12 October 2022

Praha 11. října (ČTK) - Zástupci 20 asociací a svazů působících v potravinářském průmyslu vyzvali vládu, aby řešila energetickou krizi. Stát by podle nich měl zajistit zastropování ceny proudu i pro velké firmy a celkově snížit ceny plynu a elektřiny. O dopisu adresovaném premiérovi Petru Fialovi (ODS) a ekonomickým ministrům dnes informovala Potravinářská komora ČR.

Energetická krize zasáhla veškerý zpracovatelský průmysl nebývalou měrou, uvedli signatáři dopisu, mezi kterými je Svaz pekařů a cukrářů, Český svaz zpracovatelů masa, Českomoravský svaz mlékárenský, Svaz výrobců nealkoholických nápojů či Českomoravský cukrovarnický spolek. Situace v potravinářském oboru je podle nich kritická.

Vláda sice omezila maximální ceny elektřiny a plynu pro malé a střední podniky, ale otázkou podle potravinářů zůstává, zda to není pro některé výrobce příliš pozdě a zda nemohla být zastropovaná cena ještě nižší. Kompenzace zvýšených nákladů na energie pro velké firmy jsou pak podle potravinářů naprosto nedostatečné. Dočasný krizový rámec na podporu velkých podniků je totiž pro většinu potravinářských firem nepoužitelný, protože je zaměřený převážně na energeticky náročné obory, mezi něž většina potravinářských firem nepatří.

"Žádáme proto vládu České republiky, aby věnovala maximální pozornost nejenom celoevropskému řešení, kterým je především zastropování cen i pro velké podniky, ale i celkové snížení výše zastropované ceny plynu a elektřiny, a aby přijala opatření i na národní úrovni pro všechny potravinářské a zpracovatelské podniky bez rozdílu velikosti," uvádí potravináři. Podpora by podle nich měla být v celé Evropě srovnatelná, aby nevznikly diskriminace a znevýhodnění zemí, které nemají tak silné národní rozpočty. V opačném případě by podle nich hrozilo snížení konkurenceschopnosti výrobců z menších zemí, jako je Česko.

Kvůli dopadům vysokých cen plynu a elektřiny se česká vláda rozhodla stanovit pro část odběratelů cenové limity. Maximální ceny elektřiny a plynu se budou vztahovat na domácnosti, firmy připojené na nízké napětí a veřejné služby bez ohledu na spotřebu. Malé a střední firmy připojené na vysoké a velmi vysoké napětí budou mít cenový strop stanovený na 80 procentech nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

U plynu se bude zastropování týkat kromě domácností také firem s roční spotřebou do 4200 MWh. Malé a střední firmy jsou firmy do 250 zaměstnanců s ročním obratem do 50 milionů eur (asi 1,23 miliardy Kč).

dto snm

12 October 2022

Tisková zpráva. 11. 10. 2022 Potravinářská komora České republiky dnes oslovila předsedu vlády Petra Fialu a další dotčená ministerstva dopisem, který podepsalo na dvacet asociací a svazů zastřešujících většinu výrobních podniků v rámci všech odvětví potravinářského průmyslu. Mezi jinými Svaz pekařů a cukrářů, Český svaz zpracovatelů masa, Českomoravský svaz mlékárenský, Svaz výrobců nealkoholických nápojů, Českomoravský cukrovarnický spolek a další.

Energetická krize zasáhla v současné době veškerý zpracovatelský průmysl nebývalou měrou. Situace v potravinářském oboru je kritická, což vidíme každý den na stále se zvyšujících cenách potravin. Vláda sice zastropovala ceny elektřiny a plynu pro malé a střední podniky, ale otázkou zůstává, zda to není pro některé výrobce příliš pozdě a zda nemohla být zastropovaná cena ještě nižší. Kompenzace zvýšených nákladů na energie pro velké firmy jsou pak naprosto nedostatečné.

Žádáme tedy Vládu České republiky, aby věnovala maximální pozornost zastropování cen energií pro všechny podniky tak, aby podpora byla v celé Evropě srovnatelná a nedocházelo k diskriminaci a znevýhodnění zemí, které nemají tak silné národní rozpočty.  

Výrobci potravin si uvědomují, v jak složité době se nyní nacházíme, a nabízejí odbornou součinnost pro hledání dostupných řešení. Současně sami individuálně vyhledávají možnosti jak ušetřit energie a výrobu zefektivnit. I s pomocí státu je zapotřebí investovat do nových technologií, umožňujících snížení energetické náročnosti výroby a tím snížení výrobních nákladů i investovat do vyšší automatizace provozů a obnovitelných zdrojů. Pomocí pro malé a střední firmy je určitě také podpora určená pro snížení jistiny úvěru, která jim pomáhá zvládat současnou mimořádně obtížnou situaci. Jako Potravinářská komora ČR doufáme, že tato podpora bude pokračovat i v příštím roce, protože zájem mezi firmami je enormní.

Tisková zpráva ke stažení

Výzva představenstva PK ČR

 

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

12 October 2022

V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2023–2025.

Zpracovatel:

Ministerstvo zdravotnictví
Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví
Odbor ochrany veřejného zdraví

 

Přílohy

12 October 2022

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) schválil výši sazeb pro přímé platby pro rok 2022. Jde o hlavní zemědělské dotace. Také v letošním roce se budou vyplácet zálohy na jednotnou platbu na plochu zemědělské půdy ve výši 70 %.

Sazby přímých plateb pro rok 2022 zahrnují jednotnou platbu na plochu zemědělské půdy (SAPS), platbu pro zemědělce dodržující zemědělské postupy příznivé pro klima a životní prostředí (Greening), platbu pro mladé zemědělce a dobrovolnou podporu vázanou na produkci (VCS).

Rovněž v tomto roce se Česká republika rozhodla využít možnosti poskytnout zálohy na SAPS ve výši 70 %. První zálohy přímých plateb budou žadatelům vypláceny již začátkem listopadu 2022. Sazba na SAPS bude v roce 2022 činit 3 213,91 korun na hektar, sazba platby na Greening byla stanovena ve výši 1 767,75 korun na hektar.

„Chceme podporovat především mladé zemědělce, aby byla v oboru zajištěna generační obměna. Proto byla zachována vyšší sazba pro platbu pro mladé zemědělce, která představuje částku ve výši 50 % sazby na SAPS. Tato sazba je letos 1 606,95 korun na hektar, kterou zemědělci mladší 40 let získají navíc k ostatním podporám z přímých plateb,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Schváleny jsou také sazby pro platby VCS, jejichž prostřednictvím bude letos vyplaceno na tzv. citlivé komodity přes 3,1 miliardy korun. Citlivé komodity jsou podporované proti jiným pěstovaným rostlinám nebo chovaným zvířatům, protože jejich výroba je pracná a zároveň důležitá pro udržení potravinové soběstačnosti, zaměstnanosti na venkově nebo péči o krajinu.  

Sektor

Sazba

(Kč/jednotka)

Chmel

14 789,21

Škrobové brambory

14 360,56

Ovoce velmi vysoká pracnost

11 063,93

Ovoce vysoká pracnost

7 658,06

Zelenina velmi vysoká pracnost

9 783,68

Zelenina vysoká pracnost

3 580,07

Konzumní brambory

4 441,69

Cukrová řepa

6 924,18

Bílkovinné plodiny

1 778,18

Masná telata

7 809,80

Dojnice

3 541,83

Ovce a kozy

4 082,98

Výše přímých plateb jsou přepočteny dle kurzu Evropské centrální banky ke dni 30. září 2022, tedy 24,549 Kč/euro. Všechny dotace bude vyplácet platební agentura Státní zemědělský intervenční fond.

Evropské platby pak z národních zdrojů ještě doplní přechodné vnitrostátní podpory (PVP) poskytované na zemědělskou půdu, chmel, škrobové brambory, přežvýkavce, krávy bez tržní produkce mléka a ovce a kozy. PVP jsou vypláceny pouze těm zemědělcům, kterým je v daném roce přiznána platba SAPS. Sazby pro tyto platby budou zveřejněny v listopadu 2022.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

12 October 2022
Informace k dvacátému výročí systému bezpečnosti potravin v EU.

 

Evropské a národní orgány chrání od roku 2002 zdraví spotřebitelů v rámci systému bezpečnosti potravin EU

Včera, dnes, zítra
Na úrovni EU je bezpečnost potravin významnou prioritou. V letošním roce slavíme již dvacáté výročí přijetí prvního klíčového dokumentu – nařízení (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, o obecném potravinovém právu (nařízení vstoupilo v platnost dne 21. února 2002). Začátkem roku 2002 byl také založen Evropský úřad pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority, EFSA), který tak v letošním roce rovněž slaví 20 let své existence.

Od roku 2002 poskytuje úřad EFSA vědecké poradenství. Jeho vznik byl jedním z kroků k vytvoření komplexního systému zajištění bezpečnosti potravin v EU.

V České republice je bezpečnost potravin vnímána jako jedna z vládních priorit, což opakovaně konstatují usnesení vlády ke strategii bezpečnosti potravin. V loňském roce byla usnesením vlády ČR č. 323 ze dne 29. března 2021 schválena Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030. Strategii dále podrobně rozpracovává Akční plán, schválený vládou ČR dne 16. března 2022. Pro Ministerstvo zemědělství je téma bezpečnosti potravin velmi důležité a neustále se jím zabývá ve spolupráci se svými partnery, především Ministerstvem zdravotnictví. V rámci úřadu je tato důležitá problematika řešena Sekcí potravinářství. Odbor bezpečnosti potravin odpovídá za řadu aktivit v oblastech posuzování a komunikace o riziku; a mimo jiné je kontaktním místem pro komunikaci s úřadem EFSA.

