25 February 2022

V souvislosti s vážnou situací na Ukrajině se již v praxi řeší první problémy, kdy někteří zaměstnanci z Ukrajiny vykonávající práci pro zaměstnavatele v ČR podle zákoníku práce již začínají dostávat povolávací rozkazy – zaměstnavatelé kromě toho, že nevědí, zda je mají nutit k odchodu či nechat rozhodnutí na nich, řeší i případné pracovněprávní souvislosti a důsledky tohoto odchodu. Dovolujeme si Vás informovat:

V případě, že občan Ukrajiny, který je zaměstnancem českého zaměstnavatele, požádá v souvislosti s povolávacím rozkazem, který obdržel, o poskytnutí pracovního volna, jde podle našeho názoru o nepojmenovanou jinou důležitou osobní překážku v práci podle § 199 zákoníku práce a zaměstnavatel je v daném případě povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci. Zaměstnanci náhrada mzdy nebo platu od zaměstnavatele za dobu trvání překážky v práci nepřísluší (ledaže by ji zaměstnavatel poskytl nad rámec zákona). Zaměstnanec je podle § 206 zákoníku práce povinen uvědomit zaměstnavatele o překážce v práci bez zbytečného průtahu a rovněž je povinen zaměstnavateli překážku v práci prokázat (např. předložením povolávacího rozkazu). Záleží na zaměstnanci, zda o pracovní volno požádá. Zákon nestanoví formu žádosti – může být písemná nebo ústní.

S ohledem na to, že zaměstnavatel je povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci, není zde dán výpovědní důvod pro rozvázání pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnavatele. Zaměstnanec však sám může pracovní poměr výpovědí rozvázat, je také možné rozvázat pracovní poměr dohodou, shodne-li se na tom zaměstnanec se zaměstnavatelem. Pracovní poměr na dobu určitou skončí uplynutím doby, na kterou byl sjednán. Podle § 48 odst. 4 zákoníku práce pracovní poměr zaniká též smrtí zaměstnance. Podle § 48 odst. 3 zákoníku práce pracovní poměr cizince nebo fyzické osoby bez státní příslušnosti, pokud k jeho skončení nedošlo již jiným způsobem, končí

a) dnem, kterým má skončit jejich pobyt na území České republiky podle vykonatelného rozhodnutí o zrušení povolení k pobytu,

b) dnem, kterým nabyl právní moci rozsudek ukládající těmto osobám trest vyhoštění z území České republiky,

c) uplynutím doby, na kterou bylo vydáno povolení k zaměstnání, zaměstnanecká karta nebo povolení k dlouhodobému pobytu za účelem výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci.

V přiloženém PDF jsou související pracovně právní kroky pro postup ze strany zaměstnavatelů.

Zdroj: MPSV

25 February 2022

Opatření pro osoby vstupující na území ČR z Ukrajiny Aktuální souhrn informací pro české podniky z oblasti zemědělství, které zaměstnávají pracovníky ze zahraničí.

S ohledem na aktuální stav na Ukrajině Ministerstvo zdravotnictví vydalo 24. 2. 2022 zvláštní Ochranné opatření účinné od 25. 2. 2022 0:00 hodin, které ruší zákaz vstupu a všechny povinnosti související s pravidly proti šíření onemocnění covid-19 stanovené pro osoby, které na území ČR vstupují z Ukrajiny, kterou opustily kvůli mezinárodnímu ozbrojenému konfliktu.

Zároveň je přerušena do odvolání činnost ZÚ Kyjev a GK Lvov. Konzulární pomoc je poskytována z Polska.

Nadále obecně od 15. 2. 2022, 0:00 hodin stanovuje podmínky vstupu do ČR Ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ze dne 14. 2. 2022. K 14. 2. 2022 je také aktualizován „semafor“ zemí (aktualizované sdělení Ministerstva zdravotnictví) rozdělující země dle rizika nákazy. Semafor je nově relevantní pouze pro vstup cizinců či žádosti o víza. Základním rozdělením je vstup ze zemí EU a mimo EU.

Kromě částečného zmírnění podmínek pro vstup se změny v Ochranném opatření týkají zejména zkrácení platnosti antigenního testu na 24h, stanovení platnosti očkování na 270 dní po dokončení očkování a neomezené platnosti v případě podání posilující dávky. Očkované osoby či osoby s potvrzením o prodělání onemocnění v posledních 180 dnech opět nemusí absolvovat test před vstupem ani po vstupu do ČR.

Pro všechny pracovníky (s výjimkou individuální dopravy v případě tzv. rezidentů) je stále povinné vyplnění Příjezdového formuláře a povinnost předložit na vyžádání doklad o jeho vyplnění při hraniční nebo pobytové kontrole. Pravidla pro vstup jsou stále diferencována (předložení negativního RT-PCR testu nebo antigenního testu před vstupem a další RT-PCR test do 5-7 dnů po vstupu) podle země příjezdu, způsobu dopravy (individuální/veřejná), pobytového oprávnění, prodělání onemocnění či absolvování očkování. Přehledný souhrn jednotlivých pravidel vstupu a návratu do ČR je uveden na stránkách Ministerstva vnitra.

V případě členských států EU a vybraných třetích zemí potvrzuje dokončené očkování, prodělané onemocnění či absolvování testu „digitální certifikát EU COVID“.

Očkování dokončené v ostatních vybraných třetích zemích je potvrzováno uznanými národními certifikáty. Seznam všech zemí s uznávanými certifikáty je dostupný na stránkách Ministerstva zdravotnictví, seznam uznávaných léčivých přípravků (vakcín) je součástí odůvodnění ochranného opatření.

Výsledky testů provedených na území ČR jsou spárovány s Příjezdovým formulářem, není tedy nutné je hlásit krajské hygienické stanici.

Informace o podávání žádostí o víza a povolení k pobytu na jednotlivých konzulátech lze nalézt na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

Bližší informace lze získat na tel. 221812468, 221814537, 221812452.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktuality/koronavirus/aktualni-informace-pro-ceske-firmy-ke-6-1.html

25 February 2022

Na přelomu ledna a února 2022 onemocnělo ve Švédsku více než 12 osob kvůli infekci baktérií Salmonella poté, co snědli nedostatečně tepelně zpracované hamburgery.

Místní úřad pro bezpečnost potravin a regionální úřad pro veřejné zdraví v Jämtland Härjedalen vyšetřovaly ohnisko s 15 případy salmonelózy, kde k nákaze došlo při společném obědě v hotelové restauraci.

Epidemie Salmonella Enteritidis se objevila mezi studenty a učiteli střední školy Fjällgymnasiet v průběhu lyžařského výcviku v severním Švédsku. Na základě informací od 11 pacientů byl prvním datem začátku onemocnění 28. leden a posledním 4. únor. Věkové rozmezí pacientů bylo 17 až 57 let. Onemocnělo 10 mužů a jedna žena, všichni byli ze severního Švédska.

Všichni nemocní měli společné jídlo, při kterém se konzumovaly karbanátky z mletého masa. Někteří z těch, kteří jedli oběd, uvedli, že hamburgery byly zjevně nedopečené.

Po zjištění přítomnosti bakterie Salmonella ve vzorcích mletého masa provedly místní úřady další dohledání implikované šarže zmrazeného hovězího a vepřového masa, které odhalilo, že maso pochází z Polska.

Bakterie Salmonella byla nalezena ve třech ze šesti vzorků masa. Další riziko nákazy a onemocnění lidí již nehrozí, protože závadné šarže byly distribuovány pouze do restaurací a všechny již byly z restaurací staženy.

O bakterii Salmonella

Potraviny kontaminované bakteriemi Salmonella obvykle nevypadají, nevoní ani nechutnají jako zkažené. Onemocnět po infekci bakterií Salmonella může kdokoli. Přičemž kojenci, děti, senioři a lidé s oslabeným imunitním systémem jsou podle CDC* vystaveni vyššímu riziku závažného průběhu onemocnění, protože mají slabší imunitní systém.

Každý, kdo má rozvinuté příznaky infekce bakterií Salmonella z jídla, by měl vyhledat lékařskou pomoc. Nemocní lidé by měli informovat své lékaře o možné expozici bakteriím Salmonella, protože k diagnostice salmonelózy jsou nutné speciální testy. Příznaky infekce salmonelou mohou napodobovat jiná onemocnění, což často vede k nesprávné diagnóze.

Příznaky infekce salmonelou mohou zahrnovat průjem, křeče v břiše a horečku během 12 až 72 hodin po požití kontaminovaného jídla. Zdraví dospělí jedinci jsou obvykle nemocní čtyři až sedm dní. V některých případech však může být průjem při salmonelóze tak závažný, že pacienti vyžadují hospitalizaci.

Starší lidé, děti, těhotné ženy a lidé s oslabeným imunitním systémem (jako jsou pacienti s rakovinou), mají větší pravděpodobnost, že se u nich rozvine těžký průběh onemocnění a vážné, někdy život ohrožující stavy.
Naopak někteří lidé, kteří se nakazí, tak neonemocní a nevykazují žádné příznaky. Přesto však mohou šířit infekci na ostatní.


Zdroj: foodsafetynews.com

 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Vydáno: 25. 2. 2022

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/ve-svedsku-onemocnelo-salmonelozou-15-osob-po-konzumaci-nedostatecne-tepelne-upraveneho-masa.aspx

25 February 2022

Havana 25. února (ČTK) - Kubánský cukrovarnický průmysl zřejmě letos čeká nejhorší sezona v historii, což může ohrozit národní hrdost a ekonomický růst. Podle oficiálních údajů a dvou kubánských odborníků na cukr by produkce v letošním roce měla zaostat za loňským rokem, kdy byla rekordní nízká. V současnosti je nejméně 30 procent pod cílem komunistické vlády, který je 900.000 tun, uvedla agentura Reuters.

Loňská produkce činila 800.000 tun, což byl nejhorší údaj od roku 1908. Představovala tak pouhých deset procent rekordní produkce z roku 1989, která činila osm milionů tun.

Cukr byl kdysi pýchou Kuby. Má zásadní význam pro výrobu rumu a je zdrojem zahraniční měny a zaměstnanosti na rozlehlém venkově ostrova. Vláda však není schopna financovat potřeby odvětví, včetně vstupů, zavlažování a náhradních dílů, kvůli novým, tvrdým sankcím USA a pandemii covidu-19.

"Vláda bude muset dovážet a možná snížit kvótu cukru v měsíčním přídělu potravin. Pekárny budou muset bojovat o to, aby mohly vyrábět sladkosti," řekl agentuře Reuters jeden z odborníků.

Ve snaze oživit kdysi ikonické odvětví jezdil kubánský viceprezident Salvador Valdés Mesa v únoru napříč zemí a vyzýval pracovníky cukrovarů, zemědělce a řezače cukrové třtiny k vyšší produkci. Sklizeň cukrové třtiny obvykle začíná v listopadu a trvá do května. Letos však většina cukrovarů otevřela v prosinci či na počátku ledna kvůli nedostatku třtiny a také náhradních dílů.

"Ztracenou tonáž se jim nepodaří dohnat a nejpravděpodobnějším scénářem je, že budou dále zaostávat, protože problémy jsou strukturální a dlouhodobé," řekl místní odborník.

Několik zpráv v oficiálním deníku komunistické strany Granma ukazuje, že v hlavních provinciích produkce cukru zaostává za cíli. Další zprávy a místní zdroje uvádějí, že produkce ve všech 35 kubánských cukrovarech zaostává za plánem.

Kuba pro letošní rok plánuje, že pro domácí spotřebu použije 500.000 tun cukru. Zbývajících 400.000 tun plánuje prodat Číně, což má stanoveno ve smlouvě s touto asijskou zemí.

irl mka

25 February 2022

Podle Potravinářská komora České republiky nejvíce vzrostly ceny u hnojiv a krmiv. Třeba dusíkatá hnojiva, která zemědělci používají na jaře, zdražila i více než o 100 %. Zvyšuje se cena pečiva, protože jeho výroba je vysoce energeticky náročná, dále zdražuje mléko i máslo z důvodu enormního navyšování ceny v dopravě, růstu cen suroviny a také energií potřebných například pro chlazení suroviny. Cenu kávy zase ovlivnilo špatné počasí a koronavirová krize, cenu cukru zvyšovaly obavy o úrodu v Brazílii, kde uhodily nebývalé mrazy. „Nicméně nakonec Indie a EU ceny zmírnily,“ doplňuje Dana Večeřová. Banány zdražily meziročně o 12 %, oproti tomu jiné ovoce je naopak levnější. Například citrony zlevnily skoro o pětinu, konzumní jablka o 15 % a pomeranče zhruba o desetinu. Cena cibule se zvýšila o necelou pětinu, a to z důvodu vlhkého počasí, které cibulové zelenině příliš nesvědčí. Více než o 50 % se zvýšila cena rajčat. „Důvodem je vyšší objem, který je pěstovaný ve sklenících, a tento způsob je nákladnější. Nejvíce se ve spotřebním koši za loňský rok zvýšila cena ledového salátu, a to o bezmála 65 procent. Právě ceny ovoce a zeleniny lze odhadovat nejhůře. Běžně kolísají podle ročního období, samozřejmě velký vliv má i počasí či nedostatek pracovníků pro sklizeň,“ shrnuje Dana Večeřová.

Celý článek zde.

24 February 2022

Otázky a odpovědi

Máte v ČR platné dlouhodobé pobytové oprávnění, které lze prodloužit?
V případě nutnosti prodloužení postupujte standardně dle běžných pravidel.

Máte v ČR platné pobytové oprávnění, které nelze prodloužit a jehož platnost za krátkou dobu vyprší?
Pokud platnost vašeho pobytového oprávnění (bezvízového styku/schengenského víza/sezónního víza/mimořádného pracovního víza) vyprší za dobu kratší než 14 dnů a nemůžete se kvůli konfliktu vrátit na Ukrajinu, je nutné dostavit se na pracoviště MV OAMP.

V návaznosti na probíhající konflikt je umožněno zažádat si o specifický druh dlouhodobého víza. Pokud máte vyřízeno povolení k zaměstnání, můžete nadále pracovat.

Bližší informace k úředním hodinám pracovišť naleznete na tomto webu.

Důležité!!!

  • Nechoďte na pracoviště dříve, protože žádost nebude možné zpracovat.
  • Nemáte-li na území platné pobytové oprávnění, je nutné situaci řešit na Policii ČR (na oddělení pobytových agend odboru cizinecké policie).
     

Musím mít zajištěno zdravotní pojištění?
Ano. Pro pobyt v ČR je nutné být zdravotně pojištěn. Pokud jste zaměstnán, jste pojištěn ze zákona ve veřejném zdravotním pojištění. Pokud zaměstnán v ČR nejste, musíte mít zajištěno pojištění vlastní.

Máte na Ukrajině rodinné příslušníky nebo blízké, kteří za vámi potřebují přicestovat do ČR?
Ukrajinští občané mají možnost přicestovat na území ČR bezvízově, ale pouze na základě platného biometrického pasu, a to na dobu v maximální délce 90 dní v jakémkoli 180denním období.

Důležité!!!

  • Je důležité si na dobu bezvízového pobytu sjednat cestovní zdravotní pojištění (lze uzavřít i online).
  • Povinností každého cizince, který přijíždí do ČR, je se zaregistrovat na Policii ČR – na oddělení pobytových agend odboru cizinecké policie (v případě ubytování v hotelech nebo jiných ubytovacích zařízeních tuto povinnost vyřizuje ubytovatel). Doporučujeme se přesvědčit, že to ubytovatel skutečně udělal.


Mám podanou žádost o pobytové oprávnění na zastupitelském úřadu, co mám dělat?
Pokud máte podanou žádost o dlouhodobý pobyt, je možné si řízení dokončit na území ČR. Ve chvíli, kdy bude Vaše řízení rozhodnuto, navštívíte standardně pracoviště MV OAMP a rozhodnutí si převezmete.

Pokud máte podanou žádost o dlouhodobé vízum, bude možné si toto vízum vyzvednout na určeném zastupitelském úřadě, který bude po dobu uzavření zastupitelských úřadů na Ukrajině k dispozici. Více informací naleznete na stránkách zastupitelského úřadu.

Potřebujete další informace?

Můžete kontaktovat:

  • Infolinku zřízenou pro ukrajinské občany:

Telefon: +420 974 801 802
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.



Informace na této stránce budou postupně aktualizovány a doplňovány. Děkujeme všem za trpělivost. Všechny informace se snažíme zprostředkovat co nejrychleji.

POZOR!
Velmi doporučujeme, abyste informace čerpali z oficiálních zdrojů, kterými jsou státní orgány České republiky. Využít lze i poradenstvísítě 18 Center na podporu integrace cizinců a řady nestátních neziskových organizací zaměřených na pomoc cizincům. Tyto služby jsou v drtivé většině případů nabízeny cizincům bezúplatně.  Vyhněte se rozhodně podezřelým placeným zprostředkovatelským službám, některé z nich mohou využít vaší zranitelné situace za účelem svého obohacení. Systém pomoci je pro vás v České republice nastaven a vy vše jistě zvládnete.

 

Více zde: https://www.mvcr.cz/clanek/informace-pro-obcany-ukrajiny.aspx

 

Zdroj: MV ČR

24 February 2022

TISKOVÁ ZPRÁVA

Hospodářská komora jednoznačně odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu. Pokud to situace v zemi umožní, chce zprostředkovat pomoc potřebným

 

Praha, 24. února 2022 – Hospodářská komora ČR odsuzuje vpád ruských ozbrojených sil na ukrajinské území, který je v rozporu s mezinárodním právem a projevem nebezpečné agrese ohrožující bezpečnost Evropy i celého světa. Komora vyjadřuje jednoznačnou podporu ukrajinským občanům i firmám, které v zemi působí. O situaci dnes dopoledne mj. jednalo prezidium Hospodářské komory.

Hospodářská komora vyzývá vládu ČR, aby společně se spojenci z NATO a EU udělala vše pro to, aby se dnešní útok Ruska na Ukrajinu nestal začátkem invaze Ruska do celé postkomunistické Evropy.

 

„Dnes již ve hře není jen problém nejistoty ohledně ukrajinských zaměstnanců působících v ČR ani otázka připravenosti na případný příliv migrantů z východní Evropy. Obavy z důsledků na růst inflace a zpomalení růstu české ekonomiky jsou jen marginálií ve srovnání s hrozbou válečného konfliktu, který by mohl zasáhnout i území České republiky. Důsledky války by byly zdrcující, a to samozřejmě nejenom pro podnikání. Je legitimní a nezbytné vůči hrozícímu agresorovi použít všechny diplomatické, ekonomické i vojenské prostředky. Ekonomická prosperita Evropy i světa není slučitelná s tolerancí putinovského Ruska,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který je v kontaktu s vedením ukrajinské komory i podnikateli působícími v zemi.

Prezident Hospodářské komory v tomto týdnu v souvislosti s ukrajinskou krizí oslovil dopisem předsedu vlády Petra Fialu s doporučeními pro další postup z pohledu ukrajinských zaměstnanců v ČR (podrobně ZDE). Držitelé krátkodobých víz by měli mít možnost získat dlouhodobá víza na území ČR bez nutnosti návratu na Ukrajinu, stejně tak Komora podporuje snadnější slučování rodin. „Potřebujeme také co nejrychlejší aktivizaci činnosti meziresortní pracovní skupiny, kterou vláda zamýšlí vytvořit, s cílem připravovat systémová opatření s ohledem na rizika spojená se současnou situací na Ukrajině,“ dodává Dlouhý.

Hospodářská komora zároveň zřídila prostor pro podnikatele, kteří se na ni mohou obracet s nabídkami pomoci pro ukrajinské občany i firmy, pokud to vyhrocená situace na Ukrajině umožní. Následné zprostředkování pomoci chce Komora koordinovat s vládou a dalšími úřady. Nabídky lze posílat na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Komora je rovněž připravena v rámci svých možností a kompetencí zodpovídat dotazy prostřednictvím podnikatelské poradny (https://poradnapropodnikatele.komora.cz/).

Miroslav Beneš

Odbor vnější komunikace

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY

Florentinum (recepce A), Na Florenci 2116/15, 110 00 Praha 1

tel.: 266 721 477 |mobil: 725 211 811

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. |  www.komora.cz

SÍLA  /  RESPEKT  /  NEZÁVISLOST

24 February 2022

Podtitul: Výživové a zdravotní aspekty technologické úpravy potravin

Pořadatel:
Společnost pro výživu, z.s.
organizačně zajišťuje
výživaservis s.r.o.

Termín akce:
29. března 2022

Místo konání:
Praha
Konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2

Moderátoři:
MUDr. Petr Tláskal, CSc., Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

Tematické okruhy:

  1. Představuje konzumace zpracovaných a vysoce zpracovaných potravin riziko pro lidské zdraví?
  2. K jakým změnám dochází při zpracování potravin?
  3. Jak působí látky vznikající během zpracování potravin na lidské tělo?
  4. Jak omezit oxidační a karbonylový stres?
  5. Jakou roli hrají přídatné látky v kontextu výživové hodnoty potravin a jak je možné potraviny fortifikovat?

ORGANIZAČNÍ POKYNY

  • Vložné je 1.815 vč. DPH. Pro členy Společnosti pro výživu platí zvýhodněné vložné 1.633,50 Kč vč. DPH.

    Jste-li členem SPV a chcete uplatnit slevu na vložné, vyberte v objednávce vložné platné pro členy SPV.
    Členem SPV se stáváte a nárok na slevu získáváte po splnění všech podmínek členství.

  • Závaznou přihlášku proveďte do 27. bžezna 2022.
  • Cena zahrnuje odborné přednášky a občerstvení po celou dobu konference.

PROGRAM KONFERENCE:

9:00 – 9:30
Aktivity Společnosti pro výživu
MUDr. Petr Tláskal, CSc. (Společnost pro výživu)

9:10 – 9:30
Akční plán ke Strategii bezpečnosti potravin a výživy 2030
Ing. Jitka Gőtzová (Ministerstvo zemědělství ČR)

9:30 – 9:50
Program PK ČR k inovacím a reformulaci potravin, jejich lepší nutriční
a zdravotní kvalitě

Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. (Potravinářská komora ČR)

9:50 – 10:10
Je konzumace vysoce zpracovaných potravin rizikem pro lidské zdraví?
Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc. (Státní zdravotní ústav)

10:10 – 10:40 Přestávka

10:40 – 11:00
Klasifikace stupně zpracování potravin
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. (Společnost pro výživu, VŠCHT)

11:00 – 11:20
Změny sacharidů během zpracování potravin
Doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.

11:30 – 11:50
Vliv průmyslového zpracování na vlastnosti tuků
Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

11:50 – 12:10
Srovnání mléčných výrobků a rostlinných alternativ z hlediska technologie, složení a výživy
Doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc. (VŠCHT, PK ČR Skupina pro mléko)

12:10 – 12:30
Alternativy živočišných proteinů
Doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D., Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

12:30 – 13:30 Přestávka na oběd

13:30 – 13:50
Možnosti ovlivnění obsahu přírodních toxických a antinutričních látek během
kulinárního zpracování potravin

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. (VŠCHT, SPV)

13:50 – 14:10
Nutriční farmakologie a funkční potraviny – cesta od naděje k realitě
Prof. MUDr. Zdeněk Zadák CSc. (FN Hradec Králové a LFUK)

14:10 – 14:30
Fortifikace potravin vitamíny, minerálními látkami a některými dalšími látkami – současný stav legislativy
Ing. Daniela Winklerová (Státní zdravotní ústav)

14:30 – 14:50
Karbonylový a oxidační stres v účinku na zdraví člověka
MUDr. Matěj Kohutiar Ph.D. (2.LF UK)

14:50 – 15:10
Jak potraviny a doplňky stravy ovlivňují karbonylový stres.
Doc. Dr. Ing.Karel Cejpek (VŠCHT)

15:10 – 15:30
Diskuse, závěr konference

On-line přihláška

 

Zdroj: https://www.vyzivaspol.cz/tematicka-konference-potraviny-zdravi-a-vyziva-2022-vyzivove-a-zdravotni-aspekty-technologicke-upravy-potravin/

24 February 2022

AKTUALIZACE 17. 2. 2022 - Přidána aktualizovaná prezentace s přehledem nejvýznamnějších změn v legislativě související s ekologickým zemědělstvím.

Od 1. 1. 2022 vstupuje v platnost dlouho připravované Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/848 ze dne 30. května 2018 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 834/2007, které přináší změny týkajících se pravidel ekologické produkce.

Mezi nejvýznamnější změny lze zahrnout například nově vytvořená pravidla pro chov králíku a jelenovitých, zákaz výkrmu dospělého skotu v posledních třech měsících života ve vnitřních prostorách nebo změnu v udělování výjimek v případě přivádění konvenčních kuřic na ekologickou farmu. 

Detailnější přehled změn je uveden v přiložených PDF souborech.

Přílohy

 Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/ekologicke-zemedelstvi/aktualni-temata/zmeny-v-pravidlech-ez-v-souvislosti-s.html

24 February 2022

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

v návaznosti na situaci na Ukrajině Vám posíláme k případnému využití stanovisko připravené MZdr z pohledu pracovně-právního k případným odchodům pracovníků na základě povolávacího rozkazu a také pdf s Informacemi pro zaměstnavatele a cizince v návaznosti na konflikt na Ukrajině, který najdete i na stránkách MPSV Zahraniční zaměstnanost (mpsv.cz)<https://www.mpsv.cz/web/cz/zahranicni-zamestnanost> .

Dále přikládáme odkaz na zprávu ohledně pozastavení příjmu žádostí do programů ekonomické migrace ve vztahu k Ukrajině a užitečné odkazy na weby MV, MPSV a MZV  https://www.mpo.cz/cz/zahranicni-obchod/ekonomicka-migrace/pozastaveni-prijmu-zadosti-do-programu-ekonomicke-migrace-ve-vztahu-k-ukrajine--266096/

Děkuji

S pozdravem

Migrační tým MPO

 

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

v návaznosti na situaci na Ukrajině Vám posíláme k případnému využití stanovisko připravené MPSV z pohledu pracovně-právního k případným odchodům pracovníků na základě povolávacího rozkazu a také pdf s Informacemi pro zaměstnavatele a cizince v návaznosti na konflikt na Ukrajině, který najdete i na stránkách MPSV Zahraniční zaměstnanost (mpsv.cz)<https://www.mpsv.cz/web/cz/zahranicni-zamestnanost> .

Dále přikládáme odkaz na zprávu ohledně pozastavení příjmu žádostí do programů ekonomické migrace ve vztahu k Ukrajině a užitečné odkazy na weby MV, MPSV a MZV  https://www.mpo.cz/cz/zahranicni-obchod/ekonomicka-migrace/pozastaveni-prijmu-zadosti-do-programu-ekonomicke-migrace-ve-vztahu-k-ukrajine--266096/

Děkuji

S pozdravem

Migrační tým MPO

Pracovně-právní stanovisko

Informace pro zaměstnavatele a cizince v návaznosti na konflikt na Ukrajině 

 

 

 

Vážení, 

dovolujeme si Vás informovat, že došlo k důležité aktualizaci sekce „Informace pro občany Ukrajiny“ stránek MV – https://www.mvcr.cz/clanek/informace-pro-obcany-ukrajiny.aspx

Nově zde naleznete mimo jiné:

  • Leták k žádosti o speciální vízum
  • Informaci pro občany Ukrajiny, jejichž situace je ovlivněna konfliktem
  • FAQ

Večer by na web měla být doplněna také informace o mimořádných úředních hodinách pro vyřizování speciálních víz pro ukrajinské občany.

S pozdravem

Ondřej Brychta

Odbor azylové a migrační politiky

Ministerstvo vnitra

 

 

 

Vážení garanti,

někteří z Vás již asi zaznamenali, že před chvílí byla do odvolání pozastavena vízová agenda na celé Ukrajině, neboť z bezpečnostních důvodů není možné nabírat žádosti, tzn. směrem k Ukrajině jsou aktuálně pozastaveny všechny programy ekonomické migrace. Dotčené resorty situaci intenzivně řeší a důležitou  zprávou mimo jiné je to, že občanům UA, kteří se nacházejí na území ČR a končí jim pobytový titul ,tak je umožněno zůstat na území ČR, tzn. stát nebude nutit ukrajinské občany opouštět území ČR. Zároveň ukrajinští občané s biometrickým pasem či platným pobytovým titulem mohou na území ČR přijet.

Níže posílám odkaz na webovou stránku MV, která bude pravidelně aktualizována a kde budou právě informace určené primárně ukrajinským občanům a zaměstnavatelům a velmi prosím, abyste ten link sdíleli mezi své členy s tím, aby uklidňovali zejména ty občany UA, kterým končí pobytové oprávnění v ČR s tím, že opravdu nemusejí odjíždět a jejich pobytový status vč. práce se bude nyní intenzivně řešit.

S pozdravem

Lukáš Prokeš

https://www.mvcr.cz/clanek/informace-pro-obcany-ukrajiny.aspx

 

Mgr. Lukáš Prokeš
zástupce náměstkyně ministra a ředitel odboru evropského a mezinárodního práva

T +420 224 852 967
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Politických vězňů 20, 112 49 Praha 1
www.mpo.cz

 

 

24 February 2022

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

v návaznosti na náš předchozí e-mail týkající se pozastavení vízové agendy pro občany Ruské federace bychom Vás rádi informovali, že dnešním dnem byl na základě nového usnesení vlády ČR s okamžitou platností zastaven příjem žádostí a výdej víz taktéž občanům Běloruska  na všech zastupitelských úřadech ČR v zahraničí a to bez výjimek.

Toto opatření se týká i žadatelů již zařazených do Programů kvalifikovaný zaměstnanec, vysoce kvalifikovaný zaměstnanec a klíčový a vědecký personál a stejně tak žadatelů o krátkodobá schengenská víza podávaná na základě potvrzení ústředních orgánů státní správy (dříve ve státním zájmu).

Pořadí žadatelů zařazených do Programu kvalifikovaný zaměstnanec bude zachováno a v případě obnovení vízové agendy se bude návazně pokračovat v přidělování termínů.

O vývoji vízové agendy na zastupitelských úřadech v této složité době a dalších změnách Vás budeme informovat.

S přáním brzkého konce války,

Jiří Kvasnička

koncepční oddělení
Vízový odbor
Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Toskánský palác

Visa Department
Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic
Tuscany Palace

Hradčanské nám. 5
118 00 Praha 1
Tel.: +420 2 2418 3046


 

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

v návaznosti na náš předchozí e-mail týkající se vízové agendy na Ukrajině bychom Vás rádi informovali, že dnešním usnesením vlády ČR č. 130/2022, o zastavení přijímání a zpracování žádosti o víza a povolení k dlouhodobým a trvalým pobytů státních příslušníků Ruské federace, byl s okamžitou platností zastaven příjem žádostí a výdej víz pro občany Ruské federace na všech zastupitelských úřadech ČR v zahraničí a to bez výjimek.

Toto opatření se týká i žadatelů již zařazených do Programů vysoce kvalifikovaný zaměstnanec a klíčový a vědecký personál a stejně tak žadatelů o krátkodobá schengenská víza podávaná na základě potvrzení ústředních orgánů státní správy (dříve ve státním zájmu).

O vývoji vízové agendy na ZÚ v této složité době a dalších změnách Vás budeme informovat.

S přáním pokud možno klidného víkendu,

Jiří Kvasnička

koncepční oddělení
Vízový odbor
Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Toskánský palác

Visa Department
Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic
Tuscany Palace

Hradčanské nám. 5
118 00 Praha 1
Tel.: +420 2 2418 3046

 

 

 

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

na základě tragického vývoje situace na Ukrajině bych Vás rád informoval ohledně fungování našich zastupitelských úřadů v této zemi.

Jakkoliv jsme doufali, že k otevřenému válečnému střetu nedojde, a snažili se v předchozích dnech zajistit plný přenos vízové agendy z Kyjeva do Lvova, není to tak již v této chvílí bohužel možné.  Vízová agenda na Ukrajině je tak v současné době až do odvolání kompletně pozastavena.

Znamená to tedy i pozastavení veškerých Programů ekonomické migrace (Kvalifikovaný zaměstnanec, Vysoce kvalifikovaný zaměstnanec, Klíčový a vědecký personál, Mimořádné pracovní vízum) a týká se to i vydávání již povolených dlouhodobých a vstupních víz. Již zařazeným žadatelům zůstává místo v pomyslné "frontě" pro pozdější podání žádostí v případě uklidnění situace.  Konzulární pomoc pro české občany je poskytována za strany GK Lvov.

Je nám jasné, že jste, stejně jako my, na základě této těžké situace dotazováni ze všech stran.  Poměry se rapidně vyvíjí a o jakýchkoliv změnách Vás budeme informovat.  Kromě toho můžete sledovat také aktuální informace na webu MZV ČR, který bude pravidelně aktualizován  -

https://www.mzv.cz/jnp/cz/informace_pro_cizince/aktuality/vizove_sluzby_na_ukrajine_soucasny_stav.html

Pro dotazy týkající se Ukrajiny bude sloužit taktéž specializovaná infolinka jak na našem ministerstvu tak na Ministerstvu vnitra, které má také připravené aktuální informace pro občany Ukrajiny na svých webových stránkách -

https://www.mvcr.cz/clanek/informace-pro-obcany-ukrajiny.aspx


Děkuji za spolupráci a doufejme v lepší zítřky.

Jiří Kvasnička

koncepční oddělení
Vízový odbor
Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Toskánský palác

Visa Department
Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic
Tuscany Palace

Hradčanské nám. 5
118 00 Praha 1
Tel.: +420 2 2418 3046

24 February 2022

Je mléko dobrým zdrojem jódu? Jak se obsah jódu v potravinách sleduje a měří? Kdo a jak kontroluje doplňky stravy s jódem? Je stále významné sledovat zásobení jódem v České populaci?


Těmto a dalším otázkám se bude věnovat konference Jód 22, která se koná 11.3.2022 od 10:00 v prostorách Státního zdravotního ústavu. Posluchačům, kteří se nemohou dostavit osobně, nabízíme možnost sledovat konferenci živě prostřednictvím online přenosu.

V rámci programu se můžete těšit na prezentaci českých výzkumů i přednášky věnované monitorování příjmu jodu a související legislativě.

Konference probíhá pod záštitou Meziresortní komise pro řešení jodového deficit SZÚ. K účasti jsou srdečně zváni odborníci z oboru pediatrie, gynekologie, endokrinologie, hygieny výživy i životního prostředí, studenti i zájemci z řad laické veřejnosti.

RegistraceRegistrace: Konference Jód 22

Program: Konference Jód 22 Konference Jód 22

Pro aktuální informace o programu konference i dalších aktivitách MKJD sledujte facebookovou stránku  Centra podpory veřejného zdraví SZÚ

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Link: http://www.szu.cz/kalendar/pozvanka-na-odbornou-konferenci-jod-22

24 February 2022

Jste vědecký pracovník a zajímá Vás podnikání?

Budujete start-up zaměřený na zemědělsko-potravinářský sektor nebo se ho snažíte proměnit ve scale-up? 

 

Můžete využít řadu nabídek a přihlásit se do jednoho z programů nabízených EIT Food!

