02 June 2023

 Zástupci Agrární a Potravinářské komory se shodují na tom, že obchodní řetězce diskriminují tuzemské zemědělce a výrobce potravin přemrštěnými obchodními přirážkami a nevýhodným umístěním zboží v regálech. Obchodníci naopak tvrdí, že zemědělci a potravináři pobírají dotace a zvyšují ceny své produkce. Nedávné šetření antimonopolního úřadu ukázalo, že žádný ze tří „podezřelých“ na drahých potravinách neprodělává.uf.jpg

02 June 2023

Aktuální díl (1.6.2023) pořadu Máte slovo s M. Jílkovou se věnoval cenám potravin, proč tedy v Česku potraviny tolik zdražily.

Hostem pořadu byla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, stínová ministryně zemědělství Margita Balaštíková (ANO), místopředseda zemědělského výboru PSP ČR Petr Bendl, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha a za občany Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů ČR. 

V česku je 33 průmyslových mlékáren a největší podíl na trhu má mlékárna s podílem 13,6 %. 

Hosté diskutovali o výsledcích analýzy Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, která mapuje situaci na trhu u pěti vybraných komodid napříč celou zemědělsko-potravinářskou vertikálou včetně obchodníků.Úřad nepotvrdil žádné pochybění, žádnou kartelovou dohodu nebo zneužití dominanntího postavení. 

Celý pořad můžete shlédnout zde:

26 May 2023

Antimonopolní úřad zveřejnil v úterý výsledky kontrol cen potravin. Zaměřil se na mouku, mléko, máslo, vejce a kuřecí maso. Prověřoval, zda někdo ceny v celém řetězci od výrobců přes zpracovatele po prodejce nepřiměřeně navyšuje. Kompletní zpráva má 117 stran. „Šetření neukázalo selhávání hospodářské soutěže,“ shrnul úřad.

„Zkoumali jsme data od roku 2018 do února 2023 po měsíčních bázích. Vidíme trendy, kdy dochází v letech 2018, 2019, 2020 k výrazné produkci pšenice s dobrými klimatickými podmínkami a snižující se ceně, naopak na druhé straně energetickou ránu související s pádem některých dodavatelů nebo válkou na Ukrajině,“ popsal chování trhu předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna.

Nelze říci, že by za razantní zdražování mohl jeden článek řetězce,“ zhodnotil Mlsna výsledky tříměsíčního šetření.

„Trh se chová přirozeným způsobem,“ dodal. „Rozetnutí gordického uzlu visí na zkrocení inflace,“ domnívá se předseda antimonopolního úřadu.

Za růst cen mohla mimo jiné ptačí chřipka, ceny energií a hnojiv nebo krmných směsí pro kuřata. Mlsna zároveň upozornil, že třeba vyšší cenu energií zaplatí spotřebitel třikrát. Do ceny si ji promítnou výrobci, zpracovatelé i prodejci.

Celý článek si můžete přečíst zde.

26 May 2023

Kritika vládního balíčku se týká zvýšené sazby DPH na kojeneckou vodu a kávu s mlékem. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza tvrdí, že vláda trestá rodiny s dětmi a měla snížit DPH na potraviny dříve. Úředníci nyní řeší, zda káva s mlékem bude daněna jako nápoj nebo potravina.

Vládní balíček opět čelí kritice. Podle prezidenta SOCR ČR Tomáše Prouzy vláda vyšší sazbou DPH na kojeneckou vodu trestá rodiny s dětmi. „Kojenecké vody nemají alternativu, z kohoutku nepotečou,“ souhlasila s kritikou prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Problém je také s DPH na kávu s mlékem prodávanou v obchodech. Káva totiž podléhá vyšší jedenadvacetiprocentní dani, mléko patří s 12 procenty do snížené sazby.

Celý článek si můžete přečíst zde.

 

26 May 2023

Ceny potravin stále zůstávají výrazně dražší než loni, ačkoli některé v meziměsíčním srovnání klesají. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zveřejnil výsledky svého šetření, které ukázalo, že za vyšší ceny v obchodech nikdo nemůže. Zemědělci, zpracovatelé i obchodníci se snaží zvýšené náklady do koncových cen propisovat.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zveřejnil výsledek svého šetření. Sesbíral data od 200 firem ze všech částí řetězce a víc než 10 oborových svazů. Chce tak dodat fakta k diskusi, kdo za vyšší cenovky v obchodech může.

Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii:
My jsme hlavně rádi, že ÚOHS takovou analýzu udělal. Tím se, doufám, uzavřela jedna kapitola osočování, kdo za to může. Tady je vidět, že za to v podstatě nemůže nikdo, že taková je realita trhu současného.

 

26 May 2023

Doporučujeme pořad České televize Byznys24 zde dne 23.5.2023, který se věnuje výsledkům analýzy antimonopolního úřadu k cenám potravin. 

Hosty pořadu byla Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR, Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a Martin Ludvík z Agrární komory ČR. 

Celý pořad můžete shlédnout zde.

26 May 2023

Potravinářská komora ČR doplnila, že se potvrdilo její dlouhodobé tvrzení, že za vysoké ceny můžou vysoké vstupní náklady. „Vysoké ceny energií, doprava, cena práce, suroviny apod. Pokud jde o budoucí cenový vývoj, předpokládáme, že se ceny potraviny budou stabilizovat a pozvolna klesat, jako je tomu každý rok. Na pulty se dostává v tomto období české ovoce, zelenina, brambory, dochází ke snižování cen mléka a mléčných výrobků,“ řekla prezidentka komory Dana Večeřová.

Kdo by si však myslel, že tím skončilo zákopové držení pozic mezi jednotlivými aktéry, těžce by se mýlil. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza vyzval lidoveckého ministra zemědělství Zdeňka Nekulu k omluvě za dřívější prohlášení, že za růstem cen stojí obchodní řetězce. A rovnou si přisadil, že zdražují hlavně agrobaroni.
Ministr odvětil, že se omlouvat nehodlá a že kartel stále může být u cukru, dále se mu nelíbí loňské zvýšení cen a očekává, že je ÚOHS dále prověří. „Na této potravině máme velmi vážné podezření, že to velmi skokové zvýšení cen nebylo jen tak náhodou. Pokud mezi sebou jednotlivé subjekty soutěží, tak nevznikají skokové nárůsty cen,“ řekl o cukru Nekula. Ve stejný okamžik si podle něj obchodníci u sladké komodity přirazili 14 korun.
U vajec, kde antimonopolní úřad hovoří o maximálně korunové přirážce ze strany obchodníků, si podle ministra řetězce ve skutečnosti přihodily hned dvě koruny. Jenže na to ÚOHS nepřišel, protože řešil jenom balení vajec po deseti kusech.
Agrární komora ČR uvedla, že úřad nebyl schopen publikovat to, co veřejnost skutečně zajímalo, tedy kdo má z vysokých cen potravin nejvyšší zisky, nikoliv za kolik se prodává zboží zbytku dodavatelského řetězce.

Článek si můžete přečíst zde.

26 May 2023

„Potravináři nejsou hnacím motorem zdražování, protože nemají velký manévrovací prostor. Musí zaplatit českým zemědělcům a z druhé strany jsou tlačeni řetězci, aby jim zboží dodávali co nejlevněji. Všechny články se snažily promítnout enormně vysoké náklady do konečných cen,“ reaguje na vysoké ceny potravin Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory.

Celý rozhovor můžete shlédnout zde.

26 May 2023

Potravinářská komora ČR navrhuje rozšířit projekt Mléko do škol na dodávky dvakrát týdně pro všechny žáky základních škol. Cílem projektu je zvýšení obsahu vápníku v dětské stravě a zajištění odbytu mléka pro zemědělce. Ředitelé některých škol však projekt neocenili a tvrdí, že děti si toho neváží a plýtva se tím.

Zatímco ještě v loňském školním roce mohli mléčné a ovocné svačiny zdarma dostávat dvakrát do měsíce všichni školou povinní žáci (kterých bylo téměř 850 tisíc), letos se jedná jen o žáky prvního stupně (asi 525 tisíc). Dostávají ho jednou měsíčně. Potravinářská komora ČR by přitom ráda projekt rozšířila na dodávky dvakrát týdně, a to opět pro všechny žáky základních škol.
Důležitý zdroj živin
„Kostra dítěte se vyvíjí do 20 let, logické by bylo realizovat tento projekt i na středních školách. Navrhujeme rozšířit nabídku i o ochucené výrobky s částečným doplatkem,“ řekla LN mluvčí komory Helena Kavanová. O změně stávajících podmínek se však podle ní aktuálně nejedná.
Kladně projekt hodnotí i nutriční terapeutka Adéla Čížková. „Věřím tomu, že ty nejchudší rodiny na mléko opravdu nemají, takže toto je pomoc. Mléko je pro děti zdrojem vápníku a vitaminu D. Důležitý je i příjem bílkovin, těch děti teď moc nemají,“ uvedla Čížková pro LN. „Když vidím, že rodiče čtyřikrát týdně namažou dětem rohlík s nugetou, jde mi z toho hlava kolem,“ dodala.
26 May 2023

Vláda představila svůj ozdravný balíček, který má snížit deficit rozpočtu o 150 miliard korun. Škrty mají být provedeny v národních dotacích ministerstev, ale konkrétní úspory nejsou zatím známy. Podnikatelské svazy kabinet kritizují za nedostatek informací.

Jan Úšela z Deníku N shrnuje současnou situaci kolem vládního konsolidačního balíčku.

„Škrty se týkají národních neinvestičních dotací, zejména pro velké podniky. Podpora pro oblast zemědělství bude nadále směřovat zejména do investic, které zajistí rozvoj a modernizaci našeho zemědělství,“ řekl Deníku N ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který tím jen zopakoval svůj dřívější status z Twitteru.
Podle šéfky Potravinářské komory Dany Večeřové by se měly úspory v rámci zemědělství dotknout výrobců potravin, jako jsou Agrofert, Hamé nebo Madeta. Mlékárenský podnik už proto prohlásil, že pokud přijde o dotace, nejspíše ukončí dodávky mléka do škol, na něž stát přispívá.
Samo Nekulovo ministerstvo ale dosud oficiálně nepotvrdilo, že se škrty dotknou právě Madety. „Na vládě jsme se dohodli, že dokud nebude sestaven rozpočet na rok 2024, nebudeme zveřejňovat detaily za jednotlivé rezorty,“ dodal Nekula. Minulý čtvrtek krátce po představení balíčku přitom mluvčí jeho úřadu řekl Seznam Zprávám, že kompletní přehled úspor rezort zpracuje do tohoto týdne.
Deník N obeslal všechna ministerstva s dotazy, zda se jich úspory týkají a kde přesně hodlají případně šetřit. Žádné z těch, která už zareagovala, ale nechtělo zmínit podrobnosti s poukazem na to, že detaily se vyjasní při podzimním představení rozpočtu na příští rok.
26 May 2023

Prezident Agrární komory (AK) Jan Doležal ve čtvrtek na volebním sněmu v Olomouci obhájil funkci v čele této zemědělské organizace. Byl jediným kandidátem. Doležal je prezidentem komory od roku 2020, kdy vystřídal Zdeňka Jandejska. Mezi své priority Doležal zařadil narovnání podmínek na jednotném trhu Evropské unie, snížení administrativní zátěže zemědělců či racionalizaci požadavků na zemědělské podnikatele.

Více informací najdete zde.

26 May 2023


1. Veřejná konzultace k aktualizovaným pravidlům v rámci hygieny potravin pro produkty živočišného původu. Účelem iniciativy je aktualizovat pravidla pro identifikační označení, porážky malých přežvýkavců na farmách, přepravu masa, vyzrálé maso, tuhost produktů rybolovu, mléko a nezamýšlený vnější pach vajec. Konzultace je otevřena do 25/05/2023, k dispozici zde.

2. Veřejná konzultace k plastovým nápojovým lahvím na jedno použití – pravidla EU pro výpočet, ověřování a vykazování obsahu recyklovaných plastů. Iniciativa cílí na zvýšení využívání recyklovaných materiálů v hospodářství EU a omezení spalování plastového odpadu a jeho skládkování. Konzultace je otevřena do 30/05/2023, k dispozici zde.

3. Veřejná konzultace k opatřením týkajícím se specifických škůdců rostlin – bakterie Xylella fastidiosa – v rámci bezpečnosti potravin. Konzultace je otevřena do 30/05/2023, k dispozici zde.

4. Veřejná konzultace ke změně požadavků na kontrolní subjekty v rámci dovozu ekologických produktů. Iniciativa cílí na zajištění hladký přechod na nová pravidla (procesní požadavky na uznávání a dohled kontrolních subjektů a kontrolních orgánů odpovědných za certifikaci hospodářských subjektů v těchto zemích) a zabránit možným narušením obchodu. Konzultace je otevřena do 14/06/2023, k dispozici zde.

5. Veřejná konzultace k revizi obchodních norem EU pro zemědělské produkty. Cílem revize je zvýšit účinnost a udržitelnost potravinového systému skrze podporu dodávek udržitelnějších výrobků spotřebitelům, zjednodušení stávajících právních předpisů s různými právními nástroji, a sladění pravidel EU s požadavky Lisabonské smlouvy. Konzultace je otevřena do 16/06/2023, k dispozici zde.

6. Veřejná konzultace k ambicím EU v oblasti klimatu do roku 2040. Účelem inciativy je zahájit proces, který stanoví cíl v oblasti klimatu do roku 2040 a nasměruje EU k dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Konzultace je otevřena do 23/06/2023, k dispozici zde.

7. Veřejná konzultace k jednotnému postupu pro vydávání dodatkových ochranných osvědčení (DOO) u léčivých přípravků a přípravků na ochranu rostlin. Iniciativa cílí na zvýšení dostupnosti a účinnosti režimu skrze zavedení jednotných DOO (příp. jednotného postupu vydávání DOO). Konzultace je otevřena do 26/06/2023, k dispozici zde.

8. Veřejná konzultace k zákazu výroby nebezpečných chemických látek, jejichž používání není v EU povoleno, na vývoz. Účelem iniciativy je ochránit třetí země před negativními účinky těchto látek na lidské zdraví a životní prostředí. Konzultace je otevřena do 31/07/2023, k dispozici zde.

9. Veřejná konzultace ke kontrole účelnosti uplatňování zásady „znečišťovatel platí“ na životní prostředí. Iniciativa cílí na zajištění podkladů pro doporučení, jak uplatňovat zásadu skrze kontrolu účelnosti v EU. Konzultace je otevřena do 04/08/2023, k dispozici zde.

 

 

26 May 2023

Produkce laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso může být podle nejnovějších studií Kalifornské univerzity náročnější z hlediska dopadů na globální oteplování než produkce konvenčního masa, a to o 4 až 25 %. Vědci provedli hodnocení životního cyklu laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso v průběhu celé produkce podle popisu současných výrobních metod. V hodnocení byly zahrnuty všechny relevantní vstupy (voda, využití půdy, ruda i surová ropa) a produkce emisí, které mohou ovlivnit životní prostředí. V tomto replikovaném prostředí vědci zjistili, že laboratorní výroba imitací masa může být víc náročná na zdroje než produkce konvenčního hovězího masa. Závěry studie nejsou zatím finální.

Více informací zde.

26 May 2023

Zvýšení sazby DPH u čepovaného piva o 11 %, které je součástí vládního konsolidačního balíčku, by představovalo zásadní ránu pro tuzemské hospody a pro řadu z nich zřejmě i ránu poslední. Ukázal to aktuální průzkum Plzeňského Prazdroje, podle kterého kvůli růstu daně desetina hospod zvažuje ukončení provozu a 5 % je rozhodnuto, že po zavedení vyšší sazby definitivně stáhne roletu. Celý gastrosektor napříč republikou se obává krizového scénáře: zdražování, úbytku hostů a nižších útrat.

TZ_Průzkum Prazdroje: kvůli vyšší DPH skončí další hospody

26 May 2023

Vážení členové Potravinářské komory České republiky,

Rádi bychom vás pozvali na nadcházející akci Technology Days 2023, která se bude konat od 6. do 8. června v IDEONu Pardubice.
Technology Days je nezapomenutelná událost, která poskytne příležitost seznámit se s nejnovějšími inovacemi v oblasti robotiky a automatizace. Společnost Stäubli se specializuje na výrobu vysoce odolných a přesných robotů, včetně speciálních robotů HE (Humid Environment), které jsou díky své hygienické konstrukci vytvořené v souladu s EHEDG ideální pro potravinářský průmysl.

Na této akci představíme naši nejnovější robotickou demonstrační buňku určenou pro potravinářský průmysl, konkrétně zaměřenou na zpracování masa, ve které čtyřosý a šestiosý robot pracují ruku v ruce.
Kromě toho na Technology Days objevíte:

  • Prezentace a ukázky nejnovějších Stäubli robotických systémů a automatizačních řešení
  • Pozoruhodný přednáškový program od českých i zahraničních odborníků.
  • Diskuse o aktuálních trendech a výzvách v průmyslu 4.0
  • Navázání kontaktů s dalšími významnými představiteli z nejrůznějších odvětví

Bude to skvělá příležitost prohlédnout si naše nejmodernější robotická řešení v akci a zjistit, jak je lze využít k transformaci potravinářského průmyslu.

Další informace o akci, včetně programu přednášek, naleznete na našich webových stránkách Další informace o akci, včetně programu přednášek, naleznete na našich webových stránkách nebo v  TZ_Pardubice se v červnu stanou centrem robotiky a automatizace v (nejen) potravinářském průmyslu

Vstup na Techology Days je zdarma.

Registrovat se můžete na tomto odkaze:

nebo pokud byste se chtěli zúčastnit VIP dne 6. června (pro střední a vyšší management), zaregistrujte se na tomto odkazu:

Těšíme se na setkání s vámi na Technology Day 2023!

Pokud máte jakékoliv dotazy nebo potřebujete další informace, neváhejte nás kontaktovat.

