V unijních institucích se rozproudily debaty o reformě bloku. Naposledy měli minulý týden ministři členských zemí na stole návrh francouzských a německých expertů, jak by se mohla EU proměnit. Po reformě volá už delší dobu Evropský parlament, téma rezonuje i v Evropské komisi. V souvislosti s rozšířením Unie o nové členy mluvila o reformě předsedkyně Evropské unie Ursula von der Leyen ve svém nedávném projevu o stavu Unie. Jaké scénáře jsou na stole a může na ně v praxi dojít? Odpovídá Jan Kovář, zástupce ředitele výzkumu pražského Ústavu mezinárodních vztahů.

Zdroj: EURACTIV.cz 

Celý pořad si můžete poslechnout zde:

Ministerstvo zemědělství zrušilo dotační program pro potravinářské firmy pro letošní rok. Vláda plánuje ušetřit přes 10 miliard korun ze státního rozpočtu na zemědělské dotace 

v příštích dvou letech. Ministr zemědělství tvrdí, že firmy s výrazným ziskem by si měly investice zajistit samy.

Vladimír KROC, moderátor:

A co argument Dany Večeřové, že prý firmy, které pobíraly dotace, v porovnání s ostatní podniky v Evropě i ve světě rozhodně nepatří mezi velké.
 
Petr HAVEL, agrární analytik:
 
Tak ano, pohledem ČR i naše největší firmy jsou v porovnání s Evropou nebo se světem vlastně malé, ale toto byl dotační titul, který byl specializován a vytvořen právě pro ty větší, u nás největší potravinářské podniky. Takže samozřejmě zase v konkurenci těch našich menších, byť velkých na naše poměry podniků, tak v konkurenci s evropskou konkurencí je to samozřejmě určitá nevýhoda. Je potřeba možná říci, že do zemědělství jde zhruba 40 miliard dotací ročně, na potravinářství speciálně je to jenom 230 milionů. Čili je to zdaleka ne ani 1 % vůbec podpor, které směřují do agropotravinářského průmyslu. Takže já si zase myslím, že nějaký způsob podpory našich potravinářských podniků by přece jen zachová být měl.
 
 
Zdroj: Radiožurnál 

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu přes 11 tun kuřecího masa z Brazílie kvůli salmonele. Jde o mražená kuřecí prsa v balení o hmotnosti dva kilogramy a kuřecí řízky se stejnou hmotností. Mířily hlavně do stravovacích zařízení. V dnešní tiskové zprávě to uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Kontrola bakterie v mase objevila při mimořádné kontrolní akci zaměřené na drůbeží maso dovážené ze zemí mimo EU. Od začátku září odebrali inspektoři 20 vzorků při 92 kontrolních akcích.

Zdroj: https://www.pribram.cz/clanek/veterinari-naridili-stahnout-z-trhu-pres-11-tun-kureciho-masa/27830/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context

 

Jeden ze supermarketů u nás přestal prodávat kuřecí maso z Ukrajiny. Podle jeho mluvčího byl důvodem nedávný záchyt salmonely právě u produktů z této země. Drůbežářská unie vyzývá i další obchody, aby se zachovaly stejně. Podle některých ekonoma Petra Bartoně jde ale o důkaz toho, že se naši zemědělci bojí levnější zahraniční konkurence.

„V uplynulých týdnech jsme na základě zvýšené poptávky po kuřecím mase doplnili náš sortiment i o kuřecí maso z jiných zemí včetně Ukrajiny,“ uvedl mluvčí obchodního řetězce Tomáš Kubík.

„Konkurence je zdravá, ale pokud mezi jednotlivými zeměmi nejsou srovnatelné podmínky, nejsme schopni cenám ze zemí, jako je třeba Ukrajina, konkurovat,“ zmínil generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy David Bednář.

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/z-ceskeho-supermarketu-mizi-ukrajinske-maso-pry-kvuli-salmonele-ekonom-vidi-duvod-jinde-413449?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context

Celý pořad můžete shlédnout zde:

Kolem másla se toho v posledních letech hodně událo, jeho vysoké ceny se jeden čas staly dokonce předvolebním tématem. Řeší se i kvalita, proto se máslu opakovaně věnuje časopis dTest. Po posledním testování vyslal spotřebitelům dobrou zprávu: žádné máslo vyloženě nepropadlo, hodně bodů sbírala za chuť.

Vyznejte se v názvech

Víte, co kupujete, když do košíku přihodíte tradiční, čerstvé nebo třeba farmářské máslo?

  • TRADIČNÍ MÁSLO je název upravený evropským nařízením č. 1308/2013. Podle definice se jedná o máslo získané přímo z mléka nebo smetany.
  • ČERSTVÉ MÁSLO je speciální kategorie másla zavedená českou vyhláškou č. 397/2016 Sb. Jako ‚čerstvé‘ se smí označovat pouze máslo, od jehož výroby uplynulo méně než 20 dnů.
  • STOLNÍ MÁSLO je takové, které bylo skladováno nejdéle 24 měsíců od data výroby při teplotách –18°C a nižších. Balené stolní máslo se musí spotřebovat do 20 dnů od vyskladnění z mrazírenského skladu.
  • FARMÁŘSKÉ MÁSLO legislativa nezná a nepředepisuje pro něj žádné speciální požadavky. Jde čistě o obchodní název.
  • SELSKÉ MÁSLO rovněž nemá přesně definovaný význam, používá se jako označení pro máslo vyráběné v malých výrobnách.
  • SOLENÉ MÁSLO obsahuje 1 až 2% soli, která tradičně přispívala k delší trvanlivosti. Solené máslo je obvyklé v zahraničí, populární je například v severských zemích.
  • MÁSLO SE SMETANOVÝM ZÁKYSEM býval kdysi speciální druh másla. Dnes se tak označují výrobky obsahující alespoň 75 % mléčného tuku. Vyrábí se z másla, ke kterému se přidává smetana nebo mléko naočkované mlékárenskými kulturami.
  • POLOTUČNÉ MÁSLO (nebo třičtvrtětučné) obsahuje méně tuku, konkrétně 60–62%, respektive 39–41 %.

Více informací a kompletní výsledky najdete na stránkách časopisu dTest.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Pokračující pokles cen zemědělských výrobců, o kterém informoval Český statistický úřad (ČSÚ), je nejvíce vidět u pšenice. Zemědělci ji prodávají i za poloviční cenu oproti loňsku, kdy se v letních měsících ceny přibližovaly až k 9000 Kč za tunu. Klesá i cena mléka, za litr nyní dostávají chovatelé 10,35 Kč, reagoval na údaje ČSÚ mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha. Loni koncem roku i letos v lednu byla podle něho cena přes 13 korun za litr. Pícha také poukázal na to, že spotřebitelské ceny jsou meziročně vyšší. V červenci byla u potravin meziroční míra inflace 9,5 procenta, v červnu to bylo 12 procent.

Pícha zároveň upozornil, že rostou ceny komodit, u kterých je ČR závislá na dovozu, jako jsou ovoce, brambory, zelenina i vepřové maso. "U rostlinných i živočišných komodit se i přes nárůst cen některých z nich dostáváme pod únosnou mez ziskovosti a hrozí, že se pro české zemědělce vedle mléka a masa stanou ztrátovými i komodity jako obiloviny a řepka. Paradoxem je, že rozhodující cena tuzemských zemědělských komodit v měsíčním srovnání neustále klesají, ale v obchodech stále cena roste," dodal.

Ceny v zemědělství meziročně podle ČSÚ klesly o 14,3 procenta, v červnu byly nižší o 13,8 procenta. Ceny výrobců by měly naznačovat budoucí vývoj spotřebitelských cen. Výrazněji klesly ceny v rostlinné výrobě, meziročně o 24,5 procenta, v živočišné výrobě byly vyšší o 1,8 procenta vyšší.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Produkce drůbežího masa v Česku loni klesla o čtyři procenta. Je to první pokles od roku 2013. Vliv na to měla inflace, která změnila spotřebitelské chování. Rentabilitu producentů drůbeže ohrožuje levný dovoz, roste import ze Slovenska i z Ukrajiny. Na jednání sněmovního zemědělského výboru to řekl náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek. Výbor přijal usnesení, ve kterém ministra žádá o intenzivní kontrolu dovozů a zveřejňování výsledků.

Skřivánek uvedl, že loni domácí produkce drůbežího masa pokryla zhruba 60 procent spotřeby. "Do ČR je dováženo také drůbeží maso z Ukrajiny, které je zpracováváno v jiném členském státě, například na Slovensku," doplnil. Levnější produkce ze zahraničí ohrožuje podle ministerstva rentabilitu českých producentů, nejvíce jsou postižení chovatelé kuřat na maso.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Každý den průmyslové podniky doslova chrlí obrovská množství různých dat z výroby, která musí někde skladovat, aby s nimi bylo možné dále pracovat. K tomu lze samozřejmě využít interní servery v rámci vlastní IT infrastruktury, avšak existuje ještě jedna možnost. Posílat svá big data do cloudu a mít tak k dispozici všechny výhody této technologie.

Téměř všechny stroje, na nichž se dnes vyrábí, generují nějaká data. Typicky jde například o údaje z čidel o teplotě, tlaku, otáčkách, vibracích a podobně. Právě tato data jsou pro firmy velmi důležitá, protože na jejich základě mají přehled o tom, zda výroba probíhá v pořádku. Znamená to, že z nich lze zpětně dohledat při reklamaci produktu třeba i celou chybnou šarži, případně je možné sledovat a vyhodnocovat stav výrobních zařízení a optimalizovat tak servisní operace. Zároveň si firmy často ukládají i informace o tom, který díl se kam montoval, a to včetně sériových čísel. Tato data mohou být generována i za pomoci optických kamer a opět se hodí jak pro řešení reklamací, tak pro běžnou kontrolu kvality či pravidelné audity.