 

Připojte se k největší evropské komunitě start-upů, sledujte nové výzvy v průběhu celého roku a staňte se silným hráčem v oblasti zemědělsko-potravinářských inovací.

Termín pro přihlášení je 28. února 2022.

Další informace o programech pro podnikatele a start-upy najdete na stránkách https://eitfood.impacthub.cz/startup-programy/.

Zdroj: VŠCHT

EIT Food Hub Česko

Fakulta potravinářské a biochemické technologie

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

24 February 2022

Praha 23. února (ČTK) - Češi se vlivem pandemie koronaviru masově nepřesunuli k nákupům potravin na internetu. Tuto formu volí pětina lidí, je to o pět procentních bodů více než před začátkem šíření nákazy v roce 2019. Služby on-line supermarketů ještě nikdy nevyzkoušelo 56 procent českých zákazníků. Za největší nevýhody nákupů potravin na internetu lidé označili příplatek za dopravu a riziko, že dodané produkty nebudou kvalitou nebo množstvím odpovídat objednávce. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti KPMG. Data má ČTK k dispozici.

Nákupy potravin na internetu podle KPMG nejčastěji využívají lidé mezi 25 až 44 lety, z větších měst, s vyššími příjmy. Ve virtuálních nákupních košících dominují trvanlivé potraviny, nejméně často do nich zákazníci vkládají čerstvé ryby. Frekvence nákupů potravin na internetu není příliš vysoká, jen jednou měsíčně si nákup nechává dovézt čtvrtina lidí.

"Pouze šest procent respondentů nakupuje potraviny on-line několikrát týdně, dalších 22 procent jednou týdně. Podíl těch, kteří nakupují potraviny on-line jenom příležitostně, párkrát za rok, se téměř nemění a zůstává mezi 22 a 24 procenty," uvedla partnerka KPMG odpovědná za maloobchod Martina Štegová. Dodala, že nákupy potravin na internetu rostou, ale ne tak rychle, jak mnozí očekávali. V průzkumu 32 procent lidí uvedlo, že tuto formu zajištění potravin nikdy nevyzkoušelo a ani to neplánuje.

Do kamenných obchodů chodí 31 procent lidí méně často než před pandemií a dělá větší nákup. Menší obchody, kde se pohybuje méně lidí, upřednostňuje 12 procent dotázaných. Prodejny se samoobslužnými pokladnami nebo jinou bezkontaktní formou nákupu vyhledává vlivem pandemie devět procent Čechů.

"Na druhou stranu platí, že třetina zákazníků je zvyklá na samoobslužné pokladny a využívají je pokaždé, když mohou. Skenovací služby typu Scan and Go používá hlavně stejná skupina lidí jako samoobslužné pokladny. Nemožnost takového způsobu platby tak může znamenat potenciální ztrátu zákazníků, zvláště těch s menšími nákupy," řekl Lukáš Cingr, který v KPMG vede tým zaměřený na digitalizaci. Překážkou v používání samoobslužných pokladen je podle něj malý odkládací prostor na zakoupené zboží a nejistota lidí, zda zboží načítají správně.

Při nákupech potravin v kamenných obchodech 81 procent zákazníků oceňuje, že si může zboží prohlédnout a osahat. Tři z deseti lidí jsou spokojeni, že je nákup spojený s fyzikou aktivitou. Cestu do obchodu vnímají jako vítanou procházku.

Průzkum KPMG uskutečnila loni v listopadu mezi 1000 respondenty.

jif rdo

23 February 2022

Evropský parlament nechal zpracovat studii na téma vlivu influencerů na reklamu a ochranu spotřebitele na jednotném trhu.

Výbor Evropského parlamentu pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele (IMCO) nechal zpracovat studii na téma vlivu influencerů na reklamu a ochranu spotřebitele na jednotném trhu.

Marketing influencerů jako část reklamního průmyslu se v posledních letech intenzivně rozvíjí a stává se z něj jedna z nejpopulárnějších a nejefektivnějších forem reklamy online.

Rychle rostoucí trh influencerů současně představuje potenciální rizika pro spotřebitele a vytváří výzvy pro regulační orgány.

Studie zpracovaná na žádost Evropského parlamentu poskytuje informace a analýzy k vlivu influencerů na reklamu a ochranu spotřebitelů na jednotném trhu, identifikuje dosavadní dobrou praxi a nabízí doporučení pro budoucí kroky.

Studie je ke stažení na tomto odkazu (v angličtině):

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/IPOL_STU(2022)703350

 

Zdroj: MPO

Vydáno: 21. února 2022

Link: https://www.mpo.cz/cz/ochrana-spotrebitele/eu-a-spotrebitel/studie-na-tema-vlivu-influenceru-na-reklamu-a-ochranu-spotrebitele-na-jednotnem-trhu--266021/

23 February 2022

Ve středu 16. února se uskutečnila v pražském Domě Černá labuť diskuze mezi dvěma světy. Mezi zastánci živočišného mléka a příznivci jeho rostlinných alternativ.

U vchodu do budovy rozdávaly mladé dámy spojené s iniciativou Taste Fake Meat a Taste Fake Milk  jako welcome drink box rostlinné alternativy mléka s názvem Mylk a o chvíli později se v osmém patře stejného domu připíjelo mlékem kravským. Dva názory se sešly pod jednou střechou. A to čirou náhodou. Potravinářská komora České republiky uspořádala totiž svoji tiskovou konferenci na téma Mléko a mléčné výrobky do jídelníčku patří! v Art & Event Gallery Černá labuť. V nezávislém prostoru určeném pro společenské a firemní akce v centru Prahy, který je ale zároveň součástí objektu, jenž platí za první a největší tuzemský dům s veganskou nabídkou v Česku. Kontroverzní náhoda dala celé akci dynamiku a přinesla podnětnou debatu, která by se jinak sotva odehrála.

Nechceme očerňovat rostlinné alternativy mléka a mléčných výrobků, chceme jen informovat spotřebitele o výhodách či nevýhodách jednotlivých typů produktů,“ uvedl setkání inženýr Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Ten stojí společně s docentkou Šárkou Horáčkovou z VŠCHT Praha a jejich kolegy za vznikem publikace Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými, která byla na tiskové konferenci pokřtěna. Jak jinak, než kravským mlékem. Více zde.

 

Autor: Barbora Vojtová

Vydáno: 23. února 2022

Zdroj: https://www.nnmagazine.cz/mlekari-a-ochranci-zvirat-se-potkali-v-dome-cerna-labut/

23 February 2022

V poslední době značně stoupá zájem konzumentů o takzvané rostlinné alternativy mléka, mléčných výrobků, ale i masa a masných produktů. Jen za poslední dva roky prodeje rostlinných náhražek masa, mléka, sýrů nebo jogurtů vzrostly v EU o 49 procent a výhled do budoucna ukazuje na další zvyšování spotřeby těchto výrobků. Na současné trendy reagovala i Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny, které založily Platformu pro alternativní potraviny a nápoje (PAPN).

Článek můžeme zaslat na vyžádání.
 

 

22 February 2022

Instituce John Innes Center nacházející se ve Spojeném království oznámila, že předložila Ministerstvu životního prostředí, výživy a venkova (Department of Environment, Food and Rural Affairs) žádost o vysetí geneticky modifikované (GM) pšenice s vysokým obsahem železa na poli. Tato pšenice byla vyvinuta po úspěšných skleníkových experimentech v letech 2019 a 2021. Výsledky pokusů potvrdily, že zvýšený obsah železa je srovnatelný u rostlin pěstovaných ve skleníku i rostlin pěstovaných na poli. 

GM pšenice nese gen TaVIT2, který kóduje přenašeč železa. V první linii GM pšenice je tak oproti konvenčním odrůdám transportováno více železa v endospermu (části zrna, z níž se mele bílá mouka). V návaznosti na tento úspěch vědci využili znalosti o malých molekulách, které napomáhají dálkovému transportu železa a zinku v rostlině, a vyvinuli druhou generaci pšeničné linie, kdy rostliny mají v zrnu více železa a zinku.

Druhá generace rostlin GM pšenice bude pěstována vědeckou skupinou vedenou prof. Cristobalem Uauyem na polní stanici střediska v Bawburgh v letech 2022 až 2024 vždy od března do srpna.

Vědci doufají, že i polní pokusy povedou k biofortifikaci pšeničného zrna, které bude bezpečné pro lidskou spotřebu. Nedostatky zmíněných minerálních mikroživin jsou celosvětovým zdravotním problémem. Obsah železa v základních plodinách, jako je pšenice, je obtížné zlepšit konvenčním šlechtěním, proto je řada produktů pro lidskou spotřebu uměle obohacována. Bylo prokázáno, že mikroživiny železa a zinku jsou v mouce z GM pšenice potenciálně biologicky dostupnější pro absorpci v lidském střevě a mohou tak být velkým přínosem pro lidskou obživu. 

Zdroje:

 

Autor: Biotrin

Zdroj: https://www.biotrin.cz/je-psenice-s-vysokym-obsahem-zeleza-skutecne-na-dosah/

22 February 2022

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dnes představil nového náměstka sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání Petra Jílka. Ten má podle ministra Nekuly veškeré odborné předpoklady a zkušenosti v daném oboru. Také proto uspěl ve výběrovém řízení.

„Kolega Petr Jílek povede sekci, která hraje klíčovou roli při naplňování naší zemědělské politiky, především ve vztahu k rozvoji a zvyšování konkurenceschopnosti českého zemědělství a s důrazem na další rozvoj ekologického zemědělství. Moji důvěru má nejen díky tomu, že se výborně orientuje v této agendě a zná chod ministerstva včetně resortních organizací, ale jako odborníka ho uznávají jak zemědělci, tak odborná veřejnost. S ohledem na jeho zkušenosti, znalosti a dosavadní práci věřím, že jeho sekce zvládne náročné úkoly, které nás čekají kromě jiného v nové Společné zemědělské politice a v nových směrech, jako je například precizní nebo uhlíkové zemědělství,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Mezi priority nového náměstka Petra Jílka patří mj. zajistit rozvojem ekologického zemědělství zvýšení produkce biopotravin a zlepšení vztahů zemědělství k užívaným přírodním zdrojům a k tvorbě krajiny. Chce také, aby v národních dotačních programech a opatřeních byly dostatečné finanční prostředky, které umožní posílení konkurenceschopnosti českého zemědělství. Zaměří se rovněž na zlepšení transferu výsledků zemědělského výzkumu, poradenství a vzdělávání s cílem zvýšit know-how zemědělských podniků.

„Za klíčové považuji přispět k dalšímu rozvoj ekologického zemědělství s důrazem na produkci biopotravin. Věřím, že tento trend umožní naplnit i očekávání, která jsou v oblasti zlepšení péče o půdu a ochranu vod. Zásadní je pro mě také efektivní a cílená podpora citlivých komodit. Důraz chci klást i na přípravu českého zemědělství na nové výzvy vyplývající zejména ze strategie Farm to Fork, a zároveň s tím posílit také zemědělský výzkum v této oblasti,“ uvedl Petr Jílek, nový náměstek sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání.

Petr Jílek, který je ve funkci náměstka sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání od 22. 2. 2022, se narodil 14. 7. 1977 v Brně. Vystudoval Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně. V roce 2011 se stal ředitelem Odboru environmentálního a ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství, tuto pozici zastával také v letech 2019 až 2022. Od roku 2014 byl vrchním ředitelem sekce komoditní a rok poté se stal zástupcem náměstka sekce komodit, ekologického zemědělství a zahraničních vztahů. Hovoří anglicky a francouzsky. S partnerkou mají dvě děti.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

22 February 2022

Tisková zpráva – Odlesňování a znehodnocování lesů kvůli výrobkům, které se dovážejí do Evropy, situace na komoditních trzích nebo otázka rybolovných práv byla témata včerejšího zasedání ministrů zemědělství zemí EU na Radě pro zemědělství a rybolov. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) uvedl, že situace v sektoru prasat v České republice je i nadále kritická. Upozornil také na problémy s odbytem českých jablek.

Jedním z hlavních témat na zasedání Rady bylo odlesňování a znehodnocování lesů při produkci zemědělských výrobků a dřeva. Připravovaná pravidla obchodu se třetími zeměmi by měla zajistit, že EU nebude obchodovat se zbožím, při jehož výrobě dochází ke kácení
a degradaci lesů a pralesů.

„Chceme mít v Evropské unii přehled o tom, jaké výrobky se sem dováží a jak byly vyrobeny. Jde o to, aby kvůli produkci některých komodit, jako je například sója, hovězí maso, dřevo či palmový olej, nedocházelo ke kácení pralesů a dalšímu znehodnocování lesů. Jednoznačně s tímto souhlasím. Ochrana cenných ekosystémů a šetrné hospodaření v nich je pro mě prioritou,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Nařízení, o kterém nyní diskutují členské státy EU, se nedotkne pouze výrobců, ale také obchodníků a vývozců. Pro Česko je důležité nastavit parametry tak, aby nároky na výrobce a obchodníky nebyly zbytečně byrokraticky náročné a také aby nová pravidla nevedla k neúměrnému navýšení nároků na kontrolní orgány.

Česká strana proto navrhuje zjednodušit systém a odložit účinnost alespoň pro malé a střední podniky. Vedle dřeva se nařízení týká i palmového oleje, sóji, skotu a hovězího masa, kávy, kakaa a výrobků z nich, jako jsou kůže, čokoláda a nábytek.

V rámci debaty o situaci na komoditních trzích ministr Nekula znovu upozornil na kritickou situaci v sektoru prasat v České republice.

„Situace v chovech prasat se u nás nezlepšila, spíše naopak. Chovatelé produkují značně pod výrobními náklady a cenová situace je pro ně opravdu neúnosná. Opakovaně proto žádám o zavedení mimořádné finanční podpory na evropské úrovni do nejpostiženějších regionů, která je nezbytná pro udržení tohoto sektoru,“ uvedl ministr Nekula.

Evropská komise v této souvislosti uvedla možnost využít finanční prostředky z Programu rozvoje venkova, státní podpory nebo de minimis. Ministr Nekula dále upozornil na přetlak polských jablek na evropském trhu způsobený embargem na dovoz do Běloruska. To dopadá i na české pěstitele, kteří zaznamenávají menší odbyt, a nepříznivě ovlivňuje ceny nejen na českém trhu, ale i společném evropském trhu.

V rámci neformálního oběda ministr Nekula diskutoval se svými evropskými kolegy o využití vědy a výzkumu v oblasti rybolovu. Česká republika se jako vnitrozemský stát aktivně věnuje především otázkám sladkovodního rybolovu a akvakultury. V tomto sektoru má ČR velmi kvalitní vědeckou a akademickou základnu. Při nadcházejícím předsednictví v Radě EU bude proto Česká republika usilovat o nastavení vhodných podmínek pro udržitelný a odolný rozvoj akvakultury.

Dalšími tématy jednání ministrů zemědělství bylo například posílení soudržnosti zemědělské a obchodní politiky EU s cílem podpořit udržitelné potravinové systémy, podpora postavení zemědělců ve výrobním řetězci, fytosanitární opatření při dovozu do Unie, propagační politika zemědělských produktů nebo předpisy týkající se obchodování se psy.

V rámci zasedání se ministr Nekula setkal s německým ministrem výživy a zemědělství Cemem Özdemirem, s francouzskou ministryní pro námořní záležitosti Annick Girardinovou, s rakouskou ministryní zemědělství Elisabeth Köstingerovou, s belgickým ministrem zemědělství Davidem Clarinvalem a s komisařem pro životní prostředí, oceány a rybolov Virginiusem Sinkevičiusem.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

22 February 2022

Průměrnou spotřebu potravin a nápojů na obyvatele v roce 2020 ovlivnila pandemie covidu-19, změny však nebyly příliš výrazné. V roce 2020 se zvýšila průměrná spotřeba masa, mléka a mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, rýže i luštěnin připadající na jednoho obyvatele. Poklesla naopak spotřeba pekárenských výrobků, brambor, tuků a olejů a nealkoholických i alkoholických nápojů.

Více zde.

 

 

Zdroj: Časopis ČSÚ, Stastika a My, 2/2022, str. 9

Link: https://www.statistikaamy.cz/wp-content/uploads/2022/02/18042202.pdf

22 February 2022

Podle Honduraského kávového institutu je Honduras nadále na prvním místě v produkci kávy ve Střední Americe, na třetím v Latinské Americe a na šestém celosvětově. Káva je hlavním zemědělským exportním produktem, který přispívá asi 4% k celkovému honduraskému HDP a zhruba 30% k zemědělskému HDP. Káva je tak z hospodářského hlediska nejdůležitějším produktem tamního zemědělství a jejímu pěstování se věnují tisíce rodin. Roční produkce je proměnlivá, v průměru však za posledních 5 let činila zhruba 830 tisíc tun. Naprostá většina se exportuje a přibližně 50 tisíc tun je určeno pro domácí spotřebu. Honduras vyváží kávu do více než
56 zemí, přičemž mezi hlavní exportní destinace patří Německo, Spojené státy, Belgie, Itálie a Francie, kam směřuje více než 70% vývozu. Celková cena vyvezené kávy byla v roce 2020 vyčíslena na 868 mil. dolarů. Od roku 2017, kdy cena vyvezené kávy dosáhla téměř 1,3 mld. dolarů, se tak jednalo o další pokles.

Zdroj: Časopis ČSÚ, Stastika a My, 2/2022, str. 9

Link: https://www.statistikaamy.cz/wp-content/uploads/2022/02/18042202.pdf

22 February 2022

Během 10 let ubylo v Německu téměř 40% chovatelů prasat, meziročně došlo k poklesu o 9,4%. Na začátku listopadu roku 2021 bylo v Německu podle předběžných výsledků chováno 23,6 milionu prasat a německý statistický úřad uvádí, že se jednalo o nejnižší stavy prasat od roku 1996. Ke 3. listopadu 2021 bylo v Německu chováno 10,9 milionu prasat na výkrm, což odpovídalo snížení o 3,2% zvířat během půl roku. Pokles byl patrný zejména u výkrmových prasat s živou hmotností 50 až 80 kg, kde se populace snížila o 8,1%. Naproti tomu počet prasat ve výkrmu v hmotnostní kategorii 110 kg a více vzrostl o 7,1 %. 

 

Více zde.

 

Zdroj: Časopis ČSÚ, Stastika a My, 2/2022, str. 9

Link: https://www.statistikaamy.cz/wp-content/uploads/2022/02/18042202.pdf

22 February 2022

Praha 21. února 2022 – Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyplatil chovatelům včel v roce 2021 celkem 57 344 613 korun. Ukončil tak druhý rok tříletého včelařského programu na podporu chovu včelstev pro období 2020 až 2022. Objem vyplacených finančních prostředků byl z padesáti procent tvořen z prostředků EU a z padesáti procent z rozpočtu ČR.

Více zde.

 

Zdroj: SZIF

Vydáno: 21. 2. 2022

Link: 

22 February 2022

Dne 13. prosince 2021 zahájila Evropská komise veřejnou konzultacirevizi pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelům.

Revize se týká klíčových opatření ze strategie „Z farmy na vidličku“ a „Evropského plánu boje proti rakovině“:

·        Nutriční označování na přední straně obalu a kritéria pro stanovení výživových profilů za účelem omezení tvrzení: návrh zavést v EU harmonizované a povinné výživové označování na přední straně obalu a stanovit kritéria pro tzv. „výživové profily“

·        Označování původu: rozšíření povinných údajů o původu na některé výrobky

·        Vyznačování data: revize pravidel EU týkajících se vyznačování data (datum použitelnosti a datum minimální trvanlivosti)

·        Označování alkoholických nápojů: zavedení povinného uvádění seznamu složek a výživových údajů u všech alkoholických nápojů. 

Evropská komise bude při revizi nařízení o poskytování informací vycházet z úplného posouzení dopadů různých možností. Posouzení dopadů se bude zabývat rovněž stanovením výživových profilů podle nařízení (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin.


Tato veřejná konzultace přispěje k podkladům, které budou použity pro posouzení dopadů revize nařízení o poskytování informací. Je součástí širší konzultační strategie. Další konzultační činnosti budou zahrnovat cílené průzkumy a rozhovory se zainteresovanými organizacemi a orgány členských států. Očekává se, že návrh revize nařízení o poskytování informací bude předložen do konce roku 2022.

Do konzultace, která bude uzavřena dne 7. března 2022,  se mohou zapojit občané, zúčastněné strany a organizace. Doporučujeme zapojit se do této konzultace formou dotazníku (v českém jazyce). Dotazník lze vyplnit také anonymně.   

Více zde: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12749-Food-labelling-revision-of-rules-on-information-provided-to-consumers/public-consultation_cs

21 February 2022

SP ČR pro vás připravil bezplatný seminář k tématu zálohový systém na obaly na nápoje.

V první části seminář nabídne několik prezentací a různých pohledů na fungování zálohového systému, jeho možné dopady, přínosy či obavy, finanční a technologické souvislosti i zkušenosti ze zahraničí. Následovat bude diskusní část pouze pro členy Svazu jak nad otevřenými otázkami, tak nad pozicemi členů.

Zdroj: SP ČR

Link: https://www.spcr.cz/kalendar-akci/detailudalosti/3625/seminare/zalohovy-system-na-obaly-a-napoje