S pozdravem a přáním hezkého dne,

Iryna ZELENSKA
Marketing Specialist

Stäubli Systems, s.r.o. Hradecká 593
530 09 Pardubice / CZ

Mobile: +420 734 589 806
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.staubli.com

26 May 2023

Udržitelný potravinový systém je schopen uspokojit současné potřeby společnosti bez ohrožení budoucích generací. Musí být ekologicky, ekonomicky a sociálně udržitelný. Stávající potravinový systém v celosvětovém měřítku stále více zatěžuje životní prostředí a klima, a proto v současné době probíhá prostřednictvím strategie Farm to Fork jeho transformace.

Inzerce v týdeníku Téma. 

obrázek

26 May 2023

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen Úřad nebo ÚOHS) provedl v posledních třech měsících šetření v oblasti základních zemědělských produktů a potravin, a to v celé délce dodavatelského řetězce, tedy od zemědělské výroby přes zpracovatele až po maloobchodní prodej. Podrobné výsledky šetření jsou obsaženy ve více než stostránkové zprávě, kterou Úřad rovněž zveřejňuje.
Vzhledem k rychle se měnícím podmínkám v oblasti zemědělských produktů a potravin Úřad omezil šetření na celý dodavatelský řetězec pěti vybraných základních zemědělských výrobků a potravin, a to konkrétně kravského mléka, másla, kuřecího masa, slepičích vajec a pšeničné mouky. Oproti běžným sektorovým šetřením bylo toto šetření provedeno ve zkrácené lhůtě a bylo vyhodnoceno značné množství dat.

Úřad se v rámci zkráceného sektorového šetření zaměřil na možná porušení zákona, tedy na možné zneužití dominantního postavení či uzavření zakázaných dohod a současně jeho cílem bylo analyzovat strukturu jednotlivých trhů, popř. segmentů trhu, tržní sílu jednotlivých subjektů působících na těchto trzích a rovněž zohlednit např. roli importu a exportu, a to v rámci celého dodavatelského řetězce. S ohledem na strmý růst spotřebitelských cen potravin Úřad zjišťoval také ceny a obchodní marže v jednotlivých článcích dodavatelského řetězce a rovněž jejich dynamiku.

Úřad v rámci šetření oslovil s žádostmi o podklady a informace téměř 200 soutěžitelů působících na jednotlivých úrovních dodavatelského řetězce, také 14 profesních a oborových sdružení, svazů a asociací a vedl online či ústní jednání s vybranými sdruženími.

Na žádné úrovni trhů, resp. segmentů trhů Úřad neshledal ani neobdržel zásadní indicie nasvědčující existenci zakázané kartelové dohody. Samozřejmě, že nelze s jistotou říci, že takováto dohoda neexistuje, a Úřad proto bude i nadále monitorovat situaci na trzích potravin a v případě důvodného podezření na existenci zakázané kartelové dohody zahájí správní řízení.

Na žádném z trhů nebylo shledáno, že by existoval soutěžitel v dominantním postavení. V mnoha případech dospěl Úřad k nadnárodnímu charakteru zkoumaných trhů. Případná vertikální integrace mezi producenty a zpracovateli na zkoumaných komoditách rovněž neukázala existenci systémového problému.

Rozdílné výsledky přineslo zkoumání vývoje průměrných cen komodit. Některé komodity vykazují postupný zisk podílu prodeje private labels (mléko), u některých je naopak zřejmé, že jejich poměr prodejů stagnuje (máslo). Rovněž u některých komodit byly zjištěny značné rozdíly v ceně mezi private labels a branded produkty (mouka), a naopak u dalších byla cena téměř totožná (máslo).

Zkoumání vývoje cen potvrzuje, že maloobchodní prodej pracuje s průměrnou marží a neexistují samostatné trhy jednotlivých komodit. Šetření ukázalo, že některé komodity byly v určitých obdobích prodávány v maloobchodě s velmi malou, či dokonce zápornou obchodní přirážkou (máslo), jiné naopak vykazují stabilně vysokou obchodní přirážku (kravské čerstvé mléko).

Z hlediska vývoje průměrné obchodní přirážky šetření ukázalo, že tato přirážka zejména na maloobchodě vykazuje u jednotlivých komodit relativně konstantní výši, tedy není pravděpodobné, že by růst cen těchto komodit zaznamenaný minulých měsících byl způsoben dohodou v tomto smyslu.

Šetření však rovněž ukázalo, že zvýšené náklady jsou schopny všechny články vertikály úspěšně přenášet až na konečné spotřebitele a udržovat si tak svoji obchodní přirážku. Toto jednání, pokud se děje nekoordinovaně, však není porušením hospodářské soutěže.

Analýza obchodních marží jednotlivých článků zemědělského a potravinového řetězce přinesla řadu důležitých poznatků, které by do budoucna mohly usměrňovat veřejnou diskusi ohledně cen potravin. Především analýza ukázala, že u zvolených pěti základních komodit běžně připadá nejvyšší část spotřebitelské ceny prvovýrobci. Ten ale samozřejmě většinou s produkcí mívá také nejvyšší náklady, ať už jde o lidskou práci, krmiva či hnojiva, zemědělskou techniku nebo paliva a energie. Obchodní marže zpracovatelů a obchodníků se pohybují v podobných úrovních, zpravidla však mírně ve prospěch marží obchodníků.

Co se týká problému rostoucích spotřebitelských cen, nelze na základě shromážděných dat uvést zcela přesvědčivý závěr, že by za razantní zdražování v posledních letech mohl jeden konkrétní článek dodavatelského řetězce. S tím, jak inflace v České republice postupovala, docházelo ve všech třech hlavních článcích dodavatelského řetězce k postupnému navyšování obchodní marže, a to pravděpodobně jako důsledek růstu nákladů spojených s produkcí či obchodem. Co se pak týká vývoje cen, je z prezentovaných dat rovněž patrné, že situace v roce 2023 by již mohla přinést určitou stabilizaci na trzích a v některých případech i mírný pokles cen. Tento pokles už dokonce u některých výrobků nastal.

Celkově lze shrnout, že šetření na trzích daných komodit neukázalo selhávání hospodářské soutěže, resp. existenci struktury trhu, kde by některý hráč měl dominantní postavení. S ohledem na to, že se ve sledovaném období tato struktura příliš neměnila, a přesto došlo v nedávné době k razantnímu navýšení cen, spíše ukazuje na důsledek vlivu externích faktorů vedoucí k strmému zvýšení nákladů než na náhlé selhání trhů jako takových. To, že ceny na pultech nekopírují přesně vývoj cen komodit, je způsobeno dlouhodobými kontrakty a tím, že do těchto cen jsou promítány i právě zvýšené náklady minulého období ovlivněného ekonomickými dozvuky pandemie covid-19 a především pak ruskou agresí na Ukrajině a jejími dopady zejména na ceny pohonných hmot a energií.

S ohledem na to nelze v aktuální situaci doporučovat v této oblasti regulaci v podobě např. zavádění cenových stropů, která by mohla vést k nedostatku regulovaných komodit.

Zjištění Úřadu týkající se uvedených druhů potravin potvrdila dřívější závěry z uskutečněných šetření podnětů týkajících se maloobchodního prodeje potravin v posledním desetiletí, která neodhalila protisoutěžní jednání. Naopak v řadě případů prokázala, že v maloobchodě s potravinami panuje silná konkurence mezi jednotlivými řetězci. V otázce růstu cen potravin v posledních dvou letech ukázalo šetření Úřadu obdobné závěry, k nimž v poslední době dospěla řada soutěžních úřadů v dalších evropských zemích. V žádném evropském státě se nepotvrdilo, že by ke zvýšení cen potravin o desítky procent došlo v důsledku protisoutěžního jednání. Žádnému z evropských soutěžních úřadů se nepodařilo v souvislosti se zvyšováním cen potravin prokázat kartelovou dohodu nebo zneužití dominantního postavení. Konkurence mezi podniky sama o sobě nedokáže vymazat inflační tlaky v řádu desítek či stovek procent. Zcela jistě však přispívá k pomalejšímu růstu inflace a jejímu dřívějšímu zpomalení, které již v potravinářské oblasti zaznamenáváme.

Všechny informace najdete zde:

19 May 2023

Hosty pořadu 90´ČT24 ve čtvrtek 18.5.2023 byla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová a ředitelka pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu Romana Nýdrle. 

Paní prezidentka Večeřová zmínila negativní přijetí některých částí vládního konsolidačního balíčku výrobci potravin zejména zvýšení DPH na nealkoholické nápoje, zvýšení daně z lihu, nulová spotřební daň na tichá vína, snížení zemědělských dotací, zrušení dotačního titulu 13 pro velké potravináře a další. V důsledku změn DPH se očekává zlevnění potravin, které se přesunou z 15% sazby na 12%, zatímco nápoje se zvýší z 15% na 21%. Obě dámy se shodly, že vyšší DPH na nealkoholické nápoje je nelogický krok a věří, že bude prostor k diskusi. 

