Potravinářská komora ČR v dopise vyzvala europoslance, aby odmítli návrh Evropské komise na změnu nařízení proti odlesňování. Komora upozorňuje, že systém není dostatečně připravený ani po loňském ročním odkladu. Navrhované úpravy vnášejí do podnikatelského prostředí značnou právní nejistotu a znevýhodňují zejména malé a střední podniky.

Od 30. prosince 2025 budou muset střední a velké podniky nově sledovat a prokazovat, zda jejich produkty nepocházejí z oblastí, kde došlo k odlesňování. V Česku k němu přitom nedochází, naopak zalesněná plocha u nás trvale roste. Nařízení se o půl roku později, od 30. června 2026, bude vztahovat i na malé podniky. Evropská komise v říjnu navrhla, aby se lhůta pro malé podniky posunula o dalších šest měsíců na 30. prosince příštího roku. Komora požaduje odklad o rok pro všechny podniky a zásadní zjednodušení nařízení proti odlesňování, včetně zavedení kategorie zemí se zanedbatelným rizikem.  

„Představa, že mikro a malé podniky budou mít roční odklad na plnění nařízení, je zcela iluzorní. Již od prvního dne budou střední a velké podniky v dodavatelském řetězci požadovat po svých malých dodavatelích kompletní prokázání náležité péče. Paradoxně se tak nařízení dotkne malých podniků nejvíce a nejdříve, což může vést k jejich znevýhodnění na trhu,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.  

Původně se přitom počítalo s tím, že se platnost nařízení o rok odloží, a zákonodárci mezitím navrhnou mírnější verzi. S tímto plánem souhlasila i eurokomisařka pro životní prostředí Jessica Roswall. Evropská komise však nakonec rozhodla, že další odklad už nenavrhne.

Potravinářská komora dopisem požádala europoslance o podporu odkladu o další rok a upozorňuje, že pokud instituce EU odložení neschválí, hrozí zcela vážně kolaps dodávek u některých vybraných komodit. Několik týdnů před spuštěním totiž stále selhává informační systém Evropské komise a vygenerování jediného geolokačního kódu trvá přibližně deset minut. Při nahrávání milionů položkových čísel v celé Unii bude systém nefunkční.

Komora intenzivně komunikuje se všemi články dodavatelského řetězce. Panuje shoda, že nikdo není na nové povinnosti plně připraven. Ve všech segmentech vládne nejistota. Legislativa je nejasná a praktické postupy prokazování náležité péče v terénu neexistují. Všechny subjekty v řetězci doslova tápou.

„Bruselští úředníci jsou naprosto odtrženi od reality běžného provozu. Měli by jet do provozů, navštívit malé a střední zemědělce a zpracovatele. Jen tak pochopí, s jakými problémy a byrokratickou zátěží musí podniky denně zápasit. Tohle nařízení není ochrana světových lesů, ale jen další problém, který firmám zvýší náklady,“ dodala prezidentka Večeřová.

Potravináři se aktivně chtějí podílet na úsilí, které povede k omezení globálního odlesňování. Zdůrazňují však, že veškeré postupy musí být v praxi reálně proveditelné, nesmí narušit plynulost dodávek potravin a nesmí poškozovat konkurenceschopnost evropských hospodářských subjektů ve srovnání s konkurenty ze zemí mimo EU.

Doplňující informace:

O nařízení EU proti odlesňování

Nařízení EU proti odlesňování má zajistit, aby klíčové komodity, jako je sója, hovězí maso, palmový olej, kakao, káva, dřevo a kaučuk, uváděné na trh EU, nepřispívaly ke globálnímu odlesňování. V samotné Evropské unii však k masivnímu kácení lesů za účelem zemědělské produkce nedochází. Například v České republice je situace opačná, lesů každoročně přibývá.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

Výbor pro kvalitu potravin a Platforma pro alternativní potraviny a nápoje při České technologické platformě pro potraviny si vás dovolují pozvat na výroční konferenci na téma Brání ochrana názvů potravin živočišného původu inovacím?

Kdy: 3. prosince 2025 (9:00 až 14:00 hod.)
Kde:
Národní zemědělské muzeum, velký sál

Moderuje: Jan Pivoňka - předseda Výboru pro kvalitu potravin, ředitel pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR

V každém bloku budou 4 prezentace (10 minut) a panelová diskuse (40 minut).

Program:

9.30 – 11.00 hodin    

I. blok - Inovace pod tlakem tradice
(Marta Nováková - Rohlík.cz, Petr Beneš - MZe, Rostislav Brzobohatý - Mewery, Roman Kříž - Bene Meat)

11.00 – 12.00 hodin

Slavnostní předávání certifikátů - Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní výrobek roku 2025

12.00 – 13.30 hodin 

II. BLOK - Není burger jako burger - Vědí zákazníci, co kupují?
(Lukáš Zlatohlávek - 1. LF UK, Václava Kunová - Nutradit, Šárka Horáčková - VŠCHT, Hana Střítecká - LF UK v Hradci Králové)

Registrace a bližší informace: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zveme vás na bezplatný online workshop v rámci evropského projektu LIKE-A-PRO, do něhož je zapojena i Potravinářská komora ČR. 

Kdy: 27. listopadu 2025 od 16:00 do 17:30 hod. 

Objevujte, vařte a přemýšlejte o proteinech jinak!

Šéfkuchaři z Basque Culinary Center se s vámi podělí o klíčové poznatky z projektu LIKE-A-PRO, který zkoumá nové zdroje a produkty bílkovin. Nejde jen o luštěniny a houby, ale i nové suroviny, které přesahují rámec běžných „rostlinných alternativ“.

Co vás čeká?

  • Prezentace inovativních produktů s vysokým obsahem bílkovin a příprava vybraných pokrmů přímo z těchto surovin.
  • Diskuse o technikách přípravy se zaměřením na chutě a textury nových surovin.
  • Návod, jak tyto poznatky efektivně využít v restauracích a gastronomických službách.
  • Společná reflexe role kuchařů jako lídra v přechodu k udržitelnějším zdrojům bílkovin.

Registrace pomocí QR kódu na pozvánce.

10 November 2025

Dovolujeme si vás pozvat na devátý kulatý stůl, který se tentokrát zaměří na klíčovou problematiku auditů udržitelnosti s důrazem na úspory energie, vody a snižování množství odpadů.

Výstupy z těchto auditů hrají zásadní roli nejen v oblasti vykazování ESG, ale jsou také nezbytné pro žádosti o dotace.

Kdy: 25. listopadu 2025 (9:30 – 12:30 hodin)
Kde: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 00 Praha 10 – Malešice

Moderuje - Jan Pivoňka (ředitel pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR)

Role auditů při žádostech o dotace z MPO - Pavlína Kulhánková (Ministerstvo průmyslu a obchodu)

Dokládání plnění podmínek při dotaci v rámci SZP - Markéta Bajerová (Odborný konzultant)

Audit energetický - Šárka Géryková (Elprocon 21, s.r.o.)

  • Problematika zpracování EA obecně, plán EA
  • Povinnost zpracovat EA v návaznosti na očekávané změny v legislativě
  • Provádění EA v souladu s harmonizovanou technickou normou ČSN EN ISO 50002, požadavky na obsah zprávy a výstupy EA
  • Systémová optimalizace cílená na řešení problémových oblastí, energetická účinnost v průmyslu v návaznosti na výrobní proces
  • Příležitosti neboli navrhovaná opatření ke snížení energetické náročnosti, praktické příklady

Audit vodní - Jiří Lalák (Veolia Holding Česká republika, a.s.)

  • Vstupní data o nakládání s vodou za několik předchozích let
  • Bilance a grafická schémata hlavních vodních proudů v podniku
  • SWOT analýzu vodního hospodářství
  • Technologické návrhy úsporných opatření včetně indikativních nabídek potenciálních dodavatelů

Audit odpadového hospodářství - Katarína Kajánková (Recovera Využití zdrojů a. s.)

  • Analýza stávajícího stavu nakládání s odpady v souladu s dodržováním právních požadavků
  • Vyhodnocení efektivity nastavení systému nakládání s odpady,
  • Rozsah zaměření auditu
  • Návrh optimálního postupu pro možné využití odpadů, nastavení materiálových toků a dosažení úspor
  • Konkrétní udržitelná doporučení

Praktické zkušenosti s dokládáním úspor obalového materiálu a potravinového odpadu - Rudolf Ševčík (Vysoká škola chemicko-technologická v Praze)

Diskuze je primárně určena pro zástupce potravinářských a zemědělských podniků, kteří zabezpečují připravenost firmy po technické stránce, plánují a realizují dlouhodobé strategické projekty.

Kulatý stůl je omezen počtem 30 osob.

Registrace a bližší informace: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

09 November 2025

Do sbírky potravin a hygienických potřeb se během soboty zapojilo přibližně 2800 kamenných obchodů a přes 6000 dobrovolníků. Letošní výsledek je dosud nejvyšší za celých 12 let trvání sbírky.

V podzimním kole potravinové sbírky se v sobotu v obchodech v Česku vybralo rekordních 719 tun zboží. Za 12 let trvání sbírky je to dosud nejvíce, o 15 procent více než loni. Lidé darovali 645 tun potravin a 74 tun hygienických potřeb. Do úterý 18. listopadu mohou stále darovat zboží nákupem v internetových obchodech.

Dále zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-rekordni-potravinova-sbirka-vybralo-se-nejvice-zbozi-za-12-let-291158

09 November 2025

Potraviny by mohly v obchodech od příštího roku zdražit. A paradoxně by se tak mohlo stát kvůli evropskému nařízení o odlesňování. Tento nástroj má sice chránit deštné pralesy, zčásti však dopadne i na evropské státy. Proti nařízení protestují Hospodářská komora a potravináři, kteří společně žádají o roční odklad. Čas se ale krátí a přísné podmínky mají vstoupit v platnost už 30. prosince letošního roku.

S ostrou kritikou přišla i Potravinářská komora, podle které došlo k porušení dřívějších slibů Evropské komise. „Tohle není byrokracie, to je amatérismus. Ještě před pár týdny Komise avizovala odložení a nyní nám předložila návrh, který je výsměchem všem podnikatelům. Bruselští úředníci jsou fatálně odtržení od reality trhu a svým přístupem dostanou do potíží tisíce unijních malých a středních firem, které tvoří páteř dodavatelských řetězců,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

O tématu zde: https://cnn.iprima.cz/zdrazeni-potravin-od-pristiho-roku-stale-hrozi-eu-neodlozila-kritizovane-narizeni-491085

08 November 2025

Lidé při nákupech v supermarketech stále častěji sahají po privátních značkách potravin, a to zejména kvůli výhodnější ceně. Výrobky, které si nechávají velké řetězce pod svými značkami vyrábět, tvoří asi třetinu trhu. 

Privátní značky se nezamlouvají Potravinářské komoře, někteří obchodníci podle ní na obaly stále nedávají informaci o tom, kdo produkt vyrobil. Není to ale povinné.

„Jeden měsíc vyrábí privátní značku český producent, ale hned další měsíc už ji pod stejným obalem dodává zahraniční výrobce. Jednoduše proto, že ten český neakceptoval diktované podmínky řetězce,“ upozornil mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/633483-cesi-si-za-logo-na-obalu-potravin-priplacet-nechteji-dulezitejsi-je-cena

08 November 2025

Klasická svíčková nebo rajská s plátkem hovězího masa se brzy můžou stát luxusní záležitostí. Cena hovězího totiž roste – za poslední rok si připsala na pultech v obchodech patnáct procent. Český statistický úřad (ČSÚ) eviduje hovězí zadní, které podle posledních dat stálo přes 317 korun za kilogram.

„Takto prudký cenový skok nebyl zaznamenán u žádného jiného masa. Rychlost zdražování je jako vystřelený šíp. Dříve se dobytek prodával za cenu, za kterou ho dnes kupujeme živý. Důvodem je, že zemědělci využili výhodnějších nabídek ze zahraničí,“ říká mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Proč cena hovězího roste? Skotu je v celé Evropě nedostatek, podle Zemánka ubylo za posledních pět let několik milionů kusů dobytka. „Při současné vysoké poptávce tento snížený stav dobytka přirozeně žene výkupní ceny nahoru. K tomu se přidávají výrazně vyšší výrobní náklady pro chov,“ dodává komora.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-maso-hovezi-ceny.A251107_182953_ekonomika_drh?zdroj=sph_hp

07 November 2025

Ještě před pár týdny na pultech obchodů chyběl, teď začala jeho sklizeň. Máme dobrou zprávu pro všechny, kteří mají rádi čerstvý křen. Čeští pěstitelé ho začali vyorávat, i tak jeho množství nestačí a většina se ho k nám dováží z ciziny.

Než se ale křen dostane do košíků zákazníků, změní výrazně cenu. Ta se například na Zlínsku pohybuje od dvou do tří stovek.

„Záleží na obchodníkovi, jakou stanoví přirážku, ale pokud se křen v současné době prodává za více než 300 korun, je tam zřejmě vyšší obchodní přirážka, na kterou nemá zelinář vůbec žádný vliv,“ vysvětlil mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Dále zde: https://cnn.iprima.cz/zemedelci-zacali-sklizet-kren-vetsina-se-ho-k-nam-stejne-dovazi-ze-zahranici-490985

05 November 2025

Slevová politika obchodníků masivně ovlivňuje nejen obchodní vztahy, ale i jídelníčky Čechů. Šedesát procent zboží v nákupních koších tvoří zlevněné položky.

Potravinářská komora ČR varuje před riziky českého slevového fenoménu, ale uvědomuje si, že zásah do trhu je problematický. Legislativu, která by slevy měla regulovat, proto nechystá.

Za ještě větší problém než promoce považuje prodej některých výrobků pod nákupní cenou. „Když řetězec prodá maso za 80 Kč/kg, ačkoli ho nakoupil za 100 Kč/kg, spotřebitel mylně nabude dojmu, že 80 Kč/kg je běžná cena. Cenu 120 Kč/kg v místním řeznictví, která je přitom reálnou průměrnou cenou, pak vnímá jako přemrštěnou. To je pro malé prodejce, zejména v menších městech, likvidační,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Tento jev se objevuje v celé Evropě. V Bruselu se proto už začíná diskutovat o možné regulaci těch takzvaných podnákupních cen. Zákaz prodeje za podnákupní ceny byl součástí zákona o významné tržní síle až do roku 2016, kdy z něj byl odstraněn s tím, že bude implementován do zákona o cenách. To se ale nestalo.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-cesi-plati-za-zbozi-vic-aby-lovci-slev-mohli-nakupovat-v-akcich-290689

04 November 2025

Programové prohlášení budoucí vlády podle potravinářů vytváří dobrý základ pro modernizaci a stabilizaci sektoru. Uvedla to Potravinářská komora ČR. Potravináři začátkem října uvedli, že od nové vlády očekávají mimo jiné větší podporu investic, která by umožnila modernizaci podniků, v programu koalice ANO, SPD a Motoristů se ale konkrétně o investicích pro potravinářské podniky ani jejich modernizaci nehovoří.

"Celkově program hodnotíme jako silně pro-podnikatelsky a pro-domácky orientovaný. Vytváří dobrý základ pro modernizaci a stabilizaci sektoru, avšak jeho úspěch bude záviset na nalezení legislativně a finančně průchodných nástrojů, které umožní deklarované cíle skutečně naplnit," uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Výzvou pak bude podle Zemánka také nalezení rovnováhy mezi snižováním dotací a podporou investic do modernizace. Program nové vlády hovoří o revizi dotačních titulů a přesměrování podpory na aktivní zemědělskou produkci. Potravináři upozornili, že sektor několik let postrádá národní investiční program, což omezuje schopnost potravinářů reagovat na technologické a tržní změny.

Potravináři od nové vlády požadovali také snížení byrokracie. Požadavek na regulaci administrativy program zmiňuje. "Pozitivně hodnotíme jasné vymezení vůči tržním selháním a nekvalitním dovozům," dodal Zemánek. Potravináři také ocenili, že nová vláda vnímá potravinářství jako strategický sektor.

Dále zde: https://zemedelec.cz/podle-potravinarske-komory-program-budouci-vlady-vytvari-dobry-zaklad-pro-modernizaci-sektoru/

03 November 2025

Obchodní smlouva mezi Evropskou unií a skupinou jihoamerických zemí z tzv. Mercosuru, by se mohla po dvou dekádách vyjednávání finálně podepsat letos těsně před Vánoci. Evropská komise v říjnu kvůli ní přislíbila větší ochranu pro zemědělce, kteří se obávají zvýšeného dovozu a tlaky na výkupní ceny cukru nebo masa. Garance ale farmářům nestačí. Celá smlouva by se podle českých oborových organizací měla zrušit.

Ochranné mechanismy považuje za nedostatečné také Potravinářská komora ČR. Největší obavy má její mluvčí Marek Zemánek zejména u hovězího masa, drůbeže a cukru, právě kvůli nižším zahraničním standardům produkce. Týká se to například používání přípravků na ochranu rostlin, které jsou v EU zakázané. „Evropská unie zakazuje 43 pesticidů pro cukrovou řepu, aby chránila občany, ale paradoxně dováží cukrovou třtinu z Brazílie, kde jsou tytéž látky masivně používány. Spoléhání na namátkové kontroly u dovozu de facto vytváří dvojí metr. Maximální přísnost doma a laxní přístup k riziku u dováženého zboží ve jménu obchodu,“ popsal.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-obchod-mercosur-ek.A251102_175830_ekonomika_drh

02 November 2025

Svatomartinská husí pečínka letos podle expertů opět o něco podraží. Tradiční oslavy, které v Česku každoročně vrcholí 11. listopadu, se nezadržitelně blíží. Spolu s husími specialitami dorazí i první letošní vína pod značkou Svatomartinské. Deník už zná jejich hodnocení od vinařských odborníků. Pro řadu restaurací i vinařství jde o jeden z vrcholů sezony. Deník má také pár tipů, jak za husí menu ušetřit.

O tématu zde: https://www.denik.cz/ekonomika/svaty-martin-svatomartinske-menu-husa-cena-restaurace.html

01 November 2025

Pomozte posunout potravinářský průmysl vpřed! Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací připravilo krátký dotazník, zaměřený na zkušenosti s výzkumnou a akademickou spoluprací – od zavádění inovací a vývoje nových produktů až po možnosti financování.

Cenné podněty z firem umožní lépe pochopit stávající bariéry a navrhnout strategickou podporu pro intenzivnější a efektivnější propojení podniků a výzkumných týmů.

Vyplnění dotazníku zabere minimum času. Všechny odpovědi zůstanou anonymní.

Dotazník pro potravinářský průmysl zde.

31 October 2025

Prodeje rostlinných burgerů, „mléka“ a náhražek vajec či sýrů se na některých trzích propadly. Trend tak naplno ukazuje korekci, která na trhu panuje.

Například v Nizozemsku objem prodejů rostlinného masa v roce 2024 klesl o 6,2 procenta a u hlavních produktů (burgery, filé, klobásy) dokonce o 11 procent oproti předchozím rokům. Nizozemsko je jedním z nejvyspělejších trhů v konzumaci rostlinné stravy. Náhražky masa a ryb si podle společnosti YouGov kupuje 62 procent tamních domácností.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-narazily-veganske-potraviny-na-strop-nektere-trhy-se-propadaji-290438

30 October 2025

Potravinářská komora ČR obdržela diplom a také poděkování od Českého svazu zpracovatelů masa za dlouholetou podporu konference MEATING, což je hlavní profesní událost tuzemského masného průmyslu. Ocenění bylo uděleno na 25. ročníku, který se konal v Brně.

Konference MEATING není jen o suchých faktech, ale především o setkávání a navazování kontaktů. Jde o největší oborovou událost, kde se setkávají klíčoví hráči z celého masného oboru – od majitelů podniků, technologů a akademiků až po nákupčí z obchodních řetězců. Společně zde sdílejí nejnovější informace a trendy, diskutují o aktuálních legislativních novinkách a analyzují makroekonomický vývoj v odvětví zpracování masa a masných výrobků.

„Diplom od Svazu zpracovatelů masa je skvělou motivací do dalších let. MEATING je místem, kde se rodí trendy a kde se diskutuje o budoucnosti oboru, ať už jde třeba o snižování uhlíkové stopy až po inovace. Naše podpora této konference je investicí do konkurenceschopnosti a kvality českých masných výrobků. V tomto úsilí budeme i nadále intenzivně pokračovat,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Důkazem vynikající spolupráce obou organizací je i jejich společná intenzivní snaha upozorňovat na nutnost správného označování rostlinných výrobků. Evropská komise již jasně a srozumitelně stanovila, že „maso“ označuje výhradně jedlé části zvířete. Nic nesmí tento základ nahradit, a to ani částečně. Zvláštní pozornost je třeba věnovat tomu, aby nebyl vytvářen dojem nutriční rovnocennosti mezi výrobky živočišného původu a jejich rostlinnými imitacemi, neboť spotřebitel se může mylně domnívat, že tyto produkty mohou zcela nahradit maso v jeho stravě.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

29 October 2025

Sladká, tučná a slaná jídla by se mohla zdanit v celé EU, nápadu je otevřený maďarský eurokomisař pro zdraví a také pohodu zvířat Oliver Várhelyi. Podobně jako u danění tabákových výrobků, i zde je základem myšlenky, že zpracované výrobky s možnými zdravotními dopady by měly více přispívat k udržování celého systému zdravotnictví.

Podobný princip funguje v jeho domácím státě, v Maďarsku se zavedla tzv. daň na chipsy v roce 2011. Česká potravinářská komora ale varuje, že podle tamních zkušeností neklesla spotřeba zdaněných potravin, naopak mírně vzrostla.

„Celý návrh je založen na paradoxním předpokladu, že když je něco špatné, lidé to přestanou dělat. Maďarsko ukázalo, že si to koupí dál, nebo prostě ušetří na něčem jiném. Náš mozek se nenechá obelstít pokladnou, po chuti si prostě sáhne jinde v potravinách,“ říká mluvčí komory Marek Zemánek.

„Za chvíli budeme potřebovat speciální evropský úřad, který bude kontrolovat, jestli v té čokoládě není příliš mnoho štěstí a rozkoše, které jsou taky nezdravé. Pokud má být toto nová definice evropského dohledu nad spotřebitelem, měla by se Evropská komise zamyslet, jestli už nezdanila i zdravý rozum,“ říká mluvčí.

Komora pak upozorňuje, že výrobci potravin dlouhodobě pracují na tzv. reformulacích, tedy snižování množství cukru, soli a nasycených tuků v rámci jednotlivých produktů tak, aby si je zákazníci i po změně kupovali a nepřešli na jiné méně zdravé potraviny, ale chutnější potraviny.

„Změny musejí probíhat postupně a cíleně, aby si spotřebitelé na novou chuť zvykli. Pokud bychom například odstranili tuk, který je klíčovým nositelem chuti, výrobek by jednoduše přestal chutnat a nikdo by si ho nekoupil,“ vysvětluje mluvčí.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/dan-cukr-eu-obezita.A251028_154522_eko-zahranicni_ven

27 October 2025

Chovatelé drůbeže v Německu už museli kvůli šíření ptačí chřipky utratit zhruba 400 tisíc ptáků. Podle německého tisku by vejce mohla zdražit až skoro o polovinu. Další zdražování vajec proto nelze vyloučit ani v Česku.

V meziměsíčním srovnání cena vajec setrvale roste od srpna. V roce 2027 začne v Česku platit zákaz klecových chovů. Podle Českomoravské drůbežářské unie se zákaz promítne do ceny vajec a hrozí také pokles soběstačnosti Česka v produkci vajec, protože někteří chovatelé své chovy na bezklecové nezmění a skončí. Na ceny vajec mají ale vliv i jiné faktory, a sice pandemie ptačí chřipky, ceny energií, chovného materiálu, obalů či mzdové náklady.

K tématu zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-vejce-mohou-zdrazit-kvuli-ptaci-chripce-v-nemecku-40545949

26 October 2025

Podává se ke klobásce nebo pečenému masu či ve formě omáčky k uzenému masu s knedlíky. Letos je však křen nedostatkovým zbožím. Na pultech většiny obchodů chybí, a to dokonce i ten dovozový. Proto si za něj zájemci budou muset ve srovnání s předchozími lety výrazně připlatit.

„Pokud jde o cenu, značná část produkce se dováží ze zahraničí, a čeští zelináři vůbec nemají vliv na koncovou cenu produktů, která se objevuje na pultech obchodů,“ okomentoval pro CNN Prima NEWS mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/z-pultu-postupne-zmizel-kren-lide-si-za-nej-poradne-priplati-kde-byste-ho-mohli-sehnat-489530

26 October 2025

Dva měsíce zbývají do Štědrého večera, kdy zavoní smažený kapr, řízky a bramborový salát. Nejdražší jídlo však nebude na talíři, ale zabalené v blyštivém alobalu připomínajícím sněhuláky, šišky a vánoční dědečky. Už teď dorazily čokoládové kolekce do obchodů – a lidé sledují, že jsou drahé podobně jako loni. Nejdražší vyjdou na více než 3200 korun za kilo.

„Většina výrobců se snaží držet ceny na stejné úrovni jako loni. Největší dopad tak má rozdílná cenotvorba prodejců. Značné rozdíly u stejného produktu to jasně potvrzují. Zákazníci, kteří chtějí ušetřit, by měli být trpěliví,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-je-to-tady-znovu-vanocni-kolekce-nabizeji-obchodnici-i-letos-za-premrstene-ceny-40544785

25 October 2025

Do Vánoc zbývají dva měsíce a už teď je jasné, že oproti loňsku si prakticky za všechno připlatíme. Může za to prý počasí, invazivní hmyz, kvůli kterému je téměř nulová úroda vlašských ořechů na Moravě, nebo neúroda kakaových bobů v Africe. O pár korun zdraží ale i tuzemští kapři nebo vánoční stromky. 

Podle odborníků letos oproti minulému roku nejvíce zdraží vejce. „Důvodem je cena krmiva. Dále jsou to ceny energií, které jsou ve střední Evropě jedny z nejvyšších. Od 1. ledna 2027 je zákaz klecového ustájení a chovatelé rekonstruují své chovy,“ vysvětluje důvody mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek. 

„Do předvánoční sezóny rozhodně promluví ceny vlašských ořechů, protože na Moravě se šíří vrtule ořechová a lokálně je zničeno 100 % ořechů,“ popisuje špatnou situaci Zemánek. 

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/632393-blizi-se-nova-vlna-zdrazeni-velky-prehled-za-co-si-o-vanocich-priplatite

25 October 2025

Evropská komise přehodnotila zářijový příslib eurokomisařky pro životní prostředí Jessiky Roswallové o ročním odložení nových povinností pro firmy spojených s vykazováním toho, že jejich činností nedošlo k odlesňování. Velké firmy budou muset začít reportovat od poloviny příštího roku, malé podniky pak mají slíbený roční odklad.

Z postupu Komise je pak zklamaná i Potravinářská komora ČR, nový návrh podle ní naprosto ignoruje reálné fungování dodavatelských řetězců. Komora také chce odložení nových pravidel o rok a hodlá apelovat i na europoslance.

„Bruselští úředníci jsou zcela odtrženi od reality a vůbec netuší, jak systém funguje v praxi. Pokud má vygenerování jednoho jediného kódu trvat přibližně deset minut a do systému přitom musí být nahrány miliony takových čísel, pak Komise zjevně staví vzdušné zámky a nebere ohled na reálné kapacity firem,“ popisuje mluvčí komory Marek Zemánek.

Komora dále trvá na tom, že by se měla vytvořit nová kategorie pro státy se zanedbatelným rizikem odlesňování, do které by měla spadnout ČR, kde by byly administrativní povinnosti prakticky nulové.

Navíc podle kritiků dojde k vytvoření dvou oddělených trhů – zboží nesplňující podmínky se přesměruje mimo Evropu jako levnější produkce. „Skutečný dopad na ochranu životního prostředí by tak byl nulový, zatímco naši spotřebitelé pocítí jen další zdražování,“ uvedl už dříve Zemánek. Prokazovat se bude muset původ dobytka, kakaa, kávy, palmového oleje, sóji, dřeva a kaučuku a výrobků z nich.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-lesy-ek.A251024_103825_ekonomika_drh

24 October 2025

Zájem o výrobky s vysokým podílem bílkovin roste. A to nejen ve světě, ale i v Česku. Na poptávku ve velkém reagují potravinářské firmy. Vysoký podíl bílkovin už není jen exkluzivitou proteinových tyčinek. Některé značky začaly zvyšovat makroživinu i v běžných potravinách, jako jsou sýry, pomazánky nebo jogurty. Běžně jsou dostupné v řadě tuzemských supermarketů.

„Čisté proteiny jsou již na trhu několik desítek let, nicméně do potravin se začaly masivněji přidávat až v posledních zhruba pěti letech. Popularita těchto produktů roste zejména u mladé generace, která vyznačuje zdravější životní styl, nicméně vhodné jsou tyto potraviny pro každého se zvýšenou potřebou – sportovci, děti, těhotné ženy, senioři,“ řekl tiskový mluvčí Potravinářské komory České republiky Marek Zemánek.

Podle něj se využití bílkovin v potravinářství bude dále rozvíjet. Výrobci se totiž zaměřují na zlepšování chuti a textury výrobků. Navíc se díky novým technologiím daří snižovat obsah nežádoucích nasycených mastných kyselin, cukrů a soli.

Bílkoviny se dnes podle Zemánka přidávají do všech typů potravin od mléčných výrobků, přes pečivo, těstoviny až po nápoje. „V mlékárenském průmyslu jsou tyto produkty brány spíše za doplněk, nicméně se nabízejí jako vhodný nositel zejména pro bílkoviny získané ze syrovátky. Žádná tuzemská mlékárna na těchto výrobcích nestaví svůj hlavní byznys. Vzhledem ke skutečnosti, že bílkoviny jsou nejen hodnotnou, ale i velmi nákladnou živinou, bývají obohacené výrobky dražší ve srovnání s klasickými výrobky,“ poznamenal.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-protein-kam-se-podivas-proc-vyrobci-tlaci-bilkoviny-snad-i-do-vody-289950

24 October 2025

Potravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu ostře kritizují Evropskou komisi za to, že navzdory dřívějším příslibům neodloží platnost sporného nařízení proti odlesňování. Podle organizací může kvůli nepřipravenosti systému a byrokratické zátěži hrozit kolaps dodavatelských řetězců a nedostatek zboží v obchodech.

Podle nového návrhu Evropské komise musí střední a velké podniky dodržovat nařízení proti odlesňování od 30. prosince 2025, zatímco mikropodniky a malé podniky pak od 30. prosince 2026. Na konci září přitom komisařka pro životní prostředí Jessika Roswallová avizovala možný odklad pro všechny firmy.

„Tohle není byrokracie, to je amatérismus. Ještě před pár týdny Komise avizovala odložení, a nyní nám předložila návrh, který je výsměchem všem podnikatelům. Bruselští úředníci jsou fatálně odtržení od reality trhu a svým přístupem dostanou do potíží tisíce unijních malých a středních firem, které tvoří páteř dodavatelských řetězců,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Naprostou odtrženost od praxe lze doložit na konkrétních číslech. Zatímco vygenerování jednoho jediného geolokačního kódu trvá přibližně deset minut a systém pro vkládání dat je navíc nestabilní, do informačního systému přitom musí být nahrány miliony položkových čísel. Takový požadavek je v reálném čase zcela neproveditelný.

Potravinářská komora a Asociace českého tradičního obchodu upozorňují na pokrytectví Evropské komise. Na jedné straně vyžaduje dodržování nařízení už od letošního 30. prosince, na straně druhé ale otevřeně přiznává, že její informační systém, který měl být podle nařízení připravený již 30. prosince 2024, je nefunkční, a proto slibuje půlroční odklad kontrol. Největším výsměchem však zůstává skutečnost, že i v tomto chaosu platí zákonné ustanovení, podle kterého od 21. května příštího roku hrozí podnikatelům za úmyslné porušení nařízení až pět let odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

„S ochranou lesů tohle nemá vůbec nic společného. Unie vytvořila byrokratické monstrum, které ohrožuje základní zásobování a ohrožuje volný obchod. V obchodech tak může u vybraných komodit dojít k prázdným regálům. Trestat podnikatele až pěti lety vězení za administrativní pochybení je naprosto nepřijatelné. Tohle už není regulace, ale doslova šikana,“ uvedl předseda Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina.

Potravinářská komora proto připravuje otevřený dopis europoslancům, v němž je vyzve k odmítnutí současného návrhu Komise. Nutný je nyní roční odklad platnosti nařízení a řádná debata o jeho zásadním zjednodušení.

Komora a Asociace shodně apelují na vládu České republiky. Vyzývají současné ministry zemědělství a životního prostředí, aby vyvolali na evropské úrovni silný tlak a zasadili se o zásadní revizi a zjednodušení pravidel. Současně požadují, aby se i budoucí vláda jednoznačně postavila proti nařízení. Budoucí premiér by měl na Evropské radě bezpodmínečně navrhnout roční odklad nařízení, nebo nejlépe jeho zrušení, pro které existuje silná podpora i v jiných členských státech.

Doplňující informace:

O nařízení EU proti odlesňování

Nařízení EU proti odlesňování má zajistit, aby klíčové komodity, jako je sója, hovězí maso, palmový olej, kakao, káva, dřevo a kaučuk, uváděné na trh EU, nepřispívaly ke globálnímu odlesňování. V samotné Evropské unii však k masivnímu kácení lesů za účelem zemědělské produkce nedochází. Například v České republice je situace paradoxně opačná, rozlohy lesů u nás každoročně přibývá.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

23 October 2025

Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací pořádá v listopadu a prosinci sérii odborných kurzů zaměřených na klíčová a aktuální témata v oboru. Získejte praktické znalosti, které posunou vaši práci. Neváhejte a přihlaste se on-line!

Problematika odpadů
Kdy: 11. listopadu 2025 
Místo: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející: Lucie Janotová
On-line přihláška zde.

Bezplatný odborný workshop Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin
Kdy: 19. listopadu 2025
Místo: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
On-line přihláška zde.

Označování potravin
Kdy: 
20. listopadu 2025 
Místo: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející: Lucie Janotová
On-line přihláška zde.

AI v potravinářství: Jak ji využít naplno ve své práci
Kdy: 
9. prosince 2025 
Místo: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející: Magdaléna Hrubá
On-line přihláška zde.

22 October 2025

Polská inspekce kontrolující kvalitu potravin (IJHARS) se v posledních týdnech zaměřila na kontrolu výrobků z Ukrajiny. Přitom zjistila, že skoro čtyři pětiny obchodů při prodeji ukrajinských potravin porušilo předpisy. Informuje například server wPolsce24.

Podle zprávy Inspekce jakosti obchodních výrobků zemědělského původu (IJHARS) však mnohé z těchto produktů nesplňují požadované standardy. Ve většině případů šlo o chyby v označení a v informacích pro spotřebitele.

Dále zde: https://www.echo24.cz/a/H8ULk/zpravy-ekonomika-polska-inpekce-ukajinske-potraviny

21 October 2025

Lidé kvůli zdražování méně navštěvují restaurace a častěji volí levnější, ale méně zdravá jídla. Vyplývá to z letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred mezi 3 450 strávníky v Česku. Například polední menu v českých restauracích letos vyjde průměrně na 197 korun, oproti roku 2020 vzrostla jeho cena o 58 korun. Lidé by ale většinou za oběd chtěli utratit o 30 korun méně. Často ho proto vynechávají nebo omezují.

O tématu zde: https://cnn.iprima.cz/zdrazovani-nuti-lidi-jist-mene-zdrave-ukazal-pruzkum-cena-poledniho-menu-prudce-vzrostla-489362

20 October 2025

Pekařské řemeslo patří k nejstarším, ale i k nejnáročnějším. Moderní technologie už zvládnou část práce, přesto se bez lidské ruky neobejdou. Zatímco se provozy modernizují, pekaři upozorňují, že nejvíc rostou náklady na zaměstnance a noví lidé do oboru nepřicházejí.

Dále zde: https://www.metro.cz/spolecnost/pekarske-remeslo-se-meni-zustava-ale-narocne-oboru-pomahaji-moderni-technologie.A251020_152236_metro-spolecnost_hyr

19 October 2025

Termín: 17. až 22. 11. 2025

Vietnam je jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik na světě, jedná se o 4. největší ekonomiku v rámci ASEAN, zemi s významným tržním potenciálem (101,6 mil. obyvatel) a nejrychleji rostoucí střední třídou v rámci zemí JV Asie. V srpnu 2020 pak vstoupila v platnost Dohoda o volném obchodu mezi EU a Vietnamem (EVFTA).

Během mise je plánováno Česko-vietnamské podnikatelské fórum a B2B jednání českých a vietnamských firem v Hanoji a Ho Chi Minhu, setkání firem s předsedou Senátu Parlamentu ČR a zástupci Velvyslanectví ČR v Hanoji. 

Perspektivní obory pro české firmy ve Vietnamu jsou zejména tyto: energetika, ICT, elektronika, obranný a bezpečnostní sektor, zdravotnictví a farmacie, voda a životní prostředí, zemědělství a potravinářství, výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání.

V případě zájmu se přihlaste do středy 29. října 2025.

Další informace zde: https://www.komora.cz/zahranicni-mise/doprovodna-podnikatelska-mise-predsedy-senatu-parlamentu-cr-do-vietnamu/