03 December 2021

Tisková zpráva 24. 11. 2021 – Během zimních a podzimních měsíců je třeba věnovat zvýšenou pozornost jídelníčku dětí. Klesá příjem vitaminu D, jak ubývá slunečního svitu, a děti jsou častěji nemocné. Tento vitamin a další nezbytné látky pro zdravý vývoj dětí mohou doplnit mléko, jogurty a jiné mléčné výrobky, kterých by děti měly podle odborníků sníst alespoň tři porce každý den v tomto období.

„Z důvodu nižšího osvitu kůže klesá koncentrace vitaminu D a děti jsou v zimě více nemocné. Nedostatek vitaminu D během podzimu a zimy totiž vede k poklesu imunity a kvůli tomu i k vyššímu výskytu onemocnění. Navíc děti tráví méně času venku, není tolik slunečných dní a to vede k poklesu tvorby vitaminu D. Kvůli tomu je třeba dbát na zvýšenou pozornost jídelníčku jako zdroje vitaminu D. Pokud je nedostatečná konzumace ryb, mléčných výrobků a vajec, může vzniknout problém v podobě oslabené imunity,“ říká odborník na výživu Pavel Suchánek. 

Až devadesát procent příjmu vitaminu D je zajištěno jeho tvorbou v kůži v důsledku působení slunečního záření. V letních měsících je nejlepším způsobem, jak jej získat, opalování. Pro některé děti ale může opalování představovat riziko. „Pokud mají světlou pleť a málo pigmentu, spálí se místo toho, aby se opálily,“ doplňuje Suchánek.

Mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem dalších důležitých vitaminů, bílkovin a minerální látek, které jsou důležité pro růst kostí a obecně zdravý vývoj dětí. Měly by proto být nedílnou součástí vyváženého jídelníčku a domácnost bez nich si lze jen těžko představit. „Bílkoviny mléka a bioaktivní peptidy, které vznikají jejich trávením, mají významné účinky na lidské zdraví. Jedná se o účinky antimikrobiální, protivirové, imunomodulační, významné účinky jsou na snížení krevního tlaku, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév,“ sděluje Jan Krejsek z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Mléko a mléčné výrobky poskytují komplex látek důležitých pro zdravý růst kostí, jako jsou plnohodnotné bílkoviny. Z minerálních látek se jedná o vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen nebo jód. Z vitaminů to jsou A, D, E, K rozpustné v tucích, a dále vitaminy skupiny B. Za zmínku stojí především vápník, který se v mléčných výrobcích nachází ve velmi dobře vstřebatelné formě. O mléku a mléčných výrobcích lze tedy bez nadsázky mluvit jako o vitaminové bombě, kterou děti potřebují mít denně ve svém jídelníčku. 

„Není nic zdravějšího v jídelníčku našich dětí než mléko a zkvašené mléčné výrobky. Ty totiž obsahují mnoho živin a zdraví prospěšných probiotických mikroorganismů, které dětské tělo v době růstu velice potřebuje i pro posílení imunity. Každý den by mělo dítě sníst či vypít alespoň dva až tři mléčné výrobky. Jak roste dětské tělo a zvětšují se dětem kosti, tělo potřebuje mnoho vápníku a vitaminu D, který se nachází právě v mléčných výrobcích. Může to být jogurt, jogurtový nápoj nebo mléčný zakysaný výrobek,“ dodává Krejsek.

Kvalita mléka a mléčných výrobků začíná u zemědělců. „Důkazem dobrých vlastností tuzemského mléka je program režimu jakosti Q CZ, v němž produkuje mléko stále více farmářů. Přestože se za posledních třicet let výrazně snížil počet chovaných dojnic, chovatelé dosahují vyšší užitkovosti. Dojivost krav na mléko stoupla z 3800 litrů na 8893 litrů mléka na kus v loňském roce. Kvantita však nejde na úkor kvality, kterou potvrzují také výsledky nezávislých studií. Té je dosahováno modernizací stájí s ohledem na nejnovější technologie a neustálým zlepšováním podmínek animal welfare neboli pohody zvířat,“ uvádí prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Netradiční tip na zdravý pokrm pro vaše děti

Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ přináší ve spolupráci s food blogerkou Barborou Charvátovou tip na zajímavý recept, který budou vaše děti milovat.  

Mléko a mléčné výrobky by měly být nedílnou součástí dětského jídelníčku. Jejich přínos pro zdraví dětí je nepostradatelný především v období, kdy dítě sílí a roste. Z tohoto důvodu přinášíme ve spolupráci s food blogerkou Barborou Charvátovou, která se zaměřuje především na přípravu pokrmů pro děti, netradiční tip na skvělý pokrm ze žervé.

Na zhruba 2 až 3 porce:

-    3 vejce
-    2 x 150 g žervé
-    200 g hladké špaldové mouky
-    Špenát dle potřeby 
-    Česnek
-    Sůl

Žervé rozmíchejte ve větší misce s vajíčky. Až se směs propojí, zapracujte mouku. Výsledné těsto by mělo být lepivé, ale zároveň by mělo držet tvar. Namočenou lžičkou z těsta odkrajujte nočky a ty házejte do vroucí a osolené vody. Případně můžete vyzkoušet i pasírování přes síto na halušky. V takovém případě budou „nočky“ skutečně velice malé. Některé děti to ale mohou ocenit. 

Nočky vařte přibližně 1 až 2 minuty. Nočky jsou hotové, jakmile vyplavou na hladinu. Obecně je to velice rychlá záležitost a noky budou hotové během krátké chvíle. 

K nokům se velice dobře hodí špenát. Samozřejmě záleží, jaký typ špenátu zvolíte. Ideální je například čerstvý, který chvíli podusíte na pánvi společně s prolisovaným česnekem. Mezitím si rozmíchejte žervé, do kterého následně přecedíte hotové noky a smícháte společně se špenátem. Teplé noky krásně povolí žervé a vznikne úžasná omáčka. 

Tento recept se doporučuje dětem od jednoho roku.

O projektu Naskoč na mléčnou vlnu:
Projekt Agrární komory ČR „Naskoč na mléčnou vlnu“ má za cíl podpořit zvýšenou konzumaci zejména zakysaných mléčných výrobků (tj. jogurty, jogurtové nápoje apod.) ve skupině dětí a mládeže se zacílením na základní a střední školy. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ je spolufinancován z prostředků Ministerstva zemědělství. Více informací najdete na: www.mlecnavlna.cz.

Kontakt pro novináře: Martin Janů, PR manager, aPRiori, +420 728 017 987, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Zdroj: AK ČR

Link: http://www.akcr.cz/txt/deti-by-mely-na-podzim-a-v-zime-snist-tri-mlecne-vyrobky-kazdy-den

03 December 2021

Veřejná konzultace je spuštěna do 9. ledna 2022.

 

Odborníci na výživu a odborníci ze souvisejících oborů mohou pomoci úřadu EFSA dokončit vědecké doporučení, které má pomoci osobám s rozhodovací pravomocí při vývoji budoucího celoevropského systému pro označování nutričních hodnot na přední straně obalu. Doporučení má rovněž informovat o podmínkách pro omezení výživových a zdravotních tvrzení na potravinách.

V rámci strategie „Farm to Fork“ požádala Evropská komise počátkem roku 2021 úřad EFSA, aby poskytl vědecké poradenství o živinách a dalších složkách potravin důležitých pro veřejné zdraví Evropanů, o skupinách potravin s důležitou rolí v evropské stravě a o vědeckých kritériích pro výběr živin pro nutriční profilování. Evropská komise plánuje navrhnout novou legislativu o označování nutričních hodnot na přední straně obalu potravin ke konci roku 2022.

Vědecký základ na podporu rozhodovacích orgánů EU

Valeriu Curtui, ředitel pro výživu úřadu EFSA, řekl: „Pořádáme veřejnou konzultaci, abychom shromáždili vědecké poznatky od dalších odborníků, institucionálních partnerů a zúčastněných stran k našemu návrhu vědeckého stanoviska.“

„Rádi bychom všem, kteří se o toto téma zajímají, připomněli, že naše vědecké poradenství má za cíl informovat o modelování nutričního profilování pro nutriční označování na přední straně obalu a pro omezení tvrzení o potravinách. Tento návrh stanoviska však nehodnotí ani nenavrhuje konkrétní model nutričního profilování pro nutriční označování na přední straně obalu.“

Co říká návrh stanoviska?

Dr. Alfonso Siani předsedá odborné pracovní skupině EFSA, která pomohla vypracovat vědecké stanovisko. „Náš návrh stanoviska poskytuje tvůrcům politiky rady ohledně toho, které živiny a další složky potravin je třeba zvážit pro zahrnutí do modelů nutričního profilování, kde je nadměrný nebo nedostatečný příjem spojen s riziky dlouhodobých onemocnění.“

V návrhu stanoviska vědci došli k závěru, že v modelech nutričního profilování se mají mimo jiné zvažovat následující body:

• Vzhledem k vysoké prevalenci nadváhy a obezity v Evropě má pro veřejné zdraví evropského obyvatelstva velký význam snížení energetického příjmu.

• Příjem nasycených tuků, sodíku, přidaných/volných cukrů překračuje dietní doporučení u většiny evropských populací a nadměrný příjem je spojen s nepříznivými zdravotními účinky.

• Příjem vlákniny a draslíku ve většině evropských dospělých populací je nedostatečný a tento nedostatečný příjem je také spojen s nepříznivými účinky na zdraví.

Návrh rovněž uvádí, že příjem železa, vápníku, vitaminu D, kyseliny listové a jódu je u konkrétních dílčích populací nedostatečný a obvykle je řešen vnitrostátními politikami a/nebo individuálním poradenstvím.

„Ačkoli by se měl výběr živin a dalších složek potravin v modelu nutričního profilování řídit především jejich významem pro veřejné zdraví,“ uvedl Dr Siani, „mohou být živiny zahrnuty i z jiných důvodů (Upřednostnění některých potravin, i když není vědecky 100% podložené, že zvýšení jejich spotřeby je nutné z důvodů veřejného zdraví.). Například manažeři rizik se mohou rozhodnout zahrnout některé omega-3 nenasycené mastné kyseliny do modelů nutričního profilování, aby podpořili konzumaci tučných ryb v souladu s jejich dietními doporučeními, i když údaje o příjmu těchto mastných kyselin nejsou dostatečné k závěru, zda jsou konzumovány v dostatečném množství nebo ne.

Skupiny potravin v evropských a národních výživových doporučeních

"Náš návrh zahrnuje také vědecké úvahy týkající se skupin potravin, které hrají důležitou roli v evropské stravě," řekl Dr Siani.

Patří sem skupiny: potraviny obsahující škrob (většinou obiloviny a brambory), ovoce a zelenina, luskoviny a luštěniny, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, ryby a korýši, ořechy a semena a nealkoholické nápoje; tak jak jsou schváleny v národních výživových doporučeních členských států. Jejich role ve výživě a relativní podíly se v různých zemích liší v důsledku stravovacích návyků a tradic.

Dr Siani řekl: „Národní doporučení podporují konzumaci celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny, ořechů a semen, mléka a mléčných výrobků se sníženým obsahem tuku, ryb a vody. Potravinářské produkty s vysokým obsahem nasycených tuků, cukrů a/nebo sodíku v důsledku zpracování potravin se však obecně odmítají, a to i v rámci těchto kategorií potravin.

"Národní doporučení také podporují pravidelnou konzumaci luskovin a luštěnin místo masa (zejména červeného masa a zpracovaného masa) a rostlinných olejů bohatých na mononenasycené a polynenasycené tuky namísto těch s vysokým obsahem nasycených tuků.

Vyjádřete svůj názor!

Veřejná konzultace EFSA probíhá do 9. ledna 2022. Úřad EFSA následně zapracuje zaslané příspěvky a co nejdříve dokončí své vědecké stanovisko.

Návrh vědeckého stanoviska úřadu EFSA:

Zdroj: EFSA

02 December 2021

Dne 15. prosince proběhne on-line setkání s titulem „Towards the EU Food Safety Forum: shaping together the new collaborative platform“.

Akce je určena pro výrobce, výzkumné pracovníky v potravinářství, ale i laické spotřebitele.

Účastníci konference budou seznámeni s aktuálně dostupnými výsledky projektu od jednotlivých vedoucích pracovních skupin a chybět nebudou ani stanoviska evropských státních institucí (EFSA, JRC, DG Research & Innovation Bioeconomy and Food Systems) atd.

Vice naleznete v pozvánce (vč. registrace), účast zdarma.

agendaregistration form; application form for pitches

 Pozvánka

02 December 2021

Naše Unie a její občané za poslední rok a půl dokázali, že tváří v tvář celé řadě nebývalých výzev jsme silní, odhodlaní a jednotní. Dnešní svět je stále plný nejistoty, ničivých událostí a zvětšujícího se geopolitického napětí, zapomenout nemůžeme ani na klimatické změny a přírodu v kritickém stavu. Avšak chopíme-li se příležitosti, kterou nám tyto výzvy nabízejí, a využijeme-li základů, které jsme položili, můžeme společenskou transformaci, již Evropa potřebuje a již si občané zaslouží, uskutečnit.Naše Unie a její občané za poslední rok a půl dokázali, že tváří v tvář celé řadě nebývalých výzev jsme silní, odhodlaní a jednotní. Dnešní svět je stále plný nejistoty, ničivých událostí a zvětšujícího se geopolitického napětí, zapomenout nemůžeme ani na klimatické změny a přírodu v kritickém stavu. Avšak chopíme-li se příležitosti, kterou nám tyto výzvy nabízejí, a využijeme-li základů, které jsme položili, můžeme společenskou transformaci, již Evropa potřebuje a již si občané zaslouží, uskutečnit.

 

V tomto pracovním programu uvádíme konkrétní kroky, které hodláme podniknout, abychom dál naplňovali cíle, jež jsme si na začátku mandátu stanovili, a vedli Unii dál k udržitelnému oživení. V programu jsou obsaženy také hlavní legislativní návrhy, jež by měly v legislativním procesu dostat přednost, aby mohly být pohotově uplatněny v praxi. Jejich seznam bude tvořit základ našeho dialogu s Evropským parlamentem a Radou, z něhož by do konce roku mělo vzejít společné prohlášení o legislativních prioritách, tak jak je stanoveno v interinstitucionální dohodě o zdokonalení tvorby právních předpisů.Ukázali jsme, že jednáme-li společně, dokážeme generační výzvy překonat snáze a lépe chránit životy a živobytí.Tuto jednotu nyní potřebujeme více než kdykoli předtím – nesmíme jí však obětovat své cíle. Chceme-li vybudovat silnou Unii a prosperující budoucnost, budeme potřebovat obojí.

 

Více zde.

02 December 2021

Kdy: čtvrtek 9. prosince 2021 od 14:00, konec akce přibližně v 16:30

Kde: online platforma ZOOM

Webinář je pro účastníky zdarma, a proběhne online přes platformu ZOOM. Po prezentacích hostů se budeme věnovat dotazům účastníků. Dotazy na hosty bude možné psát pomocí Zoomového nástroje Q&A. Odkaz pro připojení a instrukce k webináři Vám zašleme den před akcí. Váš kontakt nám prosím zaneste do registračního formuláře (viz pozvánka).

Asociace ekologických organizací Zelený kruh Vás zve na webinář zaměřený na tématiku snižování množství odpadu na komunální úrovni. Naši hosté Vám představí, jak můžete podpořit prevenci vzniku odpadů úpravou metodik pro veřejné zakázky a pravidel fungování úřadu. Seznámíte se také se dvěma příklady dobré praxe – v Jičíně a v Jihlavě. Webinář je druhým a finálním pokračováním úspěšného webináře, který proběhl 23. 11. 2021. Tentokrát se zaměříme na příslušné metodiky a pravidla na úrovni města a představíme nové příklady dobré praxe.

Webinář pořádá Zelený kruh v rámci projektu ”Bez plastů a zbytečných odpadů ve městech a obcích”. Akce se koná s podporou Ministerstva životního prostředí. Akce nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.

Stáhněte si...

Zdroj: MŽP ČR

Link: https://www.mzp.cz/cz/odpad_urady_obce_webinar

01 December 2021

Chování českého spotřebitele se během pandemie výrazně změnilo, více dbá o své zdraví a mění nákupní chování. Tato změna nákupního chování klade vysoké nároky na práci firem se společenskou zodpovědností a transparentností. I proto se inovační trendy v mlékárenství posouvají k zodpovědnému stravování.  Zpracovatelé mléka a výrobci mlékárenských výrobků v České republice jsou inovačně aktivní – prostředky vynakládané na inovační činnost dosahují v průměru 5 – 10 % z úrovně celkových nákladů.

 

Součástí inovačních strategií mlékařů jsou i výrobkové reformulace, takzvané obohacení. „Reformulace složení mléčných výrobků spočívají zejména v úpravě zastoupení základních živin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Dále ve snižování obsahu soli a minimalizaci používání přídatných látek, ale také ve fortifikaci vybranými minerálními látkami a vitamíny. Výrobci také přicházejí s obohacováním jinou nutričně prospěšnou složkou, jako je například vláknina,“ vysvětluje Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Tím se zvyšuje výživová hodnota těchto produktů, což je prospěšné nejen pro osoby se specifickými požadavky na stravování. Jedná se dále například o děti, seniory, sportovce nebo osoby trpící laktózovou intolerancí. Stále populárnější jsou i mléčné výrobky bez laktózy. Příkladem mléčného výrobku s vyšším obsahem bílkoviny je například Skyr. Za zmínku stojí i výrobek Oveska s přídavkem vlákniny. U sýrů pak rozšíření sortimentu sýrů na grilování. „Reformulacemi prošly téměř všechny naše výrobkové řady. V sýrech jsme snížili obsah soli. V ochucených jogurtech a tvarohových dezertech zvyšujeme podíl ovoce, naopak snižujeme obsah cukru či eliminujeme aromata a barviva. Také snižujeme obsah tuku a zvyšujeme obsah bílkovin přirozenou cestou výrobního procesu. Mezi naše průlomové inovace patří Milko Řecký jogurt s 0 % tuku a 3krát vyšším obsahem bílkovin, než má běžný jogurt,“ vyjmenovává Zdeněk Vybíral, manažer obchodu a marketingu Polabských mlékáren.

Nejinovativnější je tvaroh

 

Cenu Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek roku 2021 získala zmrzlina Míšánek tvaroh. Tento výrobek potvrdil trend z posledních let, kdy se často na vítězných pozicích umístí právě výrobek z tvarohu. Kromě oceňovaného složení zaujal Míšánek i další inovací a tou je velikost porce. V mnoha případech nejsou potraviny baleny po jednotlivých porcích, ale ve větším množství. Toto větší množství pak slouží buď většímu množství spotřebitelů, nebo pro více příležitostí. Pokud jsou výživové údaje na výrobku uvedeny pouze v jednotkách gramů nebo mililitrů, může být pro spotřebitele složitější orientovat se v množství zkonzumované energie či jednotlivých živin. Přehlednost v daných reformulacích přináší nová Databáze reformulovaných potravin a nápojů, která si klade za cíl spotřebitele upozornit na vylepšené složení výrobků. V databázi najdete složení výrobků před reformulací a po reformulaci. Najdete ji na www.reformulace.cz.

Českomoravský svaz mlékárenský každoročně vyhlašuje soutěž Mlékárenský výrobek roku. V letošním ročníku soutěžilo 73 výrobků, mezi kterými bylo 54 novinek. Absolutním vítězem se pro rok 2021 stal „Sýr na pánev klasik“ z jihočeské Madety. Mezi dalšími oceněnými výrobky byl například Dip ke grilování – zakysaná smetana s česnekem a bylinkami značky MILKO Polabských mlékáren.

 

Zákazník je ten, kdo výrobkovou inovaci musí ocenit a to znamená, že ji musí koupit, musí se o ní dovědět. To s sebou přináší odpovídající marketingovou podporu firem, což může být finančně náročné. „Reformulace jako takové jsou velmi žádoucí, na druhou stranu je třeba k jakékoliv výrazné změně receptury přistupovat velmi obezřetně,“ říká Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory České republiky, a dodává, že spotřebitelé bývají mnohdy velmi konzervativní a výrobce by tak mohl o své zákazníky přijít. Spotřebitele je třeba neustále informovat a vzdělávat.

 

Každé dva roky nový výrobek

Možnosti uplatnění výrobkových inovací nejsou u jednotlivých sortimentních skupin mlékárenských výrobků stejné, jsou rozdílné podle druhu výrobku a u některých – jako např. u konzumního mléka nebo u másla jsou díky platné EU legislativě poměrně omezené. Polovina podniků zavádí do výroby nový výrobek odlišující se od stávajících výrobků na trhu po méně než dvou letech. Některé představí dokonce několik nových výrobků za rok.

Inovace v obalových materiálech

 

Inovace výrobku nemusí být pouze v jeho složení. Důležitou roli hraje i obal. Příkladem je kartonový obal Pure-Pak Imagine na mléko, který zachovává lepší vlastnosti produktu. Karton má vyšší odolnost s nižší spotřebou papíru. Jeho výrobou se ušetří o 20 % více stromů. Obsahuje 10krát méně plastů než průměrná PET láhev. Je na 100 % biologicky rozložitelný a obsahuje 10krát méně plastů ve srovnání s kartony s uzávěrem.

Krávy nosí „chytré hodinky“

 

Inovace nejsou doménou pouze výrobků. Setkáme se s nimi i v zemědělské prvovýrobě. Používání moderních technologií a neustálé zlepšování animal welfare neboli pohody zvířat má vliv také na užitkovost. Například před 30 lety dosahovala užitkovost u dojnic v Česku 3800 litrů mléka na kus za rok, v loňském roce to bylo 8893 litrů na dojnici za rok. Dojnice mají na krku vitalimetry, kterým se lidově říká žvejkometry. Jedná se v nadsázce o chytré hodinky pro krávy, tedy senzory monitorující frekvenci přežvykování, která je zásadním parametrem pro zdravotní stav zvířete. Krávy se mohou ve stájích volně pohybovat a vazné ustájení se v Česku na rozdíl od jiných zemí téměř nepoužívá. V Česku je uvázaných 1,7 procenta krav, zatímco v Bavorsku se jedná o 30 procent, v celém Německu pak o 18 procent. „Chov hospodářských zvířat má přísné podmínky, které zohledňují přirozené chování zvířat v co možná největší míře. Zemědělci zajišťují pravidelný režim zvířat každý den bez ohledu na to, jestli je víkend nebo svátek,“ říká předseda Komoditní rady pro mléko a hovězí maso při Agrární komoře ČR Leoš Říha.

Základem prospěšných mléčných výrobků stále zůstává kvalitní mléko, které představuje svým složením téměř ideální potravinu. Je zdrojem nejenom vitaminu D, mléko a mléčné výrobky obsahují vitaminy B2 a B12 a hlavně jsou bohaté na vápník, který se díky vitaminu D lépe vstřebává. Důkazem kvality českého mléka je režim jakosti Q CZ, který funguje už pět let a vyrábí v něm mléko stále více chovatelů. Až 90 procent objemu produkce českého mléka dosahuje standardů Q CZ.  „Ideální možností je kupovat takové mléčné výroky, které za sebou nemají dlouhý transport, jímž zatěžují životní prostředí uhlíkovou stopou. Česká výroba je dohledatelná na etiketě každého výrobku, splňuje vysoké standardy a navíc nákupem českého výrobku podporují spotřebitelé české výrobky,“ shrnuje Jan Doležal, prezident Agrární komory České republiky.

O projektu Žijeme jídlem

Žijeme jídlem je společným projektem Potravinářské komory ČR a Agrární komory ČR. Cílem projektu je představit veřejnosti moderní pěstování, skladování a zpracování kvalitních tuzemských potravin v České republice. Moderátorka a kuchařka v jedné osobě Chili Ta Thuy navštívila celkem 8 zemědělských a potravinářských podniků a zjistila, co vše předchází široké nabídce kvalitních českých potravin v prodejní síti. Společně s Chili divák navštíví vybrané producenty: pěstitele jablek, brambor a cibule, zpracovatele hovězího masa a uzenin, mlékárnu, pekárnu nebo chovatele vepřového masa a nosnic. Chili v pořadu Žijeme jídlem poté podle svého receptu z konkrétní potraviny uvařila. Diváci se můžou těšit na kombinaci tradiční české potraviny a netradičního receptu podle Chili. Seriál se začal v listopadu vysílat na televizi Stream. 

 

Zdroj: PK ČR, AK ČR, MZe ČR

01 December 2021

Vážení žadatelé,

Dne 30. 11. 2021 byla zveřejněna aktualizovaná verze Příručky pro publicitu PRV 2014-2020 (verze 6), která nabývá platnosti a účinnosti dnem zveřejnění na internetových stránkách Ministerstva zemědělství.

Pro Žádosti o platbu podané do 31. 12. 2021 (včetně) bude akceptováno plnění podmínek publicity dle verze 5 Příručky (i zde však připomínáme žadatelům hlídat povinnost publicity v kapitole 2.1.1).

https://eagri.cz/public/web/mze/dotace/program-rozvoje-venkova-na-obdobi-2014/zakladni-informace/pravidla-pro-publicitu/aktualizace-prirucky-pro-publicitu-prv-4.html

Tímto bychom chtěli upozornit na kapitolu 2.5, kde byla doplněna povinnost umístění údaje o finanční účasti EU a rovněž znaku EU na titulní stránce pozvánky či programu akce.

Zároveň upozorňujeme na kapitolu 2.1.1 Příručky pro publicitu PRV 2014-2020, která uvádí povinnost zveřejnění informace o realizovaném projektu na již existující internetové stránce příjemce dotace pro profesionální použití.

 

Zdroj: SZIF

01 December 2021

Dovolujeme si Vám v těchto nelehkých časech připomenout náš pro bono projekt, který vznikl ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR a v jehož rámci naše advokátní kancelář poskytuje bezplatné základní právní poradenství – Právní pomoc potravinám na webu: https://help.potravinycesko.cz/.Dovolujeme si Vám v těchto nelehkých časech připomenout náš pro bono projekt, který vznikl ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR a v jehož rámci naše advokátní kancelář poskytuje bezplatné základní právní poradenství – Právní pomoc potravinám na webu: https://help.potravinycesko.cz/.Web obsahuje databázi položených právních otázek a na ně daných odpovědí řazenou do jednotlivých témat. Databáze je vytvářena z jednotlivých dotazů tazatelů a lze v ní vyhledávat. Nenajde-li uživatel odpověď na svůj dotaz, může jej položit na webu přes tlačítko „Zeptejte se“.

 

Zdroj: PEYTON legal

01 December 2021

Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány, transponuje příslušné unijní předpisy, přičemž upravuje mimo jiné i) způsob poskytování informací o konzervovaném ovoci a konzervované zelenině, skořápkových plodech, houbách, bramborách a výrobcích z nich a banánech; ii) požadavky na jejich jakost vztahující se k názvu; iii) přípustné záporné hmotnostní odchylky těchto potravin; iv) teplotní režimy a relativní vlhkost vzduchu při uchovávání, jakož i způsoby uchovávání a manipulace během uvádění těchto potravin na trh; a v) minimální technologické požadavky pro tyto potraviny. Dle přechodných ustanovení lze tyto potraviny vyrábět, označovat a uvádět na trh podle zrušované vyhlášky č. 157/2003 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti nové vyhlášky, a to do 1. července 2022. Současně lze prodávat do vyprodání zásob potraviny uvedené na trh nebo označené přede dnem nabytí účinnosti nové vyhlášky, které jsou v souladu se zrušovanou vyhláškou č. 157/2003 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky. | účinnost od 1. ledna 2022.

Zdroj: PEYTON legal, Výběr legislativních aktualit

01 December 2021

V návaznosti na naše předchozí články týkající se evidence skutečných majitelů a zákon č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů (dále jen „zákon o evidenci skutečných majitelů“), zejména na článek Nová právní úprava evidence skutečných majitelů – shrnutí zásadních změn, který přehledně informuje o všech požadavcích a změnách v právní úpravě evidence skutečných majitelů, bychom Vás tímto článkem chtěli upozornit, že dne 1. 12. 2021 uplyne nejzazší lhůta pro uvedení stavu zápisu v evidenci skutečných majitelů do souladu se zákonem o evidenci skutečných majitelů.

Končící lhůta

Účinnost zákona o evidenci skutečných majitelů nastala dne 1. 6. 2021, přičemž v přechodných ustanoveních tento zákon stanoví, že:

  • obchodní korporace, které vznikly do 31. 12. 2017 a které provedly zápis údajů do evidence skutečných majitelů podle předchozí právní úpravy do 1. 1. 2019, a
  • obchodní korporace, které vznikly od 1. 1. 2018 dále a které provedly zápis údajů do evidence skutečných majitelů podle předchozí právní úpravy do 15 dnů od svého vzniku,

zajistí do 1. 12. 2021, aby platné údaje odpovídaly požadavkům zákona o evidenci skutečných majitelů.

Na ostatní obchodní korporace, tj. na obchodní korporace, které nezajistily dle dosavadních právních předpisů zápis údajů o svých skutečných majitelích, popř. tak učinily pozdě, se přechodné ustanovení nevztahuje. Pro tyto obchodní korporace platí, že jsou povinny zajistit zápis do evidence skutečných majitelů a soulad tohoto zápisu se zákonem o evidenci skutečných majitelů bez zbytečného odkladu po nabytí účinnosti zákona o evidenci skutečných majitelů.

V případě evidujících osob, které nejsou obchodní korporací a nezajistily zápis údaje o svém skutečném majiteli podle dosavadních předpisů, platí, aby tuto povinnost splnily rovněž do 1. 12. 2021. Pokud tyto osoby údaje o svých skutečných majitelích zapsaly dle předchozí právní úpravy, mají do jednoho roku od účinnosti zákona o evidenci skutečných majitelů (tedy do 1. 6. 2022) povinnost zajistit, aby platné údaje odpovídaly požadavkům zákona o evidenci skutečných majitelů.

Pokud dojde k absenci zápisu v evidenci skutečných majitelů nebo k nesouladu evidence skutečných majitelů se skutečným stavem, hrozí evidujícím osobám po uplynutí výše uvedené lhůty sankce, které v tomto článku ještě blíže rozebereme.

Povinnosti, které je nutné splnit do uplynutí lhůty

Je nutné, aby evidující osoby zajistily do evidence skutečných majitelů v zákonem stanovené lhůtě, tj. do 1. 12. 2021, zápis údajů uvedených v § 13 zákona o evidenci skutečných majitelů.

Mezi takové údaje patří:

  • osobní údaje o skutečném majiteli,
  • údaj o povaze postavení skutečného majitele,
  • údaj o velikosti přímého nebo nepřímého podílu skutečného majitele, zakládá-li tento podíl jeho postavení,
  • údaj o skutečnosti zakládající postavení skutečného majitele, není-li založeno podílem,
  • popis struktury vztahů,
  • den, od kterého je fyzická osoba skutečným majitelem,
  • den, do kterého byla fyzická osoba skutečným majitelem,
  • jméno právnické osoby nebo označení právního uspořádání, o jejichž skutečného majitele jde, a
  • identifikační číslo právnické osoby nebo právního uspořádání, o jejichž skutečného majitele jde.

Evidující osoby mají zároveň povinnost zajistit, aby uvedené údaje byly v souladu se skutečným stavem a aby od 1. 12. 2021 byly údaje v evidenci stále aktuální.

Návrh na zápis do evidence skutečných majitelů může být podán prostřednictvím soudu, nebo může být proveden na žádost notářem.

V některých případech dochází k automatickému průpisu do evidence skutečných majitelů na základě informací z veřejného rejstříku.

Přestupky a sankce

Zákon o evidenci skutečných majitelů zavádí sankce za přestupky, které se vztahují k evidenci skutečných majitelů. O přestupcích bude rozhodováno v režimu přestupkového řízení podle zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich a budou projednávány obecními úřady obce s rozšířenou působností, v jejímž územním obvodu má evidující osoba podezřelá z přestupku sídlo, popř. v jejímž územním obvodu má skutečný majitel, jenž neposkytne evidující osobě patřičnou součinnost, bydliště.

Mezi přestupky evidujících osob dle zákona o evidenci skutečných majitelů patří nezajištění zápisu údaje o skutečném majiteli do evidence nebo nesoulad zápisu v evidenci skutečných majitelů se skutečným stavem. Přestupku se může dopustit také skutečný majitel, koncový příjemce, osoba s koncovým vlivem a osoba, jejímž prostřednictvím může koncový příjemce získávat prospěch nebo osoba s koncovým vlivem uplatňovat svůj vliv, pokud neposkytne potřebnou součinnost evidující osobě a pokud toto porušení povinnosti potvrdí soud.

Za přestupky je možné uložit peněžitou pokutu až do výše 500.000,- Kč.

Mezi soukromoprávní následky patří znemožnění vyplácení podílu na prospěchu (na zisku a jiných vlastních zdrojích) osobám, které nejsou uvedeny v evidenci skutečných majitelů nebo znemožnění vyplácení prospěchu (podílu na zisku a jiných vlastních zdrojích) obchodním korporacím, jež nemají v evidenci skutečných majitelů zapsaného skutečného majitele.

Nezapsaný skutečný majitel při rozhodování nejvyššího orgánu této obchodní korporace také nebude moci vykonávat hlasovací práva nebo rozhodovat jako její jediný společník. Stejně tak nebude moci vykonávat hlasovací práva právnická osoba nebo zástupce právního uspořádání, jež nemá v evidenci skutečných majitelů zapsaného skutečného majitele.

Závěr

Vzhledem k tomu, že lhůta pro uvedení evidence skutečných majitelů do souladu se skutečností vyprší již 1. 12. 2021, doporučujeme všem evidujícím osobám, aby provedly kontrolu svého zápisu v evidenci skutečných majitelů (https://esm.justice.cz/ias/issm/rejstrik) a zhodnotily, zda je tento stav zapsaný dle aktuálního skutečného stavu, popř. se o tomto poradily.

V případě nesouladu zápisu v evidenci se skutečností nebo úplnou absencí zápisu je žádoucí nejpozději do 1. 12. 2021 tento stav napravit, jinak mohou dle zákona o evidenci skutečných majitelů nastat výše uvedené sankce.

V případě jakýchkoli dotazů týkajících se této problematiky či aktuální právní úpravy se na nás neváhejte obrátit.

Mgr. Nikol Čišecká, advokátní koncipientka – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mgr. Jakub Málek, partner – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mgr. Martin Heinzel, vedoucí advokát – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.peytonlegal.cz

29. 11. 2021

 

Link: https://www.peytonlegal.cz/esm-lhuta-pro-zapis/

01 December 2021

Ptačí chřipka (aviární influenza – AI) je v posledních letech jednou z nákaz, které nejvíce zaměstnávají veterinární dozor v České republice i zahraničí. Jedná se o velmi nebezpečnou nákazu, která je přenášena zejména volně žijícími ptáky a v chovech drůbeže může způsobovat velmi vysoké ztráty. V souvislosti s aktuálně zhoršenou situací ohledně této nákazy v celé Evropě připravila Státní veterinární správa (SVS) informační leták zaměřený na prevenci před zavlečením AI do chovů drůbeže. Leták je v elektronické verzi k dispozici na webu SVS. SVS distribuuje letáky v tištěné i elektronické podobě prostřednictvím krajských veterinárních správ chovatelům drůbeže i veřejnosti. Leták má s nadhledem upoutat pozornost cílových skupin k problematice ptačí chřipky a seznámit čtenáře se základními principy prevence před zavlečením této nákazy do chovů. Na letáku je také uveden QR kód, který odkazuje na podrobnější informace na webu SVS.

Zdroj: SVS 

Link: https://www.svscr.cz/prevence-proti-ptaci-chripce-informacni-letak/

01 December 2021

Ministerstvo životního prostředí vydalo na svých webových stránkách další číslo Věstníku MŽP. V pořadí sedmá částka v tomto roce obsahuje:

    • Sdělení odboru ochrany ovzduší MŽP, kterým se oznamuje kódové označení vybraných údajů souhrnné provozní evidence stacionárních zdrojů
    • Sdělení odboru posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence MŽP o autorizovaných osobách (úplný seznam k 8. 11. 2021) ve smyslu zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů

Zdroj: MŽP ČR

Link: https://www.mzp.cz/cz/news_211129_vestnik_2021_listopad

01 December 2021

Ačkoli v Číně v nedávné době došlo vlivem nepříznivých klimatických jevů k několikanásobnému zvýšení cen zeleniny, čínské úřady prohlásily, že jsou schopny udržet ceny potravin a zboží denní potřeby v rozumných mezích.

Ceny zeleniny začaly dle novin China Daily opět klesat, k čemuž přispělo i zlepšení počasí v hlavních produkčních oblastech. Čínské ministerstvo zemědělství také obyvatelstvo ubezpečilo, že zásoby zeleniny jsou dostatečné a pokryly by spotřebu 1,5 kg zeleniny na osobu denně. 

Stoupat naopak začaly ceny vepřového masa, které se kvůli přetlaku na straně nabídky držely na příliš nízké úrovni, díky čemuž mnozí chovatelé zaznamenali ztráty. Noviny Global Times uvádí, že se za posledních pět týdnů cena vepřového kumulativně zvedla o 34,9 %. Jeho cena je však stále o 39 % nižší než během stejného období loňského roku. Důvodem je i rostoucí poptávka ze strany čínských spotřebitelů, kteří se připravují na chladné zimní měsíce.

Ačkoli se Čína také potýká s energetickou krizí a růstem cen materiálů, místní úřady tvrdí, že zemi nečeká inflace, kterou je možné pozorovat u jiných velkých ekonomik.

Ondřej Plaček
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu
Mobil: +420 702 176 276, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/i-pres-rust-cen-vstupu-chce-cina-udrzet.html

30 November 2021

Do roku 2030 chce Evropská komise v rámci strategie Green Deal (Zelená dohoda pro Evropu), reagující na klimatické změny, kromě jiného snížit používání pesticidů v zemědělství na polovinu a zároveň omezit používání hnojiv, a to o 20 procent. 

Dle několika nedávných studií, které se pokusily posoudit a změřit dopady cílů stanovených Evropskou komisí v rámci strategií „Z farmy na vidličku“ a „Biodiverzita“, tím ale dojde k poklesu výnosů zemědělských plodin a v důsledku toho k růstu spotřebitelských cen a zvýšení závislosti na dovozu potravin pro obyvatele EU ze třetích zemí.

Ve studii provedené výzkumníky z Wageningen University & Research (zadané společnostmi CropLife Europe a CropLife International se zapojením dalších zúčastněných stran potravinářsko-zemědělského řetězce) nejprve provedli podrobné případové studie na 25 farmách v celé Evropské unii. V každém případě popsali úpravy, které by zemědělci provedli v aplikaci pesticidů a hnojiv, pokud by se nová evropská politika stala realitou. Následně vypočítali dopad na výnosy plodin. Zkoumali jak jednoleté plodiny (pšenice, řepka, kukuřice, cukrová řepa, chmel a rajčata), tak i víceleté plodiny (jablka, olivy, hrozny a citrusy). Výsledky ukázaly, že implementace strategií “Z farmy na vidličku” a “Biodiverzita” má negativní dopad na výnosy plodin a zemědělskou produkci: byl zjištěn průměrný pokles produkce mezi 10 a 20 procenty, u některých plodin může objem produkce klesnout až o 30 procent, ale existují také plodiny, kterých se cíle strategie “Z farmy na vidličku” nedotknou vůbec.

Kromě toho může snížení používání pesticidů a hnojiv vést k problémům s kvalitou. Pokud je například použito méně pesticidů, může být zrno náchylné k rozvoji houbových chorob a vzniku mykotoxinů, které mohou u lidí, ale i u zvířat vyvolat vážné zdravotní problémy. Snížení používání pesticidů může mít za následek nižší výnos ovoce a zmenšení jeho velikosti. Ovoce nižší kvality není potom pro spotřebitele tak atraktivní.

Studie také jasně ukazuje, že menší produkce v EU bude vyžadovat další zemědělskou půdu mimo evropský kontinent. Dojde k růstu dovozu zemědělských plodin a k poklesu vývozu.

Celou tiskovou zprávu naleznete zde.

 

Zdroj: Česká asociace ochrany rostlin

Link: https://www.ccpa.cz/wageningen-f2f-2/

30 November 2021

Začátkem září zveřejnila TV Zemědělec rozhovor s RNDr. Slavomírem Rakouským, CSc., členem BIOTRINu, na téma „Geneticky modifikované organismy a jejich využití v zemědělství“ (odvysíláno dne 6. 9. 2021).

RNDr. Rakouský, CSc., srozumitelnou formou shrnuje vše podstatné i aktuální, co se týká pěstování geneticky modifikovaných (GM) plodin:

  • GM plodiny prokázaly pozitivní vliv na ekonomiku i udržitelnost v zemědělství.
  • GM plodiny přinesly výhody zejména pěstitelům v rozvojovém světě, což se projevilo mj. navýšením výnosů plodin.
  • V EU stále převládá rezistence vůči širšímu přijetí GM plodin. Spotřebitelé mj. vycházejí z negativních zkušeností s jinými novými technologiemi, což vytvořilo nedůvěru (BSE apod.).
  • V USA mají vědci vyšší kredit, provádějí např. bezplatné kurzy pro veřejnost, tamní osvěta má větší dosah.
  • EU svým přístupem ztrácí kontakt s novými trendy, v důsledku toho se výrazně omezují i polní pokusy.
  • V ČR se GM plodiny (Bt kukuřice) pěstovaly do roku 2016, poté se na základě tlaku obchodních řetězců na zpracovatele a producenty mléka a díky náročné administrativě jejich pěstování zastavilo.
  • Definice GMO je komplikovaná, vychází ze zastaralé legislativy, z pohledu současných vědeckých poznatků nedostačující. Oproti některým zemím, které v široké míře pěstují GM plodiny, EU legislativa pod GMO zahrnuje i plodiny získané Novými technikami šlechtění (angl. NBT).
  • Pokud se nezmění evropská směrnice o GMO, k velkému posunu v EU nedojde.
  • Další generace GM plodin budou zaměřené na spotřebitele a šité na míru technologiím zpracování. Můžeme tak při použití GM plodin mluvit o chytrém zemědělství, angl. smart agriculture.

Pořad je možné shlédnout na webu TV Zemědělec na tomto odkazu:

Geneticky modifikované organismy a jejich využití v zemědělství | TV Zemědělec (tvzemedelec.cz)

Celý článek naleznete zde.

Zdroj: Česká asociace ochrany rostlin

Link: https://www.ccpa.cz/gm-plodiny-cr/

30 November 2021

Existuje celá řada hledisek, která spotřebitel při nákupu potravin bere v úvahu. Při svém rozhodování by ale měl brát do úvahy i svoji odpovědnost za to, že potraviny často končí jako odpad, aniž by byly spotřebovány.

Na každého z nás přitom připadá cca 173 kg nespotřebovaných a vyhozených potravin ročně, což představuje velký problém, který je potřeba řešit, a to o to víc, že EU přijala velmi ambiciózní cíl snížit do roku 2030 objem potravinového odpadu na obyvatele na jednu polovinu, a to na maloobchodní i spotřebitelské úrovni.

Na tuto problematiku jsme se proto s podporou Rady kvality ČR detailněji zaměřili, a zpracovali jsme studii, ve které:

  • specifikujeme podmínky a situace, ve kterých k plýtvání potravinami dochází v jednotlivých fázích potravinového dodavatelského řetězce,
  • se zaměřujeme na nejdůležitější faktory, které ke vzniku tak velkého objemu potravinového odpadu v EU vedou, a ve které také
  • apelujeme na naše ekologické chování v budoucnu a kde vedle celé řady zdrojů a související legislativy uvádíme i možná opatření a doporučení, jak můžeme s tímto odpadem a s plýtváním potravinami bojovat.

A na toto téma jsme díky podpoře Rady kvality ČR uspořádali i kulatý stůl a on-line debatu, která mezi všemi zúčastněnými přispěla nejen k výměně názorů, ale především k výměně příkladů dobré praxe a zkušeností, jak lze na jednotlivých úrovních potravinově dodavatelského řetězce námi formulovaná doporučení a opatření na omezení plýtvání potravinami do budoucna naplňovat.

Zpracovaná a uveřejněná studie pod názvem "Udržitelná spotřeba při nákupu potravin" je k dispozici - zde.

Program kulatého stolu (včetně přehledu vystupujících) je k dispozici - zde.

Záznam z celé této akce je k dispozici - zde. Za technické komplikace v úvodu přenosu se omlouváme.

Zdroj: SČS

Link: https://www.konzument.cz/projekty/rada-kvality-cr/potravinovy-odpad.php

30 November 2021

Aktualizováno: 26. 11: 2021, Vznik stanoviska: 3. 8. 2017

Účel stanoviska

Účelem tohoto stanoviska je popsat zákonné požadavky na provoz stáčíren, které provádějí plnění vinařských výrobků.

S ohledem na omezující požadavky pro prodej vína sudového od 1. 1. 2018 někteří prodejci vína sudového přešli do režimu stáčírny.

Z tohoto důvodu stanovisko zohledňuje i takovou situaci, kdy stáčírna (v zázemí) naplní nebalené víno z přepravní nádoby do obalu určeného pro spotřebitele a toto víno v místě, kde bylo naplněno, prodá spotřebiteli.

Právní rámec

  • Zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících předpisů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 321/2004 Sb.“).
  • Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 110/1997 Sb.“).
  • Nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007, v platném znění (dále jen „nařízení (EU) č. 1308/2013“).
  • Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2018/273, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o systém povolení pro výsadbu révy, registr vinic, průvodní doklady a certifikaci, evidenční knihu vstupů a výstupů, povinná prohlášení, oznámení a zveřejňování oznamovaných informací, doplňuje se nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1306/2013, pokud jde o příslušné kontroly a sankce, mění se nařízení Komise (ES) č. 555/2008, (ES) č. 606/2009 a (ES) č. 607/2009 a zrušuje se nařízení Komise (ES) č. 436/2009 a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2015/560 (dále jen „nařízení (EU) 2018/273“).
  • Prováděcí Nařízení Komise (EU) 2018/274, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o systém povolení pro výsadbu révy, certifikaci, evidenční knihu vstupů a výstupů, povinná prohlášení a oznámení, a k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1306/2013, pokud jde o příslušné kontroly, a zrušuje prováděcí nařízení Komise (EU) 2015/561 (dále jen „nařízení (EU) 2018/274“).
  • Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2019/33, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o žádosti o ochranu označení původu, zeměpisných označení a tradičních výrazů v odvětví vína, řízení o námitce, omezení použití, změny specifikace výrobku, zrušení ochrany a označování a obchodní úpravu (dále jen „nařízení (EU) 2019/33“),
  • Nařízení EP a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin, v platném znění (dále jen „nařízení (ES) č. 852/2004“).
  • Nařízení EP a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, v platném znění (dále jen „nařízení (ES) č. 178/2002“).
  • Nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, v platném znění (dále jen „nařízení (EU) č. 1169/2011“).
  • Vyhláška č. 88/2017 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství, v platném znění (dále jen „vyhláška č. 88/2017 Sb.“).

Základní definice:

  • Vinařské výrobky:

Výrobky uvedené v příloze I části XII nařízení (EU) č. 1308/2013, kromě vinného octa (čl. 2 odst. 1 písm. b) nařízení (EU) 2018/273);

  • Stáčírna:

fyzická nebo právnická osoba nebo seskupení těchto osob, které provádějí nebo nechávají provádět plnění vína do nádob (čl. 2 odst. 1 písm. i) nařízení (EU) 2018/273);

  • Plnění do nádob:

umisťování vína jako konečného výrobku pro obchodní účely do nádob o objemu nejvýše šedesát litrů (čl. 2 odst. 1 písm. h) nařízení (EU) 2018/273);

  • Obchodníci:

fyzické nebo právnické osoby či jejich seskupení s výjimkou soukromých spotřebitelů nebo maloobchodníků, kteří skladují vinařské výrobky pro obchodní účely nebo jsou zapojeni do obchodu s nimi a potenciálně je i plní do nádob, s výjimkou palíren (čl. 2 odst. 1 písm. j) nařízení (EU) 2018/273);

  • Vinařský rok:

hospodářský rok pro odvětví vína podle čl. 6 písm. d) nařízení (EU) č. 1308/2013 (čl. 2 odst. 1 písm. k) nařízení (EU) 2018/273);

  • Obal určený pro spotřebitele:

jednorázový nebo bez výměny jednorázového uzávěru znovu nenaplnitelný obal o maximálním objemu 20 litrů, který v místě prodeje tvoří spolu s jeho obsahem prodejní jednotku pro spotřebitele, a jsou na něm nebo na etiketě k němu připojené uvedeny údaje podle předpisů Evropské unie, tohoto zákona a prováděcích právních předpisů (§ 3 odst. 1 písm. y) zákona č. 321/2004 Sb.);

  • Balená potravina:

samostatná prodejní jednotka v obchodní úpravě v nezměněném stavu určená konečnému spotřebiteli a zařízením společného stravování, která se skládá z potraviny a obalu, do něhož byla potravina vložena před uvedením do prodeje, a to bez ohledu na to, zda je potravina v obalu uzavřena zcela nebo pouze zčásti, avšak v každém případě takovým způsobem, že bez otevření nebo výměny obalu nelze změnit jeho obsah; za balenou potravinu se nepovažuje potravina zabalená v místě prodeje na žádost spotřebitele ani potravina zabalená pro účely přímého prodeje (článek 2 odst. 2 písm. e) nařízení (EU) č. 1169/2011).

Základní povinnosti stáčírny, která plní výrobky (víno) do obalů určených pro spotřebitele a dále uvádí produkt na trh:

V případě, že stáčírna zamýšlí prodávat spotřebitelům víno v obalech určených spotřebiteli v místě stočení:

Víno musí být do obalu určeného pro spotřebitele naplněno v předstihu, nikoliv až na žádost spotřebitele, stejně jako u jiných balených vín uváděných na trh (např. víno v lahvích, v bag-in-boxech). Pokud by provozovatel nebalené víno do obalu určeného pro spotřebitele plnil z přepravního (či jiného) obalu, který není obalem pro spotřebitele, až na žádost spotřebitele, jednalo by se o prodej vína z jiného obalu než určeného pro spotřebitele, tedy prodej sudového vína ve smyslu § 3 odst. 1 písm. v) zákona č. 321/2004 Sb. Klíčovou skutečností zde je, že byť by víno bylo předáváno spotřebiteli v obalech určených pro spotřebitele, do doby předání spotřebiteli by bylo umístěno v jiném obalu, tedy nabízeno k prodeji a prodáváno by bylo z jiného obalu než obalu určeného pro spotřebitele, a to na žádost spotřebitele. Pokud by takový provozovatel nebyl výrobcem ani příjemcem předmětného nebaleného vína ve smyslu § 16b odst. 1 zákona č. 321/2004 Sb., nebyl by tento k prodeji sudového vína dle § 16b odst. 2 téhož zákona oprávněn.

Povinnost registrace:

Dle § 3 odst. 1 písm. i) zákona č. 110/1997 Sb. [resp. čl. 6 odst. 2 nařízení (ES) 852/2004] provozovatel potravinářského podniku (stáčírna) oznamuje zahájení, změnu nebo ukončení výkonu předmětu činnosti podle zákona č. 110/1997 Sb., a to Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Tento provozovatel musí mít registrovanou činnost „stáčírny“.

V případě, že je již tento provozovatel u SZPI registrován, ale nikoli jako stáčírna, je nezbytné, aby tento subjekt:

  • v případě, že bude vykonávat jak svou dosavadní činnost, tak činnost stáčírny, oznámil zahájení předmětu činnosti stáčírny,
  • v případě, že bude nově působit pouze jako stáčírna, oznámil změnu výkonu předmětu své činnosti na činnost stáčírny.

Povinnost vést evidenční knihy:

Dle čl. 147 odst. 2 nařízení (EU) č. 1308/2013 fyzická nebo právnická osoba (stáčírna), která za účelem výkonu svého podnikání má v držení produkty v odvětví vína, vede o uvedených produktech evidenci zaznamenávající vstupy a výstupy těchto produktů. Dle § 30 odst. 1 a odst. 2 zákona č. 321/2004 Sb. fyzická nebo právnická osoba (stáčírna), která drží nebo zprostředkovává produkt za účelem výkonu svého podnikání nebo k obchodním účelům, je povinna vést evidenční knihy v rozsahu stanoveném právními předpisy, a předložit tyto evidenční knihy na žádost orgánu dozoru bez zbytečného odkladu.

Evidenční kniha musí být vedena samostatně pro každý podnik [čl. 28 odst. 4 nařízení (EU) 2018/273]. Evidenční kniha se vede přímo v zařízení, kde se výrobky skladují (drží) [čl. 28 odst. 5 nařízení (EU) 2018/273].

Tyto evidenční knihy musí mít jednu z následujících podob [čl. 13 odst. 2 nařízení (EU) 2018/274]:

  1. očíslované listy v pevné vazbě

Pokud jsou evidenční knihy vedeny v pevné vazbě, záznamy musí být provedeny nevratně a nesmazatelně. Je-li provedena oprava záznamu, tak pouze takovým způsobem, že je viditelný i původní záznam a je uveden podpis osoby, která opravu provedla (§ 13 odst. 1 vyhlášky č. 88/2017 Sb.). Podoba této evidenční knihy lze použít pro vstupy, výstupy i operace.

  1. elektronický záznam vykazovaný v souladu s podrobnými předpisy stanovenými příslušnými orgány

V případě, že jsou evidenční knihy vedeny v elektronické podobě, musí použitý program zabezpečit, aby každý záznam byl proveden nevratně s uvedením jména osoby, která záznam provedla. Je-li provedena oprava záznamu, tak pouze takovým způsobem, že je viditelný i původní záznam a je uvedeno jméno osoby, která opravu provedla (§ 13 odst. 1 vyhlášky č. 88/2017 Sb.). Podoba této evidenční knihy lze použít pro vstupy, výstupy i operace.

SZPI bude vyžadovat, aby elektronický záznam byl schopen evidovat požadované údaje stanovené prováděcím právním předpisem, tj. vyhláškou č. 88/2017 Sb., s uvedením jména osoby, která záznam provedla. Každý záznam musí být proveden nevratně a je-li provedena oprava záznamu, tak pouze takovým způsobem, že je viditelný i původní záznam a je uvedeno jméno osoby, která opravu provedla.

  1. vhodný moderní účetní systém schválený příslušnými orgány

SZPI jako příslušný orgán [orgán dozoru nad dodržováním povinností v odvětví vinařství dle § 37 odst. 1 písm. b) zákona č. 321/2004 Sb.] v rámci schvalování moderního účetního systému posoudí, zda je takový systém (program) vhodný pro vedení evidenční knihy tj. zda umožňuje dosáhnout stejného stupně hodnověrnosti evidenční knihy jako v případě podob evidenční knihy podle písm. a) nebo b). Zejména inspektor posoudí nevratnost záznamů, viditelnost původních záznamů, identifikovatelnost osob, které záznamy provádějí, apod.  

  • Existuje rozpor s ustanovením § 13 odst. 8 věta druhá vyhlášky 88/2017 Sb., dle kterého  účetní program mohou vést jen obchodníci a to jen u balení určeného spotřebiteli – citace: „V případě vín v balení určeném spotřebiteli může obchodník vést evidenci o zásobách vína prostřednictvím účetního programu, přičemž musejí být evidovány všechny údaje uvedené na vzoru v příloze č. 21, s výjimkou údajů vlastní spotřeba a technologické ztráty“.

Aplikační přednost má ustanovení čl. 13 odst. 2 písm. c) nařízení (EU) 2018/274 jako přímo použitelný právní předpis. Proto moderní účetní systém (program) mohou používat všichni, tedy nejen obchodníci s vínem v balení určeném pro spotřebitele, ale i obchodníci s nebaleným vínem, dále také výrobci a stáčírny aj.

Podoba této evidenční knihy lze použít pro vstupy, výstupy i operace, pokud to výše uvedený moderní účetní systém (program) dokáže evidovat.

  • Stáčírna musí vést každý měsíc evidenční knihy dle vzoru uvedeného v příloze č. 21 vyhlášky č. 88/2017 Sb. Evidují se zejména tyto údaje: druh vína, odrůda a číslo šarže, zásoba na počátku měsíce, nákup vína v měsíci, prodej vína, vlastní spotřeba, technologické ztráty, zásoba vína na konci měsíce, provenience, referenční číslo průvodního dokladu (u nebaleného vína pocházejícího z třetích zemí se uvede i číslo dokladu VI 1).
    • Záznam vstupů se do evidenční knihy zapisuje nejpozději pracovní den následující po přijetí.
    • Záznam výstupů u výrobků, které jsou plněny výlučně do nádob o jmenovitém objemu nejvýše 10 l opatřených jednorázovým uzávěrem, jak uvádí čl. 9 odst. 1 písm. e) bod i) nařízení (EU) 2018/273, se zapisuje formou měsíčních úhrnů.
  • Dále stáčírna musí vést evidenční knihu pro každou nádobu (i KEG sud), v níž je uskladněno víno, a to dle vzoru uvedeného v příloze č. 22 vyhlášky č. 88/2017 Sb., zejména musí evidovat operace - údaje o počtu naplněných nádob a jejich objem, a to na základě čl. 29 odst. 3 písm. b) nařízení (EU) 2018/273 a v souladu s čl. 16 odst. 1 písm. d) nařízení (EU) 2018/274.
    • Záznamy o operaci – plnění do nádob (označení nádoby s nebaleným vínem, druh produktu - označení vína, číslo šarže, příjem, výdej a zůstatek litrů vína ke každému datu, kdy bylo prováděno plnění, počet naplněných nádob a jejich objem) se v evidenční knize vedené dle vzoru uvedeného v příloze č. 22 uvádějí nejpozději v pracovní den následující po operaci, a to  v souladu s ustanovením  čl. 20 odst. 2 písm. a) nařízení (EU) 2018/274.

Povinnost podávat povinná hlášení:

Dle čl. 32 odst. 1 nařízení (EU) 2018/273 má provozovatel (stáčírna) povinnost jednou ročně podávat prohlášení o zásobách, a to ke dni 31. 7. vinařského roku. Činí tak nejpozději do 10. září [čl. 23 odst. 1 nařízení (EU) 2018/274].

Povinnost dodržovat hygienické požadavky:

Provozovatel (stáčírna) má povinnost dodržovat hygienické podmínky uvedené v příloze č. II nařízení (ES) č. 852/2004. Vzhledem k tomu, že se jedná o činnost blízkou výrobě produktu, bude vyžadováno důsledné dodržování zásad správné hygienické praxe, nastavení systému HACCP.

Uvádění na trh:

Provozovatel (stáčírna) má povinnost všechny své produkty označit všemi povinnými údaji podle čl. 118 a 119 nařízení (EU) č. 1308/2013, případně dle dalších právních předpisů, na etiketě obalu určeného pro spotřebitele (§ 3 odst. 1 písm. y) zákona č. 321/2004 Sb. - např. PET nebo skleněná lahev, bag in box) a nabízet k prodeji v obalu určeném pro spotřebitele jako balenou potravinu nebo z obalu určeného pro spotřebitele jako čepované nebo rozlévané víno.

  • Na etiketě provozovatel mimo jiné uvede název a adresu stáčírny [viz čl. 46 odst. 2 nařízení (EU) 2019/33].  V případě plnění do lahví doplní tyto údaje slovy „stáčírna“ nebo „plněno v (…)“; v případě použití jiných obalů než lahví se použijí slova „balírna“ nebo „baleno v (…)“.
  • Vína tuzemské provenience s chráněným označením původu nebo chráněným zeměpisným označením LZE označit také logotypem [viz § 16 odst. 4 zákona č. 321/2004 Sb.; § 15 vyhlášky č. 88/2017 Sb.]

Přepravní obal nebaleného vína musí být opatřen etiketou s údaji dle § 16 odst. 15 zákona č. 321/2004 Sb. (tj. číslo šarže, druh výrobku, výraz a název CHOP/CHZO, skutečný obsah alkoholu v % obj., provenience, název stáčírny / producenta / prodejce / případně dovozce, slovní vyjádření obsahu zbytkového cukru, datum plnění, identifikační údaje příjemce nebo výrobce).

 
30 November 2021

Jak oznámil portál „e-Kapija“, společnost Allied Beverages Adriatic (ABA), kterou prostřednictvím americké společnosti Barlan Inc. kontroluje The Coca-Cola Company, plánuje převzít srbskou firmu Andelković z Bělehradu, která vlastní stáčírnu minerálních vod v Neresinci u Kučeva (východní část Srbska).

V této stáčírně společnost Andelković vyrábí neperlivou a perlivou minerální vodu značek Duboka a Deep. Coca-Cola prostřednictvím společnosti ABA již v Srbsku vlastní brend minerální vody Rosa a novým nákupem chce upevnit svoji pozici na trhu minerálních vod, kde zatím dominuje společnost Knjaz Miloš. Ta je od roku 2019 ve společném vlastnictví české společnosti Mattoni 1873 a americké společnosti Pepsico a je lídrem na srbském trhu nealkoholických nápojů.

Příprava programu IPARD 3 v Srbsku

Podle zdrojů z Ministerstva zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství Srbska se očekává, že do konce tohoto roku bude podepsán program IPARD 3. V programu je na rozvoj zemědělství vyčleněno 280 miliónů EUR, které se rozdělují na jednotlivé podporované oblasti formou subvencí. Do fondu přispívá finančně ze 75 % Evropská unie a zbylých 25 % zajištuje srbský stát. IPARD 3 by měl navazovat na předchozí programy IPARD 1 a IPARD 2 a očekává se, že řada subvencí bude opět určena na nákup různé zemědělské technologie a zemědělské techniky jako je například vybavení stájí, traktory apod. Zde se otevírá prostor i pro možné dodávky českých firem, které jsou známé svými kvalitními zemědělskými technologiemi.

Oznámen termín konání 89. ročníku Mezinárodního zemědělského veletrhu Novi Sad

Výstavní správa Novosadského výstaviště v těchto dnech oznámila plánovaný termín konání Mezinárodního zemědělského veletrhu Poljoprivreda 2022. Veletrh by se měl konat v Novém Sadu v obvyklém jarním termínu, konkrétně od 21. května do 27. května 2022. Jedná se o největší zemědělský veletrh v oblasti západního Balkánu. Veletrh je významnou příležitostí pro prezentaci českých firem a navázaní nových obchodních kontaktů, a proto Ministerstvo zemědělství České republiky plánuje i pro tento ročník na veletrhu oficiální účast. 

Zpracoval:
Vladimír Váňa
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě
Tel: +420 702 169 425, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: Společnost Coca-Cola posiluje svoji pozici v oblasti minerálních vod na Balkáně (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

30 November 2021

Bordeaux (Francie) 30. listopadu (ČTK) - Odvolací soud ve francouzském městě Bordeaux poslal na rok do vězení obchodníka s vínem, kterého shledal vinným z pančování vína, nekalé konkurence a poškozování dobrého jména vinařské oblasti Bordeaux. Poslední bod obžaloby a pokus o zneužití renomovaného označení AOP je ve Francii zcela nevídaný, informoval list Le Monde.

Kromě ročního nepodmíněného trestu musí Vincent Lataste zaplatit pokutu 30.000 eur (770.000 korun) a jeho společnost dalších 100.000 eur (2,56 milionu korun). Rozsudek zní "podvod, pokus o podvod ohledně podstatných vlastností vín, podvodné použití a pokus o podvodné použití označení AOP".

Vína AOP jsou vína, která mají chráněné označení původu. Jsou nejkvalitnější, pocházejí z jasně vymezené zeměpisné oblasti a podléhají přísným pravidlům odrůd, pěstitelských metod a výnosů. Označení AOP nese téměř 95 procent vín vyprodukovaných v regionu Bordeaux.

V roce 2015 při běžné kontrole složení vína úředníci u Latasteho odhalili nezvykle vysoké hodnoty oxidu siřičitého ve vínech určených pro vývoz do Číny. Inspektoři vše nahlásili příslušnému úřadu, který už měl obchodníka v hledáčku kvůli dalším nekalým praktikám. Při vyšetřování se také zjistilo, že Lataste nakupoval zbytky vín od jiných výrobců a také směsi určené k destilaci, míchal je s vlastním certifikovaným vínem a vše vyvážel jako "pravé bordeaux".

Kvůli poškození dobrého jména této francouzské vinařské oblasti se soudního procesu účastnilo několik místních vinařských organizací a institucí.

"Pokud bude veřejnost vína z Bordeaux stále častěji vnímat jako nedůvěryhodná, s nejasnou kvalitou, mohou tím potenciálně utrpět místní vinaři. Když budou nájemci, vinaři a vinařství v okolí obcházet pravidla a porušovat předpisy, získají tím výhodu proti těm, kteří je důsledně dodržují," obává se Frédéric Georges, advokát místního sdružení vinařů. Aktuální verdikt by podle něj mohl omezit další podobné nekalé praktiky.

lsa jrm

29 November 2021

Pozvánka na odbornou konferenci z cyklu konferencí "za pět minut dvanáct" na téma: Potravinový odpad a cesty k jeho efektivnímu předcházení

Konference se koná pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu, ministra zemědělství Miroslava Tomana, Ministerstva životního prostředí a Zastoupení Evropské komise v ČR

Kdy: 6. prosince 2021 od 11:55

Kde: online, konferenci můžete sledovat ZDE

Konferenci moderuje: Ján Kondáš – 1. část programu / Pavel Mikoška – 2. část programu

Danou problematiku budeme diskutovat především z následujících pohledů:

  • Potravinový odpad jako významný zdroj skleníkových plynů
  • Metodický postup pro reporting potravinového odpadu
  • Pozice MZe k potravinovému odpadu a efektivní nástroje k předcházení vzniku odpadu na úrovni primární zemědělské produkce a zpracovatelů
  • Efektivní nástroje omezování vzniku potravinového odpadu v různých článcích potravinového řetězce
  • Food retail business jako viditelný článek potravinového řetězce a jeho cesty k omezování vzniku potravinového odpadu
  • Inovativní řešení pro zpracování potravinových přebytků

Program:

11:45 – 11:55 – Přihlašování účastníků

11:55 – Slavnostní zahájení

– Silvana Jirotková, náměstkyně ministra, MPO a předsedkyně Rady kvality ČR

– Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR

12:10 – Panel 1: Green Deal a pozice ČR k problematice potravinového odpadu

  1. Martin Štěpánek, ředitel Odboru potravinářského, Ministerstvo zemědělství: Green Deal a problematika plýtvání potravinami z pozice MZe
  2. Iveta Bošková, ÚZEI: Příprava ČR na reporting potravinových ztrát
  3. Tomáš Martoch, ECR Group: Aktivity ECR k omezování potravinového odpadu – návrhy globálních řešení
  4. Tomáš Prouza, SOCR ČR: Obchodníci v ČR: darování potravin a udržitelnost systému
  5. Anna Strejcová a Denisa Rybářová, Zachraň jídlo: Jak darovat zbylé pokrmy z jídelen
  6. Václav Stárek, Asociace hotelů a restaurací ČR: Food waste – metodika k omezování potravinových odpadů v pohostinství
  7. Ondřej Černý, EFG Rapotín: Efektivní koncové řešení pro skutečný potravinový odpad

14:00 – Přestávka na kávu

14:10 – Panel 2: Způsoby využití potravinových přebytků jako cesta k eliminaci potravinového odpadu

  1. Veronika Láchová, ředitelka ČFPB: Využití potravinových přebytků jejich nejefektivnějším způsobem – to je za účelem jejich přímé lidské spotřeby
  2. Ján Kondáš, ředitel komunikace, Tesco Stores ČR: Různé aspekty potravinového odpadu a jeho eliminace jako součást udržitelného podnikání
  3. Petr Baudyš, Penny Market: Strategie diskontéra při řešení problematiky vzniku potravinového odpadu
  4. Martina Černá a Peter Daňo, Albert ČR: Trajektorie omezování plýtvání potravinami na úrovni prodejen Albert
  5. Jakub Slezák, TitBit: Alternativy využití nestandardního ovoce a zeleniny při jejich konverzi na kvalitní výrobky
  6. Daniel Gerbel, Technopek: Možný způsob využití pečiva a OZ pro konverzi potravinových přebytků – patentovaná technologie

15:40 – Přestávka na kávu

15:50 Panelová diskuse k prezentovaným příspěvkům

společný brainstorming k problematice omezování vzniku potravinového odpadu (I. Bošková, V. Láchová, T. Martoch, V. Vodička, J. Kondáš, T. Prouza)

Zdroj: SOCR ČR

29 November 2021

Vstupní náklady na výrobu potravin vzrostly v poslední době v průměru o 20 až 30 %, ale kupní síla je ve Vietnamu po uvolnění pandemických restrikcí oslabená, což zatím omezuje prostor pro zvyšování jejich cen.

VSR se v boji s Covid-19 původně vydala cestou nulové tolerance, ale více než měsíc dlouhé lockdowny šíření nemoci nezastavily. Podařilo se však velmi rychle proočkovat populaci. Epicentrem pandemie se stalo Ho Či Minovo Město a okolí, což je ekonomické centrum země a dopady na ekonomiku začínaly být neúnosné. Některé nadnárodní firmy dokonce zvažovaly přesun výroby z Vietnamu. 

Propad koupěschopnosti zapříčiněný dočasným uzavřením ekonomiky, dále prohloubila nedostatečná podpora lidí a firem postižených pandemií. Například na jednorázový příspěvek ve výši necelých 1500 Kč dosáhlo v Ho Či Minově Městě pouze 1 % obyvatel, na některých místech se rozdávala pouze rýže.

Problémům s rostoucí cenou surovin a nákladů na výrobu i přepravu čelí také potravinářské firmy. Zatím si však nemohou dovolit navýšení vstupních nákladů promítnout do prodejních cen, protože se příjmy spotřebitelů značně snížily. 

Z komodit výrazně podražil například olej, meziročně o 30 % a očekává se, že jeho cena nadále poroste. Šéf firmy VNFLOUR, která dodává na vietnamský trh mouku, uvedl, že cena pšenice vzrostla o 30 až 40 %. Ředitelka firmy Ba Huan, která je největším dodavatelem vajec ve Vietnamu, uvedla, že zatímco vstupní náklady vzrostly o 20–30 %, firma ještě nezvýšila ceny vajec, protože kupní síla je slabá. Doufá však, že se kupní síla brzy zvýší. Je jisté, že inflační tlaky v důsledku nárůstu výrobních cen se postupně přenesou do spotřebitelských cen.

Specifická situace je u ovoce, které se díky vysokým přepravním nákladům a delším dodacím lhůtám nyní těžko exportuje. Cena padá a neprodejné ovoce zaplavuje obchody, tržnice i ulice. Zpracování ovoce a jeho další využití může být zajímavou příležitostí pro české firmy.

Zpracoval: Ing. Luboš Marek
místní spolupracovník Ministerstva zemědělství ve Vietnamu
tel: +84 904 099 562, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/potraviny-ve-vietnamu-ceka-zdrazovani.html

29 November 2021
Datum: 13.12.2021  13:00 – 15:00
Místo konání: Online (MS Teams)
Kategorie: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

Od 1. ledna 2022 vstupují v platnost dvě nová opatření Generálního ředitelství cel ČLR (GACC), která výrazně upravují podmínky pro vývoz potravin do Číny dle míry jejich „rizikovosti“ a zavádí povinnost registrace zahraničních producentů. Jde o vyhlášky k povinné registraci zahraničních producentů potravin exportovaných do Číny (Vyhláška č. 248) a k bezpečnosti importovaných a exportovaných potravin (Vyhláška č. 249).

Exportujete či máte zájem exportovat potraviny do Číny? Zajímá Vás, jak nová opatření ovlivní Vaši společnost? Rádi byste získali podrobnější informace, jak nový registrační systém vypadá a funguje?

Nové podmínky vývozu Vám představí a Vaše otázky zodpoví zemědělský diplomat v Číně pan Ondřej Plaček ve spolupráci se zástupci SZPI a SVS.

Plánovaný program

ČAS

OBSAH

PREZENTUJE

13:00– 13:05

ÚVOD

Ing. Karolína Bartošová, ředitelka odboru zahraničně obchodní spolupráce MZe

13:05-14:30

Představení nového systému registrace zahraničních producentů a příslušných vyhlášek GACC

Mgr. Ondřej Plaček – Zemědělský diplomat v Číně

14:30-15:00

Dotazy a diskuse

Účastníci

Platforma

Webinář proběhne prostřednictvím MS Teams v českém jazyce.

Poznámka: Účastí na webináři souhlasíte s tím, že bude nahrávaný a následně veřejně přístupný na webu Ministerstva zemědělství.

Přihlášení

Zájemci o účast se mohou přihlásit přes formulář do 9. 12. 2021 nebo e-mailem na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Odkaz na webinář Vám bude následně zaslán na Vaši e-mailovou adresu.

Poznámka: V případě, že se nelze přihlásit přímo odkazem ve formuláři zkopírujte hypertextový odkaz rovnou do Vašeho internetového prohlížeče.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/zemedelsti-diplomate/cina/pozvanka-na-webinar-cina-nove-pozadavky.html

29 November 2021

Praha 26. listopadu (ČTK) - Zemědělci hospodařící na ploše větší než 20 hektarů musí od příštího ledna uchovávat informace o hnojivech v elektronické podobě. Do konce ledna 2023 je pak musí za předchozí rok zaslat Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), připomněla dnes ČTK mluvčí ústavu Ivana Kršková.

Novou povinnost přinesla novela zákona o použití hnojiv. Dříve stačilo vést evidenci v papírové formě. Za porušení zákona hrozí pokuta až do 50.000 Kč. "Předání dat jedenkrát za kalendářní rok bude primárně sloužit ke statistickému zpracování spotřeby hnojiv, nikoliv ke kontrole," doplnila mluvčí.

Zemědělci hospodařící na menší ploše musí vést evidenci jako dříve, změny se na ně nevztahují.

Od letošního roku se pak změnila i povinnost zpracovávat bilanci dusíku. "Bilance musí být poprvé zpracována do 31. prosince 2021 za období od 1. července 2020 do 30. června 2021. Bilancováním se získá ucelený přehled o vhodnosti provedeného hnojení, potažmo využitelnosti dusíku na úrovni zemědělského podniku bez ohledu na to, zda byla hnojiva aplikována k plodinám, meziplodinám nebo na podporu rozkladu slámy," připomněla mluvčí.

drh mal

26 November 2021

Vážení,

EIT Food Hub si Vám jménem organizátorů dovoluje připomenout možnost účasti na konferenci Bezpečná výživa, která se uskuteční v sobotu 27. listopadu 2021.

S ohledem na aktuální epidemickou  situaci se konference Bezpečná výživa - Trendy v cereální technologii koná ON-LINE.

Stále je možné se registrovat k účasti na této akci.

Program konference najdete zde.

 

Těšíme se 27. listopadu na setkání.

S pozdravem,

Organizátoři konference Bezpečná výživa

Ústav analýzy potravin a výživy a Ústav sacharidů a cereálií, VŠCHT Praha

26 November 2021

Od 1. ledna 2022 vstupují v platnost opatření, která upravují podmínky pro vývoz potravin do Číny. Největší změnou je povinná registrace producentů potravin lišící se v závislosti na míře „rizikovosti“ vyvážených produktů.

Generální ředitelství cel ČLR (GACC) nyní k vyhláškám k povinné registraci zahraničních producentů potravin exportovaných do Číny (č. 248) a k bezpečnosti importovaných a exportovaných potravin (č. 249) nyní vydalo dlouho avizované interpretace (v příloze).

Kromě zveřejnění uvedených vodítek, jež společně se zněním vyhlášek naleznete v angličtině v příloze níže, proběhlo v minulém týdnu k tématu jednání Evropské komise a zástupců členských států EU s GACC. Zásadní informace z jednání jsou následující:

  • Firmy se musí registrovat pro jednotlivé výrobní závody a jednotlivé skupiny výrobků. Pro každý závod a skupinu výrobků tedy bude samostatné registrační číslo.
  • Daná firma se dle struktury své výroby může paralelně registrovat sama pro „nízkorizikové potraviny“ dle čl. 9 vyhlášky č. 249 a prostřednictvím příslušného dozorového orgánu pro potraviny dle čl. 7 vyhlášky č. 248.
  • Požadavek na registraci se netýká exportérů a obchodníků, kteří nezpracovávají konečný produkt a běžných skladů, i pokud zde dochází k přebalení zboží. Naopak registrovat se musí chladírny a mrazírny (tzv. „cold-chain“ sklady).
  • GACC již spustilo stránky pro samoregistraci producentů v angličtině, jež zároveň umožňuje firmám určit, do které kategorie registrace konkrétní produkt spadá. Rozdělení produktů do konkrétní kategorie dle celního zařazení v příloze. Není-li příslušný produkt v seznamu uveden, nespadá do působnosti vyhlášky č. 248.
  • Od 30. listopadu 2021 bude pro samoregistraci funkční již pouze nová adresa  https://cifer.singlewindow.cn . Do tohoto systému budou přesunuta i dříve zadaná data z předchozí verze. 
  • GACC též prodloužilo možnost zrychlené registrace producentů potravin vybraných rizikových skupin (exportovaných od 1. ledna 2017) prostřednictvím dozorových orgánu do konce listopadu 2021. Pro bližší informace viz informace k  možnosti zrychleného postupu .
  • Požadavky na označování budou vyžadovány až pro potraviny vyrobené od 1. ledna 2022. Pro kontext viz předchozí  zpráva k označování  z 20. října 2021.
  • Nicméně od 1. ledna 2022 musí dokumenty pro celní deklaraci obsahovat registrační číslo přidělené GACC.

V případě zájmu o registraci rizikových potravin dle klasifikace vyhlášky č. 248, jež vyžaduje doporučení příslušného dozorového orgánu, doporučujeme kontaktovat dle gesce Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (tel. 543 540 281, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), případně odbor vnějších vztahů a kontroly dovozu a vývozu ÚVS SVS (tel. 227 010 545, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

S dalšími dotazy se můžete obrátit též na zemědělského diplomata velvyslanectví ČR v Pekingu Ondřeje Plačka (tel. +86 10 8532 9506,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Praktickým otázkám spojeným s registrací bude věnován webinář plánovaný na 13. prosince 2021. Zájemci o účast mohou kontaktovat zemědělského diplomata Ondřeje Plačka. Na stránkách MZe bude též zveřejněna pozvánka s dalšími podrobnostmi.

Přílohy

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/podminky-exportu-potravin-do-ciny-od-1-1.html

26 November 2021

Brno 25. listopadu (ČTK) - Šampionem Salonu vín - národní soutěže vín 2022 je Chardonnay barrique, EGO No. 97, 2019, výběr z hroznů ze Zámeckého vinařství Bzenec. Pořadatelé to oznámili v tiskové zprávě po skončení hodnocení.

Vítězné Chardonnay pochází z vinařské oblasti Morava, slovácké Podoblasti, vinařské obce Vracov a viniční trati Klínky. "Víno má nádhernou zlatožlutou barvu se zelenými odlesky. Vůně je plná žlutého ovoce, medu, rozinek a podpořená vanilkou. V chuti je zejména kulaté, krásně hebké a široké s tóny vanilky a jemně praženého oříšku," charakterizoval šampiona pro příští rok ředitel vinařství Bořek Svoboda.

Do soutěže, jejíž nominační kola za jednotlivé podoblasti se uskutečnila v minulých měsících, se letos přihlásilo 2402 moravských a českých vín, tedy o 139 méně než loni. Ve finálovém kole posuzovala odborná porota 400 vzorků.

"I přes všechny obtíže posledních dvou let na aktuálním ročníku vidíme, jak se celý vinařský obor neustále posouvá kupředu a kvalita moravských a českých vín roste s ním. Bylo to vidět i v hodnocení vín v 'superkomisi' pro výběr šampiona, kdy rozdíly v hodnocení na prvních místech byly velmi malé," uvedl ředitel pořádajícího Národního vinařského centra Pavel Krška.

Kompletní seznam výsledků, a tedy i složení Salonu vín pro rok 2022 zveřejní pořadatelé na přelomu ledna a února. Pokud to situace v souvislosti s pandemií dovolí, bude jej provázet i předání ocenění vítězům jednotlivých kategorií, nejlepší kolekci i medailistům.

Od února se pak pro návštěvníky obvykle otevírá i samotný Salon vín. Celoročně je ve Valticích prezentováno 100 nejlepších vín s oceněním Zlatá medaile Salonu vín. Mimo to jsou v krátkodobých prezentacích nabízena vína s oceněním Stříbrná medaile Salonu vín, vína oceněná na zahraničních soutěžích nebo mladá růžová vína. Součástí expozice je také Síň slávy vinařství ČR.

ska hj

25 November 2021

Vláda Spojeného království stanovila dne 18. 11. 2021 nový harmonogram zavedení zpřísněných sanitárních a fytosanitárních kontrol a kontrol živých zvířat při dovozu z EU do UK, a také prodloužení výjimek.

od 1. ledna 2022

začátek povinnosti zasílat předběžné oznámení o zásilce zboží živočišného a rostlinného původu

do 30. června 2022

bude bez omezení dováženo z EU do Velké Británie (zákazy a omezení nebudou uplatňovány)

  • chlazené mleté maso,
  • chlazené a zmrazené mleté drůbeží maso,
  • chlazené masné polotovary.

od 1. července 2022

fyzické kontroly živých zvířat budou převedeny postupně z místa určení na určená stanoviště hraniční kontroly podle toho, jak se budou zařízení zprovozňovat („become designed“).

budou vyžadovány certifikace a zavedou se fyzické kontroly a kontroly totožnosti pro

  • zbývající vedlejší produkty živočišného původu
  • regulované rostliny a rostlinné produkty
  • maso a masné produkty
  • všechny zbývající vysoce rizikové potraviny, které nejsou živočišného původu

kontroly rostlin a rostlinných produktů s vysokou prioritou přesunou z místa určení na určená stanoviště hraniční kontroly a kontrolní místa spolu se zavedením kontrol pro všechny rostliny a rostlinné produkty s nižším rizikem

budou aplikovány nové požadavky na vývozní zdravotní osvědčení (Export Health Certificate)

bude vyžadováno Prohlášení o bezpečnosti (Safety and Security Declaration)

od 1. září 2022

budou vyžadovány certifikace a fyzické kontroly pro všechny mléčné výrobky

od 1. listopadu 2022

budou vyžadovány certifikace a fyzické kontroly pro

  • všechny zbývající produkty živočišného původu;
  • směsné produkty;
  • rybí výrobky

Popsané změny z 18. 11. 2021 jsou již promítnuty do dokumentu The Border with the European Union: Importing and Exporting Goods (pdf; 3,96 MB) na vládním webu UK.

Související odkazy

Zdroj: MZe ČR

Link: Další posun zavedení zpřísněných hraničních kontrol v agrárním dovozu z EU do Velké Británie (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

25 November 2021

Praha 24. listopadu (ČTK) - Do čela sněmovního zemědělského výboru zvolili dnes jeho členové poslance za Ústecký kraj Michala Kučeru (TOP 09). Bývalého předsedu výboru Jaroslava Faltýnka (ANO) zvolili jeho místopředsedou. Na dotaz ČTK to sdělil nový předseda Kučera a člen výboru Jan Volný (ANO), který dnešní jednání výboru řídil. Uvedli, že jiný kandidát nebyl a volba byla jednomyslná.

Kučera byl poslancem již v letech 2013 až 2017. Byl tehdy mimo jiné předsedou tehdejšího klubu TOP 09 a Starostů, když v této funkci nahradil v roce 2017 svého předchůdce Františka Laudáta. Vedl také podvýbor pro ochranu přírody a krajiny. Vystudoval Hornicko-geologickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě.

Zemědělský výbor bude mít v tomto volebním období 16 členů. Dnes jeho členové volili i čtyři místopředsedy. Kromě Faltýnka a někdejšího ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) jimi budou Tomáš Dubský (STAN) a Karel Smetana (KDU-ČSL). Výbor projednává předlohy týkající se nejen zemědělství, ale i potravinářství, lesnictví nebo myslivosti. Projednává také rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu nebo hospodaření ministerstva zemědělství.

nlm mal