03 June 2021

Zkoumáte v obchodě, odkud pocházejí jednotlivé potraviny? Kde rostou, nebo se vyrábí? A sledujete pak jejich ceny? Kdo je vůbec určuje? Proč jsou tak rozdílné? Na čem závisí? Objasníme vám, co všechno může hrát roli právě u tvorby cen výrobků.

„Vyšší cena českých výrobků může mít několik příčin. Jednou z nich může být obchodní přirážka supermarketů. Dalším důvodem bývá i vyšší dotace na danou potravinu v dovozových zemích. Proto si mohou některé zahraniční firmy dovolit nižší cenu. Nebo jsou u nás někdy k dostání přebytky, které nejdou prodat v zemi, kde se vyrábějí, chovají nebo pěstují. Pak je samozřejmě pro výrobce výhodnější dostat je na jiný trh, např. na ten náš, a prodat je za nižší cenu,“ objasňuje Ing. Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.

Proč dovážíme to, co máme doma?

Je jasné, že exotické ovoce je třeba dovézt. Nenapadla vás ale někdy otázka, proč se importují také např. jablka? Podle odborníků jsou jablka ovocem s nejvyšší spotřebou v ČR. Díky jejich oblíbenosti jich dovážíme více než 50 %. Máme vybírat naše jablka, nebo ta ze zahraničí? Z nutričního hlediska se doporučuje preferovat ovoce ze stejného klimatického pásma, v našem případě tedy mírného. Optimální volbou je místní produkce. Řada odborníků na výživu totiž zastává názor, že ideálními zdroji vitaminů, minerálních látek a stopových prvků pro náš organismus jsou právě ty z našeho klimatického pásma.

Zdroj: Akademie kvality

Link: Od čeho se odvíjí ceny potravin? | Akademie kvality

03 June 2021

Tisková zpráva – Od 26. do 31. srpna se po loňské odmlce na Výstavišti České Budějovice letos opět uskuteční agrosalon Země živitelka, a to 47. ročník. Bude se konat za zvýšených hygienických podmínek. Od včerejška má Výstaviště nového předsedu představenstva, kterým se stal Martin Karban.

„Jsem rád, že se letošní ročník Země živitelky uskuteční a věřím, že epidemiologická situace zůstane dobrá. Samozřejmě je pro nás velmi důležitá ochrana zdraví návštěvníků. V areálu proto bude rozmístěn dostatek dezinfekcí a v případě potřeby zde budeme regulovat množství návštěvníků. Uplynulý rok jsme využili k velkým investicím na výstavišti. Věřím, že pro návštěvníky bude letošní Země živitelka zase o něco komfortnější. Současně vnímám rozhodnutí o pořádání agrosalonu jako důležitý signál pro celý obor veletrhů a výstavnictví,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Země živitelka patří k největším výstavám svého druhu se zaměřením na zemědělský sektor. Její dlouholetou tradici přerušila v minulém roce pandemie koronaviru. S ročním odkladem se proto 47. ročník uskuteční letos na konci srpna.

S ohledem na vývoj epidemické situace sice agrosalon proběhne, nicméně počet osob uvnitř areálu Výstaviště bude odpovídat a řídit se podle platných hygienických opatření, která jsou průběžně projednávána s hlavní hygieničkou České republiky a Krajskou hygienickou stanicí Jihočeského kraje. V případě potřeby omezení počtu návštěvníků pomůže jejich množství regulovat elektronický systém vstupu, který na Výstavišti funguje od roku 2019. V prostorách Výstaviště tak bude zajištěna maximální možná ochrana zdraví jak návštěvníků, tak i samotných vystavovatelů.

Od včerejška má Výstaviště znovu kompletní představenstvo. Po doporučení odborné výběrové komise, která byla složena ze zástupců Ministerstva zemědělství, Potravinářské komory České republiky, Regionální agrární komory Jihočeského kraje a Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, a.s., se jím stal Martin Karban, který byl včera zvolen i novým předsedou představenstva Výstaviště České Budějovice a.s.

„Výstaviště v uplynulých letech udělalo velký kus práce. V současnosti se zde dokončuje rekonstrukce Národního pavilonu Z, ze kterého by mělo být multifunkční konferenční centrum. Proměnou prochází také restaurace Rybářská bašta a dělají se výstavby nových výstavních ploch o rozloze cca 3500 m2. Celkové investice tak pro letošní rok dosáhnou téměř 200 milionů korun. Jsem proto velmi rád, že se mohu stát součástí projektů, které do budoucna zajistí rozvoj a fungování Výstaviště České Budějovice, a těším se na přípravu a organizaci 47. ročníku Země živitelka,“ uvedl nový předseda představenstva Martin Karban.

O konání letošní Země živitelky je velký zájem, ovšem i s ohledem na vývoj epidemiologické situace budou ve zvýšené míře využívány především venkovní prostory, tomu také bude přizpůsoben tematický program agrosalonu.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Autor: MZe ČR

Link: Země živitelka se letos uskuteční, počet návštěvníků v areálu budou pořadatelé regulovat díky elektronickému systému (eAGRI)

03 June 2021

SZPI poskytuje k využití příručku, v níž jsou shrnuty základní povinnosti  hospodářských subjektů, které vyrábí, dováží, distribuují nebo uvádějí na trh tabákové výrobky. Příručka uvádí přehled požadavků, k jejichž kontrole je SZPI příslušná. Za závazné informace je vždy nutné považovat platná znění předmětných právních předpisů.

 
 
03 June 2021

Série obsahuje 72 samostatných dílů zaměřených na zdravou výživu.

„Všežralovo bistro“ je série zábavně-edukativních minipořadů (videí), tematicky zaměřených na správnou výživu, stravování a prevenci před nemocemi z potravin. Realizaci těchto výukových minipořadů finančně podpořilo Ministerstvo zemědělství. Celá série obsahuje 72 samostatných videí, která jsou určena ke zhlédnutí především žákům základních škol.

Videa nejen pobaví, ale také poradí, co máme jíst, abychom byli zdraví, cítili se dobře a naše tělo správně fungovalo. Videa nás seznámí se základy správné výživy a s prevencí před nemocemi potravin. Dozvíme se také o důležitosti konzumace čerstvého ovoce a zeleniny a o kvalitních českých regionálních potravinách.

Celou sérii minipořadů „Všežralovo bistro“ vysílala Česká televize v období od 3. 8. do 12. 11. 2020 na programu ČT1 (délka trvání jednoho dílu-videa je cca 2 minuty). 

  • Seznam 72 dílů série "Všežralovo bistro" s odkazy na jednotlivá videa
  • Sérii minipořadů "Všežralovo bistro" naleznete také v kategorii VIDEA, která se nachází v levém menu hlavní strany webových stránek bezpecnostpotravin.cz:

    V kategorii VIDEA jsou ke zhlédnutí výuková videa pro žáky 1. stupně ZŠ, videa a videokomentáře pro studenty SŠ a žáky 2. stupně ZŠ, videa s ukázkami výukových hudebních představení a další videa pro spotřebitele se společnou tematikou zdravého stravování a bezpečnosti potravin.

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: Internetový portál bezpečnosti potravin - Série minipořadů Všežralovo bistro - ke zhlédnutí (bezpecnostpotravin.cz)

02 June 2021

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před konzumací potraviny Krevety vannamei celé syrové 30/40, hluboce zmrazený produkt, v balení 300 g, číslo šarže: X1692012BUXX, datum minimální trvanlivosti: 12/2021, země původu: Ekvádor, Prodejce: mrazeneryby.cz s.r.o., Jabloňová 10, 10600, Praha Záběhlice, ČR.

Laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost bakterií Vibrio paraheamolyticus, které mohou způsobit otravu projevující se velmi závažnými zažívacími potížemi. Vzhledem k uvedeným skutečnostem se jedná o potravinu nevhodnou k lidské spotřebě a inspektoři nařídili neprodlené stažení předmětné šarže z tržní sítě.

Inspektoři vzorek potraviny odebrali v provozovně společnosti mrazeneryby.cz s.r.o., Breitcetlova 6, 198 00 Praha 14 - Černý Most. V provozovně inspektoři již dříve zjistili prodej jiné šarže mražených krevet s prošlým datem použitelnosti, kterou z tohoto důvodu na místě zakázali.  

Pro uvedená porušení právních předpisů zahájí SZPI s provozovatelem správní řízení o uložení pokuty.

SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají uvedenou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.

 

Zdroj: SZPI

Link: Státní zemědělská a potravinářská inspekce | Potravinářská inspekce varuje před krevetami, které mohou způsobit otravu (gov.cz)

02 June 2021

Mezinárodní soutěž probíhající ve Spojených arabských emirátech zvaná Mohammed bin Rashid Al Maktoum Global Water Award se blíží. Již třetí ročník velmi zajímavé akce pro inovativní podnikatele, studenty a vědce uzavírá přihlášky během několika dnů.

Cílem této akce je identifikování možností jak řešit krizi s nedostatkem pitné vody za pomoci udržitelných zdrojů. Mezi vybrané projekty a výherce bude jako předešlé roky rozdělen 1 milion dolarů, který by měl zaručit další rozpracování a dokonce i spuštění samotných projektů.

Udílení těchto cen pod záštitou UAE Water Aid Foundation (Suqia) založila Jeho Excelence Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premiér Spojených arabských emirátu a vládce Dubaje. Aby se naplnilo jeho přání a zároveň zadání přihlášených projektů, musí nápady díky technologiím řešit produkci, distribuci, skladování, monitorování, odsolování anebo čistění vody. Investice do takových chytrých řešení má nadále dokazovat, že je Dubaj to správné centrum pro inovativní nápady a může fungovat jako sturt-upový inkubátor. Kromě toho jde o jednu ze strategií města jak diverzifikovat svou závislost na turismu a ropě.

S letošním ročníkem se udílení cen rozrůstá o novou kategorii. K základním třem kategoriím, které byly na předešlých ročnících, přidali organizátoři díky současné pandemii poměrně tematickou kategorii.  Letošní nová kategorie nese název: „Inovativní řešení krize“.

FAO v posledních prognózách odhaduje, že se světová spotřeba potravin do roku 2050 zvýší o 50 %. Má ale většina zemí možnost zvýšit ve stejné míře svou produkci a tím i spotřebu vody, která putuje do zemědělství? Samozřejmě, že až na výjimky, takovou možnost nemají.  To je jeden z důvodů, proč je otázka vyšší zemědělské produkce za použití nižšího množství vody a půdy nevyhnutelná. A jelikož je jednou ze strategií Spojených arabských emirátů pomoci najít taková řešení, investuje do podobných projektů vysoké částky.

Nedávno jsem psal o tom, jak v Dubaji roste světové centrum pro vývoj a aplikaci agrotechnologií. Podobné plány zveřejnili v loňském roce i v emirátu Abú Dhabí. Pokud k tomu přidáme i další mezinárodní technologické soutěže, zemědělské veletrhy, výstavy a konference, začínám jejich strategii opravdu věřit. A i když má většina investovaných peněz kvůli těžení ropy poměrně silnou uhlíkovou stopu, přeci jen se dá říct, že jsou dobře investované.

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mob.:+ 420 602 768 207, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Link: Zbývá pár posledních dní k registraci do soutěže o nejlepší řešení globálního nedostatku pitné vody (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

02 June 2021

Praha 1. června (ČTK) - Spotřeba mléka a výrobků z něj bez másla loni meziročně stoupla o 5,4 procenta na 262,5 kilogramu na osobu. ČTK to dnes sdělil předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Podle něj jde o rekordní hodnotu, ČR se tak blíží evropské spotřebě, která je zhruba 265 kg na osobu.

Pandemie podle Kopáčka loni významně zasáhla do spotřebitelského chování. Uzavření gastronomie znamenalo pro mlékárny pokles tržeb v segmentu někdy až o 80 procent.

"Naopak docházelo k posilování maloobchodního prodeje a podstatně zvýšenému vaření a přípravě jídel v domácnostech. Maloobchodní trh se zvýšil natolik, že v podstatě téměř eliminoval propad z gastronomie. Tato tendence je celosvětová a obdobné chování českého spotřebitele v podstatě nevybočuje z tohoto globálního trendu," řekl.

Nejvyšší nárůst byl zaznamenán o konzumních smetan, kterých meziročně lidé spotřebovali o 8,9 procenta více, šlo o 6,1 kilogramu na osobu. Dále vzrostla spotřeba smetanových a tvarohových krémů, sýrů a tvarohů. Naopak stagnovala spotřeba konzumního mléka (pokles o 0,2 procenta na 57,6 litru na osobu) a u jogurtu zůstala na 15,2 kilogramu na osobu. "Pro rok 2021 se očekává stabilita nebo ještě další mírný nárůst," doplnil Kopáček.

První červen je Světovým dnem mléka, poprvé byl vyhlášen Světovou zdravotnickou organizací a Mezinárodní mlékařskou federací před 64 lety. Svaz při této příležitosti zveřejnil výsledky soutěže o mlékárenské výrobky, do které letos přihlásilo 19 podniků svých 73 výrobků, mezi kterými bylo 54 novinek. Absolutním vítězem v soutěži se stal Sýr na pánev klasik od jihočeské Madety, největší počet ocenění získaly Polabské mlékárny. Novinkou roku se pak stal Dip ke grilování - zakysaná smetana s příchutí papriky s jalapeňos z Polabských mlékáren.

drh jw

01 June 2021

Konference na téma „Nová schémata podporující bezpečnost potravin a spotřebitele v Evropě: hlas z platformy FoodSafety4EU“ proběhne dne 25. června 2021.

Bližší informace s programem naleznete zde: FoodSafety4Eu.  Registrace je možná na FoodSafety4EU Interactive Workshop.

Bezpečnost potravin je hlavní prioritou Evropské komise, jejíž politiky se zaměřují na zajištění vysoké úrovně ochrany lidského života a zájmů spotřebitelů ve vztahu k potravinám, při současném zajištění účinného fungování vnitřního trhu.

Pokud však komunikace o riziku není dostatečně účinná, může to mít negativní dopad na důvěru občanů v rozhodnutí o řízení rizik. Nové nařízení o transparentnosti (2019/1381) je přímou reakcí na nedávné obavy spotřebitelů ohledně transparentnosti procesu posuzování bezpečnosti našich potravin a očekává se, že povede systém bezpečnosti potravin k účinnější komunikaci o riziku mezi Komisí, EFSA, členskými státy a dalšími stranami.  

Smyslem semináře je iniciovat diskuzi o dopadu nových ustanovení z nařízení o transparentnosti, která požaduje integrovaný rámec pro komunikaci o riziku hodnotiteli rizik a manažery rizik EU na úrovni Unie a na vnitrostátní úrovni. Panelisté v zastoupení hlavních kategorií aktérů v oblasti bezpečnosti potravin (agentury pro bezpečnost potravin, vědci v oboru potravin, provozovatelé potravinářských podniků, spotřebitelé) budou diskutovat s diváky během interaktivního kulatého stolu.

Pod hranicí nového nařízení o transparentnosti si projekt FoodSafety4EU klade za cíl navrhnout a rozvinout šíře platformu mnoha zúčastněných stran pro budoucí evropský systém bezpečnosti potravin (FSS), která jim umožní efektivní přístup ke zdrojům a datům, synchronizaci výzkumu bezpečnosti potravin, strategie, sdílení a výměnu vědeckých poznatků a přispívání k transparentní komunikaci týkající se FSS.

Výsledky diskuse budou zpřístupněny na webových stránkách FoodSafety4EU.

01 June 2021

V roce 2020 bylo v populaci České republiky celkem 23,1 % kuřáků starších 15 ti let. V porovnání s rokem 2019 (24,9 %) zaznamenáváme pokles o 1,8 p. b. Tři čtvrtiny představovali denní kuřáci (16,6 % všech respondentů),  21,2 % mužů a 12,2 % žen. I přes izolované roční odchylky lze ve sledovaných letech 2012 - 2020 pozorovat snižování prevalence kuřáctví.


Česká populace kouří převážně klasické cigarety. Podíl jiných tabákových výrobků určených ke kouření je malý. Počet vykouřených cigaret (průmyslově vyráběných i ručně balených) stoupl z 11,2 v roce 2019 na 12,7 kusů v roce 2020. V intenzitě spotřeby jsou rozdíly mezi pohlavími, u mužů je nejčastější spotřeba 15-24 cigaret denně, zatímco u žen 5-9 cigaret denně. Muži v průměru vykouří o 2 cigarety více než ženy.

V roce 2020 užívalo elektronické cigarety 4,8 % osob, z toho 2,3 % respondentů denně, více mužů než žen (6,1 % vs. 3,5 %). V porovnání s rokem 2019 došlo k více než dvojnásobnému nárůstu podílu denních uživatelů elektronických cigaret u nejmladší věkové skupiny 15-24 let (5,8 % vs. 2,6 %). 

Poprvé byla zařazena otázka k užívání nikotinových sáčků. Z výsledků vyplývá, že je užívá 1,7 % respondentů, více muži než ženy. Nejvyšší zastoupení je v nejmladší věkové skupině 15-24 let, kde je  denně užívá 3,7 % respondentů.

Zahřívané tabákové výrobky užívá  4,1 % dotázaných. V porovnání s rokem 2019 (3,2 %) můžeme pozorovat mírný nárůst. Denně užívá zahřívané tabákové výrobky 2,1 % dotázaných. V roce 2019 byl tento údaj téměř shodný (2,2 %). V zastoupení uživatelů podle pohlaví není rozdíl. Nejvíce uživatelů spadá do věkové kategorie 25-44 let, zatímco v roce 2019 bylo nejvyšší zastoupení uživatelů v nejmladší věkové skupině 15-24 let. 

V porovnání s rokem 2019 (14,1 %) došlo v roce 2020 k nárůstu množství osob, které jsou ve svých domovech vystaveny tabákovému kouři, na 16,9 % celkově a na 10,6 % u nekuřáků. Přesto je dlouhodobý trend klesající. Nadále ovšem přetrvává skutečnost, že nejvíce je tabákovému kouři v prostředí domova vystavena nejmladší věková skupina 15-24 let, do které spadá i mládež ve věku 15-18 let.

Téměř pětina respondentů je tabákovému kouři vystavena na pracovišti, což představuje nárůst v porovnání s rokem 2019 (19,8 % vs. 16,2 %). Mezi nekuřáky je to 15,7 % oproti 13,5 % v roce 2019. Procento nekuřáků vystavených tabákovému kouři v uzavřených prostorách na pracovišti je i přes zákonem zakotvenou ochranu nezanedbatelné a vyžaduje další úsilí o nápravu.

Více než čtvrtina (26,2 %) současných kuřáků udává se v průběhu roku 2020 pokusila přestat kouřit, nejvíce jich bylo ve skupině 15–24 let. Nejvyšší snahu zanechat kouření mají respondenti s vysokoškolským vzděláním, s nižším vzděláním toto úsilí klesá. V porovnání s rokem 2019 (35,6 %) je množství osob, kterým lékař doporučil přestat kouřit, téměř shodné (34,8 %). 

Co se týká přístupu současných kuřáků ke kouření v souvislosti s tzv. protikuřáckým zákonem,  24,4 % kuřáků udává, že kouří méně, a 0,5 % kuřáků přestalo kouřit.

NAUTA 2020 NAUTA 2020
Tiskova_zprava_NAUTA_2020.pdf Tiskova_zprava_NAUTA_2020

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Link: Národní výzkum užívání tabáku a alkoholu v České republice 2020, SZÚ (szu.cz)

01 June 2021

Potravinářská komora ČR Vás srdečně zve na odborný seminář věnovaný novinkám v potravinovém právu, bezpečnosti potravin, novým postřehům, zkušenostem dozorových orgánů při aplikaci potravinového práva.

Akce bude věnována aktuálně diskutovaným tématům v oblasti kontaminantů v potravinách (MZe, Ing. J. Fišnar, Ph.D.), poznatkům SZPI z oblasti bezpečnosti potravin a kontroly kvality (Ústřední inspektorát SZPI, Ing. J. Pokora), zkušenostem SVS z oblasti bezpečnosti potravin (Ústřední veterinární správa SVS, MVDr. J. Váňa, MVDr. L. Sedláčková), zdravotní bezpečnosti doplňků stravy (SZÚ, Ing. D. Winklerová), novinkám z oblasti potravinářské legislativy (MZe, Ing. M. Štěpánek, Ing. D. Zima), nebo novým poznatkům z oblasti životního prostředí (MŽP, Ing. Bc. J. Maršák, Ph.D.)

Podmínkou účasti je registrace s úhradou vložného (1.000,- Kč včetně DPH) nejpozději do 5. června 2021.

Více informací zde.

01 June 2021

Začátkem letošního roku byl do systému Nutrivigilance nahlášen závažný případ akutní otravy u 72letého spotřebitele, který zkonzumoval doplněk stravy (DS) s obsahem amygdalinu, který zakoupil přes internet od slovenského výrobce a dodavatele firmy Tachyon Technology pharm spol. s.r.o. Z amygdalinu, někdy nesprávně označovaného jako vitamin B17, se v těle působením enzymů uvolňuje toxický kyanid, který může při vysoké dávce způsobit až smrt. V


V našem případě vyžadoval velmi vážný zdravotní stav spotřebitele okamžitý zásah rychlé záchranné služby (RZS). Díky včasnému ošetření zdravotníků a podání protijedu se podařilo spotřebitele zachránit. Na základě tohoto podnětu byl celý případ DS prošetřen kontrolním orgánem – Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Výsledky šetření prokázaly a potvrdily vysoký obsah amygdalinu a celý případ byl odeslán do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Samotné varování putovalo i stran SZÚ−CZVP Úradu verejného zdravotníctva na Slovensko (ÚVZ SK) k prošetření a přijetí opatření v zemi původu hlášeného DS. Všechny instituce vydaly varování před konzumací tohoto inkriminovaného DS. SZPI po této kauze zahájila šetření i dalších DS s amygdalinem od jiných dodavatelů a u řady z nich zjistila pochybení. SZÚ doporučuje konzultovat případné užívání DS s obsahem amygdalinu vzhledem k možným rizikům se zdravotníky (ošetřující lékař, nutriční terapeut, farmaceut). Více podrobností k celému případu naleznete v textu níže.

Detaily jsou popsány v příloze: amygdalin.pdf amygdalin.pdf (689.42 KB 28.05.2021 11:58)

S.Bischofová - J.Ruprich, CZVP SZÚ, 28.5.2021

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Link: Nutrivigilance – případ otravy amygdalinem, SZÚ (szu.cz)

01 June 2021

Vyhláška č. 204/2021 Sb., o seznamu potravin podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona o potravinách a tabákových výrobcích

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 204/2021 Sb., o seznamu potravin podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona o potravinách a tabákových výrobcích.

Vyhlášky je vydávána na základě nového zmocňovacího ustanovení v zákoně č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích.

Podle nové zákonné úpravy je možné uvádět na potravině informaci slovy „česká potravina“, grafické znázornění stanovené prováděcím právním předpisem (logo „česká potravina“) nebo jinou informaci zejména slovní, obrazovou nebo grafickou naznačující, že země původu potraviny je Česká republika, také tehdy, pokud půjde o potravinu stanovenou prováděcím právním předpisem, jejíž výroba proběhla na území České republiky.

Vyhláška tak stanoví seznam potravin podle nové zákonné úpravy podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Jde o potraviny vyrobené ze surovin nepěstovaných z klimatických důvodů v České republice, ale tradičně v ČR vyráběné, kterými jsou čokoláda a výrobky z ní, káva a kávoviny a rýžové extrudované a pufované výrobky.

Vyhláška č. 202/2021 Sb., o lesní hospodářské evidenci

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 202/2021 Sb., o lesní hospodářské evidenci.

Vyhlášky provádí ustanovení § 40 odst. 3 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích, a jejím záměrem je poskytnout lesnické praxi a státní správě lesů podrobný postup pro naplnění povinností stanovených v § 40 odst. 1 a 2 lesního zákona.

Vyhláška nově upravuje vedení, obsahovou náplň a předávání souhrnných údajů lesní hospodářské evidence a evidence o provedené obnově lesa.

Vyhláška aktivně reaguje na aktuální potřeby evidence lesnického hospodaření, dozorové činnosti orgánů státní správy lesů a kontroly plnění závazných ustanovení lesních hospodářských plánů v souvislosti s probíhající tzv. „kůrovcovou kalamitou“ a nutností i nadále zajistit trvale udržitelné hospodaření v měnících se přírodních podmínkách, které mají dopad na obnovu postižených porostů.

            Vyhláška zejména upravuje:

  • obsahovou náplň evidence o závazných ustanoveních plánu včetně způsobu jejího vedení,

  • obsahovou náplň evidence o provedené obnově včetně způsobu jejího vedení,

  • obsahovou náplň předávaných souhrnných údajů evidence a

  • postup a formu předávání souhrnných údajů evidencí místně příslušnému orgánu státní správy lesů.

Zdroj: MZe ČR

Link: Nové právní předpisy účinné od 1. 1. 2022 (eAGRI)

31 May 2021

V období od listopadu 2020 do května 2021 se vysoce patogenní ptačí chřipka objevila v 18 japonských prefekturách včetně prefektur Čiba a Ibaraki, vyznačující se právě chovem drůbeže.

Počet kuřat a kachen, které byly během tohoto období utraceny, aby se zabránilo dalšímu šíření infekcí, činí ke konci května zhruba 9,87 mil. kusů. Toto číslo je mnohem vyšší v porovnání s předchozím obdobím, kdy vypukla tato nákaza. V době od podzimu 2010 do jara následujícího roku byly utraceny „jen“ necelé 2 mil kusů drůbeže.
A právě rozsáhlé utrácení drůbeže je považováno za příčinu nedávného zvýšení cen vajec. Za posledních pět dekád se cena vajec v Japonsku držela stále na stejné úrovni (plato 10 vajec v přepočtu za necelých 40 Kč), avšak za poslední rok došlo ke zvýšení ceny o 50 %.

Japonské ministerstvo zemědělství vyzývá chovatele drůbeže, aby v rámci příprav na příští sezónu přijali opatření k zabránění zavlečení virů. Předpokládá se, že virus ptačí chřipky se do Japonska přenáší migrujícími ptáky z euroasijského kontinentu. Následně je šířen malými zvířaty, která přišla do styku s trusem těchto ptáků, a také lidmi a vozidly, které přijíždějí na drůbeží farmy. Mnoho farem, které byly ptačí chřipkou zasaženy, měly v zařízeních nezabezpečená místa, přes která se malá zvířata mohla dostat dovnitř.

Ministerstvo nyní o to důrazněji žádá drůbežárny, aby provozy dostatečně zabezpečily proti vniknutí volně žijících zvířat, důkladně vydezinfikovaly své provozy a pravidelně kontrolovaly všechny instalované sítě proti vniknutí volně žijících ptáků. Předmětem diskuzí je také možné odebrání dotací chovům, ve kterých nebudou bezpečnostní nařízení řádně dodržována. I přes ukončení současné epidemie vyzývavá ministerstvo majitele drůbežáren k ostražitosti a dodržování preventivních opatření.

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Autor: MZe ČR

Link: 

31 May 2021

Pandemie koronaviru zásadním způsobem ovlivnila životy většiny lidí a řadu ekonomických odvětví poznamenala velmi negativně. Existují však obory, které z nastalé situace těží určité výhody. Mezi ně spadá i prodej biopotravin.

Podle Asociace pro obchod s biopotravinami (Organic Trade Association) vzrostl prodej biopotravin ve Spojených státech v roce 2020 o rekordních 12,8 % a dosáhl nového maxima 56,5 mld. USD. Necelých 6 % veškerých potravin na pultech obchodů bylo v loňském roce certifikováno jako bio.
Svou roli v tomto trendu hrála nucená změna ve stravovacích návycích, kdy lidé byli nuceni začít více vařit doma. Pro výživu svých rodin si častěji vybírali kvalitnější a zdravější suroviny a potraviny a s tím se často pojí i označení bio. Prodej čerstvých bioproduktů vzrostl v roce 2020 o téměř 11 % na 18,2 mld. USD. Více než 15 % veškerého ovoce a zeleniny prodávaného v USA má svůj původ na farmách v ekologickém režimu. Mražené bio ovoce a zelenina vzrostly o více než 28 %. Včetně mražených, konzervovaných a sušených produktů dosáhl celkový prodej ekologického ovoce a zeleniny hodnoty 20,4 miliardy USD. Zajímavá růstová čísla zaznamenaly prodeje bio mouky a pekařských suroviny a výrobků – růst o více než 30 % byl zapříčiněn tím, že lidé začali doma opět více péct. Podobně prodej bio koření se zvýšil o 51 %, což dělá trojnásobek tempa růstu sledovaného v roce 2019. Prodej bio masa, drůbeže a ryb vzrostl o 25 % na 1,7 miliardy dolarů.

Vzhledem k tomu, že bio produkce zatím tvoří stále spíše menší část trhu, zapříčinil zvýšený zájem určité problémy s dostatečnou produkcí i zásobováním. To přibrzdilo růst ve všech kategoriích. Pro nejbližší období experti očekávají sice další růst prodejů, ale už pravděpodobně nebude tak silný, jako v loňském roce. Hlavními faktory budou i do budoucna zájem o zdravou výživu a domácí vaření.

Pro české producenty a exportéry je výhodou, že mezi EU a USA je v platnosti dohoda o vzájemném uznávání bio certifikace. Není tedy nutné americkým orgánům dokládat dodatečné náležitosti pro využití loga platného v USA. Bližší informace o tomto režimu a podmínkách pro označování lze dohledat na tomto odkazu.

Pro průzkum trhu a ověření zájmu o produkt je vhodné uvažovat o účasti na některém z veletrhů, které se na bio segment v USA zaměřují. Například jde o Natural Products Expo East + Biofach America (22. – 25. 9. 2021 ve Filadelfii), kde je stále nejistá možná osobní účast vzhledem ke stále platným cestovním restrikcím. Proto Natual Expo West (8. – 12. března 2022 v Anahaimu) se jeví jako reálnější pro české exportéry. Oba veletrhy jsou již plánovány s osobní účastí. V případě zájmu o tuto problematiku, kontaktujte prosím zemědělského diplomata ve Washingtonu P. Ježka.

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
Mob: +1 202 507-3859, Mob ČR: +420 601 558 079, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Link: Aktuální trendy v oblasti produktů ekologického zemědělství v USA (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

31 May 2021

Praha 31. května (ČTK) - Členové Agrární komory ČR si přejí zákaz některých nekalých obchodních praktik, jako je například odběr zboží za podnákladové ceny. Změny měla přinést do české legislativy novela zákona o významné tržní síle, kterou se měla zavést do ČR evropská směrnice o nekalých obchodních praktikách. Zákonodárci měli na implementaci čas do začátku letošního května, což ale nestihli. Novelu ještě ani neprojednala vláda, informovala dnes v tiskové zprávě komora.

"Dostat české potraviny na pulty velkých obchodů, jejichž majitelé ovládají většinu tuzemského maloobchodního trhu, je pro výrobce stále obtížnější. Situaci komplikují nespravedlivé obchodní praktiky, s nimiž se podle průzkumu Agrární komory ČR setkala většina respondentů z řad členské základny této profesní organizace. Nejčastěji popisovali odběr zboží za podnákladové ceny, příspěvek na propagaci nebo nutnost podílet se na slevové akci obchodu," uvedla komora.

Novelu zákona mělo připravit ministerstvo zemědělství dohromady s ministerstvem průmyslu a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého je cílem evropské směrnice zajistit ochranu zemědělců proti určitým nekalým praktikám. Patří k nim například rušení objednávek zemědělských produktů a potravinářských výrobků podléhajících rychlé zkáze v krátkém časovém předstihu, jednostranné změny podmínek smlouvy o dodávkách kupujícím či vyžadování plateb nesouvisejících s prodejem zemědělských produktů a potravinářských výrobků dodavatele, uvedl Bílý.

Zda se povede novelu zákona parlamentem projednat do konce volebního období, nechtěl komentovat. Bude podle něj záležet na rychlosti schvalování v Parlamentu. Ministerstvo průmyslu ČTK sdělilo, že hlavní gesci za transpozici směrnice má zemědělský resort.

Podle květnového průzkumu mezi 191 členy komory se setkala s nekalými praktikami většina zemědělců. Třetina členů uvedla, že jsou vůči ní uplatňované nespravedlivé postupy pravidelně. "Typickým příkladem letošního roku byly brambory, které zemědělci baličkám prodávali za výrazně podnákladové ceny. Farmářská cena činila za první čtyři měsíce letošního roku podle dat Českého statistického úřadu průměrně 3,85 Kč/kg zatímco v obchodech stály konzumní brambory ve stejném období 12,93 Kč/kg," uvedl jako prezident komory Jan Doležal. To podle něj znamená, že základní cena suroviny od zemědělce se na finální ceně pro zákazníka podílí necelou třetinou. "Proto se také zemědělci na jaře rozhodli alespoň částečně produkci prodat na přímo ze dvora za ceny, které jsou výrazně pod cenami běžného obchodu," dodal.

drh jw

29 May 2021

Praha 28. května (ČTK) - Pivovary jsou na pondělní rozvolnění připravené, zajistí zásobování i servis. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Martina Ferencová. Doufá, že otevření restaurací vydrží i déle než jen přes letní měsíce.

Vláda se k rozvolnění rozhodla na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. "Z pohledu příprav pro nás není zase a tak zásadní, zda k plnému otevření restaurací dochází na základě soudního rozhodnutí vůle ministerstva zdravotnictví nebo něčeho jiného," řekla Ferencová.

Restaurace jsou podle ní schopné přivítat bezpečně hosty už delší čas. "Zkušenost z předchozích vln pandemie nás naučila, že omezení nebo jejich parametry i termíny se často mění velmi rychle. Máme tedy už nastavená pevná pravidla, a ta zajistní nejen hladké spuštění provozů, ale i jejich bezpečnost," doplnila.

V restauracích bude nutné po pondělním otevření dodržovat předepsané rozestupy, nosit ochranu úst a nosu mimo konzumaci. U menších stolů budou moci sedět nejvýš čtyři hosté. Více než čtyři hosty budou moci restauratéři podle mimořádného opatření usadit u stolu s deseti a více místy. Mezi skupinami čtyř zákazníků, vyjma členů jedné domácnosti, budou muset být odstupy alespoň 1,5 metru. V podnicích není povolena produkce živé hudby a tanec.

drh mal

28 May 2021

Konference se bude konat distančně 25. června 2021.

Pořadatel:
Společnost pro výživu, z.s. a její servisní organizace výživaservis s.r.o.
Lékařská fakulta MU, Brno
Agronomická fakulta MENDELU v Brně
Chemická fakulta VUT v Brně

Termín akce: 25. června 2021

Místo konání: Konference bude probíhat distanční formou

Organizační pokyny:

  1. Konference je určena k prezentaci témat bakalářských a diplomových prací studentů fakult lékařských, zdravotně-sociálních, přírodovědeckých, potravinářských, zemědělských a veterinární hygieny se zaměřením na problematiku výživy, potravin a zdraví.
  2. Délka jednoho sdělení je 15 min.
  3. Přihlášky s uvedením autorů, názvu přednášky, vysoké školy a fakulty, studijního oboru, typu práce (bakalářská, magisterská) a jména školitele zašlou zájemci na adresu:
    Lékařská fakulta MU
    MVDr. Halina Matějová
    Ústav ochrany a podpory zdraví
    Kamenice 753/5, 625 00 Brno
    e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  4. Termín zaslání přihlášek k aktivní účasti je 21. 6. 2021.
  5. Na základě zaslaných přihlášek bude sestaven program konference. Organizátoři konference si vyhrazují právo přihlášku odmítnout bez udání důvodu.
  6. Začátek konference v 9.00 hod.
  7. Studenti, kteří na konferenci vystoupí s přednáškou, obdrží potvrzení o účasti na vědecké konferenci a volný vstup na odborné akce pořádané SPV v roce 2022.
  8. Vstup na konferenci je volný. Přihlášky k pasivní účasti je třeba zaslat na výše uvedenou adresu nejpozději do 23. 6. 2021.

Odborní garanti konference:
Prof. MUDr. Zuzana Derflerová – Brázdová, DrSc. – Lékařská fakulta, Ústav ochrany a podpory zdraví, MU Brno
Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. – Agronomická fakulta, Ústav technologie potravin, MENDELU v Brně
doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. – Chemická fakulta, Ústav chemie potravin a biotechnologií, VUT v Brně


Informace o další akci pro studenty:

Společnost pro výživu společně s 3. lékařskou fakultou UK v Praze a Fakultou potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze pořádá obdobnou studentskou konferenci také v Praze.

Termín a místo konání bude upřesněno

Určeno pro prezentaci bakalářských, diplomových a doktorských prací.

Bližší informace:
Společnost pro výživu
Opletalova 1417/25
110 00 Praha 1
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.vyzivaspol.cz

nebo

3. lékařská fakulta UK v Praze
doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.
Ústav výživy
Ruská 87
100 00 Praha 10
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zájemci mohou prezentovat svoji bakalářskou nebo diplomovou práci na obou akcích. Důvodem pořádání dvou studentských konferencí (v Praze a v Brně) na obdobné téma je oslovit co nejširší publikum, především z řad studentů českých a moravských vysokých škol.

Zdroj: Společnost pro výživu

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.foodnet.cz/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit

28 May 2021
Datum: 28.5.2021  9:00 – 17:00
Místo konání: Kostelní 1300/44, Praha 7 - Holešovice
Organizátor: Zařízení služeb MZe s.p.o.
Těšnov 65/17, 11000 Praha 1
Adresa WWW: www.zsmze.cz
Jitka Jarolímková: +420 778 886 808
Cílová skupina: Široká veřejnost
Kategorie: Biojarmark

Srdečně zveme na Farmářské trhy na muzejním dvorku Národního zemědělského muzea v Praze na Letné.

Třetí farmářský trh se uskuteční
v pátek 28. května 2021 od 9 do 17 hodin.

Široký sortiment kvalitních domácích produktů od českých farmářů a potravinářů.

Trhy se konají v rámci projektu Ministerstva zemědělství Poznej svého farmáře.

Sledujte také Facebook, ať vám nic neunikne.
Přijďte, těšíme se na vás!

Zdroj: MZe ČR
28 May 2021

Soutěž začíná již dnes, obrázky je možné zasílat do 15. 6. 2021.

Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství připravilo výtvarnou soutěž pro děti při příležitosti oslav Mezinárodního dne bezpečnosti potravin, který se každoročně slaví dne 7. června. Soutěž s názvem „5 klíčů k bezpečnému stravování“ je určena dětem ve věkovém rozmezí 3 až 10 let. 

Pravidla soutěže

Úkolem dětí je výtvarně znázornit potraviny, které považují za zdravé a bezpečné, nebo činnost, která se správným zacházením s potravinami souvisí.

Soutěžící (dítě) vybrané téma zpracuje dle vlastních představ, možností a zájmů, ať už kresbou – jakoukoliv technikou, modelováním, či jiným výtvarným způsobem. Nápadům se meze nekladou! 

Pro lepší inspiraci přinášíme několik témat, která mohou děti použít.

Co je možné kreslit?

  • Jak vařím s rodiči
  • Zdravé potraviny, které mám rád
  • Jak pomáhám s mytím ovoce a zeleniny
  • Kterým potravinám se vyhýbám? (zkaženým, plesnivým potravinám, jedovatým houbám …)
  • Kde nejraději jím (doma u stolu společně s rodiči)
  • Škůdce potravin, před kterými musíme jídlo chránit (potravní moli, mouchy, hlodavci)
  • Jak doma vaříme, smažíme či pečeme potraviny? 
     


Kam poslat výtvarnou práci?

Hotový obrázek (či jiné výtvarné dílo) je nutné následně vyfotit na mobilní telefon a fotografii zaslat na e-mailovou adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. s označením předmětu e-mailu textem: Soutěž „5 klíčů k bezpečnému stravování“, a to nejpozději do 15. 6. 2021. 

Do e-mailu s fotografií je nutné dále uvést název výtvarného dílakřestní jméno autora (dítěte), jeho věk a e-mailovou adresu, na kterou Vám bude zaslána zpráva o případném ocenění. 

Vybrané fotografie výtvarných prací dětí budou zveřejněny na webových stránkách www.bezpecnostpotravin.cz a na facebooku Informačního centra bezpečnosti potravin. Soutěžící dávají automaticky souhlas se zveřejněním fotografie jejich díla na zmíněných webových stránkách a facebooku. I z tohoto důvodu Vás prosíme o zasílání fotografií, kde je zachyceno pouze výtvarné dílo, nikoliv autor (dítě). 

Ocenění

Drobné ceny obdrží 100 autorů (dětí) vybraných výtvarných prací. Přihlédnuto bude vždy k věku dítěte, nápaditosti a kreativitě tvorby.

Autoři (děti) deseti nejzajímavějších výtvarných prací obdrží balíček s dárkovými předměty přizpůsobenými věku oceněného dítěte.

Výsledky výtvarné soutěže budou zveřejněny do 22. 6. 2021 na webových stránkách www.bezpecnostpotravin.cz a na facebooku Informačního centra bezpečnosti potravin.

U oceněných prací bude uvedeno: název díla, křestní jméno autora a věk autora. 

Harmonogram soutěže

  • Začátek soutěže: 27. 5. 2021
  • Ukončení soutěže: 15. 6. 2021 
  • Zveřejnění výsledků: do 22. 6. 2021 

Přílohy:

 

Více zde.

 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: Internetový portál bezpečnosti potravin - Výtvarná soutěž pro děti při příležitosti oslav Mezinárodního dne bezpečnosti potravin (bezpecnostpotravin.cz)

27 May 2021

Alkoholické nápoje jsou potraviny, a tudíž se na ně vztahují obecné požadavky, jako na ostatní potraviny s tím, že pro lihoviny jsou stanoveny i některé požadavky zvláštní. Obecné požadavky a povinnosti týkající se internetového prodeje najdete v příručce SZPI Základní požadavky na provozovatele potravinářského podniku.

Cílem tohoto materiálu je shrnout právní předpisy a vysvětlit zjednodušenou a srozumitelnou formu speciální požadavky a zvláštnosti týkající se alkoholických nápojů.

Jedná o stávající názor SZPI, který má za cíl přispět správnému fungování internetového prodeje lihovin, ale nemá za cíl obsáhnout všechny povinnosti provozovatelů potravinářských podniků.

 
27 May 2021

Praha 27. května (ČTK) - Lihovarníci se obávají zvýšení daně na alkohol. To již naznačily některé politické strany jako možné plány na konsolidaci veřejných financí. Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL) argumentuje novými výsledky průzkumu, podle kterého si dá tvrdý alkohol 70 procent Čechů pouze výjimečně při oslavách nebo při posezení s přáteli. Průzkum dnes unie poskytla ČTK.

Konzumace lihovin podle průzkumu zejména u mladších lidí klesá, mají raději míchané koktejly. Téměř třetina Čechů si ale dá několikrát týdně pivo, hlavně o víkendu. Pětina lidí pije pivo u televize, vyplynulo dále z průzkumu.

Při výběru alkoholu je podle zjištění agentury dominuje chuť, 69 procent respondentů uvedlo, že je pro ně nejdůležitější. "Naopak vůně, obsah alkoholu ani roční období na výběr nemají zásadnější vliv. Pro většinu - 70 procent - lidí je cena určující jen občas. K nejoblíbenějším alkoholickým nápojům patří u mužů pivo (91 procent), lihoviny (55 procent) a bílé víno (48 procent), ženy mají pivo v oblibě méně (67 procent) a namísto lihovin preferují bílé a červené víno," dodává unie.

Unie dále uvedla, že spotřeba vína a piva je v ČR významně vyšší než spotřeba lihovin. Upozorňuje rovněž na různé zdanění alkoholických nápojů. "Lihoviny jsou spotřební daní zatížené vůbec nejvíce, trojnásobně více než pivo, víno spotřební daň neobsahuje žádnou. V posledních týdnech se znepokojením sledujeme vyjádření politiků o možném dalším zvyšování spotřební daně pouze v oblasti lihovin," dodal výkonný ředitel unie Vladimír Darebník.

Například senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) v květnu uvedl, že by prosazoval zvyšování spotřebních daní a rušení daňových výjimek. O spotřebních daní souvisejících hovořila již dříve také ministryně Alena Schillerová (za ANO).

Stát loni přes 13,2procentní zvýšení spotřební daně na lihoviny vybral o 5,7 procenta méně peněz, šlo o 7,8 miliardy korun, uvedla v dubnu unie. Podle ní šlo o nejnižší inkaso od roku 2017. Darebník ale připustil, že výběr snížený o 466 milionů Kč je daný kromě vyšší ceny alkoholických nápojů také zavřením gastronomie a omezením cestovního ruchu kvůli pandemii. Loni podle unie klesl prodej lihovin o 4,3 procenta.

V hotelech, kavárnách a restauracích poptávka po lihovinách loni klesla o 43 procent. Propady prodejů lihovin byly způsobené také odlivem zahraničních pracovníků.

Průzkum pro unii udělala agentura Ipsos, odpovídalo v něm na přelomu dubna a května 1050 lidí.

drh jw

27 May 2021

Prováděcí právní předpis, který stanovuje seznam potravin majících nárok být označeny označením "česká potravina" za podmínky, že byly vyrobeny v České republice. Potraviny, vyrobené ze složek (surovin) nepěstovaných z klimatických důvodů v České republice, ale tradičně v České republice vyráběné, jako je čokoláda a výrobky z ní, káva a kávoviny nebo rýžové extrudované a pufované výrobky nešlo do této chvíle označovat jako českou potravinu.

Označení „česká potravina“ je zavedené označení, které je spotřebiteli vyhledáváno při nákupu českých produktů. Vybrané, v České republice tradičně vyráběné potraviny, tak budou vyhláškou podpořeny umožněním nést spotřebiteli vyhledávané označení „česká potravina“. Skutečnost, že vyhláškou vybrané potraviny budou moci nést označení česká potravina, bude jednoznačným přínosem pro výrobce těchto potravin s ohledem na větší poptávku po těchto potravinách spotřebiteli.

Celé znění vyhlášky naleznete zde.

Účinnost od 1. ledna 2022.

26 May 2021

Potravinářská komora ČR Vás srdečně zve na odborný seminář věnovaný novinkám v potravinovém právu, bezpečnosti potravin, novým postřehům, zkušenostem dozorových orgánů při aplikaci potravinového práva.

Akce bude věnována aktuálně diskutovaným tématům v oblasti kontaminantů v potravinách (MZe, Ing. J. Fišnar, Ph.D.), poznatkům SZPI z oblasti bezpečnosti potravin a kontroly kvality (Ústřední inspektorát SZPI, Ing. J. Pokora), zkušenostem SVS z oblasti bezpečnosti potravin (Ústřední veterinární správa SVS, MVDr. J. Váňa, MVDr. L. Sedláčková), zdravotní bezpečnosti doplňků stravy (SZÚ, Ing. D. Winklerová), novinkám z oblasti potravinářské legislativy (MZe, Ing. M. Štěpánek, Ing. D. Zima), nebo novým poznatkům z oblasti životního prostředí (MŽP, Ing. Bc. J. Maršák, Ph.D.)

Podmínkou účasti je registrace s úhradou vložného (1.000,- Kč včetně DPH) nejpozději do 5. června 2021.

Více informací zde.

26 May 2021

Potravinářské společnosti jsou pod dlouhodobým tlakem na vylepšování receptur a zdravější složení svých výrobků. Proto se zavázaly, že postupem času budou vylepšovat jejich nutriční složení. Snižování obsahu se netýká jen cukru a soli, ale i dalších základních živin.

Velké potravinářské firmy se k trendu reformulací (zlepšování) hlásí, investují do úpravy receptur a využívají reformulace i v marketingu. Systémy nutričního označení někdy mohou sloužit i k lepší orientaci ve složení konkrétního produktu. Celý článek zde.

Vydáno: 24.5.2021

Zdroj: iDNES.cz

Link: Složení potravin se mění k lepšímu. Výrobci ubírají cukr i sůl - iDNES.cz

26 May 2021

Činnost Státní veterinární správy podobně jako fungování jiných institucí v České republice i ve světě v loňském roce výrazně ovlivnila celosvětová pandemie COVID-19. Přesto se podařilo udržet rozsah a úroveň dozoru na úrovni předchozích let navzdory logickému dílčímu poklesu počtu kontrol v některých oblastech.

V loňském roce se podobně jako v roce 2019 na našem území nevyskytlo ani jediné ohnisko Newcastleské choroby drůbeže. Potvrzena však po třech letech byla dvě ohniska ptačí chřipky v chovech drůbeže. Stejně jako v roce 2019, ani v loňském roce nebyl na našem území diagnostikován žádný pozitivní nález afrického moru prasat. Česká republika si tak udržela status země prosté této nebezpečné nákazy.

Podrobné informace o činnosti Státní veterinární správy v roce 2020 včetně výsledků odborných činností úřadu přináší Výroční zpráva, kterou naleznete na následujícím odkazu.

26 May 2021

Edinburgh (Británie) 22. května (ČTK) - Destilérka v Girvanu na jihozápadě Skotska zaměstnala na plný úvazek ročního kokršpaněla jménem Rocco. Jeho úkolem je hledat nedokonalosti v dřevěných sudech na whisky Grant, která se zde vyrábí. Psa speciálně pro tento úkol cvičili šest měsíců a v podniku má vlastního psovoda, píší skotská média.

"Čich psa jako je Rocco je čtyřicetkrát citlivější než u lidí. Rocca jsme speciálně vybrali a vycvičili, aby poznal vůni čehokoliv, co není správné při zrání whisky. Při výrobě vína se běžně užívají mechanické "čenichy", ale my jsme chtěli zachovat tradici řemeslné výroby a využít psí superčich na kontrolu kvality výroby. Jeho schopnost očuchat velký počet sudů za velmi krátkou dobu z něj dělá skvělého člena našeho zručného týmu," uvedl Chris Woof z vedení společnosti.

Skotská whisky zraje v dubových sudech. Pokud by ve dřevě byly nečistoty nebo třeba plísně, kvalitu nápoje by výrazně poškodily. Pes díky svému čichu kontroluje kvalitu sudů, ale podle zaměstnanců destilérky je také milým členem pracovního kolektivu, který každému zvedne náladu, uvedla Lianne Nobleová, která se o psa ve firmě stará a plánuje jeho pracovní povinnosti.

lsa mka

25 May 2021

S pokračující problematikou klimatických změn a jejich vlivem na rozvojové země se rozhodlo bojovat uskupení 40 zemí, jejíž čelní představitelé se koncem dubna sešli na vytvoření společného postoje a plán.

Akce se jmenovala Summit na téma klimatu pod záštitou amerického prezidenta Joe Bidena. Ne náhodou byla navázána na proběhlou návštěvu Johna Kerryho, speciálního amerického zmocněnce pro klimatické otázky, Spojených arabských emirátů, kde se konala regionální porada na stejné téma.

Emiráty byly vybrány jako jedna ze zemí, která povede nové globální hnutí na podporu zemědělských inovací a pomůže změnit přístup ke klimatickým změnám v příštích pěti letech. Na summitu Emiráty v čele s premiérem, který je zároveň vládcem emirátu Dubaj, představily svou vizi Agricultural Innovations Mission for Climate (dále jen AIM), která bude základem země pro boj s klimatickými změnami a potravinovou bezpečností.

Šejch Mohammed během konference prohlásil, že klimatické změny nikdy nebudou jen dočasné. Naopak se neustále zhoršují, a proto je povinností všech zemí, aby spolu spolupracovaly a přinesly příštím generacím na tomto světě technologie a možnosti, jak se s nimi vypořádat. Projekt AIM sklidil nejen podporu a slíbenou spoluúčast od zemí jako Velká Británie, Austrálie, Brazílie, Dánsko, Izrael, nebo Singapuru, ale také od slavných podnikatelů, jako je například Bill Gates.  

Hlavním zaměřením této mise bude snížení emisí, potravinová bezpečnost a udržitelnost vodních zdrojů. Emiráty si od ní slibují vznik nových technologií a příležitostí pro země s náročnými klimatickými podmínkami.

I když jsou Spojené arabské emiráty jedny z největších producentů ropy na světě, rozhodly se již před 15 lety silně investovat do obnovitelných zdrojů a technologií pro snížení emisí. Je pravdou, že by to zemi tak bohatou na ropu vůbec nemuselo trápit. Plány ale opravdu přecházejí ve skutky a již několik let se na území země nachází 2 největší solární elektrárny na světě, ke kterým se brzy přidá třetí. Dle Emirátů jsou obnovitelné zdroje základem pro budoucnost lidí. Prvenství nesou Emiráty také s implementací prvních odchytných technologií skleníkových plynů na Blízkém východě.

Mise AIM navazuje na emirátskou strategii 2051, který má ze země vytvořit centrum zemědělských a potravinářských technologií pro zlepšení světové bezpečnosti a soběstačnosti potravin. Sám John Kerry během své cesty do Emirátu prohlásil, že ho velmi překvapila kvalita již aplikovaných technologií a také důraz na jejich vývoj, který může díky spolupráci pomoci i hospodaření v ostatních zemích.

Ze zpráv a reálných projektů tedy můžeme předpokládat, že Spojené arabské emiráty berou zájem o zemědělství, technologie a problematiku klimatických změn opravdu vážně. Je možná na čase, aby je tak braly i ostatní země a začaly se více zajímat o to, jestli v rozsáhlých projektech a plánech nenajdou také své uplatnění jak přispět. 

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mob.:+ 420 602 768 207, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

25 May 2021

V roce 2020 Rusko exportovalo agrární zboží v hodnotě 30,5 miliardy USD. Export v podobné hodnotě očekává i v letošním roce. Podle ruských údajů se tak země zařadila na 17. místo mezi největší exportéry potravin na světě.

Do roku 2030 Rusko plánuje být v desítce světových exportérů. Ruský vývoz navíc převýšil dovoz o 1 miliardu USD, což je pro Rusko důležitý milník. Ještě před zavedením sankcí totiž bylo Rusko v pětce největších dovozců potravin.

Růstu ruského exportu pomohla pandemie koronaviru, která celosvětově zvýšila poptávku po potravinách. Celkově je Rusko se svými výsledky agrárního obchodu spokojeno a počítá, že v roce 2024 dosáhne export potravin hodnoty 37 miliard USD. Nejdůležitějšími položkami jsou rostlinný olej, obilí, maso a další potraviny.

Hlavním trhem pro ruské potraviny je Čína, kam Rusko vozí zboží v hodnotě 4 miliard USD. Loni však došlo ke dvouprocentnímu snížení exportu ruských potravin do Číny, což bylo způsobeno problémy v logistice a přísnějšími omezeními. I přesto ale Čína zůstává pro Rusko prioritním trhem a pokračují snahy o certifikaci dalších potravin pro export. Nejvíce Rusko usiluje o certifikaci vepřového masa, kterého má samo nadbytek, ale situace s africkým morem prasat to zatím neumožňuje. V loňském roce došlo ke snížení dodávek ryb a mořských plodů do Číny, což se také negativně projevilo na vzájemném obchodu s Ruskem.

Rusko své potraviny exportuje celkem do 150 zemí světa.

Pro další informace ohledně agrární spolupráce kontaktujte zemědělskou diplomatku N. Hruškovou (+420 702 169 426, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

24 May 2021

Potravinářská komora ČR Vás srdečně zve na odborný seminář věnovaný novinkám v potravinovém právu, bezpečnosti potravin, novým postřehům, zkušenostem dozorových orgánů při aplikaci potravinového práva.

Akce bude věnována aktuálně diskutovaným tématům v oblasti kontaminantů v potravinách (MZe, Ing. J. Fišnar, Ph.D.), poznatkům SZPI z oblasti bezpečnosti potravin a kontroly kvality (Ústřední inspektorát SZPI, Ing. J. Pokora), zkušenostem SVS z oblasti bezpečnosti potravin (Ústřední veterinární správa SVS, MVDr. J. Váňa, MVDr. L. Sedláčková), zdravotní bezpečnosti doplňků stravy (SZÚ, Ing. D. Winklerová), novinkám z oblasti potravinářské legislativy (MZe, Ing. M. Štěpánek, Ing. D. Zima), nebo novým poznatkům z oblasti životního prostředí (MŽP, Ing. Bc. J. Maršák, Ph.D.)

Podmínkou účasti je registrace s úhradou vložného (1.000,- Kč včetně DPH) nejpozději do 5. června 2021.

Více informací zde.