21 February 2022

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství (MZe) dnes začalo přijímat projekty, které se chtějí ucházet o Ceny ministra zemědělství pro nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje a Ceny ministra zemědělství pro mladé vědkyně a vědce. Soutěžit mohou s výzkumy týkajícími se například prevence před kůrovcem nebo ochrany před erozí půdy. Výsledky vyhlásí ministr zemědělství na výstavě Země živitelka.

Ceny ministra zemědělství se udělují každoročně za nejlepší výsledky ve výzkumu financovanému ze zdrojů MZe. Snahou je podpořit aktivity vědeckých pracovníků, které mají významný přínos pro české zemědělství, potravinářství, lesnictví a vodní hospodářství. Soutěž pro mladé vědce a vědkyně je určena pro badatele mladší 35 let.

„Zemědělský výzkum je klíčová oblast našeho rezortu, pokud chceme, aby zemědělství bylo moderní a dokázalo reagovat na měnící se klimatické i demografické změny. Právě proto chci udržet podporu výzkumu na vysoké úrovni, patří to k mým prioritám,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Přihlášený projekt se může týkat například dlouhodobého ukládání uhlíku v zemědělské půdě, prevenci kůrovcových kalamit, ochrany zemědělské půdy před erozí, zavádění precizního zemědělství do praxe nebo snižování emisí metanu v chovech hospodářských zvířat.

Soutěž, kterou MZe vyhlašuje ve spolupráci s Českou akademií zemědělských věd, začíná dneškem, přihlášky se přijímají do 14. března. Vítězové budou vyhlášeni 25. srpna na výstavě Země živitelka, kde jim ocenění předá ministr zemědělství. Odměna za první místo je 100 tisíc korun, projekty na druhém a třetím místě získají 80 a 60 tisíc korun. Zúčastnit se mohou vědkyně a vědci z vysokých škol, výzkumných ústavů a ústavů akademie věd.  Předložené návrhy budou hodnoceny podle originality výsledku, uplatnitelnosti a aktuálnosti řešeného tématu. S ohledem na sladění rodinného a pracovního života se vědkyním a vědcům prodlužuje stanovená hranice 35 let o dobu strávenou na mateřské/rodičovské dovolené.

Návrhy je možné podávat pouze elektronicky prostřednictvím datové schránky navrhovatele do datové schránky Ministerstva zemědělství.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_zemedelsti-vyzkumnici-a-vyzkumnice-se.html

21 February 2022

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny (ČTPP) představila publikaci s názvem Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými. Připravil ji kolektiv autorů pod vedením doc. Šárky Horáčkové z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) a Ing. Jiřího Kopáčka z Českomoravského mlékárenského svazu (ČMSM). Ten upozornil, že nechce očerňovat rostlinné alternativy mléka a mléčných výrobků, je ale na místě informovat spotřebitele o výhodách i nevýhodách jejich konzumace.

Publikace Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými, shrnuje význam mléka a mléčných výrobků v naší výživě a upozorňuje na rozdíly ve složení a obsahu živin u obou skupin potravin. Zmiňuje také dopady na výživu vyplývající z úplné záměny těchto výrobků za výrobky rostlinné, pojednává o označování rostlinných výrobků a řeší řadu dalších oblastí.

Více zde.

Autor:zboziaprodej.cz

Vydáno: 19. února 2022

Zdroj:https://www.zboziaprodej.cz/2022/02/19/mlecne-vyrobky-versus-rostlinne-alternativy-spotrebitelum-chybi-informace/

21 February 2022

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  – komunikace v angličtině

Nárůst nákladů domácností na potraviny a základní služby v UK

Podle britské charitativní organizace The Food Foundation přibližně 4,7 milionu dospělých zaznamenalo v lednu 2022 v UK nedostatek potravin, což je zhruba 8,8 % domácností. V červenci 2021 to bylo pouze 7,3 %. Navíc milion lidí z těch, kteří neměli dostatek jídla, uvedl, že oni sami nebo někdo z jejich domácnosti musel strávit celý den bez jídla, protože si jídlo nemohl dovolit nebo k němu neměl přístup. 

"To jasně ukazuje, že prudce rostoucí ceny potravin a energií mají negativní dopady na miliony lidí ve Spojeném království," uvedla charitativní organizace. Podle této organizace muselo zhruba 16 % domácností omezit kvalitu nebo množství potravin, aby mohly zaplatit jiné základní potřeby, např. účty za energie.

Zároveň 59 % domácností uvedlo, že se obává, že zvýšené ceny energií způsobí, že budou mít méně peněz na to, aby si mohli dovolit dostatek potravin pro sebe nebo svou rodinu.

Nepříznivá situace u životních nákladů se bude pravděpodobně prohlubovat, protože se předpokládá, že ceny potravin budou i nadále růst, a to rychleji než v loňském roce.

Zdroj

Nárůst spotřebitelských výdajů na mrazené potraviny

Podle výkonného ředitele British Frozen Food Foundation (BFFF) Richarda Harrowa budou spotřebitelské výdaje za mražené potraviny růst i po pandemii, přičemž mezi největší trendy patří mražené ovoce a rostlinné potraviny. Tato predikce vychází ze změny chování britských spotřebitelů během pandemie, kdy vlivem obav z častějších návštěv obchodů zákazníci častěji kupovali mražené potraviny. I když lze v současnosti pozorovat návrat k obvyklým vzorcům nakupování, stále se mražené potraviny prodávají dvakrát více než před pandemií.

Zdroj

Výrobci potravin v UK musí pracovat na dosažení uhlíkové neutrality

Na výrobce potravin a nápojů v UK je vyvíjen tlak, aby dosáhli uhlíkové neutrality a přiblížili se k trvalé udržitelnosti. Britská vláda v říjnu 2021 zveřejnila strategii k dosažení uhlíkové neutrality s cílem jí dosáhnout v roce 2050. Food and Drink Federation v UK již oznámila ambici dosáhnout tohoto cíle již v roce 2040. Výrobci potravin se proto budou muset těmto iniciativám a strategiím postupně přizpůsobovat obdobně jako producenti v EU.

Zdroj

Zdroj: MZe ČR

21 February 2022

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C., Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Super Bowl a fenomén kuřecích křidélek

Minulou neděli 13. února se konal již 56. Super Bowl – finálový zápas play-off ligy amerického fotbalu. Jde o nejsledovanější sportovní přenos na světě, během kterého dosahují ceny 30minutového reklamního spotu hodnot více než 5,5 mil. USD a poločasová show je dlouho očekávaným kulturním zážitkem. Jen pro doplnění, LA Rams dle očekávání, i když těsným výsledkem, vyhráli nad Cincinnati Bengals.

S finále Super Bowl je spojen jeden zajímavý fenomén, a tím je pojídání kuřecích křidélek. Na základě dat z prodejů jich Američané zkonzumovali v tento den neuvěřitelných 1,42 miliard. To je 4,5 křidélka na každého Američana, včetně důchodců i kojenců. Informaci potvrdila Národní rada pro kuřecí maso (National Chicken Council).

Vzhledem ke zvýšené poptávce byly ceny o cca 1 USD/kg vyšší, než je běžná úroveň. Chovatelé kuřat také přizpůsobili své chovy k tomu, aby bylo křídel na trhu dostatek. To znamená, že určitá část kuřat určených k prodeji v celku skončila nakonec na pultech obchodů a v dodávkách pro restaurace či prodejny rychlého občerstvení po částech. Celková roční spotřeba kuřat ve Spojených státech překračuje 8 mld. kusů. Jednoduchá matematika tak říká, že se během Super Bowl snědla desetina ročně dostupných křidélek!

K Super Bowl neodmyslitelně patří kromě kuřecích křídel i pivo. Přestože jednička na americkém trhu Anheuser-Busch je sponzorem nejen ligy amerického fotbalu NFL i obou finálových týmů, prodeje velkých značek setrvale klesají. Proto věříme, že určitá část spotřebitelů sáhla i po českém pivu z dovozu nebo značce z místního craftového pivovaru, které je inspirováno českým způsobem a uvařeno z českých surovin.

Několik zábavných statistik Národní rady pro kuřecí maso:

  • 1,42 miliardy kuřecích křídel by mohlo třikrát obkroužit obvod Země;
  • Na nákup 1,42 miliardy kuřecích křídel by bylo potřeba 14 751 bitcoinů (k 13. 2. stál jeden bitcoin 42 238 USD);
  • Za předpokladu, že by držitelka světového rekordu v pojídání kuřecích křídel Molly Schuyler (těžko uvěřitelných 501 kusů za 30 minut) dokázala toto tempo udržet, trvalo by jí 162 let, než by pozřela 1,42 miliardy křidélek;

Za každé jedno stažení videa nebo příspěvku na sítích TikTok, Instagram a Spotify dohromady by v roce 2021 dostal každý uživatel jedno křidélko (1,42 mld. činil v loňském roce celkový souhrn individuálních stažení).

Zdroj: MZe ČR

21 February 2022

KAZACHSTÁN

Artyom Lukashov, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě, tel: +7 701 5150541, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. – komunikace v angličtině a ruštině

 KAZACHSTÁN – Zajímavosti z oblasti zemědělství a potravinářství

Přichází krach producentů vajec v Kazachstánu? 

Svaz producentů vajec bije na poplach. Každá třetí drůbežárna v Kazachstánu je nucena porážet nosnice. Svaz producentů vajec to přičítá tomu, že kazachstánská vláda snížila, respektive pozastavila dotace na produkci vajec. Dříve stát vyplácel drůbežárnám dotaci 0,06 € na jedno vejce, od loňského roku se dotace snížily na 0,03 €, tj. na polovinu. Od roku 2022 se dotace na produkci vajec nevyplácejí vůbec.

Ministerstvo zemědělství v této věci uvedlo, že stát bude financovat pouze to zboží, které si obtížně dokáže vyrobit sama, což není případ produkce vajec. V posledních letech se zvýšila nejen poptávka po vejcích, ale společně s tím i nabídka vajec.

Další problematickou věcí je i vývoz vajec do Ruska. Ten je momentálně pozastaven kvůli případům ptačí chřipky na konci roku 2021.

Situace s drůbežárnami je špatná a majitelé drůbežích farem podotýkají, že produkce vajec začíná být nerentabilní. Podniky jsou na pokraji snižování počtu zaměstnanců. Zatímco drůbežárny tvrdí, že zaznamenávají ztráty kvůli nižším výkupním cenám, Kazachstánci nadále nakupují drahá vejce. Důvodem může být řada faktorů – výskyty ptačí chřipky na drůbežích farmách a také neustálé zdražování dovážených krmiv, ke kterému přispěla i pandemie covidu.

Produkce potravin v Kazachstánu – leden/2022

Podle údajů z Národního statistického úřadu Republiky Kazachstán činila produkce masa v lednu letošního roku 27 tis. tun, což je o 5,3 % více než v loňském roce. Dále se v Kazachstánu v lednu vyrobilo 45 tis. tun mléka (-10,5 %), 263 tis. tun mouky (+16,6 %), 42,1 tis. tun chleba (-5,1 %) a 8 tis. tun obilovin (+3,8 %).

Zdroj: MZe ČR

21 February 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář věnovaný problematice environmentální legislativy v potravinářství.

Cílem je souhrnně seznámit provozovatele potravinářských podniků s vybranou problematikou legislativy v oblasti životního prostředí.  Účastníci získají přehled mj. i o současných právních předpisech a legislativních požadavcích a v neposlední řadě o aktuálních novinkách z této oblasti ve vztahu k provozu potravinářského podniku.

Datum konání: 21. dubna 2022                               

Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s. p. o., Kostelní 1300/44, Praha 7 nebo prostřednictvím MS TEAMS

Bude upřesněno před konáním akce

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                                                                     

Začátek semináře: 9:00 hodin

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Pozvánka včetně programu zde. Součástí přílohy jsou pokyny pro účastníky.

21 February 2022

České Budějovice 20. února (ČTK) - Počty chovaných prasat klesly loni v jižních Čechách meziročně o 1,3 procenta na 86.800 kusů. O téměř čtvrtinu klesly počty drůbeže, naopak mírně přibylo skotu. Stoupla i výroba mléka, poprvé se dostala k téměř 372 milionům litrů, meziročně stoupla o 2,2 procenta. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle odhadu jihočeské agrární komory letos skončí v kraji kvůli nízkým výkupním cenám každý třetí chov prasat.

Stavy prasat klesly loni ve většině krajů. Na jihu Čech chovali nejčastěji prasata na výkrm, tvořila 36,3 procenta všech. "Druhý největší podíl připadá na selata živé hmotnosti nižší než dvacet kilogramů," uvedla Ivana Vacková z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Za posledních 20 let ubylo v kraji téměř 80 procent prasat. Cena za kilogram v živé váze klesla již loni pod 25 korun. "A bude hůř. Po roce a půl podnákladové výkupní ceny vepřového masa se letos minimálně každý třetí chov v kraji uzavře. Zbývající chovatelé stavy prasat postupně sníží nebo do roku 2030 zlikvidují, pokud cena razantně nestoupne nebo nezískají dotační podporu," řekla ČTK ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Podle firmy ZZN Pelhřimov z koncernu Agrofert je náklad na kilogram prasete v živé váze kolem 35 korun, výkupní cena 24 korun. Firma také míní, že řada chovatelů letos skončí, i kvůli možným nižším dotacím. "Odhadujeme, že prasečí populace bude možná o deset procent menší, a to je hodně střízlivý odhad. Někteří naši odběratelé už oznámili, že přestávají zapouštět prasnice, to samé, když jsem mluvil s odběrateli v Rakousku a Německu. Nová (vládní) zemědělská politika dopadá nejen na naše zemědělce," řekl ČTK ředitel ZZN Pelhřimov Zdeněk Kubiska.

Loni na jihu Čech přibylo jatečných prasat, o devět procent na 14.400. tun živé hmotnosti. Díky tomu se podle ČSÚ zastavil dlouhodobý klesající trend této produkce v kraji.

Co se týče skotu, v jižních Čechách se ho loni chovalo nejvíc ze všech krajů, 212.000 kusů. Stavy meziročně stouply o 2,5 procenta. Na českém chovu skotu se kraj loni podílel téměř ze 16 procent. Přes 40 procent skotu tvořily krávy. O necelá tři procenta klesl počet jatečného skotu, na 23.500 tun.

"Chov skotu a produkce mléka patří kvůli přírodním podmínkám a zejména z důvodu vysoké profesionality jihočeských chovatelů ke stěžejním zemědělským odvětvím v kraji. Také díky blízkosti státních hranic a úspěšnému fungování odbytových organizací se daří část produkce uplatnit v zahraničí. Přestože farmářské ceny hovězího masa a mléka vloni mírně narůstaly, rentabilita chovů spíše stagnovala nebo naopak začala klesat," uvedla Šťastná. Jak dodala, enormně rostly náklady na energie, obiloviny, olejniny i pohonné hmoty. "V současnosti se většina chovatelů dojnic cítí ohrožená reformou zemědělské politiky ČR," uvedla.

Loni v kraji klesly meziročně chovy drůbeže, téměř o čtvrtinu. Na jihu Čech evidovali statistici 1,59 milionu kusů drůbeže, přes pětinu tvořily nosnice.

vkc hj

21 February 2022

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo dotazník, kde mohou české firmy vyjádřit podporu mezinárodním veletrhům v zahraničí v letech 2023 a 2024. Účast na nejžádanějších veletrzích bude následně podpořena ze strany MZe.

Dotazník je možné vyplnit do 15. března 2022.

Pro vyplnění dotazníku doporučujeme použít prohlížeč Google Chrome.

Související odkazy

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/mezinarodni-veletrhy-a-vystavy-pro-rok.html

18 February 2022
Informace Mendelovy univerzity v Brně

Odnaučit děti plýtvat potravinami a zlepšit jejich vědomosti o spotřebě jídla má za cíl nový vzdělávací projekt Smart Food, na kterém se podílí i odborníci z Mendelovy univerzity v Brně. Učební materiály pro základní školy, díky nimž se děti naučí, jak neplýtvat potravinami a zlepšit si vědomosti o spotřebě jídla vzniknou do konce letošního roku. Výukové nástroje ve formě interaktivních médií a vzdělávacích videí budou k dispozici na platformě Futurebooks. Projekt připravují Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy a Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU) spolu s Pražským inovačním institutem a hlavním městem Prahou.

 

Podkladem je rozsáhlý výzkum týmu z Mendelovy univerzity v Brně, který už třetím rokem sleduje, jak velké množství potravin se vyskytuje v brněnském komunálním odpadu. Učební materiály by se měly v roce 2023 začít pilotně používat na pěti základních školách v Praze. Obě univerzity chtějí do budoucna rozšířit tento vzdělávací program v případě zájmu do všech základních škol v ČR.

Interaktivní výuková média budou obsahovat kromě učebních textů a podpůrných multimédií (jako jsou fotografie, obrázky, animace a videa) i prvky, díky nimž udrží žáci svůj zájem o učivo. Publikace tak nebudou sloužit jen k pasivnímu přijímání informací, ale naopak budou žáky během výuky aktivně zapojovat do procesu vzdělávání pomocí her, úkolů, cvičení, interaktivních grafů či animací. „Obsah se zaměří na to, jak potraviny nakupovat, uchovávat a umět zpracovat. Tyto tři základní pilíře chytrého zacházení s jídlem budou představeny v osmi tematických materiálech," uvedla Lucie Veselá z Provozně ekonomické fakulty MENDELU. Od realizace projektu si autoři slibují, že neplýtvat potravinami se u dětí stane běžnou součástí každodenní rutiny a přirozeností, nad kterou nebudou muset více přemýšlet.

Na množství plýtvání potravinami se ve vyspělých zemích, kam se Česká republika řadí, podílí téměř polovinou finální spotřebitelé. „Plýtvání jídlem je v podstatě plýtváním vším kolem nás a naše rozhodnutí, co si dáme k jídlu, zásadně ovlivňuje, jak společnost zachází s přírodními zdroji a navíc omezení plýtvání může vést k úspoře u průměrné domácnosti až o 40 tisíc ročně," uvedla Veselá.

Brněnský tým vědců pracuje na tom, aby se chování lidí změnilo. Na výzkumu plýtvání jídlem pracuje od roku 2019. Dosavadní výsledky ukázaly i to, že plýtvání potravinami se v letech 2020 a 2021 snížilo o 11 procent, tedy o 4,1 kilogramu na osobu za rok. Důvodem je podle akademiků vliv epidemie covidu-19 společně s informační kampaní proti plýtvání, kterou v minulém roce realizovali. Nejvíce jídla podle výzkumu končí v popelnicích na sídlištích, kde oproti venkovu či vilové zástavbě lidé nemají možnost kompostovat nebo krmit zvířata. Situace na sídlištích se zároveň po informační kampani v poslední době nejvíc zlepšila, dodali vědci.

Kontakt pro bližší informace: Ing. Lucie Veselá, Ph.D., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; 604 375 757, Ústav marketingu a obchodu PEF 

Zdroj: MENDELU

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/projekt-smart-food-cili-na-skoly-chce-omezit-plytvani.aspx

18 February 2022

Choťovice (Kolínsko) 17. února (ČTK) - Výkupní cena 23 korun za kilogram vepřového je nejnižší od roku 1994, ještě na konci loňského roku to bylo 25 korun za kilogram. Novinářům to dnes řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Náklady přitom podle něj výrazně vzrostly, a to zejména v posledním půlroce v souvislosti s rostoucími cenami energií a krmiva. Počet chovaných prasat v Česku poklesl v posledních 11 letech o 400.000 kusů, od roku 2000 o 2,2 milionu kusů. Podle průzkumu Agrární komory ČR z loňského prosince omezí chov prasat další desítky zemědělců. Vedou je k tomu právě nízké výkupní ceny a vysoké náklady.

Majitel rodinné zemědělské farmy v Choťovicích na Kolínsku Karel Horák odhaduje ztrátu z chovu prasat za loňský rok na pět až šest milionů korun. Dotují ji z dalších oblastí svého podnikání. S rozhodnutím, zda i oni letos omezí či ukončí chov prasat, vyčkávají na rozhodnutí vlády týkající se národních dotací.

"Jsme menší podnik, máme 160 prasnic a do dvou tisíc prasat celkem, situace je neudržitelná, dovážené vepřové je nepoměrně levnější, nedá se mu konkurovat, chceme stejné podmínky jako ostatní státy," řekl novinářům Horák. V Choťovicích hospodaří na 550 hektarech, kromě prasat chovají i skot, provozují hotel a restauraci. Hlavním odběratelem jejich vepřového je Rohlík.cz. Náklady na jeden kilogram vepřového podle Horáka výrazně narostly zejména v posledním půlroce, nyní jsou 35 korun. Dotace podle něj aktuálně pokrývají zhruba 3,50 korun na kilogram.

"Zdražují se krmné směsi, energie, pohonné hmoty a zvyšují se také mzdové náklady. Zemědělci ale mají omezené možnosti promítnout tento růst do cen, za které prodávají své výrobky. Trápí je také omezené možnosti odbytu, nedostatek pracovníků a nízký počet nových zájemců o tento obor,“ řekl Doležal.

Podle něj souvisí omezování chovu prasat se systémem rozdělování zemědělských dotací, o jehož podobě se v posledních týdnech snaží Agrární komora a další zástupci zemědělských podniků s vládou vyjednávat. "Za zásadní považujeme, aby se udržela alokace národních dotací, tedy aby bylo stále stejně peněz na podporu ze státního rozpočtu, protože chov prasat není podporován ze zdrojů Evropské unie, dále aby byla zachována zelená nafta," uvedl Doležal. Ostatní státy podle něj řeší cenovou krizi vepřového různě, mají například podpory na ceny energií nebo úlevy na zaměstnance. Doležal řekl, že se bude snažit přesvědčit vládu například o tom, aby přistoupila k úlevám na zdravotním pojištěním. "Máme dobrou zprávu, že by národní dotace měly být zachovány a že se uvolní zálohy na dotační podporu," řekl.

Úplně skončit s chovy prasat chce v letošním roce podle průzkumu Agrární komory 30 procent oslovených zemědělců a do roku 2030 necelých 52 procent. Současně s tím klesá i soběstačnost Česka v produkci vepřového masa, která je mezi 40 až 50 procenty. K uspokojení poptávky českých spotřebitelů je nutné zbytek dovážet ze zahraničí. Z Německa, Španělska, Belgie a Polska se vloni dovezlo téměř 282.000 tun vepřového masa. Spotřeba vepřového masa se v Česku pohybuje dlouhodobě kolem 43 kilogramů na osobu za rok. Evropský průměr je zhruba 32 kilogramů na osobu za rok.

dkl hj

Zdroj: ČTK

18 February 2022

Konferenci pořádá Společnost pro výživu dne 29. 3. 2022.

 

Podtitul: Výživové a zdravotní aspekty technologické úpravy potravin
Pořadatel: Společnost pro výživu, z.s., organizačně zajišťuje výživaservis s.r.o.
Termín akce: 29. března 2022
Místo konání: Praha, Konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2
Moderátoři: MUDr. Petr Tláskal, CSc., Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

Tematické okruhy:

  1. Představuje konzumace zpracovaných a vysoce zpracovaných potravin riziko pro lidské zdraví?
  2. K jakým změnám dochází při zpracování potravin?
  3. Jak působí látky vznikající během zpracování potravin na lidské tělo?
  4. Jak omezit oxidační a karbonylový stres?
  5. Jakou roli hrají přídatné látky v kontextu výživové hodnoty potravin a jak je možné potraviny fortifikovat?

