27 September 2022

Datum a čas: 5.10.2022 11:30 - 12:20
Místo: Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, Česká národní expozice, pavilon P, číslo stánku 10,11
Událost: seminář/konference

REGISTRACE ZDE

Seminář nabídne potřebné informace k vládním programům ekonomické migrace a aktuální situaci v oblasti zaměstnávání cizinců i v kontextu dění na Ukrajině. Seminář je určen především přímým zaměstnavatelům, kteří hledají odpovědi na otázky, jak legálně zaměstnat kvalifikované zaměstnance ze třetích zemí a také dalším subjektům, jež mají zájem se blíže seznámit s problematikou ekonomické migrace do ČR.

V případě zájmu se neváhejte registrovat vyplněním registračního formuláře do 4. října 2022.

Organizátor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Program:

-             Aktuální situace v oblasti zaměstnávání cizinců i v kontextu dění na Ukrajině

-             Informace o vládních programech ekonomické migrace

-             Program klíčový a vědecký personál

-             Program vysoce kvalifikovaný zaměstnanec

-             Program kvalifikovaný zaměstnanec

26 September 2022

Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Investice ze SAE stále častěji míří do potravinářských firem

Emirátské investiční společnosti našly zájem ve světových zemědělských a potravinářských firmách. Pokračuje tak trend, který začal již během pandemie a od té doby sílí. Jelikož v čele téměř všech hlavních investičních firem je někdo z vládnoucí emirátské rodiny, dá se předpokládat, že jde o plnění celonárodní strategie.

Nejnovější zprávou je nabídka IHC, giganta pod správou královské rodiny, na odkoupení 30% podílu kolumbijské společnosti Grupo Nutresa. Z pohledu IHC jde o zaměření na úplně nová teritoria a obory, jako jsou právě potraviny a zemědělství. V letošním roce také investovali většinu svých aktivit do obnovitelných zdrojů energií. Grupo Nutresa není v oboru žádný nováček, hodnota firmy se nyní pohybuje kolem 4 miliard USD a vlastní 70 značek distribuovaných ve více než 60 zemích.

Jak bylo řečeno, nejde v poslední době o ojedinělé zaměření. Investiční společnosti se sídlem v emirátském hlavním městě Abú Dhabí investují v potravinářství do celé škály odvětví. Před nedávnem šlo například o akvizici státního fondu ADQ, který koupil podíl agropodniku Louis Dreyfuss a přidal většinový podíl v ovocnářské firmě Unifrutti. Dalším případem může být nejnovější přírůstek do portfolia Mubadala Capital, která se zaměřila na K-Mac Enterprises, druhý největší provozovatel fastfoodových restaurací v USA.

Dalších příkladů je mnoho a jen dokazují, že ve spojení se zemědělstvím a potravinářstvím o SAE ještě hodně uslyšíme. Rostoucí zisky a bezbřehé investice do dalších firem, podpořené státní strategií zaměřenou na potravinovou bezpečnost, dělají z této země zajímavého budoucího partnera pro podnikání.

Zdroj: MZe ČR

26 September 2022

JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kampaň usilující o zvýšení spotřeby alkoholu v Japonsku pod palbou kritiky

Japonský trh s alkoholickými nápoji se zmenšuje v důsledku demografických změn, jako je klesající porodnost, stárnutí populace a změny životního stylu v důsledku pandemie. Japonská vláda proto vyhlásila celostátní soutěž, která má po velkém propadu daňových příjmů z alkoholu povzbudit mladé lidi k jeho větší konzumaci. Kampaň „Sake viva“ pořádaná Národní daňovou agenturou (NTA) vyzvala osoby ve věku 20 až 39 let, aby přišli s podnikatelskými nápady, kterými by se zvrátil trend klesající spotřeby alkoholu, a zatraktivnilo by se jeho pití.  NTA vyzvala soutěžící k vymýšlení nových produktů, designu a způsobů propagace domácího pití s cílem stimulovat poptávku mezi mladými lidmi. Účastníci byli rovněž vyzváni, aby prozkoumali metody prodeje s využitím virtuální reality. Soutěžící posílali své náměty do začátku záři, v říjnu budou finalisté pozváni na konzultace, po nichž se v listopadu v Tokiu uskuteční finálové kolo. Vítěz získá podporu pro obchodní využití svého plánu.

Po zveřejnění soutěže se NTA dostala pod palbu kritiky. Mnozí kritizovali myšlenku státem podporované propagace nezdravého alkoholu mezi mladými lidmi a ptali se, proč byla vůbec pořádána. Upozorňovali také na rozpor s požadavkem vlády, aby se restaurace zdržely podávání alkoholu v době pandemie. Důvod je vysvětlován následovně. Zákon o zřízení ministerstva financí, pod který spadá NTA uvádí, že jejím úkolem je „zdravý rozvoj odvětví alkoholických nápojů“. Dnes tvoří daň z alkoholu pouze 1,7 % z celkových daní, v roce 1980 činila 5 %, ale od počátku éry Meidži až po začátek éry Šowa (1868 – 1926) byla hlavním zdrojem příjmů a tvořila 20 – 30 %. Z tohoto důvodu se v minulosti objevily snahy o zlepšení podmínek výrobců alkoholu s cílem zajistit stabilní daňové příjmy. Na daňových úřadech v regionech pracují specializovaní hodnotitelé, kteří analyzují a hodnotí kvalitu piva, saké, vína a šóčú. NTA již nějakou dobu organizuje a sponzoruje také akce zaměřené na alkohol.

Skutečnost, že zákon definuje podporu producentů alkoholických nápojů jako úkol státní daňové správy, je sama o sobě zastaralá. Ale kampaň Sake viva! je projektem, který se zaměřuje na kulturní aspekty výroby a spotřeby alkoholu a vzhledem k tomu, že propagovat alkoholický průmysl není snadné, bude zajímavé, s jakými nápady soutěžící přijdou.

Zdroj: JapanTimes, Mainichi,

 

Zdroj: MZe ČR

26 September 2022

LIBANON

Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu,

Mob.: 00961 70 258 310, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ministerstvo zemědělství Libanonu aktivně hledá možnosti zlepšení postavení malých farmářů

Pomocí nového podpůrného programu se Libanon snaží poskytovat nezbytné vybavení včetně omezené finanční pomoci. Zejména organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) staví do popředí své aktivity na podporu malých rodinných farem. Program podpory drobných farmářů s přispěním FAO byl uveden v činnost v těchto dnech s cílem distribuce poukázek, každé v hodnotě USD 300,- na nákup základních zemědělských vstupů. Pro tento projekt bylo vybráno celkem 28 745 drobných zemědělců, kteří splnili kritéria způsobilosti. FAO také podpořila schéma distribuce poukázek vydané Světovým potravinovým programem (WFP) v rámci zemědělského projektu financovaného Evropskou unií. Tento program cílil na 3554 farmářů, Tento projekt je snahou zmírnit dopady bezprostřední ekonomické a finanční krize, které Libanon v současné době čelí. Zásadním problémem Libanonu je všude přítomná korupce a elitářství, které se projevují v tom, že státní pomoc většinou končí u velkoobchodníků místo u drobných farmářů. Představitelé státu veřejně rádi proklamují, že jsou si vědomi klíčové role malých zemědělců, kteří přispívají ke snižování chudoby a zlepšování potravinové bezpečnosti země.  Při rozdělování finančních prostředků však na nejvíce potřebnou kategorii zemědělců často zapomínají a dávají přednost velkoobchodníkům.

Zdroj: MZe ČR

23 September 2022

Ministerstvo životního prostředí České republiky spustilo nový účet na Twitteru v anglickém jazyce. Účet byl zřízen za účelem informování o novinkách a událostech v rámci českého předsednictví.

Twitterový účet v českém jazyce má ministerstvo již několik let, naleznete ho pod názvem @mzpcr . Nyní je možné sledovat dění týkající se Ministerstva životního prostředí také v anglickém jazyce na novém twitterovém účtu: @MoE_CZ.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

23 September 2022

Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele před italskými klobásami, které se prodávaly i v České republice. Je zde nebezpečí, že by mohly obsahovat zdravotně závadné bakterie listérie. Zákazníci těchto produktů v prodejně v Chrášťanech u Prahy nakoupili více než 50 kg. Pokud výrobek mají doma, neměli by jej konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

O přítomnosti rizikových produktů na českém trhu obdržela SVS informace prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF). Italské dozorové orgány informovaly ostatní členské státy Evropské unie o preventivním stahování zmíněných výrobků v souvislosti s případy onemocnění způsobenými listériemi na území Itálie.

Tři různé druhy italských klobás od téhož italského výrobce Agricola Tre Valli Soc.Coop A.R.L byly dle výsledků šetření v prodeji v jediné prodejně v ČR: Max Food SE, Za Tratí 235, 252 19 Chrášťany. Do jiných prodejen nebyly distribuovány. Do ČR bylo dovezeno 123,75 kg drůbežích klobás. Z tohoto množství se podařilo stáhnout z prodeje    68,4 kg. Zbývajících více než 55 kg se prodalo. I vzhledem k datům spotřeby mohou mít větší či menší část tohoto množství zákazníci doma.

Identifikace výrobku:
Název: Klobásy: Wudy Classico 250 g; Wudy Formggio 150 g; Wudy Grill 250 g
Výrobce: Agricola Tre Valli Soc.Coop A.R.L.
Příjemce zásilky: Max Food SE, Za Tratí 235, 252 19 Chrášťany
Datum minimální spotřeby (DMT): stahují se výrobky s těmito DMT – 21 9.2022, 27.9.2022, 15.10.2022, 23.10.2022, 25.10.2022, 30.10.2022, 31.10.2022, 1.11.2022, 11.11.2022, 12.11.2022, 13.11.2022, 16.11.2022

Baktérie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto baktérie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi, děti a těhotné ženy. Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Baktérie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

22 September 2022

Společnost SAFE zahájila kampaň "Na cestě k lepšímu označování výživových hodnot na přední straně obalu pro spotřebitele" s cílem zvýšit povědomí o současné nedostatečné účinnosti nejpoužívanějšího evropského označování výživových hodnot na přední straně obalu.

Evropská komise v současné době zvažuje několik typů nutričního značení na přední straně obalu (FOPNL) s cílem vytvořit harmonizovaný systém značení ve všech členských státech, přičemž mezi zvažovanými možnostmi je i Nutri-Score.

Označení Nutri-Score však přináší různé problémy, které by v případě, že by bylo zvoleno v rámci harmonizovaného systému FOPNL v EU, představovalo pro veřejné zdraví velké riziko. SAFE se proto zasazuje o podporu přijetí lepšího systému na ochranu evropských spotřebitelů.


V příloze níže naleznete novou tiskovou zprávu SAFE - Safe Food Advocacy Europe, která shrnuje některá nejdůležitější zjištění zprávy SAFE o Nutriscore.

Mezi hlavní zjištění zprávy patří například, že srovnávací analýza Nutriscore s jinými systémy označování odhalila, že výsledky Nutriscore se často jeví jako mnohem příznivější ve vztahu k ultra zpracovaným výrobkům nebo výrobkům s vysokým obsahem cukru/sodíku/kalorií. Nutriscore změnil svůj algoritmus pro řadu kategorií, čímž nepřímo přiznal předchozí nedostatky, ale nedokázal plně vyřešit stávající problémy. Nutriscore nezohledňuje stupeň zpracování výrobků, čímž zvýhodňuje ultrazpracované potravinářské výrobky. Součástí zprávy jsou i další zjištění.

 

Celá tisková zpráva v anglickém jazyce.

Autor: SAFE - Safe Food Advocacy Europe

Zdroj: https://www.safefoodadvocacy.eu/wp-content/uploads/2022/09/SAFE-Nutriscore-Press-release-.pdf

22 September 2022

Ideální klimatické prostředí a tradiční zemědělské zázemí dělají z Peru jednoho z největších producentů kávy na světě. Silná stránka Peru tkví v organických a speciálních kávách, po kterých v posledních letech strmě roste světová poptávka.

Pěstování kávy je v Peru rozmanité odvětví. Působí tu více než 230 tisíc rodin, které plně využívají lokální podmínky pro produkci kávy ve velmi vysoké kvalitě. Káva je tak zdrojem zaměstnání pro více než dva miliony Peruánců a je nejvíce exportovaným zemědělským produktem. 

Velký počet malých zemědělců vytváří konkurenční prostředí, díky kterému se zvyšuje nejen produktivita, ale také kvalita zrn.

Mnoho farmářů se v posledních letech začíná orientovat na pěstování organické kávy, které se v Peru ročně vyprodukuje okolo 120 tisíc tun, z nichž více než 95 % je vypěstováno právě drobnými zemědělci.

Několik z místních producentů bylo možné zahlédnout na festivalu kávy Villa Rica, který se konal od 31. srpna do 4. září v Limě. Návštěvníci měli možnost ochutnat nejen vzorky místní kávy, ale také různé výrobky z ní, jako například sirupy nebo sladkosti.

Zdroj: https://larazon.pe/

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Peru.

Autor: CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/peru-je-svetovy-lidr-v-pestovani-organicke-kavy

21 September 2022
Datum: 10.11.2022  9:30 – 17:00
Místo konání: Národní zemědělské muzeum, Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7
Organizátor: Potravinářská komora České republiky
Počernická 272/96, 10800 Praha 10
E-mailová adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tématické zaměření akce: potraviny
Cílová skupina: odborná i laická veřejnost
Kategorie: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

Srdečně zveme, na výroční konferenci Výboru pro udržitelnou a etickou produkci
při České technologické platformě pro potraviny,

Cesta potravinářského průmyslu směrem k udržitelnosti
která se uskuteční

10. listopadu 2022 od 9:30 hodin
v Národním zemědělském muzeu, velký sál 3.patro,
Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7

Záštitu nad konáním konference převzali:

  • předseda Zemědělského výboru PSP ČR Ing. Michal Kučera,
  • ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula,
  • Ministerstvo životního prostředí,
  • ministr pro evropské záležitosti doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D., v rámci Předsednictví České republiky v Radě EU 2022

Program konference bude výhledově přiložen.
Registrace nutná. Účast není zpoplatněna.

Svoji účast potvrďte na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. nejpozději do 5. listopadu 2022.

Přílohy

21 September 2022
Datum: 24.9.2022  10:00 – 17:00
Místo konání: Náměstí města Mikulov
Organizátor: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, z.s.
Nemocniční 1852/53, 78701 Šumperk
Adresa WWW: www.pro-bio.cz
E-mailová adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefon: 583 216 609
Tématické zaměření akce: Biopotraviny
Kategorie: Výstava, veletrh

Přijměte pozvání na festival tuzemských BIO vín spojený s ochutnávkou vynikajících BIO sýrů a dalších výrobků v biokvalitě z ekofarem napříč celou ČR. Pro návštěvníky je připravena například vinná a sýrařská tržnice, levandulová kavárna a mnoho dalšího. Více informací najdete na webových stránkách svazu PRO-BIO.

20 September 2022

Tisková zpráva 20. 9. 2022 V úterý se v Praze uskutečnil Kulatý stůl k prioritám PK ČR v rámci předsednictví ČR v Radě EU. Potravinářská komora České republiky (PK ČR) ve spolupráci se Stálým zastoupením PK ČR v Bruselu představila hostům aktuální témata týkající se Revize nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Zejména značení výživových hodnot na přední straně obalu, ochrana názvů masa a masných výrobků a dovoz potravin ze třetích zemí.

 

Komora před časem upozornila dotčená ministerstva na aktivity propagující rostlinné nápoje do škol, jako alternativu mléka a mléčných výrobků. Odpovědi ministra zemědělství, ministra zdravotnictví i předsedy zemědělského výboru PSP ČR reagovaly, že dlouhodobě podporují ochranu tzv. „vyhrazených názvů“ mléčných výrobků podle nařízení o jednotné organizaci trhu a usilují o rozšíření a ochranu názvů dalších tradičních výrobků, např. masa a masných výrobků.

 

Toto je jeden z příkladů, kdy může docházet ke klamání spotřebitele. Zákazník získává dojem, že rostlinný nápoj je alternativou k mléku. Většina rostlinných náhražek svojí výživovou hodnotou neodpovídá výživové hodnotě živočišných produktů. Jsou to zpravidla vysoce průmyslově zpracované potraviny, při jejichž výrobě se používá řada přídatných látek, a v řadě případů nemusí poskytovat v dostatečném množství některé důležité makro i mikronutrienty. „Je podstatné si uvědomit, že se jedná o naprosto jiný výrobek“, upřesňuje Jan Pivoňka, konzultant pro oblast udržitelné výroby a spotřeby PK ČR.

Prezidentka PK ČR Dana Večeřová představila další okruhy problémů, vysvětlila pozici komory a nabídla možná řešení. „Vytržení jednotlivostí z kontextu za účelem snadné komunikace a získání konkurenční výhody, vede k řešením, která jsou často ekonomicky zcela nesmyslná a zatěžují životní prostředí mnohem více než stávající přístup. Nabízí se tedy například otázka, zda se v rámci veganského způsobu stravování neřadí udržitelnost na vyšší příčku důležitosti než příznivost vlivu potraviny na lidský organismus“, zdůraznila Dana Večeřová.

V současné době dochází k rozvoji trhu s imitacemi živočišných potravin, které mají podobné senzorické vlastnosti, ale významně odlišnou výživovou hodnotu. Potraviny živočišného původu jsou prezentovány jako nezdravé, neetické a ohrožující životní prostředí. Doporučujeme přijetí národních předpisů a současně změnu evropského nařízení č. 1169/2011 a pro ochranu názvů dalších potravin živočišného původu.

V otázce označování na přední straně obalů (nejznámější je dnes systém NUTRI-SCORE) doporučujeme, aby schválený systém byl dobrovolný, jednotný, založený na vědeckém základě a nehodnotící potraviny na dobré a špatné. Preferujeme systém založený na pozitivní motivaci a zohledňující i stupeň zpracování potravin.

Navrhovaný systém (NUTRI-SCORE) diskriminuje celé skupiny potravin bez ohledu na obvyklý způsob konzumace, propaguje vysoce zpracované potraviny, které WHO považuje za rizikové a nezohledňuje další mikronutrienty (vitaminy a minerální látky). Systém kategorizuje potraviny na zdravé a nezdravé a ignoruje životní styl spotřebitelů, v konečném důsledku může ohrozit zdravotní stav obyvatel.

„Podle názoru Ministerstva zemědělství je dosavadní povinné značení nutričních hodnot dostatečné. Proto zavádění nového povinného systému nepodporujeme, a v případě NUTRI-SCORE jej považujeme za nešťastné, jelikož dojde k rozdělování potravin na dobré a špatné. Nejde hodnotit potravinu jako celek, důležité je podávat informaci o zastoupení jednotlivých živin v ní. Takové údaje jsou pro spotřebitele užitečné, aby se mohl správně rozhodnout o výběru potravin. A takové údaje už naši spotřebitelé mají,“ řekl Jindřich Fialka, náměstek Sekce potravinářství Ministerstva zemědělství ČR.

V Evropě jsou implementována nejpřísnější produkční pravidla pro potraviny na světě. Navrhujeme úpravu cílů Farm to Fork s ohledem na udržitelnost tak, aby nedošlo ke zhoršení konkurenceschopnosti evropských producentů, dalšímu zdražení potravin a ohrožení potravinového zabezpečení EU z důvodu stále se zvyšujícího objemu dovozu potravin ze třetích zemí.

Pozvání přijaly europoslankyně Kateřina Konečná, Michaela Šojdrová, Veronika Vrecionová a europoslanec Martin Hlaváček. Kulatého stolu se zúčastnil Michal Kučera, předseda Zemědělského výboru PSP ČR, Jindřich Fialka, náměstek pro řízení Sekce potravinářství MZe ČR a Jiří Šír, náměstek pro řízení Sekce EU a zahraničních vztahů MZe ČR.

Za Potravinářskou komoru ČR vystoupila prezidentka PK ČR Dana Večeřová, Jan Pivoňka, konzultant pro oblast udržitelné výroby a spotřeby PK ČR a Adéla Paďourková, stálé zastoupení PK ČR v Bruselu.

 

Tisková zpráva ke stažení 

 

 

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

Martin Hlaváček, europoslanec za ANO, skupina Renew Europe

Kateřina Konečná, europoslankyně za KSČM, Levice v Evropském parlamentu - GUE/NGL

Michaela Šojdrová, europoslankyně za KDU-ČSL, poslanecký klub Evropské lidové strany (Křesťanských demokratů)

Veronika Vrecionová, europoslankyně za ODS, skupina Evropských konzervativců a reformistů

20 September 2022

V roce 2012 spustila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) spotřebiteli velmi žádanou službu – web potravinynapranyri.cz (PnP). Za deset let zde SZPI informovala spotřebitele o zjištění 5 752 šarží nevyhovujících potravin, z toho 2 664 nebezpečných, 1 690 falšovaných a 1 398 nejakostních.

Jedná se o evropsky unikátní projekt v rychlosti zpřístupnění informace spotřebitelům a v míře detailnosti – u každé potraviny je uveden její název, výrobce, šarže, prodejce, typ pochybení a fotodokumentace.

Zájem spotřebitelů byl od počátku mimořádný, během prvních 24 hodin si stránku zobrazilo 200 000 unikátních návštěvníků, kteří si zobrazili 4 miliony položek. Právě hlasy spotřebitelů přinesly projektu cenu českého internetu Křišťálová lupa a ocenění Mobilní aplikace roku.

„Za deset let fungování se Potraviny na pranýři se všemi svými odnožemi staly nedílnou součástí tuzemského trhu s potravinami, pomáhají spotřebitelům činit kvalifikovaná rozhodnutí a kultivují výrobce i prodejce.“ uvádí ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula.

„Přes počáteční odmítání ze strany části provozovatelů jsou Potraviny na pranýři respektovány a využívány i samotnými provozovateli mj. pro monitorování situace na trhu.“ zdůrazňuje ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.

SZPI projekt průběžně rozšiřuje o mnoho odnoží. V roce 2013 Potravinářská inspekce zahájila provoz mobilní aplikace PnP, kterou si stáhlo 71 000 uživatelů pro operační systémy Android a iOS (a dříve i Windows). Kromě přehledu kontrolních zjištění zde mohou spotřebitelé podávat podněty.

Informace i o vyhovujících potravinách naleznou spotřebitelé na PnP od roku 2013 v sekci Tematické kontroly. Zde SZPI zveřejňuje výsledky uzavřených kontrolních akcí s přehledem všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků.

V roce 2015 byla SZPI pověřena kontrolou provozoven společného stravování (restaurace, kavárny, rychlé občerstvení atd.) a zároveň na PnP otevřela sekci Uzavřené provozovny. Tam spotřebitelé naleznou detailní informace o provozovnách, které inspektoři SZPI uzavřeli pro neakceptovatelnou hygienickou situaci.

SZPI s projektem PnP míří i na mladší spotřebitele, kteří upřednostňují komunikaci na online sociálních sítích. V roce 2014 proto SZPI spustila profil PnP na Facebooku (36 500+ sledujících uživatelů) a Twitteru (5 200+ sledujících uživatelů) a od roku 2016 na Instagramu (cca 2 000 sledujících uživatelů).

Potravinářská inspekce se mnoho let a se vrůstající intenzitou věnuje kontrole online forem prodeje, zejména e-shopům, prodeji přes sociální sítě, internetovým bazarům apod. V roce 2019 SZPI na PnP zprovoznila sekci Rizikové weby, kde spotřebitele varuje před e-shopy závažně porušujícími právní předpisy ČR a EU, jež zpravidla sídlí mimo EU a dle dosud platného právního rámce vůči nim nebylo možné přijmout adekvátní opatření.

Novela zákona o potravinách (č. 146/2002 Sb.) účinná od 1. 10. 2022 pověřila Potravinářskou inspekci pravomocí nařídit blokaci webových stránek s nabídkou nebezpečných potravin nebo s obsahem závažně porušujícím právní předpisy. Blokaci musí provést všichni poskytovatelé služby přístupu k internetu v ČR do 15 dnů od uvedení na „seznamu blokovaných internetových stránek“. Tyto stránky budou mj. uvedeny na PnP v sekci Rizikové weby se zdůrazněním, že jde o stránky v ČR blokované.

Pravomoc nařídit blokaci uvedených webů přispěje k řešení dlouhodobého problému, kdy provozovatelé webů registrovaných mimo EU mohli cílit na tuzemského spotřebitele nabídkou zboží v českém jazyce, za české koruny a možností zasílat zboží do ČR, přičemž nebylo možné je donutit dodržovat právní předpisy ČR a EU. Prostřednictvím podnětů ke kontrole si na porušování svých práv stěžovalo významné množství tuzemských spotřebitelů.

Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

20. 9. 2022

 
20 September 2022
Risk Assessment Research Assembly, Berlín, 7. prosince 2022

RARA

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) otevřel registraci k účasti na shromáždění RARA (Risk Assessment Research Assembly), které se bude konat 7. prosince 2022 v Berlíně.
Nenechte si ujít příležitost zapojit se do této networkingové akce a vyjádřit se k tomu, jak může bezpečnost potravin podpořit udržitelné potravinové systémy a Zelenou dohodu pro Evropu!
Uzávěrka registrace je do půlnoci 24. října 2022. Vzhledem k tomu, že počet míst je omezen, doporučujeme nečekat na poslední chvíli.

Představení RARA
Aby podpořil soulad mezi financováním výzkumu na národní úrovni a na úrovni EU, svolává EFSA poskytovatele finančních prostředků, tvůrce politik/rozhodovací orgány a přední výzkumné pracovníky v oblasti bezpečnosti potravin, aby společně ukázali, jak mohou výsledky výzkumu podpořit dosažení cílů udržitelného rozvoje a Zelené dohody pro Evropu.
Akce je významnou příležitostí ke shromáždění a sdílení znalostí a výzkumných potřeb mezi klíčovými aktéry. Můžete se vyjádřit k budoucímu směřování veřejného financování a výzkumu v oblasti hodnocení rizik v oblasti bezpečnosti potravin, a to jak na národní úrovni, tak na úrovni EU.
Po úvodním RARA v roce 2018 se bude jednat o druhé shromáždění k výzkumu v oblasti hodnocení rizik.
V rámci jednodenní akce se uskuteční několik plenárních zasedání, která nabídnou mezinárodní pohledy a panelové debaty, a tři paralelní zasedání, která umožní hlubší diskusi a interakci.

Podrobný program naleznete zde.

Kdo by se měl shromáždění zúčastnit?
Konference je určena národním poskytovatelům finančních prostředků na výzkum, tvůrcům politik/rozhodovacím orgánům a předním výzkumným pracovníkům v oblasti bezpečnosti potravin, zájemcům o program Horizont Evropa a národním i globálním aktérům v oblasti potravin.
Účast je omezena na maximálně 300 účastníků. Konečný výběr bude usilovat o vyvážené zastoupení odborných znalostí a zkušeností.

Registrační formulář je k dispozici zde.

Upozorňujeme, že registrace bude ukončena po dosažení maximálního počtu účastníků nebo nejpozději do půlnoci 24. října 2022.

Po uzavření registrace budou potenciální účastníci informováni, zda byli vybráni k účasti.

Zdroj: EFSA

20 September 2022

Plýtvání potravinami je v posledních letech čím dál častěji skloňované téma. I v dnešní době nakupujeme takové množství jídla, které nejsme schopni zkonzumovat, a tyto potraviny následně končí na skládce. Jak jsou na tom Češi doopravdy?

V České republice vyhazují potraviny hlavně domácnosti. Zhruba pětina odpadu v podobě potravin vzniká už při jejich zpracování. „Je změřeno, že každoročně se v EU vyplýtvá zhruba 90 milionů tun potravin. To představuje asi 170 kg na osobu ročně v rámci Evropy. V České republice jsme na tom o něco lépe. Podle různých údajů je to asi 50–80 kg na osobu za rok. A tyto trendy se v ČR zlepšují,“ řekla Dana Tříska, vedoucí oddělení potravinového řetězce Ministerstva zemědělství.

Nejčastější příčiny plýtvání potravinami v domácnosti patří :

  • Znehodnocení potravin v průběhu skladování
  • Překročení data použitelnosti
  • Překročení data minimální trvanlivosti
  • Velké množství navařeného jídla
  • Neodpovídající kvalita koupené potraviny
S trochou nadsázky by se dalo říct, že lidé, kteří mají blíž k „venkovskému stylu života“, vyhazují mnohem méně potravin než ti, kteří žijí ve městech. Konkrétně se jedná o 53,6 kilogramu na osobu za rok. Přesně tolik v průměru vyhodí lidé, kteří žijí v zalidněnějších částech měst, například na sídlištích nebo v centrech. Naopak nejméně vyhodí lidé s bydlištěm na venkově, kde toto číslo představuje zhruba 29,1 kilogramu na osobu za rok.

V případě, že domácnosti před nákupem kontrolují své zásoby, znamená to, že méně plýtvají. Naopak, pokud má domácnost obtíže s naplánováním nákupu, začne více plýtvat.

V rámci průzkumu, který provedl Ústav zemědělské ekonomiky a informací Ministerstva zemědělství v roce 2019, bylo zjištěno, že téměř 80 procent respondentů nikdy nevyhazuje nealkoholické nápoje. Více než 60 procent z dotázaných uvedlo, že se nezbavuje masa a masných výrobků, a přibližně 54 procent respondentů nevyhazuje mléko a mléčné produkty.

„Mezi nejčastější důvody, proč vyhazujeme jídlo, je fakt, že ho nestihneme sníst do data jeho spotřeby. To v průzkumu přiznalo téměř 51 procent z dotázaných. Dalšími důvody jsou nehody při vaření a nespotřebované zbytky potravin. Překvapivým důvodem k vyhození potraviny je skutečnost, že potravina byla již zkažená při nákupu. Samozřejmě musíme zmínit špatné uskladnění potravin. Což přiznalo téměř 20 procent domácností. Je třeba si uvědomit, že každá lednička chladí jinak, a hlavně, v každém patře dané ledničky je jiná teplota,“ říká Dana Tříska.

Uspořádání potravin v ledničce

Často se stane, že si přineseme domů nákup potravin a bezmyšlenkovitě je vyskládáme do lednice podle toho, kde je zrovna volné místo. To je ale veliká chyba, kvůli které po nějaké době putují potraviny zbytečně do odpadkového koše. Různé druhy potravin totiž potřebují různé teploty. Pokud potraviny uložíme správně, ušetříme tím, protože vyhazovat zkažené potraviny je drahé a zároveň jde o zbytečné plýtvání. Je třeba se také vyvarovat přeplňování, protože v lednici, která je přeplněná, necirkuluje správně vzduch a potraviny tak jsou nedostatečně ochlazované. A jak správně potraviny v ledničce rozmístit? Jednoduchá rada zní: „Do nejnižších polic patří rychle se kazící potraviny.“

Pokud půjdeme od spodních polic, budeme potraviny rozmisťovat ideálně tak, jak znázorňuje infografika:

 

Důležité je kupovat kvalitní potraviny

Mohlo by se zdát, že důležité je mít plné zásoby potravin jak v chladničce, tak ve spíži nebo ve sklepě. Opak je ale pravdou. Pokud nakupujeme veliké množství potravin, ve většině případů nejsme schopni veškeré zásoby zkonzumovat a část tohoto jídla tak putuje do odpadkového koše a následně na skládku. Což je obrovská škoda. Důležitým krokem před každou cestou do obchodu s potravinami je mít přehled, co vlastně doma máme a co zrovna potřebujeme.

Během samotného nákupu je důležité nakupovat především kvalitně. Mnohdy se stává, že zakoupené potraviny v akci nejsou tou nejlepší volbou. Obchodníci se takto často zbavují potravin, které mají například v nejbližších dnech expiraci. Potraviny ve slevách proto vybírejte a prohlížejte pečlivěji.

Doporučujeme nakupovat spíše menší množství potravin, ale zato kvalitních, u kterých máte jistotu, že jsou od prověřených farmářů, zemědělců nebo chovatelů. Pokud pořídíte menší množství kvalitních potravin, budete mít větší šanci toto jídlo zkonzumovat a nebudete muset řešit otázku vyhazování a plýtvání.

Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin. Samozřejmě, že s kvalitou často souvisí i vyšší cena. Zároveň ale není nutné vždy přeplňovat nákupní košíky a zbytečně se tak o několik dní později některých potravin zbavovat.

Autor: www.akademiekvality.cz

Zdroj: https://www.akademiekvality.cz/clanek/cesi-se-zlepsuji-plytvaji-potravinami-mene-nez-pred-lety

19 September 2022

Od 20. do 26. září proběhne řada akcí, přednášek, diskusí, výstav, procházek do přírody či kvízů během Evropského týdne udržitelného rozvoje (ETUR). Ten od roku 2015 popularizuje myšlenky a Cíle udržitelného rozvoje a každoročně se ho účastní desetitisíce lidí po celé Evropě. Zájemci mohou navštívit například akce Univerzity Karlovy, Ministerstva pro místní rozvoj, Českých priorit, Národního muzea a studentských spolků.

Ministerstvo životního prostředí během Evropského týdne udržitelného rozvoje pořádá i vlastní akce, první z nich je Zahajovací večer v úterý 20. září v Kampusu Hybernská v Praze od 18 hodin. Večer představí akce o udržitelnosti, které budou na podzim probíhat, rozhovor s kurátorem Národního muzea o vystavování udržitelného rozvoje, autorské čtení environmentální poezie a zábavné aktivity spojené s forecastováním.

Na závěr hlavního týdne ETUR připravuje Ministerstvo životního prostředí debatu se zástupkyněmi a zástupci akademického sektoru a médií na téma Potřebujeme vědecký konsenzus? Debata proběhne v pondělí 26. září v Kampusu Hybernská od 18 h. Tereza Stöckelová z Akademie věd, Petr Koubský z Deníku N a Hana Kosová a Petr Pokorný z Univerzity Karlovy budou debatovat o tom, co vlastně je vědecký konsenzus, jakou roli má věda ve veřejných politikách a jak dostat její poznat k široké veřejnosti.

Informace o všech akcích najdou zájemci na webu tydenudrzitelnosti.cz. Organizátoři si zde mohou zaregistrovat vlastní akci. Aby se mohlo zapojit co nejvíce akcí, je možné registrovat akce, které spadají do období 18. září až 8. října.

Na Evropský týden udržitelného rozvoje navazuje iniciativa Udržitelný podzim, která sdružuje partnerské organizace z různých oblastí pořádající akce o udržitelnosti během celého podzimu 2022. Kalendář těchto akcí je taktéž k dispozici na webutydenudrzitelnosti.cz/udrzitelny-podzim.

Česká republika je během ETURu dlouhodobě jednou z nejaktivnějších zemí v Evropě.

Evropský týden mobility

S udržitelností souvisí i čistá mobilita, na kterou cílí Evropský týden mobility (European Mobility Week). Od 16. do 22. září probíhá již 20.ročník, který tradičně završí Mezinárodní den bez aut. Do letošního ročníku, který zastřešuje téma „Lepší dostupnost“, se zaregistrovalo 24 českých měst. Ta díky workshopům, přednáškám, sportovním a kulturním aktivitám nebo akcím pro děti přiblíží, jak vypadá udržitelná mobilita v praxi.

Bohatý program připravili například v Chrudimi, Hradci Králové, Praze, Opavě, Štětí, nebo Ústí nad Labem. Nechybí ani dočasná či trvalá opatření ve prospěch chůze, cyklistiky, či veřejné dopravy. Třeba Nový Jičín bude mít po celý týden MHD zdarma. Všechna přihlášená města a aktivity, které v rámci Evropského týdne mobility naplánovala, naleznete na stránkách Evropského týdne mobility.

Součástí jsou i další doprovodné akce spojené s udržitelnou dopravou. Do kampaně Pěšky do školy se zapojilo rekordní množství škol, které se snaží motivovat děti, učitele i rodiče, aby na cesty do školy používali kola, koloběžky, ale hlavně vlastní nohy. Hned zrána tak udělají něco pro své zdraví, a ještě napomohou bezpečnějšímu a zdravějšímu prostředí v okolí škol.

Běží také zářijová výzva Do práce na kole. I ta vyzývá, aby co nejvíce lidí nechávalo auto doma a na cesty za povinnostmi využívali kolo a další dopravní prostředky na vlastní pohon nebo šli pěšky. Další akcí na podporu chůze v rámci každodenních aktivit je Výzva 10 000 kroků, které se účastní stovka měst a deset tisíc aktivních účastníků. Ulice bez aut, zato plné her, domácích dobrot, hudby, divadla, přednášek, workshopů, a především sousedské pohody zažijete na sedmnáctém ročníku sousedských slavností Zažít město jinak.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

19 September 2022

Ministerstvo zemědělství zve české firmy k účasti na společné expozici na prestižním mezinárodní potravinářském veletrh Foodex Japan 2022, který se uskuteční ve dnech 7. – 10. března 2023 na výstavišti Big Sight v Tokiu (Japonsko).

S cílem podpořit firmy vyrábějící a obchodující s českými potravinami v pronikání na zahraniční trhy připravuje Ministerstvo zemědělství na tomto veletrhu národní expozici.

Máte tak možnost mít v této expozici zajištěny zvýhodněné podmínky účasti! Vaše účast na veletrhu bude zahrnuta také v tištěném propagačním katalogu – Průvodce expozicí.

Účast firem na tomto veletrhu je podporována v rámci dotačního podprogramu 9.H. Podpora účasti na mezinárodních veletrzích a výstavách v zahraničí.

Stavba expozice včetně technického zabezpečení je plně v režii Ministerstva zemědělství, firmy si objednají vlastní plochu o velikosti 3 m2.

Přihlášku k účasti do společné expozice Ministerstva zemědělství na veletrhu Foodex Japan 2023 je nutno zaslat nejpozději do 17. října 2022 na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (viz dále v dokumentu, který je přílohou).

Přílohy

19 September 2022

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele, že se na českém trhu objevily kozí sýry od francouzského výrobce, které by mohly obsahovat úlomky kovu. Část výrobků se podařilo zadržet ve skladech, část se dostala do prodejen různých obchodních řetězců. Spotřebitelé by neměli produkty konzumovat a mohou je vrátit v místě prodeje.

O výskytu rizikového výrobku na jejich trhu informoval ostatní členské státy francouzský výrobce sýrů Société Fromagère de Riblaire. Ten stahuje z trhu a od spotřebitelů tři druhy kozího sýra (Bûches de chèvre, Sainte Maure, Rondin), distribuovaného navíc pod různými značkami. Z následného šetření SVS vyplynulo, že se na český trh dostaly dva různé výrobky (celkem cca 7500 balení)

Identifikace výrobku č. 1:

Název: Buche Fondante Président 180 g
Šarže: 228 AD 01320 s datem spotřeby 15.10.2022, 1920 ks; 234 AD 01320 s datem spotřeby 21.10.2022, 1920 ks (2x); 241 AD 180 s datem spotřeby 28.10.2022, 1082 ks

Více než třetina ze zhruba 6800 balení sýra (výrobku č. 1), které byly v ČR distribuovány, se podařilo zablokovat ve skladu distributora v Říčanech u Prahy a bude následně zlikvidováno. Větší část množství již byla distribuována dalším odběratelům, mezi nimiž byli především velké řetězce prodávající potraviny (Tesco, Albert, Billa, Kaufland) či internetový obchod Košík.

Identifikace výrobku č. 2

Název: Kozí sýr s bílou plísní – rolka 200 g
Doba minimální trvanlivosti: 29. 9. 2022

Celá šarže výrobku č. 2 (cca 100 kg) byla ze skladů obchodního řetězce Lidl distribuována na prodejny tohoto řetěze. V současné době probíhá stahování výrobku, stažená potravina bude neškodně odstraněna. Obchodní řetězec Lidl již o možnosti vracet výrobek informoval na svých webových stránkách i oficiálním facebookovém profilu.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

https://www.svscr.cz/wp-content/uploads/2022/09/výrobek-č.-1-250x129.png 250w, https://www.svscr.cz/wp-content/uploads/2022/09/výrobek-č.-1-120x62.png 120w, https://www.svscr.cz/wp-content/uploads/2022/09/výrobek-č.-1-300x154.png 300w" alt="výrobek č. 1" class="alignnone size-full wp-image-41533" style="box-sizing: border-box; max-width: 100%; border: 0px; vertical-align: middle; margin: auto !important; padding: 5px 10px 10px !important;" />

19 September 2022

Datum a čas: 20. 9. 2022 od 9:30 hodin

Místo: Ústřední inspektorát Stání zemědělské a potravinářské inspekce, Květná 15, Brno
 

Vystupující: 

Zdeněk Nekula, ministr zemědělství ČR
Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI
 

Při příležitosti 10 let existence evropsky unikátního projektu informování spotřebitelů o zjištění nebezpečných, falšovaných a nejakostních potravin státní dozorovou organizací – Potraviny na pranýři – vyhodnotíme klíčové ukazatele projektu a seznámíme veřejnost s oblastmi dalšího rozvoje služeb tuzemským spotřebitelům a novými kontrolními kompetencemi SZPI.

Účast prosím potvrďte a další informace získáte na uvedených kontaktech:

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,

tel.: 542 426 633.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
19 September 2022

Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

V saúdském Rijádu proběhl veletrh Foodex

Sezona veletrhů na Blízkém východě začíná a s ní přicházejí první akce v regionu. V hlavním saúdsko-arabském městě Rijád proběhl 13. až 16. září potravinářsko-zemědělský veletrh Foodex Saudi. Jelikož bylo rijádské veletržní výstaviště během posledních dvou let využíváno jako očkovací centrum, šlo o jeden z prvních veletrhů po obnovení normálního provozu.

Celkově se situace v zemi stabilizovala a již není vyžadováno ani nošení roušek. Oproti nedalekým SAE, kde se stále kontroluje očkování nebo PCR testy, se do Saúdské Arábie dá již cestovat volně. Přesto určitý počet především zahraničních návštěvníků stále využíval respirátory.

Po dlouhé prodlevě bylo zajímavé vidět, v jakém stylu a rozsahu tento veletrh proběhne. Letošní ročník obsadil pouze dvě haly výstaviště a pro zaručení vyšší návštěvnosti přidala veletržní správa do stejného termínu také bezpečnostní veletrh INTERSEC. Překvapivá byla nižší účast nejen místních saúdských, ale také evropských firem.

Velkou část výstavní plochy obsadily gastronomické IT systémy, které se zaměřují na platby a objednávky. Zastoupeny byly firmy se zaměřením na plastové obaly, především z Jordánska, což bylo v regionu, který se snaží spotřebu jednorázových plastů silně omezovat, poněkud překvapivé. Vedle nich se objevily firmy logistické a dokonce jedna leasingová společnost, což na veletrhu Foodex vytvořilo poněkud nečekaný mix.

Co se týče zastoupení států a potravinářských firem, z těch evropských jsme mohli najít Bulharsko, Itálii, Polsko a Španělsko. V případě prvních tří jmenovaných šlo pouze o soukromé stánky jedné firmy. Největší výstavní plochu zabralo Španělsko (přibližně 10 firem), Indie, Pakistán a Rusko. Jak bylo již zmíněno, za saúdsko-arabské firmy byla účast skromnější se zaměřením spíše na gastro servis.

Pokud se podíváme na návštěvnost, ta byla pocitově silná, což mohlo být způsobeno menší výstavní plochou. Také bylo obtížné rozlišit, zda se jednalo čistě o návštěvnost z řad odborné veřejnosti. Přesto byly prostory veletrhu, který zde již tradičně probíhal vždy odpoledne od 16 do 23 hodin, neustále zaplněny.

I když si z veletrhu odnáším zajímavé kontakty na firmy zabývající se technologiemi krytého zemědělství, několik místních distributorů a zemědělskou univerzitu, kde spatřuji možnost spolupráce s českými akademiky, jde o jeden z menších regionálních veletrhů. Pokud jsou firmy nuceny si v současné těžké době vybrat nižší počet akcí, na kterých vystavovat, bude u potravinářů zřejmě vévodit dubajský Gulfood či další veletrhy ve SAE, které lákají návštěvníky z celého světa.

Pro více informací o veletrhu nebo o dalších akcích v regionu Blízkého východu mě můžete kdykoliv kontaktovat.

LIBANON

19 September 2022

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.:+381  63 388931, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

SRBSKO – se potýká s nedostatkem skotu

Srbsko se v posledním období potýká s nedostatkem skotu, a to nejen mléčného, ale také masného. Situace byla způsobena nárůstem cen krmiv a energií a přetrvávajícími nízkými výkupními cenami mléka. Za této situace řada chovatelů snižovala stavy svých stád. Jednalo se především o menší chovatele s malými počty dobytka, kteří v Srbsku převládají. Proto majitelé jatek stále častěji hledají zástavový skot v zahraničí a někteří větší chovatelé mléčného skotu plánují rozšíření svých stád a chtějí se více zaměřit na selekci zvířat, aby dosáhli vyšší produktivity výroby ať mléka nebo masa.  I z tohoto důvodu roste zájem o kvalitní českou genetiku zvířat, ale také o české metody a postupy sledování a selekce zvířat. Proto se Ministerstvo zemědělství ĆR ve spolupráci se zastupitelským úřadem České republiky v Bělehradě rozhodlo na říjen připravit seminář o genetice českého skotu, kde vystoupí čeští odborníci na tuto problematiku. Cílem je připomenout a hlavně rozšířit povědomí o kvalitách české genetiky skotu nejen mezi širší odbornou veřejností, ale především mezi jednotlivými chovateli skotu v Srbsku.

CHORVATSKO – zastropovalo ceny vybraných základních potravin

V uplynulém týdnu Chorvatsko představilo vládní opatření na zmírnění dopadů rostoucích cen. Kromě fixace cen elektrické a tepelné energie je součástí těchto opatření také zastropování cen vybraných druhů potravin. Vládním nařízením byly stanoveny maximální maloprodejní ceny a maximální obchodní marže pro vybrané základní potraviny. Jedná se o slunečnicový olej (cca. 2,12 EUR/litr a 5 %), UHT mléko 2,8 % tuku (cca. 0,98 EUR/litr a 5 %), cukr krystal (cca. 1,06 EUR/kg a 1 %), mouka typ 550 (cca. 0,8 EUR/kg a 5 %), mouka typ 400 (cca. 0,84 EUR/kg a 5 %), vepřová plec bezy kosti (cca. 3,32 EUR/kg a 1 %), vepřová krkovice s kostí (cca. 3,32 EUR/kg a 1 %), vepřové mleté maso balené (cca. 4,38 EUR/kg a 1 %) a čerstvé kuře celé (cca. 3,32 EUR/kg a 5 %). Chorvatsko se tak přidalo k řadě dalších zemí západního Balkánu, které již dříve stanovily maximální ceny vybraných základních potravin. Podle chorvatského premiéra Plenkoviće povede zastropování těchto cen ke snížení ceny spotřebního koše o 30 %.

19 September 2022

Tisková zpráva – Potravinové zabezpečení a role evropského zemědělství a potravinářství v udržitelné globální produkci potravin byly hlavními tématy dnešního neformálního zasedání ministrů zemědělství Evropské unie v Praze. Ministři se shodli, že EU musí nyní postupovat koordinovaně a co nejvíce podpořit udržitelné zvýšení zemědělské produkce a urychlit využití moderních technik v zemědělství. Zasedání předsedal ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) a zúčastnili se také komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski, zástupci nevládních organizací, Evropského parlamentu, akademici a ministři zemědělství Ukrajiny, Gruzie a Moldavska.

Ruská invaze na Ukrajinu, doznívající následky pandemie i postupující změna klimatu mají velký dopad na globální potravinové zabezpečení i ceny potravin ve světě. Ministři zemědělství diskutovali hlavně o tom, jak zajistit dostatečnou produkci potravin, distribuovat je do nejohroženějších zemí, a zároveň dbát na udržitelnost. Jedním z hlavních řešení je využití inovací, výsledků výzkumu a moderních technologií, včetně precizního zemědělství, které umožní další snižování spotřeby pesticidů a hnojiv při zachování nezbytné produktivity.

„Přestože potravin je v Evropské unii dostatek, pandemie a ruská invaze na Ukrajinu prohloubila potravinovou krizi ve světě. V Unii máme zásadní úkol, a to udržitelně zvýšit zemědělskou produkci, snížit plýtvání potravinami a zajistit, aby lidé po celém světě měli přístup ke kvalitním potravinám. Možná nastal čas na přehodnocení některých tradičních přístupů v produkci potravin ve prospěch nových moderních technik,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Věda a inovace

Právě věda, inovace a moderní metody šlechtění v zemědělství byly jedněmi z hlavních témat jednání. Součástí byly odborné příspěvky profesora Miroslava Trnky z Mendelovy univerzity v Brně a doktora Romana Hobzy z Akademie věd České republiky. Oba uvedli, že nové trendy můžou v EU pomoct při snižování používání pesticidů a hnojiv, při hospodaření s vodou nebo ve šlechtění nových odrůd odolnějších na extrémní výkyvy počasí a nové škůdce a choroby rostlin. Ministři se shodli, že EU musí na vývoj moderních trendů co nejrychleji reagovat a nebránit inovacím. Důležitá proto je změna zastaralého legislativního rámce, kterým Evropská unie reguluje využití moderních metod šlechtění rostlin. Tento rámec nejen omezuje evropské zemědělce, ale vede i k odlivu špičkových odborníků do zemí mimo Evropskou unii, takže škody jsou mimořádné.

„I když válka na Ukrajině nepříznivě ovlivňuje produkci potravin, komoditní trhy, ceny energií, a tím pádem nás všechny, nesmíme jako Evropská unie rezignovat na péči o krajinu. Nutně potřebujeme plodiny odolné proti suchu, mrazům, chorobám a škůdcům, které vyžadují méně pesticidů a umělých hnojiv. Proto jsem rád, že pan komisař jasně deklaroval připravenost Evropské komise předložit v krátké době návrhy předpisů týkajících se šlechtění rostlin, které dosavadní problémy pomohou vyřešit,“ uvedl ministr Nekula.

Situace na Ukrajině, vývoz komodit

V souvislosti s potravinovým zabezpečením a distribucí potravin shrnul ministr zemědělství Ukrajiny Mykola Solskyi aktuální výzvy, s nimiž se Ukrajina v této oblasti potýká. Rovněž zdůraznil význam tzv. solidarity lanes, které zprostředkovala EU, a požádal o jejich další rozšíření. Kvůli obsazení některých ukrajinských přístavů ruskými vojáky se musí obilí z Ukrajiny dostat i jinými cestami.

„Podle Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů pochází téměř 40 % celkového dovozu pšenice do Afriky z Ruska a Ukrajiny. Světový potravinový program, který živí přibližně 125 milionů lidí, nakupuje 50 % svého obilí z Ukrajiny. Solidární koridory mají opravdu smysl a možnosti jejich rozšíření a posílení budeme řešit jako samostatné téma 26. září na Radě v Bruselu,“ řekl ministr Nekula.

Opatření EU, kontext

Pro zajištění potravinového zabezpečení v souvislosti s válkou na Ukrajině vyhotovila EU v rekordně krátkém čase akční plán, tzv. solidarity lanes, jehož cílem je usnadnit vývoz ukrajinských komodit po souši a po vnitrozemských vodních cestách. Dále v této situaci pomáhá zrušení cla na dovoz ukrajinských výrobků do EU, aby mohlo zboží snadněji putovat např. do zemí Afriky. Kromě mimořádných podpor do nejohroženějších sektorů má evropským zemědělcům pomoct také využití co největšího množství zemědělských ploch pro produkci potravin a výjimka z rotace plodin pro příští rok. EU také finančně podporuje země, které jsou v této době nejvíce ohroženy.

V roce 2021 bylo hladem postiženo až 828 milionů lidí. Světová populace stále roste, proto je zapotřebí mnohem více úsilí k udržitelnému zvýšení zemědělské produkce a snížení plýtvání potravinami. V roce 2020 se na světě vyprodukovaly asi 4 miliardy tun potravin, ale přibližně 1,3 miliardy tun se vyhodilo.

Dnešním jednáním ministři zemědělství završili třídenní program v České republice. V rámci exkurzí navštívili kromě Prahy také několik farem, aby se seznámili se zemědělskou výrobou v Česku. Neformální zasedání ministrů organizuje každé předsednictví ve své zemi a jde o diskuzi na vybrané téma, která slouží jako podklad pro další rozhodování.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

16 September 2022
Veřejná konzultace EFSA je otevřena do 18. 10. 2022

Oddělení EFSA pro výživu a inovace potravin zahájilo veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k tolerovatelné horní hranici příjmu (UL) selenu. Tento dokument přehodnocuje bezpečnost užívání selenu a uvádí revidované UL.

Zúčastněné strany se vyzývají, aby do uvedené lhůty předložily své připomínky. Při předkládání připomínek je třeba uvést konkrétní odkaz na čísla řádků a stránek, kterých se připomínky týkají.

Další údaje a/nebo soubory na podporu připomínek lze předložit pomocí příslušné funkce v digitálním formuláři, který najdete na portálu EFSA Connect.

Veřejná konzultace je otevřená do 18. 10. 2022.

Zdroj: EFSA

16 September 2022
Datum: 3.10.2022  9:00 – 16:00
Místo konání: Ministerstvo zemědělství (Těšnov 17, Praha 1), místnost č. 167
Kategorie: Ostatní

ZVEME VÁS NA INDIVIDUÁLNÍ KONZULTACE s budoucí zemědělskou diplomatkou v USA v pondělí 3. října 2022 od 9 do 16 hod.

Zemědělská diplomatka, Mgr. Tereza Černá, je připravena s Vámi prodiskutovat konkrétní oblasti Vašeho zájmu a možnosti budoucí spolupráce a podpory vstupu a působení na trhu USA.

INDIVIDUÁLNÍ KONZULTACE mají časovou dotaci á 30 min a proběhnou osobně v budově Ministerstva zemědělství (Těšnov 17, Praha 1) v místnosti 167. Účast na konzultacích je zdarma.

Pozvánku naleznete v přiloženém souboru.

Přílohy

16 September 2022

Ministerstvo zemědělství zve české firmy k účasti na nejprestižnějším mezinárodním veletrhu v arabském světě GULFOOD 2023 do Dubaje, ten se uskuteční ve dnech 20 - 24. února 2023.

S cílem podpořit firmy vyrábějící a obchodující s českými potravinami v pronikání na zahraniční trhy připravuje Ministerstvo zemědělství na tomto veletrhu národní expozici.

Firmy budou mít v této expozici zajištěny zvýhodněné podmínky účasti (viz Příloha 1). Prezentace firem účastnících se veletrhu bude zahrnuta i v tištěném propagačním katalogu - Průvodci expozicí.

Účast firem na tomto veletrhu je podporována v rámci dotačního podprogramu 9.H. Podpora účasti na mezinárodních veletrzích a výstavách v zahraničí.

Stavba expozice včetně technického zabezpečení je plně v režii Ministerstva zemědělství, firmy si objednají vlastní plochu o velikosti 3 m2.

Přihlášky k účasti ve společné expozici Ministerstva zemědělství na veletrh Gulfood 2023 budou přijímány do 17. října 2022 na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (viz dále v dokumentu, který je přílohou).

Přílohy

16 September 2022

Olivový olej je ikonou tzv. Středomořské stravy, která bývá dávána za vzor výživových doporučení a soustředí se na výčet vhodných potravin spíše než na doporučenou konzumaci jednotlivých živin. Středomořská strava však není jen o olivovém oleji. Vysoký podíl ve stravě má čerstvé ovoce a zelenina, obiloviny, ryby a luštěniny, na druhou stranu je omezený příjem masa. Olivový olej je konzumován hlavně jako za studena lisovaný. Má specifické výrazné chuťové vlastnosti, které ne vždy vyhovují při přípravě některých druhů pokrmů. Proto některé státy ve svých doporučeních hledají alternativu k olivovému oleji.

Výživová doporučení pro Skandinávii

V roce 2012 byla publikována výživová doporučení pro Skandinávii. V populárních článcích bývají tato doporučení nazývána jako severská strava nebo strava Vikingů. Důležitou součástí doporučované skladby stravy zde hraje mimo jiné řepkový olej.

Oblíbenost olejů

V České republice je u spotřebitelů více oblíben olivový olej než olej řepkový. U našich severních sousedů je tomu naopak, jak vyplývá z obrázku. V Německu je řepkový olej nepopulárnějším olejem, jak vyplývá z průzkumu trhu z roku 2018.

https://www.olejnadzlato.cz/wp-content/uploads/2022/09/oleje-480x304.jpg 480w" alt="" width="800" height="506" class="wp-image-1081" style="box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; outline: 0px; font-size: 14px; text-size-adjust: 100%; vertical-align: baseline; background: transparent; max-width: 100%; height: auto; border-radius: inherit;" loading="lazy" />

Srovnání řepkového a olivového oleje

Řepkový olej má některé charakteristiky podobné jako olej olivový. Jako u všech olejů je zde výrazná převaha nenasycených mastných kyselin. U obou olejů je dominantní kyselinou mononenasycená kyselina olejová. Na druhou stranu řepkový olej obsahuje o polovinu méně nasycených mastných kyselin. Má i více polynenasycených mastných kyselin a v řepkovém oleji jsou zastoupeny jak omega 6, tak i omega 3 mastné kyseliny. Omega 3 mastné kyseliny olivovému oleji chybí. Na trhu převažuje olivový olej za studena lisovaný, řepkový olej je prodáván ve většině případů jako rafinovaný. 

Jak si stojí řepkový olej oproti olivovému v zdravotních účincích?

Olivový olej je obzvlášť známý vysokým obsahem antioxidantů. Benefit řepkového oleje spočívá ve složení mastných kyselin. V červenci 2022 byla publikována metaanalýza ze 13 studií, která porovnávala účinky konzumace řepkového a olivového oleje na hladinu krevních lipidů. Konzumace řepkového oleje ovlivňovala lépe hladinu „špatného“ LDL-cholesterolu, celkového cholesterolu a poměr LDL-/HDL-cholesterolu ve srovnání s olivovým olejem.

Konzumace olejů je obecně prospěšnější než konzumace tuků

Oleje jsou za normální teploty kapalné, tuky mají pevné skupenství. Tato vlastnost je dána podílem nasycených mastných kyselin v tucích nebo olejích, který je u tuků vyšší. V roce 2021 byla publikována studie, která prospektivně sledovala 521 120 účastníků ve věku 50-71 let. Účastníci studie vyplňovali validovaný frekvenční dotazník složení stravy, na základě něhož byla určována individuální spotřeba olejů/tuků. Během 16 let sledování účastníků bylo zdokumentováno 129 328 případů úmrtí. Úmrtí byla dávána do souvislosti s konzumovanými tuky. Studie dospěla k závěru, že konzumace másla a margarinů byla spojena s vyšší celkovou a kardiovaskulární úmrtností. Nahrazení másla a margarinu řepkovým, kukuřičným nebo olivovým olejem vedlo ke snížení celkové a kardiovaskulární mortality. Zjištění jsou potvrzením výživových doporučení, která vidí jako jedno z účinných opatření z hlediska kardiovaskulární prevence nahrazení nasycených mastných kyselin ve stravě mastnými kyselinami polynenasycenými. 