Za posledních 20 let svět zažil mnoho změn a objevila se nová rizika, kromě již známých. Také věda se neustále vyvíjí. Na tomto neustále se měnícím pozadí zůstává poslání úřadu EFSA stejné: přispívat k ochraně spotřebitelů, rostlin, zvířat a životního prostředí před riziky v potravinovém řetězci.

Autor: KM EFSA

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/evropske-a-narodni-organy-chrani-zdravi-spotrebitelu-v-oblasti-bezpecnosti-potravin-jiz-od-roku-2002.aspx

11 October 2022

Jako Potravinářská komora České republiky zásadně nesouhlasíme s tvrzením Asociace soukromého zemědělství ČR, že Česká republika není potravinově bezpečnou zemí. Potravinovou bezpečností se myslí především zdravotní nezávadnost konkrétních produktů a v této oblasti patříme mezi nejlepší na světě. Rozhodně tak odmítáme jakékoliv zpochybňování bezpečnosti českých potravin a vzbuzování nedůvěry spotřebitelů k české produkci.

Výzkumná jednotka britského týdeníku the Economist každý rok na základě faktorů dostupnosti, kvality a bezpečnosti potravin vytváří tzv. Index globální bezpečnosti. Česká republika se v tomto žebříčku potravinové bezpečnosti umístila v roce 2020 na výborném pátém místě. I když o rok později klesla na 14. místo, bylo to především z důvodů vyšších cen a tedy potenciálního snižování koupěschopnosti českého obyvatelstva, nikoliv kvůli snížení úrovně potravinové bezpečnosti.
Nesouhlasíme rovněž s tím, že v ČR není dostatečně rozvinutá lokální produkce včetně lokální výroby potravin. O kvalitě a rozmanitosti produktů regionálních firem svědčí mimo jiné soutěž Regionální potravina, která letos proběhla již 13. rokem a za dobu jejího fungování do ní byly přihlášeny tisíce výrobků od stovek výrobců a oceněny byly stovky produktů různých kategorií. Je ale nepochybné, že do obchodní sítě dodávají největší množství výrobků střední a velké společnosti a naplňují tak požadavek spotřebitelů na kvalitní potraviny za přiměřenou cenu, které právě velké podniky mohou dosáhnout díky úspoře z rozsahu a rozložení fixních nákladů. Menší podniky mají, bohužel, omezenější přístup do řetězců z hlediska cenové konkurenceschopnosti a nemožnosti pokrýt celorepublikovou síť prodejen. To je určitě výzva k diskusi s řetězci, aby i menší podniky mohly do řetězců dodávat za pro ně adekvátních podmínek a rozšířily tak nabídku na pultech obchodů.
Zásadní je ale pro celý potravinářský a zemědělský sektor zpracování domácí české suroviny domácími zpracovateli na české výrobky. Rozhodně nepodporujeme vývoz suroviny a dovoz zpracovaných výrobků, jako je tomu, bohužel, u českého mléka, které ve stále větších množstvích míří do Německa, odkud ho dovážíme zpět v podobě jogurtů, sýrů, másla…
Přestaňme tedy dělit podniky na malé, střední a velké a zaměřme se na podporu domácího zpracování zemědělské suroviny bez ohledu na velikost podniků.
11 October 2022

V Praze se ve dnech 28. – 30. září v rámci českého předsednictví v Radě EU uskutečnilo neformální zasedání členů Pracovní skupiny vedoucích veterinárních služeb zemí Evropské Unie (PS CVO). Hlavním tématem prvního dne zasedání nejvyšších veterinárních autorit zemí EU byla v pražském hotelu Vienna House Diplomat aktuální problematika afrického moru prasat (AMP).

Výskyt AMP na svém území u domácích nebo divokých prasat aktuálně hlásí 14 evropských států. Přítomnost nákazy na území státu vždy způsobuje značné problémy chovatelům prasat i navazujícím oborům, což vede k výrazným finančním nákladům a ekonomickým ztrátám.

Zástupci evropských zemí, na jejichž území se AMP v současné době vyskytuje, nebo v nedávné době objevil, se během svých následných vystoupení se svými kolegy z ostatních států podělili o své zkušenosti s kontrolou a eradikací AMP a dalšími klíčovými aspekty své strategie ve spojitosti s touto nebezpečnou nákazou. Pražské zasedání navázalo na úterní ministerské jednání na vysoké úrovni věnované stejné nákaze.

Svoji práci v oblasti hodnocení rizik souvisejících s AMP představil zástupce Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Představitel Evropské komise Bernard Van Goethem poskytl účastníkům zasedání aktuální informace o epidemiologické situaci AMP a podělil se o úvahy o strategickém přístupu EU k této nákaze.

Následující den navštívili delegáti Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Účastníci setkání v kladrubském hřebčíně strávili celý den a podrobně se zde seznámili s chovem starokladrubského koně a hřebčínem. Cíl návštěvy nebyl vybrán náhodou. Chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech, jako jednom z nejstarších hřenčínů na světě, je totiž od července 2019 zapsán na Seznam památek světového dědictví UNESCO.

Delegáti si v Kladrubech prohlédli stáje starokladrubských koní, tedy „koní císařů a králů“ a dostali informace, co vše musí hříbata a mladí koně absolvovat, než se z nich stanou chovné klisny nebo plemenní hřebci. Vedle stájí návštěva směřovala také do kočárovny s expozicí starokladrubského koně a do zámku. Nechyběla ani projížďka kočárem taženým dvěma bělouši, resp. vraníky starokladrubského koně po malebném okolí hřebčína.

Celé třídenní setkání v pátek 30. září završil druhý jednací den v hotelu Vienna House Diplomat. Na programu jednaní byla tentokrát koordinace přípravy vystoupení členských států na nadcházejícím zasedání evropské regionální konference Světové organizace pro zdraví zvířat (WOAH, dříve OIE). Na tomto zasedání má být řešena například problematika přepravy zvířat nebo boj s vysoce patogenní ptačí chřipkou.

Jednání se věnovalo také dalšímu globálnímu tématu – boji s mikrobiální rezistencí. Účastníci si vyslechli informace k aktuálním otázkám zaváděného systému pro sběr údajů o prodejích a spotřebě antimikrobiálních léčiv u zvířat a o připraveném průzkumu postojů členských států k této problematice.

Dále proběhla intenzivní diskuze k problematice kofinancovaných programů EU, která se týkala záměru Evropské komise snížit výši příspěvku na realizaci proti nákazových preventivních programů a mimořádných (tzv. emergency) opatření. Diskutovány byly případné dopady nejen na rozpočty jednotlivých členských států, ale zejména na vývoj nákazové situace v EU. Evropské státy se potýkají nejen s nákazou afrického moru prasat, ale v uplynulé sezoně rovněž čelily i nejhorší nákazové situaci u vysoce patogenní ptačí chřipky za poslední roky.

Téma ptačí chřipky rezonovalo i v dalším bodě jednání, který se týkal konzultací možného využití vakcinace drůbeže proti vysoce patogenní ptačí chřipce.  Zařazen byl rovněž bod týkající se pohody zvířat při jejich přepravě.

11 October 2022

Vážená paní, vážený pane,

dle Vašeho zájmu o inovace a rozvoj firem Vám zasíláme pozvánku na seminář „Financování inovací a zvyšování konkurenceschopnosti malých a středních firem na zahraničních trzích,“ který se uskuteční dne 3.11.2022 od 9:30 do 14:30 hod v prostorách Technologického centra AV ČR, Ve Struhách 27, 160 00 Praha 6.

Seznámíme Vás s řadou novinek: novým programem SIGMA pro financování studie proveditelnosti pro vstup na zahraniční trhy (dříve GAMA), novou podobou kaskádových grantů pro digitalizaci firem nebo testování (Horizont Evropa, ADMA), Programem Technologická inkubace na rozvoj start-upů a zkušenostmi klientů z realizace projektů (GAMA, Horizont) apod.

Podmínkou účasti je registrace zde

Pozvánka je také v příloze.

S přáním pěkného dne

Ing. Jiří Vavřínek

Business Innovation Manager / Key Account Manager

Technologické centrum AV ČR

Ve Struhách 27, 160 00 Praha 6        

Tel.: 234 006 217

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                      

www.tc.cz | www.een.cz        

11 October 2022

Chelčice (Strakonicko) 10. října (ČTK) - Chelčická firma Zemcheba, největší pěstitel jablek na jihu Čech, má letos velmi dobrou sklizeň jablek. Předpokládá, že z 88 hektarů sklidí téměř 3000 tun. Necelou polovinu sadů poškodilo ale před 14 dny krupobití, tato jablka musí firma zpracovat na slisování nebo dřeň. Cena pro supermarkety, kam firma dodává asi pětinu produkce, je stejná jako loni 12 až 13 korun za kilogram. Podle firmy je nízká a čeští ovocnáři prodělávají, protože řetězce berou levná jablka z Polska. V ČR se letos sklidí kolem 140.000 tun jablek, řekl ČTK ředitel firmy Zemcheba Jaroslav Muška.

"Sklizeň jablek je velice dobrá, co se týká množství, protože jsme na jaře neměli mrazy. Je lepší než průměr, ale bohužel u nás v letošním roce přišly na část sadů kroupy, znehodnotily ovoce. Ale víc než polovina našich sadů tím neutrpěla, tak přeci jenom budeme mít co prodávat," řekl Muška. Kroupy poškodily asi polovinu úrody, nemůže jít na trh. Jablka se musí zpracovat na lisování, na dřeň nebo jablkovici, jinak by začala hnít. Sklizeň je za polovinou.

Hrušek se letos urodilo hodně, stejně tak švestek, jichž firma sklidila 150 tun. Třešní bylo také dost, bohužel ale podle Mušky při jejich sklizni dost pršelo, a tím minimálně o třetinu přišli, protože plody popraskaly a shnily.

Jako jiní se i Zemcheba potýká se zdražováním. Náklady na naftu, energie či sklo vzrostly meziročně až trojnásobně. "Bohužel cena ovoce už loni nestoupla. Letos sice mají supermarkety ceny pro spotřebitele dost vysoké, ale pro nás cena nestoupla, protože se sem vozí jablka z Polska. Dovozy jsou skoro padesát procent české spotřeby, a to za velmi levné peníze, tím pádem čeští ovocnáři pořád prodělávají nebo je to na hraně," řekl Muška.

Firma pěstuje ovoce na téměř 235 hektarech, zásobuje jihozápadní Čechy. Do supermarketů prodává asi 20 procent produkce. Zbytek dodává do menších kamenných prodejen, škol, nemocnic či domovů pro seniory. Z jablek vyrábí sirupy, džusy, mošty, šťávy, pyré, dřeně či kapsičky. Ovocné šťávy v lahvích prodává od roku 1993. Ovocné dřeně odebírá třeba Zeelandia, která dodává suroviny a přípravky pro pekaře a cukráře. Kapsiček firma ročně vyrobí přes milion kusů. Zajímavostí jsou zeleninové šťávy pro diabetiky, jezdí pro ně lidé až z Brna nebo Zlína.

Loni měla firma čistý obrat 177,3 milionu korun, meziročně o dvě procenta vyšší. Provozní zisk klesl o 30 procent na sedm milionů, čistý zisk z předloňských 2,5 milionu na 216.000 korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Zemcheba má teď 88 hektarů jabloňových sadů poté, co je předloni rozšířila o deset hektarů, na nichž pěstuje odrůdy gala, červený idared a novou českou odrůdu sirius.

Ve zkušebním provozu má novou třídičku jablek, do níž i díky dotaci investovala 12 milionů Kč. Cílem je jablka hned po sklizni vytřídit, aby do skladu dávali jen ta nejlepší. Skladování je podle Mušky při dnešních cenách energií drahé.

Zemcheba má 80 zaměstnanců, na sklizeň si již od roku 1993 najímá ukrajinské brigádníky, ze Zakarpatské Ukrajiny, vždy na tři měsíce. Letos firma také ubytovala ukrajinské uprchlíky, většina se již vrátila domů.

V jižních Čechách jsou tři oblasti, kde se jablka pěstují nejvíc: Chelčice, Krtely a Lhenice. Ovoce se v těchto sadech pěstuje od poloviny 19. století, vozilo se odsud i na císařský dvůr do Vídně.

vkc gcm

  •  Vložit do schránky
 
 
11 October 2022

Mnichov 10. října (ČTK) - Současný způsob produkce potravin a zejména vysoká spotřeba masa ohrožují budoucnost globálního zásobování potravinami. Vyplývá to podle agentury DPA ze studie poradenské společnosti PwC.

Studie upozorňuje, že potravinářský průmysl je zodpovědný za dvě třetiny globální spotřeby sladké vody a za čtvrtinu emisí skleníkových plynů. Dodává, že vzhledem k pokračujícímu růstu světové populace je naléhavě nutné změnit způsob produkce potravin.

Podle PwC je klíčovým problémem prudký nárůst spotřeby masa v uplynulých desetiletích. Zhruba 80 procent zemědělsky využívané půdy nyní přímo či nepřímo slouží k produkci masa. To přitom pokrývá pouze 11 procent globální kalorické spotřeby potravin, píše DPA.

Za rozhodující krok k zabezpečení budoucí výživy pro světovou populaci tak studie pokládá změnu stravovacích návyků. Například pouhé nahrazení hovězího masa kuřecím by podle studie mohlo snížit emise oxidu uhličitého při výrobě masa na polovinu a spotřebu vody o zhruba 30 procent. Ještě větší vliv by pak měl přechod na vegetariánskou či veganskou stravu.

Zároveň je podle studie zapotřebí zvýšit efektivitu sklizní a dodavatelských řetězců, a zajistit tak snížení množství potravin, jež cestou ke spotřebiteli podlehnou zkáze. V současnosti je likvidována zhruba třetina všech vyprodukovaných potravin v důsledku zpoždění a neefektivity při sklizních a v logistice a obchodu. V tomto ohledu by mohly podle studie přinést zlepšení digitální technologie, které mohou například pomoci optimalizovat zavlažování a hnojení a zajišťovat kontrolu dodávek potravin.

Všechna tato navrhovaná opatření by mohla výrazně přispět k pokrytí rostoucí poptávky po potravinách udržitelným způsobem a bez výrazného zvyšování cen, píše se podle agentury DPA ve studii.

pmh mka

10 October 2022

Jihoafričané letos utrácejí více peněz za jídlo a pití v barech a restauracích než loni.

Jihoafričané se pomalu vrací do barů a restaurací. Celkový příjem generovaný potravinářským a nápojovým průmyslem se ve srovnání s červencem 2021 zvýšil o 55,8 %.

Nejvíce rostly tržby v barech, a to o více než 80 %, celkový příjem byl více než 380 milionů randů. Za jídlo lidé utratili o více než 54 %, celková tržba tedy činí přes 5 miliard randů. Tržby rostly o desítky procent i u prodejen nabízejících jídlo s sebou, nebo ve stáncích s rychlým občerstvením.

Přestože je růst v odvětví působivý, stále o téměř 10 % zaostává za daty z roku 2019, tedy před pandemií koronaviru a lockdownem, který významně ovlivnil restaurace a podobné podniky. V Jihoafrické republice byly všechny restaurace několik měsíců uzavřené, poté dočasně fungovaly pouze k dovážce a jídlu s sebou, bary musely zůstat uzavřené kvůli několika dlouhodobým prohibicím. Mnoho podniků se v tomto období trvale uzavřelo.

Zdroj: businessinsider.co.za
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Jihoafrická republika.

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/jihoafricane-se-vraci-do-baru-a-restauraci

10 October 2022

Dotaz:

Kdy a jakým způsobem je možné uvádět na etiketě vína údaj o stáčírně, výrobci, prodejci a dovozci?

Odpověď:

Danou problematiku upravují článek 119 odst. 1 písm. e) a f) nařízení EP a Rady (EU) č.1308/2013, v platném znění a článek 46 nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2019/33 [dále jen „nařízení (EU) 2019/33].

Tyto předpisy vykládá SZPI následujícím způsobem:

  1. NÁZEV STÁČÍRNY – u jiných vín než šumivých, jakostních šumivých, jakostních aromatických šumivých a šumivých vín dosycených oxidem uhličitým.

Stáčírnou se [dle čl. 46 odst. 1 písm. a) nařízení (EU) 2019/33] rozumí fyzická nebo právnická osoba nebo seskupení těchto osob usazené v Evropské unii, které se na vlastní účet zabývají plněním nebo nechávají plnění provádět

  • U těchto vín se [dle čl. 46 odst. 2 písm. a) nařízení (EU) 2019/33] uvedou slova „stáčírna“ nebo „plněno v (…)“ plus název a adresa stáčírny (název obce a členského státu / třetí země).

PŘÍKLAD:

Stáčírna: VINOMIX s.r.o., Brno, Česká republika

Plněno ve VINOMIX s.r.o., Brno, Česká republika

  • Slova „stáčírna“ nebo „plněno v (…)“ lze [dle čl. 46 odst. 2 písm. a) nařízení (EU) 2019/33] doplnit výrazy odkazujícími na zemědělský podnik výrobce.

PŘÍKLAD:

Stáčírna: VINOMIX s.r.o., Brno, Česká republika; výrobce: CUCWINE a.s., Blansko, Česká republika

Plněno ve VINOMIX s.r.o., Brno, Česká republika; vyrobeno v CUCWINE a.s., Blansko, Česká republika

  • U vín s CHOP/CHZO lze [dle čl. 46 odst. 2 písm. b) nařízení (EU) 2019/33] uvést výrazy odkazující na místo, kde došlo k plnění:
     
  • v zemědělském podniku výrobce;
  • v provozovnách seskupení výrobců;
  • v podniku nacházejícím se ve vymezené zeměpisné oblasti nebo v bezprostřední blízkosti dotyčné vymezené zeměpisné oblasti.

Pozn.: Podmínky pro použití výše uvedených výrazů (i – iii) mají stanovit členské státy. ČR však žádné podmínky pro použití těchto výrazů nestanovila. Z toho dovozujeme, že neexistují žádná omezení, nelze však uvádět takové údaje, které by vedly k možnému klamání spotřebitele.

  • Při plnění za úhradu se [dle čl. 46 odst. 2 druhého pododstavce nařízení (EU) 2019/33] uvedou slova „plněno pro (…)“ nebo „plněno pro (…) v (…)“.

PŘÍKLAD:

Plněno pro VINOMIX s.r.o., Brno, Česká republika v CUCWINE a.s., Blansko, Česká republika

Pozn.: Pokud k plnění dochází na jiném místě než ve stáčírně, jsou shora uvedené údaje dále doplněny odkazem na přesné místo, kde k plnění došlo, a pokud je plnění prováděno v jiném členském státě, názvem tohoto členského státu. Tyto požadavky se nepoužijí, pokud k plnění dochází na místě, které se nachází v bezprostřední blízkosti stáčírny.

  • Při používání jiných nádob než lahví se [dle čl. 46 odst. 2 čtvrtého pododstavce nařízení (EU) 2019/33] uvedou slova „balírna“ a „baleno v (…)“.
  • Údaj o stáčírně je možné seskupit s dalšími údaji, případně použít kód. Tyto situace stejně jako případy, kdy jsou název a adresa stáčírny tvořeny chráněným označením původu (CHOP) nebo chráněným zeměpisným označením (CHZO) nebo je obsahují, jsou blíže popsány v bodech 4 a 5 tohoto ZS.
     
  1. NÁZEV VÝROBCE (PRODUCENTA) NEBO PRODEJCE – u vín šumivých, šumivých dosycených oxidem uhličitým, jakostních šumivých a jakostních aromatických šumivých.

„Výrobcem se [dle čl. 46 odst. 1 písm. c) nařízení (EU) 2019/33] rozumí fyzická nebo právnická osoba nebo seskupení těchto osob, které na vlastní účet provádí zpracování hroznů nebo hroznového moštu na vína nebo zpracování hroznů nebo vína na šumivá vína, šumivá vína dosycovaná oxidem uhličitým, jakostní šumivá vína nebo jakostní aromatická vína nebo nechávají zpracování provádět“

„Prodejcem se [dle čl. 46 odst. 1 písm. e) nařízení (EU) 2019/33] rozumí fyzická nebo právnická osoba nebo seskupení těchto osob, na něž se nevztahuje definice výrobce, které nakupují a posléze propouští do oběhu šumivá vína, šumivá vína dosycovaná oxidem uhličitým, jakostní šumivá vína nebo jakostní aromatická šumivá vína“

  • U těchto vín se [dle čl. 46 odst. 3 nařízení (EU) 2019/33] uvedou slova „výrobce“ nebo „vyrobeno v (…)“ a „prodejce“ nebo „prodáváno“ nebo rovnocenné výrazy plus název a adresa výrobce / prodejce (název obce a členského státu / třetí země).

PŘÍKLAD:

Výrobce: VINOMIX s.r.o., Brno, Česká republika

Vyrobeno ve / prodáváno ve VINOMIX s.r.o., Brno, Česká republika

Prodejce: VINOMIX s.r.o., Brno, Česká republika

  • Slova „výrobce“ nebo „vyrobeno v (…)“ lze [dle čl. 46 odst. 3 druhého pododstavce písm. b) nařízení (EU) 2019/33] nahradit výrazy uvedenými v příloze II nařízení (EU) 2019/33, pokud to dotyčný členský stát povolí.

Pozn.: Pro ČR jsou to výrazy „zpracovatel“ nebo „vinař“ a „zpracováno v (…)“ nebo „vyrobeno v (…)“. ČR dosud použití těchto výrazů výslovně nepovolila, SZPI však použití těchto výrazů akceptuje.

PŘÍKLAD:

Zpracovatel: CUCWINE a.s., Blansko, Česká republika

Zpracováno ve CUCWINE a.s., Blansko, Česká republika

Vinař: CUCWINE a.s., Blansko, Česká republika

  • Údaj o výrobci / prodejci je možné seskupit s dalšími údaji, případně použít kód. Tyto situace stejně jako případy, kdy jsou název a adresa výrobce / prodejce tvořeny CHOP nebo CHZO nebo je obsahují, jsou blíže popsány v bodech 4 a 5 tohoto ZS.
     
  1. NÁZEV DOVOZCE – u dovážených vín.

„Dovozcem se [dle čl. 46 odst. 1 písm. d) nařízení (EU) 2019/33] rozumí fyzická nebo právnická osoba nebo seskupení těchto osob usazené v Unii, které přebírají odpovědnost za propuštění zboží, jež není zbožím Unie, do volného oběhu ve smyslu čl. 5 odst. 24 nařízení EP a Rady (EU) č. 952/2013“

  • U těchto vín se [dle čl. 46 odst. 4 nařízení (EU) 2019/33] uvedou slova „dovozce“ nebo „dovezeno (…)“ plus název a adresa dovozce (název obce a členského státu / třetí země).

Pozn.: U výrobků dovážených ve velkokapacitních nádobách a stáčených na území Unie se může název dovozce nahradit nebo doplnit údajem o stáčírně (viz výše).

  • Údaj o dovozci je možné seskupit s dalšími údaji, případně použít kód. Tyto situace stejně jako případy, kdy jsou název a adresa dovozce tvořeny CHOP nebo CHZO nebo je obsahují, jsou blíže popsány v bodech 4 a 5 tohoto ZS.
     
  1. SESKUPENÍ ÚDAJŮ, POUŽITÍ KÓDU
  • Čl. 46 odst. 5 nařízení (EU) 2019/33 stanoví, že údaje o stáčírně, výrobci / prodejci a dovozci (podle povinností u konkrétního výrobku) lze seskupit, pokud se týkají stejného subjektu. Jeden z těchto údajů pak lze nahradit kódem stanoveným členským státem, v němž má stáčírna, výrobce/prodejce, nebo dovozce své ústředí.

Pozn.: Na etiketě dotyčného výrobku se uvede rovněž název a adresa subjektu podílejícího se na obchodní distribuci, je-li jiný než stáčírna, výrobce / prodejce nebo dovozce uvedený pomocí kódu.

Pozn.: Ministerstvo zemědělství ČR rozhoduje o přidělení kódu za splnění podmínek dle § 16 odst. 12 písm. a) až c) zákona č. 321/2004 Sb.
 

  1. CHOP, CHZO – zahrnuje registrované názvy: Morava, moravské, Čechy, české, Velkopavlovická, Slovácká, Mikulovská, Znojemská, Litoměřická, Mělnická, Šobes, Šobeské víno, Znojmo (VOC), Novosedelské slámové víno.
  • Podle čl. 46 odst. 6 nařízení (EU) 2019/33 platí, že pokud se název nebo adresa stáčírny, výrobce / prodejce nebo dovozce skládají z CHOP nebo CHZO nebo je obsahují, mohou být na etiketě uvedeny buď:
    1. písmem, které dosahuje nejvýše poloviční velikosti nápisu použitého pro CHOP/CHZO nebo pro označení druhu výrobku, nebo
    2. pomocí kódu.

Pozn.: Formu uvádění názvu a adresy si mají stanovit členské státy. ČR si v § 16 odst. 14 zákona č. 321/2004 Sb. stanovila, že tyto údaje jsou uváděny pomocí kódu [za splnění podmínek dle § 16 odst. 12 písm. a) až c) zákona č. 321/2004 Sb.].

SZPI bude VYŽADOVAT UVEDENÍ KÓDU (pokud název nebo adresa stáčírny nebo výrobce / prodejce bude obsahovat odkaz na CHOP nebo CHZO) pouze v případě PRODUKTU VYROBENÉHOZ HROZNŮ ZAHRANIČNÍ PROVENIENCE. V ostatních případech (tuzemský původ suroviny) bude SZPI odkazy na CHOP nebo CHZO tolerovat.

PŘÍKLADY (PRODUKT ZAHRANIČNÍ PROVENIENCE):

STÁČÍRNA:

Stáčírna: Víno Morava s.r.o., Brno, Česká republika“ musí být nahrazen textem „Stáčírna: CZ 0123456789A“, nebo

Plněno v CUCWINE a.s., Moravská Nová Ves, Česká republika“ musí být nahrazen textem „Plněno v CZ 9876543210A“.

VÝROBCE / PRODEJCE:

Výrobce: Víno Morava s.r.o., Brno, Česká republika“ musí být nahrazen textem „Výrobce: CZ 0123456789A“, nebo

Vyrobeno v CUCWINE a.s., Moravská Nová Ves, Česká republika“ musí být nahrazen textem „Vyrobeno v CZ 9876543210A“.

DOVOZCE (VŽDY NÁSLEDOVNĚ):

Dovozce: Víno Morava s.r.o., Brno, Česká republika“ musí být nahrazen textem „Dovozce: CZ 0123456789A“, nebo

Dovezeno CUCWINE a.s., Moravská Nová Ves, Česká republika“ musí být nahrazen textem „Dovezeno CZ 9876543210A“.
 

  1. OBECNÁ PRAVIDLA PRO UVÁDĚNÍ POVINNÝCH ÚDAJŮ
  • Údaj o stáčírně a výrobci / prodejci se musí nacházet na nádobě ve stejném zorném poli jako ostatní povinné údaje dle čl. 119 nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013.
     
  • Tyto údaje musejí být čitelné současně, aniž by bylo nutné nádobou otáčet, a musí být uvedeny nesmazatelnými znaky a snadno odlišitelné od textů či vyobrazení, které je obklopují [čl. 40 odst. 1 nařízení (EU) 2019/33]. Údaj o dovozci (podobně jako údaj o číslu šarže a údaj o alergenu) lze uvést mimo shora uvedené zorné pole [čl. 40 odst. 2 nařízení (EU) 2019/33].
     
  • Velikost písma povinných údajů musí být větší nebo rovna 1,2 mm bez ohledu na použitý formát znaků [čl. 40 odst. 3 nařízení (EU) 2019/33].
     
  • Jestliže bude v zorném poli uveden min. velikostí písma (1,2 mm) údaj o provenienci „víno ze Slovenska“ a výrazně větším písmem slova „CUCWINE s.r.o. (adresa)“ dochází k porušení čl. 13 odst. 1 nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011, neboť zvýrazněný údaj (např. písmo tučné, podtržené, velké znaky) odvádí pozornost od povinného údaje o provenienci a tak od údaje o skutečném původu výrobku.
 
10 October 2022

JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Japonský McDonald’s opět zvyšuje ceny kvůli vyšším nákladům na suroviny

Společnost McDonald’s Holdings Japan letos již po druhé zvýšila ceny svých pokrmů, řetězec se tak snaží kompenzovat vyšší náklady na suroviny způsobené slabým jenem. Ke zvýšení cen došlo na konci září. Běžný hamburger nyní stojí 150 jenů, a jedná se tak o 40% nárůst v porovnání s cenou z března letošního roku.

McDonald’s není jediným restauračním řetězcem, který přenáší vyšší náklady na spotřebitele. Například společnost Duskin, provozovatel řetězce Mister Donut, zvýšil letos podruhé ceny u téměř všech svých produktů v nabídce.

Japonský trh s alternativními potravinami zasažený vysokými cenami sóji

Japonské restaurace a prodejci rozšiřují svou nabídku o rostlinné náhražky masa v naději, že využijí rostoucího zájmu spotřebitelů o zdravé a udržitelné potraviny, přestože ceny klíčové komodity - sójových bobů rostou.

Cena futures kontraktů na mezinárodním trhu je nyní 1,5krát vyšší než v roce 2020 kvůli rostoucí poptávce v Číně a narušení dodávek po ruské invazi na Ukrajinu. Japonsko je závislé na dovozu z 93 % své spotřeby sóji. Přesto je zde průmysl alternativních potravin na vzestupu. Oblíbené jsou polévky bez vajec s vývarem ze sójového mléka doplněné rostlinným masem, klobásy z hrachu, fazolí a rýže nebo rostlinné placičky. A další výrobci se chystají vstoupit na trh.

Obchodníkům, které nyní trápí inflace, ale svítá na lepší časy v podobě nárůstu zahraničních návštěvníků. Japonsko, které od 11. října výrazně zmírní příletové restrikce vyvolané pandemií, se nyní otevírá, přičemž slabý jen z něj činí atraktivnější destinací. Japonská agentura pro cestovní ruch odhaduje počet vegetariánských a veganských návštěvníků, kteří přijeli do země v roce 2018 na 1,67 milionu, což představuje více než 5 % z celkového počtu návštěvníků.

Zdroj: Nikkei Asia

10 October 2022

Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Future Food Forum se opět konalo v Dubaji

Po loňském velmi úspěšném obchodním fóru Future Food se akce opět vrátila do emirátské Dubaje. Jde tak již o třetí ročník, který pořádá spolek UAE Food & Beverage Manufacturers Business Group, tedy místní asociace výrobců potravin a nápojů. V letošním roce získala akce také podporu Dubajské obchodní komory a projektu Food Tech Valley.

Letošní ročník se opět zaměřil na žhavá témata potravinové bezpečnosti, zásobovací řetězce, nové digitální technologie a budoucnost farmaření. Mezi sponzory fóra nechyběla jména jako Nestlé, GE, IFFCo nebo Agthia.

Během rozhovorů byla zveřejněna aktuální data, která staví Spojené arabské emiráty na druhou příčku světových re-exportérů zemědělských výrobků a potravin hned za USA. Tento fakt řadí SAE mezi velmi vlivné a důležité hráče mezinárodního obchodu v celém regionu.

Letošní dvoudenní akce přilákala přes 600 delegátů, mezi kterými nechyběli ministři, vládní představitelé, majitelé největších místních podniků, akademici i světoví leadeři z oboru potravinářství. Diskutovat o této problematice a jejích budoucích řešeních přiletěli zástupci Ománu, Bahrajnu, Kuvajtu, Egyptu, Jordánska, Anglie, USA, Francie, Švýcarska, Dánska a další.

Během úvodního proslovu viceministr pro ekonomii SAE uvedl, že potřeby zlepšení domácí produkce potravin a adopce nových postupů a technologií jsou v současné době nevyhnutelné a nutné. K dosažení těchto změn již SAE podnikají kroky a uzavírají takzvané CEPA, ekonomické dohody o spolupráci. V letošním roce byly uzavřeny tři a to s Indií, Indonésií a Izraelem.

10 October 2022

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.:+381  63 388931, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

SRBSKO – stoupající dovoz kaprů

V Srbsku se blíží sezóna pravoslavných svátků, ve které stoupá poptávka po sladkovodních rybách, zejména kaprech. Kaprů je však na trhu nedostatek, a to následkem celé řady okolností z předchozích let. Problémy umocnila v posledních dvou letech také pandemie virové nákazy Covid 19, kdy z důvodu uzavření restaurací a omezení rodinných sešlostí klesla spotřeba ryb. Rybáři tak nemohli založit nový chov. Problém podle Nenada Budimoviće z Hospodářské komory Srbska působí také nedostatečná státní podpora v oblasti chovu ryb - stát např. vybírá vysoké poplatky za užívání vod a nekompenzuje ztráty způsobené jinými živočichy (kormoráni apod.). Proto celá řada rybářství utlumila činnost a některé velké rybníky se vysoušejí a předělávají na zemědělskou půdu. Před přibližně 10 lety mělo Srbsko ještě 12 000 ha rybníků, nyní je v Srbsku v provozu jen 3 500 ha rybníků.  Srbsko v roce 2021 vyprodukovalo v rybnících 5 470 tun ryb a kolem 2 350 tun ryb vylovili rybáři v otevřených vodách. Srbsko tak jenom za první tři měsíce tohoto roku dovezlo 6 400 tun ryb v hodnotě 18,5 miliónu EUR, a z toho jenom dovoz kapra z Chorvatska byl v hodnotě 600 000 EUR. Kapr se aktuálně prodává v maloprodeji za cenu 6 EUR/kg. Dá se však očekávat, že z důvodu nedostatku této ryby na srbském trhu bude letos vyšší poptávka i po českých kaprech. Česká republika tradičně vyváží kapry i do Srbska, kde jsou velmi ceněni pro svou kvalitu a v Srbsku jsou populární i větší kusy, které české zákazníky tolik nezajímají. V roce 2021 se do Srbska z České republiky vyvezlo necelých 53 tun živých kaprů v hodnotě cca 3 miliónů Kč a přibližně 7 tun mražených kaprů za necelý milión Kč.

07 October 2022

Tisková zpráva – O uhlíkovém zemědělství, společném přístupu členských států k připravované unijní legislativě pro udržitelné používání pesticidů a o podpoře rozvoje výzkumu a vývoje dnes v Pezinku na Slovensku jednali ministři zemědělství zemí V4+4. Věnovali se také situaci na trhu v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Na závěr jednání, kterého se zúčastnil i komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski, přijali ministři Visegrádské skupiny (Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko) a Bulharska, Chorvatska, Rumunska a Slovinska společné prohlášení.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na jednání uvedl, že Česká republika podporuje rozvoj udržitelného zemědělství, lesnictví a potravinářství, ochranu klimatu a biodiverzity a obecně přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku. Z opatření, která zmiňuje sdělení Evropské komise (EK) k uhlíkovému zemědělství ČR do Strategického plánu společné zemědělské politiky zahrnula zejména zatravňování orné půdy a údržbu trvalých travních porostů, opatření ke zvyšování obsahu půdní organické hmoty v orné půdě, některá lesnická opatření a nově také agrolesnictví.

„Systém uhlíkového zemědělství je třeba nastavit tak, aby nevznikal konflikt mezi produkcí potravin a surovin a snižováním emisí skleníkových plynů. Považujeme také za nutné, aby Komise před přijetím návrhu právního rámce pro certifikaci zpracovala kvalitní a věrohodné dopadové analýzy. A zásadní pro úspěšný rozvoj uhlíkového zemědělství je i to, aby tato metodika nezpůsobila nerovnosti na vnitřním trhu EU. Zavádění systému podle nás nesmí vést k diskriminaci zemědělců, kteří se rozvoji udržitelných cyklů uhlíku věnují dlouhodobě. Důležité také je, aby je neúměrně nezatěžovala administrativa,“ řekl ministr Zdeněk Nekula.

Ministři V4+4 diskutovali rovněž o udržitelném používání pesticidů, kterému Česko jako předsednická země EU věnuje velkou pozornost. Pokud jde o společné aktivity států V4, je podle ministra Nekuly vhodné prosazovat v EU společná řešení používání pesticidů, protože tyto země vycházejí z podobných podmínek.

„Návrh nařízení o udržitelném používání přípravků na ochranu rostlin v obecné rovině vítáme, zásadní pro nás ale je zachovat udržitelnost zemědělské produkce a zajistit dostatek kvalitních a bezpečných potravin. Mělo by se vzít v úvahu, že některé členské státy spotřebu chemických pesticidů trvale snižují. Naše země je dlouhodobě pod průměrem této spotřeby v Unii. V letech 2011 až 2020 jsme vykázali nejvýraznější pokles prodeje pesticidů, a to 40 procent. Například v Rakousku za stejné období prodej pesticidů o 60 procent vzrostl,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

V souvislosti se složitou situací na trhu v důsledku invaze Ruska na Ukrajinu ministři V4+4 hovořili i o vývoji cen energií. Razantně například rostou ceny vstupů u živočišné výroby, takže podle nich může dojít k destrukci poptávky. S tím je spojený pokles počtu jatečných zvířat a následné rušení chovů. Rostou ceny hnojiv, což vyvolává nejistotu ohledně dopadů na kvalitu a kvantitu zemědělské produkce v příštím roce a možná i v dalších letech. Česká delegace zdůraznila, že je proto nutné zajistit maximální koordinaci v mezinárodním měřítku, směřovat kromě jiného k inovativním technologiím a investovat do výzkumu a vědy.

Společné prohlášení ministrů, které nemůže ČR jako předsedající země EU aktivně spolupředkládat, zdůrazňuje mj. potřebu posílit odolnost evropského zemědělství a lesnictví s tím, že zajištění udržitelné a dostatečné produkce potravin a udržitelného obhospodařování lesů zůstává prvořadým cílem využívání půdy. V souvislosti s uhlíkovým zemědělstvím uvádí, že přestože dobrovolná pobídka poskytuje velkou příležitost pro správce půdy, lesníky i životní prostředí, je třeba vyřešit otázky jako například finanční zátěž, přístup k informacím a znalostem a náklady na důkladné monitorování. Podle ministrů nesmí hospodáře nepřiměřeně zatěžovat administrativou, ani je penalizovat za uvolňování uhlíku třeba v důsledku přírodních škodlivých činitelů, stejně jako neoprávněně snižovat jejich konkurenceschopnost. Prohlášení vyzývá EK, aby předložila pravidla pro vydávání osvědčení, které zohlední specifičnost zemědělského odvětví s posouzením dopadů.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

07 October 2022

Řím 7. října (ČTK) - Světové ceny potravin v září pokračovaly v poklesu. Jejich index klesl už šestým měsícem po sobě, a ještě více se tak vzdálil rekordu ze začátku roku. Přispěl k tomu zejména pokles cen rostlinných olejů. Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se snížil na 136,3 bodu ze zpřesněné hodnoty 137,9 bodu zaznamenané v srpnu. Ve své dnešní zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Ve srovnání s loňským zářím je však index o 5,5 procenta vyšší. Letos v březnu, po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu, index vystoupil na rekordních 159,7 bodu.

Ceny rostlinných olejů se meziměsíčně snížily o 6,6 procenta, hlavně díky vyšším dodávkám a poklesu cen ropy. Snížily se také ceny cukru, mléčných výrobků a masa, což zmírnilo inflační tlaky.

Naopak index cen obilovin meziměsíčně o 1,5 procenta vzrostl. Ceny pšenice se zvýšily o 2,2 procenta kvůli obavám o úrodu v Argentině a ve Spojených státech, vysokému vývozu z EU a zvýšené nejistotě kolem pozdějšího přístupu do ukrajinských přístavů v Černém moři. Ceny rýže vzrostly také o 2,2 procenta, částečně kvůli obavám z dopadů nedávných záplav v Pákistánu.

FAO také snížila výhled produkce obilovin na letošní rok na 2,768 miliardy tun z předchozích 2,774 miliardy tun. To je o 1,7 procenta méně než odhadovaná produkce za loňský rok. Očekává se, že světová spotřeba obilovin v roce 2022/2023 překoná produkci o 2,784 milionu tun. To by mělo světové zásoby proti roku 2021/2022 snížit o 1,6 procenta na 848 milionů tun.

irl spr

07 October 2022

Od 1. ledna 2023 přechází odpovědnost za správu daňových výhod obchodu s alkoholem z CBP na TTB. Přidělené daňové výhody pro dovozce piva, vína a destilovaných lihovin budou zpětně vráceny po podání žádosti u TTB.

Ustanovení zákona o modernizaci řemeslných nápojů (CBMA) stanoví snížené sazby nebo daňové úlevy pro pivo, víno a destilované lihoviny vyrobené ve Spojených státech nebo dovezené do Spojených států. Tyto daňové výhody CBMA jsou omezeny co do množství pro každého výrobce, včetně zahraničních výrobců. Zahraniční výrobci využívají daňové výhody CBMA tím, že je přiřazují americkým dovozcům svých výrobků. Američtí dovozci platí federální spotřební daň z dováženého piva, vína a destilovaných lihovin a musí obdržet postoupení daňových výhod CBMA od zahraničního výrobce, aby mohli využít daňových výhod CBMA.

Od roku 2018 do roku 2022 spravuje americká celní a pohraniční ochrana (CBP) daňová ustanovení CBMA týkající se dovážených produktů.

Změna zákona přenesla odpovědnost za správu daňových výhod CBMA pro dovážený alkohol z CBP na daňový úřad obchodu s tabákem a alkoholem (TTB), počínaje produkty přihlášenými ke spotřebě ve Spojených státech od 1. ledna 2023.

Zákon také změnil způsob, jakým budou dovozci využívat daňových výhod, které jim byly přiděleny. Od 1. ledna 2023 musí dovozci, kteří chtějí využít přidělených daňových výhod, zaplatit CBP plnou daňovou sazbu a následně podat TTB žádost o vrácení peněz.

Zdroj: www.ttb.gov

Zpracoval tým zaměstnanců zahraniční kanceláře CzechTrade USA (Chicago).

 

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/dovozci-alkoholu-do-usa-budou-danove-zvyhodneni

07 October 2022

Prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová a agrární analytik CZ TEST Petr Havel dnes v pořadu CNN Prima NEWS Co na to vaše peněženka o dostupnosti potravin, o bezpečnosti potravin, o dovozech potravin ze třetích zemích, o cenách potravin, o změně spotřebitelského chování, zastropování cen potravin a dalších tématech.

Autor: CNN Prima NEWS

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/porady/co-na-to-vase-penezenka/06102022-dana-vecerova-petr-havel

06 October 2022

Sedmý ročník Evropského týdne udržitelného rozvoje (ETUR) propojil více než stovku akcí v celé České republice. Tento celoevropský festival chce přiblížit myšlenky udržitelného rozvoje a ukázat, jak každý jednotlivec může přispět k lepší budoucnosti i kvalitě života. Během týdne 20. – 26. září proběhly výstavy o klimatu, workshopy o městském zahradničení a kompostování nebo o životě bez odpadu a řada solárních elektráren přivítala návštěvníky během dní otevřených dveří. Do týdne udržitelného rozvoje se svými akcemi zapojilo i Ministerstvo životního prostředí.

„Uspořádali jsme dvě akce, kde jsme chtěli ukázat, jak široký může být pojem udržitelného rozvoje a přiblížit ho lidem prostřednictvím akcí a nápadů. Lidé se mohli inspirovat, jak mohou přispět k udržitelnější společnosti i oni sami prostřednictvím osobních výzev. Naše akce zájemce zaujaly nejen obsahem, ale i díky tomu, že poskytly prostor pro setkání lidí se zájmem o udržitelný rozvoj. Vznikla zde řada nových iniciativ a spolupráce,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Ministerstvo životního prostředí odstartovalo Evropský týden udržitelného rozvoje Zahajovacím večerem 20. září v Kampusu Hybernská, kde účastníky přivítala náměstkyně ministryně životního prostředí Eva Volfová, náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň a prorektor pro strategickou spolupráci a rozvoj Univerzity Karlovy Pavel Doleček.

Organizace zapojené do iniciativy Udržitelný podzim představily své akce, které proběhnou do konce roku. Iniciativa navazuje na Evropský týden udržitelného rozvoje a spojuje partnery z různých sektorů, například Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo zahraničních věcí, Univerzitu Karlovu, Česká centra, Národní muzeum, České fórum pro rozvojovou spolupráci, České priority a studentské spolky. Partneři se shodli, že týden je pro popularizaci a podporu udržitelnosti příliš krátká doba, a proto chtějí podporovat tyto aktivity kontinuálně. Své akce registrovali na webu Udržitelný podzim, kde jsou pro veřejnost k dispozici podrobnosti.

Představení akcí bylo proloženo multižánrovými bloky. Kurátor Národního muzea Ondřej Táborský pohovořil o výstavě ZeMě a nástrahách vystavování udržitelnosti. Básnířky Kristýna Svidroňová a Eliška Beranová přečetly svou environmentální poezii a zamyslely se, jak témata udržitelnosti ovlivňují jejich poezii a zda mohou být inspirací pro současnou uměleckou tvorbu. Závěrem STEM, Ústav empirických výzkumů informoval o výsledcích průzkumu a postojích české veřejnosti k zelené transformaci a Zelené dohodě pro Evropu. Organizace České priority představila své aktivity foresightové aktivity včetně spolupráce s MŽP na aktualizaci Strategického rámce Česká republika 2030.

Evropský týden udržitelného rozvoje zakončilo MŽP v pondělí 26. září debatou na téma Potřebujeme vědecký konsenzus. Akce se opět uskutečnila v Kampusu Hybernská, kde Tereza Stöckelová z Akademie věd, Petr Koubský z Deníku N a Hana Kosová a Petr Pokorný z Univerzity Karlovy diskutovali o tom, co vlastně je vědecký konsenzus, jakou roli má věda ve veřejných politikách a jak dostat její poznat k široké veřejnosti. Celá diskuze byla streamovaná na kanále udržitelného rozvoje na platformě YouTube.

Celkem se do Evropského týdne udržitelného rozvoje v České republice registrovalo 113 akcí. V celé Evropě se letos registrovalo 6636 akcí napříč 24 zeměmi a Česká republika se umístila na 6. místě po Německu, Itálii, Francii, Maďarsku a Finsku.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

06 October 2022

Vláda schválila nařízení, které stanovuje pravidla pro zastropování cen energií. Pomůže tak s vysokými cenami elektřiny a plynu nejen domácnostem, ale také malým a středním podnikatelům, vládním institucím, školám, poskytovatelům zdravotních a sociálních služeb, provozovatelům městské hromadné dopravy a dalším subjektům. Vláda také zrušila příspěvek na elektřinu, plyn a teplo (tzv. úsporný tarif) pro příští rok. Ten nahradí podpora s vyšší finanční alokací ve formě zastropování cen energií.


„Zastropování cen bude platit po celý rok 2023, s tím, že nařízení nám umožní toto období případně prodloužit,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Domácnosti budou mít cenový strop nastaven na 100 % své spotřeby elektřiny i plynu a zastropování cen se bude týkat také všech malých a středních podniků do 250 zaměstnanců a obratem do přibližně 1,25 miliardy korun.“

V případě elektřiny bude zastropována celá spotřeba pro všechny domácnosti a další subjekty připojené na hladině nízkého napětí. Pro další malé a střední podniky napojené na hladinu vysokého a velmi vysokého napětí bude zastropování platit pro 80 % z nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

U plynu bude zastropována celá spotřeba pro všechny domácnosti a maloodběratele plynu s ročním odběrem plynu do 630 MWh. Zastropování ceny plynu bude dále platit pro všechny malé a střední podniky s ročním odběrem od 630 do 4 200 MWh, ale pouze na 80 % z jejich nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

Zastropování cen energií se bude týkat kromě domácnosti a malých a středních podniků i dalších vybraných subjektů z řad vládních institucí, obcí, škol, poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb, provozovatelů městské hromadné dopravy a dalších subjektů. Půjde o poskytovatele veřejných služeb, kteří tak budou mít zastropovánu celou svou spotřebu.

Vláda svým nařízením zastropovala také plyn využívaný v domovních kotelnách a plynových teplárnách.

Cena za dodávku elektřiny se stanoví ve výši 5 Kč/KWh bez DPH, tedy 6,05/KWh s DPH. Stálý měsíční plat za dodávku elektřiny se stanoví ve výši 130 Kč/odběrné místo za měsíc (poplatek za odběrné místo bez ohledu na spotřebu). U plynu bude cenový strop zaveden ve výši 3 Kč/KWh, tedy 3,025/KWh s DPH. Stálý měsíční plat za dodávku plynu se stanoví ve výši 130 Kč/odběrné místo za měsíc.

Cenový strop se týká cen v roce 2023, tedy od 1. ledna 2023. Dodavatelé však budou povinni do 30 dnů po vyhlášení cenového stropu upravit zákazníkům zálohy a zaslat jim upravený rozpis záloh. „Zastropování začne platit automaticky, lidé nebudou muset o nic žádat. Stejně tak tomu je u úsporného tarifu, který pomůže lidem zvládnout vysoké ceny energií před tím, než začne fungovat zastropování,“ dodává ministr Síkela.

Zákazník, který má sjednanou nižší cenu elektřiny či plynu, než je stanovený strop, hradí dodavateli sjednanou cenu podle smlouvy o dodávce nebo sdružených službách dodávky elektřiny či plynu. Stávající smluvní vztah zůstává nedotčen novou regulací - do té doby, dokud sjednaná nižší cena ve smlouvě platí.

Zavádí se také kontraktační povinnost – dodavatelé poslední instance budou mít povinnost nabídnout smlouvu na dodávky energií za zastropovanou cenu těm zákazníkům, na které se vztahuje cenový strop a kterým se nedaří uzavřít smlouvy na dodávky energií s jiným dodavatelem. Všem odběratelům, na které se vztahuje zastropování, budou mít všichni dodavatelé energie povinnost nabídnout maximální cenu, kterou stanovila vláda.

Pomoc domácnostem v podobě zastropování cen na příští rok nahradí původně vládou schválený příspěvek z úsporného tarifu. Pomoc v podobě zastropování cen energií bude výrazně rozsáhlejší, podle odhadů ministerstva financí by mohla dosáhnout výše až 130 miliard korun. Na úsporný tarif na rok 2023 bylo připraveno 22 miliard korun.

 
06 October 2022
Seznam internetových stránek s nabídkou nebezpečných potravin nebo jejichž obsah závažným způsobem porušuje požadavky stanovené právními předpisy, k jejichž kontrole je Státní zemědělská a potravinářská inspekce příslušná.
 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (dále jen „SZPI“) jako správní úřad pro výkon státního dozoru v oblasti potravin vede od 1. 10. 2022 v souladu s ustanovením § 3 odst. 4 písm. f) zákona č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o SZPI“) seznam internetových stránek s nabídkou nebezpečných potravin nebo jejichž obsah závažným způsobem porušuje požadavky stanovené právními předpisy, k jejichž kontrole je inspekce příslušná (dále jen „seznam internetových stránek“) a zveřejňuje ho na svých internetových stránkách.

Dle § 3b zákona o SZPI obsahuje seznam internetových stránek adresu internetové stránky, den zápisu internetové stránky do seznamu internetových stránek, popřípadě den výmazu zápisu internetové stránky z tohoto seznamu.

Zákon o SZPI v § 3d ukládá povinnost poskytovatelům služby přístupu k internetu na území České republiky zamezit přístup k internetovým stránkám uvedeným v seznamuinternetových stránek, a to do 15 dnů ode dne zveřejnění internetové stránky v seznamu internetových stránek.

Seznam je k dispozici ve formátu CSV, údaje jsou odděleny čárkou:

Seznam internetových stránek s nabídkou nebezpečných potravin

Pro kontrolu integrity seznamu je k dispozici i hash soubor se seznamem ve formátu SHA256. V souboru, který obsahuje hash je uvedeno i datum zveřejnění pro možnost automatické kontroly. 

Seznam internetových stránek s nabídkou nebezpečných potravin HASH

Oznámení aktualizace seznamu internetových stránek s nabídkou nebezpečných potravin 

Seznam internetových stránek je poskytován ve strojově čitelné podobě také na Portálu otevřených dat.

 

Zdroj: https://www.szpi.gov.cz/clanek/seznam-blokovanych-webu.aspx

06 October 2022

Paříž 6. října (ČTK) - Více než dvojnásobné zvýšení cen vajec ve Francii přimělo některé potravinářské společnosti snížit výrobu nebo změnit receptury. S odvoláním na francouzské producenty vajec o tom informovala agentura Reuters. Za růstem ceny vajec stojí zvyšování nákladů na krmivo a energie a nedostatek zásob po historicky nejhorší krizi ptačí chřipky, která letos postihla Evropskou unii i Spojené státy.

V každém regionu byly utraceny desítky milionů kusů drůbeže. Světová produkce vajec, která loni dosáhla 1,5 bilionu kusů, by měla letos poprvé klesnout, uvedla francouzská průmyslová skupina CNPO.

"Nacházíme se v bezprecedentní situaci. V předchozích krizích jsme spoléhali na dovoz, zejména ze Spojených států, ale letos je situace špatná všude," uvedl místopředseda CNPO Loic Coulombel.

Některé společnosti (...) už začaly měnit receptury nebo zastavily výrobní linky. Na výrobu koláčů nebo vaječných těstovin je potřeba hodně vajec," dodal.

Změna receptury může spočívat ve změně druhu vajec, snížení jejich objemu nebo výjimečně v jejich výměně za alternativy, jako jsou hrachové nebo mléčné bílkoviny.

Ceny vajec ve francouzských supermarketech vzrostly od začátku roku přibližně o 15 až 20 procent v důsledku zákona, který ceny potravin v supermarketech stanovuje podle nákladů výrobců na krmivo.

lsk mka

06 October 2022

Myšlenka této výzvy vznikla v roce 2020 s cílem poskytnout oboru potřebné klíče k potravinové produkci zítřka, a to v reakci na očekávání a iniciativy z celého světa.

Ředitelka veletrhu, Audrey Ashworth reaguje na dotaz, co pro ni tato výzva znamená: „Připomíná nám, že jsme nositeli změn a musíme chápat environmentální, etické, digitální a demografické výzvy, kterým planeta čelí. Je na nás, abychom reagovali na výzvy, které přináší dostatek potravin a měnící se spotřební návyky. Znamená to také identifikovat talenty a dát prostor „mladým začínajícím podnikatelům“, kteří chtějí jednat a budou se podílet na tvorbě ekosystému zítřka.“

Ambicí veletrhu SIAL Paříž (15. – 19. října 2022) je nabídnout více než jen organizaci klasického odborného veletrhu. Zaměřuje se na obchod a přináší širší nabídku a rozmanitost, propojuje a usnadňuje navazování kontaktů. Propojuje komunitu před veletrhem, během a po něm. Nabízí inspiraci. Obsah a služby veletrhu pomáhají profesionálům v rozvoji, veletrh představuje kvalitní nástroje v průběhu celého roku. Prezentuje zkušenosti, to znamená více podpory a dobré tipy. Zároveň zpříjemňuje a usnadňuje návštěvu veletrhu.

Důležité milníky ročníku 2022:

V části SIAL Innovation se představí to nejlepší z inovativní části celosvětové potravinářské nabídky.

Novinkou je CENA VEŘEJNOSTI, máte příležitost hlasovat pro svou oblíbenou potravinovou inovaci. Skvělá příležitost vyjádřit svůj názor - https://bit.ly/3Sd8Id8

SIAL Talks, bohatý program konferencí. Více než 100 mezinárodních řečníků a 60 konferencí vám nabídne odbornou analýzu nejnovějších zpráv a hlavních trendů v potravinářském průmyslu.

SIAL Start Up nabídne nové přístupy k produktům a tvorbu řešení pro budoucnost: očekává se účast 650 začínajících podniků, z toho téměř 100 seskupených ve středisku
Sial Start-Up.

SIAL Future Lab poskytne pohled na podstatu potravinářských trendů od současnost do roku 2030.

 Logo SIAL PARIS 2017

Registrujte si svoji vstupenku včas!
Kontakt: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

05 October 2022

Praha 5. října (ČTK) - Rozpočet na příští rok počítá s programem na podporu zaměstnanosti v zemědělství na venkově pomocí sníženého sociálního pojištění. ČTK to sdělil vedoucí oddělení mediální komunikace ministerstva práce (MPSV) a sociálních věcí Jakub Augusta. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) už dříve uvedl, že by mělo jít o podporu až tři miliardy korun a měla by směřovat do živočišné výroby a pěstování citlivých komodit, jako jsou brambory nebo zelenina.

Na programu podpory spolupracuje resort zemědělství a MPSV. "Příslušná úprava se připravuje. V současné době prochází interním připomínkovým řízením, kromě jiného je třeba dbát na to, aby nedošlo k porušení pravidel hospodářské soutěže," uvedl Augusta.

O pomoci pro zemědělce mluvil už v červu na protestním setkání zemědělců ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), které pořádala Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR a odborové organizace. Svazy už delší dobu kritizují nové nastavení zemědělských dotací, které podle nich může vést k omezení živočišné výroby. Jurečka tehdy uvedl, že opatření by mělo platit příští rok. Ministerstvo podle Augusty zatím nezná termín, kdy by o tom měla jednat vláda.

Výdaje MPSV se podle vládního návrhu státního rozpočtu na příští zvýší nejvíce ze všech resortů, proti novele letošního rozpočtu budou o 115,3 miliardy korun vyšší. Ministerstvo bude hospodařit s 899,4 miliardy korun.

zaz snm

05 October 2022

Tisková zpráva 5. 10. 2022. V minulých dnech se v tisku objevila zpráva o podvodech při prodeji tuků do krmných směsí pro drůbež, do které je zapletena polská firma Berg+Schmidt spadající pod německý koncern Stern-Wywiol Gruppe. Polská firma falšovala dokumentaci a dodávala výrobcům technické tuky dovezené z Ruska, Ukrajiny nebo Rumunska, místo tuků vhodných pro použití v potravinářství.

 

Současná energetická situace výrazným způsobem ovlivňuje ceny v rámci zpracovatelského průmyslu a tím i konkurenceschopnost výrobních podniků na evropském trhu. Polská firma využitím technologických a tím i levnějších tuků snížila svoje výrobní náklady a mohla tak nabízet odběratelům nižší ceny konečných výrobků, v tomto případě tuků do krmných směsí pro kuřata, krůty i kachny. Je potřeba zdůraznit, že technické tuky jsou určeny k výrobě maziv a biopaliv a v žádném případě nesmí končit v potravinářství.

Na českém trhu je běžně k dostání drůbež z Polska, podle některých údajů dovážíme z Polska až 50% drůbežího masa. Maso nakupují domácnosti i gastroprovozy, což v konečném důsledku může znamenat významné poškození českých spotřebitelů. V České republice je kladen na bezpečnost potravin velký důraz. Čeští výrobci potravin jsou pod stálým veterinárním dozorem a produkují své výrobky v souladu s platnou legislativou a kontrolní a dozorové orgány jsou v České republice na velmi vysoké úrovni.

Kauzy z posledních měsíců a let stále častěji ukazují na systémové chyby při kontrole potravin v Polsku. Sám polský nejvyšší kontrolní úřad (NIK) ve své loňské zprávě upozornil na nedostatky v polském systému kontroly bezpečnosti a kvality potravin, zejména na netransparentnost systému, překrývající se kompetence a nedostatečnou spolupráci kontrolních orgánů. Přímo tato kauza má pak zcela shodné znaky s deset let starou kauzou polské posypové technické soli, která byla využívána pro výrobu potravin, kdy opět selhaly veškeré polské kontrolní orgány a mechanismy. Zdá se, že i přes veškerá ujišťování z polské strany se za 10 let nic nezměnilo.

Potravinářská komora ČR bedlivě sleduje vývoj této kauzy a v této souvislosti důrazně vyzývá Státní veterinární správu ČR, aby se zaměřila na kontroly polského drůbežího masa a vstoupila do jednání s polskou stranou, aby se jasně ukázalo, kterých podniků se kauza týká a zda maso z takto vykrmované drůbeže bylo dováženo do ČR. Do té doby je třeba věnovat nákupu drůbežího masa mimořádnou pozornost a nakupovat české výrobky se zaručeným původem a značkou kvality, například Českou cechovní normou.

Tisková zpráva ke stažení

 

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

05 October 2022

V září se každoročně koná rozsáhlá kampaň Září měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, která má za cíl zvýšit spotřebu biopotravin u nás a podpořit ekologické zemědělství. Jedním z projektů, který tomu pomáhá, je i „Lovíme BIO“, finančně podpořený z dotací resortu nestátním neziskovým organizacím.

 

Více se dočtete na str. 7, informační zpravodaj Ministerstva zemědělství

Přílohy

Autor: Zprávy z Ministerstva zemědělství 9/2022

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/file/710496/Zpravy_z_MZe_09_2022.pdf

05 October 2022

České předsednictví v Radě Evropské unie je v plném proudu, pojďte se s námi podívat na některá témata, o kterých na jednáních diskutujeme.

 

Potravinové zabezpečení
Přestože potravin je v Evropské unii dostatek, pandemie a ruská invaze na Ukrajinu prohloubila potravinovou krizi ve světě. V Unii máme zásadní úkol, a to udržitelně zvýšit zemědělskou produkci, snížit plýtvání potravinami a zajistit, aby lidé po celém světě měli přístup ke kvalitním potravinám. Možná nastal čas na přehodnocení některých tradičních přístupů v produkci potravin ve prospěch nových moderních technik.

 

Více se dočtete na str. 3, informační zpravodaj Ministerstva zemědělství

Přílohy

Autor: Zprávy z Ministerstva zemědělství 9/2022

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/file/710496/Zpravy_z_MZe_09_2022.pdf

05 October 2022

Ukrajina je jedním z předních světových vývozců zemědělských produktů. Geografická poloha, klimatické podmínky a půdní vlastnosti vytvářejí velmi příznivé podmínky pro rostlinnou produkci.

Tradice zemědělství a agronomické znalosti umožňují zemědělskému podnikání na Ukrajině rychlý růst a zvyšování investičního potenciálu. Nicméně má ukrajinské agropodnikání řadu specifik, které je třeba při efektivním podnikání vzít v úvahu.

Tato brožura se zabývá právními aspekty zemědělského podnikání na Ukrajině, zejména vytvářením a nabýváním zemědělského majetku, pronájmem a nabýváním půdy, zdaněním, jakož i regulací činnosti zemědělských společností. Publikaci, kterou zpracovala ukrajinská právní společnost DLF attorneys-at-law, naleznete v příloze.  

Přílohy

Autor: MZe

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/publikace-doing-agricultural-business-in.html

04 October 2022

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství (MZe) poskytlo na vodohospodářská opatření na malých vodních nádržích a drobných tocích více než 2 miliardy korun. Za ně bylo v letech 2016-2021 podpořeno téměř 1 300 projektů, z toho bylo 773 vodních nádrží. Takový je výsledek první etapy programu Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích. Náklady na zadržení 1m3 se podařilo udržet pod 250 korunami.

„Program Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích je zaměřený na zadržení vody, zlepšení vodního hospodaření v krajině i na technickou infrastrukturu. První etapa programu je u konce a svůj cíl splnila. Pomohli jsme obcím, státním podnikům Povodí i Lesům ČR spolufinancovat celkem 1 288 akcí. Mimo jiné vzniklo 37 nových rybníků a zásobní prostor malých vodních nádrží se zvýšil o 1,4 milionu metrů kubických, “ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Díky většímu zásobnímu prostoru bude možné na malých vodních nádržích lépe zadržovat případné povodňové vlny či naopak zajistit vodu obyvatelům i krajině v suchých obdobích. S pomocí dotací z MZe mohly obce, státní podniky Povodí a Lesy ČR také opravit koryta řek a potoků nebo odstranit sedimenty ze dna. Z první etapy programu se financovaly i opravy hrází rybníků a stavby bezpečnostních přelivů i výpustných zařízení. Náklady na zadržení 1m3 se podařilo udržet pod 250 korunami, což svědčí o mimořádné efektivitě vynaložených nákladů.

„Zadržování vody v krajině, hospodaření s vodou, péče o vodní díla a vodní toky je celospolečenským veřejným zájmem, který ještě vzrostl po několikaletém stále se prohlubujícím suchu. Na suchá období musíme být připraveni a mít k dispozici odpovídající prostředky, které je dokážou zmírnit,“ uvedl ministr zemědělství Nekula.

Dotační příspěvek MZe na první etapu programu dosáhl 2,035 miliardy, žadatelé doplnili z vlastních zdrojů ještě 1,093 miliardy korun. Celkové prostředky tedy dosáhly výše 3,128 miliardy korun. Opravy, rekonstrukce i nové stavby financované programem se podařilo dokončit podle plánů, přestože situaci stavebních firem zkomplikoval Covid i válka na Ukrajině.

Vzhledem k velkému zájmu obcí a svazku obcí o tento typ dotací připravilo MZe navazující program. Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích – 2. etapa je naplánována do konce roku 2024. První projekty již byly úspěšně zrealizovány.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství