21 January 2022

První setkání českých firem s novým zahraničním zástupcem MZe v UK Paulem Wilkinsem se uskutečnilo dne 20. ledna 2022 přes platformu MS Teams. Na webináři rovněž vystoupili představitelé importéra alkoholických nápojů do Velké Británie společnosti Euroboozer.

Zahraniční zástupce Ministerstva zemědělství ve Velké Británii Paul Wilkins představil své zkušenosti a oblasti, ve kterých můžou spolu s kolegou Tiborem Angyalem pomoci zájemcům z řad českých firem o export do Velké Británie, a také základní požadavky, které jsou pro asistenci nezbytné. Dále prezentoval informace o aktuálních trendech v agro-potravinářství a technologiích ve Velké Británii a také o situaci v obchodu v souvislosti s brexitem a covidem.

Na závěr vystoupili zástupci firmy Euroboozer, kteří do Velké Británie dováží také české alkoholické nápoje, a prezentovali účastníkům webináře svou činnost, aktuální situaci a trendy v tomto odvětví.

Prezentace z webináře jsou k dispozici ke stažení níže. V závěru prezentací jsou také uvedeny kontakty na jednotlivé prezentující. Osobní setkání českých firem se spolupracovníkem Ministerstva zemědělství v Londýně P. Wilkinsem v České republice je plánováno na srpen 2022.

Zdroj: MZe ČR
LInk: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/informace-z-uskutecnenych-akci/probehl-webinar-obchodovani-v-uk-v.html

21 January 2022

Rostlinné mléčné alternativy jsou nejprodávanější a zároveň nejrychleji se proměňující rostlinnou kategorií. Plnohodnotné nutriční hodnoty a fortifikace se u inovativních potravin stávají samozřejmostí. Benefitem těchto alternativ je i nižší ekologická stopa. To vše hraje roli při volbě zákazníka či zákaznice.

O jaké druhy výrobků je největší zájem? Jaké příchutě osloví nejširší část populace? Které informace na obalech výrobků zvýší prodeje? Kde je lidé nejčastěji nakupují? Na tyto otázky vám odpoví několik odbornic a odborníků a data z nejnovějšího průzkumu od FMCG Gurus.

 
 
 Zdroj: Proveg International
21 January 2022

Britský start-up Nommm spustil aplikaci informující spotřebitele o environmentálním dopadu potravin. Kromě známého eko-označování pro celkový environmentální dopad potravin aplikace také odděleně ukazuje potenciální dopady na globální oteplování, užívání půdy, spotřebu sladké vody, obsah bílkovin, energetickou hodnotu a sezónnost. Start-up považuje současné systémy uvádění emisního znečištění u produktů za nedostatečné, snaží se proto rozšířit povědomí spotřebitelů o komplexním environmentálním dopadu konzumovaných potravin.

Více informací zde.

21 January 2022

Praha 21. ledna (ČTK) - Vedení ministerstva zemědělství dnes na jednání pracovní skupiny s nevládními organizacemi představí změny v pravidlech pro čerpání evropských zemědělských dotací v Česku pro roky 2023 až 2027. Úpravy ohlášené minulý týden po jednání koaliční rady se nelíbí Agrární komoře ČR a Zemědělskému svazu ČR, organizace sdružují hlavně větší zemědělské podniky a proti návrhu ve čtvrtek svolaly protesty.

Agrární komora a Zemědělský svaz kritizovaly už předchozí návrh takzvaného strategického plánu společné zemědělské politiky, ve kterém ministerstvo vedené Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Po jednání zástupců vládní koalice od záměru ustoupilo, zvýšilo ale podíl peněz určených pro menší zemědělce a také omezilo maximální investiční dotaci na jeden projekt ze 150 na 30 milionů korun.

Nový návrh na rozdíl od Agrární komory a Zemědělského svazu nerozporuje Asociace soukromého zemědělství ČR, jejímiž členy jsou zejména soukromí zemědělci. Ekologickým organizacím, které jsou v pracovní skupině také zastoupeny, vychází v novém návrhu vstříc podpora ekologického zemědělství až 20.000 korun na jeden hektar.

Změny hlavních parametrů strategického plánu se na jednání pracovní skupiny nečekají, řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Po projednání s neziskovými organizacemi a dalšími partnery například z řad univerzit odešle ministerstvo zemědělství návrh Evropské komisi.

Na dotace zemědělcům v ČR půjde v letech 2023 až 2027 podle Nekuly zhruba 140 miliard korun z EU, český stát přidá dalších 60 miliard. Ročně má směřovat na přímé platby zemědělcům asi 21 miliard korun a 19 miliard na Program rozvoje venkova.

dvd snm

20 January 2022

Akce se koná v sobotu 22. ledna 2022 v NZM Praha na Letné.

Zažijte atmosféru staročeské zabijačky a ochutnejte zabijačkové speciality na akci Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu, a to už v sobotu 22. ledna u nás v muzeu.

Čtrnáctý ročník slavností přinese ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa v režii řeznického mistra. Po celou dobu akce bude na muzejním dvoře probíhat i prodej a degustace zabijačkových a dalších gastronomických specialit.

Navíc si v našem gastrostudiu můžete sami uvařit vlastní pivo za doprovodu zkušeného domovarníka. Na kurz, který pořádáme ve spolupráci se Sládkovou akademií a VŠCHT, je potřeba se včas předem přihlásit.

Program

  • 11:00, 13:00, 15:00  komentované ukázky práce řezníka (dvůr)
  • 9:00-17:00  kurz Domácí vaření piva (gastrostudio)
  • 11:30 a 13:30  vystoupení Řeznické kapely (dvůr)
  • po celý den workshopy v přízemí budovy vyřezávání ze dřeva a výroba masopustních masek
  • po celý den prodej zabijačkových specialit a dalších delikates na muzejním dvoře
  • Řezník a přeštík  zabijačkové zajímavosti (doprovodný program 3. patro)
  • zpřístupnění všech expozic a výstav


Vstupné
Dospělí 150 Kč, senioři a studenti 50 Kč, děti do 140 cm a senioři nad 70 let mají vstup zdarma.
Vstupné platí po dobu konání akce i do všech expozic Národního zemědělského muzea. 

V rámci akce jsou všichni návštěvníci povinni dodržovat platná protiepidemická opatření a pokyny organizátorů. Děkujeme.

Zdroj: NZM

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/zazijte-atmosferu-staroceske-zabijacky-v-narodnim-zemedelskem-muzeu.aspx

20 January 2022

Jesenice (u Prahy) 20. ledna (ČTK) - Zemědělci s traktory a další technikou se dnes před polednem sjeli na happening nedaleko Jesenice u Prahy. Ve 12:05 mají zapálit slámu poházenou po zemi. Chtějí tak vyjádřit nesouhlas se změnami dotací. Akce, která se koná poblíž Pražského okruhu na silnici mezi Vestcem a Hodkovicemi, je součástí protestů pořádaných i na dalších místech ČR.

Místem happeningu nedaleko Jesenice u Prahy projelo kolem dvaceti traktorů, troubily a měly státní vlajky. Účastníci chtějí dát happeningem symbolicky najevo, že je "nejvyšší čas zapojit do diskusí o změnách agrární politiky hlavně zástupce odborné zemědělské veřejnosti". Pálení slámy má symbolizovat rychlost, s níž vláda nyní může ovlivnit české zemědělství na mnoho let. Po poledni mají zároveň zemědělci vyjet s technikou na silnice po celém Česku.

K akci zemědělce vyzvaly Agrární komora a Zemědělský svaz. Změny v dotační politice podle nich nespravedlivě zvýhodňují malé zemědělce. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ve středu uvedl, že nikomu neupírá právo demonstrovat, odmítá však ustupovat nátlaku.

Na změně dotačních pravidel pro roky 2023 až 2027 se minulý týden shodli zástupci vládní koalice. Ministerstvo zemědělství původně počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Nakonec od toho ustoupilo, zvýšilo ale podíl peněz určených pro menší zemědělce. Rovněž omezilo maximální výši investičních dotací ze 150 na 30 milionů korun.

khj kš

20 January 2022

Tato iniciativa prozkoumá několik možností, jak řešit nedostatky zjištěné v nedávném hodnocení právních předpisů EU týkajících se dobrých životních podmínek zvířat. Cílem je tyto právní předpisy revidovat.

Cílová skupina

  • jakákoli skupina, na niž se právní předpisy přímo vztahují, jako jsou zemědělci a jiní provozovatelé potravinářských podniků
  • veřejnost
  • (případně) nevládní organizace zabývající se dobrými životními podmínkami zvířat a organizace spotřebitelů.

Evropská komise přijala v roce 2020 strategii „Od zemědělce ke spotřebiteli“. Jejím cílem je podpořit přechod k udržitelnému potravinovému systému. Vzhledem k tomu, že dobré životní podmínky zvířat jsou základním kamenem udržitelné produkce potravin, zavázala se Komise ve strategii Od zemědělce ke spotřebiteli, že do roku 2023 provede revizi stávajících právních předpisů EU v oblasti dobrých životních podmínek zvířat a že zváží možnosti vyznačování údajů týkajících se dobrých životních podmínek zvířat. Účelem je zlepšit životní podmínky zvířat a rozšířit působnost právních předpisů, uvést je do souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky, současnými politickými prioritami a očekáváními veřejnosti a usnadnit jejich prosazování.

Více ve veřejné konzultaci.

Zdroj: Evropská komise

Link: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12950-Dobre-zivotni-podminky-zvirat-zmena-pravnich-predpisu-EU_cs

20 January 2022

Ministerstvo zemědělství zve české firmy k účasti na společné expozici na prestižním mezinárodním zemědělském veletrhu International Agricultural Fair (IAF) Novi Sad 2022, který se uskuteční ve dnech 21. – 27. května 2022 na výstavišti v Novém Sadu (Srbsko).

S cílem podpořit firmy vyrábějící a obchodující se zemědělskou technikou, technologiemi a českými potravinami v pronikání na zahraniční trhy, připravuje Ministerstvo zemědělství na tomto veletrhu národní expozici o velikosti cca 150 m2.

Máte tak možnost mít v této expozici zajištěny zvýhodněné podmínky účasti! Vaše účast na veletrhu bude zahrnuta také v tištěném propagačním katalogu – Průvodce expozicí.

Přihlášku k účasti na společný stánek Ministerstva zemědělství na veletrhu IAF Novi Sad 2022 je nutno zaslat nejpozději do 15. února 2022 (viz dále v dokumentu, který je přílohou).

Přílohy

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/mezinarodni-veletrhy-a-vystavy/mze-se-ucastni-v-srbsku-2022.html

20 January 2022

V souvislosti s přijetím ročního pracovního programu pro informační a propagační opatření na rok 2022 (s rozpočtem 185,9 milionu EUR určeným na propagaci zemědělsko-potravinářských produktů v EU i mimo ni) organizují Evropská komise, DG AGRI a agentura REA informační den, který se uskuteční ve dnech 1. a 2. února 2022 formou online. V případě zájmu se registrujte do 28. 1. 2022 zde Online Info day on the 2022 AGRI Promotion Calls for proposals | Registration (b2match.io)

Informační den je pořádán pro všechny potenciální žadatele o programy na propagaci zemědělských produktů.

Zvláštní důraz bude tento rok kladen na poskytnutí následujících informací:

  • přechod k udržitelnějšímu evropskému potravinovému systému,
  • zdůraznění udržitelnosti v návrzích programů pro r. 2022,
  • poskytnutí přehledu o tom, jak vypracovat účinné komunikační kampaně zaměřené na udržitelnou produkci a spotřebu.


Všechny relace budou živě přenášeny pod následujícími odkazy:

Bližší informace včetně agendy a jednotlivých prezentujících naleznete zde:https://infoday-agri-calls-for-proposals2022.b2match.io/

Kontaktní údaje: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Zdroj: AK ČR

Link: http://www.akcr.cz/txt/evropska-komise-organizuje-informacni-den-k-propagaci-zemedelskych-produktu

20 January 2022

raha 20. ledna (ČTK) - Proti změnám v rozdělování dotací budou dnes v Česku protestovat zemědělci, zejména z velkých firem. Nespokojenost s chystanými úpravami chtějí dát najevo protestními jízdami zemědělské techniky. K akci je vyzvaly Agrární komora a Zemědělský svaz. Změny v dotační politice podle nich nespravedlivě zvýhodňují malé zemědělce. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ve středu uvedl, že nikomu neupírá právo demonstrovat, odmítá však ustupovat nátlaku.

Na změně dotačních pravidel pro roky 2023 až 2027 se minulý týden shodli zástupci vládní koalice. Ministerstvo zemědělství původně počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Nakonec od toho ustoupilo, zvýšilo ale podíl peněz určených pro menší zemědělce. Rovněž omezilo maximální výši investičních dotací ze 150 na 30 milionů korun.

Podle Nekuly je úprava systému kompromisem respektujícím reálnou situaci v českém zemědělství. Chystané změny podle ministerstva výrazně podpoří menší zemědělce, současně ale zajistí dostatečnou podporu pro větší podniky hospodařící v souladu s dotačními pravidly.

Happening, kterého se zúčastní prezident Agrární komory Jan Doležal a předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha, se uskuteční v poledne v Jesenici u Prahy. Organizátoři se chystají pálit balíky slámy.

Na Vysočině se chtějí k protestu přidat zemědělské podniky ve všech pěti okresech, na silnice vyjedou s desítkami traktorů, nákladními auty nebo cisternami. Zemědělci o sobě dnes dají vědět také v Olomouci. Zemědělci budou s traktory a transparenty protestovat rovněž v ulicích Přerova. Na jižní Moravě někteří zemědělci traktory ověsí hesly a budou jezdit tam, kde se obvykle pohybují při práci, včetně frekventovaných silnic. Dopravu ale blokovat nechtějí. Protestní jízdy jsou na dnešek plánované také na trasách ve všech čtyřech okresech Zlínského kraje. Podle odhadů by tam na silnice mělo vyjet několik desítek traktorů.

dto rot

20 January 2022

Holovousy (Jičínsko) 19. ledna (ČTK) - Farmářské ceny jablek podle ovocnářů meziročně klesly o 15 až 20 procent a pokud se nezvýší, budou mít pěstitelé až existenční potíže. Na ovocnáře současně dopadá růst cen hnojiv, přípravků a práce. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Jablka jsou podle něj spolu s vepřovým masem jedinými zemědělskými komoditami, za které producenti dostávají méně peněz než před rokem.

"Pokud se (cenový) trend nezmění, budou mít pěstitelé potíže zakládat příští úrodu," uvedl Ludvík. Od obchodních řetězců pěstitelé podle něj nejčastěji dostávají sedm až deset korun za kilogram jablek. U nejlepších sortimentů to může být až 12 korun. Přímo na svých farmách pěstitelé prodávají kilogram jablek tak za 25 korun. V obchodní síti byla v minulém týdnu podle ČSÚ průměrná cena jablek 35,65 koruny za kilogram.

Nízké farmářské ceny podle Ludvíka způsobil přebytek levných polských jablek ve střední Evropě. "Od 1. ledna Poláci nemohou kvůli embargu vyvážet jablka do Běloruska. Extrémní zdražení lodní dopravy omezilo jejich dodávky do severní Afriky a na Blízký východ. A západní Evropa si polská jablka na svůj trh nepustí," uvedl Ludvík. V obchodech podle něj nyní paradoxně převažují česká jablka, jejichž ceny při nákupu ale obchodníci stlačili na polské ceny.

Ovocnáři tvrdí, že celý sektor pěstování ovoce je dlouhodobě nerentabilní a stále se zmenšuje. Špatná ekonomická situace ovocnářů se projevuje v trvalém úbytku sadů. Loni plochy sadů v ČR meziročně klesly o dvě procenta na 13.047 hektarů. Před deseti lety v roce 2011 bylo v ČR asi 18.200 hektarů sadů.

ry dr

19 January 2022

Na přelomu roku 2021/2022 a v prvních týdnech roku 2022 byly přihlášeny nové výrobky:

Choceňská mlékárna s.r.o.
Smetanový jogurt BONI 400 g a 1 kg

MADETA a.s.
Jihočeské žervé XXL

Mlékárna Čejetičky, spol. s r.o.
BONI Kysané podmáslí
BONI Čerstvé mléko polotučné

Steihauser, s.r.o.
Moravská papriková klobása XXL 500 g
Pikok Moravská klobása XXL 500 g

BONECO a.s.
Majolka klasická majonéza sklo 500 ml
Majoka klasická majonéza dárkové sklo 500 ml
Majolka Boneco 2x50 ml/2s45 g dvojsáček

Revidované výrobky:

LE & CO - Ing. Jiří Lenc,s.r.o.
PIKOK Selská kotleta
PIKOK Selská kotlera s kmínem
K Jarmark Debrecínská pečeně 100 g
Vocílka Pečená šunka nejvyšší jakosti 100g
Vocílka Kladenská pečeně 100 g
Billa Debrecínská pečeně 85 % masa
Billa Krůtí prsní šunka nejvyšší kvality 100 g

ENPEKA a.s.
Mazanec máslový 200g, 400g a 600 g
Vánočka máslová 200g, 400g a 600 g

KMOTR – Masna Kroměříž a.s.
revize celého porfolia výrobků

Více zde.

Zdroj: ČCN

Link: https://www.cechovninormy.cz/index.php/aktuality/54-novinky-za-leden-2022

 

19 January 2022

Evropská komise vydala zákaz používání oxidu titaničitého/Ti02 (E171) jako potravinářské aditivum. Rozhodnutí používání této látky v potravinách zakázat je výsledkem komplexního procesu, jehož cílem je zajistit bezpečnost potravin. Sabine Juelicherová, ředitelka oddělení pro "Bezpečnost potravin a krmiv, inovace" GŘ SANTE hovoří o tom, jak její ředitelství k zajištění zákazu této přídatné látky přispělo.

Proč se oxid titaničitý v potravinách používá a z jakého důvodu se nyní přistoupilo k jeho zákazu?

Oxid titaničitý je přirozeně se vyskytující oxid titanu, který se používá především jako barvivo v široké škále oblastí. Po celá desetiletí se tato látka používá k tomu, aby mnohým potravinám dodala bílou barvu. Jde například o pečivo, pomazánky, polévky, vývary, omáčky, salátové dresinky a nejrůznější doplňky stravy.

EU se dlouhodobě věnuje kontrole bezpečnosti všech potravin a spotřebních výrobků. Bezpečnost potravin navíc přezkoumává v případě, že se objeví nové důkazy. Tak tomu bylo i v případě používání oxidu titaničitého jako potravinářské přídatné látky (E171).

V březnu 2020 požádala Komise Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o aktualizaci stanoviska z roku 2016 týkajícího se oxidu titaničitého (E 171). V roce 2016 totiž úřad EFSA neuvedl žádné obavy ohledně bezpečnostních rizik této látky, zjistil však některé nedostatky v dostupných údajích a dále nejasnosti týkající se velikosti částic. Ta může mít vliv na toxikologické vlastnosti látky E171.

Ačkoli nové stanovisko úřadu EFSA z 6. května 2021 nedospívá k závěru, že látka E171 představuje pro lidské zdraví definitivní riziko, ani tuto možnost nevylučuje. Úřad EFSA zejména nevylučuje komplikace týkající se genotoxicity – to znamená, že by používání oxidu titaničitého jako potravinářské přídatné látky mohlo způsobovat poškození DNA nebo chromozómů. V rámci EU platí, že pokud nelze bezpečnost potravinářské přídatné látky potvrdit, je již možné ji zakázat.

 

Je oxid titaničitý zakázán i v nepotravinářských výrobky? 

Nové stanovisko úřadu EFSA posuzovalo použití oxidu titaničitého jako přídatné látky v potravinách.

Používání této látky v lékařských přípravcích bude i nadále povoleno, dokud se nenajde bezpečná alternativa. Chceme tak zamezit situaci, kdy by zákaz vedl k nedostatku léčivých přípravků, jelikož by to mohlo mít negativní dopad na veřejné zdraví i zdraví zvířat. Tento přístup ocenila i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve své analýze používání oxidu titaničitého v léčivých přípravcích z 8. října 2021. Komise společně s agenturou EMA situaci v budoucnu opět přezkoumá.

Zároveň apeluje na farmaceutický průmysl, aby urychlil výzkum a vývoj alternativ nových i již registrovaných přípravků a předložil nezbytné změny podmínek dotčených registrací.

Oxid titaničitý je běžná chemická látka, která se používá v široké škále dalších výrobků, jako jsou barvy, papír, plasty, tiskařské barvy nebo kosmetické přípravky. Význam nového stanoviska EFSA je proto zkoumán i v souvislosti s jinými odvětvími.

   

Jak se bezpečnost potravinářských přídatných látek posuzuje? 

Úřad EFSA využívá k posouzení bezpečnosti potravinářských aditiv různých vědeckých metod. Nové potravinářské přídatné látky jsou hodnoceny na základě dokumentace s příslušnými údaji, kterou zpravidla dodá žadatel (většinou výrobce nebo potenciální uživatel potravinářského aditiva).

Nezávadnost potravinářských přídatných látek je průběžně sledována a Komise může v případě potřeby požádat o opětné posouzení jejich bezpečnosti na základě nově dostupných vědeckých dat.

V posouzení bezpečnosti úřad EFSA stanoví úroveň, která je u dané látky považována za bezpečnou. Jedná se o tzv. přijatelný denní příjem (v angl. Acceptable Daily Intake neboli ADI). Kromě toho určí i další faktory významné z hlediska bezpečnosti. V případě potřeby Komise na základě posouzení úřadu EFSA navrhne úpravu příslušných právních předpisů tak, aby bylo zajištěno bezpečné používání potravinářských přídatných látek.

 

Proč se vlastně potravinářské přídatné látky vůbec používají?   

Potravinářská aditiva se do potravin přidávají pro technologické účely – působí například jako antioxidanty nebo náhradní sladidla. Mnoho dnes běžných zpracovaných potravin by bez potravinářských přídatných látek vůbec neexistovalo.

Právní předpisy EU jsou velmi přísné a potravinářská aditiva jsou povolena pouze tehdy, splňují-li určité podmínky: například musí k jejich použití existovat odůvodněná technologická potřeba, jejich použití nesmí spotřebitele uvádět v omyl a musí pro něho představovat nějakou výhodu, užitek, například zajistit zachování výživové jakosti dané potraviny.

Aditiva mohou přispět k prodloužení trvanlivosti výrobků, což snižuje množství potravinového odpadu, a má tak velký význam při výrobě, zpracování, přípravě, ošetření, balení, dopravě i skladování potravin.

Aby se spotřebitelé mohli lépe a informovaněji rozhodovat, při plné transparentnosti, požaduje EU, aby byly přídatné látky označovány podle pravidel stanovených v nařízení (EU) č. 1169/2011.

Ne každý spotřebitel si samozřejmě udělá čas, aby si dopodrobna přečetl složení výrobku. Ani vlastně nemusí – spotřebitelé totiž mohou potravinám, které se v EU prodávají, důvěřovat, jelikož se tu dbá na to, aby splňovaly nejvyšší požadavky na bezpečnost.

Další informace o nedávno přijatém zákazu používání oxidu titaničitého v potravinách najdete na stránkách věnovaných přehodnocení pravidel: Re-evaluation (europa.eu).

Veškeré další informace o potravinářských přídatných látkách naleznete na adrese: Přídatné látky (europa.eu)

Zdroj: GŘ SANTE

 

Zdroj: SOCR ČR

Link: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/ek-konec-e171-zakaz-pouzivani-oxidu-titaniciteho-jako-potravinarske-pridatne-latky

19 January 2022

Mezi stovku nejkvalitnějších vín České republiky se probojoval produkt Vinařského střediska Mělník-Chloumek České zemědělské univerzity v Praze. V celonárodním Salonu vín získalo zdejší Rulandské bílé zlatou medaili.

Zlatou medailí Salonu vín 2022 bylo oceněno Rulandské bílé pozdní sběr 2019 číslo šarže 5/19. Další vzorek, Rulandské bílé 2019 pozdní sběr číslo šarže 6/19, je ve stříbrném salonu vín ČR. Po celý rok 2022 tak budou obě značky prezentovány v expozici Národního salonu vín ve sklepení zámku ve Valticích. Zlatá medaile patří stovce nejlepších vín, stříbrnou dostává 251 značek.

Salon vín je nejprestižnější soutěž českých a moravských vinařů a vína, která odborní degustátoři z řad vinařů označí za adepty na zlatou medaili, jsou jednoznačně „nejlepší z nejlepších“. Víno z Chloumku si letos odnáší hned dvě trofeje z této soutěže.

„Výjimečná kvalita našich vín je trvalou devizou České zemědělské univerzity. Naše značky pravidelně sklízejí úspěch na národních soutěžích a dobré jméno mají i za hranicemi,“ říká rektor ČZU v Praze Petr Sklenička a dodává: „Jsme také hrdí na to, že za úspěchem vín z Chloumku stojí náš absolvent, což je neocenitelný příklad pro současné studenty.“

Pro absolventa ČZU Štěpána Weitosche je práce na vinohradu srdeční záležitostí. Věnuje se jí už bezmála dvacet let a rozhodně by neměnil. Letošní „perla“ Salonu vín Rulandské bílé má na vinici v Chloumku největší zastoupení.

Prosadit se v konkurenci téměř dvou a půl tisíc přihlášených značek znamená skutečný úspěch. Systém hodnocení Salonu vín je trojkolový, což má zajistit objektivitu při hodnocení vín. V letošní zlaté kolekci je zastoupeno 21 odrůd z celkem 55 vinařství. Zařazení do nejlepší stovky přináší velkou prestiž mezi znalci. A samozřejmě je tím nejlepším doporučením pro milovníky vína.

Lenka Prokopová

Zdroj: ČZU

Link: https://www.czu.cz/cs/r-7229-aktuality-czu/rulandske-bile-z-vinic-czu-ma-zlato-salonu-vin-2022.html

19 January 2022

Čtvrtek 3. března 2022 - začátek 9:00 

Program bude upřesněn a určitě bude zase zajímavý, jako v předchozích letech. Těšíme se na setkání s Vámi. Forma Dne s mlékem na MENDELU bude upřesněna v závislosti na aktuální situaci.


Organizační tým Dne s mlékem na MENDELU

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    Ing. Alena Saláková, Ph.D.

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    doc. Ing. Libor Kalhotka, Ph.D.

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    doc. Ing. Daniel Falta, Ph.D.

a ostatní pracovníci Ústavu technologie potravin.


Den s mlékem na MENDELU je určen pro studenty, odbornou i laickou veřejnost. Vstup na Den s mlékem na MENDELU je pro registrované zájemce zdarma, prosíme o vyplnění přihlašovacího formuláře k Ingrovým dnům 2022, pokud přihlašujete větší skupinu, prosíme o zaslání seznamu emailem This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., s vyznačením garanta (vedoucího) skupiny, kterému budou sděleny informace k rozeslání přihlášené skupině. Jakékoliv dotazy zodpovíme na emailu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Těšíme se na setkání.

Den s mlékem na MENDELU je výsledkem projektu OPVK Č. 1.07/2.3.00/09.0081 s názvem: KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MLÉKAŘSTVÍ.

Konsorcium zapojených partnerů:

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    Mendelova univerzita v Brně,

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích,

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o. (Rapotín),

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o. (Praha)

Zdroj: Mendelu v Brně

Link: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3428620-porad-168-hodin-proveroval-anglictinu-novych-ministru-mnozi-neobstali

19 January 2022

Dovolujeme si vás pozvat na XLVIII. Konferenci o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2022“, která je naplánována na středu 2. března 2022.

Tradičně se společně s konferencí budou v první březnový týden konat i další doprovodné akce (Den s mlékem, Food Symposium, aj.).

Bližší informace najdete na stránkách https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/ , které budou postupně aktualizovány.

Pro informace o přihlášení na akci navštivte odkaz https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/prihlaska.

 

Zdroj: Mendelu v Brně

19 January 2022
Úterý 18. 1. 2022, Hlavní zprávy na CNN Prima NEWS a reportáž o pravděpodobném zdražování hovězího masa v souvislosti s Green dealem. Při trávení skotu se uvolňuje velké množství metanu. Jeho vysoké koncentrace v ovzduší mohou mít ještě větší dopad na klimatické změny než oxid uhličitý.
V tuto chvíli nejsou na stole jasná pravidla, jakým způsobem budou jednotlivé státy snižovat stav konkrétních chovů či jakým jiným způsobem dojde k omezení produkce metanu o 30% do roku 2030.
V reportáži zazní i vyjádření prezidentky Potravinářská komora České republiky Dany Večeřové.
 
Zdroj: Hlavní zprávy na CNN Prima NEWS
19 January 2022

 

Historicky byly obiloviny a výrobky z nich základem výživy lidí (výrobky nebo pokrmy ve formě máčených zrn, vařených šrotů, obilných kaší, různými postupy zpracované chleby a pečivo rozmanitého tvaru). Obiloviny sloužily a slouží jako zdroj rychle dostupné a snadno využitelné energie uložené ve formě škrobu v endospermu obilného zrna. Uvedená výhoda obilovin se v dnešním světě stává nevýhodou. Nadbytek příjmu energeticky bohatých potravin a nedostatečný výdej energie (sedavý způsob zaměstnání a nízká fyzická aktivita) může vést k rozvoji nadváhy, obezity, cukrovky 2. typu a dalším zdravotním komplikacím.

Odborná publikace České technologické platformy pro potraviny, Potravinářské komory ČR a Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.

Více zde:http://www.ctpp.cz/data/files/obiloviny%20web.pdf

 

Zdroj: ČTPP

 

18 January 2022

Evropská komise přijala zákaz používání oxidu titaničitého (E 171) v potravinách. který se začne uplatňovat po uplynutí šestiměsíčního přechodného období. Ten se využívá zejména jako barvivo v potravinářství, například v pečivu, omáčkách, dresincích nebo polévkách. Komise zákaz přijala na základě souhlasu všech členských států EU, poté co Evropský úřad pro bezpečnost potravin uvedl, že již není možné tuto látku v potravinách považovat za bezpečnou.

Vydáno byůp v Úředním věstníku EU očekávané NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2022/63 ze dne 14. ledna 2022, kterým se mění přílohy II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o potravinářskou přídatnou látku oxid titaničitý (E 171).

Do 7. srpna 2022 mohou být potraviny vyrobené v souladu s pravidly platnými před dnem 7. února 2022 i nadále uváděny na trh. Po uvedeném datu mohou zůstat na trhu až do jejich data minimální trvanlivosti nebo data spotřeby.

 

Zdroj: enviweb.cz

Link: https://www.enviweb.cz/121094

18 January 2022

Americké ministerstvo obchodu oznámilo předběžné antidumpingové clo na vietnamský med ve výši 412,5 %, což zdvojnásobuje sazbu 207 % původně navrženou Americkou asociací výrobců medu.

Každý rok včelařský průmysl v USA vyprodukuje téměř 100 000 tun medu a dalších více než 200 000 tun dováží z jiných zemí. Vietnamský med tvoří čtvrtinu dováženého medu do USA.

Produkce medu ve Vietnamu je asi 57 000 tun ročně. Domácí spotřeba medu je však minimální, pouze 1/10 spotřeby na osobu ve srovnání s ČR.

Až 90 % medu je proto určeno na export, z toho 95 % na americký trh. V roce 2021 dosáhly tržby Vietnamu z vývozu medu 100 milionů USD, meziročně o více než 65 %. Přes nízkou domácí spotřebu je med v místních obchodních řetězcích standardním sortimentem, ale kvalita je různá. Většinou se jedná o med ředěný cukrem a vodou, přičemž se vždy na obalu uvádí, že se jedná o 100% pravý včelí med. Ceny medu jsou na vietnamském trhu zároveň poměrně vysoké.

Když americké ministerstvo obchodu provádí antidumpingové šetření dovozů z Vietnamu, vždy označuje VSR za netržní hospodářství, kde náklady a cena neodráží tržní podmínky. Ministerstvo obchodu USA tedy určuje běžnou hodnotu metodou náhradní hodnoty, což znamená, že k výpočtu výrobních nákladů, režijních nákladů a zisku pro vietnamské výrobce a vývozce používá údaje o ceně a nákladech z jiné země, kterou USA považují za tržní hospodářství (např. z Indie).

Clo ve výši 412,5 % pro vietnamské vývozce medu vyplynulo z šetření dvou povinných respondentů: Buôn Mê Thuột Honey (414 %) a Đắk Lắk Honey (411 %) a metodiky náhradních hodnot vybraných Ministerstvem obchodu USA.

Šetření stále probíhá, ale je nyní v konečné fázi. Když budou snížena předběžná cla u respondentů Đắk Lắk a Buôn Mê Thuột, bude odpovídajícím způsobem snížena konečná celní sazba. Pokud se předběžná cla stanou konečnými, bude pro vietnamské vývozce medu extrémně obtížné udržet si přístup na americký trh. Vzhledem k dohodě o volném obchodu mezi EU a VSR, která oboustranně zcela odstranila cla na přírodní med, lze u nás brzy očekávat významnější dodávky medu vedle Ukrajiny i z Vietnamu.

Vietnamští vývozci medu mají právo žalovat Ministerstvo obchodu USA u amerického soudu pro mezinárodní obchod. Vietnamští exportéři medu mají dále možnost nechat nepříznivá cla posoudit ve správním přezkumu po vyhlášení konečného celního příkazu. Toto je cesta, kterou se při jednání s americkým ministerstvem obchodu vydali například vývozci mořských plodů.

Zpracoval: Ing. Luboš Marek
místní spolupracovník Ministerstva zemědělství ve Vietnamu
tel: +84 904 099 562, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/usa-uvaluji-antidumpingove-clo-na.html

18 January 2022

Tisková zpráva – O změnách ve Strategickém plánu Společné zemědělské politiky (SZP) a kritické situaci v sektoru prasat jednal dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským. Pomoc chovatelům prasat byla i jedním z témat Rady pro zemědělství a rybářství, které se ministr účastnil poprvé krátce nástupu do funkce.

Ceny prasat a vepřového masa v ČR klesly na nejnižší úroveň od roku 1994. Vzhledem k tomu, že se inflace za posledních 30 let zvýšila o 100 %, nebyly problémy zemědělců v tomto sektoru nikdy větší.

„Jsem rád, že jsem se mohl poprvé setkat s komisařem Wojciechowským a osobně ho upozornit na problémy chovatelů prasat u nás. Požádal jsem ho, aby Evropská komise zavedla finanční podporu pro nejvíce postižené regiony. Pokud má tento sektor v naší zemi přežít, nelze už s podporou pro chovatele prasat otálet,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Ministr Nekula seznámil komisaře Wojciechowského také s úpravami Strategického plánu SZP v České republice.

„Plán v podobě, kterou připravila předchozí vláda, neřešil pomoc malým a středním zemědělcům. Tu nyní navyšujeme tak, aby malí zemědělci nebyli znevýhodnění jako dosud. Hlavním motivem všech změn je však snaha o vyšší ochranu přírody, půdy, vody a druhové rozmanitosti,“ uvedl Nekula.

Komisaře ujistil, že Česká republika zašle plán co nejdříve. Na pátek tohoto týdne svolalo Ministerstvo zemědělství pracovní skupinu, kde změny projedná s nevládními organizacemi. Až poté bude možné finální znění odeslat Evropské komisi.  

O Strategickém plánu hovořil ministr Nekula také se svým slovenským protějškem Samuelem Vlčanem. S francouzským ministrem zemědělství Julienem Denomardiem jednal především o spolupráci obou zemí a prioritách při předsednictví v Radě EU.

„Setkání s francouzským kolegou pro mě bylo nesmírně důležité, protože právě po Francii v červenci tohoto roku převezmeme předsednictví v Radě EU. Chceme se společně zaměřit na udržitelné používání pesticidů nebo uhlíkové cykly v zemědělství a rovné podmínky v mezinárodním obchodu,“ uvedl ministr Nekula.

Rada se zabývala také aktuální situací v mezinárodním obchodu, situací na komoditním trhu a udržitelnými uhlíkovými cykly. V praxi jde například o nové možnosti ukládání uhlíku do půdy a biomasy. ČR přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku podporuje, jako zásadní podmínku ale požaduje, aby pravidla byla nastavena stejně pro všechny státy v rámci celé EU.

„Za Českou republiku budu prosazovat vyjasnění metodiky výpočtu uhlíkové stopy a zejména jeho jednoduché a transparentní nastavení. Je potřeba zajistit, aby plodiny vypěstované téměř za stejných podmínek ve dvou různých zemích byly z hlediska uhlíku srovnatelné a konkurenceschopné. Pouze takto můžeme zajistit rovné podmínky v celé Unii,“ řekl ministr Nekula.

Ministr Zdeněk Nekula se během jednání krátce setkal také s komisařkou pro zdraví a bezpečnost potravin Stellou Kyriakides a kromě již zmíněných kolegů ze Slovenska a Francie, také se svými protějšky ze Švédska, Německa, Slovinska, Rumunska a Lucemburska.

Vojtěch Bílý

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2021_ministr-zemedelstvi-zdenek-nekula-poprve.html

18 January 2022
Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů vydala zprávu za rok 2021.
Nedávno byla zveřejněna zpráva nesoucí název „Zvýšení odolnosti zemědělských a potravinářských systémů vůči nežádoucím výkyvům“ (angl. Making Agrifood Systems More Resilient to Shocks and Stresses). Zpráva byla vydána Organizací pro výživu a zemědělství Spojených národů (angl. Food and Agriculture Organisation, FAO) v jejich každoroční publikaci o potravinářství a zemědělství (angl. The State of Food and Agriculture, SOFA). FAO ve své zprávě upozorňuje na nutnost přijmout určitá opatření, která by pomohla zemědělsko-potravinářskému systému k větší odolnosti, účinnosti a udržitelnosti. 
Posílení odolnosti, účinnosti a udržitelnosti těchto systémů je nesmírně důležité. Zemědělsko-potravinářské systémy totiž představují složitou síť činností spojených s produkcí potravinářských i nepotravinářských zemědělských produktů, a to včetně skladování, zpracování, přepravy, distribuce a spotřeby. Produkují celkem 11 miliard tun potravin ročně a přímo či nepřímo zaměstnávají miliardy lidí. Tyto systémy však mohou být ovlivňovány různými nepříznivými vlivy způsobujícími výkyvy (v SOFA označované jako „shocks and stresses“) - krátkodobé odchylky od dlouhodobých trendů, které mají zásadní negativní dopady na blahobyt lidí, tedy na jejich majetek, živobytí a také na bezpečnost a schopnost odolávat budoucím otřesům. 
Především v posledních letech čelily zemědělsko-potravinářské systémy těmto odchylkám v důsledku pandemie COVID-19, které vedly k posílení celosvětové potravinové nejistoty. Ačkoli je pandemie COVID-19 považována za hlavní příčinu současného nárůstu indexů stanovujících míru celosvětového nedostatku potravin, dodavatelské řetězce byly vždy ovlivňovány např. klimatickými extrémy, ozbrojenými konflikty, nárůsty globálních cen potravin, různými chorobami a škůdci rostlin i zvířat.  
Ani před vypuknutím pandemie COVID-19 tedy nebyl svět na nejlepší cestě, jak splnit svůj závazek ukončit hlad a podvýživu do roku 2030. Uvádí se, že v současné době stále existují přibližně 3 miliardy lidí, kteří si nemohou dovolit zdravou, nutričně hodnotnou stravu. SOFA navíc odhaduje, že pokud by se díky nežádoucím výkyvům snížily finanční příjmy o jednu třetinu, přidá se k nim další 1 miliarda lidí. A pokud by navíc došlo k narušení kritických dopravních spojení, zvýší se náklady na potraviny až pro 845 milionů lidí. 
Zpráva byla proto zaměřena především na zvýšení odolnosti a stanovení nových ukazatelů, které mají členským státům pomoci měřit odolnost jejich zemědělsko-potravinářských systémů a identifikovat tak nedostatky, které je potřeba zlepšit. Tyto ukazatele byly ve zprávě uvedeny na úrovni jednotlivých států pro více než stovku zemí, a to prostřednictvím analýzy faktorů, jako jsou dopravní sítě, obchodní toky a dostupnost zdravé a pestré stravy. Téměř u poloviny zemí, které odborníci FAO analyzovali, by uzavření hlavních dopravních uzlů prodloužilo dobu místní dopravy nejméně o 20 %, což by v konečném důsledku zvýšilo ceny potravin. 
FAO tak ve své zprávě navrhuje hned několik konkrétních opatření, která mají zvýšit odolnost zemědělsko-potravinářských systémů:
  • Rozmanitost zdrojů vstupů, výroby, trhů a dodavatelských řetězců a aktérů. Uvádí, že právě díky diverzifikaci vznikne více možností pro vypořádání se s případnými výkyvy. Pro udržení rozmanitosti v domácích zemědělsko-potravinářských řetězcích je stěžejní podpora rozvoje malých a středních podniků, družstev a konsorcií.
  • Propojení zemědělsko-potravinářských sítí, díky nimž lze rychleji překonat případné narušení, a to pomocí přesunu zdrojů dodávek a dopravních cest, marketingu a pracovní síly.
  • Posílení odolnosti zranitelných domácností tím, že bude umožněn lepší přístup k majetku, diverzifikovaným zdrojům příjmu a programům sociální ochrany.


Podle SOFA budou bez řádné přípravy nepředvídatelné nepříznivé výkyvy podkopávat zemědělsko-potravinářské systémy i nadále, ale jejich odolnost lze zvýšit pomocí zmíněných opatření.

 
Zdroje:

Zdroj článku: BIOTRIN

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/fao-vydava-kazdorocni-zpravu-o-potravinarstvi-a-zemedelstvi.aspx

17 January 2022

Fórum udržitelného rozvoje 2022

Kdy: úterý 3.2.2022, 13:30 až 17:30

Kde: online, odkaz k přístupu obdržíte blíže k datu akce.

Registrace zde

Letošní Fórum se zaměří na otázku společenské rezistence vůči vládním strategiím v oblasti udržitelnosti a bude se ptát, jak lze tento stav změnit.

Pozvání přijaly ministryně životního prostředí Anna Hubáčková a rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Keynote přednášku prosloví francouzský kognitivní vědec Dr Hugo Mercier zaměřující se na výzkum rozumu a toho, proč něčemu věříme, spoluautor populární knihy Záhada rozumu (česky 2019).

Těšit se můžete na nový formát oxfordské debaty, v níž rozhodne i Váš hlas. Ten můžete poslat jednomu ze dvou týmů diskutujících o těchto otázkách:

  1. Má vláda snižovat nedůvěru a rezistenci vůči zelené tranzici důrazem na vzdělávání (osvětový přístup), nebo by měla spíše mířit na emoce?
  2. Má být klimatická politika komunikována s důrazem na fakta, nebo vytvářením nových příběhů a emocí?

Společně s pozvanými hosty se zamyslíme nad tím, jaký společenskovědní výzkum vlastně potřebujeme, aby nám pomohl zvládnout zelenou tranzici.

Pozvání na Fórum dosud přijali např. Anna Pospěch Durnová (Universität Wien), Michaela Pixová (New York University of Prague), Martin Buchtík (STEM), Markéta Pěchoučková (MPSV) či Bob Kartous (Pražský inovační institut).

A jak do toho zapadá podnikatelská vize České republiky v roce 2050? Dozvíte se již 3. února 2022!

Akce bude streamována.

 

Zdroj: MŽP ČR

Link: https://www.mzp.cz/cz/forum_udrzitelneho_rozvoje_2022

17 January 2022

Vývoz tureckého zemědělského sektoru byl v uplynulém roce nejúspěšnější v historii. Finančně vyčísleno se jednalo o částku takřka 30 miliard dolarů.

Turecký zemědělský sektor patří mezi významně se podílející odvětví na tvorbě HDP a tvoří také nezanedbatelnou část celkového tureckého zahraničního obchodu. Konkrétně se na něm v loňském roce podílel z 13,2 %, kdy celkový export činil na 225,5 miliardy dolarů. V porovnání s rokem 2020 se zvýšil o 22,2 % a dosáhl hodnoty 29,7 miliardy dolarů.

Na rekordním výsledku se ze značné části podílel export obilovin, luštěnin, olejnatých semen a suchých plodů, kdy představoval hodnotu 9,16miliardy dolarů. Mezi nejdůležitější obchodní partnery s ohledem na vývoz zemědělských komodit patřily v roce 2021 Německo a Irák.

Sektor zemědělství je v Turecku na velmi rozvinuté úrovni. I přes to se ale potýká s jistými problémy. Mezi ně patří zejména problematické trvale udržitelné hospodaření na zemědělské půdě a problémy s využíváním vody v zemědělství pro oblast zavlažování, která se jeví jako neefektivní. Společnosti zajišťující obhospodařování zemědělské půdy tak budou nuceny v blízké budoucnost řešit tyto problémy za využití inovativních technologií k zajištění udržitelnosti. České společnosti by tak v tomto segmenty mohly následně nabídnout vlastní zkušenosti a technologie potenciálním tureckým partnerům. Zahraniční kancelář CzechTrade Turecko situaci nadále mapuje a je připravena reagovat nabídkou individuálních služeb, případně sektorově zaměřené mise.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Turecko
Zdroj: https://www.aa.com.tr

Zdroj: CzechTrade

Link: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/zemedelsky-sektor-v-turecku-zaznamenal-rekordni-trzby

17 January 2022
Datum: 20.1.2022  13:00 – 15:00
Místo konání: Online (MS Teams)
Kategorie: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

Pozvánka na webinář „Obchodování v UK v oblasti agro-potravinářství a agro-potravinářských technologií - setkání s novými zahraničními spolupracovníky Ministerstva zemědělství ČR v Londýně”

Máte zájem o obchodování s UK? Zajímá Vás, jak úspěšně navázat kontakty s britskými partnery a co rozhoduje o úspěchu na britském trhu i v souvislosti s brexitem?

Přihlaste se na webinář, kde se představí zahraniční spolupracovníci MZe pro UK Paul Wilkins a Tibor Angyal a budou prezentovat nabízené služby a základní podmínky asistence pro zájemce o obchodování s UK v sektoru agro-potravinářství a agro-potravinářských technologií.

Plánovaný program

ČAS

OBSAH

PREZENTUJE

13:00-13:10

Úvod – proexportní politika MZe     

Ing. Karolína Bartošová, ředitelka odboru zahraničně obchodní spolupráce MZe (česky)

13:10-13:40

Služby nabízené zájemcům o obchodování v UK ze strany zahraničních spolupracovníků MZe

Paul Wilkins – zahraniční spolupracovník MZe v UK (anglicky)

13:40-14:10

Základní požadavky na firmy při využití asistence zahraničních spolupracovníků MZe pro úspěšné zprostředkování obchodu v UK

Tibor Angyal – zahraniční spolupracovník MZe v UK (anglicky)

Poss. 14:10-14:30

Poss. Zkušenosti s obchodováním v UK z pohledu importéra/distributora do/v UK

TBA

14:30-15:00

Dotazy a diskuse

Účastníci webináře (prostřednictvím chatu, anglicky)

Platforma

Webinář proběhne prostřednictvím MS Teams v českém a anglickém jazyce v závislosti na přednášejícím.

Přihlášení

Zájemci o účast se mohou přihlásit přes formulář do 19. 1. 2022, nebo e-mailem na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Odkaz na webinář Vám bude následně zaslán na Vaši e-mailovou adresu.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/pozvanka-na-webinar-obchodovani-v-uk-v.html

17 January 2022

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  – komunikace v angličtině

VELKÁ BRITÁNIE – Trend nápojů s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu

Ve Spojeném království dochází k výraznému nárůstu prodeje nápojů s nízkým obsahem alkoholu nebo bez alkoholu a také k nárůstu nabídky nápojů s alternativním složením, které se stávají velkým hitem mezi britskými spotřebiteli.

Je to jen trend suchého ledna, nebo to bude začátek nového trendu v nápojích do budoucna?

Zdroj

Odstranění datumu spotřeby mléka v britském supermarketu Morrisons

Jeden z největších supermarketů v UK Morrisons oznámil odstranění data spotřeby na lahvích s mlékem. Datum bude nahrazeno označením „best before“, tedy obdobou informace „minimální trvanlivost do“. Důvodem je snaha omezit likvidaci mléka po datu spotřeby. Nákupčí mléka v Morrisons mimo jiné uvedl, že celé generace lidí v minulosti testovaly použitelnost mléka čichem a že to mohou udělat i současní spotřebitelé.

Zda budou tento krok následovat i další maloobchodníci ve Spojeném království zůstává otázkou.

Zdroj

Restaurace rychlého občerstvení McDonalds, KFC a Burger King nabízejí nové veganské produkty

Ve Velké Británii se neustále zvyšuje zájem o veganské a vegetariánské pokrmy, a proto nyní všechny přední restaurace s rychlým občerstvením nabízejí zcela nové produkty tohoto druhu.

Je otázkou, zda trend přetrvá a jaké to bude mít dopady na masný průmysl.

 

McDonaldsBeyond Meat burgers

KFC Beyond Chicken nuggets

Burger KingThe Vegan Butcher (Unilever) Non chicken nuggets

Daň z masa – zapříčiní pád britské vlády?

Autor Národní potravinové strategie v UK Henry Dimbleby varoval vládu UK, že „nevydrží ani týden“, pokud zavede daně, kterými by chtěla přimět obyvatele UK jíst méně masa.

Národní potravinová strategie pro UK vyzvala k zavedení daní z cukru nebo soli, ale nedoporučila zavést daň z masa, a to přesto, že toto doporučení bylo zvažováno. Místo toho strategie pouze apelovala na vládu, aby nasměrovala spotřebitele k trendu menší spotřeby masa.

Zdroj: MZe ČR

17 January 2022

Olomouc 16. ledna (ČTK) - Farmáři loni v Olomouckém kraji sklidili více obilí, cukrové řepy a kukuřice. Naopak množství sklizené řepky a brambor v meziročním srovnání kleslo. Vyplývá to z odhadu sklizně vybraných zemědělských plodin, který zveřejnil Český statistický úřad. Farmáři měli loni na konci sklizně mírně vyšší výnosy než v roce 2020.

V roce 2021 v kraji sklidili 594.886 tun obilovin včetně kukuřice na zrno, v meziročním srovnání o 0,8 procenta více. Zvýšila se sklizeň pšenice, naopak ječmene a kukuřice na zrno farmáři sklidili méně než v roce 2020. Množství sklizené cukrové řepy vzrostlo o 4,7 procenta na 764.286 tun. Řepky v kraji sklidili 67.804 tun, meziročně o 12,4 procenta méně. Sklizeň brambor klesla o 5,5 procenta na 9084 tun.

Průměrný hektarový výnos obilovin loni v kraji podle odhadu ČSÚ meziročně vzrostl o 0,11 tuny na 6,21 tuny. U brambor se zvýšil o 2,17 tuny na 28,66 tuny a u cukrovky o čtyři tuny na 66,3 tuny. V případě řepky výnos klesl o 0,22 tuny na 3,14 tuny.

Loňskou sklizně obilovin v celé zemi komplikovaly deště, pole byla na začátku srpna podmáčená, lokálně se tvořily až močály. Zemědělci tak nemohli vyjet na některá pole s technikou, aby se do měkké půdy nezabořili. Žně kvůli chladnému a deštivému počasí nabraly několikatýdenní zpoždění, počasí ale kvalitě obilí neuškodilo.

beh hj

17 January 2022

Všichni asi ví, že nízká hladina vitaminu D v těle může způsobit onemocnění kostí (křivice u dětí, osteoporóza u dospělých). Může však také zvyšovat riziko infarktu a předčasného úmrtí. Situace s počtem pacientů s infarktem myokardu se zlepšuje. Za 10 let se počet infarktů snížil o 20% (v současnosti asi 9000 případů ročně). Jaké hodnoty máte mít v krevním séru, aby vám vitamin D pomohl déle žít?


Studie na velkém počtu osob a dlouhou dobu

Rozsáhlá studie byla publikována v USA (Journal of the Endocrine Society, 2021, 5, 10, 1–11). Zkoumala účinky léčby vitaminem D (Vit-D) u pacientů s nedostatkem Vit-D bez předchozí anamnézy myokardiálního onemocnění, infarktu myokardu. Jednalo se o retrospektivní, observační epidemiologickou studii klasickou case - control. Počet pacientů ve studii (n = 20 025) s nízkou hladinou 25-hydroxyvitaminu D ([25-OH]D) (<50 nmol/l) byli v letech 1999 až 2018 ošetřováni ve zdravotnickém zařízení pro veterány. Pacienti byli rozděleni do 3 skupin:

  • skupina A (neléčená, hladiny (<50 nmol/l),
  • skupina B (léčená, hladiny >50-74 nmol/l),
  • skupina C (léčená, hladiny ≥75nmol/l).

Riziko infarktu myokardu a všech příčin úmrtí bylo porovnáno s využitím Coxova skóre proporcionálního rizika (propensity score-weighted Cox proportional hazard model).

Studie má jasné výsledky

Riziko infarktu myokardu bylo významně nižší ve skupině C než ve skupině B (poměr rizik [HR] 0,65, 95% CI 0,49-0,85, P = 0,002) a skupině A (HR 0,73, 95% CI 0,55-0,96), P = 0,02). Nebyl zjištěn rozdíl v riziku vzniku infarktu myokardu mezi skupinou B a skupinou A (HR 1,14, 95% CI 0,91-1,42, P = 0,24).

Skupina C (HR 0,61, 95% CI 0,56-0,67 P < 0,001) měla významně nižší úmrtnost ze všech příčin ve srovnání se skupinou A a skupina B (HR 0,59, 95% CI 0,54-0,63, P < 0,001). Nebyl ale zjištěn rozdíl ve všech příčinách úmrtnosti mezi skupinou B a skupinou C (HR 0,99, 95% CI 0,89-1,09, P = 0,78).

Závěry studie jsou povzbuzující

Závěry jsou zajímavé. U pacientů s nedostatkem Vit-D, bez předchozí anamnézy infarktu myokardu, byla léčbná  dávka (25-OH)D  >50 nmol/l a >75 nmol/l spojena se signifikantně nižším rizikem úmrtí ze všech příčin. Nižší riziko infarktu myokardu bylo pozorováno pouze u jedinců s dávkou (25-OH)D ≥75 nmol/l.

Jaké dávky vitaminu D se doporučují v krevním séru

Obvykle se doporučuje mít hladinu vitaminu D nejméně 50 nmol/l (měřeno v séru). Řada endokrinologických pracovišť v současnosti doporučuje jako optimální 75 až 250 nmol/l. Pozor ovšem na předávkování. Hodnota 275 nmol/l by neměla být překračována. Při hodnotě > 325 nmol/l již hovoříme o intoxikaci (Nutrients. 2013; 5(9): 3605–3616).

Co můžete udělat hned?

Poraďte se svým praktickým lékařem nebo v biochemické laboratoři (samoplátci, cena 400-800 Kč) a nechte si změřit své hodnoty v krevním séru. Vyplatí se vám to. Zdrojů vitaminu D je popsáno na internetu opravdu hodně.

Prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 14.1.2022

 

Zdroj: SZÚ

Link: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/veda-rika-vitamin-d-muze-pomahat-zit-dele

17 January 2022

Německý spolkový institut pro hodnocení rizik (Bundesinstitut für Risikobewertung -BfR) vydal v loňském roce vzdělávací materiál s názvem „ 17 zlatých pravidel k prevenci kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny“, který úzce souvisí s odbornou a výzkumnou činností Národního referenčního centra (NRC) pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně. 


Pracovníci NRC v roce 1997 řešili v rámci Národního programu zdraví MZ ČR – HH výzkumný projekt č. 307 „Ochrana zdraví občanů před významnými mykotoxiny a toxinogenními mikroskopickými houbami v domácnostech“, který se zabýval již mnohem dříve obdobnou problematikou jako BfR. Pracovníci NRC se tímto tématem i nadále zabývají v rámci podpory a ochrany veřejného zdraví a publikovali celou řadu populárně naučných a odborných článků na toto téma např. v časopisu Moje zdraví článek s názvem „10 rad jak se chránit před plísněmi a mykotoxiny“ 

Dovolte, abychom Vás s uvedeným vzdělávacím materiálem BfR „17 zlatých pravidel k prevenci kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny“ a populárně naučným článkem „10 rad jak se chránit před plísněmi a mykotoxiny“ pracovníků NRC seznámili.

Ostrý, V., Kýrová V, Ruprich, J.

Podklady:

1_Prevence_.pdf Prevence kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny (720.16 KB 12.01.2022 15:13)

2_Sch.pdf Schimmelpilzgifte-in-lebensmitteln-so-koennen-sie-sich-schuetzen 2021 (3.30 MB 12.01.2022 15:14)

3_Casopis.pdf Časopis Moje zdraví (5.77 MB)

Prof. J. Ruprich, CZVP SZÚ Brno, 12. 1. 2022

Zdroj: SZÚ

Link: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/odborne-ohlednuti-nrc-za-rokem-2021-prevence-kontaminace