29 August 2022

Při smažení zbude určité množství oleje, který nesníme. Co s ním? Někdo to neřeší a olej vylije do odpadu. To není dobrý nápad. Olej se usazuje na stěnách odpadních trubek. Trubky se zanáší a po delší době může dojít až k jejich úplnému ucpání. Tuky a oleje, které se dostanou kanalizací do čistíren odpadních vod, je nutno oddělovat. Proces čistění se tím komplikuje, prodražuje, může docházet k pěnění a snížení účinnosti biologického procesu. Jaké máme jiné možnosti? 

Sběr odpadních tuků Zákon o odpadech č. 541/2020 Sb. ukládá obcím určit místa pro oddělené soustřeďování komunálního odpadu, a to alespoň nebezpečného odpadu, papíru, plastů, skla, kovů, biologického odpadu, jedlých olejů a tuků. Každý by měl mít v místě bydliště sběrný kontejner na použité tuky a oleje používané v kuchyni. Není proto nic jednoduššího než sbírat do uzavřených plastových nádob použité zbytky tuků a olejů a čas od času se projít okolo příslušného kontejneru a tyto nádoby do nich vyhodit. Pohybem uděláme něco pro své zdraví a sběrem odpadních tuků něco pro životní prostředí. 

Restaurace jsou povinny ze zákona sbírat použité tuky a olej jako složku biologického odpadu a nabízet je k ekologické likvidaci. Použité oleje jsou zpracovávány na biopaliva. Vyšší efektivita sběru odpadních tuků představuje drobný příspěvek ke snížení spotřeby ropy. To je aktuální téma dnešní doby. Podle dokumentu EU z roku 2015 mohou použité oleje nahradit v rámci 28 zemí Evropské unie 1,5 % ropy. Díky instalaci sběrných kontejnerů v obcích se mohou zapojit do této iniciativy i jednotlivci. Je třeba větší osvěty. Vracet použité oleje zpět do oběhu šetří i zemědělskou půdu. Olejniny mohou být více využívány pro účely lidské výživy. 

Kompostování

Majitelé zahrádek mají možnost přidávat menší množství použitého oleje do kompostu. Jedná se však jen o malé zbytky např. po smažení na pánvi. Rostlinné oleje vykazují dobrou biologickou odbouratelnost, obvykle se rozloží do 28 dnů. Větší množství (výměna oleje ve fritéze) je třeba zlikvidovat přes sběr odpadních tuků.

Autor: olejnadzlato.cz

Vydáno: 26. srpna 2022

Zdroj: https://www.olejnadzlato.cz/?p=1073

29 August 2022

Britská společnost Ivy Farm zahájila ve velké Británii provoz největšího evropského pilotního závodu na produkci laboratorně pěstovaného masa. V areálu o rozloze téměř 1700 metrů čtverečních se nachází pilotní závod, zařízení pro výzkum a vývoj, kancelářské prostory i takzvaná inovační kuchyně. Zařízení disponuje bioreaktorem (600L), díky kterému by závod měl být schopen produkovat až 2,8 tuny laboratorně pěstovaného masa ročně. Hlavní úlohou závodu je ale zatím doladění nového výrobního procesu. Ivy Farm se aktuálně zaměřuje zejména na pěstování vepřových kmenových buněk ve velkých fermentačních tancích, cílem je produkce imitace masa, která má podle vyjádření společnosti „zdravější nutriční profil a udržitelnější skleníkovou stopu“. Laboratorní pěstování masa by podle některých výzkumů, například podle výzkumu univerzity CE Delft, mohlo mít potenciál snížit emise uhlíku až o 92 % a využití půdy až o 95 % ve srovnání s konvenční produkcí masa.

Více informací zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

29 August 2022

Ztráty v cukrovarnickém průmyslu způsobené záplavami budou mít dopad i v dalších odvětvích. Nejvíce v cenách občerstvení.

Letošní záplavy v jihoafrické provincii KwaZulu-Natal, která je významným producentem cukrové třtiny v zemi, poškodily podstatnou část úrody. Zničeno bylo nejméně 2500 hektarů, což ovlivnilo výnosy a lokálně se vyrobilo méně cukru. To bude mít vliv na cenu pochutin a sladkých nápojů, neboť se cukr pravděpodobně bude muset dovézt. Řada polí musí být znovu osázena. Pěstitelé přišli o bezmála čtvrt miliardy randů.

Odvětví cukrovinek již zaznamenalo 2% pokles objemu prodeje a očekává další problémy, neboť cena cukru se se zvyšujícími náklady na dopravu bude nejspíše i nadále zvyšovat. Povodně ale poznamenaly i jiné plodiny - výrobci bramborových lupínků se mohou potýkat s nedostatkem brambor. Objem prodeje v letošním roce klesl o sedm procent.

I Jihoafričané se potýkají s rostoucí cenou paliv. Cena potravin se zvyšuje a lidé chodí méně na spontánní nákupy. Také se více drží napjatého rodinného rozpočtu. Předpokládá se, že spotřebitelé se středními a vyššími příjmy budou kupovat větší a výhodnější balíčky, zatímco lidé s nižšími příjmy budou stále kupovat menší balení, neboť naráz vydají méně peněz.

Zdroj: businessinsider.co.za
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kancelář CzechTrade Jihoafrická republika.

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/povodne-pripravily-jihoafricke-pestitele-cukru-o-ctvrt-miliardy-randu

27 August 2022

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) rozhodl o přijetí dvou výjimek, které pro rok 2023 dovolují osít i pole, která by jinak povinně kvůli ekologii musela ležet ladem. Zemědělci také nebudou muset pěstovat na jednom pozemku jinou plodinu než v předchozím roce. Výjimky umožnila Evropská komise jako pomoc zemědělcům, kteří čelí prudkému nárůstu cen energie, pohonných hmot, hnojiv nebo krmiv.

Výjimky pomohou zemědělcům v nejisté situaci na zemědělských trzích, a to zejména v době, kdy se nastavují nové podmínky společné zemědělské politiky, která začne platit v příštím roce.

„Zemědělci musí plánovat osevní postupy a přitom nevědí, jaké povinnosti budou muset plnit, protože Evropská unie ještě neodsouhlasila České republice návrh Strategického plánu společné zemědělské politiky. Proto jim chceme prostřednictvím výjimek poskytnout čas, aby mohli zvážit různé možnosti a dlouhodoběji naplánovat své hospodaření a osevní postupy. Také jim chceme pomoci v době, kdy i kvůli válce na Ukrajině rostou ceny vstupních nákladů do zemědělství,“ řekl ministr Zdeněk Nekula.

Evropská komise připravila pro rok 2023 výjimky ze dvou základních povinností, a to povinnosti rotace plodin a vyčleňování neprodukčních ploch. Výjimky se týkají standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy, tzv. DZES, č. 7 a 8. V praxi to bude znamenat, že se v roce 2023 nebude vyžadovat pěstování odlišné plodiny než v předchozím roce. Také bude možné úhory, vyčleněné jako neprodukční plochy, využít k pěstování produkčních plodin, především pro potravinářské účely. Úhory však nebudou moci být osety kukuřicí, sójou nebo rychle rostoucími dřevinami. Výjimka z DZES 8 (vyčlenění neprodukčních ploch) tak neznamená, že se zruší povinnost vyčleňovat stanovené procento úhorů, krajinných prvků, ochranných pásů, případně meziplodin nebo ploch s dusík vázajícími plodinami. Pouze umožňuje vyčleněné úhory, tedy ty předem evidované v registru zemědělské půdy LPIS s kulturou „U“, osít jinou než podmínkami stanovenou plodinou. Tento jednoletý posun povinností se netýká tzv. ekoplatby. Ti, kteří o ni požádají, musí podmínky splnit kompletně, včetně stanoveného navýšeného procenta neprodukčních ploch.

Zavedení výjimek není ústupem od environmentálních ambic, které se od nové společné zemědělské politiky očekávají. Celkové nastavení Strategického plánu a jeho environmentální cíle pro nové období do roku 2027 zůstávají beze změny.

Rok 2024 již bude bez výjimek a bude nutné, aby zemědělci alespoň na 40 % orné půdy pěstovali jinou plodinu než v roce 2023. Budou také muset vyčlenit alespoň 4 % orné půdy jako úhor, krajinný prvek a ochranný pás. Nebo mohou vyčlenit 7 % orné půdy, přičemž minimálně na 3 % z nich musí být úhor, krajinný prvek nebo ochranný pás a na zbytku mohou vysít meziplodiny (např. svazenka, len, hořčice, pohanka) a dusík vázajícími plodiny (např. hrách, jetel, sója).

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

25 August 2022

Reklama na alkoholické nápoje má, stejně jako jiné komodity, které mají povahu návykových látek, své právní mantinely stanovené jak vnitrostátními předpisy, tak legislativou Evropské unie (EU).

Úvod

V posledních letech lze spatřovat trend směrem ke zpřísnění pravidel v této oblasti, a to ve snaze o všeobecné snížení spotřeby alkoholu a v zájmu ochrany mladistvých před vlivem obchodních sdělení s nežádoucím obsahem, který nabádá ke konzumaci alkoholických nápojů.

V následujícím článku bychom Vám rádi představili základní regulaci reklamy na alkoholické nápoje z pohledu aktuální právní úpravy a nastínili navrhované revize právních předpisů, jež regulují předmětnou oblast.

Obecná právní regulace reklamy

Základním právním předpisem v této oblasti je zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Zákon o regulaci reklamy“), dle něhož se reklamou rozumí jakékoli oznámení, předvedení či jiná prezentace šířená zejména komunikačními médii, mající za cíl podporu podnikatelské činnosti, zejména podporu spotřeby nebo prodeje zboží, pokud není Zákonem o regulaci reklamy stanoveno jinak.

Za komunikační média jsou pak ve smyslu Zákona o regulaci reklamy považovány veškeré prostředky umožňující přenášení reklamy, a to zejména periodický tisk a neperiodické publikace, rozhlasové a televizní vysílání, audiovizuální mediální služby na vyžádání, audiovizuální produkce, počítačové sítě, nosiče audiovizuálních děl, plakáty a letáky.

Dle § 4 Zákona o regulaci reklamy pro reklamu na alkoholické nápoje obecně platí kategorický zákaz:

  1. nabádat k nestřídmému užívání alkoholických nápojů anebo záporně či ironicky hodnotit abstinenci nebo zdrženlivost;
  2. zaměřovat se na osoby mladší 18 let, zejména tyto osoby ani osoby, které jako mladší 18 let vyhlížejí, zobrazovat při spotřebě alkoholických nápojů nebo využívat prvky, prostředky nebo akce, které osoby mladší 18 let oslovují;
  3. spojovat spotřebu alkoholu se zvýšenými výkony nebo být užita v souvislosti s řízením vozidla;
  4. vytvářet dojem, že spotřeba alkoholu přispívá ke společenskému nebo sexuálnímu úspěchu;
  5. tvrdit, že alkohol v nápoji má léčebné vlastnosti nebo povzbuzující nebo uklidňující účinek anebo že je prostředkem řešení osobních problémů;
  6. zdůrazňovat obsah alkoholu jako kladnou vlastnost nápoje.

Dozorovým orgánem nad dodržováním zákonných podmínek pro reklamu na alkoholické nápoje jsou krajské živnostenské úřady, ledaže se jedná o reklamu šířenou v rozhlasovém a televizním vysílání a v audiovizuálních mediálních službách na vyžádání (viz níže), kde je dozor svěřen Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Sankce za porušení výše specifikovaných podmínek pro obsah reklamy na alkoholické nápoje se liší v závislosti na tom, zde se jej dopustí osoba v roli zadavatele, zpracovatele nebo šiřitele reklamy, jakož i povaze a závažnosti porušení, přičemž nejvyšší možná pokuta za přestupek v této oblasti činí 2.000.000,- Kč.

Rozhlasové a televizní vysílání

Specifika pro reklamu na alkoholické nápoje v rádiích a na televizních obrazovkách upravuje zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání“).

V této souvislosti je nutno upozornit, že Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání se aplikuje pouze na tzv. „lineární vysílání“, tj. standardní televizní nebo rozhlasové vysílání, kdy jeden pořad následuje za druhým v rámci provozovatelem sestaveného programu a divák nebo posluchač nemá možnost si zvolit, kdy a co bude na daném vysílání sledovat či poslouchat. Provozovatel dané služby zde současně nese redakční odpovědnosti za obsah.

Vedle obecných podmínek kladených na reklamu a teleshopping dle ustanovení § 48 a § 49 obsahuje § 52 Zákona o rozhlasovém a televizním vysílání zvláštní podmínky pro obchodní sdělení týkající se alkoholických nápojů, jež nesmějí:

  1. být zaměřeny speciálně na děti a mladistvé nebo zobrazovat děti a mladistvé konzumující alkoholické nápoje;
  2. spojovat spotřebu alkoholických nápojů se zvýšenými tělesnými výkony nebo řízením vozidla;
  3. vytvářet dojem, že spotřeba alkoholických nápojů přispívá ke společenskému nebo sexuálnímu úspěchu;
  4. tvrdit, že alkoholické nápoje mají léčebné, stimulující nebo uklidňující účinky nebo že jsou prostředkem řešení osobních konfliktů;
  5. podporovat nestřídmou spotřebu alkoholických nápojů nebo ukazovat abstinenci nebo umírněnost v požívání alkoholických nápojů v nepříznivém světle;
  6. zdůrazňovat vysoký obsah alkoholu jako pozitivní kvalitu alkoholického nápoje.

Za nedodržení povinností stanovených Zákonem o rozhlasovém a televizním vysílání pro obchodní sdělení hrozí nejvyšší možná pokuta ve výši 2.500.000,- Kč.

Audiovizuální mediální služby

Audiovizuální mediální službou na vyžádání se rozumí poskytování pořadů veřejnosti za účelem informování, zábavy nebo vzdělávání, umožňující sledování pořadů v okamžiku zvoleném uživatelem a na jeho individuální žádost na základě katalogu pořadů sestaveného poskytovatelem audiovizuální mediální služby na vyžádání.

Od rozhlasového a televizního vysílání se tyto služby odlišují tím, že jsou „nelineární“ povahy, tzn. divák si vybírá pořady a sám rozhoduje, kdy a který zhlédne. Nicméně i zde platí, že poskytovatel určuje obsah pořadů a je za něj také odpovědný.

Zákon č. 132/2010 Sb., o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Zákon o audiovizuálních mediálních službách“), stanoví ve svém § 8 požadavky na audiovizuální obchodní sdělení, přičemž dle odst. 3 taková sdělení týkající se alkoholických nápojů nesmějí být zaměřena na děti a mladistvé a nesmějí podporovat nestřídmou konzumaci těchto nápojů, a to vše pod sankcí za nedodržení daných požadavků v nejvyšší možné výši 2.000.000,- Kč.

Ačkoli je speciální právní úprava v této oblasti velice strohá, aplikují se zde stejně jako ve všech dalších formách reklamy, která nemají svou zvláštní právní úpravu, obecná ustanovení a kategorické zákazy stanovené Zákonem o regulaci reklamy, jak jsou popsány výše.

Očekávané změny

Dne 18. prosince 2018 vstoupila v platnost směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1808 ze dne 14. listopadu 2018, kterou se mění směrnice 2010/13/EU o koordinaci některých právních a správních předpisů členských států upravujících poskytování audiovizuálních mediálních služeb (směrnice o audiovizuálních mediálních službách) (dále jen „Směrnice“), s ohledem na měnící se situaci na trhu, na jejímž základě je nyní v legislativním procesu projednáván návrh zákona o službách platforem pro sdílení videonahrávek a o změně Zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, Zákona o audiovizuálních mediálních službách, a některých dalších zákonů, který předmětnou Směrnici transponuje do českého právního řádu.

Novelizace by měla prostřednictvím revidovaného rámce mimo jiné zvýšit ochranu spotřebitelů a nezletilých před nevhodným obsahem, resp. nežádoucí reklamou, a to především na stále více vyhledávaných a doposud legislativně opomíjených internetových platformách pro sdílení videonahrávek (např. YouTube, Facebook, Instagram, Tik Tok), které jsou charakteristické tím, že na ně mohou obsah umístit sami jejich uživatelé, jejichž redakční odpovědnost za obsah sdílených videonahrávek je omezená.

Hlavním cílem nové právní úpravy má být nastavení pravidel pro internetové platformy pro sdílení videonahrávek obdobně jako u „lineárního“ rozhlasového a televizního vysílání a „nelineárních“ audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání a umožnit poskytovatelům těchto služeb uplatňovat zákonem stanovená opatření za účelem eliminace nežádoucího obsahu.

Orgánem dozoru zde bude stejně jako u rozhlasového a televizního vysílání a audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Vedle zavedení přísnější a jednotnější regulace reklamy na alkohol má nová právní úprava vytvořit právní základ pro samoregulaci prostřednictvím etických kodexů, které stanoví podrobnější požadavky v této oblasti, jejichž cílem musí být dosažení účinného omezení vystavování nezletilých osob obchodním sdělením týkajícím se alkoholických nápojů, a dále postupy pravidelného, transparentního a nezávislého sledování a vyhodnocování plnění těchto cílů a mechanismus řešení stížností, včetně mechanismu prosazování přiměřených sankcí za porušení stanovených pravidel.

Závěr

Reklama na alkoholické nápoje je v současné době vedle obecné právní úpravy stanovené Zákonem o regulaci reklamy speciálně upravena zejména v oblastech, kde poskytovatel dané služby určuje její obsah, přičemž je legislativně opomíjena, zadavateli reklamy stále více využívaná, oblast internetových platforem pro sdílení videí, které představují příležitost reklamu s nežádoucím obsahem umístit přímo do obsahu uživatelských příspěvků.

Změnu v této oblasti by měla přinést transpozice Směrnice (směrnice o audiovizuálních mediálních službách), návrh jejíž transpozice je nyní v legislativním procesu, který pro Vás budeme i dále sledovat.

V případě jakýchkoli dotazů týkajících se otázek věcně souvisejících s problematikou právní regulace reklamy, Vám jsme k dispozici, neváhejte se proto na nás obrátit.

Mgr. Tereza Dvořáková, advokátka – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mgr. Jakub Málek, managing partner – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Autor: www.peytonlegal.cz

Vydáno: 25. srpna 2022

Zdroj: https://www.peytonlegal.cz/reklama-na-alkoholicke-napoje-regulace/

 

25 August 2022

Tisková zpráva – Přes 600 vystavovatelů se účastní mezinárodního agrosalonu Země živitelka, který se letos koná s podtitulem Budoucnost české krajiny. Jeho 48. ročník dnes na Výstavišti v Českých Budějovicích spolu s vedoucími představiteli České republiky zahájil ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Země živitelka je největší výstavou zaměřující se na zemědělský sektor napříč všemi jeho obory nejen v Česku, ale i na Slovensku. Potrvá do 30. srpna.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) označil českobudějovický agrosalon za jednu z nejdůležitějších akcí, kde se může veřejnost seznámit s výbornou prací českých a moravských zemědělců a potravinářů.

„Děkuji zemědělcům a potravinářům za to, že i přes složitou situaci, se kterou se v posledních měsících musí celá společnost vyrovnávat, máme každý den co jíst. Vím, že to není jednoduché, někdy možná máme odlišné názory a řešení, ale věřím, že cíl máme všichni společný. Tématem letošní Země živitelky je Budoucnost české krajiny. V českém zemědělství v následujících letech půjde o udržitelnost a šetrnost v krajině. A také proto je naším cílem vytvářet zemědělcům a potravinářům takové podmínky a programy, abychom všichni společně zajistili rozvoj do budoucna,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

V souvislosti s předsednictvím EU, kterému je věnovaná jedna z expozic, ministr Nekula uvedl, že se ho Česká republika ujala ve velmi složité době, a proto má velkou zodpovědnost za její budoucnost. I v českém zemědělství se však musíme dívat dopředu. Ano, máme řadu aktuálních problémů, které řešíme, ale bylo by krátkozraké rezignovat na dlouhodobé výzvy, které před námi stojí. O to rychleji by nás totiž dohnaly,“ řekl ministr Zdeněk Nekula.

Na výstavě Země živitelka se ministr Nekula mj. setká se zástupci zemědělských a potravinářských organizací, zúčastní se jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory ČR a v sobotu zahájí Národní dožínky.

Ve stánku Ministerstva zemědělství (MZe) o rozloze 150 m2, v Pavilonu T1 se mohou návštěvníci seznámit s prací například Odboru rostlinných komodit, Odboru živočišných komodit včetně Oddělení ochrany zvířat, Odboru environmentálního a ekologického zemědělství, Odboru bezpečnosti potravin, Odboru precizního zemědělství, výzkumu a vzdělávání a Sekce lesního hospodářství. Získají zde také informace o podporách Programu rozvoje venkova. Na veletrhu se představují i organizace podřízené MZe, mj. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) a Ústav zemědělské ekonomiky a informací. Zástupci těchto organizací poskytnou informace veřejnosti včetně informačních materiálů, ÚKZUZ i poradenství v ochraně rostlin a prezentaci chorob a škůdců.

Svoje expozice má na výstavě Státní zemědělský intervenční fond (Klasa, Regionální potravina) a představí se také Celostátní síť pro venkov.

Odpoledne předá ministr Zdeněk Nekula „Cenu ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky za rok 2022“ a „Cenu ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek za rok 2022“ (seznam oceněných připojen níže jako příloha).

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Přílohy

25 August 2022

Tisková zpráva 25. 8. 2022. V rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana Večeřová a náměstkyně pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.  Součástí Deklarace je Deset pilířů výživové politiky potravinářského průmyslu, které se stále vyvíjejí. Cílem Deklarace je odborná spolupráce mezi státní správou a výrobci potravin v rámci konkrétních dobrovolných závazků.

 

Zdravotní stav české populace není dobrý. Z dlouhodobého hlediska jsou hlavními důvody špatné stravovací návyky, nedostatek pohybu a stres. Spotřebitelé se velmi často potýkají s obezitou a dalšími civilizačními chorobami. Podle Eurostatu se v Česku délka zdravého dožití za posledních 50 let takřka nezměnila, spíše stagnuje.

„Mezi rizikové chování patří zvýšená konzumace alkoholu, kouření, nesprávné stravovací návyky a zanedbávání primární prevence. Ukazuje se, že nesprávné stravovací návyky jsou jednou z příčin více než čtvrtiny všech úmrtí v České republice a potřebu změny stravovacích návyků si uvědomuje stále více Čechů, “ zdůraznila hlavní hygienička Pavla Svrčinová, „jsem proto velmi ráda, že můžeme takto spolupracovat s potravinářským průmyslem a pozitivně ovlivnit zdravotní stav české populace,“ doplnila náměstkyně Svrčinová.

„Je nutné výrazně posílit zodpovědnost za vlastní zdraví u každého z nás. Všichni musíme věnovat dostatek pozornosti vzdělávání široké veřejnosti, včetně té odborné o správných stravovacích návycích a motivovat je k aktivnímu životnímu stylu. Podporuji a propaguji zodpovědný přístup jedince a potravinářského průmyslu, kdy dochází k aktivní ochraně zdraví a péče o životní styl, a to například ve formě absolvování preventivních prohlídek či konzumování kvalitních potravin,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Potravinářská komora ČR realizuje mnoho aktivit a projektů, které pomáhají spotřebitelům více se orientovat ve správném životním stylu a výběru potravin. PK ČR pomáhá výrobcům zlepšovat složení potravin a jejich označování na obalech, formuluje dobrovolné závazky potravinářů, podporuje inovace a reformulace potravin formou soutěží, vydává publikace a organizuje semináře pro širokou laickou veřejnost a další,“ vysvětluje prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

„Snažíme se edukovat i dětskou populaci formou projektu V rytmu zdraví, který mohou učitelé zapojit do své výuky na základních školách. Naší ambicí je tento projekt rozšířit,“ doplnila Hana Langrová, předsedkyně Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny a Potravinářské komoře ČR.

Deklarace ke zdravému životnímu stylu je závazkem potravinářského průmyslu vyvíjet aktivity v jednotlivých bodech Deseti pilířů výživové politiky potravinářského průmyslu. Tyto aktivity budeme průběžně doplňovat, aktualizovat a vyhodnocovat a výsledky sdílet s resortem Ministerstva zdravotnictví ČR, médii a odbornou i laickou veřejností. Výsledky za minulé období jsou velmi slibné, například výrobci minerálních vod snížili obsah cukru v nápojích o bezmála 10 %,  v masném průmyslu došlo a stále dochází ke snižování obsahu soli v masných výrobcích a uzeninách a obecně dochází ke zlepšování výživové hodnoty jednotlivých potravin.

Podepsaná Deklarace ke zdravému životnímu stylu rozvíjí původní deklaraci, podepsanou v lednu 2018 a navazuje tak na strategii Zdraví 2030, která vychází z dříve formulovaných strategických úkolů dokumentu Zdraví 2020.

 

Tisková zpráva zde

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

 

24 August 2022

Tisková zpráva – Výzkum, vývoj a inovace v zemědělství, potravinářství, vodním hospodářství a lesnictví se v příštích deseti letech soustředí na modernizaci, globální změny v biosféře a ekologické zemědělství. Vyplývá to z Koncepce výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva zemědělství na léta 2023-2032, kterou dnes projednala vláda. Do roku 2032 Ministerstvo zemědělství (MZe) podpoří výzkum a vývoj částkou přibližně 15 miliard korun.

„Koncepce je připravená tak, aby v příští dekádě nasměřovala rezortní výzkum do oblastí, které jsou aktuální, společensky potřebné a reagují na globální trendy. Materiál je v souladu s národními i evropskými strategickými dokumenty,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Vědecký výzkum se zaměří na tři klíčové oblasti: Bioekonomika, Smart zemědělství a Globální změny v biosféře.

„Konkrétně chceme podpořit takový výzkum, který pomůže lepšímu stavu půdy, vody a lesů. Zaměří se i na udržitelnou produkci potravin, pokroky ve veterinární medicíně, rostlinnou a živočišnou produkci nebo biodiverzitu. Cíleně budeme podporovat například výzkum vedoucí k minimalizaci chemie, hnojiv a antibiotik prostřednictvím technických zlepšení, ekologického a také precizního zemědělství. Rozhodně se budeme zabývat i digitalizací zemědělství. Do roku 2032 vydáme na zemědělský výzkum 15 miliard korun,“ uvedl Zdeněk Nekula.

Peníze jsou určeny výzkumným ústavům, vysokým školám i soukromým firmám. Podle nové koncepce má MZe v plánu více propojit odborná pracoviště s firmami, které pak výsledky prověří a uplatní v praxi. Novinkou je, že projekty budou moci být i dlouhodobější než doposud. U složitějších výzkumných projektů zaměřených na zásadní a mezioborová témata bude doba řešení až 6 let, místo dosavadních 3 roků. V oblasti zemědělského výzkumu by také měly být lépe nastaveny spravedlivé podmínky odměňování a rovné podmínky pro výzkumné pracovníky a pracovnice. 

Koncepce navazuje na Zelenou dohodu pro Evropu a na strategii Od zemědělce ke spotřebiteli, která prosazuje zdravé a ekologické potravinové systémy. Byla připravena ve spolupráci s odborníky z České akademie zemědělských věd. Předkládaná koncepce navazuje na Koncepci výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva zemědělství na léta 2016-2022, kterou schválila vláda 3. února 2016.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

24 August 2022
Místo posezení v restauraci, krabička s obědem z domova. To je čím dál častější realita Čechů, kteří se snaží v době krize ušetřit. Návštěvy hospod podle exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS omezilo 7 z 10 Čechů. Provozovatelé přesto doufají, že se na podzim situace zlepší. V opačném případě by totiž podle asociace restaurací mohla část podniků zkrachovat.

Energie, pohonné hmoty, jídlo i ostatní nákupy. To vše vlivem inflace výrazně podražilo. Čím dál víc lidí proto hledá úspory a vidět je to i v restauracích. „Jedná se hlavně o obědy, zaznamenáváme asi 20% úbytek lidí. Někteří jsou také na dovolené. Nedovedu si představit, co se bude dít v září,“ obává se manažer restaurací Kolkovna Michal Tůma.

To potvrzují i data: 68 % Čechů oslovených agenturou STEM uvedlo, že restaurace navštěvují méně kvůli šetření. „Šetření se stává celospolečenským tématem a je jenom velmi malá skupina lidí, která nemusí nebo ještě k tomu šetření nějakým způsobem nepřistoupila,“ říká analytik STEM Martin Kratochvíl.

Šetří se i na zbytečnostech

„Dřív jsem do restaurace chodila bez problému každý den, teď dvakrát, třikrát týdně,“ přiznává jedna z dotazovaných. Kdyby navštěvovala restauraci každý všední den, vyšlo by jí stravování na tisíc korun týdně.

V některých podnicích údajně propad návštěvnosti zatím nepociťují. Čím dál víc lidí ale šetří třeba tím, že si objedná pouze hlavní chod. „Většinou třeba omezí dezert, jako celek můžeme hodnotit situaci pořád kladně,“ říká barista z Kampa Cafe Lukáš Blahut.

Odliv lidí bude ale pro řadu restaurací v kombinaci se zdražujícími surovinami a energiemi další rána. „Na konci tohoto roku většině podniků končí fixace čili plné promítnutí růstu teprve bude, kritická situace nastane počátkem příštího roku,“ predikuje prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Takové podniky budou podle Stárka často existenčně ohroženy a jediným východiskem pro ně proto bude zdražení.

