31 May 2022

Svaz průmyslu a dopravy ČR vás spolu se společností DAIKIN zve na seminář

 

DAIKIN
U Nové Hospody 1155/1, 301 00 Plzeň – Skvrňany
28. červen 202209:00 - 14:15

RECYKLACE JAKO ŠANCE NA TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ

Seminář bude spojen s exkurzí do firmy DAIKIN v Plzni (vjezd brána č. 1, blíže ulici Folmanovská).

PROGRAM

09:00 – 9:10      Zahájení a úvodní slovo organizátora akce – P. Jonák, Svaz průmyslu a dopravy ČR

09:10 – 9:20      Představení firmy DAIKIN – J. Voch, Daikin Industries Czech Republic

09:20 – 11:00    Příspěvky hostů

  1. DAIKIN – Recyklace a regenerace chladiva v souvislosti s cirkulární ekonomikou, T. Habel
  2. MŽP – Legislativní rámec a plány k rozvoji cirkulární ekonomiky, V. Kotrč
  3. SFŽP – Nástroje podpory rozvoje recyklace, J. Manhart
  4. MPO – Role MPO v podpoře recyklace, možnosti dotační podpory, P. Kulhánková, P. Zdeněk
  5. TAČR – Nástroje podpory výzkumu, inovací M. Kuželková. Představení projektu „POLYBET – Vývoj technologické linky pro materiálové využití odpadních termoplastů a stavebních recyklátů ve výrobě stavebních prvků z polymerbetonu“, J.John
  6. SCHP ČR – Chemická recyklace a krátké video s ukázkou termochemického využití odpadů, J. Suchý
  7. CYRKL – Digitální odpadové tržiště, V. Pilnáček
  8. ASOCIACE RECYKLÁTORŮ ELEKTROODPADU – Příklady recyklace v oblasti elektroodpadu, Šrámek
  9. DELOITTE – Udržitelnost jako transformační impulz, Babáček

11:00 – 12:00    Diskuze – účastníci se budou moci aktivně zapojit, jak sdílením příkladů svých aktivit, tak možností vznést dotazy směrem na instituce

12:00 – 12:45    Oběd

12:45 – 14:00    Exkurze

14:00 – 14:15    Závěr   

REGISTRACE

DOPRAVA

  • Vlastní dopravou: parkování zajištěno v areálu firmy
  • Zdarma lze využít dopravu zajištěnou firmou Daikin a organizátorem akce Svazem průmyslu a dopravy ČR ze zastávky Praha – Zličín, sraz v 7:30 h venku před vchodem do metra

 

Zdroj: https://www.spcr.cz/kalendar-akci/detailudalosti/3716/seminare/recyklace-jako-sance-na-trvale-udrzitelny-rozvoj

31 May 2022

Ucelená publikace představující české (zejména bílé) víno, jeho specifičnost, tradiční výrobu a rozmanité odrůdy. Brožura vznikla ve spolupráci se Svazem vinařů České republiky a je dostupná v anglické verzi. V současné době je připravovaná také čínská jazyková varianta.

Rok vydání: 2022
Cílová skupina: odborná veřejnost/spotřebitel
Tématické oblasti: Rostlinná výroba
Vydavatel Ministerstvo zemědělství

Přílohy

 

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/publikace/moravian-and-bohemian-wine-cultural.html

31 May 2022

V súvislosti so schválenou významnou novelou zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách účinnou od 1.7. 2022 organizuje Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave v spolupráci s Potravinárskou komorou Slovenska odborný seminár, ktorého cieľom je oboznámiť účastníkov so všetkými podstatnými zmenami, ktoré novela prináša.

Seminár sa uskutoční už tento piatok 3. júna od 9:00 hod. ONLINE formou prostredníctvom aplikácie MS Teams.

Pre členov PKS je zvýhodnený účastnícky poplatok.

Prihlásiť sa môžete na mailovej adrese This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Viac informácií nájdete v priloženom letáčiku.

31 May 2022

Dobrý den,

Zveme Vás opět na prezenční seminář „Úspory a financování zelené transformace firem“ dne 14. 6. 2022 od 9:30 do 13 hod v Technologickém centru AV ČR, Ve Struhách 27, PRAHA 6  viz kontakt.

Řešíte úspory energií, vody nebo zdrojů? Hledáte výhodné financování inovací a zelených technologií? Hledáte inspiraci a možnost ptát se expertů nebo majitelů firem?

Cílovou skupinou jsou hlavně majitelé a ředitelé, finanční ředitelé, techničtí ředitelé, vedoucí provozu, energetici a ekologové zastupující výrobní, obchodní nebo logistické malé a střední firmy.

Oslovili jsme zajímavé řečníky z oboru, kteří mají aktuální informace o inovacích, technologiích i financování viz pozvánka a program v příloze.

Odkaz na naši aktualitu

Registrace

Pěkný den.


Ing. Jiří Vavřínek

Business Innovation Manager / Key Account Manager

Technologické centrum AV ČR

Ve Struhách 27, 160 00 Praha 6

Tel.: 234 006 217                   

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.tc.cz | www.een.cz  | www.tc.cz/orp 
           

30 May 2022

POZVÁNKA

na odbornou konferenci na téma

Vlastní značky potravin jako jedna z budoucích cest českého retailu

pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu a ministra zemědělství Zdeňka Nekuly

Kdy7. června 2022  

KdeMinisterstvo průmyslu a obchodu, Na Františku 32, Praha 1

 

Program:

8:30 – 9:00 – Registrace, občerstvení

9:00 – Úvodní slovo

  • Pavel Vinkler, Ministerstvo průmyslu a obchodu: Perspektiva vlastních značek v potravinách z pohledu českého státu

9:10 – Úvodní blok

  • Tomáš Prouza, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR: Vlastní značky jako příležitost pro celou českou dodavatelsko-odběratelskou vertikálu
  • Jindřich Fialka, Ministerstvo zemědělství: Export privátních značek jako podpora „agrárního byznysu/české produkce“

 

9:40 – Panel: Spolupráce potravinářů s obchodníky aneb i vlastní značky jsou cestou jak posílit české potravináře a zemědělce   

  1. Tomáš Lesa, Krásno: Pohled na spolupráci českých dodavatelů s retailem v ČR
  2. Jan Teplý, Madeta: Výzvy pro vlastní značky z pohledu potravinářství
  3. Martin Jahoda, Emco: Budování vlastní značky versus výroba privátních značek

10:40 – Coffee break s ochutnávkou vlastních značek

 

10:50 – Diskusní panel retailu

Moderuje : Tomáš Prouza

V panelu vystoupí:

Zástupci společností Albert, Billa, Kaufland, Kosik.cz, Lidl, Makro, Rohlik.cz, Tesco

11:50 – Tomáš Prouza – zakončení

12:00 – Občerstvení, networking

 

Svou účast, prosíme, potvrďte do 2. 6. 2022 na email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

 

 

Těšíme se na setkání s Vámi.

Tomáš Prouza,

prezident SOCR ČR

Pavel Vinkler,

ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání, MPO

30 May 2022

Dne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon o potravinách a tabákových výrobcích“).

Obecně

Vedle dalších změn přinesla předmětná novela do českého právního řádu s účinností k 12. květnu 2021 i tzv. zákaz dvojí kvality potravin. Zavedení zákazu dvojí kvality potravin, jak lze tento institut zjednodušeně označit, je zásadní změnou, kterou novela přinesla.

Jako výrobky dvojí kvality označujeme výrobky zaměnitelné za výrobky horší kvality vyrobené v členských zemích Evropské unie určené pro evropský trh.

Zákaz dvojí kvality potravin

Česká potravina a cizí potravina se tedy mohou zdát na první pohled totožné, při bližším pohledu na složení ale narazíme na rozdíly, a to jak v množství přidaných složek potraviny, tak v jejich kvalitě. Dvojí kvalita potravin je podle Evropské unie svou podstatou klamavá, spadá tedy do kategorie nekalosoutěžních praktik a jako taková je zakázaná.

Směrnici o nekalých obchodních praktikách Evropské unie, na kterou novela navazuje, v sobě neobsahuje ostrý zákaz dvojí kvality potravin. Ten v tomto případě zajišťuje právě novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.

Novela upravuje výše zmíněnou problematiku v nových ustanoveních § 10 odst. 1 písm. f) a g), která stanovují, že: „Na trh je zakázáno uvádět potraviny […]:

f) obsahující látky v rozporu s požadavky na složení doplňků stravy nebo látky zakázané při výrobě potravin podle vyhlášky o doplňcích stravy a složení potravin a

g) zdánlivě totožné s potravinou uváděnou na trh v jiných členských státech Evropské unie, ačkoliv potravina uváděná na trh v České republice má podstatně odlišné složení nebo vlastnosti, pokud to není odůvodněno oprávněnými a objektivními skutečnostmi a pokud není potravina opatřena snadno přístupnou a dostatečnou informací o tomto odlišném složení nebo vlastnostech.“

V tomto případě lze tedy hovořit o tzv. „tvrdém zákazu dvojí kvality potravin, který bude po nabytí účinnosti vylučovat prodej produktů dvojí kvality v českých obchodech.

Zítra (28. května 2022) končí přechodné období pro transpozici právní úpravy směrnice Evropské unie do národních právních předpisů členských států.

Kontrola dodržování zákazu

Na dodržování zákazu dvojí kvality bude dohlížet Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která bude zároveň oprávněným orgánem při udělování pokut za porušení zákazu. Ty mohou dosahovat až částky 50 milionů Kč.

Výkladovou praxi SZPI je možné sledovat i zde: https://www.szpi.gov.cz/dvoji-kvalita.aspx, kde SZPI pravidelně aktualizuje svůj pracovní dokument „Základní principy kontroly dvojí kvality potravin“.

Prokazování dvojí kvality potravin je závislé na spolupráci s ostatními členskými státy a bude proto plnohodnotně možné, až když bude obdobná právní úprava zákazu dvojí kvality potravin účinná i v ostatních členských státech.

Období před 28. květnem 2022 tak mělo dle SZPI umožnit provozovatelům potravinářských podniků důkladně se připravit na novou právní úpravu a situaci (např. z hlediska složení potravin, úpravy obalů atd.).

Přechodná ustanovení

Dle přechodných ustanovení novely potraviny uvedené na trh nebo označené přede dnem nabytí účinnosti novely, které jsou v souladu s požadavky zákona o potravinách a tabákových výrobcích ve znění před účinností novely, avšak nejsou v souladu s požadavky zaváděnými novelou, mohou být prodávány do vyčerpání zásob.

Závěr

Novela přináší řadu změn dalších změn jak v rámci regulace činnosti provozovatelů potravinářského podniku, tak i v rámci zvýšení ochrany spotřebitele či zodpovědného zadávání. Více jsme se tomuto tématu věnovali v našem článku z dubna loňského roku, který je dostupný zde: https://www.peytonlegal.cz/novela-zakona-o-potravinach/.

V případě jakýchkoli dotazů týkajících se problematiky novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích a aktuální právní potravinové úpravy Vám jsme k dispozici. Neváhejte se proto na nás obrátit.

Mgr. Jakub Málek, managing partner – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kateřina Roučková, právní asistentka – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Autor: www.peytonlegal.cz

Zdroj: https://www.peytonlegal.cz/dvoji-kvalita-potravin/

30 May 2022

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tři americké řetězce s potravinami mezi nejdůvěryhodnějšími značkami v USA

Společnost Trader Joe's (původně kalifornský řetězec potravin s téměř 600 pobočkami po celých USA) má nejlepší pověst ze 100 společností, které byly hodnoceny v rámci výzkumu Harris Poll. Ten již více než 20 let hodnotí pověst nejviditelnějších značek v Americe, kde na seznamu nechybí brandy jako Apple, IBM, Amazon, Toyota, Disney apod.

V první pětce jsou dále řetězce H-E-B (téměř 400 poboček v Texasu a Mexiku) na 2. místě a Wegmans na 5. místě se svými více než 100 pobočkami na severovýchodním pobřeží USA. Na „bramborové“ 4. pozici se pak umístila společnost Hershey z Pensylvánie vyrábějící oblíbené čokoládové cukrovinky.

Předmětný žebříček lze dohledat na tomto odkazu, přičemž firmy umístěné na 1. až 9. místě mají "vynikající" pověst. Mimo výše uvedené se sem řadí Patagonia, Samsung, Toyota, Amazon a Honda. Úroveň pověsti mezi zákazníky se pak snižuje a v poslední desítce se řadí společnosti považované za „špatné“ – např. Sears, TikTok, Spirit Airlines, Facebook či The Trump Organization. Žebříček je skutečně reprezentativní, neboť je založen na průzkumu mezi 33 tis. respondenty napříč Spojenými státy.

Filozofie řetězců založená na kvalitě prodávaného zboží a důrazu na vynikající služby pro zákazníky dlouhodobě přináší skvělá hodnocení a tyto společnosti se řadí vysoko i v žebříčcích společností oblíbenosti ze strany svých zaměstnanců.

Zalistovat své produkty v těchto řetězcích tak lze hodnotit jako prestižní i z pohledu vývozce potravin z ČR. V nedávné minulosti ambasáda ve Washingtonu ve spolupráci s MZe pomáhala českých producentům s nabídkami produktů do řetězce H-E-B a v těchto aktivitách jsme připraveni na základě zájmu firem i nadále pokračovat.

Zdroj: MZe

30 May 2022

ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +420 702 176 276, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Čína představila unikátní mobilní rybí farmu

V čínském přístavním městě Qingdao byla v pátek 20. května na vodu spuštěna loď Guoxin-1, která bude fungovat jako mobilní rybí farma. Jedná se o první plavidlo svého druhu na světě považované místními médii za technologický průlom. Impozantní jsou i samotné rozměry lodi, je dlouhá 250 metrů, 45 metrů široká a její výtlak je 130 000 tun, díky čemuž by měla ustát i tajfun. V útrobách lodi se nachází patnáct nádrží, do kterých je neustále pumpována mořská voda z vnějšku, aby v nich bylo zajištěno stabilní klima. Mobilita této farmy ji umožní brázdit Žluté moře, Východočínské moře a Jihočínské moře v závislosti na prostředí nezbytném pro chov určitých druhů ryb.

Výhodami této formy akvakultury má být zkrácení chovných cyklů a možnost chovat trojnásobné až pětinásobné množství ryb na stejném prostoru oproti jejich klecovému chovu.  Předpokládá se, že ročně by tato mobilní farma mohla vyprodukovat kolem 3 700 tun ryb. V březnu 2024 mají být do služby uvedeny dvě další plavidla stejného typu, koncem roku 2023 má být zahájena konstrukce pokročilejší verze.

V průběhu tohoto týdne zároveň čínské Ministerstvo zemědělství a záležitostí venkova oznámilo, že uvalí moratorium na hlubokomořský rybolov v určitých oblastech mezinárodních vod. Od 1. července do 30. září nebude čínským plavidlům umožněn rybolov v jihozápadním Atlantiku a severním Indickém oceánu, od 1. září do 30. listopadu pak ve východním Pacifiku. Obdobná dobrovolná moratoria Čína uvaluje již od roku 2020.

30 May 2022

Čeští zemědělci trvale snižují používání pesticidů, mezi lety 2011 a 2020 došlo ke snížení o 38 %. 

Součástí strategie Green Deal je plošné snížení pesticidů o 50 % ve všech členských zemích – zohlední Evropská komise současný stav v jednotlivých zemích nebo budou čeští zemědělci "penalizováni" za svůj zodpovědný přístup? 

Autor: CropLife Česká republika

Vydáno: 27. května 2022

Zdroj: https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/-/DDN-20220502-1

27 May 2022
  • K lepší zdravotní prevenci může výrazným způsobem napomoci přehledné označování nutričního složení potravin
  • Zásadní ve zdravotní prevenci obyvatelstva je prohloubení spolupráce mezi zainteresovanými ministerstvy
  • Značení Nutri-Score si získává stále větší oblibu nejen mezi odborníky, ale také u spotřebitelů

Praha 27. května 2022 – Zdravotní stav české populace není dlouhodobě uspokojivý. Mezi hlavní důvody patří špatné stravovací návyky, které mimo jiné zvyšují riziko vzniku obezity a dalších civilizačních chorob. Dlouhé koronavirové období i současná nelehká ekonomická situace tento problém ještě prohlubují. Abychom dokázali měnit špatné stravovací návyky, je zapotřebí zintenzivnit osvětu týkající se zdravějšího způsobu stravování. Shodli se na tom účastníci kulatého stolu konaného ve Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny. Diskuze se týkala výživy a transparentního označování potravin ve vztahu ke zdravotní prevenci české populace.

„Data z jednotlivých průzkumů jasně potvrzují, že podstatná část českých spotřebitelů nedokáže podle současných nutričních tabulek na obalech posoudit nutriční složení potravin. Chybí srozumitelné doporučení na přední straně obalů. A právě tuto transparentnost přináší barevný semafor Nutri-Score, o němž jsme přesvědčeni, že je tím nejlepším dostupným průsečíkem srozumitelnosti pro spotřebitele a nutriční validity opřené o desítky vědeckých studií z řady zemí,” uvedl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, a dodal: „Jsem rád, že se nám v loňském roce povedlo ustavit Pro Nutri-Score platformu, ve které je nyní sdruženo 14 institucí a podporují ji desítky odborníků. Máme i velmi pozitivní reakce od zákazníků, kteří se setkávají se značením Nutri-Score i na čím dál tím více výrobcích v obchodech.“

Jak z diskuze odborníků vyplynulo, je role státu ve zdravotní prevenci nezastupitelná. Intenzivně by se mělo řešit vzdělávání širokých vrstev obyvatelstva, ale například i lékařů, včetně pediatrů, kteří mohou úspěšně ovlivnit stravovací návyky nové generace.

Musíme klást maximální důraz na osvětu a prevenci nesprávných stravovacích návyků. Výživa se často podceňuje, ale v prevenci chronických onemocnění, jako je obezita, cukrovka, hypertenze a kardiovaskulární choroby, hraje nesmírně důležitou roli. Proto jsem rád, že se nám podařilo tento kulatý stůl zorganizovat, a věřím, že i díky němu jsme přispěli ke zlepšení komunikace mezi odborníky, zástupci státu a veřejností,“ sdělil Tom Philipp, místopředseda Výboru pro zdravotnictví, který kulatý stůl organizoval. Upozornil také, že Nutri-Score „převážná část zdravotnické veřejnosti vnímá jako pozitivní posun směrem k transparentnějšímu informování veřejnosti a motivaci pro spotřebitele stravovat se o něco zdravěji“.

V rámci kulatého stolu proběhla diskuze nejen o aktuálním zdravotním stavu české populace z hlediska výživy (až 20 % populace trpí určitým stupněm obezity a každý pátý člověk umírá na následky nesprávného stravování), ale i o tom, kam by Česká republika měla směřovat.

Důležité pro další zintenzivnění edukace týkající se zdravějšího stravování bude prohloubení spolupráce ministerstva zdravotnictví a ministerstva zemědělství. Ta by se měla týkat například formulace výživových doporučení garantovaných státem, shromažďování dat o spotřebě a kvalitě potravin nebo jejich označování jak z hlediska energetické a nutriční hodnoty, tak i dalších kvalitativních parametrůStejně tak i výrobci potravin a obchodníci musí motivovat své zákazníky k osvojení si zdravějších stravovacích návyků,“ zakončil T. Prouza.

Do diskuze se rovněž zapojili hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová, náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka, ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková, prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová a zástupci veřejnosti z řad odborníků na výživu, lékařů i potravinářů.

Podrobnosti z kulatého stolu, včetně prezentací vystupujících a zvukového záznamu, najdete zde.

Zdroj: SOCR ČR

26 May 2022

Nejméně nedostatků odhalily loňské kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce u tuzemských potravin, naopak nejvíce u potravin dovážených ze zemí mimo EU. Jak vypadal loňský rok z pohledu potravinových kontrolorů? Podívejte se…

Z hlediska země původu loni inspekce zjistila nejmenší míru pochybení u potravin z domácí produkce, naopak nejvyšší podíl nevyhovujících vzorků kontroly potvrdily u potravin dovážených ze zemí mimo EU, konkrétně 26,8 % hodnocenýchšarží. U potravin původem ze zemí EU nevyhovělo 19,8 % kontrolovaných šarží, tuzemské potraviny nevyhověly v 16,2 %.

Inspektoři při kontrolách často narážejí na prodej potravin s nižším obsahem masa, mléka či jiných surovin, než je uvedeno na obale. Mezi další častý problém patří nepovolené množství škodlivých látek, například pesticidů. Nejvyšší procenta nevyhovujících šarží kontroloři zjistili u čokolády a cukrovinek (65,6 %), dehydratovaných výrobků, tekutých ochucovadel, dresinků, soli a hořčice (57,9 %), těstovin (47,8 %), zmrzlin a mražených krémů (45,4 %), mléčných
výrobků (43,9 %).

Celý článek zde.

 

Autor: Zprávy z MZe 05/2022

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/file/702022/Zpravy_z_MZe_05_2022.pdf

26 May 2022

Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory České republiky v rozhovoru pro ČT24 na téma dostupnosti a cen obilí. Je třeba udělat všechno proto, aby se obilí z Ukrajiny dostalo na trhy na Blízkém východě a do severní Afriky. Evropa je soběstačná v produkci potravin, problémem ale může být cenová dostupnost.

V čase 16.45 hodin.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/222411058310524/?fbclid=IwAR3GjXGgJkm7eP1aON4igKRDjkkkrq3ApKaqYv5KjMuap_qSfkLTpHtLJDM

Autor: Studio ČT24

Vydáno: 25. května 2022

Zdroj: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/222411058310524/?fbclid=IwAR3GjXGgJkm7eP1aON4igKRDjkkkrq3ApKaqYv5KjMuap_qSfkLTpHtLJDM

26 May 2022

Oddělení EFSA pro složky potravin a obaly (FIP) zahájilo veřejnou konzultaci k návrhu protokolu pro posouzení nebezpečnosti v rámci hodnocení rizik ftalátů, strukturně podobných látek a náhradních látek potenciálně používaných jako změkčovadla v materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami.

Protokol popisuje, jakým způsobem bude řešena identifikace a charakterizace nebezpečnosti. Tento dokument popisuje strategii získávání, výběru, extrakce údajů, hodnocení příslušných důkazů, shrnutí, analýzy a integrace vědeckých důkazů za účelem provedení posouzení nebezpečnosti.

Zúčastněné strany mohou podávat připomínky do 5. července 2022 (do půlnoci středoevropského času) prostřednictvím tohoto odkazu.

Autor: EFSA

Vydáno: 26. května 2022

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-navrhu-protokolu-pro-hodnoceni-nebezpeci-pro-ftalaty-a-dalsi-zmekcovadla.aspx

26 May 2022

Pozvánka na odborný seminář/webinář PK ČR

Digitální marketing v potravinářství pro oslovení spotřebitelů

 

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář věnovaný marketingu, sociálním sítím a strategiím v potravinářství

Internet patří mezi nejmasověji používané médium a současně tak roste důležitost digitálního marketingu v jakémkoliv oboru podnikání. Akce si klade za cíl seznámit účastníky se zákonitostmi marketingu v digitálním prostředí a inspirovat k propagaci vlastních produktů či služeb formou online prostředí. V rámci tohoto semináře se účastníci seznámí s nejdůležitějšími sociálními sítěmi – Facebook, LinkedIn a Twitter se zaměřením na obor potravinářství.

Seminář si klade za cíl ukázat, jak správně prezentovat na webu, jak využít online reklamu, e-mail marketing, sociální sítě, mobilní marketing a řadu dalších možností digitální komunikace. Lektoři představí aktuální novinky k dané problematice, své zkušenosti, znalosti a doporučení z dosavadní praxe. Kromě vlastní přednášky budou odpovídat na dotazy zúčastněných.

Přednášek se zhostí odborníci ve svém oboru. Úvod do světa marketingu představí doc. Ing. Jana Turčínková, Ph.D., garantka mnoha marketingových předmětů na Mendelově univerzitě v Brně, která aktivně spolupracuje v oblasti marketingu s praxí. Základního popisu možností v digitálním marketingu se ujme Ing. Stanislav Mokrý, Ph.D., odborník na elektronický marketing, neuromarketing. Poslední příspěvek I. bloku se zhostí Ing. Lucie Veselá, Ph.D., která je mimo jiné spolutvůrce komunikační kampaně zaměřené na plýtvání potravinami Kup, co sníš.

Ve druhé části semináře vystoupí Mgr. Jakub Málek, řídící partner společnosti PEYTON legal advokátní kancelář, který poskytuje komplexní právní služby rovněž v potravinářské oblasti. Problematiku firemních sociálních sítí představí PhDr. Zuzana Tejnická, která vystudovala žurnalistiku, marketingovou komunikaci a PR na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, 6 let působila jako redaktorka ekonomického zpravodajství České televize a v současnosti se stará o PR a komunikaci česko-německého projektu pro mládež.  Na toto téma následně naváže Mgr. Bc.  et Bc. Jiří Hadaš, MBA z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, který upozorní na právní rámec a omezení ve vztahu k propagaci potravin na sociálních sítích.

 

Datum konání: 14. června 2022                              

Místo konání: Sídlo PK ČR nebo prostřednictvím MS TEAMS  (dle preference)

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                            

Začátek semináře: 9:00 hodin

 

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Přihlašování účastníků začíná v 8:30 hod., předpokládaný konec 15:00 hod.

Účastníci obdrží osvědčení o absolvování semináře. Pokyny k registraci a k platbě naleznete na konci pozvánky.

Pozvánka

26 May 2022
Spontánním nákupům potravin zřejmě odzvonilo. Lidé se totiž podle analýzy obchodních řetězců stále častěji drží nákupních seznamů. „Lidé své nákupy mnohem přesněji plánují, méně zkouší nové věci a omezily se různé impulzivní nákupy nad rámec připraveného seznamu,“ sdělil LN Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, jenž má analýzu k dispozici.

Zároveň někteří obchodníci zaznamenali, že Češi stále častěji vyhledávají zboží ve slevě. „Zájem zákazníků o akční nabídky, který byl i v minulosti vysoký, ještě více narůstá. Pozorujeme, že naši zákazníci začínají být na cenu ještě citlivější než v minulosti,“ popsal pro LN mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík.

Meziročně nejvíce zdražil třeba rostlinný olej. Za litr zákazníci průměrně zaplatí asi o 15 korun více než před rokem. Připlatí si také za kilogram chleba, který vyjde asi na 38 korun. Ještě před rokem se jeho cena pohybovala průměrně kolem 27 korun. Češi tak začínají šetřit a omezují i stravování mimo domov.

Podle společnosti Sodexo Benefity od začátku roku vzrostl o 14 procent počet lidí, kteří ani jednou v měsíci nenavštívili restauraci. Potraviny raději nakoupí v supermarketu a pokrm si levněji uvaří doma.

„To je logické vzhledem k inflaci, která je mnohem větší v restauračních zařízeních (18,9 procenta) než v supermarketech (10,7 procenta). Lidé tak raději volí nákup potravin a buď obědvají doma, nebo si do práce vezmou krabičku,“ uvedl pro LN marketingový ředitel firmy Sodexo Benefity Jan Michelfeit.

Skutečnost, že se strávníci přesunuli z restaurací do obchodních řetězců, potvrdila také společnost Edenred, která se zaměřuje na stravenky a další zaměstnanecké benefity. „V současné době evidujeme úbytek asi o 40 procent strávníků v restauracích ve srovnání se situací před začátkem koronavirové pandemie. Tito lidé se přesunuli k nákupu potravin v supermarketech a dalších prodejnách potravin, vyplývá z útrat stravenkovou kartou Ticket Restaurant Card,“ řekla LN Aneta Martišková, ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred.

Situace je podle ní podobná té, jaká panovala loni na jaře i v podzimních měsících, kdy ale ještě platila protiepidemická opatření. Lidé se tedy do restaurací nevrátili na obědy tak, jak byli zvyklí. Důvodem jsou především rostoucí ceny jídel v restauracích.

Obědy v restauracích zdražily podle průzkumu Edenred oproti minulému roku o 15 korun na průměrných 156 korun za jedno jídlo. Ve srovnání s rokem 2017 je to o 48 korun více. Lidé si jednoduše spočítali, že je podstatně levnější uvařit si oběd doma.

Volba levnějších značek

Ve snaze ušetřit vede podle Tomáše Kubíka z Penny Marketu jednoznačná preference produktů privátních značek supermarketu. Podobné tendence zaznamenala také obchodní síť Coop.

„Trend více šetřit je poměrně zřetelný. Stejně tak pozorujeme ještě silnější trend v nakupování privátních značek. Bereme tento příklon i jako projev důvěry, a proto šíři sortimentu s vlastní značkou stále rozšiřujeme,“ vysvětlil pro LN ředitel rozvoje a marketingu sítě Coop Lukáš Němčík.

Potvrdila to i Romana Duníková z agentury NielsenIQ, podle které Češi stále častěji vkládají do košíků zboží vlastních značek obchodů coby dostupnější alternativu značkových produktů. Roste tak i podíl prodávaných privátních značek v supermarketech, především u potravin. Loni meziročně stoupl o jeden procentní bod na 23 procent. Duníková upozornila, že nejvíce se na nárůstu podílelo máslo nebo mléko, které už nějakou dobu značně zdražují. Například za litr polotučného trvanlivého mléka zákazníci ve srovnání s loňským dubnem připlatí asi tři koruny. V případě másla zákazníci zaplatí meziročně až o 12,50 koruny více za jednu čtvrtkilovou kostku.

Vedle toho třeba obchodní řetězec Lidl zaznamenal, že lidé už nenakupují tak často jako dříve a snaží se minimalizovat čas strávený nákupem. „Do prodejen míří méně často, zvětšil se ale objem jejich nákupů,“ reagoval pro LN Tomáš Myler. Z toho lze vyvodit, že s cílem ušetřit zákazníci snižují frekvenci nákupů.

Nižší spotřeba

Naopak podle Kauflandu se inflační vliv na trhu sice projevuje, ale zákazník svoji spotřebu v rámci potravin zatím výrazně neomezuje. Připouští však, že očekává změnu. „Obecně platí to, že může dojít k nižší spotřebě produktů prémiových, produktů zbytných anebo v našem případě doplňkových nepotravinářských produktů,“ řekla LN mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stouply meziročně ceny potravin o desítky procent, chléb a bílé pečivo stojí zhruba o třetinu více než loni. Konzumní kmínový chléb zdražil podle ČSÚ meziročně o třetinu. Kilogram pšeničného bílého pečiva se v první polovině dubna prodával za průměrných 60,84 koruny, před rokem za 46,45 koruny.

O skoro pětinu vzrostla oproti minulému měsíci třeba cena vepřového, pšeničná mouka zdražila o pětinu.

Meziroční inflace v dubnu stoupla na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta a dostala se na nejvyšší úroveň od prosince 1993. Vliv na to měly zejména ceny bydlení, energií, pohonných hmot a potravin.

Zdroj: Lidové noviny

 

Autor: SOCR

Vydáno: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/do-kosiku-uz-nic-navic-nakupy-jen-podle-seznamu

26 May 2022

Potravinové banky hrají v poslední době stále důležitější roli. Jednak při předcházení vzniku odpadů, díky nim nemíří tuny jídla do popelnic. Navíc jsou i vítanou pomocí lidem v nepříznivé sociální situaci. Aktuální výzva vyhlášená Ministerstvem životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR proto nabízí stoprocentní dotaci na výstavbu či rekonstrukci prostor nebo na nákup dopravních prostředků.

„Potravinové banky jsou mezičlánkem, který zamezuje plýtvání. Záchrana potravin má svůj jednoznačný ekologický aspekt, protože ubude značné množství odpadu, který by jinak skončil na skládkách. Vedle toho je tu však neméně podstatný sociální rozměr, kdy jídlo putuje nízkopříjmovým domácnostem včetně těch, jejichž ekonomickou situaci zhoršila pandemie covidu i současný prudký nárůst cen energií a dalších komodit. Potravinové banky jsou v posledních letech velmi vytížené, dává tedy jasný smysl podpořit jejich rozvoj, například co se týče zlepšení jejich logistiky,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Aktuální výzva je už druhá v dobíhajícím programovém období Operačního programu Životní prostředí 2014-2020, v té předchozí bylo mezi sedm projektů rozděleno celkem 170 milionů korun. Alokace v nové výzvě je ještě o něco vyšší, připraveno je celkem 200 milionů korun.

Příspěvky jsou určeny především na rozšíření a dobudování infrastruktury potravinových bank. Týká se to výstavby nových či rekonstrukce již existujících skladů potravin, dále sem spadá nákup dopravních prostředků a manipulační techniky anebo pořízení vybavení do skladů potravin. Potravinové banky budou moci dotační prostředky použít i na nákup nemovitostí, tak aby se z pronajatých prostor mohly přesunout do vlastních.

Ucházet se o finanční podporu mohou ve výzvě subjekty, které jsou v době podání žádosti členy České federace potravinových bank. Žádosti může předkládat také samotná Česká federace potravinových bank. Pro všechny zájemce o dotaci platí, že je tak třeba učinit do 30. listopadu 2022.

„Pro potenciální žadatele je jistě vynikající zprávou, že míra podpory dosahuje v případě této výzvy až 100 procent. Stejně tak, myslím, ocení to, že se jedná o průběžnou nesoutěžní výzvu, což znamená, že k podpoře budou doporučeny všechny projekty, které splní kritéria formálních náležitostí a přijatelnosti. Předpokládáme proto, že o tuto výzvu bude opravdu velký zájem,“ doplňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

S podporou směrem k potravinovým bankám počítá i nové programové období OPŽP. Vypsání další samostatné výzvy určené pro potravinové banky by se mělo uskutečnit ve druhé polovině příštího roku.

Dokumenty ke stažení

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Autor: MŽP

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20220524-MZP-nabizi-200-milionu-korun-na-rozvoj-potravinovych-bank

26 May 2022

Tisková zpráva – V rámci vypořádání připomínek Evropské komise ke Strategickému plánu společné zemědělské politiky (SZP) se nebude měnit navržená redistributivní platba ve výši 23 % na prvních 150 hektarů každého zemědělského podniku. Včera se na tom shodli předsedové stran vládní koalice. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) bude také dle dohody hledat další řešení pro podporu malých a středních podniků ve výši až 3 miliardy korun ročně.

„Postup při schvalování a vypořádání připomínek Evropské komise ke Strategickému plánu společné zemědělské politiky řešili experti na zemědělství všech stran vládní koalice. V rámci redistributivní platby potvrdili návrh 23 procent na prvních 150 hektarů,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Již dříve prosadil ministr Nekula navýšení kofinancování Programu rozvoje venkova o 5 miliard korun ročně, další 2 až 3 miliardy korun mají nově směřovat do živočišné výroby a citlivých sektorů.

„Budeme hledat řešení pro podporu malých a středních podniků ve výši dalších dvou až tří miliard korun ročně. Tyto peníze budou primárně určeny podnikům, které se zabývají živočišnou výrobou a produkcí citlivých komodit jako je ovoce, zelenina, chmel či brambory. Plánovanou podporu budeme hledat v oblastech národních dotací, daňových úlev nebo plateb sociálního a zdravotního pojištění. Celková alokace finančních prostředků pro sektor zemědělství tak bude od roku 2023 o sedm až osm miliard korun vyšší než doposud,“ uvedl ministr Nekula.

V současnosti je na společnou zemědělskou politiku ročně určeno zhruba 35 miliard korun. Od příštího roku to bude 40 miliard korun, další až 3 miliardy získají zemědělci na dalších podporách. Za pětileté období platnosti nové SZP by tak čeští zemědělci mohli získat navíc až 40 miliard korun. To pomůže zajistit udržitelnou produkci dostatku potravin při současně vyšší ochraně přírody.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Autor: MZe ČR

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_ministr-nekula-podporu-malym-a-strednim.html

25 May 2022

Tisková zpráva – Aktuální situace na komoditních trzích, ovlivněná zejména válkou na Ukrajině, a akční plán na vytvoření dopravních koridorů mezi Evropskou unií a Ukrajinou, které mají usnadnit vývoz zemědělských produktů, byly hlavními tématy zasedání Rady pro zemědělství a rybářství v Bruselu. Ministři jednali také o očkování proti ptačí chřipce jako doplňkovém nástroji pro prevenci a tlumení této choroby.

„Situace na komoditních trzích je i nadále velmi složitá. Vysoké ceny zemědělských komodit mají zásadní dopad na potravinářský průmysl a vytvářejí tlak na růst cen potravin. Znepokojující je i pokračující nárůst cen hnojiv a jejich omezená dostupnost, proto velmi oceňuji mimořádnou finanční pomoc pro nejvíce postižená odvětví. Vzhledem k pokračujícím negativním trendům na komoditních trzích a v zájmu zachování potravinového zabezpečení podporujeme další flexibilitu ve společné zemědělské politice i v roce 2023. Jsem rád, že byl vytvořen akční plán, který by měl usnadnit vývoz zemědělských produktů z Ukrajiny,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Česká republika podporuje možnost, aby v důsledku pokračujícího negativního trendu na zemědělských trzích a v zájmu zachování potravinového zabezpečení bylo odloženo až do roku 2024 plnění tzv. GAEC 7 - rotace plodin, kdy na stejném pozemku nesmí být pěstovaná stejná plodina dva roky po sobě. „Z důvodu posílení produkce považujeme za vhodné zmírnit požadavek vyčlenění neprodukčních ploch na orné půdě. I do budoucna je podle nás potřebné reagovat na vzniklou situaci přijímáním mimořádných opatření, která zajistí ekonomicky udržitelnou produkci potravin,“ uvedl ministr Nekula.

Evropská komise v polovině května vydala akční plán k vytvoření tzv. dopravních koridorů mezi EU a Ukrajinou, aby se usnadnil vývoz zemědělských surovin a produktů a oboustranný obchod. Reagovala tak na ruskou blokádu ukrajinských přístavů v Černém moři. Účelem je vytvořit náhradní trasy využívající všechny druhy dopravy a umožnit vývoz ukrajinského zboží, kterého je aktuálně ve skladech 25 až 30 milionů tun.

Dalším z témat zasedání bylo očkování proti ptačí chřipce. Zavedení preventivní a nouzové vakcinace Česká republika podporuje a považuje ji společně s účinnou biologickou bezpečností za efektivní nástroj prevence a kontroly šíření této nákazy. „Navržené závěry mají naši podporu. Předpokládáme, že za našeho předsednictví budeme v dalším rozpracování této problematiky pokračovat,“ řekl ministr zemědělství Nekula. V České republice letos veterináři naočkovali asi 800 geneticky cenných hus, aby zabránili zavlečení nákazy do chovu.

Ministři také jednali například o novém legislativním rámci EU pro pozitivní seznam zájmového chovu zvířat nebo o budoucnosti ochrany půdy v EU. Ministr Nekula se v rámci jednání Rady setkal s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským a se svými protějšky z Finska, Estonska a Itálie.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Autor: MZe ČR

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_ministr-zemedelstvi-pro-posileni-vyroby.html

25 May 2022

Dobrý den,

ráda bych Vás za Akademii věd ČR pozvala na Veletrh vědy, zejména na diskusi ke genovým úpravám plodin:

Hrozící nedostatek potravin, sucho, klimatická změna, ruská agrese na Ukrajinu – stručný výčet důvodů, proč by Evropská unie měla dát zelenou cíleným genovým editacím. Už teď Evropě ujíždí vlak za ostatními státy, které vědecké poznatky ohledně editovaní genomu již využívají.  

Proč jsou genově editované plodiny cestou, jak uživit lidstvo? Proč se jich lidé nemusí bát? 

Proč jsou šetrnější k životnímu prostředí než současné plodiny?

Jaké nejčastější mýty se ke genovým editacím vztahují, a jaká jsou fakta?

Za jak dlouho můžeme dohnat státy, které genové úpravy podporují?

 Zveme Vás na diskusi Věda naživo na Veletrhu vědy: pátek 3. června od 15.00 

  • KDO:  diskutovat bude prof. Eva Zažímalová, biochemička a předsedkyně Akademie věd AV ČR, a doc. Aleš Pečinka, rostlinný genetik,
    • své názory přidá také prof. Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, bioklimatolog prof. Zdeněk Žalud a prof. Dirk Inzé, molekulární biolog a koordinátor EU-SAGE
    •  
  • KDE: Veletrh vědy, PVA Letňany
  •  
  • JAK registrace: zde (počet míst je omezen), vstup zdarma

Tématem se Potravinářská komora ČR dlouhodobě věnuje, budeme rádi, když pozvánku na diskusi pošlete svým kolegům, přátelům a známým.

Se srdečným pozdravem

Markéta Růžičková

vedoucí Tiskového oddělení

Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.
Divize vnějších vztahů | Tiskové oddělení
Národní 1009/3, 110 00 Praha 1, Česká republika

telefon: +420 221 403 574 | mobil: +420 777 970 812
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | web: www.ssc.cas.cz

24 May 2022

Pozvánka na odborný seminář/webinář PK ČR

Digitální marketing v potravinářství pro oslovení spotřebitelů

 

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář věnovaný marketingu, sociálním sítím a strategiím v potravinářství

Internet patří mezi nejmasověji používané médium a současně tak roste důležitost digitálního marketingu v jakémkoliv oboru podnikání. Akce si klade za cíl seznámit účastníky se zákonitostmi marketingu v digitálním prostředí a inspirovat k propagaci vlastních produktů či služeb formou online prostředí. V rámci tohoto semináře se účastníci seznámí s nejdůležitějšími sociálními sítěmi – Facebook, LinkedIn a Twitter se zaměřením na obor potravinářství.

Seminář si klade za cíl ukázat, jak správně prezentovat na webu, jak využít online reklamu, e-mail marketing, sociální sítě, mobilní marketing a řadu dalších možností digitální komunikace. Lektoři představí aktuální novinky k dané problematice, své zkušenosti, znalosti a doporučení z dosavadní praxe. Kromě vlastní přednášky budou odpovídat na dotazy zúčastněných.

Přednášek se zhostí odborníci ve svém oboru. Úvod do světa marketingu představí doc. Ing. Jana Turčínková, Ph.D., garantka mnoha marketingových předmětů na Mendelově univerzitě v Brně, která aktivně spolupracuje v oblasti marketingu s praxí. Základního popisu možností v digitálním marketingu se ujme Ing. Stanislav Mokrý, Ph.D., odborník na elektronický marketing, neuromarketing. Poslední příspěvek I. bloku se zhostí Ing. Lucie Veselá, Ph.D., která je mimo jiné spolutvůrce komunikační kampaně zaměřené na plýtvání potravinami Kup, co sníš.

Ve druhé části semináře vystoupí Mgr. Jakub Málek, řídící partner společnosti PEYTON legal advokátní kancelář, který poskytuje komplexní právní služby rovněž v potravinářské oblasti. Problematiku firemních sociálních sítí představí PhDr. Zuzana Tejnická, která vystudovala žurnalistiku, marketingovou komunikaci a PR na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, 6 let působila jako redaktorka ekonomického zpravodajství České televize a v současnosti se stará o PR a komunikaci česko-německého projektu pro mládež.  Na toto téma následně naváže Mgr. Bc.  et Bc. Jiří Hadaš, MBA z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, který upozorní na právní rámec a omezení ve vztahu k propagaci potravin na sociálních sítích.

 

Datum konání: 14. června 2022                              

Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s. p. o.,

Kostelní 1300/44, Praha 7 nebo prostřednictvím MS TEAMS (bude upřesněno začátkem června)

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                            

Začátek semináře: 9:00 hodin

 

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Přihlašování účastníků začíná v 8:30 hod., předpokládaný konec 15:00 hod.

Účastníci obdrží osvědčení o absolvování semináře. Pokyny k registraci a k platbě naleznete na konci pozvánky.

Pozvánka

24 May 2022
Eurostat, statistický úřad Evropské unie, dnes zveřejnil dokument „Udržitelný rozvoj v Evropské unii – monitorovací zpráva o pokroku při plnění cílů udržitelného rozvoje v kontextu EU za rok 2022“, který poskytuje statistický přehled o pokroku při plnění cílů udržitelného rozvoje v EU.

Z údajů obsažených ve zprávě vyplývá, že EU dosáhla v posledních pěti letech pokroku při plnění většiny cílů v souladu s prioritami Komise v zásadních oblastech politiky, jako je Zelená dohoda pro Evropu, Digitální strategie a Akční plán pro evropský pilíř sociálních práv. Pokrok při dosahování některých cílů byl rychlejší než u jiných a k odklonu od cílů udržitelného rozvoje došlo pouze v několika konkrétních oblastech.

Bezprecedentní nástroj NextGenerationEU přijatý Komisí v reakci na pandemii, jakož i reformy a investice plánované členskými státy v jejich plánech pro oživení a odolnost významně přispějí k dosažení cílů udržitelného rozvoje v EU v budoucnu.

Komisař pro hospodářství Gentiloni uvedl: „Evropa čelí druhé neočekávané události během tří let. Při zvládání dopadu hospodářského otřesu způsobeného ruskou invazí na Ukrajinu však nesmíme ztratit ze zřetele náš cíl transformovat hospodářský model EU. Naopak nás to musí motivovat ke zdvojnásobení našeho úsilí o posílení naší odolnosti a udržitelnosti našich výrobních procesů a každodenních činností. Při tomto kolektivním úsilí zůstávají cíle udržitelného rozvoje naším kompasem i naším měřítkem úspěchu.“

 

Zásadní zjištění

Ze zprávy vyplývá, že v posledních pěti letech dosáhla EU při plnění pěti cílů udržitelného rozvoje významného pokroku a u většiny ostatních mírného pokroku. Konkrétně:

  • Stejně jako v předchozích letech EU opět nejvíce pokročila při posilování míru a osobní bezpečnosti na svém území, zlepšování přístupu ke spravedlnosti i důvěry v instituce (cíl udržitelného rozvoje č. 16). Podíl obyvatel EU, kteří hlásí trestnou činnost, násilí a vandalismus ve svém okolí, klesl z 13,2 % v roce 2015 na 10,9 % v roce 2020. Podíl obyvatel EU, kteří se domnívají, že soudní systém v jejich zemi je dostatečně nezávislý, se navíc mezi lety 2016 a 2021 zvýšil o 4 procentní body (z 50 % na 54 %).
  • Významného pokroku bylo rovněž dosaženo při plnění těchto cílů: snižování chudoby a sociálního vyloučení (cíl č. 1), hospodářství a trh práce (cíl č. 8), čistá a cenově dostupná energie (cíl č. 7) a inovace a infrastruktura (cíl č. 9). V oblasti chudoby (cíl č. 1) se dostupné údaje částečně týkají období před pandemií, a proto dosud plně nezohledňují dopady pandemie.
  • Příznivé posouzení cíle č. 7 bylo silně ovlivněno pozoruhodným snížením spotřeby energie v roce 2020 (snížení o 8 % ve srovnání s rokem 2019) v důsledku omezení veřejného života a nižší hospodářské aktivity v souvislosti s onemocněním COVID-19. EU proto byla schopna dosáhnout svého cíle v oblasti energetické účinnosti do roku 2020 a na základě dosud dosaženého pokroku se zdá, že je na dobré cestě k dosažení svého cíle pro rok 2030. Využívání energie z obnovitelných zdrojů navíc neustále roste a její podíl se od roku 2005 zdvojnásobil. Do roku 2020 představovala energie z obnovitelných zdrojů 22,1 % hrubé konečné spotřeby energie. Dovoz fosilních paliv však stále pokrývá více než polovinu poptávky EU po energii a nižší spotřeba energie zaznamenaná v roce 2020 bude pravděpodobně dočasná.
  • Podobně byl pokrok při plnění cíle č. 8 týkajícího se hospodářství a trhu práce, pro nějž nejnovější dostupné údaje pocházejí z roku 2021, pozitivně ovlivněn silným hospodářským růstem a výkonností trhu práce v loňském roce. Například míra zaměstnanosti v roce 2021 vzrostla na 73,1 %, a dokonce překročila svou úroveň před pandemií.
  • Pokrok při plnění cílů v oblasti zdraví a dobrých životních podmínek (cíl č. 3), života pod vodou (cíl č. 14), rovnosti žen a mužů (cíl č. 5), udržitelných měst a komunit (cíl č. 11), snižování nerovností (cíl č. 10), odpovědné spotřeby a výroby (cíl č. 12), kvalitního vzdělávání (cíl 4), opatření v oblasti klimatu (cíl č. 13) a vymýcení hladu (cíl č. 2) byl mírný.
  • Celkové posouzení pokroku EU v oblasti partnerství (cíl č. 17) a čisté vody a hygieny (cíl č. 6) bylo neutrální, což znamená, že se vyznačovalo téměř stejným podílem udržitelného a neudržitelného vývoje.
  • V posledních pěti letech došlo k mírnému odklonu od příslušných cílů udržitelného rozvoje v případě života na souši (cíl č. 15), což naznačuje, že ekosystémy a biologická rozmanitost zůstávají pod tlakem lidských činností. Podíl lesní plochy i chráněných suchozemských oblastí v EU se sice mírně zvýšil, ale tlak na biologickou rozmanitost se nadále zintenzivňoval. Ukazatelem biologické rozmanitosti je například výskyt běžných druhů ptáků, protože mnoho z nich potřebuje pro své rozmnožování a hledání potravy specifická stanoviště, která jsou často také domovem mnoha ohrožených rostlinných a živočišných druhů. Odhaduje se, že od roku 2000 se počet běžných druhů ptáků snížil o 10 %. Po mnoha letech poklesu se však zdá, že se počet běžných druhů ptáků nyní začal stabilizovat.

Stanovený ukazatel tohoto cíle udržitelného rozvoje EU se každoročně přezkoumává. Ukazatel stanovený pro zprávu za rok 2022 byl přezkoumán tak, aby byl v souladu s 8. akčním programem pro životní prostředí a novými cíli Akčního plánu pro evropský pilíř sociálních práv. Rovněž se zlepšila analýza vedlejších účinků zahrnujících emise CO2, půdní stopu, surovinovou stopu a hrubou přidanou hodnotu, kterou mimo EU vytváří spotřeba v EU. V neposlední řadě zpráva obsahuje konkrétní analýzu dopadu pandemie COVID-19 na cíle udržitelného rozvoje.

Další informace

Udržitelný rozvoj v Evropské unii – monitorovací zpráva o pokroku při plnění cílů udržitelného rozvoje v kontextu EU za rok 2022

Udržitelný rozvoj v Evropské unii. Přehled pokroku při plnění cílů udržitelného rozvoje v kontextu EU

Digitální publikace „Cíle udržitelného rozvoje a já“

Vizualizační nástroj „Hodnocení zemí podle cílů udržitelného rozvoje“  (viz obr. dole)

Vysvětlení statistik – články o udržitelném rozvoji v EU

Zvláštní oddíl o ukazatelích v oblasti udržitelného rozvoje EU

Databáze ukazatelů udržitelného rozvoje EU

Sdělení Komise: „Další kroky k udržitelné evropské budoucnosti – evropské úsilí v oblasti udržitelnosti

Pracovní dokument útvarů Komise „Plnění cílů OSN v oblasti udržitelného rozvoje – komplexní přístup

Zdroj: Komise (Eurostat) zveřejnila zprávu o cílech udržitelného rozvoje za rok 2022 (europa.eu)

 

Zdroj: SOCR ČR

24 May 2022
Datum: 9.6.2022  – 10.6.2022 
Místo konání: PVA EXPO Praha Letňany
Kategorie: Ostatní

Svaz průmyslu a dopravy ČR, Ministerstvo zahraničních věcí, Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo průmyslu a obchodu a agentura CzechTrade vás zvou na konzultace s českými ekonomickými diplomaty a vedoucími zahraničních kanceláří CzechTrade. V rámci těchto konzultací se můžete setkat i s agrárními diplomaty Ministerstva zemědělství ČR.

Akce proběhne ve dnech 9. – 10. června 2022 v PVA EXPO Praha Letňany. Délka jednotlivých schůzek je 20 min. a maximální počet schůzek je 10.

Registraci je možné provést na stránkách Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Uzávěrka přihlášek je do 2. června 2022 do 12:00.

Více informací k dané akci naleznete v letáku, který je možné si stáhnout.

Přílohy

 

Zdroj: MZe ČR

23 May 2022

LIBANON

Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu,

Mob.: 00961 70 258 310, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zvýšení ceny chleba ze dne na den o 100%

Vzhledem k tomu, že v tomto týdnu Centrální banka Libanonu nepotvrdila úvěrovou linku ve výši 21 milionů USD na nákup pšenice, potravinová krize v Libanonu se prohloubila a obilné mlýny radikálně snížily objemy zpracované pšenice s cílem udržet alespoň nějaké rezervy. Tím vznikl na trhu markantní deficit pekařských výrobků. I přes vládní ujištění, že dotace na chléb nebude zrušena a výroba se vrátí do standardních objemů, vznikla na trhu panika a spotřebitelé vzali pekárny útokem a během několika hodin vykoupili veškerou produkci. Aktuálně se tzv. bílý arabský chléb prodává v Bejrútu za cenu 1 USD za kilogram. Do dnešního dne se cena dlouhodobě pohybovala na úrovni 0,50 USD za kilogram.

Libanon – sezóna vodních melounů je tu!

Nejlepší období roku pro nákup melounu v Libanonu je mezi koncem května a začátkem června. Kdo by s nadcházejícím létem nemiloval čerstvý vychlazený meloun.

Vzhledem k tomu, že vodní melouny nejsou odolné vůči chladu, znamená to, že s jejich výsadbou je vždy nutné počkat, až se po posledních mrazech oteplí. Melouny se v Libanonu sází nejdříve v dubnu, následně pak koncem srpna. Začátkem podzimu lze očekávat tzv. druhou roční sklizeň. Produkce vodních melounů dosáhla v roce 2021 hodnoty 622 tisíc tun.  Na domácím trhu se cena melounů pohybovala na úrovni od 0,22 USD/kg do 0,25 USD/kg. V roce 2021 se na domácím trhu prodalo z celkové úrody cca 260 tisíc tun, zbytek byl exportován. Po dlouhá léta patří vodní meloun mezi významné exportní položky. Za sledované období od r. 2017 do r. 2021 se export zvýšil o 58 %. Stabilními exportními trhy jsou Katar, SAE, Omán a Kuvajt. Za zmínku stojí fakt, že se Libanon již dlouhá léta pokouší o prodej vodních melounů do EU, zatím však bez úspěchu. Jedinou zemí v Evropě, kam Libanon dokázal melouny v r. 2020 prodat, bylo Bělorusko. Exportní cena vodních melounů v r. 2021 činila 0,47 USD/kg FOB Libanon.

Zdroj: MZe ČR

23 May 2022

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě,

Mob.:+381  63 388931, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

SRBSKO – hledá nové trhy pro své ovoce

Logistické problémy způsobené válečným konfliktem Ruska a Ukrajiny a tlak na zavedení sankcí vůči Rusku nutí Srbsko hledat nové trhy pro export ovoce. Ruská federace byla v minulosti významným odběratelem jablek, jahod a dalších druhů ovoce ze Srbska. Srbští pěstitelé ovoce nyní, za pomoci srbské Vlády, intenzivně hledají možnosti uplatnění na nových trzích. Kromě Egypta, Indie a Číny vidí Srbsko velký potenciál pro odbyt svých potravin i čerstvého ovoce především na Blízkém východě. Proto v těchto dnech státní „Rozvojová agentura Srbska“ (www.ras.gov.rs) vydala publikaci „Průvodce pro vývoz ovoce a zeleniny na trh Blízkého východu“. V tomto průvodci jsou jak podrobné informace o trhu zemí Blízkého východu se zaměřením zejména na Spojené arabské emiráty a Saudskou Arábii, tak také různá doporučení, jak se na tento trh dostat a uspět na něm. Ministerstvo zemědělství ČR už dávno rozpoznalo trh Blízkého východu jako velmi perspektivní pro tuzemské zemědělce a potravinářské společnosti. Česká republika proto vyslala již v roce 2020 do Abú Dhabí svého zemědělského diplomata, na kterého se mohou čeští výrobci obracet s konkrétními dotazy, tak aby jim pomohl při vstupu na tento lukrativní a dynamicky se rozvíjející trh.

Zdroj: MZe ČR

23 May 2022

Vážení

dovolte, abychom Vás informovali, že Foodsafety4EU bude partnerem Zeleného týdne EU s akcí "Jak můžeme komunikovat o bezpečnosti potravin v kontextu udržitelného potravinového systému?", která se bude konat 1. června 2022 (10.00 - 12.00 SELČ).

 

Cíl akce
Politická agenda EU, zejména strategie From Farm to Fork v rámci Zelené dohody EU, klade značný důraz na přechod k udržitelnějším potravinovým systémům a zdravému stravování při současném zachování stabilní, vysoké úrovně bezpečnosti potravin - zejména v souvislosti se zaváděním nových potravin/metod do potravinového řetězce, které mohou představovat nová, obtížně vyhodnotitelná, vznikající rizika. Víme, že věda hraje v tomto přechodu klíčovou roli, ale jak můžeme zaručit, že spotřebitelé vědě rozumí? Cílem zasedání je, aby partneři FoodSafety4EU a další vybraní řečníci z evropského systému bezpečnosti potravin představili a zamysleli se nad svými nejlepšími postupy v oblasti komunikace/angažovanosti veřejnosti Zelený týden EU - partnerská akce Jak můžeme komunikovat o bezpečnosti potravin v kontextu udržitelných potravinových systémů? Zúčastněné strany pak případně určí stávající nedostatky, které je třeba řešit. Úvodní zasedání pak podpoří debatu mezi různými aktéry/zúčastněnými stranami přítomnými na akci (kteří budou vyzváni k účasti prostřednictvím chytrého telefonu), která poskytne nové poznatky o tom, jak v budoucnu zajistit relevantní, pokračující dialog a spolupráci mezi veřejností a výzkumem, jakož i zapojení občanů a jejich příspěvek k evropskému systému bezpečnosti potravin.


Cílem semináře je:

- zapojit občany a různé zúčastněné strany do diskuse o osvědčených komunikačních postupech s cílem shromáždit poznatky, které by pomohly zajistit
- relevantní, trvalou interakci mezi veřejností, výzkumníky a tvůrci politik a trvalý příspěvek občanů k budoucí evropské FSS
- vývoj na míru šitých, inovativních a uživatelsky přívětivých komunikačních nástrojů a metodik zaměřených na různé konkrétní aktéry.

PROGRAM, registraci a veškeré užitečné informace naleznete na tomto odkazu: https://foodsafety4.eu/fs4eu-news-events/eu-green-week-partner-event/.

20 May 2022
Úřad EFSA a ECDC aktualizovaly své předchozí rychlé hodnocení z 12. 4. 2022.

 
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovaly své hodnocení publikované dne 12. dubna 2022, související s hlášením případů onemocnění způsobených bakterií Salmonella typhimurium v řadě zemí a souvisejících s čokoládovými výrobky společnosti v jejím belgickém závodě.

Počet nahlášených případů onemocnění způsobených baktérií Salmonella Typhimurium činil k 12. květnu 2022 celkem 324 v EU/EHP a Spojeném království (včetně pravděpodobných i potvrzených případů). Počet hlášených případů nyní již vykazuje klesající tendenci. Případy byly hlášeny ve dvanácti zemích EU/EHP (Rakousko, Belgie, Dánsko, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Španělsko a Švédsko), plus Spojené království, Švýcarsko, Kanada a USA. 

Dne 8. dubna 2022 zastavil Úřad pro bezpečnost potravin v Belgii výrobu čokoládových výrobků v závodě, ve kterém byla zjištěna přítomnost konkrétních kmenů bakterie Salmonella Typhimurium.

V zemích, do kterých byly distribuovány čokoládové výrobky z identifikovaného belgického závodu, byly všechny  tyto výrobky ztaženy z trhu. Příslušné vnitrostátní orgány odpovídající za bezpečnost potravin v jednotlivých zemích publikovaly veřejná oznámení a varování spotřebitelům.


Společné hodnocení úřadu EFSA a střediska ECDC - první aktualizace


Původní souhrnná zpráva úřadu EFSA a ECDC týkající se šetření případů způsobených bakterií Salmonella typhimurium


Doplňující informace k tématu lze nalézt rovněž na následující adrese: Salmonella | EFSA (europa.eu)

Autor: EFSA

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/nakazy-bakterii-salmonella-ve-vice-zemich-spojene-s-cokoladovymi-vyrobky-aktualizace-setreni.aspx

 

20 May 2022
Ceny v restauracích stále rostou. Kvůli nákladnějšímu provozu zdražila řada podniků v posledních měsících o deset až dvacet procent a k dalšímu navyšování se chystají. Podle dat, která má Aktuálně.cz k dispozici, byla před pandemií koronaviru průměrná útrata na účtenku o 50 korun nižší, než je teď. Zdražování se podepisuje i na návštěvnosti restaurací. Ta totiž čísel roku 2019 stále nedosáhla.

“Prakticky každý týden nám na e-mail přicházejí informace od dodavatelů o navyšování cen surovin,“ popisuje pro Aktuálně.cz Filip Hausknecht z pražského Bistra Střecha, které zaměstnává lidi bez domova či po výkonu trestu.

„Naše restaurace má od začátku nastavené velmi nízké ceny, a hlavně tedy marže, protože jedním z našich cílů bylo nabídnout rostlinnou stravu za dostupné ceny. V dnešní situaci je to však neudržitelné a plánujeme proto v následujících týdnech zdražit zhruba o osm až deset procent,“ pokračuje.

Podobně mluví Roman Meixner, manažer pražské restaurace Pivo Karlín. „Od začátku roku se kvůli různým faktorům muselo zdražit cca o deset procent. Odliv zákazníků způsobený inflací a následným zdražováním nejspíš teprve pocítíme,“ podotýká.

K navýšení cen se uchýlila dle vyjádření pro Aktuálně.cz například i síť veganských restaurací Dhaba Beas, která má pobočky také v dalších českých městech. „Museli jsme zdražit,“ uvedl pro Aktuálně.cz jeden ze zakladatelů Tomáš Dudka.

Průměrná útrata roste

Zdražování zasáhlo v uplynulých měsících celé Česko, inflace v dubnu zrychlila už na 14,2 procenta a podle ekonomů zamíří ještě výš. Růst cen je patrný na cenách potravin, energií, nájmů i pohonných hmot. Konkrétně restauracím tak rostou náklady na suroviny i běžný provoz.

Jak ukazují aktuální data společnosti SaltPay, která restauracím dodává pokladní systémy, zvyšování cen lze pozorovat hlavně od konce května 2021, kdy se po mnohaměsíčních covidových restrikcích podniky otevřely veřejnosti. Zatímco v červnu 2021 činila průměrná útrata na účtenku necelých 216 korun, v lednu letošního roku to bylo více než 260 korun a dubnu už přes 270 korun.

„V dubnu lidé v restauracích nechali zhruba o dvě procenta víc peněz na jednu účtenku než v lednu 2022, ve srovnání s loňským dubnem, kdy ale fungovala pouze výdejní okénka, je to dokonce o 31 procent víc,“ dodává mluvčí SaltPay Jana Kohoutová.

Tržby jsou vyšší než před pandemií

Zdražování restaurací je patrné i na nárůstu jejich tržeb, které ve většině krajů v porovnání s předchozími třemi roky rostou. Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku, kdy ovšem mohly mít otevřené pouze výdejní okénko, jde o více než 47 procent. V porovnání s předcovidovým rokem 2019 jsou pak tržby vyšší v průměru o 8,12 procenta.

Kohoutová přitom upozorňuje, že i když hospodským rostou tržby, neznamená to automaticky vyšší zisk. „Rostou jim náklady – ceny potravin, energií i dalších dodavatelských služeb a zboží. Je potřeba si uvědomit, že restaurace poskytují službu, za kterou je potřeba zaplatit, a také z něčeho musí fungovat. Pokud za pokrm v restauraci dáte podobnou částku, na kterou vás vyjde doma, je něco v nepořádku,“ domnívá se mluvčí SaltPay.

Návštěvníků restaurací je méně

Na růst cen nakonec ukazuje také fakt, že přestože teď lidé utrácejí v restauracích v průměru stále více, návštěvnost se na předcovidová čísla roku 2019 zatím nevrátila.

V prvním čtvrtletí letošního roku zavítalo do restaurací o pět procent lidí méně než ve stejném období roku 2020 a o necelých 16 procent méně než v roce 2019. Konkrétně teď v dubnu sice návštěvnost restaurací mírně vzrostla, oproti předcovidovému dubnu roku 2019 jde ale stále o 13procentní úbytek.

„Ani Velikonoce nezafungovaly tolik, jak by si asi mnozí hospodští přáli. Zkasírovali zhruba o čtvrtinu hostů méně než před příchodem pandemie,“ dodává Kohoutová.

Faktorů, kvůli kterým lidé nechodí do restaurací tolik jako před pandemií, je několik – lidé si od častých návštěv podniků během pandemie často odvykli, vzhledem k růstu cen také postupně přiškrcují své výdaje. „Počty turistů v turisticky atraktivních městech, například v Praze nebo Brně, stále nedosahují takových čísel jako před pandemií. Podnikům tito zákazníci přirozeně chybí,“ upozorňuje dále Kohoutová.

Lidé si na zdražování zvykli, tvrdí analytici

Zdražování v restauracích mezitím pokračuje dál. Jak ukazují nejnovější data Českého statistického úřadu, v odvětví stravování a ubytování ceny v dubnu vzrostly meziměsíčně o čtyři procenta.

Důvodem je podle analytiků i to, že Češi všudypřítomné zdražování jednoduše akceptovali. „Jedná se o potvrzení obav České národní banky, že silné zůstávají i poptávkové tlaky, tedy že spotřebitelé jsou nadále ochotni tolerovat zdražování i v oblastech, které nepatří mezi základní životní potřeby,“ podotýká analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Přesnější představu o vývoji cen nabízí spotřební koš, který statistikům poskytuje údaje o cenách a míře inflace u nákupů běžné domácnosti.

Podle něj například smažený řízek s přílohou meziročně podražil skoro o 29 procent na 186 korun. Cena smaženého sýru vzrostla podobně, a to na 158 korun. A například guláš podražil o více než čtvrtinu až na 162 korun.

Autor: aktualne.cz

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/rizek-zdrazil-o-tretinu-smazak-stoji-uz-158-korun-data-ukazuji-rust-cen-v-hospodach

19 May 2022

Letošní ročník workshopu MEMPROPO 2022 se uskuteční na VŠCHT Praha na Ústavu chemie ochrany prostředí ÚCHOP. ÚCHOP se zaměřuje na ochranu životního prostředí technologiemi, které neustále rozvíjí. Jedná se zejména o membránové separace, termodesorpce, in situ chemické oxidace, aplikace nanoželeza a venting (odsávání půdního vzduchu s parami těkavých látek obsažených v zeminách). Na membránových separacích se podílí jeden z velmi aktivních členů organizačního týmu MEMPROPO, a to Ing. Marek Šír, Ph.D. I díky jeho aktivitě se letošní ročník koná právě v prostorách ÚCHOP na VŠCHT Praha.
Letošní ročník se uskuteční dne 12.října 2022 v prostorách ÚCHOP na VŠCHT Praha. Program workshopu je následující:
8,00 – 9,00 – registrace účastníků workshopu v přednáškovém sále
9,00 – 9,05 – zahájení workshopu
9,05-10,35 – přednášky
10,35-10,55 – přestávka na občerstvení
10,55-11,55 – přednášky
11,55-12,10 – závěr

 

Podrobnosti zde.