Brazílie vyvezla v říjnu na tři miliony pytlů po 60 kilogramech. Je to meziročně o 2,8 % méně, nicméně září v meziročním srovnání došlo k nárůstu o 7,1 %, informuje Asociace pro exportéry kávy (Cecafé).

Za posledních pět let je říjnová hodnota vůbec nejnižší.  Podle Cecafé za to mohou logistické problémy i nižší nabídka kávy Canephora (odrůdy robusta a conilon). Podle ředitele asociace totiž roste poptávka po kávách canephor od národních prodejců, což omezuje vývoz této odrůdy. Export kávy robusta a conilon čítal za říjen pouze 110 675 pytlů, to je meziročně o 63 % méně, zatímco kávy Arabica bylo vyvezeno 3,07 milionu pytlů, což je nárůst o 3,3 % ve srovnání s minulým rokem.

Podle prezidenta asociace Güntera Häuslera však nedošlo k velkým globálním změnám na exportním trhu, jelikož i přes mírný pokles exportu jsou přístavy přetíženy. Od července do konce října tohoto roku vyvezla Brazílie 12,288 milionu pytlů kávy, což zemi přineslo zisk ve výši 2,948 miliardy dolarů. Historicky nejvíce za toto období, a to i přes stále rostoucí ceny.

Zpracoval kolektiv pracovníků kanceláře CzechTrade Brazílie. 

Zdroj: diariodocomercio.com.br, forbes.com.br

 

Autor: CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/export-zelene-kavy-z-brazilie-v-rijnu-klesl