Špekáčky na ohni chutnají jako prázdniny u babičky, jejich opékání je každoroční rituál, bez kterého si u nás léto dovede představit málokdo. Jak vybrat ty nejlepší a co s nimi, když nevyjde počasí nebo pár kousků zbude?
Abyste si na špekáčcích opravdu pochutnali, věnujte jim pozornost už při výběru. Na pultech obchodů najdete různé buřty, vuřty a jiné uzeniny určené k opékání – nenechte se zmást názvem: jedině špekáčky mají složení garantované vyhláškou a představují záruku určité kvality.
Jak poznat dobrý špekáček?
Podle normy musí špekáček obsahovat minimálně 40 % masa (může být vepřové, hovězí i telecí a nesmí být oddělené strojem) a nejvýše 45 % tuku, ale kvalitnější výrobky mívají poměr ještě příznivější: obsahují obvykle 70–80 % masa a kolem 20 % tuku. Na řezu jsou pak viditelné kostičky špeku, podle kterých dostaly špekáčky své jméno. Dobrým vodítkem při výběru je i označení „Vyrobeno podle české cechovní normy“.