7. září 2022

Velká Británie omezila od počátku září dovoz určitých produktů z vepřového masa a masa prasat divokých ze zemí EU (včetně ČR). Důvodem je zhoršená nákazová situace týkající se afrického moru prasat (AMP) v některých členských zemích EU. Omezení dovozu se týká vepřového masa z domácích porážek a masa z divočáků. Komerčního dovozu vepřového masa se omezení nedotkne. Rovněž možnost dovézt menší množství vepřového masa pro vlastní potřebu pro občany EU zůstává.

Dle britské veterinární autority představují největší riziko proniknutí AMP do Velké Británie přivážené nevyhovující produkty z EU, jako je doma poražené vepřové maso a divoká prasata. K takovým dovozům prý dochází především přes přístavy v Lamanšském průlivu. Legální komerční dovoz produktů z vepřového masa zůstává na nízkém riziku, proto se na něj britské restrikce nevztahují. Lidé si budou moci přivézt také menší množství vepřového masa (nepřesahující 2 kg na osobu) pro osobní potřebu. Velká Británie v souvislosti s AMP, tak jako členské země EU, plně uznává tzv. regionalizaci. To znamená, že případné omezení komerčně dovážet vepřové maso a maso z divočáků platí jen pro regiony, které jsou zasažené nákazou, nikoli pro celé státy.

Nákazová situace v Evropě se z hlediska AMP letos vyvíjí velice nepříznivě. Obecně se dá říci, že nákaza se kromě Itálie a Německa šíří ve východní části Evropy, kde se vyskytuje jak v chovech tak u prasat divokých. Začátkem ledna 2022 byl potvrzen první případ AMP u prasat divokých v pevninské části Itálie. Navzdory tomu, že Itálie ihned přijala opatření bránicí šíření AMP, došlo k šíření nákazy v populaci divočáků do dalších oblastí země a také do chovu domácích prasat.

Pro ČR stále představuje velikou hrozbu zejména šíření nákaz z Polska a Německa. V případě Polska byl nejbližší případ AMP u prasete divokého potvrzen necelé 4 km od hranic s ČR v blízkosti Frýdlantského výběžku. Pokud jde o Německo, nejbližší případy AMP u prasat divokých byly potvrzeny 5 až 12 km od hranic s ČR v blízkosti Šluknovského výběžku. Od začátku roku 2022 ohlásilo Německo také 3 ohniska AMP v chovech domácích prasat ve třech různých spolkových zemích. Znepokojující je, že tato ohniska jsou od sebe vzdálena několik stovek kilometrů.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

7. září 2022

Předkládaná publikace přináší, vedle teoretického modelu zdravotní gramotnosti, řadu inspirativních příkladů, jak lze na úroveň zdravotní gramotnosti efektivně působit. Důležitá jsou rovněž empirická data z výzkumu, který se realizoval v osmi zemích Evropské unie na počátku předchozí dekády, a který inspiroval řadu dalších zemí v Evropě i mimo hranice evropského regionu k jeho zopakování. Zdravotní gramotnost je vnímána jako klíčová determinanta zdravotního stavu a spotřeby zdravotní péče.


Zdravotní gramotnosti je rovněž věnována rostoucí pozornost akademického výzkumu a zdravotní politiky. V mnohých zemích Evropské unie i v zámoří byly připraveny národní i regionální plány zvyšování úrovně zdravotní gramotnosti a jsou ověřovány účinné intervenční strategie v oblasti školství, v působení na jednotlivé populační skupiny, na chronicky nemocné osoby i osoby ze sociálně vyloučených oblastí.

V České republice se, s využitím této metodologie, realizoval první reprezentativní výzkum úrovně zdravotní gramotnosti české populace v roce 2015. V závěru tohoto textu je parafráze článku publikovaného v Časopise lékařů českých a shrnuje nejdůležitější zjištění realizovaného výzkumu.

Výsledky studie nás utvrdily v přesvědčení, že problematika zdravotní gramotnosti má být zahrnuta do všech zdravotně politických dokumentů, včetně Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020 Strategického rámce rozvoje péče o zdraví v České republice do roku 2030 a dalších dokumentů zaměřených na jednotlivé oblasti zdravotní péče.

Průběžně se realizují intervenční projekty zaměřené na zlepšování zdravotní gramotnosti, tedy rozhodování ve prospěch zdraví.

V současné době, kdy je celý svět zasažen pandemií nového koronaviru, důležitost zdravotní gramotnosti obyvatel vystupuje ještě výrazněji do popředí: jedině „zdravotně gramotný“ jedinec je schopen vyhledat skutečně validní informace o nákaze, porozumět jim a posoudit je, a na jejich základě se kompetentně rozhodnout.

Zdravotní gramotnost - Solidní fakta Zdravotní gramotnost - Solidní fakta

 

Zdroj: http://www.szu.cz/publikace/zdravotni-gramotnost

7. září 2022
Konference se koná v rámci českého předsednictví v Radě EU.

Ministerstvo zemědělství ČR za podpory Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA)

Vás zve na mezinárodní vědeckou konferenci "European Agri-Food Sustainability & Innovation", která je oficiální akcí českého předsednictví v Radě EU.

 
Hlavními tématickými okruhy konference jsou:

  • Strategie zabezpečení evropské zemědělské a potravinářské produkce
  • Bezpečný a udržitelný potravinářsko-zemědělský sektor
  • Výzvy moderního zemědělství – např. nové genomické techniky
  • Chytré zemědělství šetrné ke klimatu

Na konferenci vystoupí zástupci Evropského parlamentu, Evropské komise, Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, Ministerstva zemědělství USA (USDA), členských států, nevládních organizací, vědečtí odborníci z českých univerzit a další.

Registrace bude otevřená od 19. září 2022 a bude možná prostřednictvím internetových stránek českého předsednictví v Radě Evropské unie (www.eu2022.cz). Informace naleznete také na www.bezpecnostpotravin.cz.

Konference bude probíhat v českém a anglickém jazyce se simultánním překladem.

Těšíme se na setkání s vámi!

Přílohy

Autor: MZe ČR
 
7. září 2022
V Národní zemědělské muzeum Praha právě probíhá seminář pro laickou spotřebitelskou i odbornou veřejnost s názvem Vliv reformulace na trvanlivost fyzikálně-chemické vlastnosti potravinářských výrobků, který je součástí projektu NAZV QK1910100. Seminář je zaměřen na téma reformulací potravin ve vybraných oblastech. Budete mít možnost dozvědět se novinky o aktuálním tématu reformulací a setkat se s odborníky z potravinářství. Seminář připravilo Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací ve spolupráci s VŠCHT Praha, Výzkumný ústav mlékárenský, Pekárna Líčno a Cukrárna Letohrad, Řeznictví H+H a Státní veterinární správa.
Na programu jsou příspěvky Komplexní přístup k optimálnímu stravování, Iva Málková, Méně tuku a méně soli v reformulovaných tepelně opracovaných masných výrobků, vliv na kvalitu, Josef Kameník, Nové trendy úpravy senzorických a nutričních vlastností pekařských výrobků - Marcela Suková, Pavel Skřivan, Snižování obsahu soli v lisovaných bílých sýrech - zástupci z VÚM a VŠCHT Praha a Reformulace potravin v rámci systému Českých cechovních norem a cena Potravinářská komora České republiky o nejlepší inovativní potravinářský výrobek 2022 - Dana Gabrovská a Jan Pivoňka.
 
Autor: Potravinářská komora ČR
7. září 2022

Moderní technologie, sofistikovaný strojový park, nebývalá rozmanitost exponátů, výrobci s regionální značkou vysoké kvality produktů a výpěstků, a také směřování k udržitelnému hospodaření ve prospěch přírody a člověka. To je dnešní tvář Země živitelky, výstavy s téměř půlstoletou tradicí. Do takového kontextu skvěle zapadá Česká zemědělská univerzita v Praze, která už více než sto let vychovává odborníky pro zemědělský sektor a dnes je nositelkou trendů udržitelné budoucnosti. Projevilo se to i v programu, který univerzita pro letošní ročník pořádaný na českobudějovickém výstavišti ve dnech 25.–30. srpna 2022 připravila.

Jak prezentovat vědecké poznatky populární formou a zaujmout návštěvníky mezinárodního agrosalonu, na kterém se to jenom hemží vystavovateli všeho druhu? Jak se ukázalo, je to možné především díky osobnímu nasazení všech, kteří chtějí „prodat“ to nejlepší, co Česká zemědělská univerzita v Praze nabízí a v čem vychovává nové generace vědců a zemědělských expertů.

„Naším cílem je vštípit studentům zásady, které budou ctít ve svém výzkumu i v praxi. Je to zejména důraz na udržitelnou budoucnost, což v zásadě znamená omezit nebo zmírnit dopady lidské činnosti na život příštích generací. Reagujeme na současné výzvy a v rámci pestrého portfolia vědních oborů se snažíme eliminovat rizika spojená s klimatickou změnou, energetickou nebo potravinovou krizí apod. V tomto duchu jsme také připravili program naší univerzity na Zemi živitelce,“ říká rektor ČZU Petr Sklenička.

Témata ČZU v letošní roce měla velký ohlas médiích:

https://www.mujrozhlas.cz/dopoledni-host/cvrcci-i-sarancata-uz-se-pridavaji-do-susenek-ci-testovin-hmyz-je-podle-potravinaru

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/470379-zeme-zivitelka-ovladla-ceske-budejovice-k-videni-byla-i-nejmodernejsi-zemedelska-technika

https://cnn.iprima.cz/porady/zpravy-z-regionu/zeme-zivitelka

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vedkyne-v-cr-roste-zajem-o-jedly-hmyz-je-to-bilkovinna-bomba/2249130

Více o prezentaci ČZU na výstavě Země živitelka 2022 najdete na následujících odkazech:

Země živitelka 2022 ČZU

Saranče, cvrček či potemník k večeři? Nic není nemožné

Víme, jak skladovat brambory, aby dlouho vydržely

Česká zemědělská univerzita v Praze představí na Zemi živitelce trendy udržitelnosti

Unikátní aplikační drony z dílny vědců České zemědělské univerzity na Zemi živitelce

 

Autor. ČZU

Vydáno: 31. srpna 2022

Zdroj: https://www.czu.cz/cs/r-7229-aktuality-czu/prezentace-czu-na-agrosalonu-zeme-zivitelka-2022-ve-svete-ze.html

7. září 2022

Výzkumníci různých zaměření z Massachusettského technologického institutu (MIT) spolupracují na snižování emisí způsobených zemědělstvím, na boji proti změně klimatu a na produkci zdravějších plodin. Tento multidisciplinární projekt s názvem "Revoluční zemědělství s nízkoemisními, odolnými plodinami" je jedním z pěti stěžejních vítězů soutěže Climate Grand Challenges, jejímž cílem je řešit složité klimatické výzvy a přinést včasná revoluční řešení.

"Výzkumnici našeho týmu se snaží řešit dva propojené problémy: zaprvé potřebu snížit emise skleníkových plynů produkovaných zemědělskými hnojivy; zadruhé skutečnost, že výnosy mnoha současných zemědělských plodin se budou snižovat v důsledku dopadů klimatických změn na metabolismus rostlin," uvedl Christopher Voigt, vedoucí projektu a profesor na katedře biologického inženýrství MIT.

"Realizujeme šest mezioborových projektů, z nichž každý je klíčový pro náš konečný cíl, kterým je vyvinout nízkoemisní metody hnojení rostlin, které jsou upraveny tak, aby byly odolnější a produktivnější v měnícím se klimatu," dodal.

Součástí projektu je hledání způsobů, jak přenést „samohnojivou“ schopnost luštěnin na obiloviny, aby se revolučně změnila udržitelnost produkce potravin.

Autor: https://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=19436

Zdroj: https://www.biotrin.cz/snaha-vedcu-z-mit-o-boj-s-dopady-klimatickych-zmen/

7. září 2022

V týdnu od 12. září 2022 uspořádá české předsednictví v Radě EU několik akcí v Česku a v zahraničí na podporu ochrany klimatu, životního prostředí a biodiverzity ve světě. Česko se chce tímto krokem přihlásit ke své zodpovědnosti za řešení tak zásadní globální otázky, kterou změna klimatu je.

„Zapojení do klimatické diplomacie ve světě může být hlavně příležitostí, jak přispět k modernizaci naší země a posílení její konkurenceschopnosti,“ uvedl šéf české diplomacie.

Tzv. zelená diplomacie patří k prioritám českého předsednictví. Česká diplomacie usiluje o propojení klimatické bezpečnosti a rozvojové a humanitární spolupráce zejména v oblasti snižování rizika katastrof. „Příkladem propojení dvou priorit předsednictví – zelené diplomacie a spolupráce s Indo-Pacifikem – je mezinárodní konference věnovaná ochraně divoké přírody. Tu pořádáme v půlce září právě v Jakartě. Jde o jeden z konkrétních příspěvků ve spolupráci EU s tímto regionem,“ dodal Lipavský.

„Současná evropská energetická krize, eskalovaná ruskou agresí na Ukrajině, je jednoznačně provázaná s klimatickou krizí. A na obě existuje jen jedna odpověď: co nejrychlejší a důsledný konec využívání fosilních paliv. Klíčové je, aby náklady na snížení závislosti na fosilních palivech nenesly nízkopříjmové skupiny – těm musíme v této době pomáhat nejvíce. Proto je jedním z nejdůležitějších bodů českého předsednictví vyjednávání Sociálně klimatického fondu, díky kterému budeme moci pomáhat lidem jak investicemi, tak kompenzacemi,“ řekla ministryně Anna Hubáčková.

K nejvýznamnějším akcím kampaně patří mezinárodní konference k adaptaci na změnu klimatu pořádaná v Praze ve dnech 13. – 14. září, mezinárodní konference ke klimatické bezpečnosti v Praze 15. září, nebo právě dialog na vysoké úrovni k ochraně divoké přírody v indonéské Jakartě 13. – 15. září.

Paralelně budou v Praze zasedat pracovní orgány Rady EU pro rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc nebo pro mezinárodní environmentální otázky. V Praze se ve stejné době rovněž sejdou klimatičtí velvyslanci EU k projednání společného diplomatického úsilí k zajištění úspěšné klimatické konference OSN COP27 na podzim v Egyptě.

Seznam akcí #Czechia4Climate (PDF, 132 kB )

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

6. září 2022

Potravnářská komora na Dožínkách na Letné

V sobotu 3.9.2022 se v Praze na Letné uskutečnil 4. ročník akce Dožínky na Letné. Akci pořádá Ministerstvo zemědělství České republiky. Letošního ročníku se zúčastnilo 10.200 návštěvníků. Na ploše mohli návštěvníci nakoupit výrobky u vítězů soutěže Regionální potravina, u členů Potravinářské komory ČR a dalších producentů potravin a nápojů. Děkujeme společnostem CZ TEST, Extrudo Bečice, Muzeum slivovice a Ferdinand Jelínek, Múúú, Maso, uzeniny Písek, Olma, Stock Plzeň, Tatra, Mlékárna Hlinsko a Unii Destilatérů, kteří se akce zúčastnili pod hlavičkou Potravinářské komory ČR.

Potravinářská komora ČR připravila pro návštěvníky velké kolo štěstí, ceny věnovali všichni výše zmínění partneři. Kolo štěstí se točilo nepřetržitě od 10:00 do 18:30 hodin, každých 15 sekund roztáčel kolo jiný návštěvník, rozdali jsme celkem více jak 2040 cen.

U kola štěstí se zastavil i ministr zemědělství Zdeněk Nekula, primátor hl. města Prahy Zdeněk Hřib, radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Středočeského kraje Jana Skopalíková a další zástupci MZe, SZIF a dalších organizací. Expozicí Potravinářské komory ČR provedla hosty prezidentka komory Dana Večeřová.

Dále samozřejmě nechyběly atrakce pro děti, koně, ovce a další zvířátka, prezentace zemědělských svazů, na hlavním pódiu vystoupila kapela Argema, folklórní soubory a další účinkující.

 Foto Donky 1

Další fotografie najdete na www.dozinkynaletne.cz a na sociálních sítích Potravinářské komory České republiky.

6. září 2022

Novela zákona o ekologickém zemědělství

Ve Sbírce zákonů byl publikován zákon č. 247/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Cílem novely zákona je především adaptace na nařízení EP a Rady (EU) 2018/848 o ekologické produkci a označování ekologických produktů. Novela zákona dále provádí adaptaci na nařízení EP a Rady (EU) 2017/625 o úředních kontrolách.

Novela zákona o ekologickém zemědělství v rámci adaptace na výše uvedené předpisy EU zejména:

  • zavádí elektronickou databázi ekologicky chovaných zvířat,
  • upřesňuje okruh subjektů, majících povinnost registrace do systému ekologického zemědělství,
  • v rámci snížení administrativní zátěže prodlužuje délku platnosti certifikátů bioproduktů v návaznosti na četnost kontrol na 2 roky (ze stávajícího 1 roku),
  • nahrazuje termín „osvědčení o původu bioproduktu“ v praxi již užívaným termínem „certifikát bioproduktu“,
  • zařazuje osivo a další rozmnožovací materiál rostlin do kategorie „bioprodukt“, zatímco podle dosud platné právní úpravy spadal do kategorie „ostatní bioprodukt“,
  • upravuje skutkové podstaty přestupků fyzických osob, právnických osob, podnikajících fyzických osob a pověřených osob.

Vzhledem k tomu, že poslední rozsáhlejší novelizace zákona o ekologickém zemědělství proběhla již v roce 2011, je třeba reagovat na poznatky z aplikační praxe. Nad rámec adaptace novela zákona například:

  • nahrazuje termín „ekologický podnikatel“ v praxi již užívaným termínem „ekologický zemědělec“;
  • upřesňuje způsob označování bioproduktů, certifikovaných na území ČR, vnitrostátním logem pro ekologickou produkci;
  • umožní zveřejnění vzoru žádosti o registraci v systému ekologického zemědělství na internetových stránkách ministerstva.

Součástí změn je i drobná novela zákona č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci, která mimo jiné nově také vede seznam internetových stránek s nabídkou nebezpečných potravin nebo jejichž obsah závažným způsobem porušuje požadavky stanovené právními předpisy, k jejichž kontrole je inspekce příslušná, a zveřejňuje ho na svých internetových stránkách.

Novela veterinárního zákona

Ve Sbírce zákonů byl publikován zákon č. 246/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

Hlavním cílem novely zákona je reagovat na nařízení EP a Rady (EU) 2016/429 z 9. 3. 2016 o nákazách zvířat a o změně a zrušení některých aktů v oblasti zdraví zvířat („právní rámec pro zdraví zvířat“), které je účinné od 21. 4. 2021. Toto nařízení navazuje na již existující evropskou právní úpravu oblasti zdraví zvířat a představuje obecný právní rámec, který bude postupně vyplněn přijetím prováděcích nařízení.

Dalším cílem novely zákona je dokončit implementaci nařízení o úředních kontrolách, která byla předmětem poslední novely veterinárního zákona.

Novela zákona rovněž nad rámec adaptace uvedených nařízení

•           doplňuje právní úpravu centrální evidence psů a stanoví související povinnosti chovatelů psů a soukromých veterinárních lékařů;

•           ruší povinnost chovatele, který chová včelstva, neprodleně po zjištění úhynu včelstev na stanovišti včelstev hlásit úhyn nad stanovený limit krajské veterinární správě a povinnost vyžádat si veterinární osvědčení k přemísťování včelstev mimo území kraje, což přispěje ke snížení administrativní náročnosti.

Součástí zákona je dále například novela plemenářského zákona, která zohledňuje požadavky unijních nařízení.

Novela zákona o ochraně chmele

Ve Sbírce zákonů byl publikován zákon č. 248/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 97/1996 Sb., o ochraně chmele, ve znění pozdějších předpisů.

Cílem novely zákona je modernizovat evidenci chmelnic a její vazbu na kontrolní procesy a nově formulovat požadavky na podání žádosti o zařazení chmelnice do evidence chmelnic.

Novela zákona umožní Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému (ÚKZÚZ)

•           provádět kontroly chmelnic zaměřené na ověření údajů uvedených v evidenci chmelnic,

•           zahájit řízení o provedení aktualizace evidence z moci úřední v případě, že zjistí nesoulad mezi údaji uvedenými v evidenci a skutečností, a dále

•           usnadnit aktualizaci vzorů dokumentů potřebných k naplnění ustanovení zákona jejich zveřejněním na internetových stránkách ÚKZÚZ.

Novela zákona rovněž pokračuje v adaptaci na příslušné nařízení Komise, kterým se stanoví prováděcí pravidla pro ověřování chmele a chmelových produktů, především s cílem zakotvit úpravu oblasti týkající se ověřování chmele a chmelových produktů přímo v zákoně, nikoliv jen ve vyhlášce.

6. září 2022

Co je potřeba k zahájení výroby a prodeje potravin z pohledu Vaší instituce?

SZPI kontroluje výrobu pouze u potravin jiného než živočišného původu. Dozor nad výrobou potravin živočišného původu je plně v kompetenci Státní veterinární správy ČR - www.svscr.cz
Výroba a prodej potravin se považuje za provozování potravinářského podniku. "Potravinářským podnikem" se rozumí veřejný nebo soukromý podnik, ziskový nebo neziskový, který vykonává činnost související s jakoukoli fází výroby, zpracování a distribuce potravin. Pojem PPP pro SZPI nově zahrnuje i provozovny společného stravování.
Základní povinnosti výrobců a prodejců potravin:
  • Výrobce i prodejce musí mít oprávnění k podnikání.
  • Registrace: Je to pouze ohlašovací povinnost, která vyplývá z § 3 zákona č. 110/1997 Sb. Registrační formulář: Oznámení provozovatele potravinářského podniku o zahájení/ukončení výkonu předmětu činnosti. Vyplněný formulář se zasílá územně příslušnému inspektorátu v místě sídla Vaší společnosti. Územní působnost našich inspektorátů včetně kontaktů najdete na našem webu v rubrice „Organizační struktura“.
Základní povinnosti provozovatelů společného stravování:
Základní povinností provozovatelů společného stravování je zejména povinnost oznamovací, kterou mají nikoli vůči SZPI, nýbrž vůči orgánům ochrany veřejného zdraví, a to v souladu s § 3 odst. 1 písm. i) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
Hygienická pravidla - veřejné stravování

Provozovatelé společného stravování mohou využít příručku hygienických pravidel pro oblast veřejného stravování ke stažení. Jedná se o materiál Codex Alimentarius, který má charakter doporučení. Tento dokument nemá oficiální právní status.

Seznam základních právních předpisů týkajících se výroby a uvádění potravin do oběhu: 
Evropské předpisy:
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy  týkající se bezpečnosti potravin, v platném znění
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin, v platném znění - nařízení stanoví, mimo jiné, požadavky na potravinářské prostory a jejich vybavení
  • Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, v platném znění
  • Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, v platném znění
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách, v platném znění
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, v platném znění
České předpisy:
  • Zákon č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
  • Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
  • Vyhláška č. 417/2016 Sb., o některých způsobech označování potravin

České předpisy jsou dostupné ve Sbírce zákonů (platná znění).
Některé předpisy je možné dohledat také na našich webových stránkách v rubrice Právní předpisy. Odkaz na rubriku Právní předpisy je uveden zde. Znění evropských předpisů najdete např. na adrese http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm.

Informace k označování potravin

Základní požadavky na označování balených a nebalených potravin v kontextu novely zákona č. 110/1997 Sb. a nařízení (EU) č. 1169/2011 najdete zde.

Komentáře a výklad nařízení (EU) č. 1169/2011 najdete v informačním materiálu s názvem: „Otázky a odpovědi k nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům“, který je ke stažení zde.

Více zde: https://www.szpi.gov.cz/clanek/dotazy-podnikatelu-zahajeni-cinnosti-oznacovani.aspx

 
6. září 2022

Vážená paní, vážený pane,

Evropský úřad pro bezpečnost potravin organizuje webinář na téma posuzování důvěrnosti a zlepšování obsahu v souvislosti s nařízením o transparentnosti, který se uskuteční 27. září od 10:00 do 11:30 (SELČ).

Na tomto webináři budou popsány postupy týkající se posuzování důvěrnosti a zlepšování obsahu, které jsou zavedeny v EFSA. Poskytne také přehled o podávání žádostí o zachování důvěrnosti prostřednictvím různých IT nástrojů, platformy pro elektronické předkládání žádostí o potravinový řetězec (E-submission Food Chain platform - ESFC), IUCLID nebo "Portalino". V neposlední řadě poskytne praktické pokyny týkající se získaných zkušeností a zásadních věcí, které je třeba zohlednit při předkládání žádostí o zachování důvěrnosti.

K účasti jsou zváni zástupci provozovatelů podniků, malých a středních podniků, jakož i laboratoří a zkušeben.

On-line registrace je otevřená do 23. září.

Všechny informace, vč. návrhu programu a registračního formuláře, najdete na webových stránkách EFSA.

Jménem Koordinačního místa pro spolupráci s EFSA

5. září 2022
Do Česka se rozšířila myšlenka, kterou v srpnu překvapil francouzský řetězec Carrefour. Tedy zmrazení ceny některých produktů, které tak mají ulevit v době vysoké inflace peněženkám zákazníků. Internetový obchod s jídlem Rohlík.cz oznámil, že u několika základních potravin bude v příštích měsících určitým způsobem garantovat stejnou cenu. Obchodní řetězce oslovené deníkem Echo24 zmrazení cen potravin nechystají. Jde podle nich jen o marketingové heslo, které skrývá běžnou praxi.

Společnost Rohlík.cz v pátek oznámila, že se v reakci na prudké zdražování rozhodla „zastropovat ceny u základních potravin nákupního koše na úkor své marže“. Mezi základní potraviny pak počítá například máslo, olej, mouku, pečivo či mléčné výrobky a toaletní papír. Rozdíl mezi aktuální prodejní cenou a zastropovanou pak chce společnost zákazníkům vracet ve formě kreditů, které u ní musí opět utratit.

„Jsme zodpovědná firma a v dnešní složité době chceme našim zákazníkům ulehčit. Víme totiž, že lidé se obávají vysokých životních nákladů následující zimu. Vymýšlíme proto různé způsoby, jak zdražování zkrotit a pomoci, aby nákup byl udržitelný pro peněženku. Jedním z nich je garance cen vybraných základních potravin. Slibujeme, že ceny vybraných základních potravin nezdražíme a to minimálně do Velikonoc,” uvedl generální ředitel společnosti Olin Novák.

Deník Echo24 oslovil některé z obchodních řetězců působících v Česku i Svaz obchodu a cestovního ruchu s dotazem, zda lze čekat podobné kroky i od dalších hráčů na trhu. Podle nich jde však spíše jen o marketingové heslo, které ve skutečnosti pojmenovává běžné slevové akce. „Jde o klasickou slevovou akci, která má oproti slevovým akcím jeden rozdíl a to její dlouhodobé trvání. To je ostatně i případ Carrefouru. Je to klasická slevová akce s jiným názvem,“ uvedl pro deník Echo24 prezident svazu Tomáš Prouza.

Podobně se k tomu vyjadřují i obchodní řetězce. „V tomto případě se jedná spíše o jinou formu slevových akcí, kdy obchodník nakoupí objem dopředu a poté nějakou dobu objem prodává za cenu, za kterou výrobky koupil, čím větší objem nakoupí, tím déle může držet cenu. To děláme také a máme takto stovky výrobků v akcích pravidelně,“ uvedl pro deník Echo24 ředitel marketingu a rozvoje sítě COOP Lukáš Němčík.

„Zmrazení cen je porovnatelnou aktivitou s promočními nabídkami, které pod jiným názvem běžně najdete v našich prodejnách,“ uvedl pro deník Echo24 ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček s tím, že řetězec nabízí slevy i o desítky procent. „Zatím jsme je nezabalili do sdělení o cenovém zmrazení,“ dodal Mareček s tím, že u zákazníků pozorují vzhledem k rostoucí inflaci a klesajícím reálným příjmům stále větší zájem o zboží ve slevách.

Přikročit ke zmrazení cen se pak nechystá ani řetězec Lidl. „Zmrazení cen vybraných produktů aktuálně nezvažujeme. Ceny všech našich výrobků se odvíjejí podle aktuální situace na trhu, primárním cílem zůstává, aby měli zákazníci k dispozici ty nejkvalitnější potraviny za co nejnižší cenu,“ uvedl pro deník Echo24 mluvčí řetězce Tomáš Myler.

Ze základních potravin si Češi od začátku roku zhruba do poloviny července podle dat Českého statistického úřadu nejvíce připlatili za máslo. Za kilogram zaplatili o 34,6 koruny více, tedy 249,5 Kč, v meziročním srovnání zdražil kilogram másla o 62,5 koruny. Po másle peněženky nejvíce zatížila cena sýru eidamská cihla, zákazníci za ni v půli červenci proti lednu vydali zhruba o 25 korun více, konkrétně 208,2 koruny za kilogram. V porovnání s loňskem zdražila o 44,9 koruny. Procentuálně vzrostla nejvýrazněji cena hladké pšeničné mouky, a to o 50,5 procenta na 23,3 koruny.

Za kilogram bílého pšeničného pečiva lidé k 17. červenci lidé zaplatili 62,2 koruny, proti druhému lednovému týdnu o 7,3 koruny více. V meziročním srovnání cena vzrostla o 15,4 koruny. Kilogram kmínového chleba Čechy v půlce července stál 35,9 korun, od ledna zdražil o 5,6 koruny, proti půlce sedmého měsíce loňského roku o 10,4 koruny. Plato s deseti vejci lidé koupili za 40,3 koruny, proti začátku roku museli připlatit 4,4 koruny, ve srovnání s loňskem zhruba deset korun.

Autor: echo24.cz

Vydáno: 5. září 2022

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/zastropovani-cen-potravin-jenom-marketing-reaguji-obchodni-retezce

5. září 2022

KAZACHSTÁN

Artyom Lukashov, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě, tel: +7 701 5150541, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zrušení omezení vývozu obilí z Kazachstánu a zavedení omezení vývozu zvířat

Na jednání Mezirezortní komise pro zahraniční obchodní politiku bylo dne 31. srpna 2022 rozhodnuto o zrušení omezení vývozu obilí a mouky. Rozhodnutí vejde v platnost od 10. září 2022. Toto omezení bylo zavedeno nařízením Ministerstva zemědělství a mělo trvat
od 8. července do 30. září 2022.

V Kazachstánu se letos očekává dobrá úroda obilí. Podle současných údajů Ministerstva zemědělství se zemědělcům od začátku sklizňové kampaně podařilo sklidit 6,1 mil. hektaru obilí a luštěnin, což je o 38 % více, než bylo naplánováno. Loni se kvůli suchu sklidilo cca 11,8 mil. tun, což je o 17 % méně, než tomu bylo v roce 2020.

Rovněž v průběhu jednání dne 31. srpna 2022 bylo schváleno stanovení množstevních omezení (kvót) pro vývoz skotu a dalších zvířat s výjimkou plemenných zvířat. Ministerstvo rozhodlo stanovit kvótu pro vývoz býků, a to max. 60 tis. ks (což je 9 % z celkového počtu hospodářských zvířat), a u ovcí max. 120 tisíc ks. (což je 10 % z celkového počtu hospodářských zvířat).

Situace na trhu máslem v Kazachstánu

Od ledna do července r. 2022 bylo v Kazachstánu vyrobeno 13,9 tis. tun másla, což je
o 12,6 % méně ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Od ledna až do května r. 2022 zajistili tuzemští výrobci poptávku po másle ze 71 % ve srovnání s loňským rokem, kdy bylo pokrytí o něco vyšší, a to 83,6 %.

Pokud jde o zahraniční obchod s máslem, tak dovoz másla vzrostl meziročně o 83,5 %, čímž se zvýšil podíl dovozců na kazachstánském trhu z 16,4 % na 29 %. Vývoz za stejné období poklesl téměř 4krát, na nevýznamných 541,5 tun. Prodej másla na domácím trhu se od ledna až do května r. 2022 zvýšil o 19,9 % na 12,5 tis. tun.

5. září 2022

LIBANON

Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu,

Mob.: 00961 70 258 310, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Levandulová ekoturistika jako nová aktivita vesnic na jihu Libanonu

Libanon se snaží s pomocí nově vznikajících ekoturistických společností odlákat turisty z hlavního města Bejrútu do méně navštěvovaných oblastí jižního Libanonu s cílem podpořit místní ekonomiku.

Hitem letošního léta se staly výlety zaměřené na produkci levandule. Největšímu zájmu se těší levandulová farma Lavander Hill Retreat o celkové rozloze 50.000 m2. Farma se především zaměřuje na destilaci esenciálního oleje, který se na farmě vyrábí jak z vlastního sběru levandule, a také slouží jako výrobní zázemí pro okolní pěstitele, kteří nemají vlastní destilační zařízení. Návštěvníci mají možnost nejenom sklízet levanduli, ale dozvědět se o procesu destilace a způsobu lahvování olejů. V jižních oblastech Libanonu začíná ekoturistická aktivita nahrazovat klasickou zemědělskou aktivitu, která oproti ekoturistice vyžaduje mnohem vyšší vstupní investice, a hlavně každodenní namáhavou práci.  Cestovní ruch se začíná stávat v jižním Libanonu hlavním zdrojem příjmů, zatímco v minulých letech to byla pouze doplňková aktivita klasickému zemědělství, které skýtá, vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám, 2 sklizně za rok u většiny zeleniny a ovoce.

5. září 2022

Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Abú Dhabí spouští kampaň podporující zdravé stravování

První regionální úřad pro veřejné zdraví v Abú Dhabí (ADPHC) spustil začátkem minulého týdne kampaň podporující zdravé stravování v největším emirátu země. Hlavním cílem je upozornit obyvatele na zdravé možnosti stravování a motivovat je k lepším volbám pro boj s obezitou a nezdravým životním stylem. Program byl pojmenován SEHHI a stejnojmenné logo je vyobrazeno na celé škále produktů napříč obchody a v gastronomických zařízeních. Značka nese nutriční údaje a poukazuje procenta cukrů, tuků a soli. Stejně tak budou zapojené restaurace a hotely prezentovat počty kalorií a nutriční hodnoty v nabídkách svých pokrmů.

Jde o pokračování trendu, který v SAE započalo několik řetězců a díky této strategii se staly velmi populárními a vyhledávanými místy především pro západní expaty. Matar AL Nuhaimi, ředitelka ADPHC, považuje kampaň za základní kámen a způsob, jak změnit smýšlení spotřebitele. I pouhá informace o počtu kalorií u dvou konkurenčních produktů může navést zákazníka k lepší variantě pro jeho zdraví. Obchody a zařízení, které se budou chtít ke kampani přidat, dostanou speciální školení zaměřené na implementaci programu a způsoby prezentace pro jeho maximální efektivnost. Spotřebitelé tak budou díky marketingovým kampaním přímo edukováni o zdravějších stylech stravování a možnostech nákupů.

Obezita a s ní spojené zdravotní problémy jsou v regionu GCC velký problém. SAE a většina okolních zemí se snaží vymýšlet nové způsoby, jak tuto skutečnost změnit. Nicméně pouhé zvyšování daní na nezdravé potraviny spotřebitelské preference nezmění. I z toho důvodu se zdá být informování spotřebitelů cestou, jak změnit smýšlení a přístup k nezdravým potravinám a pasivnímu životnímu stylu. Všechny tyto nové informace otevírají velké možnosti českým exportérům zaměřeným na zdravou výživu a zdravé alternativy klasických potravin. Supermarkety i online obchody v SAE neustále rozšiřují nabídku těchto potravin a pro ČR je perspektivní, že jde o typ produktů, u kterých je důležitější původ a jistota kvality než výše konečné ceny.

2. září 2022

Recyklace vody, technologie bez vody, využívání srážkových a šedých vod, optimalizace výrobních procesů, realizace zelených střech u provozoven, ekologicky šetrná likvidace odpadních vod s obsahem nebezpečných látek – to jsou jedny z důležitých témat Ministerstva životního prostředí, které prosazuje v oblasti adaptace na změnu klimatu. Příkladné firmy proto ocení novou značkou – Odpovědné hospodaření s vodou.

„Průmysl patří k největším odběratelům povrchových a podzemních vod a společně se zemědělstvím patří do rizikové skupiny mnohdy významně dotčené projevy změny klimatu. Podniky by si měly tyto skutečnosti uvědomit a na měnící se klima se „adaptovat“, např. cíleně snižovat svou závislost na rizikovém vodním zdroji či omezovat dopady své činnosti na vodní hospodářství. Ty z tohoto pohledu úspěšné mohou od Ministerstva životního prostředí získat značku Odpovědného hospodaření s vodou,“ vysvětluje hlavní důvod vzniku programu Odpovědné hospodaření s vodou ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Tato nová osvětová a motivační aktivita MŽP vznikla v úzké spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Hodnocení Odpovědného hospodaření s vodou (OHV) pokrývá 11 prioritních oblastí v boji se suchem, které zároveň pomohou rozkrýt slabé i silné stránky podniku v oblasti vodního hospodářství.

Zisk prestižní značky OHV udělované ministryní životního prostředí znamená pro podnik nejen potenciál marketingové sebeprezentace, ale realizací vhodných opatření jako např. omezení spotřeby vody může podnik dojít k reálným ekonomickým úsporám.

Dnešním dnem se program OHV otevírá pro veškeré podniky, jejichž převažující ekonomická činnost spadá do kategorie C (Zpracovatelský průmysl) CZ-NACE. Zároveň s tím byly aktualizovány podmínky programu. Detaily o programu jsou popsány v pravidlech programu OHV a v metodice pro hodnocení OHV, které jsou dostupné zde. Přijímání žádostí o značku OHV je průběžné.

Získáním značky OHV společnost deklaruje, že s vodou hospodaří udržitelným a environmentálně šetrným způsobem. Značku OHV lze též využít pro doložení udržitelnosti dotace Ministerstva průmyslu a obchodu přidělené v rámci výzvy II programu podpory PORADENSTVÍ – Poradenské služby pro MSP (malé a střední podniky) na tzv. vodní audit.

Značka OHV má nadto vazbu také na rozhodování tzv. suchých komisí v době sucha. Při stanovení míry omezení povoleného nakládání s vodami komise zohlední i způsob hospodaření s vodou v rámci podniku. K prokázání „efektivního nakládání s vodou“ může podnik využít mj. právě také značku OHV.

Logo značky (PNG, 207 kB)

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

2. září 2022

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na obalu.

Výsledky kontroly prokázaly, že u žádného z hodnocených vzorků nedošlo ke klamání spotřebitelů ohledně obsahu kyseliny listové.

V rámci kontrolní akce inspektoři odebrali celkem 8 vzorků a laboratorní analýza v akreditované laboratoři prokázala u všech přítomnosti kyseliny listové v množství odpovídajícím hodnotě uvedené na obalu potraviny.

Přehled všech hodnocených vzorků, které byly součástí kontrolní akce, zveřejnila SZPI na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

Doplňky stravy s kyselinou listovou jsou určeny pro široké spektrum spotřebitelů, mj. pro těhotné ženy.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
2. září 2022

Státní veterinární správa (SVS) společně se Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ) již pátým rokem chová na střeše budovy ústředí SVS na pražských Vinohradech včely. SVÚ v rámci projektu aktuálně vyšetřil med z letošní snůšky „veterinárních včel“. Med vyhověl ve všech ukazatelích daných vyhláškou stanovující požadavky na kvalitu medu.„Pozitivní zprávou je, že v medu nebyla zjištěna přítomnost těžkých kovů a ani rezidua pesticidů,“ uvedl Jan Rosmus z oddělení chemie SVÚ Praha a dodal: Také další parametry pro med stanovené vyhláškou ministerstva zemědělství jsou na nadstandardní úrovni.“ Podobné vyšetření medu ze stejné lokality provedl SVÚ již v roce 2019. I tehdy laboratorní výsledky dopadly dobře, med neobsahoval žádné těžké kovy a ani pesticidy. Společný projekt tzv. „veterinárních včel“ i v budoucnu počítá s pravidelným vyšetřováním medu.

Autor: SVS, Petr Vorlíček

Vydáno: 2. září 2022

Zdroj: https://www.svscr.cz/stresni-med-svs-z-centra-prahy-vyhovel-ve-vsech-vysetrovanych-parametrech/

2. září 2022
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
V srpnu 2022 byla v Úředním věstníku EU publikována nová nařízení a doporučení Komise týkající se kontaminujících látek v potravinách.

 

V měsíci srpnu 2022 byla v Úředním věstníku Evropské unie publikována čtyři nařízení a dvě doporučení Komise týkající se kontaminujících látek v potravinách. Jejich přehled uvádíme níže.

Dne 01. 08. 2022 bylo publikováno Doporučení Komise (EU) 2022/1342 o monitorování rtuti v rybách, korýších a měkkýších. Komise v něm doporučuje, aby členské státy v letech 2022 až 2025 provedly monitorování přítomnosti methylrtuti a celkové rtuti v rybách, korýších a měkkýších a vypracovaly specifická vnitrostátní doporučení ohledně konzumace ryb, korýšů a měkkýšů s cílem dosáhnout v plné míře příznivých účinků konzumace ryb a mořských plodů a zároveň omezit rizika toxicity rtuti. Dopad dietárních doporučení posoudí úřad EFSA provedením průzkumu, který se bude věnovat účinnosti doporučení členských států ohledně dané konzumace. 

Dne 05. 08. 2022 bylo publikováno Nařízení Komise (EU) 2022/1364, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity kyseliny kyanovodíkové v některých potravinách. Nařízení nově stanovuje maximální limity (ML) pro kyselinu kyanovodíkovou (HCN) v potravinách, jako jsou lněná semena, mandle, kořen manioku a manioková a tapioková mouka. Nařízení tak doplní nařízení č. 1881/2006, ve kterém jsou aktuálně uvedeny ML pro HCN v meruňkových jádrech.

Datum použitelnosti nových ML je od 1. ledna 2023 a dané potraviny uvedené na trh v souladu s právními předpisy přede dnem 1. ledna 2023, mohou zůstat na trhu do data jejich minimální trvanlivosti nebo data spotřeby. 

Dne 08. 08. 2022 bylo publikováno Nařízení Komise (EU) 2022/1370, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity ochratoxinu A v některých potravinách. Nařízení nově stanovuje ML pro ochratoxin A (OTA) v řadě dalších potravin (například v datlovém sirupu, kakaovém prášku nebo v některých olejnatých semenech) a dále jsou sníženy stávající ML pro OTA v některých potravinách (např. v pražené kávě nebo v sušených hroznech révy vinné).

Datum použitelnosti ML je od 1. ledna 2023 a dané potraviny uvedené na trh v souladu s právními předpisy přede dnem 1. ledna 2023, mohou zůstat na trhu do data jejich minimální trvanlivosti nebo data spotřeby. 

Dne 12. 08. 2022 bylo publikováno Nařízení Komise (EU) 2022/1393, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity delta-9-tetrahydrokanabinolu (Δ9-THC) v konopných semenech a produktech z nich získaných. Nařízení nově stanovuje ML pro (Δ9-THC) například v oleji z konopných semen nebo v samotných konopných semenech. V nařízení č. 1881/2006 doposud žádné ML pro (Δ9-THC) stanoveny nebyly.

Datum použitelnosti ML je od 1. ledna 2023 a dané potraviny uvedené na trh v souladu s právními předpisy přede dnem 1. ledna 2023, mohou zůstat na trhu do data jejich minimální trvanlivosti nebo data spotřeby. 

Dne 26. 08. 2022 bylo publikováno Prováděcí nařízení Komise (EU) 2022/1428, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu perfluoralkylovaných látek v některých potravinách.

Nařízení uvádí podrobné požadavky na metody používané pro odběr vzorků a laboratorní analýzy za účelem spolehlivého ověření dodržování ML pro perfluoralkylované látky (PFAS)  v potravinách. 

Dne 26. 08. 2022 bylo publikováno Doporučení Komise (EU) 2022/1431 o monitorování perfluoralkylovaných látek v potravinách. Komise v něm doporučuje, aby členské státy v letech 2022 až 2025 provedly monitorování přítomnosti PFAS v řadě potravin (například v ovoci, zelenině, olejnatých semenech, skořápkových plodech, v živočišných produktech). V doporučení jsou uvedeny také orientační limity (indicative levels), při jejichž překročení by mělo být provedeno další zkoumání příčin kontaminace. Nejedná se však o maximální limity ve smyslu nařízení č. 1881/2006.

Zdroj: Úřední věstník EU

2. září 2022

POZVÁNKA
na výroční konferenci Výboru pro udržitelnou a etickou produkci
při České technologické platformě pro potraviny,
Cesta potravinářského průmyslu směrem k udržitelnosti


která se uskuteční dne
10. listopadu 2022 od 9:30 hodin
v Národním zemědělském muzeu, velký sál 3.patro
Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7


Záštitu nad konáním konference převzali:

předseda Zemědělského výboru PSP ČR Ing. Michal Kučera,
ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula,
Ministerstvo životního prostředí,
ministr pro evropské záležitosti doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D. v rámci
Předsednictví České republiky v Radě EU 2022

 

Program konference bude výhledově přiložen.
Registrace nutná. Účast není zpoplatněna.
Svoji účast potvrďte na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nejpozději do 5. listopadu 2022.

 

Pozvánka

Pozvánka /EN verze

2. září 2022

Sledování bezpečnosti potravin a výživy patří k důležitým prvkům ochrany veřejného zdraví. Takzvanému monitorování dietární expozice populace se Státní zdravotní ústav věnuje už od roku 1993. Dílčí výsledky za rok 2021 prokázaly u některých druhů potravin přetrvávající problém kontaminace plísněmi. Ukazují také, že stravu Čechů dnes už  méně zatěžují polychlorované bifenyly (PCB), zátěž olovem se také snížila, díky nahrazení v benzínech, ale kadmium je stále ve stravě významně zatěžujícím prvkem. Celkově ale z výsledků zprávy o průběžném monitorování potravin a především expozičních dávek podle spotřeby v naší populaci vyplývá, že ČR patří v tomto ohledu nadále mezi nejbezpečnější země ve světě.

V každém monitorovacím období se systém kontrol skládá z dílčích projektů. Jedním z nich je i Cílený monitoring hygienické a zdravotní nezávadnosti potravin v ČR se zaměřením na toxinogenní plísně. „Specializované mykologické vyšetření bylo zaměřeno zejména na popis a charakterizaci nebezpečí výskytu toxinogenních vláknitých mikroskopických hub neboli  toxinogenních plísní. Ty jsou totiž v potravinách zdrojem plísňových jedů – mykotoxinů. Tyto jedy produkované plísněmi pak po konzumaci kontaminovaných potravin působí na jednotlivé orgány v lidském těle a jsou původci řady onemocnění. Způsobují zažívací potíže, zatěžují játra, ledviny i imunitní systém, některé z nich jsou prokázanými lidskými karcinogeny, tedy jsou rakovinotvorné,“ vysvětluje vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.

V osmi odběrových termínech bylo odebráno 38 druhů komodit na 12 odběrových místech v ČR, což představuje celkem 456 vzorků potravin. Testy odhalily ve 13 % vzorků potravin jednoznačně zárodky Aspergillus flavus, které tvoří mykotoxiny aflatoxiny. Aflatoxiny jsou karcinogenní, pro lidský organismus nežádoucí. „Jak ukázaly testy, potenciální dávky jedovatých toxinů mohou lidé přijímat v potravinách jako černý a ovocný čaj, polohrubá mouka, těstoviny, rýže,  pepř, listové těsto, vlašské ořechy, hrách a dokonce i dětská kaše,“ potvrzuje profesor Jiří Ruprich.
(Celá odborná zpráva je publikována na webu SZÚ.)

„S ohledem na to, že tyto pro lidský organismus škodlivé látky jsou až produktem plísní, nelze je odstranit vařením. Pokud tedy například z kontaminované mouky upečete, pečivo bude obsahovat škodlivé látky. Stejně tak třeba u čaje nezmizí jedy přelitím horkou vodou.  Odstranění už jednou plísněmi vyprodukovaných mykotoxinů je v běžných podmínkách prakticky nemožné. Jedinou radou je takové potraviny nepoužívat, vyhodit. Obzvlášť častou chybou je, když lidé už dokonce vidí zasažení potravin plísní a jen odeberou nebo odkrojí viditelně plesnivou část. Plísně ale vždy prorůstají do celé potraviny. Použití čehokoli kde je už okem viditelná plíseň bývá jednoznačnou cestou jak zatížit tělo nežádoucími látkami,“ varuje lékařka a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.
(Přesné rady jak se chránit před plísněmi a mykotoxiny jsou zde.)

Monitoring dále upozornil na přetrvávající zátěž stravy Čechů kadmiem. „Tento těžký kov se dlouhodobě hromadí v lidském organismu. Patří také mezi rakovinotvorné látky, může poškozovat ledviny a játra, negativně ovlivňovat reprodukční orgány a vliv má i na proces řídnutí kostí neboli osteoporózu. Pozornost vyžaduje zejména fakt, na který poukázaly aktuální výstupy monitoringu, a to na vysokou zátěž kadmiem u dětí. Tam přesahují zjištěné hodnoty dvojnásobek stanovené limitní expoziční hodnoty. Znovu se tak potvrzuje, že je potřeba dlouhodobě a systematicky dbát na životní styl a skladbu potravy už od dětského věku. Škodliviny jako aflatoxiny se totiž často vyskytují například i v kakau, které pak děti přijímají ve velké míře s čokoládovými výrobky, ale i v dalších potravinách,“ upozornila MUDr. Barbora Macková.

V období 2020/2021 prošlo analýzou celkem 189 druhů potravin v podobě téměř tří a půl tisíce  individuálních vzorků. Ukázalo se, že z doporučených dávek potravin ve skupinách dospělých mužů a těhotných žen se zátěž kadmiem blíží evropskému toxikologickému limitu (78 % TWI). Výrazně vyšší je pak expozice u dětí, která v období 2020/2021 překračovala dvojnásobek limitu (201 % hodnoty TWI).

K významným expozičním zdrojům patřily brambory a výrobky z brambor, dále běžné a jemné pečivo, mouka, těstoviny a rýže. Nejvyšší koncentrace kadmia byly zaznamenány v kakau, bramborových lupíncích, arašídech, sóji a výrobcích z ní, dále ve slaném trvanlivém pečivu, špenátu, koření, čokoládě a v celeru. Podíl potravin živočišného původu na expozici kadmiu je ve srovnání s rostlinnými potravinami nízký.

„Expoziční dávka kadmia zjištěná pro ČR zasluhuje naši pozornost. V kombinaci s dalšími zdroji kadmia, ke kterým pro běžného člověka patří zejména kouření či expozice dýmu z cigaret, může kadmium představovat významný rizikový faktor. Kontrola by měla být zaměřena především na rostlinné produkty, zeleninu a cereálie a dále na specifické potraviny živočišného původu, jako jsou klasické droby, třeba ledvinky, kde se kadmium ukládá ve vazbě na proteiny  uvádí profesor Jiří Ruprich.  

Monitoring dietární expozice odhaduje dávky kontaminantů a živin, které se dostávají dlouhodobě do lidského těla a ovlivňují tak naše zdraví. Odborníci jsou schopni korigovat v potravinářské legislativě limity různých látek v různých potravinách na trhu. „V monitoringu dietární expozice se vyšetřuje 3432 různých potravin. Odebírají se na 32 místech v ČR. Na trhu je více než 30 až 40 tisíc druhů potravin, které se mění. Víme, co populace konzumuje. Zhruba 50 druhů potravin je zásadních pro expozici, ostatní jsou doplňkové. Vzorkování potravin se provádí náhodně v tržní síti. Modeluje se tak chování spotřebitele. Potraviny se kulinárně upraví v laboratoři do podoby pokrmu a laboratorně se analyzují. Metodika je samozřejmě propracovaná a používá se v rámci Evropské unie i ve světě. Nehodnotíme jednotlivé potraviny, které spotřebitel konzumuje. Nejedná se o oficiální kontrolu, kterou zabezpečují  třeba orgány ochrany veřejného zdraví nebo Státní zemědělská a potravinářská inspekce.  My hodnotíme sumu všech potravin, které každý den v průměru člověk sní. Pokud zjistíme, že expozice některých kontaminantů je příliš vysoká, může se změnit legislativa pro potraviny. Spolupracujeme přes země EU a  legislativa se nastavuje v rámci Evropské komise,“ vysvětluje reálné využití výsledků profesor Jiří Ruprich.  

Dodává, že v roce  2021 Evropská komise vydala nové nařízení (2021/1323 ze dne 10. srpna 2021), kterým se mění maximální limity kadmia v některých potravinách. „Výsledky monitoringu dietární expozice se tak poměrně rychle promítly i do nové legislativy,“ uzavírá profesor Jiří Ruprich. 

Zdroj: http://www.szu.cz/potraviny-cechu-casto-obsahuji-rakovinotvorne-plisne-ukazal

2. září 2022

Ministerstvo průmyslu a obchodu zajišťuje pro širokou veřejnost bezplatné energetické poradenství již 23 let. Síť energetických poraden EKIS poradí ohledně úspor energie v domácnostech, domech, firmách i veřejných budovách. 

 

Ve dnech 2. a 4. září budou mít odborníci z EKIS stánek na veletrhu Domov a teplo, který se koná v Lysé nad Labem.

„Čím méně energií z Ruska spotřebujeme, tím méně jich odtud budeme muset odebrat. Proto jsou úspory základem energetické bezpečnosti. Experti z EKIS poradí od výběru úsporného osvětlení, přes správné vytápění, plánování rekonstrukce až po velké projekty energeticky úsporných staveb,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že pomohou také s dotacemi, tvorbou dotační žádosti i další administrativou pro získání dotace. Nově i bezplatně připraví návrh energetických opatření. A to nejen na veletrhu v Lysé nad Labem. Energetická konzultační a informační střediska jsou po celé republice, existuje i možnost online konzultace.

Energetičtí specialisté sdružení v síti EKIS jsou odborníci na energetiku, stavebnictví, projektanti, architekti a další profese. Za jejich odbornost ručí MPO, které EKIS dotuje prostřednictvím Programu EFEKT.

Poradny v síti EKIS jsou k dispozici po celé republice, vždy v pondělí a ve středu od 13 do 19 hodin. Konzultovat je možné také on-line. Novinkou v bezplatném energetickém poradenství jsou mobilní EKIS, tzv. M-EKIS. Ve spolupráci s místní samosprávou jsou experti připraveni předat informace o úsporách energie většímu počtu zájemců.

Seznam středisek EKIS a webová poradna jsou na webu  https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/strediska-EKIS. Na webu jsou informace k úsporám energie, zejména publikace a příručky, které jsou na portále volně ke stažení. Od roku 2008, kdy program přešel přímo pod MPO, poradci EKIS poskytli přes 120 tisíc konzultací.

EKIS nabízí i další služby v oblasti úspor energie, jako jsou například průkazy energetické náročnosti budov, energetické studie, audity, analýzy a jiné. Tyto služby lze využít na komerční bázi a zajistit si tak kompletní odborné služby.

1. září 2022

Tisková zpráva – Při příležitosti oslav konce sklizně dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Národním zemědělském muzeu ocenil nejlepší prodejce chřestu. Díky prodeji chřestu v obchodních řetězcích se zvýšil zájem obyvatel o tuto lahůdkovou zeleninu, které se někdy říká královská.

Ocenění pro nejlepší prodejce chřestu dnes od ministra zemědělství přebrali zástupci společností Lidl, Albert, Kaufland.

„Pěstování zeleniny je spojené s velkými nároky na ruční a přesnou práci. Zelinářský sektor se, jako ostatní sektory, potýká s mnoha překážkami a problémy. Proto si na resortu uvědomujeme, jak důležitá je podpora pěstování zeleniny. Stejně důležitou složkou je i podpora prodeje, aby se produkty dostaly co nejdříve přímo k zákazníkům,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Tuzemská zelenina by měla urazit co nejkratší vzdálenost, aby se k lidem dostala čerstvá. Není důvod, proč by zelenina měla cestovat do České republiky desítky tisíc kilometrů. Čeští zelináři mohou nabídnout mnoho druhů sezónní zeleniny, která je schopna během letních měsíců zcela nasytit náš trh. 

„Výsledek hovoří zcela jasně - 216 tun z celkových 235 tun českého chřestu odebraly obchodní řetězce. Je to jen další důkaz toho, že pokud jsou potraviny z domácí produkce dostupné v příslušné kvalitě, obchodníci nemají jakýkoli problém je nabídnout zákazníkům k jejich plné spokojenosti. Budu moc rád, pokud se úspěšná spolupráce obchodních řetězců s českými pěstiteli chřestu stane inspirací i pro další producenty. U chřestu se opravdu nebojím, že bychom v dalších letech nenavázali na dosavadní rostoucí trend,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Ministerstvo zemědělství oslovilo, stejně jako v loňském roce, s žádostí o zaslání údajů o prodeji českého chřestu 7 největších obchodních řetězců v České republice. Získané informace ověřilo s tuzemskými dodavateli chřestu. Ze zaslaných výsledků vyplývá, že na loňské ocenění úspěšných prodejců zareagovaly obchodní řetězce zvýšeným odběrem. Například od společnosti Český chřest prodej chřestu za rok vzrostl o osm procent na 216 061 kilogramů.

Společnost Český chřest z Mělnicka je největším pěstitelem chřestu v ČR. V letošním roce byla její produkce 235 tun, z toho téměř 220 tun prodala zákazníkům prostřednictvím obchodních řetězců, z toho přibližně 110 tun chřestu bílého a 110 tun chřestu zeleného. Druhým, ale drobným pěstitelem chřestu u nás je rodinná farma Asparagus Moravia, s.r.o. z Hrabětic na Znojemsku.


Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

1. září 2022

POZVÁNKA
na výroční konferenci Výboru pro udržitelnou a etickou produkci
při České technologické platformě pro potraviny,
Cesta potravinářského průmyslu směrem k udržitelnosti


která se uskuteční dne
10. listopadu 2022 od 9:30 hodin
v Národním zemědělském muzeu, velký sál 3.patro
Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7


Záštitu nad konáním konference převzali:

předseda Zemědělského výboru PSP ČR Ing. Michal Kučera,
ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula,
Ministerstvo životního prostředí,
ministr pro evropské záležitosti doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D. v rámci
Předsednictví České republiky v Radě EU 2022

 

Program konference bude výhledově přiložen.
Registrace nutná. Účast není zpoplatněna.
Svoji účast potvrďte na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nejpozději do 5. listopadu 2022.

 

Pozvánka

Pozvánka /EN verze

31. srpen 2022

Bezpečnost potravin a výživa je součást cílů chránit veřejné zdraví, pomáhat spotřebitelům, informovat a čelit klamavým situacím. Stále více potravin se dováží z různých zemí. Dynamický monitorovací systém je  zásadní preventivní komponenta ochrany a podpory veřejného zdraví. Monitorování dietární expozice populace v ČR spolehlivě funguje již 29 roků. Řada vyspělých zemí světa podobně takto pracuje dokonce přes 50 roků. Nám na počátku velmi pomohlo WHO a USA.


Monitorování dietární expozice populace bylo založeno krátce po roce 1989. Na počátku 90. let jsme se zorientovali ve světě. Především jsme použili metodické materiály WHO. Ve světě již monitorování fungovalo v řadě zemí i 20 let. Dnes je to už přes 50 let kontinuální práce vyspělých zemí. V naší zemi jsme začali monitorováním kontaminantů v potravinách z hlediska expozice populace od roku 1993 v pilotní studii. Od roku 1994 se trvale monitorování zajišťuje na základě platné legislativy. Kromě řady vládních usnesení je zásadní Zákon č. 258/2000 Sb., „o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů“.

V současné době se průzkum se provádí v dvouletých cyklech. Odborníci, státní orgány i veřejnost mohou posoudit zdravotní rizika související s bezpečností potravin. Systém zahrnuje řadu kontaminujících látek, ale i různé živiny, které mají vliv na zdraví. Výsledky pravidelně veřejně publikujeme. Jsou k dispozici i pro EU. Je to součást Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002.

Z výsledků této důležité zprávy o průběžném monitorování potravin a především expozičních dávek podle spotřeby v naší populaci, vyplývá, že ČR patří nadále mezi nejbezpečnější ve světě. Monitorování je stále více důležité, protože v ČR není soběstačná v zajištění potravin. Stále více potravin se dováží z různých zemí. Dynamický monitorovací systém je proto zásadní preventivní komponenta ochrany a podpory veřejného zdraví.

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí, „Dietární expozice“, Zpráva projektu IV, SZÚ, 2021, je součást „Zdravotních důsledků zátěže lidského organismu cizorodými látkami z potravinových řetězců, dietární expozice“.

Zpráva za rok 2021

V monitorovacím období roku 2021 se subsystém IV tradičně skládal z několika dílčích projektů. Vedle částí zahrnujících laboratorní analýzy probíhal i dílčí projekt zaměřený na vzorkování potravin, v souladu s metodickými požadavky na hodnocení dietární expozice založené na principech tzv. Total Diet Study (TDS).

První část projektu, systém vzorkování potravin reprezentující „obvyklou českou dietu“, je průběžně modifikována tak, aby bylo dosaženo poměrného pokrytí regionů ČR při odběru vzorků potravin definovaných tzv. spotřebním košem.

Druhá část projektu je věnována monitoringu výskytu potravin na bázi geneticky modifikovaných (GM) organismů a monitoringu vybraných toxinogenních plísní v potravinách na trhu v ČR. V případě GMO se jedná spíše o naplňování principů předběžné opatrnosti ve vztahu k možné přítomnosti některých neschválených, tedy zdravotně netestovaných GM produktů na trhu v ČR, ale také o kontrolu kvality ve smyslu klamání spotřebitele, protože přítomnost GMO musí být značena. V případě toxinogenních plísní se jedná o specializované mykologické vyšetření, které je zaměřeno na popis a charakterizaci nebezpečí výskytu toxinogenních plísní v potravinách, vzhledem ke skutečnosti, že v ČR nejsou k dispozici aktuální data o míře kvalitativní a kvantitativní kontaminace potravin plísněmi a data o výskytu toxinogenních plísní - producentů významných mykotoxinů v potravinách.

Tyto dílčí projekty reagují na požadavky legislativy, EK, nevládních organizací, a široké spotřebitelské veřejnosti, které není lhostejný vztah mezi potravinami, výživou a zdravím. Aktivity jsou chápány jako management zdravotně-hygienických nejistot.

Třetí část subsystému, monitoring dietární expozice populace vybraným škodlivým chemickým látkám, je částí legislativně pevně zakotvenou v řadě předpisů EU i ČR. Využívá metodického designu známého jako TDS, jež je vhodný pro surveillance chronické dietární expozice. Od běžné kontroly potravin se liší především tím, že zahrnuje celý model chování spotřebitele (včetně kulinární úpravy potravin) a pracuje s celou paletou obvykle konzumovaných potravin (nikoli pouze rizikových skupin), což je výhodný způsob, jak provádět přesnější charakterizaci zdravotních rizik. V roce 2021 probíhal druhý rok z dvouleté periody vzorkování a analýz (2020–2021).

Čtvrtá část byla zaměřena na hodnocení přívodu nutrientů. Tato část přináší nové informace z hlediska výživy populace. Zaměřuje se na charakterizaci zdravotních rizik spojených s nedostatečným přívodem vybraných nutrientů. V roce 2021 probíhal u této části sběr a hodnocení dat, která budou publikována v roce 2023.

Celá zpráva monitoringu:

Monitoring_TDS_2021.pdf Monitoring_TDS_2021.pdf (3,73 MB 31.08.2022 12:39)

prof. J.Ruprich a kol.. CZVP SZÚ, 31.8.2022

31. srpen 2022

V Německu bude pilotně spuštěn nový systém klasifikace přístupu k chovu zvířat. Týkat se bude balení vepřového masa.

Německý stát plánuje pro spotřebitele zjednodušení přístupu k informacím o životních podmínkách hospodářských zvířat. Koncept, který by tohle měl umožnit, získává jasné obrysy. Bude se jednat o grafické logo ve formě černobílého obdélníku, který by měl ukázat úroveň způsobu zacházení se zvířaty na stupnici od minimální zákonné normy až po BIO a umístěný by měl být přímo v rámci hlavního popisu výrobku. Zákazníci si dále budou moci naskenováním QR kódu zjistit, jaké životní podmínky jednotlivé kategorie zaručují.

Celý mechanismus označování potravin, který je už několik let některými řetězci používán, je kritizován pro svoji údajnou neefektivitu. Nicméně plánovaný projekt, který bude pilotně spuštěný v roce 2023 na obalech čerstvého vepřového masa, je prvním centrálně řízeným přístupem, který by měl nahradit dosavadně využívaný koncept a tím pádem zajistit přehlednost používaných symbolů a významně tak přispět k transparentnosti zemědělských praktik.

Zdroj: Focus.de
Vypracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Německo.

31. srpen 2022

Akce se bude konat 12. a 13. října 2022 v Brně.

Lenfeldovy a Höklovy dny jsou mezinárodní konferencí zaměřenou na zdravotní nezávadnost a kvalitu potravin rostlinného a živočišného původu v celém potravinovém řetězci, včetně oblastí společného stravování.

Konference přináší aktuální výsledky výzkumné činnosti a také poznatky z aplikace těchto výsledků a potravinového práva v praxi. Představuje příležitost k setkání odborníků jak z oblasti výroby, kontroly, hodnocení kvality a bezpečnosti potravin, tak i pracovníků z vědeckých a vzdělávacích institucí, dozorových orgánů a praxe. Odbornou část konference doplní setkání s historií veterinární hygieny potravin.

Potřebné informace naleznete na stránkách Veterinární univerzity Brno:

Zdroj: Společnost pro výživu

 

31. srpen 2022

Slavnostního zahájení se zúčastňují každoročně. Během návštěvy navštívili řadu vystavovatelů a stánků, jako je Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond, Agrární komora, Potravinářská komora, Český rybářský svaz, Vinařský fond, Jihočeská univerzita - Fakulta rybářstvíf a ochrany vod a další. S představiteli daných institucí diskutovali aktuální problémy českého zemědělství a potravinářství.

Autor: PSP ČR

Vydáno: 25. srpna 2022

Zdroj: https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=4712&z=16350

31. srpen 2022

Akce připravovaná ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Nairobi proběhne formou semináře, v rámci něhož budou české firmy prezentovat keňským distributorům přednosti českých produktů a technologií ve jmenovaných sektorech.

Konkrétní program akce bude vytvořen později dle zájmu firem na obou stranách. Pro prezentaci a jednání s místními partnery se očekává znalost anglického jazyka.

V případě Vašeho zájmu o účast na výše uvedené akci, pište do 15. září 2022 na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Bližší informace lze podat na telefonním čísle 2 2181 2885 nebo 722 929 466.

Autor: MZe ČR

Vydáno: 30. srpna 2022

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/pozvanka-k-prezentaci-ceskych-firem-v.html

30. srpen 2022

VŠCHT Praha je hlavním organizátorem prestižního mezinárodního symposia 10th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA 2022), které tradičně pořádá ve spolupráci s Wageningen Food Safety Research (WFSR), jež je součástí Wageningen University & Research (Nizozemsko). Konference RAFA je organizována každé dva roky -  letos proběhne jubilejní, desátá konference, tradičně v Praze, 6.-9. září 2022.

Přední odborníci včetně zástupců institucí Evropské Komise zde představí nejnovější trendy ve výzkumu v oblasti analytických a bioanalytických technik; prezentováno bude jejich využití v rámci strategií vyvíjených pro účely sledování kvality, bezpečnosti a autenticity potravin a přírodních produktů. S ohledem na aktuálně akcentované problémy budou na RAFA 2022 prezentována zejména témata:

  • Multi-omics in food analysis
  • Food fraud, forensics and authenticity
  • Organic crops & foodstuffs
  • Bioactivity determination and identification
  • Micro- and nanoplastics in food
  • Human biomonitoring and exposure assessment
  • Portable on-site food analysis
  • Food legislation and food control
  • QA/QC & Chemometrics & Big data handling
  • Mycotoxins, marine and plant toxins in a changing climate
  • Process induced contaminants
  • Pesticide & veterinary drug residues
  • Environmental contaminants
  • Emerging alternative proteins: allergens and other issues
  • Metals & metalloids & speciation
  • Healthy nutrients & vitamins
  • Cannabinoids in food and supplements

Spolupráce VŠCHT Praha s významnými institucemi v Evropě (např. European Food Safety Authority, EFSA; European Commission - Joint Research Centre, EC – JRC; European Union Reference Laboratories, EURLs) i USA (U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, USDA-ARS) a Číně (China National Center for Food Safety Risk Assessment), jejichž činnost je zaměřená na sledování bezpečnosti a kvality potravin, již tradičně vyústí v organizaci několika doprovodných workshopů a seminářů.

RAFA 2022 navštíví více než 500 vědců, akademických pracovníků, zástupců průmyslu, kontrolních orgánů, státních i komerčních laboratoří z více než 45 států světa, kteří v rámci připravovaného programu vyslechnou více než 90 přednášek a shlédnou více než 350 plakátových sdělení.

V rámci doprovodné exhibice a seminářů, kde je plánována prezentace 25 významných světových firem, budou mít účastníci také možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderních instrumentálních technikách a dalším vybavení používaném v analýze potravin.

RAFA 2022 nabízí též řadu možností prezentace a ocenění výzkumu mladým vědcům, jak ve formě přednášek, tak cen za nejlepší plakátová sdělení.

Více informací o symposiu RAFA 2022 je k dispozici na webových stránkách www.rafa2022.eu.

Prof. Jana Hajšlová, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha

Předsedkyně RAFA 2022

Zdroj: https://www.vscht.cz/#novinka_detail26624152065698