21 December 2022

Snahy o reformu školního stravování jsou tu stejně dlouho jako školní stravování samo. Přesto se děti v tuto chvíli stále stravují podle 40 let starého spotřebního koše a podle norem, které vycházely z tehdejších znalostí o vlivu stravy na lidské zdraví. Státní zdravotní ústav proto, jako odborná příspěvková organizace Ministerstva zdravotnictví, přijal výzvu tohoto resortu a úlohu odborného koordinátora při snaze zmodernizovat školní stravování tak, aby odpovídalo požadavkům na zdravé stravování ve 21. století. Nejde o nic menšího, než o kvalitu jídla pro naše děti. Proto jsme hrdými nositeli projektu Máme to na talíři a není nám to jedno. Aby uspěl, vyžaduje multioborovou i meziresortní spolupráci. Výsledkem bude komplexní program a popsaný systém odpovídající na otázku - jak dosáhnout celkové pozitivní změny ve prospěch jídla servírovaného našim dětem.


„Školní stravování je velice komplexní systém. V současnosti nejsou jasná pravidla, jak hodnotit jeho kvalitu. Není stanoveno, jak má kvalita přesně vypadat. Z toho důvodu je i rozpětí úrovně kvality této služby velice široké. Děti sice mají nárok na školní stravování, ale ne na stejnou míru kvality,“ potvrzuje hlavní řešitelka projektu Máme to na talíři Mgr. Alexandra Košťálová, která se problematice školního stravování a kvality výživy odborně věnuje už řadu let.

Cílem projektu Máme to na talíři je:

  1. přesné pojmenování cílů školního stravování,
  2. popsání indikátorů, které pomohou k naplnění cílů,
  3. vytvoření konkrétních metodik či nástrojů, které by pomohly cíle naplnit,
  4. ověření fungování navržených nástrojů a metodik

„Nástroje budou sloužit pro personál školních jídelen, jejichž práce si nesmírně vážíme a uvědomujeme si, že současné fungování systému, je pouze díky jejich obětavé práci. Rádi bychom jim vytvořenými nástroji a metodikami práci usnadnili, zefektivnili, a proto je potřeba každý postup pilotně otestovat. Tím ověříme, zda jsou srozumitelné a využitelné ve všech školních jídelnách a zda jejich použitím plní školní stravování funkci, kterou očekáváme. Rozhodně trváme na tom, aby systém byl pro jídelny dobře realizovatelný, pochopitelný a pro všechny jasný ve všech ohledech. Bude proto potřeba i proškolit a samozřejmě i lépe zaplatit personál školních jídelen, který si za svou práci pro děti jistě zaslouží odpovídající ohodnocení. Ani to se teď mnohde neděje, to z praxe víme,“ říká Mgr. Alexandra Košťálová.

 „Abychom pochopili, proč je to právě Státní zdravotní ústav, kdo dostal za úkol od ministerstva zdravotnictví ujmout se role odborného garanta a proč přibírá ke spolupráci další subjekty a odborníky, kteří chtějí pomoci a přidat své zkušenosti, a to včetně školních jídelen, zřizovatelů, soukromníků, nutričních specialistů a mnoha dalších, je dobré si připomenout postavení SZÚ v systému,“ vysvětluje ředitelka SZÚ MUDr. Barbora Macková.

Státní zdravotní ústav je příspěvkovou organizací v přímé působnosti Ministerstva zdravotnictví. K jeho poslání patří například:

  1. Příprava podkladů pro národní zdravotní politiku v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví,
  2. metodická a referenční činnost v úseku ochrany a podpory veřejného zdraví a v oblasti předcházení infekčním nemocem,
  3. vědecká a výzkumná činnost,
  4. monitorování a výzkum vztahu životních podmínek a zdraví,
  5. sledování ukazatelů zdravotního stavu obyvatelstva,
  6. kontrola kvality poskytovaných služeb v ochraně a podpoře veřejného zdraví.

Právě z těchto kompetencí je zřejmý i důvod svěření projektu Máme to na talíři a není nám to jedno právě pod garanci SZÚ. Hlavním úkolem je navrhnout a následně pilotně v praxi ověřit metodiky a nástroje, které pomohou systém školního stravování dovést k jednotné a jednoznačné kvalitě. Snahou je, aby našim dětem vařil odborně vzdělaný personál, který dostane od státu jasné pokyny a normy z čeho a jak dětem vařit. Tak, aby měli rodiče jistotu, že děti jedí kvalitně v kterékoli školní jídelně a aby tato jistota byla podložená jasně stanovenými požadavky na nutriční kvalitu jídla i surovin. Když to řeknu zjednodušeně, také by asi nikdo nechtěl, aby jeho dítě léčil lékař podle poznatků starých 40 let. Podle stejně starých vědomostí o výživě by se tedy dítě nemělo ani stravovat. Dnes už víme přesně, že strava má na zdravý vývoj dětí zásadní vliv,“ přibližuje dále stav věcí MUDr. Barbora Macková.  

A jaké by mělo školního stravování být?

  1. Sytící              Lákavé, chutné, atraktivní, nutričně vyvážené pokrmy.
  2. Preventivní     Jídla jsou vyvážená, minimalizující potenciálně problematické nutrienty,naopak obsahující protektivní složky.
  3. Výchovné       Školní jídelna je praktickou učebnou, kde dítě vědomě své znalosti prakticky zažívá.
  4. Udržitelné       Systém využívá lokální, sezónní, bio suroviny. Zohledňuje welfare, je energeticky udržitelný, poskytuje práci v regionu, podporuje českou ekonomiku.
  5. Rovné            Nárok na školní stravování mají všechny děti (zdravotní omezení…), férové Odběratelsko-dodavatelské vztahy, zodpovědné zadávání zakázek.

Od počátku projektu jsou vždy jednotliví aktéři ve školním stravování vyzýváni ke spolupráci. A tak je tomu nadále. Projekt je živý organismus, utváří se na základě odborných znalostí a zkušeností z praxe. Projekt vyžaduje zapojení širokého portfolia odborníků. Vše o projektu, včetně partnerů a kontaktů, naleznete na samostatném webu projektu: https://www.mametonataliri.cz/

Záměry projektu, které jsou v souladu s programovým prohlášením vlády, byly v roce 2022 prezentovány více resortům (MŠMT, MZe, MZd, MPSV). Na cílech a principech projektu panuje mezioborová shoda. To, zda budou navržené a ověřené metodiky součástí doporučení, případně se stanou součástí legislativy,  bude následně v kompetenci jednotlivých ministerstev. Proto od začátku roku 2023 začne pracovat Strategické meziresortní skupina pro otázku školního stravování, jejímž gestorem je po dohodě vlády Ministerstvo zdravotnictví ČR a tato skupina bude řízena Státním zdravotním ústavem.

O veškerých dalších krocích budeme nadále informovat na webu SZÚ i na webu projektu.

Zdroj: http://www.szu.cz/chceme-aby-vsechny-deti-ve-skolnich-jidelnach-jedly-kvalitni

 

21 December 2022

Publikace PK ČR.

Kvalita a bezpečnost potravin jsou témata v dnešní době velmi často diskutovaná. Je prokázáno, že výběr potravin, jejich výživová hodnota, konzumované množství a četnost konzumace má zásadní vliv na zdraví nás všech coby spotřebitelů. To nás také přivedlo k myšlence připravit tuto brožuru. Její pomocí bychom vás chtěli nejen seznámit s informacemi, které musejí a mohou být výrobci na obalech potravin uváděny, ale zároveň vysvětlit jejich význam a zasadit do kontextu celkového stravovacího režimu, tak abyste se dokázali v informacích zorientovat a uměli je využít ve svůj prospěch.

Na stránkách brožury se tak dočtete o roli jednotlivých živin, a to jak makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky), tak také vitaminů a mikronutrientů (minerální látky, stopové prvky), jejich zdrojích a vlivu na organismus. Po přečtení brožury byste měli získat náhled, jaké potraviny a jak vhodně kombinovat, aby vaše strava byla pestrá a zároveň odpovídala zásadám pestré vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

Autorský tým

Zdroj: https://www.ctpp.cz/images/files/oznacovani.pdf

20 December 2022

Indie zavádí od 1. ledna 2023 nová osvědčení pro vývoz mléka a mléčných výrobků, vepřového masa a výrobků z něj a ryb a produktů rybolovu do Indie a od 1. února 2023 novou proceduru pro registraci zahraničních podniků, které vyrábějí mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky včetně drůbeže, produkty rybolovu, vaječné výrobky, kojeneckou výživu a doplňky stravy a hodlají svou produkci vyvážet do Indie.

Příslušné úřady vyvážejících zemí mají v termínu do 1. února 2023 nahlásit Úřadu pro bezpečnost a standardy potravin - Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) seznamy těchto výrobců, který provede jejich registraci zveřejněním na svých webových stránkách.

Podniky lze registrovat i po datu 1.2.2023 a průběžně seznamy aktualizovat, nicméně ke dni vstupu zásilky na území Indie musí být podnik registrován.

Podniky, které plánují vyvážet výše uvedené produkty do Indie, by měly kontaktovat odbor vnějších vztahů a kontroly dovozu a vývozu Státní veterinární správy (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), který jim sdělí podrobnější informace.

20 December 2022

Vážená paní, vážený pane,

dovolte, abychom s Vámi sdíleli pozvání na odborný seminář PK ČR v roce 2023.

Cílem je souhrnně seznámit provozovatele potravinářských podniků s vybranou problematikou připravované legislativy v oblasti environmentálních aspektů, které jsou v současné době stále více uplatňovány i v oboru potravinářství. V EU se zvyšuje množství produktů označovaných jako zelené nebo udržitelné. Obdobně se výrobci snaží poukázat na vynikající environmentální profil výrobku nebo společnosti. Stále častěji jsou využívána environmentální tvrzení o budoucím vlivu na životní prostředí bez jasných, objektivních a ověřitelných závazků a cílů. Účastníci semináře získají přehled mj. i o současných právních předpisech a legislativních požadavcích a v neposlední řadě o aktuálních novinkách ve vztahu k provozu potravinářského podniku.

Prezentován bude také ekologický marketing s cílem naznačit směry a možnosti, kterými se může marketing produktů ubírat v souladu s životním prostředním a vizí podniku. 

Prostřednictvím semináře získáte také aktuální informace k očekávaným událostem roku 2023:

  • Aktuální stav legislativního návrhu pro zelená tvrzení
  • Revize právních předpisů EU o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
  • Tvorba legislativního rámce pro udržitelné potravinové systémy a označování udržitelných potravin
  • Další (revize právních předpisů EU o dobrých životních podmínkách zvířat atd.)

Přednášek se zhostí odborníci z řad státní správy, univerzit a dalších institucí.


 

Datum konání: 23. března 2023                               

Forma konání: Národní zemědělské muzeum, velký sál,

3. patro, Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7

 

Vložné: 2.000,- Kč (včetně DPH)

Vložné zahrnuje organizační náklady a občerstvení během semináře.                                                      

Začátek semináře: 9:00 hodin

 

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Přihlašování účastníků začíná v 8:30 hod., předpokládaný konec 15:15hod.

Účastníci obdrží osvědčení o absolvování semináře.

Součástí přílohy je přihláška a program.

Pozvánka s programem

Přihláška

Těšíme se na Vás v roce 2023!!!

20 December 2022

Podle prvního odhadu se produkce zemědělského odvětví v běžných cenách v roce 2022 meziročně zvýší o 17 %. Podnikatelský důchod ze zemědělské činnosti klesne o 5 % a jeho hodnota je odhadována na 25 mld. Kč.

Hodnota produkce z rostlinné výroby za rok 2022 podle předběžných údajů dosáhne řádově 120 mld. Kč, což v meziročním srovnání představuje růst o 15 %. Za růstem hodnoty produkce stojí především vyšší ceny pšenice (+27 %), ječmene (+29 %) a řepky (+19 %).

Hodnota živočišné produkce se očekává na úrovni 65  mld. Kč, což je o 20 % více než v roce 2021, a to díky růstu hodnoty produkce skotu (+33 %), prasat (+18 %) a mléka (+21 %). Vyšší hodnota produkce, podobně jako u rostlinné výroby, je dána zejména růstem realizačních cen.

Největší nákladová položka účtu mezispotřeba je v roce 2022 odhadována na 134 mld. Kč s meziročním navýšením o 25 %. „Tempo růstu zemědělské produkce v letošním roce v porovnání s rokem 2021 bude pravděpodobně nižší než odhadované tempo růstu nákladů spojených se zemědělskou činností. Podle aktuálně dostupných informací lze očekávat zhoršení nákladové rentability zemědělské výroby, a to zejména v důsledku rychlého růstu cen energií, hnojiv, krmiv a dalších zemědělských služeb,“ upozorňuje Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Náhrady zaměstnancům se předpokládají na úrovni 37 mld. Kč (+7 %) a předepsané pachtovné a ostatní nájemné z nemovitostí 9 mld. Kč (+1 %).

Podle metodiky kalkulace Souhrnného zemědělského účtu je podnikatelský důchod ze zemědělské činnosti, po započtení dotací na výrobu ve výši 35 mld. Kč, aktuálně odhadován na 25 mld. Kč, což v meziročním srovnání představuje pokles o 5 %.

Souhrnný zemědělský účet je sestavován na základě unijní mezinárodně srovnatelné metodiky, popisuje ekonomickou výkonnost odvětví. V případě vybraných položek rostlinné výroby se počítá s hospodářským, nikoli kalendářním rokem. Výsledky prvního odhadu Souhrnného zemědělského účtu za rok 2022 jsou sestavovány na základě dostupných statistických údajů k 30. listopadu 2022 a budou postupně zpřesňovány. Zpřesněné údaje budou zveřejněny 24. března 2023 a 29. září 2023.

Mezinárodní srovnání je k dispozici na webových stránkách Eurostatu, vývoj Souhrnného zemědělského účtu od roku 1998 přináší aktualizovaná časová řada ČSÚ.

Kontakt:
Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T 274 052 017 | M 604 149 190
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   | Twitter @statistickyurad

Přílohy

  • csu_tz221219_zemedelci_se_potykaji_s_vyraznym_rustem_cen_vstupu.docx
  • Vyjádření Renaty Vodičkové, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ(soubor mp3)

Zdroj: https://www.czso.cz/csu/czso/zemedelci-se-potykaji-s-vyraznym-rustem-cen-vstupu

20 December 2022
Autor: KM EFSA
27. vědecké kolokvium EFSA, Brusel+on-line, 11.-12. 5. 2023

Nedávný pokrok v oborech, jako je tkáňové inženýrství, buněčné kultury a syntetická biologie, otevřel cestu novým technologickým přístupům a produktům v zemědělsko-potravinářském odvětví. Mezi nimi vynikají potraviny živočišného nebo rostlinného původu získané z buněčných kultur a potravinové složky vyrobené přesnou fermentací.

V systému EU vyžadují tyto druhy výrobků povolení před uvedením na trh v rámci různých sektorových regulačních rámců zahrnujících vědecké poradenství EFSA, jako jsou nařízení o nových potravinách a nařízení o potravinářských přídatných látkách. Proto je nezbytné, aby metodiky hodnocení rizik a odborné znalosti EFSA v této oblasti držely krok s tímto technologickým vývojem.

Tímto vědeckým kolokviem by EFSA chtěl svést dohromady odborníky a stakeholdery, aby diskutovali o probíhajících trendech a výzkumu v této oblasti a o požadavcích na to, aby hodnocení rizik prováděné EFSA odpovídalo svému účelu.

Cílem kolokvia je:
- identifikovat odvětví zemědělsko-potravinářského systému, která jsou relevantní pro potraviny a složky potravin získané z buněčných kultur;
- zhodnotit současný stav pokud jde o relevantní koncepce, technologie a odvozené produkty;
- diskutovat o nových bezpečnostních a metodických aspektech a jejich dopadu na přístupy EFSA k hodnocení rizik.

Kolokvium naváže na diskuse probíhající mezi EFSA a stakeholdery, mimo jiné během setkání "Laboratoře budoucích potravin a krmiv: Workshop zúčastněných stran o nových zdrojích a technologiích v oblasti potravin a krmiv", který se uskuteční 7. - 8. března 2023.

Pro další informace a k odběru aktualit týkajících se kolokvia navštivte webové stránky EFSA.

Zdroj: EFSA

19 December 2022
SVS zveřejnila odpovědi na nejčastější dotazy.

 

V souvislosti s mimořádnými veterinárními opatřením, kterými Státní veterinární správa (SVS) nařídila zákaz, resp. omezení venkovního chovu drůbeže, připravila SVS odpovědi na nejčastější otázky k této problematice i k ptačí chřipce v obecné rovině.

Autor: SVS

Vydáno: 19. prosince 2022

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/nejcastejsi-dotazy-ptaci-chripka-omezeni-venkovniho-chovu-drubeze.aspx

19 December 2022

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  – komunikace v angličtině

 

Zákazníci supermarketů ve Velké Británii letos před Vánoci nakupují méně, ale utrácejí více

Podle nejnovějších údajů společnosti NielsenIQ nakupující v supermarketech ve Velké Británii utrácejí více, přestože nakupují méně. Může za to dvouciferná inflace v Británii, která způsobila nárůst celkových tržeb v supermarketech o 7,6 %. Údaje za čtyři listopadové týdny odhalily, že spotřebitelé v předvánočním období nakupují méně, přičemž objem nakoupeného zboží
u největších prodejců potravin poklesl o 4,3 %.

Mezi kategorie, které zaznamenaly nárůst hodnoty tržeb, patří mléčné výrobky (13,9 %), chipsy a občerstvení (12,7 %), domácí zvířata (12,5 %), mražené potraviny (11,9 %), nealkoholické nápoje (10 %) a balené potraviny (9,2 %). Pivo, vína a lihoviny – klíčová kategorie v tomto ročním období – zaznamenaly pokles hodnoty tržeb o 1,5 % a objemu o 3,6 %, ačkoli díky mistrovství světa ve fotbale vzrostl ve srovnání s loňským rokem prodej piva
o 3,1 %.

Diskontní supermarkety v uplynulých 12 týdnech nadále posilovaly, přičemž prodeje Lidlu vzrostly o 12,9 % a Aldi o 12,4 %. Co-op zaznamenal nárůst tržeb o 8,8 %, neboť těžil z toho, že se spotřebitelé snaží ušetřit a nakupují v místě bydliště. Tržby se zvýšily také Icelandu
(7,6 %), protože spotřebitelé se v souvislosti s rostoucími cenami energií a dalšími obavami
z inflace orientují na mražené potraviny, aby omezili plýtvání. Tržby společnosti Asda vzrostly ve sledovaném období o 7,7 %, přičemž společnosti Sainsbury's a Tesco vykázaly nárůst
o 6,6 %, resp. 6,5 %. Online prodej klesl o 1,3 %, přičemž podíl online prodeje na útratách za rychloobrátkové zboží se udržel na 11,3 %. To je o jedno procento méně ve srovnání s tímto obdobím loňského roku. Naproti tomu byl zaznamenán silný nárůst využití kamenných obchodů, kde tržby vzrostly o 9,3 % a návštěvy o 7,4 %.

Mike Watkins, vedoucí oddělení maloobchodu a obchodních informací společnosti NielsenIQ ve Velké Británii, uvedl: „Prodejny v Británii profitují ze současné situace. Vzhledem
ke dvouciferné inflaci u potravin budou zákazníci o letošních Vánocích utrácet více,
ale nakoupí méně. Již nyní však existuje řada nových strategií, které jim pomohou vyrovnat
se se zvýšenými náklady. Patří mezi ně menší plýtvání potravinami, nakupování menšího množství a častěji a také využívání slev, které nabízejí věrnostní programy maloobchodníků.

Současnou situaci však nejvíce charakterizuje to, že zákazníci přecházejí k levnějšímu zboží například privátních značek, nebo nakupují jiné velikosti balení. Tak lze ušetřit až třetinu ceny typického nákupního košíku.“ I při rekordních hodnotových tržbách Watkins očekává, že objem prodejů v supermarketech o letošních Vánocích klesne přibližně o 4 %, přičemž diskontní řetězce by měly poprvé překročit 19% podíl na trhu ve Velké Británii.

Zdroj

19 December 2022

KAZACHSTÁN

Artyom Lukashov, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě, tel: +7 701 5150541, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kazachstán investuje do skladovacích prostor zeleniny

14. prosince 2022 se uskutečnila rozšířena schůze kazašské vlády, na kterém jejich ministerstvo vypracovalo operativní opatření. Tato opatření mají vést ke zlepšení situace v oblasti potravinářství. Jinými slovy, v zájmu zajištění potravinového zabezpečení se má do konce letošního roku zvýšit počet investičních projektů v zemědělsko-průmyslovém komplexu, a to na 237. Dosud bylo realizováno 227 nových projektů v hodnotě 0,43 mld. €. Do roku 2025 se plánuje realizovat 800 investičních projektů v hodnotě 5,2 mld. €.

Mimo jiné se kazašská vláda chystá podpořit rozvoj „skladovací infrastruktury“, respektive budou modernizovány staré skladovací prostory a postaveny nové. V letech 2021-2022
se překročil plán výstavby skladů na 111 %. Plán vlády byl vytvořit prostory pro 181,5 tis. tun zeleniny, nakonec však byly vybudovány prostory pro 201,1 tis. tun. Do konce roku 2025 budou uvedeny do provozu další sklady zeleniny s kapacitou 135 tis. tun.

Růst zemědělské produkce v Euroasijské ekonomické unii

Od ledna do října 2022 vzrostla zemědělská produkce v Euroasijské ekonomické unii (EAEU) o 5,3 % ve srovnání se stejným obdobím r. 2021. Růst zemědělské produkce v Kazachstánu za uvedené období činil 8,2 %, v Kyrgyzstánu – 6,7 %, v Rusku – 5 %, v Bělorusku – 3,5 %.

Za 10 měsíců r. 2022 se v EAEU zvýšila produkce hlavních produktů živočišné výroby
ve srovnání se stejným obdobím r. 2021. U jatečných zvířat a drůbeže (v živé hmotnosti) došlo k nárůstu o 2,7 %, u mléka o 1,2 % a u vejcí o 2,4 %.

VIETNAM

19 December 2022

Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tři prosincové veletrhy skvěle uzavřely letošní arabskou sezónu

Příchod mrazivých měsíců do Evropy znamená v regionu Blízkého východu vrchol veletržní sezóny. Tento rok také dokázal, že covidové období a omezení jsou minulostí a veletrhy se mohou pořádat v plné síle. Zajímavé je, že snad nejsilnější veletržní rok byl určitě ten minulý, 2021. To bylo především díky zvládnutým pandemickým opatřením v Dubaji a zrušení většiny veletrhů napříč Evropou. Návštěvnost byla neuvěřitelná nejenom pro pořadatele, ale i pro samotné vystavovatele. Letošní rok si dovolím s porovnáním říct, že byl oproti tomu loňskému slabší, ale pořád skvělý. Možná je i pro pocit příjemnější, když výstaviště nepraská ve švech. Stejný pocit měli kolegové i na veletrzích napříč jinými sektory.

Konec roku byl jako vždy opravdu nabitý. Kromě mnoha konferencí se v regionu Blízkého východu konaly čtyři velmi zajímavé zemědělské veletrhy. I když se některé časově prolínaly, stihnul jsem alespoň tři navštívit.

Nejdříve jsem začátkem prosince prozkoumal veletrh AGEX v saúdskoarabském městě Džida. Toto obchodní přímořské město bylo obrovským překvapením. Mezinárodní pocit, autentické arabské město se starým centrem, mnohem uvolněnější prostředí, včetně mnoha žen bez zahalení, velmi kvalitní obchody a zásobení. V porovnání s hlavním městem, Rijádem, jsem byl opravdu velmi pozitivně překvapen. Co se ale týká veletrhu samotného, i přes velkou propagaci v regionu potřebuje ještě nějaký čas na rozjezd. Pořád bude lepší saúdské protějšky potkat například na Gulfoodu v Emirátech. Potenciál tu ale je, pocit návštěvníka rovněž dobrý, s rostoucí ekonomikou a plánovanými projekty Neom a Red Sea o saúdském pobřeží u Rudého moře ještě uslyšíme.

O pár dní později a 2000 km dále, v Ománském hlavním městě Maskat, proběhl poměrně známý veletrh Oman Agrofood. Pro české exportéry možná nejde o novinku, historicky tam české firmy i vystavovaly. Šlo sice o menší veletrh, ale s o to větší návštěvností místních Ománců. Kvalita veletržního centra i stánků mě opravdu překvapila a odnesl jsem si mnoho zajímavých kontaktů. Vzhledem a kvalitou bych ho přirovnal k veletrhu Agriteq v Kataru. Mezinárodní účast byla nižší, nicméně pokud firma míří přímo na Omán jako na novou destinaci pro český export, je Oman Agrofood velmi zajímavý veletrh.

Prosinec jsem uzavřel zpět v Dubaji na veletrhu Organic and Natural Expo. Šlo již o třetí ročník, kterého jsem se mohl zúčastnit. Před dvěma lety ve vrcholícím covidu jsem ve svém článku napsal, že jde o malou a bohužel trochu nezajímavou akci. Hned další ročník jsem ale musel přiznat, že se veletrh zlepšuje a má potenciál. A jak dopadl letošní ročník? Určitě velmi pozitivní překvapení. Veletrh se skvěle rozpíná, z původní velikosti půl haly, na jednu halu v roce 2021 a letos již zabral haly dvě. Rychle rostoucí veletrh s velmi jasným zaměřením na organické a zdravé produkty, který pokrývá nejen potraviny, ale také kosmetiku a obalové materiály. Pokud bude pokračovat ve stejném trendu, tak si tam už umím příští rok představit i české spokojené vystavovatele.

19 December 2022

Úprava 7 zákonů, 18 vyhlášek a pěti nařízení vlády. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo přehledný souhrn změn, které se od nového roku týkají podnikatelů. Jde například o povinné datové schránky či snazší výstavbu menších obnovitelných zdrojů.


V oblasti energetiky nebude od nového roku potřeba povolení stavebního úřadu ani licence Energetického regulačního úřadu u staveb obnovitelných zdrojů energie do 50 kW. Dochází tak k navýšení hranice ze současných 10 kW. „Zjednodušení povolování instalace obnovitelných zdrojů energie či odstranění povinnosti pracovnělékařských prohlídek v I. kategorii byla témata, která byla řešena rovněž na jednání Expertní skupiny, a jsem proto velmi rád, že se je podařilo prosadit,“ řekl Tomáš Prouza, předseda Expertní skupiny pro snižování administrativní zátěže podnikatelů.

„Dokončujeme vyhodnocení provedeného přeměření administrativní zátěže podnikatelů, které zrealizovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu s ostatními resorty v průběhu letošního rokua v 1. pololetí příštího roku předložíme vládě zprávu s finálními výsledky. Do konce příštího roku plánujeme také zpřístupnit veřejnosti on-line databázi povinností podnikatelů, ve které by si podnikatelé mohli jednoduše filtrovat povinnosti, které se jich týkají,“ uvedl Pavel Vinkler, ředitel Odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání.

Martin Bednář, ředitel Odboru evropských záležitostí a vnitřního trhu Ministerstva průmyslu a obchodu, informoval o fungování pracovní skupiny pro prosazování pravidel vnitřního trhu SMET (Single Market Enforcement Taskforce). Evropská komise a členské státy EU v rámci SMET úzce spolupracují na identifikaci a odstranění konkrétních překážek na vnitřním trhu. Další informace jsou zde.  https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/clenske-staty-a-evropska-komise-spolupracuji-pri-odstranovani-prekazek-na-vnitrnim-trhu--271334/.

Přehled je ke stažení níže.

15 December 2022

Co je největší vánoční výzvou pro všechny svědomité hospodyňky? Přece poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví! Aby bylo vaše vánoční pečivo dokonalé, vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience. Na co se tedy zaměřit při výběru následujících surovin?

Máslo 
Základem většiny vánočních receptů a výborným nositelem chuti je kvalitní máslo. Nejinak je tomu i u cukroví nebo vánočky, kterým navíc dodává příjemnou vláčnost a jemnější chuť. Jedním z nejzásadnějších ukazatelů kvality másla je podíl mléčného tuku, který by neměl být nižší než 82 %. Oproti tomu voda musí být v másle zastoupena maximálně do 16 %, nejde ale o povinný údaj, a proto se na obalu většinou neuvádí.


Mouka
Jak zjistit, že jste si v obchodě zakoupili opravdu kvalitní mouku? Většina mouk se prodává v balení o hmotnosti 1 kg. Váha balení se může lišit o 0,5 %, což vzniká z důvodu odpařování přirozené vlhkosti z mouky. Ta by neměla překročit 15 %. To znamená, že by jeho hmotnost měla být v rozmezí 950 g – 1050 g. Těsto bude nejlépe kynout z mouky, která má nižší typové číslo – je méně vymletá a obsahuje více lepku (typové číslo je např. T 400 nebo T 1800). Navíc díky této mouce bude vaše vánočka lehčí a nadýchanější. Jedním z dalších hlavních pravidel je to, že mouka nesmí být chemicky bělena. Na výrobu vánoček se používá pšeničná mouka hladká, nejlépe mouka typové číslo T 530, což je pekařská mouka hladká světlá speciál 00 Extra.


Vejce
Kvalitnější vejce se liší způsobem chovu slepic, hmotností vajec a výživovou hodnotou krmiva. Všechny tyto informace byste měli nalézt na obalu, zatímco přímo na skořápce, formou razítka, zjistíte identifikační číslo drůbežárny a kód země původu vajec. Uvádí se zde také kód označující způsob chovu slepic. Pokud na krabičce najdete informaci, že se jedná o obohacená vejce, znamená to, že slepice byly speciálně vyživovány, aby vejce obsahovala např. vyšší množství jódu nebo omega-3 mastných kyselin. Vejce by se neměla umývat – narušilo by to jejich ochranný povlak a byla by tak náchylnější k absorpci mikroorganismů. I přesto by ale skořápka měla být čistá, bez zbytků vajec nebo peří. Trvanlivost vajec bývá 28 dní a měla by být skladována v chladu (ideálně mezi 5-8 °C). Teplota při skladování se pohybuje mezí 5 až 18 °C. Velmi důležité je uchovávat je v nekolísavé teplotě.

Tip: Jak číst kód na skořápce: První část = způsob chovu slepic (0 - biovejce z ekologického zemědělství, 1 - vejce nosnic ve volném výběhu, 2 - vejce nosnic v halách (na podestýlce), 3 - vejce nosnic v klecovém chovu). Druhá část = kód země původu vajec (ČR kód je CZ). Třetí část - identifikační číslo chovatele (drůbežárny).

Autor: akademiekvality.cz

Vydáno: 7. prosince 2022

Zdroj: https://www.akademiekvality.cz/clanek/vanocni-peceni-z-nbsp-kvalitnich-nbsp-surovin

15 December 2022

Aktuatily k nákazové situaci

 
11. 12. 2022
V České republice byla v průběhu víkendu potvrzena dvě nová ohniska ptačí chřipky v malochovech drůbeže, první v Jihočeském, druhé ve Středočeském kraji.
Ptačí chřipka subtypu H5N1 byla v průběhu víkendu potvrzena v drobnochovu v obci Ponědraž na Jindřichohradecku. Chov se nachází v blízkosti (tříkilometrovém ochranném pásmu) předchozího ohniska ve Frahelži. V chovu původně bylo více než šest desítek kusů drůbeže – především slepic a kohoutů, ale také několik kachen (indických běžců). Protože chovatel zaznamenal zvýšený úhyn slepic, které navíc vykazovaly příznaky onemocnění, nahlásil tuto skutečnost SVS. Veterinární inspektoři provedli v chovu šetření, odebrali vzorky a odeslali je k vyšetření do SVÚ Praha. Ten potvrdil ptačí chřipku H5N1. Dle chovatele byla drůbež od vyhlášení pásma kolem ohniska ve Frahelži (5. 12. 2022) zavřená v kurníku. Na zahradě, kde je drůbež chována, se nachází rybníček, který slouží i jako zdroj k napájení drůbeže. V blízkosti se nachází Ponědražský rybník. Zbývající drůbež v chovu byla dnes utracena. Okolo ohniska byla vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření.
Ptačí chřipka byla dnes potvrzena také v dalším malochovu drůbeže v Hrusicích v okrese Praha – východ ve Středočeském kraji. Jedná se již o třetí nákazou zasažený chov ve stejné obci. Chovatel v sobotu 10. 12. 2022 nahlásil úhyn sedmi z celkem 25 nosnic. V chovu se dále nacházely dvě husy a 14 kachen. Přeživší ptáci vykazovali průjem, respirační obtíže a byli apatičtí. Veterinární inspektoři provedli v chovu kontrolu a odebrali vzorky, které odeslali k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. Vyšetření dnes potvrdilo u uhynulé drůbeže ptačí chřipku H5N1. Zbývající drůbež v chovu bude v souladu s legislativou utracena.

9. 12. 2022
Dnes byla potvrzena ptačí chřipka ve třech malochovech drůbeže ve Středočeském kraji. Dva ze tří drobnochovů drůbeže se nacházejí v Hrusicích v okrese Praha-východ. Třetí zasažený chov se objevil v Nebřenicích, součásti obce Popovičky rovněž v okrese Praha-východ. Více v tiskové zprávě.

Související odkazy

 
Ptačí chřipka v ČR – podrobné aktuální informace

Vysoce patogenní aviární influenza – nákazová situace v Evropě a ve světě

15 December 2022
Datum: 21.8.2023  – 23.8.2023 
Místo konání: Vídeň
Kategorie: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

Ve dnech 21.-23. srpna 2023 se bude ve Vídni konat v pořadí již 30. Konference podunajských států s tradičním názvem Conference of the Danubian Countries on Hydrological Forecasting and Hydrological Bases of Water Management.

Více info lze nalézt na oficiálním webu konference. Termín pro podávání abstraktů je aktuálně nastaven na 15. ledna 2023.

Tentýž týden se ve Vídni uskuteční ještě další dvě setkání v rámci tzv. Vienna Water Conferences.

Obecné stránky všech tří konferencí lze studovat na této adrese.

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/voda/novinky/x30-konference-podunajskych-statu.html

14 December 2022
Šampaňské, doutníky, whisky, zlato, ale především textilní a kožené výrobky, jako orientální koberce, patřily k nejčastěji dováženému luxusnímu zboží v dobách 1. československé republiky.

V roce 1928 za ně movité vrstvy obyvatel neváhaly utratit přes půl miliardy korun, čímž docházelo k významnému poškozování ekonomiky státu. Nelibost odborníků vyvolával i import již tehdy oblíbených banánů, pomerančů a mandarinek.

V roce 1930 zveřejnil předseda Státního úřadu statistického Jan Auerhan analýzu v Československém statistickém věstníku nazvanou Pokus statistiky zbytečného dovozu. Jeho cílem bylo upozornit odpovědné orgány i širokou veřejnost na nepřiměřený import luxusního zboží. Pokud by se jej podle něj podařilo omezit, odstranil by se velký schodek v bilanci zahraničního obchodu Československa.

Jako základ pro jeho analýzu využil údaje ze statistiky zahraničního obchodu z roku 1928. Celková hodnota dovozu, který by mohl podle něj jakožto luxusní odpadnout, činila 504 milionu Kč, což tvořilo 2,75 % celkového dovozu do republiky. Z uvedené částky připadala čtvrtina na potraviny, třetina na oděvy, zhruba po desetině na tabákové výrobky a bytové vybavení, 15 procent na šperky a ozdoby a dvě procenta na nápoje. Auerhan také upozornil na fakt, že ačkoliv celkový dovoz vzrostl mezi roky 1924 a 1928 o přibližně 20 %, v případě luxusního zboží se navýšil o 134 milionů Kč, tedy o téměř 100 %. Nejvíce u potravin (+373 %), bytového vybavení (+121 %) a nápojů (+106 %). Část tohoto nárůstu však podle něj připadala na vrub spotřeby cizinců pobývajících v našich světoznámých lázeňských městech, jejichž návštěvnost ve 20. letech značně stoupla.

Whisky za milión

Jaké druhy luxusního zboží se těšily mezi společenskou smetánkou, ale i v širších vrstvách obyvatelstva Československa, největší poptávce? První místa ve statistice dovozu zaujímaly textilní a kožené výrobky, konkrétně „celohedvábné tyly a gázy“ (126 milionů Kč), „zboží kožešnické z jemných kůží“ (56 milionů Kč) a „vlněné vázané orientální koberce“ (29,5 milionu Kč). Druhá příčka nicméně patřila výrobkům ze zlata (30 milionů Kč). Dále následovaly „zboží výstrojné“, kam patřily například jídelní příbory (15 milionů Kč), „jemné stolní sýry“ (13 milionů Kč) a „bavlněné krajky a výšivky“ (13 milionů Kč). Hodnoty dovozu například šumivých vín (3,3 milionu Kč), likérů (1,3 milionu Kč) nebo whisky (1 milion Kč) pak patřily k méně významným.

V časovém porovnání vývoje mezi lety 1924 a 1928 vzrostl nejvíce dovoz likérů, jejichž import stoupnul třiadvacetinásobně. V případě drahokamů a polodrahokamů narostl téměř o sedminásobek a u výstrojného zboží o pětinásobek.

Uherák za pět milionů

Z podrobných tabulek v článku se můžeme dozvědět mnohem více o oblibě konkrétního zahraničního zboží. V roce 1928 se do Československa dovezly čerstvé ústřice za 21 tisíc Kč, mořští raci za 136 tisíc Kč, sladkovodní raci a hlemýždi za 74 tisíc Kč, kaviár a kaviárové náhražky za 658 tisíc Kč a sušené fíky za 351 tisíc Kč. Hodnota dovozu pistácií byla 89 tisíc Kč, artičoků 48 tisíc Kč, jarních jahod 272 tisíc Kč, doutníků a cigaret 654 tisíc Kč, jemných druhů tabáku 66 milionů Kč, pravých perel 2 miliony Kč, ozdobných per (pštrosích, rajčích a podobně) 264 tisíc Kč, vějířů 85 tisíc Kč, umělých květin 1,4 milionu Kč, porcelánových hraček 60 tisíc Kč a stříbrných příborů a lžic 262 tisíc Kč. Exotické zboží ze slonoviny bylo oceněno na 158 tisíc Kč, mužské klobouky z hedvábí na 177 tisíc Kč a bonbóny na 611 tisíc Kč. Velmi oblíbené byly salámy, jako mortadela a uherský salám, jejichž hodnota dosahovala 4,8 milionu Kč a také voňavkářské a kosmetické prostředky oceněné na 9 milionů Kč.

Z dalších dovážených potravin a nápojů můžeme uvést surovou kávu v hodnotě 56,5 milionu Kč, šafrán za 400 tisíc Kč, vanilku za 1,4 milionu Kč, pomeranče a mandarinky za 10 milionů Kč, datle za 730 tisíc Kč, banány za 7 milionů Kč, koňak za 2,6 milionu Kč a rovněž arak a rum za 550 tisíc Kč. Mezi luxusní zboží patřily samozřejmě také hodinky se zlatými pouzdry, jejichž cena dosáhla 6,5 milionu Kč. 16 tisíc Kč pak měly hodnotu divadelní kukátka a dalekohledy ze zlata či platiny. Poněkud překvapivé je, že do této Auerhanovy statistiky luxusního dovozu nejsou zahrnuta luxusní auta. Import osobních vozů ze zahraničí byl patrně velmi nízký, protože tuzemští výrobci zřejmě dokázaly pokrýt domácí poptávku.

Banány jsou jen módní záležitost

Nárůst dovozu luxusního zboží ve 20. letech označil Auerhan za závratný a nezdravý i přesto, že republika ve 2. polovině 20. let prožívala období konjunktury. Zmiňované luxusní předměty patřily podle něj z největší části do konzumu „hořeních deseti tisíc“. I ve spotřebě širokých vrstev se však prý vyskytovalo mnoho zbytečností a relativního nezdravého luxusu. „Takovým nezdravým luxusem byla například stoupající spotřeba pšeničného chleba na úkor chleba žitného, pořizování nákladnějšího a méně trvanlivějšího oděvu na úkor výživné stravy, nesmírné požívání nápojů a nemírné kouření, jež je jistě přepychem velmi zhoubným, protože na zdraví přímo škodlivým. Je jím ale například též obrovské rozšíření spotřeby banánů, jež vlivem nezřízené reklamy stalo se u nás módou, ač skutečná výživná hodnota jejich je velmi malá a nevyrovná se zdaleka výživné hodnotě domácího ovoce,“ podotknul.

Dvanáct tun kaviáru dovezeného v roce 2021

V Auerhanově článku nenalezneme údaje o množství dováženého luxusního zboží, pouze o jeho hodnotě. Porovnání se současností je proto obtížné. Pro zajímavost však uvádíme vybrané údaje z Databáze pohybu zboží přes hranice, dostupné na webu Českého statistického úřadu. V roce 2021 bylo do Česka dovezeno například více jak 30 tun čerstvých plochých ústřic za 2,6 milionu Kč, 175 tisíc tun čerstvých banánů za 2,8 miliardy Kč, 387 tun čerstvých fíků za 25 milionů Kč, 12 tun kaviárů za 13 milionů Kč, 13 tun nedrcené vanilky za 89 milionů Kč, 10,7 tisíce tun čerstvých jahod za 665 milionů Kč, 31,5 tisíce tun pražené kávy za 4,5 miliardy Kč nebo 102 kusů hodinkových pouzder z drahých kovů za 291 tisíc korun.

Více informací na www.czso.cz

Autor: Pavel Horig, www.czso.cz

Vydáno: 5. 12. 2022

Zdroj: https://www.statistikaamy.cz/2022/12/05/prvorepublikovi-statistiky-kritizovali-dovoz-bananu

14 December 2022

Díky nové dotaci Ministerstva životního prostředí mohou obce ušetřit finanční prostředky a zároveň prospět životnímu prostředí. Pro žadatele je v Operačním programu Životní prostředí (OPŽP) připraveno pět set milionů korun z evropských fondů na projekty předcházení vzniku komunálních odpadů. Výzva podpoří pořízení domácích kompostérů, opakovaně použitelného nádobí i projekty re-use center. Výzvu představuje ministerstvo spolu se Státním fondem životního prostředí ČR. Příjem žádostí resort spustí ve středu 21. prosince 2022 a potrvá do konce příštího roku.

„Udržitelné nakládání s odpady patří mezi hlavní oblasti podpory z Operačního programu Životní prostředí. Ročně na hlavu každého z nás vychází v průměru 562 kg komunálního odpadu, což je obrovské číslo, které musíme snížit. Ministerstvo životního prostředí proto nyní posílá obcím další dotace například na budování míst pro předcházení vzniku komunálních odpadů tzv. re-use center, která řeší opětovné použití věcí. Sem spadají například i stále více využívané nábytkové banky,“ uvedl ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Výzva má za cíl omezit také používání jednorázového nádobí a obalů a pomoci obcím, které chtějí pořídit pro své občany domácí kompostéry. Ty jsou určeny například pro občany, kteří žijí v rodinných domech se zahradou a jsou zapojeni do systému odpadového hospodářství obce.  

Míra dotační podpory například v případě domácích kompostérů činí 70 %. Pokud se ovšem obec rozhodne pro pořízení “zelených” kompostérů (tj. takových, které jsou z velké části vyrobeny z recyklátu), získává ještě 15% bonus formou vyššího dotačního procenta. „Vyšší poptávku po výrobcích z recyklovaných materiálů jednoznačně podporujeme. Proto tomuto trendu věnujeme patřičnou pozornost i v novém programovém období OPŽP,“ dodává Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.  

Zajímavostí aktuálně připravených dotací je novinka, kterou OPŽP zavádí. „Jdeme veřejné správě příkladem a zvýhodňujeme žadatele, kteří využijí recyklované výrobky nebo výrobky s obsahem recyklátu, taková podpora je v době energetické krize naprosto nezbytná. Cirkulární ekonomika ve veřejném sektoru potřebuje správné impulzy pro její zaběhnutí do každodenní praxe,“ doplňuje ministr Jurečka.  

Operační program Životní prostředí 2021-2027 běží od letošního srpna a za tu dobu v něm byly vyhlášeny již tři desítky konkrétních výzev – od podpory pro vodohospodářské projekty po rozvoj obnovitelných zdrojů na veřejných budovách. „S pestrou škálou výzev pro různé tematické oblasti počítáme i v novém roce. Zdůraznil bych například podporu komplexním projektům revitalizace budov v rámci veřejného sektoru s cílem snížit jejich energetickou náročnost a zlepšit kvalitu jejich vnitřního prostředí. Chybět nebudou ani výzvy zaměřené na realizaci přírodě blízkých opatření, která zadržují vodu v krajině i v sídlech a posilují tak jejich klimatickou odolnost,“ přiblížil Petr Valdman.

Dokumenty k výzvě

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

14 December 2022

Vážená paní, vážený pane,

dovolte, abychom s Vámi sdíleli pozvání na odborný seminář PK ČR v roce 2023.

Cílem je souhrnně seznámit provozovatele potravinářských podniků s vybranou problematikou připravované legislativy v oblasti environmentálních aspektů, které jsou v současné době stále více uplatňovány i v oboru potravinářství. V EU se zvyšuje množství produktů označovaných jako zelené nebo udržitelné. Obdobně se výrobci snaží poukázat na vynikající environmentální profil výrobku nebo společnosti. Stále častěji jsou využívána environmentální tvrzení o budoucím vlivu na životní prostředí bez jasných, objektivních a ověřitelných závazků a cílů. Účastníci semináře získají přehled mj. i o současných právních předpisech a legislativních požadavcích a v neposlední řadě o aktuálních novinkách ve vztahu k provozu potravinářského podniku.

Prezentován bude také ekologický marketing s cílem naznačit směry a možnosti, kterými se může marketing produktů ubírat v souladu s životním prostředním a vizí podniku. 

Prostřednictvím semináře získáte také aktuální informace k očekávaným událostem roku 2023:

  • Aktuální stav legislativního návrhu pro zelená tvrzení
  • Revize právních předpisů EU o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
  • Tvorba legislativního rámce pro udržitelné potravinové systémy a označování udržitelných potravin
  • Další (revize právních předpisů EU o dobrých životních podmínkách zvířat atd.)

Přednášek se zhostí odborníci z řad státní správy, univerzit a dalších institucí.


 

Datum konání: 23. března 2023                               

Forma konání: Národní zemědělské muzeum, velký sál,

3. patro, Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7

 

Vložné: 2.000,- Kč (včetně DPH)

Vložné zahrnuje organizační náklady a občerstvení během semináře.                                                      

Začátek semináře: 9:00 hodin

 

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Přihlašování účastníků začíná v 8:30 hod., předpokládaný konec 15:15hod.

Účastníci obdrží osvědčení o absolvování semináře.

Součástí přílohy je přihláška a program.

Pozvánka s programem

Přihláška

Těšíme se na Vás v roce 2023!!!

14 December 2022

Tisková zpráva 13. 12. 2022 – Přemluvili jsme Evropskou komisi, aby odložila Nutri-Score! I díky práci Potravinářské komory ČR a jejímu konzistentnímu přístupu připustila Evropská komise, že některé navrhované nástroje pro zjednodušenou komunikaci výživové hodnoty je třeba ještě přehodnotit. Současně s Nutri-Score EK odložila i vyjednávání o celém návrhu revize evropského nařízení 1169/2011 o informacích poskytovaných spotřebitelům.

Potravinářská komora ČR dlouhodobě nepodporuje zavedení povinného označování výživových hodnot na přední straně obalů, známějšího pod názvem Nutri-Score. Proti byla od začátku Itálie, ke které se postupně přidala řada dalších států včetně České republiky. Nastavený algoritmus systému Nutri-Score je velmi zjednodušující, diskriminuje tradiční potraviny, nezohledňuje velikost porce a směřuje na výživu, která nemusí být skutečně zdravá, pestrá a vyvážená. Ukázalo se, že potraviny označené jako zelené v kategoriích A, B nejsou vhodné k pravidelné konzumaci v neomezeném množství, a naopak potraviny na opačné straně semaforu jsou pro vyváženou a pestrou stravu nezbytné.

„Vítáme, že Evropská komise odložila projednávání této problematiky na neurčito. Myslím, že budeme mít nyní dostatek času vše řádně prodiskutovat a event. nastavit jiný systém, který nebude mít negativní dopady na zdraví spotřebitelů“, upřesnila prezidentka PK ČR Dana Večeřová.

Mezi další úspěchy Potravinářské komory ČR patří schválení novely zákona, kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb. o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití a zapracování připomínek PK ČR k vyhlášce č. 344/2012 Sb. o stavu nouze v plynárenství a o způsobu zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu. Do skupiny D, skupiny podniků, kterým bude v případě nouze plyn vypnut až jako posledním, budou zařazena odběrná místa všech výrobců potravin, nápojů nebo krmiv.

V letošním roce PK ČR také usilovala o využití dočasného krizového rámce pro poskytování veřejné podpory podnikům zasaženým hospodářskými dopady agrese a následných sankcí, který vydala EK na konci března. Díky soustředěnému tlaku nevládních organizací došlo k zastropování cen energií pro malé a střední podniky, nicméně zastropované ceny jsou stále významně vyšší než v okolních státech. „Požadujeme také, aby došlo k zastropování cen energií pro všechny podniky bez rozdílu velikosti“, doplňuje Dana Večeřová. Problémem je v této souvislosti, že všichni dodavatelé energií začali razantně zvyšovat ceny, a rozdíl ve finále zaplatí spotřebitel. „Chceme se věnovat i snížení DPH na potraviny, poplatkům za odpady, litteringu a dalším souvisejícím tématům,“ dodává prezidentka komory.

„V příštím roce se Potravinářská komora ČR bude věnovat i problémům v oblasti udržitelnosti, zejména ochraně názvů potravin živočišného původu, zlepšování a certifikaci zemědělských postupů, hledání nových přístupů a alternativních zdrojů bílkovin, v této souvislosti preferujeme legislativní regulaci na celoevropské úrovni,“ vysvětluje Jan Pivoňka, konzultant pro oblast udržitelné výroby a spotřeby PK ČR.

„Výrobky na rostlinné bázi představují důležitou součást naplňování strategie Farm to fork. Je však třeba, aby svou výživovou hodnotou naplňovaly potřeby obyvatelstva a aby jejich zařazení do jídelníčku nemělo negativní vliv na zdraví populace,“ doplňuje Pivoňka, „pokud o rostlinných imitacích živočišných potravin chceme hovořit jako o alternativě, musí se významně blížit jejich výživová hodnota originálu.“

Mezi další témata v oblasti udržitelnosti určitě patří komunikace výživové hodnoty potravin, která nebude spotřebitele navádět špatným směrem, komunikace dopadů na životní prostředí založená na skutečných faktech (zásadně nesouhlasíme s greenwashingem, který bohužel aplikují i mnohé neziskové organizace), spravedlivá taxonomie v agropotravinářství zahrnující veškeré aspekty výroby potravin tak, jak skutečně probíhá a legislativa pro udržitelný potravinový systém reflektující vývoj celosvětového potravinového systému.

Potravinářská komora ČR stojí o budování a zlepšování stabilního potravinového systému, který bude šetrný k životnímu prostředí a klimatu, sociálně a ekonomicky akceptovatelný a především dlouhodobě udržitelný. Chceme přispět našimi zkušenostmi a znalostmi do diskusí o budoucím uspořádání potravinového systému v EU.

Tisková zpráva ke stažení

 

 

 

 

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

14 December 2022
Zatímco před samotnými Vánoci mají obchody často otevřeno i déle než normálně a zájem o nakupování je obrovský, po Štědrém dnu už veškerý předvánoční shon končí a většina z nás si konečně dopřeje pár dní klidu. Ovšem pokud náhodou budete potřebovat nakoupit i na Boží hod vánoční 25. nebo na Štěpána 26. prosince, bude to vůbec někde možné? A do kolika hodin budou obchody otevřené na Štědrý den?

V České republice otevírací dobu během státních svátků upravuje od roku 2016 platný zákon, který v některé konkrétní dny nařizuje všem větším obchodům mít zavřeno. Zákaz prodeje tak zpravidla znamená, že mají zcela zavřeno všechny supermarkety, hobby markety, ale i obchodní centra.

Autor: SOCR

Vydáno: 13. prosince 2022

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/jak-budou-mit-obchody-otevreno-na-stedry-den-a-o-vanocnich-svatcich

14 December 2022

Spotřebitelské právo postihne řada významných změn na základě zákona č. 374/2022 Sb., kterým se mění zákon o ochraně spotřebitele a občanský zákoník, který byl dne 7. 12. 2022 zveřejněn ve Sbírce zákonů.

Nová právní úprava reguluje zejména zveřejňování uživatelských recenzí, způsob oznamování slev, zavádí pravidla objednávkového procesu a přináší řadu dalších změn, které bude nutné zahrnout do všeobecných obchodních podmínek a dalších informačních dokumentů.

Zákon nabyde účinnosti již 6. 1. 2023, proto Vám přinášíme základní shrnutí nejvýznamnějších změn a povinností, které budou podnikatelé při styku se spotřebiteli povinni dodržovat.

Autor: PEYTON legal

Vydáno: 13. prosince 2022

Zdroj: https://www.peytonlegal.cz/novela-spotrebitelskeho-prava/

13 December 2022

Ovocnářské dny jsou významnou vědeckou konferencí v oblasti ovocnářství. V lednu roku 2023 se bude konat již 65. ročník. Organizátory akce jsou VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o. spolu s Ovocnářskou unií České republiky, z.s. a další partneři.


Ovocnářské dny jsou konferencí, kde se potkávají odborníci z Česka, ale i ze zahraničí s našimi ovocnáři a předávají si zkušenosti z vědy, výzkumu a praxe. Zároveň se akce účastní celá řada vystavovatelů z řad podniků, které dodávají do ovocnářství stroje a techniku, přípravky na výživu a ochranu a poskytují služby pro ovocnáře.

V tomto roce se budou Ovocnářské dny 2023 konat ve dnech 18. – 19. ledna 2023 v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Návštěvníci se mohou těšit na více než 20 odborných příspěvků v rámci konference, výstavu jablek, výstavu strojů, prodej odborné literatury a prodej ovoce a výrobků z něho.

Zdroj: https://www.ovocnarskedny.cz/

13 December 2022

Celkový dovoz cukru a výrobků obsahujících cukr do Spojených států ve fiskálním roce 2023 bude omezen na 7090 metrických tun surové hmoty pro všechny státy, kromě Kanady a Mexika.

Dne 15. září 2022 oznámilo americké ministerstvo zemědělství (USDA) stanovení kvótního množství rafinovaného cukru pro fiskální rok 2023 na 222 000 metrických tun surové hodnoty (MTRV). Tato částka zahrnuje minimální úroveň, k níž se Spojené státy zavázaly podle Dohody o WTO.

Obchodní dohoda USA přiděluje celní kvótu pro rafinovaný cukr takto: 10 300 MTRV rafinovaného cukru Kanadě, 2954 MTRV Mexiku a 7090 MTRV ostatním importérům.

Dovoz veškerého speciálního cukru bude spravován podle zásady kdo dřív přijde, ten dřív mele v pěti tranších. Celkové množství speciálního cukru v rámci kvóty bude činit 1656 metrických tun surové hodnoty zahrnutých do minima WTO plus dalších 200 000metrických tun.

První tranše byla otevřena 3. října 2022. Tranše jsou způsobilé pro vstup všechny druhy speciálního cukru. Druhá tranše na 60 000 MTRV bude otevřena 10. října 2022. Třetí tranše také na 60 000 MTRV bude otevřena 20. ledna 2023. Čtvrtá tranše 40 000 MTRV bude otevřena 14. dubna 2023,  pátá tranše na 40 000 MTRV 14. července 2023.

Druhá, třetí, čtvrtá a pátá tranše budou vyhrazeny pro ekologický cukr a jiný speciální cukr, který se v současné době komerčně nevyrábí ve Spojených státech nebo není přiměřeně dostupný z domácích zdrojů.

Rafinovaný a speciální cukr pro celní kvótu pro fiskální rok 2023 může vstoupit do Spojených států od 3. října 2022.

Připravil tým zahraniční kanceláře CzechTrade USA (Chicago). 

Source: www.federalregister.gov

 

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/usa-omezuje-dovoz-cukru-a-cukrovinek

13 December 2022

Tisková zpráva – Rada ministrů se dohodla na rybolovných kvótách pro dotčené členské státy ve vodách Unie a v některých vodách mimo Unii pro rok 2023. Ministři také zhodnotili aktuální situaci na zemědělských trzích v souvislosti s válkou na Ukrajině a upozornili na náročné přípravy na straně zemědělců i platebních agentur při uvádění Strategických plánů společné zemědělské politiky do praxe. Poslední Rada ministrů zemědělství a rybolovu za českého předsednictví se konala od neděle a předsedal jí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Debata o rybolovných právech spadá každoročně na prosinec, a i letos byla velmi náročná. Jsem proto rád, že se nám podařilo najít shodu, která je v souladu s víceletými plány a hlavně s vědeckými doporučeními. Zdroje ryb nejsou neomezené a naším úkolem je cenné druhy i ekosystémy chránit, a zároveň zachovat socioekonomickou stabilitu rybářů,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Na dohodě odborníci z pracovní skupiny v minulých měsících intenzivně pracovali, na Radě pak došlo i k politické shodě. Dohodnuté kvóty se vztahují lov ve vodách EU a některých mimounijních, resp. v Atlantiku a Severním moři a dále ve Středozemním a Černém moři pro rok 2023 a v případě hlubinných populací pro roky 2023 a 2024. Česká republika jako vnitrozemský stát po celou dobu vystupovala jako nestranný moderátor s cílem zajistit udržitelnost rybích populací i socioekonomické aspekty.

Ministři také pravidelně sledují situaci na zemědělských trzích, nyní zejména po ruské invazi na Ukrajinu. Od letošního února je socioekonomická situace v Evropě válkou výrazně ovlivněna. Vývozu zemědělských komodit z Ukrajiny výrazně pomohly tzv. solidarity lanes, kterým se české předsednictví intenzivně věnovalo. Kromě nárůstu cen energií je situace náročná především v odvětví krmiv a hnojiv, hlavně v jejich zajištění a cenové dostupnosti. Na minulém jednání Evropská komise navrhla možná řešení vysokých cen a dostupnosti hnojiv. Členské státy se shodly, že vhodnější je řešení na unijní úrovni než přenesení povinnosti na jednotlivé členské státy. Nabízí se využít například krizovou zemědělskou rezervu.

Na programu Rady byla také nová společná zemědělská politika, která začne platit už od 1. ledna 2023. Zbývá tedy už jen pár týdnů na schválení národní legislativy, nastavení IT systémů a detailní seznámení zemědělců s novými pravidly a podmínkami. Zemědělce i státní správu tak nyní čeká náročné období. Evropská komise (EK) už schválila strategické plány téměř všech členských států, což je důležité pro dokončení všech příprav a přijmutí vnitrostátních předpisů a kontrolních systémů.

Jsem rád, že se nám podařilo nastavit Strategický plán společné zemědělské politiky pro Českou republiku.  Dokument detailně popisuje oblasti, do kterých rozdělíme v průběhu pěti let 200 miliard korun. Jsem přesvědčený, že jsme našli vyvážený kompromis, který pomůže krajině, zlepší stav vody i půdy a reálně posílí lokální produkci potravin. Plán teď musíme uvést v život, jsme připraveni zemědělcům s tím pomoci,“ uvedl ministr Nekula.

Prioritou českého předsednictví v zemědělství je i udržitelné používání přípravků na ochranu rostlin. Komise předložila návrh na snížení pesticidů v Unii o 50 % a během českého předsednictví se intenzivně projednával. Státy se shodly, že potravinové zabezpečení by mělo zůstat hlavním cílem zemědělství a že cíle snižování by neměly narušovat produkci, a tím zvyšovat závislost na dovozu potravin. Je vhodné, aby se o cílech snižování rozhodovalo s ohledem na individuální výchozí pozici a pokroky jednotlivých států. Je také nutné zajistit větší dostupnost nechemických alternativ, aby bylo možné cíle plnit. České předsednictví navrhlo první kompromisní dokument k tomuto tématu a předá jej Švédsku, které předsednictví převezme. Debaty tak budou ještě pokračovat.

Dalším tématem poslední Rady ministrů zemědělství v tomto roce byly dobré životní podmínky zvířat (welfare). Evropská komise se i na základě zájmu veřejnosti zavázala zhodnotit a přepracovat stávající legislativu v této oblasti do konce roku 2023. EK proto zveřejnila dokument „Fitness Check“, který hodnotí současné právní přepisy pro ochranu zvířat. Dokument uvádí, že současná legislativa zlepšila welfare zvířat ve srovnání s obdobím před jejich přijetím, nicméně stále umožňuje některé postupy, které nejsou pro zvířata vhodné, a které nejsou v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky. „Přísnější podmínky, než udává v péči o hospodářská zvířata evropská legislativa, má i Česká republika. Dlouhodobě podporujeme postupné zlepšování dobrých životní podmínek zvířat. Už v roce 2019 jsme zakázali chov zvířat pro produkci kožešin, chov nosnic v obohacených klecích u nás nebude možný od roku 2027. Jsme připraveni řídit se vědeckými poznatky a ve zlepšování jít ještě dál,“ řekl Zdeněk Nekula.

Ministři řešili také zeměpisná označování a režimy jakosti potravin, jejich podpora a propagace režimů jakosti je důležitá. Evropská komise letos v březnu předložila návrh na úpravu pravidel, aby se posílil systém zeměpisných označení a zkrátila doba potřebná k jejich zápisu. Jde o opatření, která povedou ke zjednodušení a modernizaci systému. Česká republika má zapsáno několik desítek evropských značek kvality, např. České pivo, Pardubický perník nebo Pražskou šunku.

Ministr Zdeněk Nekula se v Bruselu také setkal na pracovním jednání s italským ministrem zemědělství Francescem Lollobrigidou a švédským protějškem Peterem Kullgrenem, kterému pomyslně předal předsednickou štafetu na další půlrok.

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

13 December 2022

Snahy o reformu školního stravování jsou tu stejně dlouho jako školní stravování samo. Přesto se děti v tuto chvíli stále stravují podle 40 let starého spotřebního koše a podle norem, které vycházely z tehdejších znalostí o vlivu stravy na lidské zdraví. Státní zdravotní ústav proto, jako odborná příspěvková organizace Ministerstva zdravotnictví, přijal výzvu tohoto resortu a úlohu odborného koordinátora při snaze zmodernizovat školní stravování tak, aby odpovídalo požadavkům na zdravé stravování ve 21. století. Nejde o nic menšího, než o kvalitu jídla pro naše děti. Proto jsme hrdými nositeli projektu Máme to na talíři a není nám to jedno. Aby uspěl, vyžaduje multioborovou i meziresortní spolupráci. Výsledkem bude komplexní program a popsaný systém odpovídající na otázku - jak dosáhnout celkové pozitivní změny ve prospěch jídla servírovaného našim dětem.


„Školní stravování je velice komplexní systém. V současnosti nejsou jasná pravidla, jak hodnotit jeho kvalitu. Není stanoveno, jak má kvalita přesně vypadat. Z toho důvodu je i rozpětí úrovně kvality této služby velice široké. Děti sice mají nárok na školní stravování, ale ne na stejnou míru kvality,“ potvrzuje hlavní řešitelka projektu Máme to na talíři Mgr. Alexandra Košťálová, která se problematice školního stravování a kvality výživy odborně věnuje už řadu let.

Cílem projektu Máme to na talíři je:

  1. přesné pojmenování cílů školního stravování,
  2. popsání indikátorů, které pomohou k naplnění cílů,
  3. vytvoření konkrétních metodik či nástrojů, které by pomohly cíle naplnit,
  4. ověření fungování navržených nástrojů a metodik

„Nástroje budou sloužit pro personál školních jídelen, jejichž práce si nesmírně vážíme a uvědomujeme si, že současné fungování systému, je pouze díky jejich obětavé práci. Rádi bychom jim vytvořenými nástroji a metodikami práci usnadnili, zefektivnili, a proto je potřeba každý postup pilotně otestovat. Tím ověříme, zda jsou srozumitelné a využitelné ve všech školních jídelnách a zda jejich použitím plní školní stravování funkci, kterou očekáváme. Rozhodně trváme na tom, aby systém byl pro jídelny dobře realizovatelný, pochopitelný a pro všechny jasný ve všech ohledech. Bude proto potřeba i proškolit a samozřejmě i lépe zaplatit personál školních jídelen, který si za svou práci pro děti jistě zaslouží odpovídající ohodnocení. Ani to se teď mnohde neděje, to z praxe víme,“ říká Mgr. Alexandra Košťálová.

 „Abychom pochopili, proč je to právě Státní zdravotní ústav, kdo dostal za úkol od ministerstva zdravotnictví ujmout se role odborného garanta a proč přibírá ke spolupráci další subjekty a odborníky, kteří chtějí pomoci a přidat své zkušenosti, a to včetně školních jídelen, zřizovatelů, soukromníků, nutričních specialistů a mnoha dalších, je dobré si připomenout postavení SZÚ v systému,“ vysvětluje ředitelka SZÚ MUDr. Barbora Macková.

Státní zdravotní ústav je příspěvkovou organizací v přímé působnosti Ministerstva zdravotnictví. K jeho poslání patří například:

  1. Příprava podkladů pro národní zdravotní politiku v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví,
  2. metodická a referenční činnost v úseku ochrany a podpory veřejného zdraví a v oblasti předcházení infekčním nemocem,
  3. vědecká a výzkumná činnost,
  4. monitorování a výzkum vztahu životních podmínek a zdraví,
  5. sledování ukazatelů zdravotního stavu obyvatelstva,
  6. kontrola kvality poskytovaných služeb v ochraně a podpoře veřejného zdraví.

Právě z těchto kompetencí je zřejmý i důvod svěření projektu Máme to na talíři a není nám to jedno právě pod garanci SZÚ. Hlavním úkolem je navrhnout a následně pilotně v praxi ověřit metodiky a nástroje, které pomohou systém školního stravování dovést k jednotné a jednoznačné kvalitě. Snahou je, aby našim dětem vařil odborně vzdělaný personál, který dostane od státu jasné pokyny a normy z čeho a jak dětem vařit. Tak, aby měli rodiče jistotu, že děti jedí kvalitně v kterékoli školní jídelně a aby tato jistota byla podložená jasně stanovenými požadavky na nutriční kvalitu jídla i surovin. Když to řeknu zjednodušeně, také by asi nikdo nechtěl, aby jeho dítě léčil lékař podle poznatků starých 40 let. Podle stejně starých vědomostí o výživě by se tedy dítě nemělo ani stravovat. Dnes už víme přesně, že strava má na zdravý vývoj dětí zásadní vliv,“ přibližuje dále stav věcí MUDr. Barbora Macková.  

A jaké by mělo školního stravování být?

  1. Sytící              Lákavé, chutné, atraktivní, nutričně vyvážené pokrmy.
  2. Preventivní     Jídla jsou vyvážená, minimalizující potenciálně problematické nutrienty,naopak obsahující protektivní složky.
  3. Výchovné       Školní jídelna je praktickou učebnou, kde dítě vědomě své znalosti prakticky zažívá.
  4. Udržitelné       Systém využívá lokální, sezónní, bio suroviny. Zohledňuje welfare, je energeticky udržitelný, poskytuje práci v regionu, podporuje českou ekonomiku.
  5. Rovné            Nárok na školní stravování mají všechny děti (zdravotní omezení…), férové Odběratelsko-dodavatelské vztahy, zodpovědné zadávání zakázek.

Od počátku projektu jsou vždy jednotliví aktéři ve školním stravování vyzýváni ke spolupráci. A tak je tomu nadále. Projekt je živý organismus, utváří se na základě odborných znalostí a zkušeností z praxe. Projekt vyžaduje zapojení širokého portfolia odborníků. Vše o projektu, včetně partnerů a kontaktů, naleznete na samostatném webu projektu: https://www.mametonataliri.cz/

Záměry projektu, které jsou v souladu s programovým prohlášením vlády, byly v roce 2022 prezentovány více resortům (MŠMT, MZe, MZd, MPSV). Na cílech a principech projektu panuje mezioborová shoda. To, zda budou navržené a ověřené metodiky součástí doporučení, případně se stanou součástí legislativy,  bude následně v kompetenci jednotlivých ministerstev. Proto od začátku roku 2023 začne pracovat Strategické meziresortní skupina pro otázku školního stravování, jejímž gestorem je po dohodě vlády Ministerstvo zdravotnictví ČR a tato skupina bude řízena Státním zdravotním ústavem.

O veškerých dalších krocích budeme nadále informovat na webu SZÚ i na webu projektu.

Autor: SZÚ

Zdroj: http://www.szu.cz/chceme-aby-vsechny-deti-ve-skolnich-jidelnach-jedly-kvalitni

12 December 2022

LIBANON

Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu,

Mob.: 00961 70 258 310, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Libanon poptává osiva

Vzhledem k tomu, že ceny dovážených i místně vyráběných potravin stále rostou, což ohrožuje potravinovou bezpečnost Libanonu, je patrná větší pozornost věnovaná místnímu zemědělství. Umět a být schopen vypěstovat ovoce a zeleninu pro vlastní spotřebu je v dnešní ekonomicky náročné době skutečným benefitem, kdy platí staré libanonské přísloví, které lze přeložit jako „spokojený farmář je skutečný sultán“. Tím, jak čím dál více Libanonců pociťuje potřebu být nezávislý na maloobchodu a umět si zajistit potravu pro sebe a vlastní komunitu, se zájem o zemědělství dostává do popředí. Čím dál více lidí projevuje zájem o pěstování vlastních potravin. Podle statistik libanonské celní správy dosáhl v r. 2021 celkový zemědělský dovoz hodnoty 2,3 miliard USD, z čehož dovoz v hodnotě 86 milionů USD pocházel z USA. Mezi hlavní zemědělské dovozy z USA do Libanonu patří olej, semena, ovoce, ořechy a různé potravinářské přípravky. Nově uvalené finanční kontroly zaměřené na odliv kapitálu ze země vedly v posledních letech k výraznému poklesu importu do Libanonu. Tím došlo ve velké míře k substituci dovozu v celém zemědělském sektoru. Snaha místních zemědělců vypěstovat větší objemy produkce pro místní spotřebu však importu nezabrání. Odhaduje se, že přibližně 80 % místně spotřebovaných potravin stále pochází z dovozu. Sezónní zelenina jako jsou rajčata, okurky, zelí, paprika, cibule a další se běžně pěstují ze sazenic. Libanon, vzhledem k celoročně příznivým klimatickým podmínkám, má velkou výhodu ve dvou sklizních za rok. Od přesazení sazenic do úrodné půdy vyžaduje první cyklus přibližně 50-60 dnů k dosažení sklizně, druhý roční cyklus je o trochu delší a vyžaduje přibližně 80 dnů od výsadby do sklizně.

V současné době hledají libanonští farmáři náhradu za čínská semena, která neodpovídají jejím nárokům na kvalitu a kdy výsledná chuť produktů není srovnatelná s produkcí vypěstované z dovážených semen z Evropy. V současné době je největší exportér v tomto segmentu Holandsko. Pro české šlechtitele, producenty a exportéry osiv nastala vhodná příležitost pro návrat na libanonský trh. V minulosti exportovaly české firmy mnoho druhů osiv nejenom do Libanonu, ale do celé oblasti Blízkého a středního východu. Český zemědělský diplomat pomůže firmám získat kontakty na současné dovozce.

Zdroj: hospodářské zpravodajství Libanonu

09 December 2022

Základním předpokladem rozvoje novodobé společnosti, tedy i státu, je proces digitalizace. Stát proto k 1. 1. 2023 „opustí“ mnohdy nákladný a komplikovaný způsob komunikace s podnikateli prováděný z jeho strany zejména písemnou cestou a zřídí všem podnikatelům automaticky, tj. ze zákona, datovou schránku.

 

K čemu že dojde k 1. 1. 2023? - Podnikající fyzické osoby, ale i nepodnikající právnické osoby se v prvním čtvrtletí příštího roku dočkají významné změny. Bude jim automaticky zřízena datová schránka, a to na základě již dříve schválené novely zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.


Změna se týká pouze živnostníků? - Datová schránka bude povinná nejen pro všechny živnostníky, ale i další podnikatele, resp. OSVČ; např. lékaře, architekty, auditory, lékárníky apod. Datová schránka bude zřízena také spolkům, sdružením, nadacím, obecně prospěšným společnostem, společenstvím vlastníků bytových jednotek a dalším právnickým osobám, jejichž hlavním předmětem činnosti není podnikání.


Jsem podnikatel. Musím pro zřízení „datovky“ aktuálně něco udělat? - Datová schránka bude zřízena a aktivována automaticky, není třeba o ni žádat.


Jsem podnikatel a dosud jsem „datovku“ nepoužíval. Kdy přesně mi bude zřízena a jak se o tom dozvím? Zřizování schránek má proběhnout postupně od ledna do března roku 2023. Noví uživatelé obdrží poštou přihlašovací údaje. To bude poslední dopis v „papírové“ podobě, který od úřadu obdrží. Další korespondence s orgány veřejné správy bude probíhat už jenom prostřednictvím datové schránky. Do datové schránky se pak uživatelé dostanou po prvním přihlášení na webu mojedatovaschranka.cz. Těm, kteří se sami nepřihlásí, se schránka automaticky aktivuje po uplynutí 15 dnů ode dne doručení přihlašovacích údajů. I v tomto případě se uplatní fikce doručení, pokud si adresát písemnost nevyzvedne na poště.


Jsem podnikatel a „datovku“ nechci. Mohu ji znepřístupnit? Největší část nových držitelů datových schránek bude z řad podnikajících fyzických osob, tedy živnostníků a dalších osob samostatně výdělečně činných. Datovou schránku nebude možné znepřístupnit. Pokud by podnikatelé datovou schránku nechtěli, museli by živnostenské nebo jiné oprávnění k podnikání zrušit.


Proč k tak masivnímu zřízení „datovek“ dochází? Zřízení datových schránek ze zákona navazuje na aktuální trend nárůstu počtu datových schránek zřízených dobrovolně. Zájem o datové schránky narůstá především proto, že občané stále více preferují vyřizování svých záležitostí elektronicky a zjišťují, že datové schránky přinášejí mnoho výhod (např. dokážou v mnoha ohledech nahradit služby klasické pošty, tj. občan nemusí stát ve frontě na poště, aby si vyzvedl úřední dopis, nemusí stát frontu na finančním úřadě, aby podal daňové přiznání apod.), dále prostřednictvím datové schránky má také přístup do Portálu občana.

Hlavním cílem tohoto masivního rozšíření datových schránek je vyšší efektivita a zrychlení komunikace úřadů s veřejností. Stát zároveň ušetří značné finanční prostředky na poštovném, které bude moci vynaložit jinde, kde budou zapotřebí. Na poštovném však ušetří i držitelé datových schránek. Komunikace se státem a dalšími orgány veřejné správy je pro firmy, podnikatele i občany totiž zdarma. Zpoplatněny jsou pouze osobní a komerční zprávy, jejichž cena je přesto výrazně nižší než za standardní doporučený dopis, jehož aktuální cena u České pošty je několikanásobně vyšší.

V tomto kontextu proto Ministerstvo průmyslu a obchodu vítá zřízení datových schránek všem živnostníkům, kteří ji dosud nemají. Důvodem je i skutečnost, že počátkem roku 2023 bude pro veřejnost spuštěn tzv. Portál živnostenského podnikání, který přinese řadu nových služeb pro podnikatele, ale i nepodnikatelskou veřejnost. Pro některé z těchto služeb, např. oznamování změn v živnostenském rejstříku, zasílání aktualit z oblasti živnostenského podnikání, zasílání výpisů z živnostenského rejstříku, budou využívány právě datové schránky podnikatelů. Druhým důvodem je masivní nárůst podnikatelů, kteří mohou využít možnosti elektronického podání ve věcech živnostenského podnikání. V současné době tuto možnost mají pouze držitelé datových schránek nebo ti, kteří mají uznávaný elektronický podpis. Od příštího roku tedy všichni podnikatelé budou mít možnost oznamovat změny a činit další podání ve věcech živnostenského podnikání výhradně elektronicky, což je další velký krok na cestě k digitalizaci veřejné správy a snižování administrativní zátěže podnikatelů.


Nabízí „datovka“ něco dalšího? - Datové schránky nabízejí také různé vedlejší služby, jako je archivace doručených dokumentů či notifikace. Na nastavenou e-mailovou adresu nebo do mobilu bude držitel schránky dostávat oznámení o tom, že má v datové schránce zprávu a díky tomu ji nebude muset neustále kontrolovat.


Můžu komunikovat se státem i jiným způsobem? - Povinnost komunikovat elektronicky s držiteli datových schránek (občany a firmami) má až na výjimky pouze stát, který musí povinně doručovat písemnosti do datové schránky, pokud ji má adresát zřízenou. Lidé a firmy budou moci úřadům i nadále posílat dokumenty jakoukoliv formou kromě finanční správy; daňové přiznání a další dokumenty musí držitelé datových schránek zřízených ze zákona zasílat výhradně elektronicky.

 

Zdroj: MPO

09 December 2022

V rámci strategie „Od zemědělce ke spotřebiteli“ („Farm to Fork“), která je součástí klimatického balíčku „Zelené dohody pro Evropu“ („Green Deal“), Evropská komise navrhuje zavést povinný systém značení výživových hodnot na předních stranách obalů.

Jak se k tomu staví evropské instituce a co to znamená pro potravinářství? Tomu se věnovala konference, kterou v Bruselu pořádalo české předsednictví.

Povinné značení potravin pomocí písmen a barevného semaforu, jako je např. Nutriscore, je přibližně pro polovinu členských států nepřijatelné. Podle nich musí být případný nový
unijní harmonizovaný systém nutričního označování na přední straně obalu založen na vědeckých základech, musí být jednoduchý, srozumitelný a reflektovat konzumované porce potravin. Spotřebitel by měl být také informován o vhodném množství potravin, které může sníst.

Více zde: https://eagri.cz/public/web/file/713664/Zpravy_z_MZe_11_2022.pdf

 

Autor: Newsletter MZe 11/2022, str. 7

09 December 2022

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství má na příští rok připraveno 35 milionů korun na dotační program Údržba a obnova kulturních a venkovských prvků. Jeho cílem je přispět k zachování charakteristického rázu venkova, a tím pomoct i ke zvýšení turistické atraktivnosti a oživení venkovského prostoru.

„O dotace na opravu drobných venkovských staveb, které Ministerstvo zemědělství vyplácí od roku 2016, je velký zájem. Je vidět, že tento program cílí přesně tam, kde je potřeba. Žadatelé, což mohou být například obce nebo spolky, od nás dostávají podporu na obnovu venkovních soch, křížových cest, křížků, zvoniček, kapliček, opravu hřbitovních zdí a další drobné objekty,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Dotace mají oživit ráz vesnice a jsou určeny pro drobné objekty, které musí být zpřístupněny veřejnosti a nesmí sloužit k podnikatelské činnosti. Součástí projektu mohou být i terénní úpravy v bezprostřední blízkosti upravovaného objektu. Ten musí být v obci do 2000 obyvatel, případně v obci do 5000 obyvatel, pokud se nachází v místní části, ve které žije méně než 500 obyvatel.

Výše dotace může být maximálně 70 % skutečně vynaložených způsobilých výdajů projektu. Nejméně to může být 15 tisíc korun a nejvíce 300 tisíc korun. Žadateli mohou být obce, spolky, nadace, nadační fondy, zájmová sdružení, obecně prospěšné společnosti, vlastníci a uživatelé staveb nebo pozemků.

Žádosti se budou přijímat prostřednictvím Jednotného dotačního portálu, a to od 1. února 2023 od 8 hodin.

Podrobné podmínky k dotačnímu programu najdete zde.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

    •