16 September 2022

Využijte možnost prezentovat svou košer produkci na veletrhu KOSHERFEST 2022 (Secaucus, New Jersey, USA, 8.–9. listopadu 2022)!

Agentura CzechTrade za podpory Ministerstva zemědělství a Generálního konzulátu ČR v New Yorku pořádá pro české firmy společnou účast na KOSHERFEST 2022 – největším, nejznámějším a nejnavštěvovanějším odborném mezinárodním veletrhu zaměřeném na košer potraviny a nápoje na světě. Využijte poslední možnost přihlásit se k účasti – podmínky najdete v příloze.

V případě zájmu a dotazů kontaktujte CzechTrade Chicago:
Markéta Šebelová
tel.: +1 312 282 5437
mob.: +1 312 612 5894
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

nebo GK New York
Lucie Hindlsová
tel: +1(646)422-3303
mob: +1(917)251-5938
e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Přílohy

16 September 2022

XXVII. SEMINÁŘ ROSTLINNÉ VÝROBY/XXVII. PLANT PRODUCTION SEMINAR

konaný pod záštitou ministra zemědělství Ing. Zdeňka Nekuly

dne 19. 10. 2022 v COURTYARD BY MARRIOTT PRAGUE CITY, Lucemburská 46, 130 00 Prague 3

Program naleznete zde.

Registrace účastníků probíhá výhradně na webové stránce www.spkk.cz prostřednictvím registračního formuláře (umístěn nahoře vpravo).

 

 

Zůstáváme s úctou a těšíme se na Vás  Ing. Zdeněk Kubiska v.r. předseda představenstva Spolku pro komodity a krmiva 

16 September 2022

Představenstvo Spolku pro komodity a krmiva a Odborná sekce krmiv, v kooperaci s evropskou asociací výrobců krmiv FEFAC, si Vás dovolují pozvat na  XXVII. KONFERENCI O KRMIVECH A VÝŽIVĚ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT 

konanou pod záštitou ministra zemědělství Ing. Zdeňka Nekuly 

dne 18. 10. 2022 v COURTYARD BY MARRIOTT PRAGUE CITY, Lucemburská 46, 130 00 Praha 3

Program naleznete zde.

Registrace účastníků probíhá výhradně na webové stránce www.spkk.cz prostřednictvím registračního formuláře (umístěn nahoře vpravo).

Zůstáváme s úctou a těšíme se na Vás Ing. Zdeněk Kubiska v.r. Předseda představenstva Spolku pro komodity a krmiva

16 September 2022

Cílem čtyřletého projektu PLANEAT („Food systems transformation towards healthy and sustainable dietary behaviour“)

Potravinový systém EU je pod značným tlakem na změnu kvůli svým negativním dopadům na klima, životní prostředí a zdraví. Transformace potravinového systému bude vyžadovat změnu stravovacích návyků milionů Evropanů. PLAN’EAT si klade za cíl posouvat vědeckou základnu o faktorech ovlivňujících dietní chování a zdravotní, environmentální a socioekonomické dopady stravovacích návyků a poskytovat řešení pro přechod prostřednictvím transdisciplinárního a víceúrovňového přístupu.

PLAN’EAT bude spoluvytvářet data a intervence v celoevropské síti 9 “laboratořích”. Tyto živé laboratoře se zaměří na širokou škálu skupin obyvatelstva, které se liší podle věku, kultury, zdraví a socioekonomického postavení. PLAN'EAT zahrnuje čtyři aspekty, které se vzájemně doplňují: (1) zmapování stravovacích zvyklostí 9 různých cílových skupin z 9 regionů spolu s jejich potravinovým prostředím, (2) faktory a hnací síly ovlivňující dietní chování v makro - (potravinovém systému) , mezo - (potravinové prostředí) a mikro - (individuální) úrovně budou hluboce prozkoumány, (3) vyvinuta a poprvé aplikována bude databáze a metodika skutečného nákladového účetnictví na stravovací návyky, která poskytne integrované vhledy do různých dopadů současných a budoucích diet, včetně možných synergií a kompromisů, (4) ve spolupráci s aktéry potravinového řetězce, spotřebiteli a tvůrci politik bude vypracován balíček řešení, včetně: i) panelu Food System Dashboard, který stanoví kontextově specifické doporučení potravinové politiky; ii) intervence zaměřené na aktéry z farmy až na stůl, pro zemědělce, potravinářský průmysl, maloobchodníky a potravinářské služby za účelem vytvoření vhodných potravinových prostředí; iii) poradenské nástroje pro posílení postavení spotřebitelů; a iv) zlepšené dietní poradenství a komunikační strategie zaměřené na širokou populaci.

PLAN'EAT si klade za cíl realizovat přechod více než 60 tisích spotřebitelů na zdravější a udržitelné stravovací návyky do roku 2032, snížit předčasnou úmrtnost o 20 % a emise skleníkových plynů z místních potravinových řetězců o 23 % v 36 oblastech.

Hlavním cílem projektu WASTELESS (“WASTE QUANTIFICATION SOLUTIONS TO LIMIT ENVIRONMENTAL STRESS”) bude vyvinout a otestovat směs inovativních nástrojů a metodologií pro měření a monitorování potravinových ztrát a plýtvání, generování robustní databáze o kritických bodech, slabinách v potravinových řetězcích po doporučení harmonizovaného metodického rámce pro kvantifikaci a vyvinutí systémového souboru nástrojů pro podporu rozhodování, zacíleným na všechny zúčastněné strany v potravinovém hodnotovém řetězci a umožňující duplikaci sběrných míst BEZ ODPADU ve státech EU, v různých potravinářských komoditách.

Koordinátorem je portugalská univerzita UNIVERSIDADE DE TRAS-OS-MONTES E ALTO DOURO. Zapojeno bude 29 partnerů z Portugalska, Španělska, Turecka, Belgie, Rakouska, Dánska, Itálie, Francie, Portugalska, Řecka, Slovinska, Maďarska, Portugalska, Estonska, Švýcarska a České republiky.    

LIKE-A-PRO (“From Niche to mainstream – alternative proteins for everybody and everywhere”) si klade za cíl usnadnit udržitelnou a zdravou stravu přesunem alternativních proteinů a produktů do hlavního proudu – učinit je dostupnějšími, přístupnějšími a přijatelnějšími pro všechny skupiny populace (mladí lidé, dospělí, starší lidé, zranitelné skupiny – s nízkým socioekonomickým statusem, etnické menšiny, obyvatele venkova) a všude (městské, příměstské a venkovské oblasti). Toho má být dosaženo prostřednictvím vývoje 16 produktů se složkami ze 7 zdrojů bílkovin (udržitelných, z EU, s vylepšenou chutí a texturou) a prostřednictvím řešení pro podporu alternativních bílkovin, navržených a prozkoumaných ve spolupráci s více než 25 tisíc občany a komunitními aktéry napříč Evropou.  

Koordinátorem je Technologické centrum pro inovace v agropotravinářském sektoru Španělska (Asociace pro výzkum, vývoj a inovace v agropotravinářském sektoru). Na plnění vytyčených cílů se podílí konsorcium 42 subjektů – zástupců celého alternativního proteinového hodnotového řetězce (výrobci proteinů, vývojáři přísad a produktů, kulinářská centra, potravinářské klastry), vědci a odborníci na trh a komunikaci. Kromě toho bude rozsah přesahovat rámec konsorcia prostřednictvím přímého zapojení občanů, průmyslu, zpracovatelů, maloobchodníků, potravinářských služeb, kuchařů a cateringových společností.

Jádro výzkumu projektu pokryje sedm slibných alternativních proteinů (2 rostlinné, 1 mikrob, 1 oceánský, 2 houbové, 1 hmyzí) s různým vývojovým stavem, seskupených do 3 vývojových kategorií. Diverzifikovat se budou aktivity do následovných kategorií: 1. Produkty dostupné na trhu – tyto na trhu dostupné alternativní proteinové produkty, které jsou stále mezerou, potřebují lépe porozumět svému místu v FE a determinantům souvisejících spotřebitelských voleb. 2. Pokračující vývoj – Jejich regulační cesta byla vyjasněna (např. není potřeba povolení od Evropského úřadu pro potraviny a bezpečnost – EFSA), přesto potřebují podporu výzkumu a inovací, aby byly připraveny na průmysl + trh. 3. Budoucí trendy – Tyto budoucí trendy, které jsou v raných fázích vývoje, potřebují podporu pro hodnocení jejich technické, ekonomické, tržní a regulační proveditelnosti, včetně spotřebitelského testování. Na každou kategorii se zaměří soubor mainstreamingových aktivit – seskupených do čtyř vzájemně propojených klastrů, z nichž každý má specifické cíle.