Leckteré firmy veškerá tato data ukládají na vlastní servery, a tak s nimi mohou pracovat jen v omezené míře. „Důvodem je to, že jejich IT infrastruktura většinou nemá dostatečný výpočetní výkon pro to, aby nad daty mohla probíhat nějaká složitější analytika. Takže si data většinou uloží, ale jejich potenciál zůstává spíše nevyužitý,“ popisuje běžnou praxi v českých podnicích David Kazda, ředitel divize ERP a CRM systémů ve společnosti Algotech. Pokud se však vedení společnosti rozhodne, že se vydá cestou cloudových služeb, může svá data nejen bezpečně archivovat, ale zároveň na nich nechat pracovat pokročilé algoritmy. Výstupy poté může začlenit například do plánování další výroby nebo je použít pro prediktivní údržbu zařízení či optimalizaci mnoha procesů v celém řetězci výroby.

V cloudu nejsou náročné datové analýzy žádným problémem

Poskytovatelé cloudových služeb totiž mohou firmám nabídnout daleko vyšší výpočetní výkon a exportovaná data je tak možné zpracovávat v reálném čase. Výstupy se navíc mohou okamžitě přenášet na obrazovky ve výrobních halách a odpovědní pracovníci mohou ihned reagovat a upravovat parametry výroby tak, aby zůstávaly optimální. Zároveň tyto cloudové aplikace umí generovat různá upozornění, což je důležité pro obsluhu strojů. „V cloudu je ale také možné použít nástroje Business Intelligence, které dokážou díky prvkům AI a velkému výkonu dělat v reálném čase pokročilé analýzy. Výstupy se poté vizualizují v dashboardu aplikace v podobě různých grafů, trendových křivek a firmy tak mají okamžitě k dispozici podklady, na jejichž základě mohou pracovat na rozvoji společnosti,“ pokračuje David Kazda.

Další výhodou přechodu průmyslových podniků do cloudu je sdílení dat s dodavateli, nebo dalšími články výrobního řetězce bez toho, aby bylo nutné data fyzicky odesílat například pomocí e-mailů. Odpovědní pracovníci tedy sdílí pouze linky, které odkazují na dokumentaci uloženou na serverech v datových centrech. Nejen, že jsou tedy informace dostupné odkudkoliv, jsou také zabezpečené proti případné manipulaci. Nikdo totiž nemůže data žádným způsobem měnit, což zaručuje jejich důvěryhodnost. Firmy samozřejmě mohou tyto linky sdílet i se svými koncovými zákazníky, kteří se například zajímají o technické detaily, případně hledají u výrobce informace o náhradních dílech. Velkým firmám, které mají více výrobních závodů napříč Českem či dokonce v různých zemích a kde montáž probíhá postupně na několika místech, zároveň cloud umožňuje sdílet informace o výrobku. Což v praxi znamená, že už při nakládání rozpracovaného dílu v jednom závodě mají v tom druhém veškerá potřebná data pro to, aby mohli ihned začít s další montáží. Podle Davida Kazdy však bude pro průmysl cloud důležitý i kvůli implementaci strategie ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) do jednotlivých podniků. Firmy budou totiž muset sdílet informace o ekologické zátěži výroby. Půjde například o spotřebu elektřiny, vody, emisí CO2 a podobně. „Tato data budou muset být sdílená s příslušnými státními či evropskými institucemi i zákazníky právě prostřednictvím důvěryhodných a EU schválených cloudů,“ říká na závěr.

Fotografie zdroj: Algotech

Více informací na www.algotech.cz 

Algotech, a. s.

Česká společnost Algotech se už 25 let řadí mezi průkopníky nových technologií. Svými výsledky patří v Česku mezi přední firmy oboru ICT. Nabídka služeb Algotechu je postavena na několika základních pilířích. Tím prvním jsou cloudové služby. Ve svém vlastním datovém centru nedaleko Prahy spravuje Algotech petabyty zákaznických dat a tisíce serverů. Díky tomu společnost garantuje uložení i pohyb dat výlučně na území Česka. Dalším pilířem Algotechu jsou řešení pro call centra. Krom toho se Algotech zabývá systémy pro řízení vztahů se zákazníky (CRM) a podnikovými informačními systémy (ERP). Algotech nabízí svým klientům také vývoj softwarů na zakázku. Celou nabídku služeb a produktů podporuje unikátní pracoviště ServiceDesku, které je dostupné v českém i anglickém jazyce 24/7. V rámci oboru IT i mimo něj odbornost společnosti pokrývá témata kyberbezpečnosti, digitalizace a ochrany osobních údajů včetně GDPR. Mezi klienty Algotechu patří například Komerční banka, Škoda Auto, Český rozhlas, Toyoda Gosei, Moneta Money Bank, Raiffeisen Bank a další. Služby jsou však vhodné i pro menší a středně velké firmy.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

S dodatečnými dotazy a požadavky se neváhejte obrátit na:

Danu Samkovou, mobil: 777 648 997, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Srdečně Vás zveme na expertní setkání Expanze a investice v Rakousku (mimo jiné se zaměřením na spolkovou zemi Dolní Rakousko):

Datum: 18.10.2023, 16:00 - 18:00 hodin

Místo: OPERO, Salvátorská 931/8, 110 00 Praha 1 - Staré Město

Program a registrace: webová stránka akce s online registrací

Čekají Vás individuální diskuze s rakouskými odborníky, informace o možnostech financování a zahájení podnikání v Rakousku. Inspirujte se zkušenostmi zástupců českých společností v Rakousku. Samozřejmě bude také čas na navazování kontaktů. Účast na akci je bezplatná.

Těšíme se na Vaši registraci!

Konference s názvem Zdraví a vitalita včelstev, se koná již tento víkend (30.9-1.10. 2023) v brněnském Mendelově muzeu Masarykovy univerzity (Mendlovo nám. 907/1a, Brno-střed) Mendelova společnost pro včelařský výzkum, z.s. (MSVV).

Konference propojí odborníky s veřejností a nabídne informace o nových přístupech ke zlepšení zdraví a kondice včelstev. Akce otevře veřejnosti témata chovu včel, veterinární péče a bude sledovat souvislosti se zemědělským hospodařením, biodiverzitou a celkovým stavem krajiny. Víkendový program nabídne odbornou konferenci s účastí zahraničních i tuzemských přednášejících, panelové diskuze, promítání filmu Kam mizí včely („The Pollinators“) a praktický workshop výroby domácí kosmetiky z včelího vosku.

Výzkumná pracovnice a odbornice na včelí škůdce a choroby Kaira Wagoner představí nástroj UBeeO pro zlepšení čistícího pudu včel, Geert Stealant a Torben Schiffer sdělí své poznatky s predátory Varroa D. a tuzemští přednášející se podělí o své přístupy a zkušenosti, jak obor včelařství dále rozvíjet směrem ke zlepšení zdraví, vitality a odolnosti našich nejvýznamnějších opylovatelů. Panelová diskuze „Strategie tlumení varroózy v ČR“ otevře prostor pro sdílení a řešení aktuálních témat na poli veterinárních opatření a adaptací včelstev na staré i nové patogeny. „Nedělní diskuze s názvem „Krajina pro včely“ bude reflektovat proměny hospodářských systémů v krajině a jejich vliv na opylovatele,“ říká Jaroslav Bajko, předseda MSVV.

Kontaktní osoba: Ondřej Hampl, ACCEDO Czech Republic Communications s.r.o., Národní 341/23, 110 00 Praha 1
m. +420 775 132 199
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

ZAJÍMÁ VÁS VÝŽIVA DĚTÍ A OBZVLÁŠTĚ VÝŽIVA DĚTÍ S DIETNÍM OMEZENÍM?

CHCETE VĚDĚT, JAK VÝŽIVOU POMOCI DÍTĚTI

  • s alergiemi
  • s intolerancemi
  • s gastrointestinálními onemocněními
  • s neurologickým onemocněním
  • obéznímu?

Vaše odpověď zní ano? Pak právě pro Vás nově otevíráme Kurz nejen pro zdravotníky Výživa dětí a specifika výživy dítěte s dietním omezením

Kurz garantován Českou asociací sester
Místo: ASPIRA Business centre, přímo u metra B Nové Butovice, Praha
Čas: 9,00 – 15,00 h
6 hodin teorie a praktické ukázky

CÍLEM KURZU JE ZÍSKAT ZNALOSTI TÝKAJÍCÍ SE VÝŽIVY DĚTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SPECIFIKA VÝŽIVY NEMOCNÉHO DÍTĚTE

PROGRAM:

  • Výživa v prvních 1000 dnech dítěte
    – Výživa žen v těhotenství
    – Výživa dítěte od narození až do 3 let
  • Specifika výživy dospívajících
  • Specifika výživy nemocných dětí
  • Výživa dětí
    – s potravinovými alergiemi
    – s intolerancemi
    – s gastrointestinálními onemocněními
  • Výživa dětí s neurologickým onemocněním
  • Výživa obézních dětí

KOMU JE ŠKOLENÍ URČENO?

  • pro všechny zdravotníky, rodiče i ostatní, kteří se zabývají výživou dětí se zaměřením na děti nemocné

Cena: 3 490,- Kč vč. DPH

Sleva pro členy Společnosti pro výživu 10 %. Ještě nejste členem? Přihlaste se zde.

Cena kurzu zahrnuje 6 hodin teorie a praktických ukázek v příjemném prostředí. Nápoje a občerstvení po celou dobu kurzu, osvědčení o absolvování kurzu od Společnosti pro výživu garantovaným Českou asociací sester.

Zdroj: https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-deti-a-specifika-vyzivy-ditete-s-dietnim-omezenim-kurz-nejen-pro-zdravotniky/

Konzumace potravin v kontextu zdravé výživy a udržitelného zemědělství

Pořadatel:
Ministrstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu

Termín akce:
17. 10. 2023 (úterý)
9:30 – 12:30

Místo konání:
Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1

Účast na semináři je zdarma, předchozí registrace je nutná (do 13. 10. 2023).

Na semináři vystoupí panel expertů, kteří se zaměří na téma zdravé výživy a udržitelného zemědělství v kontextu konzumace živočišných a rostlinných produktů. Proběhne diskuze ohledně výhod a možných rizik spojených s konzumací živočišných produktů z hlediska lidského zdraví a environmentální udržitelnosti.

Více podrobností  a registraci  naleznete na webových stránkách Ministerstva zemědělství.

Program semináře najdete zde:

 

  • Pořadatel:

    Společnost pro výživu, z.s.
    organizačně zajišťuje
    výživaservis s.r.o.

    Termín akce:
    3. října 2023

    Místo konání:
    Praha
    Konferenční sál SVS ČR
    Slezská 100/7, Praha 2

  • Závaznou přihlášku proveďte do 1. října 2023.
  • Cena zahrnuje odborné přednášky a občerstvení po celou dobu konference.

 

PROGRAM KONFERENCE

A) Některé nebezpečné neinfekční složky výživy
B) Od teoretických k praktickým aspektům dietního stravování
C) Cílená redukce hmotnosti
D) Co nás profesně trápí či podporuje (workshop)

8.15 – 9.00 Registrace účastníků
9.00 Oficiální zahájení konference

A) Některé nebezpečné neinfekční složky výživy

1) Ing. Jitka Götzová, Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství ČR
Rizika neinfekčních kontaminantů potravin.
9.00 – 9.20

2) Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., SPV, VŠCHT
Vznik nežádoucích látek při kulinářské úpravě potravin.
9.20 – 9.40

3) Ing. Beverly Hradecká, Ph.D., VŠCHT Praha
Procesní kontaminanty v cereálních výrobcích.
9.40 – 10.00

4) MUDr. Eva Kudlová, CSc., Ústav hygieny a epidemiologie, 1. lékařská fakulta UK Praha
Procesně zpracované potraviny a rizika jejich konzumace.
10.00 – 10.20

5) Mgr. Monika Vychytilová, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno
Domácí zelenina: obsah esenciálních a toxických prvků.
10.20 – 10.40

6) Ing. Matěj Malý, VŠCHT Praha
Hexahydrokanabinol (HHC), psychotropní složka v různých výrobcích nabízených na českém trhu.
10.40 – 11.00

7) Doc. MUDr. František Novák, Ph.D., 4. Interní klinika, 1. lékařská fakulta UK Praha
Alternativní kanabinoidy nejsou bez rizik: kazuistiky z jednotky intenzivní péče.
11.00 – 11.20

Diskuse k přednáškám 11.20 – 11.30

Přestávka 11.30 – 11.40

B) Od teoretických k praktickým aspektům výživy

8) Mgr. Bc. Jan Konvička, MUDr. Marcela Káňová, Ph.D., Mgr. Karin Petřeková, Ph.D., Mgr. Nadezhda Borzenko, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita
Vliv nutriční intervence na změny kostní denzity a složení těla u sportovců s rizikem nízké energetické dostupnosti.
11.40 – 12.00

9) Ing. Bc. Petra Koutná, Mgr. Nadezhda Borzenko, Mgr. Karin Petřeková, Ph.D., Mgr. Bc. Jan Konvička, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita
Práce s pacienty s poruchami příjmu potravy v nutriční poradně: příklady z praxe
12.00 – 12.20

10) Ing. Václav Tesař, DiS., Univerzita Tomáše Bati, Zlín
Využití nízko-sacharidového a vysoko-tučného stravovacího režimu u pacientu s onemocněním diabetes mellitus.
12.20 – 12.40

11) Bc. Eliška Jemelková, Mgr. Nadezhda Borzenko,  Lékařská fakulta, Ostravská univerzita
Fenomén přejídání z pohledu nutriční terapie.
12.40 – 13.00

Diskuse k přednáškám 13.00 – 13.10

Přestávka na oběd 13.10– 13.40

C) Cílená redukce hmotnosti

12) MUDr. Václava Kunová, SPV
Současně užívané moderní diety k redukci hmotnosti – jejich přínosy a rizika.
13.40 – 14.00

13) MUDr. Petr Tláskal, CSc., FN Motol, SPV
Redukce hmotnosti a změny tělesného složení v účinku konzumace vybraných složek výživy a působení střevní mikrobioty.
14.00 – 14.20

14) Mgr. Aneta Sadílková, 3. interní klinika, VFN Praha
Praktické zkušenosti s cílenou nutriční edukací obézních pacientů.
14.20 – 14.40

15) Mgr. Lea Vršecká, Fitness Clinic, Praha
Význam silového cvičení u obézních klientů a jeho správné zařazení do zdravého životního stylu.
14.40 – 15.00

16) Mgr. Bc. Jana Marková, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno
Stigmatizace obézních osob ve zdravotnictví
15.00 – 15.20

Diskuse k přednáškám 15.20 – 15.30

Přestávka 15.30 – 15.40

D) Co nás profesně trápí či podporuje (workshop)

17) Mgr. Věra Andrášková, Masarykův onkologický ústav Brno, Sekce nutričních terapeutů ČAS
Jsou pro nás, nutriční terapeuty, DRG markery důležité?
15.40 – 16.00

18) Mgr. Marieta Baliková, FN Motol, SPV, Sekce nutričních terapeutů ČAS
Problematika práce nutričního terapeuta ve stravovacím provozu.
16.00 – 16.20

19) Bc. Hana Barešová, FN Hradec Králové
Úloha nutričního terapeuta při výběru nového stravovacího softwaru.
16.20 – 16.40

Diskuse k přednáškám 16.40 – 17.00
Závěr konference

Změna v programu vyhrazena

Potravinářská nadnárodní společnost Danone uzavřela partnerství s Chr. Hansen s cílem prosazovat inovace v oblasti mléčných výrobků i jejich rostlinných imitací s využitím biotechnologických řešení. Partnerství se zaměří zejména na zvýšení funkčnosti inovací, na zlepšení zdraví spotřebitelů, posilování udržitelnosti a výzkum střevního mikrobiomu. Danone v rámci svých závazků do roku 2050 předpokládá, že se může – a bude o to usilovat – dostat k nulové produkci mléčných výrobků, samozřejmě za cenu kompenzací a investic do vývoje a produkce jejich imitací.

Více informací zde a zde.

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu pořádají u příležitosti Světového dne výživy 2023 seminář

„Konzumace potravin v kontextu zdravé výživy a udržitelného zemědělství,

který se uskuteční 17. října 2023 od 9:30 do 12:30 v prostorách Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17.

Účast na semináři je zdarma, předchozí registrace je nutná (do 13. 10 2023).  Více informací zde

Na semináři vystoupí panel expertů, kteří se zaměří na téma zdravé výživy a udržitelného zemědělství v kontextu konzumace živočišných a rostlinných produktů. Proběhne diskuze ohledně výhod a možných rizik spojených s konzumací živočišných produktů z hlediska lidského zdraví a environmentální udržitelnosti. 

21 September 2023

Potravinářská komora České republiky a 

Česká technologická platforma pro potraviny 

každý rok pořádají soutěž o nejlepší inovativní potravinářský výrobek. 

Letos se do soutěže přihlásilo 23 společností se 40 potravinářskými výrobky. 

Cílem soutěže je podpora českých potravin a výrobců a prezentace vítězných výrobků jak v České republice, tak i mezinárodně.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ve středu 13. září 2023 se konala v Praze v Národní technické knihovně sedmá výroční konference o reformulaci potravin. 

Konference byla určena pro všechny, kteří se zajímají o reformulaci potravin a vzdělávání v oblasti zdravého životního stylu a výživy. 

Na konferenci se sešli potravináři, zástupci státní správy, odborníci z výzkumných ústavů a vysokých škol, zástupci potravinářských svazů, asociací, spolků a komor, 

studenti a další zájemci o témata inovací a reformulací.

Zdroj: Právo, sobota 16.9.2023

pravo-olomoucko-a-zlinsko_2023-09-16_strana-15.jpg

21 September 2023

Ve čtvrtek 7. září 2023 se konalo jednání Komoditní rady pro mák 

při Agrární komoře ČR,  kde byla diskutována témata týkající se zemědělské politiky EU a 

legislativy ohledně obsahu opiových alkaloidů v máku. 

Byly také prezentovány výsledky kontrol máku a makových produktů, které se zaměřovaly na zdravotní nezávadnost a jakost. 

Letošní sklizeň máku byla ovlivněna nepříznivým počasím, a proto se očekává nižší výnosy.

Zdroj: Zemědělec 38/2023

21 September 2023

Další odborníci se přidávají k výzvě, aby se u přírodních vod nezvyšovala daň z přidané hodnoty z 15 na 21 procent. Výzvu vládě a poslancům dnes zveřejnil Svaz minerálních vod,

jehož názor podpořili zdravotníci, výživoví poradci i představitelé Svazu obchodu a cestovního ruchu nebo Sdružení českých spotřebitelů.

Výzvu s podpisy podporovatelů má ČTK k dispozici. Ve středu doporučil nezvyšovat DPH u přírodních vod i parlamentní výbor pro zdravotnictví.

Zařazení přírodních vod mezi potraviny s vyšším DPH je součástí vládního konsolidačního balíčku. Za nelogické to považuje například i koaliční poslanec Jan Kuchař (za STAN). "Navrhované úpravy sazeb DPH zvýší koncovou cenu potravin s prokazatelně blahodárnými účinky na lidský organismus a zároveň, zcela proti podporovaným zásadám států i odborníků,

sníží koncovou cenu u všech ostatních potravin včetně pochutin a cukrovinek. Tedy komodit, kvůli nimž musela vzniknout takzvaná Pamlsková vyhláška regulující jejich prodej ve školách.

Jde tedy o zcela nelogický, nesystematický a nevysvětlitelný krok," uvádí ve své výzvě Svaz minerálních vod. Výbor pro zdravotnictví ve středu podle Kuchaře odsouhlasil, aby vláda "měla

na zřeteli dopady zvýšení sazeb pro balené přírodní minerální a pramenité vody, kojenecké vody a vody z přírodních léčivých zdrojů a to zejména s ohledem na zdraví prospěšné a léčivé

účinky užívání těchto vod občany České republiky". A také, aby zvážila zařazení těchto vod mezi potraviny ve snížené sazbě daně z přidané hodnoty.

21 September 2023

„Chceme být apolitičtí, současnou politickou reprezentaci nechceme vnímat jako své nepřátele, nicméně někdy máme, troufnu si říci oprávněný pocit, že oni za nepřátele považují nás. Nás produkční zemědělce,“ uvedl Doležal.

Původně chtěla vláda v rámci konsolidačního balíčku ušetřit za dva roky v zemědělství 10 miliard, nakonec to vypadá na snížení o tři miliardy korun, mimo jiné v penězích pro lesníky nebo na vodní hospodářství.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-dolezal-agrofert-zisk.A230921_092655_ekonomika_drh

Celý článek si můžete přečíst zde:

21 September 2023

Irský ministr zdravotnictví Stephen Donnelly schválil dne 22/05/2023 zákon o veřejném zdraví, kterým Irsko jako první země na světě zavede zdravotní varování před možným rizikem vzniku onemocnění jater a smrtelných variant rakoviny na etiketách alkoholických nápojů. Varování by měla být podobná těm, které známe z krabiček cigaret. Nová pravidla vstoupí v platnost po tříletém přechodném období od 22/05/2026. Irská vyhláška je kritizována řadou evropských zemí s ohledem na možné ohrožení fungování jednotného trhu. Evropské politické centrum, Stálý výbor evropských lékařů i Irsko samotné jsou ale toho názoru, že by se stejná pravidla měla zavést v celé Evropské Unii. Evropská komise se zatím k návrhu na celoevropské zavedení podobného značení nevyjádřila, už v únoru 2021 ale vydala Plán EU pro boj proti rakovině, ve kterém cílí kromě tabáku a červeného a zpracovaného masa právě na zmiňované alkoholické nápoje.

Více informací zde.

21 September 2023

Evropská Unie v říjnu 2021 rozhodla (zde) o poskytnutí finančních prostředků z ozdravného Covid balíčku ve výši 2 miliony EUR dvěma nizozemským firmám pracujícím na zlevnění a zvýšení udržitelnosti laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso. Společnosti (Nutreco a Mosa Meat) se přitom zabývají produkcí laboratorně pěstovaného hovězího masa pro komerční účely. V uplynulých týdnech pak Komise podpořila v rámci Horizon Europe projekt Hydrocow zaměřený na vývoj syrovátkové bílkoviny z oxidu uhličitého a vodíku za pomocí elektřiny, projekt bude financován 5,5 miliony EUR (zde). Cílem projektu je zkonstruovat mikroba, který bude schopen přeměnit oxid uhličitý a vodík vyrobený z vody pomocí elektřiny na beta-laktoglobulin, hlavní složku mléka, a tím umožnit vyrábět imitace mléka zcela bez krav. V uplynulém týdnu pak evropská média informovala o dalším projektu, který Evropská komise podpoří z evropských finančních prostředků. Jedná se o projekt zaměřený na odstraňování bariér, které aktuálně brání velko-objemné produkci laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso. Výzkumníkům z Německa, Izraele a Velké Británie tak Evropská komise rozpočtem 1,8 milionu EUR plánuje pomoci komercializovat produkci laboratorně pěstovaných proteinů. Projekt spadá pod EIT Food, jeho cílem je mj. snížit náklady na sérum potřebné pro produkci laboratorně pěstovaných imitací.

Více informací zde.

21 September 2023

Sedmnáct zemí světa (Brazílie, Argentina, Bolívie, Kolumbie, Ekvádor, Guatemala, Honduras, Mexiko, Paraguay, Peru, Dominikánská republika, Indonésie, Pobřeží slonoviny, Ghana, Malajsie, Nigérie a Thajsko) vyzvalo ve společném dopise Evropskou unii k přehodnocení nových evropských předpisů proti odlesňování, které zakazují třetím zemím dovážet do EU výrobky z odlesněných oblastí. Podle signatářů dopisu jsou nová pravidla trestající a diskriminační, protože neumožňují flexibilitu zemím, které se již zavázaly k řadě cílů v oblasti životního prostředí. Třetí země žádají Evropskou komisi k nápravě právních předpisů a zmírnění nejškodlivějších dopadů v nadcházejících pokynech k provádění zákona. Například sektor kávy není podle poslední zprávy (zde) na provádění zákona připraven, neboť postrádá prostředky a údaje pro splnění podmínek sledovatelnosti zboží. Dle zprávy tak hrozí zvýšení cen a poškození malých zemědělců ze třetích zemí kvůli jednodušší dosledovatelnosti velkých zemědělců. Zákon proti odlesňování bude účinný od 30/12/2024.

Více informací zde.

19 September 2023

Vláda navrhuje zvýšení sazby DPH na minerální, pramenitou a kojeneckou vodu na 21%, zatímco sazba DPH na cukrovinky by se snížila na 12%. 

Tato změna vyvolává nesouhlas mezi výrobci vod a spotřebiteli, kteří si myslí, že by měly být vody zdaněny stejně jako sladké limonády. 

Vláda se dosud nevyjádřila k důvodům tohoto kroku.

Zdroj: www.tydenikeuro.cz

Česká technologická platforma pro potraviny, Ministerstvo zemědělství ČR, Státní veterinární správa ČR a Vyšší odborná škola lesnická a Střední lesnická škola Bedřicha Schwarzenberga v Písku si Vás dovolují pozvat na odborný seminář na téma Výsledky kontrol zdravotního stavu ulovené volně žijící zvěře a zkušenosti ze systému práce proškolených osob, nové hrozby nákaz u volně žijící zvěře, zákon o myslivosti a legislativní novinky, který se bude konat dne 18. října 2023 v aule VOŠL a SLŠ B. Schwarzenberga v Písku, Lesnická 55

 
19 September 2023

Vážené dámy, vážení pánové,

Úřad vlády ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR Vás zvou k účasti v podnikatelské delegaci vedené prezidentem SP ČR Janem Rafajem, která bude doprovázet předsedu vlády Petra Fialu na jeho cestě po vybraných afrických zemích ve dnech 3. až 11. listopadu 2023. Během této cesty je plánováno navštívit Etiopii, Keňu, Angolu, Ghanu a Pobřeží slonoviny. 

Harmonogram cesty bude zahrnovat byznys fóra a B2B networking/matchmaking v hlavních městech navštívených zemích a další doprovodné programy, které umožní navázání kontaktů s místním podnikatelským prostředím a zároveň pochopit jejich specifika. Účast v této podnikatelské misi je určena pro firmy a organizace, které již mají stávající, či začínající konkrétní projekty ve vybraných zemích. 

Pro firmy a organizace, které se zúčastní celé cesty a poletí celou trasu vládním speciálem činí záloha na účastnický poplatek 129 000 Kč bez DPH (pro členské firmy SP ČR a členy kolektivních členů SP ČR je 10% sleva). 

Do všech zemí, které jsou v rámci této cesty plánovány, je třeba platné vízum. Z tohoto důvodu je možnost přihlášení omezena pouze do tohoto pátku, tj. 15. 9., s nutností dodání cestovního pasu, potvrzení o očkování proti žluté zimnici a podkladů pro víza do sídla SP ČR na Praze 9 do pátku 22. 9. 

Všechny podrobnosti k této významné cestě a formuláře pro přihlášení naleznete na webu SP ČR zde

V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte tým SP ČR na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

S přátelským pozdravem,

Ing. MIROSLAV VESELKA, MBA
Manažer vnějších vztahů

Garant podnikatelských misí

Manažer Klubu SP ČR

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR
Sekce vnějších vztahů
Freyova 948/11 | 190 00 Praha 9

Mobil: +420 225 279 402
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | www.spcr.cz

twitter | LinkedIn | YouTube | Instagram

Svaz průmyslu a dopravy ČR je nejsilnější zaměstnavatelský svaz sdružující klíčové odvětvové svazy a významné firmy v České republice.
SPCR LOGO
Tato zpráva má jen informativní charakter. Obsah této zprávy odesílatele nezavazuje a odesílatel nemá v úmyslu touto zprávou uzavřít smlouvu, přijmout nabídku, potvrdit uzavření smlouvy ani nezakládá předsmluvní odpovědnost jejího odesílatele, ledaže je odesílatelem ve zprávě uvedeno výslovně jinak. Informace o zpracování a ochraně osobních údajů jsou k dispozici na https://www.spcr.cz/o-nas/ochrana-osobnich-udaju

 

 

Veškeré informace najdete zde:

19 September 2023

Ve více než 60 % školních jídelen se výrazně přesoluje. Na konferenci Potravinářské komory ČR na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Hygienická služba ČR už v dubnu upozorňovala na to, že monitoring ve 165 školních jídelnách v loňském roce ukázal, že jen 11 procent z nich dodržuje standardy doporučené Světovou zdravotnickou organizací.

Češi jsou podle ní stále zvyklí solit více, než je nutné. Řada lidí například jídlo solí i předtím, než ho vůbec ochutná, poznamenala. Upozornila na to, že když se děti naučí jíst velmi slaná jídla v nízkém věku, budou v tom pokračovat i v dospělosti. „Ve většině školních kuchyní se sůl vůbec neváží, solí se podle chuti, takže dávka soli v mnoha případech závisí na tom, na co jsou kuchařky zvyklé,“ doplnila Svrčinová. Jako problematické označila také to, že školní kuchyně neumí nahrazovat při dochucování sůl například kořením nebo bylinkami. Poznamenala, že v jednom roce nelze obejít všechny školní jídelny, protože v ČR je téměř 9000 školních kuchyní a podobných zařízení. Svrčinová také uvedla, že hygienici se při kontrolách setkali s tím, že většina školních jídelen vaří z ekonomických důvodů i pro externí strávníky. Přes víkendy také školní kuchyně využívají cateringové firmy, doplnila. O potřebě rozvoje vzdělávání v oblasti stravování mluvila na konferenci řada řečníků. Místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Věra Adámková hovořila mimo jiné o tom, že v povědomí o správném stravování jsou velké mezery. Adámková je také přednostkou pracoviště preventivní kardiologie v pražském IKEM a upozornila na to, že strava je součástí léčby i závažných nemocí a často se vliv stravování bagatelizuje.
 
Zdroj: Učitelské noviny, Roč.126, č.31/2023, str. 27. 
Země živiteklka