06 September 2021

Brno 5. září (ČTK) - Mléko, které je vhodné pro lidi s alergií na mléčnou bílkovinu nazývanou kasein, nabízí na veletrhu Animal Tech spojeném s Národní výstavou hospodářských zvířat Svaz chovatelů normandského skotu. Takzvané A2 mléko pochází právě jen od tohoto plemene a lidé mohou na veletrhu ochutnat z něj vyrobenou zmrzlinu.

"Zmrzlina je vyrobená pouze z A2 mléka z normandské bio farmy Statek Zaoral v Čabové v Jeseníkách a krom mléka obsahuje už jen dextrózu a glukózový cukr. Tedy žádné rostlinné tuky, lepek, ani jiné náhražky, ani jiné sušené mléko či syrovátku. Základní verze zmrzliny pod všeobecným názvem Farmářská zmrzlina je typicky chuťově mléčná bez ovocných či jiných příchutí," řekl ČTK Jan Zámečník, předseda Svazu chovatelů normandského skotu.

Lidem, kteří trpí nesnášenlivostí kravského mléka, často působí potíže laktóza, tedy složitý mléčný cukr. Laktózu lze v kravském mléku odstranit přidáním enzymu laktázy, který složitý cukr rozštěpí na jednoduché cukry. Tyto výrobky jsou pak označované za bezlaktózové.

U některých lidí jsou ale problémy po konzumaci kravského mléka způsobené alergií nebo nesnášenlivostí mléčné bílkoviny kaseinu. U nich bezlaktózové výrobky nefungují, ale je pro ně řešením právě A2 mléko.

"V mléce je více typů kaseinů a podle četných klinických studií se zdá, že potíže působí lidem zejména beta kasein A1. Druhým nejčastějším z beta kaseinů v mléce je beta kasein A2. V kravském mléce byl v minulosti přítomný pouze tento beta kasein A2, šlechtěním skotu se vytvořil i beta kasein A1. Čím prošlechtěnější je plemeno, tím víc má jeho mléko kaseinu A1," uvedl Zámečník.

Normandské plemeno má v mléce naopak vysoký obsah kaseinu A2 a chovatelé se zaměřují na to, aby tuto vlastnost při křížení posilovali. "Odhadujeme, že přibližně do dvou let budeme mít v Česku jeden celý chov, který bude produkovat pouze A2 mléko bez kaseinu A1. Pro velkovýrobu to sice zatím nestačí, ale nabídka A2 mléka by se tím měla rozšířit. Toto mléko se dá běžně koupit například v USA, na Novém Zélandu, v Austrálii nebo Indii," uvedl Jan Zámečník.

Pro velkovýrobu v některé z velkých mlékáren by podle něj bylo zapotřebí, aby A2 mléko v Česku produkovaly nejméně dva, ale raději tři chovy. Teprve poté se mlékárnám výroba A2 mléka vyplatí.

Veletrh pro živočišnou výrobu Animal Tech a Národní výstava hospodářských zvířat se na brněnském výstavišti potrvá do středy 8. září. Ve dvou pavilonech je k vidění téměř 1000 kusů skotu, ovcí, koz, prasat a koní. Součástí doprovodného programu jsou šampionáty a soutěže chovatelů.

ska dr

03 September 2021
Datum: 14.9.2021  9:00 – 15:00
Místo konání: Online
Kategorie: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Římě a stálým představitelem při FAO připravili odborné školení pro podporu českých subjektů k úspěšnému získávání tendrů vypisovaných relevantními organizacemi OSN (zejména FAO, WFP a IFAD). Cílem projektu je zvýšit povědomí o možnostech, které skýtají tyto tendry českým subjektům, představení procesu a jednotlivých kroků přípravy a podávání tendrů v systému OSN i následného plnění vítězných nabídek.

Školení, kterým provází konzultant Ing. Tomáš Hudec, navazuje na dlouhodobou spolupráci Ministerstva s českými firmami, univerzitami a výzkumnými ústavy.

Účast doporučujeme exportním managerům nebo pracovníkům se specializací na zahraniční agendu. Sektorově je akce zaměřena na oblasti zemědělství a potravinářství, lesnictví, zemědělské technologie, úpravy vody a sanitace, IT služby, konzultace rozvojových projektů, ekologii a humanitární pomoc (potraviny, humanitární balíčky a speciální technika) atd.

Seminář proběhne online v úterý 14. září 2021 od 9:00 do 15:00. Zájemci se mohou hlásit do 6. září 2021 na email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., kde rovněž získají podrobnější informace. Kapacita je omezena a účast je zdarma. Součástí školení je i krátká individuální konzultace se školitelem po skončení semináře.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: Podpora zapojení českých subjektů do tendrů OSN (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

03 September 2021

Londýn 2. září (ČTK) - Vývoz potravin a nápojů z Británie do Evropské unie zaznamenal v první polovině roku "katastrofální" pokles kvůli překážkám obchodu spojeným s odchodem království z EU. Nejhůře zasažený je vývoz hovězího masa a sýrů. Uvedla to dnes britská Federace pro potraviny a nápoje (FDF). Ztráty z poklesu prodejů do Evropy nemohou nahradit ani zvýšené prodeje do třetích zemí, zejména do Číny a do Austrálie, píše list The Guardian.

"Opětovný růst vývozu na trhy mimo EU je vítanou zprávou, ale nevyváží katastrofální ztrátu dvou miliard liber (59,2 miliard korun) na prodejích do zemí EU. Je to jasným důkazem toho, s jak vážnými obtížemi se výrobci v našem odvětví nadále potýkají a že je skutečně potřeba další zvláštní podpora," uvedl Dominic Goudie, šéf odboru FDF pro mezinárodní obchod.

Ve srovnání s prvním pololetím roku 2019, kdy byla ještě Británie součástí Evropské unie, zaznamenalo v letošním prvním pololetí největší propad, o 37 procent, hovězí maso. Následují sýry s 34 procenty a mléčné výrobky a čokoláda s poklesem o 19 procent.

Prakticky čtvrtinu z odhadovaných ztrát představuje propad vývozů do sousedního Irska. O polovinu se za stejné období snížil export do Německa, Španělska a Itálie.

Propad exportu podle Goudieho jen umocňuje problém s nedostatkem řidičů nákladních aut a skladníků, se kterým se britští výrobci potravin a nápojů a zemědělci taktéž potýkají. Obtíže mají všechny části dodavatelského řetězce.

lsa zdp

02 September 2021

České Budějovice 1. září (ČTK) - Výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích navštívilo letos 97.500 lidí. Je to zhruba o 25.500 méně než v roce 2019, kdy se konala naposledy. Agrosalonu se od 26. do 31. srpna zúčastnilo 444 vystavovatelů. Nejvíc návštěvníků, 22.000, přišlo 28. srpna.Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou novinářům zaslala mluvčí českobudějovického výstaviště Michaela Čeňková.

Loni byla akce kvůli koronaviru zrušena. Předloni přilákala 123.017 lidí, představilo se 581 vystavovatelů z 19 zemí.

"Jsem rád, že se po roční pauze mohla letos uskutečnit tradiční výstava Země živitelka. Děkuji organizátorům, kteří vše zvládli výborně i za ztížených podmínek, při dodržování hygienických opatření, a návštěvníkům, kteří zachovali výstavě přízeň. Důkazem je, že jich přišlo téměř sto tisíc. Také vystavovatelé využili možnosti prezentovat naše zemědělství a potravinářství, které se dál rozvíjí i přes obtíže spojené s pandemií. S letošním ročníkem Země živitelky jsem spokojený," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Největší denní návštěvnost byla v sobotu 28. srpna, kdy přišlo 22.000 lidí. Letos poprvé pořadatelé do celkového čísla započítali i děti do šesti let, které mají vstup zdarma.

Budějovické Výstaviště je s návštěvností 47. mezinárodního agrosalonu Země živitelka spokojené. Letošní ročník byl podle něj v mnoha směrech jiný. "Na přípravu jsme měli výrazně méně času, a to necelé tři měsíce, rozpočet byl také výrazněji nižší. Doba, ve které se nacházíme, díky pandemii a dlouho trvajícím restrikcím, ovlivnila účast vystavovatelů a návštěvníků. Počítali jsme s tím, že nemůžeme počítat s čísly jako v rekordním roce 2019, přesto jsme ale velmi spokojeni. I přes téměř podzimní počasí byla obsazenost výstavy i účast velice slušná.," řekl předseda představenstva výstaviště Martin Karban.

Do několika let chce firma předělat pavilony R1, R2 a R3. Do budoucna bude potřeba i parkovací dům, protože kvůli dešti rozmokly letos některé parkovací plochy a místa scházela, řekl v úterý ČTK místopředseda představenstva Výstaviště Zdeněk Volf.

Při agrosalonu otevřelo výstaviště zmodernizovaný pavilon Z. Přestavělo ho na výstavní, kongresové a kulturní centrum s kapacitou až 1000 lidí. Národní zemědělské muzeum při výstavě ohlásilo, že postaví v areálu dvě budovy. Náklady budou 460 milionů Kč, hotovo má být do roku 2025. Nové pobočky se zaměří na rybářství, zemědělské stroje a potraviny z jižních Čech.

Budějovické výstaviště skončilo loni ve ztrátě po zdanění 38,9 milionu korun. Tržby mu klesly meziročně o 86 procent na 11 milionů korun. Příčinou jsou dopady koronaviru, kdy loni většinu akcí včetně agrosalonu Země živitelka zrušilo.

vkc sd

01 September 2021

Ministerstvo zemědělství vydalo ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně publikaci Genetické zdroje rostlin a zdravá výživa.

Smyslem této publikace je nejenom zvýšit povědomí o genetických zdrojích zemědělských plodin, které jsou v současné době uchovávány a využívány v rámci specifických pracovišť na území České republiky, ale také poskytnout řadu zajímavých informací z oblasti zdravé výživy a zdravého životního stylu.

Přílohy

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/geneticke-zdroje/narodni-program/ministerstvo-zemedelstvi-vydalo-ve.html

01 September 2021

Informace o Nařízení EU, které vstupuje v platnost od 1. 1. 2022.

Změny v pravidlech EZ v souvislosti s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/848

Od 1. 1. 2022 vstupuje v platnost dlouho připravované Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/848 ze dne 30. května 2018 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 834/2007, které přináší změny týkajících se pravidel ekologické produkce.

Mezi nejvýznamnější změny lze zahrnout například nově vytvořená pravidla pro chov králíků a jelenovitých, zákaz výkrmu dospělého skotu v posledních třech měsících života ve vnitřních prostorách nebo změnu v udělování výjimek v případě přivádění konvenčních kuřic na ekologickou farmu. 

Detailnější přehled změn je uveden v přiložených PDF souborech.

Přílohy

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/zmeny-v-pravidlech-ekologickeho-zemedelstvi-v-souvislosti-s-narizenim-2018-848.aspx

01 September 2021

Na konferenci v Praze se 2. a 3. září setkají vědci, ekonomové a političtí představitelé České republiky, Saska a Bavorska, kteří budou diskutovat o aktuálním vývoji v oblasti zelených technologií. Ústředním tématem budou zejména možnosti posílení spolupráce. Odborníci z obou zemí se budou zabývat například kvalitou vody a ovzduší, lidským zdraví, oběhovým hospodářstvím, obaly, informačními systémy, Zelenou dohodou pro Evropu (Green Deal) nebo programy financování vědecké spolupráce.

„Dopady změny klimatu vidíme každý den. Je nejvyšší čas, abychom pro tuto výzvu lidstva nalezli inovativní řešení. Tato řešení nebudou zadarmo. A programy jako je Zelená dohoda pro Evropu pomáhají vytvořit podmínky pro investice do technologií budoucnosti,“ říká německý velvyslanec v České republice Andreas Künne a dodává: „Globální problémy dokážeme vyřešit pouze společně. Česká republika a Německo jsou již dnes důležitými centry výzkumu, která chceme společně využít k vyřešení tohoto obtížného úkolu.“

„Zelené technologie budou hrát v boji s klimatickou změnou čím dál větší roli. Velmi mě těší možnost výměny vědeckých poznatků a přeshraniční spolupráce na poli ochrany životního prostředí a klimatu. Dopady globálního oteplování se totiž nezastaví na státní hranici.“, dodává Bernd Sibler, ministr Svobodného státu Bavorsko pro vědu a kulturu.

Podobně se vyjádřil také Wolfram Günther, ministr Svobodného státu Sasko pro energetiku, ochranu klimatu, životní prostředí a zemědělství: „Výrazně zpomalit změnu klimatu je naší odpovědností vůči našim dětem a vnoučatům. Naším cílem je klimatická neutralita. Proto je nutné, aby byla transformace všech ekonomických sektorů rychlá a komplexní. Ochrana klimatu skýtá velký potenciál pro inovace a mnoho příležitostí pro firmy. V České republice a Sasku pro to podle mého názoru panují dobré podmínky a také zde zaznívá mnoho dobrých návrhů řešení.“

„Sasko a Bavorsko jsou země, se kterými spolupracujeme v oblasti ochrany přírody a krajiny a obecně životního prostředí dlouhodobě. Stačí připomenout spolupráci národních parků Šumava a Bavorský les nebo společné aktivity se saskými kolegy při ochraně populace vlka. Protože žijeme v blízkém sousedství, trápí nás podobné problémy, nejen dopady změny klimatu jako jsou epizody sucha nebo naopak povodně, ale také nakládání s odpady nebo kvalita ovzduší ve městech. Proto dává více než smysl hledat na společné problémy společná řešení,“ říká ministr životního prostředí České republiky Richard Brabec.

"Ochranu životního prostředí bychom neměli vnímat jen jako naši povinnost. Je pro nás totiž i příležitostí, jak modernizovat ekonomiku, posílit konkurenceschopnost a vytvořit dobře placená pracovní místa. K tomu je třeba navazovat partnerství, která nám pomohou naplňovat klimatické cíle dohodnuté na evropské úrovni. Vše ale s ohledem na to, aby náklady byly efektivní a naplňování těchto cílů sociálně šetrné. Nemělo by dojít například ke zvyšování životních nákladů zejména pro nízko a středně příjmové skupiny, " říká ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek.

„V Technologické agentuře České republiky (TA ČR) dlouhodobě podporujeme aplikovaný výzkum a vývoj užitečný pro společnost. Zabývat se problematikou klimatické změny a tématy s ní související, je v dnešní době opravdu nezbytné. Našim řešitelům proto poskytujeme možnosti podpory, jež přispějí k řešení této naléhavé situace. Rád bych zmínil například Program Prostředí pro život, který administrujeme pro Ministerstvo životního prostředí, a který se zabývá zdravým a kvalitním životním prostředím a udržitelným využíváním přírodních zdrojů. Nicméně tato problematika je horizontálnějšího charakteru a v podstatě v každém z našich programů jsou podpořeny projekty, které představují významný přínos pro zelenější společnost,” uvedl předseda TA ČR Petr Konvalinka.

Konferenci organizují Německé velvyslanectví v Praze, Kontaktní kancelář Svobodného státu Sasko a Zastoupení Svobodného státu Bavorsko v České republice společně s Ministerstvem životního prostředí České republiky, Ministerstvem zahraničních věcí České republiky a Technologickou agenturou České republiky (TA ČR). Zúčastní se jí rovněž saský ministr pro energetiku, ochranu klimatu, životní prostředí a zemědělství Wolfram Günther a bavorský ministr pro vědu a kulturu Bernd Sibler (prostřednictvím videokonference). Konference se uskuteční v Národní technické knihovně. Podrobný program naleznete na webové stránce www.green-technologies.org.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Zdroj: MŽP ČR

Link: Česko-německá konference bude hledat společná řešení v ochraně klimatu - Ministerstvo životního prostředí (mzp.cz)

01 September 2021

Praha 1. září (ČTK) - Lesní mateřské školy mohou ode dneška zajišťovat jídlo pro děti i pomocí pojízdných výdejen. Pro školní jídelny se kvůli nárůstu cen v posledních letech navyšují finanční limity na nákup potravin. Tyto změny obsahuje novela vyhlášky ministerstva školství o školním stravování, která dnes začala platit.

Lesní školky nemají zděné budovy, takže dosavadní pravidla pro zajištění alespoň tří jídel denně jako v běžných školkách se u nich ukázalo jako problematické. Pokud chtěly být ve školském rejstříku, musely si nechat jídlo dovážet. Podle Asociace lesních mateřských škol ale řada nenašla ve svém okolí vhodného dodavatele jídla. Asociace proto v uplynulých letech usilovala o změny v legislativě, které by lesním školkám umožnily dávat dětem jídlo z domova od rodičů.

Novela školského zákona zavedla loni jako nový typ zařízení školního stravování výdejnu lesní mateřské školy. Úprava vyhlášky o stravování na to navázala. V případě, že bude výdejna lesní školky poskytovat pokrmy bez přípravy, bude muset splňovat hygienické požadavky pro pojízdnou prodejnu. Když bude i jídla připravovat, bude se muset řídit podle přísnějších pravidel.

Kromě toho se zvyšují finanční limity na nákup potravin, které platily od ledna 2012. Podle Českého statistického úřadu se od té doby do loňska zvedla cena potravin o pětinu. Dosavadní limity cen pro školní stravování tomu podle ministerstva neodpovídaly. Úřad připustil, že změna může mít dopad na děti z chudších rodin, pro které bude hrazení školních obědů složitější. "Tento dopad na sociálně slabé žáky však vyrovnávají a řeší programy ministerstva školství a ministerstva práce a sociálních věcí, například projekt Obědy do škol, včetně navýšení přídavků na dítě v roce 2018,“ uvedlo ministerstvo.

abz jw

31 August 2021

Hlavním důvodem tohoto poklesu byl jarní mráz.

Francouzské ministerstvo zemědělství odhaduje, že produkce francouzského vína v roce 2021 klesne ve srovnání s rokem 2020 o 24 % až 30 %. Francie tak nejspíše dosáhne nejnižší úrovně produkce vína od roku 1970.

Přestože je hlavním důvodem tohoto poklesu jarní mráz, který ministr zemědělství Julien Denormandie popsal jako „ pravděpodobně největší agronomickou katastrofu století", mohou za tento pokles i další faktory. 

Podle prvních odhadů stanovených 1. srpna se roční produkce vína bude pohybovat mezi 32,6 a 35,6 miliony hektolitrů, což je pokles o 24 až 30 % ve srovnání s rokem 2020. Dosáhne tedy úrovně nižší než v letech 1991 a 2017, což byly roky rovněž zasažené silnými jarními mrazy. 

Letošní dubnové studené počasí zasáhlo s různými důsledky téměř všechny vinařské oblasti. Dalším faktorem poklesu letošní produkce jsou však také vlhké a chladné klimatické podmínky během období kvetení, které vedly k opadávání květin nebo mladých bobulí. Mezi další faktory poklesu úrody se řadí plísně a tzv. černá hniloba.

Francouzská vláda zareagovala pružně a umožňuje producentům se ztrátami většími než 70% jejich průměrné roční sklizně například kompenzace až 40 % pozorovaných ztrát, snížení daní z nemovitostí na nezastavěných pozemcích a  transfery sociálních příspěvků až do výše 15 000 EUR pro nejvíce postižené producenty.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Francie.
Zdroj: Usine Nouvelle

Zdroj: CzechTrade

Link: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/ocekavani-historicky-nejnizsi-produkce-vin-ve-francii

31 August 2021

Agentura CzechTrade spolu s CzechTourism a Českými Centry pořádá unikátní on-line pivní ochutnávku.

Tři české instituce v Nizozemsku se pod patronátem ambasády v Haagu spojily a pořádají ochutnávku českých piv - tentokrát ve virtuálním světě - pro zájemce ze všech koutů země tulipánů.

Pod vedením pivního specialisty Filipa Nerada budou nizozemským novinářům, bloggerům, publicistům a importérům představena česká piva z pěti vybraných pivovarů.

Účastníky čekají jen samé výhody jako rozsáhlá marketingová kapaň pořádaná agenturou CzechTourism, prezentace a komunikace vedená Českými Centry a matchmakingová akce pro nové obchodní příležitosti pod taktovkou CzechTrade.

Pro více informací kontaktujte ředitelku zahraniční kanceláře CzechTrade Nizozemsko Andreu Märzovu na tel. +31 639 354 689
nebo e-mailu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Zdroj: CzechTrade

Link: https://www.czechtrade.cz/kalendar-akci/archiv-akci/on-line-pivni-ochutnavka-pro-nizozemsko

31 August 2021

EK publikovala zprávu o používání Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v EU za rok 2020.

Evropská Komise publikovala zprávu o používání Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v EU za rok 2020. Ve zprávě se uvádí, že členské státy v loňském roce oznámily Evropské komisi celkem 3862 oznámení o rizicích spojených s potravinami nebo krmivy.

Jedná se o poněkud mírný pokles v oznámení oproti zprávě za rok 2019, což je pravděpodobně dáno situací ovlivněnou covid pandemií a tím menším počtem zaznamenaných oznámení souvisejících s odmítnutím zboží na hranicích.

Z celkových 3862 oznámení bylo 1398 oznámení klasifikováno jako ,,Varování‘‘, tedy oznámení poukazující na zdravotní riziko, u nichž je potřeba ze strany provozovatelů potravinářských / krmivářských podniků nebo kontrolních orgánů provést rychlé nápravné opatření. Za posledních sedm let se roční počet oznámení patřících do kategorie Varování zdvojnásobil, což poukazuje na to, že během tohoto časového období se systém RASFF stal mnohem více účinnější v detekci a oznamování potravin a krmiv, která pro spotřebitele představují významné riziko.

Ethylenoxid v sezamových semenech byl nejvíce oznamovaným problémem, přičemž většinu oznámení ohlásily samotné společnosti v rámci vlastní kontroly jejich zásob (vlastní kontroly versus úřední kontroly). Tak jako v minulých letech se nejvíce oznámení v roce 2020 týkala potravin, dále pak krmiv (6 %) a materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami (FCM, 3 %). Systém RASFF byl v roce 2020 účinným nástrojem pro sledování a odstraňování problémových produktů z trhu EU. 

Výroční zpráva RASFF a další materiály:


Zdroj: Evropská komise 

 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/vyrocni-zprava-ek-rasff-ukazuje-vyznamny-narust-v-poctu-oznameni-kategorie-varovani.aspx

31 August 2021

Výstava se koná v Brně ve dnech 5.-8. září 2021.

Zveme Vás na Národní výstavu hospodářských zvířat, která se  bude konat společně s veletrhem ANIMAL TECH.

NÁRODNÍ VÝSTAVA v Brně je největší přehlídkou živočišné produkce v České republice. Přes 800 kusů zvířat - skotu, ovcí, koz, prasat a koní je předvedeno v Národních šampionátech, přehlídkách a hodnoceních za účasti českých i mezinárodních porotců. Výstava se těší velké popularitě u odborné i laické veřejnosti.

Za Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) zde můžete potkat experty odboru kontroly zemědělských vstupů. Expozice ÚKZÚZ bude zaměřena na oblast krmiv.

Souběžně s Národní výstavou hospodářských zvířat proběhne 10. středoevropský veterinární kongres.

Zdroj: ÚKZÚZ

Link: Internetový portál bezpečnosti potravin - Národní výstava hospodářských zvířat 2021 (bezpecnostpotravin.cz)

31 August 2021

Přestože japonská vláda zahájila novou strategii na podporu ekologického zemědělství, stále před zemědělci stojí řada výzev. Především jde o snížení nákladů zemědělců na výrobu bioproduktů a následně cen biopotravin, zajištění efektivity výroby, nalezení řešení, jak zmírnit fyzickou zátěž zemědělců a také rozšířit prodejní kanály a zlepšit distribuci spotřebitelům.

Cílem Strategie zelených potravin, kterou japonská vláda představila v květnu letošního roku, je růst výměry půdy v ekologickém režimu do roku 2050 na 25 % (1 mil. ha).

Podíl zemědělské půdy využívané pro ekologické zemědělství v Japonsku v současné době představuje pouze 0,5 % zemědělské půdy. V minulosti byla v zemědělské politice státu nad ekologickými aspekty upřednostňována vyšší efektivita produkce z důvodu hornatého terénu a omezené výměry půdy vhodné pro zemědělství.

Obtíže přináší i japonské klima, které je v porovnání s Evropou a USA teplejší a vlhčí. Japonští zemědělci proto musí používat k prevenci proti chorobám a škůdcům větší množství chemických látek.

Podle průzkumu Ministerstva zemědělství je cenová hladina produktů organického zemědělství zhruba o 40 – 80 % vyšší než u těch konvenčních. Dle zástupce řetězce s biopotravinami Bio c´ Bon Japon sice trh s eko-potravinami zaznamenal mírný nárůst zákazníků v posledních měsících, avšak aby se poptávka zvýšila výrazněji, ceny by musely být vyšší jen o 20 – 30 %. Problematické je také zajištění stabilních dodávek kvůli malému množství produkce a často neuspokojivému vzhledu prodávaných komodit.

I přes tyto překážky se způsob, jak farmáři i spotřebitelé pohlížejí na ekologické zemědělství, změnil. Mnoho zemědělců se nyní o tento druh hospodaření začalo zajímat s cílem na něj přejít.

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Link: Vzestup ekologického zemědělství v Japonsku (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

31 August 2021

Londýn/Hanoj/Praha 30. srpna (ČTK) - Protiepidemická opatření ve Vietnamu přispívají k rychlému růstu cen kávy na světových trzích. Káva robusta, která je typická právě pro Vietnam, jen od začátku roku zdražila asi o 50 procent a dostala se nad 2000 dolarů (43.300 Kč) za tunu. Růst cen kávy ve světě ale podle Martina Doležela z velkoobchodu s kávou ovlivňuje současnou cenu koncových produktů pouze nepatrně. Smlouvy v oboru se podle něj uzavírají na dlouhou dobu a ceny jsou v nich většinou stabilní, řekl dnes ČTK.

Ve Vietnamu se káva připravuje k vývozu z velkého terminálu v Ho Či Minově Městě, v současné době tam ale je značně omezený provoz kvůli opatřením, která úřady zavedly ve snaze zastavit šíření koronaviru. V největším městě této jihoasijské země totiž začalo přibývat případů nákazy nakažlivější mutací delta, uvedla BBC. Město a jeho přístavy tvoří klíčovou součást globální dopravní sítě, která vede z Číny do Evropy.

Káva robusta se v polovině loňského roku dostala na víceleté minimum kolem 1100 USD za tunu, pak se ale její velkoobchodní cena začala zvyšovat a na začátku letošního roku se pohybovala kolem 1370 USD (29.700 Kč) za tunu.

Robusta je jedním ze dvou hlavních druhů kávy, které se ve světě nejčastěji pijí. Má více než 40procentní podíl na trhu, zbytek připadá téměř celý na kávu arabika. Robusta má zpravidla více nahořklou chuť a používá se při výrobě instantní kávy nebo do některých typů espresa.

Uzávěra Ho Či Minova Města na jihovýchodě Vietnamu znamená, že exportéři mají problém dostat své zboží do přístavů, aby je mohli odeslat k odběratelům po celém světě. Cestovní omezení představují další problém, protože exportéři už se potýkají s celosvětovým nedostatkem kontejnerů v námořní dopravě. To přispívá k růstu cen za dopravu a v důsledku prodražuje prakticky všechno, co se přepravuje po moři.

Vietnamské sdružení pěstitelů kávy a kakaa spolu s dalšími obchodními organizacemi vládu vyzvaly, aby restrikce omezila, a pomohla tak zabránit dalšímu zpožďování v dodávkách a souvisejícímu růstu nákladů. Ministr dopravy proto minulý týden regionálním úřadům na jihu země nařídil, aby se snažily omezit dopady na dopravu zboží, včetně kávy.

Doležel z velkoobchodu Kavovnik.cz tvrdí, že růst cen kávy je vždy spekulace výrobců ve snaze zdražit své produkty pro konečné spotřebitele. Samotné zvýšení ceny pražené kávy podle Doležela mnohem více ovlivní zdražení energií a dopravy. Myslí si ale, že to nebudou drastické skoky. "U ohlášených změn se jedná o navýšení ceny mezi dvěma až čtyřmi procenty," dodal.

Vietnamské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že v zemi se za uplynulý den objevilo dalších 14.224 případů nákazy koronavirem, což je rekord. O den dříve to bylo 12.663 případů nákazy a 344 úmrtí. Většina případů je právě v Ho Či Minově Městě a přilehlých průmyslových zónách. Od začátku pandemie se ve Vietnamu, který má zhruba 96 milionů obyvatel, nákaza zjistila skoro u 450.000 lidí, více než 11.000 lidí po nákaze zemřelo.

Potíže ve Vietnamu zhoršují už tak nepříznivou situaci, s kterou se pěstitelé kávy potýkají. Brazílie, která je největším světovým pěstitelem prémiových kávových bobů arabika, totiž kvůli suchu a mrazům zaznamenala pokles produkce. Největší mrazy, které zemi zasáhly od roku 1994, vedly k růstu cen čerstvých bobů téměř na sedmileté maximum. Část pěstitelů navíc bude muset kvůli mrazům zasadit nové rostliny, což znamená, že produkci kávy možná neobnoví dříve než za tři roky.

jif spr

30 August 2021

Brusel 30. srpna (ČTK) - V Evropské unii dnes začaly platit nové limity pro koncentraci olova v některých potravinách. Přísnějí maximální povolené hodnoty tohoto těžkého kovu se týkají například kojeneckých výživ, koření, vín či soli. Opatření je součástí nové unijní strategie boje proti rakovině, informovala agentura DPA.

Ode dneška je v jednom kilogramu soli povolen nejvýše jeden miligram olova, mezní hodnota tohoto kovu ve víně sklizeného v nadcházejícím roce se snížila z 0,15 na 0,10 miligramu na kilogram. Od úterka platí také nové normy pro koncentraci kadmia v ovoci, zelenině, obilí či olejninách.

"V rámci evropského plánu pro boj proti rakovině jsme se zavázali dále snižovat obsah karcinogenních látek," řekla agentuře DPA eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová. Krok je podle ní dalším příkladem toho, že v EU je spotřebitel vždy na prvním místě.

Důvodem pro stanovení přísnějších limitů jsou nová vědecká zjištění, podle nichž neexistuje žádná hranice koncentrace tohoto jedovatého rakovinotvorného kovu, pod níž by se daly vyloučit negativní dopady na lidské zdraví.

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) nedávno uvedla, že olovo v potravinách je schopné i při dodržení dosavadních norem narušit neurologický vývoj lidského plodu, batolat a dětí. Vysoké koncentrace tohoto kovu se v minulosti prokázaly například v řasách, rybách, mořských plodech či doplňcích stravy.

Evropský plán boje proti rakovině, který představila Evropská komise v únoru, kromě stanovení přísnějších norem koncentrace karcinogenních látek předpokládá řadu dalších opatření. Vzniknout by měla celoevropská síť center pro léčbu této nemoci, důraz bude kladen i na prevenci.

abl jrm

30 August 2021

České Budějovice 27. srpna (ČTK) - Agrární komora ČR spustila webové stránky Z naší země. Chce tak podpořit prodej ze dvora, ale také dodat návštěvníkům příběhy o potravinách. Dnes o tom informoval novináře prezident komory Jan Doležal. Obdobný projekt představil ve čtvrtek Zemědělský svaz ČR. Ten ale plánuje za registraci farmářů do projektu vybírat kolem tisíce korun, komora peníze po zájemcích nechce.

"Nový web je zaměřený na širokou veřejnost a má ukázat, jak skutečně vypadá moderní české zemědělství, jehož cílem je udržitelně produkovat dostatek potravin pro obyvatelstvo a zvyšovat tak soběstačnost Česka u všech komodit, kde je to možné, a zároveň odpovědně přistupovat ke krajině," řekl Doležal. Web obsahuje například rozhovory s českými zemědělci, grafy poukazující na rozdíl mezi farmářskou a spotřebitelskou cenou, mapu farmářských obchodů a mnoho dalších zajímavých informací o českém zemědělství.

Zemědělský svaz ČR představil ve čtvrtek obdobný projekt, spustil webové stránky Najdi svého zemědělce, kde je zatím přes 400 prodejen, další budou průběžně přibývat, řekl předseda svazu Martin Pýcha. Podle Doležala je možné, že se svaz s komorou dohodnou a nějak oba weby propojí. Na webu komory je zatím několik desítek zaregistrovaných farem. Web svazu měl podle něj také původně fungovat pouze pro jeho členy, kterých je méně než subjektů působících pod komorou.

Do budoucna, pokud o to bude zájem, přemýšlí svaz i o spuštění internetového obchodu. "Doufáme, že si na to lidi postupně zvyknou, že tam budou chodit a postupně to vyhledávat," doplnil předseda.

V současnosti už existuje několik serverů, které se snaží propagovat menší zemědělce, například Hnutí Duha provozuje Registr farmářů,  v minulosti pak farmářská rodina Němců z Vysočiny provozovala portál Najdi svého farmáře. Tento web však už kvůli nákladům a pracnosti prakticky přestal podle Pýchy fungovat. "Byli jsme zaskočení, když jsme se dozvěděli, že Agrární komora chce dělat něco podobného," řekl na dotaz ČTK ve čtvrtek Pýcha, který je viceprezidentem komory. O aktivitě komory dřív nevěděl, až v posledním týdnu se komora ptala členů, zda chtějí své prodejny inzerovat.

drh sd

27 August 2021
Datum: 23.9.2021  13:00 – 14:30
Místo konání: Online (MS Teams)
Kategorie: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

Zajímá Vás, jaké jsou novinky a trendy v agrární oblasti ve Vietnamu? Jak je tento trh rozvinutý? Které významné firmy působí v prezentované oblasti? O které výrobky a komodity je zájem? Za jakých podmínek lze ve Vietnamu obchodovat?

Odpovědi na tyto otázky Vám představí nový zahraniční pracovník Ministerstva zemědělství ve Vietnamu p. Luboš Marek.

Plánovaný program

ČAS

OBSAH

PREZENTUJE

13:00-13:10

ÚVOD –  proexportní politika MZe

Ing. Karolína Bartošová, ředitelka odboru zahraničně obchodní spolupráce MZe

13:10-13:30

Trendy ZO, situace na trhu Vietnamu a potenciál pro český export

Ing. Luboš Marek – zahraniční spolupracovník MZe ve Vietnamu

13:30-13:40

Zkušenosti na trhu Vietnamu s veterinárními přípravky

MVDr. Robert Kuhn – Bioveta, a.s.

13:40-13:50

Zkušenosti na trhu Vietnamu s balící technikou pro potraviny

Jan Mašek – Viking Masek, a.s.

13:50–14:30

Dotazy a diskuze

Účastníci

Platforma

Webinář proběhne prostřednictvím MS Teams v českém jazyce.

Přihlášení

Zájemci o účast se mohou přihlásit přes formulář do 21. 9. 2021 nebo e-mailem na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Odkaz na webinář Vám bude následně zaslán na Vaši e-mailovou adresu.

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/mistni-sila-pro-agropotravinarstvi/vietnam/pozvanka-na-webinar-vietnam-prilezitost.html

27 August 2021

Rozhovor s Danou Večeřovou, prezidentkou potravinářské komory České republiky.

Na konci srpna proběhne v Českých Budějovicích po ročnípřestávce 47. ročník agrosalonu Země živitelka. Jedná seo největší a nejnavštěvovanější výstavu z oboru zemědělství a potravinářství v České republice. V průběhu konání letošní výstavy ve dnech 26. 8. - 31. 8. 2021 budou v rámci ochutnávek a ve výstavních vitrínách stánku Potravinářské komory Českérepubliky v pavilonu T1 představeni výrobci a výrobky registrovanív systému Českých cechovních norem. Potravinářská komora České republiky (dále jen PK ČR) a Česká technologická platforma pro potraviny (dále jen ČTPP) spravují již od roku 2016 systém Českých cechovních norem pro potraviny(dále jen ČCN). ČCN je v současnosti základní normou, kterástanoví kvalitativní parametry potraviny, pro níž byla zpracována a z níž vyplývají nadstandartní parametry. Systém ČCN koncepčněvychází z bývalých Československých státních norem a ze současně platných vyhlášek pro jednotlivé komodity.

Celý rozovor zde

Zdroj: 5plus2, Pátek 27. srpna 2021

27 August 2021

eské Budějovice 27. srpna (ČTK) - Geneticky modifikované plodiny (GMO) mají v pěstování velký potenciál. Dnes se tom shodla většina stranických odborníků na zemědělství v předvolební diskusi na agrosalonu Země živitelka. V Evropské unii je používání geneticky upravených plodin značně omezené, většina schválených se používá ke krmení hospodářských zvířat. Uměle upravené mohou být některé potraviny z dovozu. Proti pěstování takových plodin dlouhodobě vystupují i ekologové. Nelíbí se jim zejména hrozba nekontrolovaného šíření do okolního prostředí.

Straničtí odborníci se ztotožňovali s výrokem, že GMO otevírají v zemědělství nové možnosti. Jejich použití se ale musí podrobit přísným kontrolám. Jejich úplné odmítnutí by byla podle poslance Petra Bendla (ODS) katastrofa.

"Česká republika se má v tomto oboru čím chlubit. Bylo by chybou, kdybychom to nepodporovali v té podobě, v jaké to dnes funguje," míní. Europoslanec Ivan David (SPD) v genových manipulacích vidí do značné míry budoucnost lidstva, s kterou by se mělo v zemědělství počítat.

Člen sněmovního zemědělského výboru Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že zákaz GMO by vytvořil disproporci konkurenčního prostředí se zeměmi třetího světa. Zdůraznil ale, že je důležité mít jasná pravidla stejná pro celou Evropskou unii.

Nejkritičtější byl reprezentant hnutí STAN a Pirátů Pavel Čížek, který na potraviny z geneticky upravených plodin nahlíží stejně přísně jako Evropská unie. "Jakkoliv bychom to řešili, je třeba sladit předpisy na evropské úrovni," řekl. Argumentoval tím, že je v takových případech nutné zjišťovat dlouhodobé efekty na zdraví, což lze složitě kontrolovat.

V posledních letech začaly mlékárny, hlavně ve státech západní Evropy, označovat mléko nápisem GMO free, aby upozornily, že skot nekonzumoval právě geneticky modifikovanou sóju nebo jiné plodiny. Podle dřívějšího vyjádření předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka jde o marketingový tah. Veškeré mléko je podle něj vždy "GMO free".

cbs drh sd

26 August 2021

Dobrý den,

dovolujeme si Vás pozvat na webináře, které organizujeme v říjnu 2021 ve spolupráci s Centrem zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací, s.r.o.

Akce proběhnou prostřednictvím firemní platformy MS TEAMS v termínu a s tématikou uvedenou níže:

  1. 12. 10. 2021 - na téma „Inovace a trendy v potravinářském průmyslu v reflexi na evropské strategie“,
  1. 19. 10. 2021 -  na téma „Systémy řízení bezpečnosti potravin v reflexi na evropské strategie“,
  1. 26. 10. 2021 - na téma „Označení kvality a certifikace v reflexi na evropské strategie“.

S ohledem na pravidla finančního nástroje pro realizaci akcí je každý webinář kapacitně omezen na 20 osob. Doporučujeme tedy registraci v co nejbližším termínu na adrese This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Pozvánky naleznete v příloze.

Pozvánka_Inovace a trendy v potravinářském průmyslu

Pozvánka_Označení kvality a certifikace

Pozvánka_Systémy řízení bezpečnosti potravin

26 August 2021

Tisková zpráva – Po roční přestávce způsobené koronavirovou pandemií se ode dneška do 31. srpna v Českých Budějovicích koná 47. ročník tradičního mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Zahájil ji ministr zemědělství Miroslav Toman a další představitelé České republiky. Na Výstavišti byl také slavnostně otevřen zrekonstruovaný Národní pavilon Z, který bude multifunkčním konferenčním a společenským centrem. Letos se výstavy účastní přes 400 vystavovatelů z více než 20 zemí.

„Letošním mottem naší nejnavštěvovanější zemědělské výstavy s mezinárodní účastí je Inspirací k činům. Všichni návštěvníci tak budou mít možnost seznámit se s konkrétními příklady hospodaření zemědělců, s tím, jak se vypořádávají s různými výzvami. Těch nebylo v uplynulých letech právě málo. Ať už to byly například extrémní výkyvy počasí a dlouhá období sucha, nebo koronavirová pandemie. Proto naše veškeré úsilí směřuje k podpoře zemědělců a k tomu, aby naše krajina byla zdravá a dobře obhospodařovaná,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Na výstavě Země živitelka se ministr Toman sejde se svým slovenským kolegou Samuelem Vlčanem. Setká se i se zástupci zemědělských a potravinářských organizací. Zúčastní se například jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory ČR. Na programu má také poklepání základního kamene budovy Národního zemědělského muzea v areálu Výstaviště a v sobotu zahájí Národní dožínky.

Ve stánku Ministerstva zemědělství o rozloze 120 m2, v Pavilonu T1 se mohou návštěvníci seznámit s prací například Odboru zemědělských komodit, Odboru bezpečnosti potravin, Odboru potravinářského, Odboru environmentálního a ekologického zemědělství a Sekce lesního hospodářství. Najdou zde také informace o podporách Programu rozvoje venkova. Na veletrhu se představují i organizace podřízené Ministerstvu zemědělství, mj. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) a Ústav zemědělské ekonomiky
a informací.

Zástupci těchto organizací budou poskytovat informace veřejnosti včetně informačních materiálů, ÚKZUZ i poradenství v ochraně rostlin a prezentaci chorob a škůdců.

Svoje expozice má na výstavě Země živitelka Státní zemědělský intervenční fond, a to stánek Klasa a stánek Regionální potravina. Představí se také Celostátní síť pro venkov a projekt Poznej svého farmáře. Jde o zábavný program pro veřejnost s možností zakoupit si potraviny od českých farmářů.

Dnes odpoledne předá ministr Miroslav Toman „Cenu ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky za rok 2021“ a také „Cenu ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek za rok 2021“. (Seznam oceněných připojen níže jako příloha).

S ohledem na aktuální epidemiologickou situaci žádáme všechny návštěvníky
a vystavovatele o ohleduplnost a dodržování všech platných hygienických opatření.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Přílohy

26 August 2021

České Budějovice 26. srpna (ČTK) - Jihočeský kraj zřídí na podzim virtuální tržiště, kde budou jihočeští potravináři a zemědělci nabízet výrobky středním školám. Kraj zřizuje asi 120 středních škol, do nichž chodí téměř 19.000 dětí. Časem by se mohly zapojit i základní a mateřské školy, sociální ústavy nebo nemocnice, řekl dnes ČTK na českobudějovické výstavě Země živitelka jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že projekt by potom mohly převzít všechny kraje. Pirátská strana dnes upozornila na to, že je důležité, aby z tržiště neměli prospěch jen někteří velkovýrobci.

"Naše babičky a maminky chodily dříve na trhy, tam bylo to nejčerstvější, co se dalo koupit. A protože teď už fungují virtuální trhy, tak chceme takový vytvořit. Umožnit všem malým výrobcům, aby tam mohli svoji produkci nabídnout do nějaké blízké školy a aby si je školy mohly přímo koupit. Jde nám o to, abychom právě na stoly našich jihočeských dětí dostávali to nejkvalitnější a nejčerstvější, co v Jihočeském kraji vzniká," řekl Kuba. Kraj finančně odmění pět škol, které budou mít největší procento jihočeských potravin.

Zemědělci a potravináři mají velké problémy uplatnit se i na regionálním trhu, zároveň se do ČR vozí zboží mnohdy podprůměrné kvality, řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Na dotaz ČTK uvedla, že do tržiště by se mohly zapojit desítky výrobců. Podle Kuby se do jihočeských škol dostávají potraviny, které často putují přes "půl světa" a jsou dotované, aby se převezly daleko. "Přitom u nás máme strašnou spoustu skvělých produktů, kdy se ti malí producenti někdy nedokážou prosadit proti silným řetězcům," řekl hejtman.

Krajský plán podpořil i Babiš. "Iniciativa pana hejtmana Kuby je skvělá, já jim držím palce. Doufám, že uspějou, a potom by to mohly převzít všechny kraje. My bychom měli přesvědčit naše občany, že je důležité, aby kupovali české potraviny, tím podpoříme sami sebe. Bohužel jsme od revoluce nešli tím směrem, říkali jsme: všechno dovezeme, a to byla chyba. Ale ještě je stále šance to napravit," řekl premiér.

Piráti dnes uvedli, že chybí informace, jaké jihočeské podniky kraj podpoří. "Bude to otázka pečlivého nastavení detailů, aby z projektu nakonec neprofitovalo především několik místních velkoproducentů zemědělských výrobků, drůbeže nebo ryb. Proto jsme jednali s vedením kraje, aby systém propagoval například produkty ekologického zemědělství. Jídelny rozhodně nemohou hned začít vařit pouze z biopotravin, ale ze studií z jiných krajů vyplývá, že jejich určitý podíl je reálné uplatnit i bez citelného navýšení ceny," uvedl v tiskové zprávě krajský zastupitel Pirátů Dan Leština.

vkc kš dr

25 August 2021

Brno 24. srpna (ČTK) - Hygienici v Jihomoravském kraji odebrali 34 vzorků zmrzlin, z nichž pět bylo nevyhovujících. V sedmi případech udělili pokutu v celkové výši 30.000 korun, nejčastějším prohřeškem je zanedbání úklidu. ČTK to řekl Milan Šles, ředitel odboru hygieny výživy a předmětu běžného užívání jihomoravské hygienické stanice. Loni bylo z 50 odebraných vzorků 16 nevyhovujících, předloni ze 32 nevyhovělo 14.

Hygienici letos u zmrzlinářů provedli 60 kontrol. Ve 34 případech odebrali vzorky pro laboratorní analýzu zmrzliny na ověření zdravotní nezávadnosti. "Kontroly byly prováděny zejména v provozovnách, kde dochází alespoň k několika krokům výrobního procesu zmrzliny. To znamená, že je zde větší pravděpodobnost následné kontaminace při manipulaci se surovinami určenými pro výrobu zmrzliny," uvedl Šles.

Ze 34 odebraných vzorků bylo pět nevyhovujících. Všech pět vzorků nevyhovělo v ukazateli Enterobacteriaceae, což je skupina mikroorganismů, podle kterých hygienici mohou zjistit, jak například prodejce čistí zmrzlinový stroj nebo nádobí, které používá pro výrobu zmrzliny. "Tyto bakterie však nelze úplně opomíjet ani ze zdravotního hlediska, protože při souhře několik faktorů jako je například vysoké množství bakterií, děti nebo chronicky nemocní, mohu způsobit zdravotní potíže," upozornil Šles.

V provozovnách s nedostatky hygienici nařídili úklid strojů, nádobí i prostor a ověření kontrolním vzorkem. Kromě toho uložili sankci. "Dobrou zprávou je, že typicky patogenní mikroorganismy jako například Listeria monocytogenes nebo Salmonella nebyly laboratorní analýzou zjištěny. Zároveň letos zatím neevidujeme hlášení alimentárního onemocnění, kde by důvodně podezřelá byla zmrzlina ze stravovacích služeb," dodal Šles.

Kontrolu zmrzlin provádí i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Minulý týden uvedla, že po celé zemi zkontrolovala skoro stovku provozoven a téměř polovina nesplnila hygienické limity.

hor jw

25 August 2021

Britská nadace pro výživu (BNF) poskytující informace o zdravém stravování ve svém nejnovějším výzkumu upozorňuje na problém spojený s posilující poptávkou spotřebitelů po potravinách, které jsou vnímány či hodnoceny jako zdravější či udržitelnější, který se týká nedostatku klíčových minerálů včetně například železa či jódu ve veganské a vegetariánské stravě.

Více informací zde.

Zdroj: Foodnavigator.com

Link: Cutting back animal products completely could lead to nutritional deficiencies, warn nutrition experts (foodnavigator.com)

24 August 2021

Tzv. domácí výroba lihu v ČR, a to i pro vlastní potřebu, je považována za nedovolenou (nelegální), a to včetně výroby lihovin a ovocných destilátů.

V ČR není možné vyrábět doma líh, lihoviny ani ovocné destiláty bez patřičného povolení (povolení k provozování pěstitelské pálenice, které vydává Ministerstvo zemědělství podle ustanovení § 4 odst. 1 zákona č. 61/1997 Sb., o lihu, ve znění pozdějších předpisů, dále jen „zákon o lihu“) nebo bez příslušné koncese s názvem "Výroba a úprava kvasného lihu, konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů (s výjimkou piva, ovocných vín, ostatních vín a medoviny a ovocných destilátů získaných pěstitelským pálením) a prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin".

Dále považujeme za vhodné upozornit na povinnosti plynoucí z ustanovení § 16 odst. 2 zákona o lihu, kde je stanovena následující oznamovací povinnost:

„Právnické nebo fyzické osoby dovážející, prodávající nebo přemisťující přístroje určené k výrobě nebo úpravě lihu jsou povinny oznámit Ministerstvu zemědělství a místně příslušnému správci spotřební daně z lihu do tří dnů jméno, příjmení a místo trvalého pobytu fyzické osoby nebo obchodní jméno a sídlo právnické osoby, kterým bylo toto zařízení prodáno, nebo místo, kam bylo zařízení přemístěno“.

Tato oznamovací povinnost platí pochopitelně i pro dovoz ze třetích zemí. Každá fyzická či právnická osoba, která bez výše uvedeného povolení/koncese např. ovocný destilát vyrobí nebo dokonce vyrábí opakovaně (i v případě splnění výše uvedené oznamovací povinnosti), může být podle ustanovení § 17 odst. 1 nebo § 17a odst. 1 písm. h) zákona o lihu sankcionována za výrobu lihu bez povolení pokutou, a to ve výši až 10 000 000,- Kč.

Ministerstvo zemědělství považuje nelegální výrobu lihu za velmi společensky závažnou činnost, která může ohrozit zdraví obyvatel, případně způsobit úmrtí a má rovněž neblahý vliv na výběr spotřební daně z lihu.

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/lih-a-alkoholicke-napoje/informace-ministerstva-zemedelstvi-k.html

24 August 2021

(tedy v množství překračujícím limit 0,05 mg/kg) a v případě jeho zpracování do výrobků (směsi olejnatých semen, pekařské směsi, pekařské výrobky atd.)

(Pozn.: uvedený postup je aplikovatelný - při zohlednění stanovených limitů v nařízení (ES) č. 396/2005 – také u ostatních potravin a potravinových surovin)

  1. Provozovatel potravinářského podniku přijal nevyhovující surovinu (sezamové semeno) a měl informaci, že se jednalo o nevyhovující surovinu, kterou následně zpracoval do finálních výrobků. V tom případě musí provozovatel potravinářského podniku zajistit stažení všech výrobkůdo kterých bylo nevyhovující sezamové semeno použito. Podle čl. 19 nařízení (ES) č. 396/2005 je zakázáno zpracovávat nebo mísit pro účely rozředění potraviny, které nesplňují MRL (Maximum Residue Levels = maximální reziduální limit) a tyto nesmí být uvedeny na trh.
     
  2. Provozovatel potravinářského podniku přijal sezamové semeno a neměl informaci o tom, že se jednalo o sezamové semeno, které obsahovalo ethylenoxid v množství překračujícím limit 0,05 mg/kg. Toto nevyhovující sezamové semeno následně zpracoval do dalších výrobků s variabilním podílem sezamového semene, často minoritním. Teprve následně získal informaci, že se jednalo o sezamové semeno, které obsahovalo ethylenoxid v nadlimitním množství a zároveň (v ideálním případě) má informaci o obsahu ethylenoxidu v sezamovém semeni.

V tomto případě, kdy nevyhovující sezam provozovatel zpracoval do dalších produktů v době, kdy nevěděl, že je sezam nevyhovující, může zpracované potraviny v tržní síti ponechat nebo uvést na trh pouze tehdy, pokud jsou tyto potraviny bezpečné.

  • musí být schopen doložit SZPI důkaz o bezpečnosti předmětných výrobků.

Bezpečnost může být doložena např. na základě laboratorní analýzy a výpočtu (viz též článek 20 nařízení (ES) č. 395/2006 - MRL pro zpracované nebo složené produkty). K tomu je nutné znát detailní složení potraviny (procentické zastoupení jednotlivých složek):

  1. Obsah ethylenoxidu ve zpracovaném výrobku může provozovatel potravinářského podniku vypočítat na základě obsahu ethylenoxidu v sezamovém semeni, jehož obsah zná z laboratorního rozboru (suma látek ethylenoxid a 2-chloroethanol vyjádřených jako ethylenoxid). Druhou možností je, že zná obsah ethylenoxidu (suma látek ethylenoxid a 2-chloroethanol vyjádřených jako ethylenoxid) již ve zpracovaném výrobku z laboratorního rozboru. Dále pak provede výpočet MRL pro ethylenoxid ve zpracované potravině. Porovnáním vypočtené / známé hodnoty ethylenoxidu ve zpracované potravině a vypočteného MRL pro ethylenoxid ve zpracované potravině dojde k závěru, zda potravina je či není bezpečná.

U složených/zpracovaných potravin je třeba zohlednit všechny složky, které byly zpracovány do potraviny. Nařízení Komise (EU), kterým se mění přílohy II, III a V nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 stanovuje např. MRL 0,02 mg/kg pro obilniny (resp. mouku); MRL 0,05 mg/kg pro skořápkové ovoce, olejnatá semena; a MRL 0,01 mg/kg pro koření. Naopak existují i složky, pro kteréMRL stanoven není, např. voda, sůl, sušené droždí.

(Vzorový výpočet MRL pro ethylenoxid ve zpracované potravině je uveden níže.)

  1. Obsah ethylenoxidu složených (zpracovaných potravin) potravin může provozovatel potravinářského podniku doložit laboratorními analýzami obsahu ethylenoxidu (suma látek ethylenoxid a 2-chloroethanol vyjádřených jako ethylenoxid) v jednotlivých výrobcích nebo výpočtem a dále provést následující porovnání:

podle charakteru potraviny je možné provést vyhodnocení výsledků ethylenoxidu ve zpracované potravině, přičemž ve většině případů by mělo platit:

  • výsledek ≤ 0,02 mg/kg (tj. včetně hodnoty) je považován za vyhovující
  • v případě výsledku analýzy > 0,02 mg/kg, zejména pokud bude výsledek v oblasti 0,02 - 0,05 mg/kg, je třeba posoudit % složení výrobku a zohlednit případně faktor zpracování
  • výsledek ≤ 0,05 mg/kg (tj. včetně hodnoty) je považován za vyhovující pro olejniny nebo směs olejnin
  • překročení limitu 0,05 mg/kg je považováno za výsledek nevyhovující

Především je také nutné konstatovat, že za bezpečnost potraviny je odpovědný provozovatel potravinářského podniku.

Postupy pro případ, že potravina není bezpečná, jsou stanoveny (mimo jiných) také v článku 19 Nařízení 178/2002 (Odpovědnost za potraviny: provozovatelé potravinářských podniků).

Vzorový výpočet MRL pro ethylenoxid ve zpracované potravině

  1. Ve zpracované potravině je několik složek, z nichž každá má MRL a je známo % jejich zastoupení v posuzované potravině:
     

MRL ethylenoxid

 

% zastoupení složky

koeficient pro vynásobení MRL

MRL složky (mg/kg)

MRL pro potravinu (mg/kg)

složka 1

30,0

0,3

0,05

0,04

((0,05 x 0,3) + (0,05 x 0,3) + (0,02 x 0,4))

složka 2

30,0

0,3

0,05

složka 3

40,0

0,4

0,02

celkem

100,0

     

V tomto případě je vypočtený MRL ethylenoxidu 0,04 mg/kg potraviny.

Následně se provede výpočet ve zpracované potravině podle skutečného obsahu ethylenoxidu v sezamovém semeni. Přepočet na základě hypotézy, že jediná složka, která vnesla ethylenoxid do výrobku, byla sezamové semeno, a ostatní složky, i když mají limit tak nebyly hypoteticky zdrojem ethylenoxidu, může být tedy uvažována 0.
 

  1. Ve zpracované potravině je několik složek, z nichž každá má MRL a je známo jejich % zastoupení v posuzované potravině a jedna složka, u které MRL stanoven není (např. voda)
     

MRL ethylenoxid

 

% zastoupení složky

koeficient pro vynásobení MRL

MRL složky (mg/kg)

MRL pro potravinu (mg/kg)

složka 1

30,0

0,3

0,05

0,04

((0,05 x 0,3) + (0,05 x 0,3) + (0,02 x 0,4))

složka 2

30,0

0,3

0,05

složka 3

30,0

0,3

0,02

složka 4

10,0

0,1

0

 

celkem

100,0

     

V tomto případě je vypočtený MRL ethylenoxidu 0,04 mg/kg potraviny.

Následně se provede výpočet ve zpracované potravině podle skutečného obsahu ethylenoxidu v sezamovém semeni. Přepočet na základě hypotézy, že jediná složka, která vnesla ethylenoxid do výrobku, byla sezamové semeno, a ostatní složky, i když mají limit tak nebyly hypoteticky zdrojem ethylenoxidu, může být tedy uvažována 0.

Pozn.: Vzorové výpočty nezahrnují případ, kdy má složka stanovené MRL, ale byla již zpracována (např. sušené ovoce).

Zdroj: SZPI
24 August 2021

Tisková zpráva – České zemědělství dosáhlo podle předběžných údajů Souhrnného zemědělského účtu za rok 2020 nejvyšší hodnoty zemědělské produkce za posledních pět let, a to 147 miliard korun v základních běžných cenách. Uvádí to Zpráva o stavu zemědělství za rok 2020, kterou dnes schválila vláda.

„Srážkový a teplotní vývoj počasí spolu s dalšími faktory měl v loňském roce příznivý vliv na vývoj hektarových výnosů u většiny rostlinných komodit. Podmínky pro zemědělství však do značné míry ovlivnila koronavirová pandemie. Negativně zasáhla například do tržních vztahů mezi podniky agrárního sektoru a takzvaným sektorem HORECA, tedy hotely, restauracemi a podobně. Stejně pak do agrárního trhu práce, kdy jsme museli řešit problémy se zajišťováním sezónních pracovníků ze zahraničí,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle takzvané Zelené zprávy byl meziroční vývoj tržních podmínek pro zemědělství relativně méně příznivý než v předchozím období. Ceny zemědělských výrobců v meziročním srovnání loni klesly na 96,6 % úrovně roku 2019, zatímco celkový index vstupů do zemědělství mírně meziročně vzrostl na 100,4 %. V potravinářském průmyslu lze vývoj podle klíčových ekonomických ukazatelů hodnotit spíše pozitivně. Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly v roce 2020 na 104,5 % úrovně předchozího roku.

Celkové výdaje na podporu agrárního sektoru loni meziročně vzrostly o 8,2 % na 74,6 miliardy korun. Z celkových výdajů se podpory přímo zemědělským podnikům zvýšily o 6,1 % na 52,6 miliardy korun. Další podpory šly kromě jiného do potravinářství, rybářství a na veřejné výdaje na obecné služby (nejdou přímo zemědělským podnikům), jako například do zemědělského školství, výzkumu, poradenství, informatiky a na kontrolní činnost rezortu. Značná část uvedeného zvýšení podpor (celkem 2,4 mld. Kč) připadá na kompenzace za dopady COVID-19. Přímé podpory zemědělským podnikům dosáhly v průměru téměř 15 tisíc korun na hektar zemědělské půdy.

Ke konci roku 2020 bylo v ČR 4 665 ekologických zemědělců a 865 výrobců biopotravin a podíl ekologicky obhospodařované půdy k celkové výměře zemědělské půdy 15,3 %.

Z celkové loňské sklizňové plochy obilovin v ČR, tedy 1 344,9 tisíce hektaru zaujímaly největší podíl pšenice (59,4 % celkové plochy) a ječmen (24,7 %). Produkce sklizených obilovin dosáhla výše 8 126,7 tisíce tuny, což je oproti předchozímu roku nárůst o 6,3 %.

Zaměstnanost v zemědělství je podle Zelené zprávy prakticky stabilizovaná, v posledních dvou letech se počet pracovníků v této oblasti pohybuje mírně pod hranicí 100 tisíc. Loni činil počet pracovníků v zemědělských podnicích 98,8 tisíce, oproti roku 2019 klesl o 0,2 %. Nejvíce zastoupení jsou pracovníci ve věku 45 až 59 let (40 %), poté 30 až 44 let (31,8 %).

Záporná bilance českého agrárního zahraničního obchodu se loni vzhledem k výraznějšímu nárůstu vývozu meziročně zlepšila, a to o 10,6 miliardy korun na 36,8 miliardy. Ve vývozu nadále převažují zemědělské suroviny nad výrobky s vyšší přidanou hodnotou.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

24 August 2021

raha 23. srpna (ČTK) - Výrobci potravin z Česka se mohou opět zapojit do soutěže o značku Česká chuťovka, která jim má pomoci proniknout s jejich produkty do povědomí zákazníků. Přihlášky mohou posílat do 16. září. Ocenění, která se udělují v deseti kategoriích, mají být předána 2. listopadu v sídle Senátu, pokud to epidemická situace umožní, oznámili dnes organizátoři.

Dosud podle pořadatelů ocenění obdrželo 226 potravinářů. Označení Česká chuťovka získalo zatím 1196 výrobků, dalších 225 dosáhlo na označení Dětská chuťovka. Loni v soutěži o "značku, která si na nic nehraje", získalo ocenění 185 produktů. V souběžné soutěži o značku Dětská chuťovka, kterou hodnotí dětská porota, uspělo 35 pokrmů pro děti ve věku od šesti do 16 let.

Soutěž, která se koná třináctým rokem, především pomáhá spotřebitelům objevit chutné české potraviny. Umožňuje dát o sobě vědět i malým a středním výrobcům, kteří jinak nemohou konkurovat velkovýrobcům v nákladech na reklamu, a proniknout s jejich produkty do povědomí spotřebitelů. Podle senátora KDU-ČSL a jednoho z hodnotitelů Petra Šilara je třeba ukázat českým občanů, že v přemíře zahraničních produktů si mohou vybrat kvalitní a chutnou českou potravinu.

Předseda senátní komise pro rozvoj venkova Jiří Vosecký (SLK) ocenil vizi a nadšení pořadatelů. Rád by dosáhl toho, aby regionální potraviny byly zařazeny do celostátního systému a získaly základní jednotné logo.

Hlavním kritériem soutěže je především chuť, ale i vzhled, vůně a konzistence výrobku, uvedli pořadatelé ze společnosti Sympex Group. Soutěž pořádají ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, Senátem a jeho komisí pro rozvoj venkova a Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze. Se soutěží bude letos propojen Jarmark chutí, který se uskuteční 24. září na kolonádě Domu kultury Teplice souběžně s konferencí o výživě a zdraví.

Od roku 2013 je hodnotící komisí každoročně udělován titul Rytíř české chuti. Je určen osobnosti, která se svou dlouholetou prací v některém z potravinářských oborů zasloužila o výbornou pověst českých potravin. Titul Rytíře české chuti za celoživotní přínos potravinám loni získal sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík a Milan Chmelař, ředitel odborných škol v Podskalské ulici v Praze.

Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka se rozhodla založit skupina nezávislých potravinářských odborníků v 90. letech, kdy vrcholilo období honby spotřebitelů za co nejlevnějšími potravinami, čemuž se přizpůsobovali nejen prodejci, ale i výrobci potravin, aby obstáli v konkurenci levných výrobků mnohdy ze zahraničí.

Podle pravidel se soutěží například v kategorii pekařských, cukrářských, mléčných i masných výrobků. Svoji kategorii mají třeba nealkoholické nápoje, ale i piva, vína a lihoviny. Přihlášený výrobek musí splňovat vysoké senzorické parametry, zejména výrazné chuťové vlastnosti, stojí v pravidlech.

V Česku je mnoho značek označujících kvalitu potravin. Nejznámější je Klasa, kterou stamiliony korun ročně podporuje i stát. Další je například Regionální potravina, která je vázaná na daný kraj. Jsou ale i další označení, například logo Vím, co jím, které označuje potraviny obsahující vyvážené výživové hodnoty. Logo Zdravá potravina se zase objevuje na pokrmech, které neobsahují zbytečné množství chemických konzervantů a barviv.

mhm mal

23 August 2021

Agentura pro ochranu životního prostředí EPA zakáže používání tohoto pesticidu, který se v USA relativně hojně používá např. u ovoce a zeleniny.

Chlorpyrifos je spojován s hrozbou neurologických poškození u dětí a EPA tak zvrátí jedno z nejzávažnějších rozhodnutí Trumpovy administrativy v oblasti veřejného zdraví. Tehdejší šéf agentury Scott Pruitt v roce 2017 ponechal tento pesticid na trhu navzdory doporučení vědců této agentury omezit užívání vzhledem k jeho potenciálním rizikům.

Chlorpyrifos se několik dekád osvědčil jako účinný prostředek na ochranu sóje, mandloní nebo květáku před nejrůznějšími škůdci. Pěstitelé ho často nasazují, když žádný jiný pesticid už nedokáže splnit svoji funkci. V posledních deseti letech však řada ekologických a zdravotnických skupin požadovala postupné vyřazení tohoto pesticidu vzhledem k dopadům na zdraví, které dokladovaly některé vědecké studie. Producenti si naopak vzali na mušku klíčovou studii identifikující rizika chlorpyrifosu, kterou provedla Kolumbijská univerzita, neboť podle jejich názoru není podložena ověřitelnými vědeckými poznatky. Největší nevládní zemědělská organizace American Farm Bureau Federation je toho názoru, že chlorpyrifos je cenný nástroj na ochranu plodin, který nemá žádnou životaschopnou alternativu.

USA se tak nicméně vydávají podobnou cestou jako EU, kde EFSA v roce 2019 rozhodla o neprodloužení autorizace používání tohoto insekticidu a ta na počátku roku 2020 vypršela. V současné době bude tedy tento přípravek v USA možné používat pouze pro nepotravinářské účely – pěstování bavlny nebo golfová hřiště.

Extrémní počasí na Západě USA ohrožuje produkci mandlí

Extrémní sucho spojené s vlnou veder si v Kalifornii vybírá těžkou daň v sektoru produkce mandlí. Zde se vyprodukuje zhruba 80 % celosvětové produkce v hodnotě přes 6 mld. USD. Vzhledem k nedostatku vody nejsou pěstitelé mandlovníků schopni zajistit dostatečnou závlahu a snižují tak výměry sadů. Je to prudký zvrat v neúnavném rozšiřování mandloní v kalifornském zemědělském údolí Central Valley, kde klima podobné evropskému Středomoří ve spojení s intenzivní závlahou vytvořily ideální místo pro pěstování stále oblíbenějších ořechů.

Mandloně jsou dosti žíznivé stromy, které potřebují vodu po celý rok. V posledních 30 letech se ale americký Západ výrazně otepluje a snižují se dostupné zásoby vody. A výhled do budoucna nevěští změnu k lepšímu. Podle amerického ministerstva zemědělství USDA vzrostla produkce mandlí v Kalifornii z téměř 168 tis. t v roce 1995 na rekordních 1,4 mil. t v roce 2020. Osázená plocha se více než ztrojnásobila na cca 650 tis. ha. Pro letošní rok byl ale odhad produkce snížen na 1,2 mil. t, přestože se ještě v květnu odhadovala rekordní sklizeň na úrovni 1,5 mil. t. Mandle jsou nejvýznamnějším kalifornským zemědělským vývozním artiklem, přibližně 70 % produkce jde na export - hlavně do Evropy, Indie a dalších asijských zemí.

Svůj podíl viny na současném stavu má i rostoucí cena mandlí v řadě předchozích let, díky které pěstitelé založili sady v místech, kde chybí spolehlivé zásoby vody. Extrémní sucha vysušují vodní zdroje, některá jezera jsou naplněna pouze ze 30 %. Státní a federální úřady snižují množství vody disponibilní pro zemědělství, což nutí pěstitele nechat pole ladem nebo přejít na pěstování plodin, které spotřebují méně vody.

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
mob: +1 202 507-3859, mob ČR: +420 601 558 079, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/usa-zakazou-pouzivani-insekticidu.html