26 October 2024
Máslová bublina“, kterou zažíváme v posledních měsících, se bude nejspíš ještě dál nafukovat. Podle nejnovějších dat statistiků stojí kilogram másla už průměrných 275,06 koruny, tedy asi 68,8 koruny za „čtvrtinku“. Oproti září to znamená zdražení o 11,2 procenta a ve srovnání s loňskem dokonce o 34,04 procenta. Výjimkou na cenovkách supermarketů však nejsou ceny okolo 80 korun za běžnou čtvrtkilovou kostku.
 
Mléko je přitom o deset haléřů levnější než loni – aktuálně se prodává za průměrných 25,54 koruny. Co je tedy důvodem, že lidé platí více? Potravinářská komora ČR to přičítá zejména počasí. „Oproti loňsku bylo léto extrémně teplé a dojnice ještě v září produkovaly méně mléka. Mlékárny proto potřebují více mléka, aby vyrobily stejné množství smetany, z níž se například vyrábí máslo,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Podle zpracovatelů je ovšem pokles tučnosti mléka v Česku dlouhodobý a souvisí se změnou struktury stáda a šlechtěním dojnic na vysokou dojivost, ale nižší obsahové složky. Zjednodušeně řečeno, mohou za to chovatelé, kteří stále více dávají přednost produktivnějším kravám holštýnského plemene oproti klasickému českému strakatému skotu.
 
Více ve víkendovém vydání MFD
25 October 2024

Za neustávajícím zdražováním másla, jehož průměrná cena už míří k 70 korunám, stojí podle Potravinářské komory zvýšené marže obchodů. Ekonomové přitom zdůrazňují faktory jako méně tuku v mléce, růst mezd, kurz koruny či typické zdražování potravin v závěru roku.

Klasická čtvrtkilová kostka másla v říjnu vyšplhala v průměru na 68,80 koruny, proti loňsku je tedy dražší o víc než třetinu.

Potravinářská komora ČR uvedla, že do cen másla se promítly letošní teplé počasí, kvůli kterému dojnice produkovaly méně mléka, nedostatek mléčného tuku, ale také rostoucí cena práce.

Komora nicméně upozornila také na zvýšenou obchodní přirážku. Podle statistiků producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,80 koruny za kilogram. Obchodní řetězce ovšem, na rozdíl od výrobců, navýšily svou obchodní přirážku na 26,93 koruny za kilogram, uvedli potravináři.

„To téměř působí dojmem, že obchodníci stloukají smetanu ještě na regálech obchodů,“ komentoval mluvčí komory Marek Zemánek.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza nicméně výpočet potravinářů označil za nepřesný, protože dodavatelské ceny statistici udávají bez DPH a navíc vedle čtvrtek másla pro obchody v nich figurují i velká průmyslová balení pro cukrárny a pekárny. Podle jeho propočtů je marže na čtvrtce másla zhruba jen 2,30 Kč.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-proc-je-v-cesku-drahe-maslo-tady-je-prehled-vymluv-40494469

25 October 2024

Současné zdražování másla odpovídá rostoucím cenám mléčné suroviny a zvyšující se spotřebitelské poptávce, předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček ho považuje za reálné a opodstatněné.

Obchodní řetězce podle mluvčího Potravinářské komory Marka Zemánka ale také zvýšily své marže u másla, což prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza odmítl. Někteří prodejci potravin se k tématu pro ČTK nechtěli vyjádřit a odkázali na prohlášení Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Více zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/zdrazovani-masla-odpovida-vyvoji-na-trhu/r~342cda1692bc11efb689ac1f6b220ee8/

25 October 2024

Na levné maso český zákazník slyší, a tak ho obchodní řetězce prodávají za ceny, které jsou kvůli obřím slevám pod náklady. Právě kvůli akcím je maso dokonce levnější než před pěti lety. Zákazník je nadšený, malé specializované prodejny už méně.

„Stále se to děje a není to jen o mase. Týká se to i másla či vajíček. Tohle je zboží, které naláká lidi do obchodů,“ říká v pořadu Inside Talks Karel Pilčík s tím, že taková cenová politika má negativní dopad na menší obchodníky. A specializované prodejny krachují.

Celý rozhovor si můžete pustit zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-kvuli-planum-eu-muze-hovezi-koncit-v-kafileriich-varuje-pilcik-263176

24 October 2024

Máslo dál zdražuje. Od začátku roku jeho cena vzrostla o třetinu a podle předběžného šetření statistiků už v některých obchodech stojí 250 gramů skoro sedmdesát korun. Komplikace to může způsobit nejen domácnostem, ale také pekařstvím a cukrářstvím. Ceny rostou i u dalších mléčných výrobků.

Proč prudké zdražování?

Výrobci potravin a obchodníci se ale neshodnou na tom, proč k tak prudkému zdražování dochází.

Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek vidí důvody v nedostatku mléčného tuku na českém, potažmo evropském trhu, zvyšujících se nákladech výrobců, ale také v obchodních přirážkách řetězců. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza zase tvrdí, že „čeští producenti se čím dál častěji snaží využít situaci a zkouší velmi výrazně navyšovat ceny“.

Zemánek upozornil na to, že ze statistik vyplývá, že obchodníci zdražili o třicet korun, zatímco výrobci jen o patnáct korun. Prouza však připomněl, že statistický úřad nezohledňuje různé cenové akce. „Pokud obchodníci prodávají máslo za 49 korun, znamená to, že prodávají se ztrátou,“ podotkl.

Na takovou cenu se však zákazníci často dostanou jen za určitých podmínek, třeba s aplikací nebo věrnostní kartou.

Více na webu ČT: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/maslo-za-skoro-sedmdesat-korun-dopada-to-i-na-pekarny-a-cukrarny-354709

24 October 2024

Podzimní „máselnou krizi“, která před koncem roku často přichází, prožívají letos spotřebitelé obzvlášť těžce. Podle předsedy představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka jsou ale vysoké ceny másla nyní namístě. Nabídku másla snižuje menší obsah tuku v mléce dojnic v letních měsících, naopak po něm výrazně roste poptávka. „Pokud je máslo v akcích výrazně levnější, může jít o starší výrobky po zmrazení,“ uvedl v rozhovoru pro Deník.

Více zde: https://www.denik.cz/ekonomika/drahe-maslo-cesko-cena-zdrazeni-sef-mlekaru-jiri-kopacek.html

24 October 2024
Ocenění i kritiku schytává připravovaná novela zákona o obalech, kterou schválila vláda. Zatímco zástupci výrobců nápojů zdůrazňují, že podobný systém se v zahraničí osvědčil a ceny nezvedl, podle svazu obchodu povede ke zdražování. Protichůdné jsou postoje i pokud dojde na okolní náklady: na jednu stranu se může Česku snížit platbu Evropské unii za nerecyklované plasty, na druhou stranu se města bojí znehodnocení investic do současné recyklační infrastruktury.
 
„V žádné zemi, kde se systém zálohování zaváděl, a už je jich šestnáct, nevedl k zvýšení cen. Nebude to tedy tak ani v České republice,“ říká Michal Dyttert, prezident Svazu výrobců nealkoholických nápojů, na dotaz, zda novela povede ke zdražení nápojů. „Komora odmítá tvrzení, že by zálohování PET lahví vedlo ke zdražení potravin. Jde o ničím nepodloženou spekulaci,“ souhlasí také Marek Zemánek, tiskový mluvčí Potravinářské komory ČR.
 
24 October 2024

Tváří se jako dva rozdílné produkty, jsou prodávány za podstatně jiné ceny, ale mají stejné složení, výživové údaje i výrobce. Některé obaly produktů privátních značek supermarketů skrývají stejný obsah jako dražší, značkové výrobky, tvrdí Mlékárna Valašské Meziříčí i Potravinářská komora ČR.

Na znevýhodňování značkových výrobků poukazují potravináři. „Privátní značky se stále více prezentují jako značkové výrobky, které řetězce nabízejí za trvale nízkou cenu. Ve skutečnosti jimi ale svým způsobem diskriminují tradiční značkové produkty. Dávají na ně větší přirážku a zvýhodňují tak své privátní značky,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek. „Složení obou výrobků je přitom ve většině případů zcela totožné,“ poznamenal.
 
Své privátní značky navíc markety často umisťují na prodejnách na výhodnější pozice. „Pro řadu výrobců to má existenční rovinu. Buď vyrobí a dodají to, co řetězec chce, nebo je supermarkety vyřadí,“ dodal Zemánek. „Od mnoha našich členů víme, že některé řetězce snižují objednávky nebo podmiňují odběr značkových výrobků ve prospěch privátních značek. K tomu obchody požadavky často mění a diktují si, jak má vypadat obal, složení a zejména cena výrobku. Dá se tedy říct, že řetězce svými požadavky určují kvalitu potravin,“ uzavřel.
 
Celý text najdete v dnešním deníku Právo
24 October 2024
Přestože se náklady na produkci zemědělských surovin i výrobu potravin v poslední době opticky stabilizovaly, neznamená to, že stabilní, nebo dokonce nižší, budou také spotřebitelské ceny.

Důvodů je celá řada, mimo jiné stálý růst ceny lidské práce. Předpokládat lze také, že se do cen potravin, respektive do cen zemědělských surovin, bude stále více promítat (ne)přízeň počasí, kterého si mimochodem naše země „užila“ v letošním roce více než v minulosti. Navíc prognóza vývoje počasí v následujících letech příliš optimismu nevzbuzuje.

Na první pohled neviditelným faktorem ovlivňujícím spotřebitelské ceny potravin je také rostoucí byrokracie a povinnosti, které musí jejich výrobci plnit. Drtivá většina povinností přitom souvisí se snahou EU lépe chránit životní prostředí, a nejsou tedy „výmyslem“ tuzemských úředníků. ČR, stejně jako další země EU, je ale splnit musí.

Jak již před časem upozornila Potravinářská komora ČR (PK ČR), potravináři budou například muset povinně poskytovat údaje o své uhlíkové stopě, byť k tomu zatím ještě nejsou zpracovány takzvané harmonizované požadavky. Na nich se ale v současné době usilovně pracuje, protože zejména na větší výrobce potravin čeká tato povinnost již v příštím roce. V budoucnu by také měli povinně snižovat míru potravinářského odpadu, ačkoli v tomto sektoru tento odpad téměř nevzniká. Tím to ale nekončí.

„Podle směrnice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) budou muset podniky zveřejňovat informace zaměřené na zlepšení postupů udržitelnosti. Podle další směrnice CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) budou muset firmy aktivně řídit svůj dopad na lidská práva a životní prostředí, a to prostřednictvím náležité péče ve svých provozech a dodavatelských řetězcích.

Velké podniky budou mít ještě povinnost zavést strategický transformační plán ke zmírňování klimatické změny. Ten má být kompatibilní s přechodem na udržitelné hospodaření a s cílem omezit globální oteplování, a také s dosažením uhlíkové neutrality do roku 2050. Podle dalšího nařízení budou také firmy muset dokazovat, že při výrobě a v rámci svých dodavatelských řetězců nevyužívají nucenou práci,“ uvádí PK ČR.
 
Více najdete v týdeníku Květy (43/2024)
23 October 2024

Zbývají dva měsíce do Vánoc a hospodyňky, které chystají těsta na domácí cukroví z poctivého másla, se začínají děsit jeho stále stoupající ceny. Čtvrtkilové balení se momentálně blíží k sedmdesáti korunám, v některých obchodech už do této cifry chybí jen deset haléřů. Za hubičku už není ani v sousedním Polsku. Podívejte se na aktuální ceny.

Potravinářská komora ČR uvedla, že do cen másla se promítá teplé počasí, kvůli kterému dojnice produkují méně mléka, nedostatek mléčného tuku na evropském, ale i světovém trhu, což zvyšuje ceny másla, ale také rostoucí cena lidské práce, kterou musí výrobci promítat do cen výrobků. Cena mléka neroste tolik jako u másla, protože do mléka se spotřebuje méně tuku.

Komora nicméně upozorňuje také na zvýšenou obchodní přirážku u másla. Cena, za které máslo prodávali výrobci v září do obchodní sítě, byla podle komory 192,35 koruny za kilogram, v obchodech stálo máslo 225,93 koruny i s DPH. Rozdíl činí zhruba 33 korun, přičemž producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,8 koruny. „Hlavní příčinu prudkého nárůstu cen másla je nutné hledat především na straně obchodních řetězců,“ řekl mluvčí komory Marek Zemánek.

Celý článek tady: https://www.denik.cz/ekonomika/zaostreno-na-maslo-ceny-zdrazeni-obchody-cechy-polsko.html

23 October 2024

Máslo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) dále zdražuje. Tento měsíc stojí 275,06 koruny za kilogram, tedy asi 68,8 koruny za běžnou kostku o 250 gramech. Proti září se cena zvýšila o 11,2 procenta, ve srovnání s loňskem o 34,04 procenta. Letošního maxima dosáhly i ceny mléka, eidamu a vajec. Naopak bílý jogurt, který stál v září nejvíc od začátku roku, meziměsíčně zlevnil o 9,7 procenta na 10,52 koruny za 150gramový kelímek.

Potravinářská komora ČR uvedla, že do cen másla se promítá teplé počasí, kvůli kterému dojnice produkují méně mléka, nedostatek mléčného tuku na evropském, ale i světovém trhu, což zvyšuje ceny másla, ale také rostoucí cena lidské práce, kterou musí výrobci promítat do cen výrobků. Cena mléka neroste tolik jako u másla, protože do mléka se spotřebuje méně tuku, dodali potravináři.

Potravinářská komora: Hlavní příčina na straně řetězců

„Na cenu másla má mimo jiné vliv také pomalu rostoucí cena mléka od zemědělců. Zpracovatelé mají tedy vyšší náklad na surovinu. Je nutné dodat, že rozkolísané ceny jsou u mléka standard. Podle statistiků producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,8 Kč/kg. Jejich důvody jsou oprávněné. Obchodní řetězce ovšem, na rozdíl od výrobců, z měsíce na měsíc navýšily svou obchodní přirážku u másla, která vychází po odečtení DPH na 26,93 Kč/kg. To téměř působí dojmem, že obchodníci stloukávají smetanu ještě na regálech obchodů. Z uvedených čísel jasně vyplývá, že hlavní příčinu prudkého nárůstu cen másla je nutné hledat především na straně obchodních řetězců,“ podotkl mluvčí Zemánek.

Další podrobnosti najdete na webu Blesku: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/797794/maslo-dal-zdrazuje-co-stoji-za-prudkym-narustem-ceny-podrazily-i-jablka-ci-eidam.html

23 October 2024

Evropští poslanci schválili zrychlené projednání návrhu na odklad platnosti unijního nařízení o odlesňování. Posunutí platnosti o jeden rok navrhuje Evropská komise (EK). Aby se tak stalo, musí návrh schválit i europoslanci, jinak by velká část normy začala platit podle původně stanoveného termínu na konci letošního roku. O velmi sporné směrnici jsme psali také zde či zde.

Už v srpnu přišla s ostrou kritikou evropských regulací prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Vyzvala vládu, aby se více angažovala v ochraně českých výrobců potravin, a především živočišné výroby.

Večeřová zdůraznila, že současné prostředí, které je formováno především nařízením Evropské unie, ohrožuje rozvoj potravinářství v Česku. „Aby se mohli potravináři rozvíjet a zásobovat spotřebitele kvalitními výrobky s nižším obsahem cukru, tuku a naopak vyšším obsahem vlákniny, potřebují stabilní a předvídatelné prostředí pro podnikání. Bohužel je tu trošku problém s Bruselem, proto jsem chtěla apelovat na vládu České republiky, aby se proti těm bruselským nesmyslným předpisům ohradila,“ uvedla.

Celý článek zde: https://www.echo24.cz/a/Hrtve/zpravy-eu-narizeni-odlesnovani-brusel-zdrazovani-potravon

23 October 2024

Sleva, nebo zdražení? Falešnými slevami s velmi rozkolísanými cenami a matením pojmů supermarkety s miliardovými zisky rozhodně nešetří. Oslovení politici se sice shodují na tom, že s tím je potřeba něco dělat, ale změny zákona nikdo nechystá. A pokuty od inspekce řetězce moc nebolí.

Často se stává, že prezentované slevy nejsou skutečnými cenovými výhodami, ale spíše porovnáním s předchozí cenou,“ připustila mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Miluše Trefancová.

„Od počátku jsme ale zástupce podnikatelů upozorňovali, že procentní vyjádření slevy musí být vztaženo k nejnižší ceně, za kterou byl výrobek prodáván po dobu třiceti dní před zlevněním. To nedávno potvrdil i Evropský soudní dvůr,“ dodala.

Situace je ale složitější. Řetězce ustanovení o slevě obcházejí. Zdejší obchody jsou zaplavené poutači na akce a hlavně barevnými cenovkami, jež se jako slevové tváří, ale bližší pohled na ceny někdy ukáže i pravý opak. Přitom nezřídka na cedulce chybí samotné označení: Sleva. Prodejce se pak neohlíží na zákon, který stanovuje pravidlo o nejnižší ceně za posledních třicet dní.

Celý článek k dispozici zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-slevova-dzungle-nikdo-uz-nevi-co-kolik-stoji-stat-to-neresi-40493199

 

23 October 2024

Nařízení Evropské unie, které má zabránit odlesňování planety, zdraží potraviny, varují zpracovatelé zemědělských komodit. Nedávný vývoj naznačil, že by mohli mít pravdu. Na konci září Evropská komise uváděla, že nařízení začne platit od začátku příštího roku.

Jak upozornil Vladimír Mráz ml. ze společnosti Agro Mráz, cena sóji na světových burzách v reakci na zprávu o blížícím se začátku platnosti obávaného nařízení výrazně poskočila nahoru. Poté, co Komise na začátku října oznámila odsunutí termínů na rok 2026, cena zase klesla.

Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka se sójové výrobky doporučují jako jeden z perspektivních rostlinných zdrojů bílkovin. Zároveň ale varuje, že pro některé malé děti může jít o silný alergen.

„Pro dospělé představuje určité riziko přítomnost fytoestrogenů, které při větší konzumaci mohou narušit hormonální rovnováhu a například u mužů redukovat tvorbu testosteronu,“ dodal Zemánek.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-pestovani-soja-eu-bilkoviny.A241022_180424_ekonomika_drh

21 October 2024

Vánoce se rychle blíží. Listopad je za dveřmi, děti už pomalu sepisují seznamy dárků a rodiče počítají, na kolik je to všechno vyjde. Zadarmo to nebude, letos si připlatíme. Nebude to ale za dárky, nejvíce se nám zřejmě prodraží pečení cukroví a příprava štědrovečerní večeře.

Dramatický nárůst, a to až o desítky procent, bude u cen surovin na pečení cukroví. Zdražuje hlavně máslo a čokoláda. Za kilo cukroví zaplatíme i přes tisíc korun. „Máslo je drahé. Je to tím, že je nedostatek tuku v mléce, což je způsobeno letní sezónou, kdy byla extrémní vedra. A kráva není stroj,“ vysvětlila ve vysílání CNN Prima NEWS prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/jak-drahe-budou-letosni-vanoce-nejvice-se-zrejme-prodrazi-svatecni-vecere-a-cukrovi-451174

21 October 2024

Online setkání pro firmy se zájmem o nové výzvy a trendy v oblasti potravinářského obalového materiálu!

Pondělí 4. listopadu ve 14:30:

V rámci projektu #D4PACK, financovaného z programu Interreg CENTRAL EUROPE, pořádá partner Innoskart Digital Cluster závěrečné setkání po sérii rozhovorů s malými a středními potravinářskými podniky. Akce se uskuteční přes MS Teams a představí výsledky výzkumu.

Na setkání vystoupí Valentina Bottega, projektová manažerka D4PACK, Zsolt Keresztúri, manažer clustru Innoskart Digital Cluster, a zástupci zapojených potravinářských podniků, kteří se podělí o své zkušenosti a osvědčené postupy v oblasti inovativních řešení obalů pro potraviny.

Pro více informací kontaktujte: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Účast na akci je zdarma, je však nutná registrace.

Odkaz na registraci

21 October 2024
Potravináři se obávají zdražení potravin kvůli přibývajícím evropským regulacím, která jsou zaměřena na zmírňování klimatické změny. Nová opatření podle nich totiž zvýší administrativu i náklady na produkci potravin. Informoval o tom tiskový mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Komora kritizuje i netransparentnost, s jakou Evropská komise vypracovala možné dopady na podniky a domácnosti. Firmy nově budou muset plnit třeba směrnici CSRD, která ukládá povinnost poskytovat údaje o uhlíkové stopě, a přibude i směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti, jež má vést k jejich větší odpovědnosti, prosazování lidských práv a ochrany životního prostředí.

„Už dnes má Evropa dražší potraviny, než je tomu ve zbytku světa. A ještě je vlivem nesmyslných opatření budeme muset zdražovat. Obavy z dopadů zelené transformace jsou na místě. V klimatické politice bychom měli používat zdravý rozum,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Komora je přesvědčena, že navrhovaná opatření nebudou mít téměř žádné pozitivní dopady. Produkce skleníkových plynů spojených s výrobou potravin se podle ní jen přesune do zemí mimo EU a dopady na klima budou naopak horší.

Více čtěte v Zemědělci (43/2024)
21 October 2024

Potravinářská komora ČR vás srdečně zve na odborné semináře, které se uskuteční během listopadu...


Řízení alergenů při distribuci a prodeji nebalených potravin

KDY: 12. listopadu 2024

Místo: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice

Přednášející: Naděžda Kulišťáková Cahlíková

On-line přihláška zde.


Bezplatný odborný workshop 2024 Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin

KDY: 13. listopadu 2024

Místo: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice

On-line přihláška zde.


Klíčové trendy a legislativa v potravinářství 2024: Nefinanční reporting a digitalizace v praxi

KDY: 19. listopadu 2024

Místo: Národní zemědělské muzeum, Kostelní 1300/44, Praha 17000

On-line přihláška zde.


Praktické využití AI v potravinářství

KDY: 21. listopadu 2024

Místo: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice

Přednášející: Magdaléna Hrubá

On-line přihláška zde.

21 October 2024

V sobotu 19. října se uskutečnil již 28. ročník akce Den zdraví se STOBem. Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny se této akce účastní již pravidelně. V rámci naší expozice jsme prezentovali kvalitní potravinářské výrobky členů komory, držitele značky kvality „Vyrobeno podle České cechovní normy“, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR a mimo jiné i výrobky, které byly oceněny v letošním ročníku soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní výrobek roku“.

K prezentovaným výrobkům, které byly ocěněny v letošním ročníku Inovativní souteže jsme prezentovali např. Super tyčinky bez cukru (Emco spol. s r.o.), Rajčatovou zeleninovou pomazánku (Veggie) (BAPA s.r.o. člen Orkla Foods Česko a Slovensko a.s.); Fitness tyčinky (Nestlé Česko s.r.o.), Protein čerstvé mléko (OLMA, a.s.), Horký Kitl Jablko se skořicí (Kitl s.r.o.), Vratislavická kyselka (Kitl s.r.o.) a mnoho dalších.

Ochutnávali jsme také výrobky, nositelé značky kvality "Vyrobeno podle České cechovní normy" např. kachní a kuřecí  tlačenku od společnosti Vodňanská drůbež, a.s., Český modrý mák od společnosti AGRO Jesenice u Prahy a.s., Modrý mák celý a mletý od společnosti IBK TRADE a.s. Dále pak proteinové pečivo od pekáren BEAS, a.s., okurky delikates od společnosti efko cz s.r.o., Magnesia Plus a minerálka Esence bez cukru a sladidel od společnosti Mattoni 1873 a.s., koření od Vitany (Orkla Foods Česko a Slovensko a.s.),tuňákovou pomazánku se zeleninou od Orkla Foods Česko a Slovensko a.s., Míšánky od mlékárny OLMA, a.s., různé druhy chlebů a sladkého pečiva od společnosti PENAM, a.s., ořechy kešu, mandle a arašídy od společnosti ALIKA a.s., Kukuřičné křupky Bimbo a čokoládové Peřinky od společnosti POEX Velké Meziříčí, a.s., lahůdkové droždí od Mráz Agro CZ, s.r.o. a další výrobky. 

Návštěvníky jsme požádali o vyplnění krátké ankety na téma značky kvality potravin. Stejnou anketu jsme realizovali na této akci i v loňském roce, zajímavé bude sledovat, zda došlo v rámci informovanosti spotřebitelů ve znalosti značek kvality k významnému posunu. 

Děkujeme všem výrobcům za dodání výrobků na ochutnávky a další prezentaci.

21 October 2024

Potravinářská komora ČR ve spolupráci s Českou technologickou platformou pro potraviny pořádá pátý kulatý stůl na téma „Udržitelný potravinový systém v Česku SCOPE 1, redukujeme nejen emise – příležitost a bariéry“, který se uskuteční 5. 11. 2024 v restaurantu Green Table, Florentinum. 

Účast na kulatém stole je omezena počtem 50 osob, registrujte se tedy co nejdříve.

Moderuje:

» JAN PIVOŇKA
ředitel pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR
 
V diskuzním panelu vystoupí:
» JAKUB TOBOLA / Úvodní slovo a prezentace skupiny Veolia
obchodní ředitel skupiny Veolia
 
Využití odpadní vody ve výrobě
» JOSIP SOUČEK, JIŘÍ KOPÁČEK
specialista potravinářské legislativy Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.
předseda představenstva Českomoravského mlékárenského svazu
 
» MAREK MICHNA / DAVID ZIMA
odbor ochrany veřejného zdraví, Ministerstvo zdravotnictví ČR /
vedoucí Oddělení pro úřední kontroly v potravinovém řetězci, Ministerstvo zemědělství ČR
 
Fotovoltaika ano či ne?
» MIROSLAV KVASNIČKA
ředitel Mlékárna Polná spol. s r.o.
 
Případová studie Heineken
» ONDŘEJ BENEŠ, OTAKAR VÉNOS
technický a obchodní ředitel Veolia VODA ČR /
projektový manažer a zástupce vedoucího útvaru obchodního rozvoje
Veolia ENERGIE
 
» EVŽEN VACEK / KATARÍNA KAJÁNKOVÁ
manager of special projects Recovera Využití zdrojů a.s.,
člen skupiny Veolia / manažer obchodní skupiny,
poradce pro ekologii – specialista
 
Za skupinu Veolia se kulatého stolu zúčastní další specialisté, se kterými
účastníci kulatého stolu mohou prodiskutovat možnosti řešení v oblasti
optimalizace vodního, energetického a odpadového hospodářství.
 
Následuje občerstvení a networking.
 
Diskuze je primárně určena pro zástupce potravinářských a zemědělských
podniků, kteří zabezpečují připravenost firmy po technické stránce, plánování
a realizaci energetických a dalších strategických projektů. Dále pro obchodníky,
zástupce krajů a obcí, zástupce státní správy a další hosty.
 
Kulatý stůl je omezen počtem 50 osob.
 
Bližší informace Mgr. Helena Kavanová, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., nebo
tel.: +420 737 287 024
V případě zájmu o účast prosím zašlete potvrzení do 27.10.2024
na mailovou adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
 
21 October 2024

V příštím týdnu proběhne workshop k tématu kapitalizace projektu D4Pack.

Termín: 29. října 2024

Hlavním tématem workshopu bude výzkum nového obalového řešení a prezentace výsledků z Aktivity 1.2. Partner, který vyvinul metodologii a představí pozadí projektu D4Pack.

Během setkání vystoupí:

Zoltan Bendó (projekt Interreg CIREVALC)
Maarten Hertog (ENOUGH H2020)
Marianna Faraldi (upPE-T H2020)
Christina Eisenberger (PRESERVE H2020)

20 October 2024

Nepříjemné překvapení čeká letos milovníky vánočního cukroví. A to jak ty, kteří si ho pečou doma, tak ty, kteří si ho plánují koupit u cukráře. V obou případech letos vyjde dráž než vloni. Ceny klíčových výrobních surovin, másla a čokolády, významně vzrostly. Výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý se nicméně nebojí, že by se Češi cukroví kvůli ceně vzdali. Říká také, že u lidí stále vítězí naprostá klasika.

Také mouka zlevnila, letos v září vyšel kilogram pšeničné hladké na 18,87 korun, loni v září to bylo 21,02 korun. „Mouka řádově poroste. Ne o moc, o jednotky procent. Důvod je jednoduchý, úroda v letošním roce je nižší, než byla v loňském roce,“ přidal výhled Hlavatý, který ale upozornil, že jde skutečně jen o odhad a navíc pro následující měsíce.

Máslo zdražilo zejména v posledních týdnech. Kilo v září podle ČSÚ vycházelo na 247,29 korun, meziročně je to nárůst o 24,9 procent. Došlo i k markantnímu meziměsíčnímu skoku, oproti letošnímu srpnu je dražší o 8,36 procenta. Data za říjen ještě k dispozici nejsou, ale už nyní je jasné, že pokles se nekoná, naopak. Kostka jihočeského másla momentálně vyjde i na 74 korun.

„Když je teplé léto, tak dojnice dojí trochu méně, protože zažívají tepelný stres, a i ta výživa je suchá a nemá tu kvalitu,“ vysvětloval už dříve předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček, proč ke zdražení došlo. Mléko vydojené během veder má nižší tučnost, je ho potřeba na výrobu másla více. 

Více zde: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/797284/cokolada-je-obrovsky-prusvih-vanocni-cukrovi-podrazi-vystrelily-ceny-masla-i-kakaa.html

19 October 2024

Od příštího školního roku se má zásadně změnit jídelníček ve školních jídelnách. Co nová vyhláška obsahuje? A kde vidí už teď někteří experti její slabiny? „Jídelníček se posunuje směrem k rostlinné stravě. Výživové požadavky ustupují ekologii a emocím,“ myslí si specialistka v oboru potravinářství a expertka Společnosti pro výživu Jana Dostálová.

Celý rozhovor je k dispozici na webu: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/jana-dostalova-skola-jidlo-zdravi-vyziva-dite-ekologie-potravina.A241015_193429_domaci_albe

19 October 2024

Jak budou vypadat zemědělství a venkov po roce 2030? Jak by se měly správně nastavit podpory a jaké cíle bude mít stát v delším horizontu? To jsou otázky, které řeší připravovaná aktualizace ministerské strategie.

Stát k ní nyní vypořádává více než 350 připomínek od 23 nevládních organizací, ministerstvo pak očekává, že na dokumentu bude shoda jak ve vládě, tak i s opozicí.

Potravinářská komora si stěžuje, že strategie lépe nerozpracovává potravinářství, kterému se věnuje pouze pět stran. „Což absolutně neodpovídá důležitosti celého odvětví, jako základního článku navazujícího na zemědělskou produkci. Bez lepšího rozpracování ve strategii je následně obtížné až nemožné alokovat pro tento segment potřebné finanční zdroje v rámci dotačních politik,“ sdělil MF DNES mluvčí komory Marek Zemánek.

Článek si můžete přečíst na tomto odkazu: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-ministerstvo-strategie-potraviny.A241018_165756_ekonomika_drh

18 October 2024

Ve čtvrtek 17. října se v Národním zemědělském muzeu v Praze uskutečnil v rámci fotografické výstavy na střeše muzea Den Mák - Konopí - Drogy, pomocníci i svůdci lidstva. Výstava potrvá a ž do konce roku. 

Potravinářská kmora ČR zde prezentovala značku kvality "Vyrobeno podle České cechovní normy". Ve spolupráci s ostatními organizacemi jsme se věnovali tématu mák a konopí jako potravina, tradičnímu využití v kuchyni, pekárenství a cukrářství, nutričním a zdravotním benefitům, mák a konopí nejen pro vegany a bezlepkáře, rodílům a odrůdám technického a potravinářského máku a dalším tématům. 

Potravinářská komora ČR v soucasné době eviduje v rámci cechovních norem (www.cechovninormy.cz) více jak 70 záznamů zejména Český modrý mák a výrobky z něj. 

Děkujeme výrobcům za dodání výrobků k ochutnávkám a dalším prezentacím. 

Akce se zúčastnilo celkem 570 návštěvníků, 367 studentů a 203 návštěvníků mimo objednané skupiny, z toho doprovodných přednášek se celkem zúčastnilo 390 návštěvníků. 

Tiskovou zprávu k akci najdete zde.

18 October 2024

Místo plastové vaničky jenom plastová fólie s kouskem materiálu, který vstřebává vlhkost. Tak vypadá nabídka mletého masa v obchodních řetězcích Albert, Tesco nebo Billa. Sníží se tak podle nich spotřeba plastů až o 84 procent.

Předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud upozorňuje, že například u uzenin se obal flow-pack používá dlouhá léta. V kategorii mletého masa na něj přešel před čtyřmi lety německý řetězec Feneberg. Už tehdy přitom tvrdil, že se takto dají balit i citlivé výrobky, jako je čerstvé maso. Je vhodný také pro sýry nebo čerstvé těstoviny. Výhodou je, že obal zachovává původní vlastnosti pokrmu, tedy zejména brání přístupu kyslíku a vodní páry. Ne všechny řetězce ale novinka přesvědčila, například Kaufland o jejím zavedení zatím nepřemýšlí.

Celý text zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-maso-obaly-odpad-plast-obchod.A241017_171759_ekonomika_drh

17 October 2024

Zdravější obědy, u mateřinek také svačiny. To by měla podle Státního zdravotního ústavu zajistit novela vyhlášky o spotřebním koši. Kritici ale varují před některými důsledky, otázkou je také financování jídelen napříč Českem.

Nezisková organizace Nesehnutí pak kritizuje, že se vyhláška připravovala bez možnosti otevřené diskuze. To samé vadí také Potravinářské komoře, která navíc odmítá, aby se démonizovaly polotovary. Podle komory se dají dnes připravovat kvalitně.

„Z návrhu, který je nyní předkládán, je patrná hluboká neznalost technologií zpracování a především kvality potravinářských výrobků dostupných na trhu,“ říká mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Celý text zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kampus-v-kazdem-jidle-ovoce-a-zelenina-obedy-ve-skolach-se-od-pristiho-roku-zmeni-262720

17 October 2024

Pilotní projekt, v němž šestadvacet školních jídelen v Česku zkoušelo měsíc vařit podle tzv. spotřebního koše, ukázal, že kuchařky změny zvládnou. Tvrdí to na základě výsledků testů garantka odborné skupiny pro školní Alexandra Košťálová ze Státního zdravotního ústavu. Testy měly za úkol prokázat, zda si jídelny poradí například s menším množstvím masa nebo s více luštěninami.

Ač se většina odborníků shoduje, že některé změny jsou nutné, objevuje se i kritika nových plánů. Například Potravinářská komora ČR si v září postěžovala, že s ní nikdo změny nekonzultoval. „Jsme překvapeni, že stát nezajímají znalosti a zkušenosti v oblasti technologie a výroby potravin. Nyní dáváme dohromady připomínky k návrhu,“ sdělil mluvčí komory Marek Zemánek.

Celý článek najdete zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-skoly-stravovani-spotrebni.A241017_104715_ekonomika_drh

17 October 2024

Salátové okurky se v září prodávaly podle dat statistiků za 75 korun za kilo, víc než dvakrát dráž než ve stejném měsíci loni. Výrazně zdražilo i máslo, mléko nebo čokoláda. Naopak o něco zlevnily chléb a drůbeží maso. Nadále však nekončí zdražování v restauracích, včetně piva.

Průměrné ceny potravin v září poprvé od listopadu meziročně stouply, dohromady takřka o procento. Mezi jednotlivými položkami v nákupním košíku jsou ale veliké rozdíly. Co nejvíc zdražilo a kde naopak lidé ušetří?
 
Podle posledních údajů Českého statistického úřadu v září například máslo podražilo proti loňsku o 43 procent, v průměru stálo kilo 226 korun, což znamená 56,50 Kč za čtvrtku.
 
Skokově zdražily salátové okurky. Podle statistiků se v září prodávaly v průměru za vysokých 75 korun za kilo, zatímco před rokem byly za 34 korun. To znamená, že nynější nárůst činí 118 procent.

„Jeden z důvodů bude v tom, že zelenina ze skleníků v Evropě nepokryje poptávku. V některých evropských regionech předtím zhoršilo úrodu počasí. Dalším bude určitě faktor obchodní přirážky,“ řekl na dotaz Novinek Marek Zemánek z Potravinářské komory.
 
16 October 2024

Potravinářská komora vyzvala otevřeným dopisem europoslance, aby podpořili odklad nařízení EU proti odlesňování, které má začít platit už od konce letošního roku. Systém ale není v tuto chvíli dostatečně připravený a Evropská komise nedávno rozhodla o odložení začátku platnosti nařízení o rok. Návrh Komise musí ale ještě schválit Evropský parlament a Rada EU.

Nové nařízení ukládá podnikům povinnost zajistit, aby výrobky prodávané v EU nevedly k odlesňování a znehodnocování lesů. Cílem má být zejména ochrana tropických pralesů. Zavádění této povinnosti do praxe ovšem představuje pro podniky značnou nejistotu, protože do dnešního dne nebyl vytvořen potřebný celoevropský IT systém a nejsou vydány ani související prováděcí předpisy. Odložení nařízení uvítají zejména malé a střední podniky, aby se včas stihly na novou administrativní zátěž připravit.

„Nařízení dopadne na tisíce evropských firem. Je s podivem, s jakou laxností k problematice Evropská komise přistupovala. Řada podniků volá po nastavení jasných pravidel, podle kterých by se mohly řídit. Jakákoli pravidla však stále nejsou k dispozici. Malé a střední podniky přitom potřebují více času, aby uvedly novou legislativu do praxe. A nejlépe by uvítaly více času na samotné podnikání bez zbytečného a zatěžujícího papírování,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Potravinářská komora v otevřeném dopise žádá europoslance o podporu odkladu a upozorňuje, že pokud europoslanci neschválí odložení, může zcela vážně hrozit na konci roku kolaps u dodávek hovězího masa, čokolády a dalších potravin. Potravináři nebudou moci odebírat komodity od zemědělců a obchodní řetězce nebudou zase nakupovat potraviny od zpracovatelů. Například pokud jde o hovězí maso, za očekávaného stavu by musel každý zemědělec, který chová skot, při dodávce na jatka dodat ke každému kusu skotu elektronický certifikát EU obsahující informace o geolokaci místa, kde bylo zvíře odchováno, a také informace o původu krmiva, kterým bylo krmeno. Stejně tak by každý výrobce a prodejce kávy nebo čokolády musel ke každému výrobku dodat certifikát, že výroba těchto produktů nezpůsobila odlesnění kdekoliv na světě. To je za současného stavu technických příprav naprosto nereálné.

Potravináři se chtějí podílet na úsilí, které pomůže omezit globální odlesňování. Veškeré postupy ovšem musí být v praxi proveditelné a nesmí jakkoli narušit dodávky potravin. Nesmí ani poškozovat konkurenceschopnost evropských hospodářských subjektů v porovnání se subjekty v zemích mimo EU.

„Podniky vítají a podporují zelené záměry, nesmějí však být postavené na hlavu. Problém odlesňování ale není problém České republiky. U nás naopak lesů dlouhodobě přibývá. Za posledních sedmdesát let se jejich plocha rozrostla jako přibližně čtyři rozlohy Krkonošského národního parku,“ dodala prezidentka Večeřová.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR


CZE_Otevřený dopis k návrhu nařízení EU proti odlesňování

ENG_Open Letter on the draft EU Anti-Deforestation Regulation

FRE_Lettre ouverte relative au projet de règlement contre la déforestation

GER_Offener Brief zum Entwurf der EU-Anti-Abholzungsverordnung