25 March 2021

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu doplněk stravy s nadlimitní koncentrací látky amygdalin, která se v těle po požití metabolizuje na kyanovodík a kyanidy.

Jedná se o doplněk stravy B17 PREVENTUM, 100 mg, 75 tobolek, datum minimální trvanlivosti: 06. 11. 2022, šarže: L 20-HM 709CZ-06.05. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně společnosti Herbamedicus, s.r.o., Ostružnická 325/6, 779 00 Olomouc, která je distributorem potraviny.

Laboratorní rozbor v doplňku stravy potvrdil v jedné doporučené denní dávce přítomnost látky amygdalin v množství 84,7 miligramů (mg), což cca 3,5násobně překračuje maximální denní dávku, kterou lze považovat za bezpečnou.

SZPI varuje všechny spotřebitele před konzumací uvedené šarže doplňku stravy.

Potravinářská inspekce nařídila neprodlené stažení nebezpečné šarže z tržní sítě a odeslala notifikaci do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.

S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.

O zjištění nebezpečných doplňků stravy s velmi vysokým obsahem amygdalinu SZPI informovala v tiskových zprávách dne 9. 3. 2021 a 28. 1. 2021.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
24 March 2021

Praha 24. března (ČTK) - Chovatelé prodávají letos klecová vejce do řetězců za 1,8 Kč, tedy o pět haléřů dráže než loni. Z podestýlkových chovů pak za dvě koruny, loni šlo o 1,75 Kč. Finální cenu pro spotřebitele si však určují samy obchodní řetězce, nejspíš bude vyšší než tři koruny, řekl dnes na tiskové konferenci místopředseda Českomoravské drůbežářské unie Zdeněk Mlázovský. Spotřeba vajec je každoročně nejvyšší právě kolem Velikonoc. V posledních dvou letech ale roste o desetinu proti zbytku roku, dříve šlo o čtvrtinové nárůsty.

V poslední době také už neroste tolik spotřeba v gastronomických provozech například na horách, kam se lidé o velikonočním volnu vydávali na dovolenou.

V blízké budoucnosti bude muset podle unie průměrná cena vajec růst kvůli zvyšujícím se nákladům na krmné směsi pro drůbež, ale také kvůli přechodu na voliérové chovy z klecových. Snůška v nich je podle chovatelů nižší při stejných nebo vyšších nákladech. V roce 2027 budou veškeré klecové chovy drůbeže zakázány. Ke konci roku 2020 dosáhl počet volných chovů téměř 35 procent. "Meziročně tak vzrostl počet volných chovů o 11 procent. Tento trend bude i nadále zrychlovat, aby chovatelé vyhověli budoucímu zákazu," řekla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Stát se podle chovatelů chystá letos ve druhém pololetí spustit podporu pro producenty vajec a drůbežího masa, podobně jako u mléka chystá zavedení podpory kvality. "Zákazník bude mít garantovaný český původ, bez antibiotické podpory léčiv," řekla Dlouhá. Stát by podle ní mohl v tomto programu přerozdělit kolem 150 milionů korun ročně, při zavádění pak půjde o částky mezi 50 a 100 miliony Kč.

Základní informace o původu zjistí zákazníci přímo na vejcích. Na skořápce každého vejce musí být kódované informace o chovu, výjimka je u podniků do 50 nosnic. První číslo na vejci označuje, o jaký typ chovu drůbeže jde, dále je na něm označení země původu a registrační číslo chovu. Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v klecích.

Předloni podle dat ČSÚ snědl každý Čech v průměru 261 vajec, meziročně o 0,7 procenta méně. "Do této statistiky je ovšem potřeba započítat i všechna vejce, které se používají v pekárenství nebo při výrobě produktů jako je majonéza. Největší spotřeba na osobu byla podle statistik v roce 1990, kdy dosáhla 340 ks vajec na osobu," dodala unie.

drh jw

 
 
24 March 2021

Praha 24. března (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zveřejnilo výzvu k programu COVID veletrhy. Žádosti bude přijímat od 6. dubna do 31. května. Podnikatelům ve veletržním, kongresovém a eventovém průmyslu bude kompenzovat až 60 procent ztrát. Pomoc se bude vztahovat na období od března do října loňského roku. Jeden žadatel bude moci získat dotaci nejvýše 20 milionů korun. Na program vláda schválila 600 milionů korun. Vyplývá to z informací uvedených na webových stránkách ministerstva.

Zájemci o podporu budou muset doložit pokles obratu za březen až říjen loňského roku minimálně o 30 procent. Ztrátu přitom budou muset snížit o získané dotace z dalších podpůrných programů, které vláda připravila v souvislosti s koronavirovou krizí, včetně programu na podporu zaměstnanosti Antivirus.

O dotaci budou moci žádat i společnosti s majetkovou účastí státu, kraje či města. Budou mít ale nárok jen na náhradu 40 procent ztrát, ostatní firmy budou moci získat 60 procent. Na program se vztahuje limit z veřejné podpory deset milionů eur (asi 262 mil. Kč) stanovený Evropskou komisí.

Veletržní, kongresový a eventový průmysl je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) jedním z nejvíce postižených odvětví. Na obor jsou navíc podle resortu navázané stovky firem, které se podstatně podílejí na zaměstnanosti. Odvětví ročně generuje kumulované tržby osm až deset miliard korun. MPO odhaduje pokles obratu od března do října o 70 až 90 procent.

jif rot

24 March 2021

Praha 24. března (ČTK) - Obavy lidí z nákazy nemocí covid-19 se rok po vypuknutí její epidemie v ČR téměř nezměnily. Letos v březnu je mělo 70 procent lidí, to je o tři procentní body méně než v první polovině loňského března. Počet lidí, kteří považují koronavirus za hrozbu pro jejich zdroj obživy, se ale snížil ze 66 na 51 procent. Současně se však zhoršila očekávání, kdy se podaří dostat vir pod kontrolu. Že to bude trvat déle než šest měsíců, si před rokem myslela čtvrtina Čechů, nyní je to 70 procent. Vyplynulo to ze zjištění agentury Ipsos, která výsledky poskytla ČTK.

S ohledem na dlouhodobý vývoj epidemické situace je však větší část veřejnosti optimistická, 49 procent si myslí, že na konci letošního roku bude situace lepší než nyní. Podle 29 procent se nezmění a podle 17 procent se zhorší.

Nejvyšší míru ohrožení koronavirem Češi cítili loni v druhé polovině března. Tento pocit mělo tehdy 81 procent dotázaných. V následujících dvou měsících míra ohrožení klesala až na květnových 55 procent, poté opět stoupla. Podle autorů průzkumu pocit ohrožení covidem roste s věkem. Nejvíce ohroženi se dlouhodobě cítí lidé starší 65 let.

V souvislosti s koronavirem Češi více řeší i ekonomickou situaci, mimo jiné mají obavy ze ztráty práce. Největší obavy o ni měli hned na počátku epidemie loni v březnu, kdy dvě třetiny lidí uvedly, že nákaza představuje velkou hrozbu pro jejich zdroj obživy. V následujících měsících totéž uvádělo méně lidí, mezi 49 až 58 procenty.

V průběhu roku nicméně přibylo lidí, kteří více šetří a plánují v krátkodobém horizontu. Letos v únoru více šetřily dvě třetiny dotázaných, loni v dubnu to bylo 59 procent lidí. Počet lidí, kteří kvůli koronaviru plánují jen krátkodobě, se od té doby zvýšil ze 49 procent na 62 procent.

Češi se zároveň více přiklonili k častějším on-line nákupům a k využívání mobilních aplikací pro nákupy. Loni v dubnu 47 procent občanů uvedlo, že bude v budoucnu více využívat on-line nákupy, o deset měsíců později totéž tvrdilo 64 procent dotázaných. Pro častější používání mobilních aplikací k obsluze nákupů a služeb se loni v dubnu vyslovila přibližně čtvrtina lidí a letos v únoru více než dvě pětiny.

Podle zjištění Ipsos obyvatelé ČR v důsledku epidemie začali také více přemýšlet o životních hodnotách. V únoru tak činilo 70 procent lidí, loni v listopadu to bylo 66 procent.

Třiapadesát procent Čechů se ale momentálně cítí kvůli epidemické situaci ve stresu. Dvě pětiny navíc tvrdí, že v porovnání s dobou před epidemií se u nich stres ještě zvýšil. U poloviny lidí je podobný jako před krizí. Jako důvod vyššího stresu dotázaní nejčastěji uváděli omezení kontaktů, život v neustálé nejistotě a strach z nemoci.

Téměř třetina Čechů současně uvedla, že od začátku epidemie přibrala, přičemž častěji to byli lidé pracující z domova. Naopak 13 procent lidí zhublo a 17 procent začalo více cvičit.

Ipsos prováděl výzkum postupně od začátku epidemie loni v březnu a zúčastnilo se ho zhruba 1000 respondentů.

ktp jw

23 March 2021

24. březen 2021

09:00 - 12:30

Webinář poskytne potřebné informace o aktuální situaci v oblasti ekonomické migrace v návaznosti na COVID-19. Webinář je určen především přímým zaměstnavatelům, kteří hledají odpovědi na otázky, jak legálně zaměstnávat kvalifikované zaměstnance z třetích zemí. Účast na webináři je bezplatná.

  • Podrobnosti a registrace zde.

V případě zájmu se neváhejte registrovat vyplněním registračního formuláře do 23. března 2021. Přihlášeným účastníkům bude následně zaslán link, jehož prostřednictvím se budou moci v den konání webináře připojit ke schůzce v aplikaci Microsoft Teams.

Organizátoři: Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem vnitra a Ministerstvem práce a sociálních věcí

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Link: https://www.spcr.cz/kalendar-akci/detailudalosti/3493/seminare/zamestnavani-cizincu-v-cr-v-navaznosti-na-covid-19

23 March 2021

Praha 22. března (ČTK) - Prodejci v souvislosti s pandemií koronaviru a omezením pohybu nepředpokládají zásadní výkyvy ve velikonočních prodejích. Na svátky jara mají připravenou stejně širokou nabídku jako jiné roky. Nechybějí tradiční mazance, jidáše, beránci, jehněčí či králičí maso, nebo bílá vejce. Některé řetězce už avizovaly, že budou mít na Velikonoční pondělí 5. dubna zavřeno. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zástupci potravinářských sítí.

Pandemie a související opatření poznamenaly podle mluvčí společnosti Kaufland už loňské Velikonoce, přesto v prodejích řetězec nezaznamenal proti předchozím letům výrazné změny. "Zákazníkům nabídneme tradiční velikonoční sortiment pečiva od různých dodavatelů jako mazance, jidáše a beránky. Poslední jmenované prodáváme také v bezlepkové variantě," řekla. Žádané jsou podle ní i různé druhy uzených mas z vlastního masozávodu.

S jistotou podle mluvčí hypermarketů Globus Lutfii Volfové nyní nelze předpovědět, jaký bude před Velikonocemi zájem o potraviny a nápoje. Nabídku ale budou mít stejnou jako každý rok. Více se letos Globus podle ní soustředí na velikonoční pečení. Ve svých pekárnách chystá 130.000 mazanců a 150.000 jidášů. Lidé si budou koupit třeba i velikonoční dort s příchutí vaječného likéru.

O Velikonocích podle Volfové roste proti ročnímu průměru zájem o čerstvé bylinky o 30 procent. Globus jich prodává 18 druhů, včetně medvědího česneku a řezané kopřivy, doplnila.

"Obchody Albert nabídnou například velikonoční cukrovinky, které zákazníci běžně v nabídce nenajdou, nebo sortiment řezaných a hrnkových květin. Zákazníci si už také začínají pořizovat květiny na zahradu," uvedla Marcela Vichnarová z externí komunikace obchodů Albert. Řetězec podle ní letos rozšířil nabídku velikonočních cukrovinek o výrobky v nadstandardní a bio kvalitě.

Na Velikonoce je připraven také Penny Market. Tyto svátky podle mluvčího společnosti Tomáše Kubíka patří mezi nejdůležitější v roce. Předpokládá proto, že si je bude chtít většina zákazníků užít, i když je letos asi budou trávit spíše v rodinném kruhu, řekl.

Velikonoce letos připadají na začátek dubna. Za běžného stavu nesmějí mít obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních na Velikonoční pondělí otevřeno. Za nouzového stavu zákaz neplatí, ten je zatím vyhlášen do 28. března, vláda chce ale poslance žádat o jeho prodloužení. Pokud by se postupovalo podle protiepidemického systému (PES), v nejvyšších stupních rizika čtyři a pět je nyní stanoven zákaz maloobchodního prodeje o nedělích a státních svátcích, kterým je i Velký pátek 2. dubna. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová by ale měla tento týden připravit úpravy systému.

Kaufland zatím plánuje mít na Velký pátek otevřeno do 21:00, naopak na Velikonoční pondělí chce nechat obchody zavřené, uvedla Maierl. Ani Globus by podle Volfové případné výjimky pro provoz na Velikonoční pondělí nevyužil.

jif jw

22 March 2021

Plzeň 20. března (ČTK) - Krajská veterinární správa pro Plzeňský kraj loni zvýšila meziročně o 80 procent kontroly životních podmínek a pohody hospodářských zvířat na podněty občanů. Udělali jich 107. V oblasti hygieny potravin veterináři našli nadlimitní hodnoty kancerogenních zplodin kouře v uzeném mase a DDT ve svalovině prasete divokého. ČTK to řekl ředitel krajské veterinární správy Václav Poláček.

"Opakovaně byla zjištěna rezidua ve vzorcích svaloviny prasete divokého. Dichlordifenyltrichloretan (DDT) je organochloridový insekticid hojně používaný hlavně v 50. a 60. letech. U všech nevyhovujících výsledků laboratorního vyšetření bylo prováděno důsledné došetření příčin," uvedl. Šlo o dva divočáky zastřelené loni na Tachovsku. Zdroj DDT zatím veterináři nedohledali, mohlo jít třeba o starou skládku odpadů.

Veterináři loni prohlédli meziročně o 28 procent zvěřiny méně, o 26.000 kusů. "Na výrazném poklesu se valnou většinou podílela drobná pernatá zvěřina, jichž bylo prohlédnuto o 20.000 kusů méně," řekl ředitel. Počty klesly také u vysoké a černě zvěře. Poptávka po zvěřině se výrazně snížila kvůli uzavření restaurací.

Veterinární technici správy prohlédli a posoudili loni přímo na jatkách přes 25 milionů hospodářských zvířat. "Ze statistiky lze vysledovat rostoucí trend v počtech porážených zvířat, zejména u prasat a skotu, a to tří- až pětiprocentní nárůst," uvedl ředitel.

V oblasti nákaz se krajští veterináři zaměřili na monitorování výskytu nebezpečné nákazy afrického moru, jak u prasat domácích, tak u divokých. Všechny vzorky byly podle Poláčka negativní. Kromě toho provedli v oblasti epizootologie (infekční nemoci zvířat) mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na zdravotní nezávadnost krmiv v hospodářství, tedy monitoring salmonel. Odebrali 46 vzorků krmiv z hospodářství s chovem prasat nebo drůbeže, všechny s negativním výsledkem.

Ve sledování péče o pohodu zvířat provedli veterináři 371 kontrol, z toho 136 u hospodářských zvířat. Na podnět občanů bylo 107 kontrol a v 11 případech veterináři podali podnět obci pro porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, ve 44 případech předali právnímu oddělení správy podnět k uložení sankce a v jednom případě uložili chovateli pokyn k nápravě. Zbývajících kontroly byly u zvířat chovaných pro potěšení, tyto kontroly se uskutečnily hlavně na podnět občanů. V 27 případech podali veterináři podnět obci pro porušení zákona proti týrání, šestkrát navrhli zvláštní opatření, 50 případů předali právnímu oddělení správy a ve dvou případech uložili pokyn k nápravě.

Václav Prokš hj

22 March 2021

Zlín 21. března (ČTK) - Veterináři ve Zlínském kraji loni zachytili zhruba 1600 kilogramů masných výrobků původem z Francie s obsahem bakterie způsobující listeriózu. Dvakrát řešili také záchyt salmonely v drůbežím mase pocházejícím z Polska a jednou v drůbežím mase od tuzemského výrobce. ČTK to řekl ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.

"Ve všech případech tyto výrobky musely být pozastaveny, musely být zlikvidovány a po došetření všech záležitostí byly zase uloženy finanční sankce. Co se týká dovozu, tam musí být stále prováděna kontrola. Provádíme to formou kontrol v místě určení. To znamená, že se kontroluje jednak dokumentačně a jednak se odebírají vzorky u dovozového zboží," uvedl Mahdalík.

V oblasti veterinární hygieny udělali loni veterináři ve Zlínském kraji 2562 kontrol, číslo je mírně nižší než v roce 2019. Zjistili 69 závad a uložili pokuty za 995.500 korun. Podle ředitele se kontroly týkají podniků, které vyrábějí potraviny živočišného původu. Dále veterináři kontrolují dovozové zboží v místě určení, spolu s celníky a policisty se zaměřují na kontrolu převozu potravin a surovin živočišného původu, na kontroly docházejí také například na jatka.

Mezi pochybení, která loni zaevidovali, patřil například výskyt pesticidu hexachlorbenzen nad maximální reziduální limit v drůbežím tuku. Zjistili také nadlimitní obsah kadmia v ledvině skotu. Z předchozího roku 2019 dokončili správní řízení a uložili pokutu 180.000 korun za záchyt zvýšeného obsahu rtuti a methylrtuti v kojenecké dětské výživě vyrobené závodem Slovácká Fruta z Kunovic na Uherskohradišťsku.

chv hj

19 March 2021

Platná protiepidemická opatření budou na území České republiky platit s drobnými úpravami o týden déle, až do 28. března. O jejich prodloužení rozhodla na mimořádném jednání ve čtvrtek 18. března 2021 vláda Andreje Babiše. Schválila také další rozšíření povinného testování zaměstnanců o zbylé zaměstnavatele ve veřejném sektoru.

Mezi novinky v přijatých protiepidemických opatřeních, které začnou platit v pondělí 22. března, bude rozšíření možnosti vyrazit na výlet do přírody nebo sportovat na území celého okresu. Výjimku ze zákazu opustit okres budou nově mít také rodiče pro styk se svými nezletilými dětmi nebo návštěvy osob blízkých u dětí v náhradní rodině nebo ústavní nebo ochranné výchově. Pro kontakt rodiče s dítětem bude nově platit i výjimka z omezení kontaktů se členy jiné domácnosti.

K drobné úpravě přikročilo Ministerstvo zdravotnictví i v opatření nařizujícím nošení ochranných prostředků dýchacích cest. Změna se týká příslušníků a zaměstnanců základních složek integrovaného záchranného systému, kteří budou moci od 20. března používat také masku nebo polomasku splňující všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek) normy ČSN EN 140 +A1. Upřesněna byla i pasáž týkající se nošení ochranných prostředků při sportování.

K úpravě dochází od 20. března 2021 i u návštěv pacientů ve zdravotnických zařízeních poskytujících dlouhodobou nebo následnou lůžkovou péči. Nově budou z povinnosti předložit na této návštěvě platný negativní test na covid-19 osvobozeni lidé, kteří prokáží, že buď prodělali nemoc covid-19 v posledních 90 dnech, nebo byli kompletně očkováni, a to více než před 14 dny. Stejné pravidlo bude platit i pro výjimku z povinné karantény pro klienty zařízení sociální péče, kteří vyrazili na vycházku mimo areál, v němž jsou ubytováni.

Vláda rozhodla také o dalším rozšíření povinného testování zaměstnanců. Od 30. března bude zákaz přítomnosti neotestovaného zaměstnance platit i pro pracoviště veřejného zaměstnavatele, který zaměstnává méně než 50 osob. Za takové zaměstnavatele se považují mimo jiné obce, veřejné vysoké školy, bezpečnostní sbory či armáda. Tito zaměstnavatelé mají povinnost spustit testování svých pracovníků nejpozději od 23. března. Stejné opatření se stejnými termíny vydá Ministerstvo zdravotnictví i pro školy a školská zařízení, která na základě nařízení vlády zajišťují nezbytnou péči o děti zaměstnanců IZS a dalších vybraných profesí. Pro tyto zaměstnance i zaměstnavatele platí stejné podmínky jako pro zaměstnance v sektorech, kde už je plošné opatření o povinném testování zavedeno.

Kabinet projednal také poslanecký návrh novely zákona o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a související novely zákona o nemocenském pojištění. Navrhovatelé chtějí podpořit rodiny s malými dětmi, kterým byly rozhodnutím vlády uzavřeny mateřské a základní školy a další školská zařízení, tak, že jim po dobu platnosti zákazu školní docházky bude navýšeno ošetřovné ze současných 70 na 80 procent denního vyměřovacího základu. Zároveň má dojít i k rozšíření okruhu příjemců o rodiče dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Vláda po diskusi vyslovila s tímto návrhem souhlas.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-mimoradneho-jednani-vlady-18--brezna-2021-187338/.

Zdroj: Vláda ČR

Link: https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vlada-prodlouzila-protiepidemicka-opatreni-az-do-28--brezna-a-rozsirila-povinne-testovani-i-na-verejne-zamestnavatele-s-mene-nez-50-zamestnanci-187347/

19 March 2021

Studie cílí na prevenci chronických zánětů. Významné jsou omega-3 mastné kyseliny (MK), především EPA a DHA, ale i vitamin D. Mohou hrát roli v patogenezi onemocnění COVID-19. Vážnou komplikací této diagnózy může být pneumonie pozorovaná až ve 30 % případů středně a těžce nemocných. Studie reaguje na kampaň MZ ČR zaměřenou na zlepšení životního stylu. Víme totiž, že strava většiny české populace má nedostatek těchto protizánětlivých živin.


Studie probíhá ve spolupráci SZÚ a FN Brno od února 2021. Výsledky analýz se budou sbírat do Velikonoc a porovnávat se závěrečnou diagnozou/závěrečnou zprávou hospitalizovaných pacientů. Statistické hodnocení (OR, RR, NNT, aj.). se očekává koncem května a publikace během léta.

Základní informace a hypotéza studie je přehledně uvedena v infografice studie.

1_Studie_COMED_poster_1.5.pdf INFOGRAFIKA  (689.92 KB 18.03.2021 13:37)

prof. J.Ruprich,  za kolektiv pracovišť SZÚ a FN Brno, 18.3.2021

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Link: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/covid-19-a-souvislost-s-omega-3-mk-a-vitaminem-d-ve-strave

 

19 March 2021

Praha 18. března (ČTK) - Agrární komora chápe výhrady senátorů, kteří se obávali žalob ze strany Evropské komise, sdělil dnes ČTK prezident Jan Doležal po senátním odmítnutí kvót na české potraviny. Debata ale podle něho ještě není uzavřená, bude záležet na poslancích, zda neprosadí svou verzi novely zákona o potravinách. Podporu kvótám už dříve komoře přikázal sněm komory, proti nim je ale i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Komora kvůli podpoře českých zemědělců nyní doufá v to, že by jí mohla pomoci evropská směrnice o nekalých obchodních praktikách, kterou má ČR převést do české legislativy. "Jedná se zejména o povinnost kupujících zaplatit dodavatelům za zboží podléhající rychlé zkáze nejpozději do 30 dnů po dodání. Dále směrnice posiluje práva dodavatelů při zrušení objednávky na poslední chvíli ze strany kupujícího nebo při příležitosti jiných neočekávaných změn smluvních podmínek," uvedl prezident komory.

Směrnice pak podle něj označuje za nekalou obchodní praktiku také situaci, kdy kupující nutí dodavatele podílet se na nákladech slevové akce. "Což bývá podle našich informací častý nešvar tuzemských obchodníků," doplnil.

Dodal, že komora v symbolické rovině rozumí motivaci poslanců, kteří chtěli kvóty na potraviny zavést. "Zemědělci totiž dlouhodobě potřebují nastavit férovější podmínky pro odbyt svých výrobků," sdělil.

Senát odmítl povinný podíl tuzemských potravin v českých obchodech. Novelu zákona o potravinách, která měla kvóty zavést od příštího roku, dnes vrátil Sněmovně s návrhem na vypuštění tohoto sporného návrhu. Do vládní novely se kvóty dostaly ve Sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců SPD. Kvóty by se měly vztahovat na obchody s plochou nad 400 metrů čtverečních a na zákonem stanovené potraviny. Očekává se, že Poslanecká sněmovna kvóty znovu už nepodpoří.

Evropská komise varovala, že v případě přijetí kvót se Česko může dočkat z Bruselu žaloby. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna již dříve uvedl, že novela ve sněmovní verzi by narušila soutěžní prostředí nejen v České republice, ale také v Evropské unii.

Senátoři nechali ve znění novely zákona návrh, který by mohl zvýhodnit lokální producenty ve stravovacích zařízeních státu nebo kraje. V tom vidí prezident Agrární komory do budoucna velký potenciál. "Můžeme tak zemědělce motivovat, aby přešli od jednoduché polní výroby a pěstování několika málo komodit a zaměřili se na větší pestrost produkce a tedy i nabídky," doplnil Doležal.

drh mha

18 March 2021

Praha 18. března (ČTK) - Senát odmítl povinný podíl tuzemských potravin v českých obchodech. Novelu zákona o potravinách, která měla kvóty zavést již od příštího roku, dnes vrátil Sněmovně s návrhem na vypuštění tohoto sporného návrhu. Do vládní novely se kvóty dostaly ve Sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců SPD. Kvóty by měly začít platit již od příštího roku a vztahovat by se měly na obchody s plochou nad 400 metrů čtverečních. Pro opětovné schválení ve Sněmovně zřejmě nebude dost hlasů, svou podporu kvótám stáhli poslanci ANO.

Vyřazení kvót podpořil i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Opatření je podle něj nešťastně napsané, velké části zemědělců a potravinářů by mohlo ublížit a není ani vymahatelné. Senát odmítl i návrh, aby dozor nad restauracemi a obdobnými stravovacími zařízeními přešel z hygienických stanic na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

O podobě novely nyní rozhodne Sněmovna. Pokud by chtěla Senát přehlasovat a setrvat na svojí verzi, bylo by proto zapotřebí alespoň 101 poslanců.

nlm rot

18 March 2021

Tisková zpráva 18. 3. 2021 – Potravinářská komora České republiky ve spolupráci se svými členy monitorovala záchyty pozitivních osob v jednotlivých potravinářských firmách. Jak vyplynulo z dalšího dotazování, záchyty jsou v řádech jednotek procent a již stávající testování je zejména pro malé a střední velmi zatěžující.  Navýšení testování ve firmách na 2x týdně, jak chce navrhnout Vládě ČR ministr zdravotnictví Jan Blatný, je zbytečné.

Testování v potravinářských provozech ukázalo, že faktické záchyty jsou stále menší, než se původně předpokládalo. Navíc, antigenní testování vykazuje v mnoha případech falešnou pozitivitu, příkladem může být potravinářská firma, která otestovala 1583 zaměstnanců, 31 zaměstnanců bylo dle antigenních testů pozitivních, následné PCR testování však prokázalo pozitivitu pouze u 9 osob.

V aktuálním dotazování odpovědělo celkem 141 potravinářských firem, celkem firmy otestovaly 30.671 zaměstnanců, pozitivních v rámci antigenního testování bylo 374 zaměstnanců (1,21%), po následných PCR testech zůstalo pozitivních 194 osob (0,63%), V průzkumu odpovídaly firmy, které testovaly všechny své zaměstnance v rámci dobrovolného či povinného testování nařízeného Vládou ČR.

 „Pokud je takto vysoká falešná pozitivita, nabízí se otázka, jak vysoká je tedy falešná negativita antigenních testů“, dodává Dana Večeřová. „Ideální by bylo spolehlivější PCR testování, jehož kapacita je však v České republice stále nedostatečná a testování mimořádně finančně nákladné. Bohužel, podle informací od našich členů, není ani pravda, že by ceny antigenních testovacích sad výrazně klesaly.“

Potravinářská komora ČR opakovaně upozorňuje, že testování ve firmách situaci s covid-19 nevyřeší, je nezbytné zrychlit očkování dospělé populace. Velké firmy znovu nabízejí očkování vlastních zaměstnanců přímo v podnicích. „V médiích neustále slyšíme o nevyužitých vakcínách, které leží ve skladech. Ochota potravinářů využít je pro přednostní očkování svých zaměstnanců je velká,“ navrhuje Dana Večeřová, prezidentka PK ČR. „Tyto prodlevy nás pak zbytečně v očkování řadí na poslední místa v Evropě.“, dodává prezidentka komory. 

„Na základě uvažovaného testování na covid-19 dvakrát týdně u zaměstnanců firem, Český svaz zpracovatelů masa zastává nesouhlasný postoj. Již v současné době je velmi složité zajistit u našich členských subjektů testování jednou týdně. V mnoha závodech se jedná o třísměnné provozy“, uvedl v rámci průzkumu Radek Slanec, výkonný ředitel svazu.

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

Celá tisková zpráva zde.

________________________________________________________________________________

Průzkumu se celkem zúčastnilo 141 firem, počet zaměstnanců do 50 osob uvedlo 21 firem, 50-250 zaměstnanců uvádí 91 firem, 250-500 zaměstnanců 14 firem a nad 500 zaměstnanců 15 firem.

Potravinářská komora ČR byla založená v r. 2001 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce je zájmové sdružení právnických osob z odvětví potravinářského průmyslu. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

 

18 March 2021

Praha 18. března (ČTK) - Výběr informací o výskytu ptačí chřipky na území ČR (před 15 lety, 20. března 2006, se u nás tato nemoc prokázala poprvé):

- Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Z třicítky druhů virů ptačí chřipky jsou často smrtelné dva, nakažená zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a hynou do dvou dnů. Existuje i lehčí forma, kdy má drůbež jen opelichané peří a snáší méně vajec.

- Ptačí chřipku, která byla známá již v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1. Na člověka se virus z ptáků přenáší jen zřídka, má pak ale vysokou úmrtnost - nepřežije více než polovina nakažených. Poprvé byl zaznamenán ve Skotsku v roce 1951. U člověka byla tato chřipka poprvé diagnostikována v Hongkongu v roce 1997. Opětovně se vir objevil v prosinci 2003 v Jižní Koreji.

- Lidé se ptačí chřipkou mohou nakazit přímým kontaktem s infikovaným ptákem. Největší riziko hrozí při zabíjení drůbeže, jejím škubání nebo při dalším zpracování masa. Zatím nebyla prokázána přenositelnost choroby z člověka na člověka. Příznaky u lidí jsou podobné jako u klasické chřipky, mohou se ale objevit i ty méně časté: například zánět spojivek, zápal plic či ztížené dýchání. Antivirotika, jako například Tamiflu, mohou průběh nemoci zmírnit a zkrátit.

- V České republice se první případ viru ptačí chřipky H5N1 (tento kmen Světová zdravotnická organizace spojuje se stovkami úmrtí po celém světě za poslední dekádu) objevil v roce 2006 u labutě nalezené nedaleko Hluboké nad Vltavou. Virus H5N1 začal nejprve v roce 2003 decimovat drůbež v Asii, odkud se infekce rozšířila do Evropy, na Blízký východ a do Afriky. Větší potíže ale chovatelům drůbeže v ČR způsobil jiný podtyp, H5N8, u něhož ovšem nebyl dosud zaznamenán přenos na člověka.

- Varianta H5N8 se ve zvýšené míře objevila v letech 2007 a 2017. V roce 2007 byla zaznamenána v obcích Tisová, Nořín, Netřeby a městě Choceň na Orlickoústecku. Kvůli třem ohniskům ptačí chřipky bylo tehdy vybito více než 171.000 kusů drůbeže ve velkochovech a více než 1900 kusů domácí drůbeže. Šíření této nebezpečné ptačí choroby se v roce 2007 nakonec omezilo jen na část východních Čech, kde stát chovatelům tehdy vyplatil jako náhradu 50 milionů korun.

- V roce 2017 se ovšem podtyp H5N8 rozšířil po celé České republice, veterináři jej potvrdili u volně žijících ptáků téměř ve všech krajích, v chovech bylo vyhlášeno 39 ohnisek nemoci. Usmrceno muselo být například více než 30.000 kusů drůbeže ve dvou chovech ve Františkových Lázních na Chebsku, zhruba 20.000 kachen v Blatné na Strakonicku, 17.000 kusů kachen ve Vlachově Březí na Prachaticku nebo 10.000 kusů drůbeže v chovech v Moravském Krumlově a v Ivančicích na jižní Moravě.

- Poslední ohnisko nákazy bylo vyhlášeno 22. března 2017 v malochovu drůbeže v Poseči na Karlovarsku. Tři měsíce poté, k 23. červnu 2017, Státní veterinární správa (SVS) vyhlásila, že ČR je oficiálně bez ptačí chřipky, což oficiálně uznala i Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE). Poté padla i omezení pro obchod s drůbeží, která zavedly některé státy. Ptačí chřipka přitom v roce 2017 zasáhla i další evropské země. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže.

- Ptačí chřipka H5N8 se do ČR znovu vrátila začátkem loňského roku, v polovině ledna byla zjištěna byla v malém chovu s 12 slepicemi a třemi kachnami ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku. O necelý měsíc později veterináři nemoc potvrdili v komerčním chovu ve Slepoticích na Pardubicku, kde bylo utraceno 7000 krocanů a 130.000 brojlerů. Další případy se už loni v ČR nevyskytly a v červenci tak OIE oficiálně uznala Českou republiku za zemi bez ptačí chřipky.

- Znovu se onemocnění objevilo v ČR letos, nejprve byla 21. ledna potvrzeno u dvou uhynulých labutí na rybníku na Písecku. O den později se objevilo ohnisko chřipky v malochovu drůbeže na Táborsku a choroba se dále šíří. Ohniska v chovech jsou v ČR nyní v sedmi krajích: Zlínském, Středočeském, Moravskoslezském, Jihočeském, Pardubickém a Plzeňském a na Vysočině. U volně žijících ptáků se choroba potvrdila v Praze, v Libereckém, Olomouckém, Zlínském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

pvl rmi

17 March 2021

Více než půl miliardy korun mohou v příštích letech získat vědecké instituce, které se zapojí do Programu aplikovaného výzkumu 2017-2025, ZEMĚ. Ministerstvo zemědělství (MZe) vyhlašuje v tomto programu již pátou veřejnou soutěž. Vědkyním a vědcům v ní poskytne 517 milionů korun. Několikaletý výzkum bude zaměřený například na moderní způsoby hospodaření v rybářských revírech, zvyšování odolnosti lesů, testování infekce SARS-CoV-2 u hospodářských a domácích zvířat nebo efektivní využití půdoochranných technologí na erozně ohrožených půdách.

Celkem MZe vypsalo 23 vědeckých témat výzkumu. Podpoří práce, které pomohou lepší péči o krajinu, zdravějšímu stavu zvířat či šetrnějšímu hospodaření. Soutěž ZEMĚ má dva podprogramy: Podporu inovativního zemědělství a lesnictví prostřednictvím pokročilých postupů a technologií a Podporu státní politiky v agrárním sektoru. V prvním programu se mohou zvoleným výzkumem zabývat vědecké instituce čtyři roky, v druhém půjde o tříletý výzkum.

„Konkrétně chce nové kolo soutěže ZEMĚ podpořit výzkumné projekty, které se soustředí například na odolnost stromů vůči škůdcům, jakým je kůrovec. To umožní používat účinnější metody pěstování dřevin. Pro dobrý vývoj našeho zemědělství je také důležité hledat rychlé a přesné způsoby testování hospodářských a domácích zvířat na respirační onemocnění
SARS-CoV-2. Podporu chceme poskytnout i na výzkum zaměřený na ekologické zemědělství, jako je šlechtění vhodných odrůd, zvýšení úrodnosti nebo ochrana rostlin. Celkem jsme vyhlásili 23 výzkumných témat, která pokrývají aktuální potřeby našeho zemědělství,“
 řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Mezi další témata pátého kola soutěže ZEMĚ patří výzkum půdoochranných technologií, které zemědělci mohou uplatnit při šetrném hospodaření na půdách ohrožených erozí. Záměrem je také prověřit a vybrat nejefektivnější opatření pro zpomalení povrchového odtoku srážkové vody ze zpevněných povrchů lesních cest a pro omezení eroze u nezpevněných prvků lesní dopravní sítě. Výzkumníci se budou zabývat rozvojem ekologického zemědělství a hledat vhodné způsoby výživy rostlin pomocí optimálních osevních a agrotechnických postupů, případně budou zkoumat moderní metody hospodaření v rybářských revírech na přehradách nebo chov a produkci různých druhů sladkovodních ryb.

Přihlášky do soutěže ZEMĚ mohou vědecké instituce zasílat od 18. března do 5. května 2021. Výsledky vyhlásí MZe do 12. listopadu 2021. Podrobnosti k soutěži, včetně přihlášek, jsou zde

http://eagri.cz/public/web/mze/poradenstvi-a-vyzkum/vyzkum-a-vyvoj/narodni-agentura-pro-zemedelsky-vyzkum/program-zeme-1/verejna-soutez-vyhlasena-v-roce-2021/

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

17 March 2021

Praha 17. března (ČTK) - Od dnešního dne nesmějí zaměstnanci úřadů na pracoviště bez negativního testu na koronavirus. Výjimka platí pro úředníky, kteří už jsou očkovaní nebo prodělali covid v posledních třech měsících. Veřejné úřady s 50 a více pracovníky začaly s testováním minulou středu. Povinnost testovat zaměstnance na úřadech do 50 zaměstnanců vláda probere podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) ve čtvrtek.

Podle materiálů, které má ČTK k dispozici, se testování ve veřejném sektoru týká asi půl milionu lidí. Podle vládních dokumentů se týká státních zaměstnanců, pracovníků územních samosprávných celků, příslušníků bezpečnostních sborů, vojáků a zaměstnanců zdravotnických zařízení financovaných z veřejného zdravotního pojištění. Povinnost se netýká základních a středních škol, které jsou nyní zavřené. Výjimka je také pro zaměstnance v sociálních službách, které jsou ošetřeny zvláštním krizovým opatřením.

Z ministerstev testuje své zaměstnance od minulého pondělí ministerstvo průmyslu a obchodu, v úterý s testováním začalo ministerstvo zdravotnictví, ve středu ministerstva zahraničních věcí, dopravy nebo obrany, ve čtvrtek ministerstvo školství. Ministerstvo spravedlnosti začalo své zaměstnance testovat tento týden v pondělí, testy rozdělil také mezi soudy, státní zastupitelství či střediska Probační a mediační služby po celé republice.

Firmy nad 250 zaměstnanců musely první cyklus testování dokončit do pátku, pro podniky s 50 až 249 pracovníky skončil termín v pondělí. Vláda nyní uvažuje o tom, že by místo testování jednou za sedm dní zvýšila frekvenci na dva testy za týden. Podle ministra průmyslu jde ale o složitý logistický projekt zejména pro velké firmy, je tedy třeba vše projednat s oborovými asociacemi a svazy. Ve firmách je podle Havlíčka pozitivita 0,7 až 1,5 procenta. Nižší je ve velkých podnicích, kde se testuje už delší dobu. Díky povinnému testování se podle něj daří odhalit 2000 až 3000 pozitivních zaměstnanců denně.

gcm jw

16 March 2021

16. 03. 2021 - Právní pomoc potravinám brzy oslaví 1. narozeniny. Projekt advokátní kanceláře PEYTON legal ve spolupráci s Potravinářskou komorou České republiky vznikl na jaře minulého roku v reakci na první vlnu onemocnění COVID-19. 

I rok poté Právní pomoc potravinám poskytuje základní právní poradenství zejména českým provozovatelům potravinářských podniků a ostatním producentům potravin, kteří jsou zasaženi krizí či vynakládají obrovské úsilí k udržení zásobování obchodů a obyvatel. Bezplatné právní poradenství se těší vysoké oblibě. Webové stránky úspěšného projektu navštívilo za uplynulý rok kolem 3.450 návštěvníků. „S ohledem na specifickou cílovou skupinu, kterou jsou především potravináři, je číslo návštěvníků dosahující skoro tři a půl tisíce velkým úspěchem,“ hodnotí Jakub Málek, partner PEYTON legal.

 

Webové stránky obsahují databázi položených právních otázek a na ně daných odpovědí řazenou do jednotlivých témat. Databáze je vytvářena z jednotlivých dotazů tazatelů a lze v ní vyhledávat. Celkově bylo odpovězeno na zhruba 40 přímých dotazů, které byly položeny prostřednictvím webových stránek, dalších přibližně 40 bylo zprostředkováno přes Potravinářskou komoru České republiky. „S prosbou o právní poradenství se na nás obrátilo cca 40 různých subjektů z potravinářství, a i další subjekty či jednotlivci,“ shrnuje Jakub Málek.

Nejčastěji se odpovídá na dotazy týkající se dopadů pandemie onemocnění COVID-19 na pracovní právo a vztahy se zaměstnanci. V databázi webových stránek je zodpovězeno taktéž mnoho dotazů směřujících na podpůrné programy od státu, např. Antivirus či COVID-Nájemné. „Vzhledem k nově přijatým vládním opatřením se pozornost aktuálně obrátila i na očkování. Zaměstnavatelé se rovněž nyní velmi zajímají o povinné testování svých zaměstnanců,“ doplňuje Jakub Málek.

A jaké dotazy byly nejčastěji vyhledávány?

Právní pomoc potravinám je nadále k dispozici pro Vaše dotazy na webové adrese https://help.potravinycesko.cz . Pokud nenajdete odpověď na svůj dotaz, může jej položit na webu přes tlačítko „Zeptejte se“ a právní tým advokátní kanceláře PEYTON legal vám brzy dotaz zodpoví.

Celá zpráva ke stažení zde.

 Leták "Právní pomoc potravinám"

16 March 2021

Krátký čas na přípravu, nedostatek testovacích sad, špatná komunikace s distributory, nízká kapacita očkovacích center, problémy s cenou jednotlivých typů sad, refundace nákladů od státu, nedořešená legislativa při pozitivitě zaměstnanců a časová a finanční náročnost testování zaměstnanců. To všechno jsou problémy, se kterými se potýkají zemědělské a potravinářské podniky napříč celou Českou republikou.

 

Většina zaměstnavatelů, kteří odpověděli na otázky v průzkumu povinného testování zaměstnanců firem, neodhalila ve svých firmách větší množství zaměstnanců pozitivních na onemocnění covid-19, jednalo se pouze o jednotky osob. Podniky si své zaměstnance dokázali ochránit, hodnotí výsledky průzkumu Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

Opatření, která mají ochránit zaměstnance před nemocí covid-19, zavedla v předstihu podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala i většina zemědělských podniků. „Společnosti si stanovily oddělené směny, aby se lidé potkávali v práci co možná nejméně. Dále vybavily své zaměstnance rouškami či respirátory, dezinfekcí a dalšími ochrannými prostředky. Ukazuje se, že opatření v praxi fungují, protože probíhající testování odhaluje pouze jednotky procent pozitivních případů,“ sdělil Doležal. Podniky by podle něj však uvítaly, kdyby dostaly informace od státu o nových povinnostech v souvislosti se zamezením šíření pandemie covidu-19 dříve a mohly se na ně lépe připravit.

„Informace jsou dodávány pozdě, ze seznamu schválených dodavatelů jich většina nebyla schopna testy včas dodat, museli jsme vzít drahé testy á 130,- Kč/ks, informace o vykazování náhrad pojišťovnám se měnily a slíbené formuláře nebyly v termínu k dispozici,“ reaguje v dotazníku zástupce potravinářské firmy nad 250 zaměstnanců.

Bez ohledu na velikost firmy či zaměření je nyní nejdůležitější napnout všechny síly k co nejrychlejšímu očkování, shoduje se většina zaměstnavatelů.  Někteří velcí zaměstnavatelé nabízí, pokud stát dodá potřebné vakcíny, možnost očkování přímo v podniku, dodává prezidentka PK ČR Dana Večeřová.

Potravinářská komora ČR a Agrární komora ČR proto v minulém týdnu vyzvaly, aby byli pracovníci potravinářských a zemědělských provozů zařazeni do přednostních skupin pro očkování proti covidu-19. Jejich práce je důležitá pro zajištění pravidelných dodávek potravin pro obyvatele.

A nyní k výsledkům průzkumu:

69 procent dotazovaných firem uvedlo, že testují od března, tj. kdy vláda nařídila povinné testování ve firmách, 31 procent testuje již delší dobu. Většina z těchto firem od prosince 2020, některé firmy dokonce uvádějí, že testují nepravidelně nebo na základě trasování již od začátku pandemie.

45 procent firem uvedlo, že by testovalo své zaměstnance i v případě, kdyby testování nebylo povinné, 55 procent zaměstnavatelů by tedy dobrovolně netestovalo.

Na otázku, zda povinné testování ovlivnilo nějakým způsobem výrobní provoz, odpověděla drtivá většina podniků, že ne. Záchyty jsou minimální, nicméně, některé firmy poukazují na problémy s karanténami a s ošetřováním člena rodiny v minulosti. V mnoha případech dochází i k přesunům administrativních pracovníků do výroby. Více než samotní nakažení pracovníci znesnadňují výrobu spíše organizační problémy při testování v podnicích. Zemědělci zmiňují časovou náročnost na úkor běžné práce.

Problémy se zajištěním dostatečného množství testovacích sad zmínilo přesně 30 procent zúčastněných firem. 72 procent firem uvedlo, že testují formou samoodběru přímo v podniku, 18 procent má smluvního zdravotníka, který provádí testy a 10 procent posílá zaměstnance do odběrových center. Některé firmy využívají všechny tyto možnosti současně.

Na otázku, zda firmy zvládnou otestovat všechny zaměstnance do vládou určeného termínu, odpovědělo 29 procent firem, že ne. 71 procent testování všech zaměstnanců zvládne. 28 procent firem je spokojeno se státním příspěvkem 60,- Kč na jeden test, zbytek spokojen není. Finanční náročnost testování bez podpory vlády odhadují firmy v desítkách tisíc korun týdně, vždy podle počtu zaměstnanců.

59 procent firem považuje informace poskytnuté MPO A MZ za dostačující, zbytek spokojen není a považuje informování firem o povinnosti testovat svoje zaměstnance za chaotické.

Dotazování zorganizovala pro své členy Agrární komora ČR a Potravinářská komora ČR ve dnech 9. - 12. 3.2021. Detailního průzkumu se zúčastnilo 390 členů z obou profesních komor. 76 procent respondentů (297 firem) uvedlo, že je členem AK ČR, 20 procent (76 firem) PK ČR, zbytek (17 firem) je členem obou komor současně.  49 procent firem zaměstnává maximálně 50 zaměstnanců, 42 procent má 50 - 250 zaměstnanců a 9 procent více jak 250 zaměstnanců.

Kontakty pro média:

Agrární komora ČR

tisková mluvčí Barbora Pánková

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 721 306 431

 

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

Příloha:

Koláčové grafy jednotlivých odpovědí naleznete níže v celé tiskové zprávě.

Celé znění tiskové zprávy

 

16 March 2021

Praha 15. března (ČTK) - Dosavadní průběh testování ve firmách by se měl podle Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) nejprve vyhodnotit, než se rozhodne o povinných testech dvakrát týdně. Svaz o tom chce jednat, momentálně považuje za zbytečné ukládat podnikům další povinnosti. Novinářům to dnes na tiskové konferenci řekl viceprezident SP ČR Jan Rafaj. Zástupci Potravinářské komory ČR ČTK sdělili, že komora proti testování dvakrát týdně ostře protestuje, je podle nich zbytečné. Proti vyšší frekvenci testování je také Agrární komora ČR. Česká pošta je připravena testování dvakrát týdně splnit.

Vláda dnes podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) o častějším testování nerozhodla. Chce o tom ještě jednat s profesními organizacemi. Ministři ale odsouhlasili povinnost testování pro firmy od deseti do 49 zaměstnanců. Kabinet hodlá také zavést povinnost pro úřady do 50 zaměstnanců, rozhodovat ale o tom bude až ve čtvrtek.

"Zvládli jsme tu jednu velkou masivní akci s vyplazeným jazykem a velmi těžce. Vyhodnocujeme čísla. Budeme mít tento týden další čísla," uvedl Rafaj. Nejprve by se mělo podle něj ukázat, jak testování ve firmách pomáhá v současné epidemické situaci, a teprve poté by se případně měl dosavadní systém měnit.

"Vzhledem k minimálním záchytům, které se pohybují na hranici 0,5 procenta, je častější testování neodůvodnitelné," komentovala návrh vlády prezidentka potravinářů Dana Večeřová. Navíc dvojnásobek testů podle ní na trhu není. "Již nyní 30 procent oslovených firem uvedlo, že mají problém se zajištěním testovacích sad do vládou určeného termínu. Navíc dalším testováním znovu stoupnou již nemalé náklady na nákup testovacích sad, organizaci a administrativní zajištění testování všech zaměstnanců," dodala.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal uvedl, že komora nesouhlasí s testováním dvakrát týdně. "Zemědělci se potýkají se zvýšenými náklady od loňského jara. Práce v zemědělských provozech není možné přerušit nebo nařídit z domova, což by znamenalo nutnost otestovat všechny pracovníky firem. Zvířata vyžadují soustavnou péči každý den a totéž platí o rostlinné výrobě," uvedl. Příspěvek na testy podle něj zdaleka nepokryje náklady na ně.

O podmínkách testování chce SP ČR podle Rafaje jednat. Zejména ve velkých firmách, kde funguje provoz v několika směnách, by byla třeba větší flexibilita v samotestování doma. Podle Rafaje to ministerstvo zdravotnictví nechce umožnit, aby lidé nemohli v testech podvádět.

Bude-li testování dvakrát týdně povinné, Česká pošta je připravena ho splnit. "Záleželo by na konkrétních požadavcích, zda se půjde cestou samotestů, cestou asistence odborných firem, zda budou moci zaměstnanci stále chodit i na veřejná testovací místa," řekl ČTK mluvčí Matyáš Vitík. Podle něj má pošta výhodu v tom, že jde o logistickou firmu. "Ale je potřeba si uvědomit, že se dostáváme na hranici možností, jak udržet provoz ve standardním chodu. Zásadní jsou kapacity testovacích variant (odborné firmy, samotesty, veřejná testovací místa), a také výše náhrad na náklady, které jsou s testováním spojené," dodal mluvčí.

