jednání vlády upozornila, že další kolo programu bude vedle zemědělských a potravinářských podniků nově zaměřeno i na trhy tržnice.

Na program úřad využije nevyčerpané peníze z první výzvy, na kterou měl tři miliardy Kč. Do té mohli zemědělci a potravináři posílat žádosti do konce ledna, vyhodnocení bude trvat zhruba týden. Už nyní je ale podle Bílého jasné, že se peníze nevyčerpaly, výrobci si odhadem řekli o stovky milionů Kč.

"Zacílení programu zůstává do oblasti potravinářských a zemědělských podniků a také nově na trhy tržnice. Zohlednilo se, že jsme nově zavřeli trhy a tržnice a chceme, aby tito lidé, kteří je provozují, mohli využít tohoto dotačního programu," uvedla Schillerová. Podle ní to neznamená navýšení peněz ze státního rozpočtu. Na program vláda vyčlenila již dříve tři miliardy korun.

Nárok na kompenzace by měli v prvním kole potravináři a zemědělci, kterým během koronavirové krize meziročně klesly tržby minimálně o čtvrtinu. Maximální sazba z programu bude podle ministerstva zemědělství 200.000 Kč na podnik a až 20.000 Kč na jednoho zaměstnance. Nová výzva se bude muset znovu notifikovat u Evropské komise. Ministerstvo nyní počítá s tím, že zemědělci a potravináři budou podávat žádosti od 15. března. Rozhodné období pro posuzování žádosti bude mezi loňským prvním prosincem a koncem letošního února.

"Tato dotační podpora zůstává zacílená do oblasti potravinářských a zemědělských podniků, jejichž produkce směřuje do veřejného stravování a na trhy a tržnice, které jsou přijatými opatřeními stále významně omezeny. Chceme tím snížit riziko ukončení činnosti zemědělských a potravinářských podniků, které se podílejí na zajištění základních potřeb potravin a zemědělských produktů pro obyvatele ČR," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Podmínky budou prakticky stejné jako v první výzvě, mění se rozhodné období a maximální výše dotace. Ta v první výzvě mohla být maximálně 800.000 eur (asi 21,6 milionu korun) pro potravináře a 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu korun) pro zemědělce. Nyní budou podmínky maximálně 1,8 milionu eur (zhruba 46,7 milionu Kč) pro potravináře a 225.000 eur (5,8 milionu Kč) pro zemědělce. Rozdíl podle Bílého nevymyslelo ministerstvo, o zvýšení rozhodla Evropská komise, jak uvedla na konci ledna.

Zásady prvního kola dotačního programu schválila vláda loni v říjnu, ministr Toman původně chtěl po kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby do programu šlo šest miliard. Podle tehdy projednaného materiálu dosahuje ztráta zemědělských a potravinářských producentů právě až šesti miliard korun měsíčně.

Například u masného průmyslu jde o 600 milionů korun měsíčně, tržby za pekařské výrobky klesají o více než 100 milionů korun. U vinařů šlo loni o zhruba 185 milionů korun měsíčně v době vládních omezení, ministerstvo však v jejich případě předpovídá za celý loňský rok i kvůli rušeným vinobraním a svatomartinskému koštu propad 1,94 miliardy Kč. Očekávají se také ztráty u produkce ryb, kromě zavřených gastro provozů chybí jejich producentům prodej ze slavnostních výlovů, tratí i na omezeném stravování v lázeňských zařízeních.

drh sos mal

Zdroj: ČTK

01 February 2021

Praha 31. ledna (ČTK) - Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) se domnívá, že poslanecký klub hnutí ANO nebude jednotný při hlasování, které by mohlo zvrátit očekávané senátní veto zákona o kvótách na prodej českých potravin ve velkých prodejnách. Pokud se nenajde potřebná nadpoloviční většina hlasů, jak se Vondráček domnívá, měli by poslanci raději přijmout senátní verzi. Řekl to České televizi (ČT). Nejsilnější senátorské kluby už daly najevo, že návrh nepodpoří.

"Těch 101 nebude, protože u nás v podstatě není ani plný počet členů klubu," uvedl Vondráček. Podobná situace je podle něj i v dalších stranách. "A když máte takové složité počítání a dopočítávání a mělo by jít o jeden hlas, tak já osobně říkám: to radši pojďme do té senátní verze, než ten zákon shodit celý," řekl Vondráček.

Podle návrhu zákona, který Sněmovna schválila 20. ledna, by prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely u některých druhů potravin prodávat od příštího roku minimálně 55 procent českých produktů. Podíl by postupně dál narůstal až na 73 procent v roce 2028.

Představitelé senátních klubů ODS a a STAN svůj odmítavý postoj k návrhu potvrdili už krátce poté, co poslanci návrh přijali. Podle ODS by kvóty vedly k výraznému zdražení potravin a nahrávají do karet jen velkým potravinovým výrobcům. Kluby ODS a STAN jsou nejsilnějšími frakcemi v horní komoře, v níž má většinu opozice, která proti kvótám hlasovala už ve Sněmovně.

To, že horní komora zákon vrátí zpět poslancům předpokládá i premiér Andrej Babiš (ANO). "Myslím, že to Senát vrátí a v Poslanecké sněmovně to nedopadne," řekl 22. ledna. Zákon chápe jako určité gesto podpory českých zemědělců, Parlamentu ale podle něj nenáleží jej dělat. "Nemůžeme nařizovat zákonem lidem, co mají a nemají nakupovat," uvedl.

Zastánci kvót argumentují například tím, že i koronavirová krize ukázala, jak je žádoucí, aby ČR byla soběstačnější v produkci potravin, které místní zemědělci dokážou vyrobit za stejných či nižších nákladů jako ti zahraniční. Odpůrci naopak varují, že v případě schválení návrh omezí výběr v obchodech a povede ke zdražování potravin. Poukazují také na pravděpodobný rozpor s unijními pravidly volného pohybu zboží. Evropská komise už oznámila, že v případě schválení zákona ho bude podrobně zkoumat.

dto rot

 
29 January 2021

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu doplněk stravy s velmi vysokou dávkou látky amygdalin, která se v těle po požití metabolizuje na kyanovodík a kyanidy.

Jedná se o doplněk stravy Amygdalín B17 25g, výrobce a prodejce: Tachynon Technology pharm spol. sro., Vančurova 1, 83101 Bratislava, Slovensko. Inspektoři SZPI vzorek odebrali na eshopu www.tachyonsupplement.eu, který cílí mj. na české spotřebitele, informace o zboží jsou v českém jazyce, výrobek je možné koupit za české koruny a ze strany prodejce je zajištěno doručení do ČR.

Laboratorní rozbor v doplňku stravy potvrdil v jedné doporučené denní dávce přítomnost látky amygdalin v množství 1760 miligramů (mg), což odpovídá množství až 104 mg kyanovodíku po metabolizaci. Dle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA se život ohrožující dávka kyanovodíku pohybuje v hodnotě 0,5 – 3,5 mg na 1 kg tělesné váhy, tj. u 70 kg vážícího člověka v intervalu 35 – 245 mg.

SZPI důrazně varuje všechny spotřebitele, aby předmětný doplněk stravy nekonzumovali.

Potravinářská inspekce odeslala notifikaci do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF, čímž umožnila došetření a přijetí opatření v zemi původu potraviny, kde se nachází jak výrobce, tak prodejce předmětné potraviny.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI
28 January 2021

Vážené dámy, vážení pánové,

dovolte mi Vás pozvat na Česko-lotyšské podnikatelské fórum ONLINE, další ze série virtuálních podnikatelských fór, které organizuje Hospodářská komora ČR. Součástí fóra budou i B2B jednání online mezi českými a lotyšskými firmami. Akce je organizována ve spolupráci s Lotyšskou obchodní a průmyslovou komorou.

Akce proběhne v termínu od 9.2. 2021 od 10 hodin do 10.2. 2021 do 16 hodin. V tomto čase je možné online zhlédnout vystoupení představitelů obou komor (řečníků) a uskutečnit B2B jednání s vybranými maďarskými partnery. Česko-lotyšské podnikatelské fórum je primárně zaměřeno na firmy podnikající v oborech automobilového průmyslu, vodního a odpadového hospodářství, dopravní infrastruktury a zemědělství.