Dalšími tématy bylo snížení dotací pro zemědělství a negativní dopady sucha v jižních státech Evropy na vývoj cen potravin. Ve Francii a Španělsku se potýkají s obrovskými problémy se suchem, což má negativní dopad na zemědělství a ceny potravin. V některých oblastech Francie již chybí pitná voda a sklizeň kukuřice je ohrožena.

Dopady konsolidačního balíčku na ceny potravin

18 May 2023

Hosty pořadu televize Prima CNN NEWS Co na to vaše peněženka ve středu 17.5.2023 byla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Hlavními tématy byl vládní konsolidační balíček a s tím souvisejícíc snížení DPH na potraviny, zvýšení DPH na nealkoholické nápoje, spotřební daň u alkoholu, zrušení dotačních titulů pro potravináře a další související témata. 

Celý pořad můžete shlédnout ZDE:

18 May 2023

Hospůdkám na vesnicích hrozí zánik, domnívá se prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, a to kvůli zvýšení DPH u točeného piva, které vrcholní politici představili v rámci takzvaného konsolidačního balíčku. Podle ní bude vyšší daň dalším hřebíčkem do rakve venkovských hospod. Večeřová to uvedla v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

„Problém nastal už během covidu. Když jim teď DPH zvednou na 21 %, spousta z nich skončí. Už nyní se ukazuje, že řada z nich je zavřená,“ nastínila Večeřová osud některých vesnických hospod poté, co vláda zavede opatření z konsolidačního balíčku. „Obávám se, že to bude další hřebíček do rakve,“ dodala Večeřová.

Článek najdete ZDE:

 

16 May 2023

Odbor ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí si Vás dovoluje pozvat na seminář o aktuálních obchodních a podnikatelských příležitostech pro české firmy v Mexiku, Kolumbii, Guatemale a Panamě, který proběhne v pondělí 22. května od 15:00 hodin v Černínském paláci v Praze.

Na semináři vystoupí s informacemi o mexickém a guatemalském trhu Zuzana Stiborová, ekonomická diplomatka Velvyslanectví ČR v Mexiku. O příležitostech na kolumbijském a panamském trhu se online podělí Bohdan Malaniuk, ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Bogotě.

Účastníkům semináře budou prezentovat aktuální obchodní a investiční příležitosti na jednotlivých trzích, ale také informace o kultuře obchodního jednání, specifikách trhů a stavu ekonomiky v každé z těchto zemí.

O den později, v úterý 23. května, proběhne od 14:00 hodin seminář ke stejnému tématu ve Zlíně ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Zlínského kraje. Po skončení prezentací v Praze i Zlíně proběhnou pro zájemce z řad firem individuální konzultace s paní Zuzanou Stiborovou.

Na seminář do Prahy se registrujte na emailu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Na seminář do Zlína se registrujte na tomto kontaktu: Bohdana Lavrovičová – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Základní informace o jednotlivých trzích naleznete v aktuální Souhrnné teritoriální informaci zpracované pro MexikoKolumbiiGuatemalu a Panamu. Konkrétní sektorové příležitosti přibližuje publikace Mapa globálních oborových příležitostí 2022/2023 dostupná na mzv.publi.cz.

Zdroj: Seminář o obchodních příležitostech v Mexiku, Kolumbii, Guatemale a Panamě

16 May 2023
Potravinářům škrtá vláda všechny investiční dotace, tvrdí v komentáři pro iDNES.cz prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Nelogické je podle ní také přeřazení nealkoholických nápojů do 21 procentní sazby DPH. Český potravinářský průmysl má po zveřejnění vládního konsolidačního balíčku oprávněný pocit, že je v našem státě zcela zbytečný a nepotřebný. Nejen že mu byly škrtnuty všechny investiční dotace, ačkoliv vláda tvrdila, že se zaměří na dotace provozní, tedy neinvestiční, ale logiku postrádá i zařazení všech nealkoholických nápojů do základní 21 % sazby DPH i totální, zcela nespravedlivé zvýšení spotřební daně pro lihovarnický průmysl o celkem 25 % do roku 2028.

Minerální, balená, kojenecká voda – nyní 15 % DPH, v budoucnu 21 % DPH. Nelogické a nepochopitelné i z toho důvodu, že kojenecká voda nemá alternativu a minerální voda musí mít prokazatelné blahodárné účinky na lidský organismus, aby se minerální vodou mohla vůbec nazývat.

Důvod toho přeřazení? Nejprve podle vlády fakt, že nealkoholické nápoje jsou distribuovány v jednorázových zpravidla plastových obalech, což bylo obratem vyvráceno výrobci tím, že značná část těchto nápojů se distribuuje i ve znovuplnitelných obalech, a zároveň celý nápojářský průmysl již několik let usiluje o to, aby se v ČR legislativně uzákonilo povinné zálohování nápojových spotřebitelských obalů a z dosud jednocestných lahví se staly lahve cirkulární. Proč vláda tedy nenapře své úsilí k zavedení zálohování, čemuž se intenzivně brání zejména ministerstvo životního prostředí, místo zdražování mnohdy jediného zdroje kojenecké vody pro rodiče malých dětí?

Zdanění sladkých nápojů s obezitou nehnulo

Argument plastových obalů patřičně nezafungoval, tak je zde silnější kalibr – slazené nápoje. A v rámci zjednodušení daňového systému je jedno jestli v nápoji je cukr, nebo ho tam není ani stopové množství – všechno bude v základní sazbě 21 % DPH. Co na tom, že v řadě států se ukázalo zdanění slazených nápojů jako zcela neúčinné, s obezitou to ani nehnulo a jediným výsledkem bylo, že se slazené nápoje nakupovaly v zahraničí, takže stát místo výdělku naopak přicházel o peníze.

Á propos, snížená sazba DPH nyní v jednotné sazbě 12 %. Samozřejmě, že vítáme jakékoliv snížení DPH na potraviny a jeho přiblížení k sazbám našich sousedů. Jen nám jako Potravinářské komoře ČR přijde úsměvné, že když jsme na podzim loňského roku usilovali o výraznější snížení DPH na 10, lépe na 5 %, ve zcela ideálním případě u základních potravin až na 0 %, tedy snížení cen o 5 – 15 %, což by zcela prokazatelně pomohlo právě nízkopříjmovým skupinám obyvatelstva, opakovaně jsme z úst vládních představitelů slyšeli, že by se to v konečném v důsledku na cenách vůbec neprojevilo a vše by si nechaly obchodní řetězce. Jsme tedy moc zvědaví, jak se na konečné ceně projeví snížení o 3 %, které si řetězce určitě nenechají.

Nápojářský průmysl ale zjevně leží současné vládě hodně v žaludku. Za zcela nespravedlivé lze považovat totiž zvýšení spotřební daně pro lihovarnický průmysl o celkově 25 % do roku 2028. Zvýšení spotřební daně na jediný segment výroby alkoholu, tj. na lihoviny, dále prohlubuje nerovnováhu a neférové podmínky v této části podnikatelského prostředí.

Navrhovaná výsledná výše spotřební daně je výrazně nad hodnotou této daně v Německu a Rakousku, což samozřejmě opět podporuje nákupní turistiku, kromě již výše zmíněných nealkoholických nápojů i pro nápoje alkoholické.

Výsledek: celkový výběr do státního rozpočtu se sníží včetně negativních dopadů na domácí pěstitele cukrovky a sadaře. Pokud tedy vláda za žádnou cenu nechce zavádět spotřební daně u tichého vína, měla by ostatní sektory výroby nechat na pokoji a daň jim nezvyšovat. A to platí u pro DPH u točeného piva, což v řadě případů znamená konec mnoha zejména venkovských hospod. Nechtěla by vláda raději začít sama u sebe a snížit provozní výdaje státní správy, které se již šplhají do astronomické výše?

 Autor: 
 

16 May 2023

Vyhláška o požadavcích na pokrmy.

121/2023 Sb.

Tato vyhláška upravuje technologické požadavky na výrobu pokrmů, způsob uvádění pokrmů na trh a smyslové, fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů.

Vztahuje se k 110/1997- Zákon o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. července 2023, s výjimkou ustanovení § 2, 4 a 5, která nabývají účinnosti dnem 1. ledna 2024.

Sbírka zákonů_10.5.2023

16 May 2023

Mají ale pochybnost, že plánovaná opatření budou na stabilizaci hospodaření státu stačit

Vládní návrh konsolidačního balíčku firmy nezdecimuje, podnikatelům ale sebere peníze na investice do zefektivnění výrob. Ke stabilizaci veřejných financí plánovaná opatření přispějí jen částečně. Hospodářská komora oceňuje revizi daňových výjimek a že se na nemocenském pojištění budou podílet i zaměstnanci. Dosud do něj přispívali jen zaměstnavatelé. Podnikatelé v balíčku ale postrádají prorůstová opatření, snížení nákladné byrokracie a administrativy na straně státu i firem a posílení trhu práce.