Zdroj: cnn.iprima.cz

 

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/exkluzivni-pruzkum-chozeni-do-hospod-omezilo-7-z-10-cechu-majitele-se-boji-podzimu

24 August 2022

Spolupráce zainteresovaných stran v potravinovém řetězci ve prospěch spotřebitelů. Konference From Fark to Fork je určena odborné veřjenosti, představitelům zemedělských a potravinářských podniků, zástupcům obchodních řetězců, pracovníkům dozorových a certifikačních orgánů - tj. všem, kteří se zabývají kvaltou, bezpečností potravin a udržitelností.

 

Konference From Farm to Fork je pořádána ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovní ruchu ČR, záštitu na konferencí převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Program naleznete zde.

 

24 August 2022

Vážená paní, vážený pane,

rádi bychom Vás informovali o připravovaném webináři EFSA, který se bude týkat oznamování studií dle čl. 32b nařízení (EU) 2019/1381 o transparentnosti a udržitelnosti hodnocení rizik v potravinovém řetězci v EU. Webinář se bude konat 14. září 202210:00-11:00 hod.

Nařízení o transparentnosti platné od března 2021 zavedlo řadu nových služeb, procesů a ustanovení, které významně ovlivnily životní cyklus a postup obnovy žádostí. Aby EFSA pomohl žadatelům a dalším zúčastněným stranám lépe porozumět novým požadavkům, zahájil sérii webinářů, které vysvětlují fáze postupu podávání žádostí pro jednotlivé oblasti regulovaných výrobků. Tento webinář se zaměří na to, jak nové požadavky ovlivňují postup oznamování studií, a také na sdílení informací a posílení dialogu se zúčastněnými stranami. Zástupci EFSA představí nové funkce systému a zejména vysvětlí, jak vytvořit ID před podáním žádosti a seznam zamýšlených studií.

Webinář je určen všem potenciálním žadatelům o uvedení nových regulovaných produktů na trh a také laboratořím a dalším testovacím zařízením.

Registrace je možná on-line do 12. září.

23 August 2022

Good morning,

Times have become extremely challenging for agriculture with increasing prices, societal demands, the impacts of climate change, and growing concerns about food security.  While countries around the globe might face similar challenges and share common climate and sustainability goals, countries’ pathways to those goals might differ.  The role of biotechnology in agricultural production continues to be intensely debated around the world.  How can it help improve food security?  How can it help nations meet their climate commitments? How can it be used to adapt agriculture to climate change or make agriculture more sustainable?  We look forward to discussing this with you.

The Office of Agricultural Affairs at the U.S. Embassy in Berlin cordially invites you to take part in the webinar “Greening Agriculture through Innovation” on Wednesday, September 14, 2022 at 14:30 CEST (duration approx. 90 minutes).

We are happy to present insights from:

· Dr. Amy Gutmann

– United States Ambassador to Germany

· Marie-Cécile Damave

– Agridées Think Tank

· Dr. Tobias Brüggmann

– Thuenen Institute of Forest Genetics

· Christian Kaiser

– Progressive Agrarwende

Program

Introduction

 

Statement

– Ambassador Dr. Amy Gutmann

Plant breeding to address food security and climate change

– Marie-Cécile Damave

How mutations could save the German Forest

– Dr. Tobias Brüggmann

Agricultural turnaround (Agrarwende) – science might help

– Christian Kaiser

Take home messages 

– Kim Sawatzki

End of event

 

Moderator: Nina Parzych – Genius Gmbh

 

The webinar will be held in English.

Please register online for the webinar by September 9th:
www.genius.de/fas-webinar-greening-agriculture-through-innovation

You will receive the link and your personal access data for the webinar one day before the event.

Contact: If there are any questions, please contact us at This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Please feel free to forward the invitation.

We are looking forward to a fruitful discussion!

Kind regards,

Signature Kim Sawatski

Kim Sawatzki

Agricultural Counselor

Foreign Agricultural Service
U.S. Department of Agriculture

Logo USDA


United States
Department of Agriculture
Foreign Agricultural Service

23 August 2022
Vědecké znalosti prokázaly, že chronický zánět nízkého stupně se může stát vážným problémem našeho zdraví. Přispívá ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, cukrovky 2. typu, komplikuje léčbu astmatu, alergií, autoimunitních onemocnění, revmatoidní artritidy, lupusu, roztroušené sklerózy, lupénky a dalších onemocnění. Tři z pěti lidí na světě umírají na onemocnění souvisejících se zánětem. Bojujte proti zánětu! Naštěstí existuje spousta možností, jak se zánětu bránit.

8 zásadních strategií jak omezit záněty v těle

1. Dieta je jedna z důležité obrany proti zánětu. Existuje mnoho diet, které nejsou vědecky podložené. Na našem webu SZÚ jsou některé možnosti stravování, které pomáhají potlačit zánět.

2. Prostě potřebujete pohyb. Boj proti zánětu odhaluje, kolik překvapivě málo aerobního cvičení je potřeba ke snížení hladiny zánětu. Ale pozor! Příliš mnoho cvičení může ve skutečnosti vyvolat zánětlivou reakci.

3. Kontrolujte svou hmotnostObjevte jednoduché strategie, které vám pomohou snížit množství břišního tuku. Ten produkuje prozánětlivé chemické látky.

4. Dopřejte si spánek. Nedostatečný spánek vás připravuje o energii a produktivitu, ale také zvyšuje záněty. Je to obzvláště nebezpečné pro zdraví srdce. Dostatečný  a osvěžující spánek je pro zdraví velmi důležitý.

5. Dobrá nálada a pozitivní psychologie je hodně důležitá. Je lepší být optimistou a mít pozitivní myšlení. Můžete lépe zvládnout těžká období. Nemoc, smrt v rodině, rozchod/rozvod, přichází bez vyzvání a každý z nás jimi v životě prochází. Je jen na nás, jak se s nimi vyrovnáme.

6. Překonejte chronický stres. Chronický stres může podnítit rozvoj zánětu a způsobí vzplanutí problémů, jako je revmatoidní artritida, kardiovaskulární onemocnění, deprese a zánětlivé onemocnění střev. Často se dostáváte do citlivých období, třeba o svátcích, kdy si vše uvědomujete s větší intenzitou.

7. Omezte alkohol. Pokud jde o zánět, může být vaším přítelem, nebo nepřítelem. Trocha alkoholu je (ne)užitečná, ale kolik je už přes čáru, abyste udrželi zánět pod kontrolou.

8. Přestaňte kouřit. Odborníci tvrdí, že zbavení se tohoto zlozvyku může vést k dramatickému snížení hladiny zánětu během několika týdnů. I když jste se již dříve pokoušeli přestat kouřit, je potřeba se stále pokoušet opět přestat a vytrvat.

Těchto 8 kroků zařaďte do svého života. Čím dříve, tím lépe!

Autor: Prof. J. Ruprich, CZVP SZÚ,

Vydáno: 22. 8. 2022

Zdroj: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/cely-zivot-bojujeme-proti-chronickym-zanetum-nizkeho-stupne

23 August 2022

20. ročník Evropského týdne mobility (ETM), největší kampaně na podporu udržitelné městské mobility, letos proběhne již tradičně od 16. do 22. září. Akce ve spolupráci s širokou veřejnosti, obcemi a městy napříč celou Evropou podporuje využívání veřejné dopravy, budování cyklostezek, zkvalitnění pěších zón a další cesty ke zpřístupnění aktivní městské mobility, aby byla posílena udržitelnost dopravy, ochrana životního prostředí a zejména kvalita ovzduší ve městech.

Téma letošního ročníku je „Lepší dostupnost“. Propojení „tradičních“ druhů dopravy s novými digitálními řešeními zůstává klíčovým aspektem pro budoucnost ve městech.

Lépe propojená doprava znamená lépe propojená místa a lidi – tam míří letošní kampaň pro #EVROPSKÝTÝDENMOBILITY. K tomu jsou zapotřebí místa, která budou návštěvníky vybízet k procházkám a setkávání. Proč by těmito místy nemohly být třeba vhodně uzpůsobené dopravní uzly? Rozvoj a přetváření infrastruktury samozřejmě představují mnoho výzev. Ani ty ETM letos neopomíjí a vyzdvihuje důležitost plánování, které nám umožní přeměnu vnitřních měst na zelenější, rozmanitější a inkluzivnější místa umožňující bezpečnou a efektivní koexistenci různých druhů dopravy.

Připojte se i vy k Evropskému týdnu mobility

Nejste obec či město, ale přesto podporujete a propagujete udržitelnou městskou mobilitu? Pak se přihlaste k MOBILITYACTION a podělte se o svůj úspěch. Stanete se součástí široké kampaně, vaše akce bude viditelná na webu Evropského týdne mobility a budete mít k dispozici propagační materiály kampaně. Zapojit se mohou občanské iniciativy, vzdělávací instituce, neziskové organizace, ale také další subjekty. Událost k MOBILITYACTION není omezen na konkrétní den, registrovat se tedy můžete v průběhu celého roku. Dejte o sobě vědět!

Co letos s ETM ještě zažijete?

Součástí kampaně jsou i další akce spojené s udržitelnou dopravou. Děti, učitelé i rodiče se mohou (nejen) na podzim vydat Pěšky do školy, začátek dne tak stráví zdravě a aktivně, navíc napomohou bezpečnějšímu a zdravějšímu prostředí v okolí škol. Dále poběží zářijová výzva Do práce na kole, auto tedy nechte doma a dopravte se na kole, koloběžce nebo třeba pěšky. Další akcí na podporu chůze v rámci každodenních aktivit je Výzva 10 000 kroků, které se účastní stovka měst a deset tisíc aktivních účastníků. Ulice bez aut, zato plné her, domácích dobrot, hudby, divadla, přednášek, workshopů a především sousedské pohody zažijete na sedmnáctém ročníku sousedských slavností Zažít město jinak.

MŽP pro města a obce bez emisí

Ministerstvo životního prostředí podporuje vedle podpory nemotorové dopravy, také přechod na využití bezemisních vozidel zejména pro veřejný sektor. Aktuální Výzva č. 3/2022: Ekomobilita s celkovou alokací 600 mil. Kč z Národního programu ŽP (finančními prostředky z Národního plánu obnovy) byla vyhlášena 1. 6. 2022 a je zaměřena na podporu nákupu elektromobilů, vozidel na vodík a neveřejných dobíjecích stanic pro obce, kraje, městské firmy nebo neziskové organizace a další. Výzva je pro žadatele z celé ČR, včetně Prahy a městských částí.

„K 22. srpnu, tedy dva a půl měsíce po spuštění, již máme žádosti o podporu projektů za bezmála 184 mil. Kč. Konkrétně jde o nákup 398 vozidel na alternativní pohon různých kategorií a pořízení 124 dobíjecích stanic. Příjem žádostí běží do 15. 12. 2023 nebo do vyčerpání alokace. Kdyby nám peníze nestačily, jsme připraveni navázat podobnou výzvou z prostředků Modernizačního fondu,“ potvrzuje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Týden mobility je organizován v rámci projektů Evropské komise, v České republice je hlavním koordinátorem Ministerstvo životního prostředí, spolukoordinátorem je i v letošním roce spolek Partnerství pro městskou mobilitu. Ten s českými městy dlouhodobě spolupracuje a podporuje je, aby realizovala dočasná i trvalá opatření pro skutečný posun v oblasti čisté mobility. O tom, jaká města se do ETM letos zapojují a jaké akce chystají, se můžete přesvědčit na jejich Seznamu programů v českých městech.

Pod záštitou MŽP proběhne v Praze Čakovicích ve dnech 20. – 21. 9. Setkání s elektromobilitou s podtitulem Elektromobilita ve firmách a ve státní správě. Akce je určena zástupcům úřadů a firem, kteří se zabývají budoucností mobility a hledají, či plánují nalézt řešení pro začlenění elektrických vozů do vozového parku. Pokud se chcete poradit s odborníky, diskutovat, či rovnou vyzkoušet některé z 30 osobních a užitkových elektromobilů, zaregistrujte se zde.

Sledujte nás na:

Facebook: @EuropeanMobilityWeek
Twitter: @mobilityweek
Instagram: @europeanmobilityweek

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

22 August 2022
Odborná konference se bude konat v pátek 26. 8. 2022 se na Výstavišti v Českých Budějovicích.

 

V pátek 26. 8. 2022 se na Výstavišti v Českých Budějovicích koná odborná konference Science for Smart and Sustainable Agriculture. Cílem konference je debata nad budoucností zemědělství – jeho udržitelností a vývojem v souladu s měnícím se světem.

Těšit se můžete na prezentace odborníků z Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity, z Biologického centra AV ČR či progresivních firem jako například Syngenta. Konference je rozdělena do čtyř bloků a mezi témata patří například využití umělé inteligence, přínosy a rizika biotechnologií, vliv změny klimatu na vývoj zemědělských půd, digitalizace v zemědělství či nové trendy v rostlinné výrobě.

Konferenci organizuje Regionální rozvojová agentura jižních Čech ve spolupráci s Regionální agrární komorou Jihočeského kraje v rámci projektu Evropské komise Science meets Regions. Nad konferencí převzal záštitu ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. Akce je spolufinancována Evropskou unií, Ministerstvem zemědělství a Jihočeským krajem.

Konference proběhne v českém jazyce s tlumočením do angličtiny a vstup je zdarma. Z důvodu omezené kapacity sálu je však nutná registrace a to do 22. 8. 2022. Registrovaní účastníci obdrží vstupenku do areálu Výstaviště na den konání konference

Kompletní program, registrace a další informace jsou dostupné na webu www.agrokonference2022.cz.

Zdroj: Fakulta zemědělská a technologická, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

22 August 2022

Pozvánka na Seminář pro laickou spotřebitelskou i odbornou veřejnost


Praha: 07. 09. 2022, 10:00-14:30, Národní zemědělské muzeum, Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7


Brno: 13. 09. 2022, 10:00-14:30, pavilon profesora Lenfelda (budova č. 12) VETUNI Brno


Účast je BEZPLATNÁ.
Více informací a možnost přihlášení naleznete: https://ukp.vscht.cz/kurzy/kurzy-a-seminare

 

Seminář bude zaměřen na téma reformulací potravin ve vybraných oblastech. V rámci semináře budete mít možnost dozvědět se novinky o aktuálním tématu reformulací potravin a setkat se s odborníky z potravinářství.

Více zde.

22 August 2022

V reakci na rostoucí cenu potravin se japonská vláda rozhodla zastropit cenu importovaného obilí, a to minimálně do příštího března.

Japonsko je kvůli svým přírodním podmínkám, kdy domácí produkce je schopna pokrýt pouze 10 % z celoroční spotřeby, zcela závislé na dovozu obilí z USA, Kanady a Austrálie. Nákupy řídí centrální vláda, která veškeré importované obilí následně rozprodává za fixně určenou cenu, jež je stanovena dvakrát ročně (v březnu a říjnu) na následujících šest měsíců. Po rekordní neúrodě na severu Ameriky byla průměrná výkupní cena pěti základních obilnin letos v březnu zvýšena vládou o 17,3 %, a poprvé od roku 2007 tak překonala hranici 70 tisíc jenů za tunu. Při pohledu na pokračující růst cen obilí na světových trzích se pak očekávalo, že výkupní cena určená vládou na období říjen 2022 až březen 2023 překoná hranici 80 tisíc jenů za tunu. Vláda se však v rámci boji se zdražováním potravin a snaze zmírnit dopady současných turbulencí ve světě na běžné spotřebitele rozhodla cenu zastropit na současné hodnotě s tím, že ušlý zisk z prodeje japonských potravinářům bude dotovat z veřejných financí.

S ohledem rostoucí ceny strategických surovin na globálních trzích a na slabý jen prodražující veškerý import nelze očekávat, že by tento vládní krok zásadně zvrátil dlouhodobý růst cen. Ostatně dle průzkumu Teikoku Bank z konce července u 105 potravinářských společností, jen tito výrobci plánují zdražení u 20 tisíc položek do konce roku, u některých z nich pak již několikeré od letošního ledna. Japonská vláda si od toho rozhodnutí nicméně slibuje, že alespoň částečně zmírní tíhu současné krize a že se další zdražování vyhne alespoň základním potravinám jako pečivo či těstoviny; vždyť dle expertů by bez této intervence průměrná cena dováženého obilí s přihlédnutím na současné světové ceny v říjnu vzrostla minimálně o 20 %.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko.

Zdroj: Asahi Shimbun

22 August 2022

Státní veterinární správa (SVS) apeluje na dodržování biologické bezpečnosti jako nejdůležitějšího nástroje prevence před nebezpečnými nákazami. SVS upozorňuje především chovatele hospodářských zvířat, aby pravidlům biologické bezpečnosti věnovali zvýšenou pozornost. Nezastupitelnost zmíněných opatření se potvrdila například při úspěšné eradikaci afrického moru prasat (AMP). Právě AMP představuje pro ČR na poli nebezpečných nákaz nejaktuálnější hrozbu.

Nákazová situace v Evropě z hlediska AMP se i v roce 2022 vyvíjí velice nepříznivé. Pro ČR stále představuje velikou hrozbu zejména šíření nákaz z Polska a Německa. V případě Polska byl nejbližší případ AMP u prasete divokého potvrzen necelé 4 km od hranic s ČR v blízkosti Frýdlantského výběžku. Pokud jde o Německo, nejbližší případy AMP u prasat divokých byly potvrzeny 5 až 12 km od hranic s ČR v blízkosti Šluknovského výběžku. Od začátku roku 2022 ohlásilo Německo také 3 ohniska AMP v chovech domácích prasat ve třech různých spolkových zemích. Znepokojující je, že tato ohniska jsou od sebe vzdálena několik stovek kilometrů.

Začátkem ledna 2022 byl potvrzen první případ AMP u prasat divokých v pevninské části Itálie. Navzdory tomu, že Itálie ihned přijala opatření bránicí šíření AMP, došlo k šíření nákazy v populaci divočáků do dalších oblastí země a také do chovu domácích prasat.

Česká republika je od roku 2019 opět oficiálně „zemí bez AMP“.  I v současnosti však stále platí celostátní mimořádná veterinární opatření (MVO) s cílem zabránit možnému opětovnému zavlečení této nákazy do ČR. Dodržování bio-bezpečnosti u této nákazy směřuje také mimo chovy prasat domácích, protože přirozený rezervoár AMP představují právě divočáci. Zmíněná MVO v celé ČR zakazují přikrmování a omezují vnadění prasat divokých. Také je nařízen jejich celoroční intenzivní lov, platí zákaz přemísťovaní volně žijících prasat na celém území ČR, jejich vývoz i dovoz do ČR, dále platí zákaz dovozu částí těl prasat divokých ke zhotovení trofejí ze zemí s výskytem AMP i zákaz používat v chovech prasat seno a slámu z těchto zemí.

Dodržování pravidel biologické bezpečnosti chrání hospodářství před zavlečením nákazy včetně AMP. Zároveň umožňuje její včasné odhalení a zavedení opatření. Respektování pravidel také vede ke zjištění zdrojů nákazy a zajišťuje bezpečnost produktů.

Kontroly biologické bezpečnosti se zejména zaměřují na to, jak je celý chov zabezpečen před vniknutím volně žijících zvířat nebo cizích lidí (funkčnost a celistvost oplocení, vstupy do hospodářství, zamykatelné brány). Kontroluje se také, jak je v chovu zabezpečeno odpovídající čištění, dezinfekce, dezinsekce a deratizace, jak se provádí ochrana napájecí vody a krmiv před znečištěním a kontaminací, jak je v chovu zajištěno odstraňování vedlejších živočišných produktů. Samostatnou důležitou kapitolou kontrol je zejména prověření zajištění bezpečného pohybu osob, ošetřovatelů a techniky uvnitř chovu.

Pro chovatelé prasat platí povinnost zřídit trvalé oplocení všech staveb určených k chovu prasat, všech pomocných staveb a pozemků sloužících ke skladování krmiva a steliva pro prasata a všech pozemků, na které mají prasata přístup.  Tyto pozemky musí chovatelé oplotit nejméně dvojitým plotem.

Nejčastějšími nedostatky u chovatelů při dodržování biobezpečnosti je neprovedení předepsané zdravotní zkoušky, resp. vakcinace u zvířat v plném rozsahu a včas nebo nezajištění odstraňovaní vedlejších živočišných produktů.

Kontrola biologické bezpečnosti ze strany SVS představuje prověření plnění legislativou stanovených požadavků, které se týkají zabezpečení chovu hospodářských zvířat před zavlečením a šířením nákaz. Kontrolu biologické bezpečnosti každoročně plánuje a provádí SVS na hospodářstvích vybraných na základě analýzy rizika. Kromě toho se provádí také kontroly neplánované v případě podezření na nákazu nebo při výskytu nákazy. Kontrola biologické bezpečnosti představuje jednak fyzickou prohlídku chovu provedenou úředním veterinárním lékařem a také kontrolu dokumentace, kterou je možné plnění požadavků legislativy doložit.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

22 August 2022

Konference se bude konat 15. 9. 2022 v Národní technické knihovně v Praze.

Srdečně zveme všechny, kteří se zajímají o reformulace potravin a vzdělávání v oblasti zdravého životního stylu a výživy, na šestou výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se uskuteční dne 15. září 2022 od 9:30 hodin v Národní technické knihovně v Dejvicích na Praze 6.
 

Záštitu nad konáním konference převzali:

ministr zemědělství
Ing. Zdeněk Nekula

ministr zdravotnictví
prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR,

předseda Výboru pro zdravotnictví PSP ČR
doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

ministr pro evropské záležitosti
doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D.
v rámci Předsednictví České republiky v Radě EU 2022

 

Přílohy


Doprovodná akce v rámci předsednictví ČR v Radě EU.

22 August 2022

Dobrý den,

rádi bychom Vás informovali o letošní Celostátní odborné konferenci, kterou bude Fórum zdravé výživy se Sekcí výživy a nutriční péče a Laboratoří pro výzkum aterosklerózy IKEM pořádat v Praze v IKEM 19. října 2022. Podtitul letošní konference je „V hlavní roli ryby“.


Program letošní konference je zaměřený právě na ryby. Na jejich místo v odborných doporučeních, která se stále v ČR nedaří splňovat, ale také na to, jak ryby do jídelníčku Čechů dostat. Budeme se věnovat složení ryb, diskutována bude i problematika kontaminantů v rybách, řešit se budou n-3 mastné kyseliny z různých úhlů pohledu. Dozvíte se řadu praktických informací a doporučení, jak ryby vybírat, čeho si všímat, jak je zpracovávat či uchovávat. Téma doplní i sdělení k rybím výrobkům.

Odborná sdělení přednesou zástupci organizátorů i další přední odborníci v daném oboru – Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., Prof. MUDr. Jan Piťha, CSc., Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc., Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., doc. Dr. Ing. Marek Doležal, PhDr. Tamara Starnovská, RNDr. Pavel Suchánek, Věra Boháčová, DiS.


Program konference a možnost přihlášení k účasti s dalšími podrobnými informacemi najdete na: https://www.fzv.cz/celostatni-odborna-konference-v-cem-nemohou-plavat-ryby-ikem-19-10-2022/#more-3355.

Děkujeme a budeme se těšit na setkání 19. 10. 2022 v IKEM,

Za organizátory,

Věra Boháčová
Členka a koordinátorka Fóra zdravé výživy
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

22 August 2022

KAZACHSTÁN

Artyom Lukashov, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě, tel: +7 701 5150541, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kazachstán – 41. místo v Indexu potravinové bezpečnosti

Kazachstán obsadil 41. místo ze 113 v žebříčku World Food security za rok 2021. Index Kazachstánu byl 69,2. Index potravinové bezpečnosti je založen na 34 unikátních ukazatelích a zohledňuje nejen poměr cen a příjmů občanů, ale také dostupnost potřebného množství výrobků na trhu, jejich kvalitu a sortiment. Index dostupnosti výrobků v Kazachstánu byl 83, index u sortimentu 58,5, u kvality a bezpečnosti zase 81 a u přírodních zdrojů a udržitelnosti 51,9.  Mezi zeměmi SNS mají vyšší index než Kazachstán pouze Rusko a Bělorusko, naopak Ázerbájdžán, Uzbekistán a Tádžikistán mají index nižší.

Zvýšení dodávek kazašské mouky do zahraničí

Od ledna do května r. 2022 se zvýšily dodávky kazašské mouky do zahraničí. Po dobu pěti měsíců bylo vyvezeno 764,7 tis. tun mouky, což je o 36,2 % více než o rok dříve ve stejném období. V peněžním vyjádření se vývoz za leden až květen meziročně zvýšil o 86,8 % na 292,6 mil. USD.  

Do zemí SNS bylo odesláno 212,7 tis. tun mouky, což je o 15,1 % více než o rok dříve za stejné období. Většina kazašské mouky byla exportována především do Uzbekistánu – 158 tis. tun (nárůst o 17,6 %), dále do Turkmenistánu a Tádžikistánu.

Do zemí mimo SNS bylo exportováno 552 tis. tun mouky v hodnotě 223,7 mil. USD a téměř vše bylo exportováno do Afghánistánu (551,5 tis. tun).

Za prvních pět měsíců pokryly místní firmy poptávku po mouce z 98,9 %. Dovoz mouky do Kazachstánu se zvýšil 2,4krát na 14,4 tis. tun, nicméně ve srovnání s místní výrobou (1,3 mil. tun) se jedná o nepatrný objem. 

22 August 2022

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  – komunikace v angličtině

Ztráty úrody ovoce a zeleniny v Británii v důsledku nedostatku pracovníků

Dle průzkumu Národního svazu zemědělců (asociace zemědělců Anglie a Walesu) mezi jeho členy 40 % respondentů uvedlo, že u nich v letošním roce došlo ke ztrátám v úrodě ovoce a zeleniny v důsledku nedostatku pracovních sil. Farmářům v Británii chybí dle odhadů zhruba 14 % pracovníků.

Průzkum zahrnoval přibližně třetinu britských producentů ovoce a zeleniny. V závislosti na tom pak Národní svaz zemědělců odhadl, že celkové ztráty britských producentů v tomto sektoru kvůli nesklizeným plodinám mohou činit zhruba 60 milionů liber.

V souvislosti s rostoucími životními náklady proto svaz považuje takovouto situaci za neakceptovatelnou, protože jde o plýtvání kvalitními potravinami, které si Británie nemůže dovolit.

Mezi příčiny nedostatku pracovních sil v Británii patří mimo jiné brexit a válka na Ukrajině, které omezily příchod sezonních pracovníků nejprve z EU a poté i z Ukrajiny, vysoká zaměstnanost v Británii a neochota lidí pracovat v tomto sektoru. Sezónní práce totiž poskytují menší jistoty než jiné alternativní práce a také často nabízejí nižší mzdy.

V rámci letošního programu britské vlády, který nabízí krátkodobá víza osobám pomáhajícím při výrobě potravin, bylo pro sezónní pracovníky k dispozici až 38 000 víz. Zemědělský průmysl však tvrdí, že sám potřebuje 70 000.

Zdroj

Tesco v Británii: Opakovaně použitelné obaly jsou zatím příliš radikální změnou

Společnost Tesco připustila, že zavedení opakovaně použitelných obalů v supermarketech je stále příliš radikální změnou, která bude vyžadovat změnu chování spotřebitelů. Největší britský supermarket dále upozornil, že stoupající životní náklady by mohly zabránit maloobchodníkům a společnostem uskutečnit iniciativy týkající se opakovaně použitelných obalů potravin, protože spotřebitelé se nyní zaměřují na cenovou dostupnost produktů, nikoli na udržitelnost.

Maloobchodní řetězec nedávno ukončil roční zkušební provoz služby Loop, která umožňovala zákazníkům nakupovat výrobky v opakovaně použitelných obalech. Iniciativa, která byla původně spuštěna v deseti obchodech Tesco jako součást plánu supermarketu 4R „Remove, Reduce, Reuse, Recycle“, umožňovala spotřebitelům zaplatit vratnou zálohu ve výši 20 pencí až 1 libry za každý kus opakovaně použitelného obalu, což následně zákazníky motivovalo k jejich vrácení.

Společnost Tesco nyní zveřejnila zprávu, v níž uvádí poznatky z tohoto experimentu. V té se uvádí, že pilotní projekty potvrdily, že nákupy znovupoužitelných obalů jsou oblíbené u malého procenta ekologicky smýšlejících zákazníků.

Supermarket tvrdí, že jeho průzkumy ukazují, že veřejnost „ještě plně nedoceňuje rozdíly a výhody opětovného použití obalů ve srovnání s jejich recyklaci“ a že investice potřebné k zavedení opětovného použití obalů ve velkém měřítku jsou „značné“, protože vyžadují, aby maloobchodníci spolupracovali s výrobci na vytváření nových výrobních linek.

Pilotní projekt Loop ukázal, že náklady na čištění a plnění opakovaně použitelných obalů mohou být vyšší než náklady na produkt samotný, a navíc výroba opakovaně použitelných obalů je často dražší než obaly na jedno použití.

Závěrem experimentu je, že dodavatelské řetězce budou muset mimo jiné zajistit, aby byly opakovaně použitelné obaly nebyly pro zákazníky tak nákladné.

Zdroj

22 August 2022

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.:+381  63 388931, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

SRBSKO – zvyšuje výrobu zmrzliny

Podle informací Hospodářské komory Srbska se v roce 2021 v zemí vyrobilo 42 114 tun zmrzliny, což je výrazný nárůst oproti roku 2020, kdy bylo vyprodukováno 33 818 tun. Obecně Srbsko zaznamenává pravidelný meziroční růst produkce zmrzliny, jen od roku 2016 vzrostla její výroba čtyřikrát. Většina zmrzliny se ze Srbska vyváží, v roce 2021 bylo exportováno 30 000 tun v celkové hodnotě 63,6 miliónů EUR. Nejvíce se srbská zmrzlina vyváží do zemí regionu, kde na předním místě je Bulharsko, kam se v roce 2021 vyvezlo 7 415 tun, a Řecko, kam směřovalo 5 351 tun.  Zajímavé je, že třetí nejvýznamnější vývozní destinací byla v r. 2021 Velká Británie, kam bylo vyvezeno 2 352 tun zmrzliny. Vývoz směřoval také do Rumunska (2 026 tun), Polska (1 918 tun), Černé Hory (1 625 tun), Německa (1 226 tun), Severní Makedonie (1 255 tun) a Chorvatska (1 226 tun). V letošním roce Český statistický úřad zaznamenal dovoz srbské zmrzliny také do České republiky. Za prví pololetí r. 2022 se jí dovezlo 7,4 tun v hodnotě kolem 1 miliónu Kč. Naopak do Srbska se pak dle údajů Hospodářské komory Srbska loni dovezlo celkem 7 892 tun zmrzliny v celkové hodnotě 20,8 milionů EUR. Nejvíce se zmrzlina dovážela z Německa (2 169 tun), Chorvatska (1 475 tun), Belgie (1 418 tun), Polska (1 073 tun), Slovinska (311 tun) a Severní Makedonie (230 tun). Na trhu zcela dominuje domácí značka Frikom a sesterská chorvatská značka Ledo, které doplňuje Algida.  V Česku populární prodej točené zmrzliny je v Srbsku skoro neznámý a prodávají se zde především průmyslově vyráběné zmrzliny v různých baleních (nanuky, kornouty a kelímky). Naopak oproti České republice je v Srbsku velmi rozšířený prodej pomocí mrazících boxů, které jsou v sezóně umisťovány v ulicích, a to nejen u menších obchodů a kiosků s novinami, ale také samostatně.

SRBSKO – zemědělci ukončili protesty

V těchto dnech v Srbsku probíhaly protesty zemědělců, kteří za pomocí svých traktorů blokovali některé silniční komunikace. V úterý 16. srpna se srbská vláda s protestujícími zemědělci dohodla na podmínkách, na základě kterých byly protesty ukončeny a traktory se z komunikací vrátily na pole. Zemědělci požadovali po vládě řadu záruk, mimo jiné garantovanou výkupní cenu slunečnicového semínka 700 EUR/t, kterou však srbská vláda odmítala vzhledem k aktuálně nižší výkupní ceně v okolních zemích (Chorvatsko 520 EUR/t a Bulharsko 535 EUR/t) akceptovat. Vláda argumentovala také tím, že se jedná o burzovní komoditu, kterou srbská vláda sama nevykupuje. Po tom, co proběhla složitá jednání se zástupci zemědělců obchodníků a také výrobců slunečnicového oleje byla dle zprávy deníku „Politika“ nakonec dohodnuta výkupní cena přijatelná pro všechny strany ve výši 620 EUR/t. Dále byla omezena obchodní marže pro obchodníky na 22 EUR/t a bylo dohodnuto, že náklady na dopravu slunečnicového semínka od zemědělce do rafinérie bude hradit rafinérie. Kromě toho vláda slíbila subvence na naftu ve výši 0,17 EUR/litr do hranice 50 litrů na hektar obdělávané půdy a také subvenci na produkci mléka, kde bude vláda přispívat na cenu jednoho litru mléka částkou 0,13 EUR, a to retroaktivně od dubna tohoto roku. Dále bude dohodnuto, že v nejbližším období se vláda bude zabývat také nastavením podpor pro rozvoj chovu dobytka. Srbští zemědělci dosáhli také ročního moratoria na splátku půjček u zemědělských úvěrů. K protestů došlo také proto, že srbská vláda na počátku krize způsobené válkou na Ukrajině zakázala nebo omezila vývoz obilovin a zemědělci, tak nemohli prodávat své zboží za výhodnější ceny. Dohodnuté navýšení výkupní ceny slunečnicového semínka bude mít pravděpodobně dopad i na úpravu dosud státem regulované ceny slunečnicového oleje, která v maloobchodě činí cca. 1,35 EUR/litr. Je možný také dopad na exportní ceny, což by se mohlo dotknout českých společností, které v Srbsku nakupují slunečnicový olej. Pro české chovatele bude také zajímavé sledovat, jak budou probíhat budoucí jednání o podporách chovu dobytka, protože by to mohlo znamenat zvýšenou poptávku po českých jalovicích a české genetice, které mají v Srbsku dobré jméno.

19 August 2022

Výrobky mají nižší hmotnost či velikost za stejnou cenu. Pokud chce výrobce potravin zachovat stejnou kvalitu a nezdražovat, musí v této složité době nějak zareagovat. Vysvětlila prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová problematiku "smrskflace, anglicky shrinkflation. Nejedná se o žádné drastické snižování objemu či hmotnosti dané potraviny. Vždy musí být tato skutečnost komunikována na obale výrobku.

Autor: CNN Prima NEWS

Vydáno: 18. srpna 2022

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/nezdrazujem-zmensujeme-v-regalech-ceskych-obchodu-opet-radi-smrskflace-jak-se-branit-170531

19 August 2022
Konference se bude konat 18. 10. 2022 v budově Ministerstva zemědělství.

Konferenci pořádá Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství, partnerem akce je Skutečně zdravá škola z.s.

Záštitu nad konferencí převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Veřejné stravování bude mít klíčovou roli při naplňování cíle strategie „z farmy na vidličku“ (Farm to Fork), dosáhnout 25 % rozlohy zemědělské půdy v EU v ekologickém režimu hospodaření do roku 2030 i při naplňování cíle Akčního plánu Ekologického zemědělství ČR 2021-2027, dosáhnout 5% podílu biopotravin ve veřejném stravování do roku 2027.

Cílem konference je proto učinit první krok k přípravě na požadavky legislativního rámce Evropské unie (EU) o udržitelných potravinových systémech (SFS Law) v České republice a otevřít dialog mezi aktéry trhu.

PROGRAM

9:30    Zahájení konference a úvodní slovo (MZe ČR)

9:45–10:15    Wim Debeuckelaere
Legislativní rámec pro veřejné stravování v EU jako součást strategie „z farmy na vidličku“ (Farm to Fork Strategy)

10:15–10:45    Ministerstvo zemědělství
Legislativní rámec pro zavedení biopotravin do veřejného stravování v ČR

Příklady dobré praxe v zahraničí

10:45–11:15    Anna Ollmann
Udržitelné zadávání veřejných zakázek na potraviny ve městě Vídeň prostřednictvím programu ÖkoKauf Wien
Město Vídeň se při nákupu zboží a služeb řídí ekologickými kritérii – od pracích prášků po kancelářské potřeby, od potravin pro školky a domovy seniorů až po stavební materiál. Tato prezentace se zaměří na zavedení ekologické kvóty ve Vídni a na aktuální problémy a cíle v oblasti nákupu potravin.

11:15–11:45    Marco Scheubeck
Systém nákupu biopotravin do vídeňských domovů seniorů
Praktické aspekty udržitelného a ekologického nákupu potravin pro Kuratorium Wiener Pensionisten‑Wohnhäuser (KWP), největšího rakouského poskytovatele péče o seniory.

11:45–12:45     Přestávka – oběd

Identifikace příležitostí a slabých stránek odbytu bioprodukce ve veřejném stravování v ČR

 12:45–13:10    Jan Moudrý

Potenciál a bariéry uplatnění bioprodukce
Analýza sektoru ekologického zemědělství – co může nabídnout, čeho je nedostatek, bariéry rozvoje.

13:10–13:30    Monika Dobrovodská
Odpovědné veřejné zadávání a nákup udržitelných potravin
Environmentálně i sociálně odpovědné aspekty při nákupech potravin do stravovacích zařízení veřejných zadavatelů jako jsou školy, nemocnice, domovy seniorů apod., jsou jednou z povinných zásad veřejného zadávání. Jak na odpovědný nákup udržitelných potravin a kde lze najít inspiraci?

13:30–13:50    Milada Šťastná
Krátké dodavatelské řetězce
Krátké dodavatelské řetězce jsou jedním z nástrojů naplnění strategie „z farmy na vidličku“, přinášejícím řadu environmentálních, sociálních i ekonomických benefitů. Vedle jejich přínosů a dopadů budou představena i specifika jejich rozvoje v rámci České republiky, hlavní bariéry, příležitosti a příklady správné praxe.

13:50–14:10    Alexandra Košťálová
Vzdělávání – současný stav a co je potřeba změnit
Kvalita každé služby záleží na lidech, kteří ji poskytují, na jejich vzdělání, motivaci a přesvědčení. Personál školních jídelen má relativně omezené možnosti kontinuálního vzdělávání, přesto je velice potřeba, protože gastronomie se neustále vyvíjí. Zaměstnanci školních jídelen nemají možnost vzdělávat se pravidelně a systematicky všichni v týmu, a to jak kvůli financím, tak kvůli zachování chodu provozu u malých jídelen. Navíc neexistuje smysluplná koncepce dalšího vzdělávání pro tuto profesi.

14:10–14:30    Prezentace projektů – posterová sekce

14:30–14:40     Přestávka

Příklady dobré praxe v České republice

 14:40–14:55    Lenka Hollerová
Strategie odpovědného stravování v zařízeních školního stravování ve školách města Jičína
Prostřednictvím Strategie odpovědného stravování v zařízeních školního stravování ve školách města Jičína, se město Jičín snaží maximálně podporovat snahy o zdravou a udržitelně vyprodukovanou stravu v jím zřizovaných mateřských a základních školách. V čem Strategie spočívá? Co k tomu město Jičín vedlo?

14:55–15:10    Hana Hlouchová
„Od zemědělce ke spotřebiteli“ ve třech školách v okrese Louny
Spolupráce s lokálními farmáři a biofarmáři – společný nákup surovin pro tři školní jídelny, vzdělávací aktivity pro děti i rodiče.

15:15–16:15    Co je potřeba řešit, aby se biopotraviny staly součástí jídelníčku ve veřejném a školním stravování?
Workshop účastníků dodavatelsko‑odběratelského řetězce ve veřejném a školním stravování


Konference v českém jazyce, tlumočení z angličtiny a němčiny zajištěno.
Vložné 500 Kč. Pro registrované účastníky strava zajištěna.

  

Zdroj: ČTPEZ

19 August 2022

Tisková zpráva – Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. spouští příjem žádostí do dvou zcela nových programů: Provoz 2022 – snížení jistiny úvěru a Provoz – Potravináři – snížení jistiny úvěru. Příjem žádostí do těchto programů bude zahájen 30. srpna 2022 v 9:00 hod. Tato forma podpory je určena k jednorázové splátce části jistiny provozního úvěru.

V souvislosti s vyvolanou agresí Ruska vůči Ukrajině, a s tím spojenými negativními dopady na hospodářství zemědělských podniků otevírá společnost PGRLF, a.s. nové programy pro zemědělské prvovýrobce a potravináře. Pro eliminaci této nepříznivé situace tak poskytne finanční podporu na snížení jistiny provozního úvěru v celkové výši 750 mil. Kč.

Ministerstvo zemědělství se dlouhodobě snaží podporovat české zemědělství a eliminovat negativní dopady na podniky, které mají zásadní význam pro potravinovou soběstačnost naší země. Tímto jsme vyslyšeli a vyhověli potřebám malých a středních zemědělců, kteří se kvůli nečekaným okolnostem dostali do obtížné situace. Tyto dva nové programy potvrzují naši snahu nastavit efektivní a rychlá opatření proti případným ztrátám zemědělských podniků,“ řekl ministr zemědělství Zděnek Nekula.

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. spolu s Ministerstvem zemědělství připravil speciální dva programy jednorázové a nevratné přímé podpory ve formě snížení jistiny u provozních úvěrů. Tyto programy mají pomoci snížit aktuální finanční zátěž spojenou s provozem a udržet české zemědělství a potravinářství ve zdravé kondici, řekl předseda představenstva PGRLF, a.s. Josef Kučera.

Výše podpory na snížení jistiny úvěru činí až 250 000 Kč v případně programu Provoz 2022 – snížení jistiny úvěru a až 1 250 000  v případě programu Provoz – Potravináři – snížení jistiny úvěru. Zároveň částka nesmí přesáhnout 50 % z nesplacené výše jistiny úvěru.

Programy jsou určeny pro malé a střední podniky působící v oblasti zemědělské prvovýroby nebo zabývající se výrobou potravin. Příjem žádostí proběhne výhradně elektronicky přes webové stránky společnosti www.pgrlf.cz, kde jsou k dispozici i detailní informace o programech včetně nejčastějších dotazů. Příjem žádostí bude ukončen nejpozději 30. září 2022 nebo při zaregistrování 2 000 žádostí v případě programu Provoz 2022 a 200 žádostí v případě programu Provoz – Potravináři.

Barbora Šenfeldová

tisková mluvčí PGRLF

19 August 2022

Řepkový olej má příznivé složení mastných kyselin odpovídající výživovým doporučením renomovaných společností. Z běžně používaných olejů obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin, kterých máme v naší stravě nadbytek. Je dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, kterých konzumujeme nedostatek. Obsah omega 6 mastných kyselin přispívá k udržení jejich příjmu. S ohledem na konzumované množství těchto esenciálních mastných kyselin v České republice se doporučuje příjem omega 6 mastných kyselin v rámci stravy udržet, nikoliv snižovat, jak nám někdy radí internet. Přesto se občas objeví názor, který může někoho odrazovat od konzumace řepkového oleje. Řepkový olej je údajně vysoce zpracovaný, případně geneticky modifikovaný.

Co jsou vysoce zpracované potraviny?

Potraviny se dělí z hlediska stupně průmyslového zpracování do 4 skupin. Přehled můžeme najít např. v dokumentu publikovaném Světovou organizací pro výživu a zemědělství (FAO): 

Skupina 1: Nezpracované a minimálně zpracované potraviny
Nezpracované (nebo přírodní) potraviny jsou jedlé části rostlin (např. plody, listy, stonky,
semena, kořeny) nebo ze zvířat (např. svalovina, vnitřnosti, vejce, mléko), a také houby, řasy a živočišné produkty.
Minimálně zpracované potraviny jsou přírodní potraviny upravené metodami, které zahrnují odstranění nejedlého podílu nebo nežádoucí části, a také postupy, které zahrnují sušení, drcení, mletí, frakcionaci, filtrování, pražení, vaření, nealkoholické kvašení, pasteraci, chlazení, zmrazování, balení včetně vakuového. Rozdíl mezi nezpracovanými a minimálně zpracovanými potravinami není nijak zvlášť významný.

Skupina 2: Zpracované kulinářské suroviny
Mezi zpracované kulinářské suroviny patří oleje, máslo, sádlo, cukr a sůl. Jedná se o látky získané z potravin skupiny 1 nebo jinak z přírody procesy, jako jsou např. lisování, rafinace, mletí a sušení. Některé metody používané k výrobě zpracovaných kulinářských surovin jsou původně starobylé. Nyní se však obvykle jedná o průmyslové výrobky určené k výrobě trvanlivých výrobků vhodných pro použití v domácích, restauračních a jídelních kuchyních, k přípravě, dochucování a vaření čerstvě připravených pokrmů a jídel.

Skupina 3: Zpracované potraviny
Mezi zpracované potraviny patří konzervovaná zelenina, luštěniny konzervované ve slaném nálevu, celé ovoce konzervované v sirupu, rybí konzervy konzervované v oleji, některé druhy zpracovaných potravin živočišného původu jako např. šunka, slanina a uzené ryby, většina čerstvě upečeného chleba a jednoduché sýry, které se používají k další výrobě.
Vyrábějí se přidáním soli, oleje, cukru nebo jiných látek ze skupiny 2 či do potravin skupiny 1. Způsoby zahrnují různé metody konzervace nebo tepelné úpravy.

Skupina 4: Vysoce zpracované potraviny
Vysoce zpracované potraviny obsahují složky výhradně určené pro průmyslové použití, obvykle vytvořené řadou průmyslových technik a postupů (proto jsou označeny jako vysoce zpracované).
Mezi vysoce zpracované výrobky řadíme například sycené nealkoholické a energetické nápoje, různé druhy potravin (sladkých, slaných, se zvýšeným obsahem tuku), které obvykle konzumujeme mezi jídly, cukrovinky (cukrářské výrobky), balený chléb, jemné a trvanlivé pečivo, margarin a jiné roztíratelné tuky, snídaňové cereálie, ovocné jogurty, těstoviny, pizzu, drůbeží a rybí polotovary určené ke smažení, klobásy, hamburgery a další masné polotovary, instantní polévky, dětskou výživu a mnoho dalších druhů výrobků. 

Je řepkový olej vysoce zpracovanou potravinou?

Z výše uvedené klasifikace vyplývá, že řepkový olej nepatří do skupiny 4 vysoce zpracovaných potravin, ale do skupiny 2. Potraviny skupiny 2 zahrnují i v rámci zpracování proces rafinace, který bývá často démonizován. Mezi rafinovaným a za studena lisovaným řepkovým olejem není významný rozdíl z hlediska výživy. Více informací o rafinaci olejů, jejích výhodách či nevýhodách, je možností získat v článku

Je řepkový olej geneticky modifikovaný?

To je jeden z častých mýtu používaných v souvislosti s řepkovým olejem. Objevuje se v textech od autorů, kteří bezmyšlenkovitě opisují informace z cizojazyčných webů. Geneticky modifikované plodiny se ve světě pěstují hlavně na jiných kontinentech mimo Evropu. K největším pěstitelům geneticky modifikovaných plodin patří USA, Brazílie, Argentina, Indie a Kanada. Řepka patří vedle sóji, bavlníku či kukuřice mezi nejčastěji pěstované geneticky modifikované plodiny. V Evropě je však situace úplně jiná. V důsledku velmi přísné legislativy Evropské unie se geneticky modifikovaná řepka v žádné zemi EU, včetně České republiky, nepěstuje, a v nejbližších letech se na tom velmi pravděpodobně nic nezmění. Navíc rafinovaný olej je zbaven bílkovinné složky, která by mohla přecházet do surového oleje při lisování. Díky tomu v sobě rafinovaný olej nenese změněnou informaci, i kdyby byl geneticky modifikován. Geneticky modifikovaný a nemodifikovaný rafinovaný olej jsou identické, na rozdíl od výlisků. Více informací o mýtech, které kolují o řepkovém oleji, se můžeme dočíst v brožuře.Řepkový olej patří mezi nutričně vyvážené potraviny, proto je vhodné jej zařazovat do běžného jídelníčku sestaveného na základě výživových doporučení. 

Autor: olejnadzlato.cz

Vydáno: 18. srpna 2022

Zdroj: https://www.olejnadzlato.cz/?p=1065

18 August 2022

Podle německého statistického úřadu bylo v roce 2021 v Německu vyrobeno zhruba 12,4 mld. litrů přírodní minerální vody. To odpovídá přibližně 34 mil.
litrových lahví denně. 

Produkce minerálních vod se ale v Německu v roce 2021 ve srovnání s rokem 2020 snížila o 6,3 %. Oproti rekordnímu roku 2018, kdy se vyrobilo celkem 14,4 mld. litrů minerální vody, došlo loni k poklesu  o 13,9%. Důvodem může být nejen skutečnost, že restaurace byly během pandemie covid-19 zavřené, ale také rostoucí zájem domácností o různé vodní filtry a výrobníky sody, které vodu z kohoutku sytí oxidem uhličitým. Stejně jako ve všech letech od roku 2016, také v roce 2021 více než polovina vyrobené minerální vody patřila do kategorie neperlivá či jemně perlivá (58,9 % z celkového objemu). Oproti roku 2011 se tak neperlivých či jemně perlivých minerálek vyrobilo o 52,6% více, tj. 7,3 mld. litrů. Na druhé straně výroba perlivé vody klesla za posledních deset let o více než čtvrtinu (–28,2%) na 5,1 mld. litrů v roce 2021.

Autor: str. 11, STATISTIKA&MY

Vydáno: 7. 8. 2022

Zdroj: https://www.statistikaamy.cz/wp-content/uploads/2022/08/1804220708.pdf