Hlavní zprávy na Prima CNN News (středa 31.1.2024) se v úvodní reportáži věnovaly  i cenám potravin. Reportáž můžete shlédnout v čase 3:22. 

Ekonomický poradce premiéra Štěpán Křeček tvrdí, že je možné ještě zlevnit potraviny, ale výrobci s tím nesouhlasí a tvrdí, že ceny již dosáhly svého minima. Zemědělci si naopak stěžují na pokles výkupních cen pšenice o více než třetinu za jeden rok.

Helena Kavanová, mluvčí Potravinářské komory ČR, odpovídá na otázky ohledně poklesu cen potravin. Tvrdí, že výrobci musí promítnout zvýšené ceny surovin do cen potravin, ale v tuto chvíli jsou ceny stabilizované. Někteří obchodníci snížili své ceny, ale není jisté, zda se tyto snížené ceny dostanou ke konečnému spotřebiteli. Kavanová také uvádí, že rekordní zisky potravinářů jsou nadnesené a cena energií stále zůstává vysoká.

 
Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
 
A ve vysílání teď vítám Helenu Kavanovoumluvčí Potravinářské komory České republiky. Dobrý večer. Tak, paní Kavanová, co říkáte na slova Štěpána Křečka, že si, cituji, vymýšlíte absurdní důvody a skutečně teď není prostor pro pokles cen, když zemědělci zlevňují několik měsíců v řadě?
Helena KAVANOVÁmluvčí Potravinářské komory ČR:
 
Dobrý večer. Tak já nemůžu říct, že by se jednalo o absurdní důvody. Situace je taková, že všechny ostatní vstupy mimo surovin, a i u surovin, to není vždycky pravidlem. Například cena mléka se stále zvyšuje, tak všechny ostatní vstupy vlastně mírně stoupají a někdo to zaplatit, zaplatit musí. Takže výrobci v konečném důsledku musí promítnout ty zvýšené ceny do cen potravin. Nicméně v tuto chvíli jsou ceny stabilizované. Jak jsme mluvili s našimi členy, členy Potravinářské komory, tak v rámci vyjednávání s obchodními řetězci byli obchodníky požádáni, aby svoje ceny zlevnili a mnozí z nich to skutečně udělali. Takže otázkou zůstává, zda obchodníci, obchodní řetězce, promítnou tyto snížené ceny od dodavatelů směrem ke konečnému spotřebiteli.
 
Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
Víme, že rok 2022 byl pro řadu potravinářů velmi úspěšný a někteří z nich měli i rekordní zisky. Proč tedy nelze potraviny zlevnit nebo jaký parametr by se podle vás musel změnit, aby ceny konečně klesly?
 
Helena KAVANOVÁmluvčí Potravinářské komory ČR:
Tak rekordní zisky, bych řekla, že je velmi, velmi nadnesené. Potravináři zisky měli, ale jestli je dva až tři procenta zisk z obratu nějaký rekordní zisk, tak to je potřeba si vydiskutovat. Nicméně dosáhli toho mnohdy za cenu například snížením všech investic, zefektivněním výroby a podobně. Co se týče těch parametrů, na které jste se ptala, tak vlastně velmi významným nákladem je cena energií a cena energií v tuto chvíli stále ještě neklesla na tu hladinu, která byla v roce 2019/2020. Je zhruba o polovinu vyšší, takže ne všechny firmy nakupují na spotech, některé mají ceny zafixované a tam určitě k významnému poklesu těch cen energií nedošlo.
 
Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
Paní Kavanová, díky za rozhovor pro Hlavní zprávy. Přeji klidný večer.
 
Helena KAVANOVÁmluvčí Potravinářské komory ČR:
Děkuji za pozvání.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Celý pořad můžete shlédnout zde: