25 October 2022

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) otevírá brány veřejnosti. Už v pátek 28. října 2022 od 9:00 do 17:00 hodin, a to u příležitosti založení samostatného Československa. Návštěvníci si budou moci prohlédnout Petschkův palác v ulici Politických vězňů. Nově budou na Dni otevřených dveří odborníci Energetických konzultačních a informačních středisek EKIS, kteří poradí, jak na úspory energií.


Návštěvníci si v Petschkově paláci budou moci mimo jiné prohlédnout maketu budovy, reprezentační prostory s dobovým nábytkem a zařízením, konferenční místnosti i zrenovovaný rozsáhlý bankovní trezor. Přístupná bude i Pieta, prostory zachycující temnou historii budovy v období okupace s vyšetřovnami a celami.

Letos si MPO na Den otevřených dveří přichystalo novinku. „Návštěvníci, které mají zájem se dozvědět více o možnostech energetických úspor, se budou moci zdarma poradit s odborníky z EKIS. Ti nejen každému poradí vhodná praktická opatření, ale mohou jim také pomoci zvolit vhodná investiční opatření, včetně dotací,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Petschkův palác, postavený mezi léty 1922-1927, byl ve své době jednou z nejmodernějších budov v Praze. Nacházely se v něm mimo jiné podzemní trezory s možností umělého zatopení, klimatizace, telefonní ústředna, vlastní zásobárna pitné vody, páternoster i potrubní pošta. Interiéry se z velké části podařilo zachovat v nezměněné podobě.

Za druhé světové války v paláci sídlilo velení Gestapa pro Čechy a ve sklepních prostorách se dochovaly cely a vyšetřovny, v nichž byli vyslýcháni a mučeni čeští odbojáři. Po válce v budově sídlilo Ministerstvo zahraničního obchodu, a to až do rozpadu Československa v roce 1992. V roce 1989 byl palác prohlášen národní kulturní památkou, Ministerstvo průmyslu a obchodu v něm sídlí od roku 1993.

Petschkův palác lze navštívit bez jakékoliv registrace, vstup je volný. Historie Petschkova paláce je podrobněji popsána zde.

Zdroj: MPO
 
25 October 2022

Nový koncept potravinářských veletrhů pod značkou SALIMATECH přináší dokonalý přehled o českých i zahraničních dodavatelích potravin, nejmodernějších technologií pro výrobu potravin, zařízení pro jejich zpracování, zařízení a vybavení gastro provozů, potřeby pro mlynářství, pekařství a cukrářství, velkoobchod a distribuci potravin.

SALIMATECH je určen pouze odborným návštěvníkům a koná se ve dvouleté periodicitě. Veletrh zároveň představuje platformu k výměně zkušeností při zavádění inovací v potravinářství.

Veletrh SALIMATECH doplní Mezinárodní veletrh obalů a tisku EmbaxPrint. Jedná se o vhodné spojení, protože vysoké procento produkce obalového průmyslu směřuje právě do potravinářství.

SALIMATECH 2023

Zdroj: www.bvv.cz

25 October 2022

Na 68. zasedání Mezinárodní velrybářské komise ve slovinské Portoroži se podařilo českému předsednictví prosadit významné usnesení o posílení ochrany kytovců před plastovým odpadem v oceánech. Návrh podpořilo všech 58 přítomných zemí.

Znečištění moří plasty patří mezi významné globální hrozby ohrožující oceány a jejich ekosystémy. Má negativní vliv na biodiverzitu, ale také významně ovlivňuje zdraví lidí a přispívá ke globální změně klimatu. Bez omezujících opatření by nejpozději do roku 2080 mohlo být v mořích, pokud jde o hmotnost, více plastů než ryb. Obavy z tristní budoucnosti reflektuje stále více mezinárodních úmluv a organizací, jejich prioritou je s tímto alarmujícím stavem bojovat.

„ Česká republika proto z pozice předsednictví v Radě Evropské Unie navrhla rezoluci, která začne ochranu kytovců před plasty v oceánech účinně řešit. Vážím si toho, že byla rezoluce schválena jednohlasně. Ukazuje to, že jsou si všichni vědomi toho, jak zásadní to je problém a že ho nelze dál přehlížet,“ vysvětluje za MŽP Jiří Mach, český komisař Mezinárodní velrybářské komise, vedoucí delegace České republiky a hlavní vyjednávač v rámci celé delegace EU.

Vědecký výbor Mezinárodní velrybářské komise se bude zabývat možnostmi vyhodnocení globálních „hotspots“, tedy nebezpečných míst, kde dochází ke zvýšené úmrtnosti kytovců v důsledku zachycení do rybářských sítí nebo pozření plastového odpadu. Další odborníci se zapojí do projektů pro zlepšování značení a používání rybářského vybavení, které představuje pro kytovce nebezpečí. Znečištění plasty bude zohledněno i při vytváření a monitoringu Významných oblastí pro mořské savce, což je globální koncept garantovaný Mezinárodní unií ochrany přírody (IUCN). Na letošním zasedání Komise zaznělo i doporučení, aby země, které jsou členy Mezinárodní velrybářské komise, ohlašovaly relevantní informace o znečištění plasty a záznamy o nálezech plastů v trávicí soustavě kytovců nebo jejich zachycení v rybářském vybavení v rámci dobrovolných vědeckých zpráv.

Více o Mezinárodní velrybářské komisi.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

25 October 2022

Dovolujeme si Vás informovat o konferenci o udržitelných potravinových systémech s názvem Síla je na našich talířích, kterou 26. října pořádá společnost Tesco ve spolupráci se Světovým fondem na ochranu přírody (WWF). Cílem konference, konané pod záštitou pana Mikuláše Beka, ministra pro evropské záležitosti České republiky, je shromáždit relevantní osoby s rozhodovací pravomocí, odborníky a zástupce podniků a diskutovat o budoucnosti potravinářského odvětví prostřednictvím pohledu na legislativní rámec udržitelných potravinových systémů, na příležitosti a překážky z obchodního hlediska a v neposlední řadě na potenciál přimět zákazníky k udržitelnějšímu stravování.

V rámci konference budou vůbec poprvé veřejnosti představeny Principy pro udržitelné potravinové systémy ve střední Evropě, které mohou pěstitelé potravin, zpracovatelé, dodavatelé a maloobchodníci přijmout, aby snížili svůj dopad na životní prostředí a zmírnili rizika související s klimatem.

Streamování konference začne 26. října v 10:00 hodin a zaregistrovat se můžete již nyní na https://www.sustainablefoodconference.com/cs/registration-stream.

https://admin.socr.cz/wp-content/uploads/2022/10/Obrazek-300x157.png 300w, https://admin.socr.cz/wp-content/uploads/2022/10/Obrazek-1024x536.png 1024w, https://admin.socr.cz/wp-content/uploads/2022/10/Obrazek-768x402.png 768w" alt="" width="1200" height="628" class="wp-image-13976 size-full aligncenter" style="box-sizing: border-box; max-width: 100%; height: auto; clear: both; display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;" loading="lazy" />

24 October 2022

JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Neprodané pečivo v Japonsku vyřešil automat s překvapením

V Japonsku přišli na způsob, jak spotřebovat neprodané pečivo z pekáren. Zákazníci si v prodejních automatech vybírají dorty, které jsou zabalené v krabicích, takže zákazník nevidí, jaký druh si koupí. Nápad prodávat zbylé dorty tímto způsobem nejen snížil ztráty pekárny, ale také ulevil zaměstnancům.

Ve městě Matsue v prefektuře Šimane umístili automat na pečivo a sušenky ke vchodu do pekárny. Od poloviny srpna jsou v nabídce automatu také čerstvé dorty, vždy dva kousky za 500 jenů (asi 80 Kč).

Obchod začal tento druh prodeje označovat jako „SDGs gacha pro nedokonalé dorty“, což je pojmenováno podle Cílů udržitelného rozvoje OSN (SDGs). A „gacha“ pochází z názvů automatů gachapon vydávajících hračky v kapslích, u kterých zákazníci nevědí, co si koupili, dokud je neotevřou. Před obchodem stojí fronty zákazníků, kteří se rádi vracejí buďto z důvodu výhodné koupě nebo je nadchlo překvapení. Možnost koupit si čerstvé dorty z automatu je neobvyklá, ale její obliba roste a obchod už nemusí neprodané dorty vyhazovat.

Navíc obchod s pečivem Matsue Claude upravil otevírací dobu. Zavírá nyní o hodinu dříve a zvýšil počet dní, kdy je obchod zavřený ze čtyř na devět v měsíci. Zpočátku se v pekárně obávali úbytku zákazníků, ale automat pomohl přilákat zákazníky a udržet celkový obrat. Díky většímu počtu volných dnů jsou více motivováni k práci i zaměstnanci, říká ředitelku obchodu.

Zdroj. The Japan News

24 October 2022

Ministerstvo zemědělství vás zve na individuální setkání a konzultace se zemědělskými diplomaty a zahraničními spolupracovníky MZe, které se uskuteční
ve čtvrtek 24. listopadu 2022 od 8:30 do 12:30 hod. SEČ.


Diskutovat můžete se: • zemědělským diplomatem v Číně Ondřejem Plačkem, • zemědělskou diplomatkou v Japonsku Irenou Leopoldovou, • zemědělským diplomatem v Libanonu Petrem Sochorem, • zemědělským diplomatem v SAE Lukášem Zamrzlou, • zemědělským diplomatem v Srbsku Vladimírem Váňou, • zahraničním spolupracovníkem MZe v Kazachstánu Artyomem Lukashovem, • a zahraničním spolupracovníkem MZe ve Vietnamu Lubošem Markem.

 

Individuální konzultace budou mít časovou dotaci 20 min. Účast je zdarma.

V případě zájmu o účast prosím kontaktujte paní Zuzanu Hercíkovou, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., +420 221 812 868, a to nejpozději do 21. 11. 2022.

Nezapomeňte uvést své jméno, název společnosti, kterou zastupujete, s kým máte zájem se setkat a preferovaný čas schůzky. Účast na setkání je omezena kapacitou a podmíněna potvrzením schůzky ze strany Ministerstva zemědělství. V případě vysokého zájmu bude čas konzultací prodloužen do odpoledních hodin.

Pozvánka_konzultace

24 October 2022

Praha 23. října (ČTK) - Více než čtyři pětiny lidí při přípravě jídla dbají na to, aby využily veškeré suroviny, a 62 procent má špatné svědomí, když jídlem plýtvá. V tiskové zprávě o průzkumu postojů k potravinovému odpadu to uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Více než polovina lidí se podle výsledků průzkumu domnívá, že potravinový odpad nepředstavuje problém pro životní prostředí.

Výzkumníci se respondentů ptali na to, zda souhlasí s různými výroky týkající se potravinového odpadu z hlediska etiky, dopadů na životní prostředí nebo nákupního chování. S výrokem "když připravuji jídlo, dbám na to, abych využil vše, co lze" se ztotožnilo 82 procent dotázaných a 62 procent souhlasilo s tvrzením "mám špatné svědomí, když plýtvám jídlem".

S tím, že potravinový odpad nepředstavuje problém pro životní prostředí, souhlasilo 53 procent lidí, 24 procent mělo opačný názor. Přibližně dvě pětiny oslovených (43 procent) souhlasily s tím, že pro životní prostředí jsou větší problém než plýtvání jídlem obaly, do kterých se potraviny balí.

Průzkum se ptal také na postoje lidí k nakupování ve slevách. Kolem 40 procent dotázaných uvedlo, že když je produkt ve slevě, nakoupí ho více, než původně chtěli. Naopak 37 procent lidí v průzkumu tvrdilo, že takto nenakupuje.

K vyhazování jídla 74 procent lidí uvedlo, že souhlasí s tím, že je lepší ho vyhodit, než riskovat konzumaci potenciálně zdravotně závadné stravy. Zhruba dvě třetiny lidí uvedly, že při přípravě jídla snědí zbytky do druhého dne. Dvě třetiny dotázaných se pak při vyhazování potravin rozhodují podle jejich vzhledu a zápachu a 51 procent respondentů dává pozor, aby nekonzumovalo potraviny po datu spotřeby.

Výzkumníci k výsledkům dotazování uvedli, že ženy se více než muži zabývají tématem potravinového odpadu a snaží se mu například předcházet. Starší lidé se navíc podle autorů průzkumu častěji snaží předcházet plýtvání potravinami již ve fázi jejich nákupu nebo přípravy. S výrokem, který se týkal špatného svědomí spojeného s plýtváním jídlem, souhlasili častěji vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Průzkum se konal mezi 14. červencem a 4. zářím a zúčastnilo se ho 821 respondentů.

zaz ptd

21 October 2022

Daň z neočekávaných zisků zhorší z pohledu firem předvídatelnost daňového systému, protože může být neočekávaně uvalena na jakýkoli sektor pokaždé, když kterákoli vláda bude potřebovat dodatečný rozpočtový zdroj. Firmy na toto riziko budou muset reagovat, patrně přirážkou ve svých cenách, čímž dojde ke zbytečnému roztáčení inflační spirály. Hospodářská komora doporučuje vládě, aby před zavedením daně z neočekávaných zisků (windfall tax) řádně vyhodnotila všechna rizika, neboť může způsobit dlouhodobé škody v ekonomice.

Podrobnosti v tiskové zprávě

Autor: HK ČR

Vydáno: 21. října 2022

Zdroj: https://www.komora.cz/news/windfall-tax-muze-ekonomice-zpusobit-dlouhodobe-skody-varuje-hk/

21 October 2022

Dovolujeme si Vás informovat o konferenci o udržitelných potravinových systémech s názvem Síla je na našich talířích, kterou 26. října pořádá společnost Tesco ve spolupráci se Světovým fondem na ochranu přírody (WWF). Cílem konference, konané pod záštitou pana Mikuláše Beka, ministra pro evropské záležitosti České republiky, je shromáždit relevantní osoby s rozhodovací pravomocí, odborníky a zástupce podniků a diskutovat o budoucnosti potravinářského odvětví prostřednictvím pohledu na legislativní rámec udržitelných potravinových systémů, na příležitosti a překážky z obchodního hlediska a v neposlední řadě na potenciál přimět zákazníky k udržitelnějšímu stravování.

V rámci konference budou vůbec poprvé veřejnosti představeny Principy pro udržitelné potravinové systémy ve střední Evropě, které mohou pěstitelé potravin, zpracovatelé, dodavatelé a maloobchodníci přijmout, aby snížili svůj dopad na životní prostředí a zmírnili rizika související s klimatem.

Streamování konference začne 26. října v 10:00 hodin a zaregistrovat se můžete již nyní na https://www.sustainablefoodconference.com/cs/registration-stream.

 

Zdroj: https://www.socr.cz/udalost/konference-sila-je-na-nasich-talirich-konference-o-udrzitelnych-potravinovych-systemech-ve-stredni-evrope

21 October 2022

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v úzké spolupráci s Ministerstvem životního prostředí (MŽP) si vzalo za své ochránit co největší počet domácností před vysokými cenami energií a zamezit jejich případnému pádu do hrozící energetické chudoby. V rámci meziresortní spolupráce obě ministerstva připravila ucelený informační systém, který nabízí přehledné informace o možnostech úspor energie či finančních příspěvcích státu. Cílem společné kampaně je pomoci domácnostem efektivně redukovat náklady týkající se spotřeby energie bez toho, aby to výrazněji pocítily na svém komfortu. Úsporná opatření a investice do obnovitelných řešení současně pomáhají chránit životní prostředí a posilovat energetickou nezávislost Česka na fosilních zdrojích.

Situace na trhu s energiemi se rychle mění a vláda na ni musí pružně reagovat. „Uvědomujeme si, že situace týkající se cen energií je pro řadu našich občanů velmi nepřehledná a je třeba pracovat s občany přímo v terénu, proto Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí společnou kampaň s názvem ZkrotímeEnergie.cz. Širokou veřejnost provede úskalím současných vysokých cen energií tak, aby lidé mohli efektivně začít šetřit na jejich spotřebě, což okamžitě pocítí na nižších výdajích za elektřinu a teplo. Naším společným cílem je také usnadnit čerpání příspěvků na bydlení, které pomohou domácnostem překonat letošní strmý růst cen energie,” představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka dnes spuštěnou úvodní fázi kampaně ZkrotímeEnergie.cz.

Vláda podle něj na situaci a rychlé změny v energetice bezprostředně reaguje. Podařilo se jí naplnit zásobníky zemního plynu z více než 90 procent, zabezpečila přístup k zemnímu plynu díky podílu na nizozemském LNG terminálu, osvobodila domácnosti i podniky od plateb na podporované zdroje, rozšířila normativy dávek na bydlení, zavedla stropy cen na elektřinu i plyn a připravuje režim tzv. zranitelného zákazníka či legislativní řešení pro vznik energetických komunit. Všechny tyto kroky pomohou zajistit přijatelné ceny energií pro domácnosti a v případě potřeby i dostupnou adresnou pomoc.

“Šetření energií je nejdostupnějším krokem, které pomůže snížit výdaje za elektřinu a teplo. Současně nabízíme podporu projektů s dlouhodobým efektem. Od začátku krize cen energií raketově roste zájem domácností o podporu pro instalaci solárních elektráren a tepelných čerpadel z Nové zelené úsporám. V rámci společné kampaně chceme také upozornit na přínosy zateplení domů nebo výměny oken. Přínosy pocítí rodiny nejen v nižších účtech za energie, ale v lepším životním prostředí také jejich okolí,” doplňuje cíle kampaně Jan Dusík, náměstek ministryně životního prostředí pro řízení sekce ochrany klimatu. Jen za září 2022 přijala Nová zelená úsporám přes 8 tisíc žádostí, z nichž téměř 6 tisíc jsou projekty na financování domácích solárních elektráren. Právě fotovoltaika tvoří letos přes polovinu všech podaných žádostí, následují tepelná čerpadla, která tvoří pětinu žádostí. Na zateplení domů připadá na 5 % dosud podaných žádostí.

ZkrotímeEnergie.cz

V úvodní fázi pomoci se informační kampaň zaměří především na posilování informovanosti o přínosech okamžitých úspor energie, jež mohou ušetřit až pětinu spotřeby domácností. To se projeví rychlým snížením výdajů v řádu tisíců až desetitisíců korun ročně. Souběžně bude kampaň informovat o možnostech systému dávek a zvýšeného příspěvku na bydlení, který pomůže lidem s platbami za vysoké účty za energie. „Cílem této spolupráce je rychle spustit systém energetického poradenství pro domácnosti. K dispozici budou pracovníci krajských Úřadů práce, kteří domácnostem od listopadu poradí s okamžitými úsporami nebo je nasměrují na odborné poradenství ohledně zateplování budov a využití energie z obnovitelných zdrojů. Počet odborných poradců budeme průběžně zvyšovat ve spolupráci s programy Státního fondu životního prostředí ČR či systémem Energetických konzultačních a informačních středisek,“ uvedl Martin Sedlák, zmocněnec ministra práce a sociálních věcí pro řešení energetické chudoby, který kampaň ZkrotímeEnergie.CZ koordinuje. V rámci spolupráce se do projektu začínají zapojovat také sociální pracovníci, kteří už nyní ve své každodenní praxi se svými klienty řeší ceny energií a radí jim, jak rychle omezit výdaje za energie. „Také těmto lidem už nyní začínáme nabízet informační servis v podobě praktických informací, letáků a konkrétních řešení, které mohou dále zprostředkovávat svým klientům například z řad seniorů,“ doplnil Marian Jurečka.

„Na podporu projektu se spouští nový informační portál ZkrotímeEnergie.cz, který přehledně provede domácnosti nejdostupnějšími řešeními a nasměruje je také na programy pomoci - ať už na Novou zelenou úsporám, které financuje renovace budov, nebo na programy Ministerstva práce a sociálních věcí, které pomohou nejohroženějším domácnostem zvládnout růst cen za energie. Budou samozřejmě k dispozici také plakáty, roll upy a brožury. Od listopadu pak počítáme se zahájením on-line workshopů,“ doplnil Martin Sedlák.

Kampaň zamíří také přímo mezi domácnosti do regionů. Pilotní lokalitou pro spuštění energetického poradenství se stane Opavsko. Státní fond životní prostředí ČR ve spolupráci s MAS Opavsko zde spustí komplexní informační servis o možnostech okamžitých úspor energie i nastartování přemýšlení nad dlouhodobými projekty pro výrobu domácí zelené energie.

“Společným cílem je 100% pokrytí ohrožených domácností informační podporou okamžitých opatření a nabídkou pomoci při realizaci investičních podpor. S identifikací domácností nejvíce ohrožených energetickou chudobou pomůže Místní akční skupina Opavsko (MAS) ve spolupráci s obcemi, úřady práce, sociálními službami (Charita Opava a Odry),” představuje pilotní projekt energetického poradenství Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR. “Ve spolupráci s místními energetickými poradci se zaměříme také na odstranění „bariér“ ve využívání dotačních prostředků v programu Nová zelená úsporám. Jde zejména o pomoc v orientaci v možných podporovaných oblastech, asistenci při elektronickém podání žádosti nebo o dohled nad realizací projektů,” dodává Petr Valdman.

„Víme, že Česko má dostupná řešení, která pomohou snížit náklady na energie během nejbližších let. Musíme jen správně nakombinovat zelenou energii a snížit spotřebu energií tak, aby se současně zachoval životní komfort. Tím následně snížíme i výdaje za elektřinu nebo teplo. Čím více lidí se do úspor energie a využití obnovitelných zdrojů zapojí, tím rychleji ceny energií klesnou, předem děkujeme za to, že pomáháte,“ uzavírá Marian Jurečka.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

21 October 2022

Tisková zpráva – Vedoucí rostlinolékařské autority Evropské unie se 17. až 19. října sešly v Praze na neformálním setkání v rámci českého předsednictví. Odborníci diskutovali o strategických tématech v oblasti ochrany zdraví rostlin, jako jsou škůdci a původci chorob. Hlavním tématem byla příprava pohotovostních plánů rychlé reakce v případě zavlečení prioritních karanténních škůdců a chorob rostlin do států Evropské unie.

„Na seznamu prioritních škodlivých organismů rostlin v Evropské unii je dvacet škůdců a původců chorob, které po svém zavlečení a rozšíření mohou působit devastující hospodářské škody na zemědělské a lesnické produkci. Mohou také významně ohrozit biodiverzitu a narušit životní prostředí. Sjednocená unijní preventivní opatření proti jejich zavlečení a rychlá účinná opatření při jejich případném prvním záchytu jsou zásadní pro jejich úspěšné vymýcení,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Mezi tyto škůdce patří např. háďátko borovicové, listokaz japonský nebo blýskavka kukuřičná a další, viz příloha. Několik z těchto nebezpečných škůdců a chorob se již na území Evropské unii vyskytlo, v České republice dosud nebyl jejich výskyt zjištěn. 

Dalšími důležitými tématy setkání byly analýza záchytů karanténních škůdců a původců chorob v EU a program auditů Evropské komise nad plněním rostlinolékařských požadavků ze strany třetích zemí při dovozu rostlin do EU. Rostlinolékařští odborníci diskutovali také o možnostech většího vlivu EU na fytosanitární dění v evropském a středozemním regionu.  Výsledky diskuzí z tohoto neformálního setkání budou využity při následných jednáních v pracovních skupinách Rady EU. 

Součástí setkání byla návštěva pěstitele sadby zelenin, hrnkovaných a záhonových květin ve středních Čechách. Zde odborníci probrali praktické otázky ochrany rostlin, včetně připojování rostlinolékařských pasů k dodávkám rostlin v rámci vnitřního trhu v EU. Účastníci si prohlédli skleníkové pěstební prostory a seznámili se se zásadami fytosanitární prevence, které jsou v podniku uplatňovány. 

„Kromě organizace a vedení neformálního jednání hlavních rostlinolékařských úředníků Evropské unie v Praze řídí náš fytosanitární tým v rámci českého předsednictví tři pracovní skupiny Rady Evropské unie. Tam aktuálně řeší zejména rozsah změn fytosanitární evropské legislativy v oblasti kontrol dovozu rostlin a systému rostlinolékařských pasů,“ uvedl ředitel ÚKZÚZ Daniel Jurečka.

Práce českého předsednictví se v oblasti zdraví rostlin týká také dalších témat, jako je např. otázka fytosanitární regulace námořních kontejnerů používaných k přepravě zboží po celém světě.

Jednání se zúčastnilo 41 vedoucích národních organizací ochrany rostlin členských států EU, zástupců Evropské komise a Generálního sekretariátu Rady. Setkání organizoval Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), který je národní organizací ochrany rostlin v České republice.

Ivana Kršková, tisková mluvčí ÚKZÚZ

20 October 2022

Kdy: 09. 11. 2022, 15:30-17:00,

Kde: Počernická 272/96, 108 00 Praha 10 – Malešice nebo ON-LINE

Workshop bude zaměřen na téma reformulací potravin ve vybraných oblastech. V rámci workshopu budete mít možnost dozvědět se novinky o aktuálním tématu reformulací potravin.


Přihlášení na e-mail Ing. Dana Gabrovská, Ph.D.: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Neváhejte a přijďte se dozvědět novinky o zajímavém tématu, které je aktuální v ČR i v Evropě!

Program naleznete zde.

20 October 2022

Kdy: 30. 11. 2022, 10:00-13:00
Kde: Počernická 272/96, 108 00 Praha 10 – Malešice

 

REGISTRACE: Workshop 2022, workshop je ZDARMA

Workshop bude zaměřen na téma olejů a jejich zpracování. Informační, vzdělávací výroční workshop pro odbornou a laickou veřejnost zaměřený na podporu konzumace tuzemských olejů zpracovaných metodou zastudena, i pro tepelné zpracování.

Program naleznete zde.

 

Projekt č. QK22010135 Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin je podpořen z „Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017-2025: ZEMĚ“

20 October 2022

Více firem bude moci žádat z programu podpory pro firmy na zvýšené náklady na zemní plyn a elektřinu v důsledku mimořádného růstu jejich cen, tzv. Dočasného rámce Evropské komise. Vláda schválila jeho aktualizaci, díky které se pomoc firmám rozšíří i na další sektory. Předpokládaná alokace programu je až 30 miliard korun. Výzvu vypíše ministerstvo v první polovině listopadu.

 

„Rozšířili jsme sektorové vymezení programu na všechny sektory hospodářství České republiky. Do nynějška to bylo jen na zemědělství, rybářství, lesnictví a zpracovatelský průmysl,“ říká ministr průmyslu a obchodu a dodává: „Dále vláda upřesnila a zlepšila podmínky pro zvláště energeticky náročné podniky, tedy podniky, u kterých náklady na energie přesáhnou 3 procenta hodnoty jejich obratu.“

Pokud obrat v rámci činností uvedených v příloze I tvoří více než 50 % celkového obratu podniku za rok 2021, uplatní se podpora na úrovni 70 % způsobilých nákladů (maximálně 80 % provozních ztrát podniku) na všechny činnosti podniku, nikoliv pouze na vymezené druhy činností, jak tomu bylo původně.

Větší částky podpory od 45 do 200 milionů korun budou moci při splnění dalších podmínek žádat energeticky náročné podniky. Do částky podpory 45 milionů korun tyto omezující podmínky, v souladu s Dočasným krizovým rámcem, platit nebudou.

Mezi sektory, které nebudou z tohoto programu podporovány, patří ty, u kterých se uvažuje o zavedení daně z neočekávaných zisků a podniky spadající do kategorie zákazníků se zastropovanými cenami elektřiny a plynu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) aktualizaci komunikuje s Evropskou komisí v rámci procesu prenotifikace, aby k jejímu kladnému rozhodnutí došlo co nejdříve a aby mohlo ministerstvo v první půlce listopadu vypsat výzvu s konkrétními parametry.

Na základě jiné části Dočasného krizového rámce MPO připravuje také program „EGAP Plus“, v jehož rámci bude Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) poskytovat záruky za nové individuální úvěry podnikatelským subjektům na provozní kapitál i investice. Na program je v letošním roce ve státním rozpočtu vyčleněna částka 500 milionů korun, která umožňuje vystavení záruk v objemu 6,25 miliard korun. Návrh novely zákona je v současné době v legislativním procesu.

Na pomoc větším firmám s energeticky náročným provozem je rovněž připravena kompenzace nepřímých nákladů na emisní povolenky. Na kompenzacích za rok 2021 by celkově mělo být vyplaceno 772 milionů korun. S touto podporou rovněž resort počítá i v příštím roce. Stát také od letošního října do konce příštího roku odpouští firmám a domácnostem poplatky za podporované zdroje energie.

Více informací nejen k energetice najdete na www.energiezamene.cz

Zdroj: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/vladni-pomoc-firmam-podle-docasneho-krizoveho-ramce-se-rozsiri-na-dalsi-sektory--270511/

20 October 2022
  • Výroční konference VÝBORU PRO UDRŽITELNOU A ETICKOU PRODUKCI s názvem CESTA POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SMĚREM K UDRŽITELNOSTI

    Datum konání: 10. listopadu 2022

    Místo konání: Národní zemědělské muzeum Praha, Kostelní 1300/44, Praha 7 - Letná

    Vložné: ZDARMA                                                                                           

    Začátek: 9:30 hodin

    Plánované ukončení akce: 15:30 hodin

  • Registrace na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  • Pozvánka v českém a anglickém jazyce, program v českém a anglickém jazyce

    Doprovodná akce v rámci předsednictví ČR v Radě EU.

           Děkujeme všem firmám, které sponzorsky vypomohly finanční částkou, věcným darem nebo jinou formou podpory:

           Philip Morris ČR a.s.

           Mattoni 1873

           Nestlé Česko

           Coca-Cola Czech Republic

           Danone

20 October 2022

Ačkoliv se to podle aktuálního počasí možná nezdá, zima se blíží. S tímto ročním obdobím je v českých zemích spojen tradičně zvyk domácích porážek čili zabíjaček. Pro ně platí výjimka ze zákona a takto poražená zvířata nemusí projít veterinární prohlídkou. Maso z takto poraženého prasete je však určeno pouze pro omezený okruh spotřebitelů (domácnost chovatele a osoby blízké). Rozhodně není možné maso z doma poražených zvířat veřejně nabízet a prodávat. Přesto se v rámci svého dozoru inspektoři Státní veterinární správy (SVS) čas od času setkají s případy, kdy prodejce porušuje zákon, jako například aktuálně na farmářském trhu v Brně.

Jeden z tamních prodejců zde nabízel k prodeji zabíjačkovou polévku oblíbenou pod slangovým názvem „prdelačka“. Surovina k její výrobě pocházela právě z domácí zabíjačky. Veterinární inspektoři nabízenou polévku na místě znehodnotili a zakázali ji stánkaři dále prodávat. Zároveň mu bude uložena pokuta v řádu jednotek tisíc korun (kromě prodeje produktu z domácí porážky navíc výroba této potraviny probíhala bez povinné registrace výrobny u krajské veterinární správy). Zákon jasně stanovuje povinnost porazit jatečná zvířata na jatkách, pokud jsou maso a orgány dále uváděny na trh. Jatka jsou schválená zařízení, která jsou pod veterinárním dozorem. 

Výjimku tvoří právě pouze domácí porážky (zabíjačky). Maso a orgány prasat poražených v hospodářství chovatele, jsou však určeny pouze pro spotřebu úzkého okruhu spotřebitelů definovaného zákonem (osoby blízké).

Právě z důvodu takto úzkého a legislativou omezeného okruhu spotřebitelů, kdy chovatel v podstatě bere případná rizika spojená s podáním potraviny své rodině ‚na sebe‘, je možné konzumovat maso a orgány prasete, které nebylo veterinárně prohlédnuto,“ uvedl ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví SVS Jan Váňa.

Česká legislativa dlouhodobě (desítky let) nepovoluje ani nic takového, jako je „veřejná zabíjačka“. S ohledem na zvíře, které má být poraženo šetrně a v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání, by nemělo jít o žádné „divadlo“.  Veřejnou akci (např. pod názvem zabíjačkové hody, či jiným podobným názvem) lze uspořádat, ale pouze za té podmínky, že se prase nechá porazit ve schváleném zařízení (jatkách), kde je veterinárně prohlédnuto a rozbouráno. Lidem je možno následně zabíjačkové pochoutky nabídnout a je jedno, zda zdarma či za úplatu, v rámci veřejného stravování či stánku. Samozřejmě za předpokladu, že jsou splněna veškerá, zejména hygienická pravidla.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS

20 October 2022

Klatovy 19. října (ČTK) - Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy rybníků v Plzeňském kraji. Budou lovit každý den až do 25. listopadu. Čtyři firemní střediska by měla ve 147 rybnících odlovit téměř 600 tun kaprů a do 50 tun vedlejších ryb. ČTK to dnes řekl Václav Voráček, ředitel Klatovského rybářství, které hospodaří na 390 rybnících s plochou 2000 hektarů. Ryby jsou kvalitní, produkce by měla být podobná jako v minulých letech. Ceny vánočních kaprů se kvůli výraznému růstu cen krmného obilí a nafty zvýší meziročně zhruba o desetinu.

"Zatím přicházejí na řadu menší rybníky," uvedl Voráček. První velký bude Hnačov na Klatovsku se 70 hektary, který se bude lovit po dvou letech po velké opravě 26. října a výlov zřejmě potrvá dva dny. "Je tam nové výpustní zařízení, loviště i kádiště, takže jsme si tam nechali rezervu, abychom to stihli," řekl. Největší vodní plocha v západních Čechách, rybník Kovčín se 106 hektary, také na Klatovsku, přijde na řadu 8. a 9. listopadu. Klatovští rybáři letos neplánují na větších rybnících žádné akce typu poutí. "Samozřejmě pokud lidé na větší rybníky přijdou, mohou si ryby koupit. Pokud dorazí děti ze školek a škol z okolí, tak jim tam něco ukážeme a vysvětlíme," řekl Voráček.

Druhý největší producent ryb v ČR plánuje, že vyloví, stejně jako v minulých letech, téměř 600 tun kaprů. "Přírůstky ale nebyly takové. Voda někde byla, jinde ne. A pak do toho vlétly vysoké ceny krmení. Krmili jsme, ale museli jsme najet trochu úsporný režim," uvedl ředitel. Ceny obilí se z předloňské i loňské úrovně zvýšily na dvojnásobek, nafta zdražila o desítky procent. Navíc růst cen pokračuje.

Kvalita ryb i jejich zdravotní stav jsou podle Voráčka velmi dobré, váha je trochu nižší. "Kaprů na vánoční trh zajistíme dostatek," uvedl. Podnik bude prodávat své kapry v 80 stáncích v Plzeňském, ale i v Praze a na sádkách. Ředitel nedokázal odhadnout, zda bude letos po výrazném zdražování vepřového i hovězího masa větší zájem o české sladkovodní ryby, záležet bude na tom, kolik budou muset lidé vydat od ledna za energie.

Loňská cena "klatovského" kapra, která se při vánočním prodeji na stáncích pohybovala kolem 120 Kč/kg, se meziročně zvýší asi o deset procent. "Uvidí se také podle toho, jak sloví a jaké ceny budou mít ostatní," řekl Voráček. Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, už oznámilo, že očekává, že kapr bude při vánočním prodeji u stánků stát 130 až 140 Kč/kg.

Ceny ryb na export, kam jde zhruba polovina kaprů z podzimních výlovů, se podle Voráčka zvýší víc. Firma vyváží nejvíc do Německa, ale také do Francie, Rakouska i do Polska, které objednává větší ryby než ostatní země. Všechny tyto státy zatím letos hlásí mírně nižší produkci.

Klatovské rybářství loni vyprodukovalo asi 1100 tun ryb, z toho zhruba 800 tun kaprů a 200 tun lososovitých ryb.

Václav Prokš kš

20 October 2022
Informace o výzkumu probíhajícím na Mendelově univerzitě v Brně.

 

Kompostování gastroodpadu je složitý proces, který ne vždy končí úspěchem. Zbytky jídla obsahují velké množství olejů, soli nebo koření. Vznikají tak kyselé šťávy, které mají negativní dopad na počáteční fázi kompostování a mohou dokonce celý proces zastavit. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se zaměřili na to, jak těmto problémům předejít. Zjistili, že pomoci mohou přirozeně se vyskytující bakterie – laktobacily.

„V momentu, kdy dáme do kompostéru gastroodpad, vypustí velké množství vody, takzvané kompostovací šťávy. Ta je kyselá a obsahuje plno tuků, vitamínů i minerálů. Taková šťáva inhibuje mikrobiální průběh čili nám zastaví kompostovací proces,“ vysvětlila Ester Kovaříková z Ústavu chemie a biochemie AF MENDELU.

Vědci se proto rozhodli otestovat, zda by kompostovací proces nemohlo pozitivně ovlivnit zapojení vybraných mikroorganismů, které by dokázaly navodit správný mikrobiální průběh. „Pracovala jsem hlavně se dvěma skupinami mikroorganismů, které mají metabolický potenciál vstoupit do kompostovacího procesu. Jako nejlépe hodnocené mi vyšly laktobacily, přirozeně se vyskytující bakterie,“ řekla Kovaříková.

Laktobacily se běžně používají například při léčbě neprůchodnosti trávicího ústrojí, jejich využití tedy nepředstavuje biologické riziko. „Zjistili jsme, že tento typ bakterií dokáže odolat kompostovací šťávě, navíc má poměrně vysokou schopnost přežití,“ upřesnila Kovaříková s tím, že vědci už také začali laktobacily kultivovat, tedy zvykat na to, že budou v kompostovací šťávě působit.

Cílem odborníků je získat cestou využití mikroorganismů kvalitní a stabilní kompost. „Problém je nejenom to, že plýtváme potravinami, ale že také vůbec nenavracíme půdě to, co nám dává. Byla bych ráda, kdybych na konci projektu zjistila, že dokážu vyprodukovat stabilní humusovou látku, která odpovídá českým legislativním normám. A že to bude výživná směs, kterou člověk bez výčitek může vrátit zpět do půdy a uzavře tak pomyslný kruh cirkulární ekonomie,“ řekla Kovaříková.

Podle průzkumů se v Česku každoročně vyprodukuje téměř devět milionů tun už vytřízených potravin, které by mohly být zkompostovány. V případě, že by se z nich vytvořilo čisté organické hnojivo, a to se přepočítalo na cenu syntetických hnojiv, pohybujeme se okolo částky tři až pět miliard korun.

Ne všechny v současnosti dostupné komerční kompostéry ale stabilní humusovou látku produkují. Některé komposty mohou být dokonce až fytotoxické, což znamená, že potenciálně škodí nejen pěstovaným plodinám, ale i samotné půdě. „Když kompostujeme gastroodpad, je to proces i na tři měsíce. Výrobci takzvaných hybridních zařízení deklarují, že je možné výsledku dosáhnout za 24 hodin. Což ale nejde. Komposty, které se vyprodukují z takových zařízení, jsou velmi kyselé, mají nízké pH, špatný poměr dusíku, uhlíku a ve finále půdě škodí,“ upozornila vědkyně.

Řešení v podobě laktobacilů by mohlo být vhodné pro zpracování gastroodpadu v rámci veřejného sektoru, měst, menších iniciativ i samotných domácností. „Komerčně bychom cílili na zařízení s delší dobou zpracování. Finančně by to mělo být dobře dostupné, protože se opravdu nejedná o jakkoli modifikované mikroorganismy,“ dodala Kovaříková. Zatím vědci laktobacily testovali v menších kompostovacích boxech umístěných v termostatu, ve kterých jsou během několika dnů schopní zjistit, jak se bakteriím daří a jestli se kompost začal správně rozkládat.

V létě pak čeká výzkumníky celý tříměsíční kompostovací proces, při kterém si ověří dosavadní zjištění. Zbytky jídla pro experimenty odebírají vědci z menzy Mendelovy univerzity, ale také z několika brněnských domovů pro seniory, se kterými spolupracují. Za dobu konání projektu takto zpracovali přes tři sta kilogramů gastroodpadu. Na výzkumu spolupracují s Ústavem aplikované a krajinné ekologie AF MENDELU, Masarykovou univerzitou a komerčními partnery.

Kontakt pro bližší informace: Ing. Ester Kovaříková, +420 731 484 628, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., Ústav chemie a biochemie AF MENDELU


Zdroj: MENDELU

19 October 2022

Mezinárodní studentská soutěž ReThink Waste Challenge

Nizozemská univerzita Wageningen University & Research vyhlašuje další ročník studentské soutěže v oblasti cirkulární ekonomiky založené na biotechnologiích s výzvou ReThink Waste Challenge.

Během šesti měsíců studenti vyvíjejí a následně prezentují inovativní a udržitelný podnikatelský záměr nebo prototyp pro prevenci, snížení, opětovné využití, recyklaci nebo obnovu toků biomasy. Správným projektem může být nové využití bioodpadu jako materiálu k výrobě, nová technologie pro extrakci cenného produktu ze zbytků biomasy, efektivnější výrobní proces nebo služba, které povedou ke snižování množství odpadů.

Součástí účasti je podpora poradců z akademické i soukromé sféry a účast na různých workshopech.

Od ledna do června 2023 bude váš tým s podporou špičkových odborníků pracovat na tom, abyste svůj nápad dovedli k reálné obchodní nabídce, kterou budete prezentovat porotě a potencionálním investorům.

Máte zajímavý nápad? Neváhejte s přihlášením Vašeho týmu, registrace do soutěže je možná do 1. 1. 2023. Cílem je komplexní řešení, tým by měl tedy pokrývat různé oblasti odbornosti od technických po sociální a ekonomické. Výzva je určena všem studentům bakalářského, magisterského a PhD studia.

Účast ve výzvě může podpořit vaši budoucí kariéru a může být prvním krokem k vlastnímu start-upu.

Chcete vědět víc o výzvě a tématu cirkulární ekonomiky? Zaregistrujte se prostřednictvím rethinkwaste.nl a připojte se dne 19. 10. 2022 k 4TU Circular Economy Roadshow.

Ceny pro výherce soutěže ReThink Waste Chalenge:

  1. místo €6.000,-
  2. místo €3.000,-
  3. místo €1.500,-

Video https://youtu.be/F_Ikhok2IcI

Leták k výzvě

19 October 2022

Praha, 19. října 2022 – V sobotu 22. října se v prostorách Národního zemědělského muzea na pražské Letné uskuteční Myslivecký den, jehož součástí budou nejen ukázky sokolnictví a vábení zvěře, dětské výtvarné dílny či kuchařská show Jaroslava a Pavla Sapíkových, ale především otevření interaktivní myslivecké výstavy u příležitosti 100. výročí založení Českomoravské myslivecké jednoty.

Na výstavě nechybí plno zajímavých informací ze všech oborů myslivosti, děti si můžou prolézt norou i vylézt na posed, poznají řadu druhů zvířat, nebo si vyplní vědomostní kvíz a odnesou odměnu. Na své si ale přijdou i dospělí. Na interaktivním panelu uvidí zvěřinové recepty šéfkuchařů Sapíkových, záběry z Národního sokolnického setkání a jiné.

Výstava otevírá už tuto sobotu, 22. října 2022, v rámci akce muzea Myslivecký den. Výstavu, která je umístěna ve vestibulu Národního zemědělského muzea na pražské Letné, slavnostně zahájí v jedenáct hodin předseda ČMMJ Jiří Janota, Jaroslav a Pavel Sapíkovi a moderátorka pořadu Do lesa na TN.CZ, myslivkyně Eliška Štefanicová.

S návštěvou by Vaši čtenáři/diváci neměli váhat, výstava totiž v NZM vydrží jen několik měsíců. Na jaře 2023 se přestěhuje do Brna.

