03 February 2022

Pravidelné preventivní testování ve školách a ve firmách skončí 18. února. Rozhodla o tom dnes vláda na návrh ministerstva zdravotnictví. Důvodem testování bylo zachytávat zdroje nákazy v pracovních a školních kolektivech.

Pravidelné preventivní testování probíhalo od začátku letošního roku s cílem eliminovat výskyt nákazy covid-19 v pracovních a školních kolektivech.

„Zavedení pravidelného preventivního testování ve firmách a školách rozhodně splnilo svůj účel. Podařilo se zachytit řadu zdrojů nákazy onemocnění covid-19, díky čemuž jsme zpomalili nástup varianty omikron a nejen tak umožnili zachovat provoz škol a firem bez výraznějších omezení, ale především jsme zabránili zahlcení nemocnic,“ vysvětluje význam pravidelného testování ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Šíření nákazy onemocnění covid-19 se nyní přesouvá mezi starší a zranitelnější populaci, a pravidelné preventivní testování ve firmách a školách tedy již splnilo svůj účel. V případě náhle změny epidemiologické situace jsou Ministerstvo zdravotnictví i vláda připraveni adekvátně reagovat.


Odbor komunikace s veřejností
Mgr. Ondřej Jakob, ředitel odboru komunikace s veřejností, tel.: 224 972 167, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZdr ČR
Link: https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/vlada-schvalila-konec-pravidelneho-preventivniho-testovani-ve-skolach-a-firmach-skonci-18-unora/

03 February 2022

Vážená kolegyně, Vážený kolego,

Dovolujeme si Vás pozvat k účasti na workshopu Net Map Analysis organizovaném v rámci projektu FoodSafety4EU. Cílem workshopu je zmapovat všechny aktéry/stakeholdery v oblasti bezpečnosti potravin zapojené do analýzy rizik určitého problému spojeného s bezpečností potravin a jejich vzájemný vztah/ovlivnění. Konkrétněji, tuto Net Map Analysis provedeme na analýze rizik spojených s mykotoxiny. Pomocí tohoto mapovacího nástroje je možné identifikovat omezení v současném procesu analýzy rizik a navrhnout doporučení pro budoucí zlepšení.

Workshop proběhne v pondělí 14.2. v době 13:00-16:30.

Vzhledem k tomu, že působíte jako expert a máte zkušenosti v oblasti bezpečnosti potravin, případně komunikace, pomohlo by nám, kdybyste se s námi během workshopu podělili o své znalosti.

 

Pokud máte zájem připojit se k tomuto experimentu, potvrďte nám, prosím, svoji účast do středy 9.2. na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Poté Vám bude zaslán link na připojení a další informace k průběhu workshopu. Jedná se o interaktivní online workshop, jehož formát (vysvětlení níže) odpovídá aktuálním trendům v komunikaci EU a jehož doba trvání bude maximálně 3,5 hodiny.

 

Níže naleznete další informace o projektu FoodSafety4EU a procesu Net Map Analysis.

FoodSafety4EU je projekt založený na podporu Evropské komise (EK) při utváření „Food Safety System of the future“. V průběhu 3 let by měl projekt navrhnout řešení na podporu EK v její snaze sladit výzkum, politiku a inovace se společenskými potřebami a perspektivami a zlepšením bezpečnosti potravin v celé Evropě. Záměrem projektu je navrhnout a vytvořit platformu a inovativní digitální nástroje, které pomohou občanům, vědcům, společnostem, EK, EFSA a úřadům pro bezpečnost potravin společně plánovat a utvářet „Food Safety System“ v Evropě. Více informací naleznete na https://foodsafety4.eu.

Net Map je mapovací nástroj založený na komunikaci, který mohou výzkumníci, facilitátoři a implementátoři použít k (1) vizualizaci implicitních znalostí a pochopení souhry složitých formálních a neformálních sítí, mocenských vztahů a cílů aktérů; (2) odhalení zdrojů konfliktů a také možností spolupráce; (3) usnadnění výměny znalostí a procesů učení; a (4) rozvoji vizí a strategií k dosažení společných cílů.

Celkovým cílem naší Net Map je identifikovat, kdo jsou zainteresované strany v systému spolupráce společnost-politika-věda (society-policy-science, SPS) a jaké jsou jejich potřeby pro zlepšení jejich vztahů, zdrojů a schopností při provádění analýzy rizik (tj. hodnocení rizik, komunikace rizik, řízení rizik) specifického (vznikajícího) problému bezpečnosti potravin, jmenovitě legislativy a rizik souvisejících s mykotoxiny.

Děkujeme za zvážení Vaší účasti na workshopu, která může být velmi přínosná nejen pro výstupy tohoto evropského projektu, ale zejména zmapování situace v Česku.


S pozdravem,

Jana Hajšlová a Monika Tomaniová

_____________________________________

Ing. Monika Tomaniová, Ph.D.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Fakulta potravinářské a biochemické technologie

Ústav analýzy potravin a výživy

Technická 5

166 28 Praha 6

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

tel.:      +420 731 625 010

web:    www.vscht.cz

03 February 2022
Datum: 16.2.2022  10:00 – 13:00
Místo konání: Online (MS Teams)
Kategorie: Ostatní

Ministerstvo zemědělství Vás srdečně zve na diskusní Kulatý stůl k očekávaným prioritám v působnosti Ministerstva zemědělství v rámci CZ PRES.

Česká republika převezme předsednické otěže v Radě Evropské unie 1. července 2022 po Francii a během druhého pololetí tohoto roku bude zásadním způsobem ovlivňovat chod celé EU. Česká republika je součástí předsednického tria Francie, Česká republika, Švédsko a naváže na řadu agend francouzského předsednictví. Bude také reagovat na nové iniciativy Evropské komise, zejména pokud jde o:

  • lesnictví
  • snižování spotřeby pesticidů
  • uhlíkové zemědělství a uhlíkové cykly
  • sladkovodní akvakulturu
  • problematiku rybolovu
  • označováni potravin
  • ekologické zemědělství
  • dobré životní podmínky zvířat

Pojďte s námi diskutovat o očekávaných prioritách České republiky během jejího předsednictví v Radě EU! Registrujte se, prosím, nejpozději do 14. 2. 2022 na adresách: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

webinář

webinář

 

Přílohy

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/zahranicni-vztahy/cr-a-evropska-unie/predsednictvi-v-rade-eu/kulaty-stul-k-prioritam-predsednictvi.html

02 February 2022

Tisková zpráva – Na péči o přírodu a krajinu se ještě více zaměřuje Operační program Rybářství 2021-2027, který připravilo Ministerstvo zemědělství (MZe). Mimo jiné bude možné nově získat příspěvek i za plnění mimoprodukčních funkcí rybníků na rybnících o velikosti dva až pět hektarů, které významně pomáhají životnímu prostředí. Na OP Rybářství půjde do roku 2027 přibližně 1 miliarda korun. Materiál dnes schválila vláda.

„Hlavním cílem je podporovat takové rybářství, aby bylo nejenom schopné obstát v mezinárodní konkurenci, ale zároveň přispívalo k lepší péči o přírodu a krajinu. Prioritou je zajistit, aby tato tradiční oblast zůstala dlouhodobě udržitelná a poskytovala kvalitní potraviny,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Přibližně 1 miliarda korun je připravena pro příští období OP Rybářství do roku 2027. Příspěvky pro rybářské podniky, zpracovatele, výzkumné organizace, vysoké školy, rybářské svazy a další příjemce v tomto programovém období se ještě více zaměřují na ekologii a biologickou rozmanitost. Prostřednictvím modernizací MZe podpoří zvýšení produkce, zvýšení podílu i sortimentu zpracovaných sladkovodních ryb pro český trh, což posílí postavení rybářských podniků.

Nově budou v rámci programu vypláceny příspěvky za plnění mimoprodukčních funkcí rybníků, jako je zadržování vody v krajině, retence při suchu a povodních, rekreace i sportovní vyžití pro obyvatele a zajištění vhodného prostředí pro různé druhy zvířat a rostlin.

„Podpora na mimoprodukční funkce umožní kompenzovat ekonomické ztráty podniků, které jim vznikají, protože plní celospolečenskou službu a cíle pro oblast klimatu a životního prostředí. Náhrady za akumulační a retenční funkce přispějí k zachování dobrého stavu rybníků, které slouží jako významný prvek při zmírňování dopadů klimatické změny. Předpokládáme, že ročně tak poskytneme kompenzace na přibližně 340 rybníků,“ uvedl ministr Nekula.  

Peníze programu jsou zajištěny z národních (30 %) i unijních zdrojů (70 %), konkrétně z Evropského námořního, rybářského a akvakulturního fondu. Programový dokument vychází z Víceletého národního strategického plánu pro akvakulturu pro léta 2021 až 2030, který schválila vláda 13. září 2021.

OP Rybářství 2021-2027 navazuje na OP Rybářství 2014-2020, přičemž v novém období bude kladen důraz na plnění cílů Strategie EK „Od zemědělce ke spotřebiteli“ pro spravedlivé, zdravé a ekologické potravinové systémy, Strategie v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030 a k plnění priorit EU, kterými jsou odolnost a zelená a digitální transformace.

V ČR je produkce ryb zabezpečována z více než 93 % v rybnících, nejvíce zastoupenou rybou je kapr obecný (přes 82 %). Na území ČR se nachází přes 24 tisíc rybníků a malých vodních nádrží o celkové ploše zhruba 53 tisíc hektarů, které zadržují více než 420 milionů m3 vody.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

02 February 2022

První únorový den je již několik let slaven jako mezinárodní den bez palmového oleje, spíše by se však měl nazývat dnem za udržitelný palmový olej. Z výživového hlediska jsou jistě lepší alternativy, než je palmový olej, existují však typy výrobků, kde jiné oleje využít nelze. Jedná se zejména o výrobky, kde se tuk podílí na struktuře výrobku. Palmový olej obsahuje větší množství nasycených mastných kyselin, a proto je mnohdy považován za nezdravý. Tuky, které však mají podobné složení, takto vnímány nejsou. Představuje obvykle levnější surovinu, která se přidává do velkého množství potravinářských výrobků jako náhrada za dražší tuky, například máslo. Můžeme ho najít v sušenkách, pečivu, margarínech nebo se používá na smažení, a tak se dostává i například do bramborových lupínků.

 

Zdroj: PK ČR

02 February 2022

Přinášíme vám první díl nového seriálu o projektech, které jsme finančně podpořili v rámci programu „Dotace nestátním neziskovým organizacím“. Začínáme projektem „Boží dar – příběhy českých potravin“, který připravila Potravinářská
komora ČR.

Nová série dokumentárního cyklu „Boží dar – příběhy českých potravin“ je zaměřena na příběhy typicky českých a moravských potravin. V Božím daru jsou „celebritou“ nejen potraviny, ale i jejich zpracovatelé. Seznamte se s mistrovskou prací výrobců. Kromě historie a současnosti dané potraviny se dozvíte i praktické rady, které vám pomohou zpracovávat potraviny v domácnosti.

 

Více zde.

 

Zdroj: Newsletter MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/file/694843/Zpravy_z_MZe_ZIMA_2022.pdf

02 February 2022

Pro Zdeňka Nekula se v posledních týdnech spousta věcí změnila. Svou kancelář starosty v Těšeticích na Znojemsku vyměnil za kancelář šéfa Ministerstva zemědělství. Nového ministra zemědělství jsme pro vás vyzpovídali.

Jaké je to být ministrem?
Tuto zodpovědnost přijímám s velkou pokorou. Chci naslouchat všem, reagovat na aktuální problémy a společně se zemědělci náš obor modernizovat a posouvat dopředu.

Jaký byl váš nástup na resort?
Jedním slovem hektický. Jsme v situaci, kdy není čas se rozkoukávat, takže si ani nepřipouštím tradičních sto dnů hájení. Takový luxus si zkrátka nemohu dovolit. Musím se spolu s kolegy na ministerstvu zaměřit na věci, které nesnesou odkladu.

Které máte na mysli?
Mým prvním úkolem bylo dokončit Strategický plán nové Společné zemědělské politiky, který ovlivní podobu českého zemědělství v příštích letech.
Co také nesnese odkladu, je rozpočet na letošní rok. Pokud jde o dlouhodobé priority, chci se zaměřit na precizní zemědělství, tedy využívání moderních technologií v zemědělství. Tam vidím, a snad nejen já, budoucnost zemědělství. Pomocí moderních systémů, dronů, satelitů nebo senzorů v zemědělských strojích mohou zemědělci zjistit přesné složení půdy, její kvalitu a mnoho dalších důležitých informací. Díky nim pak mohou například přizpůsobit správné dávkování množství hnojiv nebo pesticidů.

Celý rozhovor zde.

Zdroj: Newsletter MZe ČR 1/2022

Link:https://eagri.cz/public/web/file/694843/Zpravy_z_MZe_ZIMA_2022.pdf

 

02 February 2022

Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.

Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin.

Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahují k úzké problematice nebo jen k určitému členskému státu a jsou rovněž přímo platná.

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU: 
Úřední věstník Evropské unie - EUR-Lex (europa.eu)
 

0. SPOLEČNÁ  ORGANIZACE  ZEMĚDĚLSKÝCH  TRHŮ
Nařízení 2022/42/EU ze dne 8. listopadu 2021, kterým se mění přílohy II a III nařízení 1307/2013/EU, pokud jde o vnitrostátní a čisté stropy pro přímé platby pro některé členské státy na kalendářní rok 2022
OJ L 9, 14/01/2022, s. 3
Prováděcí nařízení 2022/64/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 2020/761/EU a 2020/1988/EU, pokud jde o režim správy některých celních kvót a množství, která lze dovézt v rámci některých celních kvót
OJ L 11, 18/01/2022, s. 6
Nařízení 2022/126/EU ze dne 7. prosince 2021, kterým se doplňuje nařízení 2021/2115/EU o dodatečné požadavky na některé typy intervencí stanovené členskými státy v jejich strategických plánech SZP na období 2023 až 2027 podle uvedeného nařízení, jakož i pravidla týkající se poměru pro standard dobrého zemědělského a environmentálního stavu (DZES) 1
OJ L 20, 31/01/2022, s. 52
Prováděcí nařízení 2022/129/EU ze dne 21. prosince 2021, kterým se stanoví pravidla pro typy intervencí týkajících se olejnatých semen, bavlny a vedlejších produktů vinifikace podle nařízení 2021/2115/EU a pro požadavky týkající se informací, propagace a zviditelnění v souvislosti s podporou Unie a strategickými plány SZP
OJ L 20, 31/01/2022, s. 197 

1. HYGIENA  A BEZPEČNOST  V  POTRAVINOVÉM  ŘETĚZCI
Rozhodnutí 2022/119/EU o zrušení rozhodnutí 2004/613/ES na vytvoření poradní skupiny potravinového řetězce a zdraví zvířat a rostlin
OJ L 19, 28/01/2022, s. 71

2. VETERINÁRNÍ OPATŘENÍ,  PRAVIDLA PRO  PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Prováděcí nařízení 2022/34/EU ze dne 22. prosince 2021, kterým se mění přílohy III, VIII, IX a XI prováděcího nařízení 2021/405/EU, pokud jde o seznamy třetích zemí nebo regionů třetích zemí, z nichž je povolen vstup určité volně žijící pernaté zvěře určené k lidské spotřebě, zásilek určitých mlžů, ostnokožců, pláštěnců a mořských plžů, určitých produktů rybolovu a žabích stehýnek a hlemýžďů do Unie, a zrušuje rozhodnutí 2007/82/ES 
OJ L 8, 13/01/2022, s. 1
Prováděcí nařízení 2022/35/EU, kterým se mění a opravuje prováděcí nařízení 2021/404/EU, kterým se stanoví seznamy třetích zemí, území nebo jejich oblastí, z nichž je povolen vstup zvířat, zárodečných produktů a produktů živočišného původu do Unie v souladu s nařízením 2016/429/EU
OJ L 8, 13/01/2022, s. 14
Prováděcí nařízení 2022/36/EU, kterým se mění příloha III prováděcího nařízení 2020/2235/EU, pokud jde o vzorová osvědčení pro vstup zásilek určitých živých vodních živočichů a produktů živočišného původu do Unie 
OJ L 8, 13/01/2022, s. 36
Prováděcí nařízení 2022/37/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 2021/403/EU, pokud jde o vzorová veterinární osvědčení a vzorová veterinární/úřední osvědčení pro vstup zásilek určitých druhů a kategorií drůbeže a ptáků chovaných v zajetí a jejich zárodečných produktů do Unie a přemísťování těchto zásilek mezi členskými státy 
OJ L 8, 13/01/2022, s. 92
Prováděcí rozhodnutí 2022/53/EU, kterým se mění příloha prováděcího rozhodnutí 2021/641/EU o mimořádných opatřeních v souvislosti s ohnisky vysoce patogenní influenzy ptáků v určitých členských státech (oznámeno pod číslem C(2022) 247)  
OJ L 9, 14/01/2022, s. 44
Nařízení 2022/54/EU ze dne 21. října 2021, kterým se mění nařízení 2020/692/EU, pokud jde o další požadavky na vstup do Unie v případě některých kopytníků, kteří pocházejí z Unie, jsou přemístěni do třetí země nebo území za účelem účasti na akcích, výstavách a přehlídkách a poté jsou přemístěni nazpět do Unie 
OJ L 10, 17/01/2022, s. 1
Prováděcí nařízení 2022/55/EU ze dne 9. listopadu 2021, kterým se mění prováděcí nařízení 2021/403/EU, pokud jde o doplnění nového vzorového osvědčení pro vstup do Unie v případě některých kopytníků, kteří pocházejí z Unie, jsou přemístěni do třetí země nebo území za účelem účasti na akcích, výstavách a přehlídkách a poté jsou přemístěni nazpět do Unie, a kterým se mění prováděcí nařízení 2021/404/EU, pokud jde o seznam třetích zemí, z nichž je povolen vstup kopytníků do Unie 
OJ L 10, 17/01/2022, s. 4
Prováděcí nařízení 2022/65/EU, kterým se mění příloha I prováděcího nařízení 2021/605/EU, kterým se stanoví zvláštní opatření k tlumení afrického moru prasat 
OJ L 11, 18/01/2022, s. 13
Prováděcí nařízení 2022/97/EU, kterým se mění příloha I prováděcího nařízení 2021/605/EU, kterým se stanoví zvláštní opatření k tlumení afrického moru prasat 
OJ L 17, 26/01/2022, s. 3
Prováděcí rozhodnutí 2022/106/EU, kterým se mění příloha prováděcího rozhodnutí 2021/641/EU o mimořádných opatřeních v souvislosti s ohnisky vysoce patogenní influenzy ptáků v určitých členských státech (oznámeno pod číslem C(2022) 444)  
OJ L 18, 27/01/2022, s. 11

3. OPATŘENÍ  U  POTRAVIN  ROSTLINNÉHO  PŮVODU
Prováděcí nařízení 2022/4/EU, kterým se v souladu s nařízením 1107/2009/ES o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh schvaluje účinná látka Purpureocillium lilacinum kmen PL11 jako látka představující nízké riziko a mění prováděcí nařízení 540/2011/EU
OJ L 1, 05/01/2022, s. 5
Prováděcí nařízení 2022/19/EU, kterým se v souladu s nařízením 1107/2009/ES o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh obnovuje schválení účinné látky Purpureocillium lilacinum kmen 251 a kterým se mění příloha prováděcího nařízení 540/2011/EU
OJ L 5, 10/01/2022, s. 9
Prováděcí nařízení 2022/43/EU, kterým se v souladu s nařízením 1107/2009/ES o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh obnovuje schválení účinné látky flumioxazin a mění příloha prováděcího nařízení 540/2011/EU a příloha prováděcího nařízení 2015/408/EU
OJ L 9, 14/01/2022, s. 7
Nařízení 2022/78/EU, kterým se mění přílohy II a III nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro dazomet, hexythiazox, metam a methylisothiokyanát v některých produktech a na jejich povrchu 
OJ L 13, 20/01/2022, s. 5
Nařízení 2022/85/EU, kterým se mění příloha II nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro flonikamid v některých produktech a na jejich povrchu 
OJ L 14, 21/01/2022, s. 6
Nařízení 2022/93/EU, kterým se mění přílohy II, III a IV nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro akrinathrin, fluvalinát, folpet, fosetyl, isofetamid, „virus mozaiky pepina, kmen EU, mírný izolát Abp1“, „virus mozaiky pepina, kmen CH2, mírný izolát Abp2“, spinetoram a spirotetramat v některých produktech a na jejich povrchu 
OJ L 16, 25/01/2022, s. 1
Prováděcí nařízení 2022/94/EU, kterým se v souladu s nařízením 1107/2009/ES o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh neobnovuje schválení účinné látky fosmet a kterým se mění příloha prováděcího nařízení 540/2011/EU
OJ L 16, 25/01/202, s. 33
Prováděcí nařízení 2022/114/EU o udělení povolení Unie pro jednotlivý biocidní přípravek „SchwabEX-Guard“ 
OJ L 19, 28/01/2022, s. 11

4. DOZOR NAD POTRAVINAMI, LABORATOŘE, MONITORING

5. PŘÍDATNÉ  A POMOCNÉ LÁTKY A  AROMATA DO POTRAVIN
Prováděcí nařízení 2022/56/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 2018/921/EU, kterým se ukládá konečné antidumpingové clo na dovoz kyseliny vinné pocházející z Čínské lidové republiky na základě přezkumu před pozbytím platnosti podle čl. 11 odst. 2 nařízení 2016/1036/EU
OJ L 10, 17/01/2022, s. 13
Nařízení 2022/63/EU, kterým se mění přílohy II a III nařízení 1333/2008/ES, pokud jde o potravinářskou přídatnou látku oxid titaničitý (E 171) 
OJ L 11, 18/01/2022, s. 1
Prováděcí nařízení 2022/116/EU, kterým se ukládá konečné antidumpingové clo na dovoz acesulfamu draselného pocházejícího z Čínské lidové republiky na základě přezkumu před pozbytím platnosti podle čl. 11 odst. 2 nařízení 2016/1036/EU
OJ L 19, 28/01/2022, s. 22

6. KRMIVA

7. KONTAMINANTY (kromě reziduí veterinárních prostředků a pesticidů)

8. OZAŘOVÁNÍ  POTRAVIN,  NUKLEÁRNÍ NEHODY
Prováděcí rozhodnutí 2022/120/EU o změně rozhodnutí 2002/840/ES, kterým se přijímá seznam ozařoven schválených pro ozařování potravin ve třetích zemích (oznámeno pod číslem C(2022) 367) 
OJ L 19, 28/01/2022, s. 72

9. MATERIÁLY A PŘEDMĚTY VE STYKU S POTRAVINAMI

10. OZNAČOVÁNÍ

11. HMOTNOSTI A OBJEMY

12. ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVA A DOPLŇKY STRAVY

13. ZMRAZENÉ POTRAVINY

14. PRODUKTY EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ

15. GMO A  NOVÉ POTRAVINY (dříve PNT)
Prováděcí nařízení 2022/47/EU, kterým se povoluje uvedení sušené dužiny bobulí kávovníku Coffea arabica L. a/nebo Coffea canephora Pierre ex A. Froehner a odvaru z ní na trh jako tradiční potraviny ze třetí země podle nařízení 2015/2283/EU a kterým se mění prováděcí nařízení 2017/2470/EU
OJ L 9, 14/01/2022, s. 29

16. OBECNÉ PŘEDPISY S VÝZNAMEM PRO POTRAVINY

17. MASO A MASNÉ VÝROBKY
Nařízení 2022/111/EU, kterým se mění nařízení 2019/216/EU, pokud jde o celní kvótu Unie pro vysoce jakostní hovězí maso z Paraguaye
OJ L 19, 28/01/2022, s. 1

18. DRŮBEŽÍ  MASO  A VEJCE
Prováděcí nařízení 2022/38/EU, kterým se mění přílohy V a XIV prováděcího nařízení 2021/404/EU, pokud jde o položky pro Spojené království v seznamech třetích zemí, z nichž je povolen vstup zásilek drůbeže, zárodečných produktů drůbeže a čerstvého masa drůbeže a pernaté zvěře do Unie 
OJ L 8, 13/01/2022, s. 126
Prováděcí nařízení 2022/80/EU, kterým se mění přílohy V a XIV prováděcího nařízení 2021/404/EU, pokud jde o položky pro Spojené království v seznamech třetích zemí, z nichž je povolen vstup zásilek drůbeže, zárodečných produktů drůbeže a čerstvého masa drůbeže a pernaté zvěře do Unie 
OJ L 13, 20/01/2022, s. 37
Prováděcí nařízení 2022/104/EU, kterým se mění přílohy V a XIV prováděcího nařízení 2021/404/EU, pokud jde o položky pro Spojené království v seznamech třetích zemí, z nichž je povolen vstup zásilek drůbeže, zárodečných produktů drůbeže a čerstvého masa drůbeže a pernaté zvěře do Unie 
OJ L 18, 27/01/2022, s. 4
Prováděcí nařízení 2022/115/EU, kterým se mění nařízení 1484/95/ES, pokud jde o určení reprezentativních cen v odvětví drůbežího masa a vajec, jakož i pro vaječný albumin
OJ L 19, 28/01/2022, s. 19

19. RYBY A VODNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Prováděcí rozhodnutí 2022/39/EU, kterým se stanoví pravidla týkající se formy a časových plánů pro předkládání národních pracovních plánů a výročních zpráv o shromažďování údajů v odvětví rybolovu a akvakultury a kterým se zrušují prováděcí rozhodnutí 2016/1701/EU a 2018/1283/EU
OJ L 8, 13/01/2022, s. 142
Prováděcí nařízení 2022/44/EU, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení 2021/1139/EU, pokud jde o kritéria pro určení úrovně finančních oprav a pro uplatnění paušálních sazeb spojených se závažným nedodržováním pravidel společné rybářské politiky
OJ L 9, 14/01/2022, s. 13
Prováděcí nařízení 2022/45/EU, kterým se provádí nařízení 2021/1139/EU o Evropském námořním, rybářském a akvakulturním fondu, pokud jde o případy nedodržení a případy závažného nedodržení pravidel společné rybářské politiky, které mohou vést k přerušení platební lhůty nebo pozastavení plateb z tohoto fondu
OJ L 9, 14/01/2022, s. 20
Prováděcí nařízení 2022/46/EU, kterým se provádí nařízení 2021/1139/EU, kterým se zřizuje Evropský námořní, rybářský a akvakulturní fond a mění nařízení 2017/1004/EU, pokud jde o určování energeticky účinných technologií a upřesnění metodických prvků pro určení běžné intenzity rybolovu rybářských plavidel
OJ L 9, 14/01/2022, s. 27
Prováděcí nařízení 2022/79/EU, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení 2021/1139/EU, pokud jde o zaznamenávání, předávání a předkládání údajů o provádění na úrovni operací
OJ L 13, 20/01/2022, s. 24

20. MLÉKO A  MLÉČNÉ VÝROBKY
Prováděcí nařízení 2022/7/EU, kterým se mění příloha V prováděcího nařízení 2020/2235/EU, pokud jde o veterinární požadavky na vstup mléčných výrobků obsažených v trvanlivých směsných produktech do Unie 
OJ L 2, 06/01/2022, s. 1

21. JEDLÉ OLEJE

22. OVOCE, ZELENINA, SUCHÉ PLODY A VÝROBKY Z NICH

23. OBILOVINY, LUŠTĚNINY A VÝROBKY Z NICH

24. CUKR, MED, KAKAO, ČOKOLÁDOVÉ VÝROBKY

25. KÁVOVÉ A  KÁVOVINOVÉ  EXTRAKTY

26. PITNÁ VODA, MINERÁLNÍ VODA

27. LIHOVINY

28. VÍNO A NÁPOJE NA BÁZI VÍNA
Nařízení 2022/68/EU ze dne 27. října 2021, kterým se mění nařízení 2019/934/EU, kterým se doplňuje nařízení 1308/2013/EU, pokud jde o povolené enologické postupy
OJ L 12, 19/01/2022, s. 1

Zdroj: Úřední věstník EU, 5. – 31. 1. 2022

 

 

Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková

Vydáno: 1. 2. 2022

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-leden-2022.aspx

01 February 2022

Praha 31. ledna (ČTK) - Svaz pekařů a cukrářů v ČR má nové vedení. Výkonným ředitelem svazu byl jmenován Bohumil Hlavatý, předsedou představenstva byl zvolen Petr Křivka. Hlavatý po 13 letech vystřídal Jaromíra Dřízala, který odchází do důchodu. Křivka nahradil Jiřího Balabána, který představenstvo vedl od roku 2018 a letos se rozhodl nekandidovat. Svaz to dnes oznámil ČTK.

Hlavatý působil 15 let jako výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny. V minulosti zastával manažerské pozice ve firmách vyrábějících nebo prodávajících doplňky stravy. V nové funkci se hodlá zaměřit na pomoc členům svazu v situaci, kdy dramaticky rostou ceny surovin a energií, což se promítá do cen pečiva, uvedl.

Křivka je majitelem pekárny ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku, jeho rodina se řemeslu věnuje několik generací. Členem představenstva svazu je čtyři roky. Chce zvýšit zájem mladých lidí o pekařinu. "Jednáním a komunikací dosáhnout i třeba takové maličkosti, aby nebyl rohlík brán jen jako ´sledovaná položka´, komodita, která musí být levná," popsal Křivka jeden ze svých cílů.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. Sdružuje 130 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol.

dvd jw

Zdroj: ČTK

01 February 2022

Společná zpráva ECDC a regionální kanceláře WHO pro Evropu.

Antimikrobiální rezistence (AMR) začíná být v evropském regionu, tak jak již bylo v minulosti několikrát avizováno, hlavním problémem v oblasti veřejného zdraví. Odhady jen v Evropské unii/Evropském hospodářském prostoru (EU/EHP) ukazují, že každý rok je více než 670 000 infekcí způsobeno bakteriemi rezistentními vůči antibiotikům a přibližně 33 000 lidí v jejich přímém důsledku zemře.

Publikovaná zpráva je první z řady zpráv, které společně vydávají Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a regionální kancelář WHO pro Evropu a které zahrnují údaje o AMR z invazivních izolátů v Evropě. Zpráva ukazuje, že AMR je v evropském regionu rozšířená, ačkoli situace v oblasti AMR se značně liší v závislosti na bakteriálním druhu, skupině antimikrobiálních látek a zeměpisné oblasti. Obecně byl pozorován gradient od severu k jihu a od západu k východu, s vyšším procentem AMR v jižních a východních částech Evropy. Celkově jsou to v Evropském hospodářském prostoru procenta AMR u sledovaných kombinací bakteriálních druhů a antimikrobiálních skupin nadále vysoká, přičemž rezistence ke karbapenemům u Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae a rezistence k vankomycinu u Enterococcus faecium vykazují v letech 2016-2020 významný nárůst. Znepokojující je vysoké procento rezistence vůči cefalosporinům třetí generace a karbapenemům u K. pneumoniae a vysoké procento karbapenem-rezistentních druhů Acinetobacter a Pseudomonas aeruginosa v několika zemích evropského regionu. Účinné řešení AMR v evropském regionu WHO vyžaduje větší úsilí a investice.

DOKUMENT: Antimicrobial resistance surveillance in Europe 2022 - 2020 data


Antimikrobiální rezistence ohrožuje lidské životy a živobytí na celém světě, přestože se již více než pět let pracuje na globálních akčních iniciativách AMR a před více než deseti lety byl zahájen globální plán Evropského strategického akčního plánu pro antibiotickou rezistenci. V rámci těchto plánů bylo  přijato mnoho cílů a úkolů. I přesto stále vyžadují naši naléhavou pozornost a plnění jejich závazků. V současnosti je to částečně způsobeno rušivými dopady pandemie COVID19 na zdravotnické systémy a služby v evropském regionu. Zvyšování úsilí v boji proti AMR je stále celo-regionální prioritou a nedílnou součástí Evropského pracovního programu WHO (2020-2025).

V posledních letech ECDC spolupracovalo s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) na vypracování společných mezi-agenturních zpráv o integrované analýze spotřeby antimikrobiálních látek a výskytu AMR v bakteriích ze zemí EU.

Agentury sledovaly výskyt bakterií u lidí a zvířat určených k produkci potravin v Evropském hospodářském prostoru, a to z pohledu iniciativy "Jedno zdraví" tak, aby byla zajištěna celistvost získávaných dat a následně i jejich uplatnění jak v léčbě lidí, tak u zvířat určených k produkci potravin.  ECDC se rovněž zabývalo  zavedením genomického dohledu u multirezistentních bakterií významných pro veřejné zdraví pomocí sledování genů antimikrobiální rezistence.

První fáze dohledu se týkala enterobakterií produkujících karbapenemázy. A konečně, od roku 2008 koordinuje ECDC tzv. iniciativu Evropský den antibiotické osvěty, který se slaví každoročně 18. listopadu za účelem zvýšení povědomí o problematice uvážlivého používání antibiotik a významu prevence a AMR obecně.

Všichni - včetně tvůrců politik, zdravotnických pracovníků, pacientů a vládních i nevládních organizací – kteří se mohou zapojit do organizace - musí hrát roli při řešení hrozby AMR pro veřejné zdraví. Všichni musíme pokračovat v práci společně jako partneři a zúčastněné strany. Informace v této zprávě poskytují základ pro plánování opatření na všech úrovních společnosti, aby bylo možné reagovat na tuto výzvu. Potřebujeme silnou politickou iniciativu, která se nebojí a stojí si za svým, iniciativy k prevenci šíření infekčních onemocnění. Potřebujeme zavádění programů antimikrobiálního hospodaření a větší podporu pro rozvoj prevence a dostupnost nových antimikrobiálních látek. Tak aby o této dostupnosti nerozhodovalo finanční zabezpečení, ale jen a pouze dostupnost účinných léčivých látek.  Na úrovni jednotlivců se všichni můžeme podílet na zachování účinnosti antibiotik tím, že je budeme používat obezřetně a při léčbě budeme dodržovat obecná doporučení. Přístupem „jedno zdraví“, tj. společným řešením problematiky, jen tak můžeme zvítězit.


Zdroj: ECDC

Vydáno: 1. února 2022

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/sledovani-antimikrobialni-rezistence-v-evrope-2022-data-za-rok-2020.aspx

01 February 2022

Blíží se konání veletrhu Vinexpo New York 2022. Na počátku března se na něm představí i 7 vinařství z ČR. Jejich účast koordinuje zemědělský diplomat Petr Ježek. V této souvislosti je tak vhodné zmínit stav v oblasti výroby a prodejů vín v USA a výhled do nejbližšího období.

K tomuto tématu v tomto týdnu vyšla i zpráva Silicon Valley Bank, která se stavem vinařství zabývá přes 20 let (ke stažení zde; pdf, 3,73 MB).

Závěry zprávy naznačují, že exportéři vín z ČR mají asi největší šanci na úspěch u prémiových vín. Konkurence u běžných stolních vín, ať už cenou či množstvím, ze strany kalifornských, francouzských nebo španělských vín je obrovská. Segment prémiových vín také během covidu vyrostl o 21 %. Ukazuje se, že velká část spotřebitelů pije sice méně vína co do objemu, ale vybírá si kvalitnější druhy.

Na druhou stranu, slabou stránkou prémiových vín v USA je jejich cena. Například restaurace a bary byly po léta baštou pro zkoušení nových vín spotřebiteli. Vzhledem k mnoha faktorům (složitý systém distribuce, pozůstatky prohibice, enormní cenové přirážky) ale výsledné ceny na vinných lístcích snížily objem prodaného vína v tzv. on-premise obchodu. Některé podniky si účtují až 30 - 35 USD za sklenku prémiového vína, zatímco spotřebitel si může jako alternativu dát např. nový druh koktejlu za 15 až 20 USD nebo speciální pivo za cca 12 USD.

Zajímavý, ale nepřekvapivý je fakt, že věrnost ke konzumaci vína se přisuzuje spíše starší generaci. V generaci 65+ by na společenskou akci přinesla láhev vína polovina respondentů nedávného průzkumu The Harris Poll (následuje pivo s 18 %). Kdežto v generaci 35 – 64 je to pouze 29 % a víno je tak vyrovnáno s pivem. Ve věkové skupině 21 – 34 je víno až na 4. místě po pivu, lihovinách a hard seltzeru.

Pro prémiová vína ale zůstává výhled do roku 2022 příznivý. Co do prodejů se očekává dvojciferný růst, i když s nižším tempem. Tento růst by měl být podpořen znovuotevřením nebo vyšší návštěvností restaurací a barů, pokračováním silného trendu nákupu po internetu a také vyšší osobní návštěvností vinařství po celých Spojených státech.

Pokračování oficiální účasti moravských vinařů na veletrhu Vinexpo 2022 tak má dobrý potenciál rozšířit prodeje prémiového vína z ČR na americkém trhu.

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
mob.: +1 202 507-3859, mob. ČR: +420 601 558 079, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

01 February 2022

Roční objem exportu bio produktů z Kazachstánu se v roce 2021 zvýšil trojnásobně a činil cca 30 mil. €.

Došlo k rozšíření zemí, kam byla kazachstánská bio produkce vyvážena. Tradičně se vyváží do Belgie, Německa, Švédska, Velká Británie, Litvy či do ČR. Nově teď i na Ukrajinu. Do těchto zemí bylo exportováno 29 tis. tun pšenice, 12 tis. tun lnu, 10 tis. tun sójových bobů a 328 tun bio prosa.

Další zajímavosti z oblasti zemědělství a potravinářství

Zemědělský vozový park v Kazachstánu

Dne 27. ledna 2022 oznámilo Ministerstvo průmyslu a rozvoje infrastruktury, že v r. 2021 bylo v Kazachstánu přijato k likvidaci 2 480 traktorů a 900 kombajnů.

Zemědělský vozový park v Kazachstánu dnes čítá 141 000 traktorů a 36 000 kombajnů.

Dle statistiky v loňském roce zemědělci nakoupili 5714 traktorů a 1432 kombajnů, přitom 11 % z toho činil dovoz a 89 % činila tuzemská výroba.

Průměrná míra opotřebení vozů je 80 % - jedná se o vozy starší 10 let.

S ohledem na tuto skutečnost byl zaveden voucherový program, který umožňuje zemědělcům obdržet „poukázku“ za odevzdanou techniku, které mohou uplatnit při nákupu nových vozů tuzemské výroby. To se však nevztahuje na stroje a vozy pro zpracování rostlinné výroby.

Snaha kazachstánské vlády zvýšit počet zpracovatelských subjektů 

V Kazachstánu v roce 2021 vzniklo 29 zemědělských zpracovatelských subjektů.

Do provozu bylo uvedeno 6 masokombinátů o celkové kapacitě 34 tis. tun, zprovozněno 10 mlékáren na zpracování mléka s kapacitou 96 tis. tun., 3 podniky na zpracování olejnin s kapacitou 530 tis. tun, 1 výroba na hloubkové zpracování pšenice na 200 tis. tun, 3 podniky na výrobu těstovin a obilovin o celkové kapacitě 23,5 tis. tun.

V současné době se uvažuje o dalších asi 100 projektech v oblasti zpracování, jejichž zprovoznění by mělo zajistit Kazachům potravinovou soběstačnost a pomohlo zdvojnásobit export zpracovaných zemědělských do zahraničí. 

V současnosti nejsou v Kazachstánu podniky/provozy plně vytíženy, např. mlékárenské podniky jsou vytíženy ze 77 %, maso zpracující podniky - 55 %, podniky zpracující ryby - 45 %, u podniků zpracovávající tuky a oleje - 39 %, obilnářské podniky - 40 %, cukrovary - 59 %.

Nedostatečné využití kapacit podle MZe ukazuje na problémy se zásobováním podniků surovinami a/nebo problémy s odbytem. Zejména podniky se často potýkají s nedostatkem surovin vysoké kvality a také s nedostatkem provozního kapitálu na nákup surovin.

Za účelem rozvoje zemědělského zpracovatelského průmyslu hodlá Ministerstvo zemědělství Kazachstánu pokračovat v opatřeních z Národního projektu rozvoje 2021–2025. Mezi opatření patří: investiční dotace, poskytování úvěru zemědělským subjektům, poskytování dotací na nákup surovin zpracovatelským podnikům a další dotace na jednotlivé sektory.

Artyom Lukasov
zahraniční spolupracovník Ministerstva zemědělství
Tel: +7 701 515 0541, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

01 February 2022

Brusel (20. ledna 2021) – Studie Univerzity ve Wageningenu (NL), která posuzuje dopady cílů Zelené dohody pro Evropu pro udržitelnou produkci plodin do roku 2030 ukázala, že zavedení inovací v zemědělství je nezbytné pro zmírnění negativních dopadů strategie „Z farmy na vidličku“, a proto je nutné zajistit zemědělcům k těmto technologiím přístup.

Univerzita ve Wageningenu dnes zveřejnila svou úplnou zprávu o posouzení dopadu cílů Zelené dohody Evropské komise pro udržitelnou produkci plodin do roku 2030, včetně konkrétních údajů o plodinách v klíčových zemích EU z hlediska zemědělské produkce (ke stažení zde).

Závěry studie ukazují, že ke snížení a překonání negativních dopadů cílů strategie Z farmy na vidličku a Biodiverzita 2030 musí mít zemědělci lepší přístup k nejnovějším zemědělským technologiím. Zemědělci v EU potřebují sadu nástrojů pro řešení udržitelné ochrany rostlin i životního prostředí a také svého živobytí. CropLife plně podporuje klíčové doporučení studie, aby byly podporovány inovace a vytvořeny cesty, které umožní zemědělcům z EU zrychlený přístup k inovativním nástrojům, jako jsou digitální a přesné technologie, inovativní pesticidy a biopesticidy a také nové techniky šlechtění. To zmírní nezamýšlené negativní účinky strategie Z farmy na vidličku.

Generální ředitel CropLife Europe Olivier de Matos řekl: „Zemědělský sektor si uvědomuje naléhavost řešení klimatické krize a urychlení udržitelnosti ve výrobě potravin. Náš průmysl má za sebou dlouhou historii změn a inovací – je plně ochoten a schopen být součástí řešení v této nezbytné transformaci. Klíčové závěry studie provedené Universitou ve Wageningenu se soustředí na výzvy, kterým budou zemědělci v EU čelit ve světle současných návrhů Evropské komise. 

„Potřebujeme regulační rámec, který podporuje inovace v zemědělství, aby zemědělci z EU mohli plnit cíle zelené a digitální transformace v Evropě. Doufáme, že s ohledem na navrhované cíle do roku 2030 Evropská komise uzná nutnost vytvořit efektivnější schvalovací procesy pro nová řešení, která mají být uvedena na trh, a také poskytne lepší finanční podporu a pobídky pro zemědělce, aby umožnili jejich přístup k nástrojům na ochranu rostlin udržitelnými způsoby.“

Celé znění studie Wageningen University & Research si můžete stáhnout na tomto odkazu.

Autor: Crop Life Česká republika

Zdroj:https://croplifeczech.com/wageningen-studie/

Vydáno: 20. ledna 2022

 

31 January 2022

Tisková zpráva ZUČM, 24. 1. 2022

Podpořte české pěstitele zeleniny tím, že budete kupovat českou zeleninu. Pomůžete nejen jim, životnímu prostředí a české krajině, ale především svému zdraví. Česká zelenina je dobrou volbou pro zdraví, pro všechny, kteří dávají přednost lokálnímu původu potravin. Věrní zákazníci pomůžou českému zelinářství nejvíc.

Naše zeměpisná poloha sice nefandí celoročnímu pěstování zeleniny, ale přesto můžeme i v lednu konzumovat zeleninu šetrně skladovanou i opravdu čerstvou z českých a moravských skleníků. Přestože je leden a venku panuje zima, neměl by být pro milovníky lokální zeleniny problém si ve farmářských prodejnách i v obchodní síti vybrat právě zeleninu českého původu. 

„I nyní je ve skladech českých pěstitelů dost zeleniny, která v našich kuchyních tvoří páteř lokálního a zdravého stravování: cibule, hlávkové zelí, mrkev, petržel, celer, červená řepa, pekingské zelí a další, které jsou téměř k nerozeznání od těch čerstvě sklizených. Pro milovníky „echt“ čerstvé zeleniny je i v zimě v nabídce plodová zelenina z českých a moravských krytých ploch. Hlavně rajčátka různých tvarů a chutí a okurky,“ dodává Alice Kouřilová, vedoucí kanceláře ZUČM. 

Na výběr má český zákazník také zpracovanou zelenina. Kysané zelí, ale i další zeleninové druhy – „pickles“, které prošlo procesem mléčného kvašení, které mu dodalo přidanou hodnotu ve formě vitamínů, minerálů a specifické chuti. V obchodní síti je k dostání kysané zelí od prověřených českých výrobců, stačí si vybrat, zda budeme věrni známé lokální chuti, nebo ochutnáme kysané zelí od některého jiného českého zpracovatele – nebo zda si kysanou zeleninu nakoupíme přímo na farmě. V neposlední řadě si můžeme pochutnat také na nakládané zelenině v různých variacích, okurky, čalamády, zelí s různými přísadami a další. 

V současné době jistě všichni zaregistrovali snahu českých zemědělců o férovou komunikaci s vládou nad podmínkami budoucího programového období Společné zemědělské politiky EU. To je pro naše zelináře důležité, nicméně opravdu nejzásadnější pro každého zelináře je samozřejmě poptávka po jeho zelenině.  Podpořte tedy naše české zelináře, tím, že dáte české zelenině přednost při nákupu ve svém obchodě nebo se za ním přímo vydejte. Pomoci Vám může i mapa pěstitelů na webu ZUČM, kde lze najít i zpracovatele, farmářské obchody a další zajímavé příležitosti které vedou k české zelenině.

Autor: Zelinářské unie Čech a Moravy

Vydáno: 24. ledna 2022

Zdroj: https://zucm.cz/clanek/zdrava-ceska-lokalni-i-v-zime-129

 

31 January 2022

Vážená paní, vážený pane,

ráda bych Vás osobně pozvala na tiskovou konferenci Potravinářské komory České republiky, která se bude konat ve středu 16.2.2022 od 10.00 hodin v Galerii Černá labuť, 8. patro v Praze 1, Na Poříčí 1067.

Na tiskové konferenci představíme publikaci Potravinářské komory České republiky, Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými, která shrnuje význam mléka a mléčných výrobků v naší výživě a upozorňuje na rozdíly ve výživě vyplývající z úplné záměny těchto výrobků za výrobky rostlinné. Publikace dále pojednává o označování rostlinných výrobků a věnuje se rovněž dopadu produkce na životní prostředí. Navazuje diskuse s odborníky, kde se budeme věnovat rizikům spojeným s vegetariánstvím, výživě dětí, poruchám příjmu potravy aj.

Vystoupí:

doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., přednosta interní kliniky 3. LFUK (Lékařské fakulty Univerzity Karlovy) a FTN (Fakultní Thomayerovy nemocnice) Praha

Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského, z.s. (nebo jen Českomoravský svaz.)

doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc., Ústav mléka, tuků a kosmetiky, VŠCHT Praha

 

Občerstvení a publikace zajištěny.

Prosím o potvrzení účasti na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Předem mnohokrát děkuji a těším se na viděnou.

Mgr. Helenu Kavanovou

tel.: +420 737 287 024

 

Pozvánka zde.

31 January 2022

Komise dne 18/01/2022 zahájila zpětnou vazbu k politickému rámci pro biologicky rozložitelné a kompostovatelné plasty. Iniciativa cílí na určení role rozložitelných plastů pro dosažení nulových emisí a funkční oběhové ekonomiky v rámci Evropské strategie pro plasty, Evropské zelené dohody a Akčního plánu pro oběhovou ekonomiku. Konzultace je otevřena do 15/03/2022, k dispozici zde.

Komise dne 20/01/2022 zahájila zpětnou vazbu k revizi nařízení REACH (nařízení k chemickým látkám) pro dosažení životního prostředí bez toxinů. Účelem iniciativy je plnit cíl Evropské zelené dohody, tedy snížit znečištění životního prostředí toxickými látkami na nulu. Konzultace je otevřena do 15/04/2022, k dispozici zde.

Zdroj: Evropská komise

31 January 2022

New York 29. ledna (ČTK) - Klimatická změna v příštích letech pravděpodobně výrazně ztíží pěstování kávy arabica. Vyplývá to z nové studie publikované v odborném časopise Plos One, o které informoval server CNN. Výzkum upozorňuje, že pěstování kávy komplikují převážně vyšší teploty a s nimi spojené problémy. Důsledkem mohou být vyšší ceny kávy nebo pěstování jiných odrůd této plodiny.

Studie zkoumala, jak se změní podmínky pro pěstování kávy do roku 2050 na základě prognóz vyplývajících z několika globálních klimatických modelů. Výsledky ukazují, že kávovníky budou do roku 2050 "drasticky" méně vhodné pro pěstování v současných oblastech produkce kávy v důsledku dopadů změny klimatu.

Kávovník arabský (Coffea arabica), jehož zrna používá například řetězec Starbucks a další velcí prodejci kávy, je již dnes náročnou plodinou. Vyžaduje specifické podmínky, aby se jí dařilo.

Podle studie vědců z Curyšské univerzity ve Švýcarsku jsou v současnosti nejvhodnějšími oblastmi pro pěstování kávy Střední a Jižní Amerika, zejména Brazílie, dále střední a západní Afrika a některé části jižní a jihovýchodní Asie. Zpráva uvádí, že v příštích 28 letech budou tyto oblasti kvůli předpokládaným dopadům změn klimatu mnohem méně vhodné pro pěstování této plodiny.

"Všechny zkoumané země, které jsou hlavními producenty kávy (Brazílie, Vietnam, Indonésie, Kolumbie), jsou vážně postižené změnou klimatu, přičemž do roku 2050 dojde k výraznému úbytku vhodných oblastí a přibývání nevhodných oblastí," uvádí se ve výzkumu.

Studie se zabývala také tím, jak změna klimatu ovlivní podmínky pro pěstování kešu ořechů a avokád. Podle vědců by rostoucí teploty mohly v některých oblastech vytvořit nové životaschopné prostředí pro pěstování těchto plodin. Káva se však "ukázala být nejzranitelnější, přičemž negativní dopady klimatu převažují ve všech hlavních produkčních oblastech", uvádí studie.

Autoři dospěli k závěru, že u všech tří plodin "bude ve většině hlavních pěstitelských regionů nutné přizpůsobit se změně klimatu". To by mohlo zahrnovat šlechtění odrůd, které jsou lépe přizpůsobeny novým podmínkám. V případě kávy to může znamenat i přechod na kávovníky statné (Coffea robusta), které jsou odolnější, ale jejich zrna jsou obecně považována za méně kvalitní než zrna arabica.

"V nejhorším případě by to také mohlo znamenat, že zemědělci budou muset přejít na jinou plodinu," řekl hlavní autor studie Roman Grüter. Podle vědce je nicméně "těžké říci, v jakém okamžiku a kde k tomu dojde".

Některé společnosti se již na měnící se podmínky připravují. Například Starbucks distribuuje farmářům odrůdy kávy odolné vůči změně klimatu. Ceny kávy již v důsledku nepříznivého počasí prudce vzrostly.

ban jrm

Zdroj: ČTK

Vydáno: 29. ledna 2022

31 January 2022

Řím 30. ledna (ČTK) - Itálie bude znovu žádat o to, aby se kultura pití espressa dostala na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Typicky italský zvyk, kdy si lidé často v rychlosti u baru vypijí malý šálek tradičně připravené kávy, je podle ministerstva zemědělství "autentickým rituálem" a "nedílnou součástí národní identity". Vláda doufá, že tentokrát bude snaha úspěšná, protože se podařilo zahladit spor mezi žadateli, kvůli němuž první pokus o zápis zkrachoval.

"Šálek espressa je pro všechny Italy společenským a kulturním rituálem, který se odráží i v literatuře a fascinuje celou zemi od Neapole přes Řím a Milán až po Benátky a Terst," řekl náměstek ministerstva zemědělství Gian Marco Centinaio, když kandidaturu oznamoval. "Je to nedílná součást národní identity a vyjádření našich společenských vztahů, díky němuž nás zná celý svět," dodal.

Kulturní zvyky spojené s gastronomií, výrobou potravin a konzumací jídla a nápojů jsou častým typem zápisu na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Například Turecko uspělo se zápisem tamní kávové kultury, Itálie má na seznamu například výrobu tradiční neapolské pizzy nebo sběr lanýžů.

Itálie se rozhodla o uznání kultury espressa žádat již dříve, u komise UNESCO ale loni neuspěla kvůli administrativním nesrovnalostem. Žádost totiž nezávisle na sobě podaly dvě organizace - region Kampánie a Svaz na ochranu tradičního italského espressa, které se nedokázaly shodnout na společném postupu. Spor se už ale podařilo odstranit.

"Tato kandidatura je ještě mnohem důležitější v tuto konkrétní historickou chvíli, kdy pandemie poznamenala společenské kontakty, přičemž v Itálii je často jejich kulisou bar, kde si lidé objednají kvalitní espresso," řekl Centinaio.

Svaz na ochranu tradičního italského espressa dbá na přísné předpisy ohledně toho, jak se má kvalitní káva připravovat, jak má vypadat a chutnat. Regule jdou do velkých podrobností a stanovují například, jakou barvu má mít pěna na espressu a že musí vydržet nejméně 120 vteřin.

Káva je ale i důležitým hospodářským artiklem, na trhu s espressem se ročně protočí asi čtyři biliony eur (98 bilionů korun). Italská kávová kultura je nicméně spojená i s velmi nízkou cenou kávy - šálek typicky stojí jedno euro (25 korun) a každé zdražení vyvolá v zemi velký rozruch. Někteří si ale myslí, že tlak na nízkou cenu způsobuje, že italské espresso má v průměru stále nižší kvalitu.

"Italské espresso, jak ho všichni známe, není moc dobré, i když ho máme rádi," napsala Nunzia Clementeová na gastronomické blogu Dissapore už v roce 2019, kdy Itálie rozhodovala o první žádosti o zápis na seznam UNESCO.

lep jrm

Zdroj: ČTK

Vydáno: 30. ledna 2022

30 January 2022

Podle prezidenta Skotské asociace velkoobchodníků s masem Alan McNaughton bylo největším problémem v roce 2021 udržení dostatečného počtu pracovníků k udržení provozu. Podle něj bude podobná situace přetrvávat i v roce 2022 a může způsobit velké zvýšení nákladů a cen. McNaughton vyjádřil skepsi vůči znovuzavedení krátkodobých pracovních víz britskou vládou s tím, že byly náplastí, která situaci nezlepšila v loňském roce a nebude to tak ani v roce letošním.

Zdroj

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  – komunikace v angličtině

Zdroj: MZe ČR

30 January 2022

Poté, co bylo v loňském roce zabaveno několik zásilek amfetaminových tablet captagon, ukrytých v zásilkách granátových jablek a citrusů směřujících do Saúdské Arábie, byl dovoz veškeré libanonské zemědělské produkce do Saúdské Arábie zastaven.  Kvůli tomuto rozhodnutí se libanonský export významně propadl. V roce 2021 dosáhla sklizeň citrusů v Libanonu cca 302 tisíc tun, z čehož každoročně minimálně 30% produkce směřovalo do Saúdské Arábie. Z konce minulého roku zůstalo v Libanonu minimálně 100 tisíc tun nespotřebovaných citrusů. Farmáři ani obchody s potravinami nemají v současné době ponětí, jak s tak velkým přebytkem naloží. I přes maximální zvýšení snahy prodat, kdy jsou dnes citrusy v Bejrútu nabízeny téměř na každém rohu za naprosto minimální ceny, se nedaří nadbytečné citrusy prodávat v takovém tempu a množství, aby ovoce neutrpělo na kvalitě. Maloobchodní ceny pomerančů se v lednu 2022 pohybují v přepočtu 5 Kč za kilogram.

Jako logické řešení by se mohlo jevit zpracování přebytků na pomerančové šťávy a džusy. To by však nesměla být v Libanonu energetická krize, kdy se každý výrobce potýká s nedostatkem elektrické energie. Stát zásobuje trh elektrickou energií pouze 2 hodiny denně, veškerá další kapacita pochází z malých soukromých diesel generátorů, jejichž provoz je neúměrně nákladný a výsledná prodejní cena energie je velmi vysoká. To se vše promítá do finální ceny šťáv a džusů, které jsou, při započtení nákladů na energie, cenově nekonkurenční oproti dovozům, zejména z Turecka. Produkci ovocných šťáv v Libanonu lze rozdělit na dva základní typy výrobků, tj. čerstvé pasterizované šťávy bez přidávání sladidel a šťávy vyráběné z koncentrátů. Koncentráty jsou dováženy zejména z Asie a Latinské Ameriky, zejména z Brazílie, která je dnes považována za největšího pěstitele a zpracovatele citrusů, zejména pomerančů.

 

LIBANON

Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu,

Mob.: 00961 70 258 310, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

29 January 2022
  • AGRI FAIR NOVI SAD 2022 - SPUŠTĚNO PŘIHLÁŠOVÁNÍ FIREM NA NÁRODNÍ STÁNEK ČR
  • MOŽNOST PREZENTACE NA VELETRHU FOODEX JAPAN 2022
  • Pozvánka na Den se zemědělskou diplomatkou v Japonsku Irenou Leopoldovou – 9. února 2022
  • Možnost prezentace firem Smart Agri na akci MZe v rámci EXPO 2020v Dubaji – 18. února 2022
  • Save the date 2 webináře se zahraničními spolupracovníky MZe na téma „Mezinárodní doprava a logistika“ ve dnech 23.-24. února 2022 vždy 13.-15.hod.
29 January 2022

Blíží se konání veletrhu Vinexpo New York 2022. Na počátku března se na něm představí i 7 vinařství z ČR. Jejich účast koordinuje zemědělský diplomat Petr Ježek.

V této souvislosti je tak vhodné zmínit stav v oblasti výroby a prodejů vín v USA a výhled do nejbližšího období. K tomuto tématu v tomto týdnu vyšla i zpráva Silicon Valley Bank, která se stavem vinařství zabývá přes 20 let (ke stažení zde).

 
   


Závěry zprávy naznačují, že exportéři vín z ČR mají asi největší šanci na úspěch u prémiových vín. Konkurence u běžných stolních vín, ať už cenou či množstvím, ze strany kalifornských, francouzských nebo španělských vín je obrovská. Segment prémiových vín také během covidu vyrostl o 21 %. Ukazuje se, že velká část spotřebitelů pije sice méně vína co do objemu, ale vybírá si kvalitnější druhy.

Na druhou stranu, slabou stránkou prémiových vín v USA je jejich cena. Například restaurace a bary byly po léta baštou pro zkoušení nových vín spotřebiteli. Vzhledem k mnoha faktorům (složitý systém distribuce, pozůstatky prohibice, enormní cenové přirážky) ale výsledné ceny na vinných lístcích snížily objem prodaného vína v tzv. on-premise obchodu. Některé podniky si účtují až 30 - 35 USD za sklenku prémiového vína, zatímco spotřebitel si může jako alternativu dát např. nový druh koktejlu za 15 až 20 USD nebo speciální pivo za cca 12 USD.

Zajímavý, ale nepřekvapivý je fakt, že věrnost ke konzumaci vína se přisuzuje spíše starší generaci. V generaci 65+ by na společenskou akci přinesla láhev vína polovina respondentů nedávného průzkumu The Harris Poll (následuje pivo s 18 %). Kdežto v generaci 35 – 64 je to pouze 29 % a víno je tak vyrovnáno s pivem. Ve věkové skupině 21 – 34 je víno až na 4. místě po pivu, lihovinách a hard seltzeru.

Pro prémiová vína ale zůstává výhled do roku 2022 příznivý. Co do prodejů se očekává dvojciferný růst, i když s nižším tempem. Tento růst by měl být podpořen znovuotevřením nebo vyšší návštěvností restaurací a barů, pokračováním silného trendu nákupu po internetu a také vyšší osobní návštěvností vinařství po celých Spojených státech.

Pokračování oficiální účasti moravských vinařů na veletrhu Vinexpo 2022 tak má dobrý potenciál rozšířit prodeje prémiového vína z ČR na americkém trhu.

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

29 January 2022

Každodenní zdražování, kterému jsou vystaveni občané Bosny a Hercegoviny dopadá i na malé soukromé chovatele mléčného skotu. Ceny krmiva pro skot rostou i trojnásobně a jen cena kukuřice pro setí vzrostla oproti loňskému roku z 28 EUR na 100 EUR za balení. Obdobný nárůst cen je patrný také u umělých hnojiv. Přitom výkupní ceny mléka zůstaly na cca. 25 euro centech za jeden litr. Instituce Bosny a Hercegoviny se snaží řešit situaci subvencemi, které ale zdaleka nepokrývají ztráty jednotlivých chovatelů. Drobní chovatelé, a těch je v Bosně a Hercegovině naprostá většina, proto stále častěji snižují stavy v chovech mléčného skotu, protože za stáváních podmínek jsou pro ně ztrátové. Jedno z možných řešení je snížení celkových nákladů na produkci mléka jeho intenzifikací, a to budováním velkých farem. Zde bude důležité, zda se bosenské úřady dohodnou na cílené podpoře těchto investic. Pak by to mohla být zajímavá příležitost pro české dodavatele technologií, ale také kvalitních jalovic a genetiky, protože bude zapotřebí obnovit chov, jež je nyní redukován. 

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.:+381  63 388931, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

29 January 2022

Nový čínský pětiletý plán pro rozvoj zemědělství obsahuje i pozoruhodnou zmínku o budoucnosti produkce potravin, neboť jedním z jeho cílů je podpora výzkumu v oblasti uměle vyrobeného masa a dalších zdrojů proteinů. Čínské pětileté plány určují budoucí směřování podpory výzkumu a investic, pro pozorovatele se tedy jedná o další významný signál, že se v tomto odvětví dá očekávat významný rozvoj. Čína stále musí vytvořit odpovídající legislativní rámec pro komerční využití uměle vyrobeného masa, ale soukromé firmy se již jeho vývoji usilovně věnují.

Od uměle vyrobeného masa si Čína slibuje pomoc s naplněním dvou hlavních cílů. S rostoucí spotřebou masa se stává více závislá na jeho dovozu a klesá její soběstačnost, čemuž hodlá zabránit. Růst domácí produkce masa však má také své meze, protože se díky omezené rozloze zemědělsky využitelné půdy musí Čína spoléhat i na dovoz surovin pro výrobu krmiv. Zároveň by laboratorně vyprodukované maso mohlo Číně pomoci naplnit své klimatické cíle, neboť poslední údaje FAO z roku 2014 ukazují, že čínská živočišná produkce představovala téměř 29 % jejích celkových zemědělských emisí.

ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu, Mob.: +420 702 176 276, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

28 January 2022

Praha 27. ledna 2022 – Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté Kanadské borůvky z rodinné Farmy Borůvka.

 

Celá tisková zpráva zde.

Zdroj: SZIF

Link: https://www.szif.cz/cs/CmDocument?rid=%2Fapa_anon%2Fcs%2Fzpravy%2Fzpravy_o_fondu%2Ftiskove_zpravy%2F1643273311676.pdf

28 January 2022

Tisková zpráva – Po řadě intenzivních diskusí se zástupci nevládních organizací a měsících příprav dnes Ministerstvo zemědělství (MZe) odeslalo Evropské komisi (EK) návrh Strategického plánu Společné zemědělské politiky (SZP) pro období 2023-2027. Komise má tři měsíce na připomínkování a stanovisko, podle kterého poté musí MZe dokument případně upravit. Na schválení má EK šest měsíců, které se ale prodlužují o dobu reakce ČR.

„Musíme včas nastavit klíčové parametry, a proto je nutné, aby zemědělci měli jasnou a spolehlivou informaci o nových podmínkách, které začnou platit už od 1. ledna příštího roku. Po celý leden jsme se zabývali změnami ve Strategickém plánu, které vycházejí z dřívějších připomínek nevládních organizací, ekologů, Ministerstva životního prostředí či Evropské komise. Trvám na tom, že námi předložený kompromis, který jsme do Bruselu odeslali, respektuje reálnou situaci v našem zemědělství a změní jej správným směrem. Tedy směrem k lepší péči o půdu a krajinu, ke zdravější vodě a zdravějším potravinám,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Hlavní změnou oproti předchozí verzi Strategického plánu je parametr redistributivní platby, která se navýší z původních 10 na 23 procent z celkové částky na přímé platby. Podpora bude poskytována všem podnikům bez ohledu na jejich velikost na prvních 150 hektarů. Důležitou zprávou pro české zemědělce je i schválená míra kofinancování Programu rozvoje venkova v nové SZP. Ta bude na úrovni 65 procent, což požadovaly téměř všechny zemědělské organizace. Podpora tak bude srovnatelná s dalšími státy EU a umožní českým zemědělcům zůstat na celoevropské úrovni konkurenceschopnými. V končícím programovém období bylo kofinancování 35 procent.

Zemědělci si mohou od tohoto týdne spočítat výši nově nastavených dotací na portálu Agronavigátor. Takzvaná Kalkulačka 3, kterou připravilo MZe a Ústav zemědělské ekonomiky a informací, je dostupná zdarma. Jen za čtvrtek 27. ledna si ji stáhlo 5300 zájemců. Slouží zemědělským podnikům jako nástroj pro předběžný výpočet vybraných provozních podpor vyplývajících z revize Strategického plánu 2023+. Do 1. února mají nevládní organizace, které MZe oslovilo, posílat připomínky či dotazy. Na jejich základě MZe připraví instruktážní video, které bude k dispozici opět na portálu Agronavigátor.

Ministerstvo zemědělství začalo na přípravě Strategického plánu pracovat od roku 2018, kdy byl zveřejněn návrh legislativního balíčku k budoucí podobě SZP. Výrazným zásahem do příprav bylo zveřejnění tzv. Evropské zelené dohody a na ni navazujících strategií Evropské komise pro biologickou rozmanitost a Od zemědělce ke spotřebiteli. EK poté zaslala všem členským státům tzv. specifická doporučení s povinností na ně reagovat a určit, jakým způsobem budou cíle realizovat a naplňovat.

Unijní legislativa, která byla po dlouhých a komplikovaných diskusích oficiálně zveřejněna teprve 6. prosince 2021, stanovila 1. leden 2022 jako pevný termín pro odeslání strategických plánů členských států do Bruselu. S ohledem na zpoždění ve vyjednávání unijní legislativy i potřebu projednat nezbytné prvky nastavení nové SZP v jednotlivých státech se tento termín nepodařilo dodržet kromě ČR dalším 8 členským zemím. Odeslání do konce měsíce ledna ale bylo nezbytné dodržet.

EK má nyní tři měsíce na připomínkování a formální stanovisko, dle kterého poté musí MZe dokument případně upravit. Komise má na schválení šest měsíců, ale doba, po kterou bude ČR vypořádávat připomínky EK a upravovat Strategický plán, se do těchto šesti měsíců nepočítá. Nové podmínky budou pro zemědělce platit už od 1. ledna 2023.

V mezidobí se budou konat další diskuse se zástupci nevládních organizací a ostatních zainteresovaných subjektů k technickým parametrům nastavení jednotlivých intervencí. MZe tak naváže na intenzivní diskuse z roku 2021, kdy do jednání byli a opětovně budou zapojeni zástupci nevládních organizací, akademické sféry, Evropského parlamentu, Evropské komise, Parlamentu ČR a další – k jednání je tak pravidelně zváno více než 75 organizaci a institucí.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

28 January 2022

Čtvrtek 27.1.2022 Hlavní zprávy CNN Prima NEWS v čase 25:35 na téma slevové akce.
Až pro 34% spotřebitelů jsou slevové akce důležité a cena je hlavním kritériem při nákupu potravin. Podle ekonomů je to jedna z možností jak výrazně ušetřit. Podle průzkumu KPMG Česká republika je důležitější už jen kvalita (44% respondentů). Podle Potravinářská komora České republiky by se ale lidé měli zaměřit spíše na složení jednotlivých výrobků. "Daleko více je třeba se zajímat o to, co jíme, zda potraviny obsahují dostatečné množství živin, zda jsou ve výrobku nějaké náhražky... doporučuje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářská komora České republiky.

 

Zdroj: Hlavní zprávy CNN Prima NEWS
Link: https://cnn.iprima.cz/porady/hlavni-zpravy/27012022 

 
28 January 2022

Praha 27. ledna (ČTK) - Zájem Čechů o ryby se značně odvíjí od dané sezony, nejvyšší je před Vánocemi. Obecně ale poptávka po rybách v tuzemsku stoupá, nejoblíbenější je losos. Obchodníci rozšiřují nabídku mořských i sladkovodních ryb, zaměřují se na certifikované chovy a co nejrychlejší dodání k zákazníkovi od výlovu. Vyplývá to z ankety ČTK.

Češi ve spotřebě ryb vysoce zaostávají za ostatními národy v evropském i světovém měřítku. V ČR připadá podle dřívějších údajů ministerstva zemědělství zhruba 5,5 kilogramu ryb na člověka za rok, z toho 1,3 kilogramu sladkovodních. V Evropské unii je spotřeba přibližně 25 kilogramů na osobu a rok, světový průměr činí asi 20 kilogramů.

Rostoucí poptávku českých zákazníků po rybách sleduje společnost Blue Fjord. Nejprodávanější je losos norský a skotský. Dále lidé poptávají hlavně divoké ryby chycené na udičku, oblíbený je například tuňák. Sladkovodní ryby kupují podle jednatelky firmy Evy Boels většinou zahraniční turisté. "Naše nabídka ryb je, troufám si říct, nejširší v celé naší zemi. Využíváme zejména zahraniční dodavatele a vozíme čerstvé ryby minimálně dvakrát do týdne," uvedla Boels. Doplnila, že stejně jako u jiného zboží vzrostly rapidně i ceny ryb. Zdražuje také doprava. Zahraniční dodavatelé, se kterými Boels spolupracuje, nakupují ryby v aukcích, kde je možné ceny mírně usměrnit, řekla.

Bohatou nabídku ryb deklaruje on-line supermarket Rohlik.cz, v současné době se soustřeďuje hlavně na certifikované ryby. "Kromě tradiční produkce spolupracujeme i s takzvanou akvaponickou farmou, která spojuje chov ryb a pěstování rostlin bez půdy, spotřebuje tedy pro svůj provoz minimum vody," uvedla mluvčí e-shopu Denisa Morgensteinová.

Rohlik.cz sleduje nejvyšší zájem o ryby o Vánocích a dále v průběhu grilovací sezony. Větší poptávka je patrná u lidí, kteří dbají na odlehčenou stravu. Tento trend se podle Morgensteinové nejvýrazněji projevuje například právě nyní, počátkem roku. Kromě lososa zákazníci nejčastěji kupují tresku, pstruha, tuňáka, pražmu a mořského vlka. "Zdražování na straně dodavatelů v této chvíli nepociťujeme," dodala Morgensteinová.

On-line supermarket Košík.cz nově představil vlastní značku Fish&Fresh, postupně chce přinést nejširší nabídku rybího masa a mořských plodů na českém trhu. Nejprve nabídne 40 druhů lososů a tresek. "Jsme národ, který zná čerstvé ryby jen z rybníků a říček. Většinu mořských ryb Češi znají spíše jako rozmrazované maso z běžného rybolovu. S čerstvým masem z divokého chovu nebo certifikovaných farem se pak takový zážitek nedá srovnávat," uvedl expert na maso ve společnosti Košík.cz a garant značky Fish&Fresh Tomáš Balent.

V obchodech Albert lidé najdou stálou i sezonní nabídku ryb. Z českých chovů během roku společnost prodává například kapra, sumce, tolstolobika, štiku a sumečka afrického. Celoročně je dostupný losos, pstruh nebo treska tmavá. Všechny mořské ryby pocházejí podle ředitele komunikace prodejen Albert Jiřího Marečka z certifikovaný zdrojů.

jif rdo