Proč se třetina jídla ve školních jídelnách vyhodí? Česká legislativa je nastavena tak přísně, že školním jídelnám nebo domovům pro seniory, nezbývá než velkou část čerstvě uvařených pokrmů vyhodit. Přitom by stačilo málo to změnit. Alespoň se už podařilo rozjet darování nevyzvednutých obědů.

Jak říká Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory ČR, vždy se hledá kompromis mezi ekonomickými náklady, environmentálním a sociálním dopadem a kvalitou potravin. „Ideální řešení neexistují. V mnoha případech však stojí za zvážení, zda jsme při tvorbě předpisů skutečně vzali do úvahy všechny možné dopady. Například v rámci veřejného stravování se pod tlakem hygienických předpisů vyhazuje značné množství potravin,“ zamýšlí se Zemánek.

„Obdobně nás tlak na hygienu a pohodlnost dotlačil k nadměrnému využívání jednorázového nádobí. Každá limitní hodnota a požadavek, které nastavíme, kladou zvýšené ekonomické a mnohdy i environmentální nároky. Mnoho předpisů by si jistě v tomto úhlu pohledu zasloužilo revizi,“ je přesvědčen Zemánek.

Zdroj: https://www.ecoista.cz/jidlo-si-vzit-nemuzete-radeji-ho-vyhodime-kvuli-byrokracii-se-plytva/