09 December 2021

Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se na českém trhu distribuoval med od slovenského dodavatele, v němž byla zjištěna přítomnost antibiotika tylosinu. SVS informaci obdržela prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Výrobek v České republice distribuoval obchodní řetězec MAKRO Cash & Carry ČR s. r. o., který již aktivně stahuje produkt od zákazníků. Ti jej mohou až do konce roku vracet na prodejnách Makro. Doposud se podařilo stáhnout zhruba čtvrtinu z více než 4000 kusů distribuovaných na český trh.

Identifikace výrobku:
Název: Med květový lipový á 900 g,
Datum minimální trvanlivosti: 16/08/2024; 17/08/2024
Šarže: M21L2004
Výrobce: MEDAS, s.r.o., Spišská Nová Ves, SK 297 ES

Přítomnost léku odhalily v úředně odebraném vzorku tamní dozorové orgány. Finální produkt (směs medů) byla slovenským obchodníkem namíchána a dále distribuována z medu dodaného z Polska (původem však z Rumunska) a z medu z Ukrajiny. Do distribučního centra Makra v Kozomíně na Mělnicku bylo dodáno 4320 kusů.

Obchodní řetězec ihned po obdržení informace o nevyhovujícím medu zahájil stahování a oslovil všechny odběratele, kteří si med koupili. Doposud bylo staženo bezmála 1000 balení.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS

Link: https://www.svscr.cz/na-cesky-trh-se-dostal-med-ze-slovenska-s-obsahem-antibiotik/

09 December 2021

Praha 8. prosince (ČTK) - Úroda chmele byla letos nejvyšší za čtvrt století. Díky rekordnímu průměrnému výnosu 1,67 tuny z hektaru se meziročně zvýšila o 40,2 procenta na více než 8300 tun. Dnes to ČTK oznámila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková.

Podle ústavu byl letošní červen ve znamení vysokých dešťových srážek, na některých stanovištích spadlo v úhrnu i více než 150 mm. "Zpoždění v růstu, které v chladném měsíci květnu představovalo až 14 dnů, se vlivem vyšších srážek a teplot téměř srovnalo a většina chmelových porostů tak dosáhla vrcholu chmelové konstrukce, tedy sedmi metrů," uvedla mluvčí. Také v červenci byly bohatší dešťové srážky, teplotně byl měsíc průměrný.

"Tento pro růst a vývoj chmelových rostlin příznivý vývoj počasí, především ve druhé polovině vegetace, na většině lokalit (...) měl pozitivní vliv na růst a vývoj chmelových rostlin a hlávek. To ovlivnilo také produkci chmelových hlávek, která byla z historického pohledu jednou z nejvyšších i přes bouře, které poničily část chmelnic," doplnila.

Podle tajemníka Svazu pěstitelů chmele ČR Michala Kováříka se potvrdil svazový odhad dobré sklizně. "Sklizený chmel dosáhl velmi dobré kvality, co se týče obsahu pivovarsky cenných látek. Výše výnosů v příštích letech bude záviset na mnoha faktorech, a to především na počasí," sdělil ČTK.

V posledních deseti letech podle pěstitelů produkce chmele každoročně výrazně kolísá vlivem nestálosti počasí a nedostatku vody. V roce 2012 české chmelnice vyprodukovaly 4300 tun, o čtyři roky později přes 7700 tun, přitom výměra se změnila jen o 8,5 procenta. Chmelaři museli v poslední dekádě některé plochy kvůli klesající hladině spodních vod opustit.

ČR patří mezi světové lídry v produkci chmele. V posledních letech poptávka převyšovala nabídku, pěstitelé proto měli snahy zvětšovat plochy. Naráželi však na vlastnictví půdy a problém získat další půdu pro chmelnice, uvedli již dříve zástupci pěstitelů. Ústav letos v létě sdělil, že sklizňová plocha chmelnic letos proti loňsku vzrostla o 4,9 hektaru na 4971 hektarů.

drh jw

08 December 2021

Pchjongjang 8. prosince (ČTK) - Severní Korea spěchá s výrobou dostatečného množství sladkostí, které chce rozdávat dětem při příležitosti lednových narozenin vůdce Kim Čong-una. Nyní ale stanice Radio Free Asia (RFA) s odvoláním na dva nejmenované severokorejské zdroje uvedla, že za suroviny na výrobu cukrovinek musí v různé formě zaplatit místní obyvatelé, napsal zpravodajský server Business Insider.

V některých oblastech zavedli úředníci daň na každou domácnost, aby místní správy mohly nakoupit suroviny na výrobu sladkostí, jako je mouka a cukr. Na jiných místech musela každá rodina darovat jedno vejce, což vyústilo v nedostatek vajec na tržištích.

A Severokorejci nemají žádnou radost, že musí sáhnout do kapsy kvůli něčemu, co mají jejich děti dostat "zdarma", řekl jeden z nejmenovaných zdrojů stanici RFA. Každá severokorejská provincie je zodpovědná za výrobu a distribuci sladkostí.

Tradice "narozeninového cukroví" se datuje do dob zakladatele KLDR Kim Ir-sena, dědečka nynějšího vůdce, který zemřel v roce 1994. Děti dostávají cukroví 15. dubna na výročí Kim Ir-senova narození a také 16. února na výročí narození jeho syna Kim Čong-ila, který zemřel v roce 2011. Narozeniny Kim Čong-una připadají na 8. ledna, i když panují spory o to, v kterém roce se narodil.

Letos v dubnu některé rodiny začaly prodávat sladkosti, které dostaly jako dárek k výročí Kim Ir-senova narození, napsal server Daily NK. Země čelí zničující potravinové krizi; dokonce i vůdce Kim Čong-un připustil, že situace s potravinami je v zemi "napjatá".

dk nob

08 December 2021

 

Konference Food technology, food quality navazuje na tradici Konzervárensko-potravinářských dnů, na jejichž odborném zajištění se Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha pravidelně podílel. Původní obsah věnovaný zejména problematice úchovy potravin jsme obohatili i o témata kvality potravin v širším kontextu. Vývoj nových technologií a produktů je pro potravinářský průmysl otázkou konkurenceschopnosti a role výzkumných týmů je v této oblasti nezanedbatelná. Proto je konference určena nejen vědeckým pracovníkům, ale i pracovníkům potravinářského průmyslu, odborným zaměstnancům státní správy a dalším zájemcům o danou problematiku. Věříme, že společná konference vytvoří příležitost nejen pro rozšíření povědomí o aktuálních tématech potravinářského výzkumu, ale pomůže i posílit spolupráci mezi výzkumnou a aplikační sférou.

 

Kdy: 22. 02. 2022

    Přihlášení do 30. 01.2022

-  Národní konference

-  Sborník příspěvků s ISBN

-    Vídeňská 1083, 142 20 Praha 4

-    Ústav konzervace potravin

     Vložné: 3 000 Kč bez DPH 

   Student: 2 500 Kč bez DPH

  Přihlášení

Přihlašujte se prosím v elektronickém systému

 

  Program

      Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin

Konference Food technology, food quality navazuje na tradici Konzervárensko-potravinářských dnů, na jejichž odborném zajištění se Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha pravidelně podílel. Původní obsah věnovaný zejména problematice úchovy potravin jsme obohatili i o témata kvality potravin v širším kontextu. Vývoj nových technologií a produktů je pro potravinářský průmysl otázkou konkurenceschopnosti a role výzkumných týmů je v této oblasti nezanedbatelná. Proto je konference určena nejen vědeckým pracovníkům, ale i pracovníkům potravinářského průmyslu, odborným zaměstnancům státní správy a dalším zájemcům o danou problematiku. Věříme, že společná konference vytvoří příležitost nejen pro rozšíření povědomí o aktuálních tématech potravinářského výzkumu, ale pomůže i posílit spolupráci mezi výzkumnou a aplikační sférou.

Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.

Strategie bezpečnosti potravin a výživy

Ing. Jitka Götzová, Ministerstvo zemědělství ČR

Nové strategie Evropské unie

Ing. Miroslav Koberna, CSc., Potravinářská komora ČR

Nové trendy v technologii potravin

doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D., VŠCHT Praha

Moderné trendy odstraňovania nežiadúcich látok z potravín

prof. Ing. Peter Šimko, DrSc., STU Bratislava

Gastroodpady – nadměrné plýtvání potravinami

Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., SUEZ CZ, a.s.

Personalizované obaly a jejich design

Martin Bělík, DataLine Technology

Jaké obaly plní funkci ochranné bariéry před pronikáním skladištních škůdců do potravin?

Ing. Radek Aulický, Ph.D. a Ing. Václav Stejskal, Ph.D., VÚRV

Maso ze zkumavky

doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., VETUNI Brno

Alternativy mléka, budoucnost nebo problém?

doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc., VŠCHT Praha

Uhlíková stopa potravin v kontextu jejich výživové hodnoty

Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., VŠCHT Praha

Během přestávek mezi jednotlivými bloky budou prezentovány posterové příspěvky.

V případě nemožnosti konání akce z důvodu aktuální situace související s šířením nemoci Covid-19 a příslušných opatřeních bude akce přesunuta na vhodnější termín, případně se uskuteční v on-line prostředí. V případě konání akce on-line bude účastníkům vrácena část konferenčního poplatku.

  Aktivní účast

Máte zájem na konferenci prezentovat Vaši práci? Podívejte se na informace o aktivní účasti.

  Pro firmy

Chcete se stát partnerem konference? Podívejte se na informace pro firmy.

Vědecký a organizační výbor

Předsedou vědeckého výboru je prof. Ing. František Kvasnička, CSc. z VŠCHT Praha. Členové vědeckého výboru budou posuzovat zaslané příspěvky.

  Kudy k nám

Konference se koná v budově Ústavu molekulární genetiky AV ČR, Vídeňská 1083, Praha 4.

Parkování je možné v areálu Ústavu molekulární genetiky AV ČR , při vjezdu je nutné nahlásit na vrátnici účel vjezdu nebo vstupu, tedy účast na konferenci Food technology, food quality.

GPS souřadnice

Loc: 50.017854, 14.466685 (vjezd do areálu)

Loc: 50.014703, 14.465250 (budova ústavu)

Metro a autobus

Metrem do stanice „Kačerov“ (linka C), dále autobusem č. 138 ve směru „Ústavy Akademie věd“ na konečnou stanici.

Metrem do stanice „Budějovická“, dále autobusem č. 193 ve směru „Šeberák“ na zastávku „Zelené domky“, pak 150 m pěšky zpět, odbočit vlevo a dalších 100 m k vrátnici areálu.

Foto budovy (originál)

Mapka 1 (originál)

Mapka 2 (originál)

  Kontakt

V případě dotazů, prosím, kontaktujte:

Ing. Magdaléna Hrubá

e     +420 220 44 5103

b      This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Aktualizováno: 15.11.2021 16:53, Autor: Magdaléna Hrubá
08 December 2021

Minsk 7. prosince (ČTK) - Běloruská vláda se rozhodla zavést od 1. ledna embargo na dovoz potravin ze zemí, které uvalily na Bělorusko sankce. Napsala to běloruská státní agentura BelTA s odvoláním na informaci poskytnutou dnes tiskovou službou vlády. Opatření se bude týkat i Česka. Mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová sdělila ČTK, že vývoz do Běloruska tvoří jen velmi malou část celkového českého exportu potravin.

Jde o odvetu za sankce, které minulý týden oznámily Evropská unie, Spojené státy, Británie a Kanada, k nimž se přidaly i některé další země. Tento postih odůvodnily opakovaným porušováním lidských práv v Bělorusku a organizováním migrace do EU režimem běloruského vůdce Alexandra Lukašenka.

"Vzhledem k pokračujícím pokusům Západu vyvíjet nezákonný sankční tlak na naši zemi přijalo Bělorusko odvetná opatření. V souladu s rozhodnutím vlády se od 1. ledna 2022 zavádí potravinářské embargo na široký seznam zboží vyrobeného v zemích, které provádějí diskriminační politiku a provádějí nepřátelské akce proti naší zemi," citovala BelTA z poskytnutého sdělení kabinetu.

Zákaz dovozu uvedeného zboží se týká kromě Evropské unie a jejích členských států, USA, Británie a Kanady také Albánie, Černé Hory, Islandu, Norska, Severní Makedonie a Švýcarska.

Podle tiskové služby za prvních deset měsíců letošního roku Bělorusko z dotčených zemí dovezlo potravinářské zboží v celkové hodnotě přes 530 milionů dolarů (kolem 12 miliard korun). "Bělorusko nepatří mezi země, do kterých vyvážíme zemědělské a potravinářské produkty ve větším množství," sdělila mluvčí Potravinářské komory ČR Kavanová. Vývoz potravin do Běloruska tvoří podle ní zhruba méně než desetinu procenta z celkového agrárního vývozu Česka podle posledních údajů za letošní rok. Dlouhodobý zájem ze strany Běloruska je o modrý mák, chmel a ječmen z Česka, doplnila.

O odvetných krocích chystaných Lukašenkovým režimem informovalo běloruské ministerstvo zahraničí už v pondělí. Zmínilo přitom sankce vůči aerolinkám, rozšíření seznamu osob se zákazem vstupu do Běloruska a omezení dovozu blíže neurčeného zboží.

mik ver zdp

08 December 2021
  • Potravinový odpad je významným zdrojem skleníkových plynů
  • Omezení potravinového odpadu přináší ekonomické úspory, environmentální klady i pomoc sociálně slabým
  • K minimalizaci potravinového odpadu je nutná spolupráce výrobců potravin, obchodu, neziskových organizací i státu

Praha 7. prosince 2021 – Většinu potravinového odpadu produkují v Česku domácnosti. K jeho dalšímu omezení je potřeba spolupráce ve všech článcích výroby i obchodu a cílem musí být jeho další podstatné snížení. Shodli se na tom účastníci odborné konference pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu a Rady Kvality ČR, ministra zemědělství Miroslava Tomana, Ministerstva životního prostředí a Zastoupení Evropské komise v ČR s názvem „Potravinový odpad a cesty k jeho efektivnímu předcházení“.

V souvislosti s redukováním potravinového odpadu je nutno brát v potaz potenciál jeho maximálního využití. Samozřejmě existují technologie ke zpracování, jako jsou třeba bioplynové stanice. Než v nich ale potraviny skončí, měli by všichni udělat maximum pro to, aby při výrobě či distribuci potravin odpadu vznikalo co nejméně a aby se maximum potravin využilo pro potřebné skupiny obyvatel nebo alespoň jako krmivo pro hospodářská zvířata. Podle účastníků konference musí být do těchto snah zapojen celý výrobní řetězec za aktivní účasti státní správy. Aspekty prevence plýtvání potravinami jsou ekonomické (snížení finančních ztrát), environmentální (pokles objemu emisí skleníkových plynů) i sociální (darování lidem v nouzi).

Budoucnost ve využití zbytkových potravin pro lidskou potřebu spočívá podle Veroniky Láchové, ředitelky České federace potravinových bank, především v optimalizaci svozové a distribuční sítě, v nacházení legislativních a procesních cest v problematice darování potravin i jídel, stejně jako v edukaci veřejnosti. „Zájem Čechů o darování zboží potřebným skupinám obyvatel průběžně narůstá. Počet osob v tíživé životní situaci totiž vzrostl kvůli dlouhotrvající koronavirové epidemii o více než polovinu. Je opravdu dobře, že se celorepublikově organizovaná Sbírka potravin koná dvakrát ročně. Kromě potravin darovaných přímo v prodejnách pomáhají i ty bez obchodní hodnoty, které by už nikdo nekoupil. I ony jsou nejen pomocí v nouzi, ale i symbolem lidské soudržnosti,“ konstatovala V. Láchová.

Jsou to právě obchodní řetězce, které v oblasti minimalizace potravinového odpadu v posledních letech udělaly velký krok kupředu. Závazek jeho snížení až na nulu se v mnoha případech stává součástí korporátních strategií obchodních řetězců. „Velmi úspěšným příkladem spolupráce při minimalizaci potravinového odpadu jsou pravidelně konané Sbírky potravin, a to ať v jejich fyzické či stále rostoucí on-line podobě. Obchodní řetězce nainvestovaly během posledních let do aktivní spolupráce s potravinovými bankami až sto milionů korun a celkové roční množství darovaného zboží z jejich strany činí téměř 5000 tun. Když bylo vloni z důvodu koronavirové epidemie zrušeno jarní kolo Sbírky potravin, právě obchodní řetězce naplnily svými dary velmi rychle sklady potravinových bank,“ sdělil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, s tím, že od roku 2018 se příspěvky řetězců do potravinových bank zdvojnásobily.

Až 56 % potravinového odpadu tvoří domácnosti. Cesta ke změně musí vést právě přes edukaci obyvatel a jejich motivaci ušetřit – ekonomicky i ekologicky. Jednotlivci i rodiny musí pochopit, jaký konkrétní přínos pro ně může mít správné využívání potravin. Obchodní řetězce jsou připraveny aktivně spolupracovat s dodavateli a vzdělávat zákazníky, jak uspořit na efektivním využití potravin. „Snižování plýtvání potravinami je součástí naší globální strategie. Obchodům Albert v Česku se podařilo omezit plýtvání potravinami o více než třetinu a v další eliminaci budou pokračovat primárně navýšením darovaných přebytků,“ uvedla Martina Černá, ředitelka pro udržitelnost a zdraví z řetězce Albert, a doplnila: „Potravinové přebytky vhodné k lidské spotřebě darujeme potravinovým bankám. U pečiva se snažíme o smysluplné využití darováním zvířecím farmám. Zákazníkům pomáháme podílet se na neplýtvání prostřednictvím našich kampaní, protože nejvíce potravinového odpadu vzniká v domácnostech.“

V obdobném duchu hovořil i Ján Kondáš, ředitel komunikace společnosti Tesco. „Neplýtvání potravinami je důležitou součástí našeho závazku dosáhnout klimatické neutrality z vlastního provozu do roku 2035. Jsme stále jediný řetězec ve střední Evropě, který veřejně komunikuje výsledky v oblasti snižování potravinového odpadu,“ připomněl J. Kondáš. Od roku 2016 snížily obchody Tesco množství potravinového odpadu o 71 %, což představuje úsporu emisí oxidu uhličitého 72 tisíc tun.

Důležitou součástí řešení je i oblast gastronomie, která se na celkové objemu potravinového odpadu podílí 12%. Tam je podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací  ČR a viceprezidenta SOCR ČR Václava Stárka klíčová prevence. „Smysluplného snížení potravinového odpadu v gastrosektoru dosáhneme v rámci celého řetězce aktivit – od smysluplného plánování menu, nákupu vhodných surovin, jejich skladováním, ale taky třeba dialogem s klienty. Znalost velikosti porcí může být pro výsledek klíčová,“ uvedl na konferenci V. Stárek.

Kromě vlastního darování potravin si obchodní řetězce stanovují dobrovolné závazky ohledně snižování objemu potravinového odpadu, nabízejí k prodeji plnohodnotné potraviny snížené vizuální kvality, aktivně spolupracují s dodavateli a provádějí edukaci mezi zákazníky, jak připravovat jídlo bez vytváření zbytků.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu vítá, jak intenzivně téma využití potravinového odpadu rezonuje napříč společností. Jsme proto samozřejmě připraveni do budoucna poskytnout maximální součinnost při řešení této problematiky. Vnímáme ji nejen z pohledu ekonomického, ale také environmentálního a etického. Ocenění za aktivity náleží Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, s nímž předpokládáme další vzájemnou spolupráci,“ shrnula Silvana Jirotková, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu a předsedkyně Rady kvality ČR.

Zdroj: SOCR ČR

08 December 2021

Jako každý rok s blížícími se vánočními svátky Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje stánkové prodejce kaprů, že je třeba nahlásit minimálně sedm dní před zahájením prodeje, kdy a kde budou ryby prodávat. Na základě informací získaných z těchto hlášení plánuje SVS následné kontroly stánků. Nahlášená místa prodeje budou také zveřejněna na webu SVS.

K nahlášení slouží výhradně on-line formulář na internetových stránkách SVS. SVS žádá provozovatele, aby své stánky nahlašovali pouze tímto způsobem. Zájemci o prodej živých ryb mohou uvedený formulář využívat ke komunikaci se SVS nejen před Vánoci, ale i po zbytek roku. Před zahájením prodeje jsou prodejci povinni seznámit se s požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb, stejně tak s doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji.

Pracovní deska, na níž probíhá usmrcování, kuchání a porcování ryb, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. V souladu s příslušnou legislativou musí probíhat i usmrcování ryb. Pevné vedlejší živočišné produkty, musí být schraňovány v nepropustných, uzavíratelných a označených nádobách a následně předány osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady.

V posledních několika letech SVS kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněného zeměpisného označením (Třeboňský kapr) nebo chráněného označení původu (Pohořelický kapr) a tím ke klamání spotřebitelů. Někteří prodejci v posledních letech nabízejí také takzvaného Omega3kapra, jehož chov vyvinuli odborníci z Jihočeské univerzity a jeho maso má obsahovat větší množství zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Namátkově je ze strany veterinárního dozoru ověřována také pravdivost tohoto označení.

„Ačkoliv se nesplnění nahlašovací povinnosti může zdát někomu pouhou formalitou či zbytečnou byrokratickou zátěží, není tomu tak. Právě na základě těchto hlášení totiž SVS plánuje a následně každoročně provádí kontroly prodejců,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: Nenahlášení prodejci by se tak mohli vyhnout kontrole a tím mimo jiné ohrozit zdraví nakupujících. Kontrolováni jsou přednostně ti prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny závady a také prodejci zcela noví“.

Před loňskými Vánoci veterinární inspektoři zkontrolovali přes 830 prodejních míst. Zhruba ve dvou procentech kontrol zjistili inspektoři nějakou závadu (v roce 2019 to byly čtyři procenta kontrol). Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě, následovala pochybení v hygieně prodeje (11) a objevilo se několik případů problémů s welfare (5).

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS

Link: https://www.svscr.cz/prodejci-vanocnich-kapru-musi-nahlasit-mista-prodeje-kapru/

08 December 2021

Vláda Srbska na svém zasedání dne 30. listopadu přijala usnesení a vydala nařízení o zmrazení cen u základních potravin, jako jsou krystalový cukr, polohrubá mouka, jedlý slunečnicový olej, vepřové maso (kýta) a UHT mléko s 2,8 % mléčného tuku na 60 dní.

Ceny těchto výrobků nesmí překročit hranici cen z 15. listopadu tohoto roku. Usnesení bylo přijato za účelem zabránění cenovým výkyvům na trhu a zmražení cen základních potravin může být, podle potřeby, znovu prodlouženo i po vypršení lhůty 60 dní. V Srbsku v posledních týdnech výrazně rostly ceny zmíněných potravin a vláda se obávala, aby se trvalý růst cen těchto potravin nepřenesl na ceny dalších potravin. Usnesení by zatím nemělo mít výrazné dopady na české firmy, které dodávají na srbský trh, protože potraviny, na které se vyhláška vztahuje, si Srbsko většinou vyrábí samo.

 

Společnost Login EKO rozvíjí výrobu organické výroby

Jak oznámil portál „e-Kapija“, společnost Login EKO nakoupila v Srbsku v oblasti Vojvodina již kolem 4 000 hektarů půdy pro organickou výrobu potravin. Majitelem společnosti je Slovinec Samo Login, tvůrce videohry „Talking Tom“, kterou před časem prodal společnosti Outfit 7 za 1 miliardu amerických dolarů. Tyto prostředky nyní investuje v Srbsku do rozvoje organické výroby, protože Srbsko má kvalitní půdu nezatíženou rezidui pesticidů a hnojiv a výhodné klimatické podmínky. V Srbsku se tak postupně otevírá nový trh pro produkci organické výroby, kde se časem mohou uplatnit i české technologie zaměřené na tuto oblast. Srbsko také stále láká zahraniční investory do oblasti zpracovatelského průmyslu v agrární a potravinářské oblasti. I to by mohla být příležitost pro české firmy, které hledají cestu, jak rozšířit výrobu a získat nové trhy.

Zpracoval:
Vladimír Váňa
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě
Tel: +420 702 169 425, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

07 December 2021

V roce 2020 připadlo na jednoho obyvatele v průměru více masa, mléka a mléčných výrobk, ovoce, zeleniny, rýže i luštěnin. Poklesla naopak spotřeba pekárenských výrobků, brambor, tuků a olejů a nealkoholických i alkoholických nápojů.

Spotřeba masa se meziročně zvýšila o 0,8 kg na 84,0 kg na obyvatele, z toho podíl vepřového činil 51,7 %, hovězího 10,5 % a drůbežího 35,5 %. Obliba drůbežího masa neustále roste a za posledních 10 let se jeho spotřeba na obyvatele zvýšila o 5,3 kg na 29,8 kg, u vepřového to pak bylo o 1,8 kg na 43,4 kg. Spotřeba hovězího se nepatrně snížila na 8,8 kg.

Mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka se meziročně spotřebovalo o 5,4 % více, a to 262,5 kg na obyvatele, přičemž nárůst byl výraznější u mléčných výrobků (sýry +3,6 %, tvaroh +2,1 %, ostatní mléčné výrobky +3,1 %, mléčné konzervy +50,0 %) než u konzumního mléka (+0,9 %).

Ovoce celkem v hodnotě čerstvého vloni připadlo 87,8 kg na obyvatele, vyšší byl podíl ovoce mírného pásma 49,3 kg (meziročně +0,6 %), jižního ovoce se spotřebovalo 38,5 kg (+2,7 %). Z ovoce mírného pásma polovinu tvořila jablka, z ostatních druhů měly nejvyšší podíl (12,2 %) na spotřebě švestky. Zastoupení jižního ovoce bylo ve spotřebě rozložené rovnoměrněji (banány 34,0 %, pomeranče a mandarinky 33,5 %, citróny a grapefruity 13,0 %).

Z potravin používaných převážně jako přílohové byla vloni rekordní spotřeba na obyvatele u rýže (7,9 kg) a luštěnin (3,6 kg). Šlo vůbec o nejvyšší hodnoty od počátku sledování v roce 1920, respektive 1948. Naproti tomu spotřeba brambor klesla meziročně téměř o 4,5 kg na 65,1 kg a těstovin o 0,4 kg na 7,7 kg.

„Meziroční změny ve spotřebě potravin v porovnání s předcovidovým obdobím dokládají zájem obyvatel zásobit se preventivně během nouzového stavu některými potravinami s delší trvanlivostí a dobrou nutriční hodnotou a také pečovat o imunitu organismu zvýšenou konzumací ovoce a zeleniny,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Spotřeba mlýnských a pekárenských výrobků byla meziročně nižší o 3,1 kg a dosáhla hodnoty 103,5 kg na obyvatele. Poklesla jak spotřeba chleba, tak i pšeničného a trvanlivého pečiva.

„Uzavření restaurací mělo vliv na pokles spotřeby nealkoholických i alkoholických nápojů. Nižší spotřeba nealkoholických nápojů než v roce 2020 byla naposledy v roce 2001, v případě alkoholických v přepočtu na 100% alkohol v roce 1996.  Spotřeba piva meziročně poklesla o 6 litrů na 140 litrů na obyvatele, u vína o půl litru na necelých 20 litrů,“ upozorňuje Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Více informací přináší aktuální publikace ČSÚ Spotřeba potravin – 2020.

Více informací na Celková spotřeba potravin loni vzrostla | ČSÚ (czso.cz)

 

Zdroj: SOCR ČR

Link: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/csu-celkova-spotreba-potravin-loni-vzrostla

07 December 2021

Nejen pivovary, ale i výrobci lihovin a vinaři se potýkají s nedostatkem skleněných lahví. Důvodem jsou problémy v mezinárodní přepravě, nedostatek pracovních sil i vyšší náklady na suroviny. Přestože mají větší výrobci uzavřeny víceleté smlouvy, dodavatelé nestíhají lahve dopravit. Navíc většina skleněných lahví používaných v USA je z dovozu.

I přes všechna omezení v mezinárodní dopravě vzrostl dovoz skleněných lahví do USA v prvních deseti měsících roku 2021 přibližně o 3 % a dovoz 750ml lahví na víno se zvýšil dokonce o 14 %. Ani tato navýšení nestačí pokrýt poptávku, která roste ještě rychleji. Svůj podíl na tom mají i nadcházející vánoční svátky a oslavy Nového roku, které jsou z pohledu maloobchodu nejdůležitějším obdobím.

Menší producenti nápojů již počítají s nižšími prodeji, protože nebudou moci na trh vrhnout maximální možné množství svých produktů. Konkurenční výhodu získají společnosti s většími zásobami obalů nebo ty, které mají vlastní výrobní linky na skleněné obaly. K těm patří například Constellation Brands (výrobce piv Corona a Modelo nebo vín a lihovin) s linkami v Illinois a Mexiku. Nicméně, i tato společnost již počítá s nižšími prodeji u piv v hnědých lahvích (Pacifico či Modelo Negra), kterých je na trhu nedostatek.

Nedostatek obalů na trhu USA tak otevírá určitý prostor i pro pivo, víno či lihoviny z dovozu, tedy i pro české exportéry.

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
mob: +1 202 507-3859, mob ČR: +420 601 558 079, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/americti-vyrobci-napoju-se-potykaji-s.html

07 December 2021

Poslední data z výzkumu provedeného na emirátských univerzitách dokazují celostátní trend zvýšeného zájmu o zdravější stravovaní včetně nabídek snacků v automatech.

Je sice pravdou, že je všude od médií po nabídky supermarketů znát, že zájem o zdravou výživu roste. Základem pro budoucnost ale vždy bude, jakou cestu zvolí mladé generace. V případě Emirátů se to daří. Dotazníky na místních univerzitách ukázaly, že 80 % všech dotázaných by chtělo zdravější nabídku v univerzitních automatech.

Pro upřesnění je nutno říct, že místní automaty nabízejí ještě klasikou nabídku převážně slazených nápojů, čokolády a chipsů. Jelikož se obecně moc dat a analýz ke Spojeným arabským emirátům dohledat nedá, rozhodly se univerzity spojit za pomoci zahraničního australského partnera a vytvořit online dotazník. Jeho výsledky mají být zaslány majitelům automatů a občerstvení ve školách, které se zdají být se svou nabídkou zastaralé.

Během studie 75 % dotázaných uvedlo, že minimálně jednou týdně automat na občerstvení použije. Každý druhý nákup směřuje právě na čokoládu a téměř stejný počet se zaměřuje na smažené brambůrky. Častěji tohoto způsobu prodeje využívá mužská populace. Studie také přišla na to, že 65 % výrobků v automatech má vysoký obsah tuků, cukrů a jsou silně kalorické. Jelikož se Emiráty snaží propagovat zdravou výživu, nabídka na univerzitách by tomu měla odpovídat.

Dokonce 82 % dotázaných by v nabídce raději vidělo sendviče, ořechy, hořkou čokoládu a zdravější nápoje. Na druhou stranu většina z dotázaných odpověděla, že by si v automatu nejspíše nekoupila čerstvé ovoce, proteinové tyčinky nebo mléko bez příchuti.

Důvodem, proč mě tyto výsledky zaujaly je fakt, že se v posledních letech Emiráty snaží změnit přístup ke stravování. A na kom jiném nejlépe otestovat změny než na mladší generaci. Z tohoto pohledu jsou tedy na správné cestě. Zdravá výživa v Emirátech opravdu zažívá boom. Popularita je vidět nejenom v médiích, obchodech nebo na specializovaných veletrzích, ale především v nákupních košících zákazníků. A to je to hlavní. Naštěstí už je i několik českých potravinářů, kteří jsou tohoto boomu součástí.

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mobil:+ 420 602 768 207, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/saudska-arabie-investuje-na-ukrajine-do.html

06 December 2021

Kasein je bílkovina obsažená z 80 % v kravském mléce a představuje dobrý zdroj aminokyselin. Dodává sýrům veškerou jejich funkčnost včetně tažnosti a schopnosti tání. Část spotřebitelů však díky alergii na kasein a intoleranci laktózy nemůže běžné sýry konzumovat. Toto omezení se rozhodla řešit Magi Richani ve svém start-upu Nobell Foods zaměřenému na produkci rostlinného kaseinu pro výrobu vegetariánských náhrad sýrů.

Její společnost využívá k produkci kaseinu geneticky upravené sójové boby. Po více než čtyřech letech výzkumu se jim podařilo objevit způsob, jak vyrobit rostlinný kasein se stejnou chutí a texturou, jako má klasický kasein z kravského mléka. 

Benefitem je bezesporu i to, že při jeho výrobě nedochází (narozdíl od běžného chovu skotu) k poškozování životního prostředí.

Tým ze společnosti Nobell Foods se zaměřuje na výrobu mozzarelly a čedaru, tedy dva druhy sýrů, které tvoří 60 % spotřebovaného sýra v USA. Sýry budou k dispozici na trhu koncem roku 2022 nebo začátkem roku 2023.

Zdroje:

 

 

Zdroj: BIOTRIN

Link: https://www.biotrin.cz/sojove-boby-jako-novy-producent-kaseinu-na-vyrobu-syra/?utm_source=zpravodaj&utm_medium=e-mail&utm_campaign=S%C3%B3jov%C3%A9%20boby%20jako%20nov%C3%BD%20producent%20kaseinu%20na%20v%C3%BDrobu%20s%C3%BDra?

06 December 2021
Další ročník školení se uskuteční virtuálně v březnu 2022

Německý Spolkový úřad pro ochranu spotřebitele a bezpečnost potravin (BVL) oznámil termín čtvrtého ročník školicího kurzu ITS Food zaměřeného na falšování a autenticitu potravin.

Třídenní školení je určeno pro mezinárodní odborníky z oblasti bezpečnosti potravin a krmiv a řízení rizik. Vzhledem ke globálnímu dosahu akce budou školení probíhat ve dvou termínech:

14.  – 16. března 2022, 14:00-20:00 hod. (pro účastníky ze západní polokoule)

17.  – 19. března 2022, 7:00-13:00 hod. (pro účastníky z východní polokoule)

O programu

ITS Food vám poskytne hluboké znalosti o bezpečnosti potravin a o řízení rizik a krizovém řízení v Německu a Evropské unii. Školení se bude zabývat relevantními aspekty, které jsou klíčové pro komplexní řízení rizik pro bezpečné potraviny, krmiva a spotřební zboží.

Záměrem tohoto školicího programu je zvýšit znalosti a podpořit vzájemné porozumění v oblasti řízení rizik v oblasti bezpečnosti potravin mezi účastníky z veřejných orgánů zabývajících se bezpečností potravin. Odborníci z praxe z příslušných orgánů, úředních laboratoří a výzkumných institucí se podělí o své poznatky a zkušenosti, aby si účastníci zvýšili úroveň svých odborných znalostí, sdíleli a identifikovali osvědčené postupy v oblasti své práce, vyzkoušeli si různé nástroje pro různé úkoly a odnesli si materiály, které budou moci sdílet s kolegy.

Registrace bude otevřena v prosinci 2021 a poběží do konce ledna 2022.

Zdroj: BVL

 

Zdroj:bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/ulozte-si-do-kalendare-mezinarodni-skoleni-pro-bezpecnejsi-potraviny-2022.aspx

06 December 2021

Společnost Univar Solutions zahájila registrace účastníků na webinář konaný dne 08/12/2021 zaměřený na téma uvádění rostlinných alternativ masa a masných výrobků a mléka a mléčných výrobků na trh, diskutovány budou i klíčové příležitosti na trhu. Připravena je rovněž ukázka nejnovějších receptů bez masa a ryb vytvořených technickými specialisty a kulinářskými vývojáři Univar Solutions.

Více informací zde.

06 December 2021

Na Ukrajině dosáhla cena lipového a akátového medu hodnoty 400 UAH za litr. Litr nejlevnějšího bylinného medu stojí 150 UAH. Zvýšila se také velkoobchodní cena medu. Při tvorbě ceny zohlednili někteří včelaři zejména to, že jejich med je ekologický. Další vliv mělo zvýšení nákladů na zpracování. Téměř 90 procent vyprodukovaného medu se vyváží.

Další zajímavosti z oblasti zemědělství a potravinářství

Růst zemědělské výroby na Ukrajině

V lednu až říjnu 2021 vzrostla zemědělská výroba na Ukrajině ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 13 %. Ve sledovaném období zvýšily zemědělské podniky výrobu o 17,2 % a domácnosti o 6,3 %. Rostlinná produkce se u všech zemědělských subjektů zvýšila o 18 %, zatímco živočišná produkce se snížila o 4,2 %.

Podpoří Ukrajina domácí výrobce minerálních hnojiv?

Přední sdružení agrárního a chemického průmyslu se obrátila na ukrajinského premiéra Denyse Shmygala s výzvou o zvážení možnosti přidělení komoditní půjčky domácím výrobcům dusíkatých hnojiv, a to formou zemního plynu v množství 1,25 mld. m3 na šest měsíců (od listopadu 2021 do dubna 2022) z rezerv ukrajinského Naftogazu. Navrhuje se přidělit úvěr za těchto podmínek: zajištění jeho splacení termínovými smlouvami se splatností od dubna do července 2022; povinnost dodávat všechna hnojiva vyrobená z tohoto plynu na domácí trh za ceny, které budou stanoveny podle cen termínových smluv. Tento krok by měl zajistit v zimě stabilní výrobu minerálních hnojiv, pro něž je plyn hlavní surovinou. Vzhledem k tomu, že za posledních několik měsíců výrazně vzrostla cena plynu, přední evropské společnosti již ohlásily snížení výroby hnojiv. Důsledkem toho je vznik nedostatku minerálních hnojiv na evropském i světovém trhu. Ukrajina pokrývá své vlastní potřeby v oblasti minerálních hnojiv především prostřednictvím domácí produkce. Na základě současných prognóz je pro zajištění zemědělství na Ukrajině pro období jarních prací v terénu nutné dodat 2,3 mil. tun dusíkatých hnojiv během listopadu 2021 až května 2022, z čehož se 75 % očekává z domácí produkce a 25 % z dovozu. Podle vedení společnosti Naftogaz Ukrajina jsou zásoby zemního plynu dostatečné pro tuto topnou sezónu. Vezmeme-li v úvahu měsíční těžbu plynu na Ukrajině ve výši asi 770,8 mil. m3, bude k 1. dubnu 2022 bilance vlastního zemního plynu dostačující pro poskytování úvěrů průmyslu. Národní chemické společnosti jsou zároveň připraveny zavázat se k odběru 250 mil. m3 plynu měsíčně. Sdružení vyzvala předsedu vlády, aby urychleně inicioval vypracování příslušného rozhodnutí kabinetu ministrů a pověřil ministerstvo agrární politiky a výživy Ukrajiny a ministerstvo hospodářství spolu s odvětvovými sdruženími, aby jej podepsaly. 

Vývoz semen zemědělských plodin do Francie

V lednu až říjnu 2021 bylo z Ukrajiny dovezeno do Francie více než 9,2 tis. tun semen zemědělských plodin za celkem více než 79,4 mil. USD. V absolutním vyjádření je tato hodnota o 12 % vyšší než ve stejném období v roce 2020, v peněžním vyjádření došlo k nárůstu o 25 %. Francie tak zůstává nejvýznamnějším obchodním partnerem Ukrajiny v tomto sektoru. 

Ukrajina jedná s EU v rámci Výboru pro přidružení

Posílení spolupráce v oblasti obchodu a sbližování ukrajinských právních předpisů s právními akty Evropské unie jsou témata projednávaná na 6. zasedání Výboru pro přidružení EU-Ukrajina, které se koná v Bruselu. Ukrajinské delegace se účastní šéf Státní služby pro potravinovou bezpečnost a ochranu spotřebitele Vladyslav Magaletska. Jednání obou stran probíhají na pozadí aktivního rozvoje obchodních vztahů. Za 9 měsíců roku 2021 se ukrajinský vývoz do EU zvýšil o 54 % a netýkal se pouze surovin (například u hotových potravinářských výrobků činil 25 %). Státní služba pro potravinovou bezpečnost a ochranu spotřebitele hraje důležitou roli v efektivitě ukrajinského vývozu. Jejím úkolem je překonávat technické překážky obchodu a poskytovat státní záruky pro splnění požadavků partnerských zemí.

Situace na ukrajinském trhu se sušenou zeleninou

Trh se sušenou zeleninou (zejm. sušené zelí, řepa, mrkev, cibule, česnek) na Ukrajině do značné míry závisí na dodávkách ze zahraničí. Na Ukrajině je registrováno 457 domácích společností působících na trhu se sušenou zeleninou. Sušenou cibuli a mrkev vyrábí 17 společností. Většina ukrajinských výrobců je zaznamenána v segmentu sušeného hrachu, na druhém místě u sušených hub. Na celkovém trhu sušené zeleniny na Ukrajině je podíl dovážených výrobků 58,3 %, v segmentu sušené cibule se jedná o 86,4 %. Obecně se sušená zelenina dováží na Ukrajinu z jižních zemí, např. z Číny, Indie, Íránu, Turecka nebo Uzbekistánu. 

Vývoj agrárního zahraničního obchodu v relaci EU-Ukrajina

V lednu až září 2021 se obrat agrárního obchodu mezi Ukrajinou a EU zvýšil ve srovnání s loňskými údaji za příslušné období o 20 %. Největšími obchodními partnery pro Ukrajinu v EU jsou Nizozemsko, Polsko, Německo, Itálie, Španělsko a Francie. Společný podíl těchto zemí činí přibližně 71 % obratu vzájemného agrárního obchodu. Do poloviny října roku 2021 již ukrajinští vývozci plně využili bezcelní vývozní kvóty do EU pro dodávky medu, jablečné a hroznové šťávy, ječné krupice a mouky, konzervovaných rajčat, zpracovaného škrobu, jakož i vajec a drůbeže. Stimulačním faktorem pro zvýšení domácího vývozu zemědělských produktů do EU je letošní růst cen obilí a olejnin na světových trzích, spolu s očekáváním velmi dobré sklizně.

Yegor Reshetnyk
místní zástupce pro zemědělství na Ukrajině
Mobil: +380 99 098 3335, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/rostouci-ceny-medu-na-ukrajine.html

03 December 2021
Zveme Vás ke sledování dalšího dílu pořadu Žijeme jídlem. Pořad vznikl ve spolupráci Potravinářská komora České republiky a Agrární komora České republiky za podpora Ministerstvo zemědělství České republiky.
Jaké je tajemství Všestarské cibule? Seznamte se s plodinou, která je základem receptů.
Moderátorka Chili Ta Thuy vás vezme na farmu, kde se pěstuje skromná, ale nepostradatelná surovina každé kuchyně, která je součástí našeho jídelníčku již přes 6 tisíc let. Je to cibule, kvůli které navštívíme Zemědělské družstvo Všestary - Agriculture group , které se řadí mezi její velké pěstitele i v rámci Evropy. Inspirovat vás pak budeme cibulovým pyré s portobello steaky a špenátem. Dobrou chuť a žijte s námi jídlem!
 
Zdroj: Stream.cz
03 December 2021

Tisková konference (on line) k projektu Žijeme jídlem s hosty: Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR, Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského, Leoš Říha, předseda Komoditní rady pro mléko a hovězí maso při AK ČR, Pavel Vybíral, předseda představenstva Polabské mlékárny.                                 

(ke shlédnutí zde)

Zdroj: Žijeme jídlem

Link: https://www.youtube.com/watch?v=hqMkDmUHTPk

03 December 2021

Tisková zpráva 24. 11. 2021 – Během zimních a podzimních měsíců je třeba věnovat zvýšenou pozornost jídelníčku dětí. Klesá příjem vitaminu D, jak ubývá slunečního svitu, a děti jsou častěji nemocné. Tento vitamin a další nezbytné látky pro zdravý vývoj dětí mohou doplnit mléko, jogurty a jiné mléčné výrobky, kterých by děti měly podle odborníků sníst alespoň tři porce každý den v tomto období.

„Z důvodu nižšího osvitu kůže klesá koncentrace vitaminu D a děti jsou v zimě více nemocné. Nedostatek vitaminu D během podzimu a zimy totiž vede k poklesu imunity a kvůli tomu i k vyššímu výskytu onemocnění. Navíc děti tráví méně času venku, není tolik slunečných dní a to vede k poklesu tvorby vitaminu D. Kvůli tomu je třeba dbát na zvýšenou pozornost jídelníčku jako zdroje vitaminu D. Pokud je nedostatečná konzumace ryb, mléčných výrobků a vajec, může vzniknout problém v podobě oslabené imunity,“ říká odborník na výživu Pavel Suchánek. 

Až devadesát procent příjmu vitaminu D je zajištěno jeho tvorbou v kůži v důsledku působení slunečního záření. V letních měsících je nejlepším způsobem, jak jej získat, opalování. Pro některé děti ale může opalování představovat riziko. „Pokud mají světlou pleť a málo pigmentu, spálí se místo toho, aby se opálily,“ doplňuje Suchánek.

Mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem dalších důležitých vitaminů, bílkovin a minerální látek, které jsou důležité pro růst kostí a obecně zdravý vývoj dětí. Měly by proto být nedílnou součástí vyváženého jídelníčku a domácnost bez nich si lze jen těžko představit. „Bílkoviny mléka a bioaktivní peptidy, které vznikají jejich trávením, mají významné účinky na lidské zdraví. Jedná se o účinky antimikrobiální, protivirové, imunomodulační, významné účinky jsou na snížení krevního tlaku, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév,“ sděluje Jan Krejsek z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Mléko a mléčné výrobky poskytují komplex látek důležitých pro zdravý růst kostí, jako jsou plnohodnotné bílkoviny. Z minerálních látek se jedná o vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen nebo jód. Z vitaminů to jsou A, D, E, K rozpustné v tucích, a dále vitaminy skupiny B. Za zmínku stojí především vápník, který se v mléčných výrobcích nachází ve velmi dobře vstřebatelné formě. O mléku a mléčných výrobcích lze tedy bez nadsázky mluvit jako o vitaminové bombě, kterou děti potřebují mít denně ve svém jídelníčku. 

„Není nic zdravějšího v jídelníčku našich dětí než mléko a zkvašené mléčné výrobky. Ty totiž obsahují mnoho živin a zdraví prospěšných probiotických mikroorganismů, které dětské tělo v době růstu velice potřebuje i pro posílení imunity. Každý den by mělo dítě sníst či vypít alespoň dva až tři mléčné výrobky. Jak roste dětské tělo a zvětšují se dětem kosti, tělo potřebuje mnoho vápníku a vitaminu D, který se nachází právě v mléčných výrobcích. Může to být jogurt, jogurtový nápoj nebo mléčný zakysaný výrobek,“ dodává Krejsek.

Kvalita mléka a mléčných výrobků začíná u zemědělců. „Důkazem dobrých vlastností tuzemského mléka je program režimu jakosti Q CZ, v němž produkuje mléko stále více farmářů. Přestože se za posledních třicet let výrazně snížil počet chovaných dojnic, chovatelé dosahují vyšší užitkovosti. Dojivost krav na mléko stoupla z 3800 litrů na 8893 litrů mléka na kus v loňském roce. Kvantita však nejde na úkor kvality, kterou potvrzují také výsledky nezávislých studií. Té je dosahováno modernizací stájí s ohledem na nejnovější technologie a neustálým zlepšováním podmínek animal welfare neboli pohody zvířat,“ uvádí prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Netradiční tip na zdravý pokrm pro vaše děti

Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ přináší ve spolupráci s food blogerkou Barborou Charvátovou tip na zajímavý recept, který budou vaše děti milovat.  

Mléko a mléčné výrobky by měly být nedílnou součástí dětského jídelníčku. Jejich přínos pro zdraví dětí je nepostradatelný především v období, kdy dítě sílí a roste. Z tohoto důvodu přinášíme ve spolupráci s food blogerkou Barborou Charvátovou, která se zaměřuje především na přípravu pokrmů pro děti, netradiční tip na skvělý pokrm ze žervé.

Na zhruba 2 až 3 porce:

-    3 vejce
-    2 x 150 g žervé
-    200 g hladké špaldové mouky
-    Špenát dle potřeby 
-    Česnek
-    Sůl

Žervé rozmíchejte ve větší misce s vajíčky. Až se směs propojí, zapracujte mouku. Výsledné těsto by mělo být lepivé, ale zároveň by mělo držet tvar. Namočenou lžičkou z těsta odkrajujte nočky a ty házejte do vroucí a osolené vody. Případně můžete vyzkoušet i pasírování přes síto na halušky. V takovém případě budou „nočky“ skutečně velice malé. Některé děti to ale mohou ocenit. 

Nočky vařte přibližně 1 až 2 minuty. Nočky jsou hotové, jakmile vyplavou na hladinu. Obecně je to velice rychlá záležitost a noky budou hotové během krátké chvíle. 

K nokům se velice dobře hodí špenát. Samozřejmě záleží, jaký typ špenátu zvolíte. Ideální je například čerstvý, který chvíli podusíte na pánvi společně s prolisovaným česnekem. Mezitím si rozmíchejte žervé, do kterého následně přecedíte hotové noky a smícháte společně se špenátem. Teplé noky krásně povolí žervé a vznikne úžasná omáčka. 

Tento recept se doporučuje dětem od jednoho roku.

O projektu Naskoč na mléčnou vlnu:
Projekt Agrární komory ČR „Naskoč na mléčnou vlnu“ má za cíl podpořit zvýšenou konzumaci zejména zakysaných mléčných výrobků (tj. jogurty, jogurtové nápoje apod.) ve skupině dětí a mládeže se zacílením na základní a střední školy. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ je spolufinancován z prostředků Ministerstva zemědělství. Více informací najdete na: www.mlecnavlna.cz.

Kontakt pro novináře: Martin Janů, PR manager, aPRiori, +420 728 017 987, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Zdroj: AK ČR

Link: http://www.akcr.cz/txt/deti-by-mely-na-podzim-a-v-zime-snist-tri-mlecne-vyrobky-kazdy-den

03 December 2021

Veřejná konzultace je spuštěna do 9. ledna 2022.

 

Odborníci na výživu a odborníci ze souvisejících oborů mohou pomoci úřadu EFSA dokončit vědecké doporučení, které má pomoci osobám s rozhodovací pravomocí při vývoji budoucího celoevropského systému pro označování nutričních hodnot na přední straně obalu. Doporučení má rovněž informovat o podmínkách pro omezení výživových a zdravotních tvrzení na potravinách.

V rámci strategie „Farm to Fork“ požádala Evropská komise počátkem roku 2021 úřad EFSA, aby poskytl vědecké poradenství o živinách a dalších složkách potravin důležitých pro veřejné zdraví Evropanů, o skupinách potravin s důležitou rolí v evropské stravě a o vědeckých kritériích pro výběr živin pro nutriční profilování. Evropská komise plánuje navrhnout novou legislativu o označování nutričních hodnot na přední straně obalu potravin ke konci roku 2022.

Vědecký základ na podporu rozhodovacích orgánů EU

Valeriu Curtui, ředitel pro výživu úřadu EFSA, řekl: „Pořádáme veřejnou konzultaci, abychom shromáždili vědecké poznatky od dalších odborníků, institucionálních partnerů a zúčastněných stran k našemu návrhu vědeckého stanoviska.“

„Rádi bychom všem, kteří se o toto téma zajímají, připomněli, že naše vědecké poradenství má za cíl informovat o modelování nutričního profilování pro nutriční označování na přední straně obalu a pro omezení tvrzení o potravinách. Tento návrh stanoviska však nehodnotí ani nenavrhuje konkrétní model nutričního profilování pro nutriční označování na přední straně obalu.“

Co říká návrh stanoviska?

Dr. Alfonso Siani předsedá odborné pracovní skupině EFSA, která pomohla vypracovat vědecké stanovisko. „Náš návrh stanoviska poskytuje tvůrcům politiky rady ohledně toho, které živiny a další složky potravin je třeba zvážit pro zahrnutí do modelů nutričního profilování, kde je nadměrný nebo nedostatečný příjem spojen s riziky dlouhodobých onemocnění.“

V návrhu stanoviska vědci došli k závěru, že v modelech nutričního profilování se mají mimo jiné zvažovat následující body:

• Vzhledem k vysoké prevalenci nadváhy a obezity v Evropě má pro veřejné zdraví evropského obyvatelstva velký význam snížení energetického příjmu.

• Příjem nasycených tuků, sodíku, přidaných/volných cukrů překračuje dietní doporučení u většiny evropských populací a nadměrný příjem je spojen s nepříznivými zdravotními účinky.

• Příjem vlákniny a draslíku ve většině evropských dospělých populací je nedostatečný a tento nedostatečný příjem je také spojen s nepříznivými účinky na zdraví.

Návrh rovněž uvádí, že příjem železa, vápníku, vitaminu D, kyseliny listové a jódu je u konkrétních dílčích populací nedostatečný a obvykle je řešen vnitrostátními politikami a/nebo individuálním poradenstvím.

„Ačkoli by se měl výběr živin a dalších složek potravin v modelu nutričního profilování řídit především jejich významem pro veřejné zdraví,“ uvedl Dr Siani, „mohou být živiny zahrnuty i z jiných důvodů (Upřednostnění některých potravin, i když není vědecky 100% podložené, že zvýšení jejich spotřeby je nutné z důvodů veřejného zdraví.). Například manažeři rizik se mohou rozhodnout zahrnout některé omega-3 nenasycené mastné kyseliny do modelů nutričního profilování, aby podpořili konzumaci tučných ryb v souladu s jejich dietními doporučeními, i když údaje o příjmu těchto mastných kyselin nejsou dostatečné k závěru, zda jsou konzumovány v dostatečném množství nebo ne.

Skupiny potravin v evropských a národních výživových doporučeních

"Náš návrh zahrnuje také vědecké úvahy týkající se skupin potravin, které hrají důležitou roli v evropské stravě," řekl Dr Siani.

Patří sem skupiny: potraviny obsahující škrob (většinou obiloviny a brambory), ovoce a zelenina, luskoviny a luštěniny, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, ryby a korýši, ořechy a semena a nealkoholické nápoje; tak jak jsou schváleny v národních výživových doporučeních členských států. Jejich role ve výživě a relativní podíly se v různých zemích liší v důsledku stravovacích návyků a tradic.

Dr Siani řekl: „Národní doporučení podporují konzumaci celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny, ořechů a semen, mléka a mléčných výrobků se sníženým obsahem tuku, ryb a vody. Potravinářské produkty s vysokým obsahem nasycených tuků, cukrů a/nebo sodíku v důsledku zpracování potravin se však obecně odmítají, a to i v rámci těchto kategorií potravin.

"Národní doporučení také podporují pravidelnou konzumaci luskovin a luštěnin místo masa (zejména červeného masa a zpracovaného masa) a rostlinných olejů bohatých na mononenasycené a polynenasycené tuky namísto těch s vysokým obsahem nasycených tuků.

Vyjádřete svůj názor!

Veřejná konzultace EFSA probíhá do 9. ledna 2022. Úřad EFSA následně zapracuje zaslané příspěvky a co nejdříve dokončí své vědecké stanovisko.

Návrh vědeckého stanoviska úřadu EFSA:

Zdroj: EFSA

02 December 2021

Dne 15. prosince proběhne on-line setkání s titulem „Towards the EU Food Safety Forum: shaping together the new collaborative platform“.

Akce je určena pro výrobce, výzkumné pracovníky v potravinářství, ale i laické spotřebitele.

Účastníci konference budou seznámeni s aktuálně dostupnými výsledky projektu od jednotlivých vedoucích pracovních skupin a chybět nebudou ani stanoviska evropských státních institucí (EFSA, JRC, DG Research & Innovation Bioeconomy and Food Systems) atd.

Vice naleznete v pozvánce (vč. registrace), účast zdarma.

agendaregistration form; application form for pitches

 Pozvánka

02 December 2021

Naše Unie a její občané za poslední rok a půl dokázali, že tváří v tvář celé řadě nebývalých výzev jsme silní, odhodlaní a jednotní. Dnešní svět je stále plný nejistoty, ničivých událostí a zvětšujícího se geopolitického napětí, zapomenout nemůžeme ani na klimatické změny a přírodu v kritickém stavu. Avšak chopíme-li se příležitosti, kterou nám tyto výzvy nabízejí, a využijeme-li základů, které jsme položili, můžeme společenskou transformaci, již Evropa potřebuje a již si občané zaslouží, uskutečnit.Naše Unie a její občané za poslední rok a půl dokázali, že tváří v tvář celé řadě nebývalých výzev jsme silní, odhodlaní a jednotní. Dnešní svět je stále plný nejistoty, ničivých událostí a zvětšujícího se geopolitického napětí, zapomenout nemůžeme ani na klimatické změny a přírodu v kritickém stavu. Avšak chopíme-li se příležitosti, kterou nám tyto výzvy nabízejí, a využijeme-li základů, které jsme položili, můžeme společenskou transformaci, již Evropa potřebuje a již si občané zaslouží, uskutečnit.

 

V tomto pracovním programu uvádíme konkrétní kroky, které hodláme podniknout, abychom dál naplňovali cíle, jež jsme si na začátku mandátu stanovili, a vedli Unii dál k udržitelnému oživení. V programu jsou obsaženy také hlavní legislativní návrhy, jež by měly v legislativním procesu dostat přednost, aby mohly být pohotově uplatněny v praxi. Jejich seznam bude tvořit základ našeho dialogu s Evropským parlamentem a Radou, z něhož by do konce roku mělo vzejít společné prohlášení o legislativních prioritách, tak jak je stanoveno v interinstitucionální dohodě o zdokonalení tvorby právních předpisů.Ukázali jsme, že jednáme-li společně, dokážeme generační výzvy překonat snáze a lépe chránit životy a živobytí.Tuto jednotu nyní potřebujeme více než kdykoli předtím – nesmíme jí však obětovat své cíle. Chceme-li vybudovat silnou Unii a prosperující budoucnost, budeme potřebovat obojí.

 

Více zde.

02 December 2021

Kdy: čtvrtek 9. prosince 2021 od 14:00, konec akce přibližně v 16:30

Kde: online platforma ZOOM

Webinář je pro účastníky zdarma, a proběhne online přes platformu ZOOM. Po prezentacích hostů se budeme věnovat dotazům účastníků. Dotazy na hosty bude možné psát pomocí Zoomového nástroje Q&A. Odkaz pro připojení a instrukce k webináři Vám zašleme den před akcí. Váš kontakt nám prosím zaneste do registračního formuláře (viz pozvánka).

Asociace ekologických organizací Zelený kruh Vás zve na webinář zaměřený na tématiku snižování množství odpadu na komunální úrovni. Naši hosté Vám představí, jak můžete podpořit prevenci vzniku odpadů úpravou metodik pro veřejné zakázky a pravidel fungování úřadu. Seznámíte se také se dvěma příklady dobré praxe – v Jičíně a v Jihlavě. Webinář je druhým a finálním pokračováním úspěšného webináře, který proběhl 23. 11. 2021. Tentokrát se zaměříme na příslušné metodiky a pravidla na úrovni města a představíme nové příklady dobré praxe.

Webinář pořádá Zelený kruh v rámci projektu ”Bez plastů a zbytečných odpadů ve městech a obcích”. Akce se koná s podporou Ministerstva životního prostředí. Akce nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.

Stáhněte si...

Zdroj: MŽP ČR

Link: https://www.mzp.cz/cz/odpad_urady_obce_webinar

01 December 2021

Chování českého spotřebitele se během pandemie výrazně změnilo, více dbá o své zdraví a mění nákupní chování. Tato změna nákupního chování klade vysoké nároky na práci firem se společenskou zodpovědností a transparentností. I proto se inovační trendy v mlékárenství posouvají k zodpovědnému stravování.  Zpracovatelé mléka a výrobci mlékárenských výrobků v České republice jsou inovačně aktivní – prostředky vynakládané na inovační činnost dosahují v průměru 5 – 10 % z úrovně celkových nákladů.

 

Součástí inovačních strategií mlékařů jsou i výrobkové reformulace, takzvané obohacení. „Reformulace složení mléčných výrobků spočívají zejména v úpravě zastoupení základních živin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Dále ve snižování obsahu soli a minimalizaci používání přídatných látek, ale také ve fortifikaci vybranými minerálními látkami a vitamíny. Výrobci také přicházejí s obohacováním jinou nutričně prospěšnou složkou, jako je například vláknina,“ vysvětluje Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Tím se zvyšuje výživová hodnota těchto produktů, což je prospěšné nejen pro osoby se specifickými požadavky na stravování. Jedná se dále například o děti, seniory, sportovce nebo osoby trpící laktózovou intolerancí. Stále populárnější jsou i mléčné výrobky bez laktózy. Příkladem mléčného výrobku s vyšším obsahem bílkoviny je například Skyr. Za zmínku stojí i výrobek Oveska s přídavkem vlákniny. U sýrů pak rozšíření sortimentu sýrů na grilování. „Reformulacemi prošly téměř všechny naše výrobkové řady. V sýrech jsme snížili obsah soli. V ochucených jogurtech a tvarohových dezertech zvyšujeme podíl ovoce, naopak snižujeme obsah cukru či eliminujeme aromata a barviva. Také snižujeme obsah tuku a zvyšujeme obsah bílkovin přirozenou cestou výrobního procesu. Mezi naše průlomové inovace patří Milko Řecký jogurt s 0 % tuku a 3krát vyšším obsahem bílkovin, než má běžný jogurt,“ vyjmenovává Zdeněk Vybíral, manažer obchodu a marketingu Polabských mlékáren.

Nejinovativnější je tvaroh

 

Cenu Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek roku 2021 získala zmrzlina Míšánek tvaroh. Tento výrobek potvrdil trend z posledních let, kdy se často na vítězných pozicích umístí právě výrobek z tvarohu. Kromě oceňovaného složení zaujal Míšánek i další inovací a tou je velikost porce. V mnoha případech nejsou potraviny baleny po jednotlivých porcích, ale ve větším množství. Toto větší množství pak slouží buď většímu množství spotřebitelů, nebo pro více příležitostí. Pokud jsou výživové údaje na výrobku uvedeny pouze v jednotkách gramů nebo mililitrů, může být pro spotřebitele složitější orientovat se v množství zkonzumované energie či jednotlivých živin. Přehlednost v daných reformulacích přináší nová Databáze reformulovaných potravin a nápojů, která si klade za cíl spotřebitele upozornit na vylepšené složení výrobků. V databázi najdete složení výrobků před reformulací a po reformulaci. Najdete ji na www.reformulace.cz.

Českomoravský svaz mlékárenský každoročně vyhlašuje soutěž Mlékárenský výrobek roku. V letošním ročníku soutěžilo 73 výrobků, mezi kterými bylo 54 novinek. Absolutním vítězem se pro rok 2021 stal „Sýr na pánev klasik“ z jihočeské Madety. Mezi dalšími oceněnými výrobky byl například Dip ke grilování – zakysaná smetana s česnekem a bylinkami značky MILKO Polabských mlékáren.

 

Zákazník je ten, kdo výrobkovou inovaci musí ocenit a to znamená, že ji musí koupit, musí se o ní dovědět. To s sebou přináší odpovídající marketingovou podporu firem, což může být finančně náročné. „Reformulace jako takové jsou velmi žádoucí, na druhou stranu je třeba k jakékoliv výrazné změně receptury přistupovat velmi obezřetně,“ říká Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory České republiky, a dodává, že spotřebitelé bývají mnohdy velmi konzervativní a výrobce by tak mohl o své zákazníky přijít. Spotřebitele je třeba neustále informovat a vzdělávat.

 

Každé dva roky nový výrobek

Možnosti uplatnění výrobkových inovací nejsou u jednotlivých sortimentních skupin mlékárenských výrobků stejné, jsou rozdílné podle druhu výrobku a u některých – jako např. u konzumního mléka nebo u másla jsou díky platné EU legislativě poměrně omezené. Polovina podniků zavádí do výroby nový výrobek odlišující se od stávajících výrobků na trhu po méně než dvou letech. Některé představí dokonce několik nových výrobků za rok.

Inovace v obalových materiálech

 

Inovace výrobku nemusí být pouze v jeho složení. Důležitou roli hraje i obal. Příkladem je kartonový obal Pure-Pak Imagine na mléko, který zachovává lepší vlastnosti produktu. Karton má vyšší odolnost s nižší spotřebou papíru. Jeho výrobou se ušetří o 20 % více stromů. Obsahuje 10krát méně plastů než průměrná PET láhev. Je na 100 % biologicky rozložitelný a obsahuje 10krát méně plastů ve srovnání s kartony s uzávěrem.

Krávy nosí „chytré hodinky“

 

Inovace nejsou doménou pouze výrobků. Setkáme se s nimi i v zemědělské prvovýrobě. Používání moderních technologií a neustálé zlepšování animal welfare neboli pohody zvířat má vliv také na užitkovost. Například před 30 lety dosahovala užitkovost u dojnic v Česku 3800 litrů mléka na kus za rok, v loňském roce to bylo 8893 litrů na dojnici za rok. Dojnice mají na krku vitalimetry, kterým se lidově říká žvejkometry. Jedná se v nadsázce o chytré hodinky pro krávy, tedy senzory monitorující frekvenci přežvykování, která je zásadním parametrem pro zdravotní stav zvířete. Krávy se mohou ve stájích volně pohybovat a vazné ustájení se v Česku na rozdíl od jiných zemí téměř nepoužívá. V Česku je uvázaných 1,7 procenta krav, zatímco v Bavorsku se jedná o 30 procent, v celém Německu pak o 18 procent. „Chov hospodářských zvířat má přísné podmínky, které zohledňují přirozené chování zvířat v co možná největší míře. Zemědělci zajišťují pravidelný režim zvířat každý den bez ohledu na to, jestli je víkend nebo svátek,“ říká předseda Komoditní rady pro mléko a hovězí maso při Agrární komoře ČR Leoš Říha.

Základem prospěšných mléčných výrobků stále zůstává kvalitní mléko, které představuje svým složením téměř ideální potravinu. Je zdrojem nejenom vitaminu D, mléko a mléčné výrobky obsahují vitaminy B2 a B12 a hlavně jsou bohaté na vápník, který se díky vitaminu D lépe vstřebává. Důkazem kvality českého mléka je režim jakosti Q CZ, který funguje už pět let a vyrábí v něm mléko stále více chovatelů. Až 90 procent objemu produkce českého mléka dosahuje standardů Q CZ.  „Ideální možností je kupovat takové mléčné výroky, které za sebou nemají dlouhý transport, jímž zatěžují životní prostředí uhlíkovou stopou. Česká výroba je dohledatelná na etiketě každého výrobku, splňuje vysoké standardy a navíc nákupem českého výrobku podporují spotřebitelé české výrobky,“ shrnuje Jan Doležal, prezident Agrární komory České republiky.

O projektu Žijeme jídlem

Žijeme jídlem je společným projektem Potravinářské komory ČR a Agrární komory ČR. Cílem projektu je představit veřejnosti moderní pěstování, skladování a zpracování kvalitních tuzemských potravin v České republice. Moderátorka a kuchařka v jedné osobě Chili Ta Thuy navštívila celkem 8 zemědělských a potravinářských podniků a zjistila, co vše předchází široké nabídce kvalitních českých potravin v prodejní síti. Společně s Chili divák navštíví vybrané producenty: pěstitele jablek, brambor a cibule, zpracovatele hovězího masa a uzenin, mlékárnu, pekárnu nebo chovatele vepřového masa a nosnic. Chili v pořadu Žijeme jídlem poté podle svého receptu z konkrétní potraviny uvařila. Diváci se můžou těšit na kombinaci tradiční české potraviny a netradičního receptu podle Chili. Seriál se začal v listopadu vysílat na televizi Stream. 

 

Zdroj: PK ČR, AK ČR, MZe ČR

01 December 2021

Vážení žadatelé,

Dne 30. 11. 2021 byla zveřejněna aktualizovaná verze Příručky pro publicitu PRV 2014-2020 (verze 6), která nabývá platnosti a účinnosti dnem zveřejnění na internetových stránkách Ministerstva zemědělství.

Pro Žádosti o platbu podané do 31. 12. 2021 (včetně) bude akceptováno plnění podmínek publicity dle verze 5 Příručky (i zde však připomínáme žadatelům hlídat povinnost publicity v kapitole 2.1.1).

https://eagri.cz/public/web/mze/dotace/program-rozvoje-venkova-na-obdobi-2014/zakladni-informace/pravidla-pro-publicitu/aktualizace-prirucky-pro-publicitu-prv-4.html

Tímto bychom chtěli upozornit na kapitolu 2.5, kde byla doplněna povinnost umístění údaje o finanční účasti EU a rovněž znaku EU na titulní stránce pozvánky či programu akce.

Zároveň upozorňujeme na kapitolu 2.1.1 Příručky pro publicitu PRV 2014-2020, která uvádí povinnost zveřejnění informace o realizovaném projektu na již existující internetové stránce příjemce dotace pro profesionální použití.

 

Zdroj: SZIF

01 December 2021

Dovolujeme si Vám v těchto nelehkých časech připomenout náš pro bono projekt, který vznikl ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR a v jehož rámci naše advokátní kancelář poskytuje bezplatné základní právní poradenství – Právní pomoc potravinám na webu: https://help.potravinycesko.cz/.Dovolujeme si Vám v těchto nelehkých časech připomenout náš pro bono projekt, který vznikl ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR a v jehož rámci naše advokátní kancelář poskytuje bezplatné základní právní poradenství – Právní pomoc potravinám na webu: https://help.potravinycesko.cz/.Web obsahuje databázi položených právních otázek a na ně daných odpovědí řazenou do jednotlivých témat. Databáze je vytvářena z jednotlivých dotazů tazatelů a lze v ní vyhledávat. Nenajde-li uživatel odpověď na svůj dotaz, může jej položit na webu přes tlačítko „Zeptejte se“.

 

Zdroj: PEYTON legal

01 December 2021

Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány, transponuje příslušné unijní předpisy, přičemž upravuje mimo jiné i) způsob poskytování informací o konzervovaném ovoci a konzervované zelenině, skořápkových plodech, houbách, bramborách a výrobcích z nich a banánech; ii) požadavky na jejich jakost vztahující se k názvu; iii) přípustné záporné hmotnostní odchylky těchto potravin; iv) teplotní režimy a relativní vlhkost vzduchu při uchovávání, jakož i způsoby uchovávání a manipulace během uvádění těchto potravin na trh; a v) minimální technologické požadavky pro tyto potraviny. Dle přechodných ustanovení lze tyto potraviny vyrábět, označovat a uvádět na trh podle zrušované vyhlášky č. 157/2003 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti nové vyhlášky, a to do 1. července 2022. Současně lze prodávat do vyprodání zásob potraviny uvedené na trh nebo označené přede dnem nabytí účinnosti nové vyhlášky, které jsou v souladu se zrušovanou vyhláškou č. 157/2003 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky. | účinnost od 1. ledna 2022.

Zdroj: PEYTON legal, Výběr legislativních aktualit

01 December 2021

V návaznosti na naše předchozí články týkající se evidence skutečných majitelů a zákon č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů (dále jen „zákon o evidenci skutečných majitelů“), zejména na článek Nová právní úprava evidence skutečných majitelů – shrnutí zásadních změn, který přehledně informuje o všech požadavcích a změnách v právní úpravě evidence skutečných majitelů, bychom Vás tímto článkem chtěli upozornit, že dne 1. 12. 2021 uplyne nejzazší lhůta pro uvedení stavu zápisu v evidenci skutečných majitelů do souladu se zákonem o evidenci skutečných majitelů.

Končící lhůta

Účinnost zákona o evidenci skutečných majitelů nastala dne 1. 6. 2021, přičemž v přechodných ustanoveních tento zákon stanoví, že:

  • obchodní korporace, které vznikly do 31. 12. 2017 a které provedly zápis údajů do evidence skutečných majitelů podle předchozí právní úpravy do 1. 1. 2019, a
  • obchodní korporace, které vznikly od 1. 1. 2018 dále a které provedly zápis údajů do evidence skutečných majitelů podle předchozí právní úpravy do 15 dnů od svého vzniku,

zajistí do 1. 12. 2021, aby platné údaje odpovídaly požadavkům zákona o evidenci skutečných majitelů.

Na ostatní obchodní korporace, tj. na obchodní korporace, které nezajistily dle dosavadních právních předpisů zápis údajů o svých skutečných majitelích, popř. tak učinily pozdě, se přechodné ustanovení nevztahuje. Pro tyto obchodní korporace platí, že jsou povinny zajistit zápis do evidence skutečných majitelů a soulad tohoto zápisu se zákonem o evidenci skutečných majitelů bez zbytečného odkladu po nabytí účinnosti zákona o evidenci skutečných majitelů.

V případě evidujících osob, které nejsou obchodní korporací a nezajistily zápis údaje o svém skutečném majiteli podle dosavadních předpisů, platí, aby tuto povinnost splnily rovněž do 1. 12. 2021. Pokud tyto osoby údaje o svých skutečných majitelích zapsaly dle předchozí právní úpravy, mají do jednoho roku od účinnosti zákona o evidenci skutečných majitelů (tedy do 1. 6. 2022) povinnost zajistit, aby platné údaje odpovídaly požadavkům zákona o evidenci skutečných majitelů.

Pokud dojde k absenci zápisu v evidenci skutečných majitelů nebo k nesouladu evidence skutečných majitelů se skutečným stavem, hrozí evidujícím osobám po uplynutí výše uvedené lhůty sankce, které v tomto článku ještě blíže rozebereme.

Povinnosti, které je nutné splnit do uplynutí lhůty

Je nutné, aby evidující osoby zajistily do evidence skutečných majitelů v zákonem stanovené lhůtě, tj. do 1. 12. 2021, zápis údajů uvedených v § 13 zákona o evidenci skutečných majitelů.

Mezi takové údaje patří:

  • osobní údaje o skutečném majiteli,
  • údaj o povaze postavení skutečného majitele,
  • údaj o velikosti přímého nebo nepřímého podílu skutečného majitele, zakládá-li tento podíl jeho postavení,
  • údaj o skutečnosti zakládající postavení skutečného majitele, není-li založeno podílem,
  • popis struktury vztahů,
  • den, od kterého je fyzická osoba skutečným majitelem,
  • den, do kterého byla fyzická osoba skutečným majitelem,
  • jméno právnické osoby nebo označení právního uspořádání, o jejichž skutečného majitele jde, a
  • identifikační číslo právnické osoby nebo právního uspořádání, o jejichž skutečného majitele jde.

Evidující osoby mají zároveň povinnost zajistit, aby uvedené údaje byly v souladu se skutečným stavem a aby od 1. 12. 2021 byly údaje v evidenci stále aktuální.

Návrh na zápis do evidence skutečných majitelů může být podán prostřednictvím soudu, nebo může být proveden na žádost notářem.

V některých případech dochází k automatickému průpisu do evidence skutečných majitelů na základě informací z veřejného rejstříku.

Přestupky a sankce

Zákon o evidenci skutečných majitelů zavádí sankce za přestupky, které se vztahují k evidenci skutečných majitelů. O přestupcích bude rozhodováno v režimu přestupkového řízení podle zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich a budou projednávány obecními úřady obce s rozšířenou působností, v jejímž územním obvodu má evidující osoba podezřelá z přestupku sídlo, popř. v jejímž územním obvodu má skutečný majitel, jenž neposkytne evidující osobě patřičnou součinnost, bydliště.

Mezi přestupky evidujících osob dle zákona o evidenci skutečných majitelů patří nezajištění zápisu údaje o skutečném majiteli do evidence nebo nesoulad zápisu v evidenci skutečných majitelů se skutečným stavem. Přestupku se může dopustit také skutečný majitel, koncový příjemce, osoba s koncovým vlivem a osoba, jejímž prostřednictvím může koncový příjemce získávat prospěch nebo osoba s koncovým vlivem uplatňovat svůj vliv, pokud neposkytne potřebnou součinnost evidující osobě a pokud toto porušení povinnosti potvrdí soud.

Za přestupky je možné uložit peněžitou pokutu až do výše 500.000,- Kč.

Mezi soukromoprávní následky patří znemožnění vyplácení podílu na prospěchu (na zisku a jiných vlastních zdrojích) osobám, které nejsou uvedeny v evidenci skutečných majitelů nebo znemožnění vyplácení prospěchu (podílu na zisku a jiných vlastních zdrojích) obchodním korporacím, jež nemají v evidenci skutečných majitelů zapsaného skutečného majitele.

Nezapsaný skutečný majitel při rozhodování nejvyššího orgánu této obchodní korporace také nebude moci vykonávat hlasovací práva nebo rozhodovat jako její jediný společník. Stejně tak nebude moci vykonávat hlasovací práva právnická osoba nebo zástupce právního uspořádání, jež nemá v evidenci skutečných majitelů zapsaného skutečného majitele.

Závěr

Vzhledem k tomu, že lhůta pro uvedení evidence skutečných majitelů do souladu se skutečností vyprší již 1. 12. 2021, doporučujeme všem evidujícím osobám, aby provedly kontrolu svého zápisu v evidenci skutečných majitelů (https://esm.justice.cz/ias/issm/rejstrik) a zhodnotily, zda je tento stav zapsaný dle aktuálního skutečného stavu, popř. se o tomto poradily.

V případě nesouladu zápisu v evidenci se skutečností nebo úplnou absencí zápisu je žádoucí nejpozději do 1. 12. 2021 tento stav napravit, jinak mohou dle zákona o evidenci skutečných majitelů nastat výše uvedené sankce.

V případě jakýchkoli dotazů týkajících se této problematiky či aktuální právní úpravy se na nás neváhejte obrátit.

Mgr. Nikol Čišecká, advokátní koncipientka – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mgr. Jakub Málek, partner – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mgr. Martin Heinzel, vedoucí advokát – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.peytonlegal.cz

29. 11. 2021

 

Link: https://www.peytonlegal.cz/esm-lhuta-pro-zapis/

01 December 2021

Ptačí chřipka (aviární influenza – AI) je v posledních letech jednou z nákaz, které nejvíce zaměstnávají veterinární dozor v České republice i zahraničí. Jedná se o velmi nebezpečnou nákazu, která je přenášena zejména volně žijícími ptáky a v chovech drůbeže může způsobovat velmi vysoké ztráty. V souvislosti s aktuálně zhoršenou situací ohledně této nákazy v celé Evropě připravila Státní veterinární správa (SVS) informační leták zaměřený na prevenci před zavlečením AI do chovů drůbeže. Leták je v elektronické verzi k dispozici na webu SVS. SVS distribuuje letáky v tištěné i elektronické podobě prostřednictvím krajských veterinárních správ chovatelům drůbeže i veřejnosti. Leták má s nadhledem upoutat pozornost cílových skupin k problematice ptačí chřipky a seznámit čtenáře se základními principy prevence před zavlečením této nákazy do chovů. Na letáku je také uveden QR kód, který odkazuje na podrobnější informace na webu SVS.

Zdroj: SVS 

Link: https://www.svscr.cz/prevence-proti-ptaci-chripce-informacni-letak/