Máte-li zájem o další informace či účast na otevření výstavy, prosím kontaktujte Andreu Güttlerovou, PR specialistku Českomoravské myslivecké jednoty na e-mailu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. či telefonu 727 828 739.

https://www.nzm.cz/aktuality/myslivecky-den-predstavi-sokolniky-i-lovecke-psy-ochutnate-zverinove-speciality

O Českomoravské myslivecké jednotě

Českomoravská myslivecká jednota je organizací sdružující české myslivce již od roku 1923. Pro svých 52 000 členů i širokou veřejnost ochraňuje myslivost jako kulturní dědictví a aktivně pečuje o její trvalý rozvoj. Podporuje činnost myslivců v oblasti péče o zvěř a krajinu, organizuje zkoušky z myslivosti, pro myslivecké hospodáře, zkoušky upotřebitelnosti loveckých psů a sokolnické zkoušky. Od místní až po mezinárodní úroveň zajišťuje společenské akce, udržuje a rozvíjí myslivecké tradice. Děti a mládež vede k poznání přírody a respektu k ní. Organizuje soutěž dětí a mládeže s padesátiletou tradicí Zlatá srnčí trofej, pořádá výtvarné soutěže a podporuje myslivecké dětské kroužky po celé České republice.

19 October 2022

Potravinářská komora České republiky, Výbor pro kvalitu potravin a Platforma pro alternativní potraviny a nápoje při České technologické platformě pro potraviny
si Vás dovolují pozvat na seminář
„Nové trendy v potravinářství“
který se uskuteční 7. prosince 2022 od 9.00 hodin
Národní zemědělské muzeum, s. p. o., velký sál,

ZPŮSOB REGISTRACE

Svoji účast na semináři potvrďte, prosím, u paní Lenky Vondruškové ze sekretariátu PK ČR na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., a to nejpozději do 1. prosince 2022. Během konference je možná prohlídka expozice NZM zdarma.
Pro více informací kontaktujte D.Gabrovskou na e-mailu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. nebo telefonu: +420 296 411 192.
Seminář je bezplatný.

 

 

Pozvánka a program zde.

19 October 2022

Kdy: 4. dubna 2023

Kde: Aula České zemědělské univerzity v Praze-Suchdol, Kamýcká 129, Praha 6 - Suchdol


Vyzvaná přednáška: prof. Dr. Božena Cukrowska, Department of Pathomorphology, the Children’s Memorial Health Institute, Warsaw, Poland s přednáškou: Microbiotic programming – the influence of probiotic Lactobacillus strains on the course of allergic march and food allergy.
Důležité termíny:
• Registrace – aktivní účast s přednáškou 28. 02. 2023
• Registrace – pasivní účast 15. 03. 2023
• Přihláška – Cena o nejlepší vědeckou publikaci autorů do 35 let 28. 02. 2023
• Zveřejnění programu sympozia 20. 03. 2023
Abstrakty a publikace do soutěže zasílejte na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Podrobné informace: https://probiotika-prebiotika.cz/product/17-sympozium/
Sympozium je pořádáno bez kongresového poplatku, ale je nezbytná registrace.

 Pozvánka

Za Výbor srdečně zve a na setkání se těší

prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D. předsedkyně SPP

19 October 2022

Praha, 19. října 2022 – Hospodářská komora oceňuje, že se vláda dnes chystá projednat úpravu nařízení o maximálním počtu žádostí o zaměstnaneckou kartu, díky kterému se část nevyužité kvóty z Ukrajiny přerozdělí mezi další země. Hospodářská komora s dalšími podnikatelskými organizacemi tuto změnu iniciovala. Zároveň ale upozorňuje, že tomuto vládnímu programu na řízené zaměstnávání pracovních sil od 1. ledna 2023 hrozí zánik. Po šesti letech by se tak znovu do České republiky otevřely dokořán dveře zastřeným pracovním agenturám a dalším negativním jevům souvisejícím s nelegální prací, které se tímto programem podařilo úspěšně potlačit.

Podle informací Hospodářské komory získaných při jednání s ministerstvem vnitra a ministerstvem zahraničních věcí nebudou v roce 2023 finančně pokryta tabulková místa téměř sta pracovníků Odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra a deseti pracovníků ministerstva zahraničních věcí, kteří dosud prověřovali zaměstnavatele a žadatele ze zahraničí o povolení k pobytu z devíti zemí. To by v praxi znamenalo zánik vládního Programu kvalifikovaný zaměstnanec.

Program ale od roku 2016 nastavuje přísné podmínky, za kterých mohou středně a nízkokvalifikovaní pracovníci v České republice pracovat. Nejenže zabraňuje tomu, aby se na jednom místě koncentrovaly vysoké počty cizinců, eliminuje také tzv. zastřené pracovní agentury a mafiánské struktury, za kterými stály nelegální ubytovny nebo vybírání desátků. Zavedením programů ekonomické migrace a zapojením Hospodářské komory se prostředí pro vyřízení zaměstnanecké karty, respektive její získání, stalo transparentnějším bez nutnosti dát úplatek či hradit jiné nadstandardní poplatky, které nejsou uvedené v zákonu o správních poplatcích. Před tímto programem neměli zaměstnavatelé ani jejich potenciální zaměstnanci žádnou jistotu, že vůbec nějaký termín k vyřízení jejich agendy získají.

Každý zaměstnavatel nebo uchazeč o zaměstnání ze zahraničí v současnosti prochází u úřadů systémem důkladných kontrol. Cizinec se skrze tento program stává kmenovým zaměstnancem, má tedy nárok na stejné mzdové a pracovní podmínky jako kterýkoli český zaměstnanec. Do zaměstnání může nastoupit až tedy, pokud o místo neprojevil zájem občan České republiky nebo cizinec z Evropské unie. Program tak nijak nezvýhodňuje zahraniční pracovníky oproti tuzemským uchazečům o práci. Právě tento ukazatel také potvrzuje, že určité profese nejsou pro tuzemské pracovníky zajímavé. Zaměstnavatelé za každou svou podanou žádost hradí úřadům správní poplatek ve výši 5 tisíc Kč.

Pokud jde o zaměstnance z Ukrajiny, byl však vládní program s roční kvótou 40 tis. pracovníků po invazi Ruska na Ukrajinu zastaven. Zaměstnavatelům se přitom stále nedaří naplnit na 300 tisíc pracovních míst, kvůli čemuž řada firem přichází o zakázky a státní kasa tak přichází o příjmy z daní a odvodů, které by mohla vybrat, pokud by alespoň část těchto pracovních pozic byla obsazena. Z Ukrajiny do ČR přitom kvůli válce dorazily zejména ženy, pro které nejsou pozice vyžadující velkou fyzickou zátěž zejména ve stavebnictví, dopravě a průmyslové výrobě vhodné.

Důsledkem toho je, že mezi zaměstnavateli výrazně vzrostla poptávka po pracovnících z ostatních zemí, ale kvóty pro tyto země, tedy Indii, Kazachstán, Mongolsko a Moldavsko, jsou nedostatečné a úřední lhůty pro vyřízení žádostí firem se vlivem velké poptávky zaměstnavatelů prodloužily už na tři čtvrtě roku.

Hospodářská komora proto už několik měsíců žádá vládu, aby nevyužitou kapacitu pro pracovníky z Ukrajiny přerozdělila do programů určených na jiné země, a také, aby se Česká republika otevřela pracovníkům z dalších zemí, konkrétně z Gruzie, Arménie a Severní Makedonie. Rovněž požaduje, aby se podmínky programů změnily tak, aby cizince mohli přijímat i malí zaměstnavatelé do šesti zaměstnanců, což dnes programy neumožňují, dále aby se zrušil tzv. test trhu práce, nebo alespoň zkrátila jeho lhůta z 30 dní na maximálně 5 dnů, a zavedla se možnost podání žádosti o zaměstnaneckou kartu až na území České republiky.

Hospodářská komora přitom upozorňuje, že bez ohledu na propouštění zaměstnanců v některých podnicích bude na tuzemském trhu práce hlavně vlivem demografického vývoje nadále zesilovat problém s nedostatkem pracovních sil. Rychle roste i počet lidí, kteří opouštějí pracovní trh a jdou do penze předčasně – v současnosti odchází do předčasného důchodu více než 30 tisíc lidí ročně a letošní mimořádné valorizace penzí a nevýhodný propočet pro odchod do penze v roce 2023 poptávku zaměstnanců odejít do předčasného důchodu umocňují. Česká ekonomika se proto bez pracovníků ze zahraničí neobejde. Navíc cizinci umožňují udržet v chodu služby i některé obory, kde Češi už pracovat dlouhodobě nechtějí.

Hospodářská komora je jednotným centrálním místem pro sběr, kontrolu a zařazování žádostí zaměstnavatelů do vládního Programu kvalifikovaný zaměstnanec. Vyřizuje více než 80 % všech žádostí firem v zemi. Agendu spojenou s krátkodobými vízy nebo agenturní zaměstnávání nezajišťuje.

Vládní program je v současnosti určen k rekrutování kvalifikovaných pracovních sil jen z Ukrajiny, Srbska a Černé Hory, Kazachstánu, Moldavska, Mongolska, Filipín, Indie a Běloruska. Veškerá vízová agenda na Ukrajině byla letos přerušena. Příjem žádostí a výdej víz občanům Běloruska na všech zastupitelských úřadech České republiky v zahraničí byl rovněž zastaven.

Hospodářská komora za posledních šest let zpracovala 15 tis. žádostí firem o 100 tis. pracovníků ze zahraničí (9 zemí). V loňském roce ze strany zaměstnavatelů zájem o pracovníky z ciziny meziročně vzrostl o čtvrtinu. Nejčastěji žádané profese pocházejí z oblasti stavebnictví, skladování, dopravy, stravování a výroby.

Miroslav Diro 
Tiskový mluvčí
Hospodářská komora České republiky
Florentinum (recepce A), Na Florenci 2116/15  110 00 Praha 1
M: +420 724 613 088

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  www.komora.cz

Zdroj: HK ČR

19 October 2022

Praha 18. října (ČTK) - Využití potravin vypěstovaných v režimu ekologického zemědělství ve veřejném stravování naráží na řadu bariér, jako je malý objem produkce nebo velká orientace na cenu. Na dnešní konferenci na ministerstvu zemědělství to řekl Jan Moudrý z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Na několik modelových příkladech upozornil na to, že využití některých biopotravin nemusí zásadně zvyšovat ceny například v nemocničním nebo školním stravování.

Náměstek ministra zemědělství Radek Holomčík (Piráti) na konferenci upozornil, že podpora biopotravin je jedním z pilířů Akčního plánu pro rozvoj ekologického zemědělství, který chce dosáhnout pětiprocentního podílu biopotravin ve veřejném stravování do roku 2027. "Tento cíl by nemusel být nereálný, pokud se nám podaří odbourat řadu bariér," uvedl k tomu Moudrý.

Doplnil, že Česko má ve srovnání s ostatními zeměmi velkou kapacitu veřejného stravování, ve kterém se vydají zhruba tři miliony porcí denně a kapacita je až 4,5 milionu strávníků denně. "Podle dat ministerstva školství z roku 2018 je v ČR 8556 školních stravovacích zařízení s kapacitou přes 1,8 milionu jídel," podotkl Moudrý.

Strategie s názvem Z pole na vidličku (Farm to fork) která je součástí Zelené dohody pro Evropu, podporuje využití udržitelně vypěstovaných potravin ve veřejném stravování, doplnil. Jako jednu z bariér vidí například nízkou informovanost, malou podporu ze strany institucí nebo také velkou orientaci na cenu. Vytvořil několik modelových příkladů, kdy se část konvenčně vyráběných potravin nahradila surovinami v biokvalitě.

Jako problém je podle něj také nedostatečná kapacita produkce některých biopotravin, hlavně brambor, ovoce a zeleniny. Zmínil, že v Česku se vyprodukuje poměrně velké množství mléka v biokvalitě a rozdíl mezi konvenční a ekologickou produkcí je malý. Na ceně porce, kterou spočítal v příkladu pro průměrné nemocniční zařízení, se konvenčně vyráběné mléko podílí ze zhruba 5,6 procenta. "Pokud by se právě mléko nahradilo bioprodukcí, cena vzroste jen o necelé procento, což je asi 40 haléřů," uvedl.

Podle Moudrého by se proto mělo začít se zařazováním biopotravin u těch surovin, kde nejsou tak vysoké rozdíly v ceně oproti běžné produkci.

Na konferenci krátce promluvil také ředitel Zařízení školního stravování Opava Dalibor Zeman, který uvedl, že organizace denně vaří pro zhruba 9500 lidí. Upozornil na to, že je potřeba změnit vyhlášku o školním stravování a ministerstvo zemědělství by na tom mělo spolupracovat s resortem školství. "Stravovací koš je velmi zastaralý a dostat tam biopotraviny je velmi obtížné," řekl. Dodal, že v jeho organizaci se využívá zhruba osm procent biopotravin.

zaz rdo

19 October 2022

Praha 18. října (ČTK) - Pro lidi v Česku je při nakupování potravin jednoznačně nejdůležitější cena a následně složení, naopak nejméně důležitý je obalový materiál. Důležitost ceny přitom proti loňsku výrazně vzrostla, zřejmě kvůli letošnímu zdražování. Z aktivit prospěšných pro životní prostředí si Češi nejčastěji na nákup nosí vlastní tašku a ve své domácností třídí běžný odpad. Naopak nejméně často nakupují zeleninu a ovoce do opakovaně použitelných sáčků a omezují jízdy autem. Na základě svého průzkumu to uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Cenu jako nejdůležitější parametr při nákupu potravin označilo 51 procent dotázaných, pro 21 procent je hlavním hlediskem složení. Se 17 procenty následuje původ potravin a s pěti procenty velikost balení. "Zbývajícím dvěma hlediskům - způsobu chovu/pěstování potraviny nebo jejich surovin a obalovému materiálu - nepřikládají lidé při nakupování příliš velkou důležitost," uvedli autoři průzkumu.

Pořadí parametrů se za poslední dva roky nezměnilo, proti loňsku ale výrazně zesílil význam ceny při nakupování potravin. "Výrazné zvýšení důležitosti ceny může souviset se současnou situací ve společnosti (inflace, zdražování, energetická krize). U ostatních hledisek nejsou posuny již tolik výrazné," uvedlo CVVM. Biopotraviny alespoň občas nakupuje necelá čtvrtina, loni to byla třetina.

Vlastní tašku jako pomoc pro životní prostředí na nákup vždy nebo často nosí 78 procent lidí v Česku, běžný odpad vždy nebo často třídí víc než tři čtvrtiny dotázaných. Víc než polovina vždy nebo často preferuje potraviny vyrobené v ČR a vyhýbá se jednorázovým plastovým výrobkům. Rovná polovina dlouhodobě používá stejnou láhev na pití. Alespoň občas kompostuje 58 procent Čechů, nejčastěji na zahradě nebo do hnědých popelnic.

"Nejméně často z důvodu ochrany životního prostředí lidé omezují jízdu autem, konkrétně 27 procent uvedlo, že tak činí alespoň občas," napsali autoři průzkumu. Nejvýrazněji proti loňsku vzrostlo používání vlastní láhve, zájem o kompostování a nákup do vlastní tašky. "Od roku 2020 postupně roste podíl lidí, kteří alespoň občas při nákupu preferují potraviny vyrobené v ČR, vyhýbají se jednorázovým plastovým výrobkům, používají vlastní znovu použitelnou láhev na pití, kompostují a připravují si jídlo do vlastních krabiček," uvedlo CVVM.

Devět z deseti Čechů jí běžnou stravu bez jakéhokoliv omezení, zjistil také průzkum. Čtyři procenta dodržují diabetickou dietu, dvě procenta jsou vegetariáni. Zbývající čtyři procenta zahrnují lidi s bezlepkovou nebo bezlaktózovou stravou či vegany.

V průzkumu mezi letošním 14. červencem a 4. zářím se CVVM dotazovalo 821 lidí ve věku od 15 let.

dvd rdo

18 October 2022

Na začátku října se konala podnikatelská minimise českých výrobců a dodavatelů pekárenských strojů, výrobních linek a technologií do Gruzie. Akci iniciovala, připravila a zorganizovala zahraniční kancelář CzechTrade v Tbilisi s podporou zastupitelského úřadu ČR v Tbilisi.

 

České společnosti J4, Liberecké strojírny a Revent se v průběhu tří dnů setkávaly s téměř všemi hlavními producenty pekařských výrobků z celé Gruzie. Jejich hlavní prezentace se odehrála v reprezentačních prostorách zastupitelského úřadu a zúčastnilo se jí 43 zástupců místních podnikatelských subjektů a sdružení. Zájem o setkání s českými dodavateli technologií byl skutečně velký. Svědčí o tom i individuální jednání, která následovala bezprostředně po prezentacích.

Účastníci české delegace zhodnotili akci jako velmi přínosnou. V průběhu krátkého časového úseku si udělali komplexní obrázek o reálné situaci v oboru a především, jaké jsou reálné, aktuální obchodní možnosti v Gruzii.

Gruzie je pro dodavatele pekárenských technologií velmi perspektivní. S roční spotřebou 127 kg mouky na osobu patří k největším konzumentům na světě a tomu také odpovídá výrobní základna. Pekárenství je tedy jedním z nejrozšířenějších potravinářských odvětví v zemi. Kromě velkých pekárenských provozů pracují v zemi desítky malých a středních pekáren a menších cukrárenských provozoven.

Mnohé lokální pekárny jsou v perfektním stavu, ale jsou i takové, které čekají na komplexní nebo částečnou modernizaci. Dále se připravují nové projekty a právě sem cílila naše podnikatelská minimise. Je skvělé, že zástupci českých firem odlétaly po třech dnech strávených v Gruzii s pocitem dobře odvedené práce a s rozjednanými novými projekty. Přejeme mnoho úspěchů při dalších jednání.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Gruzie.

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/gruzie-ma-zajem-o-ceske-pekarenske-technologie-potvrdila-to-mise-tuzemskych-vyrobcu-pekaresnkych-technologii

18 October 2022

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Praze provedli na základě podnětu Hygienické stanice hl. m. Prahy kontrolu asijské restaurace v Praze 8. V prostorách podniku odhalili přes 200 kg různých druhů masa neznámého původu.

Jednalo se o chlazené a mražené maso – vepřové, kuřecí, hovězí a telecí – celkem 219 kg. Masu chybělo jakékoliv označení. Nebylo tak možné potraviny spárovat s předloženými průvodními doklady. Vzhledem k popsané situaci veterinární inspektoři označili maso jako potravinu neznámého původu, která může být potenciálně zdravotně závadná. Veškeré maso nezákonně uváděné na trh na místě znehodnotili a nařídili jeho neškodnou likvidaci v asanačním podniku. S provozovatelem restaurace bude zahájeno správní řízení o přestupku. Za zjištěná porušení umožňuje legislativa uložit pokutu až do výše 50 milionů Kč.

Autor: SVS ČR

Zdroj: https://www.svscr.cz/inspektori-svs-objevili-v-asijske-restauraci-v-praze-8-vice-nez-200-kg-masa-neznameho-puvodu/

 

18 October 2022

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství (MZe) vyhlásilo první výzvy Operačního programu Rybářství na nové období 2021-2027. Rybáři v nich získají podporu například na sádky, líhně, rybníky a zpracování ryb. Příspěvek dostanou také noví chovatelé. Ve dvou prvních výzvách je připraveno celkem 60 milionů korun. Programy plynule navazují na podporu, kterou MZe poskytovalo rybářům v předešlých letech.

Začalo nové období OP Rybářství, které rybářům poskytne dotace například na výstavbu nebo rekonstrukci rybníků, na nákup rybářského vybavení nebo vybavení na zpracování ryb. Podporu získají rovněž začínající rybáři.

„Rybářství je tradiční obor, který svou péčí o rybníky přispívá ke zlepšení stavu naší krajiny, k zadržování vody a zároveň poskytuje kvalitní potraviny. Na rozdíl od mořského rybolovu jde o obnovitelný zdroj, takže má velký potenciál do budoucna. Chceme proto naše rybáře podporovat, aby byli co nejvíce konkurenceschopní a ekonomicky stabilní,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Do roku 2027 poskytne MZe prostřednictvím OP Rybářství dotace rybářům ve výši 1,1 miliardy korun, z čehož 70 % jde z unijního rozpočtu a 30 % z rozpočtu ČR. Žadatelé budou moci ke každému projektu v hodnotě do 30 milionů korun získat 50% podporu od MZe. V přechozím období to platilo pouze pro projekty do 20 milionů. Další novinkou a administrativním usnadněním je, že žadatel o investiční dotace nebude muset dokládat velikost svého podniku. To se týká i začínajících chovatelů, kteří žádají o dotaci na nově zakládané podniky akvakultury provozované vlastním jménem.

Výzva Investice do akvakultury je určena například na výstavbu a rekonstrukci rybníků nebo nákup rybářského vybavení. Ve výzvě je připraveno 50 milionů korun pro podniky akvakultury, rybářské svazy a spolky.  

Ve výzvě Zpracování produktů bude možné podpořit investice do zpracování produktů rybolovu a akvakultury a jejich uvádění na trh, například nákup vybavení pro zpracování ryb. Podpora je určena pro mikropodniky, malé a střední podniky. Celkem bude takto mezi rybáři rozděleno 10 milionů korun.

Žádosti o dotace je možné podávat do 28. listopadu prostřednictvím portálu ISKP21+ bez nutnosti osobní účasti žadatele. Úplné znění Pravidel je k dispozici v elektronické podobě na internetové adrese Ministerstva zemědělství zde: https://1url.cz/fraiR a zde: https://1url.cz/wrai3. Další výzvy v OP Rybářství 2021-2027 budou vyhlášeny na jaře příštího roku.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

18 October 2022

Praha 17. října (ČTK) - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) dnes začal vydávat rozhodnutí na jednotnou platbu na plochu. Jde o dotaci, na kterou má nárok každý uživatel zemědělské půdy, přičemž cílem je podpořit co nejširší skupinu zemědělců. Výši sazby letos ministerstvo zemědělství stanovilo na 3213,91 Kč na hektar, což je o zhruba 118 korun méně než loni. Fond bude hned po odeslání rozhodnutí zemědělcům vyplácet zálohy vy výši 70 procent podpory, zbývající část dostanou po 1. prosinci. Na zálohy plánuje vyplatit více než 8,2 miliardy Kč. SZIF o tom informoval ČTK v tiskové zprávě.

Přímá platba na plochu je nejrozšířenější dotace, vyplácí se proto jako první. Dostávají ji zemědělci, kteří hospodaří alespoň na jednom hektaru půdy, může přitom jít o ornou půdu, travnatý porost, vinice, chmelnici či další kultury oprávněné pro příjem dotací. Letos zemědělci podali přes 31.000 žádostí.

Pravidla pro platba na plochu, tzv. SAPS, určuje Evropská unie, sazby pak každoročně stanovuje ministerstvo zemědělství. Loni fond rozdělil v rámci této platby 11,55 miliardy Kč, zatímco v roce 2020 to bylo 11,66 miliardy a v roce 2019 pak 11,87 miliardy Kč.

Ministerstvo již také určilo sazby pro zemědělce dodržující postupy příznivé pro klima a životní prostředí, tzv. Greening, na 1767,75 Kč na hektar. Výše sazby platby pro mladé zemědělce do 40 let zůstala na 50 procentech přímých plateb na plochu, letos tedy dostanou k základní platbě 1606,95 Kč na hektar navíc k ostatním podporám. SZIF upozornil na to, že výše podpor se také odvíjí od platného kurzu koruny.

Sazby jednotné platby na plochu (SAPS) 2019–2021:

 

Kč/ha

2019

3394,11

2020

3644,19

2021

3331,68

Zdroj: ministerstvo zemědělství

zaz mha

18 October 2022

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela jednal s německým ministrem hospodářství a ochrany klimatu Robertem Habeckem. Podle ministrů je potřeba, aby Evropská komise co nejdříve prodloužila platnost Dočasného krizového rámce na pomoc podnikům zasaženým ruskou agresí proti Ukrajině a upravila podmínky tak, aby byl ještě více flexibilní a lépe reagoval na současnou situaci. Ministři jednali také o aktuální situaci v energetice.

 

„S ministrem Habeckem jsme se shodli na tom, že ve velmi obtížné situaci se nachází nejen český a německý průmysl, ale že jí čelí všechna hospodářství unijních zemí. Proto jsme přesvědčeni, že je nutné podporu pro velké podniky pomocí Dočasného krizového rámce prodloužit. Dále je ho potřeba upravit tak, aby program pružně reagoval na současnou situaci,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Proto žádáme Evropskou komisi, aby co nejdříve předložila první návrh úpravy této pomoci. Věříme, že je to v zájmu celé Evropské unie.“

Ministři jednali také o vznikajících německých LNG terminálech ve Wilhelmshavenu či Brunsbüttelu. „Řekl jsem panu ministrovi, že má Česko o podíl v některém z nich zájem. Německo je pro nás klíčový partner pro náš plán odchodu od ruských fosilních paliv,“ říká ministr Síkela. Jedním z dalších témat byla dohoda o solidaritě. Ta nastavuje podmínky, za kterých bude Německo s Českou republikou sdílet plyn v případě nouze. „Věřím, že jsme se dnes v této záležitosti výrazně posunuli, a že budeme moci dohodu brzy uzavřít,“ dodává ministr.

Dočasný krizový rámec je program Evropské komise na pomoc firmám postiženým ruskou agresí proti Ukrajině, především pro podniky s vyšším odběrem. Tento rámec je výjimkou z pravidel jednotného trhu Evropské unie, která jinak pomoc velkým firmám omezují.

Německo je jednou ze zemí, která už pomoc z Dočasného krizového rámce využívá. Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky připravuje konkrétní parametry výzvy, které zveřejní na začátku listopadu.

Ministr Síkela se s ministrem Habeckem setkali už poněkolikáté v krátké době.  V červenci podepsali společné prohlášení o energetické bezpečnosti, ve kterém se hlásí k vzájemné solidaritě a k tomu, že v případě výpadku dodávek plynou budou obě země vzájemně koordinovat. Právě společný postup a jednotnost prosazuje Česká republika v rámci předsednictví v Radě Evropské unie.