Postup pro registraci:

  • Zaregistrujete se pod tímto odkazem: https://live.eventtia.com/en/czechlatvianbusinessforuma vyplňte svůj firemní profil. Vyberte z možností, podle toho, zda jste či nejste členem HK ČR. Registraci uložte (můžete se k ní vracet po zadání Vašeho emailu na daném internetovém odkazu v záhlaví webové stránky). Po dokončení registrace se Vám na monitoru zobrazí potvrzující zpráva s výzvou a internetovým odkazem k uhrazení účastnického poplatku, stejně tak Vám dorazí informační email obsahující totéž. Pro zaplacení účastnického poplatku (člen HK ČR 1.800 CZK +DPH; nečlen HK ČR 2.190 CZK +DPH) následně vyplňte Vaše fakturační údaje na ÚČASTNICKÝ POPLATEK ZAPLATIT ZDE a odešlete. Obratem Vám na email dorazí zálohová faktura, kterou prosím uhraďte bankovním převodem
  • Po zaplacení bude Vaše registrace schválena. Následně klikněte na webové stránce dole na AFTER THE REGISTRATION AND VALIDATION CLICK HERE TO ENTER THE BUSINESS FORUM PAGE AND PLAN YOUR B2B MEETINGS. Po zadání Vašeho emailu a konfirmačního kódu, který Vám přijde na email, budete vpuštěni na vlastní stránku akce.
  • Na této stránce můžete také okamžitě v online režimu začít plánovat Vaše B2B jednání se zahraničními partnery. Seznam přihlášených firem je na stránce uveden. Doporučujeme online stránku navštěvovat průběžně, z důvodu průběžného nahlašování účastníků a plánování Vašich B2B jednání.Čas Vašich schůzek si můžete plánovat v intervalu od 9.2. od 10 hod do 10.2. do 16 hod. kde budou v den konání zpřístupněna veškerá videa a prezentace.

Úvodní proslovy a tematicky zaměřené prezentace budou nahrané v online platformě, kde budou v den konání zpřístupněna veškerá videa a prezentace. Spustit je lze kdykoliv během termínu konání fóra.

Dovolujeme si upozornit, že kapacita akce je omezená.

Registraci je možné provést nejpozději do 7.2.2021.

 V případě Vaších dotazů jsme Vám k dispozici.

S přátelským pozdravem

Ing. Miroslav Veselka

projektový manažer / Project Manager

Zahraniční odbor / Foreign Department

Hospodářská komora České republiky / Czech Chamber of Commerce

Florentinum, Na Florenci 2116/15, 110 00 Praha 1

T: +420 266 721 357

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   www.komora.cz

SÍLA  /  RESPEKT  /  NEZÁVISLOST

28 January 2021

Vážené dámy, vážení pánové,

dovolte mi Vás pozvat na Česko-maďarské podnikatelské fórum ONLINE, další ze série virtuálních podnikatelských fór, které organizuje Hospodářská komora ČR. Součástí fóra budou i B2B jednání online mezi českými a maďarskými firmami. Akce je organizována ve spolupráci s Maďarskou obchodní a průmyslovou komorou.

Akce proběhne v termínu od 11.2. 2021 od 10 hodin do 12.2. 2021 do 16 hodin. V tomto čase je možné online zhlédnout vystoupení představitelů obou komor (řečníků) a uskutečnit B2B jednání s vybranými maďarskými partnery. Česko-maďarské podnikatelské fórum je primárně zaměřeno na firmy podnikající v oborech automobilového průmyslu, dopravní infrastruktury, energetiky a strojírenství.

Postup pro registraci:

  • Zaregistrujete se pod tímto odkazem: https://live.eventtia.com/en/czechhungarianbusinessforuma vyplňte svůj firemní profil. Vyberte z možností, podle toho, zda jste či nejste členem HK ČR. Registraci uložte (můžete se k ní vracet po zadání Vašeho emailu na daném internetovém odkazu v záhlaví webové stránky). Po dokončení registrace se Vám na monitoru zobrazí potvrzující zpráva s výzvou a internetovým odkazem k uhrazení účastnického poplatku, stejně tak Vám dorazí informační email obsahující totéž. Pro zaplacení účastnického poplatku (člen HK ČR 1.800 CZK +DPH; nečlen HK ČR 2.190 CZK +DPH) následně vyplňte Vaše fakturační údaje na ÚČASTNICKÝ POPLATEK ZAPLATIT ZDE a odešlete. Obratem Vám na email dorazí zálohová faktura, kterou prosím uhraďte bankovním převodem
  • Po zaplacení bude Vaše registrace schválena. Následně klikněte na webové stránce dole na AFTER THE REGISTRATION AND VALIDATION CLICK HERE TO ENTER THE BUSINESS FORUM PAGE AND PLAN YOUR B2B MEETINGS. Po zadání Vašeho emailu a konfirmačního kódu, který Vám přijde na email, budete vpuštěni na vlastní stránku akce.
  • Na této stránce můžete také okamžitě v online režimu začít plánovat Vaše B2B jednání se zahraničními partnery. Seznam přihlášených firem je na stránce uveden. Doporučujeme online stránku navštěvovat průběžně, z důvodu průběžného nahlašování účastníků a plánování Vašich B2B jednání.Čas Vašich schůzek si můžete plánovat v intervalu od 11.2. od 10 hod do 12.2. do 16 hod. kde budou v den konání zpřístupněna veškerá videa a prezentace.

Úvodní proslovy a tematicky zaměřené prezentace budou nahrané v online platformě, kde budou v den konání zpřístupněna veškerá videa a prezentace. Spustit je lze kdykoliv během termínu konání fóra.

Dovolujeme si upozornit, že kapacita akce je omezená.

Registraci je možné provést nejpozději do 8.2.2021.

 V případě Vaších dotazů jsme Vám k dispozici.

S přátelským pozdravem

Ing. Miroslav Veselka

projektový manažer / Project Manager

Zahraniční odbor / Foreign Department

Hospodářská komora České republiky / Czech Chamber of Commerce

Florentinum, Na Florenci 2116/15, 110 00 Praha 1

T: +420 266 721 357

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   www.komora.cz

SÍLA  /  RESPEKT  /  NEZÁVISLOST

27 January 2021

Ministerstvo zemědělství spustilo 27.1.2021 krátký online dotazník s cílem zmapovat zájem českých firem o účast na mezinárodních veletrzích a výstavách (mimo Evropskou unii) v oblasti zemědělství a potravinářství v roce 2022 a 2023.

Výsledky tohoto průzkumu budou následně zohledněny při výběru a zacílení proexportních aktivit Ministerstva zemědělství, a to tak, aby kopírovaly většinové požadavky.

Vyplnění dotazníku nezabere déle než 5 minut a jeho výsledky budou sloužit výhradně pro potřeby Ministerstva zemědělství. Vždy, prosím, za firmu vyplňte dotazník pouze jedenkrát.

ZDE: ONLINE DOTAZNÍK K VYPLNĚNÍ 

Dotazník bude k dispozici do pátku 26. února 2021

Pozn. Nově nás můžete sledovat také na Facebooku - Pomáháme agrárnímu exportu. 

Děkujeme Vám za spolupráci a Váš čas věnovaný vyplnění dotazníku.

Odbor zahraničně obchodní spolupráce
Ministerstvo zemědělství ČR

Zdroj: Dotazník MZe - vyberte si svůj veletrh a výstavu pro rok 2022 a 2023 (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

26 January 2021

Haldy odpadu z jednorázového plastového nádobí nebo plastových kelímků na horké nápoje se začnou tenčit. Vláda posunula směrem do parlamentu návrh zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků, který převádí do českého práva evropskou směrnici o jednorázových plastech (směrnice 2019/904 k omezení plastového odpadu v mořích a oceánech a podpoře cirkulární ekonomiky). Nová legislativa zahrnuje hned několik typů opatření - od úplného zákazu některých výrobků, přes omezení jejich spotřeby až po povinné příspěvky výrobců na úklid obcí a měst.

„Cílem nového zákona je snížit nesmyslné nadužívání mnoha tisíc tun jednorázových plastů ročně, zejména z fastfoodů a hromadných akcí. Pokud se týká zákazu vybraných jednorázových výrobků, již dnes k nim existuje řada opakovaně použitelných alternativ a ročně tak můžeme uspořit milióny kusů plastových výrobků. Kromě toho třeba také pomůže lidem lépe nakládat s plastovými odpady a obce dostanou příspěvek na úklid veřejných prostor,“ přibližuje zákon ministr životního prostředí Richard Brabec.

Přímo zákaz uvádění na trh se týká pouze části vybraných jednorázových výrobků z plastu. Jde o plastové vatové tyčinky, plastové příbory, talíře, brčka, míchátka, tyčky k balonkům, nádoby na potraviny, kelímky a nádoby na nápoje z expandovaného polystyrénu a výrobky z oxo-rozložitelných plastů. Jen díky němu by se měla ročně snížit spotřeba daných plastových výrobků o zhruba 1,77 mld. kusů. Předpokládáme, že po schválení zákona parlamentem začne zákaz uvádění na trh platit po 1. červenci 2021, ještě rok ale poté bude možné doprodávat zásoby.

Vedle zmíněného zákazu přináší návrh výrobcům další povinnosti. Z pohledu zákazníků jde především o tu, která výrobcům ukládá informovat o správném zacházení s odpady, zejména bude platit pro odpady z hygienických pomůcek a tabákových výrobků.

Novinkou plynoucí z návrhu zákona bude také povinnost pro výrobce značit výrobky z plastů. Evropská komise již na konci roku 2020 vydala nařízení týkající se jednotné podoby značení. Značení se bude týkat cigaret s filtry, samostatných filtrů, vlhčených ubrousků, hygienických pomůcek a kelímků.

Návrh zákona posiluje rovněž tzv. rozšířenou odpovědnost výrobců vybraných plastových odpadů. Výrobci například cigaret s filtrem se budou podílet na úklidu odpadů z jejich výrobků v obcích. Mělo by docházet ke spolupráci výrobců s obcemi prostřednictvím kolektivních systémů, obce tak získají finanční příspěvky na úklid.

Plnění nového zákona budou kontrolovat, vzhledem k jeho široké působnosti, různé kontrolní instituce - Česká obchodní inspekce, Státní potravinářská a zemědělská inspekce a krajské hygienické stanice.

MŽP považuje za důležité rovněž finančně podporovat přechod na alternativy jednorázových plastových výrobků. Naposledy takové projekty podpořilo dotacemi ve výši 60 milionů korun.

Detailní přehled všech opatření, které zákon zavádí (v pdf)

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: Návrh zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí a o změně některých zákonů (zákon o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí) - Ministerstvo životního prostředí (mzp.cz)

25 January 2021

Brno 22. ledna (ČTK) - Kvóta na podíl českých potravin ve velkých obchodech by pro tuzemské vinaře byla problém, podle prvních analýz Svazu vinařů se ale na víno nevztahuje. ČTK to řekl prezident svazu Tibor Nyitray.

Novelu zákona o potravinách, která zavádí povinnost prodávat v obchodech nad 400 čtverečních metrů postupně až 73 procent potravin českého původu, schválila ve středu Sněmovna. Od příštího roku má povinná minimální kvóta činit 55 procent, na 73 procent se má dostat v roce 2028. Nyní návrh novely posoudí Senát, který asi kvóty na české potraviny v obchodech odmítne. V takovém případě by poslanci o předloze hlasovali znovu.

Mezi vinaři novela vzbudila rozruch. Výsadba nových vinic v ČR totiž podléhá kvótám stanoveným EU, letos byla například povolena na 181 hektarech. "V produkci vinných hroznů Česko není ani zdaleka soběstačné. Moravské a české vinice pokrývají tuzemskou spotřebu vína maximálně z jedné třetiny, v letech slabých na úrodu ale i méně. Ani při nejlepší vůli proto není možné vyrobit žádané množství vín výhradně z domácí produkce hroznů," uvedl ve středu prezident Vinařské unie ČR Ondřej Beránek.

Právě kvůli ohlasům vinařů se ve čtvrtek zástupci Svazu vinařů novele zákona podrobně věnovali a konzultovali ji s právníky. "Podle našich analýz se nařízené kvóty týkají potravin takzvaného krátkého dodavatelského řetězce, které jsou zároveň vyjmenované v příloze. Víno sice první podmínku splňuje, ale v příloze uvedeno není," uvedl prezident svazu Tibor Nyitray.

Zástupci vinařů upozorňují na to, že pokud by se kvóty na prodej vína vztahovaly, mohlo by to pro spotřebitele znamenat růst jeho ceny. V současné době domácí produkce tvoří asi čtvrtinu vína prodávaného v obchodních řetězcích. Pokud by jich od příštího roku muselo být 55 procent, jak kvóta stanoví, znamenalo by to méně vína v obchodech, protože vinaři by tak rychle svou produkci zvýšit nedokázali.

"Zároveň by zákazník neměl v obchodech takový výběr vína, jako má dnes. Vytratila by se rozmanitost nabídky," uvedla obchodní ředitelka firmy Vinium Velké Pavlovice Ladislava Antálková.

ska hj

21 January 2021

Praha 21. ledna (ČTK) - Senát zřejmě odmítne zavedení povinných kvót na české potraviny v obchodech. Zamítavý postoj dnes potvrdili senátoři z klubu ODS i STAN. Kvóty označili za nesmyslné. Podle ODS by kvóty vedly k výraznému zdražení potravin a nahrávají do karet jen velkým potravinovým výrobcům. Kluby ODS a STAN jsou nejsilnějšími frakcemi v horní komoře, v níž má většinu opozice, která proti kvótám hlasovala už ve Sněmovně.

Sněmovna novelu zákona o potravinách schválila na návrh poslanců SPD ve středu. Prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních by podle něj musely od příštího roku prodávat minimálně 55 procent stanovených potravin českého původu. Kvóta by měla postupně růst až na 73 procent v roce 2028. Kvóty se mají týkat potravin, které se dají v ČR vyprodukovat. V mnoha případech v nich ale ČR není soběstačná, jako v případě brokolice či vepřového masa.

Senátoři ODS budou chtít zákon vrátit zpět do Sněmovny s vypuštěním kvót, případně ho zamítnout. "Až budeme zákon o potravinách na senátorském klubu projednávat, budeme řešit otázku, zda je tam i něco dobrého, nebo je špatně celý," uvedl předseda senátorského klubu Zdeněk Nytra. Kvóty v novele podle něj ale nesmí zůstat. Předseda ODS Petr Fiala se zavedením kvót nesouhlasí, jsou podle něj proti pravidlům evropského volného trhu a proti zdravému rozumu.

"Schválení povinného podílu prodaných českých potravin v obchodech s plochou větší než 400 metrů čtverečních považují senátoři za paskvil, který povede pouze ke zdražení základního sortimentu," uvedl šéf senátorského klubu Starostů Petr Holeček.

Kvóty na potraviny ve středu rozdělily potravinářsko-zemědělskou veřejnost. Agrární komora ČR a Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků změnu podporují, naopak proti se staví Potravinářská komora ČR, Vinařská unie ČR nebo například České sdružení značkových výrobců.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu budou mít ze zavedení kvót zisk jen velcí agrobaroni, pro občany se zdraží potraviny. Stanovení povinného podílu českých potravin na pultech podle svazu ohrozí dostupnost potravin jako celku a výrazně sníží výběr potravin. Kvůli omezení dovozu potravin ze zahraničí přitom ČR může očekávat odvetu, která se nemusí týkat jen potravin, ale třeba i automobilů. Svaz zákon nazval lex Agrofert a věří tomu, že ho Senát vrátí. Pokud by jej poslanci přehlasovali, nebude váhat s podáním žaloby k Ústavnímu soudu.

Agrofert, který je jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru v Česku, ve středu uvedl, že novelu zákona neinicioval. Firmu vlastnil do února 2017 premiér Andrej Babiš (ANO), poté ho převedl do svěřenského fondu kvůli zákonu o střetu zájmů. Babiš ve středu ve Sněmovně nebyl a poslance ANO za přijetí kvót kritizoval. "Někteří poslanci věří, že se jedná o vstřícný krok vůči českým zemědělcům, ale bohužel se mýlí. Pokud by tato změna nabyla účinnosti, bude to pro Českou republiku znamenat citelné sankce a ani z omezení volného pohybu zboží v Evropské unii by čeští producenti ani spotřebitelé v dlouhodobém horizontu neměli žádný prospěch," citoval Babiše server iROZHLAS.cz. Poslanec ANO Jaroslav Faltýnek ve středu večer v České televizi uvedl, že dostal od Babiše vynadáno za prohlasování kvót. Babiš podle něj vystoupil proti zákonu velmi negativně na klubu.

gcm mhm snm

21 January 2021

Praha 20. ledna (ČTK) - Agrární komora ČR a Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků podporují změnu, podle které bude muset být v provozovnách nad 400 metrů čtverečních povinně určité množství některých potravin z Česka. Naopak proti se staví Potravinářská komora ČR, Vinařská unie ČR nebo například České sdružení značkových výrobců. Podle prezidenta agrárníků Jana Doležala novinka nepovede ke zdražování, naopak prezidentka potravinářů Dana Večeřová se obává toho, že z pultů zmizí mnohé zboží, které se nebude moci podle stávajících definic označit za české potraviny. Agrofert uvedl, že novelu zákona neinicioval.

Novelu zákona o potravinách dnes schválila Sněmovna. Nová povinnost se bude vztahovat například na vejce, med, květák, zelí nebo česnek. Spadat pod ni budou i čerstvé a chlazené hovězí, vepřové a skopové maso. Kvóta se dál bude vztahovat i na řepkový a slunečnicový olej, mléko, sýry nebo tvaroh.

"Podíly by měly brát v potaz vážený průměr napříč vybranými kategoriemi, aby bylo možné podmínku splnit již od začátku i tam, kde má ČR výrazně nízkou soběstačnost," uvedl prezident komory Doležal. Zdražení zboží to podle něj nepřinese. "Výkupní ceny zemědělských výrobců i průmyslových výrobců jsou v ČR dlouhodobě nízké. Problém je v nastavení obchodní přirážky řetězců, které nakupují nekvalitní a dotovanou nadprodukci ze zahraničí a využívají tyto nízké ceny k tlaku na tuzemské dodavatele," řekl.

Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků nevidí novelu zákona jako narušení běžné soutěže, což oponenti novely často připomínají. Podle kritiků novely návrh neprojde přes notifikaci u Evropské komise. "Už teď je náš byznys ovlivněn různou výší dotací v jednotlivých zemích. Například jedním z největších příjemcem dotací v zemědělství je Polsko, které má zároveň jednu z nejnižších úrovní kontrol bezpečnosti výroby potravin. My bychom se nebránili ani variantě, že se všechny dotace zruší a budeme podnikat čistě podle pravidel trhu, to se ale obávám, že již není v dnešním světě možné," uvedl bývalý ministr zemedělství a místopředseda iniciativy Jiří Milek.

Problém s novelou nemá ani Družstvo CBA, které v ČR sdružuje přes 1000 prodejen, hlavně na venkově. "Pro velké řetězce by bylo splnění nových podmínek složitější, u některých je podíl zahraničních výrobků i 90 procent, musely by tak výrazně změnit skladbu sortimentu. V našem případě by schválení novely nijak velkou změnu neznamenalo, dlouhodobě se snažíme u sortimentu, kde to alespoň trošku jde, zaměřovat na lokální výrobce. V nabídce našich prodejen tak toto zboží převažuje, v některých prodejnách činí jeho podíl až 90 procent," uvedl předseda družstva Roman Mazák.

Proti novele se staví prezidentka potravinářů Večeřová. Podle ní jde o nešťastný způsob, jak zvýšit potravinovou soběstačnost a podíl českých potravin na pultech. "Rozhodně by bylo přínosnější, jak pro spotřebitele, tak pro výrobce a zemědělce, kdyby se na výrobcích uváděla země původu suroviny. To znamená, že pokud by byl výrobek například zpracován z polského mléka na území ČR, muselo by být jako země původu suroviny uvedeno Polsko, nikoliv obecně ČR, kde došlo jen ke zpracování nebo dokonce jenom přebalení výrobku. A takto lze pokračovat i u jiných surovin," sdělila ČTK. Současný návrh podle ní poškodí zpracovatele, ale hlavně spotřebitele.

Naprosto proti návrhu se staví Vinařská unie ČR, podle které je zákon pro domácí trh s vínem likvidační. "V produkci vinných hroznů Česko není ani zdaleka soběstačné. Moravské a české vinice pokrývají tuzemskou spotřebu vína maximálně z jedné třetiny, v letech slabých na úrodu ale i méně. Ani při nejlepší vůli proto není možné vyrobit žádané množství vín výhradně z domácí produkce hroznů," uvedl prezident unie Ondřej Beránek.

Proti novele se už v minulosti postavili také nadnárodní potravináři. Kritizují protekcionismus českého trhu a tvrdí, že nedává smysl s bojem proti tzv. dvojí kvalitě potravin. Ředitel Českého sdružení pro značkové výrobky Jan Levora napsal poslancům dopis, ve kterém před přimáním normy varoval. "Upozorňujeme, že nedává úplnou logiku bojovat na jedné straně proti tzv. dvojí kvalitě a zároveň na druhé straně za potravinovou soběstačnost - buď chceme mít všude stejné potraviny, pak ale nemůžeme ohraničovat trh, nebo chceme ohraničovat trh, ale pak nemůžeme mít stejné potraviny," uvedl.

Hlavní zemědělský zaměstnavatel koncern Agrofert uvedl, že s novelou zákona nemá nic společného. "Nepřepokládáme, že by nás nová legislativa jakkoli zvýhodňovala a změnila naši pozici na trhu. Rozumíme ovšem snaze podpořit české firmy, a tím nemyslíme sebe," uzavřel mluvčí koncernu Karel Hanzelka.

drh jif jw mal

20 January 2021

Praha 20. ledna (ČTK) - Za prodej potravin dvojí kvality, tedy zaměnitelných s výrobky v jiných státech EU, ale s jiným složením, bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. V novele zákona o potravinách to dnes schválila Sněmovna. Původní vládní návrh ale zmírnila tak, že bude muset jít o podstatně odlišné složení nebo vlastnosti. Výjimky budou muset být odůvodněny a spotřebitel o nich bude muset být informován.

Sněmovna také schválila návrh poslanců SPD, aby prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely od příštího roku prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. Osm zemí EU podle Hospodářských novin varovalo ČR, aby nezaváděla kvóty na podíl českých potravin v obchodech. Šlo by podle nich o diskriminaci zahraničních výrobků.

Předlohu nyní dostane k projednání Senát.

nlm snm

20 January 2021

Praha 20. ledna (ČTK) - Sněmovna dnes v novele zákona o potravinách schválila návrh poslanců SPD, aby prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely od příštího roku prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. Osm zemí EU podle Hospodářských novin přitom varovalo Česko, aby nezaváděla kvóty na podíl českých potravin v obchodech. Šlo by podle nich o diskriminaci zahraničních výrobků. Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek tento návrh už dříve označil za vítězství populismu.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) však vyzval poslance, aby byli trochu nacionalisty, pokud jde o české potraviny. Jako příklad uvedl, že když si dávají ve Sněmovně kávu, přidávají si do ní německé mléko, což podle něj dosvědčuje, že zákon je potřeba.

Před návrhem na zavedení kvót varovali poslance již dříve zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, Hospodářské komory ČR a Svazu průmyslu a dopravy ČR. Návrh ale podporuje Agrární komora ČR. Podle ní se sortiment nesníží a nenavýší cena pro konečného spotřebitele.

Kvóta se nebude týkat maloobchodních prodejen do 400 metrů čtverečních a specializovaných prodejen. Přesnou definici specializované prodejny by mělo určit ministerstvo zemědělství. Kvóty se mají týkat potravin, které se dají v ČR vyprodukovat. V mnoha případech v nich ale ČR není soběstačná, jde například o květák, brokolici, jahody nebo vepřové maso.

Od příštího roku má povinná minimální kvóta činit 55 procent. Má postupně růst až na 73 procent v roce 2028. Zastánci kvót argumentují například tím, že i koronavirová krize ukázala, že je žádoucí, aby ČR byla soběstačnější v produkci potravin, které místní zemědělci dokážou vyrobit za stejných či nižších nákladů jako ti zahraniční.

Nová povinnost se bude vztahovat třeba na vejce, med, květák, zelí nebo česnek. Spadat pod ni bude například čerstvé i chlazené maso hovězí, vepřové, skopové. Kvóta se bude vztahovat i na řepkový nebo slunečnicový olej, mléko, sýry nebo tvaroh.

Novela také předpokládá, že za prodej potravin dvojí kvality, tedy zaměnitelných s výrobky v jiných státech EU, ale s jiným složením, bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. Původní vládní návrh ale poslanci zmírnili tak, že bude muset jít o podstatně odlišné složení nebo vlastnosti. Výjimky budou muset být odůvodněny a spotřebitel o nich bude muset být informován.

Zákaz prodeje potravin dvojí kvality kritizoval bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Vadí mu na něm, že svaluje odpovědnost na prodejce za kvalitu zabaleného výrobku. Navržené pokuty jsou podle něj likvidační. "Kdyby se to takto použilo, tak můžeme zavírat jeden malý obchod za druhým," varoval.

Poslanci přijali pozměňovací návrh trojice poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, Josefa Kotta a Davida Pražáka, který umožní veřejným zadavatelům v zadávacím řízení zvýhodnit tuzemské potraviny. Veřejní zadavatelé budou moci stanovit jako podmínku účasti v řízení na dodávku potravin například místní nebo regionální potraviny z krátkého dodavatelského řetězce. "Veřejní zadavatelé tak budou moci dávat přednost sice dražším, ale zároveň kvalitnějším potravinám," uvádějí předkladatelé návrhu. Zvýhodnění v zakázkách se bude týkat i potravin z ekologického zemědělství.

nlm abz snm

19 January 2021

Dobrý den,

dovolte mi Vás informovat a co nejsrdečněji pozvat na tradiční soubor akcí, které proběhnou letos online. Nově za přispění nově zformovaného kolektivu pořadatelských organizací.

Ingrovy dny 2021 

  • 47. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin: 3. března 2021
  • Den s mlékem na MENDELU: 4. března 2021
  • přednášky a workshopy pro studenty MENDELU a oslovené partnery: 2. - 5. března 2021

XLVII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • Termín konference: 3. března 2021 (9:00 - 15:00)
  • Místo konání: online (MENDELU - Zemědělská 1, 613 00 Brno)
  • Kontakt na pořadatele: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Hlavním zaměřením odborné konference s mezinárodní účastí konané tradičně první březnovou středu na půdě Mendelovy univerzity v Brně je problematika jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin rostlinného a živočišného původu. Tato odborná akce je příležitostí k setkání odborníků v oblasti výroby, kontroly a hodnocení jakosti potravin z vědeckých institucí, dozorových orgánů a praxe.
  • Termín pro přihlášení k aktivní nebo pasivní účasti a úhradu vložného je 24. února 2021, přihláška je umístěna na webu konference, nebo můžete využít tohoto odkazu na přihlašovací formulář.
  • Do programu budou zařazeny bloky vyžádaných příspěvků a online bude realizována i posterová sekce.
  • Vložné pro je poníženo pro tento ročník na 200 Kč vč. DPH (zahrnuje tištěný sborník, vytvoření elektronického sborníku plných příspěvků a úhradu nezbytných nákladů).

Program bloků sdělení je nyní připravován a bude doplňován a umístěn spolu s dalšími nezbytnými informacemi na příslušné webové stránce konference.

cirkular

Se srdečným pozdravem,

doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. a kolektiv

+420 775 285 392

Ústav technologie potravin

Agronomická fakulta

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ

19 January 2021

Brno 18. ledna (ČTK) - Téměř čtvrtina kontrolovaných restaurací v loňském roce klamala spotřebitele, většinou falešným tvrzením o potravinách. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) patří mezi nejčastější případy problematických potravin sýr, smetana a šunka. Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva ČTK řekl, že je to dlouhodobý problém, který by mohla změnit novela zákona o potravinách.

Inspekce uvádí případy, kdy v jídelním lístku stojí například svíčková na smetaně, těstoviny se smetanovou omáčkou či pizza na smetanovém základě, ale kontrola odhalila použití náhražky na bázi rostlinného tuku. Podobné problémy vznikaly u pizzy s mozzarellou či smaženého sýru. Parmskou šunku zase někteří provozovatelé nahradili levnějším masným výrobkem.

Ošizení podle inspekce týkalo i nápojů, kdy například zákazník pod značkou Kofola dostal levnější limonádu s kolovou příchutí nebo místo stoprocentní ovocné šťávy jen ovocný nektar.

Inspekce nyní kontroluje 30.000 ze zhruba 45.000 všech provozoven společného stravování v České republice. Zbytek kontrolují hygienické stanice. "V současnosti je v těchto provozovnách dvojí metr, kdy restaurace v kompetenci SZPI podrobujeme komplexní kontrole, jako je hygiena osob, hygiena provozu, falšování potravin, klamavé obchodní praktiky, jakost, označování a podobně. Hygienické stanice se u svých provozoven zaměřují na hygienu osob a provozu. U třetiny restaurací tak neexistuje kontrola, zda 'hovězí hamburger' neobsahuje drůbeží separát," dodal Kopřiva.

Novela zákona o potravinách, kterou by podle SZPI měli poslanci projednat tento týden, potravinový dozor sjednotí a kontroly se tak zefektivní.

klv kš

 
18 January 2021

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář, který bude věnovaný aktuálním trendům v potravinářství nejen z pohledu legislativy. Zvyšující trend zdravého životního stylu a alternativní způsoby stravování se rozšiřují a dostávají do popředí zájmu, což se odráží také na trhu a v portfoliu výrobců potravinářského průmyslu. Jak tyto produkty z řad bio, bezlepkových, veganských a dalších označovat? Seminář se zaměří na trendy v potravinářství a jejich legislativní požadavky. Součástí programu budou také informace k nové strategii EU „Z farmy na vidličku“, která přináší řadu cílů v oblasti potravinářství, což se odrazí nejen v revizi ale také přípravě nových právních předpisů. V této souvislosti budou  představeny aktuální kroky Evropské komise.

 

Seminář proběhne vzhledem k epidemiologické situaci prostřednictvím aplikace MS TEAMS!

Místo konání: Státní zdravotní ústav, velká posluchárna v budově 11, Šrobárova 48, Praha 10

Vložné: 1000,- Kč (včetně DPH)                                            

Začátek semináře: 9:00 hodin

 

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Prezence účastníků začíná v 8:30 hod., předpokládaný konec 15:00 hod. Občerstvení zajištěno.

 Účastníci obdrží osvědčení o absolvování semináře. Pokyny k registraci a k platbě naleznete na konci pozvánky.

Registraci včetně platby je nutné provést nejpozději do 24. ledna 2021.

PROGRAM

17 January 2021

Praha 17. ledna (ČTK) - Češi loni ve vybraných hypermarketech a supermarketech nakoupili meziročně o osm procent více ovoce. Prodeje zeleniny proti roku 2019 vzrostly o zhruba čtyři procenta. Předloni přitom nad ovocem, u kterého tržby stouply o 0,6 procenta, zvítězila zelenina s meziročním růstem o 12,3 procenta. Větší zájem měli loni čeští zákazníci také o zdravé potraviny. Vyplývá to z dat výzkumné společnosti Nielsen, která má ČTK k dispozici.

Nejvýraznější nárůst prodejů obchodníci podle agentury Nielsen zaznamenaly u citrónů a jablek, které si v meziročním srovnání polepšily o třetinu. Prodeje pomerančů stouply o zhruba 22 procent. Podle mluvčí společnosti Globus Lutfii Volfové poptávka po ovoci a zelenině kopírovala vlny pandemie koronaviru. Jejich prodeje vzrostly v únoru a listopadu o 12 procent. Většinou lidé kupovali citróny, mandarinky, pomeranče a jablka.

Neobvykle vysoké meziroční nárůsty zaznamenaly loni hypermarkety Globus podle Volfové i u alternativních potravin a produktů s vitaminy, vlákninou a minerály. "Zájem o potraviny z tzv. Zdravého světa přesně kopíruje vývoj pandemie. Loni v únoru si nakoupili zákazníci ve Zdravém světě o 16 procent a v březnu o 12 procent více potravin než ve stejných měsících předloni, velký skok zájmu o tyto potraviny nastal opět od října," řekla.

On-line supermarket Rohlik.cz sleduje meziročně 30procentní růst zájmu zákazníků o biopotraviny. Podíl BIO sortimentu se na obratu e-shopu podílí podle jeho výkonného ředitele Petra Pavlíka zhruba deseti procenty. V dětské výživě jde dokonce o 30 procent. Proto také Rohlik.cz tento týden rozšířil nabídku o produkty německé značky Alnatura.

"Za posledních sedm let rostou tržby za zdravé potraviny téměř dvakrát rychleji než za ty nezdravé. Spotřebitelé se také více zajímají o BIO výrobky, kladou důraz na původ nakupovaných potravin a na vzestupu jsou také rostlinné produkty, často ve snaze snížit spotřebu masa," dodala Barbara Hýžová za Nielsen.

Data Nielsenu sledovala trh hypermarketu, supermarketu a drogerií v ČR do loňského 51. týdne. Zahrnují řetězce Albert, Billa, dm drogerie, Globus, Kaufland, Penny, Rossmann, Tesco, Teta, Top drogerie a Trefa.

jif mha

 
15 January 2021

Praha 14. ledna (ČTK) - Veterináři při předvánočním prodeji kaprů zjistili chybu u zhruba dvou procent obchodníků, meziročně tak šlo o snížení na polovinu. Zkontrolovali přes 830 prodejních míst, nahlášených jich bylo 2600. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

"Alespoň jednu závadu veterinární inspektoři zjistili v 15 případech. Celkový počet závad dosáhl 25, což je ve srovnání s rokem 2019 pokles na méně než třetinu - v rámci jedné kontroly může být zjištěno více závad," vysvětlil mluvčí.

V sedmi případech prodejce předem nenahlásil, kde a v jakých dnech bude ryby prodávat. V 11 případech pak šlo o porušení požadavků na hygienu, prodejci měli například nedostatečný přítok nebo odtok vody. V pěti případech pak byly porušené zásady welfare, tedy dobré pohody zvířat. "Rybám v kádích nezabezpečili dostatečné okysličení vody, přeplňovali kádě či nevhodně manipulovali s rybami při porážení," dodal Vorlíček.

Chybu například zjistili v pražském Karlíně. "Kromě silně znečištěného pracovního místa a nedostatečného vybavení stánku hygienickými prostředky neměly osoby prodávající kapry průkazy pracovníků v potravinářství," uvedl mluvčí. Navíc na stánku nebyly nádoby na odpad z kuchání kaprů, u stánku nebyla dezinfekce na ruce a obsluhující personál neměl roušky či respirátory. V Ostravě se pak zjistilo prodávání kaprů pod označením Třeboňský, přičemž ryby pocházely odjinud.

"Prodejcům, kteří porušili legislativu, bude uložena pokuta. V případech, kdy jsme zjistili týrání zvířat, bude předán podnět místně příslušné obci s rozšířenou působností. Na problémové prodejce se navíc přednostně zaměříme při kontrolách v příštím roce," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Rybí maso je mezi Čechy v posledních letech stále oblíbenější. Spotřeba roste podle údajů Českého statistického úřadu od roku 2017. Tehdy ještě činila 5,1 kilogramu na obyvatele, loni již dosáhla šesti kilogramů, což bylo nejvíce za poslední desetiletí. Meziročně podle posledních dat předloni vzrostla o osm procent (o zhruba 400 gramů). Hlavní nákupy ryb jsou před Vánoci.

drh mal

 
14 January 2021

Praha 13. ledna (ČTK) - Potravinářská komora ČR žádá, aby byli pracovníci potravinářských podniků upřednostněni při očkování. Například Německo a Francie umožní potravinářům očkování ihned po pracovnících ve zdravotnictví a rizikových skupinách, uvedla dnes komora v tiskové zprávě. Ministerstvo zdravotnictví tyto pracovníky podle prezidentky komory Dany Večeřové opomnělo.

"Po celou dobu probíhající pandemie pracovníci všech českých potravinářských výroben kontinuálně pracují za velmi obtížných podmínek. I díky jejich neúnavné práci se podařilo zajistit to, že se český spotřebitel dosud nesetkal s prázdnými regály a nemusel se obávat, že nebude mít, co jíst," uvedla Večeřová.

Zařazení výrobců potravin mezi prioritní skupiny podle komory proto dává smysl, Večeřová tedy nechápe, proč se na tuto skupinu pracovníků stát nezaměřil. "K očkování se podle aktuálních podkladů dostane pracovník potravinářské výroby až společně s ostatními, tedy například s lidmi z administrativy, kteří mají možnost pracovat z domova a svůj návrat do kanceláří odložit. Přitom v řadě místních továren se společně potkávají i tisícovky zaměstnanců," dodala. O problému chce s ministerstvem jednat.

Od 15. ledna se budou hlásit k očkování proti covidu-19 přednostně spolu se seniory nad 80 let i všichni zdravotníci a zaměstnanci v sociálních službách pečující o seniory. Informaci České lékařské komory dnes na tiskové konferenci po prohlídce velkokapacitního očkovacího centra v Brně potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Seniorů starších 80 let žije v Česku zhruba 440.000 a podle dat Českého statistického úřadu je v Česku 50.000 lékařů a přes 117.000 zdravotníků bez lékařského vzdělání. Od 1. února se pak k očkování budou moci registrovat i mladší lidé.

drh mha

13 January 2021

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář, který bude věnovaný aktuálním trendům v potravinářství nejen z pohledu legislativy. Zvyšující trend zdravého životního stylu a alternativní způsoby stravování se rozšiřují a dostávají do popředí zájmu, což se odráží také na trhu a v portfoliu výrobců potravinářského průmyslu. Jak tyto produkty z řad bio, bezlepkových, veganských a dalších označovat? Seminář se zaměří na trendy v potravinářství a jejich legislativní požadavky. Součástí programu budou také informace k nové strategii EU „Z farmy na vidličku“, která přináší řadu cílů v oblasti potravinářství, což se odrazí nejen v revizi ale také přípravě nových právních předpisů. V této souvislosti budou  představeny aktuální kroky Evropské komise.

 

Seminář proběhne vzhledem k epidemiologické situaci prostřednictvím aplikace MS TEAMS!

Místo konání: Státní zdravotní ústav, velká posluchárna v budově 11, Šrobárova 48, Praha 10

Vložné: 1000,- Kč (včetně DPH)                                            

Začátek semináře: 9:00 hodin

 

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Prezence účastníků začíná v 8:30 hod., předpokládaný konec 15:00 hod. Občerstvení zajištěno.

Počet účastníků omezen kapacitou posluchárny. Účastníci obdrží osvědčení o absolvování semináře. Pokyny k registraci a k platbě naleznete na konci pozvánky.

Registraci včetně platby je nutné provést nejpozději do 24. ledna 2021.

PROGRAM

13 January 2021

Praha, 13. 1. 2021 - V souvislosti s připravovanou státní vakcinační strategií žádají potravináři s výrobními závody v České republice o zařazení zaměstnanců těchto potravinářských provozů do strategie a zajištění včasného přístupu k očkování proti nemoci covid-19 pro tyto pracovníky.

Upozorňují, že ke stejnému kroku již přistoupilo nejenom sousední Německo, ale také například Francie. Obě tyto země zaměstnance potravinářského průmyslu upřednostnily hned po pracovnících ve zdravotnictví a rizikových skupinách.

„Po celou dobu probíhající pandemie pracovníci všech českých potravinářských výroben kontinuálně pracují za velmi obtížných podmínek. I díky jejich neúnavné práci se podařilo zajistit to, že se český spotřebitel dosud nesetkal s prázdnými regály a nemusel obávat, že nebude mít, co jíst,“ říká Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory České republiky. „Zařazení pracovníků v potravinářských provozech mezi jednu z prioritních skupin proto dává smysl a nechápeme, z jakého důvodu Ministerstvo zdravotnictví tuto skupinu ve své strategii naprosto opomenulo. K očkování se podle aktuálních podkladů dostane pracovník potravinářské výroby až společně s ostatními, tedy například s lidmi z administrativy, kteří mají možnost pracovat z domova a svůj návrat do kanceláří odložit. Přitom v řadě místních továren se společně potkávají i tisícovky zaměstnanců,“ dodává Večeřová s tím, že další jednání v této věci musejí být na pořadu dne, a to co nejdříve.

Pro více informací, prosím, kontaktujte:

 

Ing. Miroslav Koberna, CSc.

Tel.: +420 296 411 188,  e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

13 January 2021

Praha 12. ledna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství prodloužilo o dva týdny příjem žádostí o podporu v programu Agricovid Potravinářství. Žádosti tak bude možné podávat až do konce ledna, sdělil dnes ČTK mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Důvodem je drobná změna podmínek v programu, kdy se bude jinak posuzovat na základě usnesení vlády bezdlužnost žadatelů. Kdyby se program neprodloužil, měli by žadatelé na doplnění žádostí pouze několik dní. V programu se mají rozdělit až tři miliardy korun.

Nově se bude posuzovat bezdlužnost podnikatelů ke dni podání žádosti, v původním znění programu se počítalo s bezdlužností k 5. říjnu loňského roku. Změna byla připravená na základě doporučení ministerstva financí, podle mluvčího by měla pomoci některým potravinářským odvětvím, například pekařům.

Nárok na kompenzace by měli mít potravináři a zemědělci, kterým během koronavirové krize meziročně klesly tržby minimálně o čtvrtinu. Maximální sazba z programu bude podle ministerstva zemědělství 200.000 Kč na podnik a až 20.000 Kč na jednoho zaměstnance. "Podpora může dosáhnout až 75 procent celkového poklesu příjmů ve srovnání s rokem 2019, maximálně dotace může být až 800.000 eur (asi 21,6 milionu korun) pro potravináře a 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu korun) pro zemědělce," uvedl úřad. Dotaci naopak nedostanou potravináři, kteří již obdrželi podporu na stejný účel, tedy na zachování životaschopnosti podniku, jehož činnost je omezená kvůli pandemii koronaviru.

Zásady dotačního programu schválila vláda už v říjnu, ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) původně chtěl po kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby do programu šlo šest miliard. Podle tehdy projednaného materiálu dosahuje ztráta zemědělských a potravinářských producentů právě až šesti miliard korun měsíčně.

Například u masného průmyslu jde o 600 milionů korun měsíčně, tržby za pekařské výrobky klesají o více než 100 milionů korun. Například u vinařů šlo loni o zhruba 185 milionů korun měsíčně v době vládních omezení, ministerstvo však v jejich případě předpovídá za celý loňský rok i kvůli rušeným vinobraním a svatomartinskému koštu propad 1,94 miliardy Kč. Očekávají se také ztráty u produkce ryb, kromě zavřených gastro provozů chybí jejich producentům prodej ze slavnostních výlovů, tratí i na omezeném stravování v lázeňských zařízeních.

drh mha

 

12 January 2021

Ministerstvo zemědělství ČR  upravilo možnosti získání podpory ze stávajícího dotačního programu AGRICOVID POTRAVINÁŘSTVÍ.

Ministerstvo zemědělství v návaznosti na negativní dopad přijatých opatření proti koronaviru připravilo nový Dotační program, který by měl přispět ke stabilizaci sektoru produkce potravin a zejména eliminovat riziko ukončení činnosti potravinářských podniků, které se podílejí na zajištění základních potřeb zajištění potravin pro obyvatele České republiky.

Dotační program je určen :

a)    pro výrobce potravin podle zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, jejichž činností je výroba a uvádění na trh potravin určených pro provozovatele stravovací služby

a

b)    pro zemědělské podnikatele podle zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, jejichž činností je uvádění na trh vlastní produkce zemědělské výroby a potravin určených pro provozovatele stravovací služby.

Nárok na dotaci vzniká, pokud celkové příjmy klesly mezi začátkem března a koncem listopadu letošního roku nejméně o 25 % v meziročním srovnání. Sazba podpory na jeden podnik je až 200 000 Kč a dále pak až 20 000 Kč na jednoho zaměstnance. Podpora může celkově dosáhnout až 75 % celkového poklesu příjmů ve srovnání s rokem 2019, maximálně dotace může být až 800 tisíc euro (cca 21,6 milionu korun) pro potravináře a 100 tisíc eur (cca 2,7 milionu korun) pro zemědělce.

Příjem žádostí o dotaci probíhá od 1. prosince 2020 nově až do 31. ledna 2021.

Dále dochází ke zpřesnění v oblasti posouzení bezdlužnosti ve vztahu k veřejnému rozpočtu nebo zdravotní pojišťovně, kdy tato skutečnost musí být ze strany žadatele splněna ke dni podání žádosti. V této souvislosti je rovněž pokryta oblast při posečkání úhrady nebo rozložení jejich úhrady na splátky vůči finančnímu úřadu nebo zdravotní pojišťovně.

Bližší informace o dotačním programu včetně postupu podání žádosti naleznete na webu MZe: http://portal.mze.cz/public/web/mze/dotace/narodni-dotace/program-agricovid-potravinarstvi/#f=hpblok případně se na nás můžete obrátit na e-mailu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. nebo tel. číslech 22181 2128 nebo 22181 4637.

 

12 January 2021

V souvislosti s nutností včasného získávání zahraničních pracovníků pro novou sezónu roku 2021 zpracovalo Ministerstvo zemědělství přehledný seznam možností, které v této oblasti aktuálně mají české firmy podnikající v sektorech zemědělství, potravinářství a lesnictví.

Tento přehled by měl být pomocným vodítkem pro podnikatele při jejich rozhodování o nejvhodnějším nástroji pro získání zahraničních pracovníků.

Vzhledem k předpokladu pokračujícího omezení přeshraničního pohybu i v roce 2021 doporučuje Ministerstvo zemědělství českým subjektům využívat zejména dlouhodobé pobytové tituly, zejména pak Mimořádné pracovní vízum.

Přílohy

 

 

 

Vydáno: 11.1.2021

Zdroj: MZe ČR

11 January 2021

Semín (Pardubicko) 10. ledna (ČTK) - Spolek Gočárův Semín plánuje od příští turistické sezony otevřít veřejnosti menší část prostor historického pivovaru v Semíně na Pardubicku. Zachovaly se v něm některé původní technologie. Lidé si budou moci prohlédnout humna a náduvník předindustriální sladovny, které sloužily máčení sladu. Zachoval se i takzvaný hvozdový valach na jeho sušení, podobný je také ve známé pražské restauraci U Fleků, řekl ČTK předseda spolku Leoš Kvapil.

"Na původním místě je tento semínský a U Fleků. U Fleků je zrepasovaný, podle historiků je semínský nejstarší, pokud se někde neobjeví jiný hvozdový valach," uvedl Kvapil. Lidé se na prohlídky budou muset předem objednat.

Pivovar v Semíně je součástí památkově chráněného zámečku z 16. století. Vznikl na konci 17. století, pivo se v něm vařilo více než 200 let. Jedním ze sládků byl otec Josefa Gočára. Posledním majitelem byl Jindřich Dvořák, který neprosperující pivovar v roce 1926 zavřel. Pak objekty, jež chátraly, využíval jako sklady pardubický a chrudimský pivovar, byly v něm i byty.

Zámek s pivovarem v Semíně patří společnost Zámecký pivovar Semín, jejímž vlastníkem je firma Danup holding. Majiteli jsou investoři v pivovarnictví. V budoucnu chtějí otevřít minipivovar s restaurací, ubytovací kapacity v různých kategoriích, pivní lázně a wellness centrum. Rekonstrukce by měla začít v příštím roce a s plným provozem počítají investoři do čtyř let. Díky dotacím Pardubického kraje byla zatím opravena věžička zámečku, do které by se měl vrátit původní zvon, část historických pivovarnických zařízení a prostory pro pivovarnickou expozici.

dos kš

10 January 2021

České Budějovice 10. ledna (ČTK) - Jihočeská agrární komora spustí on-line regionální produktovou mapu kraje, která víc propojí dodavatele a odběratele jihočeských potravin. Jedním z cílů je také zvýšit využití místních potravin ve školních a nemocničních jídelnách. V nouzovém stavu komora zviditelní podniky, které vydávají přes okénko nebo jídlo dovážejí. Komora teď oslovuje zájemce, mohlo by jich být přes sto. ČTK to řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

"Doufám, že to bude uživatelsky vstřícné on-line prostředí, taková tržnice, kde by se měli potkávat zájemci o nákup nebo dodávku kvalitních regionálních potravin, jak z řad zemědělských prvovýrobců, tak prodejen ze dvora, z malých kamenných prodejen, regionálních pekařů, masen i smíšených farmářských obchůdků," řekla ředitelka.

Mapa je zatím v pilotním provozu. Jedním z cílů je prosadit, aby se místní potraviny více používaly ve školních či nemocničních jídelnách, jež preferují produkty z regionu. Mapa přinese jejich seznam.

"Další novinkou bude přehled jihočeských gastronomických provozů, ale i třeba cateringů, které jsou zaměřené na lokální suroviny nebo dávají přednost jihočeským a českým receptům. V nouzovém stavu se budeme snažit, aby byly zviditelněné podniky, které vydávají jídla přes okénko nebo dovážkou," popsala Šťastná. Jihočeská agrární komora má asi 700 členů.

On-line mapa jihočeských potravinářů, restaurací napojených na dodavatele místních surovin, prodejen i zemědělských podniků prodávajících ze dvora souvisí se soutěží Chutná hezky. Jihočesky. Do ní se za 15 let přihlásilo přes 250 zpracovatelů. "Na mapě bude minimálně sto výrobců potravin," řekla ředitelka. Největší zájem o soutěž mají výrobci masných produktů a pekaři, přibývá cukrářských výrobků a lahůdek.

Součástí mapy se stane odkaz na přehled agroturistických zařízení, blog nebo kalendář akcí. Vznik mapy podpořil Jihočeský kraj. Komora letos kvůli koronavirové pandemii připraví i webináře pro školy a jiné zájemce.

vkc kš

08 January 2021

Nový program COVID – Gastro má za cíl zmírnit negativní dopady na provozovny v souvislosti s mimořádnými opatřeními, na základě kterých byli nuceni provozovatelé svoji činnost omezit nebo úplně provozovny uzavřít. 

Program, který byl připraven a bude administrován Ministerstvem průmyslu a obchodu, byl schválen vládou 4. ledna 2021. Stát v rámci nového programu přispěje na náklady na provoz a udržení podnikatelské činnosti, jako jsou osobní náklady, náklady na materiál, splátky úvěru, odpisy, daně apod. V rámci 1. výzvy se bude brát v potaz období od 14. října 2020 do 10. ledna 2021

Výše podpory bude činit za každého zaměstnance v pracovním poměru (případně spolupracující OSVČ) 400 Kč za den, po který byla činnost na základě vládních opatření omezena. Výpočet podpory závisí na počtu dnů mezi 14. říjnem 2020 a 10. lednem 2021, kdy pro daný sektor platila omezení daná krizovými opatřeními vlády. V případě zaměstnanců na částečných či zkrácených úvazcích si žadatel započítá příslušný koeficient jako přepočet na plný pracovní úvazek. Přehled sektorů a počet uznaných dnů pro stanovení výše podpory je stanoven v Příloze č. 2 programu. 

Pro poskytnutí podpory se počítají zaměstnanci, za které bylo za říjen 2020 zaplaceno pojistné na účet příslušné správy sociálního zabezpečení. Finanční podpora je omezena vyčerpáním limitu dle bodu 3.1 Dočasného rámce Evropské komise, výše podpory na jednoho příjemce podpory (podnik) je tedy maximálně 800 tisíc eur.  

Žádosti bude možné podávat od 15. ledna 2020 a to prostřednictvím Agendového informačního systému Ministerstva průmyslu a obchodu. Pro podání žádosti bude důležitá eIdentita, jedná se o zřízení aktivní identity fyzické osoby na portále www.eIdentita.cz. To je potřebné alespoň pro jednoho uživatele žadatele. Vstup (registrace žadatele, přihlášení) do dotačního informačního systému AIS MPO je umožněn výhradně prostřednictvím prostředku pro elektronickou identifikaci (portál eIdentita), který byl zprovozněn v souladu se zákonem č. 250/2017 Sb. o elektronické identifikaci, ve znění pozdějších předpisů. Pro získání identity na portálu eIdentita může fyzická osoba využít eObčanku, NIA ID (dříve Uživatelský účet portálu eidentita.cz), čipovou kartu Starcos nebo mojeID. 

Dále je možné ověření identity pomocí kombinace „Jméno, heslo, SMS“, po vyplnění formuláře (zde: https://info.eidentita.cz/ups/UpsZalozeni.aspx) dojde k vygenerování identifikačního čísla žádosti, která je potřeba aktivovat jedním ze způsobů: 

  • Aktivace prostřednictvím portálu národního bodu
  • Ověřením prostředkem se stejnou nebo vyšší úrovní záruky (např. eObčanka)
  • Ověřením datovou schránkou fyzické osoby (NEPODNIKAJÍCÍ)
  • Aktivace prostřednictvím kontaktního místa Czech POINT
  • Poskytnutím referenčních údajů z registru obyvatel Správě základních registrů
  • Po aktivaci Vaší identity (účtu) na portálu eIdentita můžete pokračovat krokem 2. Krok REGISTRACE ŽADATELE, PŘIHLÁŠENÍ DO AIS MPO.

Bližší informace o programu COVID – Gastro naleznete na webu MPO: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/informace-o-koronavirus/program-covid-_-gastro-_-uzavrene-provozovny--258742/

 Zdroj: Právní pomoc potravinám

08. 01. 2021

Nenašli jste co hledáte? Zeptejte se nás.

ZEPTEJTE SE

 

 
07 January 2021

Londýn 7. ledna (ČTK/BBC News) - Na začátku každého nového roku se objevují odhady expertů v mnoha oborech, kteří tipují, co bude v příštích dvanácti měsících takzvaně trendy. Ovšem přečíst si předpověď kulinárních trendů na rok 2020 je nyní téměř k smíchu. Dal si snad někdo "seacuterie", tedy obložené prkénko s mořskými plody? Sirup z lohanu tykvového (Siraitia grosvenorii), známého také jako mniší ovoce?

Jediná položka, která se vyplnila ze seznamu očekávaných trendů pro rok 2020 byly alternativní mouky. A to jen proto, že z regálů v supermarketech zmizely ty běžné, napsala Flora Druryová na serveru BBC.

Můžu vám ale zaručit, píše autorka, že nikdo na seznam nepřidal to, co já osobně pokládám za jeden z hlavních kulinárních trendů roku 2020 - karanténní jídlo, které dostávali ti z nás, co měli tu smůlu, že skončili na dva týdny uvězněni v hotelovém pokoji. Osoby, které jsme nikdy neviděli, nám ho nechávaly třikrát denně za dveřmi.

Lidé po celém světě zaplavili karanténní střediska a dostávali hromadný catering, v němž se občas objevovaly dost prapodivné a dost úžasné kombinace - některé dobré, některé jedlé a na některé bylo nejlepší rychle zapomenout.

"Byla to lepší variace jídla z letadla," řekl Henry Parham o kombinaci borůvkových muffinů, vajec a slaného koláče, které našel před svým hotelovým pokojem v australském Melbourne po návratu z USA. Já bych jídla, která jsem dostávala v karanténě v Singapuru, popsala spíš jako vlažnou školní jídelnu, dodala Druryová.

Ovšem všichni jsme se shodli, že jídlo dodávané k našim dveřím alespoň rozbilo monotónních 15 dní trávených uprostřed stejných stěn. "Pro mě to byly tři nejvíce vzrušující chvíle denně. Nikdy jsem nevěděl, co dostaneme," vzpomíná Parham.

Ani já jsem nikdy nevěděla, co dostanu a mé náhodné výběry občas končily dost zajímavými a nečekanými kombinacemi, jako byl závitek z merlíku s mačkanými brambory, plátky studeného vejce s fazolemi, a při jedné obzvlášť pamětihodné příležitosti chapadla s nudlemi páchnoucí tak hrozně, že jsem je okamžitě vyhodila ven z pokoje, uvedla Druryová.

Podobné příběhy se objevují ve vzpomínkách mnoha lidí po celém světě. Jednu Srílančanku nesmírně rozrušila kombinace čočky s nudlemi, zatímco nudle, které dostal kolega v singapurské karanténě, prý vypadaly jako červi. Jednoho z novinářů BBC zaujala jejich fotografie natolik, že podnikl malý průzkum a zjistil, že dané nudle jsou místně známé jako "krysí ocásky".

V Singapuru alespoň bylo na výběr ze tří různých kuchyní, a tak si osoby v karanténě nemohly stěžovat, že musí jíst pořád totéž. To se ovšem nedá říci o Josy Fouché Guibonové, která se BBC svěřila se zážitky z karantény v norském Bergenu.

"Dostáváme spoustu těstovin," uvedla zoufale. "Včera jsme zase měli těstoviny. Řekla jsem ne a dala je za dveře. Když dostanu kousek zeleniny nebo salát, připadám si jako v nebi," dodala. "Ale chápu, že to platí vláda, a tak je pochopitelné, že se snaží co nejvíce snížit náklady." Do Norska jela z francouzského Biarritzu za rodinou a přiznává, že čekala, že si užije "spoustu lososa". Což se jí ovšem v karanténě nevyplnilo.

Doufejme, že karanténní jídla se stanou trendem, který nepřežije rok 2020.

dk spr

Vydáno: 7. 1. 2021

Zdroj: ČTK

 
 
06 January 2021

Valtice (Břeclavsko) 5. ledna (ČTK) - Cenu za nejlepší kolekci v Salonu vín má pro letošní rok opět Zámecké vinařství Bzenec, které je ve stovce vín zastoupeno hned desetkrát. Zvítězilo už loni. Národní vinařské centrum o tom informovalo v tiskové zprávě.

Letos o účast v Salonu vín soupeřilo 2500 vzorků. "Neustále rostoucí zájem o soutěž ze strany našich vinařů dokazuje fakt, že jsme měli opět rekordní počet přihlášených vzorků. Protiepidemická opatření ovlivnila i průběh soutěže, která tak přišla o svůj kulturní a společenský rozměr, ale samotné hodnocení zkušenými degustátory mohlo i přes platná opatření proběhnout na maximální profesionální úrovni," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Oficiální předávání cen letos vinařské centrum zrušilo, kdy se otevře pro veřejnost samotný Salon vín, zatím není jisté. Předběžně centrum počítá se začátkem února, tedy stejně jako v minulých letech. Konkrétní datum ale bude záviset na vývoji pandemie a zejména proměnách vládních opatření proti šíření koronaviru.

V salonu vín jsou letos zastoupena vína 52 vinařství s 22 odrůdami vín. Nejvíce zastoupenými odrůdami jsou Ryzlink rýnský se 13 vzorky a Ryzlink vlašský s 11 vzorky, po sedmi vzorcích mají odrůdy Chardonnay, Merlot, Rulandské modré a Veltlínské zelené.

Nejvíce vzorků pochází z hroznů ročníku 2019, nejstarší vína jsou z roku 2015. Šampionem se letos stal Pinot blanc (Rulandské bílé), pozdní sběr, 2018 z vinařství Thaya z Hnanic. "Výběr Šampiona byl oproti minulým letům jednoznačný, kdy sedm degustátorů z devíti dalo vítězné víno na stupně vítězů a tak zvítězilo zcela přesvědčivě," uvedl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Stejné víno zvítězilo také v kategorii suchých a polosuchých bílých vín, v kategorii polosladkých bílých vín vyhrál Ryzlink vlašský, výběr z hroznů, 2017 od Miroslava Volařík z Mikulova.

Kategorii sladkých bílých vín vyhrálo Kamil Prokeš vinařství z Velkých Němčic s Ryzlinkem vlašským, výběr z cibéb, 2017, mezi růžovými víny a klarety zabodoval Cabernet Sauvignon rosé, pozdní sběr, 2019 ze Střední vinařské školy, Valtice.

Kategorii suchých červených vín vyhrálo Rulandské modré, výběr z hroznů, 2015 ze Šlechtitelské stanice vinařské, Velké Pavlovice. Kategorii jakostních šumivých vín vyhrál Louis Girardot brut, jakostní šumivé víno, 2015 vyrobené firmou Bohemia sekt, Starý Plzenec.

ska hj

Vydáno: 5.1.2021

Zdroj: ČTK

05 January 2021

Bratislava 5. ledna (zpravodaj ČTK) - Slovensko chce již do roku 2025 prostřednictvím zálohování zajistit, že se vysbírá nejméně 90 procent plastových lahví a plechovek. Novinářům to dnes řekl ministr životního prostřední Ján Budaj. Provoz systému, s jehož spuštěním se počítá na začátku příštího roku, zajistí konsorcium složené z domácích výrobců nealkoholických nápojů a piva, stejně jako ze zástupců maloobchodu.

"Jsem přesvědčen, že nikdo nebude zahazovat plechovku ani plastové obaly," řekl Budaj. Stávající zákon podle něj předpokládá, že plánovaného cíle u podílu vysbíraných vratných nápojových obalů bude dosaženo později, než počítá nejnovější plán.

Vratná záloha za lahve a plechovky dosáhne 15 eurocentů (zhruba čtyři koruny), zatímco původně se počítalo s nižší částkou. Zálohování budou podléhat nápojové obaly s objemem od 0,1 do tří litrů, které budou opatřeny příslušným kódem. Spotřebitelé je budou moci vrátit na 6500 místech po celé zemi, a to i prostřednictvím automatů.

Od zavedení zálohování plastových lahví a plechovek si ministerstvo slibuje méně odpadu. Kromě toho úřad plánuje zahájit kampaň za sbírání plastových lahví odhozených v přírodě.

Zmíněné konsorcium bylo jediným zájemcem o provozování systému zálohování plastových lahví a plechovek na Slovensku. Podle jeho odhadu prvotní investice správce do systému dosáhnou pět milionů eur (131 milionů Kč) a dalších 30 milionů eur (783 milionů Kč) na straně obchodu.

Na slovenský trh se ročně podle dřívějších informací dostane miliarda PET lahví, z tohoto množství končí dvě pětiny na skládkách. Systém zálohování nápojových obalů už dříve zavedla desítka evropských zemí.

Adrian Bobok spr

Zdroj: ČTK