Lisabon 7. září (ČTK) - Portugalsko prodlouží nulovou sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny do konce letošního roku. Podle agentury Reuters to ve středu oznámil portugalský premiér António Costa. Portugalsko snížilo DPH ze šesti procent na nulu u 46 položek potravin, včetně mléka, chleba, rýže, rajčat a některých druhů masa a ryb. Vláda opatření zavedla v dubnu, aby lidem pomohla v době rostoucích cen. Opatření mělo původně zůstat v platnosti do konce října.

"Opatření přispělo ke snížení cen. Chceme pomoci udržet nižší ceny základních potravin, abychom pomohli portugalským rodinám," řekl premiér Costa. Dodal, že podle největší portugalské asociace na ochranu spotřebitelů Deco ceny základních potravin v daném koši klesly od dubna do srpna téměř o osm procent.

Inflace v Portugalsku podobně jako v dalších evropských zemích už klesá. Po vrcholu 10,1 procenta loni v říjnu, kdy byla nejvyšší za 30 let, se letos v srpnu snížila na 3,7 procenta.

Prodloužení nulové sazby daně z přidané hodnoty u některých základních potravin do konce roku letos oznámilo také Polsko nebo Španělsko. Sousední země Česka ji zavedla loni v únoru, Španělsko letos v lednu.

Zdroj: ČTK