„Při pohledu na dnešní stav veřejných financí, naše situace není tak katastrofální. Co je problém, jsou vývojové tendence od covidu a rychlost zadlužování a deficitů. Úkolem vlády je zbrzdit tento trend, stabilizovat veřejné finance a udržet sociální smír,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Zároveň ale připomněl, že státní rozpočet řadu let těží z nejnižší nezaměstnanosti v Evropské unii, jednoho z největšího odvodového zatížení zaměstnavatelů na světě i vyšší hladině snížené sazby DPH, než jaká je uplatňována v Polsku nebo Německu.

„Přesto tyto příjmy nestačí a nedokážeme se vymanit ze schodků, které jsou prohlubovány v krizích. A to za situace, kdy vláda v dalších letech bude potřebovat doplnit kasu o stovky miliard korun na kvalitnější zdravotnický systém, dostupnou sociální péči, dopravní infrastrukturu včetně vysokorychlostních tratí nebo transformaci energetiky a rozšíření jaderných elektráren. Podnikatelé mají tak oprávněnou obavu, že ani tyto desítky miliard korun veřejné finance nestabilizují, dokud vláda nejprve detailně nezmapuje bolavá místa ekonomiky, kolik peněz bude potřeba ve střednědobém výhledu, a také se nezamyslí, odkud je vezme,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

„Chceme zdůraznit, že se musí ozdravit celý systém. Nelze, abychom za tři roky byli v podobné situaci. Veřejné rozpočty se zhoršují i přes nejnižší nezaměstnanost v EU. Balíček nesmí být jen škrty a omezení, ale obecně musí znamenat podporu hospodářského růstu a zhubnutí státní administrativy, což nejsou jednotky procent, ale mnohem více,“ dodal.

Hospodářská komora přitom už od roku 2015 opakovaně varovala všechny vlády u moci, že velkým problémem ekonomiky není ani tolik výše daní, ale vlivem demografie úbytek pracovníků, kvůli kterým tuzemská ekonomika funguje značně pod svým potenciálem, a také legislativou vyvolané neproduktivní činnosti, jako je nadměrná administrativní zátěž v podnicích. Ta zpomaluje růst země, firmy a stát na ni vynakládají zbytečně miliardy korun, přesto její redukce je jen kosmetická. To je přitom možné ilustrovat na číslech, kdy podle analýz Hospodářské komory stát zaměstnavatelům na základě zákonů dnes ukládá přes 2 100 povinností.

Trh práce k posílení ekonomiky je přitom podle Hospodářské komory stěžejní. Za posledních 10 let v České republice ubyl počet osob ekonomicky aktivních ve věku 15–64 let o 485,7 tisíc osob.

Kvůli nedostatku pracovníků firmám trvá naplnění zakázek více času, čímž se prodražují, nebo je musí odmítat a realizuje je konkurence z jiných zemí. Přesto všechny předešlé vlády roční kvóty na kvalifikovanou pracovní sílu, která do ekonomiky dodá okamžitě desítky miliard korun, a stejně tak i do důchodového systému, omezovaly z obav o veřejné mínění absurdně nízkými ročními kvótami nebo příliš zdlouhavými čekacími lhůtami na zaměstnanecké karty.

„Jinými slovy, jestliže stát potřebuje shodit přebytečný tuk, musí firmám umožnit, aby se mohly zbavit zbytné administrativy a byrokracie. Uspořené výdaje tak mohou investovat do efektivnější výroby a vyšší přidané hodnoty. A pokud stát potřebuje posílit příjmy, potřebuje také pracovní sílu, která tu ale teď není,“ dodal šéf Komory.

 

Hospodářská komora je připravena vládě v konsolidaci veřejných financí pomoct. Chce začít tím, že státu dodá seznam povinností podnikatelů k analýze. A rovněž je připravena podílet se na určení kvót pro pracovníky z ciziny, aby lépe odpovídaly potřebám firem.

„Jsme rádi, že vláda učinila ve snaze konsolidovat veřejné finance aspoň nějaký krok. Ale čekali jsme, že s námi bude tyto kroky probírat, mnoho detailů navrhovaných opatření stále chybí. Apeluji proto, aby vláda využila následující měsíc k tomu, aby plánované kroky konzultovala se zaměstnavateli. Ne vždycky věci fungují jako trojčlenka,“ dodal viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza, který zároveň ocenil omezování dotačních schémat. „Je to problém, jsme dotační ekonomika. Ale ta nejasnost, kdy a co se bude škrtat, není dobrá. Pokud dostanou dotace v jiných zemích, budou podnikatelé v ČR znevýhodněni. Měla by se vést i větší debata o daňových výjimkách. Máme v šuplíku mnoho návrhů, ale nikdo je s námi z vlády nekonzultoval,“ uzavírá Prouza.

Zdroj: Článek autora Miroslav Diro

16 May 2023

Vážené dámy, vážení pánové,

dovolujeme si Vám exkluzivně nabídnout poslední možnost registrace na mise v teritoriích, do kterých Svaz průmyslu a dopravy ČR misi neorganizoval více jak 5 let.

Vzhledem k navýšení kapacit počtu účastníků byla možnost registrace prodloužena.


Jedná se o následující mise:

1) podnikatelská mise do Chile a Uruguaye s ministrem životního prostředí ČR, panem Petrem Hladíkem, termín konání 3.–10. června 2023. Návštěva bude v oblasti ekonomické spolupráce zaměřena zejména na obory související s udržitelností, vodohospodářstvím, cirkulární ekonomikou, odpadovým hospodářstvím a geologií. 
Uzávěrka závazných přihlášek prodloužena do 19. května 2023.

Zálohová cena za účast v podnikatelské delegaci je 54.000,- Kč včetně DPH pro členy Svazu průmyslu a dopravy ČR a 60.000,- Kč včetně DPH pro nečleny. Obsah účastnického balíčku je rozepsán v přihlášce.

Detailní informace naleznete v odkaze níže. 

2) podnikatelská mise do Japonska a Koreje (Tokio, Hirošima, Soul, Sedžong a Tedžon) s místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj ČR Ivanem Bartošem, termín konání mise 10. - 17. června 2023. Návštěva bude v oblasti ekonomické spolupráce zaměřena zejména na obory související s ICT (a to v širším pojetí, tedy například i související ICT a technologická řešení, a to především v oblastech kyberbezpečnosti, AI, či gamingu), a dále v oblasti cestovního ruchu.
Uzávěrka závazných přihlášek prodloužena do 19. května 2023.

Zálohová cena za účast v podnikatelské delegaci je 71.100,- Kč včetně DPH pro členy Svazu průmyslu a dopravy ČR a 79.000,- Kč včetně DPH pro nečleny. 

Veškeré informace včetně přihlášky a pokynů k přihlášení naleznete v odkaze níže. 

Těšíme se na Vaši účast.

 
S pozdravem
 
 
SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR
Sekce vnějších vztahů

MISE CHILE A URUGUAY

MISE JAPONSKO A KOREJSKÁ REPUBLIKA

16 May 2023

Tisková zpráva 12. 5. 2023 - Potravinářská komora ČR si velmi dobře uvědomuje náročnou situaci v oblasti veřejných financí a nutnost snižování deficitů státního rozpočtu. Česká republika a vlastně i celá Evropa prochází velmi složitým obdobím po skončení pandemie covid-19, energetické krizi, dopady válečného konfliktu na Ukrajině i současné vysoké inflaci. Do budoucna očekáváme velké změny i díky velmi ambiciózním závazkům Evropské unie v rámci Green dílu. Navržená opatření ovšem nutně vedou k zamyšlení, co je jejich cílem?

Výrobci potravin v tuto chvíli hledí do budoucna s velkými obavami. Období covidu nám jasně ukázalo, že nutnost potravinové soběstačnosti musí být prioritou každé vlády. Hranice mezi státy se mohou z nejrůznějších důvodů opět uzavřít a na prvním místě bude nutné zajistit potraviny pro všechny skupiny obyvatel. Potraviny musí být strategickou surovinou a je třeba jim věnovat patřičnou pozornost.

Vládní balíček opatření na potravináře jaksi zapomněl. A přitom potřeba investic do výroby a zvyšování konkurence na trhu s potravinami byla jedním z hlavních argumentů, jak dlouhodobě snížit ceny potravin pro konečného spotřebitele a konkurovat produkci ze zahraničí, která v současně využívá výrazně nižších vstupních nákladů například na energie, vysvětluje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory České republiky.

Zemědělci, potravináři i obchodníci mají primární zodpovědnost za plynulé zásobování všech obyvatel kvalitními a bezpečnými potravinami, vláda má zase za úkol vytvořit takové podmínky pro všechny zúčastněné, aby podnikání v České republice bylo výhodné, transparentní, méně byrokratické a administrativně náročné. Pokud jsou však podmínky v okolních regionech významně odlišné od České republiky, ztrácejí naši podnikatelé konkurenceschopnost a možnost uplatnit se na trhu v Evropě i ve světě. Jestliže se vláda chce zaměřit na rušení tzv. neinvestičních dotací, pak je ale nepochopitelné, proč chce ministerstvo zemědělství zrušit JEDINÝ INVESTIČNÍ národní dotační titul pro potravináře, který umožňuje investovat do modernizace výroby či do technologií, které umožňují lepší hospodaření s vodou, snížení používání plastových obalů nebo automatizaci provozu. Je potřeba si uvědomit, že i tzv. na české poměry velké firmy se pohybují ve velmi tvrdém evropském konkurenčním prostředí a řada evropských států svoje velké potravinářské firmy podporuje investičními pobídkami či slevami na daních.

Vzhledem k neutěšeným podmínkám pro podnikání v České republice, ať už jde o vysoké náklady na energie, pracovní sílu, neexistenci investičních pobídek pro potravinářský sektor, zdlouhavé legislativní procesy či administrativní náročnost se, bohužel, stáváme v poslední době stále častěji svědkem toho, že i ryze české firmy uvažují o přesunutí výroby do jiných států EU, kde jsou jim mnohdy nabízeny dotace až do 50 % realizovaných investic. Výsledkem tedy může být ztráta pracovních příležitostí v ČR, snížení daňových odvodů z výroby do státních rozpočtu a v konečném důsledku také výrazné snížení zpracování domácí suroviny, což postihne především české zemědělce.

Je potřeba připomenout, že právě velcí čeští potravináři byli těmi, kdo zabezpečoval stabilní dodávky potravin pro obyvatele v době covidu a zpracování domácí suroviny, jako je mléko, maso či obilí, kdy řada států s nízkou soběstačností měla v obchodech prázdné regály nebo nebyla schopna zpracovávat suroviny, které končily nevyužity v odpadu. Pokud je tedy záměrem vlády zlikvidovat české potravinářství a vlastně také zemědělství, pak již učinila první krok.

Tisková zpráva ke stažení

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

Helena Kavanová, ředitelka pro marketing a komunikaci, tisková mluvčí

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

 

09 May 2023

„Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Úřadem průmyslového vlastnictví a Technologickou agenturou ČR pořádá ve středu 24. května 2023 od 9:00 do 15:00 seminář „Inovace v čase krize“, který se uskuteční v budově Ministerstva průmyslu a obchodu, Na Františku 32, Praha 1.


Na akci vystoupí představitelé Úřadu průmyslového vlastnictví, Technologické agentury ČR, odborníci z akademické sféry, patentoví zástupci, advokáti a podnikatelé. Přednášející se podělí se o své profesní zkušenosti z oblasti ochrany technických řešení a inovací nejen v ČR ale i v zahraničí. Na semináři se tak mimo jiné dozvíte informace o možnostech ochrany nehmotného majetku podniku, o nových možnostech finanční podpory inovativních řešení, o praktických aspektech ochrany průmyslových práv a jejích úskalích, a v neposlední řadě zazní také příspěvek o aktuálních trendech v oblasti patentování v ČR a patentovém offshoringu.


Seminář je určen především pro inovativní podnikatele, vývojáře se zájmem o průmyslově-právní ochranu a odbornou veřejnost

Program akce včetně řečníků najdete na https://www.mpo.cz/udalost493.html.

Účast na semináři je zdarma. Možná je po registraci prostřednictví formuláře zde, přihlásit se je možné do úterý 23. května 2023.

Souhrnné informace o akci

  • Co: Seminář „Inovace v čase krize“
  • Kdo: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Úřad průmyslového vlastnictví a Technologická agentura ČR
  • Kdy: středa 24. května 2023 od 9:00 do 15:00
  • Kde: budova MPO, Na Františku 32, Praha 1
  • Jak: bezplatně 
  • Registrace: do úterý 23. května 2023 prostřednictví formuláře

 
09 May 2023
Vydáno: 9. 5. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe

Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.

T-2 a HT-2 toxiny

T-2 a HT-2 toxiny se řadí mezi trichotheceny a jsou produkovány některými plísněmi rodu Fusarium sp. Jejich obsah v obilovinách a výrobcích z nich je předmětem monitorování s cílem nashromáždit potřebná data pro úřad EFSA (maximální limity zatím nebyly stanoveny). EFSA revidoval TDI pro T-2 a HT-2 toxiny – nové TDI bylo stanoveno na úrovni 0,02 µg/kg těl. hm. (snížení na pětinu), ARfD 0,3 µg/kg těl. hm., včetně modifikovaných forem. Dle odhadu dietární expozice T-2 a HT-2 toxin pravděpodobně představuje riziko pro lidské zdraví. Aktuálně platí doporučení Komise ohledně přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin 2013/165/EU. Podle indikativních hodnot z uvedeného doporučení jsou navrženy ML (viz níže v tabulce. Aktuálně se diskutují zejména návrhy hodnot ML pro některé výrobky obsahující oves a pro některé nezpracované obiloviny.


  Potraviny (1)
Navrhované ML pro sumu T-2 and HT-2 toxinu (µg/kg)
2.7 T-2 A HT-2 toxin (17)  
2.7.1 Nezpracované obiloviny(18) (kromě rýže)
– sladový ječmen
– ječmen jiný než sladový, kukuřice a tvrdá pšenice (kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování mokrým mletím (37))
– oves s plevami
– jiné obiloviny  

200
150  

1250
50
2.7.2 Obiloviny umístěné na trh pro konečného spotřebitele (kromě rýže)
– oves*, ječmen, kukuřice a tvrdá pšenice
– jiné obiloviny

50
20
2.7.3 Výrobky z mletých obilovin (kromě mletých rýžových výrobků)  
– mleté výrobky z ovsa (včetně ovesných vloček a ovesných otrub)
– obilné otruby z ostatních cereálií a mleté výrobky z kukuřice
– jiné mleté výrobky z obilovin

100  
50  
20
2.7.4 Snídaňové cereálie složeny nejméně z 75 % obilných otrub, mletých ovesných produktů, mletých kukuřičných produktů a/nebo celozrnného ovsa, ječmene, kukuřice a tvrdé pšenice a s méně než 40 % mletých ovesných produktů a celozrnného ovsa  
Snídaňové cereálie složeny nejméně z 75 % obilných otrub, mletých ovesných produktů, mletých kukuřičných produktů a/nebo celozrnného ovsa, ječmene, kukuřice a tvrdé pšenice a s nejméně 40 % mletých ovesných produktů a celozrnného ovsa  

Ovesné koláče
50  
 
   

75  
     



100
2.7.5 Běžné pečivo, těstoviny (v suchém stavu) (22), svačinky z obilovin a snídaňové cereálie jiné než ty z kategorie 2.7.4 (kromě mletých rýžových produktů) 20
2.7.6 Obilné příkrmy určené pro kojence a malé děti a výživa pro děti (3) (7) (kromě rýžových výrobků) 10
2.7.7 Dietní potraviny pro zvláštní léčebné účely určené speciálně pro kojence a malé děti (3) (10) 10
*další variantou pro tuto kategorii je návrh ML pro oves ve výši 100 µg/kg

Deoxynivalenol

Deoxynivalenol (DON) je mykotoxin, který je produkován zejména plísněmi rodu Fusarium, objevuje se hlavně v obilných zrnech. EFSA hodnotil riziko pro zdraví lidí i zvířat, které zahrnuje DON i jeho modifikované formy – 3-acetyl-DON, 15-acetyl-DON a DON-3-glukosid v potravinách a krmivech. Stanovil skupinový TDI pro výše zmíněné látky na 1 µg/kg těl. hm. Skupinová ARfD byla odvozena na 8 µg/kg těl. hm. Odhady akutní expozice jsou pod těmito hodnotami, nezvyšují zdravotní riziko pro člověka. Odhadovaná průměrná chronická expozice byla však nad TDI pro skupinu kojenců a dětí, vysoké expozice se objevily i u dospívajících a dospělých, což vzbuzuje obavy s ohledem na lidské zdraví. V nařízení č. 1881/2006 jsou stanoveny limity DON v obilovinách a výrobcích z nich pouze pro DON jako takový, bez modifikovaných forem.

Po diskuzi s členskými státy EK navrhla ML pouze pro DON jako takový (bez jeho modifikovaných forem, pro které není v současné chvíli dostatek dat pro stanovení ML). V budoucnu se bude jednat i o modifikovaných formách. EK tedy navrhuje ML pro samostatný DON a střední míru snížení stávajících limitů (viz tabulka níže).

Potraviny(1) Navrhované ML (µg/kg)
2.4 Deoxynivalenol (17)  
2.4.1 Nezpracované obiloviny (18) kromě potravin uvedených v 2.4.2 a 2.4.3, kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování mokrým mletím a rýže 1000
2.4.2 Nezpracovaná tvrdá pšenice (18) a nezpracovaná kukuřice (18) kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování mokrým mletím (37) 1500
2.4.3 Nezpracovaný oves s plevami (18) 1750
2.4.4 Obiloviny umístěné na trh pro konečného spotřebitele, kukuřice na pražení a popkorn (kromě rýže) 750  
2.4.5 Produkty z mletých obilovin kromě potravin uvedených v 2.4.6 (kromě mletých rýžových produktů) 600
2.4.6 Mleté produkty z kukuřice  
– mleté produkty z kukuřice umístěné na trh pro konečného spotřebitele  
– mleté produkty z kukuřice neumístěné na trh pro konečného spotřebitele – předvařená polenta k přímé spotřebě

750    
1000    
250
2.4.7 Běžné pečivo (včetně malého běžného pečiva), svačinky z obilovin a snídaňové cereálie (kromě rýžových produktů) 400
2.4.8 Těstoviny (v suchém stavu) (22) 600
2.4.9 Obilné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti (3) (7) (kromě rýžových produktů) 150
2.4.10 Dietní potraviny pro zvláštní léčebné účely určené speciálně pro kojence a malé děti (3) (10) 150


Akrylamid

Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení.

Zároveň toto nařízení uvádí, že by mělo být zváženo stanovení maximálních limitů (jako doplnění nař. 2017/2158) akrylamidu v určitých potravinách.

Aktuálně probíhá diskuze nad změnami porovnávacích hodnot a možné stanovení ML v potravinách z přílohy IV nařízení 2017/2158:

Potravina Aktuální porovnávací hodnota (µg/kg) z nařízení 2017/2158 Navržená nová porovnávací hodnota (µg/kg) Navržený maximální limit (µg/kg)
Hranolky (k přímé spotřebě)   Umístěné na trh k přímé spotřebě nebo po přípravě v laboratoři podle instrukcí na obalu (standardizovaná smažicí procedura bude stanovena). 500 500 850
Bramborové lupínky z čerstvých brambor a z bramborového těsta Bramborové krekry Jiné bramborové výrobky z bramborového těsta (jako jsou pochutiny (savoury snacks) na bázi brambor – obsah vlhkosti < 5 %) 750 700 1000
Měkký chléb (na bázi obilovin)
a) Pšeničný chléb
b) Měkký chléb, jiný než pšeničný chléb
 
50  
100
 
50
75

75
125
4. Snídaňové cereálie (kromě obilné kaše, nepečených müsli, lisovaných vloček)
4a) výrobky z otrub a celozrnné cereálie, obalená zrna pufovaná v pufovacím dělu
4b) pšeničné (včetně pšenice špaldy), ječmenné a žitné výrobky (včetně opékaných vloček)* jiné než v kategorii 4 a)
4c) výrobky z kukuřice a rýže (včetně opékaných vloček)* jiné než v kategorii 4 a)
4d) neobalená zrna pufovaná v pufovacím dělu**
4e) granola (pečené křupavé müsli) jiné než v kategorii 4 a)  

* jiné než celozrnné cereálie a/nebo jiné než otrubové cereálie. Obilovina přítomná v největším množství určuje kategorii.
**  včetně snídaňových cereálií se zrny pufovanými v pufovacím dělu jako ingredience v největším množství

300

300    


150  

—    








300

250

         
150

450  
125






       
500
     
350

         
250    

600    
200






Sušenky a oplatky
Krekry s výjimkou bramborových krekrů (včetně obilných pochutin (savoury snacks))
Křupavý chléb a suchary
Perník
Ostatní jemné/trvanlivé pečivo a koláče
350
400        

350
800  
300
300        

300
700  
200
500
500        

400/500
1000  
300
Pufované cereální koláče
a) Pufované cereální koláče jiné než b)
b) Pufované cereální koláče na bázi pšenice, špaldy, ječmene a žita  
—  
300  
450
500  
600
Pražená káva 400 400 500
Instantní (rozpustná) káva 850 850 1000
Náhražky kávy
a) náhražky kávy výhradně z obilovin
b) náhražky kávy ze směsi obilovin a čekanky
c) náhražky kávy výhradně z čekanky  

(*) Porovnávací hodnota a hodnota maximálního limitu, která se použije na náhražky kávy ze směsi obilovin a čekanky, zohledňuje relativní podíl těchto složek v konečném výrobku
500  
(*)  
4000




450  
(*)  
3500




600  
(*)  
4500




Potraviny pro malé děti, obilné příkrmy pro kojence a malé děti, kromě sušenek a sucharů 40 40 50
Sušenky a suchary pro kojence a malé děti prodávané pro kojence a malé děti   Tato kategorie zahrnuje sušenky a suchary definované v nařízení 609/2013 a další sušenky a suchary prodávané pro kojence a malé děti. Spojením ,,Prodávané pro kojence a malé děti“ je myšleno použití marketingových nástrojů (například kreslených obrázků, volných hraček, tvarů abecedy/zvířat, reklam atd.), které podporují prodej těchto výrobků kojencům a malým dětem 150








100








125








Dále jsou navrhovány nové porovnávací hodnoty pro další potraviny, z nichž některé jsou uvedeny v doporučení Komise (EU) 2019/1888 o monitorování přítomnosti akrylamidu v některých potravinách, a jiné byly určeny na základě aktuálních dat o výskytu akrylamidu v potravinách.

Potravina Porovnávací hodnota Odpovídající zmírňující opatření Nařízení 2017/2158
Rösti 800 µg/kg Zmírňující opatření Příloha I, I + Ib              
Ostatní bramborové pokrmy (pečené nebo smažené), včetně bramborových kroket) 300 µg/kg Zmírňující opatření Příloha I, I + Ib              
Hranolky z kořenové a hlíznaté zeleniny 500 µg/kg Zmírňující opatření Příloha I, I + Ib              
Oxidované černé olivy 850 µg/kg Zmírňující opatření Příloha I
Ovocné lupínky/chipsy 250 µg/kg Zmírňující opatření Příloha I, I + Ia
Zeleninovélupínky jiné než bramborové a obilné lupínky 700 µg/kg Zmírňující opatření Příloha I, I + Ia
Zpracovaná cibule 700 µg/kg Zmírňující opatření Příloha I, I + Ia
Kakaový prášek 450 µg/kg Zmírňující opatření Příloha I, V

Glycidyl estery a 3-MCPD estery

Diskutuje se nad stanovením maximálních limitů (ML) pro 3-MCPD estery (3-MCPDE) a glycidyl estery (GE) u skupin potravin jiných, než jsou rostlinné oleje, rybí oleje, počáteční kojenecká a pokračovací výživa a výživa pro malé děti.

Aktuální návrh ML je uveden v tabulce:

Potravina Navrhovaný ML pro glycidyl estery (µg/kg) Navrhovaný ML pro sumu 3-MCPD  a 3-MCPD estery (vyjádřený jako 3-MCPD) (µg/kg)
Margaríny a podobné produkty 750 1250
Instantní nudle 750 750
Obilné příkrmy pro kojence a malé děti (včetně sušenek a sucharů) – ML je vztažen na potraviny ve stavu, jak jsou umístěny na trh 75   100  
Potraviny pro děti (pokrmy pro kojence a malé děti určené k přímé spotřebě) 15 25
Křupavý chléb 150 250
Sušenky, (cookies) včetně sušenek s náplní 250 500
Krekry (obilné slané tyčinky) 150 500
Jemné pečivo a koláče 400 700
Majonéza/omáčky na bázi rostlinného oleje 300 500
Kořenící přípravky (seasoning) nebo extrakty 500 1000
Doplňky stravy obsahující speciální mastné kyseliny 400 750
Bramborové/zeleninové lupínky 400 700
Hranolky 250 400

Pomazánky (např. čokoládové)
250 750
Snídaňové cereálie 50 50

• 3-MCPD estery v kojenecké výživě a výživě pro malé děti – diskutuje se také přezkoumání (snížení) stávajících ML v kojenecké výživě a výživě pro malé děti. Aktuálně je navrhováno snížit aktuální ML z 125 na 100 µg/kg u práškových výrobků a z 15 na 10 µg/kg u tekutých výrobků.

Uhlovodíky minerálního oleje v potravinách

Na konci roku 2021 byla publikována zpráva organizace FoodWatch týkající se průzkumu obsahu uhlovodíků minerálního oleje (MOH) v potravinách. Organizace odebrala kolem 150 vzorků různých potravin v pěti zemích EU. Z výsledků je patrné, že přibližně každý osmý vzorek byl kontaminován aromatickými uhlovodíky minerálního oleje (MOAH), což je jedna z frakcí MOH, u nichž v minulosti úřadem EFSA nemohly být vyloučeny genotoxické a karcinogenní vlastnosti, což vyvolává obavy o lidské zdraví. Testovanými potravinami byly např. čokolády, margaríny, bujóny a další. Na úrovni EU prozatím neexistuje konečné vědecké stanovisko od úřadu EFSA pro MOH (včetně MOAH). ML pro MOH (a MOAH) nebyly doposud stanoveny. V roce 2020 byla EK a ČS odsouhlasena bezpečnostní hladina 1,0 mg/kg pro jednotlivé relevantní frakce MOAH v kojenecké výživě a v potravinách pro malé děti.

Dne 21. 04. 22 členské státy EU odsouhlasily harmonizovaný přístupu v této věci. V prohlášení se uvádí limitní hladiny (na úrovni limitů kvantifikace) – viz níže, při jejichž překročení by se měly výrobky obsahující MOAH stahovat z trhu a případně také od spotřebitelů. Na základě nejasné interpretace některých částí prohlášení se ČS a EK dohodly na změně/doplnění daných částí prohlášení, která byla odsouhlasena na Stálém výboru dne 19.10 (Novel Food and Toxicological Safety (europa.eu)).

Aktuální dočasné limitní hladiny pro MOAH v potravinách:

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) finalizuje své vědecké stanovisko k uhlovodíkům minerálního oleje v potravinách. Stanovisko by mělo být publikováno v druhé polovině roku 2023.

Nikl v potravinách

Na základě aktuálního vědeckého stanoviska úřadu EFSA a diskuze EK a ČS se diskutuje nad stanovením maximálních limitů (ML) pro nikl v relevantních potravinách, které přispívají v rámci dietární expozice (zejména pro kojence a malé děti). Aktuálně se zvažuje a diskutuje následující návrh ML:

Potravina Navrhovaný ML (mg/kg)
Skořápkové plody jiné než uvedené níže 3,5
Jedlé kaštany, vlašské ořechy, para ořechy (Brasil nuts) a kešu 10
Kořenová, hlíznatá a zelenina a cibulová zelenina 0,90
Plodová zelenina 0,35
Košťálová zelenina 0,45
Listová zelenina 0,50
Lusková zelenina 1,0
Řapíkatá a stonková zelenina 0,40
Mořské řasy jiné než uvedené níže 30
Mořské řasy Wakame 40
Luštěniny jiné než uvedené níže 4,0
Fazole (suché) 12
Slunečnicové semeno 7,0
Arašídy 12
Sójové boby 15
Obiloviny jiné než uvedeny níže 0,50
Hnědá a předpařená rýže 0,80
Pseudo cereálie, proso a oves 3,0  
Mléčná čokoláda a čokoláda 7,0
Kakaový prášek a kakaový prášek se sníženým obsahem tuku umístěný na trh pro konečného spotřebitele nebo jako složka slazeného kakaového prášku nebo čokolády v prášku umístěné na trh pro konečného spotřebitele (čokoláda k přípravě nápoje) 15
Počáteční kojenecká výživa, pokračovací kojenecká výživa a potraviny pro zvláštní léčebné účely určené pro kojence a malé děti a výživa pro malé děti
– Uváděná na trh ve formě prášku
– Uváděná na trh v tekuté formě


0,25
0,10
Obilné příkrmy pro kojence a malé děti 1,0
Potraviny pro malé děti (baby food) 0,15
Ovocné šťávy, ovocné nektary a zeleninové šťávy 0,10

Dále se diskutuje také návrh pro postupy vzorkování a laboratorní analýzy pro kontrolu hladin niklu v relevantních potravinách a návrh doporučení pro monitorování tohoto prvku v dalších potravinách (za účelem sběru dalších dat o výskytu niklu v dalších důležitých potravinách).

Některá další témata aktuálně diskutovaná na půdě Evropské komise:

  • Chinolizidinové alkaloidy – diskutuje se o stanovení doporučení k monitoringu obsahu těchto alkaloidů v relevantních potravinách.
  • Arsen v rybách a v jiných mořských plodech – diskutuje se stanovení maximálních limitů pro arsen v rybách a v dalších mořských plodech.
  • Aflatoxiny – v roce 2020 úřad EFSA publikoval nové vědecké stanovisko k aflatoxinům v potravinách, ve kterém byla zohledněna nová data a nové poznatky. Byla přepočítána rizika pro rozvoj rakoviny. Největší expozice je předpokládána z jemného pečiva obsahujícího suché skořápkové plody. Nicméně i přes přepočítání rizik závěr zůstává stejný – aflatoxiny představují vážné riziko ohrožení zdraví.
    V současné chvíli probíhá diskuze k úpravě stávajícího ML (v nařízení 1881/2006) pro mandle a výrobky z nich a rozšíření ML pro další koření, bylinky, ochucovadla (condiments), zmrzliny a dezerty, kakao a výrobky z něj, obilný lepek nebo v šáchoru jedlém.
  • Kovy a jód v mořských řasách – EK požádala úřad EFSA o vypracování vědeckého stanoviska k dietární expozici kovům a jódu v mořských řasách a halofytech v EU. Na základě získaných výstupů budou EK a ČS diskutovat možné stanovení maximálních limitů.
  • Návrh prováděcího nařízení Komise, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýz pro úřední kontrolu mykotoxinů v potravinách, zrušující nařízení č. 401/2006. Nové nařízení bude aktualizovat nařízení 401/2006 zejména o následující body:
    • K zajištění souladu s ustanoveními článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004 by měl provozovatel potravinářského podniku (PPP) při odběru vzorků ke kontrole obsahu mykotoxinů zajistit, aby byl odběr vzorků proveden takovým způsobem, aby byla zajištěna dostatečná reprezentativnost vzorkované šarže. Dále by měl PPP zajistit, aby metoda analýzy použitá pro analýzu vzorků odebraných provozovateli potravinářských podniků v rámci článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004 poskytovala spolehlivé výsledky.
    • Aktualizace metody vzorkování pro doplňky stravy a stanovení metody vzorkování pro sušené byliny, bylinné čaje sušené a čaje (sušené);
    • Aktualizace analytických výkonnostních kritérií pro mykotoxiny;
    • Poskytnutí metody analýzy pro stanovení obsahu námelových sklerocií v obilovinách.

Datum použitelnosti nařízení by měl být od 1. července 2023. Do 31. prosince 2027 se však na metody, které byly validovány před datem použitelnosti tohoto nařízení, nadále vztahují zvláštní požadavky stanovené v bodě 4.3 přílohy II nařízení (ES) č. 401/2006.

  • Návrh prováděcího nařízení Komise (EU), kterým se stanoví metody vzorkování a analýzy pro úřední kontrolu hladin rostlinných toxinů v potravinách a kterým se ruší nařízení (EU) 2015/705 – jsou navrženy vzorkovací postupy a analytická výkonnostní kritéria metod analýzy pro stanovení obsahu přírodních toxinů (nejen pro kyselinu erukovou, ale také např.  pro pyrrolizidinové, opiové, tropanové, námelové alkaloidy) v potravinách. Nové nařízení také zajistí soulad s ustanoveními článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004, kdy by měl provozovatel potravinářského podniku (PPP) při odběru vzorků ke kontrole hladin rostlinných toxinů zajistit, aby byl odběr vzorků proveden takovým způsobem, aby byla zajištěna dostatečná reprezentativnost vzorkované šarže. Dále by měl PPP zajistit, aby metoda analýzy použitá pro analýzu vzorků odebraných provozovateli potravinářských podniků v rámci článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004 poskytovala spolehlivé výsledky.

Datum použitelnosti nařízení by měl být od 1. července 2023. Analytické metody, které byly validovány před datem použitelnosti tohoto nařízení, však mohou být používány až do 31. prosince 2025, i když nesplňují všechny zvláštní požadavky stanovené v bodě 4.3 přílohy II tohoto nařízení.

Příloha: 

Aktualizace diskutovaných témat jsou zveřejňovány na https://bezpecnostpotravin.cz/kategorie/monitoring-cizorodych-latek.aspx

09 May 2023

ODBORNÝ SEMINÁŘ PRO VEŘEJNOST

Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně chemické vlastnosti pekařských výrobků

Účast je BEZPLATNÁ.

Termín:

středa 24. května 2023 od 12.30 h

Místo konání:

posluchárna BIII, VŠCHT Praha, Technická 3, budova B (přízemí)

Příspěvek (přednáška):

40 min + 5 min diskuse

Občerstvení:

ochutnávka a senzorická analýza reformovaných pekařských výrobků

Seminář bude zaměřen na téma reformulací potravin ve vybraných oblastech. V rámci semináře budete mít možnost dozvědět se novinky o aktuálním tématu reformulací potravin a setkat se s odborníky z potravinářství.

Neváhejte a přijďte se dozvědět novinky o zajímavém tématu, které je aktuální v ČR i v Evropě!

ČAS

TÉMA

TĚŠÍ SE NA VÁS PŘEDNÁŠEJÍCÍ

12:30-12:45

Zahájení semináře, úvodní slovo

doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.

12:45-13:30

Reformulace – trendy v pekárenské technologii

Ing. Pavel Skřivan, CSc.

13:30-14:15

Procesní kontaminanty v cereálních výrobcích

Ing. Beverly Hradecká, Ph.D.

14:15-14:45

Přestávka na kávu

14:45-15:30

Modelování a optimalizace spotřeby energie v pekárenské výrobě

Ing. Tomáš Svoboda

15:30-16:15

Možnosti zvyšování obsahu vlákniny v pekařských výrobcích

doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.

16:15

Zakončení semináře

doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.

Registrace na seminář proběhne formou zaslání e-mailové zprávy v následujícím formátu:

Mám zájem o účast na semináři dne 24.5.2023.

Jméno, příjmení, název společnosti.

Váš osobní kontakt: mobil, email.

 

Pozvánka_24. května 2023

 

Registraci (zájem o účast) zašlete prosím na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. do 30.4.2023 do 17 h.