 

PROGRAM KONFERENCE:

9:00 – 9:30 Aktivity Společnosti pro výživu
MUDr. Petr Tláskal, CSc. (Společnost pro výživu)

9:10 – 9:30 Akční plán ke Strategii bezpečnosti potravin a výživy 2030
Ing. Jitka Gőtzová (Ministerstvo zemědělství ČR)

9:30 – 9:50 Program PK ČR k inovacím a reformulaci potravin, jejich lepší nutriční a zdravotní kvalitě
Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. (Potravinářská komora ČR)

9:50 – 10:10 Je konzumace vysoce zpracovaných potravin rizikem pro lidské zdraví?
Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc. (Státní zdravotní ústav)

10:10 – 10:40 Přestávka

10:40 – 11:00 Klasifikace stupně zpracování potravin
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. (Společnost pro výživu, VŠCHT)

11:00 – 11:20 Změny sacharidů během zpracování potravin
Doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.

11:30 – 11:50 Vliv průmyslového zpracování na vlastnosti tuků
Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

11:50 – 12:10 Srovnání mléčných výrobků a rostlinných alternativ z hlediska technologie, složení a výživy
Doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc. (VŠCHT, PK ČR Skupina pro mléko)

12:10 – 12:30 Alternativy živočišných proteinů
Doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D., Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

12:30 – 13:30 Přestávka na oběd

13:30 – 13:50 Možnosti ovlivnění obsahu přírodních toxických a antinutričních látek během kulinárního zpracování potravin
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. (VŠCHT, SPV)

13:50 – 14:10 Nutriční farmakologie a funkční potraviny – cesta od naděje k realitě
Prof. MUDr. Zdeněk Zadák CSc. (FN Hradec Králové a LF UK)

14:10 – 14:30 Fortifikace potravin vitamíny, minerálními látkami a některými dalšími látkami – současný stav legislativy
Ing. Daniela Winklerová (Státní zdravotní ústav)

14:30 – 14:50 Karbonylový a oxidační stres v účinku na zdraví člověka
MUDr. Matěj Kohutiar Ph.D. (2.LF UK)

14:50 – 15:10 Jak potraviny a doplňky stravy ovlivňují karbonylový stres.
Doc. Dr. Ing. Karel Cejpek (VŠCHT)

15:10 – 15:30 Diskuse, závěr konference

Zdroj: Společnost pro výživu 

 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/konference-potraviny-zdravi-a-vyziva-2022.aspx

17 February 2022

Odborníci společnosti STOB (STop OBezitě) a pacientská organizace STOBklub vás zvou v rámci Světového dne obezity na akce, které vám pomohou nastartovat změnu životního stylu a zorientovat se v otázkách diet, pohybu a hubnutí.

Většina akcí je pro veřejnost zcela ZDARMA.

Proč se STOB každoročně připojuje ke Světovému dni obezity?

Odborníci všech zemí si uvědomují, nakolik se stává obezita závažným zdravotním problémem. Proto se organizace zabývající se problematikou obezity rozhodly vyhlásit 4. březen Světovým dnem obezity (World Obesity Day – WOD). Tím chtějí upozornit na závažnost problému obezity. Také v České republice je nadváha a obezita jedním z vážných problémů populace, neboť negativně ovlivňuje zdravotní stav a souvisí i s celou řadou onemocnění (diabetes II. typu, kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění a další).

Odborníci STOBu proto každoročně pořádají k této příležitosti aktivity, jež mají pomoci veřejnosti zorientovat se v otázkách výživy, pohybu a psychiky.

Více zde.

 

Zdroj: STOB

Link: https://www.stob.cz/cs/svetovy-den-obezity-2022?utm_source=facebook&utm_medium=bannery&utm_campaign=wod_obecne&fbclid=IwAR1D7Nzi4jYPKfDW9SVyyRvwpjiz338McSzvOBXxwKWvFCnCovptGM87GhQ

17 February 2022

Tisková zpráva 17. 2. 2022 – Potravinářská komora České republiky (PK ČR) spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny (ČTPP) připravila tiskovou konferenci, na které představila svoji nejnovější publikaci s názvem Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými. Publikaci připravil kolektiv autorů pod vedením doc. Horáčkové z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) a Ing. Kopáčka z Českomoravského mlékárenského svazu (ČMSM). Jako nezávislý odborník z lékařského prostředí publikaci pokřtil  doc. Kohout, přednosta interní kliniky 3. LFUK a FTN, a jak jinak než mlékem.

„Nechceme očerňovat rostlinné alternativy mléka a mléčných výrobků, chceme jen informovat spotřebitele o výhodách či nevýhodách jednotlivých typů produktů,“, vysvětluje Ing. Kopáček.

 

Publikace Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými, shrnuje význam mléka a mléčných výrobků v naší výživě a upozorňuje na rozdíly ve složení a obsahu živin u obou skupin potravin a dopadům na výživu vyplývající z úplné záměny těchto výrobků za výrobky rostlinné včetně názorů z řad předních lékařů na rizika spojená s vegetariánstvím, zvláště ve výživě dětí, či rizika spojená s některými poruchami příjmu potravy. Dále publikace pojednává o označování rostlinných výrobků a věnuje se rovněž dopadu produkce na životní prostředí.

 

Na rizika konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin upozornila ve své prezentaci doc. Šárka Horáčková z VŠCHT z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky, která zároveň srovnala výživové hodnoty rostlinných nápojů v porovnání s mlékem a rostlinné alternativy k sýrům vedle sýru Eidam. Zajímavostí bylo srovnání cen jednotlivých výrobků.  Sýr Eidam stojí necelých 200,- Kč/kg, rostlinná alternativa k sýru s kokosovým olejem a rostlinným škrobem bezmála 350,- Kč/kg. „Když porovnáme obsah nasycených mastných kyselin, sacharidů i bílkovin jasně vidíme, že výživově tyto výrobky rovnocenné nejsou“, vysvětluje doc. Horáčková a dodává, „u bílkovin je velmi důležité také vnímat kvalitu bílkovin u potravin živočišného a rostlinného původu.“

Ing. Kopáček ve svém příspěvku zhodnotil oba typy produktů z pohledu zdraví, výživy i dopadů na životní prostředí, dále z ekonomického pohledu, z pohledu výrobní technologie, regulativního pohledu, bezpečnosti potravin a nepochybně i z pohledu spotřebitelského vnímání. Téma rostlinných alternativ v současné době ve společnosti rezonuje a je potřeba ho otevřeně komunikovat. „Mlékárenství poskytuje kromě výživy ještě navíc mnoho dalších významných hodnot, například biologickou rozmanitost, biomasu, vitalitu venkova, zachování tradiční krajiny, pastvin apod.“, upřesňuje Jiří Kopáček, předseda ČMSM.

Doc. Pavel Kohout se věnoval ve svém příspěvku rizikům konzumace výhradně rostlinné stravy z lékařského pohledu, možným zdravotním komplikacím, zejména upozornil na rizika konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin, mezi které rostlinné náhražky většinou náleží. „Fermentované mléčné výrobky, například jogurt, patří ke zdraví prospěšným potravinám, které upravují naši střevní mikrobiotu, což je velmi důležité“, vysvětluje doc. Kohout.

V následující diskusi se přítomní věnovali zemědělským a potravinářským tématům z hlediska udržitelnosti a zejména ochrany životního prostředí, dále informacím o rostlinných alternativách z pohledu výživy, zejména složení živin a problematice obohacování a fortifikace. V závěru jsme otevřeli i etická témata a vzdálenou budoucnost živočišné výroby z globálního pohledu.

Na tiskové konferenci měli přítomní novináři možnost ochutnat výrobky od společnosti OLMA jeden živočišného a jeden rostlinného původu. Společnost OLMA je tradiční výrobce mléčných výrobků, který se rozhodl uvést na trh příklad vhodného rostlinného produktu z řady Green Day plant-based produkt. Jedná se o fermentovaný rostlinný výrobek na ovesné bázi s jogurtovými a probiotickými bakteriemi obohacený o vápník a vitaminy D, B2 a B12. Druhý z výrobků byl Míša tvarohový mls 70 % tvarohu, který v loňském roce zvítězil v kategorii bezpečnost a kvalita potravin v soutěži Potravinářské komory České republiky o nejlepší inovativní potravinářský výrobek roku.

Potravinářská komora České republiky ve spolupráci s Českou technologickou platformou pro potraviny založila v minulém týdnu novou odbornou Platformu pro alternativní potraviny a nápoje. K členství v platformě se přihlásilo 29 firem a organizací. „Vytvořením platformy reagujeme na současné trendy a zejména na změny v nákupním chování spotřebitelů, kteří v poslední době stále více vyhledávají rostlinné alternativy nejvíce mléka a mléčných výrobků“, říká Dana Večeřová, prezidentka PK ČR. „Od platformy si slibujeme vytvoření odborného zázemí pro konstruktivní diskusi o problematice alternativ mezi výrobci potravin, státními a dozorovými orgány i neziskovými organizacemi napříč názorovým spektrem“, doplňuje Dana Večeřová.

Celou tiskovou konferenci najdete zde:

https://www.youtube.com/watch?v=w-Ho_YkdPHI

 

Tisková zpráva zde.

 

 

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

17 February 2022

V rámci států EU se velmi silně prosazuje princip ekologicky udržitelné výživy. Ten je založen na odklonu od živočišné výroby. Většina rostlinných náhražek ale svojí výživovou hodnotou neodpovídá hodnotě živočišných produktů. Jsou to zpravidla vysoce průmyslově zpracované potraviny. Na konferenci Potravinářské komory ČR na téma promluvil Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

 

Zdroj: stream.cz

Vydáno: 16. února 2022

Link: https://www.stream.cz/pohled-zblizka/kopacek-rostlinne-nahrazky-nejsou-zdravejsi-nez-vyrobky-z-mleka-64320108

17 February 2022

Oblasti priorit MZe ČR:

  • Udržitelná produkce potravin
    • Udržitelné používání pesticidů
    • Nové genomické techniky
    • Ochranná opatření proti škodlivým organismům rostlin
  • Potraviny
    • Nutriční údaje
    • Označování data spotřeby a data trvanlivosti
    • Výživové profily
    • Zavedení země původu
    • Revize pravidel EU k jakosti zemědělských produktů a potravin
    • Codex Alimentarius
  • Veterinární problematika
    • Dobré životní podmínky zvířat
    • Redukce spotřeby antimikrobik
    • Revize směrnice o doplňkových látkách používaných ve výživě zvířat
  • Lesnictví
    • Odlesňování a degradace lesů
    • Nová strategie EU pro lesy do roku 2030
    • Obnova přírody a dopady na hospodaření v lesích
  • Sladkovodní akvakultura
    • Strategické zásady pro udržitelnější a konkurenceschopnější akvakulturu
    • Zvýšení konkurenceschopnosti evropské akvakultury vůči třetím zemím
  • Uhlíkové zemědělství a uhlíkové cykly
    • Zelená dohoda – klimaticky neutrální EU do roku 2050
    • Ukládání uhlíku v zemědělské půdě, lesích, mokřadech a mořských ekosystémech
  • Problematika mořského rybolovu
    • Rybolovná práva na rok 2023 ve vodách EU a pro plavidla EU ve vodách mimo EU
    • Kontrolní nařízení rybolovu
    • Omezení přístupu do vod Unie
  • Ostatní
    • Politika propagace (zdravé stravovací návyky, ovoce a zelenina)
    • Obchodní otázky a mezinárodní organizace v zemědělství.

 Více zde.

Zdroj.: Kulatý stůl MZe ČR k prioritám ČR pro předsednictví v Radě EU ze dne 16. února 2022

17 February 2022

Praha 16. února (ČTK) - Kabinet dnes schválil návrh novely nařízení vlády, která mimo jiné upravuje přípustné limity olova a kadmia při produkci ovoce a zeleniny či mění podmínky dotací pro včelaře. Vyplývá to z výsledků jednání na stránkách vlády. Novela je nutná i pro získávání dotací z druhého pilíře Společné zemědělské politiky EU.

Novela hovoří o podmínkách provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření, které mají podle důvodové zprávy za úkol podpořit způsoby využití zemědělské půdy, jež jsou v souladu s ochranou a zlepšením životního prostředí, krajiny a jejich vlastností. Novela podle předkládací zprávy reaguje na unijní nařízení, kterým se stanoví přechodná ustanovení o podpoře z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a z Evropského zemědělského záručního fondu v letech 2021 a 2022. Příslušným orgánem, který žadatelům poskytuje dotace z prostředků EU, je v ČR Státní zemědělský intervenční fond.

Navrhované nařízení upravuje limity těžkých kovů (olova a kadmia) v produkci ovoce a zeleniny. Tato úprava je vyvolána nařízením EK, které snížilo maximální přípustné hodnoty obsahu olova a kadmia v některých potravinách s cílem omezit vystavení obyvatelstva jejich toxickému a karcinogennímu účinku.

Financování opatření v rámci navrhovaného nařízení vlády vychází z finančního plánu uvedeného v Programu pro rozvoj venkova pro roky 2014 až 2020. Všechna opatření programu pro tyto roky jsou spolufinancována z rozpočtu EU ve výši maximálně 85 procent celkových veřejných výdajů. V roce 2015 vláda usnesením navýšila míru kofinancování z veřejných zdrojů z o deset procent na 35 procent.

Ročně je v rámci agroenvironmentálně-klimatických opatření zažádáno o dotaci 3,3 miliardy korun, přičemž příspěvek státního rozpočtu je zhruba 0,825 miliardy korun.

jch jw

16 February 2022

Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny spravuje od roku 2015 systém českých cechovních norem pro kvalitní potraviny. V roce 2017 byl tento systém zařazen na seznam dobrovolných národních značek kvality, přesněji dobrovolný systém certifikace zemědělských produktů v souladu s požadavky Sdělení Komise – Obecné zásady osvědčených postupů EU k dobrovolným systémům certifikace pro zemědělské produkty a potraviny (2010/C 341/04).

Aktuální stav za únor 2022 naleznete zde.

16 February 2022
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 6. týdnu 2022: 7. 2. – 13. 2. 2022 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

        Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                          Potraviny

 

11/02/2022

Irsko

 Listeria monocytogenes v uzeném lososu

 

10/02/2022

Nizozemsko

 acetamiprid a karbofuran v jarní cibulce

 

10/02/2022

Finsko

 nepovolené reziduum pesticidu antrachinon v čaji

Čína, přes Německo

09/02/2022

Německo

 bisfenol A (BPA) a cyclo-di-BADGE (CdB) v kokosovém krému v konzervě

Thajsko

09/02/2022

Belgie

 shiga toxin produkující Escherichia coli v sýru ze syrového mléka

Francie

08/02/2022

Francie

 extrakty z Centella asiatica (pupečník asijský) kontaminované ethylenoxidem

Indie

08/02/2022

Belgie

 chlorpyrifos v esenciálním oleji Patchouli, bio

 

07/02/2022

Dánsko

 kadmium ve fazolích mungo, bio

 

07/02/2022

Nizozemsko

 nepovolená látka chlorpyrifos v rozinkách

Nizozemsko

07/02/2022

Nizozemsko

 aflatoxin v rýži basmati

Pákistán

   

                      Krmiva

 
       
   

Materiály přicházející do styku s potravinami

 
       

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.  

 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Autor: Mgr. Dana Koubová

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-6-tyden-2022.aspx

16 February 2022
Publikaci vydalo Ministerstvo zemědělství

Ekologické zemědělství je součástí řešení, jak znovu oživit krajinu a chránit přírodní zdroje, které jsou pro život člověka stejně důležité jako jeho zdraví.

Hospodaření založené na respektování přírodních zákonitostí, využívající generacemi ověřené principy i nejaktuálnější poznatky vědy a výzkumu. Moderní, zodpovědný, udržitelný způsob zemědělského hospodaření a výroby kvalitních potravin s minimálním dopadem na životní prostředí.

Příloha

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

 

 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Vydáno: 15. února 2022

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/publikace-ekologicke-zemedelstvi-zodpovedna-volba.aspx

16 February 2022

ČTK bude ve středu 16. února v servisu PROTEXT VIDEO vysílat on-line tiskovou konferenci Potravinářské komory na téma: Mléko a mléčné výrobky do jídelníčku patří. Představí svoji publikaci Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými. Následovat bude diskuse s odborníky k rizikům spojených s vegetariánstvím, výživě dětí, poruchám příjmu potravy aj. Zúčastní se přednosta interní kliniky 3. LFUK Pavel Kohout, předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček a Šárka Horáčková z Ústav mléka, tuků a kosmetiky, VŠCHT Praha.

Přímý přenos, který je médiím k dispozici ZDARMA, začne v 10:00.

Přímý přenos mohou použít všichni uživatelé bez omezení, a to jak na svých webových stránkách, tak na Facebooku.

Zasíláme kód přenosu pro vložení do webových stránek.

Upozorňujeme odběratele, že videostream označený značkou PROTEXT VIDEO není součástí zpravodajského servisu ČTK.

Dotazy ohledně materiálů označených jako VIDEOSTREAM ZDARMA prosím adresujte na tel.: +420 222 098 368, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

ČESKÉ NOVINY: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2161063?h=02f9607764250e60bf872d12dc1dfbdd

PROTEXT

 

Zdroj: ČTK

16 February 2022

Praha 15. února (ČTK) - Vytvoření odborného zázemí pro diskusi o rostlinných alternativách masa nebo alternativ mléka a mléčných výrobků je jednou z priorit nově vzniklé Platformy pro alternativní potraviny a nápoje (PAPN). Vyplývá to z aktuální tiskové zprávy Potravinářské komory České republiky (PK ČR), kterou má ČTK k dispozici. Nová platforma by měla pomoci i při komunikaci legislativních otázek a při informování spotřebitelů o výhodách i nevýhodách konkrétních alternativ. Ke členství v PAPN se přihlásilo 29 firem a organizací.

Potravinářská komora v tiskové zprávě dále uvádí, že společně s Českou technologickou platformou pro potraviny (ČTPP) firmy reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v ČR stále roste a spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy mléka a mléčných výrobků. Vysoká poptávka je také po rostlinných alternativách masa.

Ve spolupráci s akademickou obcí je podle PK ČR do budoucna nezbytné nastavit jisté mantinely i pro alternativní výrobky tak, aby byly pro spotřebitele bezpečné. "V České republice se zatím věnuje alternativám jen malá skupina českých potravinářských podniků, a je tedy ten správný čas se touto problematikou více zabývat. Je to velká příležitost pro tuzemské podniky, jak zpestřit svoji nabídku na trhu, vyjít vstříc požadavkům spotřebitelů, vyrábět z českých surovin a na českém území," uvedla prezidentka PK ČR Dana Večeřová.

Ustavujícího jednání nové platformy se zúčastnili i zástupci ministerstva zemědělství - náměstek pro řízení sekce potravinářství Jindřich Fialka nebo ředitel odboru potravinářství Martin Štěpánek. "Za ministerstvo zemědělství tuto aktivitu velmi vítáme, odborná platforma je velmi důležitá, lidé chtějí jíst zdravěji a lépe," uvedl Fialka.

Navržený kandidát na předsedu platformy Martin Krystián je zároveň ředitelem mlékárenské společnosti Olma. "Jsme zastánci vyvážené stravy a mléčné výrobky jsou významným zdrojem živin. Dlouhodobé zkušenosti mohou navíc tradiční výrobci využít i pro zpracování výživově hodnotné rostlinné stravy tak, aby spotřebitel profitoval z benefitů obou těchto segmentů," uvedl Krystián.

Zemědělský svaz České republiky (ZS ČR) dnes vznik platformy komentoval upozorněním, že Brusel podporuje trendy směrem k alternativním zdrojům bílkovin. Svaz odkazuje například na prováděcí nařízení komise z 8. února 2022, kterým se povoluje uvedení zmrazených, sušených a práškových forem moučných červů (larev potemníka moučného) na trh jako nových potravin.

Na trh v EU smějí být uváděné pouze nové potraviny povolené a zařazené na seznam unie. Komise však mohla nařízení vydat až poté, co se pro bezpečnost této potraviny vyslovili delegáti vlád členských států EU v květnu 2021. Tomu předcházelo i doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin tak učinit z ledna 2021. Loni v listopadu unie přidala na seznam schválených potravin také sarančata.

jch mha

15 February 2022

Ve školním roce 2021/2022 v rámci projektu Ovoce a zelenina a mléko do škol dodává mléko 12 schválených žadatelů s ročním limitem 322 korun na žáka. Ovoce a zeleninu dodává 16 společností s limitem 282 korun. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který projekt administruje, ukončil k 31. prosinci projekt předchozího školního roku v celkové hodnotě více než 500 milionu korun.

„Za uzavřený školní rok 2020/2021 jsme v rámci dodávek ovoce a zeleniny administrovali 148 žádostí od 17 žadatelů a vyplacená částka činila více než 270 milionů korun,“ uvedl Robert Zavadil, ředitel Odboru společné organizace trhů, pod který školní projekt v rámci Fondu spadá. A dodal: „Jedná se o přibližně 17 milionů korun více než v předchozím školním roce v rámci této části projektu“. U mléka a mléčných produktů došlo k vyřízení celkem 103 žádostí od 12 žadatelů, kterým SZIF poskytl téměř 250 milionů korun. Zde došlo k navýšení vyplacených prostředků oproti předcházejícímu školnímu roku téměř o 15 milionů.

Projekt Ovoce, zelenina a mléko do škol se dlouhodobě snaží zlepšit stravovací návyky u dětí. A zájem ze strany základních škol o zpestření jídelníčku žáků roste, v posledních letech jich každoročně přibývá několik desítek. Aktuálně se do dodávek mléčných produktů zapojuje skoro 3 700 základních škol, v případě dodávek ovoce a zeleniny jich je dokonce téměř 4 tisíce.

„Projekt považujeme za užitečný. Děti se učí, že zařazovat pravidelně do jídelníčku ovoce a zeleninu je samozřejmostí. Nám coby ekoškole se líbí používání vratných přepravek, je to snadné a užitečné. Máme jen drobnou výhradu, že nám například ovoce nedodali včas, protože scházely přepravky,“ hodnotí zapojení do projektu ředitel českobudějovické ZŠ a ZUŠ Vltava Pravoslav Němeček.

Základní škola se do programu přihlásí tím, že uzavře smlouvu s jedním z dodavatelů (žadatelů o dotaci) schválených SZIF. Ten pak má za povinnost dodávat odsouhlasené produkty během celého školního roku v minimálním počtu dodávek vyhlášených na jeho začátku, nyní se jedná o dvě dodávky měsíčně. Výrobky přitom nesmí být v rozporu s vyhláškou o požadavcích na potraviny. Pro školáky jsou zdarma.

Dlouhodobou součástí školního projektu jsou také doprovodná vzdělávací opatření, tedy ochutnávky, exkurze či podpora činnosti na školních pozemcích. V aktuálním školním roce 2021/2022 podalo plán na uskutečnění doprovodných vzdělávacích opatření sedm subjektů v plánovaném objemu 28 milionů korun v oblasti mléčných výrobků. Ovoce a zeleninu plánuje propagovat devět žadatelů v objemu 33 milionů.

„Školní projekt napomáhá i prvovýrobcům, aby se jejich produkty dostaly tam, kde to má smysl. Jak vyplývá z posledních průzkumů, projekt oceňuje až 77 procent rodičů a kladně ho hodnotí také školy. Jsme rádi, že tímto přispíváme ke zlepšení stravování dětí,“ doplnil Robert Zavadil.

O projektu OZMDŠ
Ve stávající podobě funguje projekt Ovoce, zelenina a mléko do škol od roku 2017, kdy se dřívější samostatné projekty spojily a získaly podporu Evropské unie. Financování programu zajišťují přibližně ze 2/3 národní zdroje, zbývající prostředky jdou právě z unijních fondů. Podrobné informace o programu a přehled schválených dodavatelů včetně jejich sortimentu jsou zveřejněny na webové adrese www.szif.cz/cs/skolni-projekty

Autor: SZIF

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/do-projektu-ovoce-zelenina-a-mleko-do-skol-se-zapojuje-kazdy-rok-o-desitky-zakladek-vice.aspx

15 February 2022

Ministerstvo zdravotnictví vydalo s účinností od 15. února nové ochranné opatření, které se týká návratu nebo příjezdu do ČR ze zahraničí. Nově se nebude využívat tzv. semafor a podmínky pro návrat budou jednodušší. Semafor bude relevantní pouze pro vstup cizinců. Osoby plně očkované a osoby s prodělaným onemocněním v posledních 180 dnech budou moci nově do ČR vstoupit bez omezení. Ministerstvo zdravotnictví ochranným opatřením zohledňuje Doporučení Rady EU.

Kromě osob plně očkovaných a osob s prodělaným onemocněním covid-19 v posledních 180 dnech bude vstup do ČR bez dalších opatření (kromě vyplnění Příjezdového formuláře) také pro děti do 12 let.

Za očkované se považují ty osoby, které mají maximálně 270 dní od ukončeného očkování. Po posilovací dávce a v případě osob mladších 18 let platí očkovací certifikát neomezeně. Osoby očkované mimo Evropskou unii a osoby, které prodělaly onemocnění covid-19 v zahraničí si musí ověřit, zda je jejich certifikát uznávaný.

U neočkovaných osob se při návratu do ČR bude od 15. února rozlišovat, zda se jedná o cestu po EU, nebo zda jde o cestu z mimounijní země. V případě cest po EU stačí předvstupní antigenní nebo PCR test. V případě návratu ze třetí země stačí českým občanům a rezidentům z EU předložit antigenní nebo PCR test, ostatní musí podstoupit výlučně PCR test. Předvstupní antigenní test nemusí podstoupit osoby, které do ČR cestují z unijní země individuální dopravou.

Následně musí všechny neočkované osoby po návratu do ČR z mimounijní země podstoupit další PCR test, a to 5. až 7. den po vstupu do ČR.

Platnost antigenních testů bude nově 24 hodin. V souladu s doporučením Rady EU se ruší tyto povinnosti v případě cest do 12 hodin a v případě tranzitu. V platnosti naopak zůstává výjimka ze vstupních pravidel v případě cest do sousedních zemí na dobu do 24 hodin.

I nadále zůstává také povinnost vyplnit příjezdový formulář, a to bez ohledu na kategorii dané země.

Rozřazení zemí do barevných kategorií bude i nadále zachováno, ale bude mít – z hlediska občanů ČR –  pouze informativní význam.


Odbor komunikace s veřejností
Mgr. Ondřej Jakob, ředitel odboru komunikace s veřejností, tel.: 224 972 167, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZdr ČR

Link: https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/pro-navrat-do-cr-budou-nove-jednodussi-podminky/

15 February 2022
Pondělí 14.2.2022 ČT24 v čase 21:00 rozhovor s prezidentkou Potravinářská komora České republiky Danou Večeřovou - Řada potravin zdražila v v lednu o desítky procent. Pořad Byznys 24 se věnoval vysoké inflaci, zvyšujícím se cenám energií, bydlení a potravin. Příští rok se můžeme dočkat ještě výraznějšího skoku v energiích než zažíváme dnes. Inflace by měla v druhé polovině roku klesat.
 

Zdroj: Byznys ČT24

Vydáno: 14. 2. 2022

Zdroj: https://www.ceskatelevize.cz/porady/12026085531-byznys-ct24/222411058020214/?fbclid=IwAR0Nnmn1G8H0AxXmqfbjpXzm9YwMMg0Grq7d1xrQLOhgbGzrebKO5btwoFk

15 February 2022

Navzdory řadě zákazů prodeje alkoholu a problémům s dodavatelským řetězcem se jihoafrickému vinařskému průmyslu dařilo zvyšovat objem vývozu. Celkový objem exportu vzrostl o 22 % na 388 milionů litrů. Hodnota vína vzrostla o 12,1 % na 10,2 miliardy randů.

V roce 2019 objemy exportu vůči předchozím rokům klesly v důsledku dopadů sucha, rok 2020 zase poznamenala pandemie. Globální nedostatek vína však pomohl zvýšit jeho ceny.

V současnosti je nejsilnějším exportním trhem Velká Británie, kde objemy vývozu vzrostly až o deset procent. Německo loni bylo druhým největším exportním trhem. Objemy vývozu zůstaly stejné jako v předchozím roce. Spolu s Německem zůstaly do značné míry stabilní také Nizozemsko a Švédsko. Objem exportu do Číny se více než zdvojnásobil. Více se také dováží do USA a Kanady.

Vývoz vína byl nějvíce ovlivněn nedostatkovým obalovým materiálem, a to zejména skleněných lahví. Problametická byla také doprava a logistika v přístavech i nedostatek kontejnerů. Podle expertů však zvyšující se poptávka po jihoafrickém vínu dokazuje, že klíčové trhy považují Jižní Afriku za producenta konzistentně vysoce kvalitního vína.

Zdroj: nesw24.com
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Jihoafrická republika.

 

Zdroj: CzechTrade

Vydáno: 8. 2. 2022

Link: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/export-jihoafrickych-vin-loni-rostl

15 February 2022

 

  • Udržitelnost a ESG již není jen téma k diskuzi, ale stalo se integrální součástí finančních trhů a byznysových strategií podniků. Současně jsou však tyto oblasti i předmětem připravované unijní i národní regulace. To bude proto vyžadovat intenzivní dialog mezi firmami, zaměstnavateli, vládou i dalšími institucemi.
  • Svaz průmyslu a dopravy ČR vytváří nový expertní tým pro udržitelnost, který vede člen představenstva SP ČR Petr Jonák, který zároveň zastřeší pilíř udržitelnosti ve Výzvě k druhé ekonomické transformaci. Petr Jonák byl také nově jmenován členem Rady vlády pro udržitelný rozvoj.

Svaz průmyslu a dopravy ČR vytvořil expertní tým pro udržitelnost, který zastřeší současnou paletu existujících aktivit této největší zaměstnavatelské a podnikatelské organizace a zároveň je rozšíří a systematizuje. Do nového týmu se zapojili zástupci členských podniků, oborových asociací, ale i spolupracujících akademických organizací. Tým bude svoji činnost koordinovat také se signatáři Výzvy k druhé ekonomické transformaci, jejímž partnerem Svaz průmyslu je.

Expertní tým pro udržitelnost bude projednávat a připravovat stanoviska k oblastem legislativy souvisejících s udržitelností a ESG, které ovlivňují byznys. Příkladem je chystaná unijní směrnice o podávání zpráv ze strany podniků o udržitelnosti (CSRD), která dále rozšiřuje původní směrnici o podávání zpráv z nefinančních oblastí. SP ČR pomůže svým členům adaptovat se na nové trendy a povinnosti, včetně implementace cílů OSN Agendy 2030 a cílů udržitelného rozvoje (SDGs). Tým bude připravovat také odborné semináře, školení a programy pro členskou základnu.

„Udržitelný rozvoj je jednou z priorit a cílů Evropské unie a je předmětem řady legislativních diskuzí a záměrů na evropské i globální úrovni, které budou mít dopad i na podniky operující v Česku. Svaz proto vnímá tuto oblast jako jednu ze svých zastřešujících priorit a svým novým expertním týmem chce nabídnout pomocnou ruku svým členům. Zároveň využijeme členství Svazu v BusinessEurope a jeho pracovních skupinách, abychom aktivně ovlivnili legislativní i nelegislativní diskuze v EU, a v součinnosti s Business at OECD také na globální úrovni. Jednou konkrétní oblastí, o kterou se budeme snažit v koordinaci s našimi partnery, je zabránění neúnosné administrativní zátěže firem, kterou by některé uvažované systémy reportování mohly přinést,“ uvedla Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR a členka výkonného předsednictva Konfederace evropského podnikání BusinessEurope.

Skupina vzniká pod odborným vedením Petra Jonáka, člena představenstva Svazu, který je ředitelem pro vnější vztahy a udržitelnost ve společnosti T-Mobile. V minulosti se podílel na strategiích konkurenceschopnosti ČR, byl členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a dlouhodobě se věnuje oblasti udržitelnosti a ESG. Petr Jonák zároveň zastřeší pilíř Sustainability ve Výzvě k druhé ekonomické transformaci. Letos v lednu ho ministryně pro životní prostředí Anna Hubáčková jmenovala také členem Rady vlády pro udržitelný rozvoj.

„Udržitelnost a cíle ESG budou v dalších letech jedním z největších impulzů inovací a budou také podmínkou udržení konkurenceschopnosti. Nesprávná regulace ale může firmám značně ublížit. Udržitelnost každopádně bude neoddělitelnou součástí ekonomické transformace, na jejímž prahu se Česká republika nachází. Do pracovní skupiny se nám podařilo dostat řadu odborníků z různých sektorů a jednou z našich prvních priorit bude připravit naše členy na Směrnici o nefinančním reportingu, kterou přes její význam řada firem stále nevnímá a neuvědomuje si, že na ně dopadne. To bude také jedním z našich prvních cílů na první polovinu tohoto roku,“ uvedl Petr Jonák, člen představenstva SP ČR zodpovědný za oblast udržitelnosti a předseda nového expertního týmu SP ČR pro udržitelnost.

„Udržitelnost vnímáme ve všech třech pilířích konceptu ESG. Dnes ve veřejné debatě výrazně převládá pilíř „E“ (Environment), čili diskuse o životním prostředí a klimatu. Zapomínat na zbylé dva pilíře Social a Governance by však bylo chybou,“ dodal Jonák.

O EXPERTNÍCH TÝMECH SP ČR

Nový Expertní tým (ET) pro udržitelnost doplní dalších 14 oblastí, kterým se SP ČR systematicky věnuje. V expertních týmech jsou zastoupeni odborníci převážně z řad členů a vytváří stanoviska k projednávaným legislativním návrhům. Mezi expertní týmy SP ČR patří např.: ET pro digitální ekonomiku, ET pro zaměstnanost, ET pro environmentální politiku, ET pro energetickou a klimatickou změnu, EU tým, ET Platforma exportérů a další.

Vydáno: 10. 2. 2022

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy

Link: https://www.spcr.cz/pro-media/tiskove-zpravy/15112-svaz-prumyslu-a-dopravy-zaradil-udrzitelnost-mezi-sve-priority

15 February 2022

Více než polovina zaměstnavatelů má za to, že testování zaměstnanců včas zabrání šíření nemoci na pracovišti a v celé společnosti. Letos ale výrazně narostl počet firem, které v testování smysl nevidí. Zatímco před rokem byla k testování zaměstnanců skeptická každá 25. firma, letos to byl již každý pátý podnik. Vyplývá to z nového šetření Hospodářské komory mezi jejími členy.

Podrobnosti a výsledky šetření v tiskové zprávě

Vydáno: 10.02.2022 
Autor: Miroslav Diro
 
 
15 February 2022

Tisková zpráva 14. 2. 2022 – Potravinářská komora České republiky spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v Čechách stále roste, spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy mléka a mléčných výrobků, vysoká poptávka je také po rostlinných alternativách masa. To vše bylo důvodem pro vznik nové odborné Platformy pro alternativní potraviny a nápoje. K členství v platformě se přihlásilo 29 firem a organizací.

 

Prioritou platformy má být zejména vytvoření odborného zázemí pro diskusi o této problematice, komunikaci legislativních otázek a informování spotřebitelů o výhodách i nevýhodách konkrétních alternativ. Ve spolupráci s akademickou obcí je do budoucna nezbytné nastavit jisté mantinely i pro alternativní výrobky tak, aby byly pro spotřebitele bezpečné.

„V České republice se zatím věnuje alternativám jen malá skupina českých potravinářských podniků a je tedy ten správný čas se touto problematikou více zabývat. Je to velká příležitost pro tuzemské podniky, jak zpestřit svoji nabídku na trhu, vyjít vstříc požadavkům spotřebitelů, vyrábět z českých surovin a na českém území“, vysvětluje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

Podle aktuálních průzkumů došlo k meziročnímu zvýšení spotřeby rostlinných alternativ až o 30 %. Nejvíce zmiňovanými důvody, které spotřebitelé uvádějí, proč jsou pro ně alternativní produkty zajímavé, je snaha o větší ochranu životního prostředí a o konzumaci zdraví prospěšných potravin.  

Ustavujícího jednání nové platformy se zúčastnili i zástupci Ministerstva zemědělství náměstek pro řízení Sekce potravinářství Jindřich Fialka a ředitel Odboru potravinářství Martin Štěpánek. „Za ministerstvo zemědělství tuto aktivitu velmi vítáme, odborná platforma je velmi důležitá, lidé chtějí jíst zdravěji a lépe,“ říká náměstek Fialka a doplňuje: „středobodem našeho zájmu musí být spotřebitel!“

Navržený kandidát na předsedu platformy, ředitel společnosti Olma, tradičního výrobce mléčných výrobků, Martin Krystián zdůraznil, že je důležité vzít si to dobré z obou kategorií, jak z rostlinných, tak ze živočišných produktů. „Jsme zastánci vyvážené stravy, mléčné výrobky jsou významným zdrojem živin, dlouhodobé zkušenosti mohou navíc tradiční výrobci využít i pro zpracování výživově hodnotné rostlinné stravy, tak aby spotřebitel profitoval z benefitů obou těchto segmentů,“ upřesnil ředitel Krystián.

Téma rostlinných alternativ v současné době ve společnosti rezonuje, nicméně nad jednotlivými cíli strategie Farm to fork zaznívají z úst odborníků na zdraví a výživu jisté obavy. Srovnání obou typů produktů z pohledu zdraví a výživy i z pohledu dopadů na životní prostředí, dále z ekonomického pohledu, z pohledu výrobní technologie, regulativního pohledu, z pohledu bezpečnosti potravin a nepochybně i z pohledu spotřebitelského vnímání, to vše jsou otázky, které budou členové nové platformy intenzivně diskutovat.

 

Celá zpráva zde.

 

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

14 February 2022

Co takhle kousek čokolády? 

 

Kvalitní hořká čokoláda obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že je prostě skvělá! Kakaové boby v sobě koncentrují vysoké množství antioxidantů, vitaminů a minerálních látek, například fosfor, železo, zinek a hořčík.

 

Zdroj: lechocolat.cz