Praha 11. dubna (ČTK) - Správa státních hmotných rezerv (SSHR) posílá na Ukrajinu další humanitární pomoc, jde o 127 tun potravin ze skladů správy rezerv. SSHR zajistí dopravu na Ukrajinu vlastní technikou. ČTK to dnes řekl předseda SSHR Pavel Švagr. Podle ministerstva zemědělství má zásilka hodnotu zhruba 14 milionů Kč. Celkem SSHR Ukrajině pomohla vybavením a potravinami v hodnotě 120 milionů korun.

Potraviny na Ukrajinu správa posílá po domluvě s ministerstvem zemědělství. Jde především o těstoviny, suché mléko nebo paštiky. Náklad tvoří 224 palet.

O dodávku potravin požádal ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) při nedávné schůzce ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Příjemcem je regionální vláda v Užhorodu, informovalo dnes ministerstvo zemědělství v tiskové zprávě. Poskytnutí pomoci odsouhlasila minulý týden vláda.

Současná zásilka potravin není první pomocí Česka Ukrajině. Už dříve se na Ukrajinu posílalo zhruba 950 palet nejrůznějšího zdravotnického materiálu. Šlo například o tisíce lůžek, pacientských monitorů nebo injekčních stříkaček v hodnotě 85 milionů korun. Šlo o největší jednorázovou pomoc v historii českých rezerv. Zásoby se posílají také do krajů v ČR, jde především o přikrývky, spací pytle, karimatky, plastové příbory, jednorázové nádobí nebo respirátory FFP2. Vybavení se používá například v ubytovacích v centrech pro uprchlíky.

Minulý týden poslala SSHR ve spolupráci s hasiči dva konvoje, jeden z nich na Ukrajinu, druhý do Moldavska. Na Ukrajinu šly zdravotnické ochranné pomůcky, například 960.000 obličejových masek, 17.000 ochranných obleků, skoro 100.000 respirátorů FFP2 a další položky, jako jsou ochranné rukavice. Zdravotnický materiál mířil také do Moldavska, a to například 1,2 milionu obličejových masek, 10.000 vyšetřovacích rukavic, ale také 18.000 ochranných obleků, 36.000 brýlí nebo návleky na obuv.

bns zaz dto rdo