20 May 2022
Úřad EFSA a ECDC aktualizovaly své předchozí rychlé hodnocení z 12. 4. 2022.

 
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovaly své hodnocení publikované dne 12. dubna 2022, související s hlášením případů onemocnění způsobených bakterií Salmonella typhimurium v řadě zemí a souvisejících s čokoládovými výrobky společnosti v jejím belgickém závodě.

Počet nahlášených případů onemocnění způsobených baktérií Salmonella Typhimurium činil k 12. květnu 2022 celkem 324 v EU/EHP a Spojeném království (včetně pravděpodobných i potvrzených případů). Počet hlášených případů nyní již vykazuje klesající tendenci. Případy byly hlášeny ve dvanácti zemích EU/EHP (Rakousko, Belgie, Dánsko, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Španělsko a Švédsko), plus Spojené království, Švýcarsko, Kanada a USA. 

Dne 8. dubna 2022 zastavil Úřad pro bezpečnost potravin v Belgii výrobu čokoládových výrobků v závodě, ve kterém byla zjištěna přítomnost konkrétních kmenů bakterie Salmonella Typhimurium.

V zemích, do kterých byly distribuovány čokoládové výrobky z identifikovaného belgického závodu, byly všechny  tyto výrobky ztaženy z trhu. Příslušné vnitrostátní orgány odpovídající za bezpečnost potravin v jednotlivých zemích publikovaly veřejná oznámení a varování spotřebitelům.


Společné hodnocení úřadu EFSA a střediska ECDC - první aktualizace


Původní souhrnná zpráva úřadu EFSA a ECDC týkající se šetření případů způsobených bakterií Salmonella typhimurium


Doplňující informace k tématu lze nalézt rovněž na následující adrese: Salmonella | EFSA (europa.eu)

Autor: EFSA

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/nakazy-bakterii-salmonella-ve-vice-zemich-spojene-s-cokoladovymi-vyrobky-aktualizace-setreni.aspx

 

20 May 2022
Ceny v restauracích stále rostou. Kvůli nákladnějšímu provozu zdražila řada podniků v posledních měsících o deset až dvacet procent a k dalšímu navyšování se chystají. Podle dat, která má Aktuálně.cz k dispozici, byla před pandemií koronaviru průměrná útrata na účtenku o 50 korun nižší, než je teď. Zdražování se podepisuje i na návštěvnosti restaurací. Ta totiž čísel roku 2019 stále nedosáhla.

“Prakticky každý týden nám na e-mail přicházejí informace od dodavatelů o navyšování cen surovin,“ popisuje pro Aktuálně.cz Filip Hausknecht z pražského Bistra Střecha, které zaměstnává lidi bez domova či po výkonu trestu.

„Naše restaurace má od začátku nastavené velmi nízké ceny, a hlavně tedy marže, protože jedním z našich cílů bylo nabídnout rostlinnou stravu za dostupné ceny. V dnešní situaci je to však neudržitelné a plánujeme proto v následujících týdnech zdražit zhruba o osm až deset procent,“ pokračuje.

Podobně mluví Roman Meixner, manažer pražské restaurace Pivo Karlín. „Od začátku roku se kvůli různým faktorům muselo zdražit cca o deset procent. Odliv zákazníků způsobený inflací a následným zdražováním nejspíš teprve pocítíme,“ podotýká.

K navýšení cen se uchýlila dle vyjádření pro Aktuálně.cz například i síť veganských restaurací Dhaba Beas, která má pobočky také v dalších českých městech. „Museli jsme zdražit,“ uvedl pro Aktuálně.cz jeden ze zakladatelů Tomáš Dudka.

Průměrná útrata roste

Zdražování zasáhlo v uplynulých měsících celé Česko, inflace v dubnu zrychlila už na 14,2 procenta a podle ekonomů zamíří ještě výš. Růst cen je patrný na cenách potravin, energií, nájmů i pohonných hmot. Konkrétně restauracím tak rostou náklady na suroviny i běžný provoz.

Jak ukazují aktuální data společnosti SaltPay, která restauracím dodává pokladní systémy, zvyšování cen lze pozorovat hlavně od konce května 2021, kdy se po mnohaměsíčních covidových restrikcích podniky otevřely veřejnosti. Zatímco v červnu 2021 činila průměrná útrata na účtenku necelých 216 korun, v lednu letošního roku to bylo více než 260 korun a dubnu už přes 270 korun.

„V dubnu lidé v restauracích nechali zhruba o dvě procenta víc peněz na jednu účtenku než v lednu 2022, ve srovnání s loňským dubnem, kdy ale fungovala pouze výdejní okénka, je to dokonce o 31 procent víc,“ dodává mluvčí SaltPay Jana Kohoutová.

Tržby jsou vyšší než před pandemií

Zdražování restaurací je patrné i na nárůstu jejich tržeb, které ve většině krajů v porovnání s předchozími třemi roky rostou. Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku, kdy ovšem mohly mít otevřené pouze výdejní okénko, jde o více než 47 procent. V porovnání s předcovidovým rokem 2019 jsou pak tržby vyšší v průměru o 8,12 procenta.

Kohoutová přitom upozorňuje, že i když hospodským rostou tržby, neznamená to automaticky vyšší zisk. „Rostou jim náklady – ceny potravin, energií i dalších dodavatelských služeb a zboží. Je potřeba si uvědomit, že restaurace poskytují službu, za kterou je potřeba zaplatit, a také z něčeho musí fungovat. Pokud za pokrm v restauraci dáte podobnou částku, na kterou vás vyjde doma, je něco v nepořádku,“ domnívá se mluvčí SaltPay.

Návštěvníků restaurací je méně

Na růst cen nakonec ukazuje také fakt, že přestože teď lidé utrácejí v restauracích v průměru stále více, návštěvnost se na předcovidová čísla roku 2019 zatím nevrátila.

V prvním čtvrtletí letošního roku zavítalo do restaurací o pět procent lidí méně než ve stejném období roku 2020 a o necelých 16 procent méně než v roce 2019. Konkrétně teď v dubnu sice návštěvnost restaurací mírně vzrostla, oproti předcovidovému dubnu roku 2019 jde ale stále o 13procentní úbytek.

„Ani Velikonoce nezafungovaly tolik, jak by si asi mnozí hospodští přáli. Zkasírovali zhruba o čtvrtinu hostů méně než před příchodem pandemie,“ dodává Kohoutová.

Faktorů, kvůli kterým lidé nechodí do restaurací tolik jako před pandemií, je několik – lidé si od častých návštěv podniků během pandemie často odvykli, vzhledem k růstu cen také postupně přiškrcují své výdaje. „Počty turistů v turisticky atraktivních městech, například v Praze nebo Brně, stále nedosahují takových čísel jako před pandemií. Podnikům tito zákazníci přirozeně chybí,“ upozorňuje dále Kohoutová.

Lidé si na zdražování zvykli, tvrdí analytici

Zdražování v restauracích mezitím pokračuje dál. Jak ukazují nejnovější data Českého statistického úřadu, v odvětví stravování a ubytování ceny v dubnu vzrostly meziměsíčně o čtyři procenta.

Důvodem je podle analytiků i to, že Češi všudypřítomné zdražování jednoduše akceptovali. „Jedná se o potvrzení obav České národní banky, že silné zůstávají i poptávkové tlaky, tedy že spotřebitelé jsou nadále ochotni tolerovat zdražování i v oblastech, které nepatří mezi základní životní potřeby,“ podotýká analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Přesnější představu o vývoji cen nabízí spotřební koš, který statistikům poskytuje údaje o cenách a míře inflace u nákupů běžné domácnosti.

Podle něj například smažený řízek s přílohou meziročně podražil skoro o 29 procent na 186 korun. Cena smaženého sýru vzrostla podobně, a to na 158 korun. A například guláš podražil o více než čtvrtinu až na 162 korun.

Autor: aktualne.cz

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/rizek-zdrazil-o-tretinu-smazak-stoji-uz-158-korun-data-ukazuji-rust-cen-v-hospodach

19 May 2022

Letošní ročník workshopu MEMPROPO 2022 se uskuteční na VŠCHT Praha na Ústavu chemie ochrany prostředí ÚCHOP. ÚCHOP se zaměřuje na ochranu životního prostředí technologiemi, které neustále rozvíjí. Jedná se zejména o membránové separace, termodesorpce, in situ chemické oxidace, aplikace nanoželeza a venting (odsávání půdního vzduchu s parami těkavých látek obsažených v zeminách). Na membránových separacích se podílí jeden z velmi aktivních členů organizačního týmu MEMPROPO, a to Ing. Marek Šír, Ph.D. I díky jeho aktivitě se letošní ročník koná právě v prostorách ÚCHOP na VŠCHT Praha.
Letošní ročník se uskuteční dne 12.října 2022 v prostorách ÚCHOP na VŠCHT Praha. Program workshopu je následující:
8,00 – 9,00 – registrace účastníků workshopu v přednáškovém sále
9,00 – 9,05 – zahájení workshopu
9,05-10,35 – přednášky
10,35-10,55 – přestávka na občerstvení
10,55-11,55 – přednášky
11,55-12,10 – závěr

 

Podrobnosti zde.

19 May 2022

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně zjistili šest zásilek potravin rostlinného původu, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost koktejlu až sedmi pesticidních látek v nadlimitním množství. U dvou vzorků rozbor potvrdil použití velmi silného insekticidu carbofuran, který pro své nežádoucí účinky EU od r. 2008 zakázala.

Celková hmotnost zjištěných nevyhovujících potravin je přes 641 kg. Jedná se o následující potraviny původem z Kambodže:

  • RED CHILLI, označení šarže: Lot No. C030, dovozce: MN FOOD s.r.o., Ve Smečkách 604/5, Praha 110 00, Česká republika, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 168,4 kg.

Analýza v akreditované laboratoři v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: carbofuran v množství 0,007 miligramů na kilogram (mg/kg limit: 0,002 mg/kg), ethion v množství 0,027 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg), triazophos v množství 0,12 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

  • RED CHILLI, označení šarže: Lot No. 15WE, dovozce: PTTAN s.r.o., Libušská 319/126, Praha 142 00, Česká republika, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 76 kg.

Analýza v akreditované laboratoři v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: diafenthiuron v množství 0,099 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg), chlorfenapyr v množství 0,094 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

  • Krapao (Holy Basil), označení šarže: Lot No. 15WED, dovozce: PTTAN s.r.o., Libušská 319/126, Praha 142 00, Česká republika, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 112 kg.

Analýza v akreditované laboratoři v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: carbofuran v množství 0,70 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg), carbendazim a benomylv množství 0,36 mg/kg (limit: 0,1 mg/kg), chlorfenapyr v množství 0,26 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg), propiconazol v množství 0,27 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg).

  • Red Chilli, označení šarže: Lot No: 13WE, dovozce: PTTAN s.r.o., Libušská 319/126, Praha 142 00, Česká republika, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 88 kg.

Analýza v akreditované laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: chlorfenapyr v množství 0,10 mg/kg (limit 0,01 mg/kg) a chlorfluazuron v množství 0,032 mg/kg (limit 0,01 mg/kg).

  • Parsley (Koriandr nať), označení šarže: Lot No: 13WE, dovozce: PTTAN s.r.o., Libušská 319/126, Praha 142 00, Česká republika, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 81 kg.

Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: chlorfenapyr v množství 0,15 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg), chlorothalonil v množství 0,55 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg), fipronil v množství 0,093 mg/kg (limit: 0,005 mg/kg), hexaconazole v množství 0,16 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg), lufenuron v množství 0,25 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg), permethrin v množství 0,52 mg/kg (limit: 0,05 mg/kg), profenofos v množství 3,1 mg/kg (limit: 0,05 mg/kg).

  • Rambutan, označení šarže: Lot No: 13WE, dovozce: PTTAN s.r.o., Libušská 319/126, Praha 142 00, Česká republika, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 116 kg.

Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: buprofezin v množství 0,036 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg), cypermethrin v množství 8,7 mg/kg (limit: 0,05 mg/kg), lambda cyhalothrin vč. gama cyhalothrinu v množství 0,042 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

Nevyhovující šarže inspektoři SZPI nařídili stáhnout tržní sítě.

S kontrolovanými osobami zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty.

O zjištění podobného charakteru informovala SZPI v TZ dne 21. 3. 2022 a TZ dne 7. 3. 2022.

Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

18. 5. 2022

19 May 2022

Praha 18. května (ČTK) - Vláda rozdělí mezi zemědělce, kteří čelí zdražování energií a surovin, 540 milionů korun ze státního rozpočtu. Dalších 270 milionů Kč získala ČR z EU na podpůrná opatření už na konci března. Peníze dostanou chovatelé prasat, drůbeže, výrobci mléka nebo pěstitelé jablek a brambor. Návrh ministerstva zemědělství dnes schválila vláda. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Částku, kterou vláda rozdělí mezi zemědělce, již odsouhlasila rada ekonomických ministrů. Mimořádnou podporu od EU lze ze státního rozpočtu kofinancovat o 200 procent. "Díky těmto penězům pomůžeme zemědělcům, kteří jsou nejvíce zasaženi narušením trhu, a kteří se podílejí na zajištění potravin pro naše obyvatele," uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Zemědělci dostanou dohromady 810 milionů korun ze státního i evropského rozpočtu. Peníze mají směřovat do nejvíce ohrožených odvětví. Firmy se potýkají hlavně s vysokými cenami energií nebo například hnojiv, z nich některá zdražila meziročně více než čtyřnásobně.

Podle dat Českého statistického úřadu v dubnu zrychlil meziroční růst cen zemědělských výrobců 35,3 procenta a byl tak nejvyšší od začátku sledování v roce 1992. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o polovinu, v živočišné výrobě o 17,8 procenta. Ceny olejnin stouply meziročně skoro o dvě třetiny, obiloviny podražily o 51,2 procenta, ceny skotu stouply o téměř 26 procent. Brambory zdražily o 15,2 procenta, zelenina o 13,6 procenta. Ceny ovoce byly naopak nižší o 13,8 procenta.

V Česku v letošním prvním čtvrtletí po roce a tři čtvrtě také klesla výroba masa. Snížila se meziročně o 1,5 procenta na 111.669 tun. Nejvýrazněji klesla u hovězího, méně bylo také drůbežího a vepřového. Na dlouhodobém minimu zůstávají ceny jatečných prasat.

zaz rdo

18 May 2022

Podle směrnice o tabákových výrobcích 2014/40/EU a potažmo dle zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a vyhlášky č. 261/2016 Sb., o tabákových výrobcích musí výrobce a dovozce splnit informační povinnost
u tabákových výrobků, které uvádí na trh v ČR. Součástí oznámení jsou rovněž informace o seznamu složek, úrovni emisí či údaje týkající se objemů prodeje tabákových výrobků. Požadované informace jsou předávány SZPI prostřednictvím elektronické vstupní brány EU-CEG.

SZPI informace poskytnuté výrobci a dovozci tabákových výrobků zveřejňuje na svých internetových stránkách s výjimkou těch, které budou výrobcem nebo dovozcem označeny jako obchodní tajemství.

Příloha: Seznam tabákových výrobků a bylinných výrobků určených ke kouření oznámených dle zákona
č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

Předchozí verze:

TV_VEREJNOST_UNOR_2022_CZ
TV_VEREJNOST_LISTOPAD_2021_CZ
TV_VEREJNOST_CERVEN_2021_CZ
TV_VEREJNOST_UNOR_2021_CZ
TV_VEREJNOST_LISTOPAD_2020_CZ
TV_VEREJNOST_RIJEN_2020_CZ
TV_VEREJNOST_KVETEN_2020_CZ
TV_VEREJNOST_LEDEN_2020_CZ
TV_VEREJNOST_RIJEN_2019_CZ
TV_VEREJNOST_CERVENEC_2019_CZ
TV_VEREJNOST_UNOR_2019_CZ
TV_VEREJNOST_RIJEN_2018_CZ

 
18 May 2022

Olomouc 17. května (ČTK) - Tuzemští chovatelé včel přišli v uplynulé zimě o necelou desetinu včelstev, jde tak o jedny z nejnižších úhynů za několik posledních let. Velké škody jim tentokrát nenapáchala obávaná varroóza. Včelaři se ale loni kvůli chladnějšímu počasí potýkali s nižší produkcí medu. Vyplývá to z výsledků 9. ročníku projektu COLOSS: Monitoring úspěšnosti zimování včelstev, který vedou vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Do průzkumu se v České republice zapojilo 1154 chovatelů včel. ČTK to dnes sdělil Jiří Danihlík z katedry biochemie Přírodovědecké fakulty UP.

"Na základě vyhodnocených dotazníků byly letošní ztráty včelstev v tuzemsku vyčísleny na 8,4 procenta a jsou jedny z nejnižších za dobu monitoringu v České republice. Podobně nízké ztráty produkčních včelstev byly zaznamenány v pilotním ročníku 2013/14 a v roce 2015/16," uvedl Danihlík. V předchozím ročníku, který byl zaměřen na zimu 2020/21, nepřežilo zimní měsíce necelých 15 procent produkčních včelstev.

Nejvyšší ztráty včelstev v uplynulé zimě zaznamenali chovatelé v Praze (18,1 procenta) a Libereckém kraji (16 procent). Naopak nejnižší úhyny nahlásili včelaři v Královéhradeckém kraji (5,5 procenta). Mezi hlavní příčiny ztrát včelstev patřila nosematóza, vyhladovění včelstev a také zootechnické chyby. "Varroóza byla nejspíše minoritní příčinou letošních úhynů. Problémy působila jen velmi lokálně," podotkl Danihlík.

Téměř polovina včelařů v dotazníkovém šetření uvedla, že rok 2021 byl opět charakteristický nízkou či podprůměrnou produkcí medu, kterou chovatelé zaznamenali i v roce 2020. "Na produkci medu se jednoznačně podepsal vývoj počasí v jarních měsících, kdy bylo chladno a deštivo. Mnozí chovatelé museli svá včelstva dokrmovat v době, kdy obvykle vytáčejí med. Letošní rok má zatím z pohledu produkce medu velmi slibný vývoj," řekl Danihlík.

Danihlík upozornil, že po loňském útlumu varroózy by letos měli být včelaři ve střehu. "I s ohledem na dosavadní průběh počasí hrozí, že se již během léta přemnoží parazitičtí roztoči varroa destructor. Tito roztoči jsou pro včely velmi nebezpeční. Na našem webu www.coloss.cz mohou včelaři nalézt návody a články, jak varroóze efektivně předcházet,“ podotkl.

V Česku je evidováno bezmála 700.000 včelstev a zhruba 61.000 včelařů. Odborníci z kateder biochemie a geoinformatiky PřF UP díky pravidelným monitoringům zimování včelstev zjistili, že rozsáhlé úhyny včel se v Česku opakují v průměru jednou za dva až tři roky.

beh hj

18 May 2022

Praha 17. května (ČTK) - Sněmovní zemědělský výbor dnes přerušil projednávání novely, jež rozšiřuje působnost zákona o významné tržní síle a jejím zneužití i na menší podniky a rozšiřuje i seznam postihovaných nekalých praktik. Poslanci nyní budou moci předkládat pozměňovací návrhy. Výbor se vrátí k vládní předloze v červenci. Členové opozičního hnutí ANO opět poukazovali na to, že ze zákona mají vypadnout některá omezení obchodních řetězců ve vztahu k potravinářům a k zemědělcům.

"Pokusíme se připravit takové pozměňovací návrhy, které to konkurenční prostředí narovnají," uvedl Josef Kott (ANO). Řešení nižších než nákladových a nákupních cen sice podle něho i dalších poslanců patří do zákona o cenách, z nyní projednávaného zákona ale mají vypadnout i ustanovení ohledně kupních smluv nebo o klamání o zemích původů. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) uvedl, že se bude podanými návrhy úprav vážně zabývat. Varoval také, že Evropská komise už zahájila s Českem řízení, protože nestihlo začlenit evropskou směrnici o nekalých obchodních praktikách do právního řádu včas.

Nově mají mít podle novely významnou tržní sílu podniky s obratem od dvou milionů eur, tedy asi 50 milionů korun za poslední účetní rok. Nyní jde o podniky s obratem nad pět miliard korun. Předloha škrtá ustanovení, které definuje významnou tržní sílu. Nyní se jedná o takové postavení odběratele, v jehož důsledku si odběratel může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin nebo přijímáním nebo poskytováním služeb s nákupem nebo prodejem potravin souvisejících. Významná tržní síla se má nově posuzovat podle obratu odběratele vůči obratu dodavatele.

Nekalou praktikou bude hlavně sjednání nebo uplatnění smluvních podmínek, které vytvářejí výraznou nerovnováhu v právech a povinnostech smluvních stran v neprospěch dodavatele. Mezi tyto praktiky má také patřit neoprávněné získání, využití nebo zpřístupnění obchodního tajemství dodavatele odběratelem s významnou tržní silou. Sankce budou nově hrozit například odběrateli požadujícímu po dodavateli zemědělského nebo potravinářského zboží peníze za reklamu, na které se předem nedohodli. Nekalou obchodní praktikou bude i zrušení objednávky zemědělských produktů nebo potravinářských výrobků podléhajících rychlé zkáze v době kratší než 30 dnů přede dnem jejich dodání.

Vláda původně navrhovala, aby Sněmovna předlohu schválila zrychleně už v prvním čtení. Opoziční kluby tento postup zablokovaly. Sněmovna posunula předlohu do zemědělského výboru až na třetí pokus.

mbc rdo

17 May 2022

VědaFest se představuje v novém letním termínu. 22. června se od 8.30 do 18.30 se na Vítězném náměstí znovu spojí vědecké instituce napříč republikou a stejně jako v předešlých ročnících ukážou, že různé způsoby prezentace vědy mají svůj nezastupitelný význam. Každý z návštěvníků se tak může na chvíli stát výzkumníkem, badatelem, konstruktérem, architektem, pilotem, záchranářem, vojákem nebo třeba kameramanem, hasičem, kovářem nebo truhlářem a nahlédnout na chvíli do mnoha oborů. 

Více na www.vedafest.cz.

VŠCHT Praha si připravila tyto stánky:

ACGT Abeceda života
Vzhled, vlastnosti i chování každého živého organismu jsou zakódovány v nukleových kyselinách jako dlouhý řetězec pouhých čtyř písmen molekulární abecedy. Platí to pro viry stejně jako pro člověka. Uvidíte, jak využíváme znalost této abecedy v péči o lidské zdraví, při výrobě kvalitních potravin i v boji za lepší životní prostředí. Naši studenti vám vysvětlí, jak se diagnostikuje covid-19 pomocí PCR, jak odlišíme přátelské a patogenní bakterie, jak můžeme vylepšovat zemědělské plodiny, a které organismy umí samy vyčistit životní prostředí od toxických polutantů. 

Analytická chemie
Návštěvníci uvidí analytické techniky přímo v praxi, především s využitím mobilních analytických přístrojů. Reálné vlastnosti a chování chemických vzorků převedeme do digitální formy a můžeme dlouhodobě ukládat, ale i vzájemně porovnávat, vytvářet databáze a dále zpracovávat.

Fyzikální chemie - Chování látek v číslech
Jak se dozvíme o látkách trochu víc? Změříme jim teplotu, tlak a hustotu! Na stánku ukážeme, jak na to, a řekneme co s tím.

Chemická a farmaceutická technologie
Anorganická, organická i farmaceutická technologie mají ve světě vědy své nezastupitelné místo. Vědci neustálé vymýšlí a vyvíjí něco nového, ale pro skutečné využití těchto nápadů je třeba hledat spolehlivé principy pro výrobu ve větším měřítku, efektivně, ekonomicky a s ohledem na životní prostředí. Tento stánek Vám nabídne vhled do oblasti průmyslové výroby organických a anorganických látek, se kterými se potkáváte v každodenním životě. Výroba léčiv, auta na vodík, ta pravá průmyslová chemie, to je chemická technologie!

Chemické inženýrství
Technologie? Energetika? Recyklace? To vše je chemické inženýrství a s jeho principy a poznatky se potkáváš každý den. Pojď se podívat, jak inženýři zlepšují tvůj život.

Laboratoř peněz
Peníze jsou obchod, majetek, šikovnost i umělecké dílo. To poznají návštěvníci naší festivalové Laboratoře peněz Ústavu ekonomiky na managementu. Nejmenší děti se naučí, jak s nimi správně nakládat a jak si všechno dobře spočítat. Mladí i staří prověří své znalosti v hrách a kvízech, zkontrolují, jestli nenosí v peněžence padělky, a ti soutěživí poznají svět mezinárodního obchodu v napínavé strategické hře Čœkonomika. A kdo to všechno zvládne, nakonec si vlastnoručně vyrazí svou minci. 

Potraviny na talíři
Stánek pro malé a větší: veselé, ale i naučné kvízy o výživě člověka; odpovědna, co jste chtěli vědět o výživě člověka a báli jste se zeptat.

Recyklace bez legrace
Co vše můžeme dělat s miliardou ročně vyrobených pneumatik, které všechny jednoho dne skončí jako odpad? Nebo jak by se dalo co nejlépe využít 300 milionů tun plastového odpadu vznikajícího každý rok? A co dělat se solárními panely, které již dosloužily? Na tomto stánku se dozvíte, jak z nich vyrábíme znovu plasty a třeba i pohonné hmoty.

Rozmanitý život skla v památkách
Sklo je materiál, se kterým se v oblasti památek můžeme setkat v nejrůznějších formách. V muzejních a galerijních sbírkách jsou hojně zastoupeny umělecko-řemeslné předměty vyrobené ze skla jako např. poháry, číše nebo vázy. Ozdobné prvky vyráběné převážně ze skla se mohou uplatňovat na stavebních památkách, jedná se většinou o vitráže nebo mozaiky. Sklo se vyskytuje i na dalších typech předmětů, v těchto případech se ale jedná spíše o doplňkový materiál. Příkladem takových předmětů mohou být sklolaminátové sochy, kovové šperky zdobené emaily, textilní předměty zdobené korálkovou výšivkou apod. Stánek představí různé způsoby využití skla na památkových předmětech či objektech. Připraveny budou také ukázky vybraných řemeslných technik využívajících sklo v různých formách, které si budou moci návštěvníci vyzkoušet.

Kovy, sklo a polymery od A do Z
Kovy, které člověk zpracovává již od doby kamenné, mají jedinečné vlastnosti způsobené organizovanou vnitřní strukturou a dosahují tak výborné pevnosti, odolnosti a jsou snadno zpracovatelné. Mají široké uplatnění od jemné elektroniky, přes implantáty v lidském těle, až po součástky do raket. Naopak neorganizovanou strukturou disponují skla, což způsobuje jejich jedinečnou průhlednost, vysokou tvrdost a křehkost. Dlouholeté znalosti z technologie jejich přípravy se využívají nejen pro výrobu tradičních skleniček a oken, ale i při uchovávání radioaktivního odpadu. Nejmladšími materiály jsou polymery. Díky své snadné výrobě a zpracování nacházejí dnes nejširší uplatnění ze všech materiálů, mimo jiné ve formě obalů, lepidel, barev, laků nebo textilních a technických vláken. Kombinací těchto tří materiálů vznikají kompozity, které nám umožňují žít ve světě moderních technologií – ve světě kompaktní elektroniky, ultralehkých materiálů, chytrého oblečení a mnoha dalšího. Návštěvníkům představíme vědu pomocí her s různými ukázkami materiálů, jejich vlastnostmi, možnostmi přípravy, modifikace a uplatnění v průmyslu, vědě nebo medicíně.

Sklo kolem nás
Se sklem se setkáváme každý den. Skleničky, lahve, okna, bižuterie, dalekohledy – sklo má tolik podob, tvarů a barev, že to ani nejde spočítat. Vynalezli ho už starověcí Egypťané, takže je tu s námi skoro 4000 let. Víte ale, jak se vyrábí? A že umí taky korodovat? Zajímá vás, jak vypadá pravý křišťál, uranové sklo, nebo sklo, které vytvořila místo člověka příroda? Chcete vědět, jaké sklo mají rádi chemici nebo co se stane s vaší oblíbenou skleničkou po tisíci umytích v myčce? To všechno, a ještě mnohem více se dozvíte na našem „skleněném“ stánku. A když se vám poštěstí, třeba si i něco odnesete!

Technologie potravin
Interaktivní stánek tří potravinářských ústavů VŠCHT Praha seznámí návštěvníky s problematikou potravin. Zajímá vás, jak se určuje složení atmosféry uvnitř obalu potravin? Chcete si změřit čerstvost slepičích vajec? Chtěli byste si stanovit jak sladký je jablečný mošt? Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi hnědým, bílým, třtinovým a řepným cukrem a dalšími sladidly? Víte, jak se vyvíjí a vzniká receptura na nový typ čokolády, sušenky nebo bezlepkového chleba? Poznáte bezlaktózové mléko? Chcete vidět mléčné bakterie a dozvědět se, čím jsou pro nás užitečné? Víte, jak poznat oxidaci oleje a co to znamená? Tak neváhejte a zastavte se na našem stánku!

Vě/oda od A do Z
Jak je možné včas zachytit nástup vlny epidemie onemocnění virem SARS-CoV-2? Například jeho sledováním v odpadních vodách. Ukážeme vám též mobilní analyzátory a techniky pro ochranu životního prostředí a určování toxicity látek.

Zažij chemii vlastními smysly
Pojď se podívat na barevnou chemii, očichat a ochutnat před tvýma očima vyrobenou zmrzlinu, pocítit chlad kapalného dusíku a žár planoucího ohně!

Autor: VŠCHT

Zdroj: https://www.vscht.cz/spoluprace/skoly/pro-verejnost/festival-vedy

 

17 May 2022

Na dnešní v pořadí druhé společné pracovní poradě Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí vedené ministry Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) a Annou Hubáčkovou (za KDU-ČSL) pokračovaly rezorty v debatě o společných ekologických tématech zejména v legislativě.

“Jednou z našich společných snah je podpora agrovoltaiky. Vidíme ji jako příležitost pro zvyšování příjmů českých zemědělců a zároveň posiluje naši ambici v cestě za energetickou soběstačností ČR. Agrovoltaiku považujeme za jeden z obnovitelných zdrojů energie, její místo z pohledu ochrany naší nejcennější půdy si v zemědělství umíme teď představit nad trvalými kulturami - na chmelnicích, ovocných sadech či vinicích. Pokud jsou FV systémy budovány na půdě patřící do zemědělského půdního fondu, je nutno splnit podmínky ochrany půdy definované zákonem, MŽP proto pracuje na přípravě novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, abychom sadařům i pěstitelům chmele a vína mohli otevřít tyto zcela nové možnosti,” zdůrazňuje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly je dobrou zprávou, že MŽP hledá cestu, aby pro projekty na instalaci agrovoltaik ve vybraných případech nebyla nutná platba za odvody. „Tím se zemědělcům podstatně zlevní náklady na celkovou investici, a navíc využijí dotací na fotovoltaiku. Věřím, že celou věc se nám podaří oboustranně vyladit i v nadcházejícím připomínkovém řízení k návrhu novely,“ řekl ministr Nekula.

Oběma rezortům se daří také společné kroky v boji proti suchu, ať už to je navázání na činnost komise Voda-Sucho, příprava koncepčních materiálů jako je metodika k renaturacím vodních toků nebo práce na Národním plánu na zvládání sucha.

„Jsme úspěšní i v řešení konkrétních opatření proti suchu, můžu jmenovat například přípravu vodního díla Skalička, kam s ministryní Hubáčkovou zamíříme tento týden, nebo naši spolupráci při navýšení hladin Novomlýnských nádrží s realizací přírodě blízkých opatření. Ukazuje se, že takové projekty pomáhají i živé přírodě, v tomto případě zlepšení stavu populace chráněného rybáka obecného,“ uvedl Nekula. V propojení obou rezortů se rozbíhá i příprava závlahových soustav na Hustopečsku.

Ministerstvo životního prostředí dále informovalo o přípravách procesu zřízení dvou nových národních parků, a to Národního parku Křivoklátsko a Národního parku Soutok na Moravě a Dyji, kde v obou případech je nezbytná součinnost se Státním podnikem Lesy ČR. Na společné pracovní poradě se také debatovalo o Společné zemědělské politice, problematice vybraných druhů zvláště chráněných živočichů, přípravě novely vodního zákona nebo novely vyhlášky o náhradách újmy včetně ulehčení od byrokratických zátěží pro zemědělce i o dalších krocích v implementaci protierozní vyhlášky.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20220517_Chceme-podporit-agrovoltaiku

17 May 2022

Nejen snadné a opakované používání dat veřejné správy. Členské státy Evropské Unie schválily akt o evropské správě dat (Data Governance Act). DGA má zlepšit podmínky pro sdílení dat na vnitřním trhu, a tím usnadnit a zvýšit sdílení osobních i neosobních dat v rámci EU. Platit začne od léta 2023.

 

Zlepšení podmínek pro sdílení dat se dosáhne prostřednictvím:

  • zpřístupnění více údajů veřejného sektoru pro občany i podniky
  • vytvoření rámce pro zprostředkovatele dat
  • vytvoření rámce pro dobrovolné poskytnutí osobních dat pro altruistické účely
  • vytvoření Evropského sboru pro datové inovace

DGA má také podpořit vznik rámce společných pravidel pro sdílení dat v určitém odvětví. „Vytváření funkčních datových prostorů v klíčových sektorech a podpora důvěryhodného a dobrovolného sdílení dat má obrovský potenciál. Je také důležité, aby data veřejného sektoru mohla být opakovaně použita ve prospěch občanů i podniků,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že je zároveň potřeba zajistit bezpečnost a ochranu práv všech subjektů podle Unijních pravidel. Pravidla a postupy by měly postupně vzniknout v oblasti zdravotnictví, mobility, výroby, finančních služeb, energetiky, zemědělství, Zelené dohody pro Evropu nebo veřejné správy.

Česká republika během projednávání podporovala otevřený přístup vůči třetím zemím s co nejmenší zátěží pro podniky. „Nepřiměřená regulace a velká administrativní zátěž by mohla nejen negativně ovlivnit zahraniční obchodní vazby a dobré vztahy s našimi partnery, ale také potlačovat inovační potenciál datové ekonomiky v EU,“ říká náměstek pro digitalizace a inovace Petr Očko a dodává: „Jakákoliv nová regulace by měla být tvořena s cílem nastavit příznivé prostředí, kde se bude podnikům a celé ekonomice dařit. O to jsme se v tomto nařízení snažili, a tak věřím, že DGA je důležitým krokem na cestě k vytvoření jednotného trhu s daty.“

MPO chystá sérii článků o jednotlivých aspektech DGA, které budou během následujících měsíců zveřejňovány v sekci Digitální společnost na webu ministerstva.

Autor: MPO

Zdroj: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/narizeni-o-evropske-sprave-dat-zpristupni-udaje-pro-obcany-a-firmy--267627/

17 May 2022

České republice se v roce 2021 podařilo udržet všechny v minulosti získané nákazové statusy s výjimkou statusu země prosté aviární influenzy (ptačí chřipky). Mezi hlavní úkoly Státní veterinární správy (SVS) patří dlouhodobě především ochrana území ČR před zavlečením nákaz, které by mohly znamenat riziko pro člověka (zoonóz), nebo pro zdraví zvířat a v případě výskytu těchto nákaz přijetí opatření k zamezení šíření těchto nákaz. Podrobné informace jsou dostupné v dokumentu, který SVS aktuálně zveřejnila na svém webu.

České republice se v loňském roce podařilo udržet statusy země prostě brucelózy skotu a malých přežvýkavců, tuberkulózy skotu, enzootické leukózy skotu, Aujeszkyho choroby prasat v chovech domácích prasat, klasického moru prasat, afrického moru prasat, vztekliny, slintavky a kulhavky, moru malých přežvýkavců, afrického moru koní, infekční anémie lososovitých ryb, Newcastleské choroby drůbeže, infekční bovinní rinotracheitidy a rovněž udržení statusu země se zanedbatelným rizikem bovinní spongiformní encefalopatie. Nákazové statusy jsou pro jednotlivé státy zásadní zejména z hlediska možného vývozu zvířat a živočišných produktů.

V roce 2021 došlo v České republice k výraznému nárůstu počtu ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky (HPAI) a to jak v chovech drůbeže, tak u volně žijících ptáků. Celkem bylo potvrzeno 48 ohnisek HPAI. Po více než 10 letech byla v roce 2021 potvrzena u drůbeže také nízce patogenní ptačí chřipka (LPAI). Stejně jako v roce 2020 nebyl na území ČR potvrzen výskyt Newcastleské choroby drůbeže (NCD), ale byl zjištěn jeden případ paramyxovirózy holubů, jehož původce je blízce příbuzný původci NCD.

Naopak ani v loňském roce se v ČR přes zhoršující se situaci v okolních zemích nevyskytl africký mor prasat (AMP) a to ani v chovech prasat domácích, ani v populaci prasat divokých. I nadále tak platí, že poslední tuzemský případ této nákazy byl zaznamenán 15. 4. 2018 u uhynulého prasete divokého. Proto nadále pokračuje monitoring AMP u uhynulých a ulovených (oblast s intenzivním odlovem) prasat divokých. Všechna vyšetření provedená v průběhu celého roku 2021 v chovech domácích prasat i u prasat divokých byla negativní.

Loni pokračovaly také programy pro tlumení a eradikaci některých nákaz. Jednalo se například o Národní program pro tlumení salmonel v chovech drůbeže. Pozornost byla věnována také onemocněním, která mohou být přenášena krev sajícím hmyzem a u kterých mohou být zvířata významným rezervoárem. V chovech skotu, ovcí a koz byly v indikovaných případech odebrány vzorky na Q horečku. U koní bylo v roce 2021 opětovně prováděno plošné sledování výskytu protilátek proti západonilské horečce, která se ojediněle v ČR vyskytuje i u lidí. Z celkového počtu 844 vyšetřených koní byl pozitivní sérologický výsledek zjištěn u 21 koní.

V loňském roce probíhal také pasivní monitoring u zajíců na další nebezpečnou nákazu – tularemii. Z celkového počtu 34 zajíců byla tularemie potvrzena u čtyř.

Nebezpečným parazitem pro člověka je Trichinella spp. Rizikové může být zejména maso prasat divokých, v němž se mohou vyskytovat vývojová stadia tohoto parazita. Proto je v ČR prováděno povinné vyšetřování všech ulovených prasat divokých na přítomnost vývojových stádií trichinel. Za rok 2021 byly zjištěny dva pozitivní případy u prasat divokých dovezených do České republiky z Polska.

Přestože má ČR od roku 2004 status státu prostého vztekliny, riziko rozšíření nákazy na naše území stále existuje, zejména vzhledem k nákazové situaci v Polsku či Rumunsku. Proto pokračuje monitoring, v jehož rámci jsou vyšetřována volně žijící vnímavá zvířata (především lišky). V roce 2021 bylo vyšetřeno více než 2 932 zvířat, z toho 2 758 lišek, všechna vyšetření byla negativní. Při této příležitosti je dobré připomenout, že v ČR je nadále povinná vakcinace psů starších 3 měsíců a také platí pro chovatele povinnost předvést zvíře, které poranilo člověka, ke klinickému vyšetření veterinárním lékařem, a to bezprostředně po poranění a 5. den po poranění. V roce 2021 bylo takto vyšetřeno celkem 1 733 zvířat, přičemž nebyl zjištěn žádný případ onemocnění vzteklinou.

Oproti loňskému roku se v ČR v roce 2021 mírně zvýšil počet pozitivních případů některých nebezpečných nákaz ryb. V roce 2021 bylo potvrzeno šest ohnisek koi herpesvirózy (KHV) v chovech kaprů obecných a jeden pozitivní případ KHV v soukromém chovů koi kaprů. V chovech pstruhů byla potvrzena dvě ohniska virové hemoragické septikémie (VHS). SVS řešila 13 případů hromadných úhynů ryb z jiných než infekčních příčin. Ve většině těchto případů byl zjištěn úhyn rybí obsádky z důvodu nedostatku kyslíku ve vodě a zvýšeného množství amonných iontů s následnou intoxikací ryb amoniakem, ale také z důvodu kontaminace vody vodou z čističky odpadních vod.

Nejčastějším zdravotním problémem v chovech včel, který byl řešen SVS v roce 2021, byl mor včelího plodu. V roce 2021 bylo v ČR potvrzeno celkem 63 ohnisek moru včelího plodu. Ve srovnání s předchozím rokem jde o poměrně výrazný pokles v počtu nově vyhlášených ohnisek za rok. V roce 2021 byl zaznamenán nejvyšší počet ohnisek v krajích Zlínském a Moravskoslezském. V roce 2021 byl na stanovištích včel v Libereckém kraji prokázán výskyt hniloby včelího plodu. Celkem byly za rok 2021 vyhlášeny 4 ohniska hniloby včelího plodu, všechny případy nákazy se vyskytly v okrese Semily.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

17 May 2022

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková se dnes ve Valticích, oficiálně poprvé, potkala se svým slovenským protějškem Jánem Budajem. Při příležitosti 30. výročí podpisu Dohody mezi vládami České a Slovenské republiky o spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí diskutovali o možnostech spolupráce obou zemí na další období. Setkání předcházelo 3. zasedání Česko-slovenské komise pro spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí, které se konalo poprvé po covidové odmlce.

Nastávající české předsednictví EU, oběhové hospodářství, balíček Fit for 55, adaptace na klimatickou změnu, problematika sucha, národních parků nebo ochrany půdy – to byla hlavní témata třetího zasedání Česko-slovenské komise pro spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí, během něhož se setkali i ministři životního prostředí České republiky a Slovenska, Anna Hubáčková s Jánem Budajem.

„Mám radost, že se Ministerstvu životního prostředí daří udržovat dobré vztahy se slovenským rezortem. Mezi našimi zeměmi probíhá tradičně vynikající spolupráce a sdílíme řadu společných témat a pohledů například na balíček Fit for 55 nebo Green Deal. Letos je to symbolické o to víc, že na říjen připadá 30. výročí podpisu naší společné Dohody o spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí po rozpadu Československa,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Ministři ve Valticích intenzivně probrali i problematiku odpadového hospodářství. Na Slovensku se od 1. ledna 2022 zavedlo zálohování PET lahví a hliníkových plechovek. Podle ministra Budaje je 100 milionů vysbíraných zálohovaných obalů za první čtyři měsíce mimořádný úspěch a výsledek společného úsilí spotřebitelů, výrobců a obchodníků: „Slovensko začíná éru oběhového hospodářství, ve kterém si dokážeme vážit surovin a dokážeme z nich vyrábět nové materiály. Systém zálohování je výborně zvládnutý,“ zdůraznil ministr Ján Budaj (OĽANO).

Letošní setkání resortů ovlivnilo dění na Ukrajině. Oba ministři se shodli, že v reakci na invazi je nutné zbavit se energetické závislosti na Rusku.

„Již v těchto dnech pociťujeme zvyšující se ceny nákladů na energie pro jednotlivé domácnosti a podnikatele. Musíme se zaměřit na přijímání opatření a na jejich zmírnění jak na domácí, tak i evropské úrovni,“ doplnil ministr Budaj.

Dalším z hlavních témat, které provázely dnešní jednání, byla ochrana klimatu a adaptační opatření, které české ministerstvo považuje za svou nejvyšší prioritu. Podle ministryně Hubáčkové je potřeba zdůraznit význam ochrany půdy a přírodě blízkých opatření pro zadržování vody v krajině: „Zadržování vody a správné hospodaření s půdou jsou klíčovými opatřeními pro přizpůsobení se ČR probíhající změně klimatu. Mnoho vědeckých výzkumů i zkušeností dokazuje, že tento přístup slouží jako nejlepší prevence přírodních katastrof, jako jsou povodně, sucho nebo vlny veder. Tento přístup promítáme nejen do dotačních programů, ale i legislativních aktivit a praktické ochrany přírody.“

Obě ministerstva sdílí také podobný pohled na témata, které budou nyní provázet české předsednictví EU, během něj proto budou úzce spolupracovat, dohodli se dnes ministryně Hubáčková s ministrem Budajem.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Autor: MŽP

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_2022-Aktualni-vyzvou-pro-Cesko-i-Slovensko-je-adaptace-na-zmenu-klimatu-a-zvyseni-energeticke-nezavislosti

17 May 2022

Systém záloh na PET lahve a plechovky podporuje v České republice 81 % populace. Češi nevnímají jako problém skladování vypitých nápojových obalů doma ani jejich vracení zpět do obchodu. Zároveň jim není jedno, co se s vyprodukovaným odpadem děje. Potvrzuje to průzkum Iniciativy pro zálohování u příležitosti Globálního dne recyklace, který svět slaví 18. března.

Alespoň některé druhy odpadu doma třídí 93 % Čechů, především plast, papír a sklo. Lidé ale zároveň vnímají limity současného systému třídění. 82 % potvrdilo opakující se problémy s přeplněnými kontejnery na tříděný odpad. Systém záloh je přitom pro Čechy zcela přirozenou součástí jejich každodenního života. Znají ho díky vratným skleněným lahvím – alespoň občas je nakupuje 9 z 10 Čechů. A z těch, kteří tyto lahve nakupují, 94 % uvedlo, že skleněné vratné lahve vracejí do sběrných míst obchodníků.

„Systém záloh na PET lahve a plechovky podporuje v České republice více než osmdesát procent obyvatel. Podpora je vysoká napříč různými věkovými kategoriemi i napříč pohlavím či kraji České republiky,“ komentuje výsledky průzkumu Kristýna Havligerová, manažerka vnějších vztahů Iniciativy pro zálohování, a dodává: „Nejvyšší podporu mají zálohy v Karlovarském (93 % pro) a Plzeňském kraji (90 % pro), ve všech dalších krajích osciluje podpora kolem 80 %.“

Lidé jsou ochotni doma uchovávat prázdné nezdeformované lahve či plechovky, aby je pak mohli vrátit do obchodu – potvrdilo to až 79 % respondentů. Pouze 6 % možnost schraňovat doma vypité nesešlápnuté nápojové obaly vysloveně odmítlo. 87 % Čechů je připravených odnášet zálohované petky a plechovky zpátky do obchodu.

Důležitou roli v zálohovém systému hraje finanční záloha. V průzkumu 84 % respondentů uvedlo, že zálohu vnímají jako dostatečnou motivaci pro to, aby lidé vypité zálohované petky a plechovky vraceli. 

„Plošný systém zálohování zajišťuje až 90% návratnost PET lahví a plechovek. Vysbírané obaly je pak možné využít k opětovné výrobě nových PET lahví a plechovek. Opakované použití materiálu pro stejný účel v uzavřeném cyklu je nejlepší cestou, jak minimalizovat jeho dopad na životní prostředí. Recyklace z lahve do lahve a z plechovky do plechovky přispívá k zásadnímu snížení uhlíkové stopy a energie při jejich výrobě,“ vysvětluje Havligerová. „Touto cestou se vydalo již 12 evropských zemí včetně sousedního Slovenska, dalších zhruba 15 zemí zavedení zálohového systému plánuje. Jde tedy o osvědčené řešení, které i Čechům pomůže posunout se od třídění ke skutečné recyklaci,“ dodává. 

Průzkum byl proveden na vzorku 1078 respondentů, který odpovídá české populaci. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Pro více informací kontaktujte:

Daniela Doubětová
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
+420605559715

Iniciativu pro zálohování založili významní výrobci nápojů Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, Heineken Česká republika, Kofola ČeskoSlovensko, Mattoni 1873 a Plzeňský Prazdroj. Jejím cílem je zavedení plošného zálohového systému všech nápojových PET lahví a plechovek v České republice jako cestu k opravdové recyklaci těchto obalových materiálů.

Autor: www.jdemeokrokdal.cz

Zdroj: https://jdemeokrokdal.cz/tiskove-zpravy/ctyri-z-peti-cechu-by-uvitali-zalohovy-system-na-pet-lahve-a-plechovky/

17 May 2022

Praha 16. května (ČTK) - Zdražování surovin podle spolumajitele sítě řemeslných pekáren Zrno Zrnko Ondřeje Kuchaře více vyrovná ceny produktů od velkých výrobců a menších podniků. Se zvyšující se cenou surovin se podle něj musí jeho firma potýkat stejně jako ostatní, mnohem větší podíl na ceně jejích výrobků má lidská práce a technologie. ČTK to řekl dnes při příležitosti otevření páté pobočky společnosti na pražských Vinohradech.

Firma se profiluje jako řemeslná pekárna, která klade důraz na kvalitu. "Výrobky se dělají převážně ručně a z původních surovin, nepoužíváme žádné směsi," řekl Kuchař. Prodejny jsou koncipované jako pekárny a kavárny.

Podnik je vytvořen jako větší pekárna s více prodejnami, která bude zásobovat větší část města než lokální podniky. V současnosti firma zaměstnává 16 pekařů a zhruba 20 lidí na jednotlivých pobočkách.

Řada podniků v Česku se podle Svazu pekařů potýká s vysokými nárůsty cen energií, což může ohrozit i jejich existenci. Zrno Zrnko už podle Kuchaře také muselo zdražovat, očekává ale, že kvůli růstu cen budou muset více zdražovat spíše velké podniky, což může přivést i více zákazníků právě řemeslných pekáren. Dodal, že firma zatím nezaznamenala odliv zákazníků.

U výrobků společnosti mnohem větší podíl z ceny produktů tvoří lidská práce a technologie. Vyrábí například pouze kváskový chléb, který musí kynout 20 hodin ve studeném skladu. "U nás je surovinový náklad v celkové ceně výrobku nižší," uvedl Kuchař.

Zdražení cen plynu společnost zatím tolik nezasáhlo vzhledem k tomu, že má smlouvu do srpna letošního roku. Očekává ale, že se to firmy dotkne podobně jako ostatních.

Svaz pekařů ČR koncem dubna uvedl, že náklady na výrobu pečiva meziročně vzrostly v průměru o 75 procent a řada podniků musela ukončit nebo pozastavit svoji činnost. Už dříve také varoval, že běžný chléb by letos mohl stát až 60 korun.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stouply meziročně ceny potravin o desítky procent, chléb a bílé pečivo stojí zhruba o třetinu více než loni. Konzumní kmínový chléb zdražil podle ČSÚ meziročně o třetinu, kilogram nyní stojí téměř 35 korun. Kilogram pšeničného bílého pečiva se v první polovině dubna prodával za průměrných 60,84 koruny, před rokem za 46,45 koruny.

zaz jw

16 May 2022

Velvyslanectví České republiky v Hanoji ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR nabízí českým firmám ze sektoru zemědělství a potravinářství podporu účasti na největším zemědělském veletrhu v regionu Jihovýchodní Asie ILDEX Vietnam 2022, který se uskuteční ve dnech 3. – 5. srpna 2022.

Veletrhy ILDEX jsou nejvýznamnější akcí v oblasti zemědělství se zaměřením zejména na chovatelství a mlékárenství v celém regionu Jihovýchodní Asie. Tento trh představuje více než ½ miliardy populace. Očekává se přítomnost distributorů a profesionálů nejen z Vietnamu, ale i z ostatních států regionu (Malajsie, Singapuru, Thajska atd.). Poslední ILDEX před pandemií Covid-19 se konal v roce 2019 v Indonésii. Veletrh ILDEX Vietnam 2022 bude na ploše více než 6 000 m2 a vedle místních firem se představí řada zahraničních firem, a to jak individuálně, tak v rámci národních pavilonů.

Akce je realizována v rámci Projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED). Veletrh představuje pro české společnosti české exportéry a investory unikátní možnost nalezení nových obchodní příležitostí v regionu. Účast na veletrhu je pro zájemce ZDARMA.

Webové stránky veletrhu: www.ildex.com.vn

ZAMĚŘENÍ VELETRHU

  • Chovatelství
  • Mlékárenství
  • Zpracování masa
  • Aqua produkty
  • Potravinářství
  • Veterinářství aj.

CO NABÍZÍME ČESKÝM FIRMÁM

  • Vlastní plocha v rámci společné expozice včetně standardního vybavení (infopult, židle, aj.).

  • Prezentace firmy na konferenci v průběhu veletrhu.

  • Společný večer pro vystavovatele a obchodní partnery.

  • Asistenční služby zastoupení MZe ČR a MZV ČR ve Vietnamu před akcí a v průběhu akce.

PODMÍNKY ÚČASTI

  • Osobní účast na veletrhu.

  • Konkurenceschopný produkt v oblasti zaměření veletrhu.

  • Přihláška podaná do 31. 5. 2022.

Zájemci o účast na veletrhu ILDEX Vietnam 2022 se mohou přihlásit do 31. května 2022 na adrese This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., v kopii This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (formulář přihlášky v příloze). Vzhledem k omezené ploše a velkému zájmu o veletrh doporučujeme poslat přihlášku co nejdříve.

Přílohy

Autor: MZe ČR

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/nabidka-ucasti-ceskych-exporteru-na-1.html

16 May 2022

Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.:+ 420 602 768 207, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Investiční fond Abú Dhabí se zaměřuje na start-upy vyvíjející náhražky masa

Celosvětový zájem o alternativní náhražky masa a podpora omezování spotřeby masa je cítit na každém kroku. Samotná nabídka firem s tímto zaměřením v emirátských obchodních řetězcích roste každým měsícem. Vysoký potenciál a důležitost pro naší budoucnost samozřejmě vnímají i investiční firmy.

Hlavním problémem většiny produktů s kultivovaným masem je jejich velmi vysoká cena, která přesahuje ceny klasických masných výrobků. S vysokými cenami bojují i další vegetariánské alternativy masa, ať už pochází z luštěnin či sóji. I to se ale díky rostoucímu zájmu spotřebitelů, a tím i vysokému zájmu investičních společností, zlepšuje. Pokud má firma zajímavý produkt, míří k ní investice z celého světa. Spolu s rostlinnými alternativami masa tvoří to kultivované dva hlavní trendy posledních let.

Nejnovějším případem navázaným na Spojené arabské emiráty je kalifornská firma Upside Foods. Poměrně mladá firma, která teprve žádá o povolení prodávat své maso nejprve na půdě USA, laboratorně kultivuje své produkty z živočišných buněk. Firmě se podařilo tímto způsobem vyprodukovat kultivované hovězí, kuřecí, vepřové i kachní maso. V posledních týdnech se soukromé firmě podařilo vybrat investice v hodnotě 400 milionů dolarů na další vývoj. Jedním z hlavních investorů byl Růstový fond Abú Dhabí.

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že se nabídka produktu s touto tématikou mění před očima. Stačí navštívit téměř jakýkoliv obchodní řetězec v Emirátech a naleznete v něm speciální prostor pro zdravé, dietní, vegetariánské a veganské produkty.

Z těchto důvodů velmi silně věřím, že české firmy zaměřené na tento moderní životní styl mají velkou šanci uspět v arabských zemích. I když nabídek začíná přibývat, stejně se bavíme jen o malé konkurenci. To je na arabských trzích velký luxus. Když k tomu ještě přidáme informaci, že většina masných produktů z Čech nezavítá na Blízký východ kvůli chybějící certifikaci HALAL, mají výrobci plant-based náhražek masa o další problém méně.

Jestli jste česká firma, která se touto cestou vydala, budu velmi rád o kontakt a možnou spolupráci.

16 May 2022

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Americkým zemědělcům se daří snižovat emise

Podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) klesly emise skleníkových plynů v zemědělství v letech 2019 až 2020 o více než 4 %. Nejnovější výzkumy emisí a ukládání skleníkových plynů v USA ukazují, že zemědělství nadále představuje pouze 10 % z celkových emisí v USA, tedy výrazně méně než jiná hospodářská odvětví.

Celkové emise ze zemědělství v roce 2020 klesly oproti roku 2019 nejméně o 4,3 % (což je pokles o 28,8 milionu tun). Emise ze zemědělského hospodaření s půdou, jako je používání hnojiv a další postupy obdělávání půdy, se snížily o 8,4 %.

Nejnovější čísla ukazují, že američtí farmáři jsou schopni nasytit americké rodiny a zároveň se nadále snažit o zlepšení udržitelnosti. V porovnání se situací před 70 lety získávají zemědělci a farmáři ze své produkce téměř třikrát více, než do ní vkládají. Emise na jednotku produkce se nadále snižují i v chovu hospodářských zvířat, a to o 21 % u vepřového masa, 26 % u mléka a 11 % u produkce hovězího masa.

Přestože jsou tyto výsledky z období před nástupem prezidenta Bidena do úřadu, velmi konvenují se snahou jeho administrativy o aktivity k ochraně klimatu. Poté, co se USA opět připojily k Pařížské dohodě, vytvořil prezident Biden vůbec první Národní pracovní skupinu pro klima, v níž více než 25 vedoucích představitelů nejvyšších vládních úřadů spolupracuje na dosažení cílů, mezi které patří:

  • V roce 2030 dosáhnout snížení emisí skleníkových plynů v USA o 50-52 % pod úroveň čísel z roku 2005.
  • Do roku 2035 dosáhnout 100% produkce bezuhlíkové elektřiny.
  • Dosažení ekonomiky s nulovými emisemi do roku 2050.
  • Poskytnout 40 % přínosů z federálních investic do klimatu a čisté energie znevýhodněným komunitám.
16 May 2022
Množství produktů v obchodech, u nichž má nakupující solidní jistotu, že za ně pěstitelé dostali odpovídající odměnu a vznikly bez dětské práce nebo ničení životního prostředí, již několik let po sobě setrvale roste. Nic na tom nezměnila ani složitá doba pandemie covidu-19. Například kakaa s etickou certifikací Fairtrade si lidé loni koupili o dvě třetiny více než v roce 2020. O více než třetinu narostl prodej fairtradové kávy. Ta je jedním z předních produktů s tímto označením – loni se jí v Česku prodalo 1326 tun, což odpovídá zhruba 947 tunám pražené zrnkové kávy. Z tohoto množství se mohlo připravit více než 151 milionů šálků espresa.

V porovnání s celkovým množstvím vypité kávy to ale pořád jsou drobné počty. Odpovídá to přibližně podílu 3,4 procenta. Nicméně tento podíl stále roste. Je to o tři desetiny procentního bodu více než v roce 2020. Obchodníci předpokládají, že férová káva i další potraviny s tímto označením mají ještě velký prostor k růstu.

Podle Gabriely Kozlové, vedoucí obchodu a marketingu Fairtrade Česko a Slovensko, jsou na domácích pultech už stovky fairtradových produktů. Že by se poptávka po nich měla nyní s rostoucí inflací zmenšovat, protože na nich začnou lidé víc šetřit, nepředpokládá. „U fairtradových produktů už neplatí, že jsou dražší než jiné produkty. Je to zboží za standardní ceny,“ řekla Kozlová na úterní tiskové konferenci, kde organizace prezentovala výsledky za loňský rok. Více než poklesu zájmu u spotřebitelů se fairtradová komunita obává dopadů klimatické změny, která již řadu pěstitelů v rozvojových zemích trápí suchem, či naopak neobvykle intenzivními dešti.

Od samotných obchodních řetězců zaznívá, že nabídku těchto produktů chtějí dál rozšiřovat. „Také v letošním roce budeme počet certifikovaných výrobků navyšovat,“ sdělil HN například mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík.

Z fairtradových komodit šlo tradičně nejvíce na odbyt fairtradové kakao. Jeho spotřeba loni meziročně vzrostla o 60 procent. V Česku si ho lidé nakoupili celkem 4245 tun, převážně ve formě čokolády, cukrovinek, zmrzlin a snídaňových cereálií. Lídrem v jeho prodeji je společnost Lidl, která během loňského roku prodeje z fairtradových kakaových bobů zvýšila o více než 66 procent oproti roku 2020. Další je společnost Penny Market a třetím největším prodejcem fairtradového kakaa byla loni společnost Kaufland.

Fairtradového třtinového cukru se loni v Česku spotřebovalo 151 tun, což byl nárůst o 104 procent. V této oblasti vynikala společnost Unilever, jež v tuzemsku nabízí zmrzlinu Ben & Jerry’s s obsahem fairtradových surovin. Třetinový nárůst byl u férových banánů.

Vůbec nejvíc se ale zvýšil prodej fairtradových růží, a to o 377 procent. Řezaných květin s tímto certifikátem si lidé koupili 3,2 milionu kusů. Největší podíl na tomto objemu měl řetězec Lidl a následoval Kaufland. „Pěstování květin je pro země globálního jihu velmi významné, protože jim přináší potřebnou cizí měnu a tisícům lidí poskytuje práci. Fairtrade usiluje o to, aby tyto přínosy nebyly vyvažované ústupky na straně etiky a ekologie,“ vysvětlil Lubomír Kadaně, ředitel Fairtrade Česko a Slovensko.

Kromě odpovídající výkupní ceny dostávají pěstitelé zapojení do systému Fairtrade ještě fairtradový příplatek. Na něm bylo loni v Česku vybráno 37 milionů korun, což bylo o více než 38 procent než v roce 2020. Největším plátcem těchto příspěvků byla v Česku společnost Lidl.

Tyto peníze mohou farmáři použít na investice do rozvoje svých farem a komunit, a to na základě demokratického rozhodování členů komunity. Využívají je například na sociální projekty, budování infrastruktury nebo investice do přizpůsobování farem změně klimatu.

Fairtradová káva v Česku

Mezi největší prodejce fairtradové kávy v Česku patří společnost Tchibo Praha, Unipetrol Benzina ve svých provozovnách Stop Café na čerpacích stanicích Benzina, dále Lidl ČR, který nabízí fairtradovou kávu Lidl2go z nápojových automatů ve svých provozovnách, OMV ČR v rámci konceptu Viva Café. Fairtradovou kávu však nabízí i řada kaváren a lokálních pražíren, například Fair & Bio pražírna, síť kaváren mamacoffee a řada dalších.

Zdroj: Hospodářské noviny

 

Autor: SOCR ČR

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/zajem-o-fairtradove-produkty-z-rozvojovych-zemi-v-cesku-roste-dominuje-jim-kava-kakao-a-nove-take-ruze

13 May 2022

Rozhovor s prezidentkou Potravinářské komory ČR Danou Večeřovou ve Zprávách CNN Prima News (čtvrtek 12.5.2022 v čase 10:09 hodin) na téma cen potravin. Situace není jednoduchá, rostou ceny vstupů, ceny energií a ceny pohonných hmot stále neklesají. Je třeba schválit zákon o významné tržní síle, protože zákon o cenách není na pořadu dne a jeho novela bude trvat nejméně rok.

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/porady/zpravy/12052022-1?fbclid=IwAR2CjWEBzQiX2rKolihP4f0SCFvYmGlNNdjTrwFv8eMItJOIbZYsNrYDbTA

13 May 2022

Praha 12. května (ČTK) - Sněmovna dnes neumožnila širší debatu o možných opatřeních proti růstu cen potravin. Zamítla návrh programu mimořádné schůze svolané z podnětu opozice, která chtěla slyšet, jak bude vláda situaci řešit. Před hlasováním mluvila jen pětice řečníků z hnutí ANO a z SPD s přednostním právem. Volali například po snížení daně z přidané hodnoty na potraviny a po omezení marží obchodních řetězců. Vystoupení trvala celkem přes dvě hodiny.

Nynější růst cen způsobilo podle prvního místopředsedy klubu ANO Jaroslava Faltýnka i snížení soběstačnosti Česka ve výrobě základních potravin. Vlády s účastí ANO tento proces podle něho aspoň zastavily. "Máme strach, že kroky současné vlády mohou pokles (soběstačnosti) opět nastartovat," uvedl Faltýnek.

Vedle snížení daně z přidané hodnoty na potraviny podle něho ANO navrhuje regulaci marží obchodních řetězců a omezení jejich nekalých praktik, odklad změn v zemědělských dotacích nebo zvýšení potravinové rezervy ve státních hmotných rezervách. "Současná vláda vyhodnocuje, analyzuje, dává signály, ale okolní země začaly věci konkrétně řešit," uvedl Faltýnek.

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš označil české zemědělství za "úplnou katastrofu", za níž mohou podle něho ODS a ČSSD při jejich vládních angažmá. Babiš, jenž své firmy podnikající i v zemědělství vložil do svěřenských fondů, poukazoval třeba na podle něho nespravedlivě dojednané podmínky pro české zemědělce při vstupu do Evropské unie nebo na umožnění prodeje půdy cizincům.

Hnutí SPD podle lídra Tomia Okamury prosazuje nulovou sazbu daně z přidané hodnoty na základní potraviny a zakotvení povinnosti dodávání elektřiny jednotlivcům i firmám za cenu odpovídající výrobním nákladům. Okamura opět obvinil vládu z toho, že "drakonicky" rostoucí ceny neřeší a žádné základní kroky obyvatelům nenabízí. "Inflační spirála není u konce, díky neschopnosti vlády roste," prohlásil předseda SPD.

Šéf poslanců hnutí SPD Radim Fiala se pak opřel do zemědělské politiky Evropské unie a do zahraničních obchodních řetězců. "Obávám se, že bude ještě hůř. Že ceny potravin porostou exponenciálně, a co víc, že nebudou," uvedl. Podle Fialy je nutná okamžitá podpora těch zemědělců, kteří jsou schopni navýšit výrobu potravin a naopak zrušit podpory do extenzivních výrob, které nic nepřinášejí.

"Jsme svědky nejvyššího růstu cen potravin od 90. let," uvedla místopředsedkyně Sněmovny za ANO Jana Mračková Vildumetzová. Některé skupiny obyvatel, například samoživitelky a samoživitelé a senioři, jsou podle ní nuceny omezit nákup některých potravin, třeba masa.

Pro návrh programu mimořádné schůze pak hlasovalo 64 opozičních poslanců ze 149 přítomných zákonodárců. Koaliční členové dolní komory jej nepodpořili.

mbc mhm nlm mha

13 May 2022

Praha 12. května (ČTK) - V boji proti růstu cen potravin by mohly pomoci kompenzace vysokých cen energií zemědělcům a potravinářům v rámci tzv. krizového rámce EU, který to umožňuje. Novinářům to dnes řekla předsedkyně Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Komora také vítá snahu o odložení některých částí legislativy Green Dealu například v používání hnojiv a pesticidů.

Kompenzace mohou podle Večeřové stabilizovat ceny vstupů v zemědělství i výrobě potravin. Zemědělský výbor Sněmovny přijal minulý týden usnesení, ve kterém žádá ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), aby na jednání vlády návrh na využití krizového rámce předložil. "Umožňuje kompenzace vysokých cen energií pro podniky, které prokážou, že si jim zvedly náklady oproti stejnému období loňského roku," řekla.

Kompenzace by podle Večeřové mohly být až do 30 procent nákladů a pro energeticky náročné obory, což jsou například pekaři, až 50 procent. Podle komory by stát měl podpořit potravinářství a zemědělství stejně jako podporuje například skláře nebo strojírenství.

Podle Večeřové by se v souvislosti se současnou situací způsobenou růstem cen mělo místo potravinové soběstačnosti více diskutovat o větší nezávislosti na dovozu. "Podíl domácích potravin by se měl pohybovat kolem 70 procent, to je naprosto optimální," řekla.

Jsou podle ní sektory, ve kterých nelze soběstačnosti dosáhnout, například ve výrobě vepřového masa. Úkolem ministerstva zemědělství je podpořit pomocí dotačních programů například pěstování ovoce a zeleniny, uvedla.

V klimatických cílech EU Večeřová spatřuje ohrožení ve tlaku na snížení živočišné výroby, což podle ní povede k nedostatku organických hnojiv. Upzornila i na tlak na využití alternativních potravin vyrobených například v laboratořích. To může směřovat k tomu, že potravinářství ovládnou nadnárodní firmy, protože menší podniky nebudou mít peníze na takový typ výroby peníze, řekla. Podporovat by se podle ní měly malé a střední firmy a živočišná výroba.

Podle komory jsou některá témata Green Dealu nedořešená a chybí reálný plán, jak některé cíle plnit. Má se například snížit spotřeba pesticidů o polovinu. Například Belgie má spotřebu pesticidů osm kilogramů na hektar, zatímco ČR 1,8 kilogramu. Pokud dojde ke snížení na polovinu, bude mít Belgie stále více než dvojnásobnou spotřebu než ČR, upozornila Večeřová.

Europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) k tomu uvedla, že Evropa musí být schopná vyprodukovat co nejvíce potravin. "Minimálně v oblasti zemědělství se daří některé dílčí záležitosti posunovat, například legislativa v oblasti používání hnojiv a pesticidů se bude posunovat v čase," řekla. Nebude se podle ní také tolik tlačit na zvyšování ekologických cílů, podle Vrecionové se by se mohly odložit minimálně o rok.

zaz jw

12 May 2022

Pojem uhlíkové zemědělství označuje způsoby zemědělské produkce, zaměřené na zvyšování obsahu dlouhodobě vázaného uhlíku v půdě. Součástí uhlíkového zemědělství je řízení zásob a toků uhlíku a emisí skleníkových plynů na úrovni zemědělského podniku nebo pozemku za účelem zmírňování změny klimatu. Týká se jak obdělávání půdy, tak i chovu hospodářských zvířat, veškerých zásob uhlíku v půdě, materiálech a vegetaci, a dále zahrnuje emise oxidu uhličitého (CO2), metanu (CH4) a oxidu dusného (N2O).

Uhlíkové zemědělství zahrnuje zejména tyto způsoby hospodaření na půdě:

  1. Zalesňování respektující ekologické principy (např. ochranu biodiverzity), posílení udržitelného hospodaření v lesích a adaptace lesů na změnu klimatu;
  2. Agrolesnictví a jiné způsoby kombinující pěstování dřevin s rostlinnou nebo živočišnou produkcí;
  3. Pěstování krycích plodin, víceletých plodin, šetrné zpracování půdy, zvýšená ochrana krajinných prvků, ochrana půdy snižující erozi a zvyšující obsah půdní organické hmoty v degradované orné půdě, opatření v živočišné výrobě a chovu hospodářských zvířat;
  4. Cílené zatravnění orné půdy nebo neobdělávaných půd, uvádění půdy do klidu;
  5. Obnova mokřadů, která sníží oxidaci existujících zásob uhlíku a zvýší potenciál ukládání uhlíku.

Jako prostředek k zavedení uhlíkového zemědělství vydala EK v roce 2021 Technickou příručku „Vytváření a realizace programů uhlíkového zemědělství založených na výsledcích v EU“, která shrnuje výsledky výzkumu ukládání uhlíku v zemědělství a poskytuje návod k zavádění programů uhlíkového zemědělství založených na výsledcích.

Přílohy

Autor: MZe ČR

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/uhlikove-zemedelstvi/co-je-uhlikove-zemedelstvi-a-jaky-je.html

 

12 May 2022

Tisková zpráva 12. 5. 2022: „Zajištění dostatečného množství cenově dostupných potravin je jeden z hlavních cílů, které Evropská unie nyní sleduje. Kromě pomoci Ukrajině s vývozem dochází k odkladu některé legislativy vyplývající z Green Dealu, která může mít negativní dopad na produkci potravin“, řekla dnes na tiskové konferenci Potravinářské komory poslankyně Evropského parlamentu Veronika Vrecionová za ODS. Situace ve světě je v tuto chvíli velmi nejistá. Očekáváme, že dojde i k jistému přehodnocení všech nastavených cílů. Předpokládané dopady mohou být pro některé regiony velmi vyčerpávající, doplňuje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

 

Některé otázky nejsou vůbec dotažené, například spotřeba pesticidů se má snížit o polovinu, není však jisté, jak tato povinnost bude rozložená mezi jednotlivé státy, mezi kterými jsou v této oblasti velké rozdíly. Česká republika má spotřebu 1,8 kg pesticidů na hektar, Belgie 8 kg. Pokud se Belgie dostane na polovinu svého množství stále to bude 2x více než je současná spotřeba v Česku.

Je potřeba nastavené cíle lépe promyslet, více diskutovat a pravidla měnit chytře. Potravinářská komora ČR dlouhodobě upozorňuje na to, že stále chybí reálný plán, jak jednotlivé cíle splnit, stále zaznívají pouze jednoduché proklamace. Velmi důležité je také vědět, kolik bude celý proces stát?

Ukázalo se, že například nastavená energetická politika, kdy jsme závislí pouze na ruském plynu je velmi problematická. Budeme muset šetřit, šetřit energiemi, vodou, pohonnými hmotami, spotřebovávat méně. Jedná se ale o dobrou výchozí pozici v otázce zamezení plýtvání potravinami. V EU ročně ztratíme či vyhodíme potraviny v hodnotě neuvěřitelných 149 miliard eur. To je třikrát více než rozpočet České republiky na jeden rok.

 

Evropa jako taková je potravinově soběstačná. Evropský jednotný trh umožňuje jednotlivým státům produkovat takové suroviny a výrobky, které nejlépe vyhovují klimatickým a dalším podmínkám v konkrétním regionu. Ostatní si mohou jednotlivé státy dovézt. „Problém nastává v situaci, kdy se v konkrétním státě komodita stane nedostatkovou. V tomto případě státy přestanou vyvážet a výrobky pak na trhu chybí“, vysvětluje Miroslav Koberna. Zastavení mezinárodního obchodu není pravděpodobné, ale vyloučit ho nelze. Máme tedy nějaký plán B?

Proto je dobré podporovat takové zemědělství a potravinářství, které v případě krize, zajistí pro své obyvatele základní skupinu výrobků tak, aby byly základní potraviny kvalitní a dostupné. Pokud pak na čas vypadnou některé komodity, bude plynulé zásobování zajištěno.

"Místo diskuzí o nereálné soběstačnosti České republiky v produkci potravin mluvme o její potravinové bezpečnosti, tzn. produkci základních potravin pro uživení obyvatelstva v případě vážné krize. Snahy o plnou soběstačnost nedávají ekonomický smysl a znamenaly by neefektivní využití půdy, a tedy celkově nižší produkci potravin na úrovni EU,“ dodala Vrecionová

Česko je soběstačné v obilí, cukru, hovězím mase a mléce. Nejméně produkujeme ovoce a zeleninu. Stoprocentní soběstačnost není žádoucí, znamenalo by to jistě vyšší ceny a omezený výběr. Česká republika by jistě byla schopna vyprodukovat většinu běžných potravin, ale za jakou cenu? V České republice, resp. v Evropě žádný hladomor nehrozí, může docházet k částečným výpadkům dodávek jednotlivých výrobků, ale je pravděpodobné, že současné krize energetická nebo v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině bude mít dopad na dostupnost potravin jinde ve světě.

Když se ale podíváme na soběstačnost v mléce, v roce 2020 se pohybovala na hranici 117 %. Produkce mléka je dotována, zemědělcům jsou vypláceny příplatky z národních zdrojů. Bohužel, téměř 30 % takto podporovaného mléka se jako surovina vyváží do zahraniční a zpět se na náš trh vrací ve formě zpracovaných výrobků, takže přidaná hodnota zpracování zůstává za hranicemi. „Otázkou tedy je, zda podporu produkce z národních zdrojů nezacílit pouze na surovinu, která je zpracována v České republice a nikoliv vyvážena. Domácí zpracování surovin v tuzemsku by nepochybně výrazně pomohlo zvýšení žádané soběstačnosti a snížení závislosti na dovozech“, dodala prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Ať již hovoříme o potravinové soběstačnosti, potravinové bezpečnosti či snížení závislosti na dovozech, cílem musí být kvalitní a cenově dostupné potraviny. Podporujme lokálnost, vyhýbejme se vysoce zpracovaným produktům a velmi levným nekvalitním dovozům ze zahraničí.

Posilujme soběstačnost u všech možných komodit, ne ve smyslu soběstačnosti v jednotlivých položkách, ale ve smyslu zajištění potravin pro obyvatele v době krize. Podporujme nejvíce ohrožené komodity a obory formou dotací. Nesnižujme produkci tak, aby docházelo k dalšímu zdražování potravin. Potraviny musí být strategickou surovinou, chraňme svůj trh s potravinami. Nezapomínejme na nové technologie a inovace, které zlevňují zemědělskou i potravinářskou výrobu.

 

 

Tisková zpráva k dispozici zde.

 

 

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

Jednotný trh zahrnuje 27 členských států EU a několik dalších zemí má k němu přístup do určité míry. Čtyři další země, které jsou zároveň také členové Evropského sdružení volného obchodu, mají téměř kompletní přístup: Island, Lichtenštejnsko a Norsko skrze Evropský hospodářský prostor a Švýcarsko skrze svoje bilaterální smlouvy s EU. Gruzie, Moldavsko a Ukrajina mají přístup k vnitřnímu trhu EU skrze Hlubokou a komplexní zónu volného obchodu, avšak bez možnosti volného pohybu pracovníků.

Evropský jednotný trh, vnitřní trh nebo společný trh v rámci Evropské unie je prostorem bez vnitřních hranic, v němž platí téměř volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu, který je definován Maastrichtskou smlouvou. Tato koncepce je východiskem dalších jednotlivých politik Evropské unie, které na společný trh navazují a mají za cíl dále naplňovat cíle čtyř svobod. Společný trh je obecně vymezen v části třetí Smlouvy o fungování Evropské unie a posléze v příslušných aktech sekundárního unijního práva a dalších pramenech.

12 May 2022

Praha 12. května (ČTK) - Sněmovna ani dnes nestihla ve vyhrazeném čase dokončit úvodní kolo debaty o vládní novele, která rozšiřuje působnost zákona o významné tržní síle i na menší podniky než dosud. Poslanci o ní poprvé začali jednat na začátku dubna, dnes se k ní vrátili, ale ve 13:00 jednání přerušili. Stejně jako předtím dnes poslanci opozičního hnutí ANO vyjadřovali své výhrady k návrhu a pochybovali o tom, zda novela zákon zlepší. Zákon má především chránit dodavatele potravinářského zboží do velkých obchodních řetězců.

Poslanec ANO Karel Tureček již minule navrhl vrátit zákon vládě k dopracování. Je to jen jiná forma zamítnutí. Již dříve řekl, že pokud novela zákona projde v navrhovaném znění, zhorší postavení firem působících v zemědělském a potravinářském řetězci. Poslanec ANO David Pražák dnes řekl, že zákon neřeší mezinárodní obchodní řetězce, kde se nekalé praktiky vyskytují.

Poslankyně a poslanci ANO dnes také vyzývali ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), aby v rozpravě vystoupil a odpověděl na jejich dotazy. Vyzvala ho k tomu třeba předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. "Mě by to hrozně zajímalo jaký máte hlas," řekla a podotkla, že to řekla na odlehčenou. "Hlas má příjemný. Proč nemluví, nevím," uvedla její stranická kolegyně Margita Balaštíková. "Pokud děláte funkci, na kterou nemáte, tak se té funkci vzdejte," doporučila mu poslankyně ANO Berenika Peštová. Předseda zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) uvedl, že k tomuto tématu svolal pracovní jednání, kam pozval i poslance ANO. Podle něj ale této příležitosti nevyužili

Podle vládního návrhu, který vychází z evropské směrnice, mají mít nově významnou tržní sílu podniky s obratem od dvou milionů eur, tedy asi 50 milionů korun za poslední účetní rok. Dosud zákon předpokládal, že významnou tržní sílu má podnik s obratem nad pět miliard korun. Ze zákona v případě jeho schválení zmizí dosavadní ustanovení, které definovalo významnou tržní sílu.

Podle nynějšího znění zákona je to takové postavení odběratele, v jehož důsledku si odběratel může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin nebo přijímáním nebo poskytováním služeb s nákupem nebo prodejem potravin souvisejících. Významná tržní síla se nově bude posuzovat podle obratu odběratele vůči obratu dodavatele.

Vláda navrhovala, aby Sněmovna předlohu schválila zrychleně v prvním čtení. Tento postup vetovaly opoziční kluby ANO a SPD. Schillerová to zdůvodnila potřebou podrobné debaty ve výborech. Zatímco ANO navrhlo prodloužit lhůtu pro projednání zákona ve výborech o 20 dnů, zpravodaj a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ji chce naopak o 30 dní zkrátit.

Sněmovna dnes začala jednat až v 11:00 kvůli avizovaným přestávkám na porady opozičních klubů. Sněmovna poté kromě jiného v úvodním kole podpořila například smlouvu o vydávání mezi Českem a Austrálií nebo smlouvu o sociálním zabezpečení mezi Českem a Brazílií. Odpoledne jsou na programu pravidelné ústní interpelace na členy vlády. Po interpelacích je svolána mimořádná schůze k informacím vlády o růstu cen potravin.

nlm jw

12 May 2022

České Budějovice 12. května (ČTK) - Květový med, hovězí maso nebo nakuřovaný pivní speciál získají letos ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje. Z 60 nominovaných výrobků od 25 producentů vybrala komise osm. Ocenění se v letech před pandemií předávala na slavnostech v Holašovicích nebo českobudějovickém agrosalonu Země živitelka, letos zatím není místo ani termín ocenění daný, řekl dnes na dotaz ČTK mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Miroslav Bína.

Ceny dostanou hovězí maso ze Zemědělského družstva Bělčice, vepřové z Řeznictví Dědouch, selský tvaroh z farmy Struhy na Písecku, bio kefír firmy Bemagro, pagáč ze Soběslavské pekárny, rakytníkový dezert Jany Vlachové, pivní speciál soběslavského pivovaru a květový med, který vyrábí František Vostoupal na Táborsku.

"Logo Regionální potravina na našem výrobku je pro nás skvělý marketingový nástroj při propagaci naší značky. Díky ocenění se dostáváme více do povědomí lidí, protože značku Regionální potravina naši zákazníci často znají a preferují," řekla Michaela Dubová ze Statku Horní Dvorce. Cenu získal třeba v roce 2019, loni uspěl i v soutěži Farma roku. Statek Horní Dvorce denně vyrobí 70 kilogramů ovčích sýrů, jde také o jediný šlechtitelský chov ovcí lacaune v zemi.

Do letošního ročníku se v kraji přihlásilo šest nových producentů, pět z nich získalo cenu. "Oproti loňsku se přihlásilo i více výrobců. Z 60 výrobků se nám nepodařilo vyhlásit kategorii Ovoce a zelenina. Produkce v této kategorii je ovlivněna sezónností a ještě vlastně nenarostlo ani neuzrálo, vzhledem k tomu nebyl přihlášený žádný výrobek," uvedl v tiskové zprávě krajský koordinátor soutěže Adolf Boháček.

Značku mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků, kteří mají nejvýš 250 zaměstnanců. Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, podporuje malé a střední potravináře. Dosud dostalo cenu 415 výrobků od 318 firem. Značku lze zdarma využívat čtyři roky. Soutěží se ve všech krajích s výjimkou Prahy.

vkc dr