07 February 2022

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Ve dnech 8. – 9. září 2022 se v New Yorku uskuteční další ročník veletrhu Plant Based World Expo. Již na minulé ročníky připravoval zemědělský diplomat Petr Ježek účast českých firem, ale kvůli pandemii covid-19 ji nebylo možné realizovat. Letos snad již bude situace příznivá
a čeští exportéři budou moci ukázat americkým partnerům, že mají v tomto novém segmentu co nabídnout.

V této souvislosti je vhodné zmínit několik aspektů pro výrobce a exportéry produktů,
které mohou najít využití v gastronomii. Ať už jde o hotové výrobky nebo suroviny. Jde o to, že na rozdíl od maloobchodu, kde spotřebitelé mohou objevit nové výrobky během nákupu nebo z doslechu, jsou v restauracích nové položky v menu hlavními tahouny prodeje. Typická restaurace může mít 10 až 20 základních položek v menu, což je diametrální rozdíl s 20 tisíci položek v maloobchodě. Položky v menu restaurací jsou také přímým rozhraním mezi zákazníkem a prodejcem. Brand samotného výrobku dodavatele je tak v tomto vztahu marginální.

Dodavatelé výrobků, surovin nebo nápojů by měli přihlédnout ke specifickým požadavkům gastronomických provozů, například balení ve velkém je jeden z nich. Jiné požadavky mohou mít hotelové restaurace, jiné provozovny rychlého občerstvení nebo vysokoškolské jídelny. Tomu pak bude asi odpovídat i způsob přípravy nebo zpracování produktu či jeho balení.

Čeští výrobci a vývozci asi nebudou mít ambici dodávat své produkty přímo do koncových gastronomických zařízení. Spíše budou hledat partnera, který má již takové vazby vybudované a využít stávajících distribučních kanálů. I tak je vhodné mít na paměti potřeby restaurací a připravit se na případný úspěch, aby bylo možné zajistit nepřetržité dodávky se stálou kvalitou. To zahrnuje kalkulace, zajištění a rozhodnutí o umístění výrobních kapacit
a distribučních cest, jakož i poskytování průběžné podpory po uvedení výrobku na trh.

Není vyloučeno, že dodavatel bude se svým plant based výrobkem konkurovat jinému výrobku svého vlastního portfolia. I na tuto variantu je třeba připravit prodejní strategii a případně diverzifikovat distribuční kanály.

V USA je snad ještě více než na jiných trzích třeba udržovat permanentní komunikaci se svými partnery. V provozu gastronomických zařízení je i s ohledem a současnou situaci (snad již) ke konci pandemie covid-19 situace velice volatilní. Je dobré aktivně získávat informace, jestli dodávané produkty splňují veškeré potřeby zákazníka a případně rychle reagovat na změny.

Podmínky pro účast českých společností na výše uvedeném veletrhu Plant Based World Expo jsou aktuálně v jednání s organizátory veletrhu. V případě zájmu o bližší informace nebo účast na veletrhu prosíme, napište email na adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 Zdroj: MZe ČR

07 February 2022

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  – komunikace v angličtině

 

Trendy v oblasti udržitelných obalů v roce 2022 v UK

Udržitelné obaly se stávají významným trendem. Širší veřejnost i podniky si stále více uvědomují potenciální škody, které může mít konzumní způsob života. Obaly jsou pro podniky hlavní příležitostí, jak zvýšit svou udržitelnost a přenést ji na své spotřebitele díky používání ekologických metod balení a podporou recyklace.

Některé trendy v oblasti udržitelných obalů

Ekologicky šetrné materiály – v současné době je k dispozici široké spektrum udržitelných obalů, včetně recyklovaných materiálů, kompostovatelných materiálů a recyklovatelných materiálů.

Opakovaně použitelné a vratné obaly - tento způsob prosazuje oběhový životní cyklus obalu tím, že uživatele vybízí k opakovanému použití obalu nebo k vrácení obalu, který bude znovu použit.

Méně obalů - v posledních letech mnoho firem omezilo veškeré nepotřebné součásti obalů, které nepřinášejí jejich výrobku žádný užitek ani neplní jiný účel nebo vytvářejí zbytečný odpad. Požívaným řešením je například zmenšení obalu při zachování stejného množství výrobku nebo úplným odstraněním částí obalu, jako je plastová fólie.

Výrobky, které je možné opakovaně plnit – dalším významným trendem v oblasti udržitelných obalů jsou výrobky, které je možné opakovaně plnit. Tento trend zaznamenává v oblasti domácností stále větší nárůst, protože firmy nabízejí svým spotřebitelům nový způsob nákupu svých výrobků a zároveň produkují méně odpadu.

Zvýšená recyklace - recyklace je nesmírně důležitá jak pro podniky, tak pro spotřebitele. Pro recyklaci jsou zásadní osvěta a informace, protože spotřebitelé mohou být často zmateni tím, které složky obalů mohou nebo nemohou vyhazovat do recyklovatelného odpadu.

https://www.springfieldsolutions.co.uk/news/sustainable-packaging-trends-2022

Nová daň z plastových obalů v UK

V dubnu 2022 má ve Spojeném království vstoupit v platnost daň z plastových obalů. Daň se bude vztahovat na plastové obaly, které jsou vyrobeny ve Spojeném království nebo do něj dovezeny a které obsahují méně než 30 % recyklovaného plastu. To se pravděpodobně dotkne i výrobců a dovozců plastových obalů a také spotřebitelů, kteří nakupují zboží v plastových obalech, protože daň se pravděpodobně promítne do finálních cen výrobků.

Tato daň se nebude vztahovat na obaly, které obsahují alespoň 30 % recyklovaného plastu, což bude tlačit výrobce k tomu, aby začali využívat ekologicky šetrnější varianty obalů. Tato daň (ve výši 200 GBP za tunu obalů) bude vytvářet ekonomickou pobídku pro podniky, aby ve svých obalech používaly recyklované materiály. To následně vytvoří vyšší poptávku po recyklovaných plastech a bude motivovat k vyšší míře recyklace, čímž se sníží množství odpadu ukládaného na skládky nebo odváženého do spaloven.

https://www.springfieldsolutions.co.uk/news/a-guide-to-the-uk-environmental-packaging-regulations

 

Zdroj: MZe ČR

07 February 2022

Maďarská vláda od 1. února sníží ceny pšeničné mouky, cukru, slunečnicového oleje, mléka, vepřové kýty a kuřecích prsou.

Ceny těchto potravin mají klesnout na úroveň z poloviny loňského října. Oznámil premiér Viktor Orbán prostřednictvím videa na sociálních sítích. Cenový strop bude v platnosti čtvrt roku, do 1. května 2022. 

Vláda rozhodla snížit ceny dva dny před zveřejněním údajů o prosincové inflaci Maďarským statistickým úřadem (KSH), která dosahovala 7,4 procenta. Průměrný nárůst cen v roce 2021 dosahoval 5,1 procenta.

Jaké byly průměrné ceny v říjnu 2021, ke kterým se Maďarsko nyní vrátí? Podle údajů KSH:

  • kilogram vepřové kýty stál 1420 HUF (97 CZK),
  • kilogram kuřecích prsou (bez kostí a kůže) 1600 HUF (109 CZK),
  • litr slunečnicového oleje 713 HUF (48 CZK),
  • kilogram jemné mouky 203 HUF (14 CZK),
  • kilogram krystalového cukru 261 HUF (18 CZK),
  • litr mléka s 2,8% obsahem tuku 286 HUF (19 CZK).

Prodejny se budou muset vrátit k prodejním cenám, které byly evidovány v jejich elektronických kasách k 15. říjnu 2021. Nebude v platnosti tedy plošná cena, ale každý obchod se bude vracet na svoji vlastní cenovou úroveň. Za poslední rok vzrostly ceny potravin ve světě průměru o 32,8 %, což je nejvyšší procento za posledních 10 let. Důvody jsou složité. Svou roli hraje pandemie koronaviru, energetická krize, extrémní počasí a změna klimatu. Růst cen potravin se časem přenese na úroveň celé ekonomiky. V Maďarsku se v roce 2022 pravděpodobně očekává ještě větší nárůst cen.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Maďarsko.
Zdroje: 
https://hungarytoday.hu, https://telex.huhttps://www.ksh.hu

Zdroj: CzechTrade

Link: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/madarsko-zavadi-strop-pro-nejvyssi-ceny-vybranych-potravin

07 February 2022

Paříž 6. února (ČTK) - Francouzský řemeslný pivovar začal vyrábět modré pivo, barvu mu dodává řasa spirulina. Ve snaze najít způsoby, jak ozvláštnit své nápoje, se pivovar spojil s nedalekou firmou, která chce zpopularizovat řasy jako doplněk stravy, uvedla agentura Reuters.

Pivo se podle zaměstnance společnosti Hoppy Urban Brew Sébastiena Verbekeho prodává dobře. "U veřejnosti vzbuzuje obrovský zájem a zvědavost," uvedl.

Spirulinu pěstuje společnost Etika Spirulina v severní Francii. Složka spiruliny, která se nazývá fykocyanin a dodává pivu modrou barvu, se přidává do piva při vaření.

Modré pivo, které dostalo název Line, popisuje zaměstnankyně pivovaru Mathilde Vanmansartová jako chmelové, lehké a s ovocnými tóny. Jediným důkazem přidané řasy je podle ní výrazná barva.

Podle Xaviera Delannoye, majitele farmy, která řasu dodává, udělal pivovar několik zkušebních várek, než našel směs, která by zákazníky oslovila. Od října do prosince loňského roku se podle něj prodalo 1500 lahví modrého piva a pivovar se nyní chystá zvýšit jeho výrobu, aby uspokojil poptávku.

irl spr

04 February 2022

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora žiada, aby za bezpečnosť potravín po dátume minimálnej trvanlivosti zodpovedal obchod, nie ich výrobca. S touto požiadavkou sa agropotravinárska samospráva obracia aj na poslancov Národnej rady SR, aby sa táto formulácia dostala aj do novely zákona o potravinách.

Poslanci Národnej rady SR začnú zajtra /1. februára 2022/ rokovanie 55. schôdze parlamentu. Jedným z jej bodov programu je aj novela zákona o potravinách, ktorá má určiť aj nové zákonné povinnosti pri predaji potravín po dátume minimálnej trvanlivosti (DMT).

Legislatívne idú poslanci upravovať predaj trvanlivých potravín, ako sú napríklad konzervy, cestoviny, múka, cukrovinky, čokolády a ďalšie potraviny, ktorým na svojich obaloch expiruje dátum minimálnej trvanlivosti. Doteraz takéto výrobky po uplynutí DMT ponúkali obchodníci charitatívnym organizáciám. Po novom by malo platiť, že ak charita o takéto potraviny nebude mať záujem, obchodníci ich budú naďalej predávať zákazníkom, a to po dobu 45 dní.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora však zdôrazňuje, že za bezpečnosť takýchto potravín musí zo zákona niesť zodpovednosť obchodník, a nie výrobca potraviny. Obrátila sa preto listom na všetkých 150 poslancov Národnej rady SR. V ňom ich dnes /31. januára 2022/ vyzvala, aby garantom bezpečnosti potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti bol zo zákona obchodník a nie samotný potravinár (pokiaľ on sám takéto potraviny aj nepredáva).

„Naše firmy vyrábajú potraviny pri garantovaní ich 100-percentnej bezpečnosti, kvality a s tým súvisiaceho zachovania výživových ukazovateľov. Je pravda, že aj po dátume minimálnej trvanlivosti je potravina mnohokrát ešte stále bezpečná, ale len za predpokladu, že sa správne skladuje a nemá poškodený obal. Výrobca po odovzdaní potraviny predajcovi však už nemá možnosť ovplyvňovať riadenie týchto rizík, pretože tovar je majetkom predajcu. Práve z tohto dôvodu slovenskí potravinári nemôžu niesť zodpovednosť za bezpečnosť potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti,“ uviedol podpredseda SPPK Marián Šolty.

Potravinári sa obávajú, že by tak mohlo dochádzať aj k ohrozovaniu ich dobrého obchodného mena. V prípade predaja takýchto potravín bude z pohľadu SPPK nutné ustanoviť osobitný právny režim, ktorým sa zodpovednosť za bezpečnosť takejto potraviny prenesie na predajcu. SPPK navrhuje zriadiť osobitné predajné miesto, kde nájdu spotrebitelia dostatok informácií o charaktere týchto potravín, ale aj o tom, kto preberá zodpovednosť za kvalitu a bezpečnosť potraviny po uplynutí DMT.

Ďalšou zásadnou požiadavkou SPPK je aj označenie obalu potraviny predávanej po DMT tak, aby nedošlo k prípadnému ohrozeniu zdravia spotrebiteľa. Na obale musí byť uvedená informácia, že spotrebiteľ drží v ruke potravinu po DMT, kde už ani údaje a ani výživové hodnoty nemusia zodpovedať skutočnosti. Rovnako tak treba apelovať na spotrebiteľov, aby takúto potravinu čo najrýchlejšie skonzumovali.

Zdroj: Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

Vydáno:31. ledna 2022

Link: https://www.sppk.sk/clanok/4260

04 February 2022

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustí programy na podporu podnikatelů, na které dopadla vládní protiepidemická opatření. Podle odhadů ministerstva by mělo na podporu dosáhnout až 11 tisíc podnikatelů a státní rozpočet by to mělo vyjít na 2,5 až 3 miliardy korun. Programy pomoci chce vláda definitivně schválit příští týden v návaznosti na diskuzi s oborovými organizacemi.

 

„Požádat o kompenzace bude moci až 11 tisíc subjektů. Podmínkou bude pokles tržeb v druhém pololetí loňského roku oproti stejnému období v roce 2019 a to o 50 procent, maximální výše podpory na jeden subjekt se bude pohybovat mezi 500 tisíci korun a 1,5 mil. Kč v závislosti na odvětví,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že některé dílčí parametry programů bude ještě konzultovat s oborovými organizacemi v čele s Hospodářskou komorou. Definitivní podobu by měla příští týden ve středu schválit vláda.

Cílem programů je pomoci těm sektorům, které v druhé polovině minulého roku čelily vládním omezením, a jsou tak nejvíce zasaženy poklesem tržeb. Vláda chce také podporu zaměřit primárně na drobné podnikatele, pro které je nejtěžší se s dopady covidové pandemie vyrovnat s ohledem na jejich velikost, finanční rezervy a omezené možnosti v oblasti úvěrových nástrojů.

Kompenzační programy počítají s restauracemi, hudebními kluby, cateringovými společnostmi, cestovními agenturami a organizátory kulturních a sportovních akcí. Primárně se chce ministerstvo zaměřit na adventní trhovce a organizátory adventních trhů. „Ti byli minulou vládou ze dne na den připraveni o možnost prodeje svých výrobků a jejich práce tak byla často zcela znehodnocena,“ říká ministr Síkela. Maximální podpora pro stánkaře se bude odvíjet od počtu jejich stánků a dnů, kdy měl trvat adventní trh. Kdo měl jeden stánek, tak za jeden den, kdy měl zavřeno, bude mít nárok na 5 tisíc korun. Ten, kdo měl dva stánky, bude mít nárok na 8 tisíc/den a stánkaři se 3 a více stánky budou moci dostat 11 tisíc korun/den. Maximální podpora pro jednoho stánkaře za 30 dní tedy bude 330 tisíc korun.

Programy by měly být vypsány koncem února, kdy MPO také začne přijímat žádosti. Prostředky by se měly začít vyplácet v polovině března. „Podání žádostí bude snazší než dříve a programy také nastavíme tak, abychom nemuseli žádat o notifikaci u Evropské komise. S velkou pravděpodobností bude podpora poskytována v režimu de minimis,“ dodává ministr Síkela.

Ten také zdůraznil, že by byl rád, aby tyto kompenzační programy byly posledními, které MPO vypíše. „Covid s námi bude bohužel déle, než jsme doufali. Všichni se musíme adaptovat a naučit se v tomto ne už tak novém prostředí fungovat. Našim cílem je pomoci podnikatelům s adaptací na tuto novou realitu. Primárně proto chceme vytvořit nové programy a nástroje, které s tím podnikatelům pomohou,“ říká ministr Síkela. MPO v rámci Modernizačního fondu a Národního plánu obnovy připravuje pro firmy dotační programy, prostřednictvím kterých budou moci čerpat prostředky na digitalizací nebo na energetické úspory, dále ministerstvo připravuje balíček s cílem snížit podnikatelům byrokracii a další formy podpory.

Zdroj: MPO

Link: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/pomoc-tem--kteri-ji-opravdu-potrebuji--mpo-predstavilo-covidove-programy-pro-podnikatele--265821/

Vydáno: 3. 2. 2022

04 February 2022

Brusel, 21. - 24. června 2022

Registrace na konferenci ONE 2022 - Zdraví, životní prostředí, společnost, je nyní otevřena!

Čtyřdenní akce, kterou spolupořádají EFSA, Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), Evropská agentura pro životní prostředí (EEA), Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Společné výzkumné středisko Evropské komise (JRC), se bude konat 21. až 24. června v Bruselu a online.

Na konferenci se sejdou vědci, odborníci a další zainteresované strany z různých oblastí, aby zasadili bezpečnost potravin do širší perspektivy udržitelných potravinových systémů, diskutovali o příležitostech a výzvách při zavádění přístupu "Jedno zdraví" a prozkoumali nový vývoj v oblasti vědy o hodnocení rizik.

  • Podívejte se na program (další informace přineseme v následujících měsících).



Jak se zaregistrovat

Chcete-li se zúčastnit konference ONE 2022, vyplňte online registrační formulář a vyberte preferovaný způsob účasti.

Registrace pro online účast bude otevřena po celou dobu konání konference; termín pro registraci pro fyzickou účast je 29. dubna. Online i fyzická účast jsou bezplatné.


Přímý přenos plenárních a tematických zasedání bude k dispozici všem uživatelům na webových stránkách konference ONE 2022. Upozorňujeme, že pouze registrovaní účastníci budou mít přístup k možnostem navazování kontaktů prostřednictvím speciální aplikace akce a budou moci během zasedání zanechávat komentáře, klást otázky a komunikovat s ostatními účastníky, řečníky a panelisty v reálném čase.

Register now


O konferenci

Konference ONE 2022 je čtyřdenní akce, která se koná v Bruselu a online. Akce bude zahájena úvodním plenárním zasedáním, po němž bude následovat řada blokových zasedání rozdělených do čtyř tematických okruhů (ONE Life, ONE Planet, ONE Society a MANY Ways), z nichž každý se zaměří na konkrétní aspekty bezpečnosti potravin. Zasedání doplňují doprovodné akce a příležitosti k navazování kontaktů pro osobní i online účastníky. Na závěrečném plenárním zasedání bude akce ukončena a bude poskytnuto strategické vedení, jak dále rozvíjet bezpečnost potravin.
Některé doprovodné akce ve formě workshopů se uskuteční ještě před oficiálním zahájením konference.

Zdroj: EFSA

 

 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Vydáno: 3. 2. 2022

Link: Internetový portál bezpečnosti potravin - Konference ONE 2022 - Health, Environment, Society: registrace otevřena! (bezpecnostpotravin.cz)

04 February 2022

Každé pondělí od 7. února do 28. března od 13:00 do 16:00 hodin

 

Webináře jsou zdarma!

Téma:

potravinářská přídatná látka e171  •  alternativní zdroje bílkovin  •  výživová hodnota potravin  •  občanská věda •  rezidua pesticidů  •  potravinové podvody  •  metrologie v potravinách  •  nejistota měření  •  externí kontrola kvality •  metabolomika  •  pravost a sledovatelnost  •  sledovatelnost, kvalita potravin  •  funkční potraviny, personalizovaná výživa  •  mykotoxigenní houby a mykotoxiny  •  analýza potravinářských přídatných látek  •  nové kontaminanty životního prostředí  •  změna složení potravin  •  alternativní zdroje bílkovin (také olej)  •  referenční materiály  •  primární metody kvantifikace

 

Kompletní program a registrace na https://metrofood.cz/cs/webinare/

METROFOOD-RI (www.metrofood.eu) je distribuovaná výzkumná infrastruktura zahrnující 48 partnerů ze 17 zemí. Její node partner METROFOOD-CZ (LM2018100) (www.metrofood.cz) je distribuovaná výzkumná infrastruktura zahrnující 3 partnerské instituce: Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU, hlavní koordinátor) , Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT) a Výzkumný ústav potravinářský Praha (VÚPP).

 

Zdroj: czu.cz

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.af.czu.cz

04 February 2022

Řím 3. února (ČTK) - Světové ceny potravin se v lednu zotavily a zůstávají blízko nejvyšší hodnoty za deset let. Přispěl k tomu hlavně růst cen rostlinných olejů, uvedla ve své dnešní zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v lednu vzrostl ve srovnání s předchozím měsícem o 1,1 procenta na 135,7 bodu. Loni v lednu byl na 113,5 bodu.

Vyšší ceny potravin přispívají k růstu inflace, a to v době, kdy se ekonomiky vzpamatovávají z krize způsobené pandemií nemoci covid-19. FAO varovala, že vyšší náklady ohrožují hlavně chudší obyvatelstvo v zemích závislých na dovozu.

Index rostlinných olejů v lednu meziměsíčně vzrostl o 4,2 procenta a vystoupil na rekord. Příčinou je horší dostupnost vývozu a další problémy na straně nabídky, jako je nedostatek pracovníků a nepříznivé počasí. Index cen mléčných výrobků stoupl o 2,4 procenta, nejvýrazněji vzrostly ceny sušeného odstředěného mléka a másla.

Z dílčích indexů jako jediný zaznamenal pokles index cen cukru, a to o 3,1 procenta, částečně díky příznivým vyhlídkám produkce v hlavních vývozních zemích, což je Indie a Thajsko. Z jednotlivých komodit se o 3,1 procenta snížily také ceny pšenice, a to díky velké úrodě v Austrálii a v Argentině.

V loňském roce se světové ceny potravin zvýšily o 28,1 procenta na nejvyšší hodnotu za deset let, prudký nárůst přitom vykázaly všechny kategorie. Přispěla k tomu neúroda a vysoká poptávka.

irl spr

04 February 2022

Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Celní správou České republiky odhalila v jedné z prodejen v pražské tržnici SAPA více než 300 kg živočišných produktů neznámého původu. Konzumace takových produktů je velmi riziková. Provozovateli bude v přestupkovém řízení uložena pokuta. Za výše popsaná porušení umožňuje legislativa uložit pokutu až ve výši 50 milionů Kč.

Prodejce nabízel k prodeji více než 100 kg drůbeže bez jakékoliv identifikace a dokladů o původu.  Na místě bylo dále uloženo 75 kg masných výrobků, rovněž bez identifikačního označení a dokladů. V mrazicím zařízení prodejce uchovával v nevhodných hygienických podmínkách 80 kg neoznačených zmrazených produktů rybolovu. Jednalo se o ryby, sépie, chobotnice, krevety a také několik kilogramů dalších produktů – například vepřových střev a kůží. Veterinární inspektoři produkty na místě znehodnotili obarvením a nařídili neškodné odstranění celkem 316 kg produktů.

Prodejce nabízel k prodeji také živé ryby. Ty byly umístěny v příliš malých a přeplněných kádích s nedostatečným okysličením vody. Ryby byly namačkány na sobě a nemohly se pohybovat. Některé ležely nehybně na boku. Veterinární inspektoři prodejci nařídili okamžité přemístění ryb do větších nádob, zajištění vyššího okysličení vody a usmrcení několika kusů ryb v nejhorším zdravotním stavu, aby nepokračovalo jejich utrpení.

Uváděním potravin neznámého původu na trh se prodejce dopustil vážných porušení předpisů. Nebylo totiž možno ověřit, kde byla zvířata chována, zda byla zdravá, či jim byla podávána léčiva. Nebyl znám nákazový stav v chovu, ani nebylo možno zjistit, jestli byla posouzena zdravotní nezávadnost masa. 

Ve věci týrání ryb bude případ předán místně příslušnému městskému úřadu, v jehož pravomoci je vedení přestupkového řízení.

Při společné kontrole, při níž celníci využívali své pravomoci a zastavovali vozidla jedoucí do areálu a z areálu, bylo zjištěno také pochybení při identifikaci přepravovaných potravin rostlinného původu. Tento případ SVS dál předá Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI), v jejíž kompetenci je tento přestupek řešit. Celníci rovněž ten den lustrovali kontrolované osoby v databázi dlužníků a podařilo se jim vybrat dlužnou částku tři tisíce korun.

Státní veterinární správa spolupracuje s Celní správou České republiky při kontrolách přepravy potravin i problematických prodejců dlouhodobě. Vzájemná spolupráce je velmi přínosná a efektivní.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS

Link: https://www.svscr.cz/svs-pri-spolecne-kontrole-s-celniky-v-arealu-sapa-odhalila-prodej-vice-nez-300-kg-nevyhovujicich-potravin-a-tyrani-prodavanych-ryb/

04 February 2022
Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik vydal informační leták o významu kyseliny listové u žen, které plánují otěhotnět.

BfR-Logo - Verbraucherschutz - Risikobewertung

V Německu se ročně narodí přibližně 800 dětí s defektem neurální trubice, v jehož důsledku se jejich mícha a/nebo mozek nemohly normálně vyvinout. To pro tyto děti znamená těžké poškození zdraví a celoživotní postižení, které se odráží nejen na kvalitě jejich života, ale i na kvalitě života jejich blízkých. Studie ukazují, že užívání vitaminu B – kyseliny listové před a během těhotenství může toto zdravotní riziko výrazně snížit.
Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) zveřejnil kompaktní informační leták, ve kterém doporučuje všem ženám, které plánují otěhotnět a chtějí účinně a včas podpořit vývoj svého dítěte, aby užívaly denně 400 mikrogramů kyseliny listové.

V Německu zdraví dospělí lidé s vyváženou a pestrou stravou obecně nepotřebují užívat doplňky stravy. Výjimkou je kyselina listová – syntetická forma vitaminu B – folát. Ženám, které chtějí mít dítě, a těhotným ženám v prvním trimestru těhotenství se doporučuje kromě obvyklé stravy – pokud možno bohaté na folát – užívat také kyselinu listovou. Studie totiž ukazují, že příjem kyseliny listové ve formě tablet (400 mikrogramů denně) před a během těhotenství může výrazně snížit riziko vývojových vad dětí (tzv. defektů neurální trubice). Navíc se během těhotenství (a období kojení) potřeba tohoto vitaminu zvyšuje, takže v těchto fázích je nutný i vyšší příjem prostřednictvím uváženého výběru potravin.

Bezplatný informační leták, který je v elektronické formě k dispozici na webu BfR a lze ho na vyžádání objednat i v tištěné podobě, přehledně ukazuje, ve kterých přírodních a obohacených potravinách se tento vitamin vyskytuje, proč a kdy se doporučuje doplňkový příjem 400 mikrogramů kyseliny listové a od jaké dávky stoupá riziko vzniku nežádoucích zdravotních účinků.

Leták:

Zdroj: Bundesinstitut für Risikobewertung
Foto: Shutterstock

 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/kyselina-listova-zvyste-prijem-jiz-pred-otehotnenim.aspx

03 February 2022

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně apeluje na provozovatele, aby nepodceňovali průběžnou údržbu provozoven a dodržování hygienických předpisů. Výsledky kontrol SZPI za leden 2022 ukazují, že inspektoři byli nuceni na místě uzavřít celkem 21 provozoven právě pro závažná porušení hygienických předpisů. Jedná se o nejvyšší počet uzavřených provozoven v daný měsíc za posledních 5 let. Ve stejném období roku 2021 inspektoři uzavřeli 6 provozoven, v lednu r. 2020 šlo o 15 provozoven, předchozí rok 2019 o 10 provozoven a v lednu 2018 o 13 provozoven.

Aktuální zjištění se týkají širokého spektra provozů – restaurací, pivnic, cukráren, rychlého občerstvení, prodejen velkých obchodních řetězců, samostatných maloobchodních prodejen, výroby potravin apod.

Zákaz užívání prostor inspektoři ukládají tehdy, když kontrolou zjištěný stav provozovny neumožňuje zaručit bezpečnost potravin nebo pokrmů a dochází k ohrožení zdraví spotřebitele.

Zdaleka nejčastějším důvodem k uzavření provozoven v letošním roce je nezvládnutá prevence výskytu škůdců, zejména hlodavců. Kontrola v prodejnách nebo zázemí zjistila výskyt myšího trusu, potraviny poškozené myším požerem a v některých případech i výskyt mrtvých nebo živých myší. K základním – a u řady kontrolovaných osob zanedbávaným – povinnostem patří pravidelná kontrola deratizačních monitorovacích staniček, ze kterých lze zjistit přítomnost škůdců v provozovně před tím, než dojde k masivnímu rozšíření problému. Přítomnost škůdců a jejich exkrementů v provozovnách představuje závažné riziko pro spotřebitele mj. proto, že ke kontaminaci může dojít i u potravin, na kterých nejsou stopy působení škůdců patrné.

K dalším častým prohřeškům patří dlouhodobě zanedbaný úklid – znečištěné podlahy a prodejní regály, výskyt plísní v provozovně nebo dokonce v chladicích zařízeních, skladování předmětů nesouvisejících s prodejem potravin, nezvládnutý odvoz odpadu a další nedostatky.

Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v provozovně uloží inspektoři na místě zákaz užívání prostor. Zároveň nařídí provozovateli, aby odstranil zjištěné nedostatky, např. provedl deratizaci. Při opakované kontrole inspektoři vyhodnotí, jestli provozovatel uvedl podnik do souladu s požadavky zákona a až poté případně zákaz uvolní. Následně je zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Přehled uzavřených provozoven včetně zjištěných nedostatků a fotodokumentace viz web Potraviny na pranýři v sekci Uzavřené provozovny.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI
03 February 2022

Tisková zpráva – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) upozorňuje dovozce na zásadní změnu v dovozních fytosanitárních podmínkách pro některé druhy ovoce a zeleniny. Změny mají za cíl předcházet zavlékání, usídlení a šíření škodlivých organismů rostlin na území Unie.

Od 11. dubna 2022 vstoupí v účinnost nové fytosanitární požadavky pro dovoz rostlinných komodit do Evropské unie, které se týkají vybraných druhů ovoce a zeleniny, a souvisejících karanténních původců chorob a škůdců.  

Konkrétně se jedná o plody láhevníku Annona (graviola), papáje Carica papaya z Afriky a Asie,   guajavy - Psidium gujavapapriky Capsicum a druhů rodu Solanum  z Afriky a Asie, hořké okurky Momordica ze všech třetích zemí, papriky Capsicum a rajčete Solanum lycopersicum z Bolívie, Kolumbie, Ekvádoru, Peru a Spojených států amerických, plodů druhů z čeledi Solanaceae původem z Austrálie, amerického kontinentu a Nového Zélandu a plodů  druhů rodu Citrus, Fortunella, Poncirus, Mangifera a Prunus ze všech třetích zemí. 

Vyvážející země jsou povinny předem poskytnout pro EU garance k potvrzení statutu výskytu škodlivých organismů v místě produkce. Jedná se zejména o garantování země nebo konkrétní oblasti prosté výskytu dotčených škodlivých organismů. Podrobné informace o aktuálních dovozních požadavcích, vyplývajících z prováděcího nařízení Komise (EU) 2021/2285 uvádíme na webu   ÚKZÚZ – Dovoz a vývoz rostlin

V případě pochybností k provedení certifikace zásilek se může úřední orgán země vývozu obrátit přímo  na  ÚKZÚZ.  

ÚKZÚZ doporučuje  dovozcům, aby si ověřili u svých dodavatelů, že vyvážená produkce  splní nové podmínky EU. Pokud podmínky nebudou splněny, zásilky budou při dovozní kontrole odmítnuty.  

Ivana Kršková, tisková mluvčí

Autor: ÚKZÚZ

Vydáno: 2. 2. 2022

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/nove-pozadavky-na-dovoz-ovoce-a-zeleniny-ze-tretich-zemi.aspx

 

03 February 2022

„Klademe důraz na krátký dodavatelský řetězec, aby obchody nakupovaly výrobky z co nejbližšího okolí. Při dovozu ze zemí třetího světa mohou potraviny obsahovat např. rezidua v Evropě nepovolených pesticidů, veterinární léčiva, těžké kovy, popřípadě další kontaminanty. U potravin ze zámoří nebo z asijských zemí zase předpokládáme nárůst obalů, což přírodě rozhodně neprospívá,“ vysvětluje Ing. Dana Večeřová, prezidentka Potravinářská komora České republiky.

Zdroj: https://www.idnes.cz/jenproholky/lifestyle/udrzitelnost-nakupy-zero-waste.A220119_185147_jph-lifestyle_abr?fbclid=IwAR13AAB8mUx3SfjvYRzblsVw-Wi8sW5HLYf3dOWNLzt_LzKW9edoq14IT8I#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ona&utm_content=main

03 February 2022
Prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová upozorňuje i na kvalitu polských potravin. „Měla bych u těch polských potravin jednu obavu, protože už teď se tam objevila zjištění, že jsou na tom špatně s kvalitou. Respektive s bezpečností těch výrobků, protože tam úplně nefungují ty dozorové orgány, protože spousta veterinářů odchází,“ upozorňuje Večeřová.
Podle ní kvůli tomu v Polsku klesá počet lidí, kteří potraviny kontrolují.
Středa 2.2.2022, Český rozhlas Ostrava, pořad Dobré ráno: Nízké ceny potravin v Polsku lákají spoustu Čechů v pohraničí.
 
03 February 2022

Pravidelné preventivní testování ve školách a ve firmách skončí 18. února. Rozhodla o tom dnes vláda na návrh ministerstva zdravotnictví. Důvodem testování bylo zachytávat zdroje nákazy v pracovních a školních kolektivech.

Pravidelné preventivní testování probíhalo od začátku letošního roku s cílem eliminovat výskyt nákazy covid-19 v pracovních a školních kolektivech.

„Zavedení pravidelného preventivního testování ve firmách a školách rozhodně splnilo svůj účel. Podařilo se zachytit řadu zdrojů nákazy onemocnění covid-19, díky čemuž jsme zpomalili nástup varianty omikron a nejen tak umožnili zachovat provoz škol a firem bez výraznějších omezení, ale především jsme zabránili zahlcení nemocnic,“ vysvětluje význam pravidelného testování ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Šíření nákazy onemocnění covid-19 se nyní přesouvá mezi starší a zranitelnější populaci, a pravidelné preventivní testování ve firmách a školách tedy již splnilo svůj účel. V případě náhle změny epidemiologické situace jsou Ministerstvo zdravotnictví i vláda připraveni adekvátně reagovat.


Odbor komunikace s veřejností
Mgr. Ondřej Jakob, ředitel odboru komunikace s veřejností, tel.: 224 972 167, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZdr ČR
Link: https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/vlada-schvalila-konec-pravidelneho-preventivniho-testovani-ve-skolach-a-firmach-skonci-18-unora/

03 February 2022

Vážená kolegyně, Vážený kolego,

Dovolujeme si Vás pozvat k účasti na workshopu Net Map Analysis organizovaném v rámci projektu FoodSafety4EU. Cílem workshopu je zmapovat všechny aktéry/stakeholdery v oblasti bezpečnosti potravin zapojené do analýzy rizik určitého problému spojeného s bezpečností potravin a jejich vzájemný vztah/ovlivnění. Konkrétněji, tuto Net Map Analysis provedeme na analýze rizik spojených s mykotoxiny. Pomocí tohoto mapovacího nástroje je možné identifikovat omezení v současném procesu analýzy rizik a navrhnout doporučení pro budoucí zlepšení.

Workshop proběhne v pondělí 14.2. v době 13:00-16:30.

Vzhledem k tomu, že působíte jako expert a máte zkušenosti v oblasti bezpečnosti potravin, případně komunikace, pomohlo by nám, kdybyste se s námi během workshopu podělili o své znalosti.

 

Pokud máte zájem připojit se k tomuto experimentu, potvrďte nám, prosím, svoji účast do středy 9.2. na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Poté Vám bude zaslán link na připojení a další informace k průběhu workshopu. Jedná se o interaktivní online workshop, jehož formát (vysvětlení níže) odpovídá aktuálním trendům v komunikaci EU a jehož doba trvání bude maximálně 3,5 hodiny.

 

Níže naleznete další informace o projektu FoodSafety4EU a procesu Net Map Analysis.

FoodSafety4EU je projekt založený na podporu Evropské komise (EK) při utváření „Food Safety System of the future“. V průběhu 3 let by měl projekt navrhnout řešení na podporu EK v její snaze sladit výzkum, politiku a inovace se společenskými potřebami a perspektivami a zlepšením bezpečnosti potravin v celé Evropě. Záměrem projektu je navrhnout a vytvořit platformu a inovativní digitální nástroje, které pomohou občanům, vědcům, společnostem, EK, EFSA a úřadům pro bezpečnost potravin společně plánovat a utvářet „Food Safety System“ v Evropě. Více informací naleznete na https://foodsafety4.eu.

Net Map je mapovací nástroj založený na komunikaci, který mohou výzkumníci, facilitátoři a implementátoři použít k (1) vizualizaci implicitních znalostí a pochopení souhry složitých formálních a neformálních sítí, mocenských vztahů a cílů aktérů; (2) odhalení zdrojů konfliktů a také možností spolupráce; (3) usnadnění výměny znalostí a procesů učení; a (4) rozvoji vizí a strategií k dosažení společných cílů.

Celkovým cílem naší Net Map je identifikovat, kdo jsou zainteresované strany v systému spolupráce společnost-politika-věda (society-policy-science, SPS) a jaké jsou jejich potřeby pro zlepšení jejich vztahů, zdrojů a schopností při provádění analýzy rizik (tj. hodnocení rizik, komunikace rizik, řízení rizik) specifického (vznikajícího) problému bezpečnosti potravin, jmenovitě legislativy a rizik souvisejících s mykotoxiny.

Děkujeme za zvážení Vaší účasti na workshopu, která může být velmi přínosná nejen pro výstupy tohoto evropského projektu, ale zejména zmapování situace v Česku.


S pozdravem,

Jana Hajšlová a Monika Tomaniová

_____________________________________

Ing. Monika Tomaniová, Ph.D.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Fakulta potravinářské a biochemické technologie

Ústav analýzy potravin a výživy

Technická 5

166 28 Praha 6

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

tel.:      +420 731 625 010

web:    www.vscht.cz

03 February 2022
Datum: 16.2.2022  10:00 – 13:00
Místo konání: Online (MS Teams)
Kategorie: Ostatní

Ministerstvo zemědělství Vás srdečně zve na diskusní Kulatý stůl k očekávaným prioritám v působnosti Ministerstva zemědělství v rámci CZ PRES.

Česká republika převezme předsednické otěže v Radě Evropské unie 1. července 2022 po Francii a během druhého pololetí tohoto roku bude zásadním způsobem ovlivňovat chod celé EU. Česká republika je součástí předsednického tria Francie, Česká republika, Švédsko a naváže na řadu agend francouzského předsednictví. Bude také reagovat na nové iniciativy Evropské komise, zejména pokud jde o:

  • lesnictví
  • snižování spotřeby pesticidů
  • uhlíkové zemědělství a uhlíkové cykly
  • sladkovodní akvakulturu
  • problematiku rybolovu
  • označováni potravin
  • ekologické zemědělství
  • dobré životní podmínky zvířat

Pojďte s námi diskutovat o očekávaných prioritách České republiky během jejího předsednictví v Radě EU! Registrujte se, prosím, nejpozději do 14. 2. 2022 na adresách: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

webinář

webinář

 

Přílohy

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/zahranicni-vztahy/cr-a-evropska-unie/predsednictvi-v-rade-eu/kulaty-stul-k-prioritam-predsednictvi.html

02 February 2022

Tisková zpráva – Na péči o přírodu a krajinu se ještě více zaměřuje Operační program Rybářství 2021-2027, který připravilo Ministerstvo zemědělství (MZe). Mimo jiné bude možné nově získat příspěvek i za plnění mimoprodukčních funkcí rybníků na rybnících o velikosti dva až pět hektarů, které významně pomáhají životnímu prostředí. Na OP Rybářství půjde do roku 2027 přibližně 1 miliarda korun. Materiál dnes schválila vláda.

„Hlavním cílem je podporovat takové rybářství, aby bylo nejenom schopné obstát v mezinárodní konkurenci, ale zároveň přispívalo k lepší péči o přírodu a krajinu. Prioritou je zajistit, aby tato tradiční oblast zůstala dlouhodobě udržitelná a poskytovala kvalitní potraviny,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Přibližně 1 miliarda korun je připravena pro příští období OP Rybářství do roku 2027. Příspěvky pro rybářské podniky, zpracovatele, výzkumné organizace, vysoké školy, rybářské svazy a další příjemce v tomto programovém období se ještě více zaměřují na ekologii a biologickou rozmanitost. Prostřednictvím modernizací MZe podpoří zvýšení produkce, zvýšení podílu i sortimentu zpracovaných sladkovodních ryb pro český trh, což posílí postavení rybářských podniků.

Nově budou v rámci programu vypláceny příspěvky za plnění mimoprodukčních funkcí rybníků, jako je zadržování vody v krajině, retence při suchu a povodních, rekreace i sportovní vyžití pro obyvatele a zajištění vhodného prostředí pro různé druhy zvířat a rostlin.

„Podpora na mimoprodukční funkce umožní kompenzovat ekonomické ztráty podniků, které jim vznikají, protože plní celospolečenskou službu a cíle pro oblast klimatu a životního prostředí. Náhrady za akumulační a retenční funkce přispějí k zachování dobrého stavu rybníků, které slouží jako významný prvek při zmírňování dopadů klimatické změny. Předpokládáme, že ročně tak poskytneme kompenzace na přibližně 340 rybníků,“ uvedl ministr Nekula.  

Peníze programu jsou zajištěny z národních (30 %) i unijních zdrojů (70 %), konkrétně z Evropského námořního, rybářského a akvakulturního fondu. Programový dokument vychází z Víceletého národního strategického plánu pro akvakulturu pro léta 2021 až 2030, který schválila vláda 13. září 2021.

OP Rybářství 2021-2027 navazuje na OP Rybářství 2014-2020, přičemž v novém období bude kladen důraz na plnění cílů Strategie EK „Od zemědělce ke spotřebiteli“ pro spravedlivé, zdravé a ekologické potravinové systémy, Strategie v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030 a k plnění priorit EU, kterými jsou odolnost a zelená a digitální transformace.

V ČR je produkce ryb zabezpečována z více než 93 % v rybnících, nejvíce zastoupenou rybou je kapr obecný (přes 82 %). Na území ČR se nachází přes 24 tisíc rybníků a malých vodních nádrží o celkové ploše zhruba 53 tisíc hektarů, které zadržují více než 420 milionů m3 vody.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

02 February 2022

První únorový den je již několik let slaven jako mezinárodní den bez palmového oleje, spíše by se však měl nazývat dnem za udržitelný palmový olej. Z výživového hlediska jsou jistě lepší alternativy, než je palmový olej, existují však typy výrobků, kde jiné oleje využít nelze. Jedná se zejména o výrobky, kde se tuk podílí na struktuře výrobku. Palmový olej obsahuje větší množství nasycených mastných kyselin, a proto je mnohdy považován za nezdravý. Tuky, které však mají podobné složení, takto vnímány nejsou. Představuje obvykle levnější surovinu, která se přidává do velkého množství potravinářských výrobků jako náhrada za dražší tuky, například máslo. Můžeme ho najít v sušenkách, pečivu, margarínech nebo se používá na smažení, a tak se dostává i například do bramborových lupínků.

 

Zdroj: PK ČR

02 February 2022

Přinášíme vám první díl nového seriálu o projektech, které jsme finančně podpořili v rámci programu „Dotace nestátním neziskovým organizacím“. Začínáme projektem „Boží dar – příběhy českých potravin“, který připravila Potravinářská
komora ČR.

Nová série dokumentárního cyklu „Boží dar – příběhy českých potravin“ je zaměřena na příběhy typicky českých a moravských potravin. V Božím daru jsou „celebritou“ nejen potraviny, ale i jejich zpracovatelé. Seznamte se s mistrovskou prací výrobců. Kromě historie a současnosti dané potraviny se dozvíte i praktické rady, které vám pomohou zpracovávat potraviny v domácnosti.

 

Více zde.

 

Zdroj: Newsletter MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/file/694843/Zpravy_z_MZe_ZIMA_2022.pdf

02 February 2022

Pro Zdeňka Nekula se v posledních týdnech spousta věcí změnila. Svou kancelář starosty v Těšeticích na Znojemsku vyměnil za kancelář šéfa Ministerstva zemědělství. Nového ministra zemědělství jsme pro vás vyzpovídali.

Jaké je to být ministrem?
Tuto zodpovědnost přijímám s velkou pokorou. Chci naslouchat všem, reagovat na aktuální problémy a společně se zemědělci náš obor modernizovat a posouvat dopředu.

Jaký byl váš nástup na resort?
Jedním slovem hektický. Jsme v situaci, kdy není čas se rozkoukávat, takže si ani nepřipouštím tradičních sto dnů hájení. Takový luxus si zkrátka nemohu dovolit. Musím se spolu s kolegy na ministerstvu zaměřit na věci, které nesnesou odkladu.

Které máte na mysli?
Mým prvním úkolem bylo dokončit Strategický plán nové Společné zemědělské politiky, který ovlivní podobu českého zemědělství v příštích letech.
Co také nesnese odkladu, je rozpočet na letošní rok. Pokud jde o dlouhodobé priority, chci se zaměřit na precizní zemědělství, tedy využívání moderních technologií v zemědělství. Tam vidím, a snad nejen já, budoucnost zemědělství. Pomocí moderních systémů, dronů, satelitů nebo senzorů v zemědělských strojích mohou zemědělci zjistit přesné složení půdy, její kvalitu a mnoho dalších důležitých informací. Díky nim pak mohou například přizpůsobit správné dávkování množství hnojiv nebo pesticidů.

Celý rozhovor zde.

Zdroj: Newsletter MZe ČR 1/2022

Link:https://eagri.cz/public/web/file/694843/Zpravy_z_MZe_ZIMA_2022.pdf

 

02 February 2022

Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.

Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin.

Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahují k úzké problematice nebo jen k určitému členskému státu a jsou rovněž přímo platná.

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU: 
Úřední věstník Evropské unie - EUR-Lex (europa.eu)
 

0. SPOLEČNÁ  ORGANIZACE  ZEMĚDĚLSKÝCH  TRHŮ
Nařízení 2022/42/EU ze dne 8. listopadu 2021, kterým se mění přílohy II a III nařízení 1307/2013/EU, pokud jde o vnitrostátní a čisté stropy pro přímé platby pro některé členské státy na kalendářní rok 2022
OJ L 9, 14/01/2022, s. 3
Prováděcí nařízení 2022/64/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 2020/761/EU a 2020/1988/EU, pokud jde o režim správy některých celních kvót a množství, která lze dovézt v rámci některých celních kvót
OJ L 11, 18/01/2022, s. 6
Nařízení 2022/126/EU ze dne 7. prosince 2021, kterým se doplňuje nařízení 2021/2115/EU o dodatečné požadavky na některé typy intervencí stanovené členskými státy v jejich strategických plánech SZP na období 2023 až 2027 podle uvedeného nařízení, jakož i pravidla týkající se poměru pro standard dobrého zemědělského a environmentálního stavu (DZES) 1
OJ L 20, 31/01/2022, s. 52
Prováděcí nařízení 2022/129/EU ze dne 21. prosince 2021, kterým se stanoví pravidla pro typy intervencí týkajících se olejnatých semen, bavlny a vedlejších produktů vinifikace podle nařízení 2021/2115/EU a pro požadavky týkající se informací, propagace a zviditelnění v souvislosti s podporou Unie a strategickými plány SZP
OJ L 20, 31/01/2022, s. 197 

1. HYGIENA  A BEZPEČNOST  V  POTRAVINOVÉM  ŘETĚZCI
Rozhodnutí 2022/119/EU o zrušení rozhodnutí 2004/613/ES na vytvoření poradní skupiny potravinového řetězce a zdraví zvířat a rostlin
OJ L 19, 28/01/2022, s. 71

2. VETERINÁRNÍ OPATŘENÍ,  PRAVIDLA PRO  PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Prováděcí nařízení 2022/34/EU ze dne 22. prosince 2021, kterým se mění přílohy III, VIII, IX a XI prováděcího nařízení 2021/405/EU, pokud jde o seznamy třetích zemí nebo regionů třetích zemí, z nichž je povolen vstup určité volně žijící pernaté zvěře určené k lidské spotřebě, zásilek určitých mlžů, ostnokožců, pláštěnců a mořských plžů, určitých produktů rybolovu a žabích stehýnek a hlemýžďů do Unie, a zrušuje rozhodnutí 2007/82/ES 
OJ L 8, 13/01/2022, s. 1
Prováděcí nařízení 2022/35/EU, kterým se mění a opravuje prováděcí nařízení 2021/404/EU, kterým se stanoví seznamy třetích zemí, území nebo jejich oblastí, z nichž je povolen vstup zvířat, zárodečných produktů a produktů živočišného původu do Unie v souladu s nařízením 2016/429/EU
OJ L 8, 13/01/2022, s. 14
Prováděcí nařízení 2022/36/EU, kterým se mění příloha III prováděcího nařízení 2020/2235/EU, pokud jde o vzorová osvědčení pro vstup zásilek určitých živých vodních živočichů a produktů živočišného původu do Unie 
OJ L 8, 13/01/2022, s. 36
Prováděcí nařízení 2022/37/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 2021/403/EU, pokud jde o vzorová veterinární osvědčení a vzorová veterinární/úřední osvědčení pro vstup zásilek určitých druhů a kategorií drůbeže a ptáků chovaných v zajetí a jejich zárodečných produktů do Unie a přemísťování těchto zásilek mezi členskými státy 
OJ L 8, 13/01/2022, s. 92
Prováděcí rozhodnutí 2022/53/EU, kterým se mění příloha prováděcího rozhodnutí 2021/641/EU o mimořádných opatřeních v souvislosti s ohnisky vysoce patogenní influenzy ptáků v určitých členských státech (oznámeno pod číslem C(2022) 247)  
OJ L 9, 14/01/2022, s. 44
Nařízení 2022/54/EU ze dne 21. října 2021, kterým se mění nařízení 2020/692/EU, pokud jde o další požadavky na vstup do Unie v případě některých kopytníků, kteří pocházejí z Unie, jsou přemístěni do třetí země nebo území za účelem účasti na akcích, výstavách a přehlídkách a poté jsou přemístěni nazpět do Unie 
OJ L 10, 17/01/2022, s. 1
Prováděcí nařízení 2022/55/EU ze dne 9. listopadu 2021, kterým se mění prováděcí nařízení 2021/403/EU, pokud jde o doplnění nového vzorového osvědčení pro vstup do Unie v případě některých kopytníků, kteří pocházejí z Unie, jsou přemístěni do třetí země nebo území za účelem účasti na akcích, výstavách a přehlídkách a poté jsou přemístěni nazpět do Unie, a kterým se mění prováděcí nařízení 2021/404/EU, pokud jde o seznam třetích zemí, z nichž je povolen vstup kopytníků do Unie 
OJ L 10, 17/01/2022, s. 4
Prováděcí nařízení 2022/65/EU, kterým se mění příloha I prováděcího nařízení 2021/605/EU, kterým se stanoví zvláštní opatření k tlumení afrického moru prasat 
OJ L 11, 18/01/2022, s. 13
Prováděcí nařízení 2022/97/EU, kterým se mění příloha I prováděcího nařízení 2021/605/EU, kterým se stanoví zvláštní opatření k tlumení afrického moru prasat 
OJ L 17, 26/01/2022, s. 3
Prováděcí rozhodnutí 2022/106/EU, kterým se mění příloha prováděcího rozhodnutí 2021/641/EU o mimořádných opatřeních v souvislosti s ohnisky vysoce patogenní influenzy ptáků v určitých členských státech (oznámeno pod číslem C(2022) 444)  
OJ L 18, 27/01/2022, s. 11

3. OPATŘENÍ  U  POTRAVIN  ROSTLINNÉHO  PŮVODU
Prováděcí nařízení 2022/4/EU, kterým se v souladu s nařízením 1107/2009/ES o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh schvaluje účinná látka Purpureocillium lilacinum kmen PL11 jako látka představující nízké riziko a mění prováděcí nařízení 540/2011/EU
OJ L 1, 05/01/2022, s. 5
Prováděcí nařízení 2022/19/EU, kterým se v souladu s nařízením 1107/2009/ES o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh obnovuje schválení účinné látky Purpureocillium lilacinum kmen 251 a kterým se mění příloha prováděcího nařízení 540/2011/EU
OJ L 5, 10/01/2022, s. 9
Prováděcí nařízení 2022/43/EU, kterým se v souladu s nařízením 1107/2009/ES o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh obnovuje schválení účinné látky flumioxazin a mění příloha prováděcího nařízení 540/2011/EU a příloha prováděcího nařízení 2015/408/EU
OJ L 9, 14/01/2022, s. 7
Nařízení 2022/78/EU, kterým se mění přílohy II a III nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro dazomet, hexythiazox, metam a methylisothiokyanát v některých produktech a na jejich povrchu 
OJ L 13, 20/01/2022, s. 5
Nařízení 2022/85/EU, kterým se mění příloha II nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro flonikamid v některých produktech a na jejich povrchu 
OJ L 14, 21/01/2022, s. 6
Nařízení 2022/93/EU, kterým se mění přílohy II, III a IV nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro akrinathrin, fluvalinát, folpet, fosetyl, isofetamid, „virus mozaiky pepina, kmen EU, mírný izolát Abp1“, „virus mozaiky pepina, kmen CH2, mírný izolát Abp2“, spinetoram a spirotetramat v některých produktech a na jejich povrchu 
OJ L 16, 25/01/2022, s. 1
Prováděcí nařízení 2022/94/EU, kterým se v souladu s nařízením 1107/2009/ES o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh neobnovuje schválení účinné látky fosmet a kterým se mění příloha prováděcího nařízení 540/2011/EU
OJ L 16, 25/01/202, s. 33
Prováděcí nařízení 2022/114/EU o udělení povolení Unie pro jednotlivý biocidní přípravek „SchwabEX-Guard“ 
OJ L 19, 28/01/2022, s. 11

4. DOZOR NAD POTRAVINAMI, LABORATOŘE, MONITORING

5. PŘÍDATNÉ  A POMOCNÉ LÁTKY A  AROMATA DO POTRAVIN
Prováděcí nařízení 2022/56/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 2018/921/EU, kterým se ukládá konečné antidumpingové clo na dovoz kyseliny vinné pocházející z Čínské lidové republiky na základě přezkumu před pozbytím platnosti podle čl. 11 odst. 2 nařízení 2016/1036/EU
OJ L 10, 17/01/2022, s. 13
Nařízení 2022/63/EU, kterým se mění přílohy II a III nařízení 1333/2008/ES, pokud jde o potravinářskou přídatnou látku oxid titaničitý (E 171) 
OJ L 11, 18/01/2022, s. 1
Prováděcí nařízení 2022/116/EU, kterým se ukládá konečné antidumpingové clo na dovoz acesulfamu draselného pocházejícího z Čínské lidové republiky na základě přezkumu před pozbytím platnosti podle čl. 11 odst. 2 nařízení 2016/1036/EU
OJ L 19, 28/01/2022, s. 22

6. KRMIVA

7. KONTAMINANTY (kromě reziduí veterinárních prostředků a pesticidů)

8. OZAŘOVÁNÍ  POTRAVIN,  NUKLEÁRNÍ NEHODY
Prováděcí rozhodnutí 2022/120/EU o změně rozhodnutí 2002/840/ES, kterým se přijímá seznam ozařoven schválených pro ozařování potravin ve třetích zemích (oznámeno pod číslem C(2022) 367) 
OJ L 19, 28/01/2022, s. 72

9. MATERIÁLY A PŘEDMĚTY VE STYKU S POTRAVINAMI

10. OZNAČOVÁNÍ

11. HMOTNOSTI A OBJEMY

12. ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVA A DOPLŇKY STRAVY

13. ZMRAZENÉ POTRAVINY

14. PRODUKTY EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ

15. GMO A  NOVÉ POTRAVINY (dříve PNT)
Prováděcí nařízení 2022/47/EU, kterým se povoluje uvedení sušené dužiny bobulí kávovníku Coffea arabica L. a/nebo Coffea canephora Pierre ex A. Froehner a odvaru z ní na trh jako tradiční potraviny ze třetí země podle nařízení 2015/2283/EU a kterým se mění prováděcí nařízení 2017/2470/EU
OJ L 9, 14/01/2022, s. 29

16. OBECNÉ PŘEDPISY S VÝZNAMEM PRO POTRAVINY

17. MASO A MASNÉ VÝROBKY
Nařízení 2022/111/EU, kterým se mění nařízení 2019/216/EU, pokud jde o celní kvótu Unie pro vysoce jakostní hovězí maso z Paraguaye
OJ L 19, 28/01/2022, s. 1

18. DRŮBEŽÍ  MASO  A VEJCE
Prováděcí nařízení 2022/38/EU, kterým se mění přílohy V a XIV prováděcího nařízení 2021/404/EU, pokud jde o položky pro Spojené království v seznamech třetích zemí, z nichž je povolen vstup zásilek drůbeže, zárodečných produktů drůbeže a čerstvého masa drůbeže a pernaté zvěře do Unie 
OJ L 8, 13/01/2022, s. 126
Prováděcí nařízení 2022/80/EU, kterým se mění přílohy V a XIV prováděcího nařízení 2021/404/EU, pokud jde o položky pro Spojené království v seznamech třetích zemí, z nichž je povolen vstup zásilek drůbeže, zárodečných produktů drůbeže a čerstvého masa drůbeže a pernaté zvěře do Unie 
OJ L 13, 20/01/2022, s. 37
Prováděcí nařízení 2022/104/EU, kterým se mění přílohy V a XIV prováděcího nařízení 2021/404/EU, pokud jde o položky pro Spojené království v seznamech třetích zemí, z nichž je povolen vstup zásilek drůbeže, zárodečných produktů drůbeže a čerstvého masa drůbeže a pernaté zvěře do Unie 
OJ L 18, 27/01/2022, s. 4
Prováděcí nařízení 2022/115/EU, kterým se mění nařízení 1484/95/ES, pokud jde o určení reprezentativních cen v odvětví drůbežího masa a vajec, jakož i pro vaječný albumin
OJ L 19, 28/01/2022, s. 19

19. RYBY A VODNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Prováděcí rozhodnutí 2022/39/EU, kterým se stanoví pravidla týkající se formy a časových plánů pro předkládání národních pracovních plánů a výročních zpráv o shromažďování údajů v odvětví rybolovu a akvakultury a kterým se zrušují prováděcí rozhodnutí 2016/1701/EU a 2018/1283/EU
OJ L 8, 13/01/2022, s. 142
Prováděcí nařízení 2022/44/EU, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení 2021/1139/EU, pokud jde o kritéria pro určení úrovně finančních oprav a pro uplatnění paušálních sazeb spojených se závažným nedodržováním pravidel společné rybářské politiky
OJ L 9, 14/01/2022, s. 13
Prováděcí nařízení 2022/45/EU, kterým se provádí nařízení 2021/1139/EU o Evropském námořním, rybářském a akvakulturním fondu, pokud jde o případy nedodržení a případy závažného nedodržení pravidel společné rybářské politiky, které mohou vést k přerušení platební lhůty nebo pozastavení plateb z tohoto fondu
OJ L 9, 14/01/2022, s. 20
Prováděcí nařízení 2022/46/EU, kterým se provádí nařízení 2021/1139/EU, kterým se zřizuje Evropský námořní, rybářský a akvakulturní fond a mění nařízení 2017/1004/EU, pokud jde o určování energeticky účinných technologií a upřesnění metodických prvků pro určení běžné intenzity rybolovu rybářských plavidel
OJ L 9, 14/01/2022, s. 27
Prováděcí nařízení 2022/79/EU, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení 2021/1139/EU, pokud jde o zaznamenávání, předávání a předkládání údajů o provádění na úrovni operací
OJ L 13, 20/01/2022, s. 24

20. MLÉKO A  MLÉČNÉ VÝROBKY
Prováděcí nařízení 2022/7/EU, kterým se mění příloha V prováděcího nařízení 2020/2235/EU, pokud jde o veterinární požadavky na vstup mléčných výrobků obsažených v trvanlivých směsných produktech do Unie 
OJ L 2, 06/01/2022, s. 1

21. JEDLÉ OLEJE

22. OVOCE, ZELENINA, SUCHÉ PLODY A VÝROBKY Z NICH

23. OBILOVINY, LUŠTĚNINY A VÝROBKY Z NICH

24. CUKR, MED, KAKAO, ČOKOLÁDOVÉ VÝROBKY

25. KÁVOVÉ A  KÁVOVINOVÉ  EXTRAKTY

26. PITNÁ VODA, MINERÁLNÍ VODA

27. LIHOVINY

28. VÍNO A NÁPOJE NA BÁZI VÍNA
Nařízení 2022/68/EU ze dne 27. října 2021, kterým se mění nařízení 2019/934/EU, kterým se doplňuje nařízení 1308/2013/EU, pokud jde o povolené enologické postupy
OJ L 12, 19/01/2022, s. 1

Zdroj: Úřední věstník EU, 5. – 31. 1. 2022

 

 

Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková

Vydáno: 1. 2. 2022

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-leden-2022.aspx

01 February 2022

Praha 31. ledna (ČTK) - Svaz pekařů a cukrářů v ČR má nové vedení. Výkonným ředitelem svazu byl jmenován Bohumil Hlavatý, předsedou představenstva byl zvolen Petr Křivka. Hlavatý po 13 letech vystřídal Jaromíra Dřízala, který odchází do důchodu. Křivka nahradil Jiřího Balabána, který představenstvo vedl od roku 2018 a letos se rozhodl nekandidovat. Svaz to dnes oznámil ČTK.

Hlavatý působil 15 let jako výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny. V minulosti zastával manažerské pozice ve firmách vyrábějících nebo prodávajících doplňky stravy. V nové funkci se hodlá zaměřit na pomoc členům svazu v situaci, kdy dramaticky rostou ceny surovin a energií, což se promítá do cen pečiva, uvedl.

Křivka je majitelem pekárny ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku, jeho rodina se řemeslu věnuje několik generací. Členem představenstva svazu je čtyři roky. Chce zvýšit zájem mladých lidí o pekařinu. "Jednáním a komunikací dosáhnout i třeba takové maličkosti, aby nebyl rohlík brán jen jako ´sledovaná položka´, komodita, která musí být levná," popsal Křivka jeden ze svých cílů.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. Sdružuje 130 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol.

dvd jw

Zdroj: ČTK

01 February 2022

Společná zpráva ECDC a regionální kanceláře WHO pro Evropu.

Antimikrobiální rezistence (AMR) začíná být v evropském regionu, tak jak již bylo v minulosti několikrát avizováno, hlavním problémem v oblasti veřejného zdraví. Odhady jen v Evropské unii/Evropském hospodářském prostoru (EU/EHP) ukazují, že každý rok je více než 670 000 infekcí způsobeno bakteriemi rezistentními vůči antibiotikům a přibližně 33 000 lidí v jejich přímém důsledku zemře.

Publikovaná zpráva je první z řady zpráv, které společně vydávají Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a regionální kancelář WHO pro Evropu a které zahrnují údaje o AMR z invazivních izolátů v Evropě. Zpráva ukazuje, že AMR je v evropském regionu rozšířená, ačkoli situace v oblasti AMR se značně liší v závislosti na bakteriálním druhu, skupině antimikrobiálních látek a zeměpisné oblasti. Obecně byl pozorován gradient od severu k jihu a od západu k východu, s vyšším procentem AMR v jižních a východních částech Evropy. Celkově jsou to v Evropském hospodářském prostoru procenta AMR u sledovaných kombinací bakteriálních druhů a antimikrobiálních skupin nadále vysoká, přičemž rezistence ke karbapenemům u Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae a rezistence k vankomycinu u Enterococcus faecium vykazují v letech 2016-2020 významný nárůst. Znepokojující je vysoké procento rezistence vůči cefalosporinům třetí generace a karbapenemům u K. pneumoniae a vysoké procento karbapenem-rezistentních druhů Acinetobacter a Pseudomonas aeruginosa v několika zemích evropského regionu. Účinné řešení AMR v evropském regionu WHO vyžaduje větší úsilí a investice.

DOKUMENT: Antimicrobial resistance surveillance in Europe 2022 - 2020 data


Antimikrobiální rezistence ohrožuje lidské životy a živobytí na celém světě, přestože se již více než pět let pracuje na globálních akčních iniciativách AMR a před více než deseti lety byl zahájen globální plán Evropského strategického akčního plánu pro antibiotickou rezistenci. V rámci těchto plánů bylo  přijato mnoho cílů a úkolů. I přesto stále vyžadují naši naléhavou pozornost a plnění jejich závazků. V současnosti je to částečně způsobeno rušivými dopady pandemie COVID19 na zdravotnické systémy a služby v evropském regionu. Zvyšování úsilí v boji proti AMR je stále celo-regionální prioritou a nedílnou součástí Evropského pracovního programu WHO (2020-2025).

V posledních letech ECDC spolupracovalo s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) na vypracování společných mezi-agenturních zpráv o integrované analýze spotřeby antimikrobiálních látek a výskytu AMR v bakteriích ze zemí EU.

Agentury sledovaly výskyt bakterií u lidí a zvířat určených k produkci potravin v Evropském hospodářském prostoru, a to z pohledu iniciativy "Jedno zdraví" tak, aby byla zajištěna celistvost získávaných dat a následně i jejich uplatnění jak v léčbě lidí, tak u zvířat určených k produkci potravin.  ECDC se rovněž zabývalo  zavedením genomického dohledu u multirezistentních bakterií významných pro veřejné zdraví pomocí sledování genů antimikrobiální rezistence.

První fáze dohledu se týkala enterobakterií produkujících karbapenemázy. A konečně, od roku 2008 koordinuje ECDC tzv. iniciativu Evropský den antibiotické osvěty, který se slaví každoročně 18. listopadu za účelem zvýšení povědomí o problematice uvážlivého používání antibiotik a významu prevence a AMR obecně.

Všichni - včetně tvůrců politik, zdravotnických pracovníků, pacientů a vládních i nevládních organizací – kteří se mohou zapojit do organizace - musí hrát roli při řešení hrozby AMR pro veřejné zdraví. Všichni musíme pokračovat v práci společně jako partneři a zúčastněné strany. Informace v této zprávě poskytují základ pro plánování opatření na všech úrovních společnosti, aby bylo možné reagovat na tuto výzvu. Potřebujeme silnou politickou iniciativu, která se nebojí a stojí si za svým, iniciativy k prevenci šíření infekčních onemocnění. Potřebujeme zavádění programů antimikrobiálního hospodaření a větší podporu pro rozvoj prevence a dostupnost nových antimikrobiálních látek. Tak aby o této dostupnosti nerozhodovalo finanční zabezpečení, ale jen a pouze dostupnost účinných léčivých látek.  Na úrovni jednotlivců se všichni můžeme podílet na zachování účinnosti antibiotik tím, že je budeme používat obezřetně a při léčbě budeme dodržovat obecná doporučení. Přístupem „jedno zdraví“, tj. společným řešením problematiky, jen tak můžeme zvítězit.


Zdroj: ECDC

Vydáno: 1. února 2022

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/sledovani-antimikrobialni-rezistence-v-evrope-2022-data-za-rok-2020.aspx

01 February 2022

Blíží se konání veletrhu Vinexpo New York 2022. Na počátku března se na něm představí i 7 vinařství z ČR. Jejich účast koordinuje zemědělský diplomat Petr Ježek. V této souvislosti je tak vhodné zmínit stav v oblasti výroby a prodejů vín v USA a výhled do nejbližšího období.

K tomuto tématu v tomto týdnu vyšla i zpráva Silicon Valley Bank, která se stavem vinařství zabývá přes 20 let (ke stažení zde; pdf, 3,73 MB).

Závěry zprávy naznačují, že exportéři vín z ČR mají asi největší šanci na úspěch u prémiových vín. Konkurence u běžných stolních vín, ať už cenou či množstvím, ze strany kalifornských, francouzských nebo španělských vín je obrovská. Segment prémiových vín také během covidu vyrostl o 21 %. Ukazuje se, že velká část spotřebitelů pije sice méně vína co do objemu, ale vybírá si kvalitnější druhy.

Na druhou stranu, slabou stránkou prémiových vín v USA je jejich cena. Například restaurace a bary byly po léta baštou pro zkoušení nových vín spotřebiteli. Vzhledem k mnoha faktorům (složitý systém distribuce, pozůstatky prohibice, enormní cenové přirážky) ale výsledné ceny na vinných lístcích snížily objem prodaného vína v tzv. on-premise obchodu. Některé podniky si účtují až 30 - 35 USD za sklenku prémiového vína, zatímco spotřebitel si může jako alternativu dát např. nový druh koktejlu za 15 až 20 USD nebo speciální pivo za cca 12 USD.

Zajímavý, ale nepřekvapivý je fakt, že věrnost ke konzumaci vína se přisuzuje spíše starší generaci. V generaci 65+ by na společenskou akci přinesla láhev vína polovina respondentů nedávného průzkumu The Harris Poll (následuje pivo s 18 %). Kdežto v generaci 35 – 64 je to pouze 29 % a víno je tak vyrovnáno s pivem. Ve věkové skupině 21 – 34 je víno až na 4. místě po pivu, lihovinách a hard seltzeru.

Pro prémiová vína ale zůstává výhled do roku 2022 příznivý. Co do prodejů se očekává dvojciferný růst, i když s nižším tempem. Tento růst by měl být podpořen znovuotevřením nebo vyšší návštěvností restaurací a barů, pokračováním silného trendu nákupu po internetu a také vyšší osobní návštěvností vinařství po celých Spojených státech.

Pokračování oficiální účasti moravských vinařů na veletrhu Vinexpo 2022 tak má dobrý potenciál rozšířit prodeje prémiového vína z ČR na americkém trhu.

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
mob.: +1 202 507-3859, mob. ČR: +420 601 558 079, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR