01 February 2022

Společná zpráva ECDC a regionální kanceláře WHO pro Evropu.

Antimikrobiální rezistence (AMR) začíná být v evropském regionu, tak jak již bylo v minulosti několikrát avizováno, hlavním problémem v oblasti veřejného zdraví. Odhady jen v Evropské unii/Evropském hospodářském prostoru (EU/EHP) ukazují, že každý rok je více než 670 000 infekcí způsobeno bakteriemi rezistentními vůči antibiotikům a přibližně 33 000 lidí v jejich přímém důsledku zemře.

Publikovaná zpráva je první z řady zpráv, které společně vydávají Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a regionální kancelář WHO pro Evropu a které zahrnují údaje o AMR z invazivních izolátů v Evropě. Zpráva ukazuje, že AMR je v evropském regionu rozšířená, ačkoli situace v oblasti AMR se značně liší v závislosti na bakteriálním druhu, skupině antimikrobiálních látek a zeměpisné oblasti. Obecně byl pozorován gradient od severu k jihu a od západu k východu, s vyšším procentem AMR v jižních a východních částech Evropy. Celkově jsou to v Evropském hospodářském prostoru procenta AMR u sledovaných kombinací bakteriálních druhů a antimikrobiálních skupin nadále vysoká, přičemž rezistence ke karbapenemům u Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae a rezistence k vankomycinu u Enterococcus faecium vykazují v letech 2016-2020 významný nárůst. Znepokojující je vysoké procento rezistence vůči cefalosporinům třetí generace a karbapenemům u K. pneumoniae a vysoké procento karbapenem-rezistentních druhů Acinetobacter a Pseudomonas aeruginosa v několika zemích evropského regionu. Účinné řešení AMR v evropském regionu WHO vyžaduje větší úsilí a investice.

DOKUMENT: Antimicrobial resistance surveillance in Europe 2022 - 2020 data


Antimikrobiální rezistence ohrožuje lidské životy a živobytí na celém světě, přestože se již více než pět let pracuje na globálních akčních iniciativách AMR a před více než deseti lety byl zahájen globální plán Evropského strategického akčního plánu pro antibiotickou rezistenci. V rámci těchto plánů bylo  přijato mnoho cílů a úkolů. I přesto stále vyžadují naši naléhavou pozornost a plnění jejich závazků. V současnosti je to částečně způsobeno rušivými dopady pandemie COVID19 na zdravotnické systémy a služby v evropském regionu. Zvyšování úsilí v boji proti AMR je stále celo-regionální prioritou a nedílnou součástí Evropského pracovního programu WHO (2020-2025).

V posledních letech ECDC spolupracovalo s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) na vypracování společných mezi-agenturních zpráv o integrované analýze spotřeby antimikrobiálních látek a výskytu AMR v bakteriích ze zemí EU.

Agentury sledovaly výskyt bakterií u lidí a zvířat určených k produkci potravin v Evropském hospodářském prostoru, a to z pohledu iniciativy "Jedno zdraví" tak, aby byla zajištěna celistvost získávaných dat a následně i jejich uplatnění jak v léčbě lidí, tak u zvířat určených k produkci potravin.  ECDC se rovněž zabývalo  zavedením genomického dohledu u multirezistentních bakterií významných pro veřejné zdraví pomocí sledování genů antimikrobiální rezistence.

První fáze dohledu se týkala enterobakterií produkujících karbapenemázy. A konečně, od roku 2008 koordinuje ECDC tzv. iniciativu Evropský den antibiotické osvěty, který se slaví každoročně 18. listopadu za účelem zvýšení povědomí o problematice uvážlivého používání antibiotik a významu prevence a AMR obecně.

Všichni - včetně tvůrců politik, zdravotnických pracovníků, pacientů a vládních i nevládních organizací – kteří se mohou zapojit do organizace - musí hrát roli při řešení hrozby AMR pro veřejné zdraví. Všichni musíme pokračovat v práci společně jako partneři a zúčastněné strany. Informace v této zprávě poskytují základ pro plánování opatření na všech úrovních společnosti, aby bylo možné reagovat na tuto výzvu. Potřebujeme silnou politickou iniciativu, která se nebojí a stojí si za svým, iniciativy k prevenci šíření infekčních onemocnění. Potřebujeme zavádění programů antimikrobiálního hospodaření a větší podporu pro rozvoj prevence a dostupnost nových antimikrobiálních látek. Tak aby o této dostupnosti nerozhodovalo finanční zabezpečení, ale jen a pouze dostupnost účinných léčivých látek.  Na úrovni jednotlivců se všichni můžeme podílet na zachování účinnosti antibiotik tím, že je budeme používat obezřetně a při léčbě budeme dodržovat obecná doporučení. Přístupem „jedno zdraví“, tj. společným řešením problematiky, jen tak můžeme zvítězit.


Zdroj: ECDC

Vydáno: 1. února 2022

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/sledovani-antimikrobialni-rezistence-v-evrope-2022-data-za-rok-2020.aspx

01 February 2022

Blíží se konání veletrhu Vinexpo New York 2022. Na počátku března se na něm představí i 7 vinařství z ČR. Jejich účast koordinuje zemědělský diplomat Petr Ježek. V této souvislosti je tak vhodné zmínit stav v oblasti výroby a prodejů vín v USA a výhled do nejbližšího období.

K tomuto tématu v tomto týdnu vyšla i zpráva Silicon Valley Bank, která se stavem vinařství zabývá přes 20 let (ke stažení zde; pdf, 3,73 MB).

Závěry zprávy naznačují, že exportéři vín z ČR mají asi největší šanci na úspěch u prémiových vín. Konkurence u běžných stolních vín, ať už cenou či množstvím, ze strany kalifornských, francouzských nebo španělských vín je obrovská. Segment prémiových vín také během covidu vyrostl o 21 %. Ukazuje se, že velká část spotřebitelů pije sice méně vína co do objemu, ale vybírá si kvalitnější druhy.

Na druhou stranu, slabou stránkou prémiových vín v USA je jejich cena. Například restaurace a bary byly po léta baštou pro zkoušení nových vín spotřebiteli. Vzhledem k mnoha faktorům (složitý systém distribuce, pozůstatky prohibice, enormní cenové přirážky) ale výsledné ceny na vinných lístcích snížily objem prodaného vína v tzv. on-premise obchodu. Některé podniky si účtují až 30 - 35 USD za sklenku prémiového vína, zatímco spotřebitel si může jako alternativu dát např. nový druh koktejlu za 15 až 20 USD nebo speciální pivo za cca 12 USD.

Zajímavý, ale nepřekvapivý je fakt, že věrnost ke konzumaci vína se přisuzuje spíše starší generaci. V generaci 65+ by na společenskou akci přinesla láhev vína polovina respondentů nedávného průzkumu The Harris Poll (následuje pivo s 18 %). Kdežto v generaci 35 – 64 je to pouze 29 % a víno je tak vyrovnáno s pivem. Ve věkové skupině 21 – 34 je víno až na 4. místě po pivu, lihovinách a hard seltzeru.

Pro prémiová vína ale zůstává výhled do roku 2022 příznivý. Co do prodejů se očekává dvojciferný růst, i když s nižším tempem. Tento růst by měl být podpořen znovuotevřením nebo vyšší návštěvností restaurací a barů, pokračováním silného trendu nákupu po internetu a také vyšší osobní návštěvností vinařství po celých Spojených státech.

Pokračování oficiální účasti moravských vinařů na veletrhu Vinexpo 2022 tak má dobrý potenciál rozšířit prodeje prémiového vína z ČR na americkém trhu.

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
mob.: +1 202 507-3859, mob. ČR: +420 601 558 079, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

01 February 2022

Roční objem exportu bio produktů z Kazachstánu se v roce 2021 zvýšil trojnásobně a činil cca 30 mil. €.

Došlo k rozšíření zemí, kam byla kazachstánská bio produkce vyvážena. Tradičně se vyváží do Belgie, Německa, Švédska, Velká Británie, Litvy či do ČR. Nově teď i na Ukrajinu. Do těchto zemí bylo exportováno 29 tis. tun pšenice, 12 tis. tun lnu, 10 tis. tun sójových bobů a 328 tun bio prosa.

Další zajímavosti z oblasti zemědělství a potravinářství

Zemědělský vozový park v Kazachstánu

Dne 27. ledna 2022 oznámilo Ministerstvo průmyslu a rozvoje infrastruktury, že v r. 2021 bylo v Kazachstánu přijato k likvidaci 2 480 traktorů a 900 kombajnů.

Zemědělský vozový park v Kazachstánu dnes čítá 141 000 traktorů a 36 000 kombajnů.

Dle statistiky v loňském roce zemědělci nakoupili 5714 traktorů a 1432 kombajnů, přitom 11 % z toho činil dovoz a 89 % činila tuzemská výroba.

Průměrná míra opotřebení vozů je 80 % - jedná se o vozy starší 10 let.

S ohledem na tuto skutečnost byl zaveden voucherový program, který umožňuje zemědělcům obdržet „poukázku“ za odevzdanou techniku, které mohou uplatnit při nákupu nových vozů tuzemské výroby. To se však nevztahuje na stroje a vozy pro zpracování rostlinné výroby.

Snaha kazachstánské vlády zvýšit počet zpracovatelských subjektů 

V Kazachstánu v roce 2021 vzniklo 29 zemědělských zpracovatelských subjektů.

Do provozu bylo uvedeno 6 masokombinátů o celkové kapacitě 34 tis. tun, zprovozněno 10 mlékáren na zpracování mléka s kapacitou 96 tis. tun., 3 podniky na zpracování olejnin s kapacitou 530 tis. tun, 1 výroba na hloubkové zpracování pšenice na 200 tis. tun, 3 podniky na výrobu těstovin a obilovin o celkové kapacitě 23,5 tis. tun.

V současné době se uvažuje o dalších asi 100 projektech v oblasti zpracování, jejichž zprovoznění by mělo zajistit Kazachům potravinovou soběstačnost a pomohlo zdvojnásobit export zpracovaných zemědělských do zahraničí. 

V současnosti nejsou v Kazachstánu podniky/provozy plně vytíženy, např. mlékárenské podniky jsou vytíženy ze 77 %, maso zpracující podniky - 55 %, podniky zpracující ryby - 45 %, u podniků zpracovávající tuky a oleje - 39 %, obilnářské podniky - 40 %, cukrovary - 59 %.

Nedostatečné využití kapacit podle MZe ukazuje na problémy se zásobováním podniků surovinami a/nebo problémy s odbytem. Zejména podniky se často potýkají s nedostatkem surovin vysoké kvality a také s nedostatkem provozního kapitálu na nákup surovin.

Za účelem rozvoje zemědělského zpracovatelského průmyslu hodlá Ministerstvo zemědělství Kazachstánu pokračovat v opatřeních z Národního projektu rozvoje 2021–2025. Mezi opatření patří: investiční dotace, poskytování úvěru zemědělským subjektům, poskytování dotací na nákup surovin zpracovatelským podnikům a další dotace na jednotlivé sektory.

Artyom Lukasov
zahraniční spolupracovník Ministerstva zemědělství
Tel: +7 701 515 0541, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

01 February 2022

Brusel (20. ledna 2021) – Studie Univerzity ve Wageningenu (NL), která posuzuje dopady cílů Zelené dohody pro Evropu pro udržitelnou produkci plodin do roku 2030 ukázala, že zavedení inovací v zemědělství je nezbytné pro zmírnění negativních dopadů strategie „Z farmy na vidličku“, a proto je nutné zajistit zemědělcům k těmto technologiím přístup.

Univerzita ve Wageningenu dnes zveřejnila svou úplnou zprávu o posouzení dopadu cílů Zelené dohody Evropské komise pro udržitelnou produkci plodin do roku 2030, včetně konkrétních údajů o plodinách v klíčových zemích EU z hlediska zemědělské produkce (ke stažení zde).

Závěry studie ukazují, že ke snížení a překonání negativních dopadů cílů strategie Z farmy na vidličku a Biodiverzita 2030 musí mít zemědělci lepší přístup k nejnovějším zemědělským technologiím. Zemědělci v EU potřebují sadu nástrojů pro řešení udržitelné ochrany rostlin i životního prostředí a také svého živobytí. CropLife plně podporuje klíčové doporučení studie, aby byly podporovány inovace a vytvořeny cesty, které umožní zemědělcům z EU zrychlený přístup k inovativním nástrojům, jako jsou digitální a přesné technologie, inovativní pesticidy a biopesticidy a také nové techniky šlechtění. To zmírní nezamýšlené negativní účinky strategie Z farmy na vidličku.

Generální ředitel CropLife Europe Olivier de Matos řekl: „Zemědělský sektor si uvědomuje naléhavost řešení klimatické krize a urychlení udržitelnosti ve výrobě potravin. Náš průmysl má za sebou dlouhou historii změn a inovací – je plně ochoten a schopen být součástí řešení v této nezbytné transformaci. Klíčové závěry studie provedené Universitou ve Wageningenu se soustředí na výzvy, kterým budou zemědělci v EU čelit ve světle současných návrhů Evropské komise. 

„Potřebujeme regulační rámec, který podporuje inovace v zemědělství, aby zemědělci z EU mohli plnit cíle zelené a digitální transformace v Evropě. Doufáme, že s ohledem na navrhované cíle do roku 2030 Evropská komise uzná nutnost vytvořit efektivnější schvalovací procesy pro nová řešení, která mají být uvedena na trh, a také poskytne lepší finanční podporu a pobídky pro zemědělce, aby umožnili jejich přístup k nástrojům na ochranu rostlin udržitelnými způsoby.“

Celé znění studie Wageningen University & Research si můžete stáhnout na tomto odkazu.

Autor: Crop Life Česká republika

Zdroj:https://croplifeczech.com/wageningen-studie/

Vydáno: 20. ledna 2022

 

31 January 2022

Tisková zpráva ZUČM, 24. 1. 2022

Podpořte české pěstitele zeleniny tím, že budete kupovat českou zeleninu. Pomůžete nejen jim, životnímu prostředí a české krajině, ale především svému zdraví. Česká zelenina je dobrou volbou pro zdraví, pro všechny, kteří dávají přednost lokálnímu původu potravin. Věrní zákazníci pomůžou českému zelinářství nejvíc.

Naše zeměpisná poloha sice nefandí celoročnímu pěstování zeleniny, ale přesto můžeme i v lednu konzumovat zeleninu šetrně skladovanou i opravdu čerstvou z českých a moravských skleníků. Přestože je leden a venku panuje zima, neměl by být pro milovníky lokální zeleniny problém si ve farmářských prodejnách i v obchodní síti vybrat právě zeleninu českého původu. 

„I nyní je ve skladech českých pěstitelů dost zeleniny, která v našich kuchyních tvoří páteř lokálního a zdravého stravování: cibule, hlávkové zelí, mrkev, petržel, celer, červená řepa, pekingské zelí a další, které jsou téměř k nerozeznání od těch čerstvě sklizených. Pro milovníky „echt“ čerstvé zeleniny je i v zimě v nabídce plodová zelenina z českých a moravských krytých ploch. Hlavně rajčátka různých tvarů a chutí a okurky,“ dodává Alice Kouřilová, vedoucí kanceláře ZUČM. 

Na výběr má český zákazník také zpracovanou zelenina. Kysané zelí, ale i další zeleninové druhy – „pickles“, které prošlo procesem mléčného kvašení, které mu dodalo přidanou hodnotu ve formě vitamínů, minerálů a specifické chuti. V obchodní síti je k dostání kysané zelí od prověřených českých výrobců, stačí si vybrat, zda budeme věrni známé lokální chuti, nebo ochutnáme kysané zelí od některého jiného českého zpracovatele – nebo zda si kysanou zeleninu nakoupíme přímo na farmě. V neposlední řadě si můžeme pochutnat také na nakládané zelenině v různých variacích, okurky, čalamády, zelí s různými přísadami a další. 

V současné době jistě všichni zaregistrovali snahu českých zemědělců o férovou komunikaci s vládou nad podmínkami budoucího programového období Společné zemědělské politiky EU. To je pro naše zelináře důležité, nicméně opravdu nejzásadnější pro každého zelináře je samozřejmě poptávka po jeho zelenině.  Podpořte tedy naše české zelináře, tím, že dáte české zelenině přednost při nákupu ve svém obchodě nebo se za ním přímo vydejte. Pomoci Vám může i mapa pěstitelů na webu ZUČM, kde lze najít i zpracovatele, farmářské obchody a další zajímavé příležitosti které vedou k české zelenině.

Autor: Zelinářské unie Čech a Moravy

Vydáno: 24. ledna 2022

Zdroj: https://zucm.cz/clanek/zdrava-ceska-lokalni-i-v-zime-129

 

31 January 2022

Vážená paní, vážený pane,

ráda bych Vás osobně pozvala na tiskovou konferenci Potravinářské komory České republiky, která se bude konat ve středu 16.2.2022 od 10.00 hodin v Galerii Černá labuť, 8. patro v Praze 1, Na Poříčí 1067.

Na tiskové konferenci představíme publikaci Potravinářské komory České republiky, Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými, která shrnuje význam mléka a mléčných výrobků v naší výživě a upozorňuje na rozdíly ve výživě vyplývající z úplné záměny těchto výrobků za výrobky rostlinné. Publikace dále pojednává o označování rostlinných výrobků a věnuje se rovněž dopadu produkce na životní prostředí. Navazuje diskuse s odborníky, kde se budeme věnovat rizikům spojeným s vegetariánstvím, výživě dětí, poruchám příjmu potravy aj.

Vystoupí:

doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., přednosta interní kliniky 3. LFUK (Lékařské fakulty Univerzity Karlovy) a FTN (Fakultní Thomayerovy nemocnice) Praha

Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského, z.s. (nebo jen Českomoravský svaz.)

doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc., Ústav mléka, tuků a kosmetiky, VŠCHT Praha

 

Občerstvení a publikace zajištěny.

Prosím o potvrzení účasti na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Předem mnohokrát děkuji a těším se na viděnou.

Mgr. Helenu Kavanovou

tel.: +420 737 287 024

 

Pozvánka zde.

31 January 2022

Komise dne 18/01/2022 zahájila zpětnou vazbu k politickému rámci pro biologicky rozložitelné a kompostovatelné plasty. Iniciativa cílí na určení role rozložitelných plastů pro dosažení nulových emisí a funkční oběhové ekonomiky v rámci Evropské strategie pro plasty, Evropské zelené dohody a Akčního plánu pro oběhovou ekonomiku. Konzultace je otevřena do 15/03/2022, k dispozici zde.

Komise dne 20/01/2022 zahájila zpětnou vazbu k revizi nařízení REACH (nařízení k chemickým látkám) pro dosažení životního prostředí bez toxinů. Účelem iniciativy je plnit cíl Evropské zelené dohody, tedy snížit znečištění životního prostředí toxickými látkami na nulu. Konzultace je otevřena do 15/04/2022, k dispozici zde.

Zdroj: Evropská komise

31 January 2022

New York 29. ledna (ČTK) - Klimatická změna v příštích letech pravděpodobně výrazně ztíží pěstování kávy arabica. Vyplývá to z nové studie publikované v odborném časopise Plos One, o které informoval server CNN. Výzkum upozorňuje, že pěstování kávy komplikují převážně vyšší teploty a s nimi spojené problémy. Důsledkem mohou být vyšší ceny kávy nebo pěstování jiných odrůd této plodiny.

Studie zkoumala, jak se změní podmínky pro pěstování kávy do roku 2050 na základě prognóz vyplývajících z několika globálních klimatických modelů. Výsledky ukazují, že kávovníky budou do roku 2050 "drasticky" méně vhodné pro pěstování v současných oblastech produkce kávy v důsledku dopadů změny klimatu.

Kávovník arabský (Coffea arabica), jehož zrna používá například řetězec Starbucks a další velcí prodejci kávy, je již dnes náročnou plodinou. Vyžaduje specifické podmínky, aby se jí dařilo.

Podle studie vědců z Curyšské univerzity ve Švýcarsku jsou v současnosti nejvhodnějšími oblastmi pro pěstování kávy Střední a Jižní Amerika, zejména Brazílie, dále střední a západní Afrika a některé části jižní a jihovýchodní Asie. Zpráva uvádí, že v příštích 28 letech budou tyto oblasti kvůli předpokládaným dopadům změn klimatu mnohem méně vhodné pro pěstování této plodiny.

"Všechny zkoumané země, které jsou hlavními producenty kávy (Brazílie, Vietnam, Indonésie, Kolumbie), jsou vážně postižené změnou klimatu, přičemž do roku 2050 dojde k výraznému úbytku vhodných oblastí a přibývání nevhodných oblastí," uvádí se ve výzkumu.

Studie se zabývala také tím, jak změna klimatu ovlivní podmínky pro pěstování kešu ořechů a avokád. Podle vědců by rostoucí teploty mohly v některých oblastech vytvořit nové životaschopné prostředí pro pěstování těchto plodin. Káva se však "ukázala být nejzranitelnější, přičemž negativní dopady klimatu převažují ve všech hlavních produkčních oblastech", uvádí studie.

Autoři dospěli k závěru, že u všech tří plodin "bude ve většině hlavních pěstitelských regionů nutné přizpůsobit se změně klimatu". To by mohlo zahrnovat šlechtění odrůd, které jsou lépe přizpůsobeny novým podmínkám. V případě kávy to může znamenat i přechod na kávovníky statné (Coffea robusta), které jsou odolnější, ale jejich zrna jsou obecně považována za méně kvalitní než zrna arabica.

"V nejhorším případě by to také mohlo znamenat, že zemědělci budou muset přejít na jinou plodinu," řekl hlavní autor studie Roman Grüter. Podle vědce je nicméně "těžké říci, v jakém okamžiku a kde k tomu dojde".

Některé společnosti se již na měnící se podmínky připravují. Například Starbucks distribuuje farmářům odrůdy kávy odolné vůči změně klimatu. Ceny kávy již v důsledku nepříznivého počasí prudce vzrostly.

ban jrm

Zdroj: ČTK

Vydáno: 29. ledna 2022

31 January 2022

Řím 30. ledna (ČTK) - Itálie bude znovu žádat o to, aby se kultura pití espressa dostala na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Typicky italský zvyk, kdy si lidé často v rychlosti u baru vypijí malý šálek tradičně připravené kávy, je podle ministerstva zemědělství "autentickým rituálem" a "nedílnou součástí národní identity". Vláda doufá, že tentokrát bude snaha úspěšná, protože se podařilo zahladit spor mezi žadateli, kvůli němuž první pokus o zápis zkrachoval.

"Šálek espressa je pro všechny Italy společenským a kulturním rituálem, který se odráží i v literatuře a fascinuje celou zemi od Neapole přes Řím a Milán až po Benátky a Terst," řekl náměstek ministerstva zemědělství Gian Marco Centinaio, když kandidaturu oznamoval. "Je to nedílná součást národní identity a vyjádření našich společenských vztahů, díky němuž nás zná celý svět," dodal.

Kulturní zvyky spojené s gastronomií, výrobou potravin a konzumací jídla a nápojů jsou častým typem zápisu na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Například Turecko uspělo se zápisem tamní kávové kultury, Itálie má na seznamu například výrobu tradiční neapolské pizzy nebo sběr lanýžů.

Itálie se rozhodla o uznání kultury espressa žádat již dříve, u komise UNESCO ale loni neuspěla kvůli administrativním nesrovnalostem. Žádost totiž nezávisle na sobě podaly dvě organizace - region Kampánie a Svaz na ochranu tradičního italského espressa, které se nedokázaly shodnout na společném postupu. Spor se už ale podařilo odstranit.

"Tato kandidatura je ještě mnohem důležitější v tuto konkrétní historickou chvíli, kdy pandemie poznamenala společenské kontakty, přičemž v Itálii je často jejich kulisou bar, kde si lidé objednají kvalitní espresso," řekl Centinaio.

Svaz na ochranu tradičního italského espressa dbá na přísné předpisy ohledně toho, jak se má kvalitní káva připravovat, jak má vypadat a chutnat. Regule jdou do velkých podrobností a stanovují například, jakou barvu má mít pěna na espressu a že musí vydržet nejméně 120 vteřin.

Káva je ale i důležitým hospodářským artiklem, na trhu s espressem se ročně protočí asi čtyři biliony eur (98 bilionů korun). Italská kávová kultura je nicméně spojená i s velmi nízkou cenou kávy - šálek typicky stojí jedno euro (25 korun) a každé zdražení vyvolá v zemi velký rozruch. Někteří si ale myslí, že tlak na nízkou cenu způsobuje, že italské espresso má v průměru stále nižší kvalitu.

"Italské espresso, jak ho všichni známe, není moc dobré, i když ho máme rádi," napsala Nunzia Clementeová na gastronomické blogu Dissapore už v roce 2019, kdy Itálie rozhodovala o první žádosti o zápis na seznam UNESCO.

lep jrm

Zdroj: ČTK

Vydáno: 30. ledna 2022

30 January 2022

Podle prezidenta Skotské asociace velkoobchodníků s masem Alan McNaughton bylo největším problémem v roce 2021 udržení dostatečného počtu pracovníků k udržení provozu. Podle něj bude podobná situace přetrvávat i v roce 2022 a může způsobit velké zvýšení nákladů a cen. McNaughton vyjádřil skepsi vůči znovuzavedení krátkodobých pracovních víz britskou vládou s tím, že byly náplastí, která situaci nezlepšila v loňském roce a nebude to tak ani v roce letošním.

Zdroj

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  – komunikace v angličtině

Zdroj: MZe ČR

30 January 2022

Poté, co bylo v loňském roce zabaveno několik zásilek amfetaminových tablet captagon, ukrytých v zásilkách granátových jablek a citrusů směřujících do Saúdské Arábie, byl dovoz veškeré libanonské zemědělské produkce do Saúdské Arábie zastaven.  Kvůli tomuto rozhodnutí se libanonský export významně propadl. V roce 2021 dosáhla sklizeň citrusů v Libanonu cca 302 tisíc tun, z čehož každoročně minimálně 30% produkce směřovalo do Saúdské Arábie. Z konce minulého roku zůstalo v Libanonu minimálně 100 tisíc tun nespotřebovaných citrusů. Farmáři ani obchody s potravinami nemají v současné době ponětí, jak s tak velkým přebytkem naloží. I přes maximální zvýšení snahy prodat, kdy jsou dnes citrusy v Bejrútu nabízeny téměř na každém rohu za naprosto minimální ceny, se nedaří nadbytečné citrusy prodávat v takovém tempu a množství, aby ovoce neutrpělo na kvalitě. Maloobchodní ceny pomerančů se v lednu 2022 pohybují v přepočtu 5 Kč za kilogram.

Jako logické řešení by se mohlo jevit zpracování přebytků na pomerančové šťávy a džusy. To by však nesměla být v Libanonu energetická krize, kdy se každý výrobce potýká s nedostatkem elektrické energie. Stát zásobuje trh elektrickou energií pouze 2 hodiny denně, veškerá další kapacita pochází z malých soukromých diesel generátorů, jejichž provoz je neúměrně nákladný a výsledná prodejní cena energie je velmi vysoká. To se vše promítá do finální ceny šťáv a džusů, které jsou, při započtení nákladů na energie, cenově nekonkurenční oproti dovozům, zejména z Turecka. Produkci ovocných šťáv v Libanonu lze rozdělit na dva základní typy výrobků, tj. čerstvé pasterizované šťávy bez přidávání sladidel a šťávy vyráběné z koncentrátů. Koncentráty jsou dováženy zejména z Asie a Latinské Ameriky, zejména z Brazílie, která je dnes považována za největšího pěstitele a zpracovatele citrusů, zejména pomerančů.

 

LIBANON

Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu,

Mob.: 00961 70 258 310, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

29 January 2022
  • AGRI FAIR NOVI SAD 2022 - SPUŠTĚNO PŘIHLÁŠOVÁNÍ FIREM NA NÁRODNÍ STÁNEK ČR
  • MOŽNOST PREZENTACE NA VELETRHU FOODEX JAPAN 2022
  • Pozvánka na Den se zemědělskou diplomatkou v Japonsku Irenou Leopoldovou – 9. února 2022
  • Možnost prezentace firem Smart Agri na akci MZe v rámci EXPO 2020v Dubaji – 18. února 2022
  • Save the date 2 webináře se zahraničními spolupracovníky MZe na téma „Mezinárodní doprava a logistika“ ve dnech 23.-24. února 2022 vždy 13.-15.hod.
29 January 2022

Blíží se konání veletrhu Vinexpo New York 2022. Na počátku března se na něm představí i 7 vinařství z ČR. Jejich účast koordinuje zemědělský diplomat Petr Ježek.

V této souvislosti je tak vhodné zmínit stav v oblasti výroby a prodejů vín v USA a výhled do nejbližšího období. K tomuto tématu v tomto týdnu vyšla i zpráva Silicon Valley Bank, která se stavem vinařství zabývá přes 20 let (ke stažení zde).

 
   


Závěry zprávy naznačují, že exportéři vín z ČR mají asi největší šanci na úspěch u prémiových vín. Konkurence u běžných stolních vín, ať už cenou či množstvím, ze strany kalifornských, francouzských nebo španělských vín je obrovská. Segment prémiových vín také během covidu vyrostl o 21 %. Ukazuje se, že velká část spotřebitelů pije sice méně vína co do objemu, ale vybírá si kvalitnější druhy.

Na druhou stranu, slabou stránkou prémiových vín v USA je jejich cena. Například restaurace a bary byly po léta baštou pro zkoušení nových vín spotřebiteli. Vzhledem k mnoha faktorům (složitý systém distribuce, pozůstatky prohibice, enormní cenové přirážky) ale výsledné ceny na vinných lístcích snížily objem prodaného vína v tzv. on-premise obchodu. Některé podniky si účtují až 30 - 35 USD za sklenku prémiového vína, zatímco spotřebitel si může jako alternativu dát např. nový druh koktejlu za 15 až 20 USD nebo speciální pivo za cca 12 USD.

Zajímavý, ale nepřekvapivý je fakt, že věrnost ke konzumaci vína se přisuzuje spíše starší generaci. V generaci 65+ by na společenskou akci přinesla láhev vína polovina respondentů nedávného průzkumu The Harris Poll (následuje pivo s 18 %). Kdežto v generaci 35 – 64 je to pouze 29 % a víno je tak vyrovnáno s pivem. Ve věkové skupině 21 – 34 je víno až na 4. místě po pivu, lihovinách a hard seltzeru.

Pro prémiová vína ale zůstává výhled do roku 2022 příznivý. Co do prodejů se očekává dvojciferný růst, i když s nižším tempem. Tento růst by měl být podpořen znovuotevřením nebo vyšší návštěvností restaurací a barů, pokračováním silného trendu nákupu po internetu a také vyšší osobní návštěvností vinařství po celých Spojených státech.

Pokračování oficiální účasti moravských vinařů na veletrhu Vinexpo 2022 tak má dobrý potenciál rozšířit prodeje prémiového vína z ČR na americkém trhu.

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

29 January 2022

Každodenní zdražování, kterému jsou vystaveni občané Bosny a Hercegoviny dopadá i na malé soukromé chovatele mléčného skotu. Ceny krmiva pro skot rostou i trojnásobně a jen cena kukuřice pro setí vzrostla oproti loňskému roku z 28 EUR na 100 EUR za balení. Obdobný nárůst cen je patrný také u umělých hnojiv. Přitom výkupní ceny mléka zůstaly na cca. 25 euro centech za jeden litr. Instituce Bosny a Hercegoviny se snaží řešit situaci subvencemi, které ale zdaleka nepokrývají ztráty jednotlivých chovatelů. Drobní chovatelé, a těch je v Bosně a Hercegovině naprostá většina, proto stále častěji snižují stavy v chovech mléčného skotu, protože za stáváních podmínek jsou pro ně ztrátové. Jedno z možných řešení je snížení celkových nákladů na produkci mléka jeho intenzifikací, a to budováním velkých farem. Zde bude důležité, zda se bosenské úřady dohodnou na cílené podpoře těchto investic. Pak by to mohla být zajímavá příležitost pro české dodavatele technologií, ale také kvalitních jalovic a genetiky, protože bude zapotřebí obnovit chov, jež je nyní redukován. 

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.:+381  63 388931, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

29 January 2022

Nový čínský pětiletý plán pro rozvoj zemědělství obsahuje i pozoruhodnou zmínku o budoucnosti produkce potravin, neboť jedním z jeho cílů je podpora výzkumu v oblasti uměle vyrobeného masa a dalších zdrojů proteinů. Čínské pětileté plány určují budoucí směřování podpory výzkumu a investic, pro pozorovatele se tedy jedná o další významný signál, že se v tomto odvětví dá očekávat významný rozvoj. Čína stále musí vytvořit odpovídající legislativní rámec pro komerční využití uměle vyrobeného masa, ale soukromé firmy se již jeho vývoji usilovně věnují.

Od uměle vyrobeného masa si Čína slibuje pomoc s naplněním dvou hlavních cílů. S rostoucí spotřebou masa se stává více závislá na jeho dovozu a klesá její soběstačnost, čemuž hodlá zabránit. Růst domácí produkce masa však má také své meze, protože se díky omezené rozloze zemědělsky využitelné půdy musí Čína spoléhat i na dovoz surovin pro výrobu krmiv. Zároveň by laboratorně vyprodukované maso mohlo Číně pomoci naplnit své klimatické cíle, neboť poslední údaje FAO z roku 2014 ukazují, že čínská živočišná produkce představovala téměř 29 % jejích celkových zemědělských emisí.

ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu, Mob.: +420 702 176 276, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

28 January 2022

Praha 27. ledna 2022 – Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté Kanadské borůvky z rodinné Farmy Borůvka.

 

Celá tisková zpráva zde.

Zdroj: SZIF

Link: https://www.szif.cz/cs/CmDocument?rid=%2Fapa_anon%2Fcs%2Fzpravy%2Fzpravy_o_fondu%2Ftiskove_zpravy%2F1643273311676.pdf

28 January 2022

Tisková zpráva – Po řadě intenzivních diskusí se zástupci nevládních organizací a měsících příprav dnes Ministerstvo zemědělství (MZe) odeslalo Evropské komisi (EK) návrh Strategického plánu Společné zemědělské politiky (SZP) pro období 2023-2027. Komise má tři měsíce na připomínkování a stanovisko, podle kterého poté musí MZe dokument případně upravit. Na schválení má EK šest měsíců, které se ale prodlužují o dobu reakce ČR.

„Musíme včas nastavit klíčové parametry, a proto je nutné, aby zemědělci měli jasnou a spolehlivou informaci o nových podmínkách, které začnou platit už od 1. ledna příštího roku. Po celý leden jsme se zabývali změnami ve Strategickém plánu, které vycházejí z dřívějších připomínek nevládních organizací, ekologů, Ministerstva životního prostředí či Evropské komise. Trvám na tom, že námi předložený kompromis, který jsme do Bruselu odeslali, respektuje reálnou situaci v našem zemědělství a změní jej správným směrem. Tedy směrem k lepší péči o půdu a krajinu, ke zdravější vodě a zdravějším potravinám,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Hlavní změnou oproti předchozí verzi Strategického plánu je parametr redistributivní platby, která se navýší z původních 10 na 23 procent z celkové částky na přímé platby. Podpora bude poskytována všem podnikům bez ohledu na jejich velikost na prvních 150 hektarů. Důležitou zprávou pro české zemědělce je i schválená míra kofinancování Programu rozvoje venkova v nové SZP. Ta bude na úrovni 65 procent, což požadovaly téměř všechny zemědělské organizace. Podpora tak bude srovnatelná s dalšími státy EU a umožní českým zemědělcům zůstat na celoevropské úrovni konkurenceschopnými. V končícím programovém období bylo kofinancování 35 procent.

Zemědělci si mohou od tohoto týdne spočítat výši nově nastavených dotací na portálu Agronavigátor. Takzvaná Kalkulačka 3, kterou připravilo MZe a Ústav zemědělské ekonomiky a informací, je dostupná zdarma. Jen za čtvrtek 27. ledna si ji stáhlo 5300 zájemců. Slouží zemědělským podnikům jako nástroj pro předběžný výpočet vybraných provozních podpor vyplývajících z revize Strategického plánu 2023+. Do 1. února mají nevládní organizace, které MZe oslovilo, posílat připomínky či dotazy. Na jejich základě MZe připraví instruktážní video, které bude k dispozici opět na portálu Agronavigátor.

Ministerstvo zemědělství začalo na přípravě Strategického plánu pracovat od roku 2018, kdy byl zveřejněn návrh legislativního balíčku k budoucí podobě SZP. Výrazným zásahem do příprav bylo zveřejnění tzv. Evropské zelené dohody a na ni navazujících strategií Evropské komise pro biologickou rozmanitost a Od zemědělce ke spotřebiteli. EK poté zaslala všem členským státům tzv. specifická doporučení s povinností na ně reagovat a určit, jakým způsobem budou cíle realizovat a naplňovat.

Unijní legislativa, která byla po dlouhých a komplikovaných diskusích oficiálně zveřejněna teprve 6. prosince 2021, stanovila 1. leden 2022 jako pevný termín pro odeslání strategických plánů členských států do Bruselu. S ohledem na zpoždění ve vyjednávání unijní legislativy i potřebu projednat nezbytné prvky nastavení nové SZP v jednotlivých státech se tento termín nepodařilo dodržet kromě ČR dalším 8 členským zemím. Odeslání do konce měsíce ledna ale bylo nezbytné dodržet.

EK má nyní tři měsíce na připomínkování a formální stanovisko, dle kterého poté musí MZe dokument případně upravit. Komise má na schválení šest měsíců, ale doba, po kterou bude ČR vypořádávat připomínky EK a upravovat Strategický plán, se do těchto šesti měsíců nepočítá. Nové podmínky budou pro zemědělce platit už od 1. ledna 2023.

V mezidobí se budou konat další diskuse se zástupci nevládních organizací a ostatních zainteresovaných subjektů k technickým parametrům nastavení jednotlivých intervencí. MZe tak naváže na intenzivní diskuse z roku 2021, kdy do jednání byli a opětovně budou zapojeni zástupci nevládních organizací, akademické sféry, Evropského parlamentu, Evropské komise, Parlamentu ČR a další – k jednání je tak pravidelně zváno více než 75 organizaci a institucí.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

28 January 2022

Čtvrtek 27.1.2022 Hlavní zprávy CNN Prima NEWS v čase 25:35 na téma slevové akce.
Až pro 34% spotřebitelů jsou slevové akce důležité a cena je hlavním kritériem při nákupu potravin. Podle ekonomů je to jedna z možností jak výrazně ušetřit. Podle průzkumu KPMG Česká republika je důležitější už jen kvalita (44% respondentů). Podle Potravinářská komora České republiky by se ale lidé měli zaměřit spíše na složení jednotlivých výrobků. "Daleko více je třeba se zajímat o to, co jíme, zda potraviny obsahují dostatečné množství živin, zda jsou ve výrobku nějaké náhražky... doporučuje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářská komora České republiky.

 

Zdroj: Hlavní zprávy CNN Prima NEWS
Link: https://cnn.iprima.cz/porady/hlavni-zpravy/27012022 

 
28 January 2022

Praha 27. ledna (ČTK) - Zájem Čechů o ryby se značně odvíjí od dané sezony, nejvyšší je před Vánocemi. Obecně ale poptávka po rybách v tuzemsku stoupá, nejoblíbenější je losos. Obchodníci rozšiřují nabídku mořských i sladkovodních ryb, zaměřují se na certifikované chovy a co nejrychlejší dodání k zákazníkovi od výlovu. Vyplývá to z ankety ČTK.

Češi ve spotřebě ryb vysoce zaostávají za ostatními národy v evropském i světovém měřítku. V ČR připadá podle dřívějších údajů ministerstva zemědělství zhruba 5,5 kilogramu ryb na člověka za rok, z toho 1,3 kilogramu sladkovodních. V Evropské unii je spotřeba přibližně 25 kilogramů na osobu a rok, světový průměr činí asi 20 kilogramů.

Rostoucí poptávku českých zákazníků po rybách sleduje společnost Blue Fjord. Nejprodávanější je losos norský a skotský. Dále lidé poptávají hlavně divoké ryby chycené na udičku, oblíbený je například tuňák. Sladkovodní ryby kupují podle jednatelky firmy Evy Boels většinou zahraniční turisté. "Naše nabídka ryb je, troufám si říct, nejširší v celé naší zemi. Využíváme zejména zahraniční dodavatele a vozíme čerstvé ryby minimálně dvakrát do týdne," uvedla Boels. Doplnila, že stejně jako u jiného zboží vzrostly rapidně i ceny ryb. Zdražuje také doprava. Zahraniční dodavatelé, se kterými Boels spolupracuje, nakupují ryby v aukcích, kde je možné ceny mírně usměrnit, řekla.

Bohatou nabídku ryb deklaruje on-line supermarket Rohlik.cz, v současné době se soustřeďuje hlavně na certifikované ryby. "Kromě tradiční produkce spolupracujeme i s takzvanou akvaponickou farmou, která spojuje chov ryb a pěstování rostlin bez půdy, spotřebuje tedy pro svůj provoz minimum vody," uvedla mluvčí e-shopu Denisa Morgensteinová.

Rohlik.cz sleduje nejvyšší zájem o ryby o Vánocích a dále v průběhu grilovací sezony. Větší poptávka je patrná u lidí, kteří dbají na odlehčenou stravu. Tento trend se podle Morgensteinové nejvýrazněji projevuje například právě nyní, počátkem roku. Kromě lososa zákazníci nejčastěji kupují tresku, pstruha, tuňáka, pražmu a mořského vlka. "Zdražování na straně dodavatelů v této chvíli nepociťujeme," dodala Morgensteinová.

On-line supermarket Košík.cz nově představil vlastní značku Fish&Fresh, postupně chce přinést nejširší nabídku rybího masa a mořských plodů na českém trhu. Nejprve nabídne 40 druhů lososů a tresek. "Jsme národ, který zná čerstvé ryby jen z rybníků a říček. Většinu mořských ryb Češi znají spíše jako rozmrazované maso z běžného rybolovu. S čerstvým masem z divokého chovu nebo certifikovaných farem se pak takový zážitek nedá srovnávat," uvedl expert na maso ve společnosti Košík.cz a garant značky Fish&Fresh Tomáš Balent.

V obchodech Albert lidé najdou stálou i sezonní nabídku ryb. Z českých chovů během roku společnost prodává například kapra, sumce, tolstolobika, štiku a sumečka afrického. Celoročně je dostupný losos, pstruh nebo treska tmavá. Všechny mořské ryby pocházejí podle ředitele komunikace prodejen Albert Jiřího Marečka z certifikovaný zdrojů.

jif rdo

28 January 2022

Praha 27. ledna (ČTK) - Potravinářské řetězce zaměstnancům zvyšují mzdy. Albert je zvedl od ledna v průměru o čtyři procenta, od února porostou v Lidlu v závislosti na pozici a odpracovaných letech. Pracovníci Kauflandu si přilepší průměrně o čtyři procenta od března. Ostatní obchodní sítě plánují případné zvýšení mezd oznámit v dalších měsících. Kromě zvýšení mezd společnosti rozšiřují také zaměstnanecké benefity. Vyplývá to z tiskových informací firem a ankety ČTK mezi zástupci řetězců.

Lidl dnes oznámil, že nástupní mzda pro prodavače a pokladní při úvazku 40 hodin týdně bude od 1. února činit 29.700 korun, o 1129 korun více než dosud. V Praze si nový prodavač nebo pokladní vydělá 32.300 korun, namísto současných 30.857 korun. Se zvýšením mzdy mohou lidé dále počítat po prvním, druhém a třetím odpracovaném roce. Lidé po třech letech v Lidlu budou mít garantovanou zvýšenou mzdu 35.600 korun. Více si od února vydělají také pracovníci logistických center. Nástupní mzda na pozici kompletáře na plný úvazek bude činit 38.667 korun, zvýší se o 1334 korun. Po třech letech dosáhne 42.667 korun.

Zaměstnanci Lidlu budou moci čerpat až 30 dní dovolené ročně. Za každý odpracovaný rok budou mít nárok na den dovolené navíc, maximálně ale do výše pěti dní. Rodiče prvňáků si budou moci vzít první školní den placené volno. Pracovníkům firma doplatí čerpanou otcovskou dovolenou do výše jejich smluvní mzdy. Lidl v ČR zaměstnává zhruba 12.000 lidí.

Kaufland od března kromě zvýšení mezd o sedm procent zvedne hodinovou odměnu brigádníkům. Vzroste minimální interní mzda o 1000 korun na 26.000 korun. Většina zaměstnanců na místě asistenta prodeje má ve smlouvě, že od 1. července bude mít mzdu v průměru o tři procenta vyšší, oznámila dnes společnost v tiskové zprávě.

Každý pracovník, který je ve firmě alespoň pět let, dostane dva dny dovolené navíc. K zaměstnancům nižšího managementu Kaufland rozšíří stravenkový paušál. Všichni pracovníci v průběhu roku dostanou nově několikrát slevu na nákup. Pro Kaufland v ČR pracuje asi 23.500 lidí.

Ve společnosti Penny Market, která zaměstnává přes 6000 pracovníků, závisí výše mezd na kolektivním vyjednávání. Současná kolektivní smlouva je podle mluvčího firmy Tomáše Kubíka platná do konce března.

"Aktuálně se tematikou zvyšování mezd zabýváme. Náš obchodní rok však končí v červnu a nový začíná v červenci, proto i případná úprava mezd bude směrována k tomuto datu," uvedla mluvčí společnosti Globus Aneta Turnovská. Firma má kolem 5400 pracovníků.

Tesco, které zaměstnává asi 8000 lidí, bude podle svého mluvčího Jakuba Žižky o případných změnách v odměňování zaměstnanců informovat v prvním finančním čtvrtletí, tedy ve druhém kvartálu roku.

Český prodavač si podle portálu Platy.cz si vydělá od 19.000 Kč po 39.000 korun hrubého měsíčně v závislosti na regionu a zaměstnavateli. Průměrná mzda v ČR podle Českého statistického úřadu loni ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,7 procenta na 37.499 korun.

jif rdo

27 January 2022

Ministerstvo zemědělství, resp. Státní veterinární správa (SVS) a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), vydaly s účinností ke dni 1. 7. 2022 stanovisko, které blíže specifikuje způsob dobrovolného označování potravin „bez E“ nebo „bez přidaných E“ a vyjádřeními s podobným významem (dále jen „Stanovisko“).

V následujícím článku bychom Vás chtěli seznámit s právní úpravou označování potravin, a to zejména v kontextu ve Stanovisku zmiňovaných podmínek v souvislosti s dobrovolným označováním potravin „bez E“ nebo „bez přidaných E“ a vyjádřeními s podobným významem.

Stanovisko

Předmětné Stanovisko v sobě kloubí problematiku přítomnosti schválených potravinářských přídatných látek, včetně extraktů dle nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách (dále jen „Nařízení 1333/2008“) a pravidla označování dle nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen „Nařízení 1169/2011“). Obě nařízení jsou přímo použitelnými předpisy práva Evropské unie.

Primárním cílem Stanoviska je zřetelně a jasně určit, jaké podmínky přidání nebo přirozeného výskytu potravinářských přídatných látek musí dané potraviny pro výše uvedená označení splňovat. Činí tak v souladu s Nařízením 1169/2011 a se zřetelem na to, aby označení nebyla považována za zavádějící a neuváděla průměrného konečného spotřebitele v omyl, pokud jde o charakteristiku potraviny, a zvláště o její povahu, složení, vlastnosti nebo způsob výroby. V této souvislosti je účelem Stanoviska zajistit, aby informace poskytnuté konečnému spotřebiteli byly srozumitelné tak, aby mohl na jejich základě učinit informovaný výběr.

Přídatné potravinářské látky

Nařízení 1333/2008 přídatnou potravinářskou látku definuje jako látku, která není obvykle určena ke spotřebě jakožto potravina a ani není obvykle používána jako charakteristická složka potraviny, ať má či nemá výživovou hodnotu.

Záměrné přidání přídatné látky do potraviny z technologického důvodu při výrobě, zpracování, přípravě, úpravě, balení, dopravě nebo skladování má nebo pravděpodobně bude mít za následek, že se tato látka nebo její vedlejší produkty stanou přímo či nepřímo složkou této potraviny.

Potravinářské přídatné látky, včetně extraktů naplňujících definici potravinářské přídatné látky, lze používat v potravinách jen v případě, že jsou zahrnuty na seznamu schválených přídatných látek v Nařízení 1333/2008 a jsou splněny podmínky pro jejich použití stanovené tímto nařízením.

Podmínky označování

Obecné podmínky označování potravin stanovuje Nařízení 1169/2011, které rovněž zavádí základní právní úpravu pro zajištění vysoké úrovně ochrany spotřebitelů v souvislosti s informacemi o potravinách a obecné zásady, požadavky a povinnosti v oblasti informací o potravinách, a zejména označování potravin.

Dle Stanoviska je kategoricky zakázáno označit potravinu slovy „bez E“ a vyjádřením s podobným významem nebo „bez přidaných E“ a vyjádřením s podobným významem v souladu s požadavky Nařízení 1333/2008 a Nařízení 1169/2011, pokud:

a)  je do výrobku přidána potravinářská přídatná látka; nebo

b)  se potravinářská přídatná látka do složené potraviny dostala principem přenosu ze složky potraviny bez ohledu na to, zda ve finálním výrobku plní či neplní technologickou funkci.

V této souvislosti je třeba uvést, že informace např. „bez konzervantů“ a podobné výrazy nelze uvést ani v případě, že daná potravinářská přídatná látka je v potravině použita pro jinou hlavní technologickou funkci, avšak má v potravině též (vedlejší) funkci, v tomto případě konzervační (např. do výrobku je použita přídatná látka jako regulátor kyselosti, která má však současně také konzervační účinky).

Dále dle Stanoviska není možné potravinu označit slovy „bez E“ nebo vyjádřením s podobným významem, pokud je technologický proces výroby potravin nastaven takovým způsobem, aby v jeho průběhu záměrně vznikaly látky, které plní stejný technologický účinek jako přídatné látky s cílem nahradit potravinářské přídatné látky se stejným technologickým účinkem, nebo byla-li při výrobě použita takováto potravina (např. během fermentace nebo když v chlebovém kvasu vzniká volná kyselina glutamová, příp. kyselina mléčná nebo octová, která plní v potravině stejnou technologickou funkci jako glutamát).

Naopak je dle Stanoviska přípustné potravinu označit slovy „bez E“ a vyjádřením s podobným významem nebo „bez přidaných E“ a vyjádřením s podobným významem ve dvou případech, a to jestliže:

a)  se v potravině přirozeně vyskytují látky, které jsou svým chemickým složením podobné přídatným látkám, avšak záměrně neplní technologickou funkci – tyto látky mohou také vzniknout během technologického procesu, např. zrání apod., aniž by byly záměrnou náhradou za potravinářskou přídatnou látku se stejným technologickým účinkem, nebo

b)  do potravin nebyly přidány přídatné látky, ale byla přidána pouze surovina ve formě složky potraviny, to znamená surovina čerstvá, mražená, sušená, bez dalších chemických zásahů, která přirozeně obsahuje látky shodné se schválenými přídatnými látkami (např.: do výrobku je použito ovoce/zelenina, přirozeně bohaté na kyselinu benzoovou, citronovou a další látky).

Aplikace Stanoviska

Stanovisko bude počínaje červencem tohoto roku aplikováno příslušnými dozorovými orgány vůči všem výrobkům uváděných na trh v České republice, přičemž nelze předjímat přístup dozorových orgánů v jiných členských státech EU.

Pro úplnost je nutné upozornit, že výše popsané podmínky dle Stanoviska se nevztahují na potraviny s barvícími účinky, kdy se při používání těchto látek a s tím souvisejícím označováním potravin postupuje dle Metodického dokumentu Evropské komise „Guidance notes on the classification of food extracts with colouring properties“.

Závěr

Ačkoli se ve výše referovaném případě jedná pouze o stanovisko informativní povahy, tento dokument zcela jistě představuje doposud absentující přehledné a jasné vysvětlení a popis upřesňující problematiku označování potravin ve světle ochrany spotřebitele dle výše uvedených nařízeních EU.

Současně lze v této souvislosti očekávat dopady Stanoviska na dosavadní českou právní úpravu, které pro Vás budeme dále sledovat a aktualizovaně Vás o nich informovat.

V případě jakýchkoli dotazů týkajících se označování potravin, jakož jiných otázek věcně souvisejících s problematikou potravinového práva, Vám jsme k dispozici, neváhejte se proto na nás obrátit.

Mgr. Tereza Dvořáková, advokátka – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mgr. Jakub Málek, managing partner – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Zdroj: www.peytonlegal.cz

Link: https://www.peytonlegal.cz/oznacovani-potravin-ecka/

27 January 2022

Evropský parlament a Komise dnes zveřejňují společný zvláštní průzkum Eurobarometr o budoucnosti Evropy.

-Devět z deseti mladých Evropanů souhlasí s tím, že řešení změny klimatu může přispět ke zlepšení jejich zdraví a života (91 % respondentů ve věku 15–24 let), přičemž tento pohled sdílí 87 % všech respondentů

– 81 % respondentů je rádo, že žijí v EU

– 68 % Evropanů souhlasí s tím, že EU je stabilním místem v neklidném světě; podle 67 % Evropanů pak projekt EU nabízí mladým lidem v Evropě perspektivu do budoucna

Budoucnost Evropy

Nyní, na počátku roku 2022, jenž byl vyhlášen Evropským rokem mládeže, dnešní průzkum zdůrazňuje názory mladých Evropanů na výzvy, kterým Evropská unie čelí, a klíčovou úlohu, kterou mladí lidé hrají na Konferenci o budoucnosti Evropy.

Z dnešního Eurobarometru vyplývá, že 91 % osob ve věku 15–24 let se domnívá, že řešení změny klimatu může přispět ke zlepšení jejich zdraví a života, s čímž souhlasí 84 % osob ve věku 55 a více let. Téměř každý druhý Evropan (49 %) považuje změnu klimatu za hlavní globální výzvu pro budoucnost EU. Výrazné podpoře se pak těší environmentální cíle Zelené dohody pro Evropu: podle 88 % Evropanů je důležité zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů v našem hospodářství a dosáhnout větší energetické účinnosti; 80 % pak souhlasí s tím, že je důležité, aby se Evropa do roku 2050 stala prvním klimaticky neutrálním kontinentem na světě a aby se podpořil růst trhu s vozidly s nulovými a nízkými emisemi.

Mezi další budoucí globální výzvy, na něž respondenti upozornili, patří zdraví (34 %) a nucená migrace a vysídlování (přibližně 30 %).

Dvěma nejužitečnějšími aspekty pro budoucnost Evropy jsou srovnatelná životní úroveň (31 %) a společná zdravotní politika (22 %). Pro Evropany je rovněž prioritou silnější solidarita mezi členskými státy (21 %) a energetická nezávislost (20 %).

Výhody, výzvy a hodnoty EU

Mezi nejčastěji zmiňované výzvy, kterým čelí sama EU, patří sociální nerovnosti (36 %), nezaměstnanost (32 %) a otázky migrace (31 %). Stejně jako u globálních problémů se vysoko na seznamu výzev pro EU nacházejí rovněž otázky životního prostředí a změny klimatu, které uvedlo 32 % respondentů.

Za hlavní výhodu EU považují Evropané úctu k demokracii, lidským právům a právnímu státu (27 %), poté následuje hospodářská, průmyslová a obchodní síla EU (25 %).

Mezi hodnoty, které EU ve srovnání s jinými zeměmi nejlépe ztělesňuje, patří mír (49 %), svoboda přesvědčení (47 %), sociální rovnost a solidarita (45 %) a tolerance a otevřenost vůči ostatním (44 %).

Život v Evropské unii

Velká většina Evropanů souhlasí s tím, že jsou rádi, že žijí v EU (81 %) a ve své zemi (89 %) a že jsou spokojeni se svým rodinným životem (89 %).

Konference o budoucnosti Evropy

Přibližně 43 % Evropanů uvádí, že hlavním přínosem zapojení mladší generace do konference je nastolení otázek, které jsou pro ni relevantní. Dalším přínosem zásadní úlohy mladých lidí v rámci konference je jejich energie a motivace k reformám a změnám (uvádí 35 % respondentů) a jejich zaměření na to, aby budoucnost Evropy lépe odpovídala výzvám dnešní společnosti (33 %).

Evropští občané mají i nadále zájem o účast na konferenci a chtějí do ní přispívat. Preferovaným způsobem zapojení je pro více než polovinu Evropanů (59 %) poskytnutí odpovědí v průzkumu, téměř každý druhý Evropan (46 %) by si uměl představit i účast na setkáních ve své lokalitě. K dalším oblíbeným formám zapojení občanů se řadí účast na on-line konzultacích (40 %), předkládání nápadů a návrhů evropským a vnitrostátním politikům (39 %) a účast na evropských kulturních a sportovních akcích souvisejících s konferencí (39 %).

Za klíčové otázky konference Evropané celkově považují změnu klimatu a životní prostředí (44 %), zdraví (40 %) a silnější ekonomiku, sociální spravedlnost a zaměstnanost (40 %).

Existuje jasné očekávání, že konference povede k hmatatelným výsledkům. 53 % respondentů uvedlo, že k zapojení do aktivit konference by byli nejvíce motivováni tehdy, pokud by měli jistotu, že jejich účast by měla skutečný dopad.

Hlas občanů v EU

90 % Evropanů souhlasí s tím, že při rozhodování o budoucnosti Evropy by měly být více zohledňovány názory občanů EU. 55 % Evropanů uvádí, že jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zajistit, aby tyto názory slyšeli činitelé s rozhodovací pravomocí na úrovni EU, je hlasování ve volbách do Evropského parlamentu.

Souvislosti

Souběžně s probíhajícími evropskými panelovými diskusemi občanů, v jejichž rámci se přijímají doporučení pro Konferenci o budoucnosti Evropy, poskytuje dnešní zvláštní průzkum Eurobarometr č. 517 nazvaný „Budoucnost Evropy“ pohled na evropské názory a postoje ohledně Konference o budoucnosti Evropy a klíčových výzev, jimž naše Unie čelí.

Průzkum společně zadaly Evropský parlament a Komise a byl proveden v období od 16. září do 17. října 2021 (EB 96.1) ve 27 členských státech EU. Průzkum primárně probíhal formou osobních rozhovorů, avšak v některých případech byl v důsledku pandemie koronaviru dokončen prostřednictvím rozhovorů on-line. Celkem bylo uskutečněno 26 530 rozhovorů.

Všichni Evropané se mohou podělit o své nápady, jak utvářet naši společnou budoucnost, na vícejazyčné digitální platformě Konference o budoucnosti Evropy.

Dnešní zvláštní průzkum Eurobarometr je k dispozici na nových specializovaných internetových stránkách, které poskytují přístup k průzkumům Eurobarometr a údajům zveřejněným oběma orgány od roku 1974.

Další informace

Zvláštní průzkum Eurobarometr o budoucnosti Evropy (leden 2022)

Eurobarometr – Veřejné mínění v Evropské unii

 

Více informací na Zvláštní průzkum Eurobarometr o budoucnosti Evropy (europa.eu)

Zdroj: EK

27 January 2022

Tisková zpráva – Modernizace evidence chmelnic je jedním z hlavních cílů návrhu novely zákona o ochraně chmele, který dnes schválila vláda. Jde o nově definované požadavky důležité pro správnou evidenci chmelnic v návaznosti na úpravy ověřovacího procesu chmele a chmelových produktů.

„Od přijetí zákona až po současnost došlo nejen v celém českém zemědělství k řadě změn, které se dotkly i pěstování chmele a zákon na ně v okamžiku svého vzniku nemohl reagovat. Proto je potřeba reakce na ně stále aktuálnější a naléhavější. Zejména kvůli zachování odrůdové pravosti a kvality chmele je nezbytné modernizovat evidenci chmelnic a vést v ní podrobnější údaje včetně skladby chmelových odrůd,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Do evidence chmelnic je nutné nově zahrnout informaci o identitě dodavatele sadby. Je to nutné především kvůli rozdílným metodám výroby rozmnožovacího materiálu chmele. Při podání žádosti o zařazení chmelnice do evidence je také nově upraven požadavek na informaci o vysázené odrůdě chmele, doložené doklady o původu sadby. Návrh zákona také zcela jasně zakotvil podmínku, že ověřit lze jen chmel pocházející z evidovaných chmelnic. Jde o ustanovení, které ve stávajícím zákoně o ochraně chmele chybí a je nezbytné k zajištění správného ověření chmele.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) bude mít podle návrhu zákona možnost zaměřit se při kontrolách na ověření údajů uvedených v evidenci chmelnic. Tato potřeba jasně formulované pravomoci vstupovat na pozemky a produkční plochy chmelnic, kdykoliv je to nutné, vyplynula z praxe. V minulých letech někteří producenti zpochybňovali právo vstupu zaměstnanců ÚKZÚZ na jejich pozemky kvůli zjištění skutečného stavu věci.

Pokud ÚKZÚZ zjistí, že údaje se neshodují, může zahájit řízení o aktualizaci evidence z moci úřední. Tato pravomoc v zákoně chyběla. Praxe totiž ukázala, že je nezbytné mít možnost zahájit řízení z moci úřední, tedy nikoli výhradně až na základě žádosti, kterou podá producent.

Vzory dokumentů potřebných k naplnění ustanovení zákona budou zveřejněny na internetových stránkách ÚKZÚZ. Tím bude zajištěna i jejich snadnější aktualizace.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

27 January 2022

Praha 26. ledna (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh novely zákona o ochraně chmele, která má zajistit odrůdovou pravost a kvalitu. Jedním z jejích hlavních cílů je modernizace evidence chmelnic. ČTK to sdělilo v tiskové zprávě ministerstvo zemědělství.

"Od přijetí zákona až po současnost došlo nejen v celém českém zemědělství k řadě změn, které se dotkly i pěstování chmele, a zákon na ně v okamžiku svého vzniku nemohl reagovat. Proto je potřeba reakce na ně stále aktuálnější a naléhavější. Zejména kvůli zachování odrůdové pravosti a kvality chmele je nezbytné modernizovat evidenci chmelnic a vést v ní podrobnější údaje včetně skladby chmelových odrůd," uvedl k novele ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Novela obsahuje nově definované požadavky důležité pro správnou evidenci chmelnic v návaznosti na úpravy ověřovacího procesu chmele a chmelových produktů. Do evidence chmelnic je nově nutné zahrnout informaci o identitě dodavatele sadby.

"Je to nutné především kvůli rozdílným metodám výroby rozmnožovacího materiálu chmele. Při podání žádosti o zařazení chmelnice do evidence je také nově upraven požadavek na informaci o vysázené odrůdě chmele, doložené doklady o původu sadby. Návrh zákona také zcela jasně zakotvil podmínku, že ověřit lze jen chmel pocházející z evidovaných chmelnic. Jde o ustanovení, které ve stávajícím zákoně o ochraně chmele chybí a je nezbytné k zajištění správného ověření chmele," zdůvodnilo povinnost rozšíření poskytnutých informací ministerstvo.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) bude mít podle návrhu zákona možnost zaměřit se při kontrolách na ověření údajů uvedených v evidenci chmelnic.

Ministerstvo uvedlo, že ujasnění pravomocí ÚKZÚZ vstupovat na pozemky a produkční plochy chmelnic, kdykoliv je to nutné, vyplynula z praxe. V minulých letech totiž podle vyjádření ministerstva někteří producenti zpochybňovali právo vstupu zaměstnanců ústavu na jejich pozemky kvůli zjištění skutečného stavu věci.

"Pokud ÚKZÚZ zjistí, že údaje se neshodují, může zahájit řízení o aktualizaci evidence z moci úřední. Tato pravomoc v zákoně chyběla. Praxe totiž ukázala, že je nezbytné mít možnost zahájit řízení z moci úřední, tedy nikoli výhradně až na základě žádosti, kterou podá producent," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Vzory dokumentů potřebných k naplnění ustanovení zákona budou zveřejněny na internetových stránkách ÚKZÚZ.

jch mha

26 January 2022

Úřad pro potraviny UK vydal průvodce pro studenty, kteří si sami připravují jídlo.

Úřad pro potraviny Spojeného království (Food Standards Agency, FSA) vydal pro studenty, kteří bydlí mimo svůj domov, průvodce s radami, jak si bezpečně připravit své jídlo.

Když jdou mladí lidé poprvé mimo svůj domov, bydlí v pronájmu nebo univerzitním kampusu, přebírají odpovědnost v rozhodování o tom, jaké jídlo budou jíst a jak je připravit. Je důležité, aby tito mladí lidé znali zásady bezpečnosti potravin a hygieny při manipulaci s potravinami.

Úřad FSA připravil kampaň, jejímž cílem je vzdělávat studenty v základech hygieny potravin. Nový průzkum úřadu ukázal, že studenti, kteří nemají zkušenosti s přípravou jídla a vařením, vítají rady o hygieně potravin, a tím i možnost předejít potenciálně rizikovému chování.

Narriman Looch, vedoucí oddělení pro kontrolu alimentárních nemocí ve Food Standards Agency říká: „Studenti, kteří odešli z domova, získávají více zkušeností a dovedností a většina z nich se v této fázi stává odpovědnou za vlastní rozpočet, nakupování potravin a vaření – to však může přinést i problémy.

Naše data ukazují, že existují specifické oblasti, se kterými mladí lidé často bojují. Například skladování syrových potravin odděleně od vařených potravin a dodržování data spotřeby. Je tedy důležité, aby si byli vědomi toho, jak bezpečně zacházet s potravinami.“

Naše doporučení k hygieně potravin se zaměřují na chování specifické pro studenty, jako je sdílení ledniček a skladování zbytků potravin, a zahrnují:

  • Pochopení dat použitelnosti a minimální trvanlivosti
  • Zmrazování a rozmrazování potravin
  • Hygiena potravin ve společné lednici
  • Správné vaření jídla

Kompletní průvodce je k dispozici k nahlédnutí zde: https://www.food.gov.uk/safety-hygiene/student-guide-to-food-safety-and-hygiene


Zdroj: Food Standards Agency (FSA),
https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/the-fsa-is-helping-to-keep-students-safe-in-the-kitchen-with-new-a-student-guide

 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/urad-fsa-vydal-pruvodce-pro-studenty-k-bezpecne-priprave-jidla.aspx

26 January 2022

Zahraniční investoři a podniky zabývající se kosmetikou, potravinami a nápoji, dovozem a vývozem a péčí o seniory by těmto zákonům měli věnovat zvláštní pozornost.

Dva negativní seznamy pro přístup k zahraničním investicím
Tyto seznamy vyjmenovávají odvětví, kde budou zahraniční investice buď zakázány, nebo omezeny. Všechny zahraniční investice se musí řídit zvláštními administrativními opatřeními, jako je strop podílu zahraničních investic stanovený v příslušných negativních seznamech. Národní negativní seznam 2021 a negativní seznam FTZ 2021 byly zkráceny na 31, resp. 27 položek. Oba seznamy dále rozšířily otevření odvětví výroby automobilů a výroby rádiových a televizních zařízení. Negativní seznam FTZ odstranil všechny položky týkající se výrobního sektoru a navrhl prozkoumat možnost uvolnění přístupu zahraničních investic do sektoru služeb, včetně průzkumů trhu a sociálních průzkumů. Negativní seznamy také objasňují omezení pro čínské společnosti působící v oblastech, které mají omezený příjem zahraničního kapitálu, včetně kotování takových společností v zámoří.

Plán úpravy celních tarifů

Od 1. ledna 2022 Čína uvalila prozatímní sazby dovozní daně na 954 komodit, které dříve podléhaly výchozím clům podle doložky nejvyšších výhod (MFN), které jsou vyšší. Tyto komodity zahrnují protirakovinné léky a lékařské produkty, produkty pro vodní sporty a sportovní vybavení, olejomalby a starožitná umělecká díla, vysoce účinné autodíly, materiály pro obnovu životního prostředí, výrobní komponenty a suroviny a nerostné zdroje. Na podporu vysoce kvalitního otevírání trhů bude Čína v roce 2022 uplatňovat dohodnuté daňové sazby na vybrané zboží pocházející z 29 zemí a regionů v souladu s čínskými dohodami o volném obchodu (FTA), včetně Regionálního komplexního hospodářského partnerství (RCEP) a Číny. Čína zvýší dovozní a vývozní cla na některé komodity, aby vyrovnala domácí poptávku a nabídku, a také modernizuje svá průmyslová odvětví, včetně opětovného zavedení cel podle doložky nejvyšších výhod na některé aminokyseliny, části olověných baterií, želatinu, vepřové maso a m-kresol a zvýšení dovozní a vývozní cla na fosfor a bublinkovou měď. Čína navíc v zájmu zachování souladu s revidovaným Harmonizovaným systémem názvů a kódů komodit a příslušnými pravidly WTO provede technické přeměny některých celních položek. Po úpravě bude mít Čína celkem 8930 celních položek. Dále od 1. července 2022 Čína zavede sedmou fázi snížení sazeb MFN pro 62 produktů z oboru IT. Po úpravě zůstane celková úroveň čínských cel na 7,4 procenta.

Směrnice pro zkoušku ochranné známky a soudní proces

Tato nová směrnice poskytuje podrobná a aktualizovaná pravidla pro registraci ochranných známek v Číně s novými kapitolami týkajícími se zkoumání madridských ochranných známek, přihlášek ochranné známky ve špatné víře a také podrobných pravidel pro zkoumání ochranných známek. 

Správní opatření Čínské lidové republiky pro bezpečnost potravin pro dovoz nebo vývoz

Vyhláška GAC ​​č. 249 pokrývá širokou škálu požadavků na vývoz potravin do Číny, včetně registrace zámořských zařízení, podávání záznamů dovozci a vývozci, karantény a inspekce a označování produktů, mimo jiné. Ve srovnání s aktuálně platnými opatřeními přináší vyhláška GACC č. 249 tyto zásadní změny:

  • Zdůrazňuje, že výrobci a provozovatelé jsou odpovědní za bezpečnost potravin, které vyrábějí a s nimiž manipulují.
  • Zavádí koncepci posuzování shody, které zahrnuje hodnocení zahraničních systémů řízení bezpečnosti potravin, registraci zařízení pro vývoz potravin do zámoří a povinné archivování záznamů ze strany dovozců a vývozců.
  • Požaduje, aby dovozci potravin zavedli systém kontroly svých dodavatelů, včetně zámořských vývozců a výrobních zařízení.
  • Vypracovává postupy kontroly na místě prováděné celními orgány v přístavech vstupu.
  • Stanovuje potenciální kontrolní opatření v reakci na incidenty související s potravinami v zámoří, které mohou mít dopad na bezpečnost potravin v Číně.

Vyhláška GAC ​​č. 248 rozšiřuje okruh podniků, které potřebují provést registraci, mění způsob registrace a aplikační materiály, ukládá nové požadavky na balení a označování a upřesňuje, kdo je kompetentním orgánem.

Opatření pro dozor a správu výroby a provozu kosmetiky

Jako podpůrný zákon k nařízení o dozoru a správě kosmetiky stanoví vyhláška SAMR č. 46 podrobnější pravidla pro řízení licencí na výrobu kosmetiky a výrobu a prodej kosmetických přípravků. Jejím zavedením jsou stanoveny bezpečnostní odpovědnosti a další povinnosti podniků ve výrobě a provozu. Příslušné podniky by měly co nejdříve porozumět novým bodům opatření a provést včasné úpravy, aby zajistily soulad se zákonem. Vyhláška SAMR č. 46 mimo jiné uvádí:

  • Zavést systém oznamování a závazků pro obnovení licence na výrobu kosmetiky, posílit regulační opatření a odejmout licence nekvalifikovaným výrobcům a provozovatelům.
  • Požadovat, aby žadatelé o registraci a pověření výrobci kosmetiky zavedli řádný systém řízení kvality výroby a zavedli systém odpovědnosti za kvalitu a bezpečnost.
  • Upřesnit a vyjasnit požadavky na kosmetický management.
  • Požadovat od organizátorů obchodních trhů a výstav, aby prověřovali, kontrolovali a hlásili nezákonné aktivity, a zpřísnili regulační opatření a povinnosti.  

Rozhodnutí o změně odborového práva Čínské lidové republiky
Rozhodnutí deleguje rozšíření působnosti odborových organizací na nejnižší úrovni. Uvádí, že dělníci pracující v podnicích, veřejných institucích, vládních orgánech a společenských organizacích na území Číny, jejichž hlavním zdrojem příjmu je mzdový příjem, bez ohledu na jejich národnost, rasu, pohlaví, povolání, náboženské vyznání, úroveň vzdělání – všichni mají ze zákona právo vstupovat do odborů a organizovat je. Žádná organizace ani jednotlivec nesmí bránit nebo omezovat jejich práva.

Základní specifikace bezpečnosti služeb pro organizaci péče o seniory

Jedná se o první povinnou národní normu v oblasti služeb péče o seniory v Číně, která objasňuje červenou linii bezpečnosti služeb v ústavech péče o seniory a pomáhá předcházet, zkoumat a napravovat potenciální bezpečnostní rizika v institucích péče o seniory. V základních požadavcích stanoví, že instituce pro seniory by měly splňovat závazná ustanovení a požadavky požární ochrany, hygieny a zdraví, ochrany životního prostředí, potravin a léků, výstavby a standardů zařízení a vybavení. Zároveň je zřejmé, že hodnocení rizika bezpečnosti služby by mělo být provedeno před přijetím seniorů do domu s pečovatelskou službou a rozsah hodnocení rizika bezpečnosti služby by měl zahrnovat dušení, náhodné požití potravin a léků, proleženiny, vředy, pád z postele a jiná zranění, sebepoškozování, nehody při rekreačních aktivitách a podobně.

Zpracoval kolektiv kanceláře CzechTrade Čína se sídlem v Šanghaji.
Zdroj: Dezan Shira & Associates

Zdroj: CzechTrade

Link: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/nove-zakony_-ktere-ovlivni-podnikani-v-cine-od-1-ledna-2022

26 January 2022

 

Evropská komise dne 16. prosince 2021 předložila doporučení Komise o používání metod environmentální stopy (PEF) k měření a sdělování environmentálního profilu výrobků během jejich životního cyklu.

Doporučení – zejména pak jejich přílohy – jsou velmi rozsáhlé, doporučení samo o sobě má pouze necelých 10 stran, přílohy ale několik set stran. Evropská komise například doporučuje, aby došlo k posílení vývoje databáze PEF EU. Vodítka doporučují i usilovat o zvýšení dostupnosti vysoce kvalitních údajů o životním cyklu zavedením opatření pro vývoj, revizi a zpřístupnění vnitrostátních databází a přispíváním k doplňování stávajících veřejných databází na základě požadavků na soubory údajů v souladu s ekologickou stopou. 

Zdroj: Evropská komise, FoodDrinkEurope

26 January 2022

Komise dne 18/01/2022 zahájila zpětnou vazbu k politickému rámci pro biologicky rozložitelné a kompostovatelné plasty. Iniciativa cílí na určení role rozložitelných plastů pro dosažení nulových emisí a funkční oběhové ekonomiky v rámci Evropské strategie pro plasty, Evropské zelené dohody a Akčního plánu pro oběhovou ekonomiku. Konzultace je otevřena do 15/03/2022, k dispozici zde.

Komise dne 20/01/2022 zahájila zpětnou vazbu k revizi nařízení REACH (nařízení k chemickým látkám) pro dosažení životního prostředí bez toxinů. Účelem iniciativy je plnit cíl Evropské zelené dohody, tedy snížit znečištění životního prostředí toxickými látkami na nulu. Konzultace je otevřena do 15/04/2022, k dispozici zde.