20 January 2022

Holovousy (Jičínsko) 19. ledna (ČTK) - Farmářské ceny jablek podle ovocnářů meziročně klesly o 15 až 20 procent a pokud se nezvýší, budou mít pěstitelé až existenční potíže. Na ovocnáře současně dopadá růst cen hnojiv, přípravků a práce. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Jablka jsou podle něj spolu s vepřovým masem jedinými zemědělskými komoditami, za které producenti dostávají méně peněz než před rokem.

"Pokud se (cenový) trend nezmění, budou mít pěstitelé potíže zakládat příští úrodu," uvedl Ludvík. Od obchodních řetězců pěstitelé podle něj nejčastěji dostávají sedm až deset korun za kilogram jablek. U nejlepších sortimentů to může být až 12 korun. Přímo na svých farmách pěstitelé prodávají kilogram jablek tak za 25 korun. V obchodní síti byla v minulém týdnu podle ČSÚ průměrná cena jablek 35,65 koruny za kilogram.

Nízké farmářské ceny podle Ludvíka způsobil přebytek levných polských jablek ve střední Evropě. "Od 1. ledna Poláci nemohou kvůli embargu vyvážet jablka do Běloruska. Extrémní zdražení lodní dopravy omezilo jejich dodávky do severní Afriky a na Blízký východ. A západní Evropa si polská jablka na svůj trh nepustí," uvedl Ludvík. V obchodech podle něj nyní paradoxně převažují česká jablka, jejichž ceny při nákupu ale obchodníci stlačili na polské ceny.

Ovocnáři tvrdí, že celý sektor pěstování ovoce je dlouhodobě nerentabilní a stále se zmenšuje. Špatná ekonomická situace ovocnářů se projevuje v trvalém úbytku sadů. Loni plochy sadů v ČR meziročně klesly o dvě procenta na 13.047 hektarů. Před deseti lety v roce 2011 bylo v ČR asi 18.200 hektarů sadů.

ry dr

19 January 2022

Na přelomu roku 2021/2022 a v prvních týdnech roku 2022 byly přihlášeny nové výrobky:

Choceňská mlékárna s.r.o.
Smetanový jogurt BONI 400 g a 1 kg

MADETA a.s.
Jihočeské žervé XXL

Mlékárna Čejetičky, spol. s r.o.
BONI Kysané podmáslí
BONI Čerstvé mléko polotučné

Steihauser, s.r.o.
Moravská papriková klobása XXL 500 g
Pikok Moravská klobása XXL 500 g

BONECO a.s.
Majolka klasická majonéza sklo 500 ml
Majoka klasická majonéza dárkové sklo 500 ml
Majolka Boneco 2x50 ml/2s45 g dvojsáček

Revidované výrobky:

LE & CO - Ing. Jiří Lenc,s.r.o.
PIKOK Selská kotleta
PIKOK Selská kotlera s kmínem
K Jarmark Debrecínská pečeně 100 g
Vocílka Pečená šunka nejvyšší jakosti 100g
Vocílka Kladenská pečeně 100 g
Billa Debrecínská pečeně 85 % masa
Billa Krůtí prsní šunka nejvyšší kvality 100 g

ENPEKA a.s.
Mazanec máslový 200g, 400g a 600 g
Vánočka máslová 200g, 400g a 600 g

KMOTR – Masna Kroměříž a.s.
revize celého porfolia výrobků

Více zde.

Zdroj: ČCN

Link: https://www.cechovninormy.cz/index.php/aktuality/54-novinky-za-leden-2022

 

19 January 2022

Evropská komise vydala zákaz používání oxidu titaničitého/Ti02 (E171) jako potravinářské aditivum. Rozhodnutí používání této látky v potravinách zakázat je výsledkem komplexního procesu, jehož cílem je zajistit bezpečnost potravin. Sabine Juelicherová, ředitelka oddělení pro "Bezpečnost potravin a krmiv, inovace" GŘ SANTE hovoří o tom, jak její ředitelství k zajištění zákazu této přídatné látky přispělo.

Proč se oxid titaničitý v potravinách používá a z jakého důvodu se nyní přistoupilo k jeho zákazu?

Oxid titaničitý je přirozeně se vyskytující oxid titanu, který se používá především jako barvivo v široké škále oblastí. Po celá desetiletí se tato látka používá k tomu, aby mnohým potravinám dodala bílou barvu. Jde například o pečivo, pomazánky, polévky, vývary, omáčky, salátové dresinky a nejrůznější doplňky stravy.

EU se dlouhodobě věnuje kontrole bezpečnosti všech potravin a spotřebních výrobků. Bezpečnost potravin navíc přezkoumává v případě, že se objeví nové důkazy. Tak tomu bylo i v případě používání oxidu titaničitého jako potravinářské přídatné látky (E171).

V březnu 2020 požádala Komise Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o aktualizaci stanoviska z roku 2016 týkajícího se oxidu titaničitého (E 171). V roce 2016 totiž úřad EFSA neuvedl žádné obavy ohledně bezpečnostních rizik této látky, zjistil však některé nedostatky v dostupných údajích a dále nejasnosti týkající se velikosti částic. Ta může mít vliv na toxikologické vlastnosti látky E171.

Ačkoli nové stanovisko úřadu EFSA z 6. května 2021 nedospívá k závěru, že látka E171 představuje pro lidské zdraví definitivní riziko, ani tuto možnost nevylučuje. Úřad EFSA zejména nevylučuje komplikace týkající se genotoxicity – to znamená, že by používání oxidu titaničitého jako potravinářské přídatné látky mohlo způsobovat poškození DNA nebo chromozómů. V rámci EU platí, že pokud nelze bezpečnost potravinářské přídatné látky potvrdit, je již možné ji zakázat.

 

Je oxid titaničitý zakázán i v nepotravinářských výrobky? 

Nové stanovisko úřadu EFSA posuzovalo použití oxidu titaničitého jako přídatné látky v potravinách.

Používání této látky v lékařských přípravcích bude i nadále povoleno, dokud se nenajde bezpečná alternativa. Chceme tak zamezit situaci, kdy by zákaz vedl k nedostatku léčivých přípravků, jelikož by to mohlo mít negativní dopad na veřejné zdraví i zdraví zvířat. Tento přístup ocenila i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve své analýze používání oxidu titaničitého v léčivých přípravcích z 8. října 2021. Komise společně s agenturou EMA situaci v budoucnu opět přezkoumá.

Zároveň apeluje na farmaceutický průmysl, aby urychlil výzkum a vývoj alternativ nových i již registrovaných přípravků a předložil nezbytné změny podmínek dotčených registrací.

Oxid titaničitý je běžná chemická látka, která se používá v široké škále dalších výrobků, jako jsou barvy, papír, plasty, tiskařské barvy nebo kosmetické přípravky. Význam nového stanoviska EFSA je proto zkoumán i v souvislosti s jinými odvětvími.

   

Jak se bezpečnost potravinářských přídatných látek posuzuje? 

Úřad EFSA využívá k posouzení bezpečnosti potravinářských aditiv různých vědeckých metod. Nové potravinářské přídatné látky jsou hodnoceny na základě dokumentace s příslušnými údaji, kterou zpravidla dodá žadatel (většinou výrobce nebo potenciální uživatel potravinářského aditiva).

Nezávadnost potravinářských přídatných látek je průběžně sledována a Komise může v případě potřeby požádat o opětné posouzení jejich bezpečnosti na základě nově dostupných vědeckých dat.

V posouzení bezpečnosti úřad EFSA stanoví úroveň, která je u dané látky považována za bezpečnou. Jedná se o tzv. přijatelný denní příjem (v angl. Acceptable Daily Intake neboli ADI). Kromě toho určí i další faktory významné z hlediska bezpečnosti. V případě potřeby Komise na základě posouzení úřadu EFSA navrhne úpravu příslušných právních předpisů tak, aby bylo zajištěno bezpečné používání potravinářských přídatných látek.

 

Proč se vlastně potravinářské přídatné látky vůbec používají?   

Potravinářská aditiva se do potravin přidávají pro technologické účely – působí například jako antioxidanty nebo náhradní sladidla. Mnoho dnes běžných zpracovaných potravin by bez potravinářských přídatných látek vůbec neexistovalo.

Právní předpisy EU jsou velmi přísné a potravinářská aditiva jsou povolena pouze tehdy, splňují-li určité podmínky: například musí k jejich použití existovat odůvodněná technologická potřeba, jejich použití nesmí spotřebitele uvádět v omyl a musí pro něho představovat nějakou výhodu, užitek, například zajistit zachování výživové jakosti dané potraviny.

Aditiva mohou přispět k prodloužení trvanlivosti výrobků, což snižuje množství potravinového odpadu, a má tak velký význam při výrobě, zpracování, přípravě, ošetření, balení, dopravě i skladování potravin.

Aby se spotřebitelé mohli lépe a informovaněji rozhodovat, při plné transparentnosti, požaduje EU, aby byly přídatné látky označovány podle pravidel stanovených v nařízení (EU) č. 1169/2011.

Ne každý spotřebitel si samozřejmě udělá čas, aby si dopodrobna přečetl složení výrobku. Ani vlastně nemusí – spotřebitelé totiž mohou potravinám, které se v EU prodávají, důvěřovat, jelikož se tu dbá na to, aby splňovaly nejvyšší požadavky na bezpečnost.

Další informace o nedávno přijatém zákazu používání oxidu titaničitého v potravinách najdete na stránkách věnovaných přehodnocení pravidel: Re-evaluation (europa.eu).

Veškeré další informace o potravinářských přídatných látkách naleznete na adrese: Přídatné látky (europa.eu)

Zdroj: GŘ SANTE

 

Zdroj: SOCR ČR

Link: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/ek-konec-e171-zakaz-pouzivani-oxidu-titaniciteho-jako-potravinarske-pridatne-latky

19 January 2022

Mezi stovku nejkvalitnějších vín České republiky se probojoval produkt Vinařského střediska Mělník-Chloumek České zemědělské univerzity v Praze. V celonárodním Salonu vín získalo zdejší Rulandské bílé zlatou medaili.

Zlatou medailí Salonu vín 2022 bylo oceněno Rulandské bílé pozdní sběr 2019 číslo šarže 5/19. Další vzorek, Rulandské bílé 2019 pozdní sběr číslo šarže 6/19, je ve stříbrném salonu vín ČR. Po celý rok 2022 tak budou obě značky prezentovány v expozici Národního salonu vín ve sklepení zámku ve Valticích. Zlatá medaile patří stovce nejlepších vín, stříbrnou dostává 251 značek.

Salon vín je nejprestižnější soutěž českých a moravských vinařů a vína, která odborní degustátoři z řad vinařů označí za adepty na zlatou medaili, jsou jednoznačně „nejlepší z nejlepších“. Víno z Chloumku si letos odnáší hned dvě trofeje z této soutěže.

„Výjimečná kvalita našich vín je trvalou devizou České zemědělské univerzity. Naše značky pravidelně sklízejí úspěch na národních soutěžích a dobré jméno mají i za hranicemi,“ říká rektor ČZU v Praze Petr Sklenička a dodává: „Jsme také hrdí na to, že za úspěchem vín z Chloumku stojí náš absolvent, což je neocenitelný příklad pro současné studenty.“

Pro absolventa ČZU Štěpána Weitosche je práce na vinohradu srdeční záležitostí. Věnuje se jí už bezmála dvacet let a rozhodně by neměnil. Letošní „perla“ Salonu vín Rulandské bílé má na vinici v Chloumku největší zastoupení.

Prosadit se v konkurenci téměř dvou a půl tisíc přihlášených značek znamená skutečný úspěch. Systém hodnocení Salonu vín je trojkolový, což má zajistit objektivitu při hodnocení vín. V letošní zlaté kolekci je zastoupeno 21 odrůd z celkem 55 vinařství. Zařazení do nejlepší stovky přináší velkou prestiž mezi znalci. A samozřejmě je tím nejlepším doporučením pro milovníky vína.

Lenka Prokopová

Zdroj: ČZU

Link: https://www.czu.cz/cs/r-7229-aktuality-czu/rulandske-bile-z-vinic-czu-ma-zlato-salonu-vin-2022.html

19 January 2022

Čtvrtek 3. března 2022 - začátek 9:00 

Program bude upřesněn a určitě bude zase zajímavý, jako v předchozích letech. Těšíme se na setkání s Vámi. Forma Dne s mlékem na MENDELU bude upřesněna v závislosti na aktuální situaci.


Organizační tým Dne s mlékem na MENDELU

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    Ing. Alena Saláková, Ph.D.

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    doc. Ing. Libor Kalhotka, Ph.D.

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    doc. Ing. Daniel Falta, Ph.D.

a ostatní pracovníci Ústavu technologie potravin.


Den s mlékem na MENDELU je určen pro studenty, odbornou i laickou veřejnost. Vstup na Den s mlékem na MENDELU je pro registrované zájemce zdarma, prosíme o vyplnění přihlašovacího formuláře k Ingrovým dnům 2022, pokud přihlašujete větší skupinu, prosíme o zaslání seznamu emailem This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., s vyznačením garanta (vedoucího) skupiny, kterému budou sděleny informace k rozeslání přihlášené skupině. Jakékoliv dotazy zodpovíme na emailu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Těšíme se na setkání.

Den s mlékem na MENDELU je výsledkem projektu OPVK Č. 1.07/2.3.00/09.0081 s názvem: KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MLÉKAŘSTVÍ.

Konsorcium zapojených partnerů:

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    Mendelova univerzita v Brně,

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích,

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o. (Rapotín),

  • https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/wcs/templates/design/css/img/li-c.png");">

    Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o. (Praha)

Zdroj: Mendelu v Brně

Link: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3428620-porad-168-hodin-proveroval-anglictinu-novych-ministru-mnozi-neobstali

19 January 2022

Dovolujeme si vás pozvat na XLVIII. Konferenci o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2022“, která je naplánována na středu 2. března 2022.

Tradičně se společně s konferencí budou v první březnový týden konat i další doprovodné akce (Den s mlékem, Food Symposium, aj.).

Bližší informace najdete na stránkách https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/ , které budou postupně aktualizovány.

Pro informace o přihlášení na akci navštivte odkaz https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/prihlaska.

 

Zdroj: Mendelu v Brně

19 January 2022
Úterý 18. 1. 2022, Hlavní zprávy na CNN Prima NEWS a reportáž o pravděpodobném zdražování hovězího masa v souvislosti s Green dealem. Při trávení skotu se uvolňuje velké množství metanu. Jeho vysoké koncentrace v ovzduší mohou mít ještě větší dopad na klimatické změny než oxid uhličitý.
V tuto chvíli nejsou na stole jasná pravidla, jakým způsobem budou jednotlivé státy snižovat stav konkrétních chovů či jakým jiným způsobem dojde k omezení produkce metanu o 30% do roku 2030.
V reportáži zazní i vyjádření prezidentky Potravinářská komora České republiky Dany Večeřové.
 
Zdroj: Hlavní zprávy na CNN Prima NEWS
19 January 2022

 

Historicky byly obiloviny a výrobky z nich základem výživy lidí (výrobky nebo pokrmy ve formě máčených zrn, vařených šrotů, obilných kaší, různými postupy zpracované chleby a pečivo rozmanitého tvaru). Obiloviny sloužily a slouží jako zdroj rychle dostupné a snadno využitelné energie uložené ve formě škrobu v endospermu obilného zrna. Uvedená výhoda obilovin se v dnešním světě stává nevýhodou. Nadbytek příjmu energeticky bohatých potravin a nedostatečný výdej energie (sedavý způsob zaměstnání a nízká fyzická aktivita) může vést k rozvoji nadváhy, obezity, cukrovky 2. typu a dalším zdravotním komplikacím.

Odborná publikace České technologické platformy pro potraviny, Potravinářské komory ČR a Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.

Více zde:http://www.ctpp.cz/data/files/obiloviny%20web.pdf

 

Zdroj: ČTPP

 

18 January 2022

Evropská komise přijala zákaz používání oxidu titaničitého (E 171) v potravinách. který se začne uplatňovat po uplynutí šestiměsíčního přechodného období. Ten se využívá zejména jako barvivo v potravinářství, například v pečivu, omáčkách, dresincích nebo polévkách. Komise zákaz přijala na základě souhlasu všech členských států EU, poté co Evropský úřad pro bezpečnost potravin uvedl, že již není možné tuto látku v potravinách považovat za bezpečnou.

Vydáno byůp v Úředním věstníku EU očekávané NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2022/63 ze dne 14. ledna 2022, kterým se mění přílohy II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o potravinářskou přídatnou látku oxid titaničitý (E 171).

Do 7. srpna 2022 mohou být potraviny vyrobené v souladu s pravidly platnými před dnem 7. února 2022 i nadále uváděny na trh. Po uvedeném datu mohou zůstat na trhu až do jejich data minimální trvanlivosti nebo data spotřeby.

 

Zdroj: enviweb.cz

Link: https://www.enviweb.cz/121094

18 January 2022

Americké ministerstvo obchodu oznámilo předběžné antidumpingové clo na vietnamský med ve výši 412,5 %, což zdvojnásobuje sazbu 207 % původně navrženou Americkou asociací výrobců medu.

Každý rok včelařský průmysl v USA vyprodukuje téměř 100 000 tun medu a dalších více než 200 000 tun dováží z jiných zemí. Vietnamský med tvoří čtvrtinu dováženého medu do USA.

Produkce medu ve Vietnamu je asi 57 000 tun ročně. Domácí spotřeba medu je však minimální, pouze 1/10 spotřeby na osobu ve srovnání s ČR.

Až 90 % medu je proto určeno na export, z toho 95 % na americký trh. V roce 2021 dosáhly tržby Vietnamu z vývozu medu 100 milionů USD, meziročně o více než 65 %. Přes nízkou domácí spotřebu je med v místních obchodních řetězcích standardním sortimentem, ale kvalita je různá. Většinou se jedná o med ředěný cukrem a vodou, přičemž se vždy na obalu uvádí, že se jedná o 100% pravý včelí med. Ceny medu jsou na vietnamském trhu zároveň poměrně vysoké.

Když americké ministerstvo obchodu provádí antidumpingové šetření dovozů z Vietnamu, vždy označuje VSR za netržní hospodářství, kde náklady a cena neodráží tržní podmínky. Ministerstvo obchodu USA tedy určuje běžnou hodnotu metodou náhradní hodnoty, což znamená, že k výpočtu výrobních nákladů, režijních nákladů a zisku pro vietnamské výrobce a vývozce používá údaje o ceně a nákladech z jiné země, kterou USA považují za tržní hospodářství (např. z Indie).

Clo ve výši 412,5 % pro vietnamské vývozce medu vyplynulo z šetření dvou povinných respondentů: Buôn Mê Thuột Honey (414 %) a Đắk Lắk Honey (411 %) a metodiky náhradních hodnot vybraných Ministerstvem obchodu USA.

Šetření stále probíhá, ale je nyní v konečné fázi. Když budou snížena předběžná cla u respondentů Đắk Lắk a Buôn Mê Thuột, bude odpovídajícím způsobem snížena konečná celní sazba. Pokud se předběžná cla stanou konečnými, bude pro vietnamské vývozce medu extrémně obtížné udržet si přístup na americký trh. Vzhledem k dohodě o volném obchodu mezi EU a VSR, která oboustranně zcela odstranila cla na přírodní med, lze u nás brzy očekávat významnější dodávky medu vedle Ukrajiny i z Vietnamu.

Vietnamští vývozci medu mají právo žalovat Ministerstvo obchodu USA u amerického soudu pro mezinárodní obchod. Vietnamští exportéři medu mají dále možnost nechat nepříznivá cla posoudit ve správním přezkumu po vyhlášení konečného celního příkazu. Toto je cesta, kterou se při jednání s americkým ministerstvem obchodu vydali například vývozci mořských plodů.

Zpracoval: Ing. Luboš Marek
místní spolupracovník Ministerstva zemědělství ve Vietnamu
tel: +84 904 099 562, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/usa-uvaluji-antidumpingove-clo-na.html

18 January 2022

Tisková zpráva – O změnách ve Strategickém plánu Společné zemědělské politiky (SZP) a kritické situaci v sektoru prasat jednal dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským. Pomoc chovatelům prasat byla i jedním z témat Rady pro zemědělství a rybářství, které se ministr účastnil poprvé krátce nástupu do funkce.

Ceny prasat a vepřového masa v ČR klesly na nejnižší úroveň od roku 1994. Vzhledem k tomu, že se inflace za posledních 30 let zvýšila o 100 %, nebyly problémy zemědělců v tomto sektoru nikdy větší.

„Jsem rád, že jsem se mohl poprvé setkat s komisařem Wojciechowským a osobně ho upozornit na problémy chovatelů prasat u nás. Požádal jsem ho, aby Evropská komise zavedla finanční podporu pro nejvíce postižené regiony. Pokud má tento sektor v naší zemi přežít, nelze už s podporou pro chovatele prasat otálet,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Ministr Nekula seznámil komisaře Wojciechowského také s úpravami Strategického plánu SZP v České republice.

„Plán v podobě, kterou připravila předchozí vláda, neřešil pomoc malým a středním zemědělcům. Tu nyní navyšujeme tak, aby malí zemědělci nebyli znevýhodnění jako dosud. Hlavním motivem všech změn je však snaha o vyšší ochranu přírody, půdy, vody a druhové rozmanitosti,“ uvedl Nekula.

Komisaře ujistil, že Česká republika zašle plán co nejdříve. Na pátek tohoto týdne svolalo Ministerstvo zemědělství pracovní skupinu, kde změny projedná s nevládními organizacemi. Až poté bude možné finální znění odeslat Evropské komisi.  

O Strategickém plánu hovořil ministr Nekula také se svým slovenským protějškem Samuelem Vlčanem. S francouzským ministrem zemědělství Julienem Denomardiem jednal především o spolupráci obou zemí a prioritách při předsednictví v Radě EU.

„Setkání s francouzským kolegou pro mě bylo nesmírně důležité, protože právě po Francii v červenci tohoto roku převezmeme předsednictví v Radě EU. Chceme se společně zaměřit na udržitelné používání pesticidů nebo uhlíkové cykly v zemědělství a rovné podmínky v mezinárodním obchodu,“ uvedl ministr Nekula.

Rada se zabývala také aktuální situací v mezinárodním obchodu, situací na komoditním trhu a udržitelnými uhlíkovými cykly. V praxi jde například o nové možnosti ukládání uhlíku do půdy a biomasy. ČR přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku podporuje, jako zásadní podmínku ale požaduje, aby pravidla byla nastavena stejně pro všechny státy v rámci celé EU.

„Za Českou republiku budu prosazovat vyjasnění metodiky výpočtu uhlíkové stopy a zejména jeho jednoduché a transparentní nastavení. Je potřeba zajistit, aby plodiny vypěstované téměř za stejných podmínek ve dvou různých zemích byly z hlediska uhlíku srovnatelné a konkurenceschopné. Pouze takto můžeme zajistit rovné podmínky v celé Unii,“ řekl ministr Nekula.

Ministr Zdeněk Nekula se během jednání krátce setkal také s komisařkou pro zdraví a bezpečnost potravin Stellou Kyriakides a kromě již zmíněných kolegů ze Slovenska a Francie, také se svými protějšky ze Švédska, Německa, Slovinska, Rumunska a Lucemburska.

Vojtěch Bílý

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2021_ministr-zemedelstvi-zdenek-nekula-poprve.html

18 January 2022
Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů vydala zprávu za rok 2021.
Nedávno byla zveřejněna zpráva nesoucí název „Zvýšení odolnosti zemědělských a potravinářských systémů vůči nežádoucím výkyvům“ (angl. Making Agrifood Systems More Resilient to Shocks and Stresses). Zpráva byla vydána Organizací pro výživu a zemědělství Spojených národů (angl. Food and Agriculture Organisation, FAO) v jejich každoroční publikaci o potravinářství a zemědělství (angl. The State of Food and Agriculture, SOFA). FAO ve své zprávě upozorňuje na nutnost přijmout určitá opatření, která by pomohla zemědělsko-potravinářskému systému k větší odolnosti, účinnosti a udržitelnosti. 
Posílení odolnosti, účinnosti a udržitelnosti těchto systémů je nesmírně důležité. Zemědělsko-potravinářské systémy totiž představují složitou síť činností spojených s produkcí potravinářských i nepotravinářských zemědělských produktů, a to včetně skladování, zpracování, přepravy, distribuce a spotřeby. Produkují celkem 11 miliard tun potravin ročně a přímo či nepřímo zaměstnávají miliardy lidí. Tyto systémy však mohou být ovlivňovány různými nepříznivými vlivy způsobujícími výkyvy (v SOFA označované jako „shocks and stresses“) - krátkodobé odchylky od dlouhodobých trendů, které mají zásadní negativní dopady na blahobyt lidí, tedy na jejich majetek, živobytí a také na bezpečnost a schopnost odolávat budoucím otřesům. 
Především v posledních letech čelily zemědělsko-potravinářské systémy těmto odchylkám v důsledku pandemie COVID-19, které vedly k posílení celosvětové potravinové nejistoty. Ačkoli je pandemie COVID-19 považována za hlavní příčinu současného nárůstu indexů stanovujících míru celosvětového nedostatku potravin, dodavatelské řetězce byly vždy ovlivňovány např. klimatickými extrémy, ozbrojenými konflikty, nárůsty globálních cen potravin, různými chorobami a škůdci rostlin i zvířat.  
Ani před vypuknutím pandemie COVID-19 tedy nebyl svět na nejlepší cestě, jak splnit svůj závazek ukončit hlad a podvýživu do roku 2030. Uvádí se, že v současné době stále existují přibližně 3 miliardy lidí, kteří si nemohou dovolit zdravou, nutričně hodnotnou stravu. SOFA navíc odhaduje, že pokud by se díky nežádoucím výkyvům snížily finanční příjmy o jednu třetinu, přidá se k nim další 1 miliarda lidí. A pokud by navíc došlo k narušení kritických dopravních spojení, zvýší se náklady na potraviny až pro 845 milionů lidí. 
Zpráva byla proto zaměřena především na zvýšení odolnosti a stanovení nových ukazatelů, které mají členským státům pomoci měřit odolnost jejich zemědělsko-potravinářských systémů a identifikovat tak nedostatky, které je potřeba zlepšit. Tyto ukazatele byly ve zprávě uvedeny na úrovni jednotlivých států pro více než stovku zemí, a to prostřednictvím analýzy faktorů, jako jsou dopravní sítě, obchodní toky a dostupnost zdravé a pestré stravy. Téměř u poloviny zemí, které odborníci FAO analyzovali, by uzavření hlavních dopravních uzlů prodloužilo dobu místní dopravy nejméně o 20 %, což by v konečném důsledku zvýšilo ceny potravin. 
FAO tak ve své zprávě navrhuje hned několik konkrétních opatření, která mají zvýšit odolnost zemědělsko-potravinářských systémů:
  • Rozmanitost zdrojů vstupů, výroby, trhů a dodavatelských řetězců a aktérů. Uvádí, že právě díky diverzifikaci vznikne více možností pro vypořádání se s případnými výkyvy. Pro udržení rozmanitosti v domácích zemědělsko-potravinářských řetězcích je stěžejní podpora rozvoje malých a středních podniků, družstev a konsorcií.
  • Propojení zemědělsko-potravinářských sítí, díky nimž lze rychleji překonat případné narušení, a to pomocí přesunu zdrojů dodávek a dopravních cest, marketingu a pracovní síly.
  • Posílení odolnosti zranitelných domácností tím, že bude umožněn lepší přístup k majetku, diverzifikovaným zdrojům příjmu a programům sociální ochrany.


Podle SOFA budou bez řádné přípravy nepředvídatelné nepříznivé výkyvy podkopávat zemědělsko-potravinářské systémy i nadále, ale jejich odolnost lze zvýšit pomocí zmíněných opatření.

 
Zdroje:

Zdroj článku: BIOTRIN

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/fao-vydava-kazdorocni-zpravu-o-potravinarstvi-a-zemedelstvi.aspx

17 January 2022

Fórum udržitelného rozvoje 2022

Kdy: úterý 3.2.2022, 13:30 až 17:30

Kde: online, odkaz k přístupu obdržíte blíže k datu akce.

Registrace zde

Letošní Fórum se zaměří na otázku společenské rezistence vůči vládním strategiím v oblasti udržitelnosti a bude se ptát, jak lze tento stav změnit.

Pozvání přijaly ministryně životního prostředí Anna Hubáčková a rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Keynote přednášku prosloví francouzský kognitivní vědec Dr Hugo Mercier zaměřující se na výzkum rozumu a toho, proč něčemu věříme, spoluautor populární knihy Záhada rozumu (česky 2019).

Těšit se můžete na nový formát oxfordské debaty, v níž rozhodne i Váš hlas. Ten můžete poslat jednomu ze dvou týmů diskutujících o těchto otázkách:

  1. Má vláda snižovat nedůvěru a rezistenci vůči zelené tranzici důrazem na vzdělávání (osvětový přístup), nebo by měla spíše mířit na emoce?
  2. Má být klimatická politika komunikována s důrazem na fakta, nebo vytvářením nových příběhů a emocí?

Společně s pozvanými hosty se zamyslíme nad tím, jaký společenskovědní výzkum vlastně potřebujeme, aby nám pomohl zvládnout zelenou tranzici.

Pozvání na Fórum dosud přijali např. Anna Pospěch Durnová (Universität Wien), Michaela Pixová (New York University of Prague), Martin Buchtík (STEM), Markéta Pěchoučková (MPSV) či Bob Kartous (Pražský inovační institut).

A jak do toho zapadá podnikatelská vize České republiky v roce 2050? Dozvíte se již 3. února 2022!

Akce bude streamována.

 

Zdroj: MŽP ČR

Link: https://www.mzp.cz/cz/forum_udrzitelneho_rozvoje_2022

17 January 2022

Vývoz tureckého zemědělského sektoru byl v uplynulém roce nejúspěšnější v historii. Finančně vyčísleno se jednalo o částku takřka 30 miliard dolarů.

Turecký zemědělský sektor patří mezi významně se podílející odvětví na tvorbě HDP a tvoří také nezanedbatelnou část celkového tureckého zahraničního obchodu. Konkrétně se na něm v loňském roce podílel z 13,2 %, kdy celkový export činil na 225,5 miliardy dolarů. V porovnání s rokem 2020 se zvýšil o 22,2 % a dosáhl hodnoty 29,7 miliardy dolarů.

Na rekordním výsledku se ze značné části podílel export obilovin, luštěnin, olejnatých semen a suchých plodů, kdy představoval hodnotu 9,16miliardy dolarů. Mezi nejdůležitější obchodní partnery s ohledem na vývoz zemědělských komodit patřily v roce 2021 Německo a Irák.

Sektor zemědělství je v Turecku na velmi rozvinuté úrovni. I přes to se ale potýká s jistými problémy. Mezi ně patří zejména problematické trvale udržitelné hospodaření na zemědělské půdě a problémy s využíváním vody v zemědělství pro oblast zavlažování, která se jeví jako neefektivní. Společnosti zajišťující obhospodařování zemědělské půdy tak budou nuceny v blízké budoucnost řešit tyto problémy za využití inovativních technologií k zajištění udržitelnosti. České společnosti by tak v tomto segmenty mohly následně nabídnout vlastní zkušenosti a technologie potenciálním tureckým partnerům. Zahraniční kancelář CzechTrade Turecko situaci nadále mapuje a je připravena reagovat nabídkou individuálních služeb, případně sektorově zaměřené mise.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Turecko
Zdroj: https://www.aa.com.tr

Zdroj: CzechTrade

Link: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/zemedelsky-sektor-v-turecku-zaznamenal-rekordni-trzby

17 January 2022
Datum: 20.1.2022  13:00 – 15:00
Místo konání: Online (MS Teams)
Kategorie: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

Pozvánka na webinář „Obchodování v UK v oblasti agro-potravinářství a agro-potravinářských technologií - setkání s novými zahraničními spolupracovníky Ministerstva zemědělství ČR v Londýně”

Máte zájem o obchodování s UK? Zajímá Vás, jak úspěšně navázat kontakty s britskými partnery a co rozhoduje o úspěchu na britském trhu i v souvislosti s brexitem?

Přihlaste se na webinář, kde se představí zahraniční spolupracovníci MZe pro UK Paul Wilkins a Tibor Angyal a budou prezentovat nabízené služby a základní podmínky asistence pro zájemce o obchodování s UK v sektoru agro-potravinářství a agro-potravinářských technologií.

Plánovaný program

ČAS

OBSAH

PREZENTUJE

13:00-13:10

Úvod – proexportní politika MZe     

Ing. Karolína Bartošová, ředitelka odboru zahraničně obchodní spolupráce MZe (česky)

13:10-13:40

Služby nabízené zájemcům o obchodování v UK ze strany zahraničních spolupracovníků MZe

Paul Wilkins – zahraniční spolupracovník MZe v UK (anglicky)

13:40-14:10

Základní požadavky na firmy při využití asistence zahraničních spolupracovníků MZe pro úspěšné zprostředkování obchodu v UK

Tibor Angyal – zahraniční spolupracovník MZe v UK (anglicky)

Poss. 14:10-14:30

Poss. Zkušenosti s obchodováním v UK z pohledu importéra/distributora do/v UK

TBA

14:30-15:00

Dotazy a diskuse

Účastníci webináře (prostřednictvím chatu, anglicky)

Platforma

Webinář proběhne prostřednictvím MS Teams v českém a anglickém jazyce v závislosti na přednášejícím.

Přihlášení

Zájemci o účast se mohou přihlásit přes formulář do 19. 1. 2022, nebo e-mailem na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Odkaz na webinář Vám bude následně zaslán na Vaši e-mailovou adresu.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/pozvanka-na-webinar-obchodovani-v-uk-v.html

17 January 2022

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  – komunikace v angličtině

VELKÁ BRITÁNIE – Trend nápojů s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu

Ve Spojeném království dochází k výraznému nárůstu prodeje nápojů s nízkým obsahem alkoholu nebo bez alkoholu a také k nárůstu nabídky nápojů s alternativním složením, které se stávají velkým hitem mezi britskými spotřebiteli.

Je to jen trend suchého ledna, nebo to bude začátek nového trendu v nápojích do budoucna?

Zdroj

Odstranění datumu spotřeby mléka v britském supermarketu Morrisons

Jeden z největších supermarketů v UK Morrisons oznámil odstranění data spotřeby na lahvích s mlékem. Datum bude nahrazeno označením „best before“, tedy obdobou informace „minimální trvanlivost do“. Důvodem je snaha omezit likvidaci mléka po datu spotřeby. Nákupčí mléka v Morrisons mimo jiné uvedl, že celé generace lidí v minulosti testovaly použitelnost mléka čichem a že to mohou udělat i současní spotřebitelé.

Zda budou tento krok následovat i další maloobchodníci ve Spojeném království zůstává otázkou.

Zdroj

Restaurace rychlého občerstvení McDonalds, KFC a Burger King nabízejí nové veganské produkty

Ve Velké Británii se neustále zvyšuje zájem o veganské a vegetariánské pokrmy, a proto nyní všechny přední restaurace s rychlým občerstvením nabízejí zcela nové produkty tohoto druhu.

Je otázkou, zda trend přetrvá a jaké to bude mít dopady na masný průmysl.

 

McDonaldsBeyond Meat burgers

KFC Beyond Chicken nuggets

Burger KingThe Vegan Butcher (Unilever) Non chicken nuggets

Daň z masa – zapříčiní pád britské vlády?

Autor Národní potravinové strategie v UK Henry Dimbleby varoval vládu UK, že „nevydrží ani týden“, pokud zavede daně, kterými by chtěla přimět obyvatele UK jíst méně masa.

Národní potravinová strategie pro UK vyzvala k zavedení daní z cukru nebo soli, ale nedoporučila zavést daň z masa, a to přesto, že toto doporučení bylo zvažováno. Místo toho strategie pouze apelovala na vládu, aby nasměrovala spotřebitele k trendu menší spotřeby masa.

Zdroj: MZe ČR

17 January 2022

Olomouc 16. ledna (ČTK) - Farmáři loni v Olomouckém kraji sklidili více obilí, cukrové řepy a kukuřice. Naopak množství sklizené řepky a brambor v meziročním srovnání kleslo. Vyplývá to z odhadu sklizně vybraných zemědělských plodin, který zveřejnil Český statistický úřad. Farmáři měli loni na konci sklizně mírně vyšší výnosy než v roce 2020.

V roce 2021 v kraji sklidili 594.886 tun obilovin včetně kukuřice na zrno, v meziročním srovnání o 0,8 procenta více. Zvýšila se sklizeň pšenice, naopak ječmene a kukuřice na zrno farmáři sklidili méně než v roce 2020. Množství sklizené cukrové řepy vzrostlo o 4,7 procenta na 764.286 tun. Řepky v kraji sklidili 67.804 tun, meziročně o 12,4 procenta méně. Sklizeň brambor klesla o 5,5 procenta na 9084 tun.

Průměrný hektarový výnos obilovin loni v kraji podle odhadu ČSÚ meziročně vzrostl o 0,11 tuny na 6,21 tuny. U brambor se zvýšil o 2,17 tuny na 28,66 tuny a u cukrovky o čtyři tuny na 66,3 tuny. V případě řepky výnos klesl o 0,22 tuny na 3,14 tuny.

Loňskou sklizně obilovin v celé zemi komplikovaly deště, pole byla na začátku srpna podmáčená, lokálně se tvořily až močály. Zemědělci tak nemohli vyjet na některá pole s technikou, aby se do měkké půdy nezabořili. Žně kvůli chladnému a deštivému počasí nabraly několikatýdenní zpoždění, počasí ale kvalitě obilí neuškodilo.

beh hj

17 January 2022

Všichni asi ví, že nízká hladina vitaminu D v těle může způsobit onemocnění kostí (křivice u dětí, osteoporóza u dospělých). Může však také zvyšovat riziko infarktu a předčasného úmrtí. Situace s počtem pacientů s infarktem myokardu se zlepšuje. Za 10 let se počet infarktů snížil o 20% (v současnosti asi 9000 případů ročně). Jaké hodnoty máte mít v krevním séru, aby vám vitamin D pomohl déle žít?


Studie na velkém počtu osob a dlouhou dobu

Rozsáhlá studie byla publikována v USA (Journal of the Endocrine Society, 2021, 5, 10, 1–11). Zkoumala účinky léčby vitaminem D (Vit-D) u pacientů s nedostatkem Vit-D bez předchozí anamnézy myokardiálního onemocnění, infarktu myokardu. Jednalo se o retrospektivní, observační epidemiologickou studii klasickou case - control. Počet pacientů ve studii (n = 20 025) s nízkou hladinou 25-hydroxyvitaminu D ([25-OH]D) (<50 nmol/l) byli v letech 1999 až 2018 ošetřováni ve zdravotnickém zařízení pro veterány. Pacienti byli rozděleni do 3 skupin:

  • skupina A (neléčená, hladiny (<50 nmol/l),
  • skupina B (léčená, hladiny >50-74 nmol/l),
  • skupina C (léčená, hladiny ≥75nmol/l).

Riziko infarktu myokardu a všech příčin úmrtí bylo porovnáno s využitím Coxova skóre proporcionálního rizika (propensity score-weighted Cox proportional hazard model).

Studie má jasné výsledky

Riziko infarktu myokardu bylo významně nižší ve skupině C než ve skupině B (poměr rizik [HR] 0,65, 95% CI 0,49-0,85, P = 0,002) a skupině A (HR 0,73, 95% CI 0,55-0,96), P = 0,02). Nebyl zjištěn rozdíl v riziku vzniku infarktu myokardu mezi skupinou B a skupinou A (HR 1,14, 95% CI 0,91-1,42, P = 0,24).

Skupina C (HR 0,61, 95% CI 0,56-0,67 P < 0,001) měla významně nižší úmrtnost ze všech příčin ve srovnání se skupinou A a skupina B (HR 0,59, 95% CI 0,54-0,63, P < 0,001). Nebyl ale zjištěn rozdíl ve všech příčinách úmrtnosti mezi skupinou B a skupinou C (HR 0,99, 95% CI 0,89-1,09, P = 0,78).

Závěry studie jsou povzbuzující

Závěry jsou zajímavé. U pacientů s nedostatkem Vit-D, bez předchozí anamnézy infarktu myokardu, byla léčbná  dávka (25-OH)D  >50 nmol/l a >75 nmol/l spojena se signifikantně nižším rizikem úmrtí ze všech příčin. Nižší riziko infarktu myokardu bylo pozorováno pouze u jedinců s dávkou (25-OH)D ≥75 nmol/l.

Jaké dávky vitaminu D se doporučují v krevním séru

Obvykle se doporučuje mít hladinu vitaminu D nejméně 50 nmol/l (měřeno v séru). Řada endokrinologických pracovišť v současnosti doporučuje jako optimální 75 až 250 nmol/l. Pozor ovšem na předávkování. Hodnota 275 nmol/l by neměla být překračována. Při hodnotě > 325 nmol/l již hovoříme o intoxikaci (Nutrients. 2013; 5(9): 3605–3616).

Co můžete udělat hned?

Poraďte se svým praktickým lékařem nebo v biochemické laboratoři (samoplátci, cena 400-800 Kč) a nechte si změřit své hodnoty v krevním séru. Vyplatí se vám to. Zdrojů vitaminu D je popsáno na internetu opravdu hodně.

Prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 14.1.2022

 

Zdroj: SZÚ

Link: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/veda-rika-vitamin-d-muze-pomahat-zit-dele

17 January 2022

Německý spolkový institut pro hodnocení rizik (Bundesinstitut für Risikobewertung -BfR) vydal v loňském roce vzdělávací materiál s názvem „ 17 zlatých pravidel k prevenci kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny“, který úzce souvisí s odbornou a výzkumnou činností Národního referenčního centra (NRC) pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně. 


Pracovníci NRC v roce 1997 řešili v rámci Národního programu zdraví MZ ČR – HH výzkumný projekt č. 307 „Ochrana zdraví občanů před významnými mykotoxiny a toxinogenními mikroskopickými houbami v domácnostech“, který se zabýval již mnohem dříve obdobnou problematikou jako BfR. Pracovníci NRC se tímto tématem i nadále zabývají v rámci podpory a ochrany veřejného zdraví a publikovali celou řadu populárně naučných a odborných článků na toto téma např. v časopisu Moje zdraví článek s názvem „10 rad jak se chránit před plísněmi a mykotoxiny“ 

Dovolte, abychom Vás s uvedeným vzdělávacím materiálem BfR „17 zlatých pravidel k prevenci kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny“ a populárně naučným článkem „10 rad jak se chránit před plísněmi a mykotoxiny“ pracovníků NRC seznámili.

Ostrý, V., Kýrová V, Ruprich, J.

Podklady:

1_Prevence_.pdf Prevence kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny (720.16 KB 12.01.2022 15:13)

2_Sch.pdf Schimmelpilzgifte-in-lebensmitteln-so-koennen-sie-sich-schuetzen 2021 (3.30 MB 12.01.2022 15:14)

3_Casopis.pdf Časopis Moje zdraví (5.77 MB)

Prof. J. Ruprich, CZVP SZÚ Brno, 12. 1. 2022

Zdroj: SZÚ

Link: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/odborne-ohlednuti-nrc-za-rokem-2021-prevence-kontaminace

14 January 2022

V době pandemie onemocnění covid-19 v roce 2021 umožňovalo zaměstnancům částečně pracovat z domova 60 % podniků. Přes online platformy komunikovala polovina firem, dvě pětiny velkých podniků začaly aplikace pro online komunikaci využívat až v souvislosti se zhoršenou epidemickou situací.


Devět z deseti velkých podniků umožňuje i v době rozvolněných protiepidemických opatření svým zaměstnancům práci z domova. Naopak mezi malými podniky tuto možnost nabízí jen polovina z nich. „Mezi jednotlivými odvětvími nacházíme významné rozdíly, protože některé profese z domova vykonávat nelze. Nejčastěji nechávají své zaměstnance na home office firmy působící v IT službách, konkrétně 97 % z nich. Následují podniky z oblasti mediálních činností a cestovní agentury,“ uvádí Eva Myšková Skarlandtová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ. Mezi obory, pro něž je práce z domova nejméně častá, patří dle očekávání stravování, maloobchod, ubytování či stavebnictví. Ve stravování a pohostinství neumožňuje práci z domova ani pětina podniků s deseti a více zaměstnanci.

Pro efektivnější práci z domova řada podniků zaměstnancům poskytuje vzdálený přístup do firemní sítě. Nejčastěji jde o přístup na pracovní e-mail, který v roce 2021 nabízelo 70 % podniků. Ve stejném roce 62 % firem umožňovalo zaměstnancům i vzdálený přístup přes zabezpečené sítě do firemních aplikací a informačních systému (tedy např. na intranet či do účetnictví). „Zatímco mezi velkými podniky s více než 250 zaměstnanci nabízí některým svým zaměstnancům vzdálený přístup k firemním aplikacím a informačním systémům již 97 % z nich, u malých podniků do 50 zaměstnanců tak činí 57 %,“ dodává Kamila Burešová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ. V minulém roce navíc polovina podniků používala online komunikační platformy, přičemž velké firmy je využívaly téměř všechny (95 %).

V loňském roce mělo v Česku webové stránky 83 % podniků s deseti a více zaměstnanci. „Potěšující je, že v nabídce některých pokročilých webových funkcí jsou podniky v Česku vysoce nad evropským průměrem. Například možnost zadat online objednávku či rezervaci nabízela v roce 2021 v Česku celá třetina firem. Jde o třetí nejvyšší podíl ze zemí EU,“ komentuje situaci Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Také v roce 2021 pokračoval u podniků rozmach v používání sociálních médií a cloud computingu. Podíl podniků s profilem na sociálních médiích poprvé překročil hranici 50 %, placené cloudové služby využívalo 44 % firem, dvakrát více než v roce 2017. Umělou inteligenci používalo v Česku 4,5 % podniků, mezi velkými subjekty jich však byla pětina.

Více informací přináší aktuální publikace Využívání informačních a komunikačních technologií v podnikatelském sektoru za rok 2021.

Kontakt
Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T 274 052 017 | M 604 149 190
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   | Twitter @statistickyurad

Přílohy

  • csu_tz22011_prace_na_dalku_se_i_diky_pandemii_stava_beznou.docx
  • Vyjádření Evy Myškové Skarlandtové z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ(soubor mp3)
  • Vyjádření Kamily Burešové z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ(soubor mp3)
  • Vyjádření Marka Rojíčka, předsedy ČSÚ(soubor mp3)

Zdroj: ČSÚ

Link: https://www.czso.cz/csu/czso/prace-na-dalku-se-i-diky-pandemii-stava-beznou

14 January 2022

Podle výsledků sčítání lidu žilo k 27. březnu 2021 v Česku 10 524 167 obyvatel. Jejich průměrný věk byl 42,7 let a mezi sečtenými bylo 50,7 % žen a 49,3 % mužů. Oproti minulému sčítání vzrostl počet osob s vyššími stupni vzdělání. Ve srovnání s rokem 2011 přibylo téměř 195 tisíc domů.

Sčítání 2021 začalo tzv. rozhodným okamžikem o půlnoci z 26. na 27. března a skončilo v úterý 11. května 2021. Jednalo se o historicky první online sčítání lidu v naší historii. Počet obyvatel České republiky činil 10 524 167 osob, což bylo o 87,6 tisíc více proti předchozímu sčítání v roce 2011. „Je velmi potěšující, že plných 85 % obyvatel se sečetlo elektronicky a listinné formuláře se tak staly spíše doplňkovou formou. Předčilo to naše původní očekávání. Český statistický úřad také v maximální míře využil data z registrů státní správy, aby respondenty zatížil co nejméně,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Sčítání přitom probíhalo za nepříznivých podmínek pandemie onemocnění covid-19.

Téměř polovina obyvatel (48,2 %) žila ve čtyřech krajích – v Hlavním městě Praze, kraji Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském. Hlavní město Praha se od ostatních krajů odlišuje nejnižším průměrným věkem 41,4 let, nejnižším podílem obyvatel s českým státním občanstvím (86,1 %) a nejvyšším podílem vysokoškolsky vzdělaných (35,9 %). V Karlovarském a Ústeckém kraji byl nejnižší podíl vysokoškoláků a věřících hlásících se k církvi nebo náboženské společnosti a nejvyšší podíl rozvedených a bez náboženské víry. Nejstarší obyvatelé s průměrným věkem 43,8 let žili ve Zlínském kraji. V krajích na Moravě byl patrný vyšší podíl obyvatel moravské národnosti.

Průměrný věk obyvatel dosáhl 42,7 let, přičemž o něco vyšší byl u žen (44,1 let) než u mužů  (41,2 let). Od předchozího sčítání v roce 2011 zestárli muži i ženy v průměru o 1,7 let. Mezi sečtenými představovaly děti ve věku 0–14 let 16,1 %, osoby v produktivním věku 63,5 % a senioři ve věku 65 a více let 20,4 %. Zastoupení dětí mladších 15 let dosáhlo nejvyšších hodnot (17,9 %) ve Středočeském kraji a nejnižších (15,3 %) v Hlavním městě Praze a Karlovarském kraji. V produktivním věku (15–64 let) se nacházel nejvyšší podíl obyvatel v Hlavním městě Praze (66,3 %) a nejnižší v Královehradeckém kraji (61,9 %).

Ze sečtených obyvatel ve věku 15 a více let bylo 32,1 % svobodných a 45,6 % ženatých či vdaných. Mezi ovdovělými výrazně převyšují ženy (13,3 %) nad muži (2,9 %).

Podle Sčítání 2021 tvořili 4,7 % obyvatel cizinci. Mezi nimi byly v populaci zastoupeny nejvyšším podílem osoby se státním občanstvím Ukrajiny (1,4 %), Slovenska (0,9 %) a Vietnamu (0,5 %). Obyvatelé s cizím státním občanstvím ze zemí EU tvořili 1,5 % populace a mimo zemí EU 3,2 % populace.

„Z výsledků sčítání vyplývá, že v České republice nadále vzrůstá zastoupení osob s vyššími stupni vzdělání. Počet vysokoškolsky vzdělaných přesáhl 1,5 milionu a oproti minulému sčítání vrostl i počet lidí s úplným středním vzděláním zakončeným maturitou,“ upozorňuje Robert Šanda, věcný gestor Sčítání 2021. Z patnáctiletých a starších obyvatel má již 53,1 % alespoň střední vzdělání s maturitou nebo vyšší. Lidé se středním vzděláním nebo vyučením bez maturity tvoří asi třetinu populace, stejně jako ti se středním vzděláním s maturitou. Podíl obyvatel s vysokoškolským vzděláním byl 18,7 % (v roce 2011 to bylo 13,2 %).

Dobrovolnou otázku na národnost zodpovědělo 68,4 % obyvatel. K české národnosti se přihlásilo 83,8 % z těch, kteří otázku na národnost vyplnili (konkrétně 6 033 621 osob), k moravské národnosti pak 5,0 % (359 621 osob) a k národnosti slezské 0,2 %. Z dalších národností byla nejčastěji deklarována národnost slovenská (1,3 %), ukrajinská (1,1 %) a vietnamská (0,4 %). Oproti Sčítání 2011 vzrostl počet obyvatel hlásících se ke dvěma národnostem. Nejčastějšími kombinacemi jsou česká – moravská (179 721 osob), česká – slovenská (59 336 osob), česká – evropská (5 379 osob), česká – romská (12 472 osob) a česká – německá (9 936).

Odpověď na náboženskou víru, která rovněž spadala mezi dobrovolné otázky, vyplnilo 69,9 % obyvatel. V odpovědi 18,7 % z nich deklarovalo, že jsou věřící a hlásí se k církvi nebo náboženské společnosti. Z církví a náboženských společností byla nejvíce zastoupena Církev římskokatolická, která představovala desetinu všech odpovědí (741,0 tis. osob). Odpověď „bez náboženské víry“ tvořila více než dvě třetiny (68,3 %) odpovědí.

„Domovní fond se v Česku rozrostl na 2 353 024 domů a ve srovnání s rokem 2011 tak přibylo téměř 195 tisíc domů. Za posledních 30 let se jejich počet u nás zvýšil dokonce o více než 484 tisíc, což představuje pětinu celkového domovního fondu,“ říká Robert Šanda. Nejrozšířenějším typem vlastníka domů byly fyzické osoby, které vlastnily 88,4 % všech domů. Druhou nejčastější formou vlastnictví bylo „spoluvlastnictví vlastníků bytů (jednotek)“, které bylo evidováno u 146 799 domů. Vlastnická struktura domů nebyla poprvé v historii sčítání zjišťována přímo od respondentů, ale byla odvozena z evidovaných údajů v katastru nemovitostí. Zhruba každý čtvrtý dům v Česku pochází ještě z období před rokem 1946.

Dnes zveřejněná data bude Český statistický úřad v příštích měsících dále doplňovat do většího územního detailu. Ve druhém a třetím čtvrtletí 2022 přibydou informace o bytech a další charakteristiky obyvatelstva. Ve čtvrtém čtvrtletí budou zveřejněna data o domácnostech a dojížďce. Veškeré aktuální informace včetně tabulek a kartogramů jsou uvedeny na webu www.scitani.cz.

Kontakt:
Jolana Voldánová
tisková mluvčí Sčítání 2021
+420 704 659 357
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: ČSÚ

Link: https://www.czso.cz/csu/czso/csu-predstavil-prvni-vysledky-scitani-2021

14 January 2022

Praha 13. ledna (ČTK) - Obliba rostlinných produktů u Čechů podle prodejců, které dnes ČTK oslovila, roste. Lidé mají zájem zejména o alternativy mléka, vysoká poptávka je také po rostlinných masech. Prodejci tak stále rozšiřují nabídku. Do kategorie rostlinných produktů nově vstoupila společnost Emco se značkou Pan Hrášek.

On-line supermarket Rohlik.cz podle své mluvčí Denisy Morgensteinové zaznamenal u kategorie "veggie" loni meziroční růst o 70 procent. Lidé podle ní nejvíce kupují sojové a mandlové mléko. Stále oblíbenější jsou podle ní také ovesná nebo hrachová mléka. "Neustále se zvyšuje i poptávka po hotových veganských jídlech," uvedla.

Obchody Albert v posledních letech sledují stoupající popularitu bezmasých výrobků, stejně jako rostoucí sortiment alternativních zdrojů bílkovin rostlinného původu, řekl ředitel komunikace prodejen Jiří Mareček. Nejrychleji podle něj roste kategorie alternativ burgerů. "Motivem k alternativní bezmasé stravě bývá často také obava o životní prostřední a snižování uhlíkové stopy. Potvrzují to také zvýšené prodeje tofu a dalších rostlinných bílkovin v různých variantách. Z veganské kategorie jsou oblíbená rostlinná mléka či různé alternativy mouky," řekl. Albert se podle něj zapojil i do programu zaměřeného na rostlinné produkty ProVeg Veggie Challenge.

Kaufland podle své mluvčí Renaty Maierl nabízí rostlinné produkty různých značek, má je i pod vlastní značkou. "K-take it veggie je alternativou nejen k masným produktům jako burgery a mleté, ale velmi oblíbené jsou též rostlinné nápoje, veggiegurty, krémy na vaření či tzv. nářez," uvedla. Nejprodávanější jsou podle ní rostlinné nápoje.

Značka Pan Hrášek zatím nabízí dvě alternativy mas a dvě sýrů. Produkty jsou dostupné v hypermarketech Globus, e-shopu Rohlík. Podle majitele a ředitele společnosti Emco Martina Jahody budou k mání také v supermarketech Billa. Na rozdíl od většiny rostlinných produktů, které jsou podle Jahody vyrobeny na sojovém základě, jsou tyto výrobky Emco, jak název napovídá, hráškové. Jahoda předpokládá, že příklon k rostlinné stravě nebude dočasným trendem, ale půjde o dlouhodobou změnu spotřebitelského chování.

jif jw

13 January 2022

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v závěru loňského roku jako každoročně kontrolovali prodejce vánočních kaprů v celé České republice. V rámci akce provedli takřka 900 kontrol. Nějakou závadu zjistili ve třech procentech případů. Mezi nejčastější nedostatky patřilo nenahlášení prodejního místa SVS a prohřešky proti hygieně. V několika případech bylo zjištěno porušení zásad welfare při prodeji a manipulaci s rybami, ale také klamání spotřebitele. Prodejci ryb v ČR před uplynulými Vánoci nahlásili téměř 3000 prodejních míst, více než v předchozích letech.

Celkem provedli veterinární inspektoři 878 kontrol prodejců ryb. Alespoň jednu závadu zjistili při 26 kontrolách. Celkový počet závad dosáhl 43 (v rámci jedné kontroly může být zjištěno i více závad).

V 19 případech bylo zjištěno, že kontrolovaný prodejce nenahlásil v zákonné lhůtě, kde a v jakých dnech bude ryby prodávat. Porušení požadavků na hygienu pracovního místa a pracovních pomůcek, požadavky na osobní hygienu, nedostatečný přívod pitné vody nebo naopak chybějící odtok do kanalizace či nevyhovující nakládání s vedlejšími živočišnými produkty zjistili veterinární inspektoři v 16 případech.

Ve čtyřech případech se prodejci provinili proti zásadám welfare při prodeji a manipulaci s rybami. Porušení legislativy v této oblasti spočívala především v nedostatečném okysličování vody v kádích. Ve třech případech zjistila kontrola SVS nedostatky v dokumentech o původu kaprů.

Například jeden z prodejců kaprů v Českých Budějovicích deklaroval, že prodává Třeboňského kapra, ryby přitom pocházely z chovu z jiné oblasti jižních Čech. Tímto chráněným zeměpisným označením přitom mohou být označeny pouze ryby chované v přesně vymezené oblasti. Dopustil se tak klamání spotřebitele.

Z dlouhodobého hlediska se výsledky kontrol zlepšují, což přičítám jak osvětě, tak důslednému dozoru. Pozitivně hodnotím zejména fakt, že zjišťujeme méně případů porušení zásad welfare než v minulosti,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Pokud se na výsledky kontrol podíváme z regionálního pohledu, nejvíce jich provedli inspektoři v Jihomoravském (140), Středočeském (116) a Moravskoslezském (101) kraji, kde se ryby prodávaly na nejvíce místech. Nejvyšší procento nevyhovujících akcí bylo zjištěno v Praze. Odhalením závady v hlavním městě skončilo devět procent kontrol.

„Prodejci, kteří porušili předpisy, dostanou pokutu. V případech, kdy jsme zjistili porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, bude předán podnět místně příslušné obci s rozšířenou působností. Na problémové prodejce se navíc přednostně zaměříme při kontrolách v příštím roce,“ uzavřel Semerád.

V roce 2020 SVS zkontrolovala přes 830 prodejních míst z celkových téměř 2700 lokalit. Zhruba ve dvou procentech kontrol zjistili inspektoři nějakou závadu (v roce 2019 to byly čtyři procenta kontrol). Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě, následovala pochybení v hygieně prodeje (11) a objevilo se několik případů problémů s welfare (5).

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS

Link: https://www.svscr.cz/svs-pred-vanoci-zkontrolovala-takrka-900-prodejcu-kapru-zavadu-zjistila-u-3-procent-z-nich/

13 January 2022

Večerní zprávy Seznam Zprávy (9.1.2022) na téma zdražování cen potravin v důsledku zvyšování cen energií a pohonných hmot. Na otázky reagovala i prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová (v čase 13:47)

...Nízkopříjmové skupiny obyvatel budou vyhledávat levnější zboží, slevy nebo budou svoje nákupy omezovat. Zvýšila se i cena obědů v restauracích...

Zdroj: Seznam Zprávy, stream.cz

Link: https://www.stream.cz/vecerni-zpravy/zastanci-a-odpurci-ockovani-zdrazovani-potravin-a-pres-160-mrtvych-v-kazachstanu-64273632?fbclid=IwAR2P9JsCzrng_xcTjrmZvvAPbfp7CBliQqVztqmf1qsLtIiwwBS9jBHH8cY

13 January 2022

Budapešť 12. ledna (ČTK) - Maďarská vláda od února sníží ceny šesti základních potravin, oznámil dnes premiér Viktor Orbán, který se před dubnovými parlamentními volbami snaží poradit si se stoupající mírou inflace, včetně zavedení cenového stropu na energie, paliva a hypotéky. Orbán, kterého čeká 3. dubna tvrdý boj o znovuzvolení se sjednocenou opozicí, prohlásil, že ceny mouky, cukru, slunečnicového oleje, mléka, vepřové kýty a kuřecích prsou musí od příštího měsíce klesnout na úroveň z poloviny října, uvedla agentura Reuters.

"Ceny v celé Evropě rostou kvůli nárůstu cen energií," řekl Orbán po jednání vlády. Zdůraznil, že snížení cen musí být aplikováno celostátně.

Poprvé od převzetí moci po politickém zemětřesení v roce 2010 bude nyní osmapadesátiletý Orbán a jeho nacionalistická vládnoucí strana Fidesz ve volbách čelit jednotné frontě opozičních stran. Opoziční aliance zahrnuje demokraty, socialisty, liberály a také uskupení Jobbik, které se dříve označovalo za krajní pravici, nyní za uskupení pravého středu. Alianci vede starosta malého města Peter Marki-Zay, energický politický outsider, poznamenal Reuters.

Fidesz měl v prosincovém průzkumu agentury Median před sjednocenou opozicí pětibodový náskok. Maďarská inflace však v listopadu vyletěla na 14leté maximum 7,4 procenta, což přesáhlo očekávání. Ekonomové oslovení Reuters předpokládají, že prosincová míra inflace dosáhne stále vysokých 7,2 procenta.

Marki-Zay řekl, že Orbanovo oznámení představuje přiznání, že ekonomika je v tragickém stavu. "Otřesná vláda, která v posledních 12 týdnech svého dvanáctiletého vládnutí s dvoutřetinovou (parlamentní) většinou začne řešit ceny, musí odejít,“ zdůraznil opoziční vůdce na facebooku.

Orbán v listopadu oznámil, že vláda zavádí na tři měsíce cenový strop pro pohonné hmoty, který by mohl být v únoru prodloužen. Uvalil také strop na úrokové sazby hypoték, aby ochránil dlužníky před rostoucími splátkami úvěrů poté, co prudká inflace donutila centrální banku zvýšit úrokové sazby mnohem výše, než se původně očekávalo, připomněl Reuters.

Maďarská centrální banka se v červnu stala první centrální bankou v Evropské unii, která začala od vypuknutí pandemie nemoci covid-19 zvyšovat náklady na úvěry. Svou základní úrokovou sazbu od té doby zvýšila celkem o 1,8 procentního bodu na sedmileté maximum 2,4 procenta.

msk jd

12 January 2022

V Česku sílí debata o zálohování nápojových obalů, jako jsou PET lahve a plechovky. Narozdíl od vratných skleněných lahví však nejde o jejich vymývání a znovuplnění, ale o recyklaci plastového nebo hliníkového materiálu a použití recyklátu k výrobě nových lahví. Obaláři a nápojáři volají po zavedení zálohového systému kvůli ekologii i nedostatku materiálu.

Více zde.

Zdroj: www.udrzitelnyobal.cz

Link: https://udrzitelnyobal.cz/jak-funguje-zalohovani-pet-lahvi-cilem-je-recyklace-materialu/

12 January 2022

Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.

Konference Food technology, food quality navazuje na tradici Konzervárensko-potravinářských dnů, na jejichž odborném zajištění se Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha pravidelně podílel. Původní obsah věnovaný zejména problematice úchovy potravin jsme obohatili i o témata kvality potravin v širším kontextu. Vývoj nových technologií a produktů je pro potravinářský průmysl otázkou konkurenceschopnosti a role výzkumných týmů je v této oblasti nezanedbatelná. Proto je konference určena nejen vědeckým pracovníkům, ale i pracovníkům potravinářského průmyslu, odborným zaměstnancům státní správy a dalším zájemcům o danou problematiku. Věříme, že společná konference vytvoří příležitost nejen pro rozšíření povědomí o aktuálních tématech potravinářského výzkumu, ale pomůže i posílit spolupráci mezi výzkumnou a aplikační sférou.

 

Strategie bezpečnosti potravin a výživy

Ing. Jitka Götzová, Ministerstvo zemědělství ČR

Nové strategie Evropské unie

Ing. Miroslav Koberna, CSc., Potravinářská komora ČR

Nové trendy v technologii potravin

doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D., VŠCHT Praha

Moderné trendy odstraňovania nežiadúcich látok z potravín

prof. Ing. Peter Šimko, DrSc., STU Bratislava

Gastroodpady – nadměrné plýtvání potravinami

Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., SUEZ CZ, a.s.

Personalizované obaly a jejich design

Martin Bělík, DataLine Technology

Jaké obaly plní funkci ochranné bariéry před pronikáním skladištních škůdců do potravin?

Ing. Radek Aulický, Ph.D. a Ing. Václav Stejskal, Ph.D., VÚRV

Maso ze zkumavky

doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., VETUNI Brno

Alternativy mléka, budoucnost nebo problém?

doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc., VŠCHT Praha

Uhlíková stopa potravin v kontextu jejich výživové hodnoty

Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., VŠCHT Praha

Během přestávek mezi jednotlivými bloky budou prezentovány posterové příspěvky.

V případě nemožnosti konání akce z důvodu aktuální situace související s šířením nemoci Covid-19 a příslušných opatřeních bude akce přesunuta na vhodnější termín, případně se uskuteční v on-line prostředí. V případě konání akce on-line bude účastníkům vrácena část konferenčního poplatku.

 

Více zde.

Zdroj: VŠCHT

Link: https://ukp.vscht.cz/konference