Přes třicet let starý spotřební koš, který slouží k sestavování jídelníčků v českých školkách a školách, prošel revizí, aby odrážel současné trendy a nárůst obezity u dětí. Státní zdravotní ústav provedl úpravy a připravil návrh vyhlášky, která má platit od září. O pozitivech a negativech jednali politici, odborníci a pedagogové minulý týden na konferenci v Poslanecké sněmovně.
Některé jídelny a dodavatelé surovin lamentují, že legislativa zcela zbytečně vyřazuje celé kategorie výrobků. Jan Pivoňka z Potravinářské komory na konferenci uvedl, že lidi přirozeně inklinují k tomu, co jim chutná, a že když výrobci budou snižovat obsah cukru a soli příliš, produkt přestane strávníkům chutnat.
S tím souhlasila i prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. „Nemůžete snížit cukr o 30 procent. Nikdo to nebude jíst ani kupovat,“ podotkla s tím, že nahradit cukr sladidly také není zdravým řešením.
Některé prvky spotřebního koše ve vyhlášce nejsou podle Pivoňky dostatečně nebo dobře definovány a potřebují upřesnit, jiné jsou zbytečně plošně vyřazeny. Jako příklad uvedl bujóny, které vyhláška zcela odmítá, přitom by stačilo stanovit, že bujón nesmí obsahovat glutamát sodný, palmový olej, popř. další složky, namítl Pivoňka.
Večeřová rovněž poznamenala, že některé potraviny, které se ve vyhlášce objevují, vůbec nejsou na trhu. Nezpochybňuje nutnost změnit zastaralý spotřební koš, podle kterého se dnes vaří, ale požaduje diskuzi všech zainteresovaných účastníků.