Ministr zemědělství Marek Výborný si loni záhy po svém letním vstupu do funkce začal stěžovat na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), mezi veřejností též známý jako antimonopolní úřad. Podle Výborného nedostatečně provádí sektorová šetření a neřeší možné vysoké marže na trhu s potravinami.

Předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna kontroval, že často ani nemá pravomoci, se kterými by mohl situaci řešit. A teď v polovině ledna přišel s návrhem nových zákonných mantinelů, podle kterých by mohl mimo jiné dělat preventivní kontroly ve firmách, ve kterých není podezření na kriminální činnost. Návrhy na řešení marží ale návrh neobsahuje, zato je v něm možnost se souhlasem státního zástupce zjišťovat polohu mobilních zařízení byznysmenů při podezření na kartelové jednání.

...

Antimonopolní úřad mimo jiné nadhodil možnost, že pokud sektorovým šetřením zjistí, že je někde trh narušený, bude moci navrhnout přezkum většího množství fúzí v tomto segmentu a například přikázat poskytnutí přístupu k sítím, infrastruktuře nebo datům. Pokud tyto kroky nebudou fungovat, bude moci zpětně nařídit odprodej části podniku. To je podle Minčiče v zahraničí používáno, k takovému kroku by se ale mělo sáhnout pouze jako k nejzazšímu opatření. „Může k tomu dojít, ale je to mimořádné opatření a nemyslím si, že u nás máme firmy, kterých by se to mohlo týkat,“ doplňuje ředitel Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay