24 August 2022
Místo posezení v restauraci, krabička s obědem z domova. To je čím dál častější realita Čechů, kteří se snaží v době krize ušetřit. Návštěvy hospod podle exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS omezilo 7 z 10 Čechů. Provozovatelé přesto doufají, že se na podzim situace zlepší. V opačném případě by totiž podle asociace restaurací mohla část podniků zkrachovat.

Energie, pohonné hmoty, jídlo i ostatní nákupy. To vše vlivem inflace výrazně podražilo. Čím dál víc lidí proto hledá úspory a vidět je to i v restauracích. „Jedná se hlavně o obědy, zaznamenáváme asi 20% úbytek lidí. Někteří jsou také na dovolené. Nedovedu si představit, co se bude dít v září,“ obává se manažer restaurací Kolkovna Michal Tůma.

To potvrzují i data: 68 % Čechů oslovených agenturou STEM uvedlo, že restaurace navštěvují méně kvůli šetření. „Šetření se stává celospolečenským tématem a je jenom velmi malá skupina lidí, která nemusí nebo ještě k tomu šetření nějakým způsobem nepřistoupila,“ říká analytik STEM Martin Kratochvíl.

Šetří se i na zbytečnostech

„Dřív jsem do restaurace chodila bez problému každý den, teď dvakrát, třikrát týdně,“ přiznává jedna z dotazovaných. Kdyby navštěvovala restauraci každý všední den, vyšlo by jí stravování na tisíc korun týdně.

V některých podnicích údajně propad návštěvnosti zatím nepociťují. Čím dál víc lidí ale šetří třeba tím, že si objedná pouze hlavní chod. „Většinou třeba omezí dezert, jako celek můžeme hodnotit situaci pořád kladně,“ říká barista z Kampa Cafe Lukáš Blahut.

Odliv lidí bude ale pro řadu restaurací v kombinaci se zdražujícími surovinami a energiemi další rána. „Na konci tohoto roku většině podniků končí fixace čili plné promítnutí růstu teprve bude, kritická situace nastane počátkem příštího roku,“ predikuje prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Takové podniky budou podle Stárka často existenčně ohroženy a jediným východiskem pro ně proto bude zdražení.

Zdroj: cnn.iprima.cz

 

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/exkluzivni-pruzkum-chozeni-do-hospod-omezilo-7-z-10-cechu-majitele-se-boji-podzimu

24 August 2022

Spolupráce zainteresovaných stran v potravinovém řetězci ve prospěch spotřebitelů. Konference From Fark to Fork je určena odborné veřjenosti, představitelům zemedělských a potravinářských podniků, zástupcům obchodních řetězců, pracovníkům dozorových a certifikačních orgánů - tj. všem, kteří se zabývají kvaltou, bezpečností potravin a udržitelností.

 

Konference From Farm to Fork je pořádána ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovní ruchu ČR, záštitu na konferencí převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Program naleznete zde.

 

24 August 2022

Vážená paní, vážený pane,

rádi bychom Vás informovali o připravovaném webináři EFSA, který se bude týkat oznamování studií dle čl. 32b nařízení (EU) 2019/1381 o transparentnosti a udržitelnosti hodnocení rizik v potravinovém řetězci v EU. Webinář se bude konat 14. září 202210:00-11:00 hod.

Nařízení o transparentnosti platné od března 2021 zavedlo řadu nových služeb, procesů a ustanovení, které významně ovlivnily životní cyklus a postup obnovy žádostí. Aby EFSA pomohl žadatelům a dalším zúčastněným stranám lépe porozumět novým požadavkům, zahájil sérii webinářů, které vysvětlují fáze postupu podávání žádostí pro jednotlivé oblasti regulovaných výrobků. Tento webinář se zaměří na to, jak nové požadavky ovlivňují postup oznamování studií, a také na sdílení informací a posílení dialogu se zúčastněnými stranami. Zástupci EFSA představí nové funkce systému a zejména vysvětlí, jak vytvořit ID před podáním žádosti a seznam zamýšlených studií.

Webinář je určen všem potenciálním žadatelům o uvedení nových regulovaných produktů na trh a také laboratořím a dalším testovacím zařízením.

Registrace je možná on-line do 12. září.

23 August 2022

Good morning,

Times have become extremely challenging for agriculture with increasing prices, societal demands, the impacts of climate change, and growing concerns about food security.  While countries around the globe might face similar challenges and share common climate and sustainability goals, countries’ pathways to those goals might differ.  The role of biotechnology in agricultural production continues to be intensely debated around the world.  How can it help improve food security?  How can it help nations meet their climate commitments? How can it be used to adapt agriculture to climate change or make agriculture more sustainable?  We look forward to discussing this with you.

The Office of Agricultural Affairs at the U.S. Embassy in Berlin cordially invites you to take part in the webinar “Greening Agriculture through Innovation” on Wednesday, September 14, 2022 at 14:30 CEST (duration approx. 90 minutes).

We are happy to present insights from:

· Dr. Amy Gutmann

– United States Ambassador to Germany

· Marie-Cécile Damave

– Agridées Think Tank

· Dr. Tobias Brüggmann

– Thuenen Institute of Forest Genetics

· Christian Kaiser

– Progressive Agrarwende

Program

Introduction

 

Statement

– Ambassador Dr. Amy Gutmann

Plant breeding to address food security and climate change

– Marie-Cécile Damave

How mutations could save the German Forest

– Dr. Tobias Brüggmann

Agricultural turnaround (Agrarwende) – science might help

– Christian Kaiser

Take home messages 

– Kim Sawatzki

End of event

 

Moderator: Nina Parzych – Genius Gmbh

 

The webinar will be held in English.

Please register online for the webinar by September 9th:
www.genius.de/fas-webinar-greening-agriculture-through-innovation

You will receive the link and your personal access data for the webinar one day before the event.

Contact: If there are any questions, please contact us at This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Please feel free to forward the invitation.

We are looking forward to a fruitful discussion!

Kind regards,

Signature Kim Sawatski

Kim Sawatzki

Agricultural Counselor

Foreign Agricultural Service
U.S. Department of Agriculture

Logo USDA


United States
Department of Agriculture
Foreign Agricultural Service

23 August 2022
Vědecké znalosti prokázaly, že chronický zánět nízkého stupně se může stát vážným problémem našeho zdraví. Přispívá ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, cukrovky 2. typu, komplikuje léčbu astmatu, alergií, autoimunitních onemocnění, revmatoidní artritidy, lupusu, roztroušené sklerózy, lupénky a dalších onemocnění. Tři z pěti lidí na světě umírají na onemocnění souvisejících se zánětem. Bojujte proti zánětu! Naštěstí existuje spousta možností, jak se zánětu bránit.

8 zásadních strategií jak omezit záněty v těle

1. Dieta je jedna z důležité obrany proti zánětu. Existuje mnoho diet, které nejsou vědecky podložené. Na našem webu SZÚ jsou některé možnosti stravování, které pomáhají potlačit zánět.

2. Prostě potřebujete pohyb. Boj proti zánětu odhaluje, kolik překvapivě málo aerobního cvičení je potřeba ke snížení hladiny zánětu. Ale pozor! Příliš mnoho cvičení může ve skutečnosti vyvolat zánětlivou reakci.

3. Kontrolujte svou hmotnostObjevte jednoduché strategie, které vám pomohou snížit množství břišního tuku. Ten produkuje prozánětlivé chemické látky.

4. Dopřejte si spánek. Nedostatečný spánek vás připravuje o energii a produktivitu, ale také zvyšuje záněty. Je to obzvláště nebezpečné pro zdraví srdce. Dostatečný  a osvěžující spánek je pro zdraví velmi důležitý.

5. Dobrá nálada a pozitivní psychologie je hodně důležitá. Je lepší být optimistou a mít pozitivní myšlení. Můžete lépe zvládnout těžká období. Nemoc, smrt v rodině, rozchod/rozvod, přichází bez vyzvání a každý z nás jimi v životě prochází. Je jen na nás, jak se s nimi vyrovnáme.

6. Překonejte chronický stres. Chronický stres může podnítit rozvoj zánětu a způsobí vzplanutí problémů, jako je revmatoidní artritida, kardiovaskulární onemocnění, deprese a zánětlivé onemocnění střev. Často se dostáváte do citlivých období, třeba o svátcích, kdy si vše uvědomujete s větší intenzitou.

7. Omezte alkohol. Pokud jde o zánět, může být vaším přítelem, nebo nepřítelem. Trocha alkoholu je (ne)užitečná, ale kolik je už přes čáru, abyste udrželi zánět pod kontrolou.

8. Přestaňte kouřit. Odborníci tvrdí, že zbavení se tohoto zlozvyku může vést k dramatickému snížení hladiny zánětu během několika týdnů. I když jste se již dříve pokoušeli přestat kouřit, je potřeba se stále pokoušet opět přestat a vytrvat.

Těchto 8 kroků zařaďte do svého života. Čím dříve, tím lépe!

Autor: Prof. J. Ruprich, CZVP SZÚ,

Vydáno: 22. 8. 2022

Zdroj: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/cely-zivot-bojujeme-proti-chronickym-zanetum-nizkeho-stupne

23 August 2022

20. ročník Evropského týdne mobility (ETM), největší kampaně na podporu udržitelné městské mobility, letos proběhne již tradičně od 16. do 22. září. Akce ve spolupráci s širokou veřejnosti, obcemi a městy napříč celou Evropou podporuje využívání veřejné dopravy, budování cyklostezek, zkvalitnění pěších zón a další cesty ke zpřístupnění aktivní městské mobility, aby byla posílena udržitelnost dopravy, ochrana životního prostředí a zejména kvalita ovzduší ve městech.

Téma letošního ročníku je „Lepší dostupnost“. Propojení „tradičních“ druhů dopravy s novými digitálními řešeními zůstává klíčovým aspektem pro budoucnost ve městech.

Lépe propojená doprava znamená lépe propojená místa a lidi – tam míří letošní kampaň pro #EVROPSKÝTÝDENMOBILITY. K tomu jsou zapotřebí místa, která budou návštěvníky vybízet k procházkám a setkávání. Proč by těmito místy nemohly být třeba vhodně uzpůsobené dopravní uzly? Rozvoj a přetváření infrastruktury samozřejmě představují mnoho výzev. Ani ty ETM letos neopomíjí a vyzdvihuje důležitost plánování, které nám umožní přeměnu vnitřních měst na zelenější, rozmanitější a inkluzivnější místa umožňující bezpečnou a efektivní koexistenci různých druhů dopravy.

Připojte se i vy k Evropskému týdnu mobility

Nejste obec či město, ale přesto podporujete a propagujete udržitelnou městskou mobilitu? Pak se přihlaste k MOBILITYACTION a podělte se o svůj úspěch. Stanete se součástí široké kampaně, vaše akce bude viditelná na webu Evropského týdne mobility a budete mít k dispozici propagační materiály kampaně. Zapojit se mohou občanské iniciativy, vzdělávací instituce, neziskové organizace, ale také další subjekty. Událost k MOBILITYACTION není omezen na konkrétní den, registrovat se tedy můžete v průběhu celého roku. Dejte o sobě vědět!

Co letos s ETM ještě zažijete?

Součástí kampaně jsou i další akce spojené s udržitelnou dopravou. Děti, učitelé i rodiče se mohou (nejen) na podzim vydat Pěšky do školy, začátek dne tak stráví zdravě a aktivně, navíc napomohou bezpečnějšímu a zdravějšímu prostředí v okolí škol. Dále poběží zářijová výzva Do práce na kole, auto tedy nechte doma a dopravte se na kole, koloběžce nebo třeba pěšky. Další akcí na podporu chůze v rámci každodenních aktivit je Výzva 10 000 kroků, které se účastní stovka měst a deset tisíc aktivních účastníků. Ulice bez aut, zato plné her, domácích dobrot, hudby, divadla, přednášek, workshopů a především sousedské pohody zažijete na sedmnáctém ročníku sousedských slavností Zažít město jinak.

MŽP pro města a obce bez emisí

Ministerstvo životního prostředí podporuje vedle podpory nemotorové dopravy, také přechod na využití bezemisních vozidel zejména pro veřejný sektor. Aktuální Výzva č. 3/2022: Ekomobilita s celkovou alokací 600 mil. Kč z Národního programu ŽP (finančními prostředky z Národního plánu obnovy) byla vyhlášena 1. 6. 2022 a je zaměřena na podporu nákupu elektromobilů, vozidel na vodík a neveřejných dobíjecích stanic pro obce, kraje, městské firmy nebo neziskové organizace a další. Výzva je pro žadatele z celé ČR, včetně Prahy a městských částí.

„K 22. srpnu, tedy dva a půl měsíce po spuštění, již máme žádosti o podporu projektů za bezmála 184 mil. Kč. Konkrétně jde o nákup 398 vozidel na alternativní pohon různých kategorií a pořízení 124 dobíjecích stanic. Příjem žádostí běží do 15. 12. 2023 nebo do vyčerpání alokace. Kdyby nám peníze nestačily, jsme připraveni navázat podobnou výzvou z prostředků Modernizačního fondu,“ potvrzuje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Týden mobility je organizován v rámci projektů Evropské komise, v České republice je hlavním koordinátorem Ministerstvo životního prostředí, spolukoordinátorem je i v letošním roce spolek Partnerství pro městskou mobilitu. Ten s českými městy dlouhodobě spolupracuje a podporuje je, aby realizovala dočasná i trvalá opatření pro skutečný posun v oblasti čisté mobility. O tom, jaká města se do ETM letos zapojují a jaké akce chystají, se můžete přesvědčit na jejich Seznamu programů v českých městech.

Pod záštitou MŽP proběhne v Praze Čakovicích ve dnech 20. – 21. 9. Setkání s elektromobilitou s podtitulem Elektromobilita ve firmách a ve státní správě. Akce je určena zástupcům úřadů a firem, kteří se zabývají budoucností mobility a hledají, či plánují nalézt řešení pro začlenění elektrických vozů do vozového parku. Pokud se chcete poradit s odborníky, diskutovat, či rovnou vyzkoušet některé z 30 osobních a užitkových elektromobilů, zaregistrujte se zde.

Sledujte nás na:

Facebook: @EuropeanMobilityWeek
Twitter: @mobilityweek
Instagram: @europeanmobilityweek

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

22 August 2022
Odborná konference se bude konat v pátek 26. 8. 2022 se na Výstavišti v Českých Budějovicích.

 

V pátek 26. 8. 2022 se na Výstavišti v Českých Budějovicích koná odborná konference Science for Smart and Sustainable Agriculture. Cílem konference je debata nad budoucností zemědělství – jeho udržitelností a vývojem v souladu s měnícím se světem.

Těšit se můžete na prezentace odborníků z Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity, z Biologického centra AV ČR či progresivních firem jako například Syngenta. Konference je rozdělena do čtyř bloků a mezi témata patří například využití umělé inteligence, přínosy a rizika biotechnologií, vliv změny klimatu na vývoj zemědělských půd, digitalizace v zemědělství či nové trendy v rostlinné výrobě.

Konferenci organizuje Regionální rozvojová agentura jižních Čech ve spolupráci s Regionální agrární komorou Jihočeského kraje v rámci projektu Evropské komise Science meets Regions. Nad konferencí převzal záštitu ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. Akce je spolufinancována Evropskou unií, Ministerstvem zemědělství a Jihočeským krajem.

Konference proběhne v českém jazyce s tlumočením do angličtiny a vstup je zdarma. Z důvodu omezené kapacity sálu je však nutná registrace a to do 22. 8. 2022. Registrovaní účastníci obdrží vstupenku do areálu Výstaviště na den konání konference

Kompletní program, registrace a další informace jsou dostupné na webu www.agrokonference2022.cz.

Zdroj: Fakulta zemědělská a technologická, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

22 August 2022

Pozvánka na Seminář pro laickou spotřebitelskou i odbornou veřejnost


Praha: 07. 09. 2022, 10:00-14:30, Národní zemědělské muzeum, Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7


Brno: 13. 09. 2022, 10:00-14:30, pavilon profesora Lenfelda (budova č. 12) VETUNI Brno


Účast je BEZPLATNÁ.
Více informací a možnost přihlášení naleznete: https://ukp.vscht.cz/kurzy/kurzy-a-seminare

 

Seminář bude zaměřen na téma reformulací potravin ve vybraných oblastech. V rámci semináře budete mít možnost dozvědět se novinky o aktuálním tématu reformulací potravin a setkat se s odborníky z potravinářství.

Více zde.

22 August 2022

V reakci na rostoucí cenu potravin se japonská vláda rozhodla zastropit cenu importovaného obilí, a to minimálně do příštího března.

Japonsko je kvůli svým přírodním podmínkám, kdy domácí produkce je schopna pokrýt pouze 10 % z celoroční spotřeby, zcela závislé na dovozu obilí z USA, Kanady a Austrálie. Nákupy řídí centrální vláda, která veškeré importované obilí následně rozprodává za fixně určenou cenu, jež je stanovena dvakrát ročně (v březnu a říjnu) na následujících šest měsíců. Po rekordní neúrodě na severu Ameriky byla průměrná výkupní cena pěti základních obilnin letos v březnu zvýšena vládou o 17,3 %, a poprvé od roku 2007 tak překonala hranici 70 tisíc jenů za tunu. Při pohledu na pokračující růst cen obilí na světových trzích se pak očekávalo, že výkupní cena určená vládou na období říjen 2022 až březen 2023 překoná hranici 80 tisíc jenů za tunu. Vláda se však v rámci boji se zdražováním potravin a snaze zmírnit dopady současných turbulencí ve světě na běžné spotřebitele rozhodla cenu zastropit na současné hodnotě s tím, že ušlý zisk z prodeje japonských potravinářům bude dotovat z veřejných financí.

S ohledem rostoucí ceny strategických surovin na globálních trzích a na slabý jen prodražující veškerý import nelze očekávat, že by tento vládní krok zásadně zvrátil dlouhodobý růst cen. Ostatně dle průzkumu Teikoku Bank z konce července u 105 potravinářských společností, jen tito výrobci plánují zdražení u 20 tisíc položek do konce roku, u některých z nich pak již několikeré od letošního ledna. Japonská vláda si od toho rozhodnutí nicméně slibuje, že alespoň částečně zmírní tíhu současné krize a že se další zdražování vyhne alespoň základním potravinám jako pečivo či těstoviny; vždyť dle expertů by bez této intervence průměrná cena dováženého obilí s přihlédnutím na současné světové ceny v říjnu vzrostla minimálně o 20 %.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko.

Zdroj: Asahi Shimbun

22 August 2022

Státní veterinární správa (SVS) apeluje na dodržování biologické bezpečnosti jako nejdůležitějšího nástroje prevence před nebezpečnými nákazami. SVS upozorňuje především chovatele hospodářských zvířat, aby pravidlům biologické bezpečnosti věnovali zvýšenou pozornost. Nezastupitelnost zmíněných opatření se potvrdila například při úspěšné eradikaci afrického moru prasat (AMP). Právě AMP představuje pro ČR na poli nebezpečných nákaz nejaktuálnější hrozbu.

Nákazová situace v Evropě z hlediska AMP se i v roce 2022 vyvíjí velice nepříznivé. Pro ČR stále představuje velikou hrozbu zejména šíření nákaz z Polska a Německa. V případě Polska byl nejbližší případ AMP u prasete divokého potvrzen necelé 4 km od hranic s ČR v blízkosti Frýdlantského výběžku. Pokud jde o Německo, nejbližší případy AMP u prasat divokých byly potvrzeny 5 až 12 km od hranic s ČR v blízkosti Šluknovského výběžku. Od začátku roku 2022 ohlásilo Německo také 3 ohniska AMP v chovech domácích prasat ve třech různých spolkových zemích. Znepokojující je, že tato ohniska jsou od sebe vzdálena několik stovek kilometrů.

Začátkem ledna 2022 byl potvrzen první případ AMP u prasat divokých v pevninské části Itálie. Navzdory tomu, že Itálie ihned přijala opatření bránicí šíření AMP, došlo k šíření nákazy v populaci divočáků do dalších oblastí země a také do chovu domácích prasat.

Česká republika je od roku 2019 opět oficiálně „zemí bez AMP“.  I v současnosti však stále platí celostátní mimořádná veterinární opatření (MVO) s cílem zabránit možnému opětovnému zavlečení této nákazy do ČR. Dodržování bio-bezpečnosti u této nákazy směřuje také mimo chovy prasat domácích, protože přirozený rezervoár AMP představují právě divočáci. Zmíněná MVO v celé ČR zakazují přikrmování a omezují vnadění prasat divokých. Také je nařízen jejich celoroční intenzivní lov, platí zákaz přemísťovaní volně žijících prasat na celém území ČR, jejich vývoz i dovoz do ČR, dále platí zákaz dovozu částí těl prasat divokých ke zhotovení trofejí ze zemí s výskytem AMP i zákaz používat v chovech prasat seno a slámu z těchto zemí.

Dodržování pravidel biologické bezpečnosti chrání hospodářství před zavlečením nákazy včetně AMP. Zároveň umožňuje její včasné odhalení a zavedení opatření. Respektování pravidel také vede ke zjištění zdrojů nákazy a zajišťuje bezpečnost produktů.

Kontroly biologické bezpečnosti se zejména zaměřují na to, jak je celý chov zabezpečen před vniknutím volně žijících zvířat nebo cizích lidí (funkčnost a celistvost oplocení, vstupy do hospodářství, zamykatelné brány). Kontroluje se také, jak je v chovu zabezpečeno odpovídající čištění, dezinfekce, dezinsekce a deratizace, jak se provádí ochrana napájecí vody a krmiv před znečištěním a kontaminací, jak je v chovu zajištěno odstraňování vedlejších živočišných produktů. Samostatnou důležitou kapitolou kontrol je zejména prověření zajištění bezpečného pohybu osob, ošetřovatelů a techniky uvnitř chovu.

Pro chovatelé prasat platí povinnost zřídit trvalé oplocení všech staveb určených k chovu prasat, všech pomocných staveb a pozemků sloužících ke skladování krmiva a steliva pro prasata a všech pozemků, na které mají prasata přístup.  Tyto pozemky musí chovatelé oplotit nejméně dvojitým plotem.

Nejčastějšími nedostatky u chovatelů při dodržování biobezpečnosti je neprovedení předepsané zdravotní zkoušky, resp. vakcinace u zvířat v plném rozsahu a včas nebo nezajištění odstraňovaní vedlejších živočišných produktů.

Kontrola biologické bezpečnosti ze strany SVS představuje prověření plnění legislativou stanovených požadavků, které se týkají zabezpečení chovu hospodářských zvířat před zavlečením a šířením nákaz. Kontrolu biologické bezpečnosti každoročně plánuje a provádí SVS na hospodářstvích vybraných na základě analýzy rizika. Kromě toho se provádí také kontroly neplánované v případě podezření na nákazu nebo při výskytu nákazy. Kontrola biologické bezpečnosti představuje jednak fyzickou prohlídku chovu provedenou úředním veterinárním lékařem a také kontrolu dokumentace, kterou je možné plnění požadavků legislativy doložit.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

22 August 2022

Konference se bude konat 15. 9. 2022 v Národní technické knihovně v Praze.

Srdečně zveme všechny, kteří se zajímají o reformulace potravin a vzdělávání v oblasti zdravého životního stylu a výživy, na šestou výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se uskuteční dne 15. září 2022 od 9:30 hodin v Národní technické knihovně v Dejvicích na Praze 6.
 

Záštitu nad konáním konference převzali:

ministr zemědělství
Ing. Zdeněk Nekula

ministr zdravotnictví
prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR,

předseda Výboru pro zdravotnictví PSP ČR
doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

ministr pro evropské záležitosti
doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D.
v rámci Předsednictví České republiky v Radě EU 2022

 

Přílohy


Doprovodná akce v rámci předsednictví ČR v Radě EU.

22 August 2022

Dobrý den,

rádi bychom Vás informovali o letošní Celostátní odborné konferenci, kterou bude Fórum zdravé výživy se Sekcí výživy a nutriční péče a Laboratoří pro výzkum aterosklerózy IKEM pořádat v Praze v IKEM 19. října 2022. Podtitul letošní konference je „V hlavní roli ryby“.


Program letošní konference je zaměřený právě na ryby. Na jejich místo v odborných doporučeních, která se stále v ČR nedaří splňovat, ale také na to, jak ryby do jídelníčku Čechů dostat. Budeme se věnovat složení ryb, diskutována bude i problematika kontaminantů v rybách, řešit se budou n-3 mastné kyseliny z různých úhlů pohledu. Dozvíte se řadu praktických informací a doporučení, jak ryby vybírat, čeho si všímat, jak je zpracovávat či uchovávat. Téma doplní i sdělení k rybím výrobkům.

Odborná sdělení přednesou zástupci organizátorů i další přední odborníci v daném oboru – Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., Prof. MUDr. Jan Piťha, CSc., Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc., Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., doc. Dr. Ing. Marek Doležal, PhDr. Tamara Starnovská, RNDr. Pavel Suchánek, Věra Boháčová, DiS.


Program konference a možnost přihlášení k účasti s dalšími podrobnými informacemi najdete na: https://www.fzv.cz/celostatni-odborna-konference-v-cem-nemohou-plavat-ryby-ikem-19-10-2022/#more-3355.

Děkujeme a budeme se těšit na setkání 19. 10. 2022 v IKEM,

Za organizátory,

Věra Boháčová
Členka a koordinátorka Fóra zdravé výživy
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

22 August 2022

KAZACHSTÁN

Artyom Lukashov, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě, tel: +7 701 5150541, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kazachstán – 41. místo v Indexu potravinové bezpečnosti

Kazachstán obsadil 41. místo ze 113 v žebříčku World Food security za rok 2021. Index Kazachstánu byl 69,2. Index potravinové bezpečnosti je založen na 34 unikátních ukazatelích a zohledňuje nejen poměr cen a příjmů občanů, ale také dostupnost potřebného množství výrobků na trhu, jejich kvalitu a sortiment. Index dostupnosti výrobků v Kazachstánu byl 83, index u sortimentu 58,5, u kvality a bezpečnosti zase 81 a u přírodních zdrojů a udržitelnosti 51,9.  Mezi zeměmi SNS mají vyšší index než Kazachstán pouze Rusko a Bělorusko, naopak Ázerbájdžán, Uzbekistán a Tádžikistán mají index nižší.

Zvýšení dodávek kazašské mouky do zahraničí

Od ledna do května r. 2022 se zvýšily dodávky kazašské mouky do zahraničí. Po dobu pěti měsíců bylo vyvezeno 764,7 tis. tun mouky, což je o 36,2 % více než o rok dříve ve stejném období. V peněžním vyjádření se vývoz za leden až květen meziročně zvýšil o 86,8 % na 292,6 mil. USD.  

Do zemí SNS bylo odesláno 212,7 tis. tun mouky, což je o 15,1 % více než o rok dříve za stejné období. Většina kazašské mouky byla exportována především do Uzbekistánu – 158 tis. tun (nárůst o 17,6 %), dále do Turkmenistánu a Tádžikistánu.

Do zemí mimo SNS bylo exportováno 552 tis. tun mouky v hodnotě 223,7 mil. USD a téměř vše bylo exportováno do Afghánistánu (551,5 tis. tun).

Za prvních pět měsíců pokryly místní firmy poptávku po mouce z 98,9 %. Dovoz mouky do Kazachstánu se zvýšil 2,4krát na 14,4 tis. tun, nicméně ve srovnání s místní výrobou (1,3 mil. tun) se jedná o nepatrný objem. 

22 August 2022

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  – komunikace v angličtině

Ztráty úrody ovoce a zeleniny v Británii v důsledku nedostatku pracovníků

Dle průzkumu Národního svazu zemědělců (asociace zemědělců Anglie a Walesu) mezi jeho členy 40 % respondentů uvedlo, že u nich v letošním roce došlo ke ztrátám v úrodě ovoce a zeleniny v důsledku nedostatku pracovních sil. Farmářům v Británii chybí dle odhadů zhruba 14 % pracovníků.

Průzkum zahrnoval přibližně třetinu britských producentů ovoce a zeleniny. V závislosti na tom pak Národní svaz zemědělců odhadl, že celkové ztráty britských producentů v tomto sektoru kvůli nesklizeným plodinám mohou činit zhruba 60 milionů liber.

V souvislosti s rostoucími životními náklady proto svaz považuje takovouto situaci za neakceptovatelnou, protože jde o plýtvání kvalitními potravinami, které si Británie nemůže dovolit.

Mezi příčiny nedostatku pracovních sil v Británii patří mimo jiné brexit a válka na Ukrajině, které omezily příchod sezonních pracovníků nejprve z EU a poté i z Ukrajiny, vysoká zaměstnanost v Británii a neochota lidí pracovat v tomto sektoru. Sezónní práce totiž poskytují menší jistoty než jiné alternativní práce a také často nabízejí nižší mzdy.

V rámci letošního programu britské vlády, který nabízí krátkodobá víza osobám pomáhajícím při výrobě potravin, bylo pro sezónní pracovníky k dispozici až 38 000 víz. Zemědělský průmysl však tvrdí, že sám potřebuje 70 000.

Zdroj

Tesco v Británii: Opakovaně použitelné obaly jsou zatím příliš radikální změnou

Společnost Tesco připustila, že zavedení opakovaně použitelných obalů v supermarketech je stále příliš radikální změnou, která bude vyžadovat změnu chování spotřebitelů. Největší britský supermarket dále upozornil, že stoupající životní náklady by mohly zabránit maloobchodníkům a společnostem uskutečnit iniciativy týkající se opakovaně použitelných obalů potravin, protože spotřebitelé se nyní zaměřují na cenovou dostupnost produktů, nikoli na udržitelnost.

Maloobchodní řetězec nedávno ukončil roční zkušební provoz služby Loop, která umožňovala zákazníkům nakupovat výrobky v opakovaně použitelných obalech. Iniciativa, která byla původně spuštěna v deseti obchodech Tesco jako součást plánu supermarketu 4R „Remove, Reduce, Reuse, Recycle“, umožňovala spotřebitelům zaplatit vratnou zálohu ve výši 20 pencí až 1 libry za každý kus opakovaně použitelného obalu, což následně zákazníky motivovalo k jejich vrácení.

Společnost Tesco nyní zveřejnila zprávu, v níž uvádí poznatky z tohoto experimentu. V té se uvádí, že pilotní projekty potvrdily, že nákupy znovupoužitelných obalů jsou oblíbené u malého procenta ekologicky smýšlejících zákazníků.

Supermarket tvrdí, že jeho průzkumy ukazují, že veřejnost „ještě plně nedoceňuje rozdíly a výhody opětovného použití obalů ve srovnání s jejich recyklaci“ a že investice potřebné k zavedení opětovného použití obalů ve velkém měřítku jsou „značné“, protože vyžadují, aby maloobchodníci spolupracovali s výrobci na vytváření nových výrobních linek.

Pilotní projekt Loop ukázal, že náklady na čištění a plnění opakovaně použitelných obalů mohou být vyšší než náklady na produkt samotný, a navíc výroba opakovaně použitelných obalů je často dražší než obaly na jedno použití.

Závěrem experimentu je, že dodavatelské řetězce budou muset mimo jiné zajistit, aby byly opakovaně použitelné obaly nebyly pro zákazníky tak nákladné.

Zdroj

22 August 2022

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.:+381  63 388931, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

SRBSKO – zvyšuje výrobu zmrzliny

Podle informací Hospodářské komory Srbska se v roce 2021 v zemí vyrobilo 42 114 tun zmrzliny, což je výrazný nárůst oproti roku 2020, kdy bylo vyprodukováno 33 818 tun. Obecně Srbsko zaznamenává pravidelný meziroční růst produkce zmrzliny, jen od roku 2016 vzrostla její výroba čtyřikrát. Většina zmrzliny se ze Srbska vyváží, v roce 2021 bylo exportováno 30 000 tun v celkové hodnotě 63,6 miliónů EUR. Nejvíce se srbská zmrzlina vyváží do zemí regionu, kde na předním místě je Bulharsko, kam se v roce 2021 vyvezlo 7 415 tun, a Řecko, kam směřovalo 5 351 tun.  Zajímavé je, že třetí nejvýznamnější vývozní destinací byla v r. 2021 Velká Británie, kam bylo vyvezeno 2 352 tun zmrzliny. Vývoz směřoval také do Rumunska (2 026 tun), Polska (1 918 tun), Černé Hory (1 625 tun), Německa (1 226 tun), Severní Makedonie (1 255 tun) a Chorvatska (1 226 tun). V letošním roce Český statistický úřad zaznamenal dovoz srbské zmrzliny také do České republiky. Za prví pololetí r. 2022 se jí dovezlo 7,4 tun v hodnotě kolem 1 miliónu Kč. Naopak do Srbska se pak dle údajů Hospodářské komory Srbska loni dovezlo celkem 7 892 tun zmrzliny v celkové hodnotě 20,8 milionů EUR. Nejvíce se zmrzlina dovážela z Německa (2 169 tun), Chorvatska (1 475 tun), Belgie (1 418 tun), Polska (1 073 tun), Slovinska (311 tun) a Severní Makedonie (230 tun). Na trhu zcela dominuje domácí značka Frikom a sesterská chorvatská značka Ledo, které doplňuje Algida.  V Česku populární prodej točené zmrzliny je v Srbsku skoro neznámý a prodávají se zde především průmyslově vyráběné zmrzliny v různých baleních (nanuky, kornouty a kelímky). Naopak oproti České republice je v Srbsku velmi rozšířený prodej pomocí mrazících boxů, které jsou v sezóně umisťovány v ulicích, a to nejen u menších obchodů a kiosků s novinami, ale také samostatně.

SRBSKO – zemědělci ukončili protesty

V těchto dnech v Srbsku probíhaly protesty zemědělců, kteří za pomocí svých traktorů blokovali některé silniční komunikace. V úterý 16. srpna se srbská vláda s protestujícími zemědělci dohodla na podmínkách, na základě kterých byly protesty ukončeny a traktory se z komunikací vrátily na pole. Zemědělci požadovali po vládě řadu záruk, mimo jiné garantovanou výkupní cenu slunečnicového semínka 700 EUR/t, kterou však srbská vláda odmítala vzhledem k aktuálně nižší výkupní ceně v okolních zemích (Chorvatsko 520 EUR/t a Bulharsko 535 EUR/t) akceptovat. Vláda argumentovala také tím, že se jedná o burzovní komoditu, kterou srbská vláda sama nevykupuje. Po tom, co proběhla složitá jednání se zástupci zemědělců obchodníků a také výrobců slunečnicového oleje byla dle zprávy deníku „Politika“ nakonec dohodnuta výkupní cena přijatelná pro všechny strany ve výši 620 EUR/t. Dále byla omezena obchodní marže pro obchodníky na 22 EUR/t a bylo dohodnuto, že náklady na dopravu slunečnicového semínka od zemědělce do rafinérie bude hradit rafinérie. Kromě toho vláda slíbila subvence na naftu ve výši 0,17 EUR/litr do hranice 50 litrů na hektar obdělávané půdy a také subvenci na produkci mléka, kde bude vláda přispívat na cenu jednoho litru mléka částkou 0,13 EUR, a to retroaktivně od dubna tohoto roku. Dále bude dohodnuto, že v nejbližším období se vláda bude zabývat také nastavením podpor pro rozvoj chovu dobytka. Srbští zemědělci dosáhli také ročního moratoria na splátku půjček u zemědělských úvěrů. K protestů došlo také proto, že srbská vláda na počátku krize způsobené válkou na Ukrajině zakázala nebo omezila vývoz obilovin a zemědělci, tak nemohli prodávat své zboží za výhodnější ceny. Dohodnuté navýšení výkupní ceny slunečnicového semínka bude mít pravděpodobně dopad i na úpravu dosud státem regulované ceny slunečnicového oleje, která v maloobchodě činí cca. 1,35 EUR/litr. Je možný také dopad na exportní ceny, což by se mohlo dotknout českých společností, které v Srbsku nakupují slunečnicový olej. Pro české chovatele bude také zajímavé sledovat, jak budou probíhat budoucí jednání o podporách chovu dobytka, protože by to mohlo znamenat zvýšenou poptávku po českých jalovicích a české genetice, které mají v Srbsku dobré jméno.

19 August 2022

Výrobky mají nižší hmotnost či velikost za stejnou cenu. Pokud chce výrobce potravin zachovat stejnou kvalitu a nezdražovat, musí v této složité době nějak zareagovat. Vysvětlila prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová problematiku "smrskflace, anglicky shrinkflation. Nejedná se o žádné drastické snižování objemu či hmotnosti dané potraviny. Vždy musí být tato skutečnost komunikována na obale výrobku.

Autor: CNN Prima NEWS

Vydáno: 18. srpna 2022

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/nezdrazujem-zmensujeme-v-regalech-ceskych-obchodu-opet-radi-smrskflace-jak-se-branit-170531

19 August 2022
Konference se bude konat 18. 10. 2022 v budově Ministerstva zemědělství.

Konferenci pořádá Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství, partnerem akce je Skutečně zdravá škola z.s.

Záštitu nad konferencí převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Veřejné stravování bude mít klíčovou roli při naplňování cíle strategie „z farmy na vidličku“ (Farm to Fork), dosáhnout 25 % rozlohy zemědělské půdy v EU v ekologickém režimu hospodaření do roku 2030 i při naplňování cíle Akčního plánu Ekologického zemědělství ČR 2021-2027, dosáhnout 5% podílu biopotravin ve veřejném stravování do roku 2027.

Cílem konference je proto učinit první krok k přípravě na požadavky legislativního rámce Evropské unie (EU) o udržitelných potravinových systémech (SFS Law) v České republice a otevřít dialog mezi aktéry trhu.

PROGRAM

9:30    Zahájení konference a úvodní slovo (MZe ČR)

9:45–10:15    Wim Debeuckelaere
Legislativní rámec pro veřejné stravování v EU jako součást strategie „z farmy na vidličku“ (Farm to Fork Strategy)

10:15–10:45    Ministerstvo zemědělství
Legislativní rámec pro zavedení biopotravin do veřejného stravování v ČR

Příklady dobré praxe v zahraničí

10:45–11:15    Anna Ollmann
Udržitelné zadávání veřejných zakázek na potraviny ve městě Vídeň prostřednictvím programu ÖkoKauf Wien
Město Vídeň se při nákupu zboží a služeb řídí ekologickými kritérii – od pracích prášků po kancelářské potřeby, od potravin pro školky a domovy seniorů až po stavební materiál. Tato prezentace se zaměří na zavedení ekologické kvóty ve Vídni a na aktuální problémy a cíle v oblasti nákupu potravin.

11:15–11:45    Marco Scheubeck
Systém nákupu biopotravin do vídeňských domovů seniorů
Praktické aspekty udržitelného a ekologického nákupu potravin pro Kuratorium Wiener Pensionisten‑Wohnhäuser (KWP), největšího rakouského poskytovatele péče o seniory.

11:45–12:45     Přestávka – oběd

Identifikace příležitostí a slabých stránek odbytu bioprodukce ve veřejném stravování v ČR

 12:45–13:10    Jan Moudrý

Potenciál a bariéry uplatnění bioprodukce
Analýza sektoru ekologického zemědělství – co může nabídnout, čeho je nedostatek, bariéry rozvoje.

13:10–13:30    Monika Dobrovodská
Odpovědné veřejné zadávání a nákup udržitelných potravin
Environmentálně i sociálně odpovědné aspekty při nákupech potravin do stravovacích zařízení veřejných zadavatelů jako jsou školy, nemocnice, domovy seniorů apod., jsou jednou z povinných zásad veřejného zadávání. Jak na odpovědný nákup udržitelných potravin a kde lze najít inspiraci?

13:30–13:50    Milada Šťastná
Krátké dodavatelské řetězce
Krátké dodavatelské řetězce jsou jedním z nástrojů naplnění strategie „z farmy na vidličku“, přinášejícím řadu environmentálních, sociálních i ekonomických benefitů. Vedle jejich přínosů a dopadů budou představena i specifika jejich rozvoje v rámci České republiky, hlavní bariéry, příležitosti a příklady správné praxe.

13:50–14:10    Alexandra Košťálová
Vzdělávání – současný stav a co je potřeba změnit
Kvalita každé služby záleží na lidech, kteří ji poskytují, na jejich vzdělání, motivaci a přesvědčení. Personál školních jídelen má relativně omezené možnosti kontinuálního vzdělávání, přesto je velice potřeba, protože gastronomie se neustále vyvíjí. Zaměstnanci školních jídelen nemají možnost vzdělávat se pravidelně a systematicky všichni v týmu, a to jak kvůli financím, tak kvůli zachování chodu provozu u malých jídelen. Navíc neexistuje smysluplná koncepce dalšího vzdělávání pro tuto profesi.

14:10–14:30    Prezentace projektů – posterová sekce

14:30–14:40     Přestávka

Příklady dobré praxe v České republice

 14:40–14:55    Lenka Hollerová
Strategie odpovědného stravování v zařízeních školního stravování ve školách města Jičína
Prostřednictvím Strategie odpovědného stravování v zařízeních školního stravování ve školách města Jičína, se město Jičín snaží maximálně podporovat snahy o zdravou a udržitelně vyprodukovanou stravu v jím zřizovaných mateřských a základních školách. V čem Strategie spočívá? Co k tomu město Jičín vedlo?

14:55–15:10    Hana Hlouchová
„Od zemědělce ke spotřebiteli“ ve třech školách v okrese Louny
Spolupráce s lokálními farmáři a biofarmáři – společný nákup surovin pro tři školní jídelny, vzdělávací aktivity pro děti i rodiče.

15:15–16:15    Co je potřeba řešit, aby se biopotraviny staly součástí jídelníčku ve veřejném a školním stravování?
Workshop účastníků dodavatelsko‑odběratelského řetězce ve veřejném a školním stravování


Konference v českém jazyce, tlumočení z angličtiny a němčiny zajištěno.
Vložné 500 Kč. Pro registrované účastníky strava zajištěna.

  

Zdroj: ČTPEZ

19 August 2022

Tisková zpráva – Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. spouští příjem žádostí do dvou zcela nových programů: Provoz 2022 – snížení jistiny úvěru a Provoz – Potravináři – snížení jistiny úvěru. Příjem žádostí do těchto programů bude zahájen 30. srpna 2022 v 9:00 hod. Tato forma podpory je určena k jednorázové splátce části jistiny provozního úvěru.

V souvislosti s vyvolanou agresí Ruska vůči Ukrajině, a s tím spojenými negativními dopady na hospodářství zemědělských podniků otevírá společnost PGRLF, a.s. nové programy pro zemědělské prvovýrobce a potravináře. Pro eliminaci této nepříznivé situace tak poskytne finanční podporu na snížení jistiny provozního úvěru v celkové výši 750 mil. Kč.

Ministerstvo zemědělství se dlouhodobě snaží podporovat české zemědělství a eliminovat negativní dopady na podniky, které mají zásadní význam pro potravinovou soběstačnost naší země. Tímto jsme vyslyšeli a vyhověli potřebám malých a středních zemědělců, kteří se kvůli nečekaným okolnostem dostali do obtížné situace. Tyto dva nové programy potvrzují naši snahu nastavit efektivní a rychlá opatření proti případným ztrátám zemědělských podniků,“ řekl ministr zemědělství Zděnek Nekula.

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. spolu s Ministerstvem zemědělství připravil speciální dva programy jednorázové a nevratné přímé podpory ve formě snížení jistiny u provozních úvěrů. Tyto programy mají pomoci snížit aktuální finanční zátěž spojenou s provozem a udržet české zemědělství a potravinářství ve zdravé kondici, řekl předseda představenstva PGRLF, a.s. Josef Kučera.

Výše podpory na snížení jistiny úvěru činí až 250 000 Kč v případně programu Provoz 2022 – snížení jistiny úvěru a až 1 250 000  v případě programu Provoz – Potravináři – snížení jistiny úvěru. Zároveň částka nesmí přesáhnout 50 % z nesplacené výše jistiny úvěru.

Programy jsou určeny pro malé a střední podniky působící v oblasti zemědělské prvovýroby nebo zabývající se výrobou potravin. Příjem žádostí proběhne výhradně elektronicky přes webové stránky společnosti www.pgrlf.cz, kde jsou k dispozici i detailní informace o programech včetně nejčastějších dotazů. Příjem žádostí bude ukončen nejpozději 30. září 2022 nebo při zaregistrování 2 000 žádostí v případě programu Provoz 2022 a 200 žádostí v případě programu Provoz – Potravináři.

Barbora Šenfeldová

tisková mluvčí PGRLF

19 August 2022

Řepkový olej má příznivé složení mastných kyselin odpovídající výživovým doporučením renomovaných společností. Z běžně používaných olejů obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin, kterých máme v naší stravě nadbytek. Je dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, kterých konzumujeme nedostatek. Obsah omega 6 mastných kyselin přispívá k udržení jejich příjmu. S ohledem na konzumované množství těchto esenciálních mastných kyselin v České republice se doporučuje příjem omega 6 mastných kyselin v rámci stravy udržet, nikoliv snižovat, jak nám někdy radí internet. Přesto se občas objeví názor, který může někoho odrazovat od konzumace řepkového oleje. Řepkový olej je údajně vysoce zpracovaný, případně geneticky modifikovaný.

Co jsou vysoce zpracované potraviny?

Potraviny se dělí z hlediska stupně průmyslového zpracování do 4 skupin. Přehled můžeme najít např. v dokumentu publikovaném Světovou organizací pro výživu a zemědělství (FAO): 

Skupina 1: Nezpracované a minimálně zpracované potraviny
Nezpracované (nebo přírodní) potraviny jsou jedlé části rostlin (např. plody, listy, stonky,
semena, kořeny) nebo ze zvířat (např. svalovina, vnitřnosti, vejce, mléko), a také houby, řasy a živočišné produkty.
Minimálně zpracované potraviny jsou přírodní potraviny upravené metodami, které zahrnují odstranění nejedlého podílu nebo nežádoucí části, a také postupy, které zahrnují sušení, drcení, mletí, frakcionaci, filtrování, pražení, vaření, nealkoholické kvašení, pasteraci, chlazení, zmrazování, balení včetně vakuového. Rozdíl mezi nezpracovanými a minimálně zpracovanými potravinami není nijak zvlášť významný.

Skupina 2: Zpracované kulinářské suroviny
Mezi zpracované kulinářské suroviny patří oleje, máslo, sádlo, cukr a sůl. Jedná se o látky získané z potravin skupiny 1 nebo jinak z přírody procesy, jako jsou např. lisování, rafinace, mletí a sušení. Některé metody používané k výrobě zpracovaných kulinářských surovin jsou původně starobylé. Nyní se však obvykle jedná o průmyslové výrobky určené k výrobě trvanlivých výrobků vhodných pro použití v domácích, restauračních a jídelních kuchyních, k přípravě, dochucování a vaření čerstvě připravených pokrmů a jídel.

Skupina 3: Zpracované potraviny
Mezi zpracované potraviny patří konzervovaná zelenina, luštěniny konzervované ve slaném nálevu, celé ovoce konzervované v sirupu, rybí konzervy konzervované v oleji, některé druhy zpracovaných potravin živočišného původu jako např. šunka, slanina a uzené ryby, většina čerstvě upečeného chleba a jednoduché sýry, které se používají k další výrobě.
Vyrábějí se přidáním soli, oleje, cukru nebo jiných látek ze skupiny 2 či do potravin skupiny 1. Způsoby zahrnují různé metody konzervace nebo tepelné úpravy.

Skupina 4: Vysoce zpracované potraviny
Vysoce zpracované potraviny obsahují složky výhradně určené pro průmyslové použití, obvykle vytvořené řadou průmyslových technik a postupů (proto jsou označeny jako vysoce zpracované).
Mezi vysoce zpracované výrobky řadíme například sycené nealkoholické a energetické nápoje, různé druhy potravin (sladkých, slaných, se zvýšeným obsahem tuku), které obvykle konzumujeme mezi jídly, cukrovinky (cukrářské výrobky), balený chléb, jemné a trvanlivé pečivo, margarin a jiné roztíratelné tuky, snídaňové cereálie, ovocné jogurty, těstoviny, pizzu, drůbeží a rybí polotovary určené ke smažení, klobásy, hamburgery a další masné polotovary, instantní polévky, dětskou výživu a mnoho dalších druhů výrobků. 

Je řepkový olej vysoce zpracovanou potravinou?

Z výše uvedené klasifikace vyplývá, že řepkový olej nepatří do skupiny 4 vysoce zpracovaných potravin, ale do skupiny 2. Potraviny skupiny 2 zahrnují i v rámci zpracování proces rafinace, který bývá často démonizován. Mezi rafinovaným a za studena lisovaným řepkovým olejem není významný rozdíl z hlediska výživy. Více informací o rafinaci olejů, jejích výhodách či nevýhodách, je možností získat v článku

Je řepkový olej geneticky modifikovaný?

To je jeden z častých mýtu používaných v souvislosti s řepkovým olejem. Objevuje se v textech od autorů, kteří bezmyšlenkovitě opisují informace z cizojazyčných webů. Geneticky modifikované plodiny se ve světě pěstují hlavně na jiných kontinentech mimo Evropu. K největším pěstitelům geneticky modifikovaných plodin patří USA, Brazílie, Argentina, Indie a Kanada. Řepka patří vedle sóji, bavlníku či kukuřice mezi nejčastěji pěstované geneticky modifikované plodiny. V Evropě je však situace úplně jiná. V důsledku velmi přísné legislativy Evropské unie se geneticky modifikovaná řepka v žádné zemi EU, včetně České republiky, nepěstuje, a v nejbližších letech se na tom velmi pravděpodobně nic nezmění. Navíc rafinovaný olej je zbaven bílkovinné složky, která by mohla přecházet do surového oleje při lisování. Díky tomu v sobě rafinovaný olej nenese změněnou informaci, i kdyby byl geneticky modifikován. Geneticky modifikovaný a nemodifikovaný rafinovaný olej jsou identické, na rozdíl od výlisků. Více informací o mýtech, které kolují o řepkovém oleji, se můžeme dočíst v brožuře.Řepkový olej patří mezi nutričně vyvážené potraviny, proto je vhodné jej zařazovat do běžného jídelníčku sestaveného na základě výživových doporučení. 

Autor: olejnadzlato.cz

Vydáno: 18. srpna 2022

Zdroj: https://www.olejnadzlato.cz/?p=1065

18 August 2022

Podle německého statistického úřadu bylo v roce 2021 v Německu vyrobeno zhruba 12,4 mld. litrů přírodní minerální vody. To odpovídá přibližně 34 mil.
litrových lahví denně. 

Produkce minerálních vod se ale v Německu v roce 2021 ve srovnání s rokem 2020 snížila o 6,3 %. Oproti rekordnímu roku 2018, kdy se vyrobilo celkem 14,4 mld. litrů minerální vody, došlo loni k poklesu  o 13,9%. Důvodem může být nejen skutečnost, že restaurace byly během pandemie covid-19 zavřené, ale také rostoucí zájem domácností o různé vodní filtry a výrobníky sody, které vodu z kohoutku sytí oxidem uhličitým. Stejně jako ve všech letech od roku 2016, také v roce 2021 více než polovina vyrobené minerální vody patřila do kategorie neperlivá či jemně perlivá (58,9 % z celkového objemu). Oproti roku 2011 se tak neperlivých či jemně perlivých minerálek vyrobilo o 52,6% více, tj. 7,3 mld. litrů. Na druhé straně výroba perlivé vody klesla za posledních deset let o více než čtvrtinu (–28,2%) na 5,1 mld. litrů v roce 2021.

Autor: str. 11, STATISTIKA&MY

Vydáno: 7. 8. 2022

Zdroj: https://www.statistikaamy.cz/wp-content/uploads/2022/08/1804220708.pdf

18 August 2022

Nová série oblíbeného pořadu už v září 2022 na obrazovkách ČT2. Devět nových dílů, devět nových příběhů...

 

Nová serie dokumentárního cyklu Boží dar nás seznámí s příběhy typických českých a moravských potravin. V Božím daru se stane „celebritou“ základní česká potravina a její zpracovatelé. Tvůrci si předsevzali spojit představení a obdiv k české a moravské potravině s úctou k základním surovinám, s pokorou a láskou ke zvířatům. Na řadě míst se cyklus sklání před fortelnou a mistrovskou prací výrobců. V neposlední řadě uvidíme obdiv k české krajině a úctu k životnímu prostředí.

18 August 2022

Vzniknou nová re-use centra, sběrné dvory, systémy pro třídění nebo třídicí linky. Aktuální balíček vyhlášených výzev z Operačního programu Životní prostředí 2021-2027 se soustředí jak na projekty v sektoru oběhového hospodářství, tak i na podporu aktivit v oblasti zvyšování kvality ovzduší. Pro uchazeče je ve čtyřech nových výzvách nachystána částka okolo 3,5 mld. korun, z toho rovná miliarda poputuje na efektivní nakládání s odpady.

„Dotacemi umožníme vznik nových re-use center, sběrných dvorů, třídicích linek a také například podpoříme výstavbu a modernizaci zařízení pro materiálové či energetické využití odpadů. Jediným smysluplným směrem v oblasti udržitelného nakládání s odpady jsou pro nás cirkulární řešení,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Urychlení přechodu na oběhové hospodářství, které dokáže účinně využívat zdroje, je jednou z hlavních oblastí v novém programovém období OPŽP. Svědčí o tom i šíře podporovaných aktivit. Aktuálně otevřené výzvy se soustředí na výstavby nových či modernizace stávajících sběrných dvorů v podobě navýšení jejich kapacity. Podpory se dočkají rovněž systémy pro separaci a oddělený sběr a svoz komunálního odpadu a odpadu podobného komunálnímu odpadu (biologicky rozložitelný komunální odpad, plasty, papír, sklo, kovy, textil, objemný odpad a nápojové kartony). O dotace na tato opatření mohou žádat obce, městské části hlavního města Prahy, dobrovolné svazky obcí nebo obchodní společnosti a družstva 100% vlastněné veřejnoprávními subjekty.

„Součástí těchto projektů může být navíc i infrastruktura na předcházení vzniku odpadů, tedy například pořízení domácích kompostérů pro občany. Musí se však jednat o minoritní část projektu (méně než 50 procent způsobilých nákladů projektu). Samostatnou výzvu na předcházení vzniku odpadů včetně dotací na zmiňované domácí kompostéry chystáme na prosinec tohoto roku,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Nově vyhlášené výzvy ze specifického cíle 1.5 „Oběhové hospodářství“ se rovněž týkají třídicích a dotřiďovacích linek pro separaci ostatních odpadů, odpadových bioplynových stanic a zařízení k nakládání s nebezpečnými odpady včetně zdravotnických odpadů.

Další dvě výzvy se vztahují ke specifickému cíli 1.6 „Příroda a znečištění“ a primárně jsou určeny na podporu projektů, které řeší kvalitu ovzduší prostřednictvím snižování emisí ze stacionárních zdrojů. Podpora je určena i na snížení emisí amoniaku z chovu hospodářských zvířat a omezování prašnosti z plošných zdrojů. O dotaci je možné žádat i na aktivity spojené s pořízením či modernizací systémů pro posuzování a vyhodnocení úrovně znečištění ovzduší.

Dokumenty k novým výzvám:

4. výzva – Udržitelné nakládání s odpady

12. výzva – Stacionární zdroje znečišťování ovzduší

13. výzva – Systémy pro posuzování znečištění ovzduší

14. výzva – Třídění a dotřiďování odpadů

www.opzp.cz

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

18 August 2022

Tuky patří mezi základní živiny. Některé z nich lidský organismus neumí vytvářet, proto je musíme přijímat prostřednictvím stravy. Mezi ně řadíme polynenasycené mastné kyseliny, které mají v uhlovodíkovém řetězci 2 a více dvojných vazeb. Tyto mastné kyseliny nazýváme esenciální. Dělíme je do dvou skupin, na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Názvosloví vychází z řecké abecedy. Omega je posledním písmenem řecké abecedy. Označení omega 3 nebo 6 nám proto říká, že dvojná vazba nejblíže konci uhlovodíkového řetězce se nachází na 3. či 6. uhlíku.

Vadí nám konzumace omega 6 mastných kyselin?

Na internetu se objevují informace, podle nichž mají omega 6 mastné kyseliny prozánětlivé účinky, které škodí našemu organismu. Pokud se tato informace dostane k běžnému spotřebiteli, může se stát, že se bude omega 6 mastným kyselinám vyhýbat. Na šíření těchto informací se podílejí i některé mediálně známé osoby, což ještě více může odradit populaci od jejich konzumace.


Odkud tyto informace pocházejí?
Lidský organismus zpracovává omega 3 a omega 6 mastné kyseliny na řadu metabolitů. Některé z nich mohou vyvolávat v organismu proti- nebo prozánětlivé reakce. Tyto informace často vycházejí ze studií na zvířatech nebo na tkáňových kulturách. Není problém prokázat metabolické cesty přeměny jednotlivých živin v organismu. Obtížnější jsou však důkazy, co se celkově děje v organismu. Studie na zvířatech pracují často s extrémně nastavenými parametry, které by žádná etická komise neschválila, aby byly prováděny na lidech. Pokusní hlodavci bývají v rámci studií na zvířatech překrmování omega 6 mastnými kyselinami, aby se následně zjistilo, že přídavek omega 3 mastných kyselin do krmných směsí má pozitivní účinek na jejich zdravotní stav. To není žádné překvapení. Je skoro zbytečné některé takto definované studie provádět.


Nepřeceňujme výsledky testu na zvířatech
Základní poučka výživových doporučení říká: „Konzumujte pestrou a vyváženou stravu“. V praxi to znamená, že vhodným výběrem potravin dodáme do organismu všechny potřebné živiny, tedy i esenciální mastné kyseliny, v množství, které organismus potřebuje pro zachování funkcí organismu. Zbývá tedy odpovědět, co jsou to doporučovaná množství denního příjmu pro omega 6 a omega 3.


Doporučení FAO, WHO a AHA

Níže uvedená tabulka uvádí současná doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) a Světové organizace pro výživu a zemědělství (FAO) pro tuky a jednotlivé skupiny mastných kyselin.

https://www.olejnadzlato.cz/wp-content/uploads/2022/08/tabulka-1-480x157.png 480w" alt="" width="1024" height="335" class="wp-image-1058" style="box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; outline: 0px; font-size: 14px; text-size-adjust: 100%; vertical-align: baseline; background: transparent; max-width: 100%; height: auto; border-radius: inherit;" loading="lazy" />

Intervaly pro omega 3 a omega 6 mastné kyseliny jsou hodně široké, spodní část intervalu pokrývá fyziologické potřeby organismu, horní část se uplatňuje v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění.Podobné hodnoty najdeme i v doporučeníchAmerican Heart Association (AHA) spolu s Institute of Medicine. Podle nich bychom měli konzumovat 5 až 10 % denního příjmu energie prostřednictvím omega 6 mastných kyselin. Pro člověka, který obvykle přijme 2 000 kalorií denně, to znamená 11 až 22 gramů.

V některých výživových doporučeních se občas objevuje poměr omega 6 : omega 3 mastných kyselin. Např. ve výživových doporučeních pro obyvatelstvo ČR vydaných Společností pro výživu se uvádí hodnota 5 : 1. Současná doporučení WHO/FAO nepovažují za účelné tento poměr určovat. Vůbec zavádějící je sledovat poměry na úrovni jednotlivých tuků, což nic nevypovídá o celkovém složení stravy. Vysoký poměr omega 6 : omega 3 není zapříčiněn vysokým příjmem omega 6 mastných kyselin, ale nízkým příjmem omega 3 mastných kyselin.


Jak doporučení pro omega 6 a omega 3 mastné kyseliny naplňujeme?
V typické české stravě máme dále nedostatek omega 3 mastných kyselin. Příjem omega 6 se pohybuje v horní části intervalu doporučených hodnot. Příjem omega 6 mastných kyselin není tudíž vysoký, jak se často můžeme v různých článcích dočíst. Z toho vyplývá jednoduchý závěr. Příjem omega 3 mastných kyselin je třeba v rámci běžné stravy zvýšit a příjem omega 6 mastných kyselin udržet.

Soudobé poznatky o konzumaci omega 6 mastných kyselin

Hlavní obvinění proti omega 6 mastným kyselinám spočívá v tom, že tělo může nejběžnější z nich, kyselinu linolovou, přeměnit na jinou mastnou kyselinu, a to arachidonovou. Kyselina arachidonová je stavebním kamenem pro molekuly, které mohou podporovat záněty nebo vznik krevních sraženin a mohou se podílet na zužování cév. Tělo však také přeměňuje kyselinu arachidonovou na molekuly, které zklidňují zánět a bojují proti krevním sraženinám.

„Omega 6 mastné kyseliny jsou nejen bezpečné, ale jsou také prospěšné pro srdce a krevní oběh,“ uvádí Dr. Dariush Mozaffarian, odborný asistent medicíny v Brigham and Women’s Hospital, která je součástí Harvardovy university.
Ukázalo se, že tělo přeměňuje jen velmi málo kyseliny linolové na kyselinu arachidonovou, a to i v případě, že je ve stravě kyseliny linolové dostatek. Odborníci z AHA zjistili, že konzumace většího množství omega 6 mastných kyselin zánětlivé projevy nezvyšuje. Naopak, konzumace většího množství omega 6 mastných kyselin buď snižovala zánětlivé markery, nebo je ponechávala beze změny. Mnohé studie ukázaly, že míra srdečně cévních onemocnění klesala se zvyšující se spotřebou omega 6 mastných kyselin. 

Co si z toho odnést do praxe?
Omega 6 mastné kyseliny můžeme konzumovat bez obav. V rámci pestré a vyvážené stravy je třeba si vybírat oleje, které přispívají ke zvýšení příjmu omega 3 mastných kyselin a pomáhají udržovat příjem omega 6 mastných kyselin. Jedním z olejů, který toto pravidlo splňuje, je olej řepkový. Více informací o složení dalších olejů a tuků najdete v brožuře: „Vyznejte se v olejích a tucích“. Brožura dává i stručný návod na použití jednotlivých olejů v kuchyni, k čemu se hodí více a k čemu méně.

Autor: olejnadzlato.cz

Vydáno: 17. srpna 2022

Zdroj: https://www.olejnadzlato.cz/?p=1055

18 August 2022

Legislativa vyžaduje až na malé výjimky povinné uvádění výživových údajů jako jsou energetická hodnota, obsah tuků a z toho nasycených mastných kyselin, sacharidů a z toho cukrů, bílkovin a soli na obalech potravin. Spotřebitelské průzkumy ukazují, že se běžný spotřebitel nedokáže v těchto číslech dobře zorientovat. Složení potravin, energetická hodnota a obsah kritických živin hrají klíčovou roli při výběru potravin z pohledu vlivu na zdraví. Hledají se proto cesty, jak spotřebitelům lépe usnadnit výběr potravin. Řešení mohou přinést systémy značení na přední straně obalu – front of pack (nutrition) labelling (FOPNL/FOLP). Na tom se shodují odborníci na výživu a tyto iniciativy podporuje i Světová zdravotnická organizace. Příkladů máme celou řadu.

Autor: olejnadzlato.cz

Vydáno: 17. srpna 2022

Zdroj: https://www.olejnadzlato.cz/?p=1061

18 August 2022

Tisková zpráva – Produkce zemědělského odvětví byla v roce 2021 nejvyšší za posledních pět let a dosáhla 152,8 miliardy korun. Meziročně došlo, stejně jako v předchozích letech, k nárůstu rostlinné produkce z 87,4 miliardy korun v roce 2020 na 91,1 miliardy korun v roce 2021. Vyplývá to ze Zprávy o stavu zemědělství, kterou dnes projednala vláda.

„Výsledky souhrnného zemědělského účtu pro rok 2021 potvrzují nárůst hodnot většiny hlavních ukazatelů nejen proti předchozímu roku, ale i ve srovnání s posledními pěti lety, a to především díky růstu zemědělské produkce,“ řekl ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Ceny zemědělských výrobců se v roce 2021 zvýšily o 6,9 %, současně s tím rostly i ceny vstupů do zemědělství o 5,9 %. Ceny průmyslových výrobců potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se zvýšily o 0,8 %. Spotřebitelské ceny v průměru vzrostly rovněž o 0,8 % oproti roku 2020.

Podíl zemědělství na výdajích státního rozpočtu se v roce 2021 snížil o 0,26 % na 3,58 % v důsledku dalšího navýšení celkových veřejných výdajů rozpočtu. Celkové výdaje státního rozpočtu kvůli zavádění opatření souvisejících s epidemií covidu již v roce 2020 vzrostly, loni došlo k dalšímu meziročnímu zvýšení o 3,5 %. Výdaje státu do zemědělství v roce 2021 ve srovnání s rokem 2020 klesly o 5 % na 64,1 miliardy korun.

Počet zaměstnanců v zemědělství, lesnictví a rybářství se loni proti předcházejícímu roku velmi mírně snížil o 0,2 % a činil 93,2 tisíce zaměstnanců. Podíl zaměstnanců odvětví na celkovém počtu zaměstnanců se však výrazně nezměnil a byl 2,34 %. Počet zaměstnanců v samotném zemědělství (včetně myslivosti a souvisejících činností) klesl na 78,7 tisíce, jejich podíl na celkovém počtu zaměstnanců činí 1,98 %. Průměrná mzda v zemědělství v roce 2021 dosáhla 79 % průměru mezd v ČR.

Podíl zemědělství včetně lesnictví a rybolovu na hrubé přidané hodnotě v základních běžných cenách (2,15 %) se meziročně prakticky nezměnil, což platí i pro samotné zemědělství (1,8 %). Pokračovalo postupné každoroční snižování celkové zaměstnanosti v zemědělství, když podíl pracovníků na celkové zaměstnanosti klesá pod 2 %.

Obrat českého agrárního zemědělského obchodu loni vzrostl o 6,9 % na 497,5 miliardy korun, vzhledem ke zvýšení hodnot exportu i importu. Hodnota dovozu se zvýšila o 19,1 miliardy korun, tj. o 7,6 %, na 270 miliard korun, hodnota vývozu vzrostla o 13,1 miliardy korun, tj. o 6,1 %, na 227,5 miliardy korun. Pasivní bilance českého agrárního zemědělského obchodu se v roce 2021 v důsledku výraznějšího nárůstu dovozu než vývozu opět meziročně zhoršila, a to o 6,1 miliardy na 42,3 miliardy korun. Stupeň krytí dovozu vývozem se ve stejné době snížil o 1,2 % na 84,3 % a podíl schodku na vývozu se zvýšil o 1,7 % na 18,7 % (zhoršení obou hodnot po výjimečném roce 2020).

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

17 August 2022

Představenstvo Spolku pro komodity a krmiva a Odborná sekce krmiv, v kooperaci s evropskou asociací výrobců krmiv FEFAC, si Vás dovolují pozvat na  XXVII. KONFERENCI O KRMIVECH A VÝŽIVĚ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT 

konanou pod záštitou ministra zemědělství Ing. Zdeňka Nekuly 

dne 18. 10. 2022 v COURTYARD BY MARRIOTT PRAGUE CITY, Lucemburská 46, 130 00 Praha 3

Program naleznete zde.

Registrace účastníků probíhá výhradně na webové stránce www.spkk.cz prostřednictvím registračního formuláře (umístěn nahoře vpravo).

Zůstáváme s úctou a těšíme se na Vás Ing. Zdeněk Kubiska v.r. Předseda představenstva Spolku pro komodity a krmiva

17 August 2022

XXVII. SEMINÁŘ ROSTLINNÉ VÝROBY/XXVII. PLANT PRODUCTION SEMINAR

konaný pod záštitou ministra zemědělství Ing. Zdeňka Nekuly

dne 19. 10. 2022 v COURTYARD BY MARRIOTT PRAGUE CITY, Lucemburská 46, 130 00 Prague 3

Program naleznete zde.

Registrace účastníků probíhá výhradně na webové stránce www.spkk.cz prostřednictvím registračního formuláře (umístěn nahoře vpravo).

 

 

Zůstáváme s úctou a těšíme se na Vás  Ing. Zdeněk Kubiska v.r. předseda představenstva Spolku pro komodity a krmiva 

17 August 2022

Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Oproti minulým sezónám mimořádně vysoká část odebraných vzorků nesplnila požadavky právních předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele. Letos zjištěné podíly nevyhovujících vzorků jsou nejvyšší za posledních šest let.

V období do 15. 8. 2022 nevyhovělo celkem 56 % vzorků zmrzlin a 75 % vzorků ledů do nápojů.

Při kontrole se inspektoři SZPI mj. zaměřují na dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů u uvedených potravin, a to včetně kontrol zařízení na jejich přípravu. Kontroly inspektoři realizovali zejména v cukrárnách a dalších provozovnách společného stravování.

V roce 2022 inspektoři SZPI dosud laboratorně hodnotili 109 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 61 z nich (56 %) nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a nedodržení výrobního postupu při přípravě zmrzliny. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu. Jednou z charakteristických příčin problémů u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět. Mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková zmrzlina, což lze přičíst rozšířenosti této příchutě.

Při kontrolách zmrzlin v roce 2021 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 48,3 % hodnocených vzorků, v roce 2020 nevyhovělo 51 % hodnocených vzorků, v roce 2019 nevyhovělo 37 % hodnocených vzorků, v roce 2018 šlo o 30 % a v roce 2017 o 26 %.

V letošní sezóně (do 15. 8. 2022) inspektoři SZPI dosud dokončili hodnocení u 65 vzorků ledů do nápojů a 49 z nich (75 %) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií, bakteriálních kolonií rostoucích při 22°C a 36°C a sledování přítomnosti živých mikroorganismů (např. bičíkovci). Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a pravidelné dezinfekce výrobníků ledu.

Při kontrolách ledů v roce 2021 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 68,6 % hodnocených vzorků, v roce 2020 nevyhovělo 51 % hodnocených vzorků, v roce 2019 nevyhovělo 40 % hodnocených vzorků, v roce 2018 šlo o 47 % a v roce 2017 o 45 %.

Z výsledků letošních kontrol i kontrol v předchozích letech je zřejmé, že významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu a při údržbě a řádné pravidelné dezinfekci výrobních zařízení, čehož následkem je porušení hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů a potenciální ohrožení zdraví spotřebitelů.

Podíl nevyhovujících vzorků nelze zevšeobecnit pro celý trh, protože SZPI vybírá vzorky k odběru dle analýzy rizika a častěji prověřuje provozovny, kde očekává problém. I bezproblémoví provozovatelé jsou však pravidelně kontrolováni, byť s nižší frekvencí.

V provozovnách, kde inspektoři SZPI odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zařízení (např. zmrzlinový stroj a související náčiní), zakázali výrobu ledu, nařídili provozovateli provedení jeho sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku rozboru inspektoři umožní zařízení znovu používat.

S dotčenými provozovateli SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.

Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

17. 8. 2022