22 March 2022

Karlovy Vary 21. března (ČTK) - Česko má díky své geomorfologii výjimečné podmínky pro vznik minerálních vod. Svou pestrostí přírodních minerálních vod převyšuje jiné evropské země. Podzemní vody jsou letos tématem Světového dne vody, který vyhlašuje už 29 let OSN na 22. března. Minerální vody jsou přitom biopotravinou, která si zachovává své vlastnosti bez ohledu na dočasné klimatické výkyvy na povrchu, řekla ČTK předsedkyně Svazu minerálních vod (SMV) Jana Ježková.

Podle Ježkové má Česká republika výjimečné podmínky pro využívání minerálních vod. “V Česku máme výhodu v tom, že je naše země bohatá na vodní zdroje. Můžeme si tak vybrat, jakou vodu budeme pít. Velkým pokladem jsou právě podzemní prameny, které jsou skvěle chráněny před vnějšími vlivy. Minerální vody jsou tím nejkvalitnějším a nejčistším nápojem, který si můžeme dopřát. Zdroje minerálních vod mají vyhlášená ochranná pásma, kde jsou zakázány činnosti, které by mohly ohrozit podzemní zdroje, a většina z nich se nachází v chráněných oblastech. Přírodní minerální a pramenité vody jsou pomocí přísně kontrolovaných a chráněných vrtů čerpány z velké hloubky, a jsou tak chráněny vrstvami horniny proti jakémukoliv znečištění. Ze zákona se tato voda nesmí chemicky upravovat, a do lahví se tak dostane v původní špičkové kvalitě," vysvětluje Ježková.

Zároveň u minerálních vod nehrozí při podmínkách jejich čerpání jejich úbytek. Povolené množství čerpání zahrnuje řádově setiny procenta podzemního zdroje této vody. Evropští výrobci balených přírodních vod využívají jen 0,02 procenta z celkových obnovitelných zásob podzemních vod, a to pouze pro pitný režim.

Nejvíce minerálních pramenů je v západní části Čech na území Chebské, Sokolovské a Karlovarské vrchoviny. V západních Čechách díky vysoké koncentraci zřídel leží nejvíce významných lázeňských měst, mezi nimiž dominují světově proslulé Karlovy Vary a Mariánské či Františkovy Lázně. Významné zdroje minerálních vod jsou i v Novohradských horách nebo v Českém středohoří a na Moravě. Na severní Moravě a ve Slezsku se pásmo minerálních vod Českého masivu stýká s pásmem minerálních vod Západních Karpat a výskyt minerálních zřídel zde kopíruje průběh horských pásem a sníženin a směřuje od Ostravy a Beskyd směrem na jihozápad k Brnu a Mikulovu a pak dále do Rakouska.

I když se v Česku vyčerpá a zabalí pro uživatele asi 901 milionů litrů minerálních vod, zásoby v podzemí to nijak neovlivní.

Ačkoli voda pokrývá 75 procent zemského povrchu, 97,5 procenta z toho připadá na mořskou vodu. Sladké vody tvoří jen méně než tři procenta. Jen asi třetina z toho je ale využitelná, protože zbytek je vázán na polární ledovce. Pouhá dvě procenta najdeme v povrchových zdrojích, jako jsou řeky či jezera. A přibližně třetina je ukrytá v podzemí, uvádí SMV.

V Česku je registrována asi desítka přírodních minerálních vod. Jde o vody, které získaly nejen status minerálky, ale zároveň jsou i komerčně využívané, a to za velmi přísných podmínek.

“Česká legislativa je velmi přísná. Minerální vody jsou v podstatě bio potravinou. Od čerpání až po zavření lahve není možné je nijak chemicky upravovat,” uvedla Ježková. Změny v obsahu vody se provádějí jen fyzikálními cestami, z vody se odstraňuje železitá složka, která by mohla vytvářet nežádoucí a pro někoho neestetický dojem, a pak se také upravuje obsah CO2. Přírodní zdroje oxid uhličitý většinou obsahují, pro zpracování se ale obvykle odstraňuje a v případě perlivých vod pak zase doplňuje potravinářským CO2.

Podzemní vody se dělí do několika kategorií, především na pramenité a minerální. Zásadní rozdíl mezi nimi není v mineralizaci, ale v prokazatelných fyziologických účincích, které minerální vody mají na lidský organismus. Minerálky doplňují tělu chybějící minerální látky, které lidský organismus potřebuje, například hořčík, vápník, zinek, draslík nebo fluor.

I když se v Česku vyčerpá a zabalí pro uživatele okolo 900 milionů litrů minerálních vod (údaj z roku 2019), zásoby v podzemí to nijak neovlivní.

Voda v podzemí je díky podmínkám, za kterých se hromadí, velmi málo ovlivnitelná tím, co se děje na povrchu. Například jedna z nejprodávanějších minerálních vod v Česku, Mattoni, se těží z hloubky 125 až 230 metrů v přírodě u Karlových Varů, málo ovlivněné lidmi. Její stáří je asi 60 až 70 let. To znamená, že voda, která se dnes plní do lahví, spadla jako déšť a prošla mnoha vrstvami hornin někdy v 60. letech minulého století. Poloha na rozhraní Krušných a Doupovských hor jí dává střední mineralizací s vyváženým poměrem vápníku, hořčíku a draslíku. Navíc to, že vrty jsou v uzavřeném vojenském prostoru, pomáhá jejich ochraně.

Pavel Peňás kš

22 March 2022

Tisková zpráva – Situace na zemědělských trzích, zejména po ruské invazi na Ukrajinu, a dopady války na potravinové zabezpečení ve světě byly hlavními tématy zasedání Rady pro zemědělství a rybářství v Bruselu. Části diskuze se na dálku zúčastnil i ukrajinský ministr zemědělství, který informoval o aktuální situaci. Na základě podnětů členských států Evropská komise (EK) představila podpůrná opatření pro zemědělce, včetně mimořádné finanční pomoci pro nejvíce ohrožená odvětví. Česko zastupoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

„Velice si cením účasti ukrajinského ministra zemědělství Romana Leščenka na našem zasedání. Pan ministr nás informoval o aktuální potravinové situaci a stavu zemědělství na Ukrajině. Ujistili jsme ho, že představitele i občany Ukrajiny podporujeme a nadále budeme nápomocni. Jde nám o to, abychom společně zabezpečili potraviny pro všechny obyvatele Evropy, a to včetně Ukrajinců,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Situace v řadě zemědělských sektorů je složitá, a to nejen kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Zemědělci se potýkají s vysokými cenami zemědělských komodit, vstupních surovin, hnojiv a energií. EK proto navrhla mimořádnou finanční podporu pro nejvíce postižená odvětví. Opatření se týká všech členských států a začne platit už tento týden.

„Je opravdu velkým úspěchem, že členské státy mimořádnou pomoc nakonec získají. O speciální finanční podporu pro postižené sektory jsme žádali opakovaně a jsem rád, že k tomu nakonec dojde. Česká republika bude mít z evropských zdrojů k dispozici více než 270 milionů korun, které využije například do sektoru prasat nebo pro pěstitele jablek. O detailech podpory budeme na Ministerstvu ještě diskutovat,“ uvedl ministr Nekula. 

K ulehčení ekonomické situace zemědělců pomůže také letošní navýšení záloh na přímé platby z 50 na 70 procent. Ministr Nekula uvítal také možnost využití úhoru pro produkci pícnin a bílkovinných plodin.

„Chceme, aby v této době zemědělci využívali maximum půdy pro produkci potravin. Proto plochy, které se dosud povinně musely nechávat ladem, budou moci použít na pěstování zemědělských plodin, pastvu či pěstování bílkovinných plodin nebo pícnin pro zvířata,“ řekl ministr Nekula.

Ministři se také shodli, že je důležité zachovat vnitřní trh a volný pohyb zboží v Evropské unii. Zároveň by EU měla prosazovat volný obchod i na mezinárodní úrovni. V tomto ohledu má spolu se svými mezinárodními organizacemi důležitou roli, zejména z hlediska zajištění potravinové a sociální stability ve světě.

Dalším tématem zasedání bylo schvalování strategických plánů společné zemědělské politiky. Členské státy začátkem roku odeslaly své návrhy rozdělení evropských dotací pro zemědělce na nové období, které EK nyní hodnotí.

„Z mého pohledu je teď důležitý rychlý postup při vypořádávání všech připomínek a ochota všech stran pracovat rychle a flexibilně. Zdůraznil jsem, že je opravdu nutné, aby Strategický plán byl schválen co nejdříve tak, abychom od příštího roku mohli zemědělcům vyplácet všechny podpory,“ řekl ministr zemědělství Nekula.

Ministři dále jednali například o používání přípravků na ochranu rostlin, o populaci velkých šelem nebo o zvýšení cen paliv pro rybolovná plavidla. Ministr Nekula se v rámci jednání sešel také se svými protějšky ze Švédska a Nizozemska.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Autor: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_ministr-zemedelstvi-v-evropske-unii-je-a.html

21 March 2022

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně zjistili dvě zásilky potravin rostlinného původu, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost koktejlu čtyř, resp. dvou pesticidních látek v nadlimitním množství. Celková hmotnost zjištěných nevyhovujících potravin je přes 213 kg. Jedná se o následující potraviny původem z Kambodže:

  • Bazalka HÚNG QUẾ - SWEET BASIC, označení šarže: LOT - T04, dovozce: TAOKIM s.r.o., Praha, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 175 kg.

    Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: chlorfenapyr v množství 1,9 miligramů na kilogram (mg/kg, limit: 0,02 mg/kg), isoprothiolan v množství 0,071 mg/kg (limit 0,01 mg/kg mg/kg), propiconazol (suma izomerů) v množství 0,32 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg) a valifenalate v množství 0,059 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

  • ỚT ĐỎ - RED CHILLI, označení šarže: LOT - T04, dovozce: TAOKIM s.r.o., země původu: Kambodža, velikost zásilky: 38,5 kg.

    Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: chlorpyrifos v množství 0,35 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg) a triazophos v množství 0,081 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

Nevyhovující šarže inspektoři SZPI nařídili stáhnout tržní sítě.

S kontrolovanou osobou zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty.

O zjištění podobného charakteru informovala SZPI v TZ dne 7. 3. 2022.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI
21 March 2022

Podtitul: Výživové a zdravotní aspekty technologické úpravy potravin

Pořadatelé:
Společnost pro výživu
ve spolupráci s
Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze
pod záštitou
Ministra zemědělství Zdeňka Nekuly a České technologické platformy pro potraviny
organizačně zajišťuje
výživaservis s.r.o.

Termín akce:
29. března 2022

Místo konání:
Praha
Konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2

Moderátoři:
MUDr. Petr Tláskal, CSc., Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

Tematické okruhy:

  1. Představuje konzumace zpracovaných a vysoce zpracovaných potravin riziko pro lidské zdraví?
  2. K jakým změnám dochází při zpracování potravin?
  3. Jak působí látky vznikající během zpracování potravin na lidské tělo?
  4. Jak omezit oxidační a karbonylový stres?
  5. Jakou roli hrají přídatné látky v kontextu výživové hodnoty potravin a jak je možné potraviny fortifikovat?

Více zde.

 

 

 

21 March 2022

Ministerstvo životního prostředí zahájilo odbornou debatu s výrobci nápojů, odpadovými firmami, obchodníky a obcemi o možnostech zavedení povinného systému zálohování PET lahví a hliníkových plechovek. Odborné diskuze se v pondělí 21. března zúčastnily téměř čtyři desítky expertů.

„Chceme vše zodpovědně zvážit. Povinné zálohování PET lahví a plechovek představuje velký krok, který je třeba důsledně probrat se všemi zainteresovanými, kterých by se zálohování PET lahví a plechovek dotklo. Z hlediska ministerstva je nezbytné, aby plošné zálohy nezkomplikovaly financování svozu tříděného odpadu obcím a lidem způsob třídění vybraných odpadů. Ministerstvo musí dohlédnout, aby se předcházelo vzniku odpadů a omezovaly se veškeré překážky recyklace na straně výrobců, jedině tak se recyklace do budoucna usnadní a recyklační smyčka v ČR uzavře. Samozřejmě také sledujeme, jak se tento systém ujme v sousedním Slovensku,“ uvedla ministryně Anna Hubáčková (za KDU–ČSL).

Ministerstvo životního prostředí je zodpovědné za plnění všech povinných cílů pro odpady, obaly a jednorázové plasty, kterých je několik desítek. Proto musí být jeho odborný pohled komplexní. Podle MŽP musí být vytvořen funkční systém, který primárně předchází vzniku odpadů, omezuje překážky recyklace na straně výrobců a bude dostatečně robustní, aby byl schopen všechny ambiciózní cíle v budoucnu plnit.

Ministerstvo proto podporuje zlepšování systému nakládání s odpady, jak legislativně, tak finančně. V současnosti Poslanecká sněmovna projednává návrhy zákonů k jednorázovým plastům, u kterých téma zálohování jednorázových obalů velmi rezonuje. Tento návrh obsahuje rozvolnění podmínek pro dobrovolné zálohování. Například umožňuje odevzdávat vybrané vratné jednorázové obaly v provozovně bez toho, aby musela mít provozovna povolení pro nakládání s odpady.

Nicméně MŽP nepodporuje cestu rychlého pozměňovacího návrhu k projednávané legislativě jednorázových plastů, který by umožnil zavedení povinného zálohování. Cestou je poctivá debata, která přinese odpovědi na otázky, co zálohy přinesou spotřebitelům, obcím a systému nakládání s odpady jako takovému.

Prioritou ministerstva životního prostředí musí být především snižování množství jednorázových obalů. Zálohový systém z logiky věci neřeší všechny nápojové láhve na trhu, ale pouze jejich vybranou skupinu. Tedy i ve chvíli, kdyby ČR zavedla povinný zálohový systém, bude muset být posilován i standardní systém sběru do žlutých kontejnerů, kam by směřovaly všechny nezálohované lahve.

Proto musí diskuze o možnostech zlepšování systému nakládání s odpady nebo zavádění povinného zálohování vybraných jednorázových plastových obalů vždy zohlednit plnění všech odpadových cílů. Právě dnešním kulatým stolem, kterého se zúčastnila široká skupina zástupců nápojových firem, obcí, odpadových společností i expertů a expertek MŽP tento dialog zahájilo. Plní tím také programové prohlášení vlády.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Autor: MŽP

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20220321-Na-ctyri-desitky-expertu-odstartovaly-debatu-o-povinnem-zalohovani-PETek-a-plechovek-Povede-ji-MZP

21 March 2022

ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +420 702 176 276, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Potravinové skandály v Číně

V souvislosti se Světovým dnem spotřebitelských práv, který se slavil 15. března, se pozornost čínských médií obrátila k domácím zpracovatelům potravin. Reportáže z některých zpracovatelských závodů vzbudily kvůli odhaleným proviněním proti zásadám potravinové bezpečnosti silný ohlas znepokojených čínských spotřebitelů. Největší skandál způsobila reportáž televizní stanice z provincie Jiangxi, jejíž reportérka v převlečení pracovala v závodě největšího čínského zpracovatele masa Shuanghui. Její reportáž odhalila, že tamější zaměstnanci nedodržují základní hygienické předpisy nezbytné při práci s potravinami. Firma falšovala zdravotní certifikáty většiny zaměstnanců, nenahrazovala jejich silně znečištěné a zapáchající uniformy, zaměstnanci si mnohdy nedezinfikovali ruce před prací, byl zaznamenán případ, kdy zaměstnanec zabalil maso, které upustil na zem. Management byl s těmito praktikami obeznámen. Společnost vydala oficiální omluvu a v závodě v současnosti probíhá úřední kontrola.

Podobná situace byla zjištěna i u výrobce nakládané zeleniny Hunan Chaqi Vegetable. Záběry z výroby nakládaného zelí ukázaly, že i tamější zaměstnanci hrubě porušují hygienické předpisy, čímž produkci vystavují vysokému riziku kontaminace. Firma dodává zboží i největšímu čínskému výrobci instantních nudlí – Master Kong. V roce 2020 se v Číně zkonzumovalo přes 46 miliard porcí instantních nudlí, což představuje 40 % světové roční spotřeby, největší online obchody proto stáhly instantní nudle s příchutí nakládaného zelí z prodeje.

Odhaleny byly i další provinění výrobců či prodejců potravin. Základním právním pramenem bezpečnosti potravin v Číně je zákon o potravinové bezpečnosti (Food Safety Law), který umožňuje ukládání pokut za nedodržování stanovených předpisů a standardů a to jak firmám, tak i zaměstnancům. Tyto pokuty jsou však relativně nízké, protože úřady na nižších úrovních nechtějí negativně ovlivnit zaměstnanost a ekonomickou situaci ve svém regionu.

Zdroj: MZe ČR

21 March 2022

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zvýšením produkce americké energie k nižším cenám benzínu

Zippy Duvall - prezident nejvlivnější americké zemědělské nevládní organizace Farm Bureau v úterý vyzval prezidenta Bidena, aby zvýšil využívání domácích zdrojů energie. Důvodem je samozřejmě rostoucí cena ropy, která se za posledních 15 měsíců zvýšila o 130 % na více než 120 dolarů za barel. Duvall tlačí na odbourání bariér pro domácí produkci energie, včetně navýšení množství vrtů, těžby dalších energetických zdrojů a využívání biopaliv. Cílem je snížení závislosti USA na ropě z dovozu. Vysokou podporu má i vyšší využívání etanolu ze zemědělské produkce, které může se závislostí na importu pomoci. Cena etanolu je v současné době zvýšených cen pohonných paliv velmi příznivá. Farm Bureau je přesvědčeno, že snížením dovozu ropy a zároveň zvýšením využívání domácích biopaliv a dalších zdrojů energie se posílí nezávislost USA a zároveň dojde k výrazné podpoře amerických farmářů a rurální ekonomiky.

Prodej čokolády a cukrovinek v USA stále roste

Prodeje v segmentu cukrovinek dosáhly za rok 2021 v maloobchodních tržbách hodnoty 36,9 mld. USD. Oproti roku 2020 se prodej zvýšil o 11 % a oproti roku 2019 dokonce o 15,4 %. To jsou výstupy studie Národní asociace producentů cukrovinek (National Confectioners Association), která dále předpokládá růst prodejů čokolády a sladkostí tempem, které do roku 2026 dosáhne tržeb 44,9 mld. USD. Tento trend je tak příležitostí i pro producenty a vývozce cukrovinek z České republiky.

V pandemickém roce 2021 se spotřebitelé více než dříve zaměřovali na sezónní oslavy a více preferovali dárková balení cukrovinek. Sladkosti jsou brány jako prostředek pro zlepšení nálady a doba, kdy řada lidí tráví více času ve svých domácnostech, znamená nové příležitosti pro cukrovinkářské společnosti i maloobchod, protože spotřebitelé hledají nové impulzy k uspokojení chuti na sladkost – nové druhy, inovativní balení nebo nové velikosti balení.

Zajímavé statistické údaje ze studie:

  • Prodej čokolády v roce 2021 vzrostl o 9,2 % a nečokoládových cukrovinek o 14,5 %;
  • 71 % spotřebitelů většinou nakupuje čokoládu a jiné sladkosti ve svém hlavním obchodě s potravinami;
  • 78 % dospělých Američanů je toho názoru, že je naprosto v pořádku si občas dopřát čokoládu nebo jinou sladkost;
  • 72 % spotřebitelů souhlasí s tím, že pro značky čokolád a cukrovinek je důležité nabízet různé velikosti balení;
  • 91 % oslovených Američanů jezdí na výlety autem a z nich 83 % si vždy nebo alespoň někdy bere s sebou čokoládu nebo jiné sladkosti bonbóny jako standardní výbavu na cestu.

Hlavním závěrem stude je tedy fakt, že cukroviny jsou pro drtivou většinou spotřebitelů nejdostupnější pochoutkou. Nehledě na rostoucí náklady na potraviny, energie či zdravotní péči zůstávají čokoláda či bonbóny snadno dosažitelným prostředkem požitku v této nejisté době. Není ale radno zapomenout, že Amerika stále neúspěšně bojuje s nárůstem obezity, a to hlavně u dětí a mladistvých.

 

Zdroj: MZe ČR

21 March 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na semináře/webináře Potravinářské komory ČR v období duben - červen 2022.

 

    • Odborný seminář PK ČR - Digitální marketing v potravinářství pro oslovení spotřebitelů - 14. června 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář/webinář věnovaný marketingu, sociálním sítím a strategiím v potravinářství.

Datum konání: 14. června 2022

Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s. p. o. nebo prostřednictvím MS TEAMS 

Bude upřesněno před konáním akce

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                                                                            

Začátek semináře: 9:00 hodin

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Pozvánka včetně programu zde. Součástí přílohy jsou pokyny pro účastníky.

    • Odborný seminář PK ČR - Povinnosti potravinářských provozoven plynoucí z environmentální legislativy - 21. dubna 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář věnovaný problematice environmentální legislativy v potravinářství.

Cílem je souhrnně seznámit provozovatele potravinářských podniků s vybranou problematikou legislativy v oblasti životního prostředí.  Účastníci získají přehled mj. i o současných právních předpisech a legislativních požadavcích a v neposlední řadě o aktuálních novinkách z této oblasti ve vztahu k provozu potravinářského podniku.

Datum konání: 21. dubna 2022                               

Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s. p. o., Kostelní 1300/44, Praha 7 nebo prostřednictvím MS TEAMS

Bude upřesněno před konáním akce

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                                                                     

Začátek semináře: 9:00 hodin

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

21 March 2022

Společný seminář podvýboru pro environmentální legislativu EU a podvýboru pro technickou ochranu životního prostředí.

Seminář na téma „Zálohování plastových obalů“ se uskuteční v úterý dne 12. dubna 2022 od 9:00 do 16:00 hodin v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR v místnosti č. E48 "Konírna" a lze ho sledovat také na adrese https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=1362.

.

Dokumenty a prezentace

001_Zalohovani_plastovych_obalu_12_04_2022.pdf (Dokument PDF, 367 KB) 

Zdroj: PSP ČR

Link: https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=4606&td=19&cu=0

21 March 2022

Praha 19. března (ČTK) - K oslavě úterního Světového dne vody dnes Pražské vodovody a kanalizace (PVK) pro zájemce otevřou Muzeum pražského vodárenství ve vodárně v Podolí. Prohlídky budou mezi 09:00 a 17:00 začínat vždy v celou hodinu, každá z nich je pro 35 lidí. Registraci na prohlídky PVK spustily na svém webu na konci února, nyní už není možná.

"Jsme rádi, že po covidové odmlce opět budeme moci přivítat fanoušky vodárenství v unikátních prostorách Podolské vodárny," uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Vstup do Muzea pražského vodárenství bude zdarma.

Historie Muzea pražského vodárenství se píše od roku 1952, kdy první návštěvníci zamířili do suterénních prostor v tehdejším sídle Pražských vodáren na Národní třídě. Do areálu vodárny v Podolí se muzeum přestěhovalo v roce 1996. O rok později byla expozice s výstavní plochou o rozloze 800 metrů čtverečních, s depozitáři a přednáškovým sálem slavnostně otevřena.

Návštěvníci muzea si mohou prohlédnout například vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby císaře Rudolfa II. či model čerpacího soustrojí vytvořeného českým vynálezcem Josefem Božkem. Dětem expozice nabízí interaktivní hry na dotykových obrazovkách.

Světový den vody se slaví 22. března od roku 1993, datum vyhlásilo Valné shromáždění OSN. Důvodem byla starost o ochranu vodních zdrojů na Zemi, která je potřebná kvůli postupu globalizace a zlepšování životní úrovně lidí v mnoha zemích. Letošním tématem je podzemní voda.

dvd rot

21 March 2022

S cílem pomoci spotřebitelům při výběru zdravějších potravin při nákupu a přispět k prevenci chronických onemocnění souvisejících s výživou se na celém světě postupně zavádí nutriční značení na přední straně obalu (1). V Evropě byl vyvinut a vědecky ověřen (>45 vědeckých publikací) odstupňovaný souhrnný, barevně kódovaný systém Nutri-Score, jako jedna z možností, jak zlepšit chápání spotřebitele k zdravějším nákupům potravin (2). Důkazy o jeho účinnosti byly prokázány v různých prostředích - experimentální a rozsáhlé studie v supermarketech.


Řada zemí přijalo Nutri-Score nepovinně

Nějakou dobu se zdálo, že vědecké důkazy zvítězily. V roce 2017 bylo Nutri-Score oficiálně přijato ve Francii. V pozdějších letech následovaly Belgie, Španělsko, Lucembursko, Německo, Nizozemsko a Švýcarsko. Zpočátku skeptické společnosti potravinářského průmyslu se pod tlakem poptávky spotřebitelských skupin a hromadících se vědeckých důkazů se k systému připojovaly stále častěji. Jeho zavedení zatím zůstává na evropské úrovni nepovinné (3). V rámci strategie EK "Farm to Fork" EK EU plánuje do roku 2022 zvolit harmonizované a povinné označení na přední straně obalu. Nutri-Score se jeví jako vážný uchazeč (4).

Řada tradičních zemědělsko-průmyslových odvětví se silně a hlasitě staví proti

Na počátku se objevil odpor některých velkých výrobců proti Nutri-Score. Nyní se do popředí dostaly nové strany, které politiku v oblasti veřejného zdraví vnímají jako hrozbu pro zemědělské produkty v některých odvětvích (Parmigiano Reggiano a parmská šunka v Itálii, olivový olej a šunka Serrano ve Španělsku, sýr Roquefort ve Francii). Vzhledem k jejich celkovému nutričnímu složení s vysokou kalorickou hustotou, nasycenými tuky a solí mají tyto produkty skutečně tendenci být podle Nutri-Score klasifikovány jako potraviny s nižší nutriční hodnotou. Měly by se konzumovat v menším množství nebo v menší frekvenci. V posledních měsících tak sílí tlak proti Nutri-Score. Silně a hlasitě staví proti řada zemědělsko-průmyslových odvětví, podporovaných některými politickými stranami.

Patriotizmus a přízeň obyvatelstva jsou proti kulturním zvyklostem

Rámec interpretace systému se najednou posunul. Zatímco systém Nutri-Score byl původně vyvinut jako nástroj pro posílení postavení spotřebitelů a informované rozhodování a transparentnost nutričního složení výrobků, z hlediska veřejného zdraví, nové argumenty se zaměřují především na jeho potenciální ekonomický dopad na některá odvětví. Využívají vnímání tradičních potravin jako "kvalitních" výrobků. Odpůrci zasévají do tohoto pojmu zmatek a směšují kvalitu produkce a nutriční složení, aby posílili svůj postoj. Politické strany (zejména krajně pravicové strany a strany s nacionalistickým programem) využívají potravinového patriotismu jako prostředku k získání přízně obyvatelstva. Vykreslují Nutri-Score jako hrozbu ze strany komise EU proti národním kulturním zvyklostem nebo pořádají pouliční demonstrace proti Nutri-Score na obranu národních produktů.

Tlak na vyloučení chráněných a tradičních potravin

Přijetí zjednodušeného nutričního značení na přední straně obalu v EU, které by se řídilo přístupy politiky doporučenými WHO (5) je tak ohroženo. Objevily se návrhy zcela upustit od tohoto systému ve prospěch analytičtějšího přístupu nebo podstatně omezit jeho rozsah. Nebo aby byly vyloučeny všechny "tradiční" potraviny (chráněné), u nichž by se spotřebitelé museli spoléhat na údaje o výživové hodnotě na zadní straně obalu, aby byli informováni o jejich výživovém složení.

Přetahování mezi ekonomikou a veřejným zdravím

Taková taktika je typická pro politický lobbing zemědělsko-potravinářského průmyslu. Jeho cílem je zastavit nebo oddálit provádění politik v oblasti veřejného zdraví. Současné prostředí se silným nacionalistickým postupem se v několika zemích ukazuje potenciál ekonomických zájmů s politickými programy. Roste tak riziko proti prospěchu spotřebitelů v EU. Přestože se nedávno ozvalo více než 400 vědců a společností zabývajících se veřejným zdravím v celé Evropě (6), aby vyzvali EK k výběru vědecky ověřeného Nutri-Score, politické rozhodnutí nakonec bude záviset na politické vůli. Přetahování mezi ekonomickými zájmy a veřejným zdravím se může brzy projevit naplno.

Prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 18.3.2022

♥ Vyzkoušejte reformulaci potravin v Nuri-Score (https://nutriscore.impag.ch/)

V levém sloupci zadáte parametry ze štítku potraviny. Kalkulátor spočítá skóre a logo. v pravém sloupci upravíte parametry reformulovanou potravinu. Kalkulátor přepočítá nové hodnoty. Tak můžete rychle modelovat a navrhovat "novou/reformulovanou" potravinu.... jde to rychle spočítat...

Reference

  1. Kanter R, Vanderlee L, Vandevijvere S. Front-of-package nutrition labelling policy: global progress and future directions. Public Health Nutr 2018; 21: 1399–408.
  2. Julia C, Hercberg S. Development of a new front-of-pack nutrition label in France: the five-color Nutri-Score. Public Health Panor 2017; 3: 712–25.
  3. EUR-Lex – 32011R1169 – EN – EUR-Lex. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX:32011R1169 (accessed June 7, 2018).
  4. European Commission. Farm to Fork Strategy. For a fair, healthy, and environmentally-friendly food system. Brussels: European Union, 2020 https://ec.europa.eu/food/system/files/2020-05/f2f_action-plan_2020_strategy-info_en.pdf (accessed June 3, 2021).
  5. Europe WHO. Manual to develop and implement front‑of‑pack nutrition labeling: guidance for countries on the selection and testing of evidence‑informed front‑of‑pack nutrition labeling systems in the WHO European Region. 2020. https://apps.who.int/iris/handle/10665/336988 (accessed March 11, 2021).
  6. EASO. Nutri-Score call: press release and update. 2021; published online March 16. https://easo.org/nutri-score-call-press-release-and-update/ (accessed June 3, 2021).
  7. Chantal Julia1,2, MD, MhD, Mathilde Touvier1, PhD, Emmanuelle Kesse-Guyot1, PhD, Pilar Galan1, MD, PhD, Serge Hercberg1,2, MD, PhD
  8. 1 Sorbonne Paris Nord University, INSERM U1153, INRAe INRAE U1125, CNAM, Nutritional Epidemiology Research Team (EREN), Epidemiology and Statistics Research Center – University of Paris (CRESS), Bobigny, France
  9. 2 Public Health Department, Avicenne Hospital, AP-HP, Bobigny, France
  10. A summary of this text was published in Nature Foods : Julia, C., Touvier, M., Kesse-Guyot, E., Galan P, Hercberg S. “Nutri-Score in the tug-of-war between public health and economic interests in the European Union”. Nat Food (2022). https://doi.org/10.1038/s43016-022-00476-0 Available on https://rdcu.be/cIvF7

Zdroj: text upraven ze 13. března 2022, EREN, Sorbonne Paris Nord University.

Autor: Státní zdravotní ústav

Zdroj: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/nutri-score-boj-mezi-verejnym-zdravim-a-ekonomickymi-zajmy-v

21 March 2022

Akční plán realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (dále jen „Akční plán“) rozpracovává Strategii bezpečnosti potravin a výživy 2030 (dále jen „Strategie“) schválený usnesením vlády ČR č. 323 z 29. března 2021. Cílem materiálu je definovat konkrétní opatření k naplňování Strategie v průběhu sledovaného období.


„Správná výživa je zásadní pro zdravotní stav obyvatel a velmi úzce se dotýká zemědělské produkce a výroby potravin. Je důležité, aby spotřebitelé měli přístup ke zdravým a bezpečným potravinám. V této souvislosti je na místě poděkovat všem zemědělcům a potravinářům, že i v době pandemie se jim dařilo poskytovat bezpečné a kvalitní potraviny. Ujišťuji, že i za současného válečného konfliktu na Ukrajině je pro mě bezpečnost potravin prioritou číslo jedna,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Akční plán vznikl ve spolupráci Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví. Definuje 83 opatření, která mají do roku 2030 přispět k posílení bezpečnosti potravin a oblasti výživy v České republice.

Dva strategické cíle

Akční plán stanovuje konkrétní opatření k naplnění Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (Strategie), kterou schválila vláda ČR v březnu 2021. Ta má dva základní strategické cíle.

Prvním strategickým cílem je umožnění výroby a uvádění pouze bezpečných potravin na trh, poskytování ověřených informací o bezpečnosti a kvalitě potravin, a tím posílení ochrany spotřebitelů, jejich zájmů a důvěry v systém. Akční plán proto definuje řadu preventivních opatření, která zajistí, aby potraviny na trhu nepředstavovaly zdravotní riziko, aby měl spotřebitel při výběru potravin možnost volby a dostatek informací, aby docházelo k podpoře zdraví populace, zdravotní osvětě a prevenci nemocí.

Druhým strategickým cílem je zaměření na správnou výživu podporující zdraví populace a vybraných rizikových skupin obyvatelstva. Opatření Akčního plánu proto podporují vytvoření prostředí pro zdravou výživu, např. při stravování ve školách, zdůrazňují výživu nastávajících a kojících matek, výživu v průběhu stárnutí a s tím související podporu zdravé výživy např. formou vzdělávání a poradenství či dohledu, monitorování a hodnocení.

„Zdravá strava funguje jako efektivní prevence řady vážných onemocnění a zvyšuje nejen kvalitu života, ale i jeho délku. To nejmenší, co může stát pro občany v tomto směru udělat, je podpořit dostupnost těchto potravin, ale také zvýšit informovanost o zdravé výživě a rizicích té nezdravé,“ doplnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Spolupráce ministerstev nemá vytvářet tlak na státní rozpočet

Opatření Strategie navazují na priority předchozích strategických dokumentů a vycházejí z doporučení odborníků národních i mezinárodních organizací. Akční plán vznikl v úzké spolupráci mezi ministerstvy zemědělství a zdravotnictví spolu s dalšími odborníky, kteří se na zajištění bezpečnosti potravin a oblasti výživy v České republice podílejí. S ohledem na aktuální ekonomickou situaci byla opatření navržena tak, aby nevytvářela další tlak na státní rozpočet.

Usnesení vlády ČR: AP_200_2022.pdf Akční plán č.200,2022 (221.22 KB)

Celý text:  APS2030.pdf Akční plán Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (1.22 MB 18.03.2022 12:44)

prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 18.3.2022

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Link: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/akcni-planu-realizace-strategie-bezpecnosti-potravin-a

18 March 2022

Agresivní útok Ruska na Ukrajinu může mimo jiné zdražit potraviny. Obě země patří mezi významné exportéry obilovin a olejnin, a přestože omezení jejich vývozu nedopadá na ČR přímo vzhledem k naší soběstačnosti v obilovinách a olejninách, ovlivňuje ceny na světových trzích. Na rekordní úrovni je například cena pšenice nebo řepky. To může mít negativní dopady zvláště na africké a blízkovýchodní státy, které patří k největším dovozcům.

Autor: Newsletter MZe ČR 3/2022

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/file/698111/Zpravy_z_MZe_03_2022.pdf

18 March 2022

Obsah

  1. Úvod

  2. Přehled zjištěných výsledků v roce 2021

2.1.       Dětská výživa
2.2.       Ovoce, zelenina, houby, skořápkové plody
2.3.       Brambory a výrobky z brambor
2.4.       Obilniny a výrobky z obilnin
2.5.       Pekařské výrobky
2.6.       Nápoje
2.7.       Masné a rybí výrobky
2.8.       Koření, káva, čaj
2.9.       Lihoviny
2.10.     Víno
2.11.     Oleje, olejnatá semena, luštěniny
2.12.     Ochucovadla
2.13.     Doplňky stravy
2.14.     Čokoláda, kakao
2.15.     Těstoviny
2.16.     Biopotraviny

  1. Závěr

  2. Přílohy

 
18 March 2022

Brno 17. března (ČTK) - Vinařství Znovín Znojmo získalo na mezinárodní soutěži růžových vín Concours Mondial de Bruxelles Rosé Wine Session ve španělském Valladolidu titul šampiona kategorie polosuchých růžových vín, vinaři z Moravy k tomu přidali ještě osm medailí. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.

Vína z Moravy soutěžila mezi 1170 vzorky růžových vín z celého světa. Titul šampiona kategorie polosuchých růžových vín získal Znovín Znojmo za πnot noir 3,14 Rulandské modré Rosé, pozdní sběr 2017, k tomu přidalo stejně vinařství i dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili.

"Titul šampiona polosuchých vín získal představitel řady kulatých pinotů, která vznikla ve spolupráci Znovínu Znojmo a Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Při výrobě těchto vín vždy propojujeme a zúročujeme ušlechtilost a potenciál starobylé odrůdy Rulandské modré, možnosti špičkové technologie, která nám umožňuje chladit surovinu na 3,14 °C," uvedl výrobní ředitel Znovínu Znojmo Karel Matula.

Vína z Moravy a Čech získala celkem jednu velkou zlatou, tři zlaté a čtyři stříbrné medaile. Znovín získal zlaté medaile za vína Cabernet Sauvignon Rosé, jakostní víno 2019 a Znovín de Lux Rosé Brut, jakostní šumivé víno 2013, další zlatou získal Bohemia Sekt za Bohemia Sekt Prestige rosé brut 2019.

Stříbrné medaile pak získala vína z jižní Moravy, konkrétně z vinařství VINO HORT za Pinot Rosé 2021, Vinařství Svoboda za André Rosé 2021 a do Vinařství Vajbar za Cabernet Moravia rosé, výběr z hroznů 2021.

Concours Mondial de Bruxelles Rosé Wine Session je součástí jedné z největších a nejprestižnějších mezinárodních soutěží vín Concours Mondial de Bruxelles. Koná se před její hlavní částí, vždy před začátkem jara a je celá věnovaná právě růžovým vínům. Letos se uskutečnil druhý ročník.

ska hj

17 March 2022
CNN Prima NEWS Zprávy Plus, středa 16.3.2022 k tématu zdražování potravin, omezení vývozu pšenice a některých dalších komodit a nárůstů cen energií, to vše trápí potravináře i spotřebitele. Za vysokým zdražení můžeme hledat současný válečný konflikt, dozvuky pandemie covidu-19 i snaha o změnu v souvislosti s zelenou dohodou pro Evropu.
Situaci komentuje ředitel pro programování a strategii Potravinářská komora České republiky a ekonom Lukáš Kovanda.
 
Autor: CNN Prima NEWS
 
17 March 2022

Praha 16. března (ČTK) - Zálohování plechovek a plastových lahví by uvítali čtyři z pěti Čechů. Podobně vysoký podíl lidí je ochotný uchovávat tyto obaly před vrácením nepoškozené. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, jehož výsledky dnes zveřejnila Iniciativa pro zálohování u příležitosti Globálního dne recyklace, který připadá na 18. března.

Třídění odpadu je v Česku rozšířeným zvykem. Téměř 93 procent účastníků průzkumu uvedlo, že separuje nějaký druh odpadu. Nejčastěji je to plast, papír a sklo. Skleněné zálohované lahve vrací do obchodu 84 procent lidí.

Podobný systém jako u skleněných obalů by u PET lahví a plechovek uvítalo 81 procent respondentů. "Podpora je vysoká napříč různými věkovými kategoriemi i napříč pohlavím či kraji České republiky,“ uvedla manažerka vnějších vztahů Iniciativy pro zálohování Kristýna Havligerová.

Důležitá by pro lidi byla motivace. Pokud by věděli, že zálohování plastových lahví a plechovek snižuje dopady na životní prostředí a šetří zdroje, uvítalo by jeho zavedení devět z deseti Čechů, vyplývá z průzkumu. Právě opakované použití materiálu pro stejný účel v uzavřeném cyklu je nejlepší cestou, jak minimalizovat jeho dopad na životní prostředí, uvádí iniciativa, která sdružuje několik velkých nápojářských společnosti v Česku.

Odnášet prázdné plastové lahve a plechové obaly zpět do obchodu by bylo ochotno 87 procent lidí. Problémem by nemusela být ani nutnost vracet do výkupen obaly nepoškozené. Čtyři z pěti respondentů uvedli, že by pro ně nepředstavovalo problém uchovávat doma nepoškozené plechovky a lahve.

Průzkum provedla letos v březnu agentura Ipsos prostřednictvím aplikace Instant Research na vzorku více než tisícovky respondentů, který odpovídal české populaci.

Spor o možné zálohování PET lahví se v Česlu vede několik let. Nyní Sněmovnu čeká zřejmě znovu spor o zavedení povinného zálohování, které předloni v předvolebním složení odmítla. Proti povinnému zálohování se postavil například bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), podle něhož by zálohované PET lahve musely být před dalším použitím přetaveny na nové stejně jako lahve z kontejnerů. Podle poslance Jana Bureše (ODS) by případné povinné zálohování PET lahví mělo připravit ministerstvo životního prostředí s propočty ekonomických a ekologických dopadů.

Iniciativu pro zálohování založili významní výrobci nápojů v Česku, společnosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, Heineken Česká republika, Kofola ČeskoSlovensko, Mattoni 1873 a Plzeňský Prazdroj. Jejím cílem je zavedení plošného zálohového systému všech nápojových PET lahví a plechovek.

dto jw

16 March 2022

Tisková zpráva – Dlouhodobě zajistit vysokou úroveň bezpečnosti potravin a dostupnost zdravých potravin pro všechny spotřebitele je cílem Akčního plánu realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (Akční plán), který dnes schválila vláda. Akční plán vznikl ve spolupráci Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví. Definuje 83 opatření, která mají do roku 2030 přispět k posílení bezpečnosti potravin a oblasti výživy v České republice.

„Správná výživa je zásadní pro zdravotní stav obyvatel a velmi úzce se dotýká zemědělské produkce a výroby potravin. Je důležité, aby spotřebitelé měli přístup ke zdravým a bezpečným potravinám. V této souvislosti je na místě poděkovat všem zemědělcům a potravinářům, že i v době pandemie se jim dařilo poskytovat bezpečné a kvalitní potraviny. Ujišťuji, že i za současného válečného konfliktu na Ukrajině je pro mě bezpečnost potravin prioritou číslo jedna,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Akční plán stanovuje konkrétní opatření k naplnění Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (Strategie), kterou schválila vláda ČR v březnu 2021. Ta má dva základní strategické cíle. Prvním cílem je umožnění výroby a uvádění pouze bezpečných potravin na trh, poskytování ověřených informací o bezpečnosti a kvalitě potravin, a tím posílení ochrany spotřebitelů, jejich zájmů a důvěry v systém. Akční plán proto definuje řadu preventivních opatření, která zajistí, aby potraviny na trhu nepředstavovaly zdravotní riziko, aby měl spotřebitel při výběru potravin možnost volby a dostatek informací, aby docházelo k podpoře zdraví populace, zdravotní osvětě a prevenci nemocí.

Druhým strategickým cílem je zaměření na správnou výživu podporující zdraví populace a vybraných rizikových skupin obyvatelstva. Opatření Akčního plánu proto podporují vytvoření prostředí pro zdravou výživu, např. při stravování ve školách, zdůrazňují výživu nastávajících a kojících matek, výživu v průběhu stárnutí a s tím související podporu zdravé výživy např. formou vzdělávání a poradenství či dohledu, monitorování a hodnocení.

„Zdravá strava funguje jako efektivní prevence řady vážných onemocnění a zvyšuje nejen kvalitu života, ale i jeho délku. To nejmenší, co může stát pro občany v tomto směru udělat, je podpořit dostupnost těchto potravin, ale také zvýšit informovanost o zdravé výživě a rizicích té nezdravé,“ doplnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Opatření Strategie navazují na priority předchozích strategických dokumentů a vycházejí z doporučení odborníků národních i mezinárodních organizací. Akční plán vznikl v úzké spolupráci mezi ministerstvy zemědělství a zdravotnictví spolu s dalšími odborníky, kteří se na zajištění bezpečnosti potravin a oblasti výživy v České republice podílejí. S ohledem na aktuální ekonomickou situaci byla opatření navržena tak, aby nevytvářela další tlak na státní rozpočet.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

16 March 2022

Česká republika má jedny z nejlepších výsledků třídění odpadů v rámci celé EU. Co se týká PET lahví, umíme již nyní vytřídit dokonce 8 z 10 lahví uvedených na trh. Do roku 2029 máme vytřídit 9 z 10 PET lahví. Vytříděný PET se úspěšně recykluje v řadě odvětví průmyslu (textil, automotiv a další). Odborníci mají jasno, jak dosáhnout stanovených cílů a jak pokračovat ve vysokém stupni recyklace PET. Objevují se zde ale i jiné motivace, které chtějí doposud tržně obchodované a cenné PET lahve vymanit z tžního prostředí a z dosavadní úspěšné recyklace. Více zde.

Autor: ČAOH

Vydáno: 15. 3. 2022

Zdroj: https://www.caoh.cz/aktuality/zalohovani-pet-lahvi-v-cr-ocima-odborniku.html

16 March 2022
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže považuje za nutné vyjádřit se k praktice prodejců pohonných hmot, kteří odmítají vysvětlovat důvody prudkého nárůstu cen údajně kvůli tomu, že jim poskytování těchto informací právě ÚOHS zakázal.

Podle Úřadu neexistují žádná zákonná ustanovení, která by jednotlivým soutěžitelům bránila poskytovat informace o tom, proč konkrétně k cenovému nárůstu u určitého výrobku či komodity dochází a jak se na pohybu ceny podílí jednotlivé složky, například náklady na vstupy a výše marží.  „Spotřebitelé mají přinejmenším morální právo být o těchto skutečnostech informováni, zvláště v období, kdy je nárůst cen tak razantní, jako zažíváme v posledních dnech u pohonných hmot,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Mlsna.

Úřad nikdy soutěžitelům nezakazoval výše popsané informace sdělovat, přesto prodejci pohonných hmot tuto argumentaci dlouhodobě využívají.

Ze soutěžního hlediska mohou být problematické pouze případy, kdy by pohyb ceny predikovalo sdružení soutěžitelů, neboť pak by mohl být tento krok považován za nedovolené koordinované jednání. Rovněž vzájemné informování přes média o budoucí cenové strategii by mohlo být Úřadem za určitých podmínek vyhodnoceno jako protisoutěžní. Na individuálním vysvětlení jednotlivého podniku, co stojí za aktuálním nárůstem ceny, však není nic protisoutěžního a není důvod vysvětlení spotřebitelům upírat.

Závěrem Úřad uvádí, že vývoj na trhu pohonných hmot pozorně monitoruje a proti jakémukoliv zjištěnému protisoutěžnímu jednání razantně zasáhne. V současné době však nemá Úřad indicie, které by naznačovaly, že se na růstu cen podílí i jiné faktory než pouze vývoj na světových trzích s ropou.

Tiskové oddělení ÚOHS

Autor: ÚOHS

Zdroj: https://www.uohs.cz/cs/informacni-centrum/tiskove-zpravy/hospodarska-soutez/3265-spotrebitele-maji-byt-obchodniky-transparentne-informovani-o-duvodech-narustu-cen.html

16 March 2022

Včelařský jarní veletrh Včela

  

Ostrava 15. března 2022 (PROTEXT) - V pátek 18. a sobotu 19. března 2022 se Černá louka promění v ráj pro všechny milovníky včelaření a medu. Jarní veletrh Včela!!! nabídne výběr kvalitních včelích produktů, medových výrobků a potřeb pro včelaře. Chybět nebude kulturní a vzdělávací program.

Po oba dny bude vždy od 10:00 do 18:00 k dostání med přímo od včelařů, medovina, medová kosmetika i medové svíčky. Na veletrhu se můžete posilnit dobrotami v „Medokavárně“ a těšit se můžete také na ochutnávky medů.

Firmy z České republiky i ze zahraničí Vám představí medomety, úly, ochranné pomůcky, odbornou literaturu i léčivé přípravky pro včelstvo. Samozřejmostí je odborné poradenství. Využít můžete výstavních slev na vybavení a potřeby pro včelaře. Na veletrhu se můžete osobně setkat s majiteli firem, kteří svůj život spojili s včelami. Mezi nejznámnější patří například Včelařství Miroslav Sedláček, Martin Kovář – Medomety z Valašska, Doležalův med a Vast Oil spol. s r.o. Ze zahraničních zmíníme např. Königin, Adamek a Včely-eshop.sk.

Doprovodný program zaujme návštěvníky z řad laické veřejnosti, začínajících i zkušených včelařů. Odborné přednášky přiblíží výrobu medovin, poradí, jak začít s včelařením, přinesou novinky v chovu a aktuální témata, jakými jsou například životní prostředí, zdravotní problematika a záchrana včelstev.

"Těší mě, že můžeme prostřednictvím přednášek a poradenství přiblížit včelařství také veřejnosti. Potěšilo mě, že naše pozvání přijali známé osobnosti Mgr. Jiří Danihlík Ph.D., Miroslav Sedláček, nebo MVDr. Jana Cihlářová.“ Sdělila manažerka festivalu Zuzana Boháčová.

Předprodej vstupenek bude probíhat do soboty 19. 3. do 10:00, a to ONLINE formou na www.vcelaostrava.cz nebo osobně v infocentrech Ostravainfo. Vstupenky budou k dispozici také na místě na pokladně v pavilonu A, a to po celou dobu konání veletrhu (pá 10:00 – 18:00, so 10:00 – 18:00).

Jednodenní vstupné:

110 Kč dospělí

60 Kč děti od 6 let včetně, studenti (platný studentský průkaz), senioři (nad 63 let včetně), držitelé TP, ZTP, ZTP/P

ZDARMA děti do 5 let včetně, doprovod ZTP/P

Na akci platí Černá karta 2022.

Aktuální informace sledujte na www.vcelaostrava.cz, Instagramu vcelaostrava a ve FB události Včela 2022.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Upozorňujeme odběratele, že materiály označené značkou PROTEXT nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.

PROTEXT

15 March 2022

Vážené dámy, vážení pánové,

Srdečně Vás zveme na mezinárodní konferenci „FWFF 2022 - Food, Wasted Food and Future“ dne 28. dubna 2022.

Konference je pořádána Mendelovou univerzitou v Brně v rámci projektu Podpora pro-environmentálních vzorců chování a incentivy pro behaviorální změnu v produkci potravinových odpadů a plýtvání (TL02000092) a je plánována v prezenční i online formě.

Konference je možné se zúčastnit aktivně (vystoupit s prezentací vlastního příspěvku v délce 15 minut nebo příspěvek představit pomocí posteru), nebo pasivně (jako posluchač). Prezentovat bude možné v českém i anglickém jazyce. Během konference bude zajištěn simultánní překlad do obou jazyků.

Pokud jste se stále nezaregistrovali, neváhejte, termín registrace pasivní i aktivní účasti je již 20. března 2022.

Shlédněte naši videopozvánku

Hlavní řečníci:

  • Michal Vaňáček, TESCO
  • Michaela Číhalíková, Zachraň jídlo
  • Petr Jehlička, AV ČR

Harmonogram a další důležité informace ke konferenci naleznete na našich webových stránkách.  Registrovat se můžete pomocí jednoduchého registračního formuláře.

Budeme rádi za další šíření pozvánky mezi Vaše kolegy.

V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat.

Dominika Doubková, Hana Vránová & Lucie Veselá

za organizační tým konference

15 March 2022
Český rozhlas Vysočina https://vysocina.rozhlas.cz/ v pořadu Dobré ráno! mujRozhlas odvysílal dnes ráno v 8.20 hodin rozhovor s prezidentkou Potravinářská komora České republiky Danou Večeřovou o cenách potravin. Vzhledem k tomu, že stále rostou ceny vstupů, tj. energií, pohonných hmot, hnojiv, krmiv, obalů a dalších je velmi obtížné predikovat o jakém navýšení hovoříme. Optimistické odhady nabízení aktuální zvýšení 10-15%. Rozhovor vedl Robin Šalamon.
15 March 2022
    • Odborný seminář PK ČR - Digitální marketing v potravinářství pro oslovení spotřebitelů - 14. června 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář/webinář věnovaný marketingu, sociálním sítím a strategiím v potravinářství.

Datum konání: 14. června 2022

Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s. p. o. nebo prostřednictvím MS TEAMS 

Bude upřesněno před konáním akce

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                                                                            

Začátek semináře: 9:00 hodin

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Pozvánka včetně programu zde. Součástí přílohy jsou pokyny pro účastníky.

  • Odborný seminář PK ČR - Povinnosti potravinářských provozoven plynoucí z environmentální legislativy - 21. dubna 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář věnovaný problematice environmentální legislativy v potravinářství.

Cílem je souhrnně seznámit provozovatele potravinářských podniků s vybranou problematikou legislativy v oblasti životního prostředí.  Účastníci získají přehled mj. i o současných právních předpisech a legislativních požadavcích a v neposlední řadě o aktuálních novinkách z této oblasti ve vztahu k provozu potravinářského podniku.

Datum konání: 21. dubna 2022                               

Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s. p. o., Kostelní 1300/44, Praha 7 nebo prostřednictvím MS TEAMS

Bude upřesněno před konáním akce

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                                                                     

Začátek semináře: 9:00 hodin

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

15 March 2022

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem zahraničí a agenturou CzechTrade nabízí českým a moravským vinařstvím účast na B2B jednání a prezentaci vín pro britský trh, která se uskuteční v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie v Londýně.

V prostorách velvyslanectví ČR v Londýně (26-30 Kensington Palace Gardens) se 28. dubna 2022 uskuteční „Czech Wine Day“, prezentace výrobců vín z ČR pro potenciální britské obchodní partnery, především zástupce britských nákupčích, importérů a distributorů vín a alkoholu, provozovatele sítí hotelů, vinoték a restaurací a novináře a blogery zaměřené na nápoje. 

Akce se uskuteční v rámci projektů ekonomické diplomacie a pro česká a moravská vinařství v rámci ní bude zajištěno:

  • propagace akce a pozvání britských obchodních partnerů;
  • vhodné prostory a zázemí pro setkání (včetně prezentační techniky a občerstvení);
  • vybavení nezbytné pro degustaci vín;
  • katalog se základními informacemi o zúčastněných vinařstvích a jejich produktech pro britské obchodní partnery.

Vinařství si na vlastní náklady zajistí účast svého zástupce na akci a degustační vzorky vín. Upozorňujeme rovněž, že nebude k dispozici tlumočení, zástupci vinařství proto musejí být schopni velmi dobře komunikovat v anglickém jazyce. Vinařství mohou využít hromadné přepravy vzorků z ČR do Londýna. Přeprava bude zpoplatněna a bližší informace budou po poskytnuty vinařstvím, která o dopravu projeví zájem.

Akce se uskuteční v reprezentačních prostorách Zastupitelského úřadu ČR v Londýně. Předpokládaná doba trvání akce bude v rámci stanoveného dne přibližně 5 hodin (15:00–20:00) a bude rozdělena na dvě části. První část bude určena pro významné nákupčí a distributory vín v UK (orientačně od 15:00–17:30 hodin) a druhá pro menší nákupčí, zástupce sektoru HORECA apod. (orientačně od 17:30–20:00).

Na britském trhu nejsou vína z ČR zatím příliš etablovaná, na rozdíl od např. rakouských vín či českého piva. Přitom vyspělý britský nápojový trh, na kterém v posledních letech nadále roste spotřeba vína na úkor piva, skýtá řadu obchodních příležitostí. 

Výrobci vín se zájmem o účast na této akci mohou zasílat přihlášky Paulu Wilkinsovi a Tiboru Angyalovi v UK na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Kapacita pro účast českých vinařů je početně omezená s ohledem na velikost sálu. Pro případné dotazy je možné kontaktovat také Ing. Romana Blinku, tel. 221 812 758, mobil 727 975 661, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Zájem o účast je zapotřebí závazně indikovat na výše uvedeném kontaktu nejpozději do 27. března 2022. K e-mailu s žádostí o účast prosím přiložte vyplněný formulář za Vaši společnost, viz soubor pod textem.

Přílohy

Zdroj: MZe ČR

15 March 2022

Plzeň 14. března (ČTK) - Krajská veterinární správa pro Plzeňský kraj (KVS) odhalila loni nadlimitní hodnoty rakovinotvorných zplodin kouře v uzeném mase a DDT ve svalovině prasete divokého. Preventivně monitorovala výskyt nebezpečného afrického moru prasat domácích i divokých. Vyskytly se také čtyři případy ptačí chřipky v malochovech drůbeže. V oblasti životních podmínek a pohody hospodářských zvířat provedla 162 kontrol v chovech, meziročně o 50 procent víc, a uložila sankce přes milion korun. KVS to dnes uvedla v tiskové zprávě.

K laboratornímu vyšetření odebrala při plánovaných kontrolách 1890 vzorků. "Nejvíc nevyhovujících vzorků se týkalo záchytu bakterií salmonely a listerie a překročení limitů aromatických uhlovodíků v uzených masných výrobcích a derivátů DDT ve svalovině prasat divokých," řekl ČTK ředitel správy Václav Poláček. Mezi dalšími 628 vzorky, odebranými při monitoringu cizorodých látek, patřil k nejzávažnějším zjištěním obsah kadmia v ledvinách skotu a malachitové zeleně v pstruhovitých rybách v množství nad limity. Od lovců zvěře přijali státní veterináři 21.396 vzorků k vyšetření na trichinelózu (svalovce stočeného), meziročně o 1858 vzorků víc.

KVS loni řešila také problém se čtyřmi ohnisky ptačí chřipky v malochovech drůbeže, kde se vyskytl vysoce patogenní subtyp viru H5N1. V nařízených ochranných pásmech provedli veterináři 47 kontrol drůbeže u vybraných chovatelů. Odebrali 848 vzorků v dalších chovech v okolí nákazy. Kromě toho byl jeden případ výskytu salmonel u komerčně chovaných nosnic a tři hromadné úhyny ryb v rybnících kvůli otravě.

V oblasti péče o pohodu zvířat (welfare) provedla loni KVS 424 kontrol, meziročně o 14 procent víc. Z toho 162 kontrol bylo u hospodářských zvířat a na podnět občanů 66, meziročně mírně méně. V 17 případech byl podán podnět obci s rozšířenou působností pro porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, 30 případů dostalo na stůl právní oddělení KVS k uložení sankce a jednou musel chovatel odstranit závady. Zbývajících 262 kontrol provedli veterináři u zájmových zvířat, převážnou část na podnět občanů. Veterináři úzce spolupracují s policií při řešení složitějších kauz týrání zvířat, s obecními úřady i krajem. "Naši zástupci byli zapojeni do přípravy nové legislativy v oblasti ochrany zvířat proti týrání, hlavně při přípravě podmínek pro chov druhů vyžadující zvláštní péči," řekl ředitel.

KVS loni prohlédla na jatkách přes 26 milionů kusů hospodářských zvířat. "Lze vysledovat nárůsty počtů porážených zvířat například u skotu z 29.000 na 31.000 kusů, u prasat ze 122.500 na 133.900 kusů a u drůbeže a králíků z 25,26 milionu na 26 milionů," řekl Poláček. Jako nevhodné pro lidskou spotřebu bylo vyřazeno 192.000 jatečných zvířat.

Václav Prokš hj

14 March 2022

CNN Prima NEWS v pátek 11.3.2022 v pořadu 360° vystoupila prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová, výkonný ředitel Svaz pekařů a cukrářů v České republice Bohumil Hlavatý a ekonom Petr Bartoň na téma vysoké inflace, zvyšování cen potravin, zastropovaní cen energií, snížení spotřební daně na pohonné hmoty, zastavení vývozu obilovin a další.

https://cnn.iprima.cz/porady/360deg-0/11032022-zdenek-hrib-jan-grolich-ivo-vondrak-dana-vecerova-bohumil-hlavaty-petr-barton-jiri-just?fbclid=IwAR24rieiniGeABtOX7-8R1DRTt-QozAbYCb2bPB7BSR7yjZiZszSW-iTqBg

Zdroj:CNN Prima NEWS