27 October 2022

Na trhu s potravinami se vyskytují případy, kdy potravina informací na etiketě naznačuje původ výrobku z určitého místa, avšak ve skutečnosti byla potravina vyrobena na jiném místě, o kterém není spotřebitel informován.

Více informací v příloze.

 

Přílohy

 

Zdroj: SZPI

27 October 2022
Termín pro zaslání komentářů: 22. listopadu 2022

Panel EFSA pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k rizikům pro zdraví lidí v souvislosti s přítomností nitrosaminů v potravinách.

Tento dokument předkládá hodnocení toxicity N-nitrosaminů, odhadované dietární expozice evropských občanů karcinogenním nitrosaminům přítomným v potravinách a na jejich základě hodnocení zdravotních rizik pro obyvatelstvo EU.

Nitrosaminy (přesněji N-nitrosaminy) jsou chemické sloučeniny, které mohou vznikat v potravinách v důsledku jejich přípravy a zpracování. Byly nalezeny v různých druzích potravin, jako jsou uzeniny, zpracované ryby, kakao, pivo a další alkoholické nápoje. Nitrosaminy mohou být přítomny také v řadě dalších potravin, jako je vařené maso, zpracovaná zelenina, obiloviny, mléko a mléčné výrobky nebo fermentované, nakládané a kořeněné potraviny. Některé nitrosaminy jsou genotoxické (mohou poškozovat DNA) a karcinogenní (mohou způsobovat rakovinu).

Návrh stanoviska EFSA a pravidla pro zasílání komentářů najdete na portálu EFSA Connect.

Termín pro zaslání komentářů je 22. listopadu 2022.

Zdroj: EFSA

27 October 2022

 

Vláda dne 5. 10. 2022 schválila nařízení o stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci, k čemuž byla zmocněna novelou energetického zákona[1]. Návrh nařízení byl předložen ministerstvem průmyslu a obchodu, a to v reakci na nastalou mimořádnou situaci na trhu s elektřinou a plynem a souvisejícím zvyšováním cen.

V souvislosti s přijetím zastropování cen energií vláda zároveň zrušila tzv. úsporný tarif, tedy původně plánovaný příspěvek na elektřinu, plyn a teplo pro rok 2023, který byl nahrazen právě zastropováním cen energií, jakožto podporou s vyšší finanční alokací. Celková výše finanční pomoci by mohla dle odhadů ministerstva financí dosáhnout až 130 miliard Kč.

V tomto článku Vám přiblížíme základní parametry a dopady vládního nařízení, tj. zejména koho se zastropování cen týká, v jakém rozsahu a za jakých podmínek.

Dotčené subjekty

Mezi subjekty, kterých se zastropování cen energií (tedy jak elektřiny, tak plynu) týká v plném rozsahu, patří poskytovatelé veřejných služeb jako jsou vládní instituce, obce, školy a poskytovatelé zdravotních či sociálních služeb. Kromě těchto institucí se zastropování vztahuje také na domácnosti a firmy, a to v rozsahu a za podmínek uvedených níže.

Z hlediska stanovení cen energií je nařízením rozlišováno, zda jsou subjekty připojeny na nízké, vysoké nebo velmi vysoké napětí. Na zastropování v plném rozsahu mají nárok všichni odběratelé, kteří jsou připojeni na nízké napětí, což jsou především veškeré běžné domácnosti a někteří podnikatelé.

Firmy připojené na vysoké nebo velmi vysoké napětí mají nárok na zastropování ceny elektřiny pouze v případě, že splňují podmínky zařazení do kategorie malých a středních podniků (jedná se o podniky, které zaměstnávají méně než 250 osob a jejichž roční obrat nepřesahuje 50 milionů EUR nebo jejichž bilanční suma roční rozvahy nepřesahuje 43 milionů EUR). U malých a středních podniků se bude zastropování vztahovat na 80 % nejvyšší měsíční hodnoty spotřeby energie v odběrném místě za posledních 5 let[2]. Porovnávané období je určeno od 1. 9. 2017 do 31. 8. 2022, případně se může jednat o období kratší, pokud nejsou u operátora trhu evidované skutečné hodnoty odběrů elektřiny za celé toto období.

Toto opatření může podniky motivovat k úspornému chování, protože v případě spotřeby menšího množství energie oproti posledním pěti letům mohou dosáhnout i toho, že se zastropování cen bude vztahovat na veškerou jejich spotřebu.

Stanovení cen plynu se v plném rozsahu týká všech domácností a dalších maloodběratelů plynu s ročním odběrem plynu do limitu 630 MWh. Dále se bude zastropování cen plynu týkat také malých a středních podniků s ročním odběrem od 630 MWh do 4 200 MWh. V tomto případě se opět bude jednat o zastropování ceny až do výše 80 % jejich nejvyšší měsíční hodnoty spotřeby v odběrném místě za posledních pět let.

Zastropování cen plynu se dle nařízení vlády vztahuje také na všechny subjekty v případě plynu pro výrobu tepla, tedy zejména plynu využívaného v domovních kotelnách a plynových teplárnách, a to bez ohledu na objem jeho odběru.

Stanovené ceny energií

Výše uvedené subjekty mají dle nařízení vlády stanovenou maximální cenu elektrické energie ve výši 5.000,- Kč/MWh. Stálý měsíční poplatek za dodávku elektřiny je stanoven v maximální výši 130 Kč/odběrné místo za měsíc (jedná se o poplatek za odběrné místo bez ohledu na spotřebu).

V případě plynu je cenový strop stanoven ve výši 2.500,- Kč/MWh. Stálý měsíční poplatek za dodávku plynu je stanoven maximálně na 130 Kč/odběrné místo za měsíc, bez ohledu na spotřebu.

Ceny stanovené nařízením jsou bez DPH a daně z elektřiny nebo plynu, a nezahrnují cenu související služby v elektroenergetice nebo plynárenství. Cena související služby v elektroenergetice se skládá z poplatků za rezervovaný příkon, za obnovitelné zdroje, za systémové služby společnosti ČEPS, a.s., která provozuje celostátní přenosovou soustavu, a z poplatku operátorovi trhu. Do ceny související služby v plynárenství spadá poplatek za distribuci plynu a poplatek operátorovi trhu.

Doba trvání a výhled do budoucna

Nařízením stanovené ceny elektřiny a plynu se uplatní pro dodávky elektřiny nebo plynu uskutečňované po celý příští rok, tedy v období od 1. 1. 2023 do 31. 12. 2023. Zároveň bude v případě potřeby možné období stanovené nařízením dále prodloužit.

V zálohách na energie by se zastropování cen však mělo promítnout již od listopadu 2022, protože dodavatelé budou povinni do 30 dnů od vyhlášení cenového stropu automaticky upravit zákazníkům zálohy a následně jim zaslat upravený rozpis záloh. Z toho vyplývá, že zastropování začne platit automaticky, a subjekty, kterých se zastropování týká, nemusí podávat žádné žádosti.

Zákazníci, kteří mají ve smlouvě sjednanou nižší cenu elektřiny a plynu, než je nově stanovený strop, budou hradit beze změny tuto sjednanou cenu. Dokud tedy bude tato sjednaná nižší cena platit, zůstane smluvní vztah na základě smlouvy o dodávce nebo sdružených službách dodávky elektřiny či plynu nedotčen.

Vzhledem k tomu, že zastropování cen energií je aktuální a dynamické téma, lze očekávat jeho další vývoj. Momentálně probíhá také plánování zastropování cen plynu pro podniky v Německu, a to na úrovni 1.700,- Kč za MWh až do výše 70 % průměrné roční spotřeby. Taková situace by mohla ohrozit konkurenceschopnost českých firem, protože jak bylo uvedeno výše, pro ně bude cenový limit vyšší. Pokud tedy bude tato forma podpory v Německu přijata, je možné, že dojde i v České republice k další úpravě podmínek stanovení cen či výše cenového stropu.

Smlouvy na dodávky energií

Nařízení vlády kromě zastropování cen energií zavádí také kontraktační povinnost. Vztahuje se na dodavatele poslední instance, kteří budou mít povinnost nabídnout smlouvu na dodávky energií za zastropovanou cenu zákazníkům, na které se stanovení cen vztahuje, a kterým se nepodaří uzavřít smlouvy na dodávky energií s jiným dodavatelem. To znamená, že všichni odběratelé, na které se vztahuje zastropování, budou mít nárok na uzavření smlouvy na dodávky energie s dodavatelem, a to za maximální cenu, kterou stanovila vláda. Dodavatelé poslední instance jsou na českém trhu stanoveni tři pro elektřinu a tři pro plyn dle určených distribučních území. Jedná se o subjekty, které mají v zákonem stanovených případech povinnost dodávat zákazníkům elektřinu a plyn za stanovené ceny a k jejich využití může automaticky dojít například v případě úpadku dosavadního dodavatele zákazníka, či se může jednat o pojistku pro malé zákazníky a domácnosti, kteří nenalezli jiného dodavatele.

Na základě související novely energetického zákona budou mít spotřebitelé možnost také snadněji vypovědět smlouvu, která obsahuje ceny odvozené od vývoje na burzách (tzv. spotové ceny).  Jedná se o ustanovení, které se uplatní výlučně pro spotřebitele a bude se týkat smluv na dobu určitou i neurčitou. Spotřebitelé jsou nově oprávněni vypovědět závazek z těchto smluv s jedno-měsíční výpovědní dobou, která počíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi dodavateli elektřiny nebo plynu. Zároveň je stanoveno, že se nepřihlíží k ujednání, které opravňuje dodavatele elektřiny nebo plynu změnit sjednanou cenu dle vývoje na burzách bez výslovného souhlasu spotřebitele.

Závěr

Zastropování cen energií je způsob částečného řešení mimořádné situace na trhu s elektřinou a plynem pro řadu subjektů, zejména pro domácnosti, malé a střední podniky, či poskytovatele veřejných služeb. Ceny energií budou těmto subjektům stanovovány na základě nařízení po celý rok 2023 a v případě potřeby bude možné účinnost nařízení i dále prodloužit.

Stále však nebylo přijato dlouhodobé a systémové řešení energetické krize na evropské úrovni, jehož zavedení je žádoucí.

Tento článek byl sepsán dle aktuálního stavu ke dni 25. 10. 2022.

V případě, že byste měli k tématu zastropování cen energií jakékoli dotazy, jsme Vám plně k dispozici.

Mgr. Kateřina Roučková, advokátní koncipientka – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

JUDr. Tadeáš Petr, partner – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.peytonlegal.cz

26. 10. 2022

[1] Zákon č. 287/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů.

[2] Nejvyšší měsíční hodnota odběru elektřiny se stanoví jako nejvyšší hodnota ze skutečných měsíčních hodnot odběru v odběrném místě v kalendářním měsíci, který se označením shoduje s kalendářním měsícem, pro který se nejvyšší měsíční hodnota odběru zjišťuje (tzn. při zjišťování nejvyšší měsíční hodnoty pro leden 2023 se vychází z hodnot v lednu 2018, lednu 2019, lednu 2020, lednu 2021 a lednu 2022).

Zdroj: https://www.peytonlegal.cz/zastropovani-cen-energii/

27 October 2022

Iniciativa pro zálohování představuje plán, jak by měl být nastaven zálohový systém na PET lahve a plechovky v Česku. Vracet tyto nápojové obaly půjde ve všech prodejnách potravin s plochou nad 50 m2 a na čerpacích stanicích. Celkem se bude jednat o téměř 11 tisíc sběrných míst. Zálohy se budou týkat obalů o objemu od 0,1 do 3 litrů, výše zálohy bude v intervalu od 3 do 5 korun.

DRS_parametry systému

Zdroj: https://jdemeokrokdal.cz/

27 October 2022

Během třídenní expertní mise po Dánsku, která dnes končí, navštívili zástupci českých zemědělců pod vedením ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) vývojáře a výrobce nejmodernější techniky pro chovy prasat, reprodukční farmu, ale i technologický park pro výrobu a využití zelené energie nebo hmyzí farmu. Mise se zúčastnili kromě expertů z Ministerstva zemědělství také čeští chovatelé prasat a další zástupci agrárního sektoru.

Delegace navštívila například sídlo společnosti SKOV A/S, která se zaměřuje na vývoj systémů řízení zemědělských podniků. Orientují se zde například na systémy moderních porodních boxů pro prasnice, díky kterým klesá úmrtnost selat v prvních dnech po porodu a výrazně se zvyšuje welfare zvířat. Vyvíjejí také dynamické systémy ventilace, které šetří desítky procent nákladů na energie.

„Živočišná výroba musí fungovat dlouhodobě udržitelně, k tomu je třeba najít rovnováhu mezi environmentálními aspekty, dobrými životními podmínkami zvířat a produktivitou. V dnešní době hrají významnou roli náklady na energie, moderní systémy ventilace dokážou přitom snížit spotřebu energie na chlazení či vytápění o více než polovinu. A nejen to, díky instalaci tepelných čerpadel lze využívat i přebytečné teplo, které vzniká při produkci kejdy, její chlazení pak snižuje emise čpavku až o třicet procent. V Dánsku se tyto systémy stále více rozšiřují, je to směr, kterým chceme jít i u nás,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Moderní ventilační systémy dokážou zmírnit i problém, kvůli kterému část veřejnosti v České republice odmítá stavby nových vepřínů. Díky uzavřenému cyklu proudění vzduchu a velkoobjemovým pračkám vzduchu lze výrazně eliminovat zápach spojený s chovem prasat. Současně se také výrazně snižuje produkce čpavku.

Tyto technologie využívá i reprodukční farma Krogsgaard Sohold Aps, kterou česká delegace rovněž navštívila. Farma patří mezi světovou špičku, a to jak z pohledu efektivity, tak pohody zvířat nebo využití přebytkového tepla.

„Je zajímavé sledovat nejnovější poznatky chovu prasat v praxi a následně je využít i pro české chovatele. Také v České republice již máme několik podobně vybavených podniků, které kombinují šetrný přístup k životnímu prostředí a welfare s vysokou efektivitou a produkčním zemědělstvím,“ uvedl předseda Svazu chovatelů prasat Josef Luka.

„Mise potvrdila, že čeští chovatelé za svými dánskými kolegy v produkčních parametrech rozhodně nezaostávají. Vzhledem k extrémně rostoucím nákladům v oblasti energií byl nicméně velmi inspirativní současný zvláštní zřetel místních chovatelů na energetickou efektivitu a nahrazení fosilních paliv obnovitelnými zdroji s využitím vstupů, které jsou v podstatě vedlejším produktem zemědělské výroby,“ řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Možnosti výroby, přeměny, skladování a využití zelené energie ve velkém měřítku ukázala návštěva GreenLab poblíž města Skive. Jde o zelený, cirkulární energetický park, technologický park a národní výzkumné zařízení, které je celosvětově známé. Před třemi týdny jej například navštívil i bývalý americký prezident Barack Obama.

„Podniky, které zde sídlí, jsou zásobovány udržitelnou energií z více zdrojů energie ve formě, která nejlépe vyhovuje jejich výrobě. Snaží se zde maximálně efektivně využít veškeré energie, například z bioplynových stanic nebo větrných elektráren tak, aby se vše vzájemně doplňovalo,“ řekl ministr Nekula.

Zcela novou oblastí udržitelné produkce krmiv, ale i potravin, je chov hmyzu a jeho larev. Od roku 2017 buduje firma Enorm Biofactory hmyzí farmu, na které chce v budoucnu dosáhnout produkce až 100 tun živých larev denně. V současnosti funguje provoz ve zkušebním režimu.

„Jde o stále ještě velmi mladý obor, který má však velkou perspektivu. Produkce hmyzu je šetrnější k životnímu prostředí, navíc se při ní dá zpracovat velké množství zbytkové biomasy. Využití hmyzu je možné nejen v produkci potravin, ale zejména v produkci krmiv pro zvířata, kde může hmyzí moučka nahradit například rybí moučku, a snížit tak ‚drancování oceánů,“ uvedl ministr Nekula.

V České republice je v současné době registrováno 5 provozoven, které zpracovávají hmyz pro lidskou spotřebu a 4 chovy hmyzu určeného k výrobě potravin či zpracování živočišné bílkoviny. Legislativa EU považuje hmyz za tzv. potravinu nového typu, využívají se zejména tzv. mouční červi, tedy larvy potemníka moučného, dále sarančata a cvrčci.

V Kodani česká delegace navštívila sídlo neziskové organizace Food Nation, která pomáhá mezinárodnímu soukromému a veřejnému sektoru zprostředkovat informace a kontakty na dánské zemědělské a potravinářské firmy a dodavatele technologií.

„Tato organizace je jakousi bránou k dánskému zemědělství a potravinářství a jejich know-how. Pokud bude některá z českých firem chtít využít dánské technologie a nemá v zemi své kontakty, může se obrátit na tuto organizaci, případně samozřejmě i na naše Ministerstvo zemědělství, kde jsme připraveni jim maximálně pomoci,“ řekl ministr Nekula.

V Kodani představitele českého agrárního sektoru seznámili zástupci Dánské rady pro zemědělství a potravinářství se způsoby, kterými se chce dánský sektor přiblížit udržitelné budoucnosti. Tématy jejich prezentace byla i implementace společné zemědělské politiky a problematika životního prostředí a energií.
 

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

26 October 2022
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v souvislosti s dlouhodobým růstem obliby nákupu potravin na dálku – zejména prostřednictvím internetových obchodů – intenzívně věnuje kontrole tohoto segmentu a zaměřuje se na specifická rizika spojená s nákupem na dálku.

Aktuálně SZPI realizovala kontrolní akci zaměřenou na dodržování tzv. teplotního řetězce u chlazených potravin zakoupených na internetu. V rámci akce inspektoři SZPI prostřednictvím objednávky na internetu pod zastřenou identitou odebrali celkem 15 chlazených potravin od cekem 9 provozovatelů. Kontrola potvrdila, že všichni prověřovaní internetoví prodejci zajistili vhodné podmínky pro distribuci chlazených potravin, dodrželi podmínky stanovené v zákoně o potravinách 110 / 1997 Sb. a uchovali potraviny v okamžiku doručení při teplotách uvedených výrobcem na obalu.

Přehled všech hodnocených vzorků vč. místa odběru zveřejnila SZPI na portálu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

Nabízí-li prodejce možnost nakoupit chlazenou potravinu na dálku s dodávkou potraviny „až ke dveřím“, má povinnost zachovat teplotní podmínky úchovy uvedené výrobcem na obalu potraviny po celou dobu distribuce až do okamžiku předání potraviny spotřebiteli. Případným porušením tohoto požadavku by prodejce vystavil spotřebitele riziku konzumace nebezpečné potraviny. Je-li chlazená nebo mražená potravina vystavena vyšší než požadované teplotě, dochází k rozvoji kolonií bakterií a toto riziko nelze eliminovat ani opětovným zchlazením nebo zmražením.

Spotřebitelé nakupující potraviny na internetu mají stejná práva, jako spotřebitelé nakupující v kamenných provozovnách.

Vzhledem ke kontinuálnímu růstu obliby internetového prodeje potravin bude Potravinářská inspekce v kontrolách tohoto segmentu pokračovat v nesnížené intenzitě.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI
Foto: Shutterstock
26 October 2022
 
 
 
Autor: VŠCHT
Konference se bude konat 3. 12. 2022 v Praze.

Cílem akce je  otevřít diskuzi o kvalitě a dostupnosti biopotravin. 

PROGRAM

8.30 – 9.00  Registrace 

9.00 – 9.05  Zahájení Bio-summitu
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha 

9.05 – 9.40  Od počítání živin k užívání si jídla, a nejlépe lokálně, sezónně a bio
PharmDr. Margit Slimáková, Specialistka na zdravotní prevenci a výživu 

9:40 – 10:15  Mýty o biopotravinách: mykotoxiny, éčka a co dál?
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha 

10:15- 10:30  Přestávka  

10:30 – 11:00  SONNENTOR - zajištění kvality biočajů a biokoření
Ing. Miroslava Kubáčková, manažer kvality SONNENTOR, Sonnentor s.r.o., Čejkovice 

10:00 – 11:25  Prodej biopotravin online, propagace, zajištění kvality
Mgr. Michal Perlík, Senior category manager, Rohlik.cz 

11:25 – 11:50  30 let výroby, distribuce a prodeje biopotravin - zkušenosti a výzvy
Mgr. Lubomíra Chlumská, Ing. Tomáš Zídek, Country Life s.r.o.  

11:50 – 12:20  Úskalí prodeje biopotravin v některých zemích střední a jižní Evropy
Ing.et Ing Pavel Mikoška, CSc, Quality Assurance and Sustainable Sourcing Director, CSE, Albert 

12:20 – 13:05  Přestávka na oběd 

13:05 – 13:35  Biozemědělství - nejen suroviny pro kvalitní potraviny
Ing. Martin Hutař, PROBIO s.r.o. Staré Město 

13:35 – 14:05  Kontrola a certifikace výrobců biopotravin
Ing. Jan Dehner, ředitel, KEZ o.p.s., Chrudim 

14:05 – 14:35  Přístup SZPI ke kontrole biopotravin
Ing. Petr Cuhra, ředitel inspektorátu SZPI v Praze 

14:35 – 14:50  Přestávka 

14:50 – 15:10  Srovnávací studie: biopotraviny vs konvenční
doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha 

15:10 – 15:35  Současné aspekty zdravé výživy z hlediska srdečně cévních poruch
prof. MUDr. Jan Piťha, CSc., Fórum zdravé výživy, IKEM Praha 

15:35 – 16:00  Diskuse, ukončení Bio-summitu


Uzávěrka registrací je dne 1. 12. 2022; v případě naplnění kapacity si vyhrazujeme právo ukončit registraci dříve.

Zdroj: VŠCHT

26 October 2022

Vláda České republiky dne 19. října 2022 schválila návrh nařízení o změnách v oblasti pracovní migrace, kterým došlo k prodloužení platnosti nařízení vlády č. 291/2019 o mimořádném pracovním vízu pro státní příslušníky Ukrajiny pracující v zemědělství, potravinářství nebo lesnictví do konce roku 2025.

Vládou schválené nařízení zároveň s účinností od 1. listopadu 2022 mění roční kvóty pro náběr žádostí na některých zastupitelských úřadech v rámci Programu kvalifikovaný zaměstnanec v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu. Navyšují se kvóty stanovené pro Moldavsko (navýšení o 500 žádostí ročně) a Filipíny (navýšení o 300 žádostí ročně), program je nově rozšířen o Arménii (550 žádostí), Gruzii (600 žádostí) a Severní Makedonii (400 žádostí).

Poznámka: V souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině je však i nadále přerušeno fungování vízové agendy na Ukrajině a příjem žádostí o zařazení do programů ekonomické migrace ve vztahu k Ukrajině pozastaven

25 October 2022

Každoročně, od roku 2005, hlavní hygienik České republiky vyhlašuje soutěž Podnik podporující zdraví. Organizaci a vyhodnocení soutěže zajišťuje Státní zdravotní ústav, Centrum hygieny práce a pracovního lékařství, pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR. Hlavním cílem je ocenit ty podniky, pro které se podpora zdraví stala nedílnou součástí každodenního pracovního života, a které nadstandardně a nad rámec zákona pečují o zdraví svých zaměstnanců. Při letošním 18. ročníku budou oceněny nejen podniky, které se do soutěže zapojily poprvé, ale také podniky, které obhajují tituly z předešlých let. Zástupci společností si ocenění převezmou 25. 10. 2022 v 13:00 v prostorech Kaiserštejnského paláce na Malé Straně v Praze. Ak ci zahájí ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR, hlavní hygienička ČR MUDr. Pavla Svrčinová, Ph.D. a ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.  


„Jsem moc rád, že i letos můžeme ocenit podniky, které se zajímají a starají o zdraví svých zaměstnanců. Přitom vstřícný přístup na straně zaměstnavatelů není ve 21. století samozřejmostí, proto velmi oceňuji, že se stává součástí zúčastněných společností. Nejedná se jen a pouze o pracovní benefit. Touto aktivitou je podporována i oblast veřejného zdraví. Firmy se svou proaktivní činností v oblasti zdraví spolupodílí na zdravotním sektoru a přímo ovlivňují to, že se zaměstnancům ve společnosti daří lépe. Přeji si, aby se každý rok zapojilo více a více zaměstnavatelů podporujících zdraví svých pracovníků,“ uvedl ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR.

„Vnímám podporu firem v nadstandardní péči o zdraví zaměstnanců jako velice důležitou. Spokojenost lidí v zaměstnání totiž úzce souvisí také s tím, zda jsou fit po psychické i fyzické stránce. Pokud lidé vnímají, že se o ně zaměstnavatel v tomto ohledu stará, firmám se to prokazatelně vrací, a to jak v rovině lidské, tak ekonomické. Spokojení a zdraví zaměstnanci jsou samozřejmě i nositeli dobrého jména podniku. Ekonomicky se pak tato forma prevence  vrací v podobě nižší nemocnosti i klesající fluktuace,“ zdůrazňuje MUDr. Barbora Macková, ředitelka Státního zdravotního ústavu.

Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo 26 podniků z celé České republiky a rozšířily tak počet Podniků podporujících zdraví na 88 oceněných. Celkový počet zaměstnanců oslovených v prvoauditech již přesáhl 131 000.

Ocenění zaměstnavatelé plní nejen legislativní požadavky týkající se předcházení poškození zdraví, ale také dobrovolně a v mnohem větším rozsahu zlepšují podmínky i prostředí pro práci svých zaměstnanců. O pracovníky se nezajímají pouze po pracovní stránce, ale pomáhají jim ve všech oblastech jejich života a zdraví.

„Přihlášené podniky jsou hodnoceny podle výsledků sebehodnotícího dotazníku, který je  doplněn popisem aktuálního Projektu podpory zdraví na pracovišti. Velký důraz je dáván na informace získané z osobního auditu a další dodané materiály. Řada podniků podporujících zdraví má výborné sousedské vztahy i ke svému okolí a je důležitým činitelem ve svém regionu. Jeho příkladná péče o zdraví zaměstnanců motivuje další podniky ke snaze zavést podobná opatření,“ popisuje za team hodnotitelů vedoucí Centra hygieny práce a pracovního lékařství SZÚ MUDr. Vladimíra Lipšová.

Zástupce jedné ze společností, která ocenění Podnik podporující zdraví přebírá již po čtvrté, dodává: „Zaměstnanci vyzdvihují především spokojenost s podporou zdraví nejen na pracovišti, ale také mimo ně. Naše úsilí je vidět a zaměstnanci to pozitivně vnímají. Společnost má po celém světě 90 továren a ta naše patří mezi 5 nejlépe hodnocených v oblasti zdraví a wellbeingu.“

„V porovnání s celorepublikovou fluktuací, která se pohybuje okolo 16 %, se i díky zavedeným programům podpory zdraví a změně přístupu k zaměstnancům, drží naše hodnoty na velmi nízkých číslech, cca 4 %. Svědčí o tom také skutečnost, že 65 % zaměstnanců u nás pracuje déle než 10 let,“ potvrzuje pozitivní efekt nadstandardní péče o zdraví zaměstnanců zástupce další oceněné společnosti.

Máme radost, že prokazatelnými výsledky programů podpory zdraví na pracovišti jsou snížení krátkodobé pracovní neschopnosti, snížení fluktuace, snížení pracovní úrazovosti, zlepšení produktivity a zlepšení zdravotního stavu zaměstnanců. Významným benefitem nadstandardní péče o fyzické i duševní zdraví zaměstnanců a dobré vztahy na pracovišti je zvládání nejen běžných, ale i krizových situací.

Informace o konkrétních oceněných podnicích v letošním ročníku bude zveřejněna dnem předání ocenění, tedy 25. 10. 2022.

Zdroj: http://www.szu.cz/zveme-vas-na-18-rocnik-predavani-oceneni-podniky-podporujici

25 October 2022

Česko už ví, s jakou pozicí jako předsednická země pojede vyjednávat za Evropskou unii na zásadní světové summity k ochraně životního prostředí. Ministři EU pro životní prostředí schválili na zasedání Rady EU v Lucemburku celkem tři vyjednávací mandáty, konkrétně pro listopadovou konferenci OSN o změně klimatu v Šarm aš-Šajchu, dále pro odloženou konferenci OSN o biologické rozmanitosti, která se uskuteční v prosinci v Montrealu, a také pro vyjednávání nové globální dohody o znečištění plasty v Uruguayi. Kromě toho ministři projednali revizi směrnice o průmyslových emisích nebo nové nařízení o ekodesignu udržitelných výrobků. 

Z pozice země předsedající Radě EU vedla zasedání v Lucemburku ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Šlo o její poslední mezinárodní vystoupení před jejím odchodem z funkce ke konci října ze zdravotních důvodů. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans jí v úvodu přípravného brífinku poděkoval za úspěšnou a příjemnou spolupráci. Ocenil také práci českého předsednictví v pokroku schvalování balíčku Fit for 55, kde zdůraznil, že díky dobrým vyjednáváním se snad podaří schválit některé části balíčku ještě před COP 27.  „Aktuálně dobře postupujeme v trialozích a máme naději, že důležité části balíčku dokážeme schválit ještě před COP 27. I v ostatních částech máme slušný pokrok. Děláme maximum, abychom do konce roku mohli schválit co nejvíce předpisů a nejlépe celý balíček, pokud i Evropský parlament bude připraven ke kompromisům a bude prioritizovat své požadavky,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).  

Mandát pro 27. zasedání konference smluvních stran (COP27) Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC)

EU bude v Egyptě vyjednávat podle závěrů, které dnes schválila Rada ministrů ŽP. Ty odráží i cíle Zelené dohody pro Evropu, která má snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 nejméně o 55 % ve srovnání s úrovní z roku 1990 a dosáhnout klimatické neutrality EU nejpozději do roku 2050. Evropská klimatická politika, vč. Balíčku Fit for 55, má být i pro ostatní státy inspirací při nastavení jejich národních závazků (tzv. NDC) ke snížení emisí a přizpůsobení se změně klimatu, jak požaduje Pařížská dohoda. 

„Vyjednávání mandátu bylo poměrně složité, státy měly někdy protichůdné názory zejména na to, jak propojit stávající vyjednávání o balíčku Fit for 55 a společný evropský příspěvek k plnění cílů Pařížské dohody. Chci poděkovat nejen skvělému týmu našeho předsednictví, ale i Komisi a členským státům, že se nám podařilo najít dobrý kompromis,“ řekla Anna Hubáčková, ministryně životního prostředí. 

Řešil se také postupný odchod od spalování uhlí, a to i v souvislosti s dopady války na Ukrajině. Ministři se shodili, že navzdory současné tíživé politické, energetické a ekonomické situaci nemůžeme uhnout z cesty ochrany klimatu nastoupené v Glasgow a v odchodu od fosilních paliv je třeba pokračovat.  „Musíme pokračovat v rozdělané práci. Za dva týdny v Egyptě musíme vyslat jasný signál - abychom společně udrželi globální oteplování pod 1,5 stupněm, je potřeba zvýšit úsilí při snižování emisí především na globální úrovni. EU v tom může jít příkladem, ale je potřeba, aby se do toho zapojily i světové ekonomiky,“ řekl Jan Dusík, náměstek ministryně pro řízení sekce ochrany klimatu.

Evropský mandát pro 15. zasedání konference smluvních stran Úmluvy o biologické rozmanitosti (COP 15) 

Konference OSN o biologické rozmanitosti byla kvůli covidové pandemii několikrát odložena. Nakonec se uskuteční letos 7. – 19. prosince v Montrealu. Jde o zásadní mezinárodní zasedání v ochraně životního prostředí, protože se očekává, že zde smluvní strany přijmou nový globální rámec s cíli pro zachování a udržitelné využívání biologické rozmanitosti do roku 2030. Navržené cíle jsou například chránit alespoň 30 % pevniny a mořských oblastí, obnovit nejméně 20 % znehodnocených ekosystémů, snížit zavlékání cizích druhů, snížit znečištění životního prostředí včetně eliminace plastového odpadu, ale také zajistit spolehlivý monitoring stavu biodiverzity a dostatečné finanční zdroje. Rada EU schválila mandát pro přijetí ambiciózního, komplexního a transformativního globálního rámce pro biologickou rozmanitost, aby se zastavil a zvrátil úbytek biodiverzity.

„Zatímco v otázkách změny klimatu jsou světové státy jednotné, v ochraně ubývajících druhů a ekosystémů chybí společný globální postup. Jsem ráda, že jsme se shodli, že EU má sehrát na konferenci roli lídra a prezentovat vysokou ambici s cílem zastavit a zvrátit globální krizi biologické rozmanitosti a přinést transformativní změnu,“ řekla ministryně Hubáčková. Evropští ministři se také shodli, že nový globální rámec musí být vyvážený a musí reflektovat všechny tři cíle Úmluvy o biologické rozmanitosti - ochranu biologické rozmanitosti, udržitelné využívání jejích složek a spravedlivé a rovnocenné rozdělování přínosů plynoucích z využívání genetických zdrojů.

Mandát pro vyjednávání nové mezinárodní dohody o znečištění plasty  I třetí zásadní mezinárodní bod jednání se týkal schválení mandátu EU, tentokrát pro vyjednávání globální dohody o plastech. Schválení mandátu se podařilo v krátké době, což je úspěchem českého předsednictví ve spolupráci se Švédskem, které vyjednávání převezme v příštím roce. Dohoda má být novým mezinárodně závazným předpisem, který povede k ukončení znečišťování plasty na pevnině i v moři. Má vytvořit celosvětová pravidla pro ty oblasti znečištění, které současné dohody zatím neřeší, zejména ve fázi návrhu a výroby v životním cyklu plastů. Státy v ní uznají, že znečištění plasty představuje pro naši planetu velké riziko s dopady na ekosystémy, biologickou rozmanitost, klima a lidské zdraví. První jednání k této dohodě proběhne na zasedání mezivládního vyjednávacího výboru pro plasty (Intergovernmental Negotiating Committee, INC) 28. listopadu – 2. prosince v Uruguayi. 

Revize směrnice EU o průmyslových emisích   Směrnice o průmyslových emisích je hlavním evropským nástrojem pro regulaci průmyslového znečištění. Ačkoliv stávající pravidla již přinesla výrazné zlepšení, problém nadměrné průmyslové zátěže přetrvává. Revize směrnice má tedy za cíl další posílení prevence znečištění. Nová pravidla také počítají se zahrnutím nových zařízení, zejména velkých chovů hospodářských zvířat, intenzivní těžbu průmyslových nerostů a kovů nebo velkovýrobu baterií. Návrh směrnice zároveň podporuje zvýšení investic do nových, čistších technologií s ohledem na spotřebu energie, efektivní využívání zdrojů a opětovné využívání vody. Předpis je v současné době intenzivně projednáván Radou EU a Evropským parlamentem, finální návrh by mohl být schválen během roku 2023.

Návrh nového nařízení o ekodesignu udržitelných výrobků   EU chce tímto předpisem vytvořit pravidla pro zavedení požadavků na environmentálně udržitelnější výrobky. Návrh vychází ze stávající směrnice o ekodesignu, která se však vztahuje pouze na některé elektrické spotřebiče. Nový návrh rozšiřuje okruh výrobků i požadavky tak, aby výrobky byly trvanlivější, opětovně použitelné, opravitelné, recyklovatelné a účinně využívající energii a zdroje. Navíc díky požadavkům na informace budou spotřebitelé vědět, jaký dopad mají jejich nákupy na životní prostředí. Pro regulované výrobky se navrhuje, že budou mít svůj digitální pas, který umožní sledovat je napříč dodavatelským řetězcem. Dále návrh obsahuje kroky k zákazu likvidace neprodaného zboží a rozšíření zelených veřejných zakázek a pobídek pro udržitelné výrobky. Jakých výrobků se nařízení přesně dotkne, bude předmětem dalších jednání. Předpis v České republice spadá do gesce Ministerstva průmyslu a obchodu.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

25 October 2022

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) otevírá brány veřejnosti. Už v pátek 28. října 2022 od 9:00 do 17:00 hodin, a to u příležitosti založení samostatného Československa. Návštěvníci si budou moci prohlédnout Petschkův palác v ulici Politických vězňů. Nově budou na Dni otevřených dveří odborníci Energetických konzultačních a informačních středisek EKIS, kteří poradí, jak na úspory energií.


Návštěvníci si v Petschkově paláci budou moci mimo jiné prohlédnout maketu budovy, reprezentační prostory s dobovým nábytkem a zařízením, konferenční místnosti i zrenovovaný rozsáhlý bankovní trezor. Přístupná bude i Pieta, prostory zachycující temnou historii budovy v období okupace s vyšetřovnami a celami.

Letos si MPO na Den otevřených dveří přichystalo novinku. „Návštěvníci, které mají zájem se dozvědět více o možnostech energetických úspor, se budou moci zdarma poradit s odborníky z EKIS. Ti nejen každému poradí vhodná praktická opatření, ale mohou jim také pomoci zvolit vhodná investiční opatření, včetně dotací,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Petschkův palác, postavený mezi léty 1922-1927, byl ve své době jednou z nejmodernějších budov v Praze. Nacházely se v něm mimo jiné podzemní trezory s možností umělého zatopení, klimatizace, telefonní ústředna, vlastní zásobárna pitné vody, páternoster i potrubní pošta. Interiéry se z velké části podařilo zachovat v nezměněné podobě.

Za druhé světové války v paláci sídlilo velení Gestapa pro Čechy a ve sklepních prostorách se dochovaly cely a vyšetřovny, v nichž byli vyslýcháni a mučeni čeští odbojáři. Po válce v budově sídlilo Ministerstvo zahraničního obchodu, a to až do rozpadu Československa v roce 1992. V roce 1989 byl palác prohlášen národní kulturní památkou, Ministerstvo průmyslu a obchodu v něm sídlí od roku 1993.

Petschkův palác lze navštívit bez jakékoliv registrace, vstup je volný. Historie Petschkova paláce je podrobněji popsána zde.

Zdroj: MPO
 
25 October 2022

Nový koncept potravinářských veletrhů pod značkou SALIMATECH přináší dokonalý přehled o českých i zahraničních dodavatelích potravin, nejmodernějších technologií pro výrobu potravin, zařízení pro jejich zpracování, zařízení a vybavení gastro provozů, potřeby pro mlynářství, pekařství a cukrářství, velkoobchod a distribuci potravin.

SALIMATECH je určen pouze odborným návštěvníkům a koná se ve dvouleté periodicitě. Veletrh zároveň představuje platformu k výměně zkušeností při zavádění inovací v potravinářství.

Veletrh SALIMATECH doplní Mezinárodní veletrh obalů a tisku EmbaxPrint. Jedná se o vhodné spojení, protože vysoké procento produkce obalového průmyslu směřuje právě do potravinářství.

SALIMATECH 2023

Zdroj: www.bvv.cz

25 October 2022

Na 68. zasedání Mezinárodní velrybářské komise ve slovinské Portoroži se podařilo českému předsednictví prosadit významné usnesení o posílení ochrany kytovců před plastovým odpadem v oceánech. Návrh podpořilo všech 58 přítomných zemí.

Znečištění moří plasty patří mezi významné globální hrozby ohrožující oceány a jejich ekosystémy. Má negativní vliv na biodiverzitu, ale také významně ovlivňuje zdraví lidí a přispívá ke globální změně klimatu. Bez omezujících opatření by nejpozději do roku 2080 mohlo být v mořích, pokud jde o hmotnost, více plastů než ryb. Obavy z tristní budoucnosti reflektuje stále více mezinárodních úmluv a organizací, jejich prioritou je s tímto alarmujícím stavem bojovat.

„ Česká republika proto z pozice předsednictví v Radě Evropské Unie navrhla rezoluci, která začne ochranu kytovců před plasty v oceánech účinně řešit. Vážím si toho, že byla rezoluce schválena jednohlasně. Ukazuje to, že jsou si všichni vědomi toho, jak zásadní to je problém a že ho nelze dál přehlížet,“ vysvětluje za MŽP Jiří Mach, český komisař Mezinárodní velrybářské komise, vedoucí delegace České republiky a hlavní vyjednávač v rámci celé delegace EU.

Vědecký výbor Mezinárodní velrybářské komise se bude zabývat možnostmi vyhodnocení globálních „hotspots“, tedy nebezpečných míst, kde dochází ke zvýšené úmrtnosti kytovců v důsledku zachycení do rybářských sítí nebo pozření plastového odpadu. Další odborníci se zapojí do projektů pro zlepšování značení a používání rybářského vybavení, které představuje pro kytovce nebezpečí. Znečištění plasty bude zohledněno i při vytváření a monitoringu Významných oblastí pro mořské savce, což je globální koncept garantovaný Mezinárodní unií ochrany přírody (IUCN). Na letošním zasedání Komise zaznělo i doporučení, aby země, které jsou členy Mezinárodní velrybářské komise, ohlašovaly relevantní informace o znečištění plasty a záznamy o nálezech plastů v trávicí soustavě kytovců nebo jejich zachycení v rybářském vybavení v rámci dobrovolných vědeckých zpráv.

Více o Mezinárodní velrybářské komisi.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

25 October 2022

Dovolujeme si Vás informovat o konferenci o udržitelných potravinových systémech s názvem Síla je na našich talířích, kterou 26. října pořádá společnost Tesco ve spolupráci se Světovým fondem na ochranu přírody (WWF). Cílem konference, konané pod záštitou pana Mikuláše Beka, ministra pro evropské záležitosti České republiky, je shromáždit relevantní osoby s rozhodovací pravomocí, odborníky a zástupce podniků a diskutovat o budoucnosti potravinářského odvětví prostřednictvím pohledu na legislativní rámec udržitelných potravinových systémů, na příležitosti a překážky z obchodního hlediska a v neposlední řadě na potenciál přimět zákazníky k udržitelnějšímu stravování.

V rámci konference budou vůbec poprvé veřejnosti představeny Principy pro udržitelné potravinové systémy ve střední Evropě, které mohou pěstitelé potravin, zpracovatelé, dodavatelé a maloobchodníci přijmout, aby snížili svůj dopad na životní prostředí a zmírnili rizika související s klimatem.

Streamování konference začne 26. října v 10:00 hodin a zaregistrovat se můžete již nyní na https://www.sustainablefoodconference.com/cs/registration-stream.

https://admin.socr.cz/wp-content/uploads/2022/10/Obrazek-300x157.png 300w, https://admin.socr.cz/wp-content/uploads/2022/10/Obrazek-1024x536.png 1024w, https://admin.socr.cz/wp-content/uploads/2022/10/Obrazek-768x402.png 768w" alt="" width="1200" height="628" class="wp-image-13976 size-full aligncenter" style="box-sizing: border-box; max-width: 100%; height: auto; clear: both; display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;" loading="lazy" />

24 October 2022

JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Neprodané pečivo v Japonsku vyřešil automat s překvapením

V Japonsku přišli na způsob, jak spotřebovat neprodané pečivo z pekáren. Zákazníci si v prodejních automatech vybírají dorty, které jsou zabalené v krabicích, takže zákazník nevidí, jaký druh si koupí. Nápad prodávat zbylé dorty tímto způsobem nejen snížil ztráty pekárny, ale také ulevil zaměstnancům.

Ve městě Matsue v prefektuře Šimane umístili automat na pečivo a sušenky ke vchodu do pekárny. Od poloviny srpna jsou v nabídce automatu také čerstvé dorty, vždy dva kousky za 500 jenů (asi 80 Kč).

Obchod začal tento druh prodeje označovat jako „SDGs gacha pro nedokonalé dorty“, což je pojmenováno podle Cílů udržitelného rozvoje OSN (SDGs). A „gacha“ pochází z názvů automatů gachapon vydávajících hračky v kapslích, u kterých zákazníci nevědí, co si koupili, dokud je neotevřou. Před obchodem stojí fronty zákazníků, kteří se rádi vracejí buďto z důvodu výhodné koupě nebo je nadchlo překvapení. Možnost koupit si čerstvé dorty z automatu je neobvyklá, ale její obliba roste a obchod už nemusí neprodané dorty vyhazovat.

Navíc obchod s pečivem Matsue Claude upravil otevírací dobu. Zavírá nyní o hodinu dříve a zvýšil počet dní, kdy je obchod zavřený ze čtyř na devět v měsíci. Zpočátku se v pekárně obávali úbytku zákazníků, ale automat pomohl přilákat zákazníky a udržet celkový obrat. Díky většímu počtu volných dnů jsou více motivováni k práci i zaměstnanci, říká ředitelku obchodu.

Zdroj. The Japan News

24 October 2022

Ministerstvo zemědělství vás zve na individuální setkání a konzultace se zemědělskými diplomaty a zahraničními spolupracovníky MZe, které se uskuteční
ve čtvrtek 24. listopadu 2022 od 8:30 do 12:30 hod. SEČ.


Diskutovat můžete se: • zemědělským diplomatem v Číně Ondřejem Plačkem, • zemědělskou diplomatkou v Japonsku Irenou Leopoldovou, • zemědělským diplomatem v Libanonu Petrem Sochorem, • zemědělským diplomatem v SAE Lukášem Zamrzlou, • zemědělským diplomatem v Srbsku Vladimírem Váňou, • zahraničním spolupracovníkem MZe v Kazachstánu Artyomem Lukashovem, • a zahraničním spolupracovníkem MZe ve Vietnamu Lubošem Markem.

 

Individuální konzultace budou mít časovou dotaci 20 min. Účast je zdarma.

V případě zájmu o účast prosím kontaktujte paní Zuzanu Hercíkovou, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., +420 221 812 868, a to nejpozději do 21. 11. 2022.

Nezapomeňte uvést své jméno, název společnosti, kterou zastupujete, s kým máte zájem se setkat a preferovaný čas schůzky. Účast na setkání je omezena kapacitou a podmíněna potvrzením schůzky ze strany Ministerstva zemědělství. V případě vysokého zájmu bude čas konzultací prodloužen do odpoledních hodin.

Pozvánka_konzultace

24 October 2022

Praha 23. října (ČTK) - Více než čtyři pětiny lidí při přípravě jídla dbají na to, aby využily veškeré suroviny, a 62 procent má špatné svědomí, když jídlem plýtvá. V tiskové zprávě o průzkumu postojů k potravinovému odpadu to uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Více než polovina lidí se podle výsledků průzkumu domnívá, že potravinový odpad nepředstavuje problém pro životní prostředí.

Výzkumníci se respondentů ptali na to, zda souhlasí s různými výroky týkající se potravinového odpadu z hlediska etiky, dopadů na životní prostředí nebo nákupního chování. S výrokem "když připravuji jídlo, dbám na to, abych využil vše, co lze" se ztotožnilo 82 procent dotázaných a 62 procent souhlasilo s tvrzením "mám špatné svědomí, když plýtvám jídlem".

S tím, že potravinový odpad nepředstavuje problém pro životní prostředí, souhlasilo 53 procent lidí, 24 procent mělo opačný názor. Přibližně dvě pětiny oslovených (43 procent) souhlasily s tím, že pro životní prostředí jsou větší problém než plýtvání jídlem obaly, do kterých se potraviny balí.

Průzkum se ptal také na postoje lidí k nakupování ve slevách. Kolem 40 procent dotázaných uvedlo, že když je produkt ve slevě, nakoupí ho více, než původně chtěli. Naopak 37 procent lidí v průzkumu tvrdilo, že takto nenakupuje.

K vyhazování jídla 74 procent lidí uvedlo, že souhlasí s tím, že je lepší ho vyhodit, než riskovat konzumaci potenciálně zdravotně závadné stravy. Zhruba dvě třetiny lidí uvedly, že při přípravě jídla snědí zbytky do druhého dne. Dvě třetiny dotázaných se pak při vyhazování potravin rozhodují podle jejich vzhledu a zápachu a 51 procent respondentů dává pozor, aby nekonzumovalo potraviny po datu spotřeby.

Výzkumníci k výsledkům dotazování uvedli, že ženy se více než muži zabývají tématem potravinového odpadu a snaží se mu například předcházet. Starší lidé se navíc podle autorů průzkumu častěji snaží předcházet plýtvání potravinami již ve fázi jejich nákupu nebo přípravy. S výrokem, který se týkal špatného svědomí spojeného s plýtváním jídlem, souhlasili častěji vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Průzkum se konal mezi 14. červencem a 4. zářím a zúčastnilo se ho 821 respondentů.

zaz ptd

21 October 2022

Daň z neočekávaných zisků zhorší z pohledu firem předvídatelnost daňového systému, protože může být neočekávaně uvalena na jakýkoli sektor pokaždé, když kterákoli vláda bude potřebovat dodatečný rozpočtový zdroj. Firmy na toto riziko budou muset reagovat, patrně přirážkou ve svých cenách, čímž dojde ke zbytečnému roztáčení inflační spirály. Hospodářská komora doporučuje vládě, aby před zavedením daně z neočekávaných zisků (windfall tax) řádně vyhodnotila všechna rizika, neboť může způsobit dlouhodobé škody v ekonomice.

Podrobnosti v tiskové zprávě

Autor: HK ČR

Vydáno: 21. října 2022

Zdroj: https://www.komora.cz/news/windfall-tax-muze-ekonomice-zpusobit-dlouhodobe-skody-varuje-hk/

21 October 2022

Dovolujeme si Vás informovat o konferenci o udržitelných potravinových systémech s názvem Síla je na našich talířích, kterou 26. října pořádá společnost Tesco ve spolupráci se Světovým fondem na ochranu přírody (WWF). Cílem konference, konané pod záštitou pana Mikuláše Beka, ministra pro evropské záležitosti České republiky, je shromáždit relevantní osoby s rozhodovací pravomocí, odborníky a zástupce podniků a diskutovat o budoucnosti potravinářského odvětví prostřednictvím pohledu na legislativní rámec udržitelných potravinových systémů, na příležitosti a překážky z obchodního hlediska a v neposlední řadě na potenciál přimět zákazníky k udržitelnějšímu stravování.

V rámci konference budou vůbec poprvé veřejnosti představeny Principy pro udržitelné potravinové systémy ve střední Evropě, které mohou pěstitelé potravin, zpracovatelé, dodavatelé a maloobchodníci přijmout, aby snížili svůj dopad na životní prostředí a zmírnili rizika související s klimatem.

Streamování konference začne 26. října v 10:00 hodin a zaregistrovat se můžete již nyní na https://www.sustainablefoodconference.com/cs/registration-stream.

 

Zdroj: https://www.socr.cz/udalost/konference-sila-je-na-nasich-talirich-konference-o-udrzitelnych-potravinovych-systemech-ve-stredni-evrope

21 October 2022

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v úzké spolupráci s Ministerstvem životního prostředí (MŽP) si vzalo za své ochránit co největší počet domácností před vysokými cenami energií a zamezit jejich případnému pádu do hrozící energetické chudoby. V rámci meziresortní spolupráce obě ministerstva připravila ucelený informační systém, který nabízí přehledné informace o možnostech úspor energie či finančních příspěvcích státu. Cílem společné kampaně je pomoci domácnostem efektivně redukovat náklady týkající se spotřeby energie bez toho, aby to výrazněji pocítily na svém komfortu. Úsporná opatření a investice do obnovitelných řešení současně pomáhají chránit životní prostředí a posilovat energetickou nezávislost Česka na fosilních zdrojích.

Situace na trhu s energiemi se rychle mění a vláda na ni musí pružně reagovat. „Uvědomujeme si, že situace týkající se cen energií je pro řadu našich občanů velmi nepřehledná a je třeba pracovat s občany přímo v terénu, proto Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí společnou kampaň s názvem ZkrotímeEnergie.cz. Širokou veřejnost provede úskalím současných vysokých cen energií tak, aby lidé mohli efektivně začít šetřit na jejich spotřebě, což okamžitě pocítí na nižších výdajích za elektřinu a teplo. Naším společným cílem je také usnadnit čerpání příspěvků na bydlení, které pomohou domácnostem překonat letošní strmý růst cen energie,” představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka dnes spuštěnou úvodní fázi kampaně ZkrotímeEnergie.cz.

Vláda podle něj na situaci a rychlé změny v energetice bezprostředně reaguje. Podařilo se jí naplnit zásobníky zemního plynu z více než 90 procent, zabezpečila přístup k zemnímu plynu díky podílu na nizozemském LNG terminálu, osvobodila domácnosti i podniky od plateb na podporované zdroje, rozšířila normativy dávek na bydlení, zavedla stropy cen na elektřinu i plyn a připravuje režim tzv. zranitelného zákazníka či legislativní řešení pro vznik energetických komunit. Všechny tyto kroky pomohou zajistit přijatelné ceny energií pro domácnosti a v případě potřeby i dostupnou adresnou pomoc.

“Šetření energií je nejdostupnějším krokem, které pomůže snížit výdaje za elektřinu a teplo. Současně nabízíme podporu projektů s dlouhodobým efektem. Od začátku krize cen energií raketově roste zájem domácností o podporu pro instalaci solárních elektráren a tepelných čerpadel z Nové zelené úsporám. V rámci společné kampaně chceme také upozornit na přínosy zateplení domů nebo výměny oken. Přínosy pocítí rodiny nejen v nižších účtech za energie, ale v lepším životním prostředí také jejich okolí,” doplňuje cíle kampaně Jan Dusík, náměstek ministryně životního prostředí pro řízení sekce ochrany klimatu. Jen za září 2022 přijala Nová zelená úsporám přes 8 tisíc žádostí, z nichž téměř 6 tisíc jsou projekty na financování domácích solárních elektráren. Právě fotovoltaika tvoří letos přes polovinu všech podaných žádostí, následují tepelná čerpadla, která tvoří pětinu žádostí. Na zateplení domů připadá na 5 % dosud podaných žádostí.

ZkrotímeEnergie.cz

V úvodní fázi pomoci se informační kampaň zaměří především na posilování informovanosti o přínosech okamžitých úspor energie, jež mohou ušetřit až pětinu spotřeby domácností. To se projeví rychlým snížením výdajů v řádu tisíců až desetitisíců korun ročně. Souběžně bude kampaň informovat o možnostech systému dávek a zvýšeného příspěvku na bydlení, který pomůže lidem s platbami za vysoké účty za energie. „Cílem této spolupráce je rychle spustit systém energetického poradenství pro domácnosti. K dispozici budou pracovníci krajských Úřadů práce, kteří domácnostem od listopadu poradí s okamžitými úsporami nebo je nasměrují na odborné poradenství ohledně zateplování budov a využití energie z obnovitelných zdrojů. Počet odborných poradců budeme průběžně zvyšovat ve spolupráci s programy Státního fondu životního prostředí ČR či systémem Energetických konzultačních a informačních středisek,“ uvedl Martin Sedlák, zmocněnec ministra práce a sociálních věcí pro řešení energetické chudoby, který kampaň ZkrotímeEnergie.CZ koordinuje. V rámci spolupráce se do projektu začínají zapojovat také sociální pracovníci, kteří už nyní ve své každodenní praxi se svými klienty řeší ceny energií a radí jim, jak rychle omezit výdaje za energie. „Také těmto lidem už nyní začínáme nabízet informační servis v podobě praktických informací, letáků a konkrétních řešení, které mohou dále zprostředkovávat svým klientům například z řad seniorů,“ doplnil Marian Jurečka.

„Na podporu projektu se spouští nový informační portál ZkrotímeEnergie.cz, který přehledně provede domácnosti nejdostupnějšími řešeními a nasměruje je také na programy pomoci - ať už na Novou zelenou úsporám, které financuje renovace budov, nebo na programy Ministerstva práce a sociálních věcí, které pomohou nejohroženějším domácnostem zvládnout růst cen za energie. Budou samozřejmě k dispozici také plakáty, roll upy a brožury. Od listopadu pak počítáme se zahájením on-line workshopů,“ doplnil Martin Sedlák.

Kampaň zamíří také přímo mezi domácnosti do regionů. Pilotní lokalitou pro spuštění energetického poradenství se stane Opavsko. Státní fond životní prostředí ČR ve spolupráci s MAS Opavsko zde spustí komplexní informační servis o možnostech okamžitých úspor energie i nastartování přemýšlení nad dlouhodobými projekty pro výrobu domácí zelené energie.

“Společným cílem je 100% pokrytí ohrožených domácností informační podporou okamžitých opatření a nabídkou pomoci při realizaci investičních podpor. S identifikací domácností nejvíce ohrožených energetickou chudobou pomůže Místní akční skupina Opavsko (MAS) ve spolupráci s obcemi, úřady práce, sociálními službami (Charita Opava a Odry),” představuje pilotní projekt energetického poradenství Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR. “Ve spolupráci s místními energetickými poradci se zaměříme také na odstranění „bariér“ ve využívání dotačních prostředků v programu Nová zelená úsporám. Jde zejména o pomoc v orientaci v možných podporovaných oblastech, asistenci při elektronickém podání žádosti nebo o dohled nad realizací projektů,” dodává Petr Valdman.

„Víme, že Česko má dostupná řešení, která pomohou snížit náklady na energie během nejbližších let. Musíme jen správně nakombinovat zelenou energii a snížit spotřebu energií tak, aby se současně zachoval životní komfort. Tím následně snížíme i výdaje za elektřinu nebo teplo. Čím více lidí se do úspor energie a využití obnovitelných zdrojů zapojí, tím rychleji ceny energií klesnou, předem děkujeme za to, že pomáháte,“ uzavírá Marian Jurečka.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

21 October 2022

Tisková zpráva – Vedoucí rostlinolékařské autority Evropské unie se 17. až 19. října sešly v Praze na neformálním setkání v rámci českého předsednictví. Odborníci diskutovali o strategických tématech v oblasti ochrany zdraví rostlin, jako jsou škůdci a původci chorob. Hlavním tématem byla příprava pohotovostních plánů rychlé reakce v případě zavlečení prioritních karanténních škůdců a chorob rostlin do států Evropské unie.

„Na seznamu prioritních škodlivých organismů rostlin v Evropské unii je dvacet škůdců a původců chorob, které po svém zavlečení a rozšíření mohou působit devastující hospodářské škody na zemědělské a lesnické produkci. Mohou také významně ohrozit biodiverzitu a narušit životní prostředí. Sjednocená unijní preventivní opatření proti jejich zavlečení a rychlá účinná opatření při jejich případném prvním záchytu jsou zásadní pro jejich úspěšné vymýcení,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Mezi tyto škůdce patří např. háďátko borovicové, listokaz japonský nebo blýskavka kukuřičná a další, viz příloha. Několik z těchto nebezpečných škůdců a chorob se již na území Evropské unii vyskytlo, v České republice dosud nebyl jejich výskyt zjištěn. 

Dalšími důležitými tématy setkání byly analýza záchytů karanténních škůdců a původců chorob v EU a program auditů Evropské komise nad plněním rostlinolékařských požadavků ze strany třetích zemí při dovozu rostlin do EU. Rostlinolékařští odborníci diskutovali také o možnostech většího vlivu EU na fytosanitární dění v evropském a středozemním regionu.  Výsledky diskuzí z tohoto neformálního setkání budou využity při následných jednáních v pracovních skupinách Rady EU. 

Součástí setkání byla návštěva pěstitele sadby zelenin, hrnkovaných a záhonových květin ve středních Čechách. Zde odborníci probrali praktické otázky ochrany rostlin, včetně připojování rostlinolékařských pasů k dodávkám rostlin v rámci vnitřního trhu v EU. Účastníci si prohlédli skleníkové pěstební prostory a seznámili se se zásadami fytosanitární prevence, které jsou v podniku uplatňovány. 

„Kromě organizace a vedení neformálního jednání hlavních rostlinolékařských úředníků Evropské unie v Praze řídí náš fytosanitární tým v rámci českého předsednictví tři pracovní skupiny Rady Evropské unie. Tam aktuálně řeší zejména rozsah změn fytosanitární evropské legislativy v oblasti kontrol dovozu rostlin a systému rostlinolékařských pasů,“ uvedl ředitel ÚKZÚZ Daniel Jurečka.

Práce českého předsednictví se v oblasti zdraví rostlin týká také dalších témat, jako je např. otázka fytosanitární regulace námořních kontejnerů používaných k přepravě zboží po celém světě.

Jednání se zúčastnilo 41 vedoucích národních organizací ochrany rostlin členských států EU, zástupců Evropské komise a Generálního sekretariátu Rady. Setkání organizoval Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), který je národní organizací ochrany rostlin v České republice.

Ivana Kršková, tisková mluvčí ÚKZÚZ

20 October 2022

Kdy: 09. 11. 2022, 15:30-17:00,

Kde: Počernická 272/96, 108 00 Praha 10 – Malešice nebo ON-LINE

Workshop bude zaměřen na téma reformulací potravin ve vybraných oblastech. V rámci workshopu budete mít možnost dozvědět se novinky o aktuálním tématu reformulací potravin.


Přihlášení na e-mail Ing. Dana Gabrovská, Ph.D.: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Neváhejte a přijďte se dozvědět novinky o zajímavém tématu, které je aktuální v ČR i v Evropě!

Program naleznete zde.

20 October 2022

Kdy: 30. 11. 2022, 10:00-13:00
Kde: Počernická 272/96, 108 00 Praha 10 – Malešice

 

REGISTRACE: Workshop 2022, workshop je ZDARMA

Workshop bude zaměřen na téma olejů a jejich zpracování. Informační, vzdělávací výroční workshop pro odbornou a laickou veřejnost zaměřený na podporu konzumace tuzemských olejů zpracovaných metodou zastudena, i pro tepelné zpracování.

Program naleznete zde.

 

Projekt č. QK22010135 Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin je podpořen z „Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017-2025: ZEMĚ“

20 October 2022

Více firem bude moci žádat z programu podpory pro firmy na zvýšené náklady na zemní plyn a elektřinu v důsledku mimořádného růstu jejich cen, tzv. Dočasného rámce Evropské komise. Vláda schválila jeho aktualizaci, díky které se pomoc firmám rozšíří i na další sektory. Předpokládaná alokace programu je až 30 miliard korun. Výzvu vypíše ministerstvo v první polovině listopadu.

 

„Rozšířili jsme sektorové vymezení programu na všechny sektory hospodářství České republiky. Do nynějška to bylo jen na zemědělství, rybářství, lesnictví a zpracovatelský průmysl,“ říká ministr průmyslu a obchodu a dodává: „Dále vláda upřesnila a zlepšila podmínky pro zvláště energeticky náročné podniky, tedy podniky, u kterých náklady na energie přesáhnou 3 procenta hodnoty jejich obratu.“

Pokud obrat v rámci činností uvedených v příloze I tvoří více než 50 % celkového obratu podniku za rok 2021, uplatní se podpora na úrovni 70 % způsobilých nákladů (maximálně 80 % provozních ztrát podniku) na všechny činnosti podniku, nikoliv pouze na vymezené druhy činností, jak tomu bylo původně.

Větší částky podpory od 45 do 200 milionů korun budou moci při splnění dalších podmínek žádat energeticky náročné podniky. Do částky podpory 45 milionů korun tyto omezující podmínky, v souladu s Dočasným krizovým rámcem, platit nebudou.

Mezi sektory, které nebudou z tohoto programu podporovány, patří ty, u kterých se uvažuje o zavedení daně z neočekávaných zisků a podniky spadající do kategorie zákazníků se zastropovanými cenami elektřiny a plynu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) aktualizaci komunikuje s Evropskou komisí v rámci procesu prenotifikace, aby k jejímu kladnému rozhodnutí došlo co nejdříve a aby mohlo ministerstvo v první půlce listopadu vypsat výzvu s konkrétními parametry.

Na základě jiné části Dočasného krizového rámce MPO připravuje také program „EGAP Plus“, v jehož rámci bude Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) poskytovat záruky za nové individuální úvěry podnikatelským subjektům na provozní kapitál i investice. Na program je v letošním roce ve státním rozpočtu vyčleněna částka 500 milionů korun, která umožňuje vystavení záruk v objemu 6,25 miliard korun. Návrh novely zákona je v současné době v legislativním procesu.

Na pomoc větším firmám s energeticky náročným provozem je rovněž připravena kompenzace nepřímých nákladů na emisní povolenky. Na kompenzacích za rok 2021 by celkově mělo být vyplaceno 772 milionů korun. S touto podporou rovněž resort počítá i v příštím roce. Stát také od letošního října do konce příštího roku odpouští firmám a domácnostem poplatky za podporované zdroje energie.

Více informací nejen k energetice najdete na www.energiezamene.cz

Zdroj: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/vladni-pomoc-firmam-podle-docasneho-krizoveho-ramce-se-rozsiri-na-dalsi-sektory--270511/

20 October 2022
  • Výroční konference VÝBORU PRO UDRŽITELNOU A ETICKOU PRODUKCI s názvem CESTA POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SMĚREM K UDRŽITELNOSTI

    Datum konání: 10. listopadu 2022

    Místo konání: Národní zemědělské muzeum Praha, Kostelní 1300/44, Praha 7 - Letná

    Vložné: ZDARMA                                                                                           

    Začátek: 9:30 hodin

    Plánované ukončení akce: 15:30 hodin

  • Registrace na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  • Pozvánka v českém a anglickém jazyce, program v českém a anglickém jazyce

    Doprovodná akce v rámci předsednictví ČR v Radě EU.

           Děkujeme všem firmám, které sponzorsky vypomohly finanční částkou, věcným darem nebo jinou formou podpory:

           Philip Morris ČR a.s.

           Mattoni 1873

           Nestlé Česko

           Coca-Cola Czech Republic

           Danone

20 October 2022

Ačkoliv se to podle aktuálního počasí možná nezdá, zima se blíží. S tímto ročním obdobím je v českých zemích spojen tradičně zvyk domácích porážek čili zabíjaček. Pro ně platí výjimka ze zákona a takto poražená zvířata nemusí projít veterinární prohlídkou. Maso z takto poraženého prasete je však určeno pouze pro omezený okruh spotřebitelů (domácnost chovatele a osoby blízké). Rozhodně není možné maso z doma poražených zvířat veřejně nabízet a prodávat. Přesto se v rámci svého dozoru inspektoři Státní veterinární správy (SVS) čas od času setkají s případy, kdy prodejce porušuje zákon, jako například aktuálně na farmářském trhu v Brně.

Jeden z tamních prodejců zde nabízel k prodeji zabíjačkovou polévku oblíbenou pod slangovým názvem „prdelačka“. Surovina k její výrobě pocházela právě z domácí zabíjačky. Veterinární inspektoři nabízenou polévku na místě znehodnotili a zakázali ji stánkaři dále prodávat. Zároveň mu bude uložena pokuta v řádu jednotek tisíc korun (kromě prodeje produktu z domácí porážky navíc výroba této potraviny probíhala bez povinné registrace výrobny u krajské veterinární správy). Zákon jasně stanovuje povinnost porazit jatečná zvířata na jatkách, pokud jsou maso a orgány dále uváděny na trh. Jatka jsou schválená zařízení, která jsou pod veterinárním dozorem. 

Výjimku tvoří právě pouze domácí porážky (zabíjačky). Maso a orgány prasat poražených v hospodářství chovatele, jsou však určeny pouze pro spotřebu úzkého okruhu spotřebitelů definovaného zákonem (osoby blízké).

Právě z důvodu takto úzkého a legislativou omezeného okruhu spotřebitelů, kdy chovatel v podstatě bere případná rizika spojená s podáním potraviny své rodině ‚na sebe‘, je možné konzumovat maso a orgány prasete, které nebylo veterinárně prohlédnuto,“ uvedl ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví SVS Jan Váňa.

Česká legislativa dlouhodobě (desítky let) nepovoluje ani nic takového, jako je „veřejná zabíjačka“. S ohledem na zvíře, které má být poraženo šetrně a v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání, by nemělo jít o žádné „divadlo“.  Veřejnou akci (např. pod názvem zabíjačkové hody, či jiným podobným názvem) lze uspořádat, ale pouze za té podmínky, že se prase nechá porazit ve schváleném zařízení (jatkách), kde je veterinárně prohlédnuto a rozbouráno. Lidem je možno následně zabíjačkové pochoutky nabídnout a je jedno, zda zdarma či za úplatu, v rámci veřejného stravování či stánku. Samozřejmě za předpokladu, že jsou splněna veškerá, zejména hygienická pravidla.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS

20 October 2022

Klatovy 19. října (ČTK) - Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy rybníků v Plzeňském kraji. Budou lovit každý den až do 25. listopadu. Čtyři firemní střediska by měla ve 147 rybnících odlovit téměř 600 tun kaprů a do 50 tun vedlejších ryb. ČTK to dnes řekl Václav Voráček, ředitel Klatovského rybářství, které hospodaří na 390 rybnících s plochou 2000 hektarů. Ryby jsou kvalitní, produkce by měla být podobná jako v minulých letech. Ceny vánočních kaprů se kvůli výraznému růstu cen krmného obilí a nafty zvýší meziročně zhruba o desetinu.

"Zatím přicházejí na řadu menší rybníky," uvedl Voráček. První velký bude Hnačov na Klatovsku se 70 hektary, který se bude lovit po dvou letech po velké opravě 26. října a výlov zřejmě potrvá dva dny. "Je tam nové výpustní zařízení, loviště i kádiště, takže jsme si tam nechali rezervu, abychom to stihli," řekl. Největší vodní plocha v západních Čechách, rybník Kovčín se 106 hektary, také na Klatovsku, přijde na řadu 8. a 9. listopadu. Klatovští rybáři letos neplánují na větších rybnících žádné akce typu poutí. "Samozřejmě pokud lidé na větší rybníky přijdou, mohou si ryby koupit. Pokud dorazí děti ze školek a škol z okolí, tak jim tam něco ukážeme a vysvětlíme," řekl Voráček.

Druhý největší producent ryb v ČR plánuje, že vyloví, stejně jako v minulých letech, téměř 600 tun kaprů. "Přírůstky ale nebyly takové. Voda někde byla, jinde ne. A pak do toho vlétly vysoké ceny krmení. Krmili jsme, ale museli jsme najet trochu úsporný režim," uvedl ředitel. Ceny obilí se z předloňské i loňské úrovně zvýšily na dvojnásobek, nafta zdražila o desítky procent. Navíc růst cen pokračuje.

Kvalita ryb i jejich zdravotní stav jsou podle Voráčka velmi dobré, váha je trochu nižší. "Kaprů na vánoční trh zajistíme dostatek," uvedl. Podnik bude prodávat své kapry v 80 stáncích v Plzeňském, ale i v Praze a na sádkách. Ředitel nedokázal odhadnout, zda bude letos po výrazném zdražování vepřového i hovězího masa větší zájem o české sladkovodní ryby, záležet bude na tom, kolik budou muset lidé vydat od ledna za energie.

Loňská cena "klatovského" kapra, která se při vánočním prodeji na stáncích pohybovala kolem 120 Kč/kg, se meziročně zvýší asi o deset procent. "Uvidí se také podle toho, jak sloví a jaké ceny budou mít ostatní," řekl Voráček. Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, už oznámilo, že očekává, že kapr bude při vánočním prodeji u stánků stát 130 až 140 Kč/kg.

Ceny ryb na export, kam jde zhruba polovina kaprů z podzimních výlovů, se podle Voráčka zvýší víc. Firma vyváží nejvíc do Německa, ale také do Francie, Rakouska i do Polska, které objednává větší ryby než ostatní země. Všechny tyto státy zatím letos hlásí mírně nižší produkci.

Klatovské rybářství loni vyprodukovalo asi 1100 tun ryb, z toho zhruba 800 tun kaprů a 200 tun lososovitých ryb.

Václav Prokš kš

20 October 2022
Informace o výzkumu probíhajícím na Mendelově univerzitě v Brně.

 

Kompostování gastroodpadu je složitý proces, který ne vždy končí úspěchem. Zbytky jídla obsahují velké množství olejů, soli nebo koření. Vznikají tak kyselé šťávy, které mají negativní dopad na počáteční fázi kompostování a mohou dokonce celý proces zastavit. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se zaměřili na to, jak těmto problémům předejít. Zjistili, že pomoci mohou přirozeně se vyskytující bakterie – laktobacily.

„V momentu, kdy dáme do kompostéru gastroodpad, vypustí velké množství vody, takzvané kompostovací šťávy. Ta je kyselá a obsahuje plno tuků, vitamínů i minerálů. Taková šťáva inhibuje mikrobiální průběh čili nám zastaví kompostovací proces,“ vysvětlila Ester Kovaříková z Ústavu chemie a biochemie AF MENDELU.

Vědci se proto rozhodli otestovat, zda by kompostovací proces nemohlo pozitivně ovlivnit zapojení vybraných mikroorganismů, které by dokázaly navodit správný mikrobiální průběh. „Pracovala jsem hlavně se dvěma skupinami mikroorganismů, které mají metabolický potenciál vstoupit do kompostovacího procesu. Jako nejlépe hodnocené mi vyšly laktobacily, přirozeně se vyskytující bakterie,“ řekla Kovaříková.

Laktobacily se běžně používají například při léčbě neprůchodnosti trávicího ústrojí, jejich využití tedy nepředstavuje biologické riziko. „Zjistili jsme, že tento typ bakterií dokáže odolat kompostovací šťávě, navíc má poměrně vysokou schopnost přežití,“ upřesnila Kovaříková s tím, že vědci už také začali laktobacily kultivovat, tedy zvykat na to, že budou v kompostovací šťávě působit.

Cílem odborníků je získat cestou využití mikroorganismů kvalitní a stabilní kompost. „Problém je nejenom to, že plýtváme potravinami, ale že také vůbec nenavracíme půdě to, co nám dává. Byla bych ráda, kdybych na konci projektu zjistila, že dokážu vyprodukovat stabilní humusovou látku, která odpovídá českým legislativním normám. A že to bude výživná směs, kterou člověk bez výčitek může vrátit zpět do půdy a uzavře tak pomyslný kruh cirkulární ekonomie,“ řekla Kovaříková.

Podle průzkumů se v Česku každoročně vyprodukuje téměř devět milionů tun už vytřízených potravin, které by mohly být zkompostovány. V případě, že by se z nich vytvořilo čisté organické hnojivo, a to se přepočítalo na cenu syntetických hnojiv, pohybujeme se okolo částky tři až pět miliard korun.

Ne všechny v současnosti dostupné komerční kompostéry ale stabilní humusovou látku produkují. Některé komposty mohou být dokonce až fytotoxické, což znamená, že potenciálně škodí nejen pěstovaným plodinám, ale i samotné půdě. „Když kompostujeme gastroodpad, je to proces i na tři měsíce. Výrobci takzvaných hybridních zařízení deklarují, že je možné výsledku dosáhnout za 24 hodin. Což ale nejde. Komposty, které se vyprodukují z takových zařízení, jsou velmi kyselé, mají nízké pH, špatný poměr dusíku, uhlíku a ve finále půdě škodí,“ upozornila vědkyně.

Řešení v podobě laktobacilů by mohlo být vhodné pro zpracování gastroodpadu v rámci veřejného sektoru, měst, menších iniciativ i samotných domácností. „Komerčně bychom cílili na zařízení s delší dobou zpracování. Finančně by to mělo být dobře dostupné, protože se opravdu nejedná o jakkoli modifikované mikroorganismy,“ dodala Kovaříková. Zatím vědci laktobacily testovali v menších kompostovacích boxech umístěných v termostatu, ve kterých jsou během několika dnů schopní zjistit, jak se bakteriím daří a jestli se kompost začal správně rozkládat.

V létě pak čeká výzkumníky celý tříměsíční kompostovací proces, při kterém si ověří dosavadní zjištění. Zbytky jídla pro experimenty odebírají vědci z menzy Mendelovy univerzity, ale také z několika brněnských domovů pro seniory, se kterými spolupracují. Za dobu konání projektu takto zpracovali přes tři sta kilogramů gastroodpadu. Na výzkumu spolupracují s Ústavem aplikované a krajinné ekologie AF MENDELU, Masarykovou univerzitou a komerčními partnery.

Kontakt pro bližší informace: Ing. Ester Kovaříková, +420 731 484 628, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., Ústav chemie a biochemie AF MENDELU


Zdroj: MENDELU

19 October 2022

Mezinárodní studentská soutěž ReThink Waste Challenge

Nizozemská univerzita Wageningen University & Research vyhlašuje další ročník studentské soutěže v oblasti cirkulární ekonomiky založené na biotechnologiích s výzvou ReThink Waste Challenge.

Během šesti měsíců studenti vyvíjejí a následně prezentují inovativní a udržitelný podnikatelský záměr nebo prototyp pro prevenci, snížení, opětovné využití, recyklaci nebo obnovu toků biomasy. Správným projektem může být nové využití bioodpadu jako materiálu k výrobě, nová technologie pro extrakci cenného produktu ze zbytků biomasy, efektivnější výrobní proces nebo služba, které povedou ke snižování množství odpadů.

Součástí účasti je podpora poradců z akademické i soukromé sféry a účast na různých workshopech.

Od ledna do června 2023 bude váš tým s podporou špičkových odborníků pracovat na tom, abyste svůj nápad dovedli k reálné obchodní nabídce, kterou budete prezentovat porotě a potencionálním investorům.

Máte zajímavý nápad? Neváhejte s přihlášením Vašeho týmu, registrace do soutěže je možná do 1. 1. 2023. Cílem je komplexní řešení, tým by měl tedy pokrývat různé oblasti odbornosti od technických po sociální a ekonomické. Výzva je určena všem studentům bakalářského, magisterského a PhD studia.

Účast ve výzvě může podpořit vaši budoucí kariéru a může být prvním krokem k vlastnímu start-upu.

Chcete vědět víc o výzvě a tématu cirkulární ekonomiky? Zaregistrujte se prostřednictvím rethinkwaste.nl a připojte se dne 19. 10. 2022 k 4TU Circular Economy Roadshow.

Ceny pro výherce soutěže ReThink Waste Chalenge:

  1. místo €6.000,-
  2. místo €3.000,-
  3. místo €1.500,-

Video https://youtu.be/F_Ikhok2IcI

Leták k výzvě