Podniky nad 250 zaměstnanců začaly s testováním 3. března a musely první cyklus dokončit do pátku. Podíl pozitivních záchytů v nich podle průzkumu SP ČR činil 0,75 procenta. Střední firmy s 50 až 249 pracovníky spustily plošné testování 5. března, dnes ho musejí uzavřít. Pozitivních případů bylo u těchto podniků podle SP ČR 1,24 procenta.

Úřady a další veřejné instituce s více než 50 pracovníky začaly testovat 10. března, první kolo mají dokončit do středy.

jif drh jsa mtj mal

15 March 2021

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provádí již od roku 2015 kontroly v provozech společného stravování, tj v restauracích, v provozovnách rychlého občerstvení, cukrárnách, pivnicích, vinárnách aj.

Za šest let kontrol segmentu zde inspektoři SZPI uskutečnili 73 805 kontrol, z nich u 19 512 kontrol zjistili porušení právních předpisů. Inspektoři tak zjistili za dané období pochybení u 26,2% kontrol a společné stravování tak představuje nejproblematičtější segment ze všech typů provozoven v kompetenci SZPI.

SZPI považuje fakt, že cca každá čtvrtá kontrola ve společném stravování zjistila porušení právních předpisů za neakceptovatelný a dále bude vyvíjet maximální úsilí o zlepšení situace v segmentu.

Zároveň je potřeba zdůraznit, že vlivem cíleného kontrolního tlaku inspektorů SZPI došlo postupně k výraznému snížení množství prohřešků zejména v oblastech ohrožujících zdraví spotřebitelů. Po zahájení kontrol v roce 2015 v restauracích se ukázalo, že jejich stav je velmi zanedbaný, významná část provozovatelů si není vědoma ani nezákladnějších povinností a inspektoři byli nuceni na místě uzavřít 144 provozoven společného stravování pro neakceptovatelný hygienický stav. To představovalo 65,2% provozoven uzavřených SZPI. V roce 2020 šlo o 22 uzavřených provozoven a v roce 2019, tedy před vyhlášením nouzového stavu, o 49 provozoven. Výskyt nejzávažnějších porušení tak v období 2015–2020 poklesl o více než dvě třetiny. Středně a méně závažné prohřešky v oblasti hygienických požadavků přesto zůstávají problémem, pochybení inspektoři zjistili u 31% z celkem 45 508 jejich kontrol ve společném stravování (2015: 36,2%, 2020: 29,7%).

K typickým důvodům vedoucím k uzavření patří dlouhodobá rezignace na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, zaplísnění prostor a chladících zařízení, výskyt škůdců a absence jejich regulace, chybějící přívod teplé vody, nevyhovující podmínky skladování, nezvládnutý odvoz odpadů apod. Jde o podmínky přímo ohrožující zdraví spotřebitelů.

Inspektoři SZPI  ve společném stravování provádí v plném rozsahu kontroly hygienických a mikrobiologických požadavků: zajištění provozní hygieny (pravidelný úklid, čištění a sanitace), prevence šíření onemocnění z potravin, postupy k regulaci škůdců, zdravotní způsobilost zaměstnanců, přítomnost zdraví škodlivých mikroorganismů např. Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Campylobacter spp., Escherichia coli tvořící shigatoxiny, stafylokokové enterotoxiny, noroviry, výjimečně i viry hepatitidy A a E; mikrobiologická kritéria hygieny potravin – bakterie čeledi Enterobacteriaceae, E.coii; mikrobiologická kritéria zdravotní nezávadnosti a jakosti ledů určených do nápojů - koliformní bakterie, intestinální enterokoky, E.coli, Clostridium perfringens, atd.

Zlepšení situace inspekce konstatovala v oblasti značení alergenních látek v pokrmech, kdy v roce 2015 chybovalo 18% provozovatelů, v roce 2020 jen 5,1% (v r. 2019 šlo o 6,1%).

Výrazný problém společného stravování, který nebyl před rokem 2015 systémově řešen, představuje klamání spotřebitele a falšování. Jde o praxi, kdy je v nabídce uvedená složka pokrmu nahrazena jinou, typicky levnější složkou. Např. kontrolní akce zaměřená na druhovou pravost masa v restauracích a rychlém občerstvení potvrdila klamání spotřebitele u třetiny z hodnocených vzorků, mj. v „dančím guláši“, „telecím a kuřecím kebabu“ aj. Dále se jedná o nabízení pokrmů označených „svíčková na smetaně“, „těstoviny se smetanovou omáčkou“, „pizza na smetanovém základě“, ve skutečnost ale jde o pokrmy připravené na bázi náhražky z rostlinných tuků. Řada provozovatelů klame spotřebitele i uváděním složek „mozzarella“, „smažený sýr“, „smažený Eidam“, přičemž kontrola potvrdla použití levnější náhražky z rostlinného tuku. Klamání inspektoři SZPI zjišťují i u složek označených „šunka“, „parmská šunka“, „Prosciutto di Parma“ aj. Provozovatelé spotřebitele klamou i označováním nápojů, „Džus – 100% ovocný podíl“ je ve skutečnosti nápoj s nižším podílem ovoce, „Meruňka – ovocný destilát“ je aromatizovaná lihovina, pivo označené „12° ležák“ je nápojem nižší stupňovitosti, „víno z Moravy“ ve skutečnosti pochází ze Slovenska nebo Maďarska, nápoj deklarovaný „čokoláda“ obsahuje nižší než požadovaný obsah kakaa.

Falšování a klamání spotřebitele inspektoři zjistili u 23% z celkem 10 451 hodnocených vzorků pokrmů a nápojů.

Pro výkon výše uvedených kontrol SZPI disponuje špičkovým vybavením v akreditovaných laboratořích, které realizuje akreditovanými metodami, případně ve spolupráci s externími akreditovanými laboratořemi v ČR i zahraničí. Vybavení laboratoří i použité metody jsou z významné části unikátní v ČR a žádná jiná tuzemská instituce neprovádí v daném segmentu kontroly v takové šíři hodnocených parametrů, jako SZPI.

Výsledky z kontrol ve společném stravování jsou  průběžně a transparentně zveřejňovány včetně provozoven uzavřených pro nepřijatelný hygienický stav  na webu www.potravinynapranyri.cz a účtech na sociálních sítích Facebook  , Twitter a Instagram.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce je zcela připravena na provádění kontrol potravinového práva v plném rozsahu ve všech provozovnách otevřeného typu společného stravování v zájmu spotřebitelů a poctivě podnikajících provozovatelů.

Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

15. 3. 2021

Zdroj: https://www.szpi.gov.cz/clanek/sest-let-kontrol-potravinarske-inspekce-v-restauracich-ubylo-nejzavaznejsich-prohresku-problemem-zustavaji-hygienicke-prohresky-a-falsovani.aspx

15 March 2021

Tisková zpráva 15. 3. 2021 – Navýšení testování ve firmách na 2x týdně, jak navrhuje Vláda ČR je zbytečné. Jak vyplynulo z průzkumu, který zorganizovala Potravinářská komora ČR mezi svými členy, záchyty jsou v řádech jednotek procent a již stávající testování je zejména pro malé a střední firmy obrovskou organizační a finanční zátěží.

„Vzhledem k minimálním záchytům, které se pohybují na hranici 0,5 %, je častější testování neodůvodnitelné“, komentovala návrh vlády Dana Večeřová, prezidentka komory. „Jak ukázaly první výsledky testování, potravinářský průmysl skutečně vykazuje velmi přísná hygienická opatření a návyky, které fungují u zaměstnanců i mimo pracoviště. Navíc jsou v některých regionech testovací sady stále nedostupné. Pokud jsou k dispozici, tak za ceny, které mnohonásobně převyšují 60 korunový příspěvek od státu“, dodala Dana Večeřová.

Jestliže vláda není schopna zajistit dostatek testů pro firmy ani v současné době, je zcela nelogické vyžadovat testování 2x týdně, což znamená dvojnásobek testů, které ale na trhu nejsou. Již nyní 30 procent oslovených firem uvedlo, že mají problém se zajištěním testovacích sad do vládou určeného termínu. Navíc dalším testováním znovu stoupnou již nemalé náklady na nákup testovacích sad, organizaci a administrativní zajištění testování všech zaměstnanců.

„Většina členů volá po přednostním očkování, stát by měl navýšit kapacitu očkovacích center, zlepšit dodávky vakcín do ordinací praktických lékařů a ve spolupráci s velkými firmami z oboru nabídnout možnost očkování přímo v podnicích. To jsou nejčastější požadavky našich členů“, upřesnila prezidentka Potravinářské komory ČR. Naším společným cílem je naočkovat nyní všechny, kteří mají o očkování zájem, dodala Dana Večeřová.

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora ČR byla založená v r. 2001 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce je zájmové sdružení právnických osob z odvětví potravinářského průmyslu. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů. K dnešnímu dni má PK ČR 161 členů.

 

Celé znění tiskové zprávy

15 March 2021

Praha 15. března (ČTK) - Podnikatelé zasažení v souvislosti s pandemií mají do dnešních 16:00 poslední šanci podat žádost o dotaci z programu COVID gastro uzavřené provozovny. Původně měl příjem žádostí skončit už 1. března. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které dotační titul připravilo, ho z důvodu zvýšení finančního limitu z veřejné podpory stanoveného Evropskou komisí prodloužilo. Zájemci mohli o kompenzaci žádat od 18. ledna.

MPO v programu k 9. březnu evidovalo asi 21.600 žádostí za zhruba 3,3 miliardy korun. Podnikatelé k uvedenému datu dokončili a podali přibližně 19.400 žádostí v objemu 3,2 miliardy korun. Úředníci jich schválili 91 procent za 2,8 miliardy korun, dalších asi 1160 žádostí hodnotili. K dopracování bylo k 9. březnu vráceno 518 žádostí za zhruba 141 milionů korun. Podnikatelé měli 2150 žádostí v objemu 111,8 milionu korun rozpracovaných. Vláda na pomoc vyčlenila 2,5 miliardy korun, MPO ale může v případě potřeby finanční prostředky zvýšit.

Podpora je určena firmám, kterým vláda protiepidemickými opatřeními zakázala nebo omezila činnost a tržby jim v posledním čtvrtletí loňského roku klesly meziročně alespoň o 30 procent. Připravený je pro ně příspěvek 400 korun na zaměstnance či spolupracující osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) za každý den omezení. Každému provozu bude započítáno tolik dní, kolik musel mít zavřeno, a to v období od loňského 9. října do letošního 10. ledna.

Pomoc MPO proplácí na náklady a výdaje na provoz a udržení podnikání, tedy na osobní náklady, náklady na materiál, leasing, odpisy, daně a poplatky či splátky úvěrů vzniklé od 1. února loňského roku do letošního 10. ledna.

Resort program upravil, rozšířil a pod názvem COVID 2021 bude jedním ze čtyř dotačních titulů, které by měly fungovat i v dalším období. Příspěvek na zaměstnance bude činit nově 500 korun, minimálně ale podnikatelé získají 1500 korun denně. Platit bude zpětně od 11. ledna. Žádat o dotaci budou moci všechny provozy, které za leden a únor zaznamenaly propad alespoň 50 procent. Srovnávacím obdobím budou první dva měsíce loňského, nebo předloňského roku. Firmy si budou moci vybrat, co je pro ně výhodnější.

jif mha

 
 
12 March 2021

Praha 11. března (ČTK) - Zemědělcům v Česku by měl při jejich činnosti napomoci nový portál AgroRisk.cz, který informuje o rizicích pro hlavní pěstované plodiny, jako jsou například pšenice, řepka nebo ječmen. Na jeho vzniku se podílelo několik výzkumných ústavů nebo Mendelova univerzita v Brně. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělila mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková, komora je partnerem projektu.

Na portálu je interaktivní mapa ČR, uživatelé si mohou zvolit konkrétní oblasti a vybranou zemědělskou plodinu. Na výběr jsou třeba také brambory, ovocné stromy, chmel nebo cukrovka. "Mapa následně zobrazí možné rizikové faktory a pro každý z nich určí výši rizika na pětistupňovém semaforu. A to od bílé barvy, která znamená zanedbatelné riziko, přes žlutou až po tmavě červenou barvu signalizující mimořádné riziko," uvedla komora.

Podle Zdeňka Žaluda z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR jde prakticky o systém včasného varování pro zemědělce. Agronomové či rostlinolékaři se pak můžou rozhodovat o zásazích do pěstování. "Například z důvodu výskytu silného větru pro aplikaci postřiků nebo kapalných hnojiv či vymezení nepříznivých podmínek pro využití živin rostlinami, případně jak se včas připravit na zásah proti momentálně aktivním škodlivým činitelům, aby byl co nejúčinnější. Zvláště ovocnáři v pozdním jarním období ocení informaci, kde v jejich lokalitě hrozí návrat nízkých teplot a je třeba připravit protimrazová opatření," uvedl Žalud, který je zároveň tvůrcem známého projektu Intersucho.

drh mha

12 March 2021

Kdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Přece my! Jaká je poptávka, taková je nabídka. Pojďme začít více přemýšlet o tom, podle čeho vybíráme ovoce, zeleninu, pečivo, sýry, maso apod. Sledujme obaly, kde zjistíme např. původ nebo složení. Podpoříme tím navíc lokální výrobce a přírodu. S výběrem pomohou i značky kvality Klasa, Regionální potravina, Bio.

Co je hlavním kritériem vašeho výběru potravin? Hraje v tom roli síla zvyku? Cena? Akce? Chuť? Kupujete stále to samé, nebo dáváte šanci i jiným produktům? Až půjdete příště do obchodu, zkuste se zamyslet nad důsledky svého nákupního rozhodování. Pečlivým výběrem potravin totiž můžeme dokázat veliké věci! Ovlivníme tím nejen zaměstnanost a rozvoj ekonomiky, ale také můžeme přispět ke zlepšení životního prostředí.

Odpovězte si s námi na následující otázky:

Jakou vzdálenost musel produkt urazit?

Zamysleli jste se někdy nad tím, jaký kus světa absolvují některé potraviny, než se objeví u vás na stole? S tím souvisí nejen náklady na dopravu a skladování, ale také vyprodukované množství uhlíkové stopy, které se odvíjí od počtu najetých kilometrů. Například česnek z Číny musí překonat vzdálenost přes 20 000 km, hovězí z Argentiny urazí téměř 12 500 km, vepřové maso z Chile necelých 15 000 km, rajčata z Maroka přes 3 000 km a jablka z Itálie více než 1 300 km. Naše produkty máme na dosah. Sklízí se až tehdy, kdy jsou opravdu zralé, což se projeví na jejich chuti a celkové kvalitě. .

Pochází výrobek z našeho sousedství?

Každý kraj má své lokální speciality. Vyrábějí se podle tradiční receptury a většinou je nikde jinde neochutnáte. Regionální dodavatelé jsou také pravidelně kontrolováni, proto jsou jejich produkty opravdu kvalitní. Navíc krátká vzdálenost od dodavatele k zákazníkovi zaručuje menší dopad na životní prostředí. A také příznivější cenu, protože se neplatí za drahý ochranný obal nezbytný při dlouhém transportu. Nákupem od místních zemědělců samozřejmě podpoříme i zaměstnanost v našem kraji. Poznávat kraje skrze místní uzeniny nebo pečivo je naprosto originální zážitek.

Zdroj: Akademie kvality

Link: https://www.akademiekvality.cz/clanek/pecliva-volba-potravin-dokaze-zazraky-jak-zacit

11 March 2021

Brusel 10. března (zpravodaj ČTK) - Evropská komise varovala, že pokud Česko schválí povinné kvóty na prodej tuzemských potravin, může se Praha dočkat žaloby. Komisař pro jednotný trh Thierry Breton uvedl, že český zákon zavádějící kvóty by se rovnal nedovolenému omezování dovozu zahraničních potravin. Jako první na to dnes upozornil server ihned.cz. Zákon už schválila Poslanecká sněmovna, v Senátu však zřejmě neprojde.

Předmětem kritiky Bruselu i některých unijních zemí je novela zákona o potravinách, kterou poslanci schválili v lednu. Podle ní by od příštího roku prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely u některých druhů potravin prodávat minimálně 55 procent českých produktů a tento podíl by měl postupně ještě růst.

Komise už koncem ledna uvedla, že vývoj kolem zákona sleduje a v případě jeho přijetí podrobně zanalyzuje, zda norma není v rozporu s unijními smlouvami zaručujícími volný pohyb potravinářských produktů v rámci jednotného trhu.

Pokud bude zákon přijat, vytvoří podmínky "mající obdobný efekt jako množstevní omezení dovozu", konstatoval nyní komisař Breton v odpovědi na dotaz pirátského europoslance Mikuláše Peksy. Dodal, že zákon bude "odrazovat či zcela bránit dotčeným obchodům v nákupu zboží od dodavatelů z jiných členských států". Omezování dovozu zakazují pravidla společného unijního trhu.

Pokud by zákon začal platit, může komise s Českem zahájit řízení pro porušování unijních norem. V případě, že by Praha námitkám Evropské komise nevyhověla, může ta nakonec Česko zažalovat u Soudního dvora EU. Ten má poté možnost udělit zemi vysokou pokutu.

Na Česko se už v lednu se stížností na chystaná pravidla obrátili zástupci osmi zemí včetně Německa, Francie či Polska.

Stoupenci zákona schváleného hlasy poslanců ANO, ČSSD, SPD a komunistů tvrdí, že vyhovuje požadavkům Bruselu na snížení ekologické stopy zemědělství. Odpůrci to odmítají, Česko podle nich navíc není soběstačné v produkci některých druhů zeleniny či vepřového masa.

Senát bude o novele hlasovat příští týden. Nejsilnější senátorské kluby dávají najevo, že budou proti a návrh pravděpodobně neprojde. V takovém případě bude novinku znovu projednávat Sněmovna, kde už dostatek hlasů k jejímu prosazení patrně nebude. Postoj totiž pravděpodobně změní poslanci ANO.

kpc jd

Autor: ČTK

10 March 2021

Dnes, 10. března 2021, zveřejnilo Ministerstvo zemědělství (MZe) na svých stránkách Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací v rámci 2. výzvy dotačního programu AGRICOVID POTRAVINÁŘSTVÍ. Podpora má pomoci subjektům dodávajícím potraviny do stravovacích služeb, u nichž došlo k poklesu příjmů o více než 25 %.

„Kvůli pandemii je ohroženo mnoho zemědělských podnikatelů, kteří dodávají svou produkci přímo do gastronomie. Jde zejména o pekárny, výrobce piva a vína nebo prvovýrobce
a zpracovatele brambor. U aktuální druhé výzvy programu se bude u poklesu příjmů posuzovat kratší rozhodné období. To pomůže, aby na podporu dosáhlo více podniků,“
 řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Za rozhodné se považuje období od 1. prosince 2020 až do 28. února 2021. Dotační program tak navazuje na podporu za předchozí období.  

Žadateli mohou být potravinářské a zemědělské podniky, které mohou získat až
200 000 Kč na příjemce a až 20 000 Kč na každou spolupracující osobu nebo zaměstnance. Celková výše podpory nesmí být vyšší než 75 % skutečně prokázaného poklesu příjmů za prodej potravin.

Příjem žádostí bude probíhat od 15. března do 30. dubna 2021. Text Zásad včetně podrobného návodu na podání žádosti o podporu jsou k dispozici zde:

http://eagri.cz/public/web/mze/dotace/narodni-dotace/program-agricovid-potravinarstvi/.  

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR

Link:http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2021_pro-zemedelce-a-potravinare-je.html

10 March 2021

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v rámci kontroly internetového prodeje doplněk stravy s nadlimitní koncentrací látky amygdalin, která se v těle po požití metabolizuje na kyanovodík a kyanidy.

Jedná se o doplněk stravy ProfiVit Vitamín B17, 210 tobolek, výrobce: ProFivit s.r.o. (Slovenská republika). Inspektoři SZPI vzorek odebrali z e-shopu https://enerex-vitaminy.cz, který cílí zejména na české spotřebitele, informace o zboží poskytuje v českém jazyce, výrobek je možné koupit za české koruny. Provozovatelem e-shopu je společnost Kaituna s.r.o. se sídlem v České republice.

Laboratorní rozbor v doplňku stravy potvrdil v jedné doporučené denní dávce přítomnost látky amygdalin v množství 493 miligramů (mg), což odpovídá množství až 29 mg kyanovodíku po metabolizaci.  Dle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) se život ohrožující dávka kyanovodíku pohybuje v hodnotě 0,5 – 3,5 mg na 1 kg tělesné váhy, tj. u 70 kg vážícího člověka v intervalu 35 – 245 mg.

Vzhledem k tomu, že amygdalin není v tomto případě náhodnou kontaminující látkou, ale záměrně přidanou složkou, Potravinářská inspekce nařídila stažení z trhu všech šarží výrobku, nikoliv pouze hodnocené šarže.

SZPI důrazně varuje všechny spotřebitele před konzumací uvedeného doplňku stravy.

Potravinářská inspekce odeslala notifikaci do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF, čímž umožnila došetření a přijetí opatření v zemi původu potraviny.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
Zdroj: SZPI
09 March 2021

Praha 9. března (ČTK) - Zavedení prodejních kvót na české potraviny je nesmyslné a mohlo by vést k likvidaci českých zemědělců, shodla se senátní komise pro rozvoj venkova. Doporučila dnes proto kvóty, které jsou navíc v rozporu s právem Evropské unie, z novely zákona o potravinách odstranit. Senát o novele rozhodne za týden.

Zánik českého zemědělství by podle senátora Petra Štěpánka (STAN) způsobilo to, že by nebylo schopno naplnit kvóty v požadovaném rozsahu, a čeští zemědělci by proto byli vyřazeni z okruhu dodavatelů obchodních řetězců. Některé potraviny, které by kvótám podléhaly, nelze v Česku vypěstovat v dostatečném množství, dodal Štěpánek.

Sněmovna kvóty schválila koncem ledna na návrh poslanců SPD. Prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních by podle nich musely od příštího roku prodávat minimálně 55 procent stanovených potravin českého původu. Kvóta by měla postupně růst až na 73 procent v roce 2028. Kvóty se mají týkat potravin, které se dají v ČR vyprodukovat. V mnoha případech v nich ale ČR není soběstačná jako třeba v případě brokolice či vepřového masa.

Senátoři STAN i ODS již dříve zavedení kvót odmítli. Podle nich by vedly k výraznému zdražení potravin a nahrávají do karet jen velkým potravinovým výrobcům. Proti kvótám se postavily také Potravinářská komora ČR, Vinařská unie ČR nebo Svaz obchodu a cestovního ruchu. V případě zrušení kvót bude novelu projednávat znovu Sněmovna, kde už dostatek hlasů k jejich prosazení nebude. Postoj pravděpodobně změní poslanci ANO.

Komise proti očekávání nepodpořila schválení zahrádkářského zákona. K důvodům patřily výhrady Svazu měst a obcí, které se týkaly velikosti staveb v zahrádkářských koloniích, možnosti propachtovat pozemek pro zahrádkářskou činnost pouze na dobu určitou nebo pochybností o veřejné prospěšnosti zahrádkaření, uvedla senátorka Jaromíra Vítková.

mhm rot

Zdroj: ČTK

09 March 2021

Tisková zpráva 9. 3. 2021 – Zemědělské a potravinářské podniky v Česku požadují zařazení svých pracovníků do přednostní kategorie pro očkování proti onemocnění covid-19 jako součást tzv. kritické infrastruktury. V opačném případě může dojít ke znatelnému omezení dodávek potravin pro obyvatele se všemi negativními důsledky. Vyjádřilo se tak 83 procent společností v rámci průzkumu, který provedly mezi svými členy Agrární komora ČR a Potravinářská komora ČR. Průzkumu se zúčastnilo téměř 1200 členů z obou komor.

„Péče o hospodářská zvířata je soustavná a nikdy nekončící práce. Zároveň stojíme na počátku jarních prací, kdy pěstitelé potřebují více pracovníků než v jiná období roku,“ vysvětlil Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR.

 

„V předních liniích kromě výše zmiňovaných zdravotnických profesí stojí rovněž zemědělci a zpracovatelé potravin a udržení jejich schopnosti pracovat, vyrábět a zásobovat obyvatele potravinami je, stejně jako třeba u energetických sektorů, pro zvládnutí krizové situace i případných dalších vln pandemie naprosto zásadní. Ostatně význam potravinářského a zemědělského sektoru se ukázal již v jarní a podzimní vlně krize, kdy právě díky těmto sektorům nedocházelo k výpadkům zásobování obchodů potravinami,“ uvedla Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

Obě komory proto apelují na vládu, aby zařadila zemědělské a potravinářské podniky mezi přednostní kategorie pro očkování proti onemocnění covid-19.

V současné chvíli je očkování proti nemoci covid-19 dobrovolné, přesto je problém spíše s nedostatkem očkovací látky než s neochotou pracovníků nechat se očkovat. Mnoho firem navíc od začátku měsíce řeší jiné starosti, a to zajištění povinného testování svých pracovníků. Velké firmy nad 250 zaměstnanců musejí otestovat všechny své pracovníky do tohoto pátku, podniky nad 50 zaměstnanců pak do příštího pondělí.

Podle dosavadních výsledků je míra pozitivních testů výrazně nižší, než se očekávalo. „Nevěděli jsme, jestli bude pozitivních na covid-19 pět nebo padesát procent pracovníků a měli jsme připravená omezení provozu,“ podotkl Petr Hanka, jednatel společnosti Hanka Mochov, specializující se na pěstování zeleniny. Jeho firma však již dříve zpřísnila protinákazový režim včetně technických opatření, jako jsou např. oddělené směny, a připisuje jim velmi dobré výsledky během probíhajícího testování.

Podobné zkušenosti hlásí také výrobci potravin. „Mluvila jsem s několika firmami a pozitivní případy jsou v řádu jednotek procent. Svědčí to o tom, že potravinářský průmysl skutečně vykazuje velmi přísná hygienická opatření a návyky, které fungují zjevně u zaměstnanců i mimo pracoviště,“ sdělila Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

 

Z průzkumu, které komory sdružující většinu zemědělských a potravinářských podniků v Česku provedly během několika posledních dnů, dále vyplynulo, že očkování proti onemocnění covid-19 svým pracovníkům urychleně doporučí 91 procent podniků. Současně se plánuje nechat osobně naočkovat 89 procent vedoucích zaměstnanců těchto podniků.

Dvě třetiny zemědělských a potravinářských podniků pak daly v průzkumu najevo, že si chtějí vybrat konkrétní očkovací látku. Z nich by 77 procent firem volilo vakcínu schválenou Evropskou unií. V tuto chvíli se jedná o vakcíny firem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna. Zbývajícím 23 procentům podniků by nevadila ani vakcína, která ještě neprošla schvalovacím procesem Evropské agentury pro léčivé přípravky EMA. Mezi takové vakcíny patří například ruský Sputnik V nebo čínský Sinopharm.

Kontakty pro média:

Agrární komora ČR

tisková mluvčí Barbora Pánková

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 721 306 431

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

 

Tisková zpráva ke stažení

                                                            

09 March 2021
Úřad pro ochranu osobních údajů poskytl své rámcové vyjádření k aktuální povinnosti testovat zaměstnance na přítomnost nákazy COVID-19. Ta je zaměstnavatelům nařízena novým mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví (MZDR 47828/2020-16/MIN/KAN). V závislosti na dalším vývoji situace při uplatňování opatření a získaných praktických poznatcích bude Úřad své vyjádření dále upřesňovat a doplňovat.
 
 
 
Zaměstnavatelé při plnění uložené povinnosti zajišťovat testování zaměstnanců na přítomnost nákazy COVID-19 zpracovávají osobní údaje ke splnění právní povinnosti, která se na ně vztahuje dle obecného nařízení. Pokud dochází ke shromažďování osobních údajů přímo ze strany zaměstnavatele, dostává se ve smyslu obecného nařízení do role správce osobních údajů. Z důvodu veřejného zájmu v oblasti veřejného zdraví dle obecného nařízení je při testování zaměstnanců zpracovávána také zvláštní kategorie osobních údajů vypovídajících o zdravotním stavu. Samotné záznamy o provedení testů u jednotlivých zaměstnanců je možno využívat pouze v přímé souvislosti s plněním povinností uložených mimořádným opatřením. 

Vlastní záznamy o provedení testů u zaměstnanců mohou obsahovat pouze základní identifikační údaje zaměstnance (jméno, příjmení, číslo pojištěnce), údaje o zdravotní pojišťovně zaměstnance, údaje o přesném čase provedení testu a výsledek testu na nákazu COVID-19. Stejné omezení rozsahu pouze na nezbytné osobní údaje platí i pro případné dokumenty prokazující výjimku z povinného testování daného zaměstnance (identifikační údaje zaměstnance, důvod výjimky z testování).

Doba uchování evidence provedených testů zaměstnanců nebyla v tomto opatření stanovena. Lze dovodit, že zaměstnavatelé mají povinnost vést evidenci provedených testů zaměstnanců nejméně do zrušení mimořádného opatření k provádění povinného testování zaměstnanců a k nezbytné kontrole zpracování plateb a nároků, které mohou v důsledku testování vzniknout. 

Zaměstnavatelé musejí zároveň zajistit, aby osobní údaje byly zpracovávány s co nejvyšší ochranou soukromí, tedy aby standardně nebyly zpřístupněny neomezenému počtu osob. Samotná evidence provedených testů zaměstnanců musí být náležitě zabezpečena a přístup k ní by měly mít pouze osoby pověřené plněním úkolů k dodržování mimořádného opatření. Každý ze zaměstnavatelů musí přihlédnout ke svým organizačním a technickým dispozicím, aby evidenci provedených testů řádně zabezpečil před možnou ztrátou nebo zpřístupněním neoprávněným osobám (například řízení přístupu do vyčleněných prostor, řízení přístupu k datům, určení osob zpracovávajících osobní údaje, poučení osob zpracovávající osobní údaje o práci s daty).

Upozornit je třeba i na povinnost poskytnout zaměstnancům, v rámci informace o druhu a povaze testů a o zvoleném způsobu testování, také konkrétní informace o zpracování osobních údajů za účelem testování, mimo jiné o právním základu tohoto zpracování, případném předání údajů orgánům ochrany veřejného zdraví jako příjemcům a době uložení údajů. Záznamy o zpracování osobních údajů zaměstnanců za účelem testování jsou vedeny jako součásti záznamů o činnostech zpracování podle článku 30 obecného nařízení.
 

Vytvořeno / změněno: 5.3.2021 / 5.3.2021
Zdroj: Úřad pro ochranu osobních údajů