25 November 2021

Vláda Spojeného království stanovila dne 18. 11. 2021 nový harmonogram zavedení zpřísněných sanitárních a fytosanitárních kontrol a kontrol živých zvířat při dovozu z EU do UK, a také prodloužení výjimek.

od 1. ledna 2022

začátek povinnosti zasílat předběžné oznámení o zásilce zboží živočišného a rostlinného původu

do 30. června 2022

bude bez omezení dováženo z EU do Velké Británie (zákazy a omezení nebudou uplatňovány)

  • chlazené mleté maso,
  • chlazené a zmrazené mleté drůbeží maso,
  • chlazené masné polotovary.

od 1. července 2022

fyzické kontroly živých zvířat budou převedeny postupně z místa určení na určená stanoviště hraniční kontroly podle toho, jak se budou zařízení zprovozňovat („become designed“).

budou vyžadovány certifikace a zavedou se fyzické kontroly a kontroly totožnosti pro

  • zbývající vedlejší produkty živočišného původu
  • regulované rostliny a rostlinné produkty
  • maso a masné produkty
  • všechny zbývající vysoce rizikové potraviny, které nejsou živočišného původu

kontroly rostlin a rostlinných produktů s vysokou prioritou přesunou z místa určení na určená stanoviště hraniční kontroly a kontrolní místa spolu se zavedením kontrol pro všechny rostliny a rostlinné produkty s nižším rizikem

budou aplikovány nové požadavky na vývozní zdravotní osvědčení (Export Health Certificate)

bude vyžadováno Prohlášení o bezpečnosti (Safety and Security Declaration)

od 1. září 2022

budou vyžadovány certifikace a fyzické kontroly pro všechny mléčné výrobky

od 1. listopadu 2022

budou vyžadovány certifikace a fyzické kontroly pro

  • všechny zbývající produkty živočišného původu;
  • směsné produkty;
  • rybí výrobky

Popsané změny z 18. 11. 2021 jsou již promítnuty do dokumentu The Border with the European Union: Importing and Exporting Goods (pdf; 3,96 MB) na vládním webu UK.

Související odkazy

Zdroj: MZe ČR

Link: Další posun zavedení zpřísněných hraničních kontrol v agrárním dovozu z EU do Velké Británie (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

25 November 2021

Praha 24. listopadu (ČTK) - Do čela sněmovního zemědělského výboru zvolili dnes jeho členové poslance za Ústecký kraj Michala Kučeru (TOP 09). Bývalého předsedu výboru Jaroslava Faltýnka (ANO) zvolili jeho místopředsedou. Na dotaz ČTK to sdělil nový předseda Kučera a člen výboru Jan Volný (ANO), který dnešní jednání výboru řídil. Uvedli, že jiný kandidát nebyl a volba byla jednomyslná.

Kučera byl poslancem již v letech 2013 až 2017. Byl tehdy mimo jiné předsedou tehdejšího klubu TOP 09 a Starostů, když v této funkci nahradil v roce 2017 svého předchůdce Františka Laudáta. Vedl také podvýbor pro ochranu přírody a krajiny. Vystudoval Hornicko-geologickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě.

Zemědělský výbor bude mít v tomto volebním období 16 členů. Dnes jeho členové volili i čtyři místopředsedy. Kromě Faltýnka a někdejšího ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) jimi budou Tomáš Dubský (STAN) a Karel Smetana (KDU-ČSL). Výbor projednává předlohy týkající se nejen zemědělství, ale i potravinářství, lesnictví nebo myslivosti. Projednává také rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu nebo hospodaření ministerstva zemědělství.

nlm mal

24 November 2021

Dana Večeřová je prezidentkou Potravinářské komory České republiky od loňského roku. Absolventka Vysoké školy zemědělské v Brně byla také vědecko-výzkumnou pracovnicí ve Výzkumném ústavu živočišné výroby. Dlouhodobě se zaměřuje mj. na podporu českých potravin a jejich producentů. Celý rozhovor zde.

 

 

Autor: Jiří Macek

Foto: Martin Šebesta

Zdroj: Pražský deník, Příloha "Podporujeme české potraviny", 24. listopadu 2021 - číslo 271

24 November 2021

BIOTRIN vytvořil a aktuálně zveřejnil na svých webových stránkách novou databázi, která je přístupná na tomto odkazu: Databáze NBT plodin | BIOTRIN.

Jedná se o databázi zaměřenou na geneticky upravené plodiny, u nichž byla ke šlechtění použita některá z inovativních, nových technik šlechtění (NBT, z angl. New Breeding Techniques). 

V databázi jsou prozatím zahrnuty plodiny, které prošly genovou editací (GE), konkrétněji jednou ze čtyř různých technik cílené mutageneze: CRISPR/Cas, TALEN, mutagenezí řízenou meganukleasami či s pomocí oligonukleotidů.

Cílem databáze je poskytnout českému spotřebiteli informaci o GE plodinách, které se již pohybují nebo by se v blízké době mohly pohybovat na světovém trhu; aktuálně není žádná GE plodina povolena pro evropský trh. Na rozdíl od klasických geneticky modifikovaných (GM), transgenních plodin, které se již na evropském trhu vyskytují. 

Klasické GM plodiny jsou systémem podchyceny, neboť podléhají určitému stupni regulace jak v EU, tak i v zemích třetího světa a jsou dohledatelné s pomocí zavedených detekčních metod. Existují přehledné databáze, v kterých najdete kompletní seznamy schválených GM plodin, např. GMO Register Evropské Komise nebo GM Approval Database ISAAA.

U GE plodin to tak jednoduché není. V EU sice, díky rozhodnutí Evropského soudního dvora, zatím také spadají pod stejnou regulaci jako klasické GM organismy (GMO), ale některé země třetího světa je za GMO nepovažují. V mnoha případech tak tyto GE plodiny získávají (mimo EU) tzv. status „deregulace“, tj. povolení pro trh bez dalšího sledování, označování aj. 

Navíc u nových plodin, získaných s pomocí GE, může vyvstat problém jejich dohledatelnosti a detekovatelnosti, neboť zavedené metody nemusejí být dostačující – viz např. článek BIOTRINu „Omezené možnosti detekce potravin a krmiv získaných novými technikami šlechtění“ ze dne 19. 7. 2019.

Snahou této databáze je tedy zachytit GE plodiny, u kterých je známá informace o jejich vývoji a zejména o (blížícím se) uvedení na trh, a to i ve statutu „deregulováno“.

Východiskem pro výběr položek do databáze je platforma EUginius (společná iniciativa německého úřadu BVL a holandského výzkumného centra WFSR ve Wageningenu), zaměřená na podchycení nejen klasických GMO, ale i GE plodin.

Texty pro jednotlivé položky vznikají na základě zveřejněných vědeckých článků, případně veřejně dostupných odkazů na příslušné rozhodnutí regulatorních orgánů (zejména amerického úřadu USDA – obdoba našeho Ministerstva zemědělství). 

Texty jsou doprovázeny originálními obrázky, jejichž autorkami jsou Ing. Barbora Hošková z VŠCHT v Praze a Darija Chrobok, DC SciArt.

V databázi lze vyhledávat dle různých kritérií jako např. druh plodiny, technika genové úpravy, zacílení úpravy plodiny (na pěstitele, spotřebitele, zpracovatele aj.) či stav uvedení NBT plodiny na trh v EU.

Databáze prozatím obsahuje 34 položek; předpokládáme její pravidelnou aktualizaci, a to jak z pohledu revize stávajících položek (zejména jejich stavu uvedení na trh), tak i doplňování dalších položek.

Vytvoření databáze NBT plodin finančně podpořily Velvyslanectví USA v České republice a Potravinářská komora ČR – publikace vznikla v rámci Priority D (Bezpečnost potravin) výboru pro bezpečnost potravin a důvěru spotřebitele České technologické platformy pro potraviny ve spolupráci s Potravinářskou komorou České republiky za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR (dotační titul 10.E.a/2021).

Zdroj: Biotrin

Link: https://www.biotrin.cz/databaze-nbt-plodin/

24 November 2021

Štrasburk 23. listopadu (zvláštní zpravodajka ČTK) - Poslanci Evropského parlamentu dnes v konečném hlasování schválili reformu společné zemědělské politiky (SZP), která bude ovlivňovat podobu zemědělství v členských zemích evropského bloku v pětiletém období od roku 2023 a určovat způsob přerozdělování evropských zemědělských dotací. Chystané změny mají za cíl zvýšit šetrnost k životnímu prostředí, lepší podporu malých a středních zemědělských podniků a lepší připravenost zemědělského sektoru na případné krize či výkyvy na trhu. Nová pravidla musí ještě schválit členské státy.

Nová společná zemědělská politika, která je výsledkem tříletého jednání mezi jednotlivými institucemi EU, zohledňuje klimatický plán Evropské komise známý jako Zelená dohoda pro Evropu i závazky z pařížské klimatické konference. Vlády členských zemí mají v rámci nových pravidel vyčleňovat minimálně čtvrtinu prostředků z přímých dotací na ekologické zemědělství.

Zapojení farmářů do takzvaných ekoschémat ale bude dobrovolné a poslanci zejména z parlamentní frakce Zelení/ESA reformě vyčítají, že přestože se snaží o prosazování ekologických postupů, její důraz na ochranu životního prostředí stále není dostatečný.

Minimálně deset procent přidělených prostředků má plynout malým a středním zemědělcům. Na členských státech záleží, zda se rozhodnout výši přidělovaných dotací zemědělským podnikům zastropovat.

Politování nad skutečností, že se zastropování nakonec nepodařilo prosadit, vyjádřila například europoslankyně Veronika Vrecionová (ANO). "Jak ukazují statistiky o českém zemědělství, dochází k neustálé koncentraci farem do větších koncernů, což má negativní dopady na náš venkov. Naštěstí se budoucí česká vláda zavázala, že zastropování sama prosadí," sdělila ČTK Vrecionová, která ale jinak reformu označila za dobrý kompromis. Při dnešní debatě v parlamentu připomněla, že jednání o reformě SZP se značně protáhla, což podle ní představuje velkou zátěž pro zemědělce, kteří musejí mít čas se na nová pravidla připravit.

Také česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) vnímá jako nedostatek, že se nakonec nepodařilo prosadit povinné zastropování dotací. "To je zásadní problém, který bude prohlubovat rozdíly v konkurenceschopnosti zemědělců," uvedla Šojdrová při dnešní rozpravě. Šojdrová ale vyzdvihla, že schválené změny posilují pravomoce členských států. "Pro českou vládu je to velká šance, jak skutečně podpořit zemědělce ve zlepšení ochrany životního prostředí, životních podmínek zvířat, v šetrnějším využívání půdy a vody," sdělila ČTK poslankyně.

Nejsilnější kritika reformy SZP zaznívá především od frakce Zelení/ESA, podle níž změny nejsou dostatečně ambiciózní, pokud jde o ochranu životního prostředí. Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa pro ČTK uvedl, že reforma podle něj z hlediska ekologie neobsahuje reálná opatření. "Největší výdajová částka evropského rozpočtu pořád nezohledňuje to, že jsme v klimatické krizi," uvedl Peksa.

Německý poslanec Martin Häusling za Zelené se také vymezil proti tomu, že většina financí se bude dál plošně rozdělovat vlastníkům půdy. "Stěžejní je, že 75 procent peněž se bude vyplácet na základě toho, že lidé vlastní půdu. A kdo vlastní mnoho půdy, ten získá většinu agrárních dotací. Budou z toho mít radost průmysly i (Viktor) Orbán a (Andrej) Babiš," podtrhl Häusling s odkazem na maďarského premiéra a českého předsedu vlády v demisi, o nichž se v médiích často hovoří v souvislosti se čerpáním unijních dotací.

Martin Hlaváček (ANO) v dnešní debatě uvedl, že nově schválený rámec podle něj dává podnikatelům v zemědělství prostor, aby se rozhodli investovat do moderních technologií a ekologických postupů. Ostrá kritika naopak zazněla od českého poslance Ivana Davida (SPD). "Celá reforma míří špatným směrem a cílem je snížení potravinové soběstačnosti," uvedl David ve svém vystoupení v parlamentu.

Mnozí poslanci při dnešní rozpravě na půdě Evropského parlamentu vyzdvihovali jako přednost, že nová SZP si klade za cíl také posílení kontrol pracovních podmínek v zemědělství. Zaměstnavatelům, kteří budou porušovat stanovené standardy, bude hrozit, že přijdou o přidělované prostředky.

Agáta Lukášková mka

24 November 2021

(Praha 23.11.2021) Svaz výrobců nealkoholických nápojů (SVNN), který sdružuje právnické a fyzické osoby podílející se na výrobě nealkoholických nápojů, nebo se o činnosti spjaté s ní zajímají, přijal nového člena. Stala se jím společnost MASPEX Czech s.r.o.

Ke stávajícím členům, jejichž nápojové portfolio již dnes čítá stovky produktů, se nově řadí i MASPEX Czech s.r.o., který je součástí koncernu Maspex Wadowice Group. Maspex Czech s.r.o. je potravinářská společnost zabývající se prodejem nápojů a potravin, především 100% džusů, ovocných nápojů, limonád a energetických drinků. Mezi hlavní značky z portfolia patří Relax, Tiger, Dr. Witt, Original River, Caprio a Márka nebo dětský Kubík a Figo. MASPEX Czech s.r.o. je od loňského roku i výhradním distributorem ledových čajů Nestea.

Prezident Svazu výrobců nealkoholických nápojů Jiří Pražan k nové spolupráci dodal: „Jsme velmi rádi, že nyní můžeme poskytovat naše odborné služby a expertní znalostli z oboru dalšímu významnému hráči na trhu v oblasti nealkoholických nápojů, zejména v otázkách potravinářské legislativy, reformulací, jednocestných obalů a dalších strategických záležitostí.“

Veronika Jakubcová

výkonná ředitelka SVNN

M: +420 601 391 795       

E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.svnn.cz

Svaz výrobců nealkoholických nápojů již od roku 1993 sdružuje právnické a fyzické osoby, které se podílejí na výrobě nealkoholických nápojů. Svaz je ustaven k prosazování a obhajobě práv a společných zájmů svých členů v oboru výroby nealkoholických nápojů  a při veškerých dalších aktivitách s tímto oborem spojených. Svaz prosazuje a obhajuje práva a společné zájmy svých členů a své členy zastupuje zejména při přípravě právních předpisů, majících dopad na obor výroby nealkoholických nápojů, při realizaci hospodářské politiky České republiky a při propagování nealkoholických nápojů. Svaz zastupuje své členy a předkládá návrhy a stanoviska odrážející jejich společné zájmy a odborné poznatky zejména ve vztahu k: zákonodárným orgánům a ke státní správě, krajským a obecním samosprávám, zájmovým samosprávám, hospodářským organizacím a spolkům, organizacím zaměstnavatelů a zaměstnanců, vědecko-výzkumným, vzdělávacím, školícím a obchodním institucím, veřejnosti, médiím, organizacím působících v oblasti reklamy, zahraničním subjektům s obdobným zaměřením. Svaz se zasazuje o regulérní soutěž v oboru výroby a distribuce nealkoholických nápojů. Svaz se vlastní činností podílí na šíření informací o nealkoholických nápojích a přispívá k jejich propagaci a ochraně před nekalou soutěží v zájmu veřejnosti. Svaz pečuje o výměnu hospodářských, technických a vědeckých informací a podporuje odbornou výchovu a další mimoškolní vzdělávání pracovníků činných  ve výrobě a distribuci nealkoholických nápojů na národní i mezinárodní úrovni.

23 November 2021

Japonsko je známé prodejními automaty, které lze najít doslova na každém rohu. V těchto automatech je možné si zakoupit nejčastěji nealkoholické nápoje, polévky, zmrzlinu, ale také vejce, palačinky, tousty a další výrobky.

Vzhledem k obavám z další vlny koronavirové pandemie se stále objevují nové prodejní automaty, které spotřebitelům umožňují nakupovat potraviny, aniž by se vystavovali infekci v obchodech. Pomáhají také společnostem ve stravovacích službách dohnat ušlé zisky z běžných provozoven z důvodu zkrácené otvírací doby. Příkladem jsou prodejní automaty nabízející mražené nudle, knedlíky nebo grilované hovězí maso ze známých restaurací. Ty nejdříve zkoušely online prodej, ale poté co čelili zvýšené zátěži v podobě obstarávaní obalů, dopravy a stížností zákazníků na poplatky a zpoždění doručení, začali provozovat prodejní automaty.

Novinkou jsou nyní také prodejní automaty s potravinami s blížící se končící dobou trvanlivosti, které jsou v automatech nabízeny za zvýhodněné ceny. Tyto prodejní automaty jsou nově nainstalovány ve městě Nagoja. Potraviny nabízené v automatech jsou bezpečné, ale nelze je prodávat v obchodech. Zahrnují mimosezónní produkty, jako jsou sladkosti prodávané na Halloween nebo produkty s poškozeným obalem. Tyto prodejní automaty byly uvedeny do provozu na vlakových nádražích a v obchodních domech na konci letošního října.

Jejich produkty se prodávají se slevou 30–50 % a jsou první svého druhu s cílem snížit plýtvání potravinami. Deset druhů položek včetně instantních nudlí a pečiva se prodává za ceny, které se liší v závislosti na datu jejich expirace. V plánu je doplnění nabídky o nápoje s končící trvanlivostí z ledniček umístěných v pokojích hotelu Nagoja Marriott Hotel.

Zákazníci, kteří si chtějí zlevněné výrobky zakoupit, se musí nejdříve zaregistrovat na k tomuto účelu určené webové stránce, kde obdrží heslo, které jim umožní nakupovat v automatech.

Zdroj The Mainichi, Nikkei Asia

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/nove-prodejni-automaty-proti-plytvani.html

23 November 2021

Trh cukrovinek ve Vietnamu rychle roste a tržby v roce 2020 představovaly asi 50 miliard Kč. Předpokládá se, že růst bude pokračovat, neboť spotřeba cukrovinek ve Vietnamu je aktuálně 2 kg na osobu a rok, zatímco celosvětový průměr jsou 3 kilogramy.

Příležitosti si velmi dobře uvědomují nadnárodní koncerny, které mají na světových trzích obvykle 50% podíl, zatímco ve Vietnamu slavné značky drží pouze 20-30 % trhu.

V roce 1995 do Vietnamu vstoupila formou 100% investice společnost Nestlé, která má dnes v zemi 4 výrobní závody a 2 000 zaměstnanců. Díky malé konkurenci u své produktové řady (extrudované cereálie, čokoláda aj.) si může Nestlé dovolit na vietnamském trhu prodávat některé své výrobky za výrazně vyšší ceny než v například Evropě.

V roce 2014 vstoupila do Vietnamu americká společnost Mondelez International nákupem 80% podílu firmy KinhDo, která byla lídrem v segmentu cukrovinek s 28% podílem na trhu. Firma KinhDo byla založena v roce 1993 jako malá provozovna na okraji Ho Či Minova Města. Majitel firmy, Tran Kim Thanh, byl se svým podnikatelským záměrem ve správnou dobu na správném místě. VSR se začínala otevírat světu a trh s cukrovinkami byla příležitost. V letech 1994-2001 firma investovala asi 250 mil. Kč do výrobních linek a technologií. Majitel firmy si zároveň dobře uvědomoval nedostatky před konkurencí významných značek cukrovinek z celého světa a ve správné době většinový podíl ve firmě prodal za téměř 8 miliard Kč. Nedostatky byly ve všech směrech - v obalech i v kvalitě. Výrobky, které měly být křupavé, byly vláčné a mnohdy zatuchlé, slané výrobky byly nasládlé a obráceně.

Vstupem zahraničních koncernů se kvalita místních cukrovinek výrazně zlepšila. Přesto je asi 30% cukrovinek importováno za zahraničí. Pochopení pro kvalitní zahraniční cukrovinky mají nejen spotřebitelé, ale i obchodní řetězce vlastněné zahraničními majiteli. Navíc postupně dochází k odstraňování celních bariér. V rámci ASEANu je dovozní daň na cukrovinky nulová a na trhu je vidět řada výrobků z Indonésie a Malajsie. Pro export z EU jsou dle Dohody o volném obchodu v oblasti cukrovinek cla nejčastěji od 10 do 20 % s postupným odstraněním do roku 2028. Vlivem pandemie Covid-19 se ve Vietnamu změnily návyky spotřebitelů a větší důraz se klade na trvanlivé potraviny, na kvalitu a bezpečnost. To vše i postupné snižování cel vytváří další prostor pro import kvalitních sladkostí z Evropy včetně České republiky.

Zpracoval: Ing. Luboš Marek
místní spolupracovník Ministerstva zemědělství ve Vietnamu
tel: +84 904 099 562
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/spotreba-susenek-a-cukrovinek-ve.html

23 November 2021

Spotřeba zvěřiny na osobu v České republice je pouhý 1 kilogram na osobu za rok. Zvýšit konzumaci masa z divoké zvěře se snaží projekt Lesů ČR a Vojenských lesů a statků ČR nazvaný „Z lesa na stůl“. Zvěřinu je možné si vybrat i ve webové aplikaci „Pro zvěřinu“, kterou spravuje Českomoravská myslivecká jednota.

 

www.zlesanastul.cz

www.prozverinu.cz

 

 

Zdroj: Zprávy z Ministerstva zemědělství 11/2021

Link: Zprávy z Ministerstva zemědělství 11/2021 (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

 

23 November 2021

POTRAVINOVÝ SEMAFOR: KOLA BEZ CUKRU JE ZDRAVÁ, LOSOS NE Strategie „Od zemědělce ke spotřebiteli“ („Farm to Fork“), která je součástí klimatického balíčku „Zelené dohody pro Evropu“ („Green Deal“) mimo jiné cílí i na sektor potravinářství. Podívejte se na důležité změny, které Evropská komise navrhuje.

#cíl: Zavést povinný systém značení výživových hodnot na předních stranách obalů potravin. #potravinářská praxe: Značení potravin pomocí písmen a barevného semaforu, jako je např. Nutriscore, je podle nás příliš zjednodušující. Podobné značení ke zdravému stravování moc nepřispěje a k lepší orientaci spotřebitele už vůbec ne. Systém totiž nebere v potaz velikost konzumovaných porcí dané potraviny, ani celkovou denní skladbu stravy. Tento systém navíc může vést k diskriminaci kvalitních a tradičních potravin a také potravin, které mají legislativně stanovené složení. A jelikož existuje několik různých profilů pro několik kategorií potravin, dochází tak i k absurdním situacím – do „nejzdravější“ zelené kategorie spadnou třeba hranolky, knedlíky, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje bez cukru. Naopak sýr nebo maso z lososa jsou označeny červeně. Tyto nelogičnosti by bylo potřeba odstranit, protože takový systém by nebyl pro spotřebitele důvěryhodný. Nejsrozumitelnější informace pro spotřebitele podle nás nabízí současné povinné označování potravin tabulkou nutričních hodnot. Ta se vždy vztahuje k 100 g nebo 100 ml, takže zákazník má také možnost potraviny mezi sebou porovnat. Na obalu jsou i některá další vodítka, podle kterých mohou spotřebitelé nakupovat, například označení „se sníženým obsahem energie“, „se sníženým obsahem cukru“, „bez cukru“, „se sníženým obsahem soli“ a podobně.

 

#cíl: Omezení konzumace masa (kvůli snížení výskytu civilizačních chorob a šetrnějšímu zacházení s přírodními zdroji) a zvýšení konzumace potravin rostlinného původu – ovoce, zeleniny, luštěnin apod. #potravinářská praxe: Na vznik civilizačních chorob má vliv celá řada faktorů a nelze jednoduše spojovat konzumaci červeného masa s jejich vznikem. Důležitým faktorem je bezesporu životní styl člověka a vyvážená strava. Maso tvoří významnou část jeho výživy s řadou přínosů (cenné živiny), nicméně obecně lze konstatovat, že je nutno brát v úvahu denní spotřebu a kombinaci s dalšími potravinami, které ovlivňují metabolické pochody v organismu.

#reakce průmyslu: Izraelská společnost Zero Egg vyvinula všestrannou rostlinou náhradu vajec vhodnou v potravinářství při výrobě omelet, pečiva, těstovin a omáček. Skupina dánských studentů vyvinula 3D techniku pro tisk rostlinné alternativy lososího masa. Cílem projektu je vyvinout do roku 2022 rostlinnou náhražku ryb na bázi bílkovin z hub a hrachu. Potravinářský řetězec Tesco plánuje do roku 2025 navýšit prodej rostlinných alternativ masa a masných výrobků o 300 %.

Zdroj: Zprávy z Ministerstva zemědělství 11/2021

Link: Zprávy z Ministerstva zemědělství 11/2021 (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

 

23 November 2021

Praha 22. listopadu (ČTK) - Potravinové banky nutně potřebují od státu vyplatit alespoň deset milionů korun, aby udržely provoz. Zvýšil se objem nashromážděných potravin, tím vzrostly i náklady. Za současné situace, kdy navíc stouply ceny pohonných hmot či energií nejsou banky schopné nadále fungovat. ČTK to dnes řekla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Ministerstvo zemědělství (MZe), pod které banky spadají, na dotaz ČTK uvedlo, že prostřednictvím dotací bankám letos vyplatilo zhruba 72 milionů korun. V této částce bylo zohledněno i zvýšení o 20 milionů korun schválené sněmovním zemědělským výborem. Resort tak vyplatil požadavky bank v plné výši, uvedl mluvčí MZe Vojtěch Bílý.

Potravinové banky letos podle Láchové z dotačního programu MZe vyčerpaly přibližně 65,6 milionu korun. Úřad podle ní vzhledem k limitům podpory na jednoho žadatele nemohl vyplatit 72 milionů korun, maximální výše činila podle ní 70 milionů korun, o což ani banky nežádaly. "Dle dopisu paní ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), který nám byl zaslán 8. listopadu byla alokace programu 83 milionů korun, po navýšení. Tento dopis byl reakcí na podklady k dofinancování, v němž jsme vzhledem ke zvyšujícímu se obratu a s tím souvisejícím nákladům žádali o deset milionů v dofinancování," uvedla Láchová.

V rámci poskytnuté dotace je možné podle Bílého podporovat pouze sběr a skladování potravin, nikoliv jejich distribuci potřebným. "Rovněž nelze finančně podporovat jiné činnosti, jako je například distribuce roušek, antigenních testů, oblečení, drogerie atd., byť jde jistě o důležitou činnost potravinových bank. Finanční dotace tedy neslouží k financování celého provozu potravinových bank, ale pouze má potravinové banky dílčím způsobem podporovat v oblasti sběru a skladování potravin, které by se jinak staly potravinovým odpadem," řekl. MZe podle něj dlouhodobě upozorňuje na nutnost zapojení také další resortů do pomoci těchto organizací.

Láchová souhlasí, že zapojení dalších ministerstev do podpory činnosti potravinových bank je pro budoucí zachování provozu nezbytné. Banky podle ní nedistribuují oblečení. Drogistického zboží rozvážejí podle ní jen velmi omezené množství. "Tato činnost je spojena pouze se Sbírkami potravin a distribucí programu POMPO, které nejsou žádným způsobem sanovány z dotace poskytované MZe," uvedla dále Láchová.

Bílý doplnil, že MZe poskytlo od roku 2016 na provoz a vybavení potravinových bank zhruba 376 milionů korun, z toho 231 milionů bylo určeno na podporu provozu.

V České republice působí 15 potravinových bank, podle Láchové zásobují 160.000 lidí. Počet potřebných podle ní stále přibývá, v loňském roce se zvýšil o více než 60 procent. Banky by podle Láchové letos mohly dosáhnout obratu okolo 10.000 tun potravin, loni jich shromáždily 7000 tun, řekla dříve.

jif mal

22 November 2021
  • Naplno se projevila solidarita zákazníků, kteří pomohli naplnit sklady potravinových bank
  • Do Sbírky potravin se zapojilo rekordních 1 318 prodejen, jako dobrovolníci pomáhaly i stovky zaměstnanců obchodů
  • Potravinové banky potřebují nutně dofinancování od Ministerstva zemědělství ČR k zajištění provozu; potřeba potravinové pomoci totiž trvale stoupá

Praha 21. listopadu 2021 – V podzimním kole celorepublikové Sbírky potravin se v rekordním počtu 1 318 prodejen podařilo vybrat 357 tun potravin, z nichž lze připravit až 714 000 porcí jídla. Zákazníci rovněž přispěli 53 tunami základní drogerie a hygienických potřeb, které potravinové banky lidem v nouzi také poskytují. Jde o druhý nejlepší výsledek v historii sbírky. Navíc až do 30. listopadu mohou Češi darovat potraviny a drogerii i prostřednictvím on-line nákupů.

„Česko se stále potýká s koronavirovou krizí a bohužel to není krize jediná. Počet lidí v nouzi, kteří jsou závislí na pomoci potravinových bank, v posledních dvou letech výrazně roste. Mnoho obyvatel přišlo o zaměstnání i o úspory, což vyvolává nedostatek finančních prostředků, které by pokryly alespoň nejnutnější životní potřeby. Moc proto děkujeme všem dárcům, jimž není lhostejný osud lidí ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením. Kdo nestihl darovat v sobotu, má stále ještě více než týden možnost v on-line obchodech Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco.cz,“ uvedla Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank. Podle ní čím dál rychleji narůstá počet lidí v tíživé životní situaci. Důsledkem toho prudce stoupají i provozní náklady jednotlivých potravinových bank. Ty proto stále obtížněji řeší problém, jak zajistit potravinovou pomoc potřebným. „Pro naše další fungování je nezbytná pomoc ze strany státu, která je i přes zhoršující se situaci a rostoucí počty potřebných nižší než v roce 2020. Na zajištění provozu nám letos akutně chybí 10 milionů korun,“ dodala V. Láchová.

Sbírka potravin je jednou z největších nefinančních charitativních akcí v České republice a jsou do ní po celé zemi zapojeny tisíce lidí z řad dobrovolníků, zaměstnanců prodejen a neziskových organizací. Darované zboží se nyní převeze do skladů potravinových bank, odkud se následně bude distribuovat přes jednotlivé charitativní organizace všem potřebným. Jejich cesta je tak krátká a na místo určení se dostanou ve chvíli, kdy jsou potřeba.

„Další omezování ekonomiky i vyčerpané veřejné finance bohužel znamenají, že i nadále bude růst počet lidí odkázaných na pomoc charitativních organizací. Chci proto velmi poděkovat všem zúčastněným obchodním řetězcům, že letos na podzim v podstatě zdvojnásobily počet zapojených prodejen a nedostatek dobrovolníků vyřešilo přes 300 zaměstnanců obchodů, kteří se Sbírkou potravin v sobotu pomáhali. Spolupráce mezi obchody a potravinovými bankami se navíc rozvíjí i během roku, kdy řetězce poskytují logistické a skladovací kapacity, věnují jednorázové dary a i jinak pomáhají s fungováním potravinových bank,“ připomněl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Potravinová pomoc je zaměřena zejména na seniory, rodiče samoživitele, pěstounské rodiny, děti z dětských domovů, hendikepované občany či lidi bez domova a pokrývá celou Českou republiku.

Do Sbírky potravin se zapojily i on-line obchody Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco, kde mohou zákazníci darovat potraviny a drogerii z pohodlí svého domova až do 30. listopadu. Preferované jsou především konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýže a luštěniny, těstoviny a základní i dětská drogerie. K myšlence pomoci lidem v nouzi se letos přihlásily obchodní řetězce Albert, Billa, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO Cash & Carry ČR, Penny Market, Tesco a dvě významné sítě drogerií  dm drogerie markt a ROSSMANN.

Sbírka potravin se od roku 2019 koná vždy dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim. Loňské jarní kolo muselo být kvůli koronavirové epidemii zrušeno. Je organizována Českou federací potravinových bank a Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech, Ipsos a partnery z neziskového sektoru. Záštitu nad její realizací převzal ministr zemědělství Miroslav Toman.

Další informace:

Fotogalerii Sbírky potravin naleznete na tomto odkazu.

 

Kontakt pro média:

Sbírka potravin

Miroslav Dinga

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

tel.: 736 683 642

www.sbirkapotravin.cz

Děkujeme všem, kteří se na realizaci Sbírky potravin podílejí:

  • Organizátoři: Česká federace potravinových bank a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
  • Státní správa: Ministerstvo zemědělství ČR
  • Obchodní řetězce: Albert, Billa, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Košík.cz, Lidl, MAKRO Cash & Carry ČR, Penny Market, Rohlík.cz, ROSSMANN a Tesco
  • Logistický partner: Raben Logistics Czech
  • Třetí sektor: Asociace společenské odpovědnosti, Armáda spásy, Charita Česká republika, NADĚJE a Slezská diakonie

Zdroj: SOCR ČR

Link: TZ SOCR ČR: I v těžkých dobách drží Češi při sobě. Podzimní Sbírka potravin vynesla 410 tun zboží pro potřebné | SOCR.cz

22 November 2021

Praha 21. listopadu (ČTK) - Spotřeba antimikrobik u hospodářských zvířat v ČR loni po dvou letech poklesu meziročně stoupla o 4,6 procenta na 56,3 mg/PCU. Za posledních deset let však klesla o 40 procent, vyplývá z údajů, které ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství. PCU je evropské měřítko hodnot na populaci, do kterých se například započítávají hmotnosti zvířat v době léčení. I tak je Česká republika pod průměrem evropských zemí, který činí 88,94 mg/PCU, dodal úřad.

Podle mluvčího úřadu Vojtěcha Bílého je pro ministerstvo snižování používání antimikrobik a tlumení antimikrobní rezistence jednou z hlavních priorit. "Jedním z cílů ČR v rámci nové Společné zemědělské politiky bude další snížení používání antimikrobik o 12 procent do roku 2030 a dosažení cílové hodnoty celkových spotřeb antimikrobik 50 mg/PCU. Ministerstvo zemědělství dlouhodobě podporuje dobrou pohodu zvířat tak, aby docházelo ke snížení spotřeby antimikrobik v chovech hospodářských zvířat," dodal mluvčí. Například v příštím roce stát poskytne do živočišné výroby 3,49 miliardy korun, což je podle něj zatím nejvyšší míra podpory, která kdy do tohoto sektoru směřovala.

Loni se v Česku v souvislosti s opatřeními kvůli epidemii covidu-19 snížila také spotřeba lidských antibiotik. Snížila se také antibiotická rezistence, tedy odolnost některých bakterií vůči těmto lékům, uvedli v tomto týdnu zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle Tomáše Boráně ze SÚKL poklesla spotřeba v prvních třech čtvrtletích minulého roku asi o 31 procent ve srovnání s rokem 2019. Vliv na to měl mimo jiné nižší výskyt respiračních chorob v důsledku přijatých protiepidemických opatření.

drh mha

19 November 2021

Od pondělí 22. listopadu přestanou v ČR jako doklad bezinfekčnosti platit antigenní a PCR testy na covid-19, schválila vláda. Do restaurací, divadel nebo na hromadné akce budou od 22. listopadu moci pouze lidé s kompletním očkováním nebo osoby, které v posledních 180 dnech covid-19 prodělaly.

Vláda od pondělí 22. listopadu zavádí plošné testování zaměstnanců na covid-19 ve firmách. Zaměstnavatelé musejí podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha od pondělí 22. listopadu jednou týdně testovat neočkované pracovníky, ti se testům musejí podrobit. Týká se to i živnostníků. Neočkovaní lidé na služební cestě nebo jedoucí za lékařem se budou v ubytovacích službách moci i po zpřísnění opatření prokázat testem.

Celé znění mimořádných opatření naleznete v souborech PDF níže.

 
 
 
19 November 2021

Podzimní kolo Sbírky se uskuteční 20. listopadu. Trvanlivé potraviny a drogistické zboží budou lidé moci darovat od 8 do 18 hodin v rekordních 1318 prodejnách po celé České republice. Vlivem koronavirové pandemie počet příjemců potravinové pomoci skokově narostl. Zvýšil se o více než 60 %. Hlavním organizátorem Sbírky potravin je Česká federace potravinových bank. Na organizaci se dále podílejí Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, obchodní řetězce významné na českém trhu, Asociace společenské odpovědnosti a partneři neziskového sektoru.

Od roku 2019 se Sbírka potravin koná dvakrát ročně, loňské jarní kolo však bylo kvůli pandemické situaci zrušeno. V letošním podzimním kole bude darování potravin a drogistického zboží možné celkem ve 1318 obchodech všech obchodních řetězců, a to v sobotu 20. listopadu od 8 do 18 hodin.

Dále mohou lidé od úterý potraviny darovat na největších potravinových e-shopech Rohlik.cz, iTesco a Kosik.cz. On-line sbírka potrvá dva týdny a tradičně skončí 30. listopadu, tedy na Giving Tuesday („Štědré úterý“) – světový den štědrosti a dobrých skutků.

„Covidové období zapříčinilo nárůst příjemců potravinové pomoci o více než 60 % a i přes krátkodobé zlepšení situace je potřeba stále více potravin. Očekáváme, že zimní období bude opět kritické. I když víme, že doba je těžká pro mnohé už hodně dlouho, doufáme, že lidé v sobotu přijdou a pomohou těm, kteří jsou na tom ještě hůře tím nejtransparentnějším způsobem – darem jídla,“ uvedla Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

V posledním jarním kole Potravinové sbírky Češi darovali asi 405 tun potravin, což je v porovnání s obdobím před krizí téměř dvojnásobek. Darované drogistické zboží dosáhlo množství asi 45 tun.

Ideálním zbožím k darování jsou trvanlivé potraviny a drogerie. Z potravin nejvíce pomohou konzervy, polévky, trvanlivé mléko, olej, těstoviny, luštěniny, rýže a dětská výživa.

Vybrané potraviny a drogistické zboží po skončení sbírky poputují ke konečným klientům, kterými jsou nejčastěji matky samoživitelky, osamělí senioři, rodiny v krizi, lidé bez domova či lidé s postižením.

Vedle toho, že se každoročně zapojují do Sbírky potravin, vyvíjejí obchodní řetězce v oblasti potravinové pomoci i vlastní iniciativu. Řetězec Albert například připravil mimořádný dar milionu porcí potravin pro ty, kteří si nemohou dovolit zajistit dostatek potravin ani ve vánočním čase. V průběhu celého roku Albert také prostřednictvím potravinových bank daruje neprodané potraviny. Letos se zavázal dary zdvojnásobit na 3 200 000 porcí.

Přebytky potravin ze svých prodejen pravidelně daruje také Tesco. V loňském kalendářním roce potravinovým bankám věnovalo 1364 tun potravin, což odpovídá asi 3,2 milionu porcí jídla pro lidi v nouzi.

Zdroj: SOCR ČR

Link: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/do-podzimni-sbirky-potravin-se-zapoji-rekordnich-1318-obchodu-po-celem-cesku

19 November 2021

Praha 18. listopadu (ČTK) - Kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) si jako prioritu v úřadu bere využívání moderních technologií v zemědělství, tedy tzv. precizní zemědělství. Dnes to řekl v rozhovoru s ČTK. Jde například o využívání dat ze senzorů a čidel v zemědělské půdě či meteorologických údajů v on-line systémech, které následně dávkují správné množství hnojiv či pesticidů. Konkrétní podpory zatím nechtěl upřesnit. Stejně tak nespecifikoval, jaké změny chce udělat na ministerstvu zemědělství. Uvedl pouze, že je plánuje.

"Budu preferovat precizní zemědělství. Pomůže nám to v šetření používání průmyslových hnojiv, pesticidů, a podobně. Tedy aby se hnojilo a stříkalo tam, kde je skutečně potřeba," řekl Nekula. Neupřesnil, zda půjde o podpory z národních dotačních programů nebo v evropském rozvojovém programu. "Toto je teď detail, do kterého bych se nerad pouštěl. Nechci teď od pasu střílet nějaká čísla a hodnoty," řekl.

Do budoucna chce snížit tzv. uhlíkovou stopu potravin, což si za cíl dávali ale také jeho předchůdci v ministerském křesle. "Chceme zkrátit cestu od zemědělců a producentů až na talíř ke spotřebiteli. Tak uděláme obrovský kus práce jak pro zemědělce, tak pro spotřebitele. S tím ale také souvisí potravinová soběstačnost a bezpečnost," doplnil.

Deklarovanou prioritou vlády je podpora malých a středních zemědělců, podle Nekuly se však nelze tvářit, že neexistuje česká specifická situace. ČR má v EU nejvyšší průměrnou velikost farem, činí kolem 130 hektarů. Je to dáno částečně i slučováním zemědělců do družstev za minulého režimu. "Rád bych předešel nějakým obavám - nebudeme nikoho házet přes palubu," řekl směrem k velkým hráčům. Jeho cílem je nikoliv "destrukce českého zemědělství", ale to, aby se dostalo na vyšší úroveň. Jedním z největších producentů potravin v ČR je Agrofert, který byl před vložením do svěřenských fondů v roce majetkem premiéra Andreje Babiše (ANO).

K lesnictví poznamenal, že na státní podnik Lesy ČR, které vlastní zhruba polovinu lesů v zemi, nechce nahlížet jako "na továrnu na dřevo". Nastupující vláda předpokládá,že budoucí zisky ze státních lesnických podniků nepůjdou jako příjem do státního rozpočtu. "Namísto toho budou přispívat k obnově lesních ekosystémů a ochraně vody. Podpoříme vlastní výrobní kapacity pro realizaci běžných těžebních a pěstebních prací i včasnou asanaci vznikajících kůrovcových ohnisek," stojí v programové prohlášení. Nyní Lesy ČR kvůli kůrovcové kalamitě peníze do rozpočtu neodvádějí, naopak stejně jako další vlastníci lesů můžou žádat o kompenzace za pokles cen dříví.

Zdeněk Nekula absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, poté působil mimo jiné v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti, v letech 2016 až 2018 byl předsedou představenstva státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. V letech 2015 až 2017 byl i členem představenstva Výstaviště České Budějovice. Dnes oznámil, že v případě vládní funkce rezignuje na post starosty Těšetic u Znojma.

drh jw

19 November 2021
Zveme Vás na 15. Symposium

Společnost pro Probiotika a Prebiotika pořádá ve spolupráci s AVČR v rámci programu Strategie AV21 dne 30. listopadu 2021 v 9:00 hod celodenní 15. Symposium. Místem konání je Kongresové centrum Ústřední vojenské nemocnice v Praze 6. Během symposia bude udělena cena za nejlepší původní vědeckou publikaci autorů do 35 let zaměřenou na střevní mikroorganismy, probiotika a

Více zde.

18 November 2021

Dne 16. listopadu 2021 uspořádala společnost Competere webinář, kde odborníci diskutovali nad NutriScore a dalšími nutričními štítky. V rámci panelu odborníků vystoupil Prof. Ramon Estruch z Barcelonské univerzity a Prof. Francesco Visioli z Padovské univerzity. 

Hlavní závěry z webináře naleznete zde. Zároveň systém hodnotí jako nedokonalý.

Science_vs_ideology_beyond_nutriscore_-_Leaflet.pdf

 

Zdroj:Competere.eu

Link: Science versus Ideology: Beyond Nutriscore (webinar) (competere.eu)

18 November 2021

Komise dnes přijala tři nové iniciativy, které jsou nezbytné pro uskutečnění Zelené dohody pro Evropu. Komise navrhuje nová pravidla, která mají omezit odlesňování způsobené EU, a dále nová pravidla pro usnadnění přepravy odpadů uvnitř EU s cílem podpořit oběhové hospodářství a řešit problémy spojené s vývozem nelegálního odpadu a problémy s odpadem ve třetích zemích. Přináší také novou Půdní strategii, aby byla všechna evropská půda do roku 2050 ozdravená, odolná a dostatečně ochráněná. V dnešních návrzích Komise předkládá nástroje, jež mají umožnit přechod na oběhové hospodářství, chránit přírodu a rovněž zpřísnit environmentální normy v Evropské unii i ve světě.

Výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu Frans Timmermans v této souvislosti uvedl: „Aby bylo možné dosáhnout úspěchu v celosvětovém boji proti klimatické krizi a krizi v oblasti biologické rozmanitosti, musíme převzít odpovědnost doma i v zahraničí. Naše předpisy ohledně odlesňování reagují na požadavky občanů, aby se Evropa na odlesňování podílela co nejméně a podporovala udržitelnou spotřebu. Nová pravidla upravující přepravu odpadů podpoří oběhové hospodářství a zajistí, aby vývoz odpadů nepoškozoval životní prostředí ani lidské zdraví mimo Evropu. Naše Půdní strategie umožní, aby se půda ozdravila, byla využívána udržitelným způsobem a dostala se jí nutná právní ochrana.“ 

Komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius k tomu řekl: Pokud od našich partnerů očekáváme ambicióznější politiky v oblasti klimatu a životního prostředí, měli bychom sami přestat vyvážet odpad a podporovat odlesňování. Předpisy upravující odlesňování a přepravu odpadů, které předkládáme, jsou nejambicióznějšími legislativními pokusy o celosvětové řešení těchto problémů, které kdy byly navrženy. Díky těmto návrhům přejímáme odpovědnost a měníme slova v činy tím, že omezíme globální dopad EU na znečištění a ztrátu biologické rozmanitosti. Dále jsme předložili průlomovou Půdní strategii EU se silnou politickou agendou, jež má půdě zajistit stejnou úroveň ochrany, jaká se dostává vodě, mořskému prostředí a ovzduší.“

Komise navrhuje nové nařízení, které má omezit odlesňování a znehodnocování lesů způsobené EU. Jen v letech 1990 až 2020 přišel svět o 420 milionů hektarů lesů, což je rozloha větší než Evropská unie. Navrhovaná nová pravidla by zaručila, že výrobky, které občané EU nakupují, používají a spotřebovávají na trhu EU, nepřispívají k celosvětovému odlesňování a znehodnocování lesů. Hlavní příčinou odlesňování a znehodnocování lesů je rozšiřování plochy zemědělské půdy, které souvisí s konkrétními komoditami (sója, hovězí maso, palmový olej, dřevo, kakao a káva) a také s některými z nich odvozenými produkty.

Nařízení stanoví závazná pravidla náležité péče pro podniky, které chtějí tyto komodity uvádět na trh EU, a jeho cílem je zajistit, aby na trhu EU byly povoleny pouze produkty, jejichž výroba nevede k odlesňování a které vyhovují právním předpisům. Komise na základě svého systému referenčního srovnávání posoudí země a míru rizika, že v nich dochází k odlesňování a znehodnocování lesů, jejichž příčinou jsou komodity, na něž se nařízení vztahuje.

Komise zintenzivní dialog s dalšími velkými spotřebitelskými zeměmi a na multilaterální úrovni se zapojí do společného úsilí. Nová pravidla podporují spotřebu produktů, které nezpůsobují odlesňování, a redukují negativní vliv, jejž má EU na celosvětové odlesňování a znehodnocování lesů – očekává se proto, že se díky nim sníží emise skleníkových plynů a ztráta biologické rozmanitosti. V neposlední řadě bude mít boj proti odlesňování a znehodnocování lesů pozitivní dopad na místní komunity, včetně nejzranitelnějších obyvatel, jako jsou původní obyvatelé, kteří jsou na lesních ekosystémech silně závislí.

V rámci revidovaného nařízení o přepravě odpadů Komise plní cíle oběhového hospodářství a nulového znečištění tím, že navrhuje přísnější pravidla pro vývoz odpadů, účinnější systém pro oběh odpadů jakožto zdroje a rozhodná opatření proti obchodování s odpady. Vývoz odpadů do zemí, které nejsou členy OECD, bude omezen a bude možný pouze v případě, že třetí země budou ochotny určité odpady přijímat a dokáží s nimi nakládat udržitelným způsobem. Přeprava odpadů do zemí OECD bude monitorována a může být pozastavena, pokud by v zemi určení způsobovala vážné problémy v oblasti životního prostředí. Podle tohoto návrhu by všechny podniky v EU, které vyvážejí odpad mimo EU, měly zajistit, aby se v zařízeních, která tento odpad přijímají, prováděl nezávislý audit prokazující, že se s daným odpadem nakládá způsobem šetrným k životnímu prostředí.

Pokud jde o EU, Komise navrhuje zjednodušení zavedených postupů, které výrazně usnadní opětovný vstup přepravovaného odpadu do oběhového hospodářství, aniž by se snížila nezbytná úroveň kontroly. Tím v zájmu splnění cílů EU v oblasti klimatu pomůže snížit závislost EU na primárních surovinách a podpoří inovace a dekarbonizaci jejího průmyslu. Nová pravidla rovněž přizpůsobují přepravu odpadů digitální éře a zavádějí elektronickou výměnu dokumentace.

Nařízení o přepravě odpadů dále posiluje opatření proti nedovolenému obchodování s odpady, což je jedna z nejzávažnějších forem trestné činnosti proti životnímu prostředí, neboť ilegální přeprava odpadů potenciálně představuje až 30 % přepravy odpadů v hodnotě 9,5 miliardy eur ročně. V rámci úsilí o zlepšení účinnosti a účelnosti režimu prosazování pravidel bude rovněž zřízena skupina EU pro prosazování pravidel pro přepravu odpadů, která Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) umožní, aby podporoval vyšetřování případů obchodu s odpady, která členské státy vedou na nadnárodní úrovni, a stanoví také přísnější pravidla pro správní sankce.

Komise dnes rovněž představí novou Půdní strategii EU, která je významným přínosem Zelené dohody pro Evropu a strategie EU v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030 a jejímž cílem je řešit dvojí krizi v oblasti klimatu a biodiverzity. Zdravá půda je základem pro 95 % potravin, které konzumujeme, vděčíme jí za více než 25 % biologické rozmanitosti na světě a je největším suchozemským zásobníkem uhlíku na planetě. 70 % půdy v EU však není v dobrém stavu. Strategie stanoví rámec s konkrétními opatřeními na ochranu, obnovu a udržitelné využívání půdy a navrhuje soubor dobrovolných a právně závazných opatření. Cílem této strategie je zvýšit obsah uhlíku v zemědělské půdě, bojovat proti desertifikaci, obnovit degradovanou půdu a zajistit, aby do roku 2050 byly všechny půdní ekosystémy ve zdravém stavu.

Strategie vyzývá k tomu, aby se u půdy zajistila stejná úroveň ochrany, jaká v EU existuje u vody, mořského prostředí a ovzduší. Chce toho dosáhnout prostřednictvím návrhu nového právního předpisu o zdraví půdy, který má být předložen do roku 2023 poté, co proběhne posouzení dopadů a obšírná konzultace se zúčastněnými stranami a členskými státy. Strategie také mobilizuje nezbytné zapojení společnosti, finanční zdroje a sdílené znalosti a prosazuje udržitelné postupy pro hospodaření s půdou a její monitorování, čímž podporuje ambice EU zavést globální opatření na ochranu půdy.

Další informace 

Otázky a odpovědi o nových předpisech pro produkty, které nezpůsobují odlesňování

Informativní přehled o nových předpisech pro produkty, které nezpůsobují odlesňování

Návrh nového nařízení, které má omezit odlesňování a znehodnocování lesů způsobené EU

Otázky a odpovědi o revidovaných pravidlech pro přepravu odpadů

Informativní přehled o revidovaných pravidlech pro přepravu odpadů

Návrh revidovaného nařízení o přepravě odpadů

Otázky a odpovědi o Půdní strategii

Informativní přehled o Půdní strategii

Nová Půdní strategie EU

Verze pro tisk (PDF)

 
 
Zdroj: Evropská komise
18 November 2021

 

Dovolujeme si Vás pozvat na jeden z celkem šesti webinářů věnovaném aktuálně existujícím značkám kvality v potravinářském průmyslu, značkám v gesci Potravinářské komory ČR, Klasa, Regionální potravina, a to z pohledů plynoucích ze zkušeností z krajů, kontrolních a dozorových orgánů, nebo jejich oceněných držitelů. Účastníci budou seznámeni s novinkami a fakty potravinové legislativy ČR a EU, i s aspekty označování EU. To vše zazní se zřetelem na dikce evropské strategie „Green Deal“ a „From Farm to Fork“, jenž poukazují na novou a lepší rovnováhu mezi přírodou, potravinovými systémy a biologickou rozmanitostí.

Přednášek se zhostí v šesti různých termínech (září 2021 – duben 2022) specialisté z řad odlišných univerzit, předsedové komoditních svazů a dalších institucí.Registrace je omezena na 20 účastníků pro webinář.

Přihlášky zasílejte nejpozději do 26. listopadu 2021 na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..V případě volné kapacity obdržíte odkaz k připojení v aplikaci MS TEAMS.

Po ukončení akce budete vyzváni ze strany Státního zemědělského intervenčního fondu k vyplnění stručného dotazníku ve formě on-line v aplikaci Vzdělávací akce PRV http://eagri.cz/public/app/eagriapp/vzdelavaciakce/Prehled/.Osobní údaje budou v souladu s nařízením EP a Rady (EU) č. 679/2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES zpřístupněny také Státnímu zemědělskému intervenčnímu.

 

Více zde: https://www.foodnet.cz/index.php/cs/akce/seminare/1722-2021

18 November 2021

Návrh dokumentu poskytuje vědecké doporučení týkající se 1) živin a nevýživných složek potravin, které jsou významné z hlediska veřejného zdraví evropské populace, 2) skupin potravin, které hrají důležitou roli ve stravě evropských populací a jejich podskupin, a 3) výběru živin a nevýživných složek potravin pro nutriční profilování.

Více zde: Public consultation on the draft scientific opinion on advising on the development of harmonised mandatory front-of-pack nutrition labelling and the setting of nutrient profiles for restricting nutrition and health claims on foods.

Veřejná konzultace je otevřená do 9. ledna 2022 (link na formulář pro zasílání připomínek: https://connect.efsa.europa.eu/RM/a0l1v00000E877g).

18 November 2021

Paříž 17. listopadu (ČTK) - Třetí čtvrtek v listopadu, který letos připadá na osmnáctého, patří ve Francii oslavě mladého vína beaujolais nouveau. Tato tradice se zrodila před 70 lety a inspirovala i české oslavy svatomartinského vína. Francouzi každoročně ve vinotékách a restauracích čekají na půlnoc ze středy na čtvrtek, aby mohli slavnostně otevřít lahve a ochutnat první sklizeň vína daného roku. Stejné plány mají mnozí milovníci tohoto nápoje i letos.

Příběh beaujolais nouveau se začal psát v roce 1951, když ministerský dekret zakázal prodej vín s kontrolovaným označením původu (AOC) před 15. prosincem. Vinařská oblast Beaujolais, která leží severně od Lyonu, se ale vzbouřila, protože místní vinaři nechtěli každý rok čekat tak dlouho, aby mohli ochutnat svá vína. Vinaři se stížností uspěli a mladá vína se směla prodávat i před tímto datem, ovšem s podmínkou, že na nich bude jasně uvedeno, že jsou mladá. Právě odtud pochází sousloví beaujolais nouveau, tedy mladé víno z oblasti Beaujolais.

V roce 1967 úřady zavedly pro zahájení prodeje mladých vín pevné datum 15. listopadu, později ho z praktických důvodů změnili na třetí čtvrtek v listopadu. Prodejci a distributoři vín tak mají jistotu, že slavnostní událost nepřipadne na den, kdy mívají zavřeno.

Beaujolais nouveau je mladé červené víno, které ještě nestačilo dozrát do plné chuti. Už první doušek znalcům napoví, jak kvalitní ročník mohou očekávat. Tato vína nejsou tak zajímavá z pohledu kvality či chuti, jde především o zážitek spojený se zahájením sezony. V posledních letech začala vedle tradičních červených vznikat i růžová mladá beaujolais.

Svátek vína beaujolais nouveau je také skvělým tahem z pohledu marketingu a prodeje. Každoročně se mladých vín v oblasti Beaujolais stočí asi 450.000 hektolitrů, asi třetina veškeré místní produkce. Naprostá většina mladých vín, 85 procent, se prodá za prvních deset dní od stanoveného data. Celých 40 procent se prodá do zahraničí, velkou oblibu má víno například v Japonsku, Spojených státech nebo Británii, uvedl ekonomický web Usine Nouvelle.

lsa jrm

17 November 2021

Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se na českém trhu distribuovala mražená kachna z Polska, v níž byla zjištěna přítomnost salmonel. SVS informaci o zdravotně závadném výrobku obdržela prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF). Část zásilky se podařilo stáhnout z prodeje, část se již prodala či zkonzumovala. Spotřebitelé, kteří mají maso doma, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v prodejně, ve které jej zakoupili.

Identifikace výrobku:

Název: pekingská kachna mražená
Datum minimální trvanlivosti: 31.8.2024
Šarže: P-687
Výrobce: DROP S.A ul. Al. Wojska Polskiego 1, 63-500 Ostrzeszów: Zakład w Kępnie ul. Wrocławska 7, 63-600 Kępno, WNI: 30083901
Příjemce: HOPI s.r.o., Zděbradská 74, 25101 Říčany

Dle informací uvedených v systému RASFF byla ve výše uvedené šarži kachního masa ve Slovinsku zjištěna přítomnost salmonely (Salmonella Enteritidis). Při následném došetřování u polského výrobce bylo pak zjištěno, že stejná šarže byla distribuována i do dalších zemí včetně ČR.

Kontrolou u příjemce zásilky v Říčanech bylo zjištěno, že výrobek dále směřoval ke dvěma obchodníkům, konkrétně k pražské firmě Jakub Kubín, s. r. o. a společnosti MART-IN s.r.o se sídlem v Neštědicích v Ústeckém kraji.

Dle informací zjištěných při došetřování případu se již předmětná šarže na trhu nenachází. Celkem 1138 kilogramů se podařilo stáhnout z distribuce. Naopak 1627 kilogramů výrobku bylo spotřebováno či prodáno konečným spotřebitelům. Stažené zboží bude neškodně odstraněno provozovatelem na jeho náklady.

Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají požitím kontaminované potraviny, ale rovněž z kontaminovaného prostředí (nádobí, ale také špinavých rukou) způsobují onemocnění salmonelózu. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohrožení mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u drůbežího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla, aby nedošlo k tzv. křížové kontaminaci další potraviny a prostředí infikovanou potravinou a kuřecí maso neomývat. Více zde.

17 November 2021

Praha 17. listopadu (ČTK) - Podpora zpracovatelského potravinářského průmyslu je nedostatečná, peníze z dotací šly hlavně zemědělcům, potravinářům jen jednotky procent. ČTK to sdělil ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna.

Například z pěti miliard Kč v národních dotacích na letošní rok mohli podle Koberny zpracovatelé získat 14 procent celkového objemu. V evropském rozvojovém programu podle něj šlo o 6,8 procenta z celkem 122 miliard korun za poslední programové období.

"Podpora zpracovatelského průmyslu stále není dostatečná a neumožňuje dosažení srovnatelné konkurenceschopnosti s konkurenty z ostatních členských zemí," dodal Koberna.

Stát dlouhodobě deklaruje podporu produktům s vyšší přidanou hodnotou. Podle Koberny by ale měla být podpora větší. "Například v produkci mléka vyvážíme skoro 25 procent suroviny a dovážíme zpět hotové výrobky, možná právě z české suroviny. Takže z národních zdrojů podporujeme chov krav a výrobu mléka a vytvořená přidaná hodnota při zpracování zůstává mimo Českou republiku, a to není dobře," uvedla komora.

Komora se obává, že pokud se nebude dostatečně investovat do nových trendů, bude se množství zahraničních potravin na českých pultech zvyšovat. "Nedává smysl vyvážet živá zvířata a dovážet maso, vyvážet mléko a dovážet sýry a jogurty, vyvážet obiloviny a dovážet pekařské a další výrobky z obilovin. Vyvážíme komodity, a dovážíme výrobky, které dokážeme, a mnohdy kvalitněji, vyrobit sami. Místo českých potravin tak čeští spotřebitelé nakupují výrobky ze zahraničí, ale z české suroviny," doplnila prezidentka komory Dana Večeřová.

Schodek agrárního zahraničního obchodu se letos za tři čtvrtletí meziročně zhoršil o 6,8 procenta na 31,2 miliardy korun, uvedli na základě údajů Českého statistického úřadu zástupci Zemědělského svazu ČR. Podle svazu letos schodek pravděpodobně jako v letech 2018 a 2019 přesáhne 40 miliard korun. Loni dosáhl 36,7 miliardy Kč kvůli útlumu obchodu v pandemii.

drh jw

16 November 2021

Tisková zpráva – Situace na komoditních trzích, a především v sektoru vepřového masa, byla tématem včerejší Rady ministrů zemědělství v Bruselu. Česká republika a další země vyzvaly Evropskou komisi k pomoci producentům masa, kteří se kvůli kriticky nízkým výkupním cenám dostávají do velkých ekonomických problémů. Zástupci států se věnovali také Strategii EU pro lesy do roku 2030 nebo strategii Od zemědělce ke spotřebiteli. Za českou stranu se jednání zúčastnil náměstek pro EU a zahraniční vztahy Jiří Šír.

„Výkupní cena vepřového masa je dlouhodobě pod výrobními náklady, situaci i nadále zhoršuje africký mor prasat, kvůli kterému cena znovu výrazně klesla. V České republice je tento sektor velmi důležitý, pro řadu producentů je ale současná situace kritická. Dostávají se do velkých ekonomických problémů. Opět jsme proto požádali Evropskou komisi
o bezodkladné zavedení mimořádných podpor,“
 řekl náměstek ministra zemědělství Jiří Šír.

ČR je devátým členským státem (ČS) s nejnižší výkupní cenou vepřového masa. V současné době je nejnižší od vstupu ČR do EU. Cenový vývoj souvisí s tím, že některé třetí země nechtějí uznávat mezinárodní standardy, případně omezují dovoz vepřového masa z celé EU. Vzniká pak přetlak vepřového masa na vnitřním trhu EU, který ovlivňuje cenu v celé Evropě. Dále problém souvisí s pandemií covid-19 a s nárůstem cen energií a počátečních vstupů.

Česká strana na nepříznivou situaci v sektoru vepřového masa dlouhodobě upozorňuje a žádá Evropskou komisi, aby zavedla mimořádné podpory. Vzhledem k šíření ptačí chřipky také Česko Komisi požádalo o důsledný monitoring situace v sektoru drůbeže.

Na Radě zástupci ČS projednali a následně schválili společnou pozici k nové Strategii EU pro lesy do roku 2030. ČR znovu upozornila na nutnost prohloubení spolupráce mezi Komisí a členskými státy, která v přípravě tohoto dokumentu nebyla dostatečná, a proto se státy na tvorbě nemohly adekvátně podílet. Česká strana upozornila na potřebu zohlednit a posílit socio-ekonomické aspekty hospodaření. Lesnictví je plně v odpovědnosti ČS a pro využití všech jeho společenských přínosů musí odrážet místní podmínky a potřeby.

Pokud jde o strategii Od zemědělce ke spotřebiteli, ČR dlouhodobě prosazuje boj s klimatickou změnou a ochranu životního prostředí včetně ochrany biodiverzity jako jednu ze svých priorit. Je ale opět potřeba připomenout nutnost nastavení realistických cílů založených na analýzách. Není možné, aby zavedené strategie měly negativní dopady na zemědělský sektor celé EU, a zejména pak na české zemědělství, kde může hrozit snížení produkce a nárůst cen potravin. Dopady by tak pocítili nejen producenti, ale rovněž evropští spotřebitelé.

Česká republika také na jednání podpořila Slovensko v tématu společného přístupu při řešení výskytu medvěda hnědého a vlka euroasijského. Problematika velkých šelem a nastavení vhodné metodiky pro řízení populací představuje cestu jak pro ochranu těchto druhů, tak pro snížení případných negativních dopadů na hospodaření ve venkovských oblastech.

Na okraj jednání byla diskutována příprava ministerské konference členu Světové obchodní organizace v oblasti zemědělství. ČR doufá, že úspěšné zasedání posílí význam této organizace jako garanta pravidel mezinárodního obchodu.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: Mze ČR

Link: Česko na Radě EU v Bruselu: Sektor produkce vepřového masa má problémy, výkupní ceny jsou v ČR nejnižší od vstupu do Evropské unie (eAGRI)

16 November 2021

Pandemie Covid-19 bezpochyby změnila způsob, jakým Američané nakupují potraviny. Od důrazu na „zdravé“ potraviny, až po oživení prodejů mražených polotovarů a hotových jídel.

Asi největší změnou je prudký nárůst nákupu potravin v e-shopech. Trend podpořila i nedávná statistika Food Marketing Institute:

  • 62 % nakupujících si alespoň občas objednává potraviny online, což je nárůst z pouhých 34 % v únoru 2020;

  • Alespoň jednou týdně si objednává potraviny online 29 % zákazníků, zatímco v únoru 2020 to bylo 21 %;

  • Online nákupy potravin se zvýšily u všech věkových skupin: 78 % příslušníků generace Z, 88 % mileniálů a 36 % dospělé populace.

Řada spotřebitelů, kteří před pandemií o nákupu potravin online neuvažovali, byli nuceni se s tímto procesem rychle seznámit. A po zjištění, že jde o jednoduchý a pohodlný způsob, budou mnozí alespoň příležitostně v této praxi pokračovat.

Tomuto trendu by tak měli přizpůsobit své marketingové nástroje i výrobci, distributoři a exportéři potravin. Jako vhodná se jeví kreativní a inovativní řešení, jak zaujmout právě spotřebitele, kteří nakupují online. K zamyšlení se nabízí následující přístupy.

Kreativní ochutnávky – nové produkty se často v kamenných obchodech propagují formou řízených ochutnávek. Pandemie tyto možnosti zásadním způsobem omezila. Pokud je k tomu výrobek vhodný, je možné vytvořit balíčky se vzorky, které spojí dohromady několik doplňkových produktů a vytvoří tak kompletní řešení pro spotřebu či přípravu jídel. Takové balíčky lze pak distribuovat jako doplněk dovezeného zboží či nákupu připraveného k vyzvednutí. Obdobným způsobem přistoupili k prezentaci vzorků například čeští exportéři surovin v oblasti pivovarnictví s následným online webinářem a tento přístup se ukázal jako úspěšný.

Spolupráce s online distributory hotových jídel – nárůst oblíbenosti těchto služeb představuje další příležitost, jak pravděpodobným spotřebitelům představit nabídku nové značky tím způsobem, že se do zásilek zahrnou vzorky či kupóny. Vzhledem k široké nabídce lze produkty směřovat pouze na typy jídel z obdobné skupiny, jako je vzorek.

Digitální marketing – zvýšení důrazu na prezentaci přes sociální sítě či mediální oslovení speciálně segmentovaného publika. Pro tento přístup bude asi nezbytné využít i analýz právě ze sociálních sítí za účelem lepšího porozumění současným trendům a zaměření se na nástroje, které mají vyšší pravděpodobnost pozitivního dopadu. Nástroje je pak nutné upravovat v reálném čase a přizpůsobovat i zpětným reakcím po uskutečněných nákupech.

Budování digitálních regálů – v kamenném obchodě zákazníci často narazí na nové a zajímavé produkty v konkrétních uličkách. Napodobení tohoto přístupu pomocí digitálních regálů na stránkách elektronického obchodu (e-shopu) umožňuje zákazníkovi podobné zkoumání a objevování. Dle dostupných informací mohou tyto digitální regály zvýšit prodej až skoro o dvojnásobek.

Exportéři potravin z ČR často využívají pro distribuci v USA služeb svých místních partnerů. Pro případnou diskusi s nimi o dalším nastavení marketingových nástrojů bude třeba zjistit, co pro daný produkt v online sféře funguje a co ne. To bude pravděpodobně vyžadovat určitý čas a často i přístup pokus – omyl. V případě zájmu je zemědělský diplomat v USA připraven poskytnout potřebnou asistenci.

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
mob: +1 202 507-3859, mob ČR: +420 601 558 079, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/jak-narust-e-commerce-ovlivnuje.html

16 November 2021

Dovolujeme si Vás jménem České a Slovenské asociace pro speciální potraviny pozvat na workshop určený pro výrobce a distributory potravin a doplňků stravy, který proběhne dne 1. 12. 2021 v hotelu Olšanka.

Kdy: 1. 12. 2021, 10,00 až 16,30 hod.

Kde: v přednáškovém sále hotelu Olšanka, Táboritská 23/1000, 130 00 Praha 3

 

Informace k účastnickému poplatku a program naleznete zde.

15 November 2021
Rozhovor s prezidentkou Potravinářská komora České republiky Danou Večeřovou o zvyšujících se nákladech a s tím souvisejícím zdražování potravin.
Pohonné hmoty, obalové materiály, energie, nedostatek pracovní síly a další vstupy vylétly na svá dlouhodobá maxima a výrobci potravin musí ceny svých výrobků zvyšovat.
Český rozhlas, Vysočina, 15.11.2021 v čase 8:24 hodin.
15 November 2021

Rejstřík je přístupný na webových stránkách Evropské komise.

Na základě článku 20 nařízení (ES) č. 1924/2006 Komise vytváří a pravidelně aktualizuje Rejstřík EU pro výživová a zdravotní tvrzení při označování potravin (dále jen rejstřík). Tento rejstřík slouží pouze k informativním účelům. 

Rejstřík EU zobrazuje

Komise v případě potřeby aktualizuje Rejstřík EU, konkrétně po přijetí Rozhodnutí EU o žádostech o schválení tvrzení nebo o změnách podmínek použití a omezení.

Rejstřík EU pro zdravotní tvrzení - odkaz ZDE

Tvrzení, která nejsou v Rejstříku EU 

V Rejstříku EU se neobjevuje řada předložených zdravotních tvrzení:

Zdroj: EU Register of nutrition and health claims made on foods (v.3.6) (europa.eu)
          Evropská Komise

 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: Internetový portál bezpečnosti potravin - Rejstřík EU pro výživová a zdravotní tvrzení při označování potravin (bezpecnostpotravin.cz)