13 April 2022
Rozhovor s prezidentkou Potravinářská komora České republiky Danou Večeřovou v ranním vysílání Český rozhlas Vysočina. V úterý 12.4.2022 v čase 8:40 hodin.
Ceny se zvyšují díky zvyšování všech vstupů. Potravináři už nejsou schopni cenu absorbovat a musí promítnout tyto zvýšené náklady do cen potravin, které dodávají do obchodní sítě. Tlak na ceny může vést ke snižování jejich kvality. Obchodní řetězce mohou zvolit do svého obchodního portfolia levnější výrobky, kde je hlavní složka snížena nebo nahrazena levnější variantou.
13 April 2022

Praha 12. dubna (ČTK) - Více než polovina zemědělských podniků se letos chystá omezit chovy drůbeže kvůli nízkým výkupním cenám vajec a kuřat. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Agrární komory ČR (AK) a Českomoravské drůbežářské unie, který se uskutečnil na přelomu března a dubna. Omezit nebo ukončit chovy podniky plánují také kvůli vysokému nárůstu cen energií. Výsledky průzkumu, do kterého se zapojilo 54 podniků z celého Česka, zástupci obou profesních organizací zveřejnili na dnešní tiskové konferenci.

Omezit chovy drůbeže podle průzkumu plánuje 51,9 procenta podniků, dalších 5,6 procenta hodlá úplně skončit. Žádné změny naopak neplánuje 40,7 procenta respondentů a dvě procenta podniků plánují výrobu rozšířit.

V dubnu chovatelům podle komory meziročně stouply náklady na krmivo o 40 procent, na energie o 50 až 150 procent, ceny plynu stouply o 400 až 700 procent a nafty o 50 procent. "Chovatelé mají omezené možnosti promítnout tento růst do cen, za které prodávají své zboží," uvedla k výsledkům průzkumu tajemnice Agrární komory ČR Gabriela Dlouhá. O omezení produkce podle ní uvažují převážně menší podniky.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla za leden a únor průměrná cena jatečních kuřat 23,25 Kč za kilo. Průměrná cena vajec byla za stejné období 19,66 Kč za deset kusů. Komora upozorňuje na to, že výkupní cena kuřat i vajec se za posledních deset let téměř nezměnila.

Podle místopředsedy drůbežářské unie Zdeňka Mlázovského může dojít k dalšímu omezení chovů také kvůli plánovanému zákazu klecových chovů nosnic do konce roku 2026. Podle průzkumu plánuje do tohoto termínu omezit chovy 29,6 procenta dotázaných a skončit plánuje 18,5 procenta. S chovem naopak plánuje pokračovat 48,1 procenta respondentů a rozšířit ho plánuje 3,7 procenta dotázaných.

Podle Mlázovského zákaz klecových chovů přinese "konec éry levných vajec" a hrozí, že se sníží soběstačnost Česka v produkci vajec. Chovatele podle něj čekají přestavby na volné chovy. V Česku je přitom v klecových chovech kolem 60 procent nosnic. "Problém je v tom, že na to chovatelé nemají peníze. Pomoc státu bude nutná," dodal.

Do průzkumu se zapojilo 54 podniků z celého Česka kromě Prahy, kde komerční chovatelé drůbeže nepodnikají. Přes 57 procent z podniků zapojených do průzkumu je střední velikosti, tedy s 26 až 500 zaměstnanci. Zhruba 22 procent tvoří malé podniky s 11 až 25 zaměstnanci. Zhruba sedm procent tvoří podniky do deseti zaměstnanců a OSVČ, velké podniky nad 500 zaměstnanců pak představují asi pět procent respondentů.

zaz mha

12 April 2022

Jak jsou otevřené velké obchody s potravinami? V pátek, sobotu i neděli nakoupíte normálně. V pondělí bude až na výjimky zavřeno.

Velký pátek letos připadá na 15. dubna, Velikonoční neděle na 17. dubna a Velikonoční pondělí na 18. dubna. Státem uznanými svátky jsou Velký pátek a Velikonoční pondělí.

Zákaz prodeje podle zákona o prodejní době v maloobchodě se týká jen pondělí. Situaci však letos mění nouzový stav, který vláda vyhlásila v souvislosti s vlnou uprchlíků. Během nouzového stavu totiž tento zákaz neplatí.

Velké řetězce s potravinami (ale třeba také IKEA) se přesto rozhodly, že v pondělí dají zaměstnancům volno tak, jako kdyby zákaz prodeje platil. Stejně jako při předchozích nouzových stavech tedy v pondělí dobrovolně nechají obchody zavřené. Výjimkou jsou některé prodejny, pro které by podle zákona platila jiná výjimka: jde o prodejny na železničních či autobusových nádražích a letištích.

Albert

V prodejnách Albert můžete nakoupit v běžné otevírací době na Velký pátek i během víkendu. Na Velikonoční pondělí zůstanou prodejny Albert zavřené, otevřený bude jenom hypermarket v obchodním centru Mercury v Českých Budějovicích u autobusového nádraží. V úterý po Velikonocích se prodejny otevřou opět podle běžné otevírací doby.

Billa

Na Velký pátek budou všechny obchody Billa otevřené, stejně jako během víkendu. Na Velikonoční pondělí pak bude většina prodejen uzavřena. Výjimkou jsou Billa na pražském ruzyňském letišti a na hlavním vlakovém nádraží v Praze a v Brně, kde si zákazníci nakoupí i během pondělního svátku. Po celé Velikonoce (tedy i v pondělí) zůstanou v provozu také všechny obchody Billa stop&shop na čerpacích stanicích Shell.

Globus

Hypermarkety Globus budou otevřené na Velký pátek od 7 do 21 hodin, v provozu zůstanou i o víkendu. Na Velikonoční pondělí budou všechny prodejny zavřené. Od úterý se vrátí ke standardní prodejní době.

Kaufland

V prodejnách Kaufland můžete nakoupit ve standardní otevírací době na Velký pátek i během víkendu. Na Velikonoční pondělí zůstanou všechny prodejny zavřené. V úterý po Velikonocích se prodejny otevřou opět podle běžné otevírací doby.

Lidl

Prodejny Lidl zůstanou v provozu podle běžné otevírací doby na Velký pátek i o víkendu. Na Velikonoční pondělí budou všechny prodejny bez výjimky zavřené. Od úterý se vrátí ke standardní prodejní době.

Makro

Velkoobchody Makro budou otevřené podle běžné provozní doby na Velký pátek i o víkendu. Na Velikonoční pondělí zůstanou všechny prodejny zavřené.

Penny

Prodejny Penny zůstanou v provozu podle běžné otevírací doby na Velký pátek i o víkendu. Na Velikonoční pondělí budou všechny prodejny bez výjimky zavřené. V úterý po Velikonocích se otevřou opět podle běžné prodejní doby.

Tesco

Na Velký pátek budou všechny typy obchodů Tesco v provozu podle běžné otevírací doby, stejně jako během víkendu. Pouze hypermarkety s nonstop provozem nebo s otevírací dobou do půlnoci budou v neděli výjimečně zavírat ve 23 hodin. Na Velikonoční pondělí zůstanou prodejny Tesco zavřené. V úterý po Velikonocích se obchody otevřou v sedm ráno. Od středy už pak všechny zase poběží podle standardní otevírací doby.

Zdroj: penize.cz

 

Autor: SOCR ČR

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/oteviraci-doba-na-velikonoce-retezce-zavrou-i-kdyz-nemusi

12 April 2022

Nový výzkum poskytuje důkazy o tom, že duševní energie a únava, fyzická energie a únava, mohou mít souvislost s profily střevních bakterií. Bakterie, které nejčastěji korelují s pocitem energie, vykonávají metabolické funkce, zatímco bakterie, které nejčastěji korelují s pocitem únavy, jsou spojeny se zánětem. Výsledky publikoval známý časopis „ Nutriens “ na počátku roku 2022.


Únava je v lékařské péči podceňována

Studie asi 45 % americké populace trpí zvýšenou a přetrvávající únavou. Je to častý, nákladný a málo pochopený problém. Odhaduje se, že únava stojí zaměstnavatele ročně více než 136 miliard dolarů v důsledku ztráty produktivity. Tyto odhady však nezohledňují únavou způsobené dopravní a jiné nehody, špatné zdravotní výsledky, absence ve škole a zhoršení školních výsledků a negativní zdravotní výsledky. Únava je v lékařské péči podceňována a souvisí s mnoha nemocemi a poruchami. Navzdory vysokým finančním a společenským nákladům, které únava způsobuje, je tento problém málo známý. Neexistuje bohužel shoda, jak únavu nejlépe měřit.

Veřejné zdraví souvisí s výživou a zdravím

Studie se zabývá únavou koncepčním vztahem mezi „únavou a energií“. Zjištění posilují souvislosti s veřejným zdravím, které souvisí s výživou a zdravím.  Střevní mikrobiom může mít vliv na to, jací jste. A nejen i v budoucnu. Zjištění naznačují pochopení, co může zdraví střev způsobit a jak se lidé cítí.

Složité vztahy mezi střevními bakteriemi

Studie zkoumala souvislost mezi duševní energií (ME), duševní únavou (MF), fyzickou energií (PE), fyzickou únavou (PF) a střevním mikrobiomem. Studie se zúčastnilo dvacet osob ve věku 31 let, které byly fyzicky aktivní a nebyly obézní. Bakteroidety (45 %) byly pouze negativně korelovány s fyzickou únavou. Druhý nejpřevažující phylém, Bakterie Firmicutes (43 %), měl členy, kteří korelovali s každým znakem. Bakterie Anaerostipes však pozitivně korelovala s duševní energií a negativně s duševní únavou a fyzickou energií.

Zpracované maso korelovalo s duševní a fyzickou únavou

Strava ovlivňuje složení střevní mikrobioty. Jedna skupina potravin, zpracované maso, korelovala se čtyřmi náladami: pozitivně s duševní a fyzickou únavou a negativně s duševní a fyzickou energií. Se zpracovaným masem koreloval pouze rod Firmicutes Holdemania. To, co jíte, určuje bakterie a mikrobiom ve střevech. Ve studii zjistili souvislost mezi mikrobiomem člověka a jeho náladou. Energii a únavu může ovlivňovat mnoho věcí, například to, co jíte, vaše fyzická aktivita, váš spánek, vaše chronická onemocnění nebo léky, které na tato onemocnění užíváte. Pochopení toho, jak výživa a podvýživa souvisí s únavou a energií. Chronická únava a nízká energie mohou snižovat zdraví a kvalitu života starších dospělých, kteří žijí s chronickými onemocněními.

Jídlo ovlivňuje život každý den

Studie je velmi zajímavá. Bude potřeba se podívat na některé z těchto vztahů. Být schopen lépe vidět tuto složitou souhru mikroorganizmů a člověka. Co jíte, může život člověka ovlivnit."

prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 11.4.2022

Zdroj: ALI BOOLANI a kol. 2022. Trait Energy and Fatigue May Be Connected to Gut Bacteria among Young Physically Active Adults [Energetické vlastnosti a únava mohou souviset se střevními bakteriemi u mladých fyzicky aktivních dospělých]: An Exploratory Study. Nutrients 14 (3): 466; 

Autor: SZÚ

Zdroj: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/trpite-unavou-a-chybi-vam-energie-strevni-bakterie-ovlivnuji

12 April 2022

Dlouho poptávané školení na stále aktuální téma ochrany osobních údajů (GDPR) se ve spolupráci s advokátní kanceláří Felix a spol., která je právním partnerem Hospodářské komory ČR, podařilo naplánovat ještě na duben letošního roku. Školitelem bude přední odborník na uvedenou problematiku doc. JUDr. Jakub Morávek, Ph.D., který je partnerem advokátní kanceláře Felix a spol. a který působí rovněž jako tajemník a docent katedry pracovního práva a práva sociálního zabezpečení Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Doc. Morávek je také místopředsedou České společnosti pro pracovní právo a právo sociálního zabezpečení a předsedou expertní komise pro pracovní právo České advokátní komory. V minulosti působil mj. jako ředitel odboru právní podpory a schengenské spolupráce Úřadu pro ochranu osobních údajů. V současné době zasedá doc. Morávek v rozkladové komisi předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů. Je autorem či spoluautorem řádově desítek publikací, které se věnují ochraně osobních údajů a právní úpravě pracovněprávních vztahů a autorem nebo spoluautorem bezmála stovky článků věnujících se uvedené problematice.

Pokud nakládáte při své činnosti s osobními údaji či jste za řádné nakládání s osobními údaji v rámci společnosti nebo jiné organizace odpovědní, nebo zastáváte funkci pověřence pro ochranu osobních údajů, potom je školení vhodné právě pro Vás. Jeho cílem je posluchačům předložit komplexní výklad k problematice, tj. k právní úpravě na ochranu osobních údajů obsažené v obecném nařízení o ochraně osobních údajů a v souvisejících právních předpisech České republiky, mj. s přihlédnutím k příslušným výkladovým stanoviskům Evropského sboru pro ochranu osobních údajů a Úřadu pro ochranu osobních údajů. Na výklad bude navazovat demonstrace dobré a špatné praxe prostřednictvím praktických příkladů vycházejících zejména z aktuálních rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů. Více o školení a možnost se na školení přihlásit naleznete ZDE.

Podrobně se doc. Morávek ve svém výkladu zaměří především na působnost obecného nařízení (GDPR) a zákona o zpracování osobních údajů, vymezí základní pojmy a popíše povinnosti spojené se zpracováním osobních údajů v praktických příkladech (právní titul, doba uchovávání, informační povinnost, zabezpečení zpracování, oznamování a ohlašování porušení zabezpečení atd.). Speciální část bude věnována předávání osobních údajů do třetích zemí – jednotlivé nástroje pro předávání osobních údajů do třetích zemí a praktické příklady. Dozvíte se také vše o rozhodovací praxi Úřadu pro ochranu osobních údajů podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů a judikatuře Nejvyššího správního soudu, rozebrány budou konkrétní stanoviska a rozhodnutí. Seznámeni budete i se související právní úpravou v praxi (osobní spis, informace na webových stránkách, sledování zaměstnanců – kamerové systémy, doložky mlčenlivosti, nahlížení do elektronické pošty, obchodní nabídky, telemarketing atd.).

Školení bude dvoudenní a proběhne v Praze. Kapacita účastníků je omezena.

V případě zájmu se můžete přihlásit přes formulář ZDE.

 
 
Autor: HK ČR
 
12 April 2022

Praha 11. dubna (ČTK) - Správa státních hmotných rezerv (SSHR) posílá na Ukrajinu další humanitární pomoc, jde o 127 tun potravin ze skladů správy rezerv. SSHR zajistí dopravu na Ukrajinu vlastní technikou. ČTK to dnes řekl předseda SSHR Pavel Švagr. Podle ministerstva zemědělství má zásilka hodnotu zhruba 14 milionů Kč. Celkem SSHR Ukrajině pomohla vybavením a potravinami v hodnotě 120 milionů korun.

Potraviny na Ukrajinu správa posílá po domluvě s ministerstvem zemědělství. Jde především o těstoviny, suché mléko nebo paštiky. Náklad tvoří 224 palet.

O dodávku potravin požádal ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) při nedávné schůzce ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Příjemcem je regionální vláda v Užhorodu, informovalo dnes ministerstvo zemědělství v tiskové zprávě. Poskytnutí pomoci odsouhlasila minulý týden vláda.

Současná zásilka potravin není první pomocí Česka Ukrajině. Už dříve se na Ukrajinu posílalo zhruba 950 palet nejrůznějšího zdravotnického materiálu. Šlo například o tisíce lůžek, pacientských monitorů nebo injekčních stříkaček v hodnotě 85 milionů korun. Šlo o největší jednorázovou pomoc v historii českých rezerv. Zásoby se posílají také do krajů v ČR, jde především o přikrývky, spací pytle, karimatky, plastové příbory, jednorázové nádobí nebo respirátory FFP2. Vybavení se používá například v ubytovacích v centrech pro uprchlíky.

Minulý týden poslala SSHR ve spolupráci s hasiči dva konvoje, jeden z nich na Ukrajinu, druhý do Moldavska. Na Ukrajinu šly zdravotnické ochranné pomůcky, například 960.000 obličejových masek, 17.000 ochranných obleků, skoro 100.000 respirátorů FFP2 a další položky, jako jsou ochranné rukavice. Zdravotnický materiál mířil také do Moldavska, a to například 1,2 milionu obličejových masek, 10.000 vyšetřovacích rukavic, ale také 18.000 ochranných obleků, 36.000 brýlí nebo návleky na obuv.

bns zaz dto rdo

12 April 2022

Praha 11. dubna (ČTK) - Češi už podle prodejců nakoupili cukrovinky na koledu, na kterou děti vyrazí příští pondělí, i přísady na velikonoční pečení. Vzhledem k rostoucím cenám se často snažili u zboží s delší zárukou využít slevových akcí. Přestože někteří obchodníci sledují snahu o úspory na potravinách, přetrvává podle nich poptávka po kvalitních produktech. Lidé více nákupy plánují, do košíku vloží raději méně prémiových výrobků, než by koupili větší množství méně kvalitního zboží. Tento týden prodejci očekávají rostoucí zájem o čerstvé potraviny. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky.

On-line supermarket Košík.cz eviduje několik týdnů snahu zákazníků zásobit se potřebami na velikonoční pečení a vaření. "Suroviny, u kterých jsme byli svědky častých cenových výkyvů, lidé nakupují klidně i několikrát týdně, pokud se cena sníží," řekl mluvčí e-shopu František Brož. Doplnil, že s ohledem na zdražení masa se lidé nebojí volit i jiné druhy nebo "masné speciály", protože cenový rozdíl už proti běžným druhům není tak výrazný. Velký zájem tak Košík podle Brože sleduje u jehněčího, bio hovězích mas nebo baby krůt. "Samozřejmostí v nákupech jsou pak velikonoční pivní speciály, které o Velikonocích také získaly silné postavení a zdatně sekundují tvrdému alkoholu," dodal Brož.

Penny Market v posledních dnech zaznamenal rostoucí zájem hlavně o vejce, tvaroh, mouku, mléko, med, rozinky a různé druhy ořechů. "Zákazníkům vycházíme vstříc a tyto i celou řadu dalších produktů na pečení nabízíme za zvýhodněné ceny," uvedl mluvčí společnosti Tomáš Kubík. Průměrná sleva vybraného zboží na velikonoční pečení činila letos podle analýzy akčních letáků, kterou provedla Česká distribuční, 28 procent, což bylo o pět procent méně než loni.

Ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček ČTK sdělil, že lidé cukrovinky na Velikonoce kupují dříve než další zboží, sleduje stoupající poptávku po prémiovějších produktech. Nejčastěji lidé podle něj kupují čokoládová vejce, zajíce, ale i velikonoční balíčky nebo cukrovinky s hračkou.

Řetězec Kaufland letos u velikonočního zboží eviduje srovnatelný zájem s předchozími lety, řekla mluvčí sítě Renata Maierl. Nejvíce lidé podle ní kupují mazance, jidáše nebo beránky. "Posledně jmenované nabízíme i bezlepkové, ze špaldové mouky či v bio kvalitě," uvedla.

Mluvčí hypermarketů Globus Aneta Turnovská upozornila, že u masa poptávka do velké míry závisí na počasí. "Na Velikonoce je typicky velice žádané maso jehněčí a v menší míře i kůzlečí. Dále jsou v kurzu hlavně uzená masa, šunky a v závislosti na počasí i ostatní druhy masných výrobků. Pokud je teplo, nakupují se již i výrobky na gril," dodala.

jif jw

11 April 2022

Tisková zpráva – Trvanlivé potraviny v hodnotě 14 milionů korun poskytne Česká republika na pomoc lidem na Ukrajině. O dodávku potravin požádal nedávno při schůzce velvyslanec Ukrajiny Jevhen Perebyjnis ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL). Poskytnutí pomoci odsouhlasila minulý týden vláda, konkrétní specifikaci intenzivně řešilo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstvem vnitra. Potraviny, které uvolní Správa státních hmotných rezerv, budou zítra odvezeny na místo předání ukrajinské straně.

„Jsem rád, že se nám v relativně krátkém čase podařilo dohodnout poskytnutí konkrétní potravinové pomoci pro lidi, kteří museli opustit své domovy a přemístili se do jiných částí Ukrajiny. Pomoc, o kterou mě před několika dny požádal ukrajinský velvyslanec, jsme ihned začali připravovat. Bylo nutné specifikovat konkrétní potřeby ukrajinské strany, s ohledem na situaci na místě jde o trvanlivé potraviny, jako jsou paštiky, těstoviny nebo sušené mléko. Celkem jde o více než 120 tun potravin,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

O požadavku ukrajinského velvyslance ministr nejprve informoval vládu, následně proběhly konzultace s dalšími resorty, humanitární pomoc totiž spadá do kompetence resortů zahraničních věcí a vnitra. Pracovní skupina Ministerstva zahraničních věcí pro humanitární pomoc Ukrajině následně podpořila záměr uvolnit potraviny ze zdrojů Správy státních hmotných rezerv.

Příjemcem potravinové pomoci je regionální vláda v Užhorodu. Zásilka obsahuje zhruba 20 tun paštik, 16 tun těstovin nebo téměř 90 tun sušeného odtučněného a plnotučného mléka. Celková hodnota pomoci je zhruba 14 milionů korun. O jejím poskytnutí rozhodla v minulém týdnu vláda.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Autor: MZe ČR

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_ministr-zemedelstvi-ukrajine-posilame.html

11 April 2022

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  – komunikace v angličtině

Zavedení povinného označování kalorií u jídel v pohostinství v Anglii

Dne 6. dubna 2022 vstoupily v Anglii v platnost nové předpisy o označování kalorií, což znamená, že mnoho podniků v oblasti pohostinství a veřejného stravování bude muset zákazníkům poskytovat informace o kaloriích v jídle.

Nařízení o označování kalorií v Anglii, které bylo přijato již v roce 2021, vyžaduje, aby podniky v oblasti pohostinství a veřejného stravování s více než 250 zaměstnanci uváděly na jídelních lístcích, online jídelních lístcích, platformách pro rozvoz potravin nebo na etiketách potravin, informace o kaloriích.

V souladu s nařízením o označování kalorií jsou podniky povinny uvádět energetický obsah potraviny v kilokaloriích (kcal), informovat o velikosti porce, které se informace o kaloriích týkají, a uvádět větu: „Dospělí potřebují přibližně 2 000 kcal denně“.

Opatření vychází ze skutečnosti, že 28 % dospělých v Anglii je obézních a dalších 36 % má nadváhu. Cílem této nové legislativy je řešit rostoucí počty lidí s nadváhou nebo obezitou tím, že pomůže lidem vybírat si informovaněji a volit zdravější jídla.

Manažer pro potraviny ze společnosti Bureau Veritas, která se zabývá dodržováním předpisů v potravinářství, George Macfie uvádí:

„Zdraví dospělých i dětí je již dlouho aktuálním tématem, přičemž v průběhu let byly zavedeny různé postupy, jejichž cílem je omezit nezdravé stravování, včetně omezení televizní reklamy. Avšak vzhledem k tomu, že údaje nyní ukazují ohromující počet dospělých, kteří mají nadváhu nebo jsou obézní, přijala vláda UK opatření vůči větším potravinářským podnikům, aby zajistila, že se i ony budou podílet na podpoře informovaného a chytřejšího výběru potravin. Legislativa bude mít dopad na značný počet potravinářských podniků, včetně restaurací, kaváren, prodejen rychlého občerstvení, specializovaných obchodů s potravinami – jako jsou lahůdkářství a cukrárny – a také na vnitrostátní dopravní subjekty, včetně letadel, vlaků a trajektů.“

Podle společnosti Bureau Veritas bude pro podniky klíčové, aby vzdělávaly své zaměstnance a připravily tak půdu pro úspěšný přechod na nová pravidla. Ti budou zodpovědní za informování návštěvníků o informacích o obsahu kalorií a o tom, kde je lze nalézt. Dodává, že je také nezbytné, aby informace o kaloriích byly vypočítány pomocí průměrných hodnot a podloženy údaji, které vycházejí buď z analýzy potravin provedené výrobcem, z výpočtu ze známých použitých složek, nebo ze zavedených a uznávaných údajů.

Zdroj: MZe ČR

11 April 2022

VIETNAM

Luboš Marek, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji,

tel: +84 904 099 562, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. / This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Supermarkety ve Vietnamu zavádí slevové akce uprostřed rostoucích cen

Supermarkety ve Vietnamu nabízí dvouciferné slevy, přestože náklady na výrobu potravin i energie prudce rostou. Na seznamu produktů je vepřové maso, zelenina a rychloobrátkové zboží.

Co.opmart například oznámil snížení cen u 3 000 položek ze svého sortimentu. Prodejny MegaMarket snížily ceny hovězího masa o 5 %, ovoce až o 30 % a oblečení o 50 %. Big C prodávají hovězí maso, kuřecí křídla a ovoce s 10-30 % slevou. Suroviny na vaření, jako je olej, chilli omáčky a cukr, jsou o 15–50 % nižší než dříve.

Slevy jsou nabízeny, protože spotřebitelé mají často nižší příjmy než před pandemií a životní  náklady rostou (školné, pohonné hmoty atd.).

V souvislosti se současným globálním růstem cen se ve Vietnamu mluví o tzv. importní inflaci. Importní inflace je zvyšování cen dovozu, což zvyšuje domácí výrobní náklady a vede k růstu cen zboží vyrobeného v tuzemsku. K importní inflaci v roce 2021 díky efektivní makroekonomické politice vlády nedošlo, ale letos je Vietnam pod velkým tlakem. Od začátku letošního roku výrazně rostou ceny dovážených paliv, surovin a komponentů, díky čemuž dovoz rostl rychleji než vývoz.

V lednu a únoru vykázal Vietnam obchodní deficit ve výši přes 20 mld. Kč ve srovnání s přebytkem obchodní bilance ve výši 36 mld. Kč ve stejném období loňského roku. Nárůst hodnoty dovozu byl způsoben spíše vyššími cenami než objemem.

Pro vietnamskou ekonomiku jsou zvláště důležitá hnojiva a krmiva, protože je zde velká závislost na importu, zemědělství tvoří 13 % HDP a zaměstnává 30 % pracovní síly. Během prvního čtvrtletí letošního roku vzrostly ceny krmiv o 25–40 % a to je v centrálně kontrolované ekonomice VSR velkou zátěží pro místní farmáře, protože náklady nelze jednoduše promítnout do prodejních cen. Krmivo tvoří 65–70 % nákladů chovatelů hospodářských zvířat a zvyšování cen způsobuje farmářům nyní finanční ztráty. Vietnam dovezl v lednu a únoru krmiva a suroviny pro výrobu krmiv v hodnotě přes 12 mld. Kč, zejména z Argentiny, Brazílie a USA. Největšími tuzemskými výrobci krmiv jsou společnosti CP Vietnam, CJ VinaAgri a GreenFeed Vietnam.

Zdroj: MZe ČR

11 April 2022

Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.:+ 420 602 768 207, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

V Dubaji během EXPA 2020 certifikovali 2500 nových potravin

Pro potřeby národních pavilonů a nasycení více jak 24 milionů návštěvníků světové výstavy EXPO 2020 bylo téměř 2500 druhů potravin importováno do Spojených arabských emirátů poprvé. Dle dat dubajského městského úřadu všechny proclené potraviny splňovaly ze 100 % bezpečnostní nároky pro vstup na místní trh a možnost podávání v prostorách EXPO.

Při převodu na celkový objem importovaných potravin šlo o 3.5 milionu tun importovaných ze 114 zemí, které musely projít schválením místním oddělením pro potravinovou bezpečnost. Speciálně pro tuto výstavu byl vyvinut systém registrace a zrychleného proclení. Již 20 minut po obdržení povolení mohlo zboží opustit bezcelní zónu a zamířit do finálních destinací. 

I když kontrolní úřad uvádí, že kromě pravidelných kontrol provedl i 3389 hloubkových kontrol gastronomických provozoven za pomoci speciální techniky, nebyl nalezen ani jeden závažný problém. Kontrolní zpráva se odkazuje na velmi kvalitní přípravu a systém importních povolení a celého přepravního řetězce již před začátkem konání výstavy.

Důležitým faktorem byla flexibilita a customizace nabízených služeb městským a kontrolním úřadem přímo pro potřeby této výstavy. Jeho součástí byli například i online průvodci, tištěné materiály (jak se připravit a postupovat) nebo také konferenční přednášky pro všechny vystavovatele a provozovatele. Ty se zaměřily na celý přepravní a importní řetězec, od importu, proclení, skladování, přípravu nebo transportu na výstavu, po prezentaci a podávání v restauraci.

Pokud tedy importéři dodrželi doporučené postupy a připravili vše před samotným zasláním do Emirátů, neměli problém. Samozřejmě se občas problém vyskytl, ten ale pramenil spíše z nedodržení včasné registrace či nahlášení změn zasílané dodávky.

Dobrou zprávou je, že nastavené systémy pro importní firmy kvůli výstavě EXPO 2020 omladily a zkvalitnily technologie a přístup kontrolních úřadů ve Spojených arabských emirátech. Dá se tedy očekávat, že se příliv nových produktů do země ještě zrychlí a rozšíří.

11 April 2022

Praha 10. dubna (ČTK) - V důsledku ekonomické situace doprovázené výrazným růstem cen se musí v případě energií omezovat zhruba polovina domácností. U potravin a pohonných hmot to jsou zhruba dvě pětiny. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kantar CZ pro Českou televizi mezi 1200 respondenty. Průzkum televize zveřejnila v pořadu Otázky Václava Moravce.

Z průzkumu vyplývá, že u energií se musí částečně omezovat 38 procent respondentů a desetina výrazně. U potravin a pohonných hmot se částečně omezuje zhruba třetina domácností a desetina výrazně. V případě pohonných hmot ale zároveň 18 procent lidí uvedlo, že se jich to netýká.

Podle analytika Kantar CZ Pavla Ranochy je z průzkumu vidět, že v případě energií se omezování týká výrazněji lidí s nižším vzděláním a u seniorů, tedy u skupin s nižším příjmem. "U potravin je velký rozdíl podle dosaženého vzdělání. Mezi vysokoškoláky šetří na potravinách zhruba čtvrtina lidí a u lidí bez maturity celá polovina," uvedl.

V pořadu se v této souvislosti shodla předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, že vládní pomoc by měla být cílená a ne plošná. "Pokud by to vláda dělala plošně, tak to bude mít zase stejný dopad jako za pandemie, tedy zvýšení státního dluhu a další utržení inflace," uvedla. Peníze, jež předchozí vláda utratila na plošné pomoci, šly podle ní na úkor vládního dluhu. Zároveň podpořily nárůst inflace.

"Ke zchudnutí obyvatelstva dojde evidentně, zejména kvůli ruské agresi na Ukrajině. Zvýší se okruh osob, které budou čelit vážným problémům a těm je potřeba pomoci," dodala šéfka rozpočtové rady. Upozornila, že donedávna ohrožovala chudoba v ČR desetinu lidí a nejvíc pesimistické scénáře počítají s nárůstem až na 30 procent. "Těm je potřeba pomáhat. Ale zbylé dvě třetiny lidí musí čerpat z úspor a vydržet období, kdy jim životní úroveň neporoste," dodala. Připomněla, že za dva roky pandemie přibylo na vklady domácností půl bilionu kvůli odložené spotřebě.

Podle Prouzy je vidět,že lidé se začínají bát a šetřit jako na počátku pandemie. Objem nákupů sice zatím zůstává stejný, ale lidé hledají levnější výrobky. "Pomoc musí být cílená a jednoduchá. A vláda musí lidem vysvětlovat, že říci si o pomoc není špatně. Vláda peníze má, ale neumí je dostat k lidem rychle a levně," uvedl. Doporučil kabinetu snížit byrokracii a na podporu ekonomiky otevřít český pracovní trh. Migrační vlna z Ukrajiny podle Prouzy pomáhá jen omezeně. Pracovníci jsou totiž potřeba hlavně v průmyslu.

sos sd

10 April 2022

Sbírka potravin je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravin a drogerie.

Je organizována ve všech krajích potravinovými bankami a Českou federací potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a Asociací společenské odpovědnosti, se sociálními partnery Charita Česká republika, Armáda spásy, NADĚJE, Člověk v tísni a Slezská diakonie a obchodními řetězci Albert, Billa, COOP, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO, Penny Market, ROSSMANN, Tesco, Rohlik.cz a Košík.cz.

Hlavním přepravním partnerem je Raben Logistics Czech.

Sbírka potravin je realizována pod záštitou Evropské federace potravinových bank.

Více informací naleznete na  Jak sbírka funguje | Sbírka potravin | 23. 4. 2022 (sbirkapotravin.cz)

Zdroj: Česká federace potravinových bank

Autor: SOCR

Zdroj: https://www.socr.cz/udalost/sbirka-potravin-jarni-kolo

08 April 2022
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.

Aflatoxiny

EFSA zrealizoval a publikoval nové vědecké stanovisko k aflatoxinům v potravinách, ve kterém byla zohledněna nová data a nové poznatky. Byla přepočítána rizika pro rozvoj rakoviny. Největší expozice je předpokládána z jemného pečiva obsahujícího suché skořápkové plody. Nicméně i přes přepočítání rizik závěr zůstává stejný - aflatoxiny představují vážné riziko ohrožení zdraví.

V současné chvíli probíhá diskuze k úpravě stávajícího ML (v nařízení 1881/2006) pro mandle a výrobky z nich a rozšíření ML pro další koření, bylinky, ochucovadla (condiments), zmrzliny a dezerty, kakao a výrobky z něj a obilný lepek.
 

T-2 a HT-2 toxiny

T-2 a HT-2 toxiny se řadí mezi trichotheceny a jsou produkovány některými plísněmi rodu Fusarium sp. Jejich obsah v obilovinách a výrobcích z nich je předmětem monitorování s cílem nashromáždit potřebná data pro úřad EFSA (maximální limity zatím nebyly stanoveny). EFSA revidoval TDI pro T-2 a HT-2 toxiny – nové TDI bylo stanoveno na úrovni 0,02 µg/kg těl. hm. (snížení na pětinu), ARfD 0,3 µg/kg těl. hm., včetně modifikovaných forem. Dle odhadu dietární expozice T-2 a HT-2 toxin pravděpodobně představuje riziko pro lidské zdraví. Aktuálně platí doporučení Komise ohledně přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin 2013/165/EU. Podle indikativních hodnot z uvedeného doporučení jsou navrženy ML: 

 Potraviny (1)

Navrhované ML pro sumu T-2 and HT-2 toxinu(µg/kg)

2.7

T-2 A HT-2 toxin (17)

 

2.7.1

Nezpracované obiloviny(18) 

-  ječmen, kukuřice a tvrdá pšenice kromě nezpracované kukuřice určené ke
    zpracování mokrým mletím (37)
-  oves
-  jiné obiloviny 

 

100

1250
50

2.7.2

Obiloviny umístěné na trh pro konečného spotřebitele

-   oves, ječmen, kukuřice a tvrdá pšenice
-   jiné obiloviny

50
20

2.7.3

Výrobky z mletých obilovin 

-   obilné otruby, mleté výrobky z ovsa (včetně ovesných vloček) a mleté výrobky
     z kukuřice
-   jiné mleté výrobky z obilovin

50

20

2.7.4

Snídaňové cereálie složeny nejméně z 75 % obilných otrub, mletých ovesných produktů, mletých kukuřičných produktů a/nebo celozrnného ovsa, ječmene, kukuřice a tvrdé pšenice

50

2.7.5

Malé běžné pečivo, těstoviny (v suchém stavu) (22), svačinky z obilovin a snídaňové cereálie jiné než ty z kategorie 2.7.4

20

2.7.6

Obilné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti (3) (7)

10

2.7.7

Dietní potraviny pro zvláštní léčebné účely určené speciálně pro kojence a malé děti (3) (10)

10

  

Deoxynivalenol

Deoxynivalenol (DON) je mykotoxin, který je produkován zejména plísněmi rodu Fusarium, objevuje se hlavně v obilných zrnech. EFSA hodnotil riziko pro zdraví lidí i zvířat, které zahrnuje DON i jeho modifikované formy - 3-acetyl-DON, 15-acetyl-DON a DON-3-glukosid v potravinách a krmivech. Stanovil skupinový TDI pro výše zmíněné látky na 1 µg/kg těl. hm. Skupinová ARfD byla odvozena na 8 µg/kg těl. hm. Odhady akutní expozice jsou pod těmito hodnotami, nezvyšují zdravotní riziko pro člověka. Odhadovaná průměrná chronická expozice byla však nad TDI pro skupinu kojenců a dětí, vysoké expozice se objevily i u dospívajících a dospělých, což vzbuzuje obavy s ohledem na lidské zdraví. V nařízení č. 1881/2006 jsou stanoveny limity DON v obilovinách a výrobcích z nich pouze pro DON jako takový, bez modifikovaných forem.

Po diskuzi s členskými státy EK navrhla ML pouze pro DON jako takový (bez jeho modifikovaných forem, pro které není v současné chvíli dostatek dat pro stanovení ML). V budoucnu se bude jednat i o modifikovaných formách. EK tedy navrhuje ML pro samostatný DON a střední míru snížení stávajících limitů (viz tabulka níže). 

 Potraviny (1)

Navrhované ML (µg/kg)

2.4

Deoxynivalenol (17)

 

2.4.1

Nezpracované obiloviny (18) kromě potravin uvedených v 2.4.2 a 2.4.3

1000

2.4.2

Nezpracovaná tvrdá pšenice (18) a nezpracovaná kukuřice kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování mokrým mletím (37)

1500

2.4.3

Nezpracovaný oves (18)

1750

2.4.4

Obiloviny umístěné na trh pro konečného spotřebitele, kukuřice na pražení a popkorn

750

2.4.5

Produkty z mletých obilovin kromě potravin uvedených v 2.4.6

600

2.4.6

Mleté produkty z kukuřice 

-   mleté produkty z kukuřice umístěné na trh pro konečného spotřebitele
-   ostatní mleté produkty z kukuřice
-   polenta k přímé spotřebě

 750
1000
250

2.4.7

Malé běžné pečivo, svačinky z obilovin a snídaňové cereálie

400

2.4.8

Těstoviny (v suchém stavu) (22)

600

2.4.9

Obilné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti (3) (7)

150

2.4.10

Dietní potraviny pro zvláštní léčebné účely určené speciálně pro kojence a malé děti (3) (10)

150

 


Akrylamid

Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení.

Zároveň toto nařízení uvádí, že by mělo být zváženo stanovení maximálních limitů (jako doplnění nař. 2017/2158) akrylamidu v určitých potravinách.

Aktuálně probíhá diskuze nad změnami porovnávacích hodnot a možné stanovení ML v potravinách z přílohy IV nařízení 2017/2158: 

 Potravina

Aktuální porovnávací hodnota (µg/kg) z nařízení 2017/2158

Navržená nová porovnávací hodnota (µg/kg)

Navržený maximální limit (µg/kg)

Hranolky (k přímé spotřebě) 

Umístěné na trh k přímé spotřebě nebo po přípravě v laboratoři podle instrukcí na obalu (standardizovaná smažicí procedura).

500

500

850

Bramborové lupínky z čerstvých brambor a z bramborového těsta Bramborové krekry

Jiné bramborové výrobky z bramborového těsta

750

700

1000

Měkký chléb

a) Pšeničný chléb
b) Měkký chléb, jiný než 
    pšeničný chléb

50
100

50
75

75
125

4. Snídaňové cereálie (kromě obilné kaše, nepečených müsli, lisovaných vloček)

4a) výrobky z otrub a celozrnné cereálie, obalená zrna pufovaná v pufovacím dělu

4b) pšeničné (včetně pšenice špaldy), ječmenné a žitné výrobky (včetně opékaných vloček)* jiné než v kategorii 4 a)

4c) výrobky z kukuřice a rýže (včetně opékaných vloček)* jiné než v kategorii 4 a)

4d) neobalená zrna pufovaná v pufovacím dělu**

4e) granola (pečené křupavé müsli) jiné než v kategorii 4 a) 

* jiné než celozrnné cereálie a/nebo jiné než otrubové cereálie. Obilovina přítomná v největším množství určuje kategorii.

**  včetně snídaňových cereálií se zrny pufovanými v pufovacím dělu jako ingredience (v největším množství)

 
 

300


 300

 150


---

---

 
 

300

 
250

150


450

125

 
 

500


350

 250

 
600

 200

Sušenky a oplatky

Krekry s výjimkou bramborových krekrů (včetně obilných pikantních snacků)

Křupavý chléb a suchary

Perník

Ostatní jemné/trvanlivé pečivo a koláče

350

400

 
350

800

---

300

 300

 
300

700

200

500

 500

 
400

1000

300

Pufované cereální koláče

a) Pufované cereální koláče jiné než b)

b) Pufované cereální koláče na bázi pšenice, špaldy, ječmene a žita 

 


300

 
450

 
500


600

Pražená káva

400

400

500

Instantní (rozpustná) káva

850

850

1000

Náhražky kávy

a) náhražky kávy výhradně z obilovin

b) náhražky kávy ze směsi obilovin a čekanky

c) náhražky kávy výhradně z čekanky 

(*) Porovnávací hodnota a maximální limit, která se použije na náhražky kávy ze směsi obilovin a čekanky, zohledňuje relativní podíl těchto složek v konečném výrobku

500


(*)

 
4000

450


(*)

 
3500

600


(*)


4500

Potraviny pro malé děti, obilné příkrmy pro kojence a malé děti, kromě sušenek a sucharů

40

40

50

Sušenky a suchary pro kojence a malé děti prodávané pro kojence a malé děti 

Tato kategorie zahrnuje sušenky a suchary definované v nařízení 609/2013 a další sušenky a suchary, které podle svého označení, jiných údajů nebo obrázků na obalu nebo na připojených visačkách, nebo podle jejich provedení, vzhledu nebo z důvodu reklamních prohlášeních, jsou určeny ke konzumaci kojenci a malými dětmi

150

100

125

Dále jsou navrhovány nové porovnávací hodnoty pro další potraviny, z nichž některé jsou uvedeny v doporučení Komise (EU) 2019/1888 o monitorování přítomnosti akrylamidu v některých potravinách, a jiné byly určeny na základě aktuálních dat o výskytu akrylamidu v potravinách. 

Potravina

Porovnávací hodnota

Odpovídající zmírňující opatření Nařízení 2017/2158

Rösti

800 µg/kg

Zmírňující opatření Příloha I, I + Ib              

Ostatní bramborové pokrmy (pečené nebo smažené) (včetně bramborových kroket)

300 µg/kg

Zmírňující opatření Příloha I, I + Ib              

Hranolky z kořenové a hlíznaté zeleniny

500 µg/kg

Zmírňující opatření Příloha I, I + Ib              

Oxidované černé olivy

850 µg/kg

Zmírňující opatření Příloha I, ??

Ovocné lupínky/chipsy

250 µg/kg

Zmírňující opatření Příloha I, I + Ia

Zeleninové lupínky jiné než bramborové a obilné lupínky

700 µg/kg

Zmírňující opatření Příloha I, I + Ia

Zpracovaná cibule

700 µg/kg

Zmírňující opatření Příloha I, I + Ia

Kakaový prášek

450 µg/kg

Zmírňující opatření Příloha I, V

Glycidyl estery a 3-MCPD estery

Diskutuje se nad stanovením maximálních limitů (ML) pro 3-MCPD estery (3-MCPDE) a glycidyl estery (GE) u skupin potravin jiných, než jsou rostlinné oleje, rybí oleje, počáteční kojenecká a pokračovací výživa a výživa pro malé děti. 

Aktuální návrh ML je uveden v tabulce:

 Potravina

Navrhovaný ML pro glycidyl estery (µg/kg)

Navrhovaný ML pro sumu 3-MCPD  a 3-MCPD estery (vyjádřený jako 3-MCPD) (µg/kg)

Margaríny a podobné produkty

750

1250

Instantní nudle

750

750

Obilné příkrmy pro kojence a malé děti (včetně sušenek a sucharů) – ML se vztahují na potraviny umístěné na trh

75

100

Potraviny pro děti (pokrmy pro kojence a malé děti určené k přímé spotřebě)

15

25

Křupavý chléb

150

250

Sušenky, (cookies) včetně sušenek s náplní

250

500

Krekry (obilné slané tyčinky)

150

500

Jemné pečivo a koláče

400

700

Majonéza/omáčky na bázi rostlinného oleje

300

500

Kořenící přípravky (seasoning) nebo extrakty

500

1000

Doplňky stravy obsahující speciální mastné kyseliny

400

750

Bramborové/zeleninové lupínky

400

700

Hranolky

250

400


(Čokoládové) pomazánky

250

750

Snídaňové cereálie

50

50

 


Návrh doporučení k monitorování rtuti v rybách, korýších a měkkýších

Návrh nařízení stanovující/revidující ML pro rtuť v různých druzích ryb byl nedávno EK a ČS schválen. Aby bylo možné posoudit dopad snížených maximálních limitů pro určité druhy ryb na celkovou expozici spotřebitelů rtuti, je vhodné, aby ČS podávaly úřadu EFSA data o výskytu rtuti ve všech druzích ryb. Je doporučeno sledovat také methylrtuť z důvodu její větší toxicity ve srovnání s anorganickou rtutí. Získaná data o methyrtuti pomohou zpřesnit hodnocení expozice a rizik souvisejících s výskytem rtuti v potravinách. Zároveň je důležité na národní úrovni komunikovat výhody a rizika plynoucí z konzumace ryb a mořských plodů.
 

Kovy a jód v mořských řasách

EK požádala úřad EFSA o vypracování vědeckého stanoviska k dietární expozici kovům a jódu v mořských řasách a halofytech v EU. Na základě získaných výstupů budou EK a ČS diskutovat možné stanovení maximálních limitů.

Uhlovodíky minerálního oleje v potravinách

Na konci roku 2021 byla publikována zpráva organizace FoodWatch týkající se průzkumu obsahu uhlovodíků minerálního oleje (MOH) v potravinách. Organizace odebrala kolem 150 vzorků různých potravin v pěti zemích EU. Z výsledků je patrné, že přibližně každý osmý vzorek byl kontaminován aromatickými uhlovodíky minerálního oleje (MOAH), což je jedna z frakcí MOH, u nichž v minulosti úřadem EFSA nemohly být vyloučeny genotoxické a karcinogenní vlastnosti, což vyvolává obavy o lidské zdraví. Testovanými potravinami byly např. čokolády, margaríny, bujóny a další. Na úrovni EU prozatím neexistuje konečné vědecké stanovisko od úřadu EFSA pro MOH (včetně MOAH). ML pro MOH (a MOAH) nebyly doposud stanoveny. V roce 2020 byla EK a ČS odsouhlasena bezpečnostní hladina 1,0 mg/kg pro jednotlivé relevantní frakce MOAH v kojenecké výživě a v potravinách pro malé děti.

EK připravila návrh harmonizovaného přístupu, ve kterém uvádí několik hladin (limity kvantifikace), při jejichž překročení by se měly výrobky obsahující MOAH stahovat z trhu a od spotřebitelů. O přijetí návrhu by se mělo hlasovat v druhé polovině dubna 2022.
 

Arsen

Podle úřadu EFSA a jeho studie týkající se chronické dietární expozice anorganickému arsenu v potravinách a v pitné vodě jsou hlavními přispěvateli k dietární expozici následující komodity - rýže a produkty obsahující rýži, obilná zrna a výrobky z nich neobsahující rýži, pitná voda, zelenina (pro dospělé), ryby (pro dospělé), ovocné a zeleninové šťávy (některé skupiny dětí a dospívající), některé rýžové nápoje. Na základě diskuze členských států a Evropské Komise byly navrženy ML pro anorganický arsen v relevantních komoditách. 

Aktuální návrh:

 Potraviny

Návrh maximálních limitů pro anorganický arsen (mg/kg čerstvé hmotnosti)

Anorganický arsen

Předpařená rýže a loupaná rýže

0,25

Nepředpařená omletá rýže (leštěná nebo bílá rýže)

0,15

Rýžové vafle, rýžové oplatky, rýžové krekry, rýžové koláčky, rýžové vločky a pražené snídaňové rýže (popped breakfast rice)

0,30

Rýžová mouka

0,25

Rýžové nápoje

0,03

Rýže určená pro výrobu potravin pro kojence a malé děti

0,10

Počáteční a pokračovací kojenecká výživa a potraviny pro zvláštní léčebné účely určené pro kojence a malé děti a výživa pro malé děti 

- uváděná na trh ve formě prášku

- uváděná na trhu v tekuté formě

  

0,02

0,01

Potraviny pro děti (baby foods) 

0,02

Maso ryb:

anchovy (Engraulis species), eel (Anguilla species), halibut (Hipoglossus species), mackerel (Scomber species), plaice (Pleuronectes species), shad (Alosa species), sprat (Sprattus sprattus), shark (all species)

0,08

Maso ryb jiných než výše uvedených druhů

0,02

Korýši

svalovina z koncových částí a břicha. V případě krabů a krabům příbuzných korýšů (Brachyura a Anomura) svalovina z koncových částí

0,07

Mlži jiní než mušle (clams)

0,09

Mušle (clams) (Mya arenariaMyidae, Cardiidae, Veneridae and Arcidae species, ???), horse mussel (druhy ???)

0,35

Ovocné šťávy, koncentrované ovocné šťávy po rekonstituci a ovocné nektary

0,02

Celkový arsen

Sůl

0,50

• Nikl v potravinách – otevřela se diskuze nad stanovením maximálních limitů (ML) pro nikl v relevantních potravinách, které zásadně přispívají v rámci dietární expozice. Navrhuje se začít s návrhem ML pro potraviny určené kojencům a malým dětem. 

Některá další témata aktuálně diskutovaná na půdě Evropské Komise: 

• Perfluoroalkylované (PFAS) látky v potravinách – diskuse o stanovení ML, o doporučení pro sledování (monitoring) dalších PFAS v potravinách a o vzorkování a kritériích metod analýzy pro stanovení obsahu PFAS v potravinách. 

Aktuální návrh ML pro některé kategorie potravin:

 

Návrh maximálních limitů (µg/kg čerstvé hmotnosti)

 Potraviny

PFOS*

PFOA*

PFNA*

PFHxS*

Suma PFOS, PFOA, PFNA a PFHxS*,**

Vejce

1,0

0,30

0,70

0,30

1,70

Maso ryb kromě těch uvedených níže

Maso ryb uvedených níže pokud je použito k produkci potravin určených pro kojence a malé děti

2,0

0,20

0,50

0,20

2,0

Maso ryb, které není použito pro produkci potravin určených pro kojence a malé děti - Baltic herring (Clupea harengus membras), Bonito (Sarda and Orcynopsis species), Burbot (Lota lota), European sprat (Sprattus sprattus), Flounder (Platichthys flesus and Glyptocephalus cynoglossus), Grey mullet (Mugil cephalus), Pike-perch (Sander species)Pike (Esox species), Plaice (Pleuronectes  and Lepidopsetta species), Sardine and pilchard (Sardina species), Seabass (Dicentrarchus species), Sea catfish (Silurus and Pangasius species), Sea lamprey (Petromyzon marinus ), Vendace (Coregonus albula and Coregonus vandesius), Silverly lightfish (Phosichthys argenteus), Wild salmon and Wild trout (wild Salmo salar Salmo and Oncorhynchus species),  (wild Salmo salar), Wolf fish (Anarchichas species)

7,0

1,0

2,5

0,10

8,0

Maso ryb, které není použito pro produkci potravin určených pro kojence a malé děti - Anchovy (Engraulis species), Babel (Barbus barbus), Bream (Abramis species), Char (Salvelinus species), Eel (Anguilla species), Perch (Perca flubiatilis), Roach (Rutilus rutilus), Smelt (Osmerus species), Whitefish (Coregonus species)

35,0

8,0

8,0

1,5

45,0

Korýši a mlži

V případě korýšů se maximální limit vztahuje na svalovinu z koncových částí a břicha. V případě krabů a krabům příbuzných korýšů (Brachyura a Anomura) se limit vztahuje na svalovinu z koncových částí a bílé maso z břicha.

3,0

0,70

1,0

1,5

5,0

Maso skotu, prasat a drůbeže

0,30

0,80

0,20

0,20

1,30

Maso ovcí

1,0

0,8

0,2

0,2

1,6

Poživatelné droby skotu, ovcí, prasat a drůbeže

6,0

0,70

0,40

0,50

8,0

Maso zvěře kromě medvědího masa

5,0

3,50

1,50

0,60

9,0

Poživatelné droby zvěře kromě medvědích drobů

50

25

45

3,0

50

* Maximální limit se vztahuje na součet lineárních a větvených stereoizomerů, ať už jsou chromatograficky separovány či nikoli.
** Pro součet PFOS, PFOA, PFNA a PFHxS jsou vypočteny spodní hodnoty koncentrací (lower bound concentrations) na základě předpokladu, že všechny hodnoty pod mezí stanovitelnosti jsou nulové. 
 

• Dioxiny a PCB v některých potravinách – diskuze o přezkumu a stanovení maximálních limitů. 

Aktuální návrh ML (pozměňující stávající ML): 

Potravina

Návrh maximálních limitů pro dioxiny

Návrh maximálních limitů pro dioxiny a PCB s dioxinovým efektem

Suma PCB

Maso a masné výrobky (kromě poživatelných drobů) z těchto zvířat (6):

-       skot, ovce, kozy
-       drůbež
-       prasata
-       koně
-       králík
-       prase divoké
-       lovní ptáci (game           birds)
-       vysoká zvěř

  

2,5 pg/g tuku(33)
1,75 pg/g tuku(33)
1,0 pg/g tuku(33)
5,0 pg/g tuku(33)
1,0 pg/g tuku(33)
5,0 pg/g tuku(33)
2,0 pg/g tuku(33)

3,0 pg/g tuku(33)

4,0 pg/g tuku(33)
3,0 pg/g tuku(33)
1,25 pg/g tuku(33)
10,0 pg/g tuku(33)
1,5 pg/g tuku(33)
10,0 pg/g tuku(33)
4,0 pg/g tuku(33)

7,5 pg/g tuku(33)

 

 

40 ng/g tuku(33)
40 ng/g tuku(33)
 40 ng/g tuku(33) 

Játra skotu, koz, drůbeže, prasat a koní a výrobků z nich 

Játra ovcí a výrobků z nich 

Játra lovných ptáků (game birds)

0,30 pg/g čerstvé hmotnosti


1,25 pg/g čerstvé hmotnosti

2,5 pg/g čerstvé hmotnosti

0,50 pg/g čerstvé hmotnosti

 
2,00 pg/g čerstvé hmotnosti

 5,0 pg/g čerstvé hmotnosti

3,0 ng/g čerstvé hmotnosti

 
3,0 pg/g čerstvé hmotnosti

Syrové mléko (6) a mléčné výrobky (6) včetně máselného tuku

2,0 pg/g tuku(33)

4,0 pg/g tuku(33)

40 ng/g tuku(33)

Drůbeží vejce a vaječné produkty kromě husích vajec (6)

2,5 pg/g tuku(33)

5,0 pg/g tuku(33)

40 ng/g tuku(33)

Poznámka: ML pro korýše včetně krabů se použijí na tzv. bílé maso (white meat) z končetin a břicha. Proto se pak zruší poznámka v nař. 1881/2006 „ V případě krabů a krabům podobných korýšů (Brachyura a Anomura) se maximální limit vztahuje na svalovinu z končetin“. 

  • Návrh prováděcího nařízení Komise, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýz pro kontrolu mykotoxinů v potravinách, zrušující nařízení č. 401/2006. Nové nařízení bude aktualizovat nařízení 401/2006 zejména o následující body: 

    • Zajištění souladu s ustanoveními článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004, kdy by měl provozovatel potravinářského podniku při odběru vzorků ke kontrole hladin mykotoxinů zajistit stejnou úroveň reprezentativnosti jako je tomu u postupů odběru vzorků v rámci úřední kontroly. V určitých případech navíc nejsou analytické výsledky spolehlivé, jestliže výkonnostní kritéria stanovená v nař. 401/2006 nejsou použita laboratořemi provádějící analýzu vzorků odebraných provozovateli potravinářských podniků v rámci článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004. Je proto vhodné povinně stanovit, aby výkonnostní kritéria byla použita i pro analýzu těchto vzorků;
    • Aktualizace metody vzorkování pro doplňky stravy a stanovení metody vzorkování pro sušené byliny, bylinné čaje sušené a čaje (sušené);
    • Aktualizace analytických výkonnostních kritérií pro mykotoxiny;
    • Poskytnutí metody analýzy pro stanovení obsahu námelových sklerocií v obilovinách.
  • Návrh prováděcího nařízení Komise (EU), kterým se stanoví metody vzorkování a analýzy pro úřední kontrolu hladin rostlinných toxinů v potravinách a kterým se ruší nařízení (EU) 2015/705 - jsou navrženy vzorkovací postupy a analytická výkonnostní kritéria metod analýzy pro stanovení obsahu přírodních toxinů (nejen pro kyselinu erukovou, ale také např.  pro pyrrolizidinové, opiové, tropanové, námelové alkaloidy) v potravinách. Nové nařízení také zajistí soulad s ustanoveními článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004, kdy by měl provozovatel potravinářského podniku při odběru vzorků ke kontrole hladin rostlinných toxinů zajistit stejnou úroveň reprezentativnosti jako je tomu u postupů odběru vzorků v rámci úřední kontroly. Navíc v určitých případech by nemusely být analytické výsledky spolehlivé, jestliže výkonnostní kritéria stanovená v tomto připravovaném nařízení nebudou použita laboratořemi provádějící analýzu vzorků odebraných provozovateli potravinářských podniků v rámci článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004. Je proto vhodné povinně stanovit, aby výkonnostní kritéria byla použita i pro analýzu těchto vzorků.


Příloha

Aktualizace diskutovaných témat jsou zveřejňovány na 
https://bezpecnostpotravin.cz/kategorie/monitoring-cizorodych-latek.aspx

Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-brezen-2022.aspx

08 April 2022

Úřad EFSA vydal souhrnnou zprávu EU za rok 2020.

Nejnovější výroční zpráva úřadu EFSA o reziduích pesticidů v potravinách zahrnuje více než 88 000 vzorků potravin odebraných v Evropské unii v roce 2020. Analýza výsledků ukazuje, že 94,9 % vzorků spadá do zákonem povolených množství reziduí pesticidů. Z podskupiny 12 077 vzorků analyzovaných v rámci koordinovaného kontrolního programu EU (EU MACP, EU‐coordinated multiannual control programme) vyhovovalo 98,2 % vzorků zákonným limitům.

V rámci kontrolního program EU MACP se analyzují vzorky náhodně odebrané z 12 potravinářských výrobků – pro rok 2020 to byly mrkev, květák, kiwi, cibule, pomeranče, hrušky, brambory, sušené fazole, hnědá rýže, žitné zrno, hovězí játra a drůbeží tuk. Každé tři roky se odebírá vzorek ze stejného koše produktů, což znamená, že u konkrétního zboží lze identifikovat vzestupné nebo sestupné trendy.

Ze vzorků analyzovaných v koordinovaném programu EU MACP:

• 68,5 % (8 278 vzorků) vůbec neobsahovalo kvantifikovatelná množství reziduí pesticidů.

• 29,7 % (3 590 vzorků) obsahovalo jedno nebo více reziduí pesticidů v koncentracích nižších nebo rovných povoleným limitům.

• 1,7 % (209 vzorků) obsahovalo rezidua pesticidů v množství překračující zákonné maximum, a z toho 0,9 % (113 vzorků) nevyhovovalo.


Podrobné výsledky koordinovaného programu jsou k dispozici na webových stránkách úřadu EFSA v tabulkách a grafech, které lze procházet, díky čemuž jsou data dostupnější i pro laiky.

Kromě harmonizovaných a srovnatelných údajů shromážděných v rámci koordinovaného programu EU MACP, obsahuje výroční zpráva úřadu EFSA také údaje shromážděné v rámci vnitrostátních kontrolních činností prováděných jednotlivými členskými státy EU, Norskem a Islandem.

Vnitrostátní kontrolní programy jsou založeny na riziku a zaměřují se na produkty, které pravděpodobně obsahují rezidua pesticidů nebo u kterých byla v předchozích letech zjištěna porušení právních předpisů. Tyto programy poskytují důležité informace manažerům rizik, ale – na rozdíl od údajů z EU CP – neposkytují statisticky reprezentativní obrázek o úrovních reziduí pesticidů v potravinách na pultech obchodů po celé Evropě.

Výsledky monitorovacích programů jsou cenným zdrojem informací pro odhadování dietární expozice spotřebitelů v EU reziduím pesticidů. Úřad EFSA provedl v rámci analýzy výsledků posouzení dietního rizika, které naznačuje, že potravinářské komodity analyzované v roce 2020 pravděpodobně nepředstavují obavy o zdraví spotřebitelů.

Úřad EFSA zároveň navrhl řadu dalších doporučení ke zvýšení účinnosti evropských kontrolních systémů, a tím i k dalšímu zajištění vysoké úrovně ochrany spotřebitelů. 


Souhrnná zpráva úřadu EFSA

Zdroj: EFSA

Autor: KM EFSA

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/pesticidy-v-potravinach-urad-efsa-zverejnil-souhrnnou-zpravu.aspx

08 April 2022

Navštivte ve dnech 14. až 19. května 2022 veletrh pro zpracování masa a alternativních proteinů IFFA, který se ve Frankfurtu nad Mohanem představí poprvé od roku 2019! Hlavním tématem letošního ročníku bude udržitelnost v masném průmyslu, proto se veletrh zaměří také na alternativní proteiny.

Diskuse o udržitelné produkci v masném průmyslu se týká hlavně otázek ochrany životního prostředí, zdraví a životních podmínek a pohody zvířat. V souvislosti s ochranou klimatu jsou předmětem kritiky hlavně vysoké emise CO2, nadměrná spotřeba vody a produkovaný odpad, především plastové obaly.

Podle průzkumu Eurobarometru z dubna 2021 přibližně třetina Evropanů kupuje a jí méně masa a 16 procent bere při nákupu v úvahu uhlíkovou stopu potravin a přizpůsobuje tomu své nákupy. Produkty, které místo masa využívají rostlinné bílkoviny a veganské či vegetariánské alternativy, zažívají neskutečný boom a je patrný jasný trend směrem k udržitelným a ke zvířatům šetrným potravinám. IFFA 2022 na tento trend reaguje a dává poprvé prostor alternativním zdrojům bílkovin – vedle technologií zpracování masa se proto na veletrhu představí i technologie zpracování rostlinných bílkovin a jejich přísady.

Dalším trendem jsou chytré obaly, které aktivně pečují o masný výrobek, chrání ho a mají tak udržitelný efekt – uchovávají produkt ve stabilní teplotě, pohlcují nežádoucí plyny ze zrání masa a zabraňují napadení choroboplodnými zárodky. Na vhodných řešeních pracují výzkumníci Fraunhoferova institutu pro zpracovatelské technologie a obaly (Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging/IVV). Ke klimaticky neutrální výrobě tak přispějí nejen nízkoemisní technologie a procesy, ale také materiálově úsporné, recyklovatelné a inteligentní obaly.

Program veletrhu IFFA nabídne návštěvníkům možnost vidět a vyzkoušet si novinky, zúčastnit se přednášek a diskusí a získat inspiraci pro nové produkty. Po celou dobu konání veletrhu bude IFFA Forum místem odborných přednášek a produktových prezentací. Každý den bude jiné hlavní téma –od automatizace, digitalizace, bezpečnosti potravin, udržitelnosti, potravinářských trendů a individualizace ve zpracovatelských podnicích. Nově se veganské i masové produkty budou vyrábět přímo na místě na výrobní lince továrny IFFA, zatímco odborníci budou vysvětlovat výrobní postupy a poskytovat informace o receptech, surovinách a procesech. Novinkou jsou také komentované prohlídky u vybraných vystavovatelů. Každá z těchto prohlídek tzv. Discovery Tours bude zaměřena na určité téma. Na výběr je z trendů v oblasti balení a procesních inovací, náhražek masa (představí je Good Food Institute Europe), ingrediencí a trendů v řeznictví (představí je DFV).

Více informací o veletrhu najdete na stránkách www.iffa.messefrankfurt.com. Vstupenky pořídíte pohodlně online na webu www.visitortickets.messefrankfurt.com.

08 April 2022

Už chybí slunečnice a bude velký tlak na řepku, protože řepkový olej je logická náhrada. Cena půjde nahoru, upozorňuje ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory. Dobrý večer. Dobrý večer. A za vás veřejnost vláda riskuje, že ceny potravin na pultech českých obchodů vyletí do závratných výšin. Jenomže pak už bude na řešení pozdě, zdůrazňuje…

Záznam pořadu zde: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/222411030520014/.

Autor: ČT1

Vydáno: 7. dubna 2022

Zdroj: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/222411030520014/

08 April 2022

Praha 7. dubna (ČTK) - Zemědělci mohou ode dneška podávat Jednotnou žádost pro rok 2022, pomocí které žádají o dotace. Pomocí univerzálního formuláře žádají na Přímé platby a neprojektová opatření Programu rozvoje venkova (PRV). Řádný termín pro podání končí 16. května. V tiskové zprávě to dnes uvedl Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).

Pro žadatele, kteří nepodají žádost v řádném termínu, je možnost využít 25denní lhůtu pro pozdní podání, která končí 10. června. "V případě takového podání žádosti je však udělována sankce ve výši jednoho procenta za každý pracovní den," upozornil ředitel odboru Odboru přímých plateb a environmentálních podpor SZIF Josef Miškovský.

"Pozdní podání se sankcí není umožněno u zařazení a změny zařazení Agroenvironmentálně-klimatické (AEKO) a navazující (NAEKO), Ekologické zemědělství (EZ) a navazující (NEZ). Zde mohou zájemci o podporu využít pouze řádného termínu," uvedl Miškovský.

Fond spolu s Celostátní sítí pro venkov pořádá do 14. dubna webináře, které mají zájemcům o dotace usnadnit orientaci v aktuálních požadavcích na hospodaření a pomoci s vyplněním Jednotné žádosti. Termíny lze najít na webu SZIF.

Podle SZIF je nejjednodušším způsobem podání žádosti on-line přes Portál farmáře. Přístup si mohou zájemci zařídit na podatelnách regionálních odborů a centrále SZIF.

Státní zemědělský intervenční fond bude letos hospodařit s 42,6 miliardy korun, meziročně jde o zvýšení zhruba o 2,2 miliardy Kč. Většinu peněz by měl fond získat z evropských fondů, a to 31,2 miliardy korun.

zaz rdo

08 April 2022

Tisková zpráva – Situaci na zemědělských trzích v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, potravinové zabezpečení, balíček Fit for 55 a aktuální situaci s ptačí chřipkou v Evropě řešili dnes ministři zemědělství Evropské unie v Lucemburku. Podle všech členských států je nutné zajistit dostatek potravin a fungování vnitřního trhu. V EU nehrozí nedostatek potravin, válka ale evropské zemědělské trhy zasáhla. Musíme hledat i další, dlouhodobější řešení. Na část jednání se také připojil ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj a informoval o aktuální situaci v zemědělství na Ukrajině.

„Na jednání ministrů jsme znovu probírali situaci v zemědělství v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. I když nehrozí nedostatek potravin, je nutné udělat vše pro to, aby celá situace zemědělce, potravináře a také spotřebitele ovlivnila co nejméně. Jsem proto rád za mimořádných 270 milionů korun pro české zemědělce od Evropské komise. Mou snahou je finanční balíček co nejvíce navýšit i z národních zdrojů a budu o tom nadále jednat,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Podle ČR je nutné přijímat společná mimořádná opatření proti dopadům ruské invaze na Ukrajině na zemědělskou produkci, a zajistit dostatek cenově dostupných potravin pro všechny. Proto jsou velmi důležitá už přijatá opatření, jako mimořádná finanční pomoc pro nejvíce postižená odvětví zemědělství, využití úhoru pro produkci potravin nebo navýšení zálohových plateb na přímé platby. Z dlouhodobějšího hlediska je důležité pokračovat v přípravě dalších opatření pro následující roky.

„V této nelehké situaci je důležité mít přehled o tom, co může nastat. Požádal jsem proto Evropskou komisi, aby zajistila sledování zásob obilovin, olejnin a rostlinných olejů ve státech Evropské unie. V případě zhoršení situace bude nutné včas zareagovat a přijmout potřebná opatření“, uvedl ministr Nekula.

Česká strana také podporuje výjimku z greeningových opatření, například možnost použití přípravků na ochranu rostlin u dusík vázajících plodin pro posílení produkce. ČR je také zastáncem zjednodušení schvalování národních dotačních programů a zrušení dovozních cel na hnojiva a krmiva.

Při diskuzi o balíčku Fit for 55 řešili ministři systém vykazování emisí skleníkových plynů při využívání půdy, lesnictví a zemědělství (tzv. nařízení LULUCF). Záměrem je stanovit cíl EU ve snižování množství emisí do roku 2030, který bude rozdělen mezi jednotlivé členské státy. Evropská komise navrhuje, aby zemědělství a lesnictví byly klimaticky neutrální už od roku 2035 a aby ukládaly více uhlíku, než kolik budou uvolňovat. Tím by se podle Komise měly vyrovnávat emise například z energetiky a dopravy. Fit for 55 má snížit emise skleníkových plynů v EU o 55 % do roku 2030 oproti roku 1990.

Ministři zemědělství diskutovali o přístupu k ptačí chřipce a dalších aktivitách EU v boji s touto nebezpečnou nákazou. Dosavadní opatření zahrnují usmrcení velkého počtu zvířat a jsou nákladná, proto je nutné nalézt způsob, jak zabránit vybíjení milionů kusů drůbeže. Proto je nutné zaměřit se především na prevenci. Jedním z možných řešení může být vakcinace spolu s účinnou biologickou bezpečností v chovech. V ČR letos veterináři naočkovali asi 800 geneticky cenných hus, aby zabránili zavlečení nákazy do chovu.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

07 April 2022

Vejce bezesporu patří mezi hlavní živočišné produkty a jejich konečná kvalita hraje důležitou roli jak pro producenty, tak i pro spotřebitele. Existuje mnoho vnitřních a vnějších faktorů, které ovlivňují parametry kvality vajec. Genotyp, systém ustájení a věk se řadí k těm nejpodstatnějším. Systémy ustájení jsou v současné době velmi aktuálním tématem, a to zejména kvůli rostoucím obavám široké veřejnosti o dobré životní podmínky hospodářských zvířat. Biochemické krevní ukazatele mají vliv na zdravotní stav slepic a zajištění jejich dobrého zdravotního stavu pozitivně ovlivňuje konečnou kvalitu vajec.

Autor: FAPPZ ČZU

Vydáno: 7. dubna 2022

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/jako-vejce-vejci.aspx

07 April 2022

Brno 6. dubna (ČTK) - Na lesnické a myslivecké veletrhy Silva Regina a na veletrh Biomasa, který se věnuje obnovitelným zdrojům, přišlo za čtyři dny na brněnské výstaviště 25.000 lidí. Akce se konala po čtyřech letech, což se odrazilo nejen na vysoké návštěvnosti, ale i na spokojenosti vystavovatelů a příchozích, uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Veletrhů Brno Tomáš Moravec. Před dvěma lety musely být veletrhy zrušené kvůli covidové pandemii.

Veletrhy, které dnes končí, měly být součástí jednoho ze dvou největších brněnských veletrhů Techagro, který však byl pro letošek zrušený. Vystavovatelé totiž kvůli potížím v dodavatelských řetězcích neměli k dispozici nové exponáty, které by chtěli představovat. Oborová sdružení lesníků či myslivců si však přála své veletrhy uspořádat. Vystavovalo 180 firem, spolků a dalších organizací. "Úspěch letošního ročníku nám přináší optimismus do budoucna. Potvrzuje se, že veletrhy jsou potřebným a důležitým nástrojem a areál brněnského výstaviště bude naplněn i nadále," uvedl Moravec. Podle něj chyběl zákazníkům kontakt s produkty na trhu.

Veletrh se ukázal také důležitý pro všechny, kdo se snaží řešit budoucnost energetické nezávislosti a soběstačnosti a potenciální zákazníci si mohli prohlédnout například kotle na štěpku. Mnoha návštěvníkům chyběla také možnost nakupovat lokální potraviny přímo od producentů, protože zrušené byly i potravinářské veletrhy Salima.

Příští ročník veletrhů Silva Regina a Biomasa společně i s veletrhem Techagro je naplánovaný na rok 2024, příští rok v dubnu jsou v plánu veletrhy Animal Tech a Národní výstava hospodářských zvířat.

mei gcm

07 April 2022

Zdražování potravin - 7. DUBNA 2022

Je nutné zdražovat potraviny o desítky procent? Či jde o zneužívání situace? Obáváte se nedostatku některých surovin? Měl by stát zakázat vývoz zemědělských produktů? Přijďte diskutovat.

Vystoupí: Ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslav Koberna, předseda Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina a poslanci Margita Balaštíková (ANO) z podvýboru pro potravinářství a živočišnou výrobu Sněmovny a Vít Vomáčka (ODS) ze zemědělského výboru Sněmovny. Jejich názory doplní majitel Pekařství Křižák z Boleradic. 

06 April 2022

Pořadatel:
Společnost pro výživu, z.s.
organizačně zajišťuje
výživaservis s.r.o.

Pod záštitou MŠMT

 

Partnery konference je AG Foods a Orkla Foods Česko a Slovensko.

 

Termín akce:
24. května a 25. května 2022

Místo konání:
Pardubice
kongresové centrum Paláce Atrium (www.ccafi.cz)
Masarykovo nám. 2799, Pardubice

Ubytování:
Hotel LABE, Masarykovo nám. 2633, Pardubice, kde máme rezervované pokoje
nebo individuální zajištění např. přes booking.com.

Tématem letošní konference je legislativní, zdravotní a nutriční problematika ve školním stravování.
V rámci konference se můžete zúčastnit soutěžní ankety s losováním o ceny.
Večerní program 24.5. bude zajištěn a upřesněn..

ORGANIZAČNÍ POKYNY

  • Vložné na dvoudenní konferenci je 2.690,- Kč vč. DPH. Pro členy Společnosti pro výživu platí zvýhodněné vložné 2.420,- Kč. vč. DPH.
    Vložné zahrnuje organizační a režijní náklady, večerní program včetně občerstvení (večeře), anketu se slosováním o hodnotné ceny.
  • Ubytování je v hotelu Labe.
    • Cena za jednu osobu za 1 noc ve dvoulůžkovém pokoji činí 690,- Kč vč. DPH, včetně snídaně.
    • Cena lůžka za 1 noc v jednolůžkovém pokoji činí 1350,-Kč vč. DPH, včetně snídaně.
  • Stravování je formou občerstvení zajištěného vystavovateli, případně možnost vlastního stravování v prostorech nákupního centra, kde je konferenční sál.

On-line přihláška

PROGRAM KONFERENCE

I. den – úterý 24. května 2022 10.00 – 17.00 hodin

10.00 – 10.10
Zahájení konference – MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu, FN Motol

1. BLOK – ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ V ORGANIZACÍCH ZŘIZOVANÝCH KRAJEM, OBCÍ NEBO JINÝM ZŘIZOVATELEM

10.10 – 10.30
Současnost a budoucnost školního stravování – informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k problematice školního stravování, Ing. Ilona Vaculová, Mgr. Jan Mušuta, MŠMT

10.30 – 10.50
Kontrolní činnost ČŠI v uplynulém období – výsledky šetření, doporučení pro školní jídelny – Ing. Renata Skutková, ČŠI

10.50 – 11.10
Školní stravování z pohledu hygienické služby – MUDr. Zdeňka Trestrová, MZ ČR, Mgr. Ivana Lukašíková, KHS Zlínského kraje

11.10 – 11.30
Prezentace vystavovatelů a přestávka

11.30 – 11.50
Výživová doporučení pro děti předškolního věku v dětské skupině – Mgr. Alexandra Košťálová, SZÚ a Český gastronomický institut

11.50 – 12.20
Školní stravování z pohledu SZU – prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., RNDr. Irena Řehůřková, Ph.D., Státní zdravotní ústav – CZVP Brno

12.20 – 12.40
Prezentace vystavovatelů, diskuse k I. bloku přednášek

12.40 – 13.40
Přestávka na oběd

2. BLOK – DIETNÍ STRAVOVÁNÍ A NEDIETNÍ VÝŽIVA V SYSTÉMU ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ

13.40 – 14.00
Zdravá třináctka pro dětskou populaci – jak získávat informace – MUDr. Petr Tláskal, CSc., Společnost pro výživu, FN Motol

14.00 – 14.30
Legislativní zakotvení dietního stravování a jeho realizace ve školním stravování – Mgr. Martin Krobot, LF Masarykovy univerzity Brno a Česká asociace nutričních terapeutů

14.30 – 14.50
Dietní pokrmy ve společném stravování – kurzy vaření – postřehy z realizace kurzů vaření – Mgr. Marieta Baliková, Ing. Kamila Toušková, FN Motol, Společnost pro výživu

14.50 – 15.20
Máme to na talíři a není nám to jedno – představení projektu, Mgr. Alexandra Košťálová, Státní zdravotní ústav Praha a Český gastronomický institut

15.20 – 15.30
Diskuse k II. bloku přednášek, přestávka

15.30 – 16.00
Obiloviny ve výživě dětí – doc. Ing. Marcela Sluková Ph.D., VŠCHT Praha

16.00 – 16.30
Způsoby zpracování ovoce a zeleniny, jejich výhody a nevýhody – doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., VŠCHT Praha , Společnost pro výživu

16.30 – 16.50
Co s nadbytkem hotových pokrmů – organizace Zachraň jídlo

16.50 – 17.00
Diskuse k II. bloku přednášek, závěr

II. den – středa 25. května 2022 od 9.00 – 15.00 hodin

3. BLOK – MIKROŽIVINY, JEJICH VÝZNAM A VÝSKYT V DĚTSKÉ POPULACI

9.00 – 9.30
Deficity mikroživin v dětské i dospělé populaci – MUDr. Petr Tláskal, CSc., Společnost pro výživu, FN Motol

9.30 – 10.00
Vitamin C, orientační vyšetření v rámci hospitalizace dětí – prim. MUDr. Jan Boženský, Nemocnice AGEL Ostrava – Vítkovice

10.00 – 10.30
Doporučení pro suplementaci dětí a dospívajících vitaminem D – MUDr. Zdeněk Zíma, dětská endokrinologie Litoměřice

10.30 – 11.00
Jaký význam má vitamin K2 v dětské výživě – prim. MUDr. Jana Čepová,PhD., MBA, FN Motol

11.00 – 11.30
Diskuse k III. bloku přednášek, přestávka

11.30 – 12.00
Veganství u dětí, problematika jodového zásobování či příjmu jiných mikroživin – MUDr. Martin Světnička, FNKV + 3. LF UK

12.00 – 12.30
Vitaminy a další mikronutrienty v doplňcích stravy z pohledu zdravotních tvrzení – Ing. Daniela Winklerová, Státní zdravotní ústav

12.30 – 13.30
Diskuse k III. bloku přednášek, přestávka na oběd

4. BLOK – OD TEORIE K PRAXI

13.30 – 14.00
Umíme to bez lepku – představení projektu – Mgr. Michal Malát, Asociace školních jídelen, BONNO

14.00 – 14.30
Školní jídelna jako součást školského systému – teorie, příklady z praxe – Mgr. Hana Rohová, ředitelka školní jídelny Kojetín

14.30 – 14.50
Specifika stravování žen – MUDr. Václava Kunová, NUTRADIT, Společnost pro výživu

14.50 – 15.00
Závěr konference

Změna programu vyhrazena

On-line přihláška

 

Autor: Společnost pro výživu

Zdroj: https://www.vyzivaspol.cz/konference-skolni-stravovani-2022/

06 April 2022

Ačkoliv se může zdát, že pandemie koronaviru nahrála online supermarketům s potravinami a zapříčinila velký odliv zákazníků z kamenných prodejen, nen to tak docela pravda. Podle průzkumu poradenské společnosti KPMG potraviny nakupije přes internet jen asi pětina Čechů. Podíl této skupiny se od roku 2019 zvýšil pouze o pět procentních bodů. Ani pandemie koronaviru tak nepřinesla masový úbytek návštěv kamenných supermarketů, jak se obecně předpokládalo. Více než polovina Čechů nákupy potravin online ještě nikdy nevyzkoušela.

Zkušenost s pořízením potravin online má podle průzkumu 44 procent zákazníků, z nichž však 24 procent uvedlo, že dál tímto způsobem nenakupuje. „Nákupy potravin online sice rostou, ale zdaleka ne tak rychle, jak mnozí očekávali, a to i v důsledku pandemie. Podíl těch, kteří nákupy online ještě nezkusili a ani to neplánují, je stále poměrně vysoký, konkrétně 32 procent,“ uvedla Martina Štegová, partnerka KPMG odpovědná za maloobchod.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza upozornil na skutečnost, že online nakupování potravin stále není dostupné všude. „Online supermarkety pořád pokrývají jen malou část republiky a rozšiřování zavážené oblasti se ekonomicky nevyplatí kvůli menšímu počtu zákazníků a delším vzdálenostem. Tesco dokáže zavážet větší část republiky, protože těží z existující infrastruktury svých obchodů, ale ani jim se nevyplatí zavážet větší část Česka,“ řekl pro Lidovky.cz Prouza.

Jako největší nevýhodu online nákupů potravin vnímají Češi příplatek za dopravu a riziko, že dodané zboží nebude kvalitou či množstvím odpovídat objednávce. Nemohou si ho totiž předem prohlédnout a vybrat konkrétní kus. Nutno ale dodat, že většina online supermarketů umožňuje reklamaci vadného zboží a následnou kompenzaci. Nákupy potravin online však zůstávají záležitostí především větších měst, domácností s vyššími příjmy a věkové kategorie 25 až 44 let.

Movitější zákazníci

„Online nákupy volí především movitější zákazníci, kteří si raději zaplatí dovoz nákupu, než aby věnovali čas nakupování. Tato skupina je pořád celkem omezená a při současné ekonomické nejistotě příliš neroste,“ potvrdil pro Lidovky.cz Prouza.

Současně dodal, že posledního půl roku se výrazně rozevírají nůžky mezi těmi, kteří do nákupu potravin investují poměrně hodně peněz (často preferují biopotraviny, rostlinné alternativy k masu či mléku a exotické ovoce), a těmi, kteří musí na jídle výrazně šetřit. Pro ně je čím dál důležitější, aby v obchodech byly základní potraviny ve slevě, protože kvůli rostoucím cenám energií si nemohou dovolit nic jiného.

Závěry průzkumu zároveň ukazují, že každá jedenáctá domácnost utratí za potraviny více než 4000 korun za osobu měsíčně. Zdaleka nejvíce lidí však utratí měsíčně asi dva až tři tisíce korun za každého člena domácnosti.

Příliš vysoká není ani frekvence nákupů potravin na internetu, čtvrtina takto nakupuje jen jednou měsíčně. „Pouze šest procent zákazníků nakupuje potraviny online několikrát týdně, dalších 22 procent jednou týdně. Podíl těch, kteří nakupují potraviny online jenom příležitostně, párkrát za rok, se téměř nemění a zůstává mezi 22 a 24 procenty,“ dodala Štegová.

Nejčastěji nakupujeme online trvanlivé potraviny, nejméně často čerstvé ryby. Pouze šest procent nakupujících online očekává doručení zboží do 90 minut od objednání.

Prohlédnout a osahat

Téměř polovina zákazníků (46 procent) v průzkumu uvedla, že pandemie jejich přístup k nákupům potravin v kamenných prodejnách nijak neovlivnila. Přibližně třetina ale chodí do obchodů méně často a snaží se tam nakoupit co nejvíc jídla najednou. Pouze 12 procent lidí upřednostňuje menší obchody, kde je méně zákazníků. A jen devět procent volí kvůli pandemii obchody se samoobslužnými pokladnami či skenováním zboží.

„Na druhou stranu platí, že třetina zákazníků je zvyklá na samoobslužné pokladny a využívají je pokaždé, když mohou. Skenovací služby typu Scan and Go používá hlavně stejná skupina lidí jako samoobslužné pokladny. Nemožnost takového způsobu platby tak může znamenat potenciální ztrátu zákazníků, zvláště těch s menšími nákupy,“ řekl Lukáš Cingr, který v KPMG vede tým zaměřený na digitalizaci. Doplnil, že bariérou používání samoobslužných pokladen je málo místa v odkládacím prostoru a nejistota lidí, zda namarkují vše správně.

„Pro 81 procent lidí je výhodou nákupů v kamenných prodejnách to, že si mohou potraviny prohlédnout či osahat. Tři z deseti také oceňují, že jsou tyto nákupy spojené s fyzickou aktivitou. Cestu na nákup tedy vnímají jako vítanou procházku. Pětina dotázaných má ráda atmosféru obchodů a nakupování v nich ji baví,“ uzavřel Jan Klimeš, expert KPMG na zákaznickou zkušenost.

Zdroj: lidovky.cz

 

Autor: SOCR

Vydáno: 5. dubna 2022

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/online-nakupy-jidla-moc-netahnou-drtiva-vetsina-cechu-si-chce-zbozi-osobne-prohlednout

06 April 2022

Litoměřice 6. dubna (ČTK) - Brány výstaviště Zahrada Čech se dnes po zimní přestávce otevírají. Po dvou letech se koná jarní prodejní výstava věnovaná zahrádkářům, chalupářům a kutilům. V pěti dnech nabídne tradiční sortiment i velikonoční řemeslné výrobky, pobyt návštěvníkům zpestří kulturní program.

Tržnice Zahrady Čech tradičně otvírá na jaře areál návštěvníkům. Loni jarní program pořadatelé kvůli epidemii koronaviru zrušili. Při letošním 34. ročníku budou moci lidé nakoupit sadbu, květiny, nářadí, techniku, nábytek na zahradu, hnojiva, postřiky a další věci.

S ohledem na to, že se výstava koná týden před Velikonocemi, je hlavní expozice pavilonu A tímto svátkem inspirována. Pořídit tu půjde proutěné zboží, jarní dekorace, velikonoční perníčky nebo věnce. Různé kapely zpestří návštěvu lidem na hlavním pódiu. Program je připraven na každý den. Vstupenky si lidé mohou zakoupit on-line nebo na místě.

fir dr