05 July 2024

Řím 5. července (ČTK) - Meziměsíční růst světových cen potravin se v červnu zastavil. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes oznámila, že její index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, zůstal v červnu beze změny po třech měsících růstu za sebou.

V meziročním srovnání vykazoval index v červnu pokles o 2,1 procenta. Nacházel se téměř 25 procent pod rekordním maximem, na které se vyšplhal předloni v březnu v důsledku zahájení ruské vojenské invaze na Ukrajinu.

Podle údajů FAO se v červnu meziměsíčně zvýšily ceny rostlinných olejů, cukru a mléčných produktů. Tento nárůst byl ale kompenzován poklesem cen obilovin. Ceny masa v červnu zůstaly téměř beze změny.

FAO dnes zvýšila odhad celosvětové produkce obilovin pro letošní rok o 7,9 milionu tun na rekordních 2,854 miliardy tun. V předchozím roce produkce podle FAO činila 2850,4 miliardy tun.

pmh kpc

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

05 July 2024

Výrobci brojí proti vyššímu zdanění slazených nápojů. Jejich řízené zdražení pomocí spotřební daně plánuje ještě do příštích voleb ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Chce tím snížit stále se zvyšující podíl lidí s nadváhou, kterých je nyní v Česku více než polovina celkové populace. A tím ušetřit miliardy na léčbě souvisejících nemocí. Nápojáři záměr kritizují s tím, že chybí dostatečné důkazy o tom, že by byli vlivem zdražení sladkých nápojů lidé zdravější.

„Vláda slíbila, že nebude zvyšovat daně, ale jen vymýšlí další a další. A neříká, co bude s penězi, které se vyberou. Pokud chtějí jen vybrat více peněz, ať to řeknou a neschovávají se za bohulibý cíl snižování obezity,“ řekla HN Helena Kavanová, mluvčí Potravinářské komory ČR, která zastupuje výrobce jako například Kofola a Coca-Cola.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

 

V jedné lahvi běžné slazené limonády je často i přes 20 kostek cukru. V některých zemích už se platí z nápojů spotřební daň. Podle expertů to vede ke snížení konzumace sladkých nápojů až o 20 procent. Autor ▪ Shutterstock

Výrobci brojí proti vyššímu zdanění slazených nápojů. Jejich řízené zdražení pomocí spotřební daně plánuje ještě do příštích voleb ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Chce tím snížit stále se zvyšující podíl lidí s nadváhou , kterých je nyní v Česku více než polovina celkové populace. A tím ušetřit miliardy na léčbě souvisejících nemocí. Nápojáři záměr kritizují s tím, že chybí dostatečné důkazy o tom, že by byli vlivem zdražení sladkých nápojů lidé zdravější.
„Vláda slíbila, že nebude zvyšovat daně, ale jen vymýšlí další a další. A neříká, co bude s penězi, které se vyberou. Pokud chtějí jen vybrat více peněz, ať to řeknou a neschovávají se za bohulibý cíl snižování obezity ,“ řekla HN Helena Kavanovámluvčí Potravinářské komory ČR, která zastupuje výrobce jako například Kofola a Coca-Cola.
Ačkoli potravináři podle Kavanové souhlasí se škodlivostí nadměrné konzumace cukru, nevidí přínosnost jeho zdanění. Opírají se přitom o zkušenost ze zahraničí – dle jejich pozorování v žádné ze zemí, kde se doposud vyšší zdanění sladkých nápojů zavedlo, nedošlo k viditelnému snížení nadměrné tělesné hmotnosti v populaci.
„Většinou to zafungovalo na začátku po zavedení, ale do půl roku se to vrátilo na původní čísla. Některé země daň naopak zrušily pro její neefektivnost. Nikdo neprokázal, že by to vedlo ke snížení počtu obézních lidí,“ říká Kavanová.
S tím ale nesouhlasí například předseda České obezitologické společnosti Martin Haluzík: „Myslím si, že jde o velmi nepřesnou interpretaci. Nejde jednoznačně říct, že je to k ničemu. Je navíc zcela jednoznačně prokázáno, že konzumace sladkých nápojů zvyšuje riziko obezity a jakékoliv opatření, které jí sníží, bude mít pozitivní zdravotní dopad. “
Vyzdvihuje přitom například pravidla, která zavedlo v roce 2021 Polsko a kde systém podle něj funguje dobře. Peníze vybrané navíc ze spotřební daně na sladké nápoje se tam rovnou investují do prevence a léčby obezity.
A právě aplikaci polského modelu i pro české prostředí doporučují i členové Národní ekonomické rady vlády (NERV). Navrhují tak navázat výši zdanění na obsah cukru – čím sladší nápoj, tím vyšší spotřební daň. V případě běžné lahve Coca-Coly by mohla být cena až o čtvrtinu vyšší.
Státu by to podle propočtů výzkumné organizace PAQ Research mohlo vynést 2,7 miliardy korun ročně navíc. Další řádově miliardy by pak podle nich mohl stát ušetřit na dalších nákladech, zejména zdravotních.
Zároveň by tento systém podle odborníků nápojáře více tlačil k tomu, aby sami začali vyrábět méně sladké nápoje. Podle analýzy organizace, v rámci níž odborníci zkoumali desítky států, kde se cukrová daň zavedla, by nicméně neměly být tržby nápojářů ohrožené. Například ve Spojeném království se po zavedení této daně sice snížil objem prodaných sladkých nápojů, ale zároveň stoupla konzumace těch neslazených.
A podobné očekávání má od vyššího zdanění i obezitolog Haluzík: „Část spotřebitelů by zvýšení ceny odradilo od toho, aby si tyto méně zdravé nápoje kupovali. Mohlo by to nepochybně mít pozitivní dopad.“
To však nápojáři kritizují s tím, že jim nepřijde správné, aby změny ve finále dopadly na spotřebitele. „Domníváme se, že zvyšování daní tohoto typu bez přímé souvislosti s nějakým výsledkem a cílem, kterého chceme dosáhnout, je plácnutí do vody. Je to další zatížení spotřebitelů, kteří zaplatí sumu navíc. Ať je to člověk, který si dá Coca-Colu denně, nebo si ji koupí jen tak svátečně,“ říká Kavanová.
Podle Haluzíka jde ale ze strany nápojářů jen o snahu chránit vlastní byznys. „Výrobci slazených nápojů jsou nepochybně silnou vlivovou skupinou, která nemá zájem o to, aby vznikla daň z cukru. To nemůže nikoho překvapit. Nyní se o tom začíná poměrně vážně mluvit, tak je to zřejmě snaha rychle zamezit něčemu, co pro výrobce není výhodné.“
Jak připouští i sama Kavanová, nápojáři nyní reagují na prohlášení ministra Válka, který dlouhodobě uvádí, že by vyšší daň na cukr podpořil. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob pro HN potvrdil, že na prvním návrhu od května pracují zástupci resortu spolu se Státním zdravotním ústavem. „V současnosti se věnují získávání odborných podkladů a materiálů se zaměřením na dopady škodlivosti cukru pro veřejné zdraví.“
Válek v dubnu pro Českou televizi uvedl, že vyšší daň na cukr podpoří, pokud ji navrhne ministerstvo financí. Její schválení by chtěl stihnout do příštích sněmovních voleb na podzim příštího roku. Mluvčí resortu financí Petr Habáň na dotaz HN pouze uvedl, že se k tématu nebude vyjadřovat, dokud nebude existovat konkrétní návrh.
Šlo by tak o druhé přísnější zdanění slazených nápojů v posledních letech. V rámci konsolidačního balíčku přesunula vláda všechny nápoje kromě kojenecké vody do vyšší sazby DPH – z původních 15 na 21 procent.
04 July 2024

 „Nesouhlasíme se zavedením daně na cukr. Tato daň je nesmyslná a k ničemu nebude! Obecně se má za to, že cukr je hlavním viníkem obezity Čechů. Vztah mezi mírou obezity a spotřebou cukru nebyl prokázán. Státy, které tuto daň zavedly ji po čase zrušily, protože neplnila svůj účel,“ uvedla Potravinářská komora ČR.

„V Česku spotřeba slazených nápojů dlouhodobě klesá a výrobci soustavně reformulují svoje výrobky, zejména snižují množství cukru. Neuvážené zdanění nezaručí snížení konzumace, nezbytné je naopak edukovat spotřebitele,“ dodali představitelé komory ve svém prohlášení.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

 

03 July 2024

Dne 24. června 2024 proběhlo již páté kolo studentské soutěže pořádané Potravinářskou komorou ČR a Českou technologickou platformou pro potraviny s názvem: Studenti pro kvalitu potravin. Celkem se zúčastnilo deset studentů, kteří byli nominováni na jednotlivých univerzitách (ČZU, JČU, MENDELU, VETUNI, VŠCHT). Úroveň jednotlivých příspěvků byla velmi vysoká a dobrou zprávou je, že se již do studentských prací stále častěji promítá problematika udržitelnosti. Komise proto rozhodla o vytvoření samostatné kategorie: „Udržitelnost a environmentální aspekty výroby potravin“.  Členové hodnotitelské komise sestavené ze zástupců jednotlivých univerzit a Potravinářské komory ČR se při hodnocení zaměřovali rovněž na praktickou aplikovatelnost výstupů. Práce komise byla stejně jako v předchozích letech poměrně náročná, protože všechny prezentované příspěvky byly na velmi vysoké úrovni.

Bylo oceněno pět studentů ve třech kategoriích:

1) Kvalita a technologie výroby
Alžběta Kosařová – ČZU - Vývoj zdravotně prospěšných výrobků na bázi čerstvých sýrů adaptovaných pro trh ve Vietnamu a v České republice
Tereza Janů – JČU - Vliv podílu smetany a tvarohu na složení, technologické a senzorické vlastnosti mléčných dezertů

2) Analýza potravin
Lucie Sytařová – VŠCHT - Charakterizace presumptivních izolátů druhu Bacillus cereus ze vzorků rýže
Kateřina Sonntag – VŠCHT - Autenticita jedlého hmyzu pomocí metabolomiky

3) Udržitelnost a environmentální aspekty výroby potravin
Lena Zelenka – VETUNI Brno - Možnost výroby biodegradabilních brček pomocí kávové sedliny

Díky patří všem zúčastněným univerzitám, ale především studentům za jejich práci a ochotu podělit se o její výsledky.

STUDENTI

01 July 2024

Ceny kakaa jsou nyní na svých dlouholetých maximech, očekáváte, že kvůli zvyšující se ceně Češi přejdou na jiné pochoutky? Nebo se znovu ceny sníží?

Ano, ceny kakaa vzrostly na pětinásobky toho, co stávalo. Ono vypěstovat kakaové boby není žádná legrace, problém je jak s klimatickou změnou, tak i se suchem a chorobami stromů. A pokud se nějaká plantáž zruší, trvá několik let, než se vypěstují nové stromy, takže myslím, že v dalších letech nemůžeme očekávat snížení na loňské ceny. Čekáme, že ceny půjdou trochu dolů, ale rozhodně ne na loňská čísla. Nehodláme se žádným způsobem dotknout kvality, jak už jsem zmínil, lidé jsou extrémně citliví na změny svých oblíbených příchutí. Zabránit zdražení můžeme jenom investicemi, tedy do automatizace a šetření v těchto oborech.
Češi jsou jedni z největších evropských jedlíků čokolády. Čekáte, že tedy lidé přejdou například na kyselé rybičky nebo jiné produkty bez kakaa?
Nyní to hodnotíme, rozhodně v posledním roce hodně rostou kategorie sladkosti, jako jsou bonbony. Ale jak jsem říkal i předtím, mění se pouze frekvence nákupů. Česko je v cukrovinkách skutečně jedním z pěti největších trhů pro Nestlé. Je to až šílené – pro porovnání je byznys Nestlé v ČR o dost větší než v Polsku, kde žije zhruba čtyřikrát tolik lidí. Češi doopravdy milují čokoládu a své značky. Je to součást vaší tradice, je tam emoční vazba, většina Čechů vyrůstala s těmito produkty. Nedávno jsme nabírali novou brand manažerku pro Studentskou pečeť, která říkala, že je to pro ni prakticky splněný sen, protože s ní vyrůstala. Že si vůbec nedokázala představit, že by jednou o směřování této značky rozhodovala. A to je jí 25 let, byl jsem doopravdy překvapený, že i u takhle mladých lidí je to propojení se značkou takto silné.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrrační foto: pixabay

30 June 2024

Dánsko plánuje zavést daň z emisí ze zemědělských podniků. Mělo by se jednat o jednu z prvních uhlíkových daní ze zemědělství na světě, jejím cílem je dosáhnout klimatického cíle pro rok 2030. Od roku 2030 by zemědělci měli platit daň ve výši 300 Dánských korun (26,50 EUR) za tunu ekvivalentu CO2, po pěti letech by se měla daň zvýšit na 750 Dánských korun za tunu. Zemědělci by ale současně měli mít výhodu vyšších daňových odpočtů. Dánský plán by mohl snížit emise v roce 2030 o 1,8 milionu tun CO2, čímž by byl splněn dánský cíl snížit v daném roce emise o 70 %. Na podporu přechodu k udržitelnějším postupům Dánsko uvolní 40 miliard Dánských korun.

Více informací zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

Ilustrační foto: pixabay

30 June 2024

Jak postupovat při výběru jogurtů resp. borůvkových jogurtů a slaných tyčinek. Rady spotřebitelům najdete v sobotním vydání Práva. 

Jogurty mají dlouhou historii a existuje jich mnoho druhů a příchutí po celém světě. Při výběru jogurtu je důležité sledovat obsah tuků, cukrů a bílkovin, a také zohlednit složení výrobku. Mezi oblíbené ovocné jogurty patří zejména jahodové a borůvkové, které nabízejí nejen osvěžující chuť, ale také zdravotní výhody díky obsahu antioxidantů a vitamínů.

Tyčinky jsou tradiční pečivo známé již tisíce let a jsou nedílnou součástí různých oslav. Jsou vyrobeny z pšeničné mouky a mohou obsahovat různé suroviny, jako sádlo nebo kypřící látky. Přídatné látky, označované písmenem E, mohou být použity k zlepšení trvanlivosti a vzhledu tyčinek, ale některé z nich se během pečení mění a jsou zdravotně nezávadné.

Pro trvanlivost tyčinek je z tuků nejvhodnější sáldo, ale použití jiných tuků je na výrobci. Jako kypřící lítka může být použito droždí, které s může přidat jako čerstvé i jako instantní. 

Celý článek si můžete přečíst zde:

30 June 2024

Má-li vláda dělat jakákoliv opatření, musí porozumět tomu, co se v oboru odehrává. Chce-li najít účinná řešení, musí pochopit příčiny nedobrého stavu sektoru. Místo toho vláda brutálně podcenila situaci našich zemědělců v období, kdy jim extrémně vzrostly ceny vstupů kvůli energetické krizi a nezvládnuté inflaci. To vše v momentě, kdy se jim současně propadly ceny zemědělských komodit na desetiletá minima a trh ještě navíc zavalily levné dovozy komodit z Ruska a Ukrajiny.

V zemědělství nastává situace, kdy díky štědrým dotacím přežívají malí zemědělci. Nejvíce zasaženi ale paradoxně nejsou ti největší, na které vláda ideologicky původně mířila, ale středně velké farmy, čítající jednotky tisíc hektarů. Ty se dostávají do těžko udržitelné situace a nabízejí farmy těm opravdu velkým.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

25 June 2024

Praha 25. června (ČTK) - Školní jídelny v Praze vyhodí 31 procent hmotnosti uvařených pokrmů, děti si často oběd neodhlásí a jen asi pětina jí polévky. Vyplývá to z výzkumu, který ve čtyřech jídelnách v metropoli s pomocí vážení jídla uskutečnily organizace Zachraň jídlo a INESAN. Jejich zástupci dnes výsledky představili novinářům. Pomoci by podle nich mohlo lepší plánování či další využití nevydaných jídle. Výzkum je součástí projektu Prague Food Waste zkoumajícího plýtvání jídlem, jehož další částí je analýza odpadu svezeného z vybraných domácností v metropoli.

Anna Strejcová z organizace Zachraň jídlo uvedla, že zkoumané jídelny byly všechny ve školách o velikosti 400 až 600 žáků. Výzkumníci při měření zvážili celkovou hmotnost uvařených jídel a poté hmotnost zbytků z přípravy, nevydaných pokrmů a zbytků z talířů.

"Ve školních jídelnách se opravdu plýtvá ve velkém," shrnula výsledky Strejcová. Podle výzkumu vzniká průměrně v jídelnách 33,8 kilogramů odpadu na 100 kilogramů připraveného jídla, mezi jednotlivými školami byly rozdíly až zhruba deset kilogramů. Asi polovina odpadu je ze zbytků, které děti nechaly na talíři, ty tvoří 48 procent. Nevydané pokrmy činí 43 procent a jen minimum, devět procent, je odpad vzniklý při přípravě jídla. Celkem děti na talířích ve škole o 500 žácích vyhodí ročně z talířů jídlo o hodnotě asi 600.000 korun, dodala Strejcová.

Podle Jiřího Remra z výzkumné organizace INESAN zbýval žákům nejvíce na talíři špenát s bramborem a vejcem, tohoto jídla nechali v průměru 190 gramů. Naopak nejméně děti vracely krupicovou kaši, průměrně 30 gramů, a dále bramborák a rybí prsty s bramborovou kaší se 40 gramy.

Problematické jsou podle výzkumu polévky. "Čtyři pětiny žáků polévky systematicky vynechávají a ani je neochutnávají," shrnul Fremr. Dodal, že i když jsou si toho školy vědomy a připravují polévky méně, stejně jí velkou část nevydají, u dvou ze čtyř zkoumaných škol skoro třetinu připravených porcí.

Organizátoři výzkumu plánují uspořádat workshopy, které by navrhly řešení. Podle Strejcové může spočívat v lepší optimalizaci počtu porcí, zlepšení uživatelské přívětivosti objednávkových systémů, dalším využití nevydaných jídel či vzdělávání žáků i personálu. Obdobná měření autoři projektu Prague Food Waste zpracují i ve čtyřech domovech pro seniory a dvou nemocnicích.

Kromě organizací Zachraň jídlo a INESAN se na projektu Prague Food Waste, který spolufinancuje Technologická agentura ČR a ministerstvo životního prostředí, podílí také Mendelova univerzita v Brně a firma GREEN Solution. Ty se zaměřují na analýzu plýtvání v domácnostech, výzkum dříve uskutečnily v Brně. V Praze podle Ireny Balákové z Mendelovy univerzity zatím organizátoři vyhodnotili průzkum, do kterého se zapojilo 500 respondentů. Podle jeho výsledků si členové pražských domácností myslí, že jídlem téměř neplýtvají.

To však s ohledem na předchozí zjištění v Brně podle výzkumnice patrně není pravda. "Rozbory odpadů ukazují tvrdá data, že domácnosti plýtvají," řekla. Nyní se organizace zaměří na fyzický rozbor odpadu z pěti vybraných pražských lokalit s různým typem zástavby. V Brně se v minulosti ukázalo, že lidé na sídlištích vyhodí do popelnice průměrně 33 kilogramů potravin ročně, přičemž v dotaznících odhadovali v průměru asi čtyři kilogramy.

psc ptd

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

25 June 2024

Za účelem podpory českých firem, které mají zájem o vstup na čínský trh, uspořádá Ministerstvo zemědělství ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Pekingu a EU SME Center dne 28. června 2024 od 10 hodin v prostorách Ministerstva zemědělství seminář, jehož cílem je osvětlit čínský trh s potravinami a nápoji včetně jeho specifik.

Bližší informace najdete zde:

Pozvánku najdete zde:

Ilustrační foto: pixabay

25 June 2024

Lucemburk 24. června (zpravodajka ČTK) - Česká republika prosazuje posilování konkurenceschopnosti evropského zemědělství, méně regulací a více motivací, uvedl dnes na jednání v Lucemburku ministr zemědělství Marek Výborný. Tématem dnešního zasedání byla zejména debata o budoucnosti společné zemědělské politiky EU, ministři ve svých vystoupeních ale reagovali také na nedávné protesty zemědělců, kteří vyjeli do ulic v mnoha evropských městech, naposledy například v Bruselu. V Česku se podle ministra Výborného podařilo situaci do značné míry uklidnit, ocenil v této souvislosti i konstruktivní přístup právě zemědělců.

Podle českého ministra se do společné unijní pozice k budoucímu evropskému zemědělství podařilo prosadit i některé postoje České republiky. "Ať už se jedná o posilování konkurenceschopnosti evropského zemědělství vůči třetím státům, zjednodušování, méně regulací a více motivací," vyjmenoval Výborný.

Nová Evropská komise podle něj musí pokračovat v trendu, který byl nastaven v posledním půl roce. Znamená to "dostat do určité míry vyváženosti ambice, které určitě máme, tedy chceme chránit půdu, vody, krajinu, ale nemůže to být na úkor toho, že by se Evropská unie stala nekonkurenceschopná vůči třetím státům, Latinské Americe, Severní Americe, Asii," dodal český ministr zemědělství.

Jako konkrétní příklad zmínil například nyní projednávaná pravidla, která mají zlepšit životní podmínky zvířat a hovoří se v nich například o přepravě zvířat. "Česká republika je stát, který je vysoce exportní v oblasti vývozu skotu, proto musíme hledat podmínky, abychom nediskriminovali, tedy aby se naši exportéři nestali nekonkurenceschopnými. Nastavit rozumný balanc," uvedl Výborný.

Farmáři si při protestech stěžují zejména na nedostatečné výdělky, byrokracii, rostoucí náklady i podmínky při hospodaření s půdou. Evropská komise už na jejich kritiku reagovala a zrušila například některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla v rámci společné zemědělské politiky. Poslední větší protest se odehrál na začátku června v Bruselu, kam dorazilo na 500 traktorů. "Myslím, že situaci v České republice se podařilo do značné míry uklidnit," uvedl ministr.

Podařilo se podle jeho názoru například motivovat zemědělce, aby více využívali možnosti pojištění. Rovněž jeho úřad podporuje sektory, které jsou nejohroženější, jako jsou pěstitelé zeleniny či ovoce a chovatelé dobytka. "Je to o komunikaci, já dialog se zemědělci vedu a jsem rád, že jsme dospěli k nějaké shodě. Ale určitě to tím nekončí, aktuálně se bavíme o modifikacích společné zemědělské politiky," dodal český ministr zemědělství.

tes jd

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

25 June 2024

Budapešť 25. června (ČTK) - Maďarsko od 1. července ukončí nařízení, podle kterého měly prodejny od loňského června povinnost zlevňovat vybrané potraviny. Oznámilo to dnes maďarské ministerstvo hospodářství. Vláda před rokem opatření zavedla, aby lidem pomohla vypořádat se s vysokou inflací, která mezitím citelně polevila a nyní se pohybuje kolem čtyř procent.

Povinnost snižovat ceny vybraných potravin, jako je chléb, drůbeží maso, mléko nebo sýr, vláda premiéra Viktora Orbána zavedla v době, kdy míra inflace v Maďarsku byla nad 20 procenty a patřila k nejvyšším v Evropě. Loni v lednu se dostala až na 25,7 procenta. Teď už je v cílovém pásmu centrální banky, které je od dvou do čtyř procent.

"Vzhledem k tomu, že inflace polevila, zvyšují se od září 2023 reálné mzdy. To znamená, že rodinám zůstává z příjmů více peněz, což přispívá k většímu sebevědomí a ke zvýšení spotřeby," uvedlo ministerstvo.

V rámci programu povinného snižování cen musely prodejny s ročním obratem nad jednu miliardu forintů (60 milionů Kč) nabízet týdenní slevy nejméně 15 procent ve srovnání s nejnižší cenou z posledních 30 dnů. Takto stanovené slevy se týkaly 20 vybraných položek potravin.

Vláda loni opatření zavedla na návrh ministerstva, a to s cílem "bojovat s inflačním šokem způsobeným válkou a neúspěšnými sankcemi, a s cílem chránit rodiny a důchodce," cituje agentura MTI z tehdejšího nařízení. K prudkému vzestupu inflace předloni výrazně přispěly dopady války na Ukrajině, když Evropská unie začala odmítat levný ruský plyn a nakupovat výrazně dražší energie od jiných dodavatelů.

Ministerstvo poznamenalo, že meziroční inflace u potravin v posledních měsících klesla zhruba na jedno procento. V květnu ceny potravin v meziměsíčním srovnání dokonce klesly. Loni v červnu míra inflace u potravin činila 29,3 procenta.

Ve snaze podpořit konkurenci v obchodech bude ale zachován on-line systém sledování cen, dodalo ministerstvo. Povinnost zlevňovat ceny vláda zavedla s platností do konce června. Měla možnost nařízení prodloužit, ale vzhledem k citelnému poklesu inflace se rozhodla je ukončit.

spr

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

25 June 2024

Praha 25. června (ČTK) - Pokud Evropská unie nenavýší rozpočet na další společnou zemědělskou politiku (SZP), nebudou ji zemědělci dodržovat, řekl dnes předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha na konferenci v Praze. Druhou možností je podle něj omezení některých cílů strategického plánu. Zároveň upozornil na to, že bez evropských dotací je zemědělství v ČR ztrátové. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že čísla, ze kterých Pýcha vychází, neodpovídají realitě. Oba se ale shodli například na tom, že další SZP musí vycházet z dopadových analýz a je nutné snižovat byrokracii.

Na otázku, co by se stalo, pokud EU v příštím období nenavýší rozpočet společné politiky, Pýcha odpověděl, že pro zemědělce bude výše podpory méně důležitá a nebudou plnit cíle strategického plánu. "My už teď máme zemědělce, kteří uvažují, že vyskočí z toho systému, protože byrokracie a sankce jsou pro ně náročné a je tam velká míra rizika," řekl.

Pýcha také doplnil, že unie nemůže na zemědělce uvalovat další povinnosti za stejné peníze, ale s menší hodnotou jako před několika lety. "Buď zachováme cíle (SZP), ale musíme zvýšit finanční zdroje, nebo budeme muset ubrat," uvedl.

O směřování budoucího evropského zemědělství debatovali v pondělí unijní ministři zemědělství. Podle Výborného se mezi cíle strategického plánu po roce 2030 podařilo prosadit například posilování konkurenceschopnosti evropského zemědělství vůči třetím státům, zjednodušování nebo připravenost evropské politiky reagovat na krizové stavy v souvislosti s klimatickými jevy.

Na některých cílech další společné zemědělské politiky se Pýcha i Výborný shodnou, například na snižování byrokracie a zvyšování konkurenceschopnosti. Pýcha ale doplnil, že upravená zemědělská politika musí více řešit nejistotu zemědělského podnikání.

Pýcha na konferenci mimo jiné upozornil na to, že zisk zemědělských podniků v Česku v roce 2022 byl podle dat svazu 22 miliard korun. "Ale do zemědělství teče 35 miliard korun. Když si dáte čísla proti sobě, vidíte, že zemědělství je bez dotací ztrátové," řekl. Podle Výborného čísla neodpovídají realitě.

Přibývání povinností a nedostatečné ohodnocení je podle Pýchy také jeden z důvodů, proč zemědělci v Evropě několikrát protestovali. Farmáři si při protestech stěžují zejména na nedostatečné výdělky, byrokracii, rostoucí náklady i podmínky při hospodaření s půdou.

Evropská komise už na jejich kritiku reagovala a zrušila například některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla ve společné zemědělské politice. Poslední větší protest se odehrál na začátku června v Bruselu, kam dorazilo na 500 traktorů.

trp snm

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

25 June 2024

Programy na podporu podnikavosti, inovací a zvýšení dovedností v zemědělsko-potravinářském sektoru otevřeny! Přihlášku je nutné podat do 23. srpna 2024!

Programy jsou určeny pro studenty, doktorandy, postdoktorandské výzkumné pracovníky, mladé profesionály a/nebo podnikatele se zájmem o inovace v potravinovém systému a praktickou výuku ve spolupráci se zemědělsko-potravinářskými firmami nebo start-upy.

Programy Inspire a RIS Inspire zvyšují povědomí o globálních problémech v oblasti potravin a propagují podnikání jako jednu z možností osobní kariéry.

Jaké programy jsou pro Vás připraveny?

Aktuálně jsou otevřené přihlášky pro tyto programy:

Inspire – Explore
 Program je otevřen celoročně, až do 31. prosince 2024
 Online, úroveň účastníků: začátečník, jazyk angličtina, program je pro účastníky zdarma
 Více informací k programu: ZDE

Inspire – Restorative Aquaculture
 Program bude probíhat od 23. září 2024 do 25. října 2024 (3 týdny)
 Online a on-site účast, úroveň účastníků: začátečník, jazyk angličtina, cena za účast v programu je 1 089 EUR
 Více informací k programu: ZDE


Bližší informace najdete zde: 

25 June 2024

Dne 5. března 2024 uveřejnila Německá společnost pro výživu tiskovou zprávu popisující aktualizovaná výživová doporučení založená na nově vyvinutém matematickém modelu, který kromě doporučení pro zdravou výživu zohledňuje také aspekty, jako je udržitelnost, dopad na životní prostředí a stravovací návyky v Německu. Přehledovou práci z pera MUDr. Evy Kudlové,CSc. přikládáme. 

Celý článek si můžete přečíst zde:

Zdroj: Výživa a potraviny 3/2024.

Ilustrační foto: pixabay 

25 June 2024

Vedoucí představitelé Evropské Unie se během neformální večeře dne 17/06/2024 zatím nedokázali předběžně dohodnout na tom, zda by Ursula von der Leyen měla pokračovat na pozici předsedkyně Evropské komise. Jednání budou pokračovat během jednání Evropské Rady, tedy lídrů členských států EU, které proběhne v termínu 27-28/06/2024. Vedoucí představitelé EU by během tohoto jednání měli diskutovat o Strategické agendě na období 2024 – 2029. Kromě kandidatury von der Leyen na post předsedkyně Komise lídři v uplynulém týdnu debatovali (a rovněž se zatím neshodli) i o pozicích předsedy Evropské Rady (hlavním kandidátem je portugalský expremiér António Costa, S&D) a vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku (kandidátkou je estonská Kaja Kallasová, šéfka zahraniční politiky, Renew).

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

Ilustrační foto: pixabay

25 June 2024

Vzhledem k současným prognózám OSN o počtu obyvatel na konci století, které se pohybují od necelých 9 miliard do téměř 15 miliard lidí, někteří tvrdí, že kdybychom se všichni stali vegany, bylo by více jídla pro všechny a méně by se využívala půda. Je to však pravda a bylo by to proveditelné? Bylo by to dobré pro životní prostředí? Na tyto otázky hledalo odpovědi mnoho studií a na rozdíl od všeobecného přesvědčení se zdá, že přínos veganské stravy pro životní prostředí není tak jednoznačný, jak se říká. Veganská strava dokáže nasytit méně lidí Studie vědců z Friedman School of Nutrition Science and Policy vypočítala únosnost zemědělské půdy v USA pro člověka a pomocí biofyzikálního simulačního modelu porovnala využití půdy v 10 různých scénářích stravování, které se lišily obsahem masa a živočišných produktů. Z analyzovaných scénářů byly ty, které vylučovaly potraviny živočišného původu, méně efektivní, pokud jde o hospodaření s půdou a její využívání. Podle studie by využití půdy spojené s veganskou stravou uživilo méně lidí než využití půdy založené na běžné „všežravé“ stravě. V paradoxním scénáři 100% veganství je potřeba více orné půdy, protože složky veganské stravy jsou produkovány s velmi nízkou účinností. Únosnost veganské stravy byla proto nižší než u 2 scénářů zdravé „všežravé“ stravy, protože by vyžadovala více zdrojů k uspokojení potřeby bílkovin lidské populace, přičemž by docházelo k většímu využívání a vyčerpávání organické hmoty v půdě.

Zdroj: AGRObase 06/2024 

Celý článek si můžete přečíst zde: 

Ilustrační foto: pixabay

25 June 2024

Australská vláda pohrozila velkým potravinářským řetězcům až miliardovými pokutami, pokud nezmění přístup vůči zákazníkům a dodavatelům. Řetězce se podle vládních úředníků dopouštějí praxe, kdy bezdůvodně zvyšují ceny, avšak zemědělcům a dalším svým dodavatelům za odebrané zboží víc neplatí. Napsal to britský ekonomický deník Financial Times (FT). Zástupci dvou největších řetězců uvedli, že oznámení vlády vyhodnocují.

„Jde o to, abychom dosáhli spravedlivého přístupu pro rodiny a spravedlivého přístupu pro zemědělce,“ uvedli ve společném prohlášení ministr financí Jim Chalmers, ministr zemědělství Murray Watt a ministr pro hospodářskou soutěž Andrew Leigh. Federální vláda pak v samostatném oznámení uvedla, že upřednostní přijímání zákonů tak, aby byl kodex povinný.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

25 June 2024

Ceny kakaa na světových burzách vyletěly za poslední rok na trojnásobek. V posledních letech se ceny kakaových bobů pohybovaly kolem 2500 dolarů za tunu, v dubnu kakao dosáhlo historického rekordu 11 tisíc dolarů a nyní se ceny termínových kontraktů pohybují mírně pod 9000 dolary.

Podle zprávy společnosti Rabobank bude letos na trhu chybět nejvíce kakaa za nejméně šedesát let. Mezinárodní organizace pro kakao očekává letos deficit v dodávkách 374 tisíc tun, což je meziroční nárůst o 405 procent.

Velké potravinářské firmy se obecně proti podobným výkyvům brání zajištěním zásob kakaa na dlouhou dobu dopředu. Smlouvy jim však postupně vyprší a budou muset surovinu nakoupit za podstatně vyšší ceny.

Kakaové boby se obchodují pomocí takzvaných termínových kontraktů. Při nich prodejci sázejí na růst jejich hodnoty, zároveň se však obvykle jistí proti opačnému scénáři tím, že u části kontraktů spekulují na pokles ceny bobů.

Obvykle to dobře funguje v určitém cenovém pásmu, při prudkém pohybu cen však výrazně rostou náklady na zajištění spekulací na pokles. Ve chvíli, kdy je navyšování ručení neúnosné, část obchodníků s boby raději spekulaci na pokles ukončí a nakoupí termínované kontrakty zpět, aby je vrátili majiteli. Tím však dál zvyšují cenu.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

25 June 2024

V pořadu Prima CNN NEWS hosté diskutovali o cenách potravin, vývoji sklizně, situaci pěstitelů brambor v souvislosti s klimatickou změnou, proč jsou čeští producenti nekonkurenceschopní v rámci Evropy,  o postavení zahraničních obchodních řetězců v Česku a dalších tématech. Jsou před námi další protesty zemědělců, zdražování a jak moc je možné změnit Green deal. Diskutovali zemědělský publicista Martin Sedláček a agrární analytik Petr Havel. 

Celý pořad najdete zde:

24 June 2024

Ministr zemědělství Marek Výborný v dopise obchodním řetězcům vylíčil katastrofický stav domácích chovatelů kuřat. Žádá je, aby upřednostnily české maso. Inflace potravin se letos uklidnila a zdálo se, že končí také vládní nátlak na obchodní řetězce kvůli drahým potravinám. Pod povrchem ale bublá další problém. Alespoň to tak vypadá z dopisu ministra Marka Výborného, který minulý čtvrtek rozeslal všem obchodním řetězcům v tuzemsku od Globusu po Lidl.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay 

24 June 2024

Ambiciózní plány obchodních řetězců vymést z regálů vejce od nejméně „šťastných“ slepic mají trhlinu. Vajec z chovů, v nichž má drůbež komfortnější životní podmínky, nejspíš nebude v Česku dost.

Tuzemské obchodní řetězce po intenzivním nátlaku ochránců zvířat v roce 2018 zavelely k ukončení prodeje vajec z obohacených klecí. Slíbily, že do konce roku 2025 už budou nabízet jedině vejce z chovů v halách. Tam je maximálně 9 slepic na metru čtverečním, zatímco v klecích se jich tísní 13.

Teď si však obchodníci začínají uvědomovat, že to bylo až příliš odvážné gesto. Nahrazovat levnější „klece“ dražšími halovými vejci z voliérových nebo podestýlkových chovů se totiž ne vždy daří podle plánu.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

24 June 2024

Pivo je v Česku čím dál dražší a jeho spotřeba u nás klesla na historické minimum od roku 1963. Na menší prodeje si stěžují hospody, ale i pivovary. Třeba to asi nejznámější, plzeňské pivo se přitom ale v českých obchodech prodává často za více než dvojnásobek než v sousedním Německu. Plzeňský Prazdroj tvrdí, že za to nemůže on, nýbrž obchodníci.

Jak je možné, že v Německu, kde je průměrná mzda oproti Česku bezmála dvojnásobná, mají zrovna slavné plzeňské pivo o tolik levnější?

Pivovarnický expert z České zemědělské univerzity v Praze Tomáš Maier to přikládá především marketingové síle Plzeňského Prazdroje.

,,Český trh s pivem je obecně nadprůměrně koncentrovaný, jednička na trhu má podíl přes 43 procent, navíc zde výrazně marketingově protežuje svoji značku Pilsner Urquell, která je tak pro společnost extrémně zisková. I díky tomuto extrémnímu podílu je společnost typickým cenovým vůdcem v pivovarství,“ nabídl možné vysvětlení.

To podle něj v Německu neplatí. „Tam tato značka není marketingově protežovaná. Tamní jednička na trhu Oetker-Gruppe má podíl méně než dvanáct procent, takže trh je mnohem víc konkurenční, tedy méně koncentrovaný,“ dodal Maier.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

24 June 2024

Evropské sdružení obchodníků EuroCommerce společně s konzultační firmou Oliver Wyman vypracovalo studii, která mapuje emise od surovin pro výrobu potravin a dalšího zboží přes výrobu a prodej až po emise zákazníků, spojené s nákupy.

SOCR ČR, který se přípravy studie v rámci EuroCommerce rovněž účastnil, si je spolu se svými členy dobře vědom výzev, které v této oblasti obchodníky v České republice čekají. Prioritním úkolem je nyní pokusit se nalézt jednotné postupy pro výpočet emisní stopy výrobků produkovaných v rámci tuzemského zemědělsko-potravinářského řetězce. Konkrétní spolupráci na tomto poli již SOCR ČR inicioval s Potravinářskou komorou ČR, se Zemědělským svazem ČR a s Ústavem pro zemědělskou ekonomiku a informace. „Vážím si ochoty našich parterů ke spolupráci. To, zda se v blízkém období podaří pilotně otestovat první sadu možných řešení, záleží i na přístupu státu, jehož spolupráce, včetně finanční účasti, bude pro úspěch projektu klíčová. Bez jednotné metodiky nebude jakákoliv snaha o vykazování emisí a jejich následné snižování důvěryhodné. Proto je třeba aktivní a konstruktivní přístup všech, kterých se tato problematika týká,“ shrnul T. Prouza.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixaby

24 June 2024

Ministerstvo zemědělství sníží počet veřejných výzkumných organizací ze sedmi na pět. Do Výzkumného ústavu rostlinné výroby se začlení Výzkumný ústav potravinářský Praha a Výzkumný ústav zemědělské techniky.

Jan Pivoňka z Potravinářské komory ČR připomněl, že potravinářský ústav ztrácel od počátku devadesátých let na významu. Velké koncerny mají vlastní výzkumná a vývojová centra, menší podniky dávají přednost cestě pokusů a omylů.

„Vědecká činnost z veřejných prostředků se postupně přenáší na vysoké školy. Výsledkem je postupný útlum činnosti mnoha veřejných výzkumných organizací a s tím související postupná ztráta kvalitního vybavení a personálu,“ říká.

„Společně s tímto krokem je třeba se rovněž zamyslet, zda má stát i po restrukturalizaci pro všechny subjekty jednoznačné zadání a prostředky pro jeho plnění a kontrolu. Pokud se týká podpory průmyslu, bylo by lépe, kdyby stát obnovil prostředí pro inovace, které se osvědčilo, a ponechal na výrobcích, aby sami definovali zadání pro výzkumné organizace,“ dodává.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

21 June 2024

Neřešte své problémy s obaly na poslední chvíli!

27.6.2024 od 9.00 hodin, Česká zemědělská univerzita v Praze, Kamýcká 129, Praha – Suchdol, 165 00

Budova Knihovny, Sál LIB 182

Evropské obalové symposium představuje klíčovou událost pro odborníky a zainteresované strany v oblasti obalů po celé Evropě. Toto symposium se zaměřuje na nejnovější změny v obalové legislativě, sleduje aktuální trendy v obalovém průmyslu a poskytuje platformu pro diskuzi o budoucím směřování a inovacích v oblasti obalů.

Událost je určena pro širokou škálu účastníků, včetně výrobců obalů, zpracovatelů, značek, maloobchodníků, politiků, regulatorních orgánů a nevládních organizací, kteří mají zájem o nejnovější vývoj a nejlepší postupy v obalovém sektoru.

Během symposia se účastníci dozví o nejnovějších změnách v legislativě týkající se obalů a jak tyto změny ovlivňují průmysl v různých zemích Evropy. Diskutovány budou nové požadavky na recyklaci, snižování plastového odpadu, udržitelnost obalů a inovace vedoucí k minimalizaci environmentálního dopadu obalových materiálů.

Symposium také poskytuje příležitost pro sdílení osvědčených postupů a představení inovativních řešení v oblasti udržitelných obalů. Účastníci se mohou těšit na inspirující případové studie od předních evropských značek, které úspěšně integrovaly udržitelné obalové strategie do svých operací.

Celkově Evropské obalové symposium představuje nezbytnou platformu pro všechny, kdo chtějí zůstat v popředí v oblasti obalového designu, legislativy a udržitelnosti, a nabízí komplexní přehled o výzvách a příležitostech, které formují budoucnost obalového průmyslu v Evropě.

Pozvánku najdete zde:

Bližší informace najdete zde:

Ilustrační foto: pixabay

 

21 June 2024

Už to není jen vzdálená realita Islandu, Belgie, Švýcarska nebo Německa. Třídenní volno, a tudíž o den kratší pracovní týden nabízejí i firmy v Česku. Ačkoliv tvoří naprostou menšinu, jsou jich už tisíce. Alternativně ke čtyřdennímu pracovnímu týdnu zkoušejí zavádět takzvanou volnou pracovní dobu.

Mezi výhody čtyřdenní pracovní doby patří zvýšená produktivita, větší spokojenost zaměstnanců, lepší skloubení pracovního a osobního života a snížení stresu

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

20 June 2024

Projekt D4PACK byl zahájen, který je spolufinancovaný z programu Interreg Střední Evropa. Zaměřuje se na podporu malých a středních podniků (MSP) v agropotravinářském sektoru při jejich přechodu k udržitelnějším obalovým řešením.

Do projektu, který potrvá dva a půl roku, je zapojeno osm partnerů z pěti evropských zemí: CEVI – Confindustria Verona, Lukasiewicz Research Network – Lódz Institute of Technology, Campden BRI Hungary Ltd, Hospodářská komora Slovinska – Komora pro zemědělské a potravinářské podniky, Ekonomická univerzita v Krakově, Innoskart Business Development Nonprofit Ltd, PROMA-PACK Ltd a Federace potravinářského a nápojového průmyslu České republiky.

Díky spolupráci těchto partnerů vyvine D4PACK nástroj pro podporu rozhodování, který pomůže firmám zhodnotit dopad zavádění nových obalů do jejich výrobních procesů. Tento nástroj zohlední technické, environmentální, legislativní, ekonomické a sociální aspekty změny.

Nový přístup tzv. Technology Transfer Services (TTS) usnadní agropotravinářským MSP efektivní výběr nejvhodnějšího obalového řešení a provedení sebehodnocení rizik inovací v souvislosti s přenastavením obalových procesů. Tento TTS, pojatý jako nadnárodní, integrovaný a multidisciplinární znalostní fond, bude realizován prostřednictvím obchodní logiky, v níž se každý krok rozhodování (technický, právní, ekonomický, environmentální a sociální) propojí s inovačním rámcem hodnocení rizik (rizika spojená s přechodem na nové obalové řešení). Tímto způsobem lze konkrétně pomoci firmám i dalším zúčastněným stranám naplno pochopit veškeré důsledky průmyslové reorganizace a rozklíčovat skutečnou udržitelnost nových obalových řešení v jejich výrobním procesu.