15. září 2023

Francie vydala v červnu roku 2022 národní vyhlášku, ve které cílila na zákaz používání názvů tradičně vžitých pro potraviny živočišného původu i pro jejich rostlinné imitace. Vyhláška z roku 2022 byla napadena environmentálními organizacemi a organizacemi zastupujícími producenty veganských potravin, které žádaly vyjasnění některých částí návrhu. Spor byl řešen na soudní úrovni, Francie ale mezitím, v srpnu 2023, notifikovala Evropskou komisi o vydání nové vyhlášky, která si klade stejný cíl, tedy znemožnění zneužívání názvů potravin živočišného původu i u jejich rostlinných a dalších imitací, a která odstraňuje některé sporné odkazy. Nová vyhláška rovněž ruší vyhlášku z roku 2022. Imitace tradičních potravin nebo řemesel by tak podle nové francouzské vyhlášky neměly moci používat označení „veganský steak“, „rostlinný filet“ nebo „vegetariánský řezník“ (značku „Vegetarian Butcher“ má zaregistrovanou například Unilever). Vyhláška bude formálně zveřejněna pravděpodobně v listopadu 2023. V uplynulém týdnu francouzskou vyhlášku okomentoval i francouzský ministr zemědělství Marc Fesneau, který snahu skoncovat se zavádějícími tvrzeními na etiketách potravin označil za prioritu francouzské vlády. Podle Fesneaua vyhláška posílí transparentnost a spravedlivý přístup směrem ke spotřebitelům.

Více informací zdezde a zde.

15. září 2023

V rámci 7. výroční konference Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny, která se konala ve středu 13.9.2023 v Národní technické knihovně v Praze - Dejvicích, vydala Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny překlad informační brožury z pera FoodDrinkEurope. 

Zde najdete českou i anglickou verzi. 

Jak na inovace a reformulace

Guidance for product innovation and reformulation

15. září 2023

České potraviny jsou symbolem kvality. Pravicová vláda by měla být spojencem podnikatelů, ne kritikem zisků a regulátorem cen / Dana Večeřová.

V pořadu Máte slovo s Micheelou Jílkovou na téma drahých potravin (14.9.2023), vystoupila i prezidentka Potravinářské komory České  Dana Večeřová. Ostatními řečníky byli, ministr zemědělství  Marek Výborný, místopředseda hnutí ANO a místopředseda PS Karel Havlíček a ekonom z České zemědělské univerzity v Praze Tomáš Maier.
 
13. září 2023
 

Praha 13. září (ČTK) - Ve více než 60 procentech školních jídelen se výrazně přesoluje. Na dnešní konferenci Potravinářské komory ČR / Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Hygienická služba ČR už v dubnu upozorňovala na to, že monitoring ve 165 školních jídelnách v loňském roce ukázal, že jen 11 procent z nich dodržuje standardy doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Svrčinová uvedla, že se dále bude věnovat vzdělávání pracovníků ve školním stravování a kontroly by se měly i v budoucnu vrátit do škol, kde se sůl nadužívala.

Češi jsou podle ní stále zvyklí solit více, než je nutné. Řada lidí například jídlo solí i předtím, než ho vůbec ochutná, poznamenala. Upozornila na to, že když se děti naučí jíst velmi slaná jídla v nízkém věku, budou v tom pokračovat i v dospělosti.
 
"Ve většině školních kuchyní se sůl vůbec neváží, solí se podle chuti, takže dávka soli v mnoha případech závisí na tom, na co jsou kuchařky zvyklé," doplnila Svrčinová.
 
Jako problematické označila také to, že školní kuchyně neumí nahrazovat při dochucování sůl například kořením nebo bylinkami. Poznamenala, že v jednom roce nelze obejít všechny školní jídelny, protože v ČR je téměř 9000 školních kuchyní a podobných zařízení.
 
Svrčinová také uvedla, že hygienici se při kontrolách setkali s tím, že většina školních jídelen vaří z ekonomických důvodů i pro externí strávníky. Přes víkendy také školní kuchyně využívají cateringové firmy, doplnila.
 
O potřebě rozvoje vzdělávání v oblasti stravování mluvila na konferenci řada řečníků. Místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Věra Adámková (ANO) hovořila mimo jiné o tom, že v povědomí o správném stravování jsou velké mezery. Adámková je také přednostkou pracoviště preventivní kardiologie v pražském IKEM a upozornila na to, že strava je součástí léčby i závažných nemocí a často se vliv stravování bagatelizuje. Podotkla, že by se mělo hovořit více než o tom, zda je strava zdravá nebo nezdravá o stravě vhodné nebo nevhodné pro konkrétní lidi. "Stravování musí být součástí léčby," řekla.
 
Vhodná strava podle ní může výrazně změnit množství léků, které lékaři pacientům podávají, a pokud má být stravování součást léčby, nelze se vyhnout inovacím a kontrole. Není možní, aby nemocní lidé měli ve dvou nemocnicích jinou stravu, když mají jasně označenou dietu, uvedla.
 
Poukázala také na to, že dieta se prolíná celou historií medicíny, kdy lidé neměli přístup k lékům jako v současnosti. Upozornila také na to, že lidé by se neměli řídit například označením dia na různých produktech, protože i u nich je potřeba počítat příjem cukru v případě, že si ho lidé musí ze zdravotních důvodů hlídat.
 
Svrčinová na konferenci zdůraznila potřebu vzdělávání, aby lidé měli správné informace o tom, jak se stravovat. "Pracujeme hodně se školami a předškolními zařízeními," uvedla. Mezeru vidí ve stravování těhotných nebo kojících žen a dětí do dvou let věku. "Maminky bohužel získávají informace ze serverů typu mimibazar a podobně. Tam začínáme spolupracovat s praktickými lékaři. Máme připravený program, který by měl být zaveden do všech ordinací lékařů, kteří o to projeví zájem," doplnila.
 
zaz snm
 
Zdroj: ČTK
 
12. září 2023

Za čtyři roky se ceny v hospodách a restauracích zvýšily o 36 procent. Srovnání cen z letošního srpna s cenovou hladinou roku 2019  plyne z tzv. gastroindexu, který v úterý zveřejnila společnost Dotykačka. Index vychází z cenového srovnání pěti desítek položek v různých typech provozoven a mimo jiné ukázal, že nejvýrazněji podražily polévky, burgery a guláše.

Zdroj: Novinky.cz

Celý článek si můžete přečíst zde:

12. září 2023

V Česku by mohlo dojít ke zlevnění některých potravin, pokud by se u nás zjednodušil prodej polských produktů. S takovým návrhem přišli někteří ekonomové společně se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR. Vyzývají proto stát, aby zákony přestal blokovat snadnější dovoz levnějších potravin od našich sousedů. Zmizet by tak mohly některé etikety v češtině. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) však na dotaz CNN Prima NEWS vysvětlil, proč takový postup odmítá.

Celý článek si můžete přečíst zde:

7. září 2023

Děkujeme za spolupráci všem našm spoluvystavovatelům - Extrudo Bečice s.r.o., MASO UZENINY PÍSEK, a.s., Danone a.s., Farma Markových a Muzeum slivovice R. JELÍNEK. dále

děkujeme všem členům Potravinářské komory ČR a dalším společnostem, které věnovali dárky a ceny do našeho kola štěstí CARLA spol. s r. o., Danone a.s. - Activia, efko cz s.r.o., Extrudo Bečice s.r.o., Farma Markových, MASO UZENINY PÍSEK, a.s, Mondelez Czech Republic s.r.o. - Fidorka, Muzeum slivovice R. JELÍNEK, OLMA, a.s., Orkla - Foods Česko a Slovensko - Vitana, PENAM, a.s., SEMIX PLUSO, spol. s r.o., Unilever ČR - Knorr a Vinařský fond.

A hlavně děkujeme všem návštěvníkům, kterých letos bylo neuvěřitelných 12 316!

Protože bez nich by 5. ročník DOŽÍNEK NA LETNÉ nebyl takový jaký byl!

7. září 2023

Zveme Vás na výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se bude konat ve středu 13. září 2023 od 9.00 hodin. 

Inovace slaví 10 let – reformulační snahy výrobců jsou jejich významnou součástí

Pokud máte zájem se konference zúčastnit, prosíme o přihlášení do 10. září na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Děkujeme všem firmám, které sponzorsky vypomohly finanční částkou, věcným darem nebo jinou formou podpory. Děkujeme společnostem Philip Morris ČR a.s., Coca-Cola Czech Republic, Mattoni 1873 a Danone a.s.

Těšíme se na viděnou 13. září.

Konference se bude konat v Ballingově sále Národní technické knihovny, Technická 2710/6, Praha 6. Souřadnice: 50.1039000N, 14.3906000E

Budova NTK je přímo v areálu ČVUT a VŠCHT. Areál je snadno dostupný MHD – trasa A, stanice Dejvická.

Garáže Dejvice nebo vzdálenější parkoviště Verdunská u Vítězného náměstí.

Změna programu vyhrazena.

Zde najdete pozvánku na výroční konferenci:

Program výroční konference:

7. září 2023

Impact Hub Praha pořádá 20. 9. 2023 panelovou diskusi na téma Rozvoj potravinářských startupů v turbulentní době, i v návaznosti na aktivity EIT Food Hub.

Kam kráčí (česká) startupová scéna v oblasti potravinářství?

V době rychlého vývoje technologií, nových distribučních modelů, proměn zákaznického chování, ale také mnohočetných krizí stojí inovátoři a nové firmy před velkým množstvím překážek. Nebo snad příležitostí?

O tom si budeme povídat s úspěšnými českými food startupy Mewery – Rostislavem Brzobohatým (jejichž maso ze zkumavky chutná jako karbanátek), s Future Farming – Michelm Fojtíkem (kteří se věnují tvorbě aquaponických farem) v naší panelové diskusi a také s venture investorem a zakladatelem PurposeTech Venture Fondu – Zdeňkem Fousem.

Pro účast je nutné se registrovat, kvůli omezené kapacitě v následujícím formuláři --> https://forms.gle/twNXfUhJYhsnxMcS7

Akce je zdarma

Datum: 20. září 2023, 18:00 - 21:00

Místo: Impact Hub Praha, Drtinova 10

7. září 2023
 

Praha 7. září (ČTK) - Zástupci osmi velkých obchodních řetězců podle premiéra Petra Fialy (ODS) během dnešního jednání na ministerstvu zemědělství ujistili představitele vlády, že připravované snížení daně z přidané hodnoty (DPH) se propíše do poklesu cen potravin a že budou dbát ještě více na kvalitu. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po více než hodinové schůzce novinářům řekl, že je rád za slib, že se tři procentní body od prvního ledna projeví na konkrétních cenovkách. Návrh na přesunutí potravin ze současné 15procentní sazby DPH do 12procentní totiž obsahuje konsolidační balíček, který od úterý ve druhém čtení schvaluje Poslanecká sněmovna.

Fiala na dnešní tiskové konferenci zopakoval, že vláda nechce být soudcem ve sporu, kdo má větší podíl na vysokých cenách potravin v posledním roce. Chce se nicméně zapojit do cesty, jak kromě cen zajistit českému zákazníkovi přístup ke kvalitním potravinám jako v okolních zemích. "Vláda neurčuje ceny potravin, budeme dál mluvit se zemědělci a obchodníky tak, aby ceny a kvalita byly uspokojivé," uvedl Fiala. Výborný zopakoval příklad s cenou polských borůvek v Polsku a těch se stejným původem prodávaných v Česku.

Oba představitelé vlády podle svých slov také na jednání požádali obchodní řetězce o větší podporu pro české producenty, když o stejném tématu jednali Fiala s Výborným se zástupci potravinářských podniků již ve druhé polovině srpna na agrosalonu Země živitelka.

Inflace u potravin a nealkoholických nápojů podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červnu dosahovala meziročně 9,5 procenta. Od konce loňského roku postupně klesá, když v lednu dosahovala téměř 25 procent.

S prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou a zástupci řetězců se sešel v únoru Výborného předchůdce Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Schůzky se tehdy účastnila také Agrární komora ČR. Prouza tehdy upozorňoval na to, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jasně ministrovi řekl, že není možné jednat o cenách nebo obchodních strategiích.

Úřad uvedl, že považuje výměnu citlivých obchodních informací za problematickou zejména v rámci sdružení soutěžitelů či napřímo mezi jednotlivými soutěžiteli na horizontální úrovni, protože takové jednání může nejpravděpodobněji vést k narušení hospodářské soutěže. Nekula letos dal ÚOHS podnět kvůli vysokým cenám cukru a vajec na pultech obchodů.

Zdroj: ČTK

7. září 2023
 

Brno 7. září (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos prověřila 128 vzorků zmrzlin, hygienické limity nesplnilo 45 procent z nich. Situace tak zůstává dlouhodobě nepříznivá, řekl dnes při jedné z kontrol v Brně novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Loni nevyhovělo 53 procent vzorků zmrzliny, předloni 48 procent. U ledů do nápojů je situace ještě horší, protože ze 75 vzorků jich nevyhovělo 48. Výsledky letošních kontrol zmrzlin a ledu do chlazených nápojů tak podle inspekce nejsou uspokojivé.

Při výběru, kam půjdou inspektoři na kontrolu, se SZPI řídí hodnocením rizik. Častěji chodí inspektoři k těm prodejcům, u nichž lze z nějakého důvodu očekávat výskyt problémů, ale jednou za čas zkontrolují každou provozovnu. "I když tedy nelze říct, že každá druhá cukrárna má problém, situace uspokojivá není," řekl Kopřiva.

Při kontrole se inspektoři zaměřují na dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů a kontrolují zařízení na přípravu. "Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae," zmínil Kopřiva. Důvodem je nedodržení hygieny výroby, nedostatečná sanitace zařízení a nedodržení výrobního postupu. Jednou z charakteristických příčin problémů u točených zmrzlin je to, že zmrzlina se na konci dne nezlikviduje, ale následující den ji zaměstnanci dají zase do stroje. "Tím může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a opačně," doplnil Kopřiva. Zda je rizikovější zmrzlina kopečková či točená, se podle Kopřivy ale nedá říct.

V ledech do nápojů se vyskytovaly bakterie Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoky či koliformní bakterie. Důvodem jejich výskytu je podcenění hygienické praxe při výrobě a nedostatečná pravidelná dezinfekce výrobníků ledu. Výskyt problémů okolo 70 procent vzorků je pravidlem už i z minulých let.

Inspekce obvykle na místě zakáže používat zařízení na výrobu. Provozovatel musí provést sanitaci a poté udělat mikrobiologický rozbor. Pokuty dostávají provozovny ve správním řízení a podle závažnosti problému a podle toho, zda jde o opakovaný prohřešek, dostávají pokuty od desítek po stovky tisíc korun.

Zdroj: ČTK

7. září 2023
Lisabon 7. září (ČTK) - Portugalsko prodlouží nulovou sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny do konce letošního roku. Podle agentury Reuters to ve středu oznámil portugalský premiér António Costa. Portugalsko snížilo DPH ze šesti procent na nulu u 46 položek potravin, včetně mléka, chleba, rýže, rajčat a některých druhů masa a ryb. Vláda opatření zavedla v dubnu, aby lidem pomohla v době rostoucích cen. Opatření mělo původně zůstat v platnosti do konce října.

"Opatření přispělo ke snížení cen. Chceme pomoci udržet nižší ceny základních potravin, abychom pomohli portugalským rodinám," řekl premiér Costa. Dodal, že podle největší portugalské asociace na ochranu spotřebitelů Deco ceny základních potravin v daném koši klesly od dubna do srpna téměř o osm procent.

Inflace v Portugalsku podobně jako v dalších evropských zemích už klesá. Po vrcholu 10,1 procenta loni v říjnu, kdy byla nejvyšší za 30 let, se letos v srpnu snížila na 3,7 procenta.

Prodloužení nulové sazby daně z přidané hodnoty u některých základních potravin do konce roku letos oznámilo také Polsko nebo Španělsko. Sousední země Česka ji zavedla loni v únoru, Španělsko letos v lednu.

Zdroj: ČTK

 
 
28. srpen 2023

V Českých Budějovicích ve čtvrtek 24.8.2023 začal mezinárodní agrosalon Země živitelka. I přesto, že hlavním tématem letošního 49. ročníku je cesta k udržitelnosti, hned při slavnostním zahájení se ukázalo, co české zemědělství opravdu trápí, totiž ceny potravin. Vinu a schopnost tento problém vyřešit si pozvaní státní představitelé přehazovali se zástupci zemědělských institucí jako horký brambor. Mezi řádky se ale všichni nakonec shodli – otěže při tvorbě cenotvorby drží obchodní řetězce. V pořadu Epicentrum jsme zpovídali hned dva hosty: šéfku Potravinářské komory ČR Danu Večeřovou a ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL).

Celý pořad najdete zde:

28. srpen 2023

Vláda nicméně slíbila, že bude tlačit na zemědělce, potravináře a obchodníky, aby i v obchodech ceny potravin poklesly. Premiér Petr Fiala (ODS) hovořil o návratu cen „zpátky do normálu“. Zasadit se chce i o to, aby obecně nabízely více českých produktů.

Podle premiéra mají některé potravinářské firmy v Česku za loňský rok mimořádně vysoké zisky – i v tom vidí důvod, proč by ceny potravin měly snížit. Potravináři se ale hájí tím, že mají vysoké náklady. Podle prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové se v cenách potravin promítají drahé energie. Ceny energií v Česku jsou podle ní jedny z nejvyšších v Evropě. „Když si to srovnám s ostatními státy, tak Němci, Poláci, Slováci jsou na třetinové úrovni,“ uvedla.
Obchodníci zase tvrdí, že jejich ceny odpovídají tomu, za kolik nakupují. „Pokud nám dodavatelé cenu sníží, my jako obchodníci samozřejmě přistoupíme ke snížení cen stejným způsobem,“ ujistil Jiří Štorch z Asociace českého tradičního obchodu.

Celý pořad najdete zde:

28. srpen 2023

Potraviny v České republice jsou stále drahé, ačkoli ceny obilovin klesly. Vepřové maso se očekává, že bude dál zdražovat kvůli snižování chovů prasat. 

 
Mléko, sýry a jogurty by se však měly zlevnit díky nižším cenám energií a menší poptávce. Ovoce a zelenina, které jsou dovozové produkty, by se naopak neměly zlevnit.
 
Celý příspěvek najdete zde: 

https://www.facebook.com/watch?v=264484419705718

 

28. srpen 2023

Dvacet minut Radiožurnálu

Hostem je Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory. Povedou rekordní zisky některých zemědělských a potravinářských firem ke snížení cen potravin, jak o tom mluvil premiér Petr Fiala? Proč jsou u nás mnohé potraviny dražší než v sousedních zemích? A mají dostávat firmy, které jsou v zisku, státní dotace? Moderuje Tomáš Pancíř.

Celý pořad najdete zde:

28. srpen 2023

Představenstvo Spolku pro komodity a krmiva a odborné sekce si Vás dovolují pozvat na Board of the Commodities and feed association and its expert sections would like to invite you to XXVIII. SEMINÁŘ ROSTLINNÉ VÝROBY XXVIII. PLANT PRODUCTION SEMINAR konaný pod záštitou ministra zemědělství under the auspices of the Minister of Agriculture dne 18. 10. 2023 v TOP HOTELU Praha & Congress Centre, Blažimská 1781/4, 149 00 Praha 4 - Chodov.

Pozvánku najdete zde:

28. srpen 2023

Představenstvo Spolku pro komodity a krmiva a Odborná sekce krmiv si Vás dovolují pozvat na Board of the Commodities and feed association and its Expert feed section would like to invite you to XXVIII. KONFERENCI O KRMIVECH A VÝŽIVĚ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT XXVIII.CONFERENCE ON FEED AND LIVESTOCK NUTRITION konanou pod záštitou ministra zemědělství under the auspices of the Minister of Agriculture dne 17. 10. 2023, v TOP HOTELU Praha & Congress Centre, Blažimská 1781/4, 149 00 Praha 4 - Chodov.

Pozvánku najdete zde:

24. srpen 2023

V Českých Budějovicích v rámci zahajovacího dne 49. ročníku agrosalonu Země živitelka 2023 proběhl v expozici Potravinářské komory a České technologické platformy pro potraviny kulatý stůl na téma cen potravin a aktuálních problémů českého potravinářského sektoru. Kulatého stolu se zúčastnil předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, předseda vlády Petr Fiala, předseda zemědělského výboru PČR Michal Kučera a další hosté. Potravináře pozvali ke kulatému stolu společně prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová a ministr zemědělství Marek Výborný.

Pracovního jednání se za potravináře zúčastnili Ondřej Beránek BOHEMIA SEKT, Oldřich Gojiš, INTERLACTO, Bohumil Hlavatý, Svaz pekařů a cukrářů, Miroslav Leština, ŠUMAVSKÝ PRAMEN, Jan Lukeš, ředitel společnosti CARLA, Čestmír Motejzík, MASO UZENINY PÍSEK, Karel Pilčík, předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa a ředitel MP Krásno, Hynek Strnad, AROCO, Václav Šitner, ZÁMECKÝ LIHOVAR A PIVOVAR BLATNÁ, Zdeněk Štěpánek, XAVEROV a Milan Teplý, MADETA.

Potravináři informovali premiéra, že nejsou ti, kteří nesou hlavní vinu na zdražování potravin. Loňský rok byl všechny i pro potravináře velmi složitý. Ceny potraviny významně ovlivnily stále se zvyšují náklady, zejména ceny energií, a to jak u zemědělců, potravinářů, tak i obchodních řetězců.

 

24. srpen 2023

České Budějovice 24. srpna (ČTK) - V Česku klesají ceny másla, cukru i mléka, zlevnit ale musí i další potraviny. Novinářům to dnes na českobudějovickém agrosalonu Země živitelka řekl premiér Petr Fiala (ODS). Firmy mají velké zisky, lidé to ale musí pocítit na poklesu cen, řekl premiér. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude apelovat na řetězce, aby nabízely víc českých potravin. Firmy z koncernu Agrofert mají za loňský rok nepřiměřeně vysoké zisky, předseda hnutí ANO Andrej Babiš by podle Fialy mohl jedním rozhodnutím ceny potravin snížit. Babiš dříve Agrofert vlastnil, pak ho převedl do svěřenských fondů. Agrofert podle mluvčího Pavla Heřmanského ale nemá takovou tržní sílu, aby ovlivnil koncové ceny na maloobchodním trhu, neurčuje ceny v obchodech.

"Je tu pozitivní trend, meziroční růst cen potravin se v červenci snížil na jednociferné hodnoty. Vysoké ceny potravin trápí české občany. Nesnažím se poukazovat na viníky, ale jde o to, aby lidé mohli jít do obchodu a koupit kvalitní české potraviny za přijatelnou cenu," řekl premiér. Vyplácí se podle něj, že vláda vyvíjí systematický tlak na všechny články obchodního řetězce. Inflace v České republice zpomaluje. "Už klesají i (ceny) některé potraviny, ceny cukru, mléka nebo i másla. Nižší ale musí být i ceny jiných potravin," řekl premiér.

Některé potravinářské firmy, které loni mluvily o vysokých nákladech a žádaly vládní pomoc, mají za loňský rok podle premiéra "opravdu rekordní zisky". "A jestliže vidíme vysoké zisky, musí to pocítit občané. Tlak na všechny části dodavatelského řetězce musí pokračovat," řekl Fiala.

Fiala uvedl, že jsou firmy, které mají za loňský rok meziročně mimořádně vysoké zisky. Meziroční nárůst zisku o 120 nebo 70 procent označil za velmi výrazný. "A tomu musí odpovídat to, že ceny potravin v obchodech budou klesat. Vláda není cenotvorným orgánem, ale naší povinností je mluvit se všemi a vytvářet přiměřený nátlak na to, aby existovala rovnováha mezi ziskem, marží a cenou potraviny. Ti, kteří patří k největším podnikům tohoto typu v České republice - a do jisté míry mi připadá i nevkusné, když majitel takovýchto firem vyčítá vládě, že nic nedělá s cenami potravin - on by mohl jediným rozhodnutím ve svých koncernech dosáhnout toho, že lidé budou mít potraviny levnější," řekl Fiala a na dotaz ČTK potvrdil, že myslí Andreje Babiše.

Zástupci Agrofertu jeho slova odmítají. "Koncern Agrofert nemá takovou tržní sílu, aby mohl ovlivnit koncové ceny na maloobchodním trhu. Neurčujeme ceny v obchodech. Mrzí nás útoky vrcholných politiků na soukromou společnost v rámci jejich politického boje," sdělil ČTK Heřmanský.

Koncernu Agrofert stoupl loni konsolidovaný zisk víc než dvojnásobně na 12,97 miliardy korun. Vzrostl o 124 procent oproti 5,8 miliardy korun v roce 2021. Tržby skupiny vzrostly loni o 33 procent na 245 miliard korun. Mlékárna Olma z koncernu loni zvýšila tržby o pětinu na rekordních 4,418 miliardy korun. Čistý zisk jí v roce 2022 vzrostl o čtyři procenta na 215,8 milionu korun, což je také nejvyšší hodnota v historii této společnosti. Největší česká pekárenská společnost Penam z holdingu Agrofert loni zvýšila tržby o 1,8 miliardy korun na 6,3 miliardy. Čistý zisk společnosti vzrostl o 54 milionů korun, tedy o 57 procent na 150 milionů korun. Firmě Vodňanská drůbež z koncernu Agrofert vzrostl loni meziročně zisk po zdanění o 165 procent na 240,8 milionu Kč. Zisk před zdaněním stoupl podobně, téměř na 300 milionů. Tržby vzrostly o pětinu na 6,94 miliardy Kč, z toho 6,1 miliardy byly tržby v ČR. Vyplývá to z výročních zpráv.

Fiala dnes jednal o cenách potravin a letošních ziscích potravinářských firem na agrosalonu Země živitelka s představiteli oboru. Schůzky se zúčastnili generální ředitel Madety Milan Teplý, prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová či zástupci Svazu pekařů a cukrářů v ČR a Českého svazu zpracovatelů masa. "Věřím, že když náklady opět klesají, projeví se to na poklesu cen potravin a že to občané pocítí," řekl. Ke zlevnění domácí produkce potravin podle něj přispěje i to, když potravináři a zemědělci loňské mimořádné zisky znovu investují. Výborný dnes řekl, že začátkem září se sejde se zemědělci, potravináři i zástupci řetězců a bude s nimi jednat o maržích a cenách.

Ceny potravin v Česku budou zbytek roku dál klesat, řekla v polovině srpna ČTK prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Výjimkou je vepřové maso; jeho cena se řídí podle německé burzy, kde pořád roste, dodala. Tempo meziroční inflace v červenci opět zpomalilo, spotřebitelské ceny meziročně stouply o 8,8 procenta z červnových 9,7 procenta. Kladný vliv na to měly zejména ceny potravin, informoval na webu Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny potravin proti červnu klesly o 0,8 procenta, meziročně byly vyšší o 9,5 procenta.

vkc gcm

Zdroj: ČTK

 
 
 
23. srpen 2023
 

Praha 22. srpna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství pro letošní rok zrušilo dotační program ze státního rozpočtu pro potravinářské firmy. Rozdělit se mělo 230 milionů korun. Vyplývá to z informací o národních dotacích, které ministerstvo zveřejňuje na webu. Podporu z programu čerpaly firmy z holdingu Agrofert, Madeta nebo například společnost Hamé. Vláda v květnu uvedla, že dotační program bude zrušen od příštího roku jako součást jejího ozdravného balíčku. V příštích dvou letech se má podle plánu vlády v zemědělských dotacích ušetřit přes deset miliard Kč ze státního rozpočtu. Ministerstvo dříve neuvedlo, že se dotační program zruší letos.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová pro ČTK označila nulovou dotaci pro letošní rok za "ránu pod pás" vzhledem k tomu, že firmy již mají rozpracované projekty a žádaly o dotace. "Většina dotčených podniků je na hranici střední velikosti a protože evidují i zaměstnance podnikových prodejen nebo například dopravu, spadnou pak mezi velké podniky. V porovnání s ostatními podniky v Evropě i ve světě rozhodně nepatří mezi velké," řekla.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes na sociální síti X uvedl, že firmy, které jsou ve výrazném zisku, nepotřebují pro své investice podporu státu. MZe podporu podle něj přesměrovalo pro malé a střední firmy na nástroje podpory vlastního úvěrování. Poskytuje je Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF).

Dotace na zvýšení kvality zpracování zemědělských produktů nebo zvyšování konkurenceschopnosti potravinářských podniků čerpaly hlavně podniky, které zpracovávají maso jako Vodňanská drůbež, Maso uzeniny Písek či mlékárny jako například Olma nebo Mlékárna Klatovy. Využívala je i společnost Bohemia Sekt nebo Intersnack, která vyrábí brambůrky Bohemia Chips. Vyplývá to z informací o příjemcích dotací na webu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Dotace u některých firem dosahovala v loňském roce kolem 20 milionů Kč. Téměř 22 milionů dostal například jeden z největších zpracovatelů masa Rabbit Trhový Štěpánov. Největší česká mlékárna Madeta loni čerpala 19 milionů korun. Podobnou částku čerpal také výrobce lahůdek a rybích produktů Delimax.

Vláda zatím neuvedla, které konkrétní dotace by se měly v příštích dvou letech v zemědělství seškrtat. Dotace pro potravinářské firmy byl jediný program, který zmínil již bývalý ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). V květnu řekl, že od příštího roku na něj bude "nula korun". O zrušení programu pro letošní rok se rozhodlo ještě za jeho působení na ministerstvu zemědělství. Dokument, ve kterém se uvádí, že na program není dostatek finančních prostředků, Nekula podle webu ministerstva podepsal v červnu.

Dotační program využíval také Drůbežářský závod Klatovy, který patří k největším zpracovatelům drůbeže. Generální ředitel podniku David Bednář ČTK řekl, že firmu o zrušení dotace před několika týdny informoval SZIF. Podniku sdělil, že na dotační program nebyly vyčleněny peníze ze státního rozpočtu ČR. Bednář upozornil na to, že firmy s dotací počítaly při plánování svých investic. Běžně podle něj tato dotace pokryla firmám zhruba 20 procent investic například do technologií. Nyní budou muset již rozpracované projekty hradit z vlastních zdrojů, dodal.

Peníze pro dotační program loni na konci listopadu schválila Poslanecká sněmovna. Částka určená na národní dotace klesla pro letošní rok z pěti miliard na 2,7 miliardy korun. Financování programu na podporu pro potravinářské podniky klesla ze 750 milionů na 230 milionů korun.

zaz ptd

 

Zdroj: ČTK

 
21. srpen 2023
 

Praha 16. srpna (ČTK) - Pokračující pokles cen zemědělských výrobců, o kterém dnes informoval Český statistický úřad (ČSÚ), je nejvíce vidět u pšenice. Zemědělci ji prodávají i za poloviční cenu oproti loňsku, kdy se v letních měsících ceny přibližovaly až k 9000 Kč za tunu. Klesá i cena mléka, za litr nyní dostávají chovatelé 10,35 Kč, reagoval na dnešní údaje ČSÚ mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha. Loni koncem roku i letos v lednu byla podle něho cena přes 13 korun za litr. Pícha také poukázal na to, že spotřebitelské ceny jsou meziročně vyšší. V červenci byla u potravin meziroční míra inflace 9,5 procenta, v červnu to bylo 12 procent.

Pícha zároveň upozornil, že rostou ceny komodit, u kterých je ČR závislá na dovozu, jako jsou ovoce, brambory, zelenina i vepřové maso. "U rostlinných i živočišných komodit se i přes nárůst cen některých z nich dostáváme pod únosnou mez ziskovosti a hrozí, že se pro české zemědělce vedle mléka a masa stanou ztrátovými i komodity jako obiloviny a řepka. Paradoxem je, že rozhodující cena tuzemských zemědělských komodit v měsíčním srovnání neustále klesají, ale v obchodech stále cena roste," dodal.

Ceny v zemědělství meziročně podle ČSÚ klesly o 14,3 procenta, v červnu byly nižší o 13,8 procenta. Ceny výrobců by měly naznačovat budoucí vývoj spotřebitelských cen. Výrazněji klesly ceny v rostlinné výrobě, meziročně o 24,5 procenta, v živočišné výrobě byly vyšší o 1,8 procenta vyšší.

Ve srovnání s loňským červencem zlevnily olejniny, a to o 37 procent, cena obilovin klesla téměř o třetinu. Naopak o 18,7 procenta zdražilo ovoce a o téměř 23 procent čerstvá zelenina. Cena brambor se meziročně zvýšila o dvě pětiny. O 29 procent stoupla cena prasat, vejce zdražila o 27,6 procenta. Naproti tomu klesly ceny mléka o 7,7 procenta a skotu o 1,3 procenta.

Kravské mléko třídy Q podle ČSÚ letos v lednu zemědělci prodávali za 13,40 Kč na litr, v červenci to bylo zhruba o tři koruny méně. Ministerstvo zemědělství v Zelené zprávě za loňský rok uvádí, že průměrná cena výrobců mléka loni dosáhla nevyšší hodnoty v prosinci, kdy se platilo 13,19 Kč za litr. "První kupující včetně zahraničních subjektů zaplatili chovatelům v ČR v průměru 11,59 Kč/l," uvádí. Zpráva také uvádí, že podle odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) chovatelé dosahovali nákladové rentability, tedy poměru výsledku hospodaření k nákladů, na úrovni 10,50 procenta vlivem mimořádně vysokých cen.

Zpráva také uvádí, že loni výrazně vzrostly všechny náklady chovatelů. "Podíl nákladů na krmiva na celkových nákladech mléka se předpokládá ve výši 44,5 procenta, z toho podíl na vlastní krmiva 22,8 procenta," stojí v Zelené zprávě. Uvádí také, že chov skotu se tradičně soustředí především do větších podniků. Loni skot chovalo 18.200 firem a téměř 60 procent populace skotu se chovalo v podnicích nad tisíc kusů, což odpovídá 746 subjektům.

zaz mha

 

Zdroj: ČTK

11. srpen 2023

Izraelský producent laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso Aleph Farms podal první dvě žádosti o uvedení svých výrobků na trhy v Evropě. Zažádal o vstup na trhy ve Švýcarsku a ve Velké Británii. Ve Švýcarsku Aleph Foods požádal o povolení Federální úřad pro bezpečnost potravin a veterinární dozor, schvalovací proces by měl zahrnovat posouzení bezpečnosti a toxikologické studie, které by měly prokázat bezpečnost potraviny. Švýcarský schvalovací proces trvá nejméně 12 měsíců (v Unii je to 18 měsíců). V Británii bude žádost posuzovat Agentura pro potravinové normy, schvalovací proces by měl trvat stejně jako v Unii 18 měsíců. Evropský úřad pro bezpečnost potravin zatím neeviduje žádnou žádost o uvedení těchto imitací na trh Evropské Unie.

Více informací zde a zde.

11. srpen 2023

Univerzita v Minnesotě, katedra Veřejného zdraví – koordinační centrum pro výživu, zpracovala studii zabývající se složením rostlinných imitací kravského mléka. Studie, jejíž závěry byly zveřejněny v uplynulém týdnu, hodnotila celkem 223 vzorků rostlinných imitací mléka dostupných na trhu USA. Téměř dvě třetiny zkoumaných imitací byly vyrobeny z mandlí, ovsa nebo sóji. Zbylá třetina imitací byla vyrobena z kešu ořechů, kokosu, lna, lískových ořechů, konopí, pistácií, rýže, vlašských ořechů a směsí. Ze závěrů studie vyplynulo, že pouze 12 % imitací obsahovalo srovnatelné nebo vyšší množství vápníku, vitamínu D a bílkovin, než kravské mléko. V případě zaměření se pouze na bílkoviny by se jednalo pouze o 16 % rostlinných imitací (imitace vyráběné ze sóji a hrachu měly nejčastěji srovnatelný nebo vyšší obsah bílkovin ve srovnání s kravským mlékem). Rostlinné imitace mléka jsou podle výsledků studie ve velké míře fortifikovány – z 223 zkoumaných vzorků bylo vápníkem a vitamínem D fortifikováno 170 vzorků, a to s cílem zajistit, aby obsah vápníku a vitamínu D byl srovnatelný s kravským mlékem. Nejčastěji byly fortifikovány imitace z ovsa, sóji a mandlí.

Více informací zde.

11. srpen 2023

Ceny potravin v Česku budou zbytek roku dál klesat, odpověděla na dotaz ČTK prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Výjimkou je vepřové maso; jeho cena se řídí podle německé burzy, kde pořád roste, dodala.

Zvyšování cen potravin geometrickou řadou je za námi. 

Ceny potravin však stále nejvíce ovlivňují ceny energií, ty sice již nestoupají, ale ještě neklesly na ceny, které byly před válkou na Ukrajině a před pandemií covid-19. Navíc ceny energií v okolních státech jsou významně nižší než u nás. 

Celý pořad můžete shlédnout zde:

4. srpen 2023

Mezinárodní den piva je pohyblivý svátek, slaví se každý první pátek v srpnu. Lidé pijí pivo tisíce let a patří tak k nejoblíbenějším nápojům vůbec. Co se týče celkové spotřeby piva je největším konzumentem Čína, na druhém místě jsou Spojené státy americké a na třetím Brazílie (zdroj:https://finlord.cz/). V přípdě spotřeby na osobu podle zemí je na prvním místě Česká republika, na druhém místě Rakousko a na třetím Polsko (jedná se o údaje z roku 2020). Nicméně je třeba říci, že spotřeba piv v Česku v poslední době klesá.

Zpráva z Českého svazu pivovarů a sladoven

  • Spotřeba piva je tak u nás nejnižší za posledních 60 let. Roční spotřeba piva na obyvatele u nás v roce 2020 dosáhla 135 litrů, což je zatím nejméně od šedesátých let minulého století. Snížil se celkový výstav, který v meziročním srovnání klesl o 1,5 milionů hektolitrů a dosáhl tak hodnoty 20,1. Za pokles mohou koronavirové restrikce a omezení provozu hospod a restaurací v tuzemsku i v zahraničí. Přitom ještě v letech 2018 a 2019 se českému pivovarnictví dařilo velmi dobře, produkce stoupala a v roce 2019 činila rekordních 21,6 milionů hektolitrů.
  • Pivovary se obávají zásadních dopadů konsolidačního balíčku na hospody, restaurace, ale i samotné pivovary, kterých je v Česku včetně minipivovarů více než 500. Vyplývá to z bleskového průzkumu mezi členy Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS). Většina (82 %) pivovarů se obává zrychlení odlivu hostů z hospod a restaurací, a zavírání zejména vesnických hospod, 73 % také očekává negativní dopady na zaměstnanost v sektoru. Stejné obavy mají i hospodští, z nichž dle průzkumu Plzeňského Prazdroje desetina zvažuje ukončení provozu a dalších 5 % je už rozhodnuto, že po zvýšení DPH skončí.
  • Novým výkonným ředitelem Českého svazu pivovarů a sladoven bude od září 2023 Tomáš Slunečko. Doposud působil jako diplomat na Stálém zastoupení České republiky při Evropské unii, kde se posledních osm let věnoval problematice zemědělství, potravin a životního prostředí. Slunečko vystřídá Martinu Ferencovou, která po sedmi letech z pozice výkonné ředitelky ke konci srpna odchází.

Zdroj: www.ceske-pivo.cz

spotřeba piva na osobu