24 June 2021

Informační zpravodaj Ministerstva zemědělství.

 

Zprávy z Ministerstva zemědělství 6/2021

Obsah:

PŘÍRODA
ZELENÉ PLÍCE ČESKA
Historicky rekordní výsadba listnáčů.

ROZHOVOR
ŠÉF BUDVARU: UMÍME VYROBIT NEJLEPŠÍ LEŽÁK NA SVĚTĚ
Přečtěte si rozhovor s ředitelem Budějovického Budvaru Petrem Dvořákem.
Dozvíte se například o trendech pití piva, o Budvaru 33 nebo plánech pivovaru.

ROZVOJ VENKOVA
CHYTRÉ TECHNOLOGIE V ŽIVOČIŠNÉ VÝROBĚ
Farmáři 21. století: senzory, roboti a další moderní technologie.

AKCE
ZEMĚ ŽIVITELKA 2021
Pozvánka na tradiční největší mezinárodní zemědělskou výstavu v Česku.

PŘÍRODA
CO ROSTE NA POLI
Prozkoumejte zemědělské plodiny na střešním políčku Národního zemědělského muzea.

VÝBĚR ZPRÁV
STRUČNĚ V ČÍSLECH
Zemědělské zprávy uplynulého měsíce.

SPOLEČNOST
BRUSELSKÉ JEDNÁNÍ, KONĚ VE SLUŽBÁCH CÍRKVE, TRHY V MUZEU
Přehled obrazem.

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/zpravy-z-ministerstva-zemedelstvi-6-2021.aspx

24 June 2021

V posledních několika letech narušily chod amerického maso-zpracujícího průmyslu hned 3 pohromy – požár (závod v Holcombu, Kansas v roce 2019), pandemie covid-19 a nyní kybernetický útok. Tyto tři události pouze dokladují, jak je tento sektor vysoce koncentrovaný a disponuje jen malým prostorem pro případné chyby.

Útok kybernetických vyděračů na největšího světového producenta masa – společnost JBS na konci května ochromil pětinu americké produkce masa a zastavil provoz závodů až v Austrálii a Kanadě. Toto narušení vyvolává otázky, jestli tato vysoká koncentrace několika obřích společností nepodkopává odolnost odvětví. Navíc přichází v době, kdy je koncentrace na trhu zkoumána v celé řadě oblastí.

V celosvětovém měřítku zůstává porážka a zpracování masa spíše roztříštěné, naopak v USA je to u skotu z 80 % v rukách 4 společností (JBS, Tyson, Cargill a National Beef Packing Co.), u prasat pak ze 70 %. Tyto společnosti se dále snaží o expanzi do Asie a Evropy. V posledních dvou dekádách došlo k výrazné konsolidaci, protože velké společnosti využívají své velikosti k vyrovnání cyklů růstu a poklesu na komoditních trzích. Sucho před téměř deseti lety způsobilo, že ceny krmiv pro zvířata dosáhly rekordních výšek a zisky z chovu hosp. zvířat se snížily, což některé společnosti přimělo k odchodu z tohoto odvětví. Úspory z rozsahu se také ukázaly jako důležitý faktor v době celosvětového růstu poptávky po mase.

Až donedávna šlo vše relativně hladce. Požár v Holcombu v srpnu 2019 však způsobil prudký výkyv na trhu, kdy ceny skotu výrazně poklesly, naopak ceny masa vyletěly vzhůru. Nucené výluky zpracování z důvodu masivního rozšíření infekce covid-19 vloni vyřadily některé zpracovatelské závody a vyvolaly určitý nedostatek masa. K tomuto problému se přidala ještě obvinění, že tyto podniky přehlíží ochranu svých zaměstnanců. Chovatelé skotu, prasat a drůbeže si navíc stále více stěžují, že zatímco spotřebitelé platí za maso více, k nim se spravedlivý podíl na tržbách nedostane. Situace se dostala již tak daleko, že se vybrané profesní organizace zastupující chovatele sjednotily v požadavcích, aby masokombináty zveřejňovaly více informací o nákupech a aby americké ministerstvo spravedlnosti veřejně informovalo o antimonopolním vyšetřování, které před rokem zahájilo u těchto čtyř společností. V Kongresu byly dále předloženy návrhy zákonů, které požadují větší transparentnost při stanovování výkupních cen. Federální ministerstvo zemědělství dále plánuje využít část prostředků z nedávného záchranného balíčku v hodnotě 1,9 bilionu dolarů na pomoc malým a středním zpracovatelům masa při rozšiřování provozu, čímž by se měla rozředit vysoká koncentrace v sektoru. O vývoji situace budeme nadále informovat.

EU a USA zmrazí spor o letadla, dodatečná cla na zemědělské a potravinářské produkty zmizí

Americká administrativa potvrdila svůj záměr zlepšit transatlantické obchodní vazby a přistoupila na smírné řešení 17 let trvajícího sporu ohledně podpor do vývoje a výroby letadel. Na pět let dojde k suspenzi zavedených dodatečných cel, které se v podstatné míře dotýkají i zemědělských a potravinářských produktů na obou stranách Atlantiku. Po řadě týdnů intenzivních jednání byla na summitu EU – USA potvrzena dohoda, která se kromě pozastavení protiopatření (již zmiňovaných cel) na dobu pěti let skládá ze sedmi dalších obecných zásad, mezi něž patří např. zřízení pracovních skupin, které se budou scházet, aby analyzovaly a překonávaly případné neshody a společně hledaly řešení u netržních praktik třetích stran – Číny, Ruska apod. V rámci pěti let tak vyjednavači na obou stranách musí najít řešení, které jednou provždy ukončí spory vedené před Světovou obchodní organizací.

Vzhledem k tomu, že předmětná cla nedopadla zásadním způsobem na položky vyvážené z ČR, bude mít tato zpráva pro české exportéry spíše zprostředkovaný efekt. Pravděpodobně totiž dojde k postupnému obnovení původních obchodních toků, které byly navýšenými cly narušeny – např. u vývozu vín z EU nebo whisky u USA do EU.

Je třeba připomenout, že ač jde o podstatný krok americké administrativy, z pohledu EU je na stole pořád dost sporných amerických opatření – cla na ocel a hliník, hrozba dodatečných cel kvůli plánovanému zavedení digitální daně (v hledáčku USA je v tomto případě jmenovitě i ČR) nebo sporné regulatorní překážky.

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
Mob: +1 202 507-3859, Mob ČR: +420 601 558 079, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Link: Jaká je budoucnost amerického maso-zpracujícího průmyslu po hackerském útoku? (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

24 June 2021

Revoluční změna stravování v nemocnicích: česká klasika je úspěšná v boji proti podvýživě, ale jasně vítězí FIT dieta!

Po 65 letech konečně nastal čas pro změnu systému stravování hospitalizovaných pacientů v nemocnicích. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) se stala pilotním pracovištěm, kde se podle nového Metodického doporučení MZ ČR vaří jídla, která splňují aktuální požadavky Světové zdravotnické organizace (WHO), jsou moderní, chutná, zajímavá, zdravá a ekonomicky dostupná. Zároveň se nezapomíná ani na pacienty, kteří trpí nechutenstvím, jsou podvyživení nebo preferují klasickou českou stravu. U těchto pacientů je nejdůležitější, aby snědli ze své porce co nejvíce, podpořila se chuť k jídlu a neprohlubovala se malnutrice.

Diety pro pacienty, které se v Česku do roku 2020 vařily, vycházely z dietního systému z roku 1955! Každá nemocnice připravovala svůj vlastní dietní systém, který měl odpovídat potřebám jednotlivých zařízení, a velmi záleželo na tom, jak se vedoucí nutriční terapeut a ústavní dietolog zajímají o novinky v oblasti výživy nemocných ve světě. Současná doporučení formulovaná na základě vědeckých poznatků o výživě ve zdraví a při nemoci se totiž zásadním způsobem za více než půl stolení změnila.

,,Jsem rád, že můžeme pacientům dopřát chutnou, zdravou a také nutričně vyváženou stravu, která nebyla v historii standardem podávané péče, ale díky odborné pracovní skupině složené z odborníků, kterou jsem vytvořil při Ministerstvu zdravotnictví, a novému metodickému doporučení, jsme to dokázali změnit. Strava je důležitou součástí spokojenosti a následného uzdravení pacientů,“ dodal ministr zdravotnictví ČR Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA.

Proto vznikla při Ministerstvu zdravotnictví ČR pracovní skupina, složená ze zástupců společností sdružených v Alianci pro nutriční péči o.p.s. Všeobecná fakultní nemocnice v ní měla své členy: vedoucí nutričních terapeutů VFN Mgr. Lucii Růžičkovou a ústavního dietologa doc. MUDr. Františka Nováka, Ph.D. ze IV. interní kliniky VFN a 1.LF UK v Praze. „Vytvořili jsme doporučený postup stravování a nutriční péče pro 21. století,“ vysvětluje revoluční proměnu stravování Lucie Růžičková. „Základem změn ve stravování je důraz na kvalitu diet. Na prvním místě je chutnost a atraktivita jídla pro pacienty a současně zůstávají samozřejmostí potřebné nutriční hodnoty a bezpečnost konzumace. Stravování představuje v nemocnici nejdůležitější součást systému nutriční péče, který může podle nového metodického doporučení fungovat jen s garancí nutričních terapeutů a lékařů nutricionistů,“ doplňuje doc. František Novák.

„Zároveň jsme se rozhodli nový systém stravování jako první nemocnice v Česku využívat přímo v naší kuchyni,“ komentuje ředitel VFN prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA a dodává: „Chceme ukázat i ostatním zařízením, že Metodické doporučení lze převést do praxe a není to jen „nedosažitelná teorie“. Osobně mám radost, že na jídelníčku jsou v nabídce stejná jídla pro pacienty i zaměstnance a všem chutná. To považuji za jasný důkaz, že se změna podařila.“

Pacienti mají možnost volby: českou klasiku, středomořskou nebo orientální kuchyni

Základní kámen proměny tvoří nový jednotný princip základních diet pro pacienty. Při příjmu k hospitalizaci lékař doporučí jednu z variant: dietu 3 MAL (pro pacienty v riziku malnutrice), což je dieta primárně určená pro pacienty s rizikem podvýživy. „Jejím cílem je přizpůsobit se nemocným s nechutenstvím tak, aby se co nejvíc snížilo riziko dalšího snižování jejich hmotnosti. Jídla mají vyšší obsah energie a bílkovin, jsou „typicky česká“. V rámci 3 MAL se denně servíruje oblíbená česká klasika, třeba svíčková, španělské ptáčky, čevabčiči s bramborovou kaší a okurkovým salátem nebo omáčky,“ vypočítává šéfkuchař VFN Petr Slivoně. Další volbou je dieta 3 FIT (pro pacienty bez rizika malnutrice). „Dieta 3 FIT umožní zdravě se stravující části populace zachovat si své stravovací návyky i po dobu hospitalizace a dalším ukáže, jak lze jíst zdravě a zároveň chutně,“ vysvětluje Lucie Růžičková. Dieta se skládá ze tří variant pokrmů. První obsahuje typické české suroviny: pohanku, jáhly, čočku, kořenovou zeleninu či červenou řepu. Koření se majoránkou nebo česnekem. Druhým typem jídel je středomořská kuchyně: těstoviny, rizota, olivy, ryby, olivový olej a k tomu bylinky, například tymián, oregano, bazalka či rozmarýn. Pacientům se minimálně dvakrát týdně servírují ryby. Třetím typem jídel je orientální kuchyně. Jídla s kuskusem, kokosovým mlékem a kari kořením. Asijská jídla jsou u české populace ve velké oblibě, představují ideální variantu pro vegetariány.

Zásadním způsobem se zvyšuje důležitost role nutričního terapeuta

Pacienti mají při příjmu možnost probrat své stravovací návyky s nutričním terapeutem. Nutriční terapeut se na klinice zabývá přednostně pacienty v nutričním riziku nebo pacienty s dietními omezeními. Hodnotí jejich nutriční stav a navrhuje nutriční plán na základě individuálně stanovené potřeby energie a živin a v souladu s léčebným cílem. Je totiž velice důležité, aby pacientovi chutnalo. Když pacientovi zvolený způsob stravy nevyhovuje, je možné ho zaměnit za druhou variantu nebo individuálně upravit. Nutriční terapeut poradí i s výběrem jídelníčku u konkrétních onemocnění.

Zkušenosti po 9 měsících: Vítězí FIT dieta!

Devět měsíců od zavedení nových diet ukázalo, že se denně místo předpokládaných 5 % připravuje 5x více, tedy 25 % diet ve zdraví 3 FIT a jen 75 % diet pro pacienty v riziku malnutrice 3 MAL. Je to výrazně více, než nutriční terapeuti očekávali. Pacientů v ohrožení podvýživou je samozřejmě v nemocnicích mnohem víc. Dietu 3 FIT si oblíbili i někteří onkologičtí pacienti, kteří mají často sníženou chuť na maso. „Nové diety využíváme i pro stravování zaměstnanců. Mají na výběr kromě diet 3 FIT a 3 MAL ještě třetí variantu: saláty, obložené bagety, wrapy. Vítězství diety FIT oproti očekávané české klasice nás velmi příjemně překvapilo,“ dodává Mgr. Lucie Růžičková s tím, že ve VFN vznikla originální Kuchařka receptů pro dietu 3 FIT, kuchaři stále zkoušejí nová jídla a občas jim jídelníček zpestří.


O Všeobecné fakultní nemocnici v Praze
Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) patří mezi největší nemocnice v ČR. Poskytuje základní, specializovanou, a zvláště specializovanou léčebnou, ošetřovatelskou, ambulantní a diagnostickou péči dětem i dospělým ve všech základních oborech. Zajišťuje také komplexní lékárenskou péči, včetně technologicky náročných příprav cytostatik nebo sterilních léčivých přípravků. Je zároveň hlavní výukovou základnou 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a největším výzkumným medicínským pracovištěm v ČR.
www.vfn.cz

O 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy
1.lékařská fakulta Univerzity Karlovy je největší z českých lékařských fakult – navštěvuje ji přes 4500 studentů. Základními studijními programy jsou všeobecné a zubní lékařství, kromě nich nabízí fakulta studium dalších zdravotnických oborů, specializační a celoživotní vzdělávání a řadu doktorských programů. Každoročně absolvuje 1. LF UK více než 300 nových lékařů.
www.lf1.cuni.cz


Mgr. Marie Heřmánková, tisková mluvčí VFN v Praze, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel.: 224 962 074

Přílohy

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

 Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: Internetový portál bezpečnosti potravin - Revoluční změna stravování v nemocnicích (bezpecnostpotravin.cz)

23 June 2021

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s policisty Krajského ředitelství hlavního města Prahy a Policií ČR Praha IV zjistila nelegální potravinářskou výrobu - pěstírnu mungo klíčků provozovanou subjektem Tuan Anh Pham, Za rybníčky 694, 149 00 Praha Šeberov. Neregistrovaná provozovna se nacházela v prostorách rodinného domu.

Vzhledem ke skutečnosti, že pěstování a výroba mungo klíčků probíhala v nevyhovujících hygienických podmínkách a neschváleném provoze, inspektoři na místě barvivem znehodnotili 120 kg zjištěné komodity, provozovateli nařídili její likvidaci a zároveň prokázali porušení již dříve vydaného zákazu užívání daných prostor.

Pěstování a výroba mungo klíčků je mikrobiologicky rizikový proces, proto provozovny, kde dochází k nakličování, musí být schváleny ze strany SZPI dříve, než začnou s produkcí klíčků. Výrobce musí před schválením výrobny ze strany SZPI projít kontrolou a vyhovět řadě požadavků právních předpisů. Jde zejména o splnění specifických mikrobiologických kritérií souvisejících s pěstováním potraviny náchylné ke kontaminaci bakteriemi, např. Escherichia coli produkující shigatoxiny. 

Nedodržení stanovených pěstebních a výrobních podmínek vytváří riziko vzniku závažných onemocnění, která za určitých podmínek mohou vést až k úmrtí, jak dokládají příklady ze zahraničí v minulých letech.

V případě uvedené kontrolované osoby jde o opakované zjištění nelegální výroby mungo klíčků, viz TZ SZPI ze dne 3. 12. 2018.

S provozovatelem SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Potravinářská inspekce upozorňuje všechny pěstitele klíčků, že vedle oznamovací povinnosti o zahájení činnosti mají i povinnost projít výše uvedeným schvalovacím procesem. Podrobné informace viz příslušná sekce na webu SZPI.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
23 June 2021

Článek publikovaný v časopise "Zpravodaj pro školní stravování 3/2021".

Článek "Léčba dětské obezity v odborných dětských léčebnách a lázních" byl publikován Společností pro výživu v časopise "Zpravodaj pro školní stravování 3/2021".

Autoři článku: MUDr. K. Bednaříková, MUDr. L. Mrázek, MUDr. M. Musílek, MUDr. J. Boženský, MUDr. P. Tláskal, CSc.

Zdroj: Společnost pro výživu

 

Autor: bezpecnostpotravin.cz

Link: Internetový portál bezpečnosti potravin - Léčba dětské obezity v odborných dětských léčebnách a lázních (bezpecnostpotravin.cz)

23 June 2021

Dne 21. 6. 2021 byla podepsána změna Pravidel, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotace na projekty Programu rozvoje venkova na období 2014–2020 (dále jen „Pravidla“), pro 11. kolo příjmu žádostí.

Změna se týká kap. 4 Specifických podmínek Pravidel pro operaci 8.4.1 Obnova lesních porostů po kalamitách, ve které se mění:

Maximální výše dotace na jednoho příjemce dotace v rámci této operace činí 400 000 000 Kč za období 2014–2020.

Úplné znění Pravidel je k dispozici v elektronické podobě na internetové adrese Ministerstva zemědělství www.eagri.cz/prv (subportál Dotace - Program rozvoje venkova na období 2014–2020 a příslušné opatření/operace) a rovněž na stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu www.szif.cz v sekci Program rozvoje venkova 2014–2020.

Přílohy

Zdroj: MZe ČR

Link: Změna Pravidel pro 11. kolo příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova 2014–2020 (Dotace, eAGRI)

23 June 2021

Lidé stále přicházejí do prodejen méně často, ale dělají větší nákupy. Vysokou míru obliby si drží nákupy na internetu.

V kamenných prodejnách Češi očekávají vysoké hygienické standardy a opatření k ochraně zdraví. Při výběru nákupního místa je pro ně stále důležitější umístění prodejny a její dobrá dostupnost. Obchodníci momentálně bojují se strachem zákazníků z budoucnosti, kteří odkládají nejen velké ale už i malé nákupy. Zásadní tak bude, jak moc budou chtít utrácet.

Vyplývá to ze sdělení SOCR a výzkumné agentury GfK.

více v článku zde

Zdroj: Sdružení českých spotřebitelů

Link: SČS - novinka - Na změny v maloobchodu kvůli pandemii si lidé zvykli, návrat se neočekává (konzument.cz)

23 June 2021
EK zveřejnila pracovní program Horizon Europe 2021-2022

Komise přijala hlavní pracovní program programu Horizont Evropa a období 2021-2022, v němž jsou uvedeny cíle a konkrétní tematické oblasti, na něž bude vyčleněno celkem 14,7 miliardy eur. Tyto investice pomohou urychlit ekologický a digitální přechod a přispějí k udržitelnému zotavení z pandemie koronaviru a k odolnosti EU vůči budoucím krizím. Podpoří evropské výzkumné pracovníky prostřednictvím stipendií, odborné přípravy a výměn, vybudují propojenější a efektivnější evropské inovační ekosystémy a vytvoří výzkumné infrastruktury světové úrovně. Kromě toho podpoří účast výzkumníků z celé Evropy i z celého světa a zároveň posílí Evropský výzkumný prostor.

Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně Komise pro Evropu přizpůsobenou digitálnímu věku, uvedla: "Tento pracovní program Horizont Evropa podpoří evropské výzkumné pracovníky, zajistí špičkový a excelentní výzkum a inovace ku prospěchu nás všech. Zahrnuje celý cyklus výzkumu a inovací, od laboratoře až po trh, a sblíží výzkumné pracovníky a inovátory z celého světa, aby společně řešili problémy, kterým čelíme."

Mariya Gabriel, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež, řekla: "Je to velmi důležité: "Tento pracovní program Horizont Evropa, jehož 40 % rozpočtu je věnováno na zvýšení udržitelnosti Evropy, učiní Evropu ekologičtější a připravenější na digitální transformaci. Program Horizont Evropa je nyní plně otevřen pro podnikání: Ráda bych vyzvala výzkumné pracovníky a inovátory z celé EU, aby se přihlásili a našli řešení, která zlepší náš každodenní život."

Program Horizont Evropa přináší výsledky v oblasti klimatické neutrality a vedoucího postavení v oblasti digitálních technologií

Více než čtyři z deseti eur - celkem přibližně 5,8 miliardy eur - budou investovány do výzkumu a inovací na podporu Evropské zelené dohody a závazku Unie učinit z EU do roku 2050 první klimaticky neutrální kontinent na světě. Z těchto prostředků budou podporovány projekty, které přispívají k rozvoji vědeckých poznatků o změně klimatu a vyvíjejí řešení pro snížení emisí skleníkových plynů a přizpůsobení se měnícímu se klimatu. Aktivity například urychlí přechod na čistou energii a mobilitu udržitelným a spravedlivým způsobem, pomohou přizpůsobit potravinové systémy a podpoří oběhové a
biohospodářství, zachovají a posílí přirozené propady uhlíku v ekosystémech a podpoří přizpůsobení se změně klimatu.

Učinit z tohoto desetiletí digitální desetiletí Evropy a položit základy pro nové digitální podniky i do budoucna jsou rovněž hlavními cíli programu, které zajistí podstatné zvýšení investic do této oblasti. Například pomůže maximalizovat plný potenciál digitálních nástrojů a výzkumu a inovací založených na datech v oblasti zdravotní péče, médií, kulturního dědictví a kreativní ekonomiky, energetiky, mobility a výroby potravin, podpoří modernizaci průmyslových modelů a posílí vedoucí postavení evropského průmyslu. Vývoj klíčových digitálních technologií bude v letech 2021-2022 podpořen částkou přibližně 4 miliardy eur.

V neposlední řadě tento pracovní program nasměruje investice v celkové výši přibližně 1,9 miliardy EUR na pomoc při nápravě bezprostředních hospodářských a sociálních škod způsobených pandemií koronaviru. V souladu s programem NextGenerationEU přispěje financování k budování postkoronavirové Evropy, která bude nejen ekologičtější a digitálnější, ale také odolnější vůči současným i nadcházejícím výzvám. To zahrnuje témata, jejichž cílem je modernizovat zdravotnické systémy a přispět k výzkumným kapacitám, zejména pro vývoj vakcín.

Mezinárodní spolupráce pro větší dopad: strategická, otevřená a vzájemná

Mezinárodní spolupráce v oblasti výzkumu a inovací je nezbytná pro řešení globálních výzev a pro to, aby Evropa měla přístup ke zdrojům, know-how, vědecké excelenci, hodnotovým řetězcům a trhům, které se rozvíjejí v jiných oblastech světa. V květnu 2021 Komise představila Globální přístup k výzkumu a inovacím, evropskou strategii mezinárodní spolupráce v měnícím se světě. Jejím prostřednictvím chce EU přinášet řešení a usnadňovat globální reakce na globální výzvy, a to na základě multilateralismu, otevřenosti a reciprocity.

Pracovní program Horizontu Evropa na období 2021-2022 zahrnuje specializované akce na podporu a posílení spolupráce prostřednictvím mnohostranných iniciativ v oblastech, jako je ochrana biologické rozmanitosti a klimatu, pozorování životního prostředí, výzkum oceánů nebo globální zdraví. Zahrnuje také cílené akce s klíčovými partnery mimo EU, včetně vůbec první ambiciózní a komplexní "africké iniciativy".

Horizont Evropa je standardně otevřený světu. Přidružení zemí, které nejsou členy EU, k programu Horizont Evropa rozšíří zeměpisný rozsah celého programu a nabídne další možnosti účasti výzkumným pracovníkům, vědcům, společnostem, institucím nebo jiným zainteresovaným zařízením, a to obecně za stejných podmínek jako v členských státech. V zájmu ochrany strategických aktiv, zájmů, autonomie nebo bezpečnosti EU a v souladu s čl. 22 odst. 5 nařízení o programu Horizont Evropa bude účast v programu omezena na velmi malý počet akcí. Takové omezení bude výjimečné a řádně odůvodněné, po dohodě s členskými státy a při plném respektování závazků EU vyplývajících z dvoustranných dohod.

Další kroky
První výzvy k předkládání návrhů budou otevřeny na portálu Komise pro financování a nabídková řízení dne 22. června. Evropské dny výzkumu a inovací 23. a 24. června budou příležitostí k diskusi o programu Horizont Evropa mezi tvůrci politik, výzkumnými pracovníky, inovátory a občany.  Informační dny programu Horizont Evropa určené potenciálním žadatelům se konají od 28. června do 9. července.

Související informace:
Horizont Evropa je program EU pro výzkum a inovace na období 2021-2027 v hodnotě 95,5 miliardy eur a nástupce programu Horizont 2020. Dnešní pracovní program Horizontu Evropa vychází ze strategického plánu Horizontu Evropa, který byl přijat v březnu 2021 s cílem stanovit priority EU v oblasti výzkumu a inovací na období 2021-2024. Většina finančních prostředků je přidělována na základě konkurenčních výzev k předkládání návrhů, které jsou stanoveny v pracovních programech. Od počátku roku 2021 se již otevřely nové možnosti financování: v únoru Komise vyhlásila první výzvy Evropské rady pro výzkum v rámci programu Horizont Evropa a v březnu zahájila činnost nové Evropské rady pro inovace. Kromě toho v dubnu rychle zmobilizovala 123 milionů eur na výzkum a inovace variant koronavirů.

Další informace
Video Horizon Europe
Informační listy programu Horizont Evropa
Horizon Europe
Strategický plán programu Horizont Evropa (2021-2024)
Portál pro financování a výběrová řízení
Pracovní program Portálu pro financování a nabídková řízení

Zdroj: Evropská komise

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/komise-investuje-14-7-miliardy-eur-z-programu-horizont-evropa-do-zdravejsi-zelenejsi-a-digitalnejsi-evropy.aspx

23 June 2021

Brno 22. června (ČTK) - Šampionem 29. ročníku soutěže Zlatý pohár Pivex - pivo 2021 se mezi lahvovými pivy stal stejně jako loni Zubr Gradus z pivovaru v Přerově. Mezi sudovými pivy v soutěži Zlatý soudek Pivex 2021 zvítězil mezi světlými ležáky Gambrinus Nepasterizovaná 11 z Plzeňského Prazdroje a mezi sudovými pivy z minipivovarů Merklínský krokodýl z pivovaru Petr Petružálek v Merklíně u Přeštic. Výsledky všech tří soutěží dnes pořadatelé vyhlásili v Brně na setkání pivovarníků a sladovníků.

Zubr Gradus se stal šampionem podruhé v řadě, pivovar Zubr ale bodoval i v roce 2019, kdy získal šampiona za Zubr Gold a v roce 2018 za světlý ležák Zubr Grand. Letošní šampion zvítězil i ve své kategorii, tedy mezi světlými ležáky. Druhé místo patří pivu Excelent 11 z Plzeňského Prazdroje a třetí Gambrinusu Patron 12 ze stejného pivovaru.

V kategorii světlých výčepních piv získal nejlepší hodnocení Gambrinus original 10 z Plzeňského Prazdroje, na druhém místě byl Zubr Gold z Pivovaru Zubr a na třetím Litovel Moravan z Pivovaru Litovel.

Mezi nealkoholickými pivy letos zvítězil stejně jako loni Birell z pivovaru Radegast, mezi míchanými nízkoalkoholickými a nealkoholickými pivy Birell Pomelo Grep z Plzeňského Prazdroje.

Mezi sudovými světlými výčepními pivy zvítězila Gambrinus Nepasterizovaná 10, druhé místo patří Rodinnému pivovaru Bernard s pivem Bernard pivo světlé výčepní 10%, třetí místo Desítce 10% Pivovaru Svijany.

Do letošního ročníku dvoukolové degustační soutěže balených piv bylo přihlášeno 30 značek piv, do soutěže sudových piv dalších 33 značek.

Balená piva soutěží v pěti kategoriích, kromě světlého ležáku je to světlé výčepní pivo, tmavá piva, nealkoholická piva a míchaná nízkoalkoholická a nealkoholická piva. Sudová piva soutěží ve dvou kategoriích, minipivovary mají vlastní soutěž Zlatý miniSoudek Pivex.

Certifikovaní degustátoři hodnotí vzorky anonymně, označené jsou pouze kódy. Vzhledem k tomu, že většina degustátorů jsou sládci ze soutěžících pivovarů, systém jim přiděluje vzorky tak, aby nehodnotili vlastní produkci. Hlavními hodnoticími kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz a případně hořkost. Konečný výsledek je určen součtem hodnot z obou kol. Hodnocení sudových piv má jen jedno kolo.

ska sd

22 June 2021
Výstava v Národním zemědělském muzeu Praha začíná 1. července 2021.

Termín konání výstavy: 1. 7. 2021 – 29. 8. 2021

Ovoce a zelenina symbolizují zdravý životní styl. Aby se zvýšilo obecné povědomí o důležitosti konzumace těchto plodin nejen pro lidský organismus, ale i pro životní prostředí, vyhlásila Organizace spojených národů rok 2021 Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny. 

Při této příležitosti představujeme tematické fotografie Jindřicha Štreita, Karla Cudlína, Milana Jaroše a Michaely Brachtlové, které obohatily podsbírku Fotoarchiv v posledních třech letech.

Uvidíte pěstování zeleniny v Polabí, ovocné sady v zimě i při sklizni, hydroponické pěstování rajčat a zpracování zeleniny v konzervárně. 

Zdroj: NZM

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/vystava-ovoce-a-zelenina-at-je-leto-nebo-zima.aspx

22 June 2021

Tisková zpráva 22. 6. 2021 – Hospodářská komora ČR, Agrární komora ČR, Potravinářská komora ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR odmítají vládní návrh z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí ČR o omezení počtu agenturních pracovníků ve vybraných provozech. Návrh ministryně Jany Maláčové (ČSSD) ukazuje na nepochopení trhu práce v České republice a neodráží reálnou situaci. Skutečným problémem zaměstnavatelů, kterým je dlouhodobý nedostatek pracovníků na některých pozicích, se tvůrci návrhu nezabývají. Komory se shodly na společném postupu proti návrhu novely zákona o zaměstnanosti, podle které by agenturní zaměstnanci mohli ve firmě tvořit nejvýše 10 % pracovníků.

 

„Zajištění pracovníků pro potravinářský průmysl prostřednictvím agentur práce je v současné době při nedostatku domácích pracovních sil nezbytné. Odpovědi na otázky, z jakého důvodu je třeba jejich počet omezit a proč zrovna na 10 %, jsme se nedozvěděli,“ říká prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová.

 

Využívání služeb agentur práce potravinářskými podniky je v současné době velmi rozšířená praxe.

Agentury práce zajišťují pro potravinářské podniky především pracovníky z Ukrajiny (Moldavska) na krátkodobá, tzv. Schengenská víza, která jsou vydávána na dobu 90 dnů. V případě zavedení kvót na tyto pracovníky by došlo k totálnímu kolapsu výroby v mnoha odvětvích.

Není pravdou, že agenturní zaměstnanci pracují za minimální mzdu, ve špatných pracovních podmínkách a zabírají pracovní místa občanům z ČR. Dle vyjádření zástupců potravinářského sektoru se agenturní pracovníci mnohdy stávají kmenovými zaměstnanci a všichni pracovníci mají rovné podmínky. Např. výrobce masných výrobků uvádí, že zaměstnávají zhruba 50 % zahraničních agenturních pracovníků z celkového počtu 680 zaměstnanců. Zhruba 10 % zaměstnanců přešlo v tomto roce mezi kmenové zaměstnance. Jedná se o pracovníky, kteří se rozhodnou žít trvale v České republice a mají zájem o dlouhodobou spolupráci, ve většině případů se jedná o pracovníky, kteří již dosáhli na vedoucí pozice.

„Odmítáme plán některých členů vlády na omezení agenturního zaměstnávání. Současně se musíme ohradit proti tvrzení, že by se tito pracovníci potýkali s horšími pracovními podmínkami než ostatní. Po realizaci podobného plánu by došlo k situaci, že by chyběli lidé, kteří by se starali o zvířata a zajišťovali jejich pohodu a potřeby na každodenní bázi, a také pracovníci na sklizeň, která je u některých komodit omezená na dny či týdny, a došlo by tak k obrovským ztrátám kvůli nesklizeným plodinám, a tím i k dalšímu snížení soběstačnosti Česka u některých potravin. Na českém pracovním trhu se dlouhodobě nedaří sehnat dostatečné množství pracovníků jak do živočišné, tak i do rostlinné výroby, a to často i na odborné pozice,“ říká prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Sdružení drůbežářských podniků upozorňuje, že stejným způsobem jsou zaměstnáváni cizinci i v ostatním státech EU. Agentury jsou flexibilní a pomáhají rychle s obsazováním pracovních míst, na které není možné sehnat zaměstnance. Uvedeným opatřením by došlo k výrazné komplikaci na pracovním trhu, výrobní podniky by byly nuceny omezit výrobu a ve svém důsledku by na to doplatil český spotřebitel. Český svaz zpracovatelů masa důrazně nesouhlasí, toto omezení by výrazně poškodilo a omezilo výrobu a zásobování masnými výrobky.

„Stanovením kvót na zaměstnávání agenturních pracovníků by mohlo dojít ke kolapsu ve výrobách a nevykrytí objednávek, což by způsobilo nedostatek potravin na pultech a případně by se tím otevřela cesta k dalším levným a méně kvalitním dovozům ze zahraničí,“ dodává Dana Večeřová.

„Globální ekonomika se po pandemii velmi rychle zotavuje. Největší brzdou dalšího růstu je nedostatek zdrojů, zejména těch personálních. Právě snížená mobilita lidí, včetně té mezinárodní, nás drtí prakticky od prvopočátku vzniku pandemie. Teď máme skvělou šanci nastoupit cestu rychlého růstu a návratu do období ekonomické prosperity. Pokud chceme, aby firmy prosperovaly, zaměstnávaly lidi, platily daně, potřebujeme jim k tomu vytvořit podmínky a umožnit přístup ke zdrojům. Jinak jsou to vše jen prázdná gesta. Návrh paní ministryně mi připomíná nebezpečný experiment, jak dlouho přežije dusící se pacient v případě, že mu kyslík přiškrtíme ještě více. Opravdu bych moc přivítal, kdyby každý člen vlády jednal v souladu s reálným zájmem českých občanů, a ne na základě toho, co může znít dobře v předvolebním období. Prosím všechny členy vlády, aby se začali chovat státnicky a nedívali se na termíny voleb, ale na zájem lidí,“ řekl viceprezident Hospodářské komory ČR a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Celá tisková zpráva

 

 

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora ČR byla založená v roce 2001 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce je zájmové sdružení právnických osob z odvětví potravinářského průmyslu. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

22 June 2021

Praha 21. června (ČTK) - Tropické teploty, kterých se Česká republika v posledních dnech dočkala, zvýšily poptávku po nápojích v řetězcích rychlého občerstvení. Lidé kupují všechny studené nápoje od limonád po mléčné koktejly, vyšší zájem je také o zmrzlinu. Objednávky si zákazníci nyní častěji berou s sebou, než aby se občerstvili v restauracích. Na dotaz ČTK to dnes uvedli zástupci vybraných fastfoodů.

Síť KFC podle prezidenta značky pro ČR, Rakousko a Německo Libora Hubíka v létě standardně do nabídky přidává limonády, které jsou podle něj v těchto měsících obzvláště oblíbené. Zvýšený zájem je momentálně podle něj ale o všechny nápoje. Kromě limonád jsou oblíbené také mléčné koktejly. "U těchto mražených dezertů vidíme více než dvojciferný nárůst," řekl.

Řetězec McDonald’s hlásí mírně vzrůstající trend v konzumaci studených nápojů, uvedla ředitelka komunikace a PR společnosti pro ČR a Slovensko Jitka Pajurková. Žádná z kategorií ale podle ní významně nepřevyšuje ostatní. V souvislosti s vysokými teplotami stoupá podle ní také obliba zmrzlin.

"Přestože s otevřením restaurací McDonald's (po nuceném uzavření v souvislosti s koronavirem) začal pozvolna narůstat počet zákazníků, kteří si svoji oblíbenou zmrzlinu nebo frappé dají přímo v restauraci, v celkovém měřítku je stále o něco vyšší počet zákazníků, kteří si zmrzlinu nebo studený nápoj vezmou s sebou," řekla dále Pajurková.

Restaurace KFC podle Hubíka také sledují, že zákazníci se po uvolnění protiepidemických opatření do restaurací vrátili. V létě si však lidé raději nápoje a jídla objednávají s sebou. Velký nárůst je podle něj patrný ve využití aplikace KFC Collect, kdy si zákazníci jídlo objednají prostřednictvím KFC aplikace či webu, v předem určenou hodinu si jej pak ve vybrané restauraci vyzvednou. "Mnoho zákazníků také vyzkoušelo nové varianty služby KFC Collect - Parking pickup a Click&Drive-Thru, kdy si jídlo objednají on-line a vyzvednou si jej buď v restauraci s Drive-Thru, nebo na speciálně označeném místě na parkovišti restaurace," uvedl. Řetězec podle něho na konci června chystá ještě větší výběr osvěžujícího a odlehčeného občerstvení, a to včetně mléčných koktejlů.

Česko prožilo mimořádně horký víkend. Teploty v sobotu poprvé v tomto roce na některých místech přesáhly 35 stupňů Celsia, v neděli kvůli mrakům zůstaly těsně pod hranicí takzvaného supertropického dne. Horké a suché počasí mají podle meteorologů přerušit bouřky, v úterý mohou být v Čechách i velmi silné. Bouřkové období bude pokračovat zřejmě až do pátku.

jif mha

21 June 2021

Před 30 lety se na zámku v Dobříši uskutečnila historicky přelomová celoevropská konference ministrů životního prostředí, na níž dodnes navazují další setkání tohoto jedinečného partnerství členských států Evropské hospodářské komise (EHK) OSN, agentur OSN reprezentovaných v regionu, mezivládních organizací, soukromého sektoru i nevládních organizací, zvaného Proces Životní prostředí pro Evropu. Samotná konference proběhla z iniciativy tehdejšího československého ministra životního prostředí Josefa Vavrouška a stala se tak impulsem mnoha úspěchů v oblasti ochrany životního prostředí v Evropě, mimo jiné k přijetí řady mezinárodních úmluv.

Konferenci se dostalo neobyčejné pozornosti. Kromě ministrů životního prostředí evropského regionu se jí účastnili také představitelé Světové banky, Evropské banky pro obnovu a rozvoj, různých orgánů OSN, či mezinárodních organizací (např. NATO) a v zahraničí vzbudila velký zájem. Diskutovalo se na ní o lidských hodnotách a environmentální etice. Její snahou bylo posilování spolupráce při zlepšování podmínek životního prostředí a podpora udržitelného rozvoje v regionu. V naprosto jedinečném mezinárodním klimatu tak šlo o jedinečný úspěch tehdejší československé diplomacie v oblasti ochrany životního prostředí.

Jak známo, přelom 90. let byl turbulentní v mnoha ohledech a oblast životního prostředí nebyla výjimkou. Došlo ke konci studené války, rozpadu Sovětského svazu a Československo si začalo vytvářet politiku životního prostředí, která v komunistickém režimu v podstatě neexistovala. Prezident Václav Havel ve své úvodní řeči tehdy řekl, že konference se koná v zemi, „která nejen sama trpí velkými ekologickými problémy, ale je zároveň jedním z největších znečišťovatelů životního prostředí v Evropě.“

Od počátku Procesu proběhlo osm ministerských konferencí, poslední se konala v roce 2016 v gruzínském Batumi. 9. ministerská konference procesu ŽP pro Evropu se bude konat od 5. – 7. 10. 2022 v kyperské Nikósii, tedy během předsednictví České republiky v Radě EU.

ČR si tak bude moci v roli předsednické země EU připomenout svou historickou roli. „Proces Životní prostředí pro Evropu nás proslavil v oblasti mezinárodní ochrany životního prostředí. Již dekády pomáhá prosazovat její cíle v Evropě, zejména zvyšovat environmentální standardy zemí východní Evropy, jihovýchodní Evropy, ale také oblasti Kavkazu a Střední Asie. Považuji za obdivuhodné, že Československo a konkrétně ministr Vavroušek stáli na počátku této iniciativy,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Proces Životní prostředí pro Evropu zaštiťuje EHK OSN, která má v současnosti 56 členů ze zemí EU, dále západoevropských a východoevropských zemí mimo EU, jihovýchodní Evropy, Kavkazu, Společenství nezávislých států a Severní Ameriky. Proces a jeho ministerské konference poskytují účastníkům platformu na vysoké úrovni a je regionálním pilířem pro udržitelný rozvoj.

Mezi úspěchy Procesu se řadí přijetí celé řady právně závazných dokumentů. Jedná se například o Úmluvu o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí (Aarhuská úmluva), Protokol o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek k Aarhuské úmluvě, Protokol o těžkých kovech a Protokol o perzistentních organických polutantech k Úmluvě o dálkovém znečišťování ovzduší přesahujícím hranice států, dále o Protokol o strategickém posuzování vlivů na životní prostředí k Úmluvě o posuzování vlivů na životní prostředí přesahujících hranice států a Rámcovou úmluvu o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat (Karpatská úmluva).

Proces Životní prostředí pro Evropu se tak díky svým výsledkům a letité kontinuitě stal přínosnou platformou pro ochranu životního prostředí v regionu EHK OSN a může i v budoucnu napomáhat spolupráci států i nestátních aktérů v této oblasti.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MŽP ČR

Link: https://www.mzp.cz/cz/news_20210621-30-let-od-konference-Zivotni-prostredi-pro-Evropu-je-ceskym-prinosem-Evrope

21 June 2021

Státní zemědělská a potravinářská inspekce e (SZPI) zjistila v tržní síti dvě šarže šunky z dovozu falšované sníženým obsahem masa o cca 10 % oproti informaci na obalu. Jedná se o následující potraviny:

BERGER KRŮTÍ ŠUNKA, Puten Schinken, v balení 100 g, s označením data minimální trvanlivosti do 03.06.2021, výrobce: Fleischwaren Berger GesmbH & CoKG, Koglerstrasse 8, 3443 Sieghartskirchen, Rakousko. Výrobce ve složení na obalu mj. uvedl: „krůtí prsa 85%“. Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři SZPI však v potravině potvrdil přítomnost masa z krůtích prsou pouze v množství 75,9 %.  Inspektoři SZPI nevyhovující vzorek odebrali v prodejně společnosti Globus ČR, v.o.s., provozovna: Sárská 133/5, Praha 5.

RADATZ WIENER FARMER SCHINKEN - Vídeňská farmářská šunka od kosti vařená a uzená, v balení 150 g, s označením data použitelnosti do: 04.06.2021, výrobce: Radatz GmbH, Erlaaer Straße 187, A-1230 Wien, Rakousko. Výrobce ve složení na obalu mj. uvedl: „vepřové maso (96 %)“. Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři SZPI však v potravině potvrdil přítomnost vepřového masa pouze v množství 85,4 %.  Inspektoři SZPI nevyhovující vzorek odebrali v prodejně společnosti Kaufland Česká republika v.o.s., provozovna: Lochotínská 1108/18, Plzeň.

V obou případech byla informace na obalu pro spotřebitele zavádějící ohledně skutečného složení potraviny a SZPI zahájí s kontrolovanými osobami správní řízení o uložení pokuty. Potravinářská inspekce informaci předá do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS, což umožní došetření případu v zemi původu potraviny.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Autor: SZPI
 
21 June 2021

Navzdory vysokým cenám komodit a nejistotám ohledně nabídky a poptávky je podle nové zprávy Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) systém světového obchodu s potravinami odolný. Podle pololetního reportu „FAO Food Outlook“ dosáhl obchod se zemědělskými produkty většího nárůstu než obchod se zbožím.

FAO odhaduje hodnotu celosvětového dovozu potravin za první pololetí roku 2021 na 1,72 bilionu dolarů, což je o 12 % více než v loňském roce. "Rostoucí ceny však vzbuzují obavy, že vyšší výdaje za potraviny mohou maskovat zhoršující se kvalitu stravování ve zranitelných zemích," uvedlo FAO s tím, že rostoucí dovoz potravin jako podíl všech dovozů může být indikátorem prvního varování před možnými krizemi v některých oblastech.

I přes nový nárůst výrobních kapacit v Číně přetrvává velký deficit vepřového masa, což vyvolává expanzi produkce ve všech hlavních výrobních regionech, zejména v Brazílii a Evropské Unii. Znovuobnovení výroby v Evropě a Severní Americe pohání také pozvolné oživování potravinářských služeb v souladu s úspěšným očkováním COVID-19, mnohem lepšími hygienickými podmínkami a vládní pomocí poskytovanou odvětví živočišné výroby v rámci úsilí o stabilizaci trhu po pandemii. FAO předpokládá, že světová produkce masa v roce 2021 poroste o 2,2 procenta na 346 milionů tun.

Naproti tomu je pravděpodobné, že produkce masa poklesne například v Austrálii (obnova stád) a v Argentině. V některých částech Afriky, Asie, Latinské Ameriky a Karibiku zůstala cena masa pod tlakem kvůli pokračujícím tržním omezením spojeným s pandemií COVID-19, rostoucími náklady na krmivo, omezenými dodávkami dobytka nebo suchem.

Očekává se, že světová produkce hlavních zemědělských komodit s výjimkou cukru v příštím roce poroste.

FAO Food Outlook nabízí podrobné hodnocení trendů nabídky a poptávky na trhu u hlavních komodit, včetně obilovin, rostlinných olejů, cukru, masa a mléčných výrobků. Podle FAO klíčová role k dosažení udržitelného, odolného a efektivního potravinového systému leží částečně i na soukromém sektoru. FAO také dlouhodobě zdůrazňuje potřebu zaměřit se nejen na dostatek potravin ale i na zdravé potraviny a stravování.

Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce
+420 221 814 623

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/zahranicni-vztahy/mezinarodni-organizace/mezinarodni-trhy-s-potravinovymi.html

21 June 2021

Současné extrémně vysoké teploty mohou mít negativní dopad na zdraví zvířat, proto je nutné, aby se dodržovala s tím spojená pravidla. Chovatelé hospodářských i zájmových zvířat by měli věnovat zvýšený zájem hlavně zajištění dostatečného napájení, větrání a chlazení v chovech. Z preventivních důvodů se kontroly SVS v tomto období ve zvýšené míře zaměřují na plnění povinností chovatelů ve vztahu k horkému počasí.  

V chovech hospodářských zvířat je v případě extrémních teplot vhodné zvířata chladit. Pastevně chovaná zvířata (především skot, ovce a koně) musí mít na pozemku možnost úkrytu (např. přístřešku) před sluncem. Také u nich je nutné zajištění vhodného zdroje napájení. Pro bližší představu lze uvést množství vody, které hospodářská zvířata vyžadují na den: dospělé prase 25 l; dospělé ovce 20 l; dospělý skot 40 l a dojnice 100-180 l. Povinností chovatelů je sledovat vývoj počasí a včas reagovat na problémy, které mohou kvůli vysoké teplotě vyvstat.

V hospodářských budovách, kde může teplota stoupat poměrně vysoko, by měla být zajištěna ventilace a rovněž náhradní zdroje energie. V pohotovostním plánu chovatele musí být uvedena doba, po kterou je možné udržet dobré životní podmínky pro zvířata v případě selhání umělého větracího systému. Chovatel v případě výpadku energie v ustájovacích prostorech musí zajistit činnost náhradních energetických zdrojů.

Na dostatek vody by neměly zapomínat ani osoby cestující se psy, kočkami a jinými zájmovými zvířaty. Zejména při delší cestě by měli řidiči dělat pravidelné zastávky a nechat při nich zvíře proběhnout a napít. Zvířata je potřeba zastínit a v případě velkého horka i chladit (např. použít chladící podložky). „Znovu důrazně varujeme před zanecháním zvířete v autě, kde teploty mohou během několika minut přesáhnout i 50 °C, což může ohrozit nejen zdraví, ale dokonce i život zvířete,“ uvedl ústřední ředitel SVS Semerád.  

Pokud přeci jen dojde k přehřátí zvířete, pak je nutné poskytnout první pomoc ochlazováním vlažnou vodou, umístit zvíře do stínu, zajistit dostatečný přísun vody a vyhledat pomoc soukromého veterinárního lékaře. Pro hlavní denní venčení psů se jako nejvhodnější doba doporučuje ráno a večer, kdy jsou teploty nižší.

Obdobná pravidla platí i pro přepravu hospodářských zvířat. „V horkých dnech se doporučuje přepravu směřovat především do brzkých ranních, večerních nebo nočních hodin. Každopádně je nutné zajistit splnění požadavků daných legislativou, především pak teplotu při přepravě, délku přepravy, zajištění napájení, krmení a odpočinku zvířat,“ dodal Semerád.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

21 June 2021

Na Ukrajině se připravuje zákon č. 5600, kterým se mění ukrajinský daňový zákoník. Návrh zákona plánuje zvýšit sazbu spotřební daně na pivo o cca 5 %.

Na první pohled je logika jasná: zvýšení spotřební daně by údajně mělo přinést vyšší daňové příjmy. Podrobná analýza však ukazuje opak: zvýšení spotřebních daní nejen sníží rozpočtové příjmy, ale vyvolá i řadu dalších problémů: pokles výroby, snižování počtu pracovních míst v pivním průmyslu a souvisejících odvětvích, zintenzivnění stínových trhů s nelegálním tvrdým alkoholem.

Zvýšení sazby spotřební daně na pivo a změna přístupu ke zdanění bez dostatečného přechodného období se tak mohou stát nejen odvětvovým problémem, ale i problémem pro veřejné finance.

Revoluce ve zdanění piva by se neměla změnit v krizi pro všechny. Ukrpivo spojuje světové mezinárodní společnosti, velké, střední a malé národní výrobce. Celkem v roce 2020 vyrobily pivovary asi 1,75 mld. litrů piva a odvedly do státního rozpočtu Ukrajiny na daních asi 26 mld. UAH. Více než 10 000 lidí pracuje v pivovarnictví. Každý zaměstnanec v oboru vytvoří 10 až 20 pracovních míst v souvisejících oborech. Na Ukrajině je asi 160 000 takových pracovních míst. Za těmito čísly jsou skuteční lidé se skutečnými pracovními místy a mzdami. Pracují v zemědělství, logistice, energetice, hotelnictví a restauracích. V důsledku toho klesne výroba piva, zvýší se dovoz a sníží se počet pracovních míst.

Pandemie již způsobila škody v průmyslu. Pivovarnický průmysl stagnuje. A v době přísné karantény klesl prodej sudového piva o 66 %. Vláda zahajuje změny v daňových právních předpisech kvůli potřebě uvést vlastní právní předpisy do souladu se směrnicí Rady 92/83/EHS ze dne 19. října 1992 o harmonizaci struktur pro spotřební daně z alkoholu a alkoholických nápojů. Na Ukrajině se však spotřební daň platí z každého vyrobeného litru piva (2,78 UAH) a z jeho prodeje (5 % nebo přibližně 1,84 UAH). Pak Ukrajinec zaplatí 4,62 UAH za litr piva. Spotřební daň z piva na Ukrajině tak již dosáhla povinné úrovně v EU, která je přibližně 3,07 UAH. Pokud vezmeme v úvahu maloobchodní spotřební daň, doporučená sazba v EU již byla překročena o 50 %.

Další zajímavosti z oblasti zemědělství a potravinářství na Ukrajině:

  • K 10. červnu ukrajinští zemědělci téměř dokončili výsev jarních obilovin a luštěnin, který byl proveden na ploše 7,46 milionu hektarů, což představuje 99 % plánu. Konkrétně se jednalo o pšenici - 175,4 tis. ha (99%); ječmen - 1,35 mil. ha (97 %); oves - 193,8 tis. ha (100 %) a hrách - 238,2 tis. ha (101%). Dokončen byl výsev cukrové řepy - 227,1 tis. ha (100%), slunečnice - 6,4 mil. ha (100 %), a kukuřice 5,3 mil. ha (100 %). Dokončuje se výsev pohanky - 71,1 tis. ha (89%), prosa - 97,7 tis. ha (84%) a sóji - 1,39 mil. ha (99%).

  • Ministerstvo agrární politiky a výživy Ukrajiny zvažuje snížení sazby daně z přidané hodnoty u zemědělského zboží na 14 % v reakci na rostoucí světové ceny potravin. Tento postoj se však liší od postoje ministerstva financí, které se domnívá, že je naopak nutné zvýšit DPH na 20 %.

  • Nájemné za zemědělskou půdu na Ukrajině přesáhlo úroveň některých zemí Evropské unie. V současné době dosahuje průměrné roční nájemné za státní zemědělskou půdu na Ukrajině 120 €/ha. Překročila tak nájemné za pronajaté pozemky na Slovensku (50 €/ha), v Lotyšsku (57 €/ha), Estonsku (58 €/ha), Chorvatsku (69 €/ha), Litvě (99 €/ha) a České republice (104 €/ha). Přibližuje se úrovni odpovídajícího ukazatele ve Slovinsku (134 €/ha), Španělsku (148 €/ha), Maďarsku (160 €/ha) a Švédsku (160 €/ha). Podíl nájemného ve struktuře nákladů ukrajinských zemědělců zůstává relativně vysoký a činí 11-13 %.

  • Do 16. června bylo od začátku hospodářského roku 2020/21 z Ukrajiny vyvezeno 43,2 mil. tun obilovin, což je o 12,4 mil. tun méně než ve stejném období předchozího hospodářského roku. Vyvezla se zejména pšenice (16,1 mil. tun), ječmen (4,1 mil. tun) a kukuřice (22,1 mil. tun).

  • V lednu až květnu 2021 vyvezla Ukrajina 19,2 tis. tun vajec, což je 2,6krát méně než ve stejném období loňského roku. Vývoz směřoval do SAE (37,8 %), Lotyšska (28 %) a Izraele (8,5 %).

  • K 1. červnu 2021 činil počet skotu na Ukrajině 3,2 mil. kusů, což je o 6,8 % méně než v analyzovaném období roku 2020. Stavy mléčného skotu k 1. červnu 2021 představují 1,6 mil. kusů.

Situace na trhu s cibulí

Ukrajinští pěstitelé zeleniny mají vážné problémy s prodejem zásob cibule pocházející ze sklizně v roce 2020. Již je zřejmé, že tyto zásoby nebudou prodány a v blízké budoucnosti jí bude třeba zlikvidovat. Pro srovnání: loni ve stejnou dobu se cibule na Ukrajině prodávala za 11 UAH/kg, tj. v průměru 3-4krát dražší než letos, a v roce 2019 ceny na konci prodejní sezóny dosáhla cena cibule 15 UAH/kg a na začátku května v roce 2019 dokonce 33 UAH/kg.

Cibule je jednou z nejprodávanějších zelenin na světovém trhu a světový obchod s cibulí dynamicky roste. Celosvětový vývoz cibule se každoročně zvyšuje o 115 mil. USD a dosahuje téměř 4 mld. USD ročně. Světovou jedničkou ve vývozu cibule je Nizozemsko, které jen do subsaharské Afriky prodává cibuli za téměř 0,5 mld. USD ročně. Ukrajina nedodává do tohoto regionu téměř žádnou cibuli, stejně jako na Blízký východ, který je rovněž významným dovozcem cibule.

Ve druhé polovině sezóny 2020/21 Ukrajina výrazně zvýšila objem vývozních zásilek cibule. V lednu až březnu 2021 bylo na zahraniční trhy vyvezeno 11 tis. tun ukrajinské cibule, což je o 40% více než o rok dříve. Hlavním trhem pro cibuli z Ukrajiny bylo Rumunsko, kam na konci roku 2019 bylo vyvezeno 53 % veškeré cibule. Vývoz ukrajinské cibule do Iráku v roce 2021 klesl téměř čtyřikrát na 1,2 tis. tun. Mezi velké dovozce cibule z Ukrajiny patřili také: Bělorusko, Turecko, Ázerbájdžán, Polsko, Velká Británie, Estonsko, Bulharsko a Česká republika. Ze zemí v Africe se jednalo o Kamerun a Sierra Leone. Obecně platí, že geografie exportu se výrazně rozšířila.

Aktuální situace (COVID-19):

K 17. červnu 2021 bylo na Ukrajině za posledních 24 hodin zaznamenáno:

  • 967 nových případů (z toho 32 dětí a 6 zdravotníků)
  • hospitalizováno 585 osob
  • zemřelo 50 pacientů
  • uzdravilo se 2.312 osob
  • provedeno 25.888 testů PCR; 9.342 testů ELISA, 15.969 rychlých antigenních testů.

Za posledních 24 hodin byl největší počet potvrzených případů zaznamenán v oblastech Kyjev (207), Charkov (68), Doněck (61), Kyjev (54) a Dněpropetrovsk (50).

Během celé pandemie na Ukrajině:

  • onemocnělo 2.228.192 lidí;
  • uzdravilo se 2.147.972 osob;
  • zemřelo 51.952 pacientů;

Celkem bylo provedeno 10.629.744 testů PCR.

Yegor Reshetnyk
místní zástupce pro zemědělství na Ukrajině
Mobil: +380 99 098 3335, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Link: Návrh na zvýšení spotřební daně na pivo o 5 % (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

21 June 2021

Tisková zpráva – Budoucí podoba Společné zemědělské politiky (SZP), priority Slovinska poté, co převezme od července předsednictví v Radě EU, a podpora včelařství. Tato témata projednal ve dnech 18. a 19. června ministr Miroslav Toman s ministrem zemědělství, lesnictví a potravinářství Slovinské republiky Jože Podgoršekem v Lovrenci na Pohorju ve Slovinsku.

„Slovinsko se ve druhé polovině roku ujme předsednictví v Radě Evropské unie, proto je setkání s mým slovinským kolegou Jože Podgoršekem velmi důležité. Už tři roky jednají státy Unie o tom, jak by měla vypadat budoucí Společná zemědělská politika a stále se na některých oblastech nedohodly. Vyjasnit si naše a slovinské priority je proto v tomto období klíčové,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V současné době EU předsedá Portugalsko, je však možné, že do konce jeho mandátu se členské státy na konečné budoucí podobě SZP nedohodnou. Od 1. července bude ve vedení Evropy stát Slovinsko.

„Cením si dosavadní dobré spolupráce se Slovinskem. Doufám, že budeme spolupracovat na vysoké úrovni i nadále. Česká republika chce být Slovinsku co nejvíce nápomocná i v době jeho předsednictví,“ uvedl ministr Toman.

Jedním z témat slovinského předsednictví bude např. systém Nutriscore, tedy semafor, který má na obalech potravin uvádět zjednodušeně jejich zdravotní přínos. Podle českého i slovinského ministra by však povinné zavedení tohoto nástroje poškodilo výrobce některých tradičních potravin.

Ministři diskutovali také o evropských strategiích. ČR považuje cíle stanovené Evropskou komisí například v Zelené dohodě pro Evropu a strategii Od zemědělce ke spotřebiteli za velmi ambiciózní, postrádá však konkrétní hodnocení jejich dopadů. Je nutné, aby dohodnutá opatření byla pro členské státy proveditelná.

ČR preferuje dobrovolné pojetí definice aktivního zemědělce a rovněž jeho jednoduchou definici. To podpořil i slovinský ministr, neboť ve Slovinsku pracuje z 55 tisíc zemědělských subjektů jen zhruba 5 tisíc v zemědělství na plný úvazek. Padesát tisíc zemědělců má tuto činnost jako vedlejší, proto je nezbytné nastavit pravidla tzv. aktivního zemědělce dle specifik jednotlivých zemí.

Česká republika prosazuje dobrovolnost také v otázce zastropování zemědělských dotací, současně však chce zavést redistributivní platbu, při které malí zemědělci dostávají na první hektary výrazně vyšší platbu na úkor velkých zemědělských podniků. Jde o opatření, které bez zbytečné administrativy efektivně podpoří nejmenší farmáře.

Dalším tématem, kterému se ministři Toman a Podgoršek věnovali, bylo včelařství. Obě země patří v EU ke státům, které tuto oblast velmi podporují.

„Po vzoru Slovinska jsme před několika lety v České republice spustili projekt Medové snídaně, loni se jej zúčastnilo 271 škol s více než 18 tisíci žáky. Ve včelařství nás se Slovinskem spojuje ještě jedna zajímavost, protože v České republice je zdaleka nejrozšířenější včela kraňská, která je původem z Gorenska, hornaté severozápadní části Slovinska,“ řekl ministr Toman.

V Česku se včelařství věnuje 64 000 včelařů s přibližně 650 000 včelstvy a Ministerstvo zemědělství tento sektor dlouhodobě podporuje z evropských i národních zdrojů. Ve Slovinsku se včelaření věnuje zhruba 15 tisíc včelařů.  

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

21 June 2021

Chomutov 19. června (ČTK) - Farma Drmaly otevřela v Chomutově zmrzlinárnu, kde nabízí zmrzlinu z domácího kravského a kozího mléka. Kromě toho je v nabídce občerstvení také domácí limonáda, ledová káva a někdy i mléčné výrobky, například sýr. Do budoucna chtějí majitelé sortiment rozšířit o další mléčné produkty i nové druhy kozí zmrzliny, která se dá zatím zakoupit ve vanilkové příchuti. ČTK to řekla hlavní brigádnice a dcera majitele Ludmila Malariková.

Kvůli velkému zájmu o zmrzlinu se mléčné výrobky objevují ve zmrzlinárně jen zřídka. "Nedaří se nám skloubit výroba, takže mléka je dostatek, ale neumíme to časově skloubit tak, abychom stihli vyrábět plný sortiment zmrzliny a plný sortiment mléčných výrobků," uvedla Malariková. Nové zaměstnance podle jejích slov farma nabírat zatím nebude, čeká spíš na to, až bude chladnější počasí a lidé budou mít zájem i o další produkty z farmy.

Zmrzlinárna, která v Městském parku v Čelakovského ulici funguje od května, nabízí 18 druhů zmrzliny, které střídá. Jeden kopeček, který je pečlivě zvážen na 80 gramů, vyjde zákazníka na 40 korun.

Zmrzlina z kozího a kravského mléka se liší ve výrobním postupu. "Při výrobě vanilkové zmrzliny z kravského mléka se používá tzv. báze, pasterizované mléko a smetana, cukr, zahušťovadlo, stabilizátor, a k tomu se přidává vanilková pasta. U kozí vanilkové zmrzliny se používá pasterizované kozí mléko, do kterého se přidávají cukry, vanilková pasta a další ingredience, které nechceme prozradit," uvedla Malariková s tím, že jde o výrobní tajemství.

Uvnitř zmrzlinárny je zázemí s posezením i s herním prostorem pro děti. Dříve v objektu bývala dětská herna, která je tímto alespoň částečně nahrazena. V teplém počasí si mohou zákazníci vychutnat zmrzlinu a další sortiment venku na předzahrádce.

Rodinná farma hospodaří v obci Drmaly v Podkrušnohoří. Kromě krav a koz chová i slepice. Aktuálně se zaměřuje pouze na výrobu zmrzliny a sorbetů, dříve produkovala také tvaroh, jogurty či žervé.

Tereza Sajdlová kš

18 June 2021
Nové stanovisko EFSA doplňuje nedávné hodnocení TiO2 pro lidské zdraví

Oxid titaničitý (TiO2) nemůže být dále považován za bezpečný, když je používán jako doplňková látka v krmivech, konstatoval EFSA. Hodnocení Vědeckého panelu pro aditiva, produkty a látky používané v krmivech (FEEDAP) doplňuje předchozí závěr Vědeckého panelu EFSA pro potravinářské přídatné látky a aromata (FAF), který TiOnepovažuje za bezpečný při použití jako potravinářská přídatná látka.

Panel FEEDAP nemohl vyloučit obavy týkající se genotoxicity, což je schopnost látky poškozovat DNA.

Po perorálním požití je absorpce částic oxidu titaničitého nízká, ten se nicméně může kumulovat v těle. Spolu s nedostatkem dat je toto důvodem, proč Panel nemohl uzavřít hodnocení bezpečnosti TiO2 pro zvířata, spotřebitele a životní prostředí. Pokud jde o bezpečnost, TiO2 je považován za potenciálně karcinogenní při vdechování.

Oxid titaničitý je v současné době schválen k použití jako barvivo.

Zdroj: EFSA

 

Zdroj: Bezpečnost potravin

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/efsa-oxid-titanicity-neni-mozne-povazovat-za-bezpecnou-doplnkovou-latku-v-krmivech.aspx

18 June 2021
  1. Pozvánka na „Webinář k praktickým aspektům obchodování s Velkou Británií“ (pořádá MPO ve spolupráci s britským velvyslanectvím v Praze, GŘ cel a Svazem průmyslu a obchodu ČR) - 28. června 2021 od 10:00 online přes MS Teams. Účastníci webináře budou mít možnost zástupcům české i britské státní správy pokládat otázky a dozvědět se vše praktické o obchodování s UK, včetně konkrétních postupů a náležitostí, které se od 1. ledna 2021 uplatňují. Účast je bezplatná, předpokládaná délka je 120 minut a webinář bude probíhat v anglickém jazyce. Registrace jsou možné do 25. června 2021 do 9:00 zde. Dotazy na řečníky můžete zasílat předem na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Více informací na webu MPO.
17 June 2021

Podle směrnice o tabákových výrobcích 2014/40/EU a potažmo dle zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a vyhlášky č. 261/2016 Sb., o tabákových výrobcích musí výrobce a dovozce splnit informační povinnost
u tabákových výrobků, které uvádí na trh v ČR. Součástí oznámení jsou rovněž informace o seznamu složek, úrovni emisí či údaje týkající se objemů prodeje tabákových výrobků. Požadované informace jsou předávány SZPI prostřednictvím elektronické vstupní brány EU-CEG.

SZPI informace poskytnuté výrobci a dovozci tabákových výrobků zveřejňuje na svých internetových stránkách s výjimkou těch, které budou výrobcem nebo dovozcem označeny jako obchodní tajemství.

Příloha: Seznam tabákových výrobků a bylinných výrobků určených ke kouření oznámených dle zákona
č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

Předchozí verze:

TV_VEREJNOST_UNOR_2021_CZ

TV_VEREJNOST_LISTOPAD_2020_CZ
TV_VEREJNOST_RIJEN_2020_CZ
TV_VEREJNOST_KVETEN_2020_CZ
TV_VEREJNOST_LEDEN_2020_CZ
TV_VEREJNOST_RIJEN_2019_CZ
TV_VEREJNOST_CERVENEC_2019_CZ
TV_VEREJNOST_UNOR_2019_CZ
TV_VEREJNOST_RIJEN_2018_CZ

 

Přílohy

 
Zdroj: SZPI
17 June 2021

Český Krumlov 16. června (ČTK) - Na podzim 2022 dokončí firma Centrum Český Krumlov obnovu čtyř památkově chráněných budov bývalého krumlovského pivovaru Eggenberg. Jde asi o třetinu areálu. Náklady budou zhruba 260 milionů Kč, z toho je 169,6 milionu dotace z EU. V areálu vzniknou návštěvnické centrum i dvě muzea. V budoucnu chce firma dostavět zbylou část areálu. Novinářům to dnes řekli zástupci firmy.

Opravované budovy jsou na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Jde o budoucí informační centrum, bývalou varnu, dále objekt, kde se hvozdil slad, tedy sušil naklíčený ječmen, aby klesl obsah vody. Historicky nejcennější je podle firmy renesanční palác hraběnky Anny z Rogendorfu, matky Petra Voka a Viléma z Rožmberka.

Práce, jež dělá firma Metrostav, začaly loni v prosinci. Cena stavební zakázky je 220 milionů, celkové náklady 250 až 260 milionů Kč, řekl předseda představenstva firmy Centrum Český Krumlov Karel Vavroušek.

"Naším cílem je zpřístupnit po letech příprav další část areálu bývalého pivovaru," uvedl Vavroušek. Pivovar koupila v roce 2015 investiční skupina Fortuno Group, do níž Centrum Český Krumlov patří. Spolumajitel skupiny Tomáš Gürtler řekl, že vzniknou dvě muzea. Hlavní expozice ponese název Život a sny podzámčí.

"Máme tady kláštery, což je církevní stavba, zámek, kde se pohybovala šlechta. My se chceme zaměřit na život střední vrstvy, měšťanstva, na přelomu 19. a 20. století. Chceme ukázat, jak ti lidé pracovali, jak žili, o čem snili," řekl Vavroušek. Díky tomu, že se dochovala řada pivovarských technologií, připomene firma i kulturu hospod a někdejších šantánů. V části paláce budou i výstavy grafik nebo tvůrčí dílny, ve spolupráci s pražskou galerií Hollar.

Areál se stavěl od 16. století. Patří k němu vzácné prvky jako rozsáhlý krov z 16. století v renesančním paláci, kde bude skleněná lávka přímo v konstrukci krovu. V návštěvnickém centru se propojí původní zdi s novými skleněnými a ocelovými prvky. V paláci se při obnově objevily i někdejší renesanční stropy.

Firma Centrum Český Krumlov chce v budoucnu obnovit i zbylé dvě třetiny areálu. Plánuje hotel s kasinem, konferenční centrum pro 500 lidí, wellness ia lázeňské koupele.

V roce 2016 začal pivo ve městě vařit Historický pivovar Český Krumlov, jenž patří pod Fortuno Group. Používá značku Krumlov. Firma vlastní i část značek Eggenberg. "Stále je živá myšlenka se do budoucna ke značce Eggenberg vrátit," řekl ČTK ředitel pivovaru Lukáš Malý. Jde o minipivovar: předloni uvařil asi 4000 hektolitrů, loni výstav klesl kvůli koronavirovým omezením.

Tradice vaření piva ve městě sahá do roku 1560. Dnešní pivovar vznikl v sídle Anny z Rogendorfu v letech 1625 až 1630.

Václav Koblenc dr

16 June 2021

Inspektorky Státní veterinární správy z Jihočeského kraje zjistily, že kuřecí maso, pocházející z Polska, které bylo použito k výrobě bezmála 1,5 t kuřecích kebabů, obsahovalo salmonelu.

Při kontrole výrobce v místě určení zásilky v Blatné na Strakonicku odebraly vzorky vykostěných kuřecích čtvrtek od polského dodavatele. Následné vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha v mase detekovalo bakterii Salmonella enteritidis, která může způsobit u konzumenta nepříjemné průjmové onemocnění – salmonelózu. Kontrola zjistila, že kuřecí maso bylo v průběhu vyšetřování, které trvá několik dní, výrobcem zpracováno do masných polotovarů, z nichž následně provozovny občerstvení připravují u části spotřebitelů velmi oblíbené kebaby. Všechny polotovary byly v době ukončení vyšetření ještě na skladě, žádný z nich nebyl uvolněn na trh.

Inspektorky všechny homole masných polotovarů znehodnotily barvou. Celá zdravotně závadná šarže bude na náklady provozovatele předána k likvidaci do asanačního podniku. S provozovatelem bude zahájeno správní řízení, v němž mu za porušení legislativy hrozí pokuta ve výši až 50 mil. Kč.

Vydáno: SVS 

Link:https://www.svscr.cz/svs-na-jihu-cech-odhalila-zdravotne-zavadne-kureci-maso-pro-vyrobu-kebabu/

16 June 2021

Akce je posunutá na 19. a 20. června 2021

V polovině května proběhne v Praze první česká konference nové celosvětové iniciativy Countdown, která má pomoci zviditelnit a akcelerovat inovativní řešení klimatické krize. Countdown je globální iniciativa organizace TED, jejímž záměrem je urychlit řešení klimatické krize a najít způsoby, jak co nejrychleji přejít do světa s nulovými emisemi.

 

Autor: MŽP

Link: https://www.mzp.cz/cz/klimaticka_krize_konference

16 June 2021
Datum: 11.6.2021  18:45 – 20:00
Místo konání: ČT2
Cílová skupina: Široká veřejnost
Kategorie: Ostatní

Dnes, 11. června 2021 od 18:55 hod. můžete na ČT 2 zhlédnout dokument Nech půdu žít, který vznikl za podpory Ministerstva zemědělství.

Dokument poutavým způsobem seznamuje širokou veřejnost s nezastupitelnou rolí půdních organismů na tvorbě půdních agregátů, a tím i na utváření vlastností půdy.

Dokument můžete příležitostně zhlédnout dokument také na iVysílání České televize.

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/akce-mze/dokument-nech-pudu-zit.html

16 June 2021

Kdy: 15. září 2021 od 9:30 hodin

Kde: v Národní technické knihovně, Ballingův sál - Technická 2710/6, Praha 6 - Dejvice.

Záštitu nad konáním konference převzali: ministr zemědělství, ministr zdravotnictví a předsedkyně Výboru pro zdravotnictví PSP ČR.

Program konference a doprovodné informace budou přiloženy.

Organizace se bude odvíjet od aktuální epidemické situace. Registrace nutná. Účast není zpoplatněna. Svoji účast potvrďte na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. nejpozději do 10. září 2021.

 

Pozvánka zde.

 

O Platformě pro reformulace: O Platformě pro reformulaceČlenové Potravinářské komory ČR založili v roce 2016 Platformu pro reformulace a zahájili tak dialog o postupném snižováníobsahu citlivě vnímaných živin a energie ve výrobcích. Vytvořili tím odbornou platformu pro diskusi nad cíli, kterých by mohlo být reálně dosahováno. Reagují na tlak odborné veřejnosti týkající se možností zlepšování nutričního složení výrobků na trhu v České republice.

Cílem Platformy pro reformulace je vytvoření odborného fóra pro diskusi nad jednotlivými reformulačními cíli a technologiemi, v rámci které mohou členové platformy:

• nastavit a komunikovat konkrétní závazky v oblasti reformulací a podpory zdravé výživy;

• monitorovat a reportovat dosažené výsledky a sdílet zkušenosti s dalšími výrobci;

• ve spolupráci s akademickou obcí a příslušnými ministerstvy vzdělávat veřejnost.

Více se o Platformě pro reformulace dozvíte na stránkách www.reformulace.cz.

16 June 2021

Brno/Praha 15. června (ČTK) - Obchodní řetězec Makro Cash & Carry dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 83,1 milionu korun za porušení zákona o významné tržní síle. Rozhodnutí není pravomocné a lze proti němu podat rozklad, informoval ÚOHS v tiskové zprávě. Společnost s pokutou zásadně nesouhlasí a podnikne další právní kroky, sdělila ČTK mluvčí řetězce Romana Nýdrle. Podle ÚOHS zneužíval řetězec své síly při jednání s dodavateli. Úřad současně potrestal firmu Metro International AG pokutou 316.000 korun. Obě společnosti jako nákupní aliance porušily zákon při prodeji zemědělských a potravinářských produktů.

"Společnosti sjednávaly se svými dodavateli smluvní podmínky, které vytvářely výraznou nerovnováhu v právech a povinnostech dodavatelů jakožto slabší smluvní strany. Dodavatelé společnosti Makro se nacházeli ve výrazné informační asymetrii, v jejímž důsledku byli nuceni uzavřít smlouvu o poskytování účetních služeb se společností Metro," uvedl úřad s tím, že toto chování se datovalo od října 2016 do února 2020. ÚOHS zjistil takové chování vůči pěti stovkám dodavatelů.

Smluvní podmínky byly jednostranně nevýhodné, dodavatelé si nemohli vybrat, zda služby firmy Metro chtějí využívat, nebo ne, a nemohli ani ovlivnit obsah smlouvy. Firma Metro navíc dostávala ze stejně vymezené účetní služby různě vysokou odměnu v podobě procentuální sazby z každé fakturované částky za prodej potravin do sítě Makro. Nevýhodné podmínky nebyly nijak kompenzovány.

ÚOHS kromě pokuty oběma společnostem nařídil, aby po nabytí právní moci informovaly své dodavatele o rozhodnutí úřadu a vybavily je popisem systému centrálního účtování a umožnily jim výběr dílčích účetních služeb.

Nejde o první takto vysokou pokutu, kterou ÚOHS Makru uložil. V roce 2019 musel řetězec zaplatit pokutu 46,56 milionu korun za to, že v letech 2016 až 2018 ve smlouvách zavazoval dodavatele k tomu, aby využívali jeho logistické a marketingové služby například k rezervaci prodejního prostoru. Makro tehdy využilo takzvané procedury narovnání, s úřadem spolupracovalo a výsledná pokuta mu byla snížena o 20 procent.

Pokuty za zneužívání významné tržní síly se obvykle pohybují v milionech. Obvykle jde o různé formy zalistovacích poplatků ve smlouvách s dodavateli, které se vydávají za různé služby, které ale dodavatel většinou nepotřebuje využívat. V únoru 2019 uložil úřad pokutu 164 milionů korun řetězcům Billa a Penny Market ze skupiny Rewe právě za takový postup.

ska gcm sd

16 June 2021

Poprvé jsou libanonská avokáda vyvážena do Velké Británie a Holandska prostřednictvím Nadace Reného Moawada ve spolupráci s libanonským velvyslanectvím ve Velké Británii. Nadace René Moawad vyškolila skupinu libanonských zemědělců, kteří přispěli k získání certifikátu Global Gap a dalších potřebných certifikací pro vstup na trhy Velké Británie a Evropské unie.

Export z Libanonu se uskutečnil v r. 2021 prostřednictvím společnosti Westfalia Fruit, která disponuje distribuční sítí ve Velké Británii a v zemích EU. Libanon se v současné době maximálně snaží podnítit místní farmáře, aby se raději než na kvantitu soustředili více na kvalitu pěstovaných plodin. Kromě kvality je potřeba se zaměřit i na pěstování těch plodin, u kterých je možné dosahovat vysokých prodejních cen a jejichž produkce je v ostatních zemích sporadická. Geografická poloha a klima  předurčuje Libanon k uplatnění se na evropských trzích. Tou správnou plodinou je právě avokádo, kde jedinými skutečně konkurenčními zeměmi jsou Maroko a Izrael.

Mnoho libanonských farmářů přechází kvůli předpokládanému zisku od pěstování citrusů právě k pěstování avokáda. S pěstováním avokáda se začalo v Libanonu v 60. letech minulého století a dnes se pěstuje na 664 hektarech, zejména na pobřeží Libanonu. Vzhledem k tomu, že pěstování avokáda je v Libanonu relativně novou aktivitou, neexistují zde žádní odborníci ani akademické reference. Drobní zemědělci  se stále často pouští do pěstování avokáda bez odborných znalostí a pracují metodou pokusů a omylů a ve výsledku je tržní hodnota neodborně vypěstovaných plodů malá. Ve srovnání s náklady na citrusové plody a jablka, tradičně pěstované v Libanonu, jsou  vstupní náklady na produkci avokáda vysoké. Jeden avokádový strom stojí cca 16 USD, ve srovnání s pouhými cca 2 USD za jabloň. Návratnost avokádové investice je však značná, avokáda generují v průměru 8000 USD na hektar, ve srovnání s 2000 USD u citrusových plodů.  Avokádo bylo v minulosti  tradičně používáno v Libanonu pouze jako základ ovocných koktejlů, v posledních letech se začalo často objevovat  jako přísada k hlavnímu jídlu a salátům. Poptávka po avokádu nejenom v Evropě, ale i celosvětově roste a libanonští farmáři vidí zajímavou exportní příležitost. To jsou důvody, proč  se Zemědělská univerzita v Libanonu  začala avokádu a jeho pěstování věnovat.

Situace v Libanonu se v souvislosti se šířením COVID-19

Počet nových pozitivních případů nákazy se za  poslední týden snižoval na  úroveň cca 130 - 140  denně.  Libanon se vrací do normálního života. Státní sektor, maloobchod i služby fungují ve standardních provozních hodinách. Roušky jsou stále povinné v uzavřených prostorech, nedodržování bez postihu, pouze s upozorněním. 

Cestování: Od 9/6/2021 platí nové nařízení na letecké lince Bejrút-Paříž, kde pro již očkované cestující do Francie není potřeba PCR test. Důvodem je skutečnost, že Francie jako první ze zemí EU přeřadila Libanon do tzv. zelené skupiny zemí.

Stále platí, že při cestě do Libanonu (před nástupem do letadla) se musí cestující (s výjimkou dětí do 12 let) prokázat negativním PCR testem, ne starším než 96 hodin. Po příletu do Libanonu musí všichni cestující podstoupit PCR test na letišti, finanční náklady na test (50 USD) jsou zahrnuty v ceně letenky.  Po příletu do Libanonu bez karantény, pohyb je volný. Vakcinace obyvatel postupně probíhá, v týdnu 23/2021 nebyla uvedena statistika počtu očkovaných  obyvatel.

Kontakt:
Ing. Petr Sochor, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., Mobil: 00961 70 258 310

15 June 2021

Internetový vzdělávací kurz zdravého životního stylu po žáky základních škol zakončil svůj čtrnáctý ročník. V letošním školním roce se do kurzu zaregistrovalo celkem 91 pátých tříd, 100 učitelů a 1029 žáků. S kurzem Hravě žij zdravě v podobě, jak ho známe, se tímto loučíme. Od září tohoto roku se otevře pod hlavičkou Potravinářské komory České republiky nový projekt s názvem V rytmu zdraví. Důvodem změny je ukončení spolupráce se společností STOB CZ s.r.o.

Zavřené školy, distanční výuka a další epidemiologická omezení nebyly překážkami pro 13 tříd, které kurz úspěšně dokončily. Sedm tříd, z každého kraje republiky jedna, pak vyhrály zasloužené ceny. Nejlepší třídou se stala ZŠ Komňa z Bojkovic, druhou příčku obsadila ZŠ Školská z Budyně nad Ohří a třetí místo má v kapse ZŠ Černotín. Poděkování a gratulace však patří všem účastníkům kurzu!

„Teorie i praxe nám ukazují, že uplynulý rok zamával se stravovacími návyky a zejména pohybovými aktivitami celé populace. Poukázal na důležitost domácího stravování a přinesl jiný pohled na konzumaci jídla mimo domov. S tím souvisí i celková udržitelnost, což je téma, kterému se budeme muset v nejbližší době věnovat. Proto jsme se rozhodli učinit zásadní změnu i v projektu Hravě žij zdravě,“ prozrazuje Dana Gabrovská, vedoucí projektu.

„Potravinářská komora České republiky spustí od září vlastní internetový vzdělávací kurz V rytmu zdraví, který si klade za cíl moderně, přitom však hravou a zábavnou formou, informovat žáky a žákyně o zásadách zdravého životního stylu a motivovat je k udržitelnému a inteligentnímu zacházení s potravinami,“ informuje o cílech kurzu Dana Gabrovská.         

Základem kurzu jsou potravinové pyramidy. O ty se opírají jak potravináři, tak výživoví poradci. Již 27. září. 2021 se spustí registrace učitelů. Žáci se do nového kurzu V rytmu zdraví budou moci hlásit od 11. října 2021, kdy bude soutěž oficiálně spuštěna.

Kromě on-line programu, kde v pěti lekcích žáci pátých tříd poznávají zásady, jak žít aktivní život šetrný k naší planetě, se budou žáci zapojovat i do společných projektů a úkolů. Kurz má za cíl podporovat kolektivního ducha, tedy mít chuť společně tvořit. Do kurzu se mohou nesoutěžně zapojit i další zájemci z řad žáků i studentů ostatních ročníků i laická veřejnost.

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

___________________________________________________________________________

Potravinářská komora ČR byla založená v roce 2001 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce je zájmové sdružení právnických osob z odvětví potravinářského